A betegeken spórolnak?

2010.05.15. 07:00

Tervezett /várólistás/ csípőműtétre készültem tél végén. A kórházba két hétnél nem régebbi laborlelettel kellett jelentkezni a műtétet végző kórháznál mire bejelentkeztem háziorvosomnál, hogy beutalót kérjek a laborba.

Háziorvosom közölte, hogy beutalót csak különösen indokolt esetben kaphatok, és egy hónap Óbuda-Békásmegyeren az előjegyzés a laborba.

Ez után eldönthettem, hogy elmegyek taxival a kórházba elvégeztetni a vizsgálatot, vagy a legközelebbi magánrendelőben megcsináltatom. /azért taxival, mert ekkor már nem tudtam megfelelően közlekedni/ A magánrendelőt választottam.


Megtörtént a műtét, a kórházi zárójelentésen négy hét gyógytorna javaslat szerepelt. Háziorvosom közölte, hogy ez alapján nem rendelhet ki gyógytornászt, nincs rá írva a zárójelentésre, hogy hetente hányszor szükséges a gyógytornász.


Kerestem tehát magánúton gyógytornászt . Múlt héten küldött a háziorvos egy beutalót a szakrendelőbe, miszerint lemegyek, és ott majd a szakember eldönti milyen gyógytorna szükséges. Ezzel csak az a baj, hogy nem terhelhetem három hónapig a műtött lában. Így mire a szakrendelőbe letudok menni már nincs szükségem szakemberre.


Ezután az újabb gyöngyszem: háziorvosom közölte, hogy az őt felülvizsgáló orvosnak szüksége van időnként egy-egy újabb szakvéleményre, hogy meddig vagyok keresőképtelen, a három hónap alatt. Ezt nem is értem a zárójelentésen magyarul szerepel, hogy három hónapig nem terhelhető a műtött lábam.


Tehát vissza kellene menni időnként a kórházba olyan papírért, hogy a három hónap még nem telt el és tényleg nem állhatok a lábamra.Lehet, hogy én leszek az első akit ezután a műtét után hét héttel keresőkéssé nyilvánítanak?

 

Kedves Levélíró!

 

Itt a magyarázat rendkívül egyszerű, a Molnár Lajos-féle fűnyírós reformban keresendő. A kórház a csípőműtétért ugyanannyi pénzt kap akkor is, ha a vérvételt ő állja, és akkor is, ha előtte megcsináltatja a háziorvos. Nyilván ha a háziorvosra lőcsöli rá, akkor a kórház nyer (laborpaneltől függően) párszáz vagy esetleg párezer Ft-ot.


A háziorvos meg attól retteg, hogy ha túl sok laborvizsgálatot / gyógytornát rendel, vagy ha nincs minden gyógytornarendelés aprólékosan lepapírozva, akkor jön az OEP-ellenőr, és kiszámol neki valami elrettentő mértékű büntetést. A felülvizsgálótól való rettegés dettó ugyanez.


Az OEP gondolom, az ilyen intézkedésektől reméli, hogy senki nem veszi indokolatlanul igénybe az ellátásokat, tehát spórolunk. Ez abban az értelemben igaz is, hogy ha a beteg magánútra tereli a labor / gyógytornász / szívműtét elintézését, akkor az OEP tényleg spórol.


Arra persze nem gondolnak, hogy aki lefutja az OEP-es ellátásban ezeket a felesleges köröket, az közben kiesik a termelésből, táppénzt vagy szabadnapot használ fel stb. Szerintem semmi sem bizonyítja, hogy összességében spórolnánk.

Dr.Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.05.15. 08:09:03

Ez az OEP így a leírtak alapján olyan, mint a Gestapo, mindenki retteg tőle. Rendben van, hogy az a a céljuk, hogy feleslegesen senki se vegye igénybe a szolgáltatásokat, de ezzel azt is elérik, hogy rászorulók sem jutnak hozzá.

Cicmaláj 2010.05.15. 08:26:35

Vitatkoznék a doktor úrral, mert mást sem látni, minthogy spórolnak az egészségügyben. Spórolnak a műszereken, a gyógyszereken, az alkalmazottakon, a műtéteken, a betegeken. Csak azt tudnám, minek fizettünk be egy rahedli tb-t...

2010.05.15. 08:36:15

Azért az elmondható,hogy ez a háziorvos annyira nem szeret téged. Nyilván ő is tisztában van azzal, hogy amit kér tőled, azzal neked kárt okoz, de nem nagyon érdekli, csak az, hogy magát lefedje. Szerencsére azért vannak kivételek.

Motorpenis 2010.05.15. 08:48:36

Nincs ebben semmi felháborító, vagy különleges.
Tényleg ennyi papír kell a keresőképtelenség megállapításához. Muszáj a jogosultsági feltételeken szigorítani.

A táppénzek költsége pedig akár hiszitek, akár nem, de "alig" terheli a kasszát, más gondok vannak.

Nagyanyámnak most műtötték a csípőjét, nincs egy hónapja, de ő már jár. A műtét után kb. egy hétig kellett feküdnie, aztán fokozatosan járni kezdett botokkal, most már egész jól közlekedik.
Szóval mi van a papírodban:egyáltalán nem kelhetsz fel, vagy nem terhelheted. Mert van különbség.

Motorpenis 2010.05.15. 08:50:09

@Cicmaláj: Nem a "TB"-t fizeted, hanem a járulékok közül az egészségbiztosítási járulékot, vagy az egészségügyi szolgáltatási díjat, attól függ, biztosított, vagy kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó vagy.

Cicmaláj 2010.05.15. 08:53:24

@Motorpenis: Bár ezt szőrszálhasogatásnak tartom, de azért igazad van. A kérdés akkor is marad, minek fizetünk ennyi járulékot?

Motorpenis 2010.05.15. 09:09:41

@Cicmaláj: Azért fizetünk ennyi járulékot, hogy benne lehessünk a rendszerben. Olyan ez kicsit, mint a biztosítás. Ott is fizetni kell, és amíg a káresemény be nem következik, a biztosító teljesítése abban merül ki, hogy helytáll.

A hozzáférési szabályokat pedig meg kell állapítani, nincs mese, és el kell fogadni.

adamantium 2010.05.15. 11:08:32

nyilvánvalóan egyrészt az intézmény is spórolni akar a labor árával, mert nem tűnik soknak az a pár ezer forint de ha pá ezer műtéttel szorozzuk be akkor már bizony milliók lesznek belőle. meg aztán az se elvárható, hogy egy hónapokkal előre eldöntött műtét esetén sürgős labort kérjünk, mert hát nem tudom más kórházban, hogy van de ha nálunk normál labort kérek az általában másnapra van meg, a sürgősnek meg 3-szoros az ára. na már most ha a beteg hétfőn befekszik és leveszem a laborvizsgálatokat, keddre lesz eredmény, akkor az anesztes még kér ezt azt amazt, pajzsmirigyhormonokat, szívechot akkor azt mondjuk csütörtökre el is intézem és pénteken megműtöm a beteget? szerintetek ez gazdaságos, nem az a jó ha a beteg ambulánsan szépen komótosan egy hónap alatt végigjárja ezt a procedúrát? egyébként milyen tervezett műtétet hajtottak végre rajtad, hogy 3 hónapig nem volt szabad terheld a lábadat? a háziorvos is kekeckedős de rendesen, általában járóbetegnek adok gyógytorna beutalót, a nem járóképesnek meg beírom az epikrízisébe, hogy szakorvosi javaslatra házi betegápolás keretében gyógytorna javasolt. majd a háziorvos elintézi azt, hogy kijöjjenek házhoz a gyógytornászok, a gyógytornász meg az evolúció függvényében eldönti, hogy hányszor is kell gyógytornáztatni. a beteg meg mindaddig marad táppénzen míg a kezelőorvosa másképp nem dönt, nem kell azt hetente megkérdezni, majd ha szerintem, meg a beteg szerint is munkaképes, ráírom a papírjára, hogy "pot est", nem szeretem az ilyen túlbuzgó háziorvosokat, a táppénzbe állandóan kommentálnak, de ha kötéscserére vagy varratszedésre küldöm hozzá a beteget azt nem vállalja (tisztelet a kivételnek)

Looloo 2010.05.15. 11:11:21

Előbb tájékozódni kéne, akkor nem járnál így. Évek óta tele az összes óbudai újság azzal, hogy a laborra előjegyzés van. A fidesz-önkormányzat elvileg nem volt tisztában a szakrendelő átvételekor azzal, hogy a megegyezésben szereplő pontoknál 10x annyi kéne.
De ez a kerületben közismert. Vagyis időben kellett volna szépen jelentkezni laborra (időd a cikk szerint volt rá bőven), s akkor nem kellett volna taxizni.

másikpista 2010.05.15. 11:33:05

A keresőképtelenségről annyit, hogy a múltban rengeteg volt a visszaélés, gyanítom most is előfordulnak esetek bár szigorúbb a kontroll, ahogy kiderül a posztból is. A posztíró hozzáállásában érződik egy kevés a régi szemléletből, hogy ameddig nem épül fel teljesen addig keresőképtelennek számít. Ez nem így van, számítógép előtt például ugyanúgy végezhet munkát pár nap után. Persze ha biciklisfutárként kereste a kenyerét akkor megértem más a helyzet

trimalchio 2010.05.15. 12:13:29

@adamantium:
"...szerintetek ez gazdaságos, nem az a jó ha a beteg ambulánsan szépen komótosan egy hónap alatt végigjárja ezt a procedúrát?"
Szerintem is ez a jó. Nem csak azért, mert gazdaságos, hanem azért is mert nekem, a betegnek nem kell 3 nappal többet a kórházban töltenem, csak azért, hogy olyan vizsgálatokat csináljanak, amiket ambulánsan is meg lehetett volna. Hiszen kórházban lenni nem jó! (szerintem)
Engem az elmúlt másfél évben kétszer operáltak. (Két különböző kórházban.)Mindkét alkalommal úgy intézték az orvosok, hogy mire befeküdtem minden papírom, leletem megvolt. Így szerintem, a szükségesnél egy órával sem voltam többet a kórházban.
Úgy látszik háziorvosok és felülvizsgáló orvosok is nagyon különbözően működnek. Én ez alatt a másfél év alatt semmiféle "kötözködést" nem tapasztaltam a felülvizsgáló orvos részéről sem. (Mielőtt valakiben a rosszindulat előjönne: több, mint 20 éve ismerem a háziorvost és ezalatt 1 forintot nem adtam neki és nem is rokonom.)

utriculus 2010.05.15. 12:49:43

@adamantium:
Az, hogy ki, mit, mikor, hogyan szokott, az egy dolog. Az meg egy másik, hogy a helyi adottságok és a jogszabályok mit engednek. Jogszabály világosan leírja, hogy az orvos az általa szükségesnek tartott vizsgálatokra köteles beutalót adni, azt más szolgáltató orvosától nem kérheti. Innentől nem érdekes mi a gazdaságos, vagy praktikus, neked kell beutalóval ellátni a szükséges vizsgálatokra. Ez nem jelenti azt, hogy be kell feküdnie, ambulánsan is kivizsgáltathatod. A kötözés, varratszedés azt gondolom (legalábbis Budapesten, de máshol sem kellene) nem a háziorvos feladata. Ha viszont úgy gondolod igen, akkor ha magas a vérnyomása, vagy köhög, vagy hasmenése van, akkor se küld háziorvoshoz, azt is lásd el. Ugyan nem a feladatod, nem vagy pulmonologus, hypertonologus, belgyügyász, háziorvos, stb. de azért légyszíves lásd el, ne küld a háziorvoshoz és ne kérd belgyógyászati véleményét a műthetőségről (főleg, hogy a háziorvosok egyre nagyobb része nem belgyógyász, hanem háziorvos szakorvos).
Keresőképtelenség: A háziorvos nem a te alkalmazottad, ha ő úgy ítéli meg, hogy keresőképes, akkor annak ellenére, hogy te kegyeskedtél véleményt adni a keresőképtelenségéről, kiírhatja (és ennek lehet reális alapja is, hiszen ő gyakrabban látja a betegég, előtted akár szimulálhat is). Ha rá tudod írni, hogy "pot est", akár fel is veheted táppénzbe. A területileg illetékes sebészeten, baleseti sebészeten, orthopaedián is megvan a lehetőség táppénzen tartani a beteget. Érdekes, hogy mégis a háziorvoshoz küldik sebészeti kórképekkel is a beteget, hogy vegye fel táppénzre. Miért is? Csak nem azért, mert a műtétes szakmák orvosai is tartanak a felülvizsgálattól?
Összefoglalva: úgy gondolom mindhárom (beteg, háziorvos, szakorvosok) oldalon lehetnek/vannak problémák, de érdemes lenne mindenkinek a saját háza táján is körülnézni. Én megértem a szakorvosokat, kérem ők is értsenek meg engem. Alapvetően nem gondolom semmilyen orvosról, hogy a beteggel szándékosan kekeckedni, kötekedni szeretne. tisztában kell lenni azzal, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.
Az, hogy valaki nem terhelheti a végtagját, az nem jelenti azt, hogy nem kelhet fel, nem mehet sehová. Vannak segédeszközök, bot, mankó, stb. azokkal egészen biztosan mozoghat. Az állandó fekvés sokkal károsabb lenne, mint kicsi kimozdulni (akár egy kontrollvizgsálatra, gyógytornára, stb.)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.15. 13:24:46

@adamantium, trimalchia: Köszönöm, szerintem fontos a kiegészítésetek.
Persze hogy az az ideális, hogy ha járóbetegként be lehet minden preoperatív vizsgálatot gyűjteni. Mondjuk az még ideálisabb lenne, ha a műtétes osztályokon lenne egy olyan adminisztrátor, aki az orvosi utasítás alapján szépen összeszervezi a vizsgálatokat, rányomja az orvos pecsétjét stb. Ez az intézménynek nem kerülne pénzbe, hiszen a beteg akkor még járóbeteg státuszban van. Persze nálunk pl. fel sem merül, hogy ki bírnánk gazdálkodni plusz egy épeszű adminisztrátor bérét.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.15. 13:26:46

@utriculus: Ez biztos, hogy a szakorvos is felvehet táppénzre? Nem csak a háziorvosnak hagyták meg ezt a jogot?

adamantium 2010.05.15. 13:35:35

@utriculus: először is amikor előjegyzek egy betegt automatikusan ellátom laborbeutalóval, EKG ra való beutalóval, mellkasröntgenre való beutalóval (40 éve felett egyébként esete válogatja) és aneszt konzílium kérővel, mert ez így kötelező, ne hidd, hogy most újdonságot mondtál nekem. nem látok el belgyógyászati betegségeket mert nem tisztem, ha súlyos az eset akkor átküldöm SBO-ra ha nem akkor a háziorvoshoz mert neki ez a dolga, hogy egyszerű eseteket kezeljen, illetve a beteget tovább irányítsa. a kötéscsere, varratszedés igenis háziorvosi feladat, külföldön ne gondold, hogy nem így van? én a betegnek arra az időre adok igazolást ameddig a kórházban volt, hogy azon kívül mit csinál (otthon pihen, lapátol, bankot rabol)az az ő és a háziorvosa dolga, mert ő tudja rendszeresen ellenőrizni, elvégre a közelében lakik, vagy legalábbis közelebb mint én. a háziorvosnak kötelessége tudni, vagy tapasztalatból, vagy könyvekből, hogy egyes betegségek gyógyulási ideje mennyi (kb) ennek ellenére azt látom, hogy az összes 1 cm es ujjsebes beteg az egy hónapig van táppénzen míg a csípőprotézisest meg a politraumatizáltat 2 hetente beküldik, hogy kell-e még táppénz

adamantium 2010.05.15. 13:36:58

@Dr. Morcz: én se láttam még soha, hogy valaki felvett volna tőlünk valakit táppénzre, tudom, hogy régen volt ilyen, de én asszem már nem fogtam ki

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.05.15. 14:01:14

giulio.freeblog.hu/archives/2009/07/31/EBF_hasznalhato_verzio/

"Erről rendelkezik egyebekben a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról szóló Szabálykönyv A24-es pontja is, miszerint amennyiben a járóbeteg-szakellátás szakorvosa a páciens számára további, más szolgáltató, szakrendelés által elvégzendő eljárás elvégzését szükségesnek tartja, az orvosi eljárásra történő beutalást más szolgáltatótól nem kérheti. "

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.05.15. 14:03:02

@giulio_vecchio:

Tehát ha a műtét előtt a szakorvosnak labor kell, akkor köteles azt ő lerendezni. Ennyi.
A háziorvos nem titkárnő, a laborvizsgálatért pedig az operáló intézmény kapja a finanszírozást.
Tehát csalás lenne a munkát mással végeztetni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.15. 14:14:09

@giulio_vecchio: Nagyon köszönöm a linket! A laborvizsgálatot, ha járóbetegnél kérik, az OEP a vizsgálatot elvégző intézménynek téríti, nem?

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.05.15. 14:27:20

Így van és ezért ennek áthárítása egyben csalás is.
Megkárosítják a biztosítót, valamint vélhetően írnokként óhajtják működtetni a háziorvost.
Pedig a legtöbb szakorvos tud írni, vagy van asszisztense, aki tud.:-)
Az kétségtelen tény, hogy a beteg nem tudja a fentieket, ezért hiheti azt, hogy a háziorvos kitol vele.
Holott pontosan nem a háziorvos az, aki ezt teszi.

adamantium 2010.05.15. 14:59:31

@giulio_vecchio: de az előbb írtam le, hogy már jó ideje, ha elő akarok jegyezni valakit akkor szépen mindenféle beutalókkal ellátom, amelyekkel átballag a szakrendelőbe és időpontokat kér majd a megfelelő időben elvégezteti a vizsgálatokat, majd ha mindent megcsinált és sehol nem akadt fenn akkor a műtét előtti napon jelentkezik nálunk. miért ez nem mindenütt így van?

TamásD 2010.05.15. 15:01:17

@adamantium: Azért ez a varratszedés dolog közel sem egyértelmű. Félreértés ne essék, de én sebészként biztos nem bíznám rá a házirvosra, mivel sebből én látok többet, én operáltam, én tudom jobban megítélni,hogy rendben van-e, stb. Másrészt jó is, hogy 7-8 nap múlva visszajön a beteg kontrollra, meg tudjuk beszélni a szövettant, a további teendőket, stb.

A műtét előtti vérvétel viszont tényleg az operáló intézmény dolga, de az utóbbi időben nálunk legalábbis már nincs is ebből gond, a beteg úgyis jön altatóorvoshoz, kardiológiára, ide-oda, közben meg lehet csinálni.

TamásD 2010.05.15. 15:09:18

@giulio_vecchio: Ha te kéred meg a laborvizsgálatot, az után a kórház egy fillér finanszírozást sem kap, úgyhogy csalásról szó sincs, de ahogy írtam is, a műtéti laborvizsgálat nem a háziorvos dolga.

Kár ennyire kihegyezni ezt a háziorvos-szakorvos kérdést.

adamantium 2010.05.15. 15:12:21

@TamásD: na jó sebe válogatja, nyilván ha kivettél vagy betettél valamit a betegbe akkor viszont akarod látni, de én azért a sok részeg fejsérülthöz nem ragaszkodom, azokra értettem, hogy nyugodtan kiszedheti belőle a háziorvosa is a varratokat. de egyébként is ha kint lakik a beteg kukutyinban akkor nem várom el hogy egy sebkötözés miatt 2 naponta visszajárjon, azt elvégezheti a háziorvos is, nem hülye az (remélem) és csak hamarabb beküldi ha baj van, ha meg olyan a seb akkor vagy nem engedem haza varratszedésig, vagy (pl fertőzött sebek esetén) az sztk kötözi naponta

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.15. 15:14:43

@giulio_vecchio: Nem nevezném csalásnak. Teljesen normális, hogy amit lehet, ambulanter intézünk, ezzel csökkenthető a kórházi tartózkodás, stb stb, adamantium ezeket szépen leírta. Egyébként amíg az OEP olyan nevetségesen keveset fizet egy-egy kórházi benntartózkodásért, addig pár intézménynek (a miénknek is) létkérdés, hogy az elkerülhető költségeket ne kelljen kifizetnie. Ha mi valakit tervezetten veszünk fel, mi is kérjük az egy hónapnál frissebb labort, nagy ritkán EKG-t.
Abban viszont egyetértünk, hogy ne a háziorvossal írassuk ki azokat a vizsgálatokat, amiket mi szeretnénk elvégeztetni.

utriculus 2010.05.15. 19:35:20

@adamantium:
Lehet, hogy nem ragaszkodsz, de az is ugyanolyan beteg, mint a másik. Elég diszkriminatívra sikerült ez a hozzászólás.
A beutalókkal kapcsolatban azért írtam azt, amit írtam, mert első hozzászólásodból nem az következett, hogy ellátod a szükséges beutalókkal.
A varratszedést, kötözést továbbra sem gondolom háziorvosi feladatnak (különösen Budapesten). Az, hogy nyugaton hogy van, jelen pillanatban nem igazán számít. Ez Magyarország. Te belgyógyászati betegséggel elküldöd az SBO-ra (miért is? feltétlenül sürgős? ((Sürgősségi Betegellátó Osztály)) Egy magas vérnyomást tudsz kezelni, nem?! Tanultad az egyetemen?! "Nem vagy hülye!? (remélem)" Én végezzek sebészi ellátást, gondozást? Miben más a kettő? Ja, hogy te SEBÉSZ szakorvos vagy én meg "csak" háziorvos, akinek minden kötelessége, de semmi nem joga?
Újra mondom, az a baj, hogy mindhárom részen gondok vannak (beteg, háziorvos szakorvos, szak-szakorvos) Nem egymásra kellene fújni. Hallottam már szakorvosról is aki kekeckedett, hallottam már háziorvosról is aki kekeckedett, sőt: hallottam már betegről is aki kekeckedett. Mindenki végezze a saját dolgát, és nem árt ha nem gondolja, hogy ő mindenhez ért, mindenki őt köteles szolgálni, pro és kontra.

adamantium 2010.05.15. 20:05:12

@utriculus: hát én jellemzően két helyen látok betegeket: ambulancia és a visszarendelésem, minden beteget akit ambulánsan látok el nem hívhatok vissza a visszarendelésre és az ambulanciát sem terhelhetem visszarendelt betegekkel, erre ott van az SzTK meg a háziorvos, szerintem a betegnek is előnyösebb, hogy csak a következő utcába megy, minthogy beutazik 50 kilométert a városba, de te tudod. kérdem én ha szerinted ilyesmi nem a háziorvos feladata akkor te, hogy boldogulnál egy olyan nagy területű országban ahol mondjuk 500 km a legközelebbi kórház? szüléseket kellene levezessél, nemhogy varratokat kellene kiszedjél, de te kellene összevarrjál embereket.
Azt írtam, hogy a sürgős eseteket küldöm az SBO-ra, az életveszélyben levőket az aneszteziológussal közösen kezeljük, az enyhe eseteket meg kezelje a háziorvos- nem értem mi ebben a kivetnivaló? ha én mindent kezelnék amit az egyetemen tanultam akkor mikor jutna idő a főprofilomra? akkor a célzottan az én szakterületemre jövő emberek várjanak mert nekem sebész létemre éppen magasvérnyomást van kedven kezelni? addig kinn a váróban elvérzik egy-két ember. a háziorvosnak igenis tiszte alapvető sebészeti ellátást is végezni, mindenütt így van, persze van aki beküldi a beteget 50 kilométerre egy kötésre és van aki veszi a fáradtságot és átköti (most lehet, hogy budapesten nem így megy de hát a fővárosban a kerítés is kolbászból van) egyébként nem tudom hol állítottam én, hogy mindenhez értek? pont azt mondtam, hogy szépen mindenkit kezeljen a megfelelő kezelőorvos. nem szolgálatról van itt szó hanem a rendszer így épül fel: lakosság-háziorvos-sztk, városi kórház-megyei kórház-klinika-országos centrum. most aki nem az országos centrumban dolgozik az mind szolga csak azért mert van felette valaki?

szabidoki 2010.05.16. 01:31:54

Leült a blog, már az anyázás sem a régi...
Amúgy utriculus, egy kötéscsere nem egy hanyattesés, de nem nagyon láttam még háziorvost, aki megcsinálta volna. Jó, a varratszedés már lehet, hogy tényleg inkább visszarendelésre való, mert jó látni, hogy mi újság a sebbel.

NemesekErnyo 2010.05.16. 17:38:40

Tisztán látszik, hogy a háziorvos védi az irháját. Szabály az szabály. Így néz ki az ellátás, ha nem rugalmas a dolgozó. De miért legyen rugalmas bárki javára, hiszen attól meg csalónak nevezik? Most akkor hogyan legyen, döntse el a plebs.

NemesekErnyo 2010.05.16. 17:40:29

@adamantium: No igen, itt merül fel a problematikája azon eseteknek, amikor páciens sikerélménnyel operáltatja magát az ország túlsó felén lévő intézményben. Aztán kéthetente útiköltségpapírt kér a kontrollra.

NemesekErnyo 2010.05.16. 17:45:21

@Dr. Morcz: Tudtommal csak a háziorvos, itt van némi engedmény: adott esetben nem csak a választott, hanem az ambulánsan ellátó is.

NemesekErnyo 2010.05.16. 18:43:27

Érthetetlen, hogy a háziorvos miért nem találta elegendő indoknak a csípőműtétet. De inkább mégis a műtétet előjegyző orvosnak kellett volna ezt megírni. Ha jól tudom, ilyen nagy műtétek előtt góckutatás is szokásos.
A gyógytorna elleni ódzkodás részben érthető, de ebben az esetben is formális volt a probléma. Tisztázni kell a pontos (általa kétséges) részleteket, esetleg hozzátartozó visszaviszi a zárójelentést, kiegészül a hiányzó szavakkal, és máris indulhat a TB-alapú, kirendelt gyógytornászi kezelés, amely házi betegápolási keretek között a lakáson történik.
A táppénzes felülvizsgáló orvos 30 napon túli keresőképtelenségekkel foglalkozik. Rugalmasan, indokolt esetben el lehet térni a behívástól, itt szintén görcsös szabálykövetés látható.

utriculus 2010.05.16. 20:54:27

@adamantium: @szabidoki: Nem hanyattesés egyik sem. Nem mondtam, hogy nem tudom elvégezni, csak azt, hogy szerintem nem feladatom. Különösen Budapesten (kolbászkerítéses övezetben), ahol a sebészet ugyanabban az épületben, esetleg 1-2 km-en belül van. Így talán jobb a betegnek is, ha a sebész végzi ezeket a feladatokat. Vidéken nyilván más a helyzet. Ha más országban, más körülmények között kellene dolgoznom, ahhoz alkalmazkodnék, de akkor is világosan le kellene legyen fektetve, kinek mi a kompetenciája, és azokon belül kellene maradni. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy egyszer az a baj, ha belefolyok a szakorvosi kezelésbe, máskor az, ha nem. Egyik pillanatban írnoknak néznek, másik pillanatban elvárnak olyasmit is, ami szakorvosi feladat lenne.
Egyébként eltértünk a kiindulási problémától, ami továbbra is változatlanul igaz, ha szakorvos vizsgálatokat tart szükségesnek, arra beutalót adnia neki kell. Ha ez így van, akkor minden OK, ha nem akkor változtatni kell. Táppénzre pedig szakrendelés is felveheti a beteget, csak nem szeretik. Miért? ...
Én a magam részéről elég engedékeny vagyok javaslatok, táppénz, stb. szempontból. Abban bízom, ha a beteg érdekében teszem, talán? nem származik hátrányom belőle. Ez vsz. csak addig lesz így, amíg megkapom az első büntetésem. Utána kőkeményen betartom a szabályokat. Betegnek, szakorvosnak tetszik-nem tetszik.

ajvé 2010.05.21. 19:24:27

@adamantium: Hát, öreg, azéneked süt a megnyilatkozásaidból valami. A háziorvosnak az a dolga, hogy egyszerűbb eseteket ellásson. Jó reggelt, kedves sebész barátom! Remélem felébredtél azóta, mióta ezt bepötyögted a gépbe. Keresd fel a háziorvosodat, oszt nézzé meg legalább egy rendelést, legalább egyet, még ha izzadol is közben, mint a qrva a gyóntatószékben, akár szikét is szorongathatol, oszt majd meglátod azokat az egyszerű eseteket. Kiváncsi lennék, nagy sebész szakorvos tanárom, mikor fosnád le először a lábad szárát, ha neked kellene megoldanod. Valahogy az látszik, hogy ibolya fingod se nagyon van a háziorvosi munkáról. Majd te eldöntöd, mit kell kezelnie a háziorvosnak. Ja. Hány szakvizsgád van? Dolgoztál-e valaha mást is, mint a nagy sebészetet? Ajjaj

adamantium 2010.05.21. 20:41:40

@ajvé: először is nem vagyok az öreged, ezt mond szépen a kocsmapartnerednek, mert a szavaidból az süt, hogy te ott szerzed a tapasztalatokat az orvoslásról. kulturáltan is meg tudnál nyilatkozni esetleg. én ismerek rendes böcsületes háziorvosokat is de a nagy részük az bizony ott hagy lepecsételt recepteket meg beutalókat a nővérkének, és ha jön a beteg akkor a nővér elküldi oda ahova szerinte tartozik, hány és hány beteget láttam akit állítólag a háziorvos küldött, de ha megkérdezem tőle akkor azt mondja, hogy nem találkozott vele, meg ha igen akkor meg se vizsgálta, hanem a beteg által elmondottak alapján állította fel a diagnózist, ha felhívom, hogy ugyan mi indokolta a beteg rohammentővel való beszállítását egy 15-20 éves térfájdalommal, csak hebeg-habog vagy azt mondja, hogy nektek van röntgenetek és soron kívül meg tudjátok röntgenezni, tudnám sorolni egy hétig az ilyen eseteket meg a félrekezelt sebeket, van ahol a tudomány 20 éve megállt: hány szétrohadt, dermaforinnal meg hintőporral, XY krémmel kezelt sebet láttam, a tetanusz elleni oltásról meg a betadinról mintha nem is hallottak volna egyesek. szal én azért vagyok a szakellátó intézményben mert el tudok látni olyan eseteket is amelyeket a háziorvos nem, abból következtetve, hogy milyen egyszerű esetek kerülnek be csak gondolom, hogy még egyszerűbbek nem kerülnek be
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása