Elnéztek egy rosszindulatú daganatot

2010.05.17. 07:00

Tavaly december végén párom nagymamájának a szája szélén megjelent egy kis pattanás szerű hólyagocska, amivel először nem igazan foglalkozott, az tan ahogy boni kezdett elment előszór a háziorvosához (kb 2 hétre a tünetek jelentkezése után), majd onnan tovább a szájsebészetre.


Főorvos úr megnézte, irt neki antibiotikumot, mondván herpesz kezd kialakulni meg időben csipjük el... rendben... mama beszedte a gyógyszereket, eltelt egy hét, kontroll, javulás semmi, a seb levedzik, és terjeszkedik. A doki felvágta, kitisztította, újabb gyógyszerek és bepanten a seb gyorsabb gyógyulása érdekében.


Két hét múlva újabb kontroll, mama elment (hozzáteszem 80 felett van, februárban temette fiát, asztmával küszködik ess nehezen jar, bar ettől függetlenül erős kis asszonyka). Az orvos elmondása szerint szépen gyógyul a seb, mivel elég idős és nem úgy regenerálódik a szervezet mint fiatal korban, kell meg pár hét és nyomtalanul el fog tűnni. OK.


A közben eltelt időben -kb 2.5 hónap alatt- a seb majdhogynem nyomtalanul eltűnt, mi is voltunk otthon meglátogattuk, megmondom őszintén nem igazan volt szel látvány a szaka, de mosolyogva mondta hogy ne aggódjunk a doktor úr megnyugtatta, hogy nem fertőző. Sikerült beszelni a háziorvosával is, akitől párom megkérdezte, hogy biztos semmi baj nincs a nagyi sebével?Esetleg ne nézze meg más szakorvos is?Mire doktor úr kissé felháborodva közölte, hogy jobb ha tudjuk, hogy az illető szájsebész egy tapasztalt és megbízható kolléga, nyugodjunk meg jó kezekben van a mama. OK.


Április 2. hetében beszeltünk telefonon a mamával, mi újság, hogy van, egészségileg rendben van-e stb stb stb. Mire mama mondja nekünk, hogy hat az van most, hogy ugyan meggyógyult a szája szele, de belül az állkapocsnál van egy cseresznye nagyságú kis gombócka ami ugyan nem faj, de el fog menni vele megint az orvoshoz a biztonság kedvéért. Megtörtént a vizsgalat, rtg készült, semmi olyan elváltozást nem lehetett látni, ami esetleg cystara utalna vagy egy korábbi foghúzás után visszamaradt darabkara ami talán gyulladást okozhatna.


Antibiotikum kezelés ismételten, eltelt egy hete, ujabb kontroll nem múlik a gömböc, minimális fajdalom kissé megdagadt pofival. A doki mintát vesz a gombóckából, szövettan kérése, eredmény 1 hét múlva. Dg. rosszindulatú daganat. Felpörögnek az események, telefon háziorvosnak, mama megy lelettel, segítség keresse több helyről, az összes létező ismerős félkutatása, mit tegyünk, hova menjünk... ok... háziorvos segítségével Budán egy onkológus főorvős magánrendelésen fogadja mamát szűk egy hét elteltével, hozzáteszem akkor a cseresznye gombóc mar szilva lett, fajdalom hala Istennek minimális, megtörténik a vizsgalat, átirányítanak másik szakemberhez.

 

Telefonon tartjuk a kapcsolatot az orvosokkal, milyen lehetőségek vannak? műtét szóba jöhet-e? ha igen milyen következményei lesznek? ha nem akkor mit lehet tenni? max 35 sugárkezelés meghatározott időpontban heti több alkalommal... bentfekvés nem lehetséges (?)...

onkológus megjegyzése: nem értem hogy nem vette eszre a szájsebész kolléga, hogy itt nagy baj van????? az bizony nem herpesz volt mama száján korábban....

 

Gondolkozzunk józanul. 80 éves mama rosszindulatú daganattal a szájában ami csak növekszik, egyedül otthon vidéken az asztmájával, hogyan kapja meg a kellő kezeléseket? Mi külföldön elunj, ha hazamegyünk ugrik a meló, otthon jelenleg káosz mindenhol...


A párom hazament egy hétre (ami nagyon kevés), sikerült bentfekvést elintézni személyesen az adott kórházban Pesten, rokon felügyeli a házat vidéken amíg mama bent lesz a kezeléseken... Nyári szabadságon haza, segíteni mamát, minél többet vele lenni... mit tehetünk meg azon kívül, hogy megpróbálunk nyugodtak maradni, elfogadni az élet nejez kihívásait és az összes szeretetünkkel támogatni a hozzátartozónkat... imádkozunk hogy ne legyenek fajdalmai és hogy sikeres legyen a kezelés...

 

A dolog szakmai részéhez annyit, hogy ezek szerint az először kimetszett elváltozásból nem készült szövettan, ami alap lenne. Nem vagyok szájsebész-onkológus (és ennyit a privacy-ről), az ember ilyenkor mindig azon filózik, hogy talán jobbak lettek volna az esélyek, ha hamarabb megvan a diagnózis. Örömmel várnám ezzel kapcsolatban a sebész szakirányú kollégák hozzászólásait.


Az onkológiai ellátással kapcsolatban sokan leírták már, hogy Magyarországon egyáltalán nem jók a feltételek. Vannak kiemelkedően jól működő centrumok, az egyik következő posztban lesz szó az Onkológiai Intézetben szerzett pozitív tapasztalatokról. De összességében nem javult lényegesen a helyzet 2005 óta, amikor Kásler professzor ezt írta az Orvosi Hetilapban 36 európai ország adatainak elemzése alapján: „Magyarország a férfi összes daganatos halálozási sorrendben az első, míg a női összes daganatos halálozási sorrendben a 2. helyen áll. (…) Magyarország kedvezőtlen daganatos halálozási mutatói a dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás, illetve a daganatos betegek alacsony ellátási színvonalának következményei.”


A másik a történet emberi része. Közhely, hogy a betegség sosem jön jókor, de a posztíró soraiból kiérződik az a sok nehézség, amivel idős rokonuk betegsége kapcsán szembesülnek. Csak remélni lehet, hogy sikerül könnyebbé tenniük a kezelés heteit.


Ami rossz, és ezt is sokszor leírtam már, hogy sok, a létért való küzdelem miatt túlterhelt családban mennyi idős, tartós ápolásra szoruló ember vegetál. Nincs megoldva, hogy pl. egy daganatos, vagy stroke miatt fekvőbeteggé vált embert ápolhasson a családja. Ilyen szempontból tanulhatunk a roma családoktól: cca. 20 eü-ben töltött év alatt egy olyan esettel sem találkoztam, hogy magatehetetlen hozzátartozókat otthagyták volna.

Dr.Morcz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamantium 2010.05.17. 07:23:10

ami megfogott az írásban (azon kívül, hogy minden rosszindulat nélkül egy helyesírás ellenőrző programon át lehetett volna futtatni vagy a szerzőnek, vagy kacorkának mert hát ez az ő blogja, a cikkek minősége őt is érinti) tehát herpeszre antibiotikum???? hát az egy vírus okozta bajság, nem jó rá az antibiotikum: zovirax vagy aciclovir esetleg. az ilyen, napnak kitett területeken gyakoriak a bőr különböző rosszindulattal bíró daganatai: basocellulari, spinocellularis carcinoma. biztos, hogy ennek a daganatnak az áttlte volt az a csomó ami megjelent? mert ez, ha ilyen gyorsan növekszik akkor elég rosszindulatúnak tűnik, na most ha az volt eredetileg akkor ha egy ilyenbe belematatunk az nem gyógyulással hanem még agresszívabb növekedéssel válaszol, tehát nem gyógyult volna meg nyom nélkül. lehet nem ártana egy góckutatás, de nem akarok én beleszólni, jah. még egy: melyik állkapocs alsó vagy felső? mert az se mindegy

NemesekErnyo 2010.05.17. 07:36:32

@adamantium: Ugyanakkor ellentmondásos, hogy herpeszgyanú, de nem fertőző? Jól látom, a cikk célja az ápolási nehézség ecsetelése, vagy dr. Morcz is tévesen vette észre?

Motorpenis 2010.05.17. 15:35:39

@adamantium: Szerintem a posztíró tévedett az antibiotikummal. Valószínűleg antivirális szert kapott a nagymama.

pigglet 2010.05.17. 16:13:23

@adamantium:
- elnezest kell kerjek, nincs ekezetes billentyuzetem, bevallom eszembe nem jutott esetleg helyesiras ellenorzovel atfuttatni amit irtam... bar ettol fuggetlenul a lenyeg ertheto, es tudom hogy fontosak a reszletek is, de jelen helyzetben most ez a legkisebb problema amit meg kell oldanunk
- Mama szerint antibiotikum, papirokat nem lattam, orvossal nem en beszeltem
- koszonom az infokat
- nem, nem biztos hogy ennek az attete ami novekszik, egyenlore talalgatas van
- a szajszeli seb utan hegesedes lathato, nem tunt el nyom nelkul...
- az also allkapocsnal kezdodott a daganat, nem 100%, de valoszinu hogy nem erinti a csontot, bar a nyiroknal kimutattak...

Hala Istennek szakszeru es tokeletes ellatasban reszesul a Kekgolyo utcai kozpontban, mindennel meg vagyunk elegedve, legfokeppen a Mama!!!

pigglet 2010.05.17. 16:19:38

@NemesekErnyo: ha megnyugtatja a valaszom, annyit en is tudok, hogy a herpeszt virus okozza, es en is meglepodtem, amikor otthon voltunk es megnyugtatott a Mama, hogy ez nem fertozo, "olyan herpesz fele" - igy fogalmazott az orvos -mondta O...
gondolom nem kell magyarazkodnom, hogy egy 82 eves idos asszonynak hiaba magyaraznak pontosan mi a franc baja van, elkap 1-2 szamara is ertheto szot es azt tudja csak tovabbadni... elhihetik lelkiismeret furdalasunk van, hogy nem kerestuk fel Vele egyutt az orvost!

adamantium 2010.05.17. 16:21:54

@pigglet: minden metszés heggel gyógyul, azt, hogy nyom nélkül arra értettem, hogy daganat kiújulás nélkül, egyébként valószínűleg valamilyen nyirokcsomóáttét lehet. egyébként meg jobbulást

pigglet 2010.05.17. 16:25:25

@NemesekErnyo: "Jól látom, a cikk célja az ápolási nehézség ecsetelése..." - is is...
"Nem latja a fatol az erdot" - fussunk neki megegyszer???

pigglet 2010.05.17. 16:32:24

@adamantium: koszonom!!!! vagyis koszonjuk...
hm... nyirokcsomo attet... elso vizsgalat alkalmaval azt mondta az onkologus, hogy ez a fajta daganat tipus nem ad attetet mas szervbe, en viszont azt nem tudom, hogy ez vonatkozik-e a nyirokcsomokra is... eleg kozel van egymashoz a ket terulet.
sok egyeb kerdesem is lenne, nem tudom mennyire lehet terhelni Onoket - orvosokat ...

adamantium 2010.05.17. 17:04:38

@pigglet: az első elváltozás leírás meg elhelyezkedés alapján basocellularis vagy spinocellularis carcinomanak tűnik, főleg az első az kifejezetten ritkán ad áttétet, csak nagyon hosszú idő után, a második az kb közepesen agresszív. a daganatok jellemzően a nyirokcsomókba adnak áttétet mert az az első szűrő a daganat irányából érkező nyirok előtt, ha a daganatból daganatsejtek is leszakadnak, akkor azok itt akadnak fenn. nem-e volt egy anyajegy ott ahol ez a herpeszszerű elváltozás kialakult? mert az anyajegyek festéktermelő sejtjeinek a daganata lényegesen agresszívabb és gyakran, gyorsan ad áttétet

bakela 2010.05.17. 18:06:30

Nem allni ossze kep:
Kor, elhelyezkedes, kinezet,eloszor behegedni- lenni basalioma. Gyorsan novekedni, adni attet: melanoma? Node X.raj kezelés 35x?
Aszt gondolni megis basalioma lenni, de tavali decemre- es recent february közte eltelni 2-3 evek, meg keggolyoig meg 1-2 evek.
Poor nagymami meg lenni egyedul singlenek.

NemesekErnyo 2010.05.17. 19:15:16

@pigglet: Kb. majdnem annyi terjedelem szól az ápolási nehézségről a cikkben, mint maga az eset. Csak gondoltam, arra akar kilyukadni, hogy ez nem következett volna be, HA! Nem olvastam itt a blogon ugyanis olyan cikket, amiben NE az egészségügy lett volna hibás minden nehézségért, azért ezt tessék leigazolni :)

pigglet 2010.05.17. 19:57:50

@NemesekErnyo: pontosan itt a lenyeg, hiszen irtam, hogy lelkiismeretfurdalasunk van amiert nem egyutt kerestuk fel az orvost!!!!! hat errol van szo hogy nem csak az egeszsegugyre neheztelunk, hanem meg inkabb magunkra!!!!! hiszen a draga Mamanak mondhat a doktor ur dolgokat, lehet az o kis szereny ertelmevel nem tudott ugy figyelni ahogy esetleg mi figyelhettunk volna... talan nem kovetkezett volna be, ha mi is beszelunk a dokival meg az elejen... ugye ert engem??? lasson a szavaim moge kerem!

pigglet 2010.05.17. 20:00:46

@bakela: "Nem allni ossze kep" - kirakos jatek lenni jo, tessek probalkozni sokszor :D

vrv 2010.05.18. 01:01:19

Hm azért még mindig nem értem, hogy 82 évesen minek a kemot eröltetni....sokkal lassabb a sejtmegujulás lassabb minden egy öreg szervezetben, a halált mint olyat meg egy idö után el kéne fogadni, hogy jön, ha a mama annyira fontos szépen el kell intézni egy fizetös hospice helyet és a kintragadt pénzkeresök lelke is megnyugszik.

vrv 2010.05.18. 01:04:10

az onkologiai központok gondolom nem betegmegörzök.

adamantium 2010.05.18. 07:15:08

@vrv: de hát nem is kap kemoterápiát, 35 darab sugárkezelés mellett döntöttek. 'sokkal lassabb a sejtmegujulás lassabb minden egy öreg szervezetben" ezt a mondatodat meg végkép nem értem. pláne a következőt, mi az, hogy a beteg kora határozza meg a gyógyítási lehetőségeket? a beteg állapotának kell azt meghatározni. én 99 évest műtöttem legidősebbet, de láttam már 106 évest is a lábán hazamenni műtét után (anélkül ezt nem tehette volna meg)

FelixJager 2010.05.18. 09:35:16

Sziasztok!

Konzerváló, fogpótos szakorvos vagyok, alapellátásból helyi, "tapasztalt, nagy szaktekintély" szájsebészhez küldtem betegeimet hasonló esetekben. A leukoplakiás, néhány esetben szerintem már in situ cc. -s eseteknél mutatott flegmasága (vagy nevezzük inkompetenciának) láttán a progresszív ellátás eme lépcsőjét kihagyva minden gyanús esetet a mária utcai Szájsebészeti Klinikára küldök. Szólhatnék a szakmai felettesemnek, ha nem ő lenne az.
A viszonylag ritka megkeresés miatt úgy szoktam eljárni, hogy első vizitkor fényképeket készítek, felállítok magamban egy koncepciót, majd este kinyitom a A szájüreg klinikai pathológiája című remekművet (tényleg az egyik legjobb tankönyvem volt, Suba Zsuzsanna professzorasszony jegyzi) és összevetem a képeket, tüneteket etc...
A felállított diagnózissal felküldöm őket a Klinikára azért, lássa más is. (nyilván aftával és tényleges herpesszel nem)

vrv 2010.05.18. 11:11:50

A Lényeg az akart lenni, hogy sztem idösebb korban lassabban támadnak a betegségek, amig 20-30 évesen vkit x idö alatt elvisz valamilyen fajta rák addig 80 körül jóval lassabban..ha érthetelen voltam az 3óra alvás sorry:), másrészt meg az,hogy a végét figyelmetlenül olvastam el. De a lényeg számomra tovább is az, h bizonyos kor felett már nem eröltetnék mindenféle kezeléseket.

adamantium 2010.05.18. 13:52:20

@vrv: igen de az idősebbeknek gyengébb az immunitásuk, gyengébb a szervezetük, kevésbé bírják a kezeléseket, illetve a mellékhatásaikat

vrv 2010.05.18. 16:09:14

@adamantium: Igy igaz, ezért is nem eröltetnék semmi féle kemo/sugár stb-t hacsak mütéti uton nem lehet megoldani, a saját nagyanyámat sem tenném ki ennek a torturának, mert az életminöség is igencsak rosszabb lesz gondolom én, rákos kezelésekben szerencsére nem vagyok otthon.

dayaxx 2010.05.18. 16:53:30

Dr. Morcz: nem kellett volna az ápolós dolgokba a roma családokat példaként belevenni, náluk nem általános, hogy mindenki dolgozik a családban (háztartásbeliség, sok gyerek stb), ergo van szabad kapacitás. Az otthoni ápolás meg csak egyre rosszabb lesz a nyugdíjkorhatár és a gyermekvállalás kitolásával (a rászoruló gyermekei még aktív dolgozók...)

miou · http://365buildings.tumblr.com 2010.05.18. 17:25:21

@DrGenya: ezt nagyon jó és örömteli volt olvasni, szuper a lelkiismeretességed és a hozzáállásod!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása