Egy magyar orvos átlagos hete

2010.05.07. 07:00

A blogot olvasgatva arra gondoltam, hogy egy hetemet dokumentálni fogom, hogy a lakosság is belelásson egy kicsit jobban a dolog másik oldalába.

Mi nem a célom ezzel a naplótöredékkel? Bizonyítani bármit. Ez egy véletlenszerűen kiválasztott hét, egy véletlenszerű vidéki kórház, egy véletlenszerű, fiatal szakorvos. Nem minden kollega ilyen, sőt, én sem biztos, hogy mindig ilyen leszek. De vannak ilyen hetek, ilyen esetek bőven.

Különösen nem szeretnék anyagot szolgáltatni morális vitákhoz, mivel az emberek a fájdalmukat, különösen, ami az egészségüggyel kapcsolatos, többnyire indulatokban vezetik le, akár jogos a felháborodás, akár nem.

Hétfő

Reggel 06:40-kor érkeztem a kórházba, hogy hétre átöltözve fogadjam az első betegeket. Az asszisztensnő szerint átlagos napunk lesz: az utolsó időpont 17:00-ra van beírva. Sebaj, a barátnőm úgyis szintén túlórázni szokott, meg egyébként is ügyeletben vagyok éjjel. Délután egy órakor egy kisfiút hozott kontrollra az édesanyja, aki pár évvel fiatalabb volt nálam. Megköszönte a gyermeke érdekében tett munkát, és egy borítékot tett le az asztalra. Kíváncsiságból belenéztem (hogy le tudjam ide írni): ötezer forint. Visszaadtam neki mint mindig, mivel a külföldön végzett tanulmányaim - kvázi a diploma utáni 5 év - során ez nem volt szokás (Németország, Oroszország, Spanyolország), illetve nem vagyok rászorulva, mivel az említett helyeken az öt év alatt kerestem annyit, amennyit itthon kb. 25 év alatt fogok. 17:30 körül az utolsó beteggel is végeztem, és elmentem ebédelni egy kollegával az onkológiáról. Érdekes esetet mesélt, egy egészen elképesztő öregúrról, aki korábban vájár volt, és áttétes tüdőrákkal kezdték kezelni, de most a hároméves kontrollon semmi baja sem volt, még enni is rendesen tudott. 18:30 körül nekiálltam szakirodalmazni, mivel időnként Németországba meghívnak előadni. Felhívtam barátnőmet és a családomat. Az éjszaka eseménydúsan telt. Éjjel 03:00 körül egy beteg heveny panaszokkal jött be, de az „alaposabb”* vizsgálat során kiderült, hogy nem az én hatáskörömbe tartozik a problémája, rossz helyre küldték. A másik osztály ügyeletes orvosa viszont egy másik beteggel volt elfoglalva, ezért kénytelen voltam a tüneteit enyhíteni, míg a kollega felszabadult. Erre sajnos csak két óra múlva került sor, addig a beteg ellátásán kívül a két jelenlevő családtagját igyekeztem lenyugtatni, de így is felkeltették a környező kórtermek alvó betegeit. (Itt fontosnak tartanám megjegyezni, hogy a blogba írók közül többen kritizálták a háziorvosi rendszert, de ha valaki nem szeretné megtanulni az orvosi szakterületek neveit, akkor előtte lehetőség van tájékozódni vagy beutalót kérni a háziorvostól, és akkor elkerülhetjük, hogy egy kardiológuson pulmonológiai problémák tökéletes megoldását kérjük számon, arra hivatkozva, hogy bizonyára lustaságból hazudom - ők nem értik, mert latinul van. *Elvégre mégsem várhatjuk el egy nem szakterületen lévőtől, hogy tudja, a szív nem a mellkas jobb oldalán helyezkedik el.)

Kedd

Nem sok érdekes történt. 18:00-ra végeztem, fél órával később otthon voltam. Eredetileg vacsorát főztünk volna a barátnőmmel, de helyette megettem két szendvicset és elaludtam.

Szerda

Kipihenten keltem, reggel szokás szerint elmentem úszni munka előtt. Ilyenkor nyolckor kezdünk, így elmentem vizes tornára is. A nap maratoninak bizonyult, ráadásul este nyolckor elküldtem az ásítozó asszisztensnőt is, így az adminisztrációval együtt este 21:30-ra végeztem. Délután kávézni mentem, ilyenkor mindig beszökik hozzám a barátnőm, és beszélgetünk pár percet; közben egy idős hölgy felém fordulva beszélni kezdett: „Merre van az emer?” „Micsoda kérem?” „Hát az em-er! A lányomat akarom meglátogatni, és az emeren feszik, az ambulancián!” „Az MR vizsgálat közben nem szoktak látogatni, de ne is tessék ezzel az ambulancián próbálkozni.” „Maga itt dolgozik?” „Igen.” „És mégsem tudja, hogy hol fekszik a lányom?” „Tessék megkérdezni ott balra az információnál. Viszontlátásra!” Azzal a nő már fordult is el. Nem kell doktor úrnak szólítani, de egy „jónapot” jól esett volna. Egy laboros ismerős felhívott, hogy ugorjak be helyette pár órára, amennyit késni fog az ügyeletből. Egy fiatal anyuka állt ott a gyerekével, akinél leukemia vérvizsgálatra jött, de csak 3 hét múlva kapott időpontot, ami ugye végzetes késedelem is lehet. Elvégeztem a vizsgálatot. (Labormedicinában is nagyon otthon vagyok.) Aztán hazamentem és egyből elaludtam.

Csütörtök

Délelőtt felhívott a sógorom, hogy a húgom szülni fog a kórházban, azonnal menjek oda. Éppen egy beteggel foglalkoztam és az egész nap zsúfolt volt az időpontoktól, plusz a szülés órákig is eltarthat, ezért csak később mentem, mikor már megszületett a kicsi. Azt nem idézném, hogy mit mondtak a családtagok, de nem a szakmám tisztelete sugárzott belőle. Az egész család hazament ünnepelni. Délután az ünneplés során az egyik rokon rosszul lett, és hozzám került. Az illető rokon néhány órája elég sértő dolgokat mondott, de „természetesen” soron kívüli ellátást akart, megvárakoztatva egy súlyosabb problémával, időpontra érkezett beteget, aki ennek ellenére sem volt felháborodva; természetesen elnézést kértem tőle. Egyébként a betegeim jelentős részével semmi probléma sincs, a többségük nyugodtan kezeli a várakozást, a kórházi rendszer adminisztratív nehézségeit, stb. Különösen együttműködő a -40es korosztály, míg a legtöbb nehézség a 60 fölöttiekkel van. Ismétlem, ez csak az én megfigyelésem és az én beteganyagom. Még bent maradtam irodalmazni, mivel a hétvégén nem akartam ezzel foglalkozni.

Péntek

A nap érdekessége a 16:00-kor megjelenő hat kis család volt. Hat anyuka a gyerekével, kettőt az apuka is elkísért. Többnyire velem nagyjából egykorúak voltak; az egyik anya meglepően messziről érkezett. Ugyanarra az ingyen elvégzett, soron kívüli vizsgálatra vágytak, amit szerdán csináltam. Bár megígértem a barátnőmnek, hogy vacsorázni megyünk, teljesen meg tudtam érteni a szülőket, hiszen ha az én gyerekem lenne hasonló bajban, én is minden követ megmozgatnék. Mint említettem, nem vagyok rászorulva paraszolvenciára, de a hat családból egyiknek sem jutott eszébe, hogy így honorálja a munkámat; és a hatból csak az egyik gyerek szülei köszönték meg a vizsgálatot. Hozzátenném, hogy a hétéves gyerek egy hónapon át kapott kemoterápiát és sugárterápiát egy hibás diagnózis alapján. Este 20:00 körül értem haza, a gyerekemmel játszottam kicsit, mivel még azon a héten nem voltunk együtt.

Szombat

Reggel aludtam, aztán úszni mentem. Kirándultunk volna a szép tavaszi időben a családdal és a barátaimmal, amikor felhívtak, hogy az ügyeletes kollega váratlanul megbetegedett, így mint legfiatalabbnak, nekem kellett helyettesítenem. A kórházban egy idősebb hölgy fennhangon panaszkodni kezdett, hogy már másfél órája vár rám. Nem szerettem volna, de elmosolyodtam, amikor közölte, hogy a magas vérnyomása miatt jött kontrollra.

Vasárnap

Délelőtt aludtam, délután beálltam focizni a gyerek barátaival. Este közölte a barátnőm, hogy beutalót kért a háziorvostól hozzám, hogy reális esélye legyen felpörgetni ezt a második gyerek dolgot.


Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, köszönöm annak, aki elolvasta.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2010.05.07. 07:51:41

Hosszú, de tanulságos. És a doki még jó fej is, mert hazaengedte az ásítozó asszisztenst. Ebből a történtből is kiderül, hogy nagyon sok minden nincs rendben az egészségügyben... a dühöngő pácienseket egyik részről megértem, másikról viszont nem. Azért értem meg, mert mindenkinek a saját, családtagja problémája a legfontosabb, és a sorban állás az eléggé idegölő tud lenni, még ha a doktor nem is pasziánszozik vagy talajgimnasztikázik az asszisztenssel odabent. És azért nem tudom megérteni, mert a kialakult helyzetért - órás várakozás, sokszor koszos rendelők, zsúfolt folyosók - viszont nem az egészségügyi dolgozó hibája.

"Este közölte a barátnőm, hogy beutalót kért a háziorvostól hozzám, hogy reális esélye legyen felpörgetni ezt a második gyerek dolgot."

:)
Ez sajnos elég sok családnál így van, mármint hogy alig találkoznak egymással, pláne, ha az egyikük több műszakban dolgozik.
Nehéz összeegyeztetni egy időpontot, ami mindkettejüknek jó, és tudnak pár órát egymással foglalkozni nyugodtan.

Káin 2010.05.07. 08:26:46

Az illető doktor úr nem Mágenheim Ádám a Szomszédokból :). Amúgy szimpatikus írás, de ezt igazán ki lehetett volna belőle hagyni: "de a hat családból egyiknek sem jutott eszébe, hogy így honorálja a munkámat".

petya.bacsi 2010.05.07. 08:30:32

@Káin: :) Na, a kommenteknél megint csak a hálapénzhez fogunk kilyukadni :)

vakhangya 2010.05.07. 09:13:30

persze azt is megfogja kapni, tudta mit vallalt es ne hivatkozzon a csaladjara sem. korrekt iras, meglatjuk milyen lesz a fogad/(n)tatas.

Káin 2010.05.07. 09:43:12

@petya.bacsi: Ne érts félre, én nem az orvosokat hibáztatom a paraszolvencia miatt, hanem a helyzetet, hogy el kell fogadniuk. Csak megjegyeztem, hogy azt a részt nem volt szerencsés beleírni.

vakhangya 2010.05.07. 10:17:03

@Káin: lehet hogy az volt a celja, hogy megmutassa hogy nem varta el, de a betegnek sem jutott eszebe hogy adjon. (normalisan ez a helyes, de egyebkent az is egy jo mellekszal hogy 5 ev kulfoldi meloval megalapozta az egszitenciajat)

Káin 2010.05.07. 10:18:01

@vakhangya: Értem én, csak szerintem felesleges támadási felület lesz néhány kommentelőnek.

méh.s 2010.05.07. 12:10:43

Család nélkül szinte csak hobbi a gyógyítás ezt tapasztalatból tudom. Az igazi kihívások utána jönnek, úgyhogy várjuk a blog folytatását!

Barnamaci 2010.05.07. 13:30:19

Jó a poszt :-) Én nem tudom miért háborog mindenki a hálapénzen, hiszen nem volt beütemezve vagyis a doki a plusz idejét forditotta rájuk - akkor miért nem engedheti meg magának minimum a kérdést, hogy elfogadja-e, vagy a felajánlást???? Magyarázza már meg vki hogy ki az úristen fogja kiszolgálni az ABC-ben 20 óra után, ha 20-kor lehúzza a redőnyt a bolt? SENKI! A doki is lehúzhatja a rolót, tessék tudomásul venni!!!!!!
És azért van ideje mindenkinek fikázni mert NINCS MÁS DOLGA. Ha lenne, azzal lenne elfoglalva.

kendike 2010.05.07. 16:25:30

Hmmm...Szimpatikus orvos, szimpatikus hozzáállással. Nem lehet egyszerű.

sorica123 (törölt) 2010.05.07. 16:25:33

@Káin: amúgy ez a mondat nekem is fura volt, pont azért, mert a szövege elején az szerepelt, hogy ez nem téma, nem is számít rá a szerző, és ha kap is, visszaadja. Akkor most mint gesztusra azért csak számít rá? De kb ez volt az össz logikai kavar. De még edz se igazán, mert túlórában vállalta el a vizsgálatot, tehát éppen belefért volna a pótlék (nem úgy jött volna ki, mint paraszolvencia). Amúgy nagyon szimpatikus, jó fej orvossal állunk szemben, aki végre nem billen át a kordon másik oldalára és nem kezdi el csak a betegeket szapulni. Racionális aggyal különösen szimpi, hogy először külföldön dolgozott, hogy legyen pénze az itthoni anyagi körülmények között dolgozni úgy, hogy nem kell hó végén zsíroskenyéren élnie a családnak és éhesen támolyogni a munkában... azt hiszem, máshogy baromi nehéz lehet ma Magyarországon orvosnak, és főleg nyugodt, korrekt, humoránál lévő, jó orvosnak lenni.

Cicmaláj 2010.05.07. 16:28:17

Kivételesen szimpatikus a posztoló.

Bambano 2010.05.07. 16:38:24

@vakhangya: a válásával meg rombadöntötte:PPP

Brekkancs 2010.05.07. 16:45:44

Még több hasonló mentalitású eü dolgozóra volna szükség.

Káin 2010.05.07. 16:46:50

@sorica123: "Amúgy nagyon szimpatikus, jó fej orvossal állunk szemben, aki végre nem billen át a kordon másik oldalára és nem kezdi el csak a betegeket szapulni."

Teljes mértékben egyetértünk :).

2010.05.07. 16:57:36

Nekem is tetszik ez az írás, de más munkahelyeken is vannak problémák. Nincs idő a családra sok más szakmában sem, és ezeket a dolgozókat ugyanúgy szidja legalább annyi ember, mint az orvosokat.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.07. 16:59:21

lehetsz király.
attól még mint minden más munkahely 75% naplopó, 25% dolgozó. az, hogy te az 1/4-be tartozol, még nem menti meg az egészségügyet. persze mindenki az ilyen dokik kegyeit keresi

drpeti 2010.05.07. 17:08:27

Kedvet kaptam én is. Majd valamikor rátok zúdítom, bár az ennél hosszabb olvasmány lesz...

Csalamádé 2010.05.07. 17:20:41

Én nemrég írtam nektek, valamikor leadjátok?

Csalamádé 2010.05.07. 17:21:22

Én nemrég írtam nektek, valamikor leadjátok?

mcc 2010.05.07. 17:22:34

Hát ez azért inkáb irodalmi mű. A leukémiát azért nem így beugrásban diagnosztizáljuk, gyermekeknél különösen nem. Amúgy meg a gyógyítást szerzetesekre kellene bízni, azoknak nincsenek családi gondjaik. De az nagyon igaz, hogy rendszerfüggetlenül is a betegek és hozzátartozók magatartása meghatározó. Pl. amennyire mi törődünk az öregekkel, annyira törődik velük az eü. dolgozó is. Ha csak gyakran látogatod az öregedet a kórházban, hálapénz nélkül is oda fognak figyelni rá.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.07. 17:36:44

Ez az írás erősen photoshop-szagú.

Káin 2010.05.07. 17:38:21

@radiologus.hu: Itt eddig minden posztra ezt mondta valaki.

Mária 2010.05.07. 17:39:25

Az mondjuk érdekes, hogy a gyereke anyját csak "barátnőként" említi... de biztos bennem van a hiba, és Spanyolországban, Oroszországban, Németországban ez így szokás...

A csütörtök tetszett, a péntek az szomorú.

Káin 2010.05.07. 17:56:49

@Mária: na igen, ez tényleg érdekes.

OlefGunnarson 2010.05.07. 18:01:52

@Káin: "Az illető doktor úr nem Mágenheim Ádám a Szomszédokból :)" LOL, basszus, nekem is eszembe jutott :)

ZWS 2010.05.07. 18:03:45

@Káin: Miért kellett volna kihagyni, az volt benne a lényeg, hogy a paraszolvencia nem egyformán jellemző mindenhol, néhol egyáltalán nincs.

labove 2010.05.07. 18:12:59

És én még azt hittem, hogy Brinckmann professzor fiktív személy....

Káin 2010.05.07. 18:29:50

@ZWS: Csak annyi a bajom vele, hogy némi szemrehányást éreztem ki a sorokból, amiért senki sem adott neki pénzt. Ha tévedtem, akkor elnézést.

Mufurc Manó 2010.05.07. 18:47:39

HA VALAKI NEM ÉRTETTE VOLNA, de a vonatkozó mondat ("Mint említettem, nem vagyok rászorulva paraszolvenciára, de a hat családból egyiknek sem jutott eszébe, hogy így honorálja a munkámat; és a hatból csak az egyik gyerek szülei köszönték meg a vizsgálatot.") helyes értelmezése NEM AZ, hogy: Ó, hát egyik se adott pénzt, pedig megérdemeltem volna, hanem az, hogy (igaz, ehhez továbbgondolás szükséges...): Bár az orvosokat mindig a sok hálapénzzel kötik össze, mint nem elenyésző jövedelemforrással, a hat soron kívül érkező családból senki sem adott az illető orvosnak, ugyanúgy, ahogy senki más sem az egész héten, leszámítva az egy szem ötezer forintos borítékot, amit visszautasított, tehát újabb tévhitről van szó, legalábbis eme véletlenszerűen kiválasztott hét esetében. (A hónap egynegyede. Na milyen a többi? Nem tudhatjuk. Ezért is volt csak mellékszálként említve a dolog.)(És mert vannak olyan orvosi szakmák, ahol a szokásos hajlandóságtól függetlenül sem kapnak.)

Kettő: kinek mi köze hozzá, hogy az illető hogy hívja a gyereke anyját, ha az egyáltalán a gyereke anyja, és nem egy új barátnő az előző megromlott házasság után...? De komolyan: kinek mi köze...? Ez rosszabb, mint a pofáról ítélés.

Ez az egész blog meg célkitűzést illetően egy rakás szar. Ha bárki is komolyan venné ugyanis, ami itt folyik, és nem csak egy látogatóbevonzásra törekedő megosztó-legalantasabb-gyűlölködő-ösztönökre-építő helyről lenne szó annyi célkitűzéssel, hogy most szóljunk be jól, akkor azt csinálnák az üzemeltetők, hogy a beíró páciensek mellé kifüggesztenék egy olyan szakértő véleményét is, aki esetleg megindokolhatja, hogy netán az is lehet, hogy az illető félreértett valamit, és mégse az orvos volt a hülye(!), nem az, hogy _esetleg_ felmerülhetnek ellenvélemények a _hozzászólások között_... Egy szakmának így beszólni... Gondolom egyik posztolónak, vagy alkalmasint olvasni nem tudó hozzászólónak se tetszene, hogy elküldik az egész szakmáját a vérbe, egy olyan, tőle független ügy miatt, amiről nincs is rendes, két oldali tájékoztatás, véleménycsere, semmi, továbbá lehet, hogy valami dilettáns barom űzte rosszul a szakmáját az ország túlsó végén, neki ahhoz mi köze? De persze azzal lehet "küzdeni" a jobb egészségügyi ellátórendszerért, hogy beleszarik az ember az orvosba, mint emberbe, ahelyett, hogy felülről megoldanák végre rendesen a dolgot, csak kicsit átlátszó lesz az eredmény. "A nyilvánosság erejével", ha érthető okokból az illető orvosoknak a nevét se tüntetik fel, akiknek itt beszóltak...? Hülyeség.

Az egyetlen előnye, hogy bár nem értelemmel, de néha a másik oldalról is kikerülnek vélemények, bár kétlem, hogy a felbőszült, "NEM KAPTAM RENDES ELLÁTÁST" tömeg ezt észrevenné... Köszöntem.

szabidoki 2010.05.07. 18:57:34

Eros a sejtesem, hogy ez a post kamu.
Olyan eleg ritkan van, hogy valaki kardiologus, de csinal gyerekrendelest is, melle meg onkologiai labordiagnosztikaban is kiraly. Ekkora polihisztor nem a videki korhazban dekkol, hanem valami nagyobb intezetben. Laboros orvosok nem is szoktak ugyelni. Felnott meg gyerek kardiologiai szakrendeles sincs egyutt, legalabb idoben el van valasztva.

Neglas (törölt) 2010.05.07. 19:01:04

Becsülöm amit teszel! Remélem lesz folytatás, ha marad némi időd :)!
Kitartást a munkádban és az életben!

kacorka 2010.05.07. 19:09:43

@Mufurc Manó: szoval szakerto velemeny hianyzik. Ertem. Es hogy gondolod? Lennel Te az a szakerto, aki ezt megteszi? Ha igen, semmi akadalya. De nem gondolod, hogy egy nonprofit blog "alkalmazhat" szakertot?

picikisköcsög 2010.05.07. 19:43:05

Egy dolog (nem beszólásképp, csak család miatt van rálátásom a dolgokra):hétfő esti ügyelet után kedden elvileg nem dolgozhattál volna, tehát nem értem a 18 órás hazaérést?! Vagy ennyire el voltál(?) maradva az adminisztrációval. Egyébként - mivel a másik oldalon állok (mint családtag)- qrvára át tudom érezni a problémát.És csak annyit, hogy volt olyan eset, hogy az asszonynak 2 hónap alatt egy ilyen hét volt a 'laza' hete. És mindenkinek csak annyit mondhatok (és ezt pár helyen már leírtam):
- egy közgazdászt egy hibás döntés (nem sikkasztás!)miatt nem állítottak még sem etikai bizottság, sem bíróság elé
- nem sok olyan szakma van, ahol nem lehet holnapig (vagy ki tudja meddig?) tolni egy döntést, hanem pillanatok alatt kell dönteni, és sokszor sem szakirodalom, sem kolléga sincs aki/ami segíthetne

TunyaChuck 2010.05.07. 19:47:06

@kacorka: Non profit blog. Vahahaha. Ezek szerint a te gondolatod az, hogy Magyarországon egy olyan orvos nem lenne, aki ingyen bevállalná a szakértést. Kicsihuszár, szerinted hány olyan orvos van, aki ingyen, önkéntesen dolgozik. Több mint amire te gondolnád. Szorozd meg 100-al. Gondolkozz mielőtt faszságokat írsz. Non profit vagy te is mi? Vahahaha, erőlködj. Bikicsunáj!!!!

kacorka 2010.05.07. 19:48:27

@TunyaChuck: Bikicsunj neked is. Várom a jelentkezőket...

BKV reszelő 2010.05.07. 19:54:32

Nos, szimpatikus a stílus és nem sok újat mondott. Tudjuk, hogy az orvosok is el vannak havazva. Mint mindenki, aki dolgozik. Ennek az orvosnak nagy szerencséje van, hogy előre megkereste 25 évi fizetését és az anyagi biztonság tudatában nyugodtabb a hajszolt életmód ellenére.

2010.05.07. 20:12:04

@Mária: Mi ebben az érdekes? Gyereket csinált a barátnőjének, nem vette feleségül, de együtt nevelik? (feltételezés) Mifaszközöd van hozzá, hülyepicsa?

2010.05.07. 20:36:12

@Mufurc Manó: "Bár az orvosokat mindig a sok hálapénzzel kötik össze, mint nem elenyésző jövedelemforrással, a hat soron kívül érkező családból senki sem adott az illető orvosnak, ugyanúgy, ahogy senki más sem az egész héten, leszámítva az egy szem ötezer forintos borítékot, amit visszautasított, tehát újabb tévhitről van szó, legalábbis eme véletlenszerűen kiválasztott hét esetében. "

Én egyből levettem, ez teljesen egyértelmű volt. Aki mást lát bele, idióta vagy rosszindulatú.

sony 2010.05.07. 20:36:36

Én megbecsülöm az orvosokat (tanárokat, óvodai nevelőket), nem hálapénzzel, emberileg. Ha a szakmámmal kapcsolatban hozzám fordulnak, lelkiismeretesen ellátom a munkámat. Cserébe elvárom ugyanezt.

sony 2010.05.07. 20:54:42

Tényleg egy kerek héten keresztül egyetlen olyan beteg sem volt nála, aki annyira szimpatikus lett volna neki, mint amennyire felbosszantotta, hogy pár beteg udvariatlankodott?

egy maréknyi dollár 2010.05.07. 21:31:35

Kacorka,ne szívassál!Úgy vagy te orvos,ahogy én urán-bányász.

kacorka 2010.05.07. 22:05:35

@egy maréknyi dollár: Ki mondta, h én orvos vagyok???

2010.05.07. 22:15:04

@szabidoki: A vidéki kórház jelenthet Győrt, Szfehérvárt, Pécset, Szegedet vagy Debrecent is. Elvben nevezhette kollegának egy szakasszisztenst is a laborban. Nem kizárt szerintem, hogy pl. egy debreceni vagy pécsi klinikán egy kardiológus otthon legyen a labormedicinában olyan szinten, hogy egy rutin hematológiai vizsgálatot elvégezzen. Amúgy te a leukémiákat és anémiákat hogy' akarod diagnosztizálni, ha nem vérkenetes vizsgálattal?

egy maréknyi dollár 2010.05.07. 22:28:36

@kacorka: Te mondtad,lelkem."Ez egy véletlenszerűen kiválasztott ...fiatal szakorvos.Nem minden kollega ilyen..." - írod.Na most ha egy véletlenszerűen kiválasztott fiatal szakorvost kollegának nevezel,akkor teneked is orvosnak kell lenned./feltéve,hogy nem tévedsz a kollega szó jelentését illetően./
Jó éjt.

2010.05.07. 22:43:39

Szerintem ez az orvos simán létező személy lehet egy nagyobb vidéki kórházban, de a szakirodalmazás miatt leginkább egy egyetemi klinika dolgozójaként tudom elképzelni, ahol azért nagyobb fokú szaktudás koncentrálódik.

A postoló szimpatikus, még azzal együtt is, hogy nekem annyira nem fekszik ez a túl tökéletes kép. Persze valahol érthető, hogy túlteszi magát a hétköznapokon, ha egyfelől ott van az anyagi biztonság, másrészt a külföldi utak szakmai motivációja, de lássuk be: ez a legtöbb hazai szakorvos számára nem adott (mondjuk nem is bonyolódik a post általános igazságokba). A családi élet pont ilyen több más szakmában is; külön tetszett hogy nem vitte túlzásba, csak az együtt töltött időre koncentrált.

szabidoki 2010.05.07. 22:46:03

@ReignOfdark: azt irja, hogy videki korhaz, nem azt, hogy egyetemi klinika.
Nem ismerek olyan kardiologust, aki mind gyerekkardiologiaban, mind haematologiaban, mind labordiagnosztikaban igen jartas. Nem mondom, hogy lehetetlen, de igen valoszinutlen. A leukemia diagnozisa ma mar kicsit bonyolultabb, mint egy egyszeru kenetnezegetes a mikroszkop alatt. Amugy meg kiben biznal inkabb, egy rutinos haematologusban, vagy egy ugyes, de a haematologiaban alapvetoen mukedvelo kardiologusban, aki epp helyettesit?
De mas gond is van a posttal, aki irta, szerintem igen keves ralatassal rendelkezik a medicinara.
"Labormedicina" nincs, labordiagnosztika van.
Ha bekuld a haziorvos valahova egy beteget, eleve ritka, hogy kozvetlenul osztalyra kuldje, nemigen vesz fel osztaly "utcarol" beteget, altalaban a surgossegire, vagy ambulanciara kuldi, de tegyuk fel, hogy bekuldte, de rossz helyre. Olyan nincs, hogy a masik kollega elfoglalt, es addig en "enyhitem a panaszait", azonnal at kell kuldeni, a kollega meg beosztja a betegeit ahogy tudja.
Ha valaki ot ev alatt megtanult harom nyelvet es effektiven dolgozott harom idegen orszagban, ott minden elismeresem, de ketsegeim vannak. Eleve harom nagyon kulonbozo egeszsegugyi struktura a nemet, az orosz, meg a spanyol, meg ketlem, hogy Oroszorszagban meg spanyolban akkora penzt szakitott volna. Sok sebbol verzik ez a sztori.
@picikisköcsög: ugyan valoban torvenytelen, de eleg sok helyen raszoritjak az orvosokat, hogy ugyelet utan masnap is dolgozzanak. Anno velem is probalkoztak, de en kijelentettem, hogy reggeli vizit utan hello. Kicsit kohogtek, de nem tudtak mit csinalni, mert ugye ez a torveny. Vegul azt talaltak ki, hogy a masnapot fizetes nelkuli szabadnapra irtak, hogy ne kapjak bert... :)

szabidoki 2010.05.07. 22:50:00

@kacorka: van arcod, azt meg kell hagyni... Csinalsz egy orvosgyalazo blogot, es meg te varod a jelentkezoket, hogy ingyen szakertsenek neked? Attol tartok, hogy forditva ulsz a lovon...

kacorka 2010.05.08. 08:53:59

@szabidoki: Nekem van arcom? Ennyi tökéletes, hibátlan orvost még nem láttam, mint akik itt kommentelgetnek, csak azt tudnám hogyan, amikor elmondásuk szerint nincs egy perc szabadidejük sem... Már megbocsáss, de te vagy az egyik díszpéldány. Orvosgyalázónak nevezed a blogot, holott az eü-ben dolgozók véleménye ugyanúgy megjelenhet, mint a betegeké, szóval ha veszed fáradtságot és küldesz egy levelet, még az is kikerülhet. De nem, te túlságosan öntelt vagy ahhoz, hogy kultúrált emberhez illő módon ne csak evésre használd a fejedet. Nektek (nem az orvosoknak általában, hanem az itt vitézkedőknek) az a legegyszerűbb, ha az itt felvázolt problémákat konzekvensen tagadjátok és ahelyett, hogy belátnátok, hogy vicaverza gondok vannak a magyar egészségügyben, homokba dugjátok a fejeteket és inkább a betegeket kezditek szapulni, amiért "panaszkodni" merészel. Empátia, józan ítélőképesség, ismeretlen fogalom számodra. Mellesleg az egyik kedves kommenttársad pont azt ecsetelgette, hogy ó, milyen szívesen is elvállalná bárki ezt ingyen az orvosok közül, mert ők milyen jó fejek. Akkor ez mégsem igaz?

Mária 2010.05.08. 09:27:49

@Brother Love:

Lelkedbe léptem, úgy látom :)))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.08. 10:48:00

@kacorka:

Látom, nagyon nem tetszik neked, ha valaki belülről, a másik oldalról is megfelelően kommenteli a néha kritikán alulian primitív posztokat és kommenteket, és nem próbálja idehazudni a tökéletes orvost - mint e poszt küldője.

:-)

kacorka 2010.05.08. 10:50:05

@radiologus.hu: Nekem nem tisztem minősíteni a posztolókat, a kommentezők megtehetik. Nekem annyi a dolgom, hogy pro és kontra véleményeket elétek tárom, amin lehet vitatkozni. Csak annyi a gond, hogy itt nem az érvek dominálnak többnyire, hanem a személyeskedés.

Mária 2010.05.08. 11:10:33

OFF

Jó lenne a fejlécet úgy megcsinálni, hogy arra kattintva a blog nyitóoldalára jussunk...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.08. 15:31:34

@kacorka:

Az egyértelműen hazug, netán szemmel láthatóan idióta hozzászólásokról az ember leírja, hogy hazug vagy idióta.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.08. 16:38:10

@kacorka: OK, írj privátban az email-emre. A szakképesítésembe vágó témákban vállalom a szakértést (az inkognitóm megőrzése mellett), ha te is vállalod, hogy változtatás nélkül közlöd, és ha elárulod (nem privátban, hanem a blogon), hogy csinálod, hogy folyton kint vagy az Index címlapon.
Korrekt?

kacorka 2010.05.08. 16:40:00

@Dr. Morcz: Rendben van. Írok privátban.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.08. 17:22:59

@Dr. Morcz:

Az index címlapra azok a blogok és blogposztok kerülnek, melyek előreláthatólag sok kattintást generálnak, ebben a bloggernek direkben nincs beleszólása.

aesculap 2010.05.08. 18:19:55

@mcc:
Ez valóban irodalom (bár inkább lektür), sőt biztos vagyok abban, hogy írója nem orvos. Egy kis grace klinika, vészhelyzet, barátok közt egyveleg.
Az egész nem életszerű. Jól szórakozhat az írója a sok naív kommentelőn.

adamantium 2010.05.08. 21:56:24

@kacorka: én is azon a véleményen vagyok, hogy a blog orvosgyalázó, ráadásul igazén nincs is mód az ellencsapásra mert míg itt te megengeded, hogy egyesek név szerint szidjanak orvosokat addig az orvosok ezt nem tehetik a betegekkel, tehát egy megkötözött kezű embert szapulsz. ráadásul ahogy más is megállapította írtál egy kamu történetet: itt a technikai részletekre nem akarok rámenni, írtak már páran előttem róla: pl hétfői ügyelet után kedden dolgozik? 3 komoly szakágból is nagy sztár? van 3 szakvizsgája is vagy ha téved akkor kire fogja?
de kezdjük az elején, állítólag 5 évig külföldön dolgozott: Németország, Oroszország, Spanyolország, gyakorlatilag az első 5 évben a szakvizsga után, a magyarországi kereste ötszöröséért, na lássuk csak: 3 abszolút különböző nyelv: teljesen különböző nyelvtannal, az orosznál még az írás is különbözik, németországban még esetleg angolul is boldogulhatott de oroszországban és spanyolországban kizárt. lássuk a kereseteket: németország: 2200-3000 euró nettó havonta, oroszország: hát ezt nem tudom de van egy ukrán kollégám ő azt mondta ügyeletekkel kb 30 ezer forintot keresett havonta, oroszországban sem hiszem, hogy több, spanyolországban kb annyi mint németországban: összegezzük: 4 év nyugat 1 év kelet: 48*3000 euró+12*120 az 145440. de meg is kellett élni, kenyéren és vízen mondjuk: 1000 euró/hó az ugye minusz 60 ezer, marad:85440 euró: az úgy 23 millió forint. de akkor 5 év alatt nem vett semmit és nem utazott haza soha. 23 millió az azért nem olyan sok. ráadásul 3 helyen dolgozva 5 év alatt max 3 évet teljesíthetett a szakosodásból, mert ugye a rezidensképzés alapszakaszát nem lehet külföldön elvégezni. akkor ő egy fiatal szakorvos lehet. nem gondolod, hogy valami sántít vagy még számolgassunk egy kicsit

bakela 2010.05.08. 22:28:09

Who the fuck is kacorka? Min. az utolsó 10 évről naprakész adatbázis?
Szerintem danóanna, vagy kálmánolga. Vagy mint ők sékel számlára "non profit"
Kollégák: Az itt minket fikázók, asz'szem az istenadta nép felső 1/3-hoz sorolhatók "kultúrailag". Legalábbis többségük különbséget tesz az 'a' és 'az' névelő közt, sőt van fogalmuk az alanyi-, és tárgyas igeragozásról is. Meg-, persze olvasni is tudnak. / Bár egy szövegértés iskolai felmérésen néha gondban lennének.../ Milyen lehet az alja 2/3 orvosképe?
Érdemes EZEKÉRT beledögleni a szakmába?
Na, még ide fogok szokni, jobb mint a Webdoki.

szabidoki 2010.05.08. 23:08:28

@kacorka: tudod, azert nevezem orvosgyalazonak ezt a blogot, mert az. A postok tulnyomo tobbsege arrol szol, hogy X doktor igy meg ugy volt bunko, sarlatan, stb. Erre aztan az atlagkommentelo felemeli a fejet a moslekosvodorbol, es irkal a posthoz melto orvosgyalazo kommentet. Amit en meg par kollega probalunk hozzaszolni a dolgokhoz, igazabol falra hanyt borso. Hiaba irjuk le, hogy ez vagy az a post tuti kamu, ez vagy az nem igy mukodik, nem erdekel a vilagon senkit, megy tovabb a frocsoges. Minek nevezzem akkor a blogodat? A kiegyensulyozott tajekoztatas webkettes csillaganak?
Tisztaban vagyok azzal, hogy a stilusom bicskanyitogato, ugyanakkor nemcsak en allitom, hogy a blogon megjelent postokban sok a valotlansag, hanem cizellaltabban fogalmazo kollegaim is, egeszen biztos vagy benne, hogy en vagyok hijan a jozan itelokepessegnek? Nem lehet, hogy te vagy kisse eltajolva, mikor nagy kegyesen varod a jelentkezoket az ingyenes lektoraciora, miutan par alkalommal beleszaladtal a kesbe?
Hol hazudtam en el az egeszsegugy problemait? Mikor allitottam en olyat, hogy minden szep es jo? Szamtalanszor leirtam, hogy a jelen magyar eu. tobb sebbol verzik, nemegyszer a lehetseges megoldasokkal egyutt! A problemakat vegtelenul leegyszerusito, minden hibat az orvosok nyakaba varro gondolkodas (vagyis inkabb annak hianya) foleg rad es kommentelocsordadra jellemzo, nem ram!

szabidoki 2010.05.08. 23:20:07

@kacorka: meg valami: ne fajjon mar annyira, hogy negy-ot orvos (a tobb ezerbol) szakit nemi idot arra, hogy megprobalja megvedeni a szakmajat a csusztato postok es az ejsotet kommentek ellen...

bakela 2010.05.08. 23:40:44

Kedves Kollégám Aesculap!
Nemcsak értem, meg is értem minden szavadat. U.a. Csináltam én is sokáig, csak egy kicsivel több gyerekkel.
Viszont: Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
Mi nem ugyanazokat a postokat, kommenteket olvassuk?
Node:
„Egész életemet végig dolgoztam/tanultam. Közel 100.000. embert gyógyítottam (meg). Anyagi/erkölcsi elismerés, társadalmi megbecsülés szinte semmi, méltánytalan támadás, megaláztatás, csirkefogózás, gyilkosozás szinte naponta.”
Hát vágóbarmok vagyunk mi? Dolgozni egy magasabb erkölcsiség iránymutatásai szerint, majd ha már nem megy, jöhet a Zyclon B, egy Nowy Oswiecim?
Az öreg doktorunk 60 évig lakott 1 helyen, 40 évet gyógyított 1 helyen /gondolom nem az ország lakosságának több mint 1 %- át, mint Te, egymagad, de jó sokat az bizonyos/ Az élete történetét így foglalta össze nekem: Voltam „tekintetes úr”, „doktor úr”, „dokikám”, „Imre bácsi”, most meg „hé fater”.
A gondolkodásoddal Te tartod életben a jelenlegi velejéig mocsok rendszert. Rosszul/?/értelmezett hivatástudatoddal, konformizmusoddal /?/, gyávaságoddal /?/ Te teszed lehetetlenné, hogy a jelen rendszer vámszedőit, elsődlegesen a néhány 100, a mindenkori politikához dörgölődző, gátlástalan orvos-arisztokratát a pékére zavarjuk. Hozzáállásod konzerválja a rohadék para-rendszert, a maga para-lovagjaival, még akkor is, ha Te személy szerint nem is húzod a hasznát. Te akadályozod meg, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. Miattad kell hónapról- hónapra min. 10 000 orvosnak az EU-s munkaidő direktíva ellenére számtalan, el nem ismert, ki nem fizetett órát dolgozni. Te adod a molnármárkpétereknek a Batthyány-Strattmann díjakat, miattad nem fog egy sec.-ot sem börtönben penészedni molnárhorvátszékelykökényágnes, nyomtatunk barom vonalkódot, töltögetünk idióta táblázatokat, adminisztrálunk az értékes időnk 2/3 részében. Te adod a kést a kezébe a cigánynak, amikor leszúrja kolléganőnket ügyeletben.
Nem lenne jobb
-tiszta, egyértelmű, világos jogi keretek közt,
-emberhez méltó munkakörülmények közt,
-a valamikori hosszú nyugdíjasévek reményében,
-a politika által gerjesztett, és kihasznált orvosellenesség
nélkül,
-az aljas para nélkül is tisztességes materiális megbecsülésben,
-az utánpótlásunkat magunk mögött tudva, nem országunkból elüldözve,
-Hyppokratesszel jó barátságban, kollégáinkkal egymás kölcsönös tiszteletében,
-haszonleső jogászokat lesz@rva,
-erős, érdekeinket tisztességgel képviselő ágazati kamara ernyője alatt,
-”Doktor Nő”-ként, „Doktor Úr”-ként művelni csodás szakmánkat?
Mindazonáltal irigyellek is, hogy ebben az ordas milieu-ban is az maradtál, aki én is voltam valaha.
Üdvözlettel: Dr. Bakela
PS: Tüskéimet azért növesztettem, mert csak így láttam lehetőséget a gerincem mésztartalmának megőrzésére. Ne hidd, hogy gyűlölném az előttem szólókat. Persze a megvetés az más tészta.
Piszok vékony a határ az elkötelezettség, besz@riság, gerinc- osteomalatia, vagy a sima patkánylét között.

bakela 2010.05.08. 23:41:47

@bakela: Ez a sok nyitott ablak!
Ezt a 104-es köcsögre szerettem volna küldeni Aesculapnak.
Na: ctrl C

aesculap 2010.05.09. 08:23:05

@bakela:

Kedves Kollégám, Bakela!

Sok igazság van abban, amit írtál, sok dologban hasonlóan gondolkodunk és látjuk a helyzetet. A következtetésed azonban téves: nem mi, a "velejéig rohadt rendszerben"is becsülettel dolgozó orvosok tartjuk életben a rendszert. De ez messzire vezetne. Ennyi pénzből (GDP %-arányos ráfordítása) csak ilyen rendszert lehet működtetni. Nagy mértékű eü-politikiai, - gazdasági, népegészségügyi fordulatra lenne szükség a jobbításhoz. És persze a népesség szocio-higiénés edukációja is szükségeltetne.
Amiben még nem értünk egyet, az a stilus, és a betegekről történő megnyilatkozás (beteg az eü tv meghatározása szerint az eü. szolgáltatást igénybe vevő ember). Szóval, akármilyen is a helyzetünk, a hozzánk segítségért forduló emberekről nem beszélhetünk abban a stílusban, ahogy Te tetted. Ez az én véleményem, és ezen már remélhetően nem fogok változtatni.
A blog egyébként valóban orvosgyalázó, hangulatkeltő, ezért is szerencsétlen volt a Te hozzászólásod, quasi olaj a tűzre. Ez a post pl.egyértelműen kitaláció, jó esetben is egy félmüvelt, az eü-ben legfeljebb kisegítőként tevékenykedő alak szellemi szüleménye.
Persze, én is pontatlanul fogalmaztam: egy gyors fejszámolás (év x munkanap x beteg) alapján írtam le a 100.000.-es számot, de ez természetesen az orvos-beteg találkozások számára vonatkozik, és a betegek többsége ugye visszajáró. Ezt csak most, hozzászólásod olvasásakor vettem észre. Bocs.

snaggletooth 2010.05.09. 13:53:42

Kama nyilván.
Elejétől végéig.
Illetve reagáljon ez a dreamdoctor a fikákra, ha már egyszer belevágott...

2010.05.09. 15:13:51

@szabidoki: Azért ez így nem igaz, hogy "labormedicina" nincs, mert pl. Pécsett egy egyetemi intézetet is így hívnak. A leukemia kapcsán talán nem abszolút diagnosztikus jelentőségű egy vérkép/vérkenet, de anélkül nem fognak vele semmit sem kezdeni, az sicher. Az "utcáról" bejött beteg eredete szerintem is ritka, de azért nem elképzelhetetlen, rossz helyre simán küldhették, ha a kollega meg nem tudott vele foglalkozni, akkor végtére neki kellett, ez érthető - bár ha annyira súlyos akut problémája volt (kár, hogy nem tudjuk, hogy pontosan micsoda), akkor mi lehetett annál fontosabb az osztályon? Én itt látok némi csavart a történetben, nem a hematnál meg a beteg odakerülésében. Az meg, hogy _én_ kiben bíznék jobban, egy dolog, hogy labororvosból mekkora hiány van, az egy másik.

Az, hogy dolgozott három országban, nem garancia arra, hogy tökéletesen értett a nyelveken... :-))) Plusz nem tudjuk, hogy hol végzett, milyen nyelvtudása van, de tegyük fel, hogy van neki. Oroszország nagyvárosaiban nem rosszak a fizetések, Moszkvában és Szentpéterváron kifejezetten jók (egyébként ha jártál már ebben a két városban: az árak is olyanok...).

Összességében szerintem arról van csak szó, hogy járt Oroszországban meg Spanyolországban, aztán az ideje javát Némethonban töltötte, ha oda várják vissza.

Én csak helyenként túlzónak meg néhol hiányosnak tartom a történetet, de szerintem nincs okunk azt hinni, hogy kamu.

2010.05.09. 15:27:36

@adamantium: Azt hiszem, én leszek most a postoló önjelölt védőszentje, de mondjuk az orosz és német nagyvárosi realitásokkal ilyen téren nagyjából tisztában vagyok. Oroszországban irtózatos különbségek vannak egyrészt vidék és nagyváros között, másrészt a nagyvárosokon belül is. (Nagyváros alatt a millió fölöttieket értem.)

Ami számomra a sztoriban túlzás:
-mindenhez ért, vagy (ami valószínűbb) néha képesítetlenül lát el betegeket "jófejségből" a szakorvostársak helyett
-az a 25 évnyi tartalék jó lesz max 10-nek

Amúgy tényleg nem tűnik valószínűnek, de kizártnak sem mondanám.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása