Miért hagytam ott Magyarországot?

2010.05.06. 07:00

Miért dolgozom most Svédországban?
Mi volt annyira rossz otthon?
Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?


Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrünk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.


Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.
Sajnos a politikusok kényükre -kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.


Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre húzzon el a francba!
Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.


Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!
Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)


Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

23 év otthon a magyar egészségügyben.
Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
Miért? Hát ezért.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2010.05.06. 07:40:27

Teljesen igazad van. Ezen tényleg csak felülről lehet(ne) változtatni. És még azután is meg kell várni, hogy kihaljon az a 2-3 orvosgeneráció, akik csak magánrendelőben állnak szóba a betegeikkel (ez ugye a hálapénz legalizált formája, itt aztán tényleg nem állnak szóba veled, amíg nem fizetsz).
Ugyanez igaz a pedagógusokra is. Gyerekek haját huzigáló és ezt a módszert jónak tartó tanárok húzzanak a pichába, a többit, akik tényleg tanítani akarnak és lelkesek, fizessék meg.

Motorpenis 2010.05.06. 08:49:51

Különben nem muszáj a hálapénzt elfogadni.

Van egy orvos hozzátartozóm, ő fizikai munkával egészíti ki a keresetét, konkrétan mezőgazdasági tevékenységgel. Így érhette el, hogy ne panelben lakjon, hanem kertes házban, és legyen egy alsó-középkategóriás autója, és a gyerekei egyetemre mehessenek.

Nem a "ti adótokból".

Vége a rendelési időnek, gyorsan elhúz a földre, néha befigyel egy-egy ügyelet, onnan vissza a rendelésre, onnan ki a földre. Mondjuk nem is kommentel ám éjjel-nappal blogokon, és nyaralni se szokott menni.

Hoppá, tudok még egy ilyen orvosról! Nahát.

petya.bacsi 2010.05.06. 09:06:09

"Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. "

Csúsztatás, és ezt kikérem magamnak! Mert nem mindegyik beteg, vagy annak hozzátartozója veri az orvosokat, persze nyilván van olyan eset, amikor más nem használ, de az erőszak nem megoldás semmire sem. Ne mossuk már össze a dolgokat, vagy nevezd nevén a gyereket!

"hálapénz nem az orvosok találmánya!"

A hálapénzt nem muszáj elfogadni. De persze biztos jól jön egy kis adómentes juttatás. Nekem is jól jönne, csak sajnos az ügyfelektől nem kapok, ha rendes vagyok velük.

"Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!"

Ja, csak sok esetben ha nem ad a beteg, akkor a kutya nem nyitja rá az ajtót, és sorolhatnám. Ez elég képmutató duma. Kellene egy olyan oldal, ahol a betegek szépen leírnák, hogy melyik orvos fogad el hálapénzt, és melyik nem. Aztán a listát továbbítani az APEH-nek.

Azért vicces az a statisztika. Nem tudom hány ember dolgozik 3 műszakban, sokkal többet dolgoznak, mint a 8 és 4 között az irodában zsonglőrködő társaik, sokkal több ideggel is jár ez, és ők sem mehetnek előbb nyugdíjba, a szervezetük előbb elhasználódik a rendszertelen munkavégzéstől, és sokszor kegyetlen körülmények között dolgoznak. Ja, és nagyon sok diplomás kényszerül három műszakban. Nem azért mert ez mekkora muri, hanem azért, mert nincs más. Igaz, mehetnének külföldre is. Csak ez nem megoldás. Kintről könnyű szövegelni. Ha változást akarnának az orvosok, akkor tennének érte. Mert ezt csak az orvosok tudják elindítani.

Barnamaci 2010.05.06. 09:11:24

Ez is komment volt múlt héten. Azért kiváncsi vagyok mikor koppint valaki az orrodra.

Károgó Kritikus 2010.05.06. 09:21:19

@Barnamaci: CSak a hitelesség kedvéért utánakerestem:

"Ha már kevergetjük a komenteket a posztokkal, akkor én is ezt teszem.
Küldtem Kacorkának egy írást, kértem tegye ki ezt is, de persze ez nem illik bele a blog szellemiségébe.
Hát bemásolom most ide komentnek. Sokat nem várok tőle. Az erre a blogra járó kommentelők nagy része már bebizonyitott.Ha legalább egy ember felfogja, már az is valami."

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.06. 09:45:14

@Barnamaci:
Ez igaz,en kertem, de de mivel nem kerult ki, bekommenteltem. Szoval stimmel is meg nem is. Most mar felesleges volt kitenni.
@petya.bacsi:
3 muszak. Az ejszakai muszak utan haza megy az ember fia? Mert mi nem.
De egyebkent nem vitatkozom tovabb. Nincs az a teny es szam amivel meg lehet gyözni azokat, akik nem akarnak az orruknal tovabb latni.
Fortyogjatok magatokban tovabb es jol nezzetek majd körul nehany ev mulva a rendelökben es a korhazakban. Mar amelyiket meg nem zartak be.

petya.bacsi 2010.05.06. 09:47:27

@szil5: és az éjszakai műszakot végig ébren tölti az orvos? Nem. Tehát tud aludni. Akkor? Szerinted egy futószalag mellett álló diplomás tud aludni? Nem.

Láss Te is más szemszögből, ne csak a sajátodéból.

ajvé 2010.05.06. 10:19:49

@petya.bacsi: De persze biztos jól jön egy kis adómentes juttatás. Nekem is jól jönne, csak sajnos az ügyfelektől nem kapok, ha rendes vagyok velük.

Nna itt van a kutya elásva. Savanyú a szőlő petyabá. Ez a te hozzászólásod alfája-omegája. Aszondod nevezzük nevén a dolgokat? Jó. Tessék: te egyszerűen irigy vagy, wazze. Hát amikor hálapénzt adsz, utána rögtön szójjá az apeknak. Ne oldalt nyissá wazze, mert ott te névtelen maradsz. Jelencsé aláírt, címmel ellátott levélben személyesen. Igaz, akkor kiderül, hogy a korrupciós gépezetnek tagja lettél és felelősségre vonható vagy. Viszont f@sza gyerek maradtál, mert te vállaltad névvel magad. Vagy ez igy nem jó, petyabá? Mégsenem?

ajvé 2010.05.06. 10:20:39

@petya.bacsi: Hát mikor én kórházban voltam, ott nem sokat aludt az orvos. Ez persze nyilván nem érdekel téged.

Abraka 2010.05.06. 10:56:52

Nekem az "egeszsegügyben dolgozo emberek 50%-a emberileg alkalmatlan a munkaja elvegezesere" problema a fö gond. szopás ez az orszag..

petya.bacsi 2010.05.06. 10:59:09

@ajvé: ahogy végigolvastam a gyártott kommenteid a beszűkült látókör az, ami jellemez, és mindig a beteg a hülye - ez jön le a sokszor fröcsögő hozzászólásaidból.

Ráadásul az az érzésem, hogy ez az ajvé nick mellett van egy másik nicked is. Két nickkel osztani az észt, és még te beszélsz arról, hogy ki mit vállal fel :D No komment.

Abraka 2010.05.06. 11:00:05

Ismerek nővért, aki egesz este TVzik a janos korhazban 130 ezerért. ÉS ki van keszülve, ha egy idössel foglalkozni kell. Nem idézem a szavait. Nem türne el a nyomdafesték..

Ficus Kinky 2010.05.06. 11:06:58

@Motorpenis: Aha. És szerinted ez normális, ugye???

Miért nem lehet például simán kifizetni azokat a túlmunkákat és ügyeleteket, amelyekről ír a posztoló?

És miért tanult 10 évig egy orvos, ha utána a munkahelye mellett még menjen máshova pénzt keresni? És amikor onnan is halálfáradtan visszamegy dolgozni, akkor az emeli a betegellátás színvonalát, ugye??

Gratulálok, remekjó megoldás!

yafet 2010.05.06. 11:07:05

Ha mindenki befizetné a járulékát, meg az adóját talán lenne rendes ellátás meg fizetés.
De szerintem az építőipar mellett az egészségügyben is rengeteg pénz cserél gazdát feketén csúszópénz formájában. Kinek az érdeke ez, hát aki kapja.

Nyílván egy laboros vagy egy radiológus nem kap borítékot, de egy sebész, belgyóygász súlyos tízezreket akaszthat naponta, adómentesen. De este műszak után gondolom nem ülnek össze elosztani....
És arról ne beszéljünk, ha valaki nem csúsztat, az várhat fél napokat, éjszakázhat a folyosón is.

Károgó Kritikus 2010.05.06. 11:08:33

Ha mindenki elmenne Magyarországról, mi lenne itthon?

nemecsekerno_007 2010.05.06. 11:09:19

- egyéni TB számla
- állami és magán intézmény versenyezzen
- biztosítók versenyezzenek
- az államnak csak kiegyenlítő szerepe legyen
- aki tényleg rászorul annak a többi fizeti TB-jét
- nyugdíjak bruttósítása, így fizetnének ők is TB-t

Túl sok a gond és a kiszolgáltatottak szívják meg. Ezért (is) érezzük, hogy ez ami itt van nem demokrácia. Illetve az, de csak intézményi szinte.

Egyébként ezen a rendszeren csak mi tudunk változtatni együtt, az államnak csak meg kéne piszkálni.
Például úgy, hogy a rezidenseket satuba fogja azzal, hogy itt kell maradniuk 9 évig, akkor biztos el fogják mondani a véleményüket és kritizálni fogják a rendszert. Nyílván őket és a többi fiatal szakembert kéne bevonni a döntéselőkészítésbe, döntéshozatalba.

Nem véletlenül nem tette senki eddig :) Feudális rendszer az egészségügy (is)

aFx 2010.05.06. 11:09:25

vad bra!

három éve a munkaképes magyar pszichiáterek harmada már svédeknél volt (további harmada pedig máshol).

másrészt: aludni tud (fél, max másfél órát), pihenni nem. a power napping meg nem helyettesíti az éjszakai alvást. főleg nem akkor, amikor az orvos előtte és utánna nap is dolgozik. ki lehet próbálni, random 5-80percre beállítani ébresztőórát, megoldani valami komolyabb feladatot (megfelelő nehézségben), ha kész visszaaludni picit, megint keltetni, megint feladat, előtte nap teljes munkaidő túlórával (10órával szimulálható), utánna másnap megint, aztán utánna lehet okosakat szólni, hogy márpedig tud aludni, egyébként is ki lett fizetve (200forint? vagy megvan már netto 400is egész éjjelre?), szóval ne pofázzon.

athumra 2010.05.06. 11:09:27

A nagy számolgatásból miért hagyod ki a képzésed költségeit?
Hogy mennyit költöttünk Rád?
Semmi kifogásom az ellen, ha valaki külföldre megy dolgozni.
De ha diplomás, előbb perkálja ki a képzése árát!
Könnyű fikázni az itthoni viszonyokat olyan fizetésből megélve, amibe bele számolják az oktatás költségét, amit Neked nem kellett megfizetni!!!!!!!!!!!

Jaffar 2010.05.06. 11:09:40

A poszt nagyon korrekt. Ha nem a hálapénz a lényeg, akkor miért nem sztrájkolnak az orvosok/ápolók? A hálapénz téma meg nagyon kényes dolog, mert RETTENTÖ SOK ORVOS PONT AZÈRT NEM AKAR VÀLTOZTATNI, MERT A MOSTANI RENDSZER TÖKÈLETES A SZÀMÀRA.

"Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe."

Ezzel maximálisan egyetértek. Söt, húzzon a politika az oktatásból is meg a templomokból is.

Viszont a friss diplomásokat SEMMI PÈNZÈRT SEM ENGEDNÈM KÜLFÖLDRE, ill. amennyiben kifizetik a képzésük díját akkor igen.

Orulez 2010.05.06. 11:10:26

Petya bá, azért az számomra megdöbbentő, hogy szerinted az a normális megoldás, hogy az orvos aki 6 éven át egyetemre jár, majd 3- vagy 4 év folyamatos tanulás után szakvizsgát tesz az a praxisa mellett menjen fizikai munkát is végezni ha nem akar hálapénzt elfogadni. Miért gondolod, hogy csak a fizikai munka a munka? Az teljesen igaz, hogy mint minden pályán az orvosok között is és a nővérek között is van olyan aki beles*arik magasról, de ameddig nem lesz normális megbescsülése - és ide az anyagi megbecsülés is ide tartozik - addig nem lehet kirúgni az ilyet, mert nincs más. Az meg hogy mindíg a beteg a hülye, hát ezt sem mondta senki, bár megjegyzem a feleségem háziorvos és minden egyes nap folyamatosan harcolnia kell a betegekkel, akik nem tudják megérteni, hogy időpontra kell bejelentkezni rendelésre, mert ő "csak" egy receptért jött, neki csak ez a baja, csak az a baja...a rendszer több éve így működik, hogy ezt nem lehet megjegyezni, betartani, az kinek a hülyesége?

Haloperidol 2010.05.06. 11:14:55

@petya.bacsi:

"Csak az orvosok tudják elindítani"

Hát ez a gond. A posztíró nyílván nem osztályvezető főorvos volt, hanem egy átlagos szakorvos, akinek a külföldi munkavállalásához valszeg az is hozzájárul, hogy a karrierlehetősége kb. nulla.

Ezenkívül a hálapénzt sem általában a "kisebb" orvosok kapják, akik a meló zömét végzik, hanem a főorvos vagy a prof. Akiknek egyébként meglennének a kapcsolataik, erejük, hogy az áhított változást elindítsák, de nekik éppen a k. sok pénz miatt nem érdemes. Ők azok, akik villában laknak és mercivel vagy bömössel járnak. A posztíró valszeg panelban lakott a családjával és trabanttal járt, ami az orvosok 80-90%ára igaz.

Egyik barátom gyógyít, oktat, kutat a klinikai munkája mellett, de az így publikált cikkeket nem ő jegyzi elsősorban, hanem a főnök, akinek egyébként fingja nincsen az egészről és a kisujját nem mozdítja. A főnök most 55é, a helyettese 50é még la. 10 éve van, és a helyére senkinek esélyes nincsen beugrani, fiatalokat meg nem vesznek fel többet. A barátom 3. volt a rangsorban, hiába melózott éjjel nappal, 7 év után rájött, hogy az előrejutás reménytelen. Most Bécs mellett egy klinikán osztályvezető főorvos, ahová HÍVTÁK(!!!) a publikációi és a híre miatt. 8x annyit keres, mint itthon, és 8 óra után hazaKÜLDIK (nem is maradhat!!!) a munkahelyről. Azt mondta, hogy az első 3 hónapban nem is tudta, hogy mit kezdjen a rengeteg szabadidejével.

nemecsekerno_007 2010.05.06. 11:15:51

@athumra:

Megfogalmaztad a lényeget :)

Egy megyeszékhelyen is tiltakoztak a rezidens rendszer ellen és a két leghangosabb "tiltakozó" az egyik nőgyógyász lánya volt, a másik meg valamelyik sebész fia.

Melyik másik szegényebb rezidens szólt ennek a két embernek, hogy talán csendbe kéne maradniuk?!
ha már közpénzen termeli újra magát az elit, akkor ne azok verjék a nyálukat. :( Ebben az országban miheztartási problémái vannak az embereknek :( nagyon durva.

VLADISZLAV 2010.05.06. 11:18:03

OFF: Ismerős rendőr hölgy 39 éves korában elment nyugdíjba százegynéhányezerrel és azt mondta, hogy:" na végre, mostmár lesz időm szülni". Nem volt kommandós, irodista volt. ON

Haloperidol 2010.05.06. 11:18:15

@petya.bacsi:

miért áll egy diplomás a futószalag mellett? Nem az a feladata...
Konkrét példa? Mert ha népművelés-kommunikáció szakos diplomával (vagy hasonlóval) áll a futószalag mellett, akkor azon nem csodálkozom...

nemecsekerno_007 2010.05.06. 11:18:34

@LION_heart:

basszus, mekkora szívás ez. szerinted csak az egészségügyben van ez a fél-feudális rendszer? A felsöoktatásban nincs? Meg a rendörségnél?

nagyobb szarban vagyunk mint a többség hiszi. :(

Let’s CRUD 2010.05.06. 11:18:37

Nincs az sehova se megírva, hogy Magyarország örök, semmi sem örök, aki mást mond az hazudik.

papillon 2010.05.06. 11:19:11

@Abraka: Volna rá valami konkrétabb bizonyítékod, mint bölcs kinyilatkoztatásod? Mondjál már akkor valami szakmát, amely a te mércéd szerint jobban áll.

nemecsekerno_007 2010.05.06. 11:20:38

@VLADISZLAV:

Az ilyeneket, meg a 450 ezer rokkantnyugdíjast nem lehet visszamenőleg ellenörizni és kiállítani egy számlát azoknak akik jogtalanul vették ezt igénybe? Szerinte csupán akarat kérdése.
:)

Hoppázó Beléndek 2010.05.06. 11:22:28

azt tudjuk,h a nővérek is komoly számban hagyják el az országot, vagy csak az orvosok, akik ugyan a gyógyításra esküdtek fel, mégis inkább pénzt keresnének?

van itt patológus? neki mi a véleménye erről vagy akár a hálapénzről? :)

Haloperidol 2010.05.06. 11:22:48

@Jaffar:

Egyébként én eléggé csodálkozom, hogy miért mindig az orvosokat b@sztatja mindenki a képzés díjának visszafizetésével. MAGYARORSZÁGON JELENLEG NINCSEN TANDÍJ A FELSŐOKTATÁSBAN. Pl. egy mérnöknek, közgazdásznak, vegyésznek, bölcsésznek SEM kell tandíjat fizetnie.

Ha összehasonlítod egy villamosmérnök kezdő fizetését az orvosok kezdő fizetésével, akkor légyszi számold ki, hogy hány év alatt tud az egyik és a másik lakást venni, családot alapítani. A mérnököktől miért nem akarja visszakérni a képzésük költségét mindenki? Miért csak az orvos nem mehet el külföldre? Egyáltalán, miért nincsen akkora fizetése az orvosnak és a mérnöknek?

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.05.06. 11:23:02

Ennek a blognak az égvilágon semmi értelme.:-)
Egy klozet, ahová mindenki belekakilhat.
A civilizált világban mindenhol mobil a munkaerő, és sehol nem kell azért fizetni az államnak, mert elmegyek máshová dolgozni.
A fáradt orvosnál pedig még a fáradt kamionos sem veszélyesebb, csak azt NEM ENGEDIK kimerülni.Vagy a repülőgép pilótáját.
Aki olyan marha, hogy éjszakai ügyeletben egy éppen ébredési vegetatív sokkot átélő, vagy dél körül az elő éjszaka már szétesett orvos keze alá akar kerülni, az megérdemli azt az ellátást amit kap.:-)
És ez lesz, akármit óbégattok.Vagy még ez sem.

pamut 2010.05.06. 11:23:12

Őszinte együttérzésel olvastam a posztot egészen addig a pontig, amíg el nem kezdett hablatyolni a hálapénzől.

Komolyan gyomorforgató az a képmutatás amit a dokik művelnek ezzel kapcsolatban. Hogy a hálapénz áldozatai... meg nekik az megalázó... hogy oda ne rohanjak, talán kötelező elfogadni? pisztolyt nyomnak a fejedhez hogy vedd el? Nálatok is csóróbbaktól fogadjátok el a pénzt arra hivatkozva, hogy "a hónap végén is legyen kaja a gyereknek"? Micsoda pofátlan hazugság már ez? Mások hogy éknek meg ugyanennyiből? Rendezzünk gyűjtést kenyérre és vízre?

Látott már itt valaki, valaha, az ország bármely rendelőjének ajtaján ilyen táblát?: "Hálapénzt nem kérek és nem fogadok el, hivatástudatból és az orvosi fizetésemért dolgozom, tisztességgel!"

Amúgy nem csak ilyen mártírpózos, külföldre kényszerű dokik vannak ám, én tudok több gazdagról (ingatalnokat vásárolnak befektetésnek, stb.), szóval nem lehet ám olyan kevés az a hálapénz...

Joejszaka 2010.05.06. 11:23:22

athumra:

Fogd már föl, te vadbarom, hogy Te is megkaphattad volna az ingyenes képzést, csak nem volt agyad tanulni.

Utána ugass, marha.

Orulez 2010.05.06. 11:23:38

@nemecsekerno_007: Pontosan, basszus ezt kellene tenni.Mert csak dolgozni ne kelljen.

Joejszaka 2010.05.06. 11:24:02

@LION_heart:

+1
Villamosmérnöl vagyok.

Tibike15 2010.05.06. 11:24:47

Mindenki több fizetést akar, de jellemzően olyanok a leghangosabbak, akik az állam pénzéből élnek, azaz mások adójából.

Az államot egy korlátlanul fejhető gépnek tartják sokan, sajnos.

Én is háboroghatnék, hogy mennyit dolgozok 3 műszakbank és hogy milyen rossz nekem és sokkal több fizetést érdemelnék. Mindenki sírhatna, nem csak az orvosok. mindenki sokat dolgozik, nem csak az orvosok. mindenkinek van felelőssége, nem csak az orvosnak. mindenki tanult, nem csak az orvosok és így tovább

Abraka 2010.05.06. 11:25:29

@papillon: Azért az egeszesegügy eleg specialis. Nem mindegy, hogy hülye marad a gyereked a rossz tanar miatt vagy meghal, mert rá sem basztak a korhazban.. Jobb ha nem irom le a tapasztalataimat, ezt hidd el nekem.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 11:25:30

23 év itthon a magyar egészségügyben,
Akkor nem lehetsz már fiatal, kezdő szakorvos, legalább 47 éves vagy.
Másnak is gondot okoz az alacsony fizetés:(
Azt hiszem itt egyes orvosoknak tényleg érdekük a jelenlegi rendszer fenntartása, mert nem tudnának annyit emelni a bérükön, amennyi bejön a hálapénzből, ugyanis egyik-másik doki 1 milliót is megkap adózatlan jövedelemként.
Itt is a fejétől bűzlik a hal.

Háziorvos feleségedről annyit, hogy a mi házidokinknál a receptfelíráshoz nem kell megvárni a tüsszögő, lázas beteg embereket, a kis ablakon át beadhatja a orvosírnok a receptet rendelés közben, a doki pedig kiadja 1-2 percen belül, ugyanis nálunk pultja van az írnoknak és az asszisztensnőnek is külön szobája van, a dokinál nem lehet bent más a betegen kívül.
A mi orvosunk pedig hetente kétszer még vért is vesz a betegeitől, nem kell laborba járni, pár nap múlva csak vissza kell menni az eredményért.

Haloperidol 2010.05.06. 11:25:42

@nemecsekerno_007:

Így van, de ha akárki más lép le külföldre a félfeudális rendszerből, akkor azt dícsérik, csak az orvosok a szemét tolvaj népség, aki az adófizetők pénzéből képzi magát és lelép.

A többi az klassz, milyen ügyes, hogy külföldön is megállja a helyét. Nem is beszélve arról, hogy mekkora a különbség egy mérnöki és egy orvosi fizetés között már itthon is. (A legalapvetőbb mondjuk az, hogy a mérnökiből pl. meg lehet élni, az orvosiból meg nem.)

dean23 2010.05.06. 11:26:21

Én is leléceltem volna a posztíró helyében csak nem vártam volna vele 20 évet!
Jelenlegi állapotokat tekintve elég nagy szarban leszünk 10 év múlva, mikor már alig lesz egy épkézláb orvos az országban. A fizetésük nem lesz sokkal több, de a boríték annál inkább...

talonfa 2010.05.06. 11:28:34

hoppá!!

Nekem meg van 1 szülész nőgyógyász orvos ismerősöm, ő pedig havonta tudna venni 1 uj középkategóriás autót a csusztatott hálapénzből. árlistája van... értitek nem? és nem szívbajos közölni a kismamával, hogy egy szülés 40és 80ezer között lesz...

PointeDuLac (törölt) 2010.05.06. 11:29:08

"Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!"- mesélj már akkor arról légyszíves,hogy az orvosok többsége miért csak ennek fejében hajlandó bármit is csinálni???miért kell minden alkalommal 1-2000 ft-ot fizetni csak azért,hogy egy receptet megírjon?és akkor még nem is vizsgált meg!!ne gyere már nekem ezzel a "nem kell nekem hálapénz" süketdumával,mert elég szánalmas.még a végén megsajnálom az orvostársadalmat.

Satya54 2010.05.06. 11:29:16

"(a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)"

Miközben írásod jelentős részével egyetértek, megdöbbentő ezt olvasni egy diplomástól egy értelmiségitől egy orvostól! Szóval a Te problémád a 'kisebbség'. Mintha az Ő életüket nem ugyanaz az idióta politika tette volna volna tönkre. De azért jó odaírni 'kisebbség', jó beléjük rúgni még egyet. Gondolom azért kint nem niggerezel így. Gratulálok a diplomádhoz!

Rotoxis 2010.05.06. 11:29:38

A múltkor voltam a János Kórház belosztályán. 43 betegre egy nővér volt. Megkérdeztem, a fekvő betegek száma 20 felett volt, fúrdetni 24-et kellett. Mennyi idő tv nézésre!!! Nővérnek megyek!

petya.bacsi 2010.05.06. 11:30:29

@dokker: nem írtam azt, hogy menjen fizikai munkát végezni. Nyilván az lenne az ideális, hogy a férfi a fizetéséből kényelmesen el tudjon tartani egy családot. De sajnos az ideális eset csak a tankönyvekben létezik, a valóság teljesen másról szól. Én nem egy egyetemet végzett embert ismerek, akinek az állása mellett van más állása is. Nem azért, mert unatkozik, hanem azért, hogy meg tudjon élni. Vállalhatna korrepetálásra "nem hivatalosan" emberkéket - nem teszi.
Az, hogy ki mennyire van megbecsülve - anyagilag is -, nos, szerintem a legtöbb dolgozó ember anyagilag nincs megbecsülve, mégsem kezdenek el "seftelni".
Legelőször maguk között kellene az egészségügyi dolgozóknak rendet tenni, a kontár, "leszarom" dolgozókat kilökni maguk közül.
Gondolom feleségednek főleg az idősebb emberekkel van baja. Őket a többi beteg majd megrendszabályozza - hányszor volt olyan, hogy nekem időpontom volt, Mariska néni meg úgy gondolta, hogy eleget ült a váróban, és neki különben is csak recept kell és becsörtetett előttem. Na, kapott pár kedves szót a többiektől...

@LION_heart: erre írták azt, hogy feudális berendezkedésű az egészségügy. De ez az oktatásban is sokszor így van. A megkövesedett "profok" keze alá dolgoznak a tanársegédek. A tanársegéd dolgozik, a prof/docens neve meg rákerül a kutatásra, úgy, hogy semmit sem csinált.
Konkrét példát nem mondok a "futószalagos" sztorihoz, és nem népművelés-komunikációs szakos diplomával rendelkezik. Nagyon sok fiatal nem kap munkát, hiába jó eszű. Ha nincs kapcsolata, vagy szerencséje, akkor így járt. Tehát ez a dolog mindenhol jelen van.

"azta" 2010.05.06. 11:31:03

@petya.bacsi:
huhh! mekkora ordító setétség!

látom nem egészen érthető a fenti történet - ezek az emberek, szívesen dolgoznak, ha azt elismerik. az elismerés itt pénzt jelent. nem! nem a ti pénzeteket borítékban! aztán amikor se pénz, se megbecsülés, hát odébb mennek pár országgal, ahol ezt megkapják. talán röviden ennyi. persze biztos jobb lenne, ha mindenki a "futószalag" mellett állna, mert az az igazi mércéje a munkának, nem az ügyeletben alvó orvos... ehhh!
amúgy nincs nagy baj! jönnek majd erről, arról a nyelvet kevéssé beszélő, viszont a fizetéssel elégedett orvosok, azokkal majd nem lesz ennyi zűr, nemigaz?

Jaffar 2010.05.06. 11:32:05

@LION_heart:
A fizetésed RAJTAD IS MÙLIK! Amennyiben te orvosként elmész 70e Ft-ért dolgozni, akkor az valamilyen szinten a TE HIBÁD IS!

Ha a friss diplomás villamos mérnök megy el Mo-ról akkor az is perkálja vissza a képzés díját. Ez mindenkire vonatkozik a felsöoktatásban. Ezért lenne jobb, ha "fizetös" lenne. Még úgy is, hogy az állam bácsi mondjuk rendkívül kedvezményes hitelt ill a jó tanulóknak ösztöndíjat fizetne. Amíg a képzésed árát nem ti fizetitek és utána sem akarjátok (az adótokon keresztül), hanem inkább elhúznátok, akkor kussoljatok, mert marhára nincs igazatok. Megadatott a lehetöség nektek tanulni "INGYEN" és ezt illik is utána visszafizetni.
Nem, ti igénybeveszitek az ingyeneset és utána még ti sírtok, hogy nektek milyen rossz. ?????

Orulez 2010.05.06. 11:32:07

@pcr: Amit mondasz az tök jó példa, a feltételekre, na az náluk nem annyira van meg sajnos.(külön írnok, asszisztens szoba stb) Egyébként az időpontosdinak is az lenne a rendszere hogy aki receptért jött ne várjon. Ezért mire jön már kész. Vérvételt mi is így intézzük.

pamut 2010.05.06. 11:33:12

@Béla bácsi: ebben az országban teljesen mindennapos jelenség, hogy a kissebségek kp-ért vesznek vadi új autót, aztán hazafurikáznak vele a putriba...

Abraka 2010.05.06. 11:36:17

@Heilmasseur: Hát az egy masik univerzumban lehetett. Én semmi olyat nem lattam, hogy fürdettek volna barkit is. Sőt ha este fel kellett allni egyhez odamenni, már kiverte a hisztit. Családtagom 5 napig bent volt és még rá sem néztek, pedig mentő vitte. Aztan kerdi az orvos, hogy hol vannak a leletek :D :( . Sehol, rá sem néztek.
DE tényleg nem irom le az egeszet, mert komolyan felbasz.. el ne hidd, hogy megfürdetik az embereket !! muhahha. A belosztalyon 1-2 de max olyan nőver van aki igazan aranyos.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.05.06. 11:36:17

Én ezt a matekozós részt kihagytam volna, vagy, ha ez nem volt lehetséges, akkor pontosan számoltam volna. Mert az ügyeletben ki nem fizetett órák száma alapján egy orvos napja nem 24 órából áll.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a posztírónak nincsen igaza, csak azt, hogy a matekot nem elég szeretni, ha igazunk alátámasztásakor ezt érvként használni akarjuk.

Claritas 2010.05.06. 11:37:06

volt egy oldal pár évvel ezelőtt,a hálapénz.hu. pesti nőgyógyászról írták többen,hogy 100 ezret kell perkálni egy szülésért. aztán meghalt egy kismama a kezei között, és a bíróságon azzal védekezett,hogy 500 szülést csinál évente, plusz az egyéb műtétek, magánrendelés,munkabér...lehet számolni. 50 millió feletti adómentes jövedelemről beszélünk.
így aztán egyetlen egy orvost sem tudok sajnálni,bocs.lehet mondani,hogy persze,a nőgyógyászok,de nálunk ( vidéki megyeszékhely ) csak a gyerekorvosnak,a véradó orvosainak és a patológusnak nem fizetnek hálapénzt. a többi elvárja és meg is kapja korrekten, rögtön az ingyendiploma után,amit szépen kivisznek a kedves orvosaink külföldre. lehet jönni azzal, hogy a diploma nincs ingyen...de ezt magyarázd annak,aki nálad sokkal több felsőfokú végzettséggel itthon vért izzad, és fizeti a hozzád hasonlók oktatását...

Jaffar 2010.05.06. 11:37:21

@Joejszaka:
Öcsi, a vadbarom az te vagy!

Nem mindenkinek adatott meg a lehetöség. Lehet, hogy valóban nincs annyi "esze", mint neked és nem tanult olyan jól. De ugyanakkor az is lehet, hogy PONt Ö FIZETI/FIZETTE (amennyiben adózik) A TE TANÌTTATÀSODAT! De ezt te nem fogod fel, mert mi vagyunk a vadbarmok és te lennél a diplomás okos, igaz?
Pont ezért kellene MINDENKINEK perkálnia a felsöoktatásban és akkor egy kicsit visszavenne mindenki az arcából. Akkor lenne jogos a rinya, ha egyetemesen az ország MINDEN lakója megkapna a Zállamtól mondjuk 10 millió forintot (egyszer az életében) s ezt, ha akrja tanulásra, ha akarja másra költi. Akkor ugrálhatnátok.

De most jelenleg MINDEN ADÒFIZETÖ FIZETI AZ OKTATÀSOTOK KÖLTSÈGÈT ÉS ÖK NEM AZÈRT FIZETIK AZT, HOGY UTÀNA ELHÙZZATOK KÜLFÖLDRE!

A többi meg csak rizsa!

eremita 2010.05.06. 11:37:23

Gyomorforgató duma. Az orvostársadalomnál még a pincérek is becsületesebbek, mer ők műszak végén osztoznak a jatton. A tisztelt főorvos úr meg egyedül zsebre vágja az egészet. Tisztelt "orvos úr"! Vajon hány cikkben kelt ki eddig az uram-bátyám rendszerű, földesúri személetű orvos társadalom ellen, amelynek Ön is része? Tudja mi vár arra a betegre aki nem perkál és méghozzá előre? Sorban állás, várakozás, minősíthetetlen hangnem. Önök orvosok, a mindenkori reformok legnagyobb hangú ellenzői, a mai problémák egyik fő okozói. Jól tennék ha minimum csendben maradnának, amíg az APEH el nem kezdi kutatni a villák, úszómedencék, 10 milliós autók forrását.

papillon 2010.05.06. 11:37:44

@Jaffar: De gondolom nem csak az orvosokra gondolsz. A többi diplomás és nem diplomás is részben közpénzen tanult. Az orvosegyetem meg nem ingyen van. Tankönyv, albérlet, kollégium, étkezés, utazás, ezek nem kis befektetések a családnak. Ja, hogy ruhatár-büfé szakosokra nem nagy a kereslet még itthon sem, hát ez sajnálatos. De ezért nem a nemzetközileg is értékes diplomával (vagy szakmunkás bizonyítvánnyal) rendelkezőkre kellene irigykedni.

petya.bacsi 2010.05.06. 11:38:19

@"azta": mindenki szívesen dolgozik, ha elismerik, és nem csak az orvosok. De nem megoldás a menekülés. Ezt gyáva ember teszi.

Pláne úgy, hogy mikor elkezdte az orvosit, tisztában volt azzal, hogy milyen állapotok vannak. Ha tisztában volt, akkor csak addig fontos az ország adófizető dolgozó állampolgára (=leendő betegek), amíg az adójából ingyen tanulhat, magába szívja a tudást? Ez önzés. A képzés nincs ingyen, az adófizetők dobják össze, hogy tanulhasson. Ha meg akar pattanni jelentkezzen költségtérítéses képzésre. És tegyen ellene, hogy elismerjék, ne pedig zokogjon. Érted??

Ha az orvos milliós fizetést kapna, akkor is lenne hálapénz. Mert megszokta. Ennyi. Mert akkor még több kell neki.

Jaffar 2010.05.06. 11:38:58

@Claritas:
Arról nem is beszélve, hogy az orvosok a felelösséget nem vállalnak szinte semmiért. Mondván a fizunk túl kicsi!!!!

Káposztakukac 2010.05.06. 11:39:51

remélem, hogy előbb utóbb nem lesz már orvostanhallgató a magyar egyetemeken. hülye politikusaink csak akkor fognak rájönni, hogy meg kell oldani az orvosok helyzetét...

Jaffar 2010.05.06. 11:40:35

@papillon: Fentebb írtam, hogy mindenkire vonatkozik!

Ez nem irigység. Nem erröl van szó. Hanem arról, hogy az állam, ha már finanszírozza a felsöoktatást, akkor azt a MI (Magyarország) ÉRDEKÜNKBEN tegye és ne mondjuk svédországnak.

Rotoxis 2010.05.06. 11:40:41

@Abraka: Azért tudok neked olyan helyet mutatni ebben az univerzumban, sőt ebben a városban (Budapest) is. Nem esetlegesen, hanem szigorúan naponta. Fekvőkocsin, zuhannyal, rendesen. Méghozzá a város egyik leglepukkantabb kórházában. Bár akkor az emberek java része még szundikál, mert olyan fél öt körül kezdődika "szeánsz".Igaz, ott egy ápolóra "csak" hat fekvő beteg jut. :-)

Orulez 2010.05.06. 11:40:47

@Jaffar: OK, de ha Te egy kórházba akarsz menni dolgozni, akkor nem te diktálod a fizut, henam a törvény. Azt meg ne hagyjuk ki a rendszerből, hogy orvosnak menni sokaknál hivatástudat is. Szóval kicsit kényszerpálya.

Rotoxis 2010.05.06. 11:43:21

Azért a hálapént témát egy kicsit hanyagolhatnánk. A hálapénzt vagy adod, vagy nem. Ez attól függ, akarod-e honorálni a kezelést, ellátást. Csak rajtad múlik, adod-e vagy sem. Ha azért fizetsz, hogy jobb ellátást kapj, egy szavad se legyen, mert akkor ott a helyed az orvos mellett a szomszédos cellában, mert azt már úgy hívják, vesztegetés.

Jaffar 2010.05.06. 11:43:22

@dokker:
Erre találták ki a sztrájkot! Ha vasútnál megy, akkor szerintem nálatok is. Söt, nálatok már pár nap is óriási káoszt okozna, nem? Itt az a kérdés, hogy van-e elég egészségügyi dolgozó, aki valóban meg akarja szüntetni a jelenlegi rendszert? Mert erös a gyanúm, hogy ök vannak kevesebben és a hálapénzt "éltetök" többen.

papillon 2010.05.06. 11:43:22

@Abraka: Írd le nyugodtan, mert ez így csak ködösítés. Konkrét szembenézés nélkül sohasem jutunk előre.

indapasssucks 2010.05.06. 11:43:28

@Béla bácsi: jaja, nekem is ez csípte meg a szemem, és pont ugyanígy vagyok vele, hogy kurvára igaza van a fazonnak, és kurvára nem értem, hogy jön ide a kissebbség.

amúgy meg majd ha a dokik végre bevallják, hogy közelebb vannak a henteshez meg a kurozslóhoz, mint a gyógyítóhoz, akkor beszélhetünk.

Abraka 2010.05.06. 11:44:05

@dokker: talan, de nem a janoskorhaz univerzumaban. Én egy db fürdetest sem lattam, egy hét alatt. De nagyon sok minden mást igen. 130 ezerért meg ejszakai pótlékért inkabb kussoljon a semmittevö nővérke, aki minden nap beviszi a kis tvjét.

Jaffar 2010.05.06. 11:45:02

@Heilmasseur:

Ez olyan dolog, mint amikor a feleség megcsalja a férjet, de a másik férfit okolja érte, nem? Holott, ha a feleség nem akarta volna, akkor az egész meg sem történt volna!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 11:45:44

@"azta":
A magyar orvos külföldön folyékonyan, anyanyelvi szinten beszélget a beteggel?

Speciel, nekem sok negatív élményem volt már orvosokkal kapcsolatban, mert az tuti, hogy a hálapénzt nem én taláktam ki.
Mikor műtéti előjegyzésem volt egy kis idegsebészeti műtétre már a műtőasztalon feküdtem, mikor elkezdett kikérdezni a doki, mert kb azt sem tudta miért vagyok ott, engem egy másik osztályról jegyeztek elő hozzá, gondolom az volt a baj, hogy nem nyomtam neki pénzt, mert 8 óra helyett délután 1 óra után operált meg és még az oda beutaló profnőhöz visszaküldött egy papírt javításra a tanársegéd.
A kis műtét több mint 1,5 óráig tartott a xarakodása miatt, aztán úgy kibaxtak a folyosóra kötözött lábbal(szorítókötés is, ráállni 24 óráig tilos) a szövettani mintát már a műtőben a kezembe nyomták, a férjem rohant át vele a másik klinikára, aztán ők jutatták el a pathológiára.

Abraka 2010.05.06. 11:45:58

@papillon: Sajnos nem ködösites. Le sem szarják a betegeket !!! elhiszem, hogy kiégnek, de vaze, a minimumot legalabb..

macchiato 2010.05.06. 11:45:59

@LION_heart: Ha valaki közalkalmazott, akkor egy fizetési bértábla szerint kapja a fizetését. A mérnök is, ha közalkalmazotti státuszba megy dolgozni.
Viszont az orvos sem az alapján kapja, ha egy multi céghez szerződik el. Hát ezért.

Orulez 2010.05.06. 11:46:01

@Jaffar: Én nem vagyok orvos, csak a nejem. De persze, lehet sztrájkolni, arra aztán elképzelheted milyen reakció jönne a köz oldaláról. A büdös tetű orvosok, csak a hálapénzt tudják eltenni stb....jegyzem meg aki 70 rugót keres orvosként na annak nemigen van szava hogy sztrájkba kezdjen.

Mike36 2010.05.06. 11:47:02

mekkora áldozatok vagytok ti orvosok
főleg amikor előre bejelntitek mennyi a zsebbe a tarifa
de nem baj, legközelebb diktafonnal megyek és feljelentem a tisztelt kollégádat, hogy ne svédországban hanem a sitten rohadjon

Rotoxis 2010.05.06. 11:47:41

@Abraka: Legyél oly kedves és írd meg, melyik osztály ez a János kórházban, ahol a "fapados" nővér 130 ezer forintot visz haza tv nézésért? Azonnal megyek én is nővérnek!

Mike36 2010.05.06. 11:49:05

@Heilmasseur: egy nagy lófaszt
tarifák vannak, ami nyiltan meg is mondanak

Sátán meg a Jocó 2010.05.06. 11:49:39

"tűrni mint a birkák"

Ha néha egy halvány jele van a nem tűrésnek, akkor a többi birka szépen lenácifasisztahuligáncsőcselékezi a tiltakozókat.

nem az Állammal van a baj, hanem a birkákkal

Rotoxis 2010.05.06. 11:49:39

@Jaffar: Ja ja! Természetesen mindkettő csal, csak a harmadik reklamálhat (jelen eseetben az aki nem fizet az extra elllátásért). Semmi újat nem írtál, az is bűnöző, aki fizet, így ő ne reklamáljon.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.06. 11:51:08

politika mentes egészségügy?
jól tetted, hogy mentél. de Mo-n semmi sem lesz politika nélküli.
hadd idézzek a Malátából, Váncsa Istvántól (a sör előállításáról van szó, a korabeli Angliában): "Egyébiránt a fogyasztói érdekvédelem ezen alapvető jelentőségű dokumentuma 1267-ben született; a magyar törvényhozás ugyanebben az esztendőben azzal volt elfoglalva, hogy deklarálja a királyi szerviensek adómentességét és egyéb kiváltságait."
Jó, hogy nem mindjárt politika mentes politika :) Úgy tűnk az 'átpolitizálásnak' évezredes hagyományai vannak (de legalábbis évszázados), akkor miért várjuk, hogy röpke 30 év alatt ez megváltozzon?!

Abraka 2010.05.06. 11:51:13

@Heilmasseur: belgyogyaszat 2. emelet. Egy feltunöen dagadt nővérKE.

bocs dokker, helimassernek ment

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 11:51:13

Annak, hogy az egészségügy ebben a csöves országban ilyen helyzetben van, számos oka van, de a legfőbb talán az az iszonyatos sötétség, ami a társadalmat jellemzi, és amit az itteni hozzászólások nagy részénél semmi sem tükröz jobban.
A posztírónak teljesen igaza van, és nyilván Svédországból magasról tesz rá, hogy a 6 elemit végzettek hogyan osztják itt az észt.
Már többször leírtam, hogy a jelenlegi helyzetért elsősorban a mindenkori politikai vezetést terheli a felelősség, de a politika sajnos nem más, mint a társadalom visszatükröződése. Persze vastagon benne van a buliban a megosztott, az egyre csökkenő hálapénzen marakodó orvostársadalom is. De addig, amíg az átlag paraszt (aki kommentekben fröcsög a hálapénzről), alapból magasról szarik az egészségügyre, majd amikor ő vagy a hozzátartozója beteg lesz, azonnal rohan a borítékkal, hogy mások rovására előnyt vásároljon, addig azt hiszem nincs miről tárgyalni.

Rotoxis 2010.05.06. 11:51:56

@Mike36: Valóban, ez a megoldás. De sajna csak a szád jár és nem teszd meg

jet set 2010.05.06. 11:52:17

De egy gusztustalan poszt.
Sajnáljuk szegény orvosokat! Mert csak a hálapénzből tudják etetni a gyereküket. Más nem kap hálapénzt és neki is etetni kell a gyereket.
Egy büdös szóval nem említi, hogy szeretné a munkáját.

papillon 2010.05.06. 11:52:42

@Motorpenis: Aki így fogja fel az orvosi hivatását, adja vissza a diplomáját és menjen el gazdálkodónak. Egy régi vágású professzorom arra tanított, hogy az orvosi munkával sok minden nem fér össze pl. az állattenyésztés vagy a mezei munka higiénés szempontokból és az orvosi tekintély lejáratása miatt.

Rotoxis 2010.05.06. 11:52:45

@Abraka: A Jánosban két belgyógyászaton is van második emelet

Abraka 2010.05.06. 11:52:46

Sajnalom, hogy megvadoltok. Sajnálom, hogy igazat kell leirjak. Sajnálom, hogy ez egyatalan téma. És biztos van a Janosnal is tetübb hely..

nemecsekerno_007 2010.05.06. 11:53:10

@papillon:

ez egy eü-s poszt. amit itt írunk néhányan az a teljes magyar felsôoktatásra és szakképzésre igaz.
Ez egy ördögi kör de meg kell szakítani ha azt akarjuk, hogy finanszírozható legyen ez az egész ország.

nem lesz egyszerü :(

Jaffar 2010.05.06. 11:53:27

@dokker:
Hányszor sztrájkoltak az orvosok a hálapénz ellen és ugyanakkor jobb fizetésért? Hányszor? (Néma csend......)

Erröl van szó. Hidd el a zembereke nem az orvosok ellen, ill. az ö "jólétük", jobb fizetésük ellen vannak. Hanem ma jelenleg úgy müxik a dolog, hogy fizetsz alapból az államnak, ezután jön a hálapénz és még mindig nincs semmi garanciád arra, hogy valóban SZÌNVONALAS ELLÀTÀST KAPJ! Ez a probléma. Nekem a fogorvosom is magán jelenleg, mert így legalább ö van értem és nem fordítva! Meg is vagyok elégedve és nem sajnálom rá a pénzt. Viszont a hálapénz az LUTRI nekem mint betegnek!

Mike36 2010.05.06. 11:53:36

@petya.bacsi: volt ilyen lista, a kismamák csinálták maguknak, orvos nevével, telefonszámával, mennyit kér az zsebbe a szülésért. Óriási botrány volt. Kit vettek elő? Az APEH az orvosokat? Dehogyis! A site üzemeltetőjét, mert, hogy ezek személyes adatok. Mo-n olyan szintre jutott a képmutatás, hogy azt akasztják aki pofázni mer.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 11:54:48

@dokker:
Időpontot nálunk csak vizsgálatra kérhet a beteg, receptfelírásra nem jár, mondjuk én is vártam már 1 órát receptért, mert azért nem én vagyok a doki szemefénye, mint írtam a hálapénzt nem én találtam ki, de ahogy hallom minden körzeti dokinál vannak gondok.
Még akkor a mi helyzetünk a jobbak közzé sorolható.

Abraka 2010.05.06. 11:54:50

@Heilmasseur: mindegy, már megleled. Én az egyikben voltam. ami igaz az igaz, nem kell kötekedni. Közönyt és emberileg teljes alkalmatlanságot lattam és tapasztaltam. Persze a LOVE.hu az megy a pc-n. egyebkent ugyan itt az Orvosok normalisak. Meg is sajnaltam az egyik doktornőt, latszott rajta, hogy hulla, és mégis kedves volt.

papillon 2010.05.06. 11:55:31

@Mike36: Tudod mit nem kötelező odamenni. Választhatsz másik orvost, meg manapság bőséges a választék kuruzslókban is.

Orulez 2010.05.06. 11:55:46

@Jaffar: Teljesen egyet értek. Sztrájk lehet hogy volt, nem tudom, nem emlékszem tényleg.

"azta" 2010.05.06. 11:56:21

@petya.bacsi:
ált. az embert az ambíciói hajtják - fiatalon ezek közül csak egy tényező a pénz (többnyire). sőt! aki orvosnak készül annál a kisebbik rész.
a folyamatos átverések az ügyeletekkel (országos probléma!), a valóban ingyen ledolgozott túlórák (nesze neked adófizetők által taníttatott orvos/tanár/közgazdász/stb...), a kevés fizetés, a méltatlan körülmények - ember legyen a talpán aki ezt viseli!
Te olyan orvost szeretnél, aki másodállásban is dolgozik :DDD ne röhögtess! én olyanokat szeretnék aki CSAK az orvoslással foglalkozik! aki CSAK a fizetéséből el tud tartani egy családot - jól! aki nem a rohadt kölcsönein járatja az agyát, hanem azon, hogy mi a bajom (mint betegnek)!
hálapénz: ennek az éremnek is két oldala van! a betegek jelentős része úgy méri le az orvos hozzáértését, hogy mennyi pénzt fogad el! aki keveset tesz el, az biztos nem is olyan jó! erről is vannak ám sztorik! (és persze az óriászsebű professzorokról is!)

Palermo12 2010.05.06. 11:56:53

@petya.bacsi: Tök jó, hogy egy orvos, aki magyarországon 23 évig dolgozott leírja, hogy mi a francért hagyta ott a hazáját, és keresett máshol megélhetést. Baromi fontos megismerni, hogy miért indul neki egy jól képzett és sokat dolgozó magyar orvos külföldre. De neem, mi nem megérteni akarjuk, hanem elmondjuk hogy lófasz, meg hálapénz, meghogy nem is dolgoznak annyit, meg mások is és a futószalag... baromság!

A betegeket életben kell tartani, el kell látni. Nem ugyanaz, mint futószalag mellett állni. Kicsit nagyobb a felelősség.

Na akkor az ügyeletről: nem mindenhol ugyanolyan, de mára elképesztően veszélyes a helyzet. Pl. egy budapesti csúcsintézményben: az orvos bemegy reggel fél8ra, és megállás nélkül dolgozik másnap délelőtt 10-11ig. Ha szerencséje van alhat 1-1,5 órát. Nem többet, nem mélyen, mert bármelyik pillanatban kelnie kell. Egyedül van délután 4-től reggel 8ig, 3 emeletre, 110 betegre, és az intenzívre. Ebben segítségére van emeletenként 1 nővér, és 1 beteghordó. Tényleg úgy gondolod, hogy ezt össze lehet vetni egy futószalaggal??? Életekről van szó! A tiedről, a családodéról! Ma az egészségügy csakis az orvosok lelkiismeretére épül! Havi nettó 90-100 ezerér dolgoznak! Ha 6ot ügyel, hazahoz 105ezret is. Milyen frankó volna egy kis adómentes hálapénz... Megalázó! Mint az is, hogy erre hivatkozol... És igen, vannak aki k nem fogadják el.
Itt mindenki összemos mindent az egészségügyben, pedig hatalmas különbségek vannak az egészségügyön belül. Egy biztos, a mostani helyzet katasztrófa. Két dolgot pedig nem kívánok senkinek: ne legyen beteg kórházban, és ne kelljen dolgoznia magyar egészségügyben! Mindkettő életveszély.

Barnamaci 2010.05.06. 11:57:41

@Abraka: A tanároknak is minimum 50%-a alkalmatlan

Takács Bálint 2010.05.06. 11:57:57

Kicsit egyoldalúnak érzem a postot.
Pont egy több évig praktizáló orvos ne tudna arról, hogy az egészségügyből a különböző területek köré szerveződő orvosmaffiák tolják ki talicskával a pénzt?

Azokra a csoportokra gondolok, akik elintézték maguknak, hogy diagnosztikai berendezések, vagy pl. művese berendezések csak az ő cégeik üzemeltetésében működhetnek az országban, mert mások nem kapnak üzembehelyezési engedélyt, vagy TB támogatást. Ezek az ORVOSOKBÓL ÁLLÓ CSOPORTOK gennyesre keresik magukat ugyanúgy, mint a nagyhatalmú "professzorok".

Vajon miért van az, hogy egy kib@szott sztetoszkóp, kétszer-háromszor annyiba kerül, mint az USA-ban? Egy sztetoszkópnál egy (néhány) tízezr forintnyi különbséget jelent, de ha itthon akar beszerezni valaki egy CT-t, vagy egy Ultrahangos diagnosztikai eszközt (a közbeszerzés miatt itthon KELL), akkor az már több milliós nagyságrendű eltérés.

Talán nem ártana elsőként az orvos társadalmon belül tisztázni ezeket a prolémákat, még mielőtt mindenki hibás lenne, csak az orvosok nem.

Mike36 2010.05.06. 11:58:27

@ajvé: na ez az igazi képmutatás ajvé
egy bűnöző vagy és még büszke is vagy rá
akkor majd nem lesz ekkora a pofád amikor az, aki téged felnyom, büntetlenséget kap

Condottiere 2010.05.06. 11:58:48

Mindjárt megszakad a kicsi szívem, de tényleg! :D
Lécci ne gyere haza! Vagy ha mégis, akkor ne praktizálj itthon, köszi!

Orulez 2010.05.06. 11:59:23

@pcr: Sok múlik a feltételeken tényleg. Ja, hát a hálapénzt azt nem mi találtuk ki, de tény, hogy bele van kalkulálva a rendszerbe és tényleg bassza meg kétszer gyűlölök én is fizetni (TB + para) de hát amíg nem lehet elzavarni a 'csába azt aki nem fizet TB-t (van ez a TB szám ellenőrzés de hagyjuk) addig visszük magunkkal a sok tetvet aki nem fizet és nem lesz elég a keret.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 11:59:59

@Mike36:
Ez szép:(

A legszebb azonban az volt számomra, amit tavaly hallottam, amikor is a szülésznő kismamától is elfogadta az orvos az ajándékkosár mellé, a 40 ezret, elvégre kollegák voltak.

Abraka 2010.05.06. 12:00:12

@Barnamaci: igen csak ott nem gyogyszerezik félre a diakot stb stb..

Jaffar 2010.05.06. 12:00:44

@Palermo12:
Tehát az orvosokat fegyverel kényszeríti a Zállam ,hogy napi 16-20 órát toljanak egyhuzamban éhbérért? Igen? Miért nem hallasz sztrájkról, mert túl sokat kell dolgozniuk? Miért?
A többit meg fentebb írtam.

Mike36 2010.05.06. 12:01:06

@papillon: ja értem
ha nem tetzsik a csúszópénz rendszere, akkor dögöljek meg
mehetak ahová akarok, de téged kerüljelek

vagyonosodásiról hallottál már?

dr.pupak30 2010.05.06. 12:02:14

sajnos a magyar buta ráadásul még mindig azt képzeli, hogy különb mint mások. ez az ellentmondás még gusztustalanabbá teszi a helyzetet. olyan kormányt választott, aki csak és kizárólag politikai indokok alapján népszavazást indított az eü átalakításának megvétózására. ennél ami most van, bármi jobb lett volna. a magyar népnek nincs jövője, mivel képtelen a változásra, vagy annak kikényszerítésére. mindig mástól várja a változást. aki nem tud változni az halott

petya.bacsi 2010.05.06. 12:03:49

@Palermo12: ezért a hozzászólásért kár volt nicket regisztrálni, mivel ezek az infókat eddig is tudtam, tudtuk. A futószalagos hasonlat meg egyáltalán nem rossz, ezzel akartam szemléltetni, párhuzamot vonni az ügyelés között. Mert az is egyfajta futószalag.

Az egészségügyi állapotokkal meg szerintem a legtöbb ember találkozott, így el tudja képzelni, hogy miről is van szó.

dr.pupak30 2010.05.06. 12:03:54

@Jaffar: buta vagy te is. ha nem lenne néhány félőrült aki ezt a szakmát választja, fetrenghetnél otthon a saját hugyodban, ha beteg vagy, mert senki nem segítene rajtad. jön az idő amikor nem 1-2 hónapos várólisták lesznek

Káposztakukac 2010.05.06. 12:04:28

@Mike36: ha nem tetszik a csúszópénz rendszere, akkor elmehetsz orvosnak te is. gondolom te sem fogsz majd kérni.

Mike36 2010.05.06. 12:04:39

@Reaper Man: arról, hogy az orvostársadalom oylan amilyen, nem a politika tehet
arról nem beszélve, hogy hány olyan orvos van, aki sosem kap csúszópénzt
mégis ki pofázik nagy hévvel, aki kap, mert bizony kell neki az a havi párszáz k amit adómentesen meg tudott keresni eddig
utána meg lehet sírni, hogy mennyit kell dolgozni, meg milyen szar neki

semmi nem kötelező, ki lehet költözni egy barlangba. nem csak nekünk, a plebsnek, nektek is

Rotoxis 2010.05.06. 12:04:44

@Jaffar: Lassan felbosszantom magam. Az eü-ben a sztrájk abból áll, hogy kék szalaogt tűznek a köpenyre (már ha van). Ennyi. Szerintetek hogyan lehetne sztrájkolni az eü-ben? A beteg meg a sztrájk alatt pusztuljon? a sztrájknak akkor van értelme, ha megáll az élet az adott területen. Tényleg ezt reklamáljátok?
Agyrém!

macchiato 2010.05.06. 12:05:17

@Jaffar: Fizetős felsőoktatásba nem tudnám beiratni a gyermekeimet. Mert utána itthon nem keresnek annyit, hogy vissza tudják a kölcsönt fizetni, nekem pedig nincs annyi pénzem. Ez egy csapda. Nem minden értelmiségi keresi halálra magát, hogy finoman fogalmazzak. Persze, vannak olyanok is. Meg olyanok is, akik 8.általánossal, vagy szakmunkásvizsgával is többszörösét keresik egy értelmiségi bevételének. Ráadásul korán kezdik a pénzkeresést, mire a diplomád megvan, neki már a háza is.
Mondjuk az sem megoldás, hogy az orvosin iszonyú pénzeket költenek az oktatásukra, aztán odébállnak egy olyan országba, ahol megfizetik őket alaposan és nekik nem kell visszafizetniük azt a tandíjat, amit a helyi tanulóknak fel kellett venniük, hogy tanulni tudjanak.
Nem tudom, mi a megoldás.

Palermo12 2010.05.06. 12:05:36

@Jaffar: Az orvosok egy nagyon prózai ok miatt nem sztrájkolnak. Nincs rá energiájuk. Az alapszintű ellátást is alig, vagy csak emberfeletti munkával tudják ellátni. Ez nem máv, vagy bkv. Itt emberek életéről van szó! És tényleg egy sztrájkkal kellene kikényszeríteni azt, hogy az orvosok megkapják a nekik normálisan járó javadalmazást? Hogy kifizessék az amúgy is nevetséges ügyeletet? Hogy az ügyelet tényleg ügyeletként legyen elszámolva és ne készenlétnek, hamár egész éjjel benn volt az orvos és dolgozott megállás nélkül...

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:05:39

@Palermo12:
Nem tudom régen édesanyám , hogyan oldotta meg , bár ő nem volt doki,"csak" altató asszisztens.
Legalább 2 ügyelet hetente 3 gyermek mellett, sebészeten, trauma sürgősségivel megspékelve hetente többször.
A fizetése meg sírnivaló volt az orvosokéhoz képest, pedig többször is egyedül altatott, mikor az éppen műtétre beosztott docensnő a nyelvvizsgájára készült és a klinikára rendelte be a magántanárát.

SiKom 2010.05.06. 12:06:28

@Jaffar:
"Megadatott a lehetöség nektek tanulni "INGYEN" és ezt illik is utána visszafizetni."

Ja, az "INGYEN" tanulás az az, hogy adózd le a szuperbruttód 55%-át az államnak, majd fogd be a pofád, ha követeled érte a szolgáltatást.

Mert hiába adtál 55%-ot az államnak, mindenki pofázik, hogy te rohadt ingyenélő vagy.

Na elmentek ti a francba!

Condottiere 2010.05.06. 12:06:42

@pupak30: A betegek jelen pillanatban a kórházakban is a saját hugyukban fetrengenek, az mennyivel jobb is. :D

BitPork 2010.05.06. 12:06:48

Van orvos a családban.
Most 30 éves. Az általad felvázoltak szerint dolgozik. Illetve nem, mert neki havi minimum 1 teljes hete(saját beosztása szerint) szabad. Legális jövedelme gyk minimálbér. Viszont a vállalt munkával bizony nem ritkán fél millió forintot keres. Örök vitatéma közöttünk hogy " Mekkora felelősségem van, és mennyit tanultam, ez nekem jár!"

No kérem szépen, a jobb esetben szakmunkás MÁV-os, aki kopogtatja a vonat kerekét: szóval gondolom neki a havi minimálbérért az már nem is elég felelősség hogy ha egyszer melléhallja akkor a széthulló vagonban tucatnyi ember hal(hat) meg...

Igazából elegem van abból hogy az orvosok panaszkodnak a leghangosabban, miközben nekik ott van a para meg a lehetőség e rezidensség után h rendesen keressenek.
Manapság meg igazán örülhetnének h egyáltalán van munkájuk!

Barnamaci 2010.05.06. 12:07:37

@inn/dia: a kismama azért jár magánrendelésre, mert más szolgáltatást vár mint amit az SZTK-ban kap. Bejelentkezik időre, komfortosabb a váró, akár tévét is néz, és azért, hogy kifizet az 5 percért 7-10e Ft-ot, azért kap egy mosolygó orvost. Jó esetben az orvost bármikor riaszthatja ha szül és jó esetben az orvos 20 percen belül ott van a kórházban nála. Igen, ennek ára van mivel nem elégszik meg azzal, hogy bemegy amikor kell és szül annál, aki éppen ott van. És ha esetleg pont a karácsony esti vacsorát hagyja ott az orvos, akkor miért ne kérhessen extra pénzt különszolgáltatásért?

"azta" 2010.05.06. 12:08:09

@Jaffar:
te jaffar! te mit tudsz a hálapénzről? mit tudsz, mik az árfolyamok? pl. egy kardiológus belgyógyász mennyi pénzt "kell kapjon"? egy ultrahang után mi a tarifa? egy fül-orr-gégén mi a kötelező díj, mondjuk az ambulancián? és konkrétan: hányszor állt le kórház, klinika, rendelőintézet orvossztrájk miatt? amiből az elmúlt években.... mennyi is volt? kérlek válaszolj, mert látszik, hogy te ezekkel a dolgokkal tisztában vagy!

sterimar 2010.05.06. 12:08:31

@athumra: Szerinted hányszor fizette már vissza a képzése költségeit?

Kicsit számoljál mielőtt fröcsögsz. Ennyi munkával, jó esetben 300 ezer a fizetése egy ilyen orvosnak. Reálisan - a többi hasonló képzettségű diplomáshoz viszonyítva a magánszférából, ekkora tapasztalattal - mondjuk 1 millió körül kellene lennie reálisan. A különbség 700 ezer, ez évi 8,4 millió, 24 éve praktizál, mai árfolyamon ez 24*8,4 millió azaz 201 millió forint. Ez sokszorosa a képzése költségeinek.

Persze ehhez kéne valami agy is, hogy befogadja az ember, sötét proliknak nem megy.

gauche caviar 2010.05.06. 12:09:10

Miért született egy ilyen post? Mármint, mi lehet az oka?
Mert ugye, EU van, meg XXI. század, ha valaki külföldre akar menni, akkor elmegy oda, ott dolgozik. Senkinek az ég világon semmi köze nincs hozzá.
Tehát, miért kellett ezt leírni?
Pár gondolat:
-A szerző valamiféle feloldozást remél kapni vélt vagy valós neheztelés, be nem tartott ígéret, reá rótt felelősség, vagy valami ilyesmi alól.
Miért lenne? Orvos, dolgozó. Másik országban akar dolgozni? Lelke rajta.
-Valami melodramatikus busongás van benne, hogy de ő annyira itt akart maradni, de kénytelen volt menni.
Na és? Megannyi szakács, kőműves, bútorasztalos, pincér, fodrász és megannyi szolgáltató-mesterember is szívesen maradt volna itthon, de külföldön jobb ajánlatot kapott, döntött és ment. Mit kell ezen lamentálni? Ez van: ott több a lóvé, nagyobb a jólét, akármi. (mellesleg, idehaza sosem lesz akkora a jólét, ha mindenki fogja magát és elmegy külföldre. Ne értsetek félre, támogatok mindenkit, hogy menjen külföldre. Csak ne csodálkozzunk rá tátott szájjal az ok-okozati összefüggésekre. Egyébként, a kis fiatal országunknak /mert az/ igenis szüksége van a külföldről érkező technológia-transzferre, ami ha kormányzati szinten nincsen, ipari szinten csak-csak, akkor azt ilyen magán utakon kell megoldani. "Hazahozom amit odakint tanultam")

De ha szabad menése van a dokinak, meg racionálisan le is vezette, hogy miért hozta a döntést, akkor tényleg minek a litánia?
Egyetlen gondolatom van: valamiféle bűntudat, amiért X évig állami képzésben szerezte a diplomát, amit azért előlegezett meg neki a társadalom, mert az orvos munkája kiemelten hasznos a társadalom számára. Ha elvégzi az államilag támogatott egyetemet, majd tiplizik külföldre a nagy lóvéért, akkor asszem *khm* nem volt jó üzlet őt ingyen képezni.

Egyszóval: ha a doki menni akart, akkor sok sikert neki, legyen odakint jobb élete! Őszintén.

csati 2010.05.06. 12:09:11

Volt két népszavazás. A zembörök nem akartak se tandíjat, se eü.-privatizácijót. Ennyi...

Rotoxis 2010.05.06. 12:09:43

@Condottiere: Még ha nincs is teljesen igazad (kissé rosszindulatú komment), de információim szerint a váci kórházból mostanában bocsátanak/bocsátottak el 50 épolót. Nem azért, mert nem lenne szükség a duplájukra, hanem mert ezeket sem tudják fizetni. Nem feltétlenül a kórházban kell reklamálni...

virus 2010.05.06. 12:10:01

Jól tette hogy kiment.

Mike36 2010.05.06. 12:10:33

@Káposztakukac: ööö, ha tehetszik, akkor kell elmenni orvosnak, nem? :)

én a szolgálattóiparban dolgozom, és bizony ki kell nyaljam az ügyfél seggét, el kell padlóznom az árat, örülök ha negem választ
ehhez képest az egészségügy nem szolgáltatás, hanem kegygyakorlás
orvosok dettó
viriítsd a lóvét! ja hogy nincs, akkor dögölj meg, ez van ma Mo-n, úgyhogy jelenleg nem az orvos a birka, hanem a beteg, mert ő a kiszolgáltatott
és semmiféle verseny nincs az állami ellátásban
érdekes módon magánszférában van, egy fogorvos mirét nem sír, miért nem tarja különpénzért a markát? miért a saját ezsközeit hazsnálja. jaj de furcsa! itt maradt a szocreál egészségügy, szorcreál mentalitással
mintha még mindig hiánygazdaság lenne
oylanok vagytok ti orvosok, mint az egyszeri eladó amikor az átkosban a pult alól adott el dolgokat

Barnamaci 2010.05.06. 12:10:35

@Abraka: ez igaz, ott csak lelki nyomorékot tudnak belőle csinálni

dr.pupak30 2010.05.06. 12:10:42

@Condottiere: barátom dolgoztam kórházban, igaz csak informatikusként, tudom mi a helyzet ott. még paraszolvenciával együtt is a legmélyebb tiszteletem sok orvosnak aki ezt bevállalja. mert a magyar egészségügy még így sem a legrosszabb európában. tudom, mert külföldön élek. köszönheted ezt, azoknak az orvosoknak, akik még a tarthatattlan helyzet ellenére is tartják a színvonalat. de már nem sokáig, mert lassan orvos sem lesz. köszönhetően a jelenlegi kormánypártnak is, akire te is adtad a voksod szerintem.

petbecks 2010.05.06. 12:11:00

teljesen mindegy, kifizette-e a külföldre távozó orvos a tandíjat, az a kb. 6 millió forint képzési költség nem ér meg egy orvost.
fél év alatt megkeresi pl. angliában kezdőként is. azután élete végéig jól él, ott is beteg embereket gyógyíthat, nem szorul hálapénzre.
és nem kimerült, nem hibázik annyit, nem gyalázzák fórumokon, stb,stb ..

ha meg akarják oldani az elvándorló fiatal, pályakezdő és tapasztalt, nagy-tudású orvosok elvándorlását (és egyben a hálapénzt is..) akkor tisztességesen meg kell őket fizetni.
PONT.

(az összes többi próbálkozás csak maszatolás, mi sem bizonyítja ezt jobban , mint a jelenlegi helyzet.)

Mike36 2010.05.06. 12:11:27

@Heilmasseur: pénz nélkül pusztul igy is

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:11:36

@Barnamaci:
A kismamát ugyanaz a doki látja el a magánrendelésen, aki ingyen is elláthatná a területileg illetékes kórházban, vagy klinikán.
A szülésért miért is jár neki nettó 80 ezer?

gauche caviar 2010.05.06. 12:13:06

@sterimar: (hajj hajj.. egymilliós versenypiaci fizetés??? hohohóhóóóóóó... azért te is maradj ám észnél. tudod kik tesznek zsebre havi millás fizukat a versenyszférában? Segítek, nem egy átlag háziorvos... sem egy ambuláns, medika... Cégvezetők maximum, 10-20 év tapasztalattal, irgalmatlan stresszes-felelősségvállalós pozíciókban, 40-50 fős csapatok vezetésével, irányításával. Maximum. De ekkor már minimum 2 könyvelőt is tartania kell mellé, mert ezek a fizuk nem hálapénzes borítékokban érkeznek. /remélem nem akarsz itt nekem bkv-val meg államigazgatással jönni, mert akkor megkérnélek egy online szövegértelmezési teszt kitöltésére.../)

Mike36 2010.05.06. 12:14:29

@Barnamaci: a m,agánrendelés más
mirét kell összemosni az előre bejelenett zsebbe teendő tarifával a magánellátást?

gauche caviar 2010.05.06. 12:15:04

@petbecks: "fiatal, pályakezdő és tapasztalt, nagy-tudású orvosok"

hogy micsodák??
egyszerre pályakezdők és tapasztaltak?

sterimar 2010.05.06. 12:15:39

@gauche caviar: "gyetlen gondolatom van: valamiféle bűntudat, amiért X évig állami képzésben szerezte a diplomát"

Más is állami képzésben szerezte a diplomát és ugyanúgy elmegy.

Ez az orvos amint írta meg már 24 éve praktizál. Képzése költségeit több tízszeresen visszafizette.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:16:13

Valaki magyarázza már el, hogy egy modernül felszerelt kardiológiai klinikán miért kell átlag 5 nőbeteget behívni egyszerre,és félpucérra vetkőztetve váratni az UH-n, miközben a mentősök, ápolók mászkálnak ki-be az ajtókon.
Ez olyan lealacsonyító, olyan alpári.

dr.pupak30 2010.05.06. 12:16:16

@Condottiere: hát ha meg többire adtad szégyen a fejedre. mert ők még sokkal sokkal rosszabbak

macchiato 2010.05.06. 12:16:36

@petbecks: A fizetés adókból jön össze. A hálapénz sem adózott jövedelem, ergo nem tudnak belőle fizetést kreálni. Pont.

Rotoxis 2010.05.06. 12:17:44

@pcr: Nem jár vazze! Adják. Az a gyerek a lé nélkül is kibúvik ha itt az ideje. Ha azt akarod, hogy X legyen az orvos, Y a szülészlő, Z az ápoló és W a portás, akkor fizetni kell. Megteheted a Telki kórházban is, csak ott drágább.

petbecks 2010.05.06. 12:18:03

@gauche caviar:
a fiatal, pályakezdők ÉS A tapasztalt, nagy-tudású...

nem volt ott az "a" betű, így talán lehet félreértelmezni is. de ha elolvasod kétszer, akkor biztos úgy fogod érteni, ahogy én gondoltam.

sterimar 2010.05.06. 12:18:53

@gauche caviar: Igen, az egy millió reális. Nem az orvosi fizetésekre gondoltam, hanem más diplomás melókra.

Én már sok-sok éve nem alkalmazottként dolgom, de amikor abbahagytam, már akkor fél millió fölött volt a fizetésem, mindössze pár éves gyakorlattal (versenyszférában).

Ehhez képest simán reális kellene lennie egy orvosnak az 1 milliós fizetés a versenyszférában, sőt még kevés is.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:19:17

@Heilmasseur:
Nem érint a téma, már megjártam a szülészettel, nagyívben elkerülöm őket.

Rotoxis 2010.05.06. 12:19:35

@pcr: Azért, mert ha egyenként hívják be őket, a várólista 200 hónappal hosszabb lesz. Válassz!

másikpista 2010.05.06. 12:19:55

@pupak30: szar a helyzet, de azért nem hinném hogy ennél bármi csak jobb lehet. piaci alapon az emberkék nagy része nem jutna hozzá az eü ellátáshoz, és ez benne volt az eddigi kormány mögöttes szándékában

De az se megy hogy ingyért kapja bárki balfasz az ellátást akár fizet TB-t akár nem (vagy csak röhejes összeget a forma kedvéért)

Az "ingyenes" eü rendszer a kommunizmus utolsó hagyatéka, szerintem nem tartható fenn tovább. ez csak olyan demagóg hülyeségeket hoz ki mint amilyenekkel ezen a szájton is teleszórják a blogolók az internetet

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 12:20:36

@Mike36: Nem szívesen szólok hozzá bővebben, mert a többségnek még a 8 évesek szellemi szintjére lebutított magyarázat is magas. Hogy ki miért sír, én magasról leszarom. Itt mindenki sír valamiért, mert ez egy ilyen nép.
De hogy világos legyen: a politika azért tűri a hálapénzt, hogy ne kelljen egészségügyi reformra, ill. normális bérekre pénzt költenie. Az, hogy az orvosok nem képesek a politikával szemben képviselni a saját érdekeiket, az ő bajuk, ehhez a parasztnak semmi köze. Őket csak felhasználja a politika (ld. vizitdíjas népszavazás, mesterségesen szított médiahiszti orvosi műhibák körül, stb.), hogy fenntartsa ezt a feudális helyzetet. Kb. úgy működik, mint anno a kápó-rendszer a koncentrációs táborokban: néhányat kiemelünk a tömegből, kapnak plusz egy tányér levest, elnézünk nekik ezt-azt, cserébe agyonverik a többieket, ha ugrálnak. Önfenntartó rendszer, minimális költséggel. Amúgy zseniális.

Jaffar 2010.05.06. 12:20:50

@Sir Kommentor:
"Ja, az "INGYEN" tanulás az az, hogy adózd le a szuperbruttód 55%-át az államnak, majd fogd be a pofád, ha követeled érte a szolgáltatást.

Mert hiába adtál 55%-ot az államnak, mindenki pofázik, hogy te rohadt ingyenélő vagy.

Na elmentek ti a francba!"

Söt még az áfát is neked kell a boltban fizetni, meg a cigiben is benn van az adó, a benzinben is.

KÈPZELD EZ PONT ÍGY VAN NY-Európában IS!
(Többet keresnek ott a zemberek? Meglehet, de többe is kerül minden, az élet. Nyilván jobban élnek, de azt ök valahogy meg is teremtették az elmúlt 50 évben. Mi meg?)
El lehet menni, senki sem tart vissza, de amíg a zállam fizeti a felsöoktatásodat addig kussolj! Mert a Szakmunkás csávó nem kap 4-15 millát a zsebébe (tök mindegy, hogy te ezt nem készpénzben kapod), viszont amíg TE tanulsz, addig ö fizeti a TE TANDÌJADAT!

macchiato 2010.05.06. 12:22:49

@másikpista: akkor mi is legyen az emberek nagy részével?

dr.pupak30 2010.05.06. 12:23:07

@másikpista: erről beszélek én is. az mszp egyetlen bátor lépése az eü átalakításának kísérlete volt. erre jönne a fijjug és csinálnak egy népszavazást, hogy tegye fel a kezét aki nem akar fizetni az egészségügyi ellátásért. sok birka válasza pedig nem akarunk nem akarunk. természetesen. és mindezt miért? hogy nehogy már az mszp politikai tőkét kovácsoljon ebből. nem akarok ilyen országban élni

petbecks 2010.05.06. 12:23:07

@macchiato:
a hálapénzből nem kell semmit kreálni. meg kell szüntetni. tisztességes fizetéssel, mással nem lehet.

Amanitin3 2010.05.06. 12:23:40

@athumra:
"Semmi kifogásom az ellen, ha valaki külföldre megy dolgozni.
De ha diplomás, előbb perkálja ki a képzése árát!"

mer szerinted nem fizetett adót 23 év alatt?
egyébként miért csak a diplomás perkáljon? A te kiképzésed nem került pénzbe?

@giulio_vecchio:

"A civilizált világban mindenhol mobil a munkaerő, és sehol nem kell azért fizetni az államnak, mert elmegyek máshová dolgozni."

a civilizált világban vannak ám helyek, ahol nem 'ingyen' van a felsőoktatás. Szerintem vessél egy röpke pillantást mondjuk a Harvard School of Medicine tandíjaira.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:24:13

@Heilmasseur:
A 3 hónapos várólista?
Nem kellene olyan betegekt is várólistára venni, akik nem a körzethez tartoznak, de a dokiknak gondolom ez jobban megéri.

Azért ebbe még az eu is bele fog szólni, mert ha az intézet körzetén belül nem tudja a halálozási rátát lecsökkenteni, akkor a szerződés szerint visszajár az a 10 milliárd forint.

gauche caviar 2010.05.06. 12:24:14

@sterimar: van akinek alom az egymillios fizetes az orvosok kozott. es van akinek remalom.

molnar lajos nagyon talaloan fogalmazta ezt meg...

amig az orvosok nem tolnak egy sztrajkot egyertelmusitve a tarsadalomban, hogy nem kernek a halapenzbol (csinaljanak ra valami kozosseget, klubot, ragasszanak ki logot az ajtajukra, mit tudom en) addig alapveto lesz a tarsadalmi bizalmatlansag.

pedig ha valahol van szerepe a bizalomnak, akkor az az orvos es beteg kozott van.

nyomasek 2010.05.06. 12:24:59

A megoldást már az elején leírta valaki.
Úgy hívják: egyéni TB-számla közkórházakkal, minimális szolgáltatással, szabadságvesztéssel súlyosbított hálapénzzel.

Tartok tőle nem kivitelezhető, mert az ország 80%-a nem lenne jogosult egy napi kórházi ellátásra sem. Cserébe viszont megszűnne az orvos- és nővérhiány.

Rotoxis 2010.05.06. 12:25:02

@Jaffar: Kérlek töröld már le a habot a szád széléről! Hazai finanszírozás és bérszínvonal mellett miért kell elvárni nyugat-európai ellátást? Mi is a reklamáció tárgya?

Jaffar 2010.05.06. 12:25:34

@"azta":

10 éve volt egy inszalagszakadásom a bokámon. Fiatal voltam és "hiszékeny". Az orvosom meg lelkes (és pénzéhes). A mütét után rám se nézett, le se szart, mint utólag kiderült, mert NEM ELÖRE ADTAM A LÒVÈT. Akkor asszem olyan 50netto körül kerestem és 10e Ft lett volna a "normális" tarifa.

A fizetéssel nekem nincs problémám (ellenben a lakosság 99%-ának igen, akiknek még a 300 Ft is sok volt), amíg kapok érte valamit. De a lutrit kihagyom ha lehet. Elöször teljesítsen az orvos, aztán HIVATALOSAN NYÙJTSA BE A SZÀMLÀT!

A legjobb dolog amikor mostanában küldik a kórházi számlát (értesítés céljából, nagyon helyese, legalább látja a pógár, hogy mi mennyibe kerül) és felfedezed rajta, hogy te a 3 nap kórház helyett valójában 2 hetet feküdtél benn!!!!!!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:25:34

@Heilmasseur:
Persze ha magukat az orvosokat, vagy a hozzátartozóikat vizsgálnák ilyen alpári módon, azt kikérnék maguknak.

macchiato 2010.05.06. 12:26:01

@petbecks: akkor valamit nem értettél: miből kell megfizetni?

sterimar 2010.05.06. 12:26:25

@Jaffar: Nem semmi, hogy eljutottál odáig, hogy a szakmunkás csávó fizeti az orvos képzése költségeit. Sok ésszel téged sem áldott meg a Jóisten.

Hoppázó Beléndek 2010.05.06. 12:26:35

"egyébként miért csak a diplomás perkáljon? A te kiképzésed nem került pénzbe?"

ne a diplomás perkáljon, hanem aki tiplizik, mert akkora magyar. tényleg ennyire nehéz megérteni?

Jaffar 2010.05.06. 12:26:51

@Heilmasseur: Nem habos a szám, de akkor miért is várják el az orvosok a nyugati életszínvonalat?

Rotoxis 2010.05.06. 12:27:17

@pcr: Mindkét kardiológiai intézet országos, így neheten tudom elképzelni, hogy "területen kívüli" betegekkel telne meg a várolista...

Jaffar 2010.05.06. 12:27:37

@sterimar:

Cáfold meg kérlek és akkor egyetértek veled!

petbecks 2010.05.06. 12:28:15

@Jaffar:
"viszont amíg TE tanulsz, addig ö fizeti a TE TANDÌJADAT!"

amíg én tanulok, addig a szüleim fizetik a megélhetésemet, a szakmunkásnak, akivel együtt jártam általános iskolába, meg közben autója/lakása/ családja lett.

az a 6 millió pedig nem összehasonlítható az orvosok megsarcolásának mértékével.
mint írtam: fél év alatt egy kezdő orvos vissza tudja fizetni, ha itt hagyja az országot.

értelmezd.

sterimar 2010.05.06. 12:28:57

@Amanitin3: "Szerintem vessél egy röpke pillantást mondjuk a Harvard School of Medicine tandíjaira."

Aztán vessél egy pillantást az ott végzettek fizetési listájára. Magad sem hinnéd el, amit látnál.

littlered 2010.05.06. 12:29:20

Az én nőgyógyászom is most ment el, kb. 2 hónapja. Két gyerekem foganását és születését köszönhetem neki, egy zsenit vesztett el az ország. Ő Németországba ment, de Londonba is hívták. Nélküle el vagyok veszve, nagyon sajnálom.

Rotoxis 2010.05.06. 12:31:06

@Jaffar: Szerintem bőven megelégednének azzal is, ha csak legalább a körülmények közelítenének a kintiekhez és mindent kifizetnének, ami jár. Az ápolók túlóráinak legfeljebb a harmadát fizetik ki, a többit görgetik. Hogy hová, nem tudni, mert csúsztatni nem lehet. Nincs kit beosztani.

Orulez 2010.05.06. 12:31:38

@sterimar: Igen, de az egy olyan világ ahol nem az az elsődleges, hogy "valaki fizesse már ki helyettem, valaki dolgozzon már helyettem, valaki csináljon már meg helyettem mindent....mert nekem csak a pofázás meg a rinyálás megy.

Jaffar 2010.05.06. 12:31:41

@petbecks:
"mint írtam: fél év alatt egy kezdő orvos vissza tudja fizetni, ha itt hagyja az országot. "

Van rá konkrét példa is?

Mert otthonról jól hangzik ám a Ny-Európai 1800netto ojróbban. Csak amikor ott meg kell élni belöle, akkor az nem annyi!!
De nem is ez a lényeg. A "magyar morált" ismerve szerinted hányan fizetnék vissza a lóvét? 1000-böl 1? De az meg a statisztikai hiba kategória!

sterimar 2010.05.06. 12:32:24

@Hoppázó Beléndek: "ne a diplomás perkáljon, hanem aki tiplizik, mert akkora magyar. tényleg ennyire nehéz megérteni?"

Jó reggelt, 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz.
Mindenki oda megy ahova akar, sehol nem fizettetnek utólag a képzésért. Ha nem tetszik le kell zárni a határt és lelőni azt aki elmegy. Esetleg kezdeményezhetnétek, hogy csatlakozzunk észak koreához.
De előtte szóljatok mert páran lelépnénnk.

Bambano 2010.05.06. 12:33:02

Szerintem ez tök jó így. Elhúztál a francba, nem rontod itthon tovább a levegőt.

t a m á s 2010.05.06. 12:33:18

Csak az lehet a reményünk, hogy a FIDESZ - a magyar viszonyokhoz képest nagyon jó kommunikációjával - megcsinálja az egészségügyi reformot. És egy igazi nép-nemzeti konzultációt követő népszavazással a 2/3-os többség megszavazza hogy a mocskos bal-lib koalíció 300 FT-os díjával szemben legyen 450 Ft-os vizitdíj (mert most majd már az erdélyiek kezelésére is kell belőle jusson)

Jaffar 2010.05.06. 12:34:43

@Heilmasseur:
"Szerintem bőven megelégednének azzal is, ha csak legalább a körülmények közelítenének a kintiekhez és mindent kifizetnének, ami jár. Az ápolók túlóráinak legfeljebb a harmadát fizetik ki, a többit görgetik. Hogy hová, nem tudni, mert csúsztatni nem lehet. Nincs kit beosztani."

Ebben egyetértünk, de ezen CSAK AZ ORVOSOK TUDNAK VÀLTOZTATNI!
Mivel ök nem nagyon lázadoznak (kiv. fiatalok, vajh miért?) ezért ez így ebben a formában nem igaz.

Még egyszer felteszem a kérdést :

Mikor hallottunk olyan sztrájról/törekvésröl, ahol az orvosok maguk akartak harcolni a hálapénz ELLEN és a jobb, tisztességesebb megélhetés mellett? Mikor?

sterimar 2010.05.06. 12:36:20

@Jaffar: Egyrészt végtelenül primitív ez az "én adómból fizetik" ezt meg azt. Miért mit gondolsz, a másik nem fizet adót? A másik családja, szülei nem fizettek?
Szerinted mennyi adót fizet be élete során egy szakmunkás? És a családja? És egy értelmiségi? És a családja?

Ezeken gondolkozzál egy kicsit, aztán szóljál ha kapizsgálod már.

Rotoxis 2010.05.06. 12:36:39

@Jaffar: Ha jól emlékszem, azért az Orvosi Kamara már néhányszor felszólalt ellene. Konkrét példát ne kérj, nem vagyok orvos, csak jó az emlékezetem.

gauche caviar 2010.05.06. 12:36:53

@sterimar: (tehat az tok oke, hogy valaki allamilag finanszirozott kepzes utan egybol tiplizik kulfoldre? sem az egeszseg sem az oktatas nem uzlet? /ha meg az egeszseg nem uzlet, akkor miert beszelunk mocskos anyagiakrol egyaltalan?? :) /)

Jaffar 2010.05.06. 12:36:59

@sterimar:
"Jó reggelt, 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz.
Mindenki oda megy ahova akar, sehol nem fizettetnek utólag a képzésért. Ha nem tetszik le kell zárni a határt és lelőni azt aki elmegy. Esetleg kezdeményezhetnétek, hogy csatlakozzunk észak koreához.
De előtte szóljatok mert páran lelépnénnk. "

Erre a megoldás csak a fizetös felsöoktatás (persze legyen ösztöndíj a jó tanulóknak ill hátrányos helyzetüeknek és lehessen hitelt felvenni, ezzel is biztosítva az "ittmaradást"). De ez nálunk nem menö, tehát marad a bezzegelés és a rinya.

énakaroklenniazadminisztrátor007 2010.05.06. 12:37:39

@Jaffar:
Te is biztos asztalos vagy... azért nem tudod, hogy egy orvos mennyit is tanul(függetlenül attól, h az állam mennyit fizet a taníttatásáért).
Teljesen 1etértek azokkal, akik simán kimennek.
Állambácsinak a feladata az lenne, hogy megtartsa a profi szakembereket(orvosokra gondolok spec.)!
"Mert a Szakmunkás csávó nem kap 4-15 millát a zsebébe (tök mindegy, hogy te ezt nem készpénzben kapod), viszont amíg TE tanulsz, addig ö fizeti a TE TANDÌJADAT!" - meg a másik orvos és a többi kereső állampolgár... :S
csak ennyi...

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:37:49

@t a m á s:
:DDDDD

Az erdélyiek , nyugi már most itt vannak és itt voltak tb kártya és időpont nélkül csak úgy behívták előttem őket a gasztrón.

dr.pupak30 2010.05.06. 12:38:47

@Jaffar: te nem tudod milyen egy kórház. lázadozni, kik? az osztályos főorvosoknak tejhatalmuk van. egy beosztott orvos ? örül, hogy megvan a fizetése meg az a kis paraszolvencia amit kap. te azt gondolod minden orvos milliókat keres? csak az a pár megbecsült név, akinek már neve van a szakmában. szerinted ki tömné őket tele pénzzel? a falusi nénike, vagy ki?

"azta" 2010.05.06. 12:39:04

@Jaffar:
igen. egy történet.
és igen a sebész/traumatológus/ortopédsebész/szülész-nőgyógyász kiemelt terület, ami a parát illeti. és igen - ez szar! sőt: SZAR!
és az aneszteziológus? a gyerekorvos? (igen! igen! a gyerekorvos!) az onkológus? és még sorolhatnám hosszan! ők nem orvosok? és képzeld! szinte alig, vagy egyáltalán nem adnak nekik hálapénzt! és még csak meg sem fizetik őket!
nem annyira tudjátok miről beszéltek, csak kurvára nagy az irigység - bár azt sem tudjátok mire!

ja! az általad emlegetett sztrájkokról ha lehetne még, hogy írnál! pontosan hány egészségügyi egység állt le teljesen orvos-sztrájk miatt? számszerűen kérném, mondjuk az elmúlt 5 évből (de mondhatod az elmúlt 20-at is!)

Rotoxis 2010.05.06. 12:39:26

@Jaffar: Csak egy kérdés: mennyi idő alatt kellene visszafizetni mondjuk egy orvosnak a hitelt?

Bambano 2010.05.06. 12:39:57

@t a m á s: igen, szerintem is csak abban a fideszben lehet bízni, amelyik már kétszer megbukott, pedig még kormányra sem került...

nyomasek 2010.05.06. 12:41:53

@t a m á s: Igazából abban kéne reménykedni, hogy egységesen, biztosításalapra helyezik az egészségügy finanszírozását, ahol minden biztosítottnak ugyanannyit kell fizetnie a biztosítotti státuszáért, nem pedig jövedelmi alapon.

Mégis ki a rosseb hallot már olyat, hogy a gépjármű kötelező biztosításánál figyelembe vennék a jövedelmét???

Azonnal kialakulna a fizetős egészségügyi szolgáltatás is, lenne igény a jó dokikra, jutna pénz a fizetésükre, az emberhez méltó ellátásra is.

sterimar 2010.05.06. 12:42:52

@Jaffar: "Van rá konkrét példa is?

Mert otthonról jól hangzik ám a Ny-Európai 1800netto ojróbban"

El vagy tévedve. Konkrét angliai példa szerint 6000 GBP 2 hét altatás, adózás előtt, magyar orvosnak aki ingázik.

"De nem is ez a lényeg. A "magyar morált" ismerve szerinted hányan fizetnék vissza a lóvét? "

Jelenleg nem kell visszafizetni a lóvét. Ha nem tetszik, fizetőssé lehet tenni a felsőoktatást, de egyelőre ezt a többség nem akarja.

Jaffar 2010.05.06. 12:43:00

@Heilmasseur: Csak egy válasz. Van egy konkrét példám, egyik ismerösöm.
Új-Zéland : 100.000 Dolcsiba (asszem új zélandiba) kerül neki az állatorvosi egyeteme. Az állam fizeti helyette, de nem lehet rosszabb az átlaga, mint 4-es!!! És 25 év alatt kell visszafizetni, persze a kamat az nagyon minimális. Így mindenki jól jár. Pedig ök is jólétben (hozzánk képest) élnek ott és mégis fizetös a felsöoktatás. wow

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:43:47

@"azta":
Ez most mé' ?
Sugárterápiás doki nem győzte áthordani hetente a valutát, meg a forintokat berakni a bankba.
A gyermekorvos is kap, meg az onkológus is.
Fül-Orr-Gégén az egyik kollegina legutóbb 10 ezret nyomott az orvosnak.
Na az anesztézia az nem igazán szokott.

gauche caviar 2010.05.06. 12:44:35

@sterimar: az is cuki amikor az allami budzsebol fizetett alkalmazottak toljak hogy de ok is fizetnek adot.
ja, csak epp a versenyszfera teszi lehetove, hogy az allami ombrek tudjanak adot fizetni. 100 forintot hiba osztogatsz ezer fele, a teljes osszeg akkor is 100 forint marad. ha viszont az arcok a 100 forinton felul is termelnek, akkor tobbet lehet szetosztani. nem tudom sikerult-e erthetoen elmondani mire celzok ezzel.

termeszetesen az allami alkalmazottak, kulonosen az olyan kozhasznu feladatot vegzok, mint az orvosok (rendorok, tuzoltok, stb) nelkul a versenyszfera sem uzemelne, vagy csak rosszabb hatekonysaggal (mert ugye nem lenne hova elmenjen gyogyszerert a dolgozo) de attol meg sajnos a kenyeret az asztalra a versenyszferasok teszik le.
es mo-n a versenyszferaban dolgozo (nem minimalberes) 800.000 ember aztan meg az orvosoknal is magasabbrol van leszarva.

amugy, maganpraxis.. senkinek sincs megtiltva, lehet maszekolni... persze, az mar egeszen mas embert kivan. meg idehaza az egesz mikro-kisvallalkozas temakor el van baszarintva.

Bambano 2010.05.06. 12:46:23

@nyomasek: tudtad, hogy gkfb-nél figyelembe veszik a jövedelmed? normális társadalomban pedig a gazdagok többet adnak a közösbe, mint a szegények.

petbecks 2010.05.06. 12:46:31

@Jaffar:

"jól hangzik ám a Ny-Európai 1800netto ojróbban. Csak amikor ott meg kell élni belöle, akkor az nem annyi!!"

nem bizony,
1500 kezdő, de nem havonta hanem hetente, és nem euro, hanem font.
hidd el, ki lehet belőle jönni.

egyébként meg az az ország fizeti az országot elhagyó orvosok tandíját, amelyik nem biztosít tisztességes fizetést nekik. úgyhogy magára vethet.
a rendszer szar.
de azért szidjuk csak az orvosokat, hátha attól megjavul.

gauche caviar 2010.05.06. 12:46:56

@Jaffar: olyan nincs. filmtrukk, photoshop.
hogy az egyetemert fizetni kelljen? olyan nincs. magyarorszagon olyat nem lehet. mert tarsadalmi ollo, meg miegymas.
kozben meg ez az al-egyenlosegesdi a legegyenlotlenebb dolog (gazdag arc jo konyvelot fizet, tobbet sporol. kinek nem telik ugyeskedo konyvelore, ugyvedre, tartalekra, az ki van szolgaltatva, es annyi bort nyuznak le rola, amennyit lehet).

t a m á s 2010.05.06. 12:47:44

@pcr: Igen, tudom hogy igazad van. Én is konkrétan sorolni tudnám hogy az erdélyiek hol vették igénybe a tb szolgáltatásokat jogtalanul. (pl a korábbi Rókus kórházban ahol a Duna TV-n a szintén onnan jött orvos szó szerint mondta; Persze hogy ellátom jogszerűtlenül őket mert hisz "ott segít a magyar a magyaron ahol tud" A mi pénzünkön.
A gyógyszereket - nem beszélve korábban a fogamzásgátló szereket - zsák számra vitték ki.

Próbáljon egyszer valaki jogszerűtlenül ingyenes ellátást kérni egy berlini kórházban azon az alapon hogy pl. mint sváb szintén német

sterimar 2010.05.06. 12:48:23

@gauche caviar: Olyan körülményeket kell teremteni itthon, hogy ne akarjon elmenni, akinek a munkája értékes.

A szankcionálás nem megoldás, zsákutca.

"azta" 2010.05.06. 12:49:06

@pcr:
mi ez a hely? sopron? budapest? :D
országosan nézve... hát! talicskaszám vinni a bankba a pénzt? :DD

t a m á s 2010.05.06. 12:49:10

@nyomasek: Teljesen igazad van! Ebben reménykedhetünk talán.

másikpista 2010.05.06. 12:49:43

@Jaffar: tévedsz ha azt hiszed hogy az orvosok tudnak ezen változtatni. Sok orvos haverom van és éppúgy utálják a rendszert.

Az ingyenes, pontosabban államilag szervezett eü ellátást nem az orvosok találták ki. A kommunizmus egyszerűen kivonta az eü ellátást a piaci viszonyok közül, viszont nem tett bele annyi pénzt amennyiből tsiztességesen meg lehetett volna oldani a feladatot, plusz mindenhová a saját alkalmatlan kádereit ültette vezető pozícióba.

Ez a helyzet mostanáig se változott.

Ha az emberek elégedetlenkednek akkor meg az orvosokat hibáztatja a politika mert a rendszer nem lehet rossz. Erről megy a rengeteg szájtépés. Az elmúlt években jól premizálták az újságírókat ha orvosi hibákról, visszaélésekről tudtak valamit felmutatni. Ki fizette ezeket a kampányokat és miért? Talán az orvosok?

Jaffar 2010.05.06. 12:49:55

"Mert otthonról jól hangzik ám a Ny-Európai 1800netto ojróbban"

El vagy tévedve. Konkrét angliai példa szerint 6000 GBP 2 hét altatás, adózás előtt, magyar orvosnak aki ingázik. "

Nyilván, nem is ezt vitatom. De nálunk a rendszert magát a müködtetö közeg sem akarja megváltoztatni, vagy legábbis annak többsége enm. Kivétel a most végzös fiatalok, akik már beszélnek +1-2 nyelvet és lehetöségük van elmenni. Míg az "öregek" jól elvannak a hálapénzes rendszerrel.

Orulez 2010.05.06. 12:50:11

@gauche caviar: Kedvencem e körben az a típusú köztisztviselő - nem közalkalmazott - köztisztviselő aki baszki 3 nyelv után kap nyelvpótlékot úgy, hogy egy büdös szót nem kell idegen nyelven beszélnie. És lila fejjel üvölti, ha halkan megjegyzem közös társaságban, hogy az ő adóforintja bizony a versenyszféra adóforontjából jön össze. Persze nem azt mondom hogy az ő feladatuk nem fontos, de esetenként megdöbbentően túl vannak fizetve. Mondom a legdurvább ez a nyelvpótlék dolog.

gauche caviar 2010.05.06. 12:50:15

Ez jól összefoglalja a hazai állapotokat:
"egy beosztott orvos ? örül, hogy megvan a fizetése meg az a kis paraszolvencia amit kap."

mert hogy a paraszolvencia az bizony jar, az egyfajta koltsegterites, nehogyma azt sajnalja valaki a szegeny, alulfizetett beosztott orvostol.

szal nincs baj ezzel a halapenzes bulival, csak akkro ne beszeljunk mar erkolcsi magaslatokrol, le, az orvosfikazokhoz, akik milyen halatlan fergek.
mert amig van boritek, addig nincs erkolcsi alap.

mondom: tarsadalmi mozgalom, orvosi klub, akik nyiltan jelzik, hogy nem kernek halapenzt. kis logoval ellatott matricaval a rendelo ajtajan.
ki kene probalni... lehet jonnenek tamogato levelek. (paypalt meg adomanyvonalat is lehetne hozza csinalni... jaaaaaaaaaaaaa, hogy ehhez mar maskepp kene gondolkodni, mint most?)

margaritt 2010.05.06. 12:52:08

Sajnálom, h elmennek az orvosok, de azt kell, hogy mondjam, nagyon megértem őket.

másikpista 2010.05.06. 12:52:55

@Jaffar: írd meg már azt is hogy mennyi a fizetése ott egy dokinak (akár ló akár ember doki) Amerikában az éves orvosi fizetés hamer felmegy 200 000 dolcsira. Ebből már vissza lehet egy tandíjat fizetni

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 12:55:38

@t a m á s:
Ide is átjárnak a nőgyógyászatra is, persze jól fizetnek, a doki meg használja az állam pénzét, a nem itt tb-t fizető, meg adózó idegenekre.
Tényleg a receptet kinek a nevére írja fel neki, mert recepttel távoznak a rendelésről.Gondolom ezért lát annyi furcsa kezelést egy beteg, aki belép a saját azonosítójával az OEP rendszerébe és akkor tudja, meg , hogy mondjuk 1998-ban már kivették a manduláját és legalább kétszer szívkathéterezték.
Ez már legalább 15 éve megy a honi egészségügyben.

Jaffar 2010.05.06. 12:56:08

@másikpista:
Ki mondja azt, hogy itt ne legyen több az orvos fizetése?
Legyen, de ne lutris hálapénzzel, hanem hivatalosan.
De ezért CSAK AZ ORVOSOK TUDNAK TENNI VALAMIT. Ha qrva vasutasok tudnak minden szarért sztrájkolni, akkor az eü dolgozók miért nem? Én nem tehetem meg helyettük.

dr.pupak30 2010.05.06. 12:56:43

@gauche caviar: hallottál te már a Maslow-i szükséglet piramisról ? a legalsó szint a fiziológiai szükségletek, a következő a biztosnsági és így tovább. amíg az alsó szinteken lévó szükségletek nincsenek kielégítve a magasabb szintek kielégítése nem lehetséges. vagyis amíg nem tudsz enni, finanszírozni egy lakást ahol laksz, addig a magasabb rendű dolgok nem játszanak. és igen, inkább oda adom egy fiatal orvosnak akinek tudom szüksége van rá, mint hogy befizessem az Fidesz vagy Mszp naaaaagy közös kasszájába.

nyomasek 2010.05.06. 12:57:52

@Bambano: Ezzel azt akarod mondani, hogy akinek magasabb a jövedelme, annak magasabb a biztosítási díja? Nem tudtam hogy így van, de elég sztálinista beütésről tesz tanúbizonyságot.

Ami pedig mondandód többi részét illeti...
Mivel kies hazánkban az adózásban több adókulcs és adójóváírás létezik, nevezhetnénk normális országnak ezt az erkölcsi szemétdombot, de hogy méginkább igazad van, mi sem példázza jobban, hogy a havi 100.000-et befizető TB-alany is ugyanarra a szolgáltatásra jogosult, mint aki egy fillért sem tett a közösbe egész életében. És mégis ő fogja a jobb ellátást kapni, mert a megspórolt TB-járulékának 10%-át a borítékba helyezve vastagon jobban jár. Egészségileg, erkölcsileg, anyagilag egyaránt.

Szerinted ez így egy normális társadalom. Gratulálok hozzá.

Rotoxis 2010.05.06. 12:58:07

@Jaffar: Légy kedves, írd le hogyan kell sztrájkolni az egészségügyben?!

sterimar 2010.05.06. 12:58:52

@gauche caviar: Persze hogy fizet adót. Munkát végez, amivel értéket teremt és ennek egy részét a hatályos törvények szerint visszafizeti a közösbe.

Most az, hogy az ő munkáját nem közvetlenül a szolgáltatást igénybevevő fizeti, hanem állami biztosítón keresztül, ebből a szempontból irreleváns.

Egyébként az egész egészségügyet privát alapokra lehetne helyezni, ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy nem ennyit keresne az orvos, hanem ennél sokkal de sokkal többet. (piaci viszonyok, kereslet-kínálat ugye)
Az más kérdés, hogy ebben az esetben pont az itt kiabálók nagyrésze szorulna ki az ellátásból.

gabcigirl 2010.05.06. 12:59:19

@Jaffar:

Bocs, az 1800 ojró szakmunkásbér. Orvosnál 4-5 ezret nyugodtan számolhatsz...

petbecks 2010.05.06. 12:59:35

@gauche caviar:

már megbocsáss, ha egyszer az orvos szolgáltatást nyújt, beteget gyógyít, akkor miért ne fogadhatna el pénzt érte?

Hoppázó Beléndek 2010.05.06. 13:00:42

@sterimar: ja,h ez a kifogás,h EU. ügyes.

Jaffar 2010.05.06. 13:00:51

@Heilmasseur:
Hogy hogyan? Hálapénzzel biztosan. Az eddig is müködött, nem?

anarch 2010.05.06. 13:00:53

Kolbászkerítéshez azért hozzátenném, hogy a nővérek pedig lépnek le Svédországból a fizetés miatt... Leginkább Norvégiába.

petbecks 2010.05.06. 13:01:08

@gauche caviar:
mitől erkölcstelen ez?
és miért nem erkölcstelen olyan munkakörülményekre kényszeríteni az orvost, ami veszélyes a betegre is és magára is?

Rotoxis 2010.05.06. 13:01:58

@Jaffar: Jó, de könyörgöm! Hogyan???

Jaffar 2010.05.06. 13:02:14

@petbecks:
Ha hivatalosan csinálja (számla etc), akkor rendben van. De amíg feketén megy a buli és amíg elöre KELL fizetni és TALÀN dolgozik az orvos, addig ez csak szopás a beteg részéröl.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 13:02:25

@"azta":
El tudnám mesélni, hogy mennyi idióta pesti jön elbújni eme intézménybe eltűnni a média elől, olyan idegborzoló műtétekre......

Régebben, mikor nem volt általánosan elterjedt a palsztikai sebészet, akkor is sok művész fordult meg errefelé, mert a férfiak ráncfellvarrása sem volt túl elfogadott dolog a társadalom szemében.
Azokat a műtéteket is az állam pénzén végezték.

Persze a mellműtéten átesett nőktöl már sajnálták a protézist, mert az ingyen járna már régóta.

Jaffar 2010.05.06. 13:02:48

@Heilmasseur: Mittudomén, kérdezd a vasutasokat :D

Bambano 2010.05.06. 13:03:45

@nyomasek: ne tetézd, ne tetézd. A gkfb-ben erőteljesen szerepel az autó gyártmánya, ára, teljesítménye. Akinek nagyobb, gyorsabb autója van, az jó eséllyel magasabb jövedelmű.

Az a kijelentésed, hogy ugyanolyan szolgáltatást kap, aki mindig fizetett, mint aki soha, egyszerű mezei tévedés.

Cory76 2010.05.06. 13:04:35

Ugyanígy végig lehetne számolni mindent mindenkinek.

Az előírt munkaidő és a ténylegesen ledolgozott idő ritkán stimmel. Gondolom ezzel marha sokan vannak így. Ki mennyiért teszi ez a lényeg.

Rengetegen kevesebbért gályáznak mint a doki, legalább ekkora felelősség mellett, sokan nagyságrenddel magasabb bérért. Tudom a bér tabu, nekem is az, de a helyzetének a megértéséhez nagyban segített volna. Gondolom, nem véletlen felejtette ki.

A fél ország elmehetne ezen az alapon. Ő hozott egy döntést, de a másik 2 millió is megírhatná, hogy itthon maradt.

Kezdem azt hinni, hogy én vagyok a hibás mert hálapénzt adok. Megtehetem, hogy nem adok, de annyi erővel magamat is megműthetem.

Két-három alkalommal megpróbálkoztam TB alapon gyógyíttatni magam. Tragikomédia. "Hálapénz" alapon kapásból ment minden, amit előre kell adni.

Amennyiben munkám során elfogadnék valakitől a hálája jeléül x Ft-ot, 3 másodperc múlva repülnék, a rendőrségen kötnék ki.

Ez mitől más? Lehet Ő a kivétel, és nem fogadta el. legyen úgy! Kívánom neki, hogy találja meg a számítását.

Csak annyit szerettem volna írni, hogy nem minden fekete és fehér.

Jaffar 2010.05.06. 13:04:40

@gabcigirl:
"Bocs, az 1800 ojró szakmunkásbér. Orvosnál 4-5 ezret nyugodtan számolhatsz... "

Ehh, ezen rugózik mindenki. Én azt általánosságban írtam. Az itthonról látott külföld "sok" jövedelem ott már nem olyan sok, ill. nem annyira sok. Téma lezárva :P

Rotoxis 2010.05.06. 13:05:32

@Jaffar: Te szerencsétlen! Ha megáll a vaasút, legfeljebb otthon maradsz. Mit csinálsz ha beteg a gyerek, a kórház pedig sztrájk miatt zárva?! Ne mondj már sületlenségeket! Így komolytalan amit írsz.

don pedro 2010.05.06. 13:07:09

Svedorszagba emigralt szakorvos vagyok magam is. Magyarorszagnak nagyon el kellene gondolkodnia vegre azon, hogy a szurkeallomanyat megtartsa. Itt kb. feleannyi erolkodessel es munkaval kb. 7-8x annyit lehet keresni, feheren. Halapenz nincs, a fogalmat sem ismerik, amit a szo takar. De nem az anyagiak a legfontosabbak. Annyi lehangolt, panaszkodo, sirankozo embert, mint Magyarorszagon, itt nem latni. Az orvost (de novert is) megbecsulik, az egeszsegugy nem egy lenezett agazat. Munka kozben kaveszunet, ebed, du. megint kaveszunet van, nincs feudalizmus a kollegak kozott. A munkalegkor kivalo, cserebe minosegi munkat varnak el, amit egy magyarorszagrol erkezo orvosnak, velemenyem szerint, nem nehez teljesitenie.
Osszefoglalva, elmondhatom, hogy egyre tobb magyar orvos jon ki ide, ebbe az 50,000-es varosba is, ahol en vagyok (az utobbi 1 ev alatt 5 erkezett).

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 13:07:09

@petbecks: A hálapénz elfogadása (elvben) nem csak morálisan, hanem jogilag sem megengedhető. Egyrészt mert nem jár, másrészt mert korrupció, ill. adócsalás. Persze más az elmélet, meg más a gyakorlat.

meronem 2010.05.06. 13:09:15

@sterimar: Hm, sterimar, orrspray-bizniszben dolgoztál? :)

meronem 2010.05.06. 13:10:53

@don pedro: Nekem fura lenne, úgy érezném, hogy azzal a kevesebb stresszel nem érdemelném meg azt a pénzt :D

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 13:10:55

@don pedro:
Szerinted miért van itt annyi lehangolt, síránkozó beteg ember, persze szerinted nem az anyagiaktól ugye?
Akkor ott mitől annyira kevés a munkád, mert talán kevesebb a beteg ember?
Az anyagiakkal ez sem magyarázható?

nyomasek 2010.05.06. 13:11:19

@Bambano: No, akkor nézzük miről beszélsz.

1. Autó típusa, ára stb.
Ebben az esetben a szolgáltatás ami magasabb, mert nyilván nagyobb értékre kötötték a biztosítást. Ha analógiát akarnánk használni, akkor pl. a TB-nél a kórházi ellátás minősége, összegbeli térítési határa volna a megfelelő.
De még véletlenül sem a JÖVEDELME.
Hogy miből vette az autót, azt vizsgálja az APEH, a biztosításnál nem szerepel sehol a jövedelmi státusza. Tudtom szerint.

2. Tévedésem nyilván abból ered, hogy nem tudom még milyen szolgáltatásra jogosult a havi 100.000-et fizető a havi 0-át fizetőhöz képest. Világosíts fel kérlek.

whereisthedriver 2010.05.06. 13:12:00

Akkor innen Angliából.

Reaper Man találta fején a szöget, a többiek a sérelmeiket hangoztatják (azért jogosan). Ez egy államilag üzemeltetett kupleráj, ahol EGY szempont van: minél olcsóbb legyen. És az általatok megválasztott politikusok közvetítik a ti akaratokat, ami nem más, mit ami van.

Ott tessék reklamálni!

Az orvosok egy része nem tudja, a másik nem akarja megváltoztani ezt a rendszert. A betegek megoldják: fizetnek a kuplerájban, az orvosok is megoldják: vagy pénzt kérnek, vagy elmennek külföldre (én is, havi 6e fontért). Mi ezen a nem érthető?

Figyelem! Európai(bb) országokban az állami orvosok a nemzeti átlagfizetés 3-5-szörösét keresik. Nem is mennek sehova. A parlamenti képviselők pedig még azt sem. Nálunk ez hogy is van?

sterimar 2010.05.06. 13:15:23

@Cory76: "mennyiben munkám során elfogadnék valakitől a hálája jeléül x Ft-ot, 3 másodperc múlva repülnék, a rendőrségen kötnék ki."

Lehet, hogy a te munkád bérezése közelebb van a piacihoz?

don pedro 2010.05.06. 13:16:08

Felre ne ertsetek. Itt nem kevesebb a munkam, mint amennyi kellene legyen, hanem "lagom" ahogy itt mondjak, vagyis eppen megfelelo. Eppenhogy Mo.-on TUL SOK. Az emberek nem (csak) a penz miatt boldogabbak. Teny, hogy itt sokkal tobb a penz, szoval ez elfed sok problemat, ezert azt nem tudom megitelni, hogy milyenek lennenek szegenyen. De hat a sok vasercet eladtak a naciknak es az amiknak is anno.
Ja, meg egy fontos aspektus: megbekeltek a szomszedaikkal. Nincs szoboravatas, allampolgarsagi vita vagy a danok mocskolasa. Vajon miert?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.06. 13:16:29

@anarch:
Ingen a növerek fizetese alacsony. Volt is 4 honapos szträjk. Meg surgössegi osztälyokat is be kellett zarni emiatt. Az eleve 3-4 honapos värolistak megduplazodtak. Es mit csinält a " felduhödött" nep. Kimentek az utcära szimpatia tuntetest tartani melletuk.
A sved atlag fizetes kb 25 ooo Korona, ennyit keres kb .egy közepkoru növer. Egy magam korabeli szakorvos fizetese 6o-65 ezer korona ha ällami alkalmazott vagy. Vannak lehetösegek mas formaban is dolgozni, igy heti 26-28 ezer koronat kereshet egy orvos.Hivatalosan. Ehhez jön havi 1-2 ugyelet. Szakorvosok ältaläban otthon telefonvegröl ugyelnek.
Azonban nemcsak a sved növerek ällnak odebb, hanme a sved orvosok is. Keveslik a fizetest es nem elegedettek a munkakörulmenyekkel. Celorszagok, Dania, Norvegia, USA.
A vasarloertekröl. Benzin ugyanannyi mint otthon. Lidl ärak centire megegyeznek. Lakas berlet dräga, Häzat könnyen, jo hitel feltetellel lehet venni.
Szoval minden relativ es itt is ervenyesul a mobilitas. Orvosok jönnek mennek. Csakhogy itt senki nem akarja ezt korlatozni. Dania arra hajt hogy javitsa a felteteleket. Svedorszag importal.

Bambano 2010.05.06. 13:16:34

@nyomasek: a gkfb arról szól, hogy karambol esetén, ha te vagy a vétkes, a *másik* fél autóját megjavítják. Mivel nem lehet megjósolni, hogy kivel ütközöl, nem lehet értékre kötni a biztosítást. Másrészt meg a másik teljes kárát illene téríteni (most hagyjuk azt a kérdést, hogy nem térítik), ezért sincs olyan kifejezés a kötelező esetén, hogy "értékre".

A jelenleg hatályos magyar törvények szerint ha elveszíted az állásod, a biztosítási jogosultság 45 nap múlva megszűnik. Ekkor két választásod van: fizeted magad tovább, vagy nem leszel biztosítva. Aki nincs biztosítva, azon csak életmentő beavatkozásokat végeznek el, amit utólag fizetned kell. Semmilyen más eü szolgáltatásra nem vagy jogosult. Ha fizeti valaki utánad a biztosítást, akkor meg mindenre. Tehát lényeges különbség van a nem fizetők és a fizetők számára nyújtott szolgáltatás között.

"azta" 2010.05.06. 13:18:12

@pcr:
-nem egy általános helyzet akkor...

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 13:18:29

Mondjuk az is fura dolog, hogy mindig orvosok sírnak és blogolnak, látott már valaki nővért, ápolót , műtősnőt emlegetni itt, vagy azok talán nem az eü-be tartoznak?

Az orvosok igen gyakran szeretnek elfelejtkezni arról, hogy ki cseréli a beteg alatt a pelenkát, ki ágytálazza a beteget, ki adja be az orvos helyett a vénás injekciót, vagy éppen ki biztosítja számukra a megfelelő gyóygászati és szakmai anyagokat.

anarch 2010.05.06. 13:19:16

Egyébként ha már a hölgy/úr zsebében akartok kotorászni, akkor itt van a svéd statisztikai hivatalból adatbázis, foglalkozások szerint.

www.scb.se/Pages/SalariesSearch.aspx?id=259066

A "läkare" szóra tessenek keresni, az adó 31-34% között mozog, helytől függően, negyvenvalahány ezer felett már kb. 50%. Az értékek országos nagyátlagot képviselnek, nagyon függ a várostól.

elanor6 2010.05.06. 13:20:13

Én teljesen át tudom érezni a cikkíró problémáját.
Az ember egyszer belefárad ebbe az egészbe, ami megy itthon, hogy senkit nem becsülnek, az orvosokat, pedagógusokat meg különösen nem....

Ezt az itthon működő rendszert kellenen gyökeresen megváltoztatni, hogy ne kényszerüljön menekülésre az ember.

lüke 2010.05.06. 13:21:26

ámen:)
én is
14 év után!Bár ennyire rossz a helyzet , akkor még nem volt !
Sokat kellett dolgozni otthon is, mint mindenütt!Különben nincs meg az ember rutinja.
Otthon az öregebbek nem ügyelnek, kinn ez is pénzkereseti forrás, s kötelezö a beteget egy órán belül szakorvosnak látnia!Ez óriási különbség!
Tegnap megtaláltam a fiz. cetlim, 20 éve 10 ezer volt a netto keresetem.
Bécsben akkor 15 e. schilling nettot kaptam.
Hogy ez 3-4x szerese az átlagfiz.nek , nem igaz
Németo. 6 ügyelettel egy 55 éves 3500 nettot, Ausztriában cc 4000 net., Svájcban-s nem Svejc- ennek a dupláját, Norvégia, Svédo-ban is cca,de a megélhetési költegek is sokkal nagyobbak.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 13:26:53

@Jaffar: Az egészségügyben elvben lehet sztrájkolni, volt is nénány rövid "figyelmeztető" sztrájk, ami kb. annyit ért, mintha a szart szétkenték volna magukon. Hogy miért nincs hatékony sztrájk? Több oka is van:
- az eü. dolgozók nem egységes érdekcsoport, ami az egyiknek jó, a másiknak böki a szemét, így nincs összetartás.
- a hálapénzben érintett orvosok (főleg műtétes szakmák) eleve nem támogatják, mert ha nincs műtét, nincs boríték sem.
- a munka nagy részét sztrájk alatt is meg kell csinálni, szóval a legtöbben ugyanúgy dolgoznak, csak pénzt nem kapnak érte.
- az el nem végzett munka felhalmozódik, később mindenképpen meg kell csinálni, persze nem plusz pénzért (a Nyugatiban pl. nem gyűlik össze 3 napra való utas csak azért, mert nem indul a vonat).
- és ami a legfontosabb: nincs arra nézve konkrét irányelv, hogy mi az "elégséges szolgáltatás", ill. hogy mi a sürgős és mi nem. Így legfeljebb a sürgős ellátást nem végző rendeléseket lehet szüneteltetni, az meg édeskevés. Egyénileg senki nem szívesen hoz olyan döntést, hogy valakit nem lát el sztrájk alatt, mert nem sürgős, mivel utólag probléma lehet belőle. Ráadásul a beteget ahhoz is meg kell vizsgálni, hogy ezt el lehessen dönteni.
- a szakszervezet egy vicc.
Szóval kb. ezért.

nyomasek 2010.05.06. 13:27:01

@Bambano: 1. kitértél a válasz elől. Felteszem a kérdést mégegyszer: A biztosítási díjban benne foglaltatik a biztosított jövedelmi helyzete (nem a biztosítás tárgyát képező gépjármű)?

2. Értem, már csak az a kérdés, hogy a havi párezres befizetés nyújtotta ellátás milyen arányban áll a durván 20-50-szeres díjért igénybe vehető ellátással szemben.

PuruttyaIrto (törölt) 2010.05.06. 13:29:40

Sose értettem, hoyg lehetnek ilyen buták az orvosok, hogy nem értik a kereslet-kínálat törvényét?

1. Axióma: Ha sok az orvos, akkor lehet őket szopatni

Mi következik az 1. Axiómából? Hogy ha nem akarsz szopni, ne menj orvosnak!

Jaaaa, hogy te ilyen matek-fizikából mindig is gyenge lúzer voltál, aki minden áron orvos akar lenni. Jó legyél, de akkor szopni fogsz! Az 1. Axiómát nem fogod megdönteni!

Jaffar 2010.05.06. 13:29:55

@Reaper Man:
S akkor erre az a megoldás, hogy marad minden a régiben? Illetve a fiatalok, meg aki teheti az húz el?

Dr Kangörény 2010.05.06. 13:30:31

1. Sajnos a termelésben dolgozók adóiból nem lehet több bért fizetni a közszolgálatban dolgozóknak. Irigyelné valaki is az orvosoktól a több pénzt? A francokat. De amíg a magyar átlagekereset a béka segge alatt van, addig az orvosok, tanárok, stb. bére sem tudja elérni az uniós polágrok bérét. Azt meg ugye nem várja el senki, hogy mi fizessünk több adót, hogy mások több fizetést kapjanak belőle?

Annak ugyanis pl. a mai Görögország a következménye - ők is csak azt követelik, ami jár nekik. Csak nincs miből kifizetni ezt.

A nagy durcának csak akkor lenne értelme, ha a magyar munkavállalók nagy része már közelítené az uniós átlagbéreket, csak pont az orvosok maradtak volna le.
De a magyar hivatalnok, takarító, segédmunkás, stb. is hasonlóan keveset keres.

2. A számokkal viszont bajban van a poszt írója. Nekem a 15 év plusz munkaidő és 15 ezer ki nem fizetett ügyelet. Egyébként tudomásom szerint az uniós csatlakozás óta szól úgy a törvény, hogy az ügyeleti órákat ledolgozott munkaóraként kell fizetni, de ebben nem vagyok biztos.

3. A "hálapénz miatt felhergelt, orvosokat verő" betegekre hivatkozni pedig simán pofátlanság, ordas hazugság.
A betegeket az EGYES orvosok által tanusított flegma, lekezelő, trehány, stb. hozzáállás hergeli.
Viszont az orvosokat (és mentőket, tűzoltókat, tanásokat) CSAK a cigányok verik.

Aki összemossa a jogos kritikát és a primitív terrort, az szimplán hülye.

trocadero 2010.05.06. 13:34:12

A megoldás: először is fel kell futtatni a gazdaságot, mert pénz a semmiből nem terem. Ez kb. 7-10 év, de persze csak úgy, ha nincs közbeiktatva egy "jóléti rendszerváltás". Másodszor azt a pénzt, ami már megvan, szigorúan ellenőrizni kell, nem pedig szétosztani pár haver között. Itt a mindenkori ellenzéki média szerepe a fontos.

gauche caviar 2010.05.06. 13:35:16

"már megbocsáss, ha egyszer az orvos szolgáltatást nyújt, beteget gyógyít, akkor miért ne fogadhatna el pénzt érte?"

nem rossz... :)

de a kormány a geci, meg az állam a szar.

Rotoxis 2010.05.06. 13:36:13

@PuruttyaIrto: Ki mondta neked, hogy sok az orvos? Hol hallottad? Baj csak azzal van, ha valami nem tetszik, nem több orvost követelsz, hanem azt, hogy az az egyetlen szem aki még megmaradt, dögöljön meg.

gauche caviar 2010.05.06. 13:39:15

@Kangörény_: ja, volt telekszomszédunk, lajos bá úgy vágta pofán a lánya manduláját kikapó orvost 92-ben, hogy eltört a kulcscsontja amikor elesett. nem, lajos bá nem volt cigány.
szóval értem én, hogy valamire mindig kell legyen fixációd, de légy férfi és vállald fel ha hülyeséget beszélsz. (igen, a CSAK szón csúszott el az egész, anélkül simán igaz lenne az egész. de így csak nettó baromság)

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 13:40:12

"már megbocsáss, ha egyszer az orvos szolgáltatást nyújt, beteget gyógyít, akkor miért ne fogadhatna el pénzt érte?"
:DDD

Elfogadhat pénzt, pont annyit, amennyit a bérszámfejtő az adott hónapra könyvelt le neki titkosított bértasakon, és azon még át sem lehet látni.
Bár NBH-s módszerrel átvilágítható:)

Darázs Csaba 2010.05.06. 13:40:19

"Miért dolgozom most Svédországban?"

Legfőképpen azért, mert a helyi egészségügyi erők úgy érzik, nem eléggé megbecsült tagjai a svéd társadalomnak (anyagi értelemben persze), ezért lécelnek más országokba, elsősorban az USÁba, ahol az egészségügyi rendszer teljesen privát alapú, ennek megfelelően a jövedelmek is.

Németországban, Angliában detto, hamar rá fognak erre jönni a Kánaánba tartók is. A magyarok ÁLTALÁBAN kevesebbet keresnek, mint az idézett országok átlagai, ilyen alapon a szalag mellett dolgozók is mehetnének, persze őket nem csalogatják gazdagabb országok pofátlan kormányai, akik a mások által vagyonokért kiképzett szakembereket nyúlják saját oktatás helyett.

Camelot 2010.05.06. 13:41:11

Külföld. Jo döntes.
Szurkolok, hogy minel több orvos valassza ezt a megoldast, legalabb egy par evre. Ez nemcsak az ö anyagi helyzetüknek tesz majd jot, hanem hazaterve remelhetöleg magukkal hozzak a szolgaltatasi kulturat is. Különösen olyan helyeket ajanlanek minden orvos figyelmebe, ahol attol meg nem erzi Istennek magat egy doki, mert feher köpeny van rajta.
Tisztelet a kivetelnek!

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 13:41:44

@Kangörény_: Kicsit tájékozódhatnál. Az orvosok átlagkeresete (hálapénz nélkül, de azzal ugye itt nem tudunk mit kezdeni) Magyarországon kb. a nemzeti átlagos jövedelem 1,5-2,5-szerese. Még a legcsövesebb országokban is minimum 3-szorosa, a fejlett nyugati országokban kb. 4-szerese, de pl. Hollandiában a szakorvosi átlagfizetés az átlagparaszt fizetésének a 6-7-szerese.
Itt nem arról van szó, hogy egy magyar orvos pontosan annyit akar keresni, mint egy holland, hanem csak GDP arányosan annyit, ami egy kultúrországban egy orvosnak jár.
Magyarországon a havi bruttó átlagkereset kb. 160-180 ezer forint lehet, ha egy orvos ennek "csak" a 4-szeresét megkapná, sokkal kevesebben rínának, hogy a hollandé még ennél is sokkal több.

gauche caviar 2010.05.06. 13:41:53

@trocadero: hát, most 8 évig az volt, hogy a kormány a haverok között osztotta a lóvét, az ellenzék meg szóratta bele a nép közé, ahol logikusan semmi haszna nem volt. (jól jellemzi a magyar gondolkodást, hogy a hitelek 80%-a fogyasztási alapú dolgokban öltött testet. ergo: nem arra vette fel ami nélkül nem lehet élni, hanem úgy akart élni, mint az osztrákok, de ezért kb görög szinten akart adózni. csak a saját kakinkat enni keserű, senki sem fogja beismerni).

Bambano 2010.05.06. 13:43:41

@nyomasek: drágább autót csak több pénzből lehet venni, ergo áttételesen benne van a jövedelem a biztosításban.

2. ne terelj, az eredeti kérdésed nem az volt, hogy van-e különbség a sokat fizető meg a keveset fizető ellátása között, hanem az, hogy van-e különbség a sokat fizető meg az egyáltalán nem fizető között. Van. Téged idézlek: "2. Tévedésem nyilván abból ered, hogy nem tudom még milyen szolgáltatásra jogosult a havi 100.000-et fizető a havi 0-át fizetőhöz képest. Világosíts fel kérlek."

Öreg Sam 2010.05.06. 13:44:50

Én marslakó lehetek,mert ahányszor az egészségügyre (kórház) szorultam,mindig lelekes,lelkismerete dokikkal találkoztam.
Éppen ezért,vagy éppen ellenére üzenném a versenyképes tudással nem rendelkező asztalosoknak,lakatosoknak,stb,hogy Qrcsányi szállóigével éljek: el lehet innen menni.
Legutóbb egy baleset történt velem,mentő,sürgősségi,eszméletlenség,sebészeti intenziven ébredés.Lábadozóban tűvé tettem a klinikát az operáló orvosért,meg az altató orvosért,hogy "lerójam hálámat",nem tudtam kideriteni...
Szerencsés vagyok,vagy csak nem is annyira pénzéhesek?

Rotoxis 2010.05.06. 13:44:51

Itt - a külföldön dolgozók kivételével - mindenki a pénzről beszél.

1. Ambulancia: napi átlag 30-40 komoly beteg teljes kivizsgálása, ellátása
2. 15 ágynyi intenzív beteg folyamatos gyógyítása
3. 40-50 ágyon speciális betegellátás
4. éjszakai ügyelet 120 belgyógyászati ágyra.

Ki meri megtippelni az orvosok és az ápolók számát?

Tagbaszakadt Paraszt 2010.05.06. 13:45:27

@Jaffar: Nem tudom a megoldást, de "néma gyereknek az anyja picsáját", ahogy a közmondás is mondja.

varvizib 2010.05.06. 13:46:00

Be kellene perelned a korábbi munkaadó(i)dat. És gondolom nem csak te jártál így, tehát csinálhatsz csoportos pert is, és az sem ártana, ha a média egy kicsit felfújná az ügyedet. Akkor talán történne valami változás is...

Bambano 2010.05.06. 13:46:06

@gauche caviar: 8 évig a kormány a haverok meg a nem haverok között osztotta a lóvét, ne gondoljuk, hogy a 4 éve narancsos önkormányzatokban nem ugyanaz ment, mint a kormányban. Én a magam részéről azt sem feltételezem, hogy ez túlzottan változni fog.

Abban egyetértünk, hogy jó lenne, ha optimálisan költenék a pénzt és erre odafigyelne végre valaki.

don pedro 2010.05.06. 13:46:22

@Camelot: ki megy haza te bena? gondolkozz mar!

t a m á s 2010.05.06. 13:48:03

@pcr: "Hál isten, ez az áldatlan állapot megszűnik" Kapnak magyar állampolgárságot és akkor "emelt fővel" nyúlják le az egészségügyet is.

papillon 2010.05.06. 13:48:07

@t a m á s: Az, hogy micsoda üzlet volt a conducator Romániájába gyógyszert kivinni, hát az ma szinte elképzelhetetlen. Amikor itt még jónéhány gyógyszer jóval 10 forinton alul volt. Kurva sok pénzünk elfolyt akkor és néhány batyuzó jól megszedte magát. És próbáltad volna fel nem írni: mindjárt szaladtak panaszkodni, vagy rosszabb esetben megfenyegettek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.06. 13:51:49

@athumra: Mennyire árazol be egy megmentett életet? Anno kiszálmolta valaki, hogy ha egy ember meghal 30 évesen, akkor az kb. 100 millió forint bukta az államnak.

Ergo az az orvos, aki egy ember meggyógyít úgy, hogy ne haljon meg és tovább él, az már simán visszahozta képzési költségét, de amíg szakorovos lesz, addig is már a szakmában van.

Kibaszott kampószöveg ez fizesse vissza duma. A mérnök, orvos, stb. nem tudja ezt megcsinálni, mert nyugati szemmel nevetséges bérért dolgozik csak éppen a képzése ettől még nem sokkal olcsóbb egy komolyabb műszaki vagy orvosi egyetem.

Ahhoz, hogy valaki ügyvéd vagy közgazdász legyen csak előadó tanár és/vagy könyvek kellenek...

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 13:52:34

@t a m á s:
A whiskis dokira nem emléxik senki, aki a hullákból kioperált szívsebészeti cuccokat csempészett be egy whiskis dobozban,aztán itthon az újak helyett beleoprálta a betegkbe, na az hozta a betegeket odaátról romániából, tele volt velük a.......

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.05.06. 13:56:34

tanulságos ez az írás... és senki se ítélheti el, főleg ennyi év munka után :(

lüke 2010.05.06. 13:56:42

2
2
4
3

heilmasseure kérdésére

dusomoja 2010.05.06. 13:59:18

@Jaffar: Kibaszottul nem érnek rá sztrájkolni, merthogy embereket gyógyítanak, vágod?!

sterimar 2010.05.06. 13:59:35

@t a m á s: Micsoda szellemi maszturbáció.

Camelot 2010.05.06. 13:59:39

@don pedro:
na, jo, mondjuk az tenyleg sci-fi, hogy valaki hazajön:)
De akkor baszki irja meg e-mailben az otthonmaradottaknak, hogy "gyerekek, kepzeljetek, megvilagosodtam, mi orvosok megsem vagyunk Istenek" vagy mittomen.
...es tovabbra is: tisztelet a kivetelnek!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.06. 14:00:16

@Jaffar: Lásd előző posztom. Azért kurva jó, hogy a jobbágyság felszabadítása után egyesek ittan röghözkötést akarnak. Jó, hogy nem akarjátok újra felhúzni a vassfüggönyt baszod.

Részletfizetés?

Mellesleg az államilag finanszírozott szó az jelent valamit neked? Tudod, én is adózok és többet, mint egy 8 osztályos segégmnukás vagy munkanélküli. Esetleg a segélyből ő is visszaadózik, mert én dolgozom ő meg nem?

Honnan jönnek ilyen gondolatok öcsém??

Alexander Hamilton 2010.05.06. 14:00:51

Egy nagyon kedves, nyugdíjas, egykori tanár, német barátunk az elmúlt 1 hónapban kórházban volt Hannoverben. Egész életében dolgozott, kezdetben egyetemen, majd gimnáziumban tanított, ma tisztességes nyugdíjjal rendelkezik szintén nyugdíjas tanár feleségével. Rendelkezik egészségbiztosítással, de amikor gyógyultan elbocsátották a kórházból, megkapta az 1 hónapos kezelés számláját: 22500 EUR-t. Mesélte, hogy az egyik idős ismerősüknek el kellett adnia a lakását, mert csak így tudta kifizetni kórházi kezelésének költségeit. A nyugdíja, miután idén közel 650 EUR-val csökkent, kb. 4500-5000 EUR.

Rotoxis 2010.05.06. 14:02:48

@lüke: "majdnem" :-)

Nem derült ki hogy a 11 fős tipp orvosra, ápolóra, vagy mindkettőre vonatkozik, de...

Ezzel a betegmennyiséggel 2 orvos és 7 ápló dolgozik.
A minimális elvárhatő személyzet egyébként olyan 4 orvos és 15 ápoló lenne, s ez még nem az ideális szint.

Még mindig a pénzről beszélgetünk csupán?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.06. 14:05:06

@PointeDuLac: Voltak már komoly sérüléseim és 1992-ben 4 hetet voltam kórházban. Soha sehol nem volt hálapénz mégins mindig elláttak. Több helyen mosolyogva és viccelődve, VASÁRNAP is.

khi 2010.05.06. 14:05:43

1 megoldást látok: az összes felsőoktatásban tanulót arra kell törvényileg kötelezni hogy a diploma megszerzése után kizárólag állami intézményben, netto 90ért kelljen dolgoznia 9 évet és ne mehessen sem külföldre sem a versenyszférába. ennyi. az összes közgazdászt, jogász, mérnököt,pénzügyészt stb. vagy mindenki szopjon vagy ne verjük már annak a f.szával a csalánt akit szopatni próbálnak. azé azt megnézném ha egy építész próbálnának kötelezni h tervezzen hidakat, kórházakat, iskolákat, közintézményeket netto koszt+rezsiért csak mert nem fizetett tandíjat. vagy az ügyvéd ingyen védjen szociálisan hátrányos helyzetű embereket a bíroságon. röhej.

t a m á s 2010.05.06. 14:07:00

@sterimar: Kedves sterimar!
Azért a tények...azok tények. Olvasd el csak
papillon 2010.05.06. 13:48:07 kommentjét.
Persze te is tudod hogy amikor egyetlen egy esetben a "határon túliakat" törvénytelenül operáló orvost elítélték akkor Sólyom László amnesztiát adott nekik, s mint mondta a szóvivője; az államfői amnesztiát nem kell megindokolni.
Ezt valóban ...nem.

Lépes Elek 2010.05.06. 14:08:14

Hö. Hö. Hö.

Olvasva a kommenteket lassan mar a .hu-s domainokat is letiltom a proxy-bol nehogy veletlenül ravigyen valamilyen kosza link egy magyar oldalra.

Ennyi surmosag ritkan van egy helyen. Mutogatni valo barmok.

neumarkter 2010.05.06. 14:09:40

volt mar hasonlo blog, a kommentek is hasonloak..velemenyem hogy aki nyugodtan, kiegyensulyozottan,orvoskent csak a szakmajara es a betegeire koncentralva akar elni ugy hogy meg a csaladjara is maradjon ideje az huzzon el minel hamarabb.

Megsporol egy csomo idegeskedest, esetleg egy gyomorfekelyt vagy neadjisten egy infarktust.
Sutyerakok minden orszagban vannak, de a Balkant kiveve (ebbe beletartozik Mo is) mindenutt mindenkinek megvan a helye a tarsadalomban. Ezert nem is igazan keresztezik egymast:)

Adot nagyjabol mindenki fizet, ki tobbet ki kevesebbet, ugyan nem nagy orommel de legalabb latod az eredmenyet: a kozutakat nem kell evenkent toldozgatni mert megcsinaljak rendesen, ha sorba akarsz allni mert van idod tisztessegesen ellat az allami egeszsegugy, ha sietos elmesz maszekhoz, a szamlad egy reszet ugyis visszafizeti a biztositod. A mindennapi dolgok relativ gordulekenyen mukodnek..

Barki, akinek kedve van minosegi eletet elni es nem ugyeskedesbol meggazdagodni tudom javasolni a vilaglatast. Ha meg nagyon honvagyad van akkor toltheted a nyarakat a Balcsin:)

papillon 2010.05.06. 14:10:32

@másikpista: Egyetértek. A hálapénz meg csak néhány szakmát érint, pl szülészetet, sebészetet. Egyébként ott sem kötelező, csak adható. Amelyik orvos előre kialkudja, na azt magas ívben ki kellene vágni a szakmából. (Tévedés ne essék, ezt a normális orvosok is így vélik.)Csak olyan faszán van megcsinálva, hogy kezdő orvos nem tud megélni a fizetéséből, közben látja főnökei jó példáját és később maga sem lesz különb. Egyébként van egy jónéhány hálapénz nélküli szakma: Kórboncnok, radiológus, laboros, törvényszéki orvos, mikrobiológus, véradós valamint az összes orvosi alaptárgyakat (anatómia, élettan, biokémia, biofizika stb oktató orvosi diplomások).

Lépes Elek 2010.05.06. 14:11:04

@Alexander Hamilton: A törtenetben van egy kis csusztatas, mert neki nem kell befizetnie egy centet sem, de nem magyarazom el az okat.
Amennyiben valamilyen elkepzelhetetlen okbol kifolyolag megis, akkor valamit nagyon elszurt az illeto.

Palermo12 2010.05.06. 14:11:21

@Heilmasseur: éjjel gondolom 1 orvos, max 3-4 ápoló

Rotoxis 2010.05.06. 14:12:25

@Palermo12: Ennél azért még Togoban és Burkia Fasoban is több van.

Lenny 2010.05.06. 14:13:00

A Görögök miért mentek tönkre?
Nem kizárólag emiatt, de mert bxsztak fizetni adót, járulékokat.
Hajrá, efelé tartunk mi is.
Nem csodálom, ha lelépnek innen, a tisztességesek fizetnek, az élősködők meg nem - így egy lefelé tartó spirál az egész.
És majd elvárjuk,hogy az amúgy tisztességesen élő és fizető németek fizessék ki az adósságokat minden országnak és húzzák ki a szxrból?
El.

noirp 2010.05.06. 14:16:43

@LION_heart: A mérnök ált. rögtön munkába áll, nem _kell_szakosodnia (csak akkor végez szakmérnökit, ha akar). Lehet, hogy ezt a különbséget is óhajtják az orvosokon leverni azok, akik fizettetnének velük :I

Én spec mérnök vagyok (vegyészmérnök). Kevesebbet keresek, mint egy rezidens. De nem cserélnék egy orvossal, rosszabb az a legidegtépőbb üzemi munkánál is.
És a hálapénz/hálapia(!) is...szóval nem a laborosnál, patológusnál, ólomkötényesnél köt ki, hanem a főorvosoknál.

Más kérdés, h én (rendszeres kontrollra járva) a főorvosnak sem adok. Leguggolok és tehet egy szívességet a N. N. tanár úr.

Palermo12 2010.05.06. 14:19:59

@Heilmasseur: Bp. csúcsintézmény: 3 emelet 110 beteg, 10 ágyas intenzív. Ügyeletben: 1 orvos szintenként 1 ápoló + Intenzíven + 1 ápoló. 1 beteghordó

t a m á s 2010.05.06. 14:20:51

@papillon: Igen, ezt én is pontosan tudom, megnevezni tudnék néhányat közülük név szerint is.
De én is hoztam be annak idején ezt-azt Ausztriából.
Csak nem az osztrák adófizetők pénzén és nem kiabáltam hogy: Trianon, Trianon!

Rotoxis 2010.05.06. 14:22:27

@Palermo12: Buli leht, megyek oda dolgozni! Bár így az intenzív inkább csak extenzív! :-)

Na erről van szó, nem a pénzről. Ezen tessék felháborodni!

HLaci 2010.05.06. 14:26:48

@nyomasek:

mitképzesz te, vazze???

nemhallottad, hogy a király megaszonta:

A ZEGÉSSÉG NEM ÜZLET!!!

na ehhez tarcsad magad! :-))

Palermo12 2010.05.06. 14:27:23

@Heilmasseur: Nem érdemes. Épp az elmúlt hónapokban volt fizetéscsökkentés :) mer eddig úgyis nagyon jól ment...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.06. 14:28:04

én csak azt az egyet nem értem, hogy a Fidesz mégis jó hogy képzeli, hogy majd az (egyebek mellett az) egészségügy élére kinevezett 71 éves anatprof megoldja a magyar egészségügy minden nyavajáját? Ez az ember biztosan nagyszerű elméleti tudós volt a maga fénykorában, de könyörgöm, gyógyított valaha érdemben ténylegesen, betegeket, magyar kórházban? ért ő bármit a gazdasághoz, menedzsmenthez? felfog ő bármit is a magyar egészségügy mindennapi valóságából? szerintem aligha.

nem lesz itt semmi. tragédia ez az egész.

ati27 2010.05.06. 14:29:49

@don pedro:
Helloka! Ismerjük egymást? Esetleg a Vännen tó csücskében lévő kisváros? :) Nem csak a dokik lépnek le.. Én pl mérnökként. Mer ugye az otthoni versenyszféra sem leányálom. :) Több mint 10 évet lehuztam egy cégnél, túlóra hegyekkel, aztán megfejelték azzal, hogy kezdőket vettek fel akiket be kellet tanitanom, és már az induló bérük 30-40% több volt az enyémnél...Léptem volna előbb is de azért befejeztem a fősulit meló mellett, diákhitel nélkül fizetősön. És igen, fizetésig az utolsó két hetet májkrémes kenyéren huztam ki.. Volt is néha szopás amikor "késett" pár napot a fizu, ami már így is a törvényileg meghatározott utolsó napra lett átrakva. No itt lett elegem... Lehet hivatkozni azokra a "hősőkre" akik továbbra is otthon maradnak. Aki szó nélkül teszi a dolgát azzal nincs is baj. De itt vannak páran akik szítják a hangulatot, hogy bezzeg "mi maradtunk, meg fizessenek akik elmennek" Hát fiúk el lehet gondolkodni: vagy nem kerestek rosszul, akkor ne dumáljatok, ha meg igen, akkor lehet lépni, lehet utánunk csinálni... Ja, hogy nem egyszerű, bizony ám! És igen, tiltással nem lehet semmit megoldani. Mit gondoltok? Ha valaki orvos akar lenni és ez lesz az opció, hogy 10 évig keményen tanul milliókat kifizat tandijra, majd ezek után a perspektíva: havi 130 bruttó kezdő? No akkor ki megy el orvosnak kispofáim? Netán a nagyszájú asztalos, vagy burkoló (elnézést a normális asztalosoktól, burkolóktól!) Fel kéne fogni már mi az a kereslet-kínálat törvény.. Pedig nem olyan nehéz.. Ja és mégegy dolog: Itt sincs kolbászból a kerítés, aki csak szöveggel tud dolgozni az hamar kiderül (nem mint otthon) és rövid úton búcsút vesznek tőle..

stagi 2010.05.06. 14:30:37

@dusomoja: azon kívül, hogy nem ér rá sztrájkolni a legtöbb orvos nem is teheti meg. engem mint baleseti gyermeksebészt vszínű az első aggódó családtag tépne ketté (jogosan), amikor közlöm vele, hogy most inkább nem segítek a gyereken, mert sztrájkolok és ez minden területre igaz. egy orvos nem teheti meg, hogy nem segít (és tudom, hogy ez szarul hangzik) mert felesküdött rá, úgy gondolom, hogy ha egyszer az emberek (a szakmunkás, az ügyvéd, a fodrász, a szüleim és mindenki aki fizet adót) "megtiszteltek" azzal,hogy kitaníttattak, fizették a tényleg nem kevés tandíjamat, akkor tartozok annyival, hogy itthon dolgozzak. a megélhetés szar és a végletekig ki vagyunk használva, de az emberek 80% így él, és nem csak itthon.fura, mindenkinek azzal van baja, amiben él, sok külföldi orvos barátom van és ők is ki vannak akadva milyen szarul keresnek az ottani viszonyokhoz képest. nem gondolnám, hogy bárhol máshol könnyebb lenne, ha anyagilag kijössz, akkor bevándorlóként kezelnek és lényegében (lehetsz te jó orvos) nem veszik figyelembe a véleményed. a külföldre való menekülés, vagy nemtom mi, nem megoldás, de az sem, hogy az emberek az orvosok-ápolók-eü kiszolgáló személyzettől várják a megoldást. lehet beszélni sztrájkról meg minden keménykedésről, de sajnos ez az az ága a világnak, ahol ezt nem lehet megtenni.....

a kórházi számlák kifizetésében pedig van ráció. hülyén hangzik, de kéne vmiféle "fekete listát" vezetni. ügyelek felnőtt sbo-n is és agyon tudnám veri azokat a tisztes (és nem feltétlenül cigány és igen kis százalékban hajléktalan!!!!) honpolgárokat, akik nap mint nap ott vannak, gyakran előfordul, hogy behozza a mentő és fél óra múlva már megy is, ellátjuk, és már ott sincs, majd 2 óra múlva taj részegen/belőve visszahozza a mentő.....ezekkel az emberekkel ki kéne fizettetni tényleg a számlát, mert tetemes része itt vész el a pénznek, persze, hogy egy kedves "betegemet" idézzem én csak egy hülye, szőke luvnya vagyok, aki azt hiszi orvososat játszik 30 évesen, de a társadalmi megbecsültségünk más kérdés ezt jól tudom......

petbecks 2010.05.06. 14:31:19

@noirp:
"Én spec mérnök vagyok (vegyészmérnök). Kevesebbet keresek, mint egy rezidens."

110 ezer nettó az áprilisi fizetésem, 6-ot ügyeltem.
biztos, hogy rosszabbul keresel, mint egy rezidens?

don pedro 2010.05.06. 14:31:21

@ati27: nem, nem ismerjuk. nem ott lakok, ahol gondolod. Växjö.

jet set 2010.05.06. 14:31:52

@pupak30: Bocs, de hol volt szó átalakításról?

Tjuca 2010.05.06. 14:35:22

@pcr: tudod férfiaknak kell a vizuális élmény a kiégés ellen.

ez az ami nem pénzkérdés, de pénzzel orvosolható. :-( (a beteget motiválják, ha nem értette volna meg, hogy egy kis zsebbe zsével automatikusan nő az emberszámbavételének esélye. ez van. vagy van a betegnek szája, és kikéri magának, de ez legtöbbször ritka, meg akkor ő lesz az ordas nagy tahó)

papillon 2010.05.06. 14:37:55

Tisztességes orvos pedig etikai okokból nem sztrájkolhat. (Na jó két órás munkalassítás, meg nagyon korlátozott sztrájk még elmegy.)De nem lehet azt csinálni, mint a tisztelt vasutasok, mert a szükséges eseteket, baleseteseket, infarctusosokat, akut hasakat stb. akkor is el kell látni. Egyébként egy teljes orvossztrájk nagyobb ellenérzést keltene az emberekben - joggal -,hogy ilyet meg lehetne kockáztatni. Meg hogyan lehetne elszámolni az eközben meghaltakkal (még, ha ezek nem is a sztrájk következményei lennének.) Az orvosok tehát a bérharc ezen formájából ki vannak zárva.

szelephézag 2010.05.06. 14:38:14

Nem olvasom végig a kommenteket, biztos volt már ilyen, de azért leírom. Én tanár voltam 8 évig, szerencsére volt lehetőségem hamarabb lelépni. Most is külföldön vagyok, el is mondhatnám, mi a különbség, de úgyse értené senki, aki még nem dolgozott itt. Szóval csak bátorítani tudok mindenkit, hogy uccu neki, illetve óvni attól, hogy ha megteszi, magyarázkodni és bizonygatni kezdjen. Ez a dolog nem szorul magyarázatra... :)
(Akinek meg igen, annak nem vagyok hajlandó megmagyarázni :P)

Amanitin3 2010.05.06. 14:38:56

@sterimar:
"Aztán vessél egy pillantást az ott végzettek fizetési listájára. Magad sem hinnéd el, amit látnál."

osztán miért ne hinném el? A végzett orvos az ügyfelein leveri a képzésének a költségeit. Kamatostul. Ezt úgy hívják, hogy kapitalizmus.

Kivancsi 2010.05.06. 14:39:15

@Jaffar:
Na most az angol egeszsegugyre senki neverje a nyalat :):)

Igaz az orvos meg van fizetve...
DE az egyszeru beteg olyan NAGYIVBEN le van szarva, hogy sok esetben a sebeszevel vagy egyeb orvosaval csak a halala elott talalkozik :):)

Meg az is sincs, hogy a "dr UR" egy kis halapenzzel jobb belatasra birhato!!!

Mert NEM.. ilyen NINCS nem letezik.. nincs ra szukseg..
Az ORVOS sok esetben elerhetelen es szarik a betegre!!!!

Az ilyentipusu rendszerek mint ami otthon van meg angliaban!!
Befizetunk a nagykalapba azt szetosztjak korhazak es egyeb kozott....
Majd mindenki ingyenes ellatast kap!!!

NOS EZ AZ AMI nem mukodik!!!! FELEJTSD el....
csak a tulfizetes vagy alulfinanszirozasra vagy lopasra JO...

Ajanlom a figyelmetekbe a Belga rendszert!!!!

dr.pupak30 2010.05.06. 14:44:16

@jet set: ilyeneket vagy orbán droidok kérdeznek akiknek mindegy milyen az eü. mert amit a vezér mond azt szentírás. nekik amúgy sincs szükségük eü re mert a vezér kézrátétellel vagy dakota közmondással gyógyít. vagy olyanok, akinek van pénze magán kórházra.

psr6 2010.05.06. 14:45:59

És Svédországban is rasszista vagy? Vagy mire céloztál a kisebbséggel? Örülök, hogy elmentél innen! :)

Jaffar 2010.05.06. 14:47:17

@molnibalage:
"Mellesleg az államilag finanszírozott szó az jelent valamit neked? Tudod, én is adózok és többet, mint egy 8 osztályos segégmnukás vagy munkanélküli. Esetleg a segélyből ő is visszaadózik, mert én dolgozom ő meg nem?

Honnan jönnek ilyen gondolatok öcsém??"

Tehát az állam azért finanszírozza a föiskolást, hogy a diploma után lépjen le az országból ,mert mondjuk máshol többet lehet keresni és a feltételek is jobbak, igaz?
Én is kérdehetném akkor, hogy :

"Honnan jönnek ilyen gondolatok öcsém??"

dr.pupak30 2010.05.06. 14:49:35

@psr6: addig örülsz amíg nem egy nigériai műt meg, aki magyarul is alig tud

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 14:53:06

@Kivancsi:
Ez a rendszer az, ahol a szülő kismamát kirakják a kórházból, mert szerintük még be sem indult a szülés?
A pár órája szült nőt egyből hazaküldik, vagy fizethet, mint a katonatiszt?
Vagy ahol hónapokat kell várni egy műtétre?Ennek már egy része itt is megvalósult:(
CT,MR 5-6 hónapos várólista, egy rákos beteg addig meghal.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.06. 14:54:05

@szelephézag:
Ezt egyszer a sajät blogomra irtam. Az olvaso täborom összetetele kicsit mäs. Akkor irtam egy eve a blogot ez amolyan visszatekintes volt. Nem tartozom senkinek magyarazattal utolag. Kerdeztek volna meg a 23 ev alatt, hogy mi bajom.
Hiba is volt ide bekommentelni. Mäsnak szolt.

anarch 2010.05.06. 14:54:10

Ja, ha már itt tartunk, van valakinek tapasztalata BETEGKÉNT a svéd állami (nem privát) egészségügyi ellátással?

psr6 2010.05.06. 14:54:46

pupak30: nem aggódok emiatt, nem kell, hogy tudjon magyarul, csak műtsön jól :) Ha a svédek nem félnek a nem jól svédülő magyaroktól, én miért félnék a nigériaiaktól? :)

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 14:56:23

A taumán én is magyaráztam már az orvosnak, hogy a baleset során megrándult a hátam és hogy két db ágyéki gerincsérvem van, erre a hasamat akarta tapogatni ültömben, arab volt a doki, nem érteni magyart.

papillon 2010.05.06. 14:56:41

@pcr: Tévedés! Az egész egészségügyért blogolunk. Tehát a műtősnőért, a nővérért, a laborasszisztensért, a boncmesterért, az orvosírnokért, a beteghordóért, a takarítónőért stb. Csak nehéz lenne ezt mindig felsorolni.

Camelot 2010.05.06. 14:57:22

@Alexander Hamilton:
Nem ertem a storydat. Nemetorszagban, ha van betegbiztositasod, az minden szükseges szolgaltatast fedez. Ha egy korhazban kersz plusz szolgaltatasokat is, abbol persze sokmindent csak egy privat biztositas fedez, vagy külön csengetni kell erte. Ezt eldöntheti mindenki, es minden esetben felhivjak a figyelmedet, ha egy szolgaltatas külön fizetös.

neumarkter 2010.05.06. 14:57:40

@pupak30: tisztessegesebb helyeken egy idegen orvos addig nem kap licenset amig a helyi nyelvbol le nem vizsgazik (min B2 szint egy orvosnak)
a masik; ha nem epp az adott orszagban vagy az Unioban vegezte az egyetemet illetve a kepzest akkor szakmai vizsgat is kell tennie. Ha az Unioban akkor elvileg elfogadjak, a gyakorlat a munkaltatojanal van aki ha elegedetlen vele akkor max udvariasan atteszi a pathologiara hogy ne ijesztegesse a betegeket...vagy magatol elmegy..

dr.pupak30 2010.05.06. 14:57:46

@psr6: a példának van valóságtartalma, elcseszett epe műtét (rutin műtét) plusz 4 hónap felépülési idő.

Tjuca 2010.05.06. 14:57:56

érdekes, de miért nem lép le a gyerekorvosunk? ő tőlünk még hálapénzt nem látott, naponta kb. 30 gyereket vizsgál kb. 45 éve. vagy a szülészem? akinek annyi betege/kismamája van, hogy nem vállal újakat, mert nem tudja őket tisztességgel ellátni és nincs tarifalistája? vagy a házidoki, aki ifjú titán vegyespraxissal a világ végén? mert ezt akarták, és mert őket van, ami itt tartsa: a betegek. de ehhez az is kell, hogy ne legyenek nagyképű bunkók, és maximálisan megbecsüljék a betegeiket.

aki itt leparasztozza a beteget, az inkább gondolkodjon el, és szálljon le arról a magas lóról! az orvosi munka szolgálat, és igen, aki szolgál, annak lehetek hálás, ha mással nem, megyek utána, mint egy jópofa kutya, a többit meg hagyom ahol van. szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy külföldön is megengedhető ez a stílus, hogy a beteget leparasztozzuk? mert gyanítom annyira nem.

dr.pupak30 2010.05.06. 14:58:52

@neumarkter: az teljesen mindegy. attól mert ő állítólag jól beszél, nem biztos, hogy te jól meg is érted. tapasztalat

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 14:59:09

@papillon:
Pedig megérne időnként egy-két sort.
Nekem az eddigi blogokból az jött le, hogy az eü-ben csakis orvosok dolgoznak.

psr6 2010.05.06. 15:00:45

pupak30: nem zavar. Sokkal több magyar-orvosos-rossz-műtétes-példát tudnék hozni. De nem hozok. AMI VISZONT FONTOS: mostanában két kisműtétem is volt, hálapénz, mutyi, kapcsolatmentesen, és CSAK pozitív tapasztalataim voltak. Itthon. Jó dokik, jó osztály, profi minden. Csak úgy, tb kártyával utcáról be, és minden ok. Szerintem a bajok nagy részét mi képzeljük.

Camelot 2010.05.06. 15:03:09

@Tjuca:
A magyar orvosIsten stilus utan kifejezett felüdüles szamunkra az "arrogans es rideg" nemeteknel orvoshoz menni. Ezek ugyanis szolgaltatnak, es nem erzem magam lekezelve.

Röviden: igen lehet maskepp is!

Otthon pedig tisztelet a kivetelnek + kinek nem inge...

dr.pupak30 2010.05.06. 15:03:30

@psr6: erre mondom én nem olyan rossz a magyar eü mint ahogy sokan hiszik. de ez csak az orvosoknak köszönhető, hogy van aki még dolgozik ilyen körülmények között. ez csak rosszabb lesz és ez tuti biztos. mert akiknek megvan a lehetőségük, hogy változtassanak rajta nem teszik, mert politikai kérdésnek tekintik. ez nem politikai kérdés

hower 2010.05.06. 15:07:54

"Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrünk mint birkák még tovább romlik a helyzet."

Na, ez a lényeg.

ati27 2010.05.06. 15:09:03

Valóban!

Kislányom Svédországban született, elmeséljem? Bementünk, majdnem kiraktak, hogy csak a viz ment el, várjuk meg a fájásokat. Mondom nincs autónk még, tehát bent maradtunk. Kb 3-4 óra mulva megjöttek a fájások. Közben asszony már kapott vacsorát! (szülés közben) ihatott (választhatott: tea, gyümi lé, ásványvíz) tudni kell az evés-ivás itton sok helyen tiltva van. Ja külön szobába voltunk, apás-szülés.. A nővér ha hívtuk jött (nincs szülészorvos a szokványos szülésnél) bekopogott! Megkérdezte bejöhet e?!! Angolul tudtak!! Ja és megnyugtattak minket, hogy a készülék, ami figyeli a magzat jeleit azt ők ugyanúgy figyelik a nővérszobában.. Feleségem kért fájdalomcsillapítót, na azt doki adta be.. A gyerek meglett reggel 7 kor hétfőn. Szerdán délután már itthon is voltak. Persze pénteken vissza kellet menni kontrolra. Ja, és még szülés elött kérdeztük a védőnőt mit kell bevinni a korházba? Nem értette a kérdést: ugyanis bent adnak hálóinget, szülés utáni spec "betétet" törölközőt, a gyereknek pelenkát(3 fajtából válogathatsz) napi 5 étkezés.. persze fizetni kellett 350 SEK korházi díjat. Most várjuk a 2. gyerket, azt hallotam, ha nincs probléma szülésnél akkor már másnap hazajöhetnek.. Szerintetek aggódom? Ja másrsészt nem hiszem hogy demográfiai problémályuk lesz. (most nem az arabokra gondolok) De rengeteg kisgyermekes embert látok erre, 2-3 gyerekkel! JA persze adózni kell, de lagalább látod mire megy el! :) Nem úgy mint otthon, azaz itt kevesebb x6-ost meg q7-est láttam egy év alatt, mint otthon 1 hét alatt..

drfaktor 2010.05.06. 15:09:13

@Motorpenis:
ez fajt...
ha te mondjuk informatikus vagy napi 14-orat dolgozol, akkor kimesz meg kapalgatni?

halapenzrol pedig meg annyit:
radiologus vagyok, eddig egyszer kaptam kavet, egyszer meg cseresznyet. Szoval a halapenz sem mindenkinek "jar".
Nem banom, mert mar en sem otthon dolgozom.

Tjuca 2010.05.06. 15:10:25

@Camelot: itthon is vannak, akiknél működik, de sokaknak tanulniuk kellene. lehet remekül beszélik a nyelvet, csak a stílus. akik mennek, azoknak meg megtanítják, vagy mehet máshová. ott paciens van névvel, nem a "na pattanjon a néni a kocsira, mert indul a hullámvasút vicceskedés"

azt hiszem ott kellene először változtatni, ahol még nem pénzről beszélünk. tapasztalat, hogy egyre jobban működik, de még van hova fejlődni. lásd öt félmeztelen nő a mentősök, orvosok, kórházkutyák és ki tudja még mik átjárójában... na ez az, ami nem pénz kérdése, hanem egészen más-é.

Camelot 2010.05.06. 15:12:23

@psr6:
Igen, igen! A vaktyuk is talal szemet!...:)
Az lenne a jo, ha a hasonloan pozitiv elmenyek nem kivetel szamba mennenek, hanem az lenne az altalanos.

papillon 2010.05.06. 15:13:52

@gauche caviar: Mondjad már miért volt fasza gyerek a Lajos bácsi (talán tajt részeg volt)? Egyébként hivatalos személyt ütött meg, máig is börtönben kéne rohadnia. Nála ez volt a hálapénz.

tcom 2010.05.06. 15:14:06

Gratula a cikkért!!!
Magyarország polgárai tényleg nem látnak az orruknál tovább. Tudomásul kell venni, hogy csak plusz pénzzel és verseny helyzettel, magánosítással lehet rendet tenni az egészségügyben is. Az állam és az önkormányzatok nem tulajdonosok és amíg a magyar nem hajlandó kifizetni az ellátása költségének csak töredékét (erre elég a járulék, addig itt ez lesz.
Hallom a választ, hogy megbuknak a kiszervezett, kórházakat üzemeltető vállalkozások. Persze, mert kevés a bevételük. De gyönyörűen működnek a kiszervezett művese állomások, háziorvosok, és több tucat rendelőintézetek. Tudomásul kell venni, hogy a polgárnak ezentúl többet kell áldoznia az egészségügyi költségeiért. Vagy marad az Orbán által ígért út, hogy majd az állam dotálja a növekvő hiányt és persze az önkormányzatokét, az állami vállatokét, a devizahitelesekét stb (hahaha!). De ez hosszú távon nem vezet sehova, csak az állam adósságának növekedéséhez. És vajon ez üti a többi ígéretet a csökkenő hiányt, meg az adócsökkentést?
Káosz!

neumarkter 2010.05.06. 15:20:38

@pupak30: hehe, ez az a verzio amikor ket kulfoldi talalkozik:)
vagy beszel es nem mond semmit?:))

nyomasek 2010.05.06. 15:21:12

@Bambano: 1. De az az autó, a biztosított tárgy, míg a TB esetében ez az üzletbe hozott rész a te egészségi állapotod lenne.

2. Mi újság a 800.000 rokkantnyugdíjassal, vagy a korkedvezményes nyugdíjasokkal, a feketén dolgozókkal? Ha neked ez a történet belefér a jövedelemarányos közteherviselésbe, akkor nincs miről diskurálnunk. Kb. ezért menekül mindenki az adó és a TB elől, vagy épp külföldre. A kommunisztikus rendszereknek végük, Görögország jó lecke lesz egész Európának.

Jaffar 2010.05.06. 15:22:00

@tcom:
Hát persze, majd felébredsz. Nálunk a 300Ft is sok, ha az egészségünk a fontos (Ne gyertek nekem azzal, hogy az a szavazás nem arról szólt, mert de!)

Egyetlenegy ember beszélt a választások elött azokról a dolgokról, amik nélkül nálunk sohasem lesz jobb. Na ö be sem került a parlamentbe. Ezekután mit várunk?

Tölem mehet mindenki nyugatra a jólét miatt. Menjen, de elötte ne végezzen "ingyen" föiskolát/egyetemet, mert azt a pénzt akkor inkább másra költsük. Ezt sehol sem nézik jó szemmel, miért is tennék?

Az orvos nem sztrájkolhat? LOL
Miért is nem? Ök csak gályázhatnak, dolgozhatnak reggeltöl estig éhbérért? Pedig én azt hittem, hogy ez csak a multiknál van így. Lám, a magyar állam is egy multi akkor?

lófaszt nem sztrájkolhattok, ha birkán türtök, akkor persze, hogy nem lesz jobb. Ha nem tudtok összefogni akkor detto.
De ne várjátok el, hogy azért sajnáljanak titeket a betegek, mert még arra sem vagytok képesek, hogy jobb munkakörülményeket teremtsetek magatoknak. Pedig higgyétek el, hogy meglenne a zállampolgári támogatás hozzá. Ez mindannyiunk érdeke. DE NEM HÁLAPÈNZZEL!!!!!!

don pedro 2010.05.06. 15:22:23

@ati27: a szules kozbeni eves-ivas nem veletlenul tiltott. ha altatni kell utana visszahanyja es aspiralja, fennall a veszely, hogy megfullad.

drfaktor 2010.05.06. 15:24:18

@khi:
ebbol meg Kadar-apad bofog vissza sajnos.
Jokedvbol megy el az ember kulfoldre dolgozni. Magyarul beszelek a legjoban, azt szeretnem, ha a gyerekeim magyar irodalmat tanulnanka, es a klimat is szeretem. Nem szorakozasbol megyek el, es masok sem. Nem lehet senkit kotelezni az otthonmaradasra torvenyileg. Egyszeruen nem megy. Ha megprobaljak, akkor szamoljunk:

ha kilenc evig havi 90-ert nyomod, akkor az 9*12*90.000 = 9.720.000

Ha pl Fr. orszagban, akkor alacsony! orvosi fizetessel szamolva:
3000 euro (260 HUF mellett)
9*12*780.000 = 84.240.000

ERTED?
Elhuzok, es utana rohogve es kilora megveszem az egesz tanittatasomat. 6*2.000.000 = 12.000.000 HUF
Hat ezert kell rendes bert fizetni annak, aki 12 szemesztert tanul, vizsgazik, utana ot even at ujbol tanul a szakvizsgara, kozben gyogyit, ugyel.
Eszak Koreaban mukodik amit mondasz, de mar a szerbeknel sem.

ati27 2010.05.06. 15:24:32

@anarch:
imént írtam. Persze írhatnák egy kicsit árnyaltabb képet. Gyerek belázasodott, de egyéb tünete nem volt. De a láz magas volt.. Először a fogára gyanakodtunk, de nem mult el, na mondom akkor megyünk dokihoz. Hétfő délután, vardcentral, bemegyünk.. Nővér megnézi, hm-hm, hát doki már nincs. MEnjünk vissza másnap délelőtt, akkor lesz rendelés. Kedd reggel vissza doki megnézi, egyből vér, vizelet torokváladék vétele. Laborba át kb 10 perc múlva van eredmény, dokihoz vissza az eredmény negatív valszínű vírus. Adjunk neki fagyit.. :) Erre délutánra már lement a láza..
Eset 2.:
Kicsit viccesebb sztori asszony találkozott barátnőjével (kimenőt kapott :) ) megbeszéltem ebéd után gyerek be a kocsiba, és hazahozom. Kicsit siettem, mert déluténra, haverommal találkozóm volt. Elég sok körforg, meg fekvőrendőr. (persze nem léptem át a sebesség határt csak lendületesen vezettem.) Naná a gyerek kidobta a taccsot. Ez önmagában nem lenne gond, de az asszony piros cuccot talált a hányásban. Úristen a gyerek vért hányt! Gyanús volt, mert az eset utén nem látszott semmi rajta, ugyanolyan virgonc volt mint szokott. Eszembe jutott, hogy még délelőtt kapott 2 szem piros! cukorkát. :) Persze biztonság kedvéért lementünk dokihoz. No nővér megint, beutalta dokihoz. A dokira meg vártunk több mint 1 órát.. A gyerek meg hisztizett, mert már éhes meg szomjas volt. Doki előkerült, és akkor vette észre, hogy beutalták hozzá a gyereket (E-mailben mennek az adatok!) És nem győzött bocsánatot kérni ezért! No mindegy vittünk egy kis "mintát" azt rögtön személyesen átvitte a laborba, mert mint mondta van rá tesztjük. Kis idő múlva jön vissza, sajna elfogyott a teszt, de úgy látja a gyerek nem levert, hazamehetünk. Ha esetleg gond lenne, manjünk korházba..

Jaffar 2010.05.06. 15:25:21

@ati27: JAh mert ott az XC90 a menö :D

Camelot 2010.05.06. 15:25:44

@Tjuca:
Igy van. Itt nem csak az Egeszsegügyröl es nem csak az orvosok Istent jatszo stilusarol van szo. Az autosrol is szo van, aki ugy erzi, mert autoban ül, mar több joga van, mint a biciklisnek, a szanalmas portasrol, aki elelvez a portasszekben, ha valakit ügyfelfogadasi idön kivül elhajthat a pekbe...

Talan a sokszaz ev elnyomas? Talan az hogy kis orszag polgarakent nincs bebetonozva a tudatalattinkba, hogy "en egy nagyhatalom reszese vagyok" es ezert minden szituacioban az egyen szintjen le kell ezt jatszanunk, bizonyitanunk...?
Nem tudom. Minden esetre szurkolok a szolgaltatas központu szemleletnek. Hatha egyszer majd...

papillon 2010.05.06. 15:25:53

@pcr: Igazad van. Az egészségügy egy (bár nem olcsón és kifogástalanul) működő nagyüzem. Az orvosok ennek csak részei (esetenként nem is a meghatározóak). Főiskolát végzett védőnők, ápolónők, mentőtisztek (csak azért említem őket, mert ezeken a szakokon oktattam, és nagyon is megtanultam becsülni ezt a gárdát). Lehetne nekik is szentelni blogot, valóban megérdemelnék).

dr.pupak30 2010.05.06. 15:26:11

@neumarkter: nem olyan vicces ez, amikor az életed múlik azon, hogy az orvos megértse, neked hol fáj, vagy te megértsd mit kérdez az orvos. van amikor nincs idő visszakérdezni

ati27 2010.05.06. 15:26:41

@don pedro:
Jaja itt azt mondják hogy ha eszik, közvetlenül szülés előtt úgyis kijön.. Úgy is volt :) (ez is egy vidám sztori) De mondd már milyen okból kell altani szülés közben? Még a császár is általában gerinérzéstelenítéssel megy..

Palermo12 2010.05.06. 15:27:45

@Tjuca: Sajnos minden pénz kérdése. Ha ennyire kevés az orvos, mint itthon, akkor egyszerűen nincs idő a tapintatra, a rendre. Ha az ügyeletben (du.5 után egyszerre bejön 2-3 mentő, közben van 100 beteg, az intenzíven valaki rosszul van, akkor az 1 szem ügyeletes orvos nem előzékeny lesz, hanem hatékony. A lehetőségeihez mérten... Engem is bosszant, de sajnos az egészségügy nem wellness szolgáltatás. Az orvosnak nem kiszolgálnia kell, hanem gyógyítani. Amint többen lesznek, kevésbé lesznek leterhelve, rögvest figyelmes és kedves emberekké válnak. Most az a maradék kevés doki, nővér, asszisztens, ápoló, beteghordó és portásbácsi aki még a magyar egészségügyben dolgozik, az a minimálszolgáltatást próbálja fenntartani emberfeletti erővel. Tőlük már ne akarjunk többet elvárni...

Jaffar 2010.05.06. 15:28:09

@drfaktor: Ehh, kiszámolnád azt is, hogy a franciáknál mennyibe kerülne a taníttatásod, vagy az úgy már nem kóser?

(Nyilván jobban jössz ki akkor is, de erre hivatkozni elég lámaság. Össze sem lehet hasonlítani a 2 országot. Ha hasonlítani akarsz, akkor bezzegelj a poszt-kommunista országokkal, mert az a reális.)

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 15:28:22

@ati27:

Ezzel szemben mi van itthon?
Vajúdó 9-10 ágyas, paravánokkal leválaszott, hallod mindenki ordítását.
Szűlőszoba paravánnal leválasztott asszem két asztalos, na ott már nincs áthallás, viszont van sok gond.
Megfigyelőben: a programozott, majdnem ottmaradtunk mindketten szülésem után órákig a gyerkőc nélkül, semmi tájékoztatás, hogy miért nincs velem, az orvos felszívódott, a férjem addig ordított vele míg beengedték, később a gyerkőcöt csak a intenzíven láthattam 2 teljes napon át.

Második szülés: bababarát szobák 8-9ágy bezsúfolva a kórterembe, ahol azonnal magad kezdheted ellátni, pelenkázni a kicsit, akkor is ha erőd sincs, mert vágva meg varrva vagy mindenütt.
Neonatológus tanárnő, akinek nincs egy gyermeke sem azzal háborgat minden anyukát, ha sír a kicsi, állandóan csak szoptatni, szoptatni.
Ja mosdó, wc a folyosó végén volt egyben a zuhanyzóval.
Azóta csak annyi változott, hogy két szobához van egy wc ,meg mosdó és 3-4 ágyas kórtermek.
Ja és aki akar fizethet az egyágyasért, ha szabad éppen a szoba.

vakhangya 2010.05.06. 15:31:56

Olvasgatom itt a kommenteket es azt kell mondjam meg ezt az egeszsegugyi ellatast sem erdemlitek meg. azt is mondhatnam, hogy magyar seggbe magyar endoszkopot, de kar beletek az is. Jobb helyeken felismerik, hogy orvost, tanart megbecsuljuk es megfizetjuk meg tiszteljuk. Ha ez megvan, utana lehet frocsogni...
zarasul pedig: praxis.blog.hu/2010/05/01/az_osszes_kocsog_ingyen_hivhatja_a_104_et

ati27 2010.05.06. 15:33:06

@Jaffar:
Jaja. Abból látok többet is.. Persze 450 ezer koriér már újat is kapsz.. ami cirka 11 milla.. De új saabot (95-ös régi változat) már 250-ért! ami kb 7 milla. Na ez otthon mennyi?

Kopi3.14 2010.05.06. 15:35:07

@Öreg Sam: CSatlakozom a marslakósággal. Tavaly nyáron kutyaharapásos baleset, csonttöréssel. Este, hét óra körül mütét, doki két héten keresztül midnen nap rámnézett, kötéscserénél mindent alaposan megnézett, a gipszet ö tette fel, vette le, stb. Volt, hogy este tízkor jött, ma már nem köt át, mert eddig mütöben volt-szeptikus mütöböl jön, nekem is jobb ha várok vele holnapig. Tudtam ki, de a hálám a hozzáállásáért nem a klasszikus pénzbeli votl, hanem valami, aminek nehéz megmondani a pénzbeli értékeét.

Lépes Elek 2010.05.06. 15:35:10

Az alapveto kulonbseget Nyugat es M.o között en abban latom, hogy nem mostak ossze evtizedek alatt a prolikat az ertelmiseggel. Mindenki az, ami es tudja, hogy hol a helye.

drfaktor 2010.05.06. 15:36:18

@Jaffar:
hogyne, ugy is jol jonne ki.
Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy nem tukrozodik a fizetesekben sem a rengeteg tanulas, sem a munka (otthon is, itt is sokat ugyeltem/ugyelek).
En nem tartom jonak a for profit egeszsegugyi rendszert, de nem az orvosok miatt. Hidd el, hogy az orvosnak jo lenne, mert ohatatlanul magaval hozna a fizetes emelkedeset. Sajnos a betegnek kozel sem lenne ilyen jo.
Egyebkent, mielott kozellenseget csinalsz belolem:
hazamegyek, csak egy evre jottem ki, es nem is elsosorban a penz miatt. Es az orvosok nagy resze ugy megy el, hogy vissza szeretne jonni/menni.

neumarkter 2010.05.06. 15:37:12

@pupak30: joop..amikor mar nincs ido visszakerdezni akkor mar mindegy
szerinted mennyit lehet beszelgetni egy koponyaserult autobalesetessel? van meg egy ket kutyure amit a jo diagnozisert belehet vetni, nemcsak a beszed. Pld. a szemiologia (tunettan) amit asszem mar nemigazan forsziroznak az egyetemeken,
de jol lehet hasznalni a torok nok eseteben pld akik sose tanuljak meg a nyelvet mert az ura csak vasarolni engedi el oket hazulrol

a nyelv csak egy resze a kommunikacionak. A computer az agyadban van

Tjuca 2010.05.06. 15:38:38

@Palermo12: nem nem nem! nem a hatékonyságról van szó. mondjuk, hogy köszönjön, legalább vissza! nyilván nem arra az esetre gondolok, mikor egy ájult betegről tépik le a ruhát, és csövezik be, hanem azokról, mikor meg lehetne tenni, csak ez még nem szokás, vagy ne várjuk már el szegénytől, mert fáradt/kimerült/csóró/ vagy mert nem kéri rajta számon senki. a foghegyről beszélést, a megalázást, a lekezelő stílust nem lehet pénzre kenni. van, aki tud viselkedni, és emberekkel bánni, és van aki nem. pedig kb. ugyanannyit keresnek. ugy ehallottad már, hogy olyan bunkó, hogy a fal adja a másikat, de legalább szaktekintély! túrót!

tessék megnézni a gyerekkorunkra jellemző fogászati viszonyokat, és a mostaniakat. és ebben benne van az, hogy míg, mikor gyerek voltam nem egyszer volt szerencsém bunkó orvoshoz, addig mostanra megtanultak viselkedni, mert verseny van, és a saját praxisát viszi a vásárra. ma nem néznek hülyének, ha fájdalomcsillapítást kérek, időpontra megyek, és udvarias az orvos. mert, ha nem, van helyett tíz másik.

és ha innen kimegy az orvos külföldre, ott az lesz az első, hogy megtanul viselkedni, ha eddig nem sikerült elsajátítania. nővérekkel szintúgy. mert ott az a természetes. ennyi.

dr.pupak30 2010.05.06. 15:41:22

@neumarkter: bizonyos szakmákban nagyon sok múlik a jó kommunikáción. az orvosi szakma ilyen főleg egy olyan rendszerben, ahol az orvosoknak sem türelme, sem ideje nincs egy beteggel foglalkozni

Jaffar 2010.05.06. 15:41:46

@ati27: Csak vicc vót :D

Persze igazad van, de ne hasonlítsuk már össze a fejlett nyugatot a mi kis kommunista (fidesszel és a zemberekkel az élen)országunkkal. Tessék bezzegelni a posztkommunistákkal. Románia, Szlovákia etc.

Kopi3.14 2010.05.06. 15:42:30

@Lépes Elek: ellenben nyugaton nicns proli. Munkás van, akinek a munkája ugyanolyan fontos, mint a nagyrabecsült diplomás föuraké, s azok seggét a papír miatt nem kell kinyalni köszönés elött ránézésböl.

neumarkter 2010.05.06. 15:43:38

@drfaktor: en egyszer mar visszamentem, azt hittem a vilagot meglehet valtani...masfel ev utan panikszeruen huztam el es nem bantam meg..tanulsagos volt
az hogy az otthoni szarert ki a felelos azt nem ragoznam..de vastagon benne van minden erintett: politika,politikus, orvosok, lakossag, gyogyszeripar...meg az irigyseg, a kapzsisag es a butasag

ati27 2010.05.06. 15:43:57

@pcr:
Majd elfelejtettem! Megvolt a szülés! A gyerek nem megy egyből a csap alá! Az a nézet, hogy a "magzatmázat rajta hagyják. Ami cirka 1/2 óra után eltűnik! Azt hiszem felszívódik, és jót tesz e gyereknek! Szal "kijött" a baba megtörlik, csak ugy valamennyire, majd bebiugyoláják előre felmelegített takaróba, amit fél oránként cserélnek egy ideig. Ilyenkor mindenki kihúz a szobából, hogy a gyerek had legyen együtt a szüleivel! Persze közben behozzék a kaját, az apának is, és attól függően hogy fiú vagy lány rózsaszín/kék díszítéssel! Letelt az idő, közben Feleségem szertett volna lezuhanyozni. Nem volt tól jól ezért kérdezte kap e segítséget? Azt mondták menjek vele én, addig vigyáznak a gyerekre. ("optimális" esetben nem kerülhet ki a gyerek a látóteredből!!) Oké, zuhanyzás megvolt.. Aztán átkerültek a baby részlegre. Ott is olyan megoldás volt, hogy a gyereket egy kis tolóágyban viheted magaddal mindenhová, és a WC, és a zuhanyzó is úgy volt megoldva, hogy ez a "szerkezet" beférjen "akadálymentesítve" volt..

nyomasek 2010.05.06. 15:43:58

@vakhangya: Annyiban van igazad, hogy a magyar pógár még mindig azt hiszi, hogy az ellátás ingyé van, mert úgyis leverik rajta. A bércetlin van egy imaginárius szám, ami nincs is. Nem látja, nem kapja meg soha, a hatalom elveszi tőle, aztán kap helyette valamit. Ingyé. Mer az jár.

2010.05.06. 15:45:10

Az orvostársadalom a velejéig rothadt. Egyes nagyvalagú öreg hatalmi pozícióban trónolóknak megfelelő ez a rendszer, akik maguknak tartják meg a jópénzes műtéteket és azsebrevágják a hihetetlen nagy hálapénzeket és a gyógyszerlobbi meg mégkitudjasokcég korrupciós pénzeit. Ezek az főorvosok, kórházigazgatók tisztán hazavisznek havonta több milliót ! Naná, hogy leszarják a többi éhenkórász orvost és konzerválják ezt a lehetetlen rendszert.
Semelyik kormány nem mert és nem is fog hozzányúlni ehhez. Atomot nekik.

Camelot 2010.05.06. 15:46:06

@vakhangya:
"Jobb helyeken felismerik, hogy orvost, tanart megbecsuljuk es megfizetjuk meg tiszteljuk."

Valo igaz. Azonban azokon a bizonyos jobb helyeken, ez vica versa igy müködik. Ott az orvos => beteg iranyu tisztelet is egyertelmü.
Tisztelet pedig nem a cimnek jar. Ezzel a dumaval elkestel vagy 40 evet.

Tjuca 2010.05.06. 15:47:33

@Lépes Elek: én meg abban látom, hogy itt attól mert valaki megszerez egy diplomát, rögtön azt hiszi, hogy ő fingja a passzát szelet. az értelmiségi attól kellene, hogy értelmiségi legyen, hogy értelmes, és nem attól, hogy azt hiszi, hogy ő itt az alfa meg omega. sajnos ma az alapvető viselkedési szabályokat nem biztosítja az egészségügyi képzés.

jó napot kívánok!
kérem
elnézést kérek
netán magaslatra felsegítnei, lesegíteni
gyerekkel megfelelő szinten kommunikálni
más intim szféráját tiszteletben tartani (akkor is, ha ő történetesen egy gyerek)

mennyi lenne ez? két előadás? ja vagy túl dedós. nem baj, majd külföldön megtanulják. :-)

Jaffar 2010.05.06. 15:48:27

@drfaktor:

"Egyebkent, mielott kozellenseget csinalsz belolem:
hazamegyek, csak egy evre jottem ki, es nem is elsosorban a penz miatt. Es az orvosok nagy resze ugy megy el, hogy vissza szeretne jonni/menni. "

Nem csinálok én belöled közellenséget. Szerintem azok "kussoljanak", akik amint kijönnek a fösuliból, már verik a nyálukat, hogy bezzeg nyugaton mennyire jó és lépni akarnak. Ez a gáz. Éngömet a szelerem :D "vitt ki", viszont nem is végeztem otthon egyetemet. Tanulok most is és keményen fizetem a tandíjat. Rinyálás helyett pluszba dolgozok, mert otthonról kolbásznak tünhet az itteni kerítés, de nem az. Nem mondom, hogy nem jobb, de nem is olyan jó, mint ahogy azt a sok birka elképzeli.

neumarkter 2010.05.06. 15:48:33

@Kopi3.14: igy van: bemesz a bankba kolcsonert. Mint tisztesseges munkasembertol kerik a jovedelemigazolast es a munkaszerzodest, ez ezzel jar.
Diplomas nagyur bemegy, kulon szobaba viszik es meg gyozkodik hogy vegyen mar ugyan fel tobb kolcsont mint amennyit tervezett..jovedelemigazolas raer kesobb is, faxon

A kapitalizmus nem egyenlosdi

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.06. 15:48:56

Kedves orvoskommentelők, mit szólnátok az orvosi becsületkassza megalakításához? Minden orvos beleteszi, amit hálapénzként kap, és abból mindenki egyenlően részesül... Mondjuk az állam megduplázza a kassza összegét. Talán így egy kicsit könnyebb lenne mindenkinek.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 15:51:24

@Tjuca:
Te Juca orvos vagy és és gyermeksebész és nem vagy elszállva magadtól?
Gratula!

Jaffar 2010.05.06. 15:51:45

@Parmezanidész:
Már megbocsáss, de hol hallottál olyat, hogy az orvosok meg szeretnék szüntetni a paraszolvenciát? Talán benn volt a fityisz választási programjában? LOL

drfaktor 2010.05.06. 15:52:42

@neumarkter:
Kivancsi leszek en is, hogy mi lesz, ha visszamegyunk. Nem a penzhianytol felek, mert azt megtanultuk kezelni, hanem attol, hogy mig itt mindenkinek mindent erdeke megtanitani a masiknak, es honapok alat tobbet szedtem fel, mint evek alatt otthon, addig otthon h valaki valamit jol tud, azt megtartja maganak, es sunnyog, nehogy mas "helyzetbe jojjon". Na ez lesz nehez, pedig ez NEM penz kerdese.

vakhangya 2010.05.06. 15:53:02

@Camelot: nem, a tisztelet annak jar, hogy a szerencsetlen allat megtanit hogy kell viselkedni, meg nyelvet, matekot, irodalmat satobbi. a masiknak meg azert mert segitett teged vilagra jonni, meg segit majd a gyerekednek is. lassuk be, ok mar letettek valamit az asztalra. erdekes modon kulfoldon nincs veluk gond, sem a halapenzzel mert eszebe se jutna elfogadni.

Utó Pista 2010.05.06. 15:54:31

Jól tetted, hogy elmentél. Én mindig adok "vizitdíjat" a dokinak, nehogy ő is elmenjen külföldre. Ma éppen a gyerekorvosnak (1500-öt), mondta is, hogy már több helyre hívták.
Rendbe lehetne tenni az eü-t, mégpedig úgy, hogy a nyugdíjas is fizessen tb-t!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 15:54:58

@ati27:
Olyan bevásárlókocsi féle?
Az már itt is van.
Csak itt nem vigyáznak a picire, maganak kell megoldanod a látogatók akkor is bejönnek, ha éppen szoptatsz, itt nincs magánszféra.

Ja és magzatvízvételkor az orvos odatolat vagy 20 hallgatóval előzetes egyeztetés nélkül.

Tjuca 2010.05.06. 15:55:14

@pcr: nem nyert. nem vagyok orvos. csak láttam már. jót is rosszat is. viszont nekem sikerült elsajátítanom ezeket a borzalmasan nagy dolgokat. pl. tudok köszönni. hidd el, nem evidencia manapság.

Jaffar 2010.05.06. 15:56:52

@drfaktor:
"Kivancsi leszek en is, hogy mi lesz, ha visszamegyunk. Nem a penzhianytol felek, mert azt megtanultuk kezelni, hanem attol, hogy mig itt mindenkinek mindent erdeke megtanitani a masiknak, es honapok alat tobbet szedtem fel, mint evek alatt otthon, addig otthon h valaki valamit jol tud, azt megtartja maganak, es sunnyog, nehogy mas "helyzetbe jojjon". Na ez lesz nehez, pedig ez NEM penz kerdese."

Erröl csak az jut eszembe, hogy van egy párt ma magyarországon, aki a zemberek 2/3-át képviseli (és én el is hiszem, hogy ennyi ILYEN zember van) és azért nem mondott az elmúlt fél évben SEMMIT a leendö szándékokról, MERT AZT A TÖBBIEK (a zellenfelek) LEMÀSOLJÀK, ELHAPPOLJÀK ETC...........

S ezt RENGETEGEN helyeslik is. Ezek után nem kell csodálkozni, ha a zorvosok közt is van belölük :D

ati27 2010.05.06. 15:56:52

Mondok mást.
Karácsonykor otthon voltunk. Itt ugye nem viszik tulzásba a terhesség alatti vizsgálatokat. Pláne a 2.-nál. Szal első gyerekkel ottnon "ismerős" soron kívűl sztk uh. Bementünk. kb szemre 30 évs géppel, egy kedves szó mosoly nélkül. (nem okolom őket.) Idén karácsonykor menjünk inkább magánhoz. Valahonnét hirdetés: Doki felhív, sajnos nem tud beszélni vezet. Majd visszahív! Negyed óra mulva visszahív. Egyből másnapra időpont (késő délután). Nekünk nem volt jó, csak az azt követő nap. Kaptunk ídőpontot. Mentünk 10 perc csúszás, elnézés kéreés. Magánrendelő: bőrkanapés váró, kb 2-en vannak a váróban. Szal dokihoz be a szerkezet modern, és a kép a "vendégeknak" egy 40" monitoron megtekinthető. A vizsgálat kb 10 percig sem tartott, persze minden infót megkaptunk, magyarázattal. Fizettünk kb 5000 forintot számlával! (mondjuk "csak" 2D volt, mert egyrészt korai szakaszban volt, a doki is mondta felesleges lett volna a 3d-s mert abból sem mondott volna többet. de az is asszem 8000 lett volna..) Találós kérdés: még aznap probáltunk volna ügyet intézni a TB-nél, az államkicstárnál, és egyéb helyeken. Szerintetek sikerült?

Tjuca 2010.05.06. 15:57:27

egy bankban pl. nagyon korrekten elmagyarázzák, hogyan kell beszélni egy ügyféllel. vagy mehetsz máshová. ez van. egyébként pénzügyes vagyok.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.06. 15:57:53

@Jaffar: Igazad van, Éger István csak azt mondta, hogy paraszolvencia nincs, de ha van, akkor is szükséges, megszüntetni, netán büntetni viszont Isten, Haza és az orvosok ellen való tett.

Mindig szívesen figyelem, ahogy a nyomorgó orvosokról szónokol és a két baszottnagy aranygyűrűjével.

dr.pupak30 2010.05.06. 15:58:14

csak még egy példa a tapasztalatimból. vidéki kórház 40 év körüli baleseti sebész doki, mindenki szereti, jó orvos,emberséges. van paraszolvencia, mégis régi mercivel jár, úgy látszik annyi mégsincs, hogy normális autót vegyen.
45 évesen a helytelen életmód és rengeteg munka miatt nyaki érelzáródás, egyik fülére hallás elvesztése, állandó egyensúlyproblémák. cserélnél vele? lennél orvos "sok" paraszolvenciáért ?

neumarkter 2010.05.06. 15:58:23

@Kulics: jol latod: de vannak kivetelek, ok az orvostarsadalom hangyai. Kar a genyaladak miatt a tobbseget pocskondiazni.
Orvosok kozott is van nehany aki nem odavalo: a kommunizmus vegtermekei, a forszirozott egyenlosdi eredmenye. Sokan pszichesen alkalmatlanok erre a szolgalatra, masokat a penzehseguk hajt vagy a szulok kenyszeritettek szerencsetleneket erre a palyara. a lenyegen sajnos ez nem valtoztat.
Sajnalom es tisztelem azt a keves orvost aki a rohadt eu. rendszer ellenere otthon gyogyit. Adjon az Istn nekik eleg erot es egeszseget hogy tuleljek

Kivancsi 2010.05.06. 15:58:31

@pcr:
angliaban is pontosan igy mukodik:
varolistak, szarnak a betegre... stb stb..
a kulonbseg, hogy angliaban egy boritekkal sem tudod megoldani a problemadat..

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 16:00:18

@Tjuca:
Nem baj, valakivel összetévesztettelek, manapság nem mindenki tanult meg köszönni, a tanársegédtől felfelé már nem szokás.

ninimimi 2010.05.06. 16:00:22

"A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.

Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk...."

Közeli hozzátartozóm, barátom is orvos, mégis rendszeresen sikerül a hazai orvosmentalitással kiakasztani. Legfőképpen azért, mert van összehasonlítási alapom. Valódi nyugati demokráciákból. Háziorvosnak is olyat választottam, aki Nyugaton lett orvos, ott dolgozott - és szocializálódott - aztán hazajött. Pár napos csupán az a legfrissebb "élményem", hogy háziorvosom elutazott, nekem pedig szükségem volt a létfontosságú receptjeimre. A 24 órás ügyeletre mentem, ahol a primitív, buta orvosnő - csakhogy bizonyítsa felsőbbrendűségét - segítség helyett kioktatott, hogy miért vártam meg, amíg elfogy a gyógyszerem, és amúgy is csak teljes áron tudja nekem kiírni, mert mi van, ha pár nap múlva újra kiíratom és akkor őt megbünteti a TB. Azt persze már nem "tudta", mennyivel lenne így drágább a gyógyszerem, gondolta, hadd lepődjek meg a többtízezer forint fizetésekor! Egy órával később, egy valódi emberorvos gond nélkül kiírta ugyanazokat a gyógyszereket, támogatott áron.

Ez a primitív orvosmentalitás sohasem fog kiveszni ebből az országból, mert már a képzés is azok kezében van, akiket a hálapénzre épülő, a normális fizetés helyett "erkölcsi" kiváltságot - "felsőbbrendűséget"- kínáló, beteg rendszer produkált.

papillon 2010.05.06. 16:00:42

@khi: Egyetértek veled: Persze, hogy röhej. Ráadásul teljességgel kivitelezhetetlen. Amikor még zártak voltak a határok, akkor is elmentek rengetegen. Most meg ugye szabadság és szabad európai munkavállalás van.
Miért röhögtetjük ki magunkat állandóan.
Én az átkosban is dolgoztam nyugaton, sok adminisztratív nyűggel járt, de meg lehetett csinálni. Ráadásul még ügynöknek sem próbáltak beszervezni. Nehezen értem, hogy ez a sok szarjancsi, hogyan próbál kimászni az ügynökmúltjából. Pénzért csinálták - ez az igaz - és most valami előkelőbb magyarázatot kell keresni.

Tjuca 2010.05.06. 16:00:58

pcr nem tudom hol szültél. én ezek szerint egy klasszisokkal jobb helyen. :-) majd referálok, szeptemberben ismételjük a programot, immár harmadjára. eddig maximálisan elégedett vagyok. na de nem is a körzetem, és nincs is közel, de mint írtam, a nekem fontos szempontok miatt megyek messzebb egy kicsit.

vakhangya 2010.05.06. 16:01:24

@nyomasek: nem erre celoztam, hanem arra hogy magyar forumon sajnos a kommentek 95% orvos/tanar/whatever gyalazasrol szol. No ezek a letformak, megerdemlik, hogy olyan egeszegugyet kapjanak amit tapasztalnak. azon sajnos csak sirni lehet, hogy a messias biztatasara eltoroltek a vizitdijat, de hat ez kell a magyarnak.

drfaktor 2010.05.06. 16:01:24

@Jaffar: nem politizalni akartam, marcsak azert sem, mert valoszinuleg kb 100 szazalekban mast gondolok errol.
Szerintem egyszeruen a korhazi dotaciot teljesitmenyhez (korhazi fertozottsegek szama, beteg-elegedettsegi mutato, szovodmenyek, stb kellene kotni, es nem politikahoz, vagy TVK-hoz szabni)
Miert nem nezi meg senki azt a par korhazat, ami jol mukodik, hatha nem kellene Horvath Agneseknek hollandiaig futni mintakert?

ati27 2010.05.06. 16:01:26

@pcr:
Látogatás: Csak az apa mehet be, de az bármikor! Akár bent is alhat (asszem 300 kr/nap.) Ja elfelejtettem, szüléskor az apa bemehet, akár utcai ruhában! Nem kell zöldségbe öltözni, pláne megvenni a köpenyt. Persze minden ágy végében ott van az alko-gél kézfertőtlenítésre. Szülésnél bejött egy gyakornok, természetesen megkérdezték, hogy probléme e?

Tjuca 2010.05.06. 16:02:01

@pcr: hidd el, ha hangosan előreköszönsz, némelyiknek megjavul a memóriája. :-) de ha elmegy külföldre, ott megtanulja. igaz nem magyarul, de nem lehet minden tökéletes ugye. :-D

Jaffar 2010.05.06. 16:02:25

@Kivancsi:
"a kulonbseg, hogy angliaban egy boritekkal sem tudod megoldani a problemadat.."

Míg nálunk soxor hiába van boríték, ha a másik borítékban a tiednek a 2szerese figyel és ugyanúgy szarnak rád.
A boríték csak egy dologra ad garanciát. Arra, hogy az orvos jól járjon.

Tjuca 2010.05.06. 16:03:22

Pcr!
én nem is vagyok értelmiségi. diplomás szakmunkásként szoktam megadni a foglalkozásomat.

Camelot 2010.05.06. 16:03:34

@vakhangya:
Nem a tiszteletet vitatom, hanem a szemleletet, hogy az egyfajta hivatasnak alapbol jarna.
Mert tisztelem az Egyhazat, de nem a pedofil papokat, es tisztelek minden tisztessges orvost, aki nem a halapenzre hajt, nem lekezelöen beszel a beteggel, hanem szolgaltat.

Azzal tehat meg senki nem tett le semmit az asztalra, hogy benevezett valamelyik szerinted "tiszteletre melto" kategoriaba.

Ja...es ha meg nem emlitettem volna, pedagogus vagyok.

Jaffar 2010.05.06. 16:03:45

@drfaktor:

Nálunk a politika mindenhol ott van és a zemberek helyeslik ezt. Teljesen természetes, hogy a pap vasárnap a fiidesz mellett szónokol. Ez rendben van, pedig szerintem abszurd.

Utó Pista 2010.05.06. 16:04:06

@ati27: "akár utcai ruhában!"

Húúú, b+! Mennyire fejlett ott az eü! Utcai ruhában, ez nem semmi.
Fertőzés, gennyes gócok? Az smafu!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 16:04:50

@ati27:
Őket még telefonon is nehéz elérni, egyszer én is megkaptam tőlük, hogy mit gondolok én, nekik még a fizetésük sem érkezik meg időben a számlájukra én meg az elmaradt családi pótlékomat próbáltam intézni.
Aztán elszégyelltem magam, mert az államkincstárnál mint megtudtam valóban nincs mindig időre fizetésük.

Utó Pista 2010.05.06. 16:07:11

@ninimimi: Annak a "primitív" orvosnak tök igaza volt. Te képzeled magad valami szent tehénnek, akinek az orvos ugra-bugráljon.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:08:47

Nem olvastam el minden kommentet, de ez a hűb+ kategória! Most persze mondhatnám, hogy tényleg gáz a fizetésük meg a munkakörülményeik, de senki nem tartott uzit a fejükhöz. Az, hogy állandó készenlétben van, az a szakmával jár!

Mi az, hogy xyz hétvégét nem a családoddal töltöttél? Hülye-e vagy?? Hahó, orvos vagy, ergo: bármikor behívható vagy! Bázz, nem bírom, ha így csúsztatnak!

A hálapénzt nem kötelező elfogadni!! De nem ám!
Más se kap és mégis kinyögi a terheit, hónapvégéje van!

Úristen ezt az álszent dumát, hogy azért ment külföldre, mert hogy nekem akart jót a szegény hálapénz áldozata doktor úr!

No de ő legalább lerótta a társadalomnak azt a szolgálatot, amibe a taníttatása került... Bázz...

Jaffar 2010.05.06. 16:08:55

@Utó Pista:

Azért az sem normális, hogy az orvos játsza a felsöbbrendüt!

vakhangya 2010.05.06. 16:08:56

@Camelot: hat ha csak azt nezzuk, hogy tanult 12 evet hogy szakorvos legyen (es idealis esetben jo szakorvos lesz) akkor mar azert is megerdemelne a tiszteletet (jo, ismerjuk a megvette a diplomat meset de remelhetoleg nem ez van tulsulyban). de bocsanat, o lesz aki esetleg az eleted megmenti, igenis tiszteljek. ne balvanyimadatra gondoljunk arra csak viktornak van szuksege, de ahogy itt nagy tobbseg megnyilvanul az botranyos. meg az is, hogy ezt magyarazni kell.

Utó Pista 2010.05.06. 16:09:12

@pcr:
A nejem a Szent-Imrében szült. 2 ágyas kórterem, látogató 0, kijöhetett az előtérbe és megnézhettem az üvegen keresztül. A szülésnél bent voltam. Zöldbe öltözve.

neumarkter 2010.05.06. 16:09:17

@drfaktor: ez mar reg nem a penzrol szol..irtam elobb mar hogy miert erdemes elhuzni - olzan ertekek miatt amik penzzel nem megvehetok. Sajnos ezt otthon nem ertik, es minel tobbet elsz kinnt annal idegenembb leszel otthon. Nem ertik meg hogy mit akarsz es sajat kollegaid fognak megfojtani a paraszolvencia miatt. En mig otthon voltam szamlat adtam a felkert beavatkozasokert - nem a tb fele elszamolt teljesitesert hanem a rendelkezesre allasert. En adoztam utana, a kollegaim utaltak erte. A betegek zome meg elszamolta a sajat euszolgaltatojanal (Dimenzio, KandH ha jol emlexem)
Kinnt nincs stressz: lehet sokat olvasni es elvezni az eletet:)

Palermo12 2010.05.06. 16:09:54

@Tjuca: Ha végignézed a kommenteket, majd a háromnegyede kioktatja az orvosokat, hogyan kellene érdekérvényesíteni, viselkedni, szolgáltatni, nem elvenni a paraszolvenicát stbstb... Mindenki jobban tudja, elvárja. Ugyan tessék már csak egy napot végigmelózni egy nagyvárosi klinikán. bejön 30-40 új beteg, egy része szimuláns, a másik alkoholista, tahók, önteltek követelőzők. És természetesen vannak a kedves betegek- Csak ők nem tudják kompenzálni azt a sok megalázást, amit egy orvos kap. És egy orvos ebben él nap mint nap. Tévedés ne essék, nem tartom ezt jónak, sem elfogadhatónak. Csak nem feltétlenül ott keresem a hibát, ahol mások.
A fogorvost azért ne keverjük bele, mert ő megválogatja a betegeit (már a szolgáltatás ára miatt is). Sokkal többet keres, akkor dolgozik, és úgy ahogy ő jónak találja.

Az orvos nem külföldön tanul meg viselkedni. Hanem ott van már rá ereje, meg ideje. Elég sok barátom ismerősöm ment ki külföldre és láttam ahogy pár hét alatt kisimultak, nyugodtak lettek és kedvesek. Senkinek nem kívánom azt a stresszt, amivel egy magyar klinikai orvos nap mint nap szembesül.

2010.05.06. 16:10:20

Akinek pénz kell nem hivatás az miért megy orvosnak...
vagyis legyen mondjuk plasztikai sebész, akkor dől a pénz dögivel... vagy mittomén üzletember... vagy politikus...

Utó Pista 2010.05.06. 16:10:33

@pcr:
A nejem a Szent-Imrében szült. 2 ágyas kórterem, látogató 0, kijöhetett az előtérbe és megnézhettem az üvegen keresztül. A szülésnél bent voltam. Zöldbe öltözve.@Kismac - Térdileg még rokkant:

khi 2010.05.06. 16:10:43

drfaktor 2010.05.06. 15:24:18

sajnálom h nem jött le a cinizmus, nekem nem kell magyaráznod, pár országban dolgoztam már kh-ban. ami zavart az az h csak az orvosokat b.tatja mindenki ha lelépnek, senki mást.

vakhangya 2010.05.06. 16:10:58

@Kismac - Térdileg még rokkant: agyilag is az vagy. nem jar az allando keszenlet a munkaval, foleg nem ingyen.

Kopi3.14 2010.05.06. 16:11:16

@neumarkter: konkrétan mint sima diplomamentes ember megkaptam a külön szobás ügyintézést mikor számlát nyitottam németeknél. Söt, késöbb is, ha problémám volt, egyéni kiszolgálást kaptam ugyanott, a nevesített ügyintézötöl.

Utó Pista 2010.05.06. 16:12:14

@Kismac - Térdileg még rokkant:

Na, az előbb megkérdeztem valakit, hogy szerinte ki a PROLI?

te megadtad a választ.

Jaffar 2010.05.06. 16:12:31

@vakhangya: A tiszteletet ne azért kapja, mert 20 évig tanult valaki. Az max a szocializmusban volt menö. A tiszteletet a munkájáért kellene adni, de amíg a legtöbbjüket (tisztelet a kivételnek) csak a boríték érdekli (és ide jöhet a sok kifogás, hogy miért), addig ez a dolog necces!

drfaktor 2010.05.06. 16:12:50

@Jaffar:
OFF * politiailag inkorrekt, nem ideillo bejegyzes, de csak itt tudok valaszolni, bocs *

Sajnos en egy mocskos arokaso diszno vagyok, aki azt gondolja, hogy nalunk sajnos nem lehetett politikarol beszelni addig, amig volt-kommunista gengszterek loptak el az egesz orszagot es magyaraztak el, hogy hiaba ok k*tak el, hiaba ukunokad is miattuk fog torleszteni, es hogy a hazugsag=igazsag es forditva. Szerintem egy lapon sem lehet oket emliteni meg a Slotaekkal sem, pedig azoknal nagyobb aktual-tetu keves van. Ezekhez kepest Vonaek kedvesnoverek. Igy a papot tiszteltetem, es a pol-blogot pedig folytatni a torokgaborelemez.blogspot.hu - n erdemes.

OFF VEGE

Orvosi vonalon:
ugyan csak gyakorlaton voltam ott, de pozitiv mintat venni pl a Budai Irgalmasrendi Korhazban tessenek pl.
Kiderulhet, hogy nem a halapenz mozgat otthon sem minden szalat.

nyomasek 2010.05.06. 16:12:54

@vakhangya: Azért az nem gyanús hogy pont mindig a doki meg a tanár jön elő? Félre ne érts, nem az emberekkel, hanem a rendszerrel van baj. Azzal a rendszerrel, ami ingyen van, vagy úgy van elkönyvelve.

A 300 forintos izé meg.... hát megmondom az őszintét, nekem sem tetszett. És nem azért mert beleszakadtam volna, hanem azért mert így is épp eleget fizetek a semmiért. Fizessen az vizitdíjat, aki egyébként nem áll túl jól a rendszer finanszírozásában.

vakhangya 2010.05.06. 16:14:40

@Jaffar: lehet utanuk csinalni a 20 ev tanulast (ebbol tobb mint 10 ev egyetem). az meg netto baromsag, hogy a tobbsege a boritekert csinalja, akkor nem lenne .hu-an csak gazdag orvos es sok szegeny proli, de valahogy ugy latom nem ez a trend.

Utó Pista 2010.05.06. 16:15:35

Na, olvasva a kommenteket, én elhúztam.

Remélem, hogy minden orvos is ezt teszi és elmennek innen. Ez a velejéig rohadt, köcsög népesség (nem nemzet és már nép sem), aki a 300 Huf-ért soha nem látott mértékben ment szavazni, rohadjon meg.

ninimimi 2010.05.06. 16:16:10

Utó Pista ! Az orvos ne "ugra-bugráljon", hanem ember módjára tegye a dolgát, ami legfőképpen abból áll, hogy jó szándékkal segít! De az ilyen primitív emberek ezt soha nem fogják megérteni.

ati27 2010.05.06. 16:17:10

A másik, ez itt az állami egézségügy. Hallomásból tudom vannak itt is várólisták. De van olyan mód, hogy fizetsz külön biztosítást (ami nem olyan vészesen nagy összeg) akkor magánúton bármikor ellátnak. No ez csak az egézszégügy volt. Amúgy beszélgettünk itt magyar ismerősökkel (orvostól-mérnökön-takarítóig) Igazából nem kell feltalálni már semmit, csak átvenni a jó dolgokat. Pl itt is van vizitdíj (kivéve gyerek, kismama) de egy összeg után (asszem 1500 korona) 1 évig ingyenes. Ugyanez a gyógyszereknél..Ergó aki "passzióból" jár el dokihoz elrettenti (tehermentesíti az eü-t). Vagy pl személyi szám használata. Bármilyen ügyintézést hihetetlenül megkönnyiti! Az adóhivataltól a boltban intézett személyi hitelig.. (tudom ALKOTMÁNYELLENES, MEG SÉRTI a személyiségi jogokat.) Pl itt valaki el akar adni egy ingatlant, vagy bérbeadni , akkor a majdani vevőtől/bérlőtől elkérheti a személyi számát, és az alapján lekérdezheti, hogy milyen az anyagi helyzete!(fizetése va e már hitele)! És ez alapján eldöntheti, hogy kiadja/eladja e neki? Akkor a kronofogdenről nem is beszéltem.. :)

neumarkter 2010.05.06. 16:17:56

@Kopi3.14: nagyon helyes. A lenyeg hogy az ugyfel elegedett legyen. Mindenik ugyfel, a sajat igenyei szerint:)

vakhangya 2010.05.06. 16:18:10

@nyomasek: ez a milyen sokat fizetek dolog a masik ami egy vicc. egy atlag magyar nem fizet sokat a tb-be es az elso szivmutetenel fel is hasznaljak ra azt a penzt amit befizetett es akkor hol van meg a tobbi. ami a rendszerhibat illeti igazad van, de akkor sem kell einsteinnek lenni, hogy tudjuk az embert a tudas viszi elore, meg az hogy tovabb el mint 18 ev. (ezutobbihoz van nemkeves koze az orvosoknak)

papillon 2010.05.06. 16:18:10

@Abraka: Jelentsd fel, vagy panaszold be a Főorvosnak. Kivágják mint... Egyébként honnan derül az ki, hogy 130 ezerért? Ekkora fizetéseket a nővérek nem kapnak (sőt orvosok sem hivatalosan). Téged megvezettek Öreg. (És kórházban sem kötelező magad alá szarni.) Otthon, ott lehet, csak ettől jóságos rokonaid rögtön bebasznak a kórházba, mert így csak kényelmesebb a családnak.

drfaktor 2010.05.06. 16:18:53

@khi: bocs, a szezoraim rendetlenek, mert ez a tema mindig felhuz.
Kerestem magamban, hogy miert, es biztosan azert is, mert nem tudok mit mondani az orvos-ellenes vadakra. Igazak. Tenyleg sok igazsag van bennuk. Es uttoros dolog bizonygatni, hogy en nem, meg a sebeszeten nekem is ajanlottak, de nem fogadtam el, stb...
Meg a kollegak is hulyenek neznek.
Ezert rossz reflexek miatt vedem az osszes orvost korra-nemre-borszinre valo tekintet nelkul. Pedig nem kellene.

ati27 2010.05.06. 16:18:54

@Utó Pista:
Ezért is szeretek itt.. :) Tudod olyan "afrikai" feeling. :) Pláne a korházat is látnád belülről! Elsírnád magad.. :) Nem baj, ne is tudd meg. :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.05.06. 16:19:10

Sajnos a dokiknak márpedig fizetni kell. Ha nem borítékba, hát akkor a magánrendelőjében (már van a bábáknak azaz szülésznőknek is!) a TB max a kórház eszközeit ill. ágyat állja.

Ma egy szülés 2010-ben 12alkalom*14e=168e ultrahang 8*10e=80e 4D ultrahang 15e bába 40e összesen: ~300e

Cserébe kevés várakozás, kulturált körülmények, bőséges tájékoztatás, kedvesség, emberi hozzáállás stb.

Másik kórház, stroke-os beteg: lepukkant esőben beázó épület, olyan kaja amit ha megeszel kif*sod a beled is, emeletenként egy vizesblokk kb. 60 emberre, hányadék és vizelet szag, haldoklók ordítása, mogorva nővérek akik elérhetetlenek ha kell valami, orvost talán ha 2x láttuk, tájékoztatás semmi : kérdeztük mennyit adjunk neki, nincs "tarifája", új doki (ha az első randim összejön a lányom lehetne) adjunk amennyit gondolunk. Adtunk 30ezret. Nővéreknek 5-5e.
Semmi nem változott. Kértünk tanácsot látván nem tud segíteni a helyzeten javasoljon már valaki mást - nem tud.

mikénehavóna 2010.05.06. 16:19:13

Miért kevés az egészségügyi dolgozók fizetése, amikor Magyarország átlagosan költ egészségügyre?
Itt, az olyannyira lenézett, és negatív példaként felhozott Dél-Amerikában (konkrétan Chilében) a születéskor várható élettartam 8 (nyolc) évvel több, mint Magyarországon.
Az egészségügy a szegényeknek, jövedelem nélkülieknek ingyenes. Az ingyenes rendelő és kórház pont úgy néz ki, mint egy régebben felújított magyar. A fizetős rendelők és klinikák csilivilik. A beutalóért el kell fáradni a biztosítóhoz, megmondani, hová akarsz menni. Fizetsz az első orvos-beteg találkozóért, átlag 8 ezer huf-nak megfelelő összeget. Ez középfokú végzettséghez kötődő fizetéshez képest kevesebb, mint mo-n. Az értelmiségi fizetés pedig duplája, triplája a magyarnak. Tehát nem vág földhöz.
A rendelő csilivili, időpontra mész, az orvos kijön érted, melegen kezet ráz, és szemében csillogó érdeklődéssel hallgatja a problémádat. Elküld vizsgálatokra. Ezekért külön kell fizetni (nem sokat), te döntöd el, melyik laboratórium kedves neked.
A doki felírja a gyógyszert.
A patikában megnézik, milyen kedvezményt tudnak neked adni, és kiadják a gyógyszert.
Ha műteni kell, az pont 24 óráig tart. Családtagomat sérvvel műtötték, részletfizetéssel, amit egy év alatt letudott, havi kb. 15 ezer forintnak megfelelő részletekben. A műtét alatt udvariasan és kedvesen bántak vele, egyágyas, telefonos volt a szobája, és jó kaját kapott. Hálapénz? Azt sem tudják, mi az. Az orvosi fizetések szuper magasak.
Az is igaz, hogy a művesekezelés, ha nem az ingyeneset választod, akkor elviszi a megtakarításokat.
A főtéren három patika van, a főutcában öt. És mindegyik tele. Inkább gyógyszerezik magukat az emberek, minthogy orvoshoz kelljen menni. És a jelek szerint beválik.

Tjuca 2010.05.06. 16:20:06

@Palermo12: ez a hivatásod? ha nem tetszik, legyél asztalos. ott nem kell emberekkel bánnod. ennyi. igen, képzeld el az utolsó 101 éves bepisilő öregnek is vannak jogai, neked is, nekem is. viszont nem mindig sikerül emberszámba venni a másikat, pedig az. az alkesz is, a hipochonder is. (arról nem is beszélve, hogy ifjú koromban menő sebész lehipochonderezte a feleségét, mert az megnézette vele a melltartójába sorozatosan akadó anyajegyet. a nő is orvos volt mellesleg. annyira hipochonder volt szegény, hogy egy évvel utána belehalt a bőrrákba. jó néhány szimuláns hal meg csak azért, mert kutya nem hisz neki, pedig ő évek óta megy, és mondja...)

ez az a hozzáállás, ami kiborító, a másik az nem is beteg, csak egy alkesz szimuláns barom, akit természetesen kezelj is a helyiértékén! gratulálok.

tudod rám is mondták, már, hogy szimulálok. három napra rá műtöttek újra vakbélgyulladással, mert odaképzeltem egy tályogot, ami még be is gyulladt, és baromi magas lázat is csinált. szar érzés, mikor a szimulánsok ilyenre is képesek, csak elérjék az igazukat. :-D

remélem még soha de soha neked senki nem mondta, hogy itt nincs semmi, te csak képzelegsz. pedig érdemes kipróbálni, marha jó érzés, mikor fáj, és elküldenek a francba. majd akkor maxi respect lesz részemról! :-P

anarch 2010.05.06. 16:25:11

@ati27: Ez melyik város, vagy ha titkos akkor legalább melyik megye? :).

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:26:10

@LION_heart: Mert az orvos fizetésébe - szerintem - beleszámítják a hálapénzt.

Egyébként hű de el vagytok tájolva egészségügyben! Az Amcsiknál rosszabb a helyzet páciens oldalról. Ott ha van pénzed, oké, ha nincs... ki látta a híres Lesz ez még így se! című filmet? Na kb. Szerintem körülbelül mindenütt ez van. Jó, oké, talán a bezzegországok (Svéd-Finn) kivételével...

nyomasek 2010.05.06. 16:26:53

@vakhangya: Fingom sincs mennyi lehet egy szívműtét, de jobb helyeken ez úgy működik, hogy vagy fedezi a biztosítása vagy nem. Megaztán egy szívműtét se egy garancia...
Most kiszámoltam hirtelen, eddig 24 milliós a befizetésem... ennyiből kijön?

Camelot 2010.05.06. 16:27:56

@vakhangya:

Külföldön, konkretan Nemetorszagban, is velhetöen tanul annyit egy orvos, mint otthon, megsem erzem azt a fajta lekezelö magatartast, mint otthon nagyon sok esetben.

Ugy latom a kommentekböl, nem vagyok egyedül a külföldi tapasztalatokkal, es ugy latom azzal a velemennyel sem, hogy kinöhetnenk mar az otthoni "tiszteletteljes doktor ur" felfogasbol. Mert amig csak azt tapasztalja meg az ember, ami otthon van, addig neha morog ugyan, de kenytelen megbekelni vele. De amint latja, sajat bören tapasztalja, hogy baromira maskeppen is müködhetnek a dolgok, vannak helyek, ahol az orvosi köpenynek nem feltetlen velejaroja egyfajta Isten-tudat...onnantol meginkabb elfogadhatatlan a lekezelö viselkedes.
Es ha valaki 12 evet tanult megis taplo marad, vagy idöközben azza valik, sorry...nem jar neki tisztelet. Tölem biztosan nem.

Tisztelet a kivetelnek + kinek nem inge...

mikénehavóna 2010.05.06. 16:29:00

Magyarországon a kórház egyben szálloda, teljes ellátással.
Hozzátartozóm rosszul lett, az éjszaka közepén elájult, mint utóbb kiderült, diabéteszes kómája volt. Hívtuk a mentőket. Attól fogva, hogy a telefonügyeletes kikérdezésem után úgy döntött, hogy nem kamu a hívás, tíz percen belül futólépésben megjelent a lakásunkban négy mentős, egy vezényelt, egy a beteghordozó, egy az oxigénpalackkal, egy meg infúzióval. Villámgyorsan ellátták, és be a mentőkocsiba. Kértem, várjanak egy pillanatot, amíg pizsamát törülközőt szedek elő. Mondták, nem szükséges, de azért megvártak.
A kórházban kábé három óráig voltunk. Ezalatt infúzióban kapott, amit kapott, elvégezték a vizsgálatokat, elkészült a diagnózis. Amikorra lefolyt a második palack infúzió, odahozták a papírokat, lesegítették a kerekes ágyról, és pá. Az életmentés megtörtént. Keresse fel holnap kezelőorvosát. Mehettünk haza. A kijáratnál még megkérdezték, melyik biztosítóhoz tartozik, és agyő. Az utcán elcsíptünk egy taxit, és hazamentünk. Ennyi. A kórház nem szálloda.

springbok 2010.05.06. 16:29:44

Kulfoldon elni nem leanyalom. Mindig is bevandorlo leszel, a gyerekeid is. Persze valamit valamiert, magasabb az eletszinvonal es amikor hazajossz meggyozodhetsz rola, hogy meg maradni kell...

Mi most epp Ausztriaban lakunk, masodik gyerek mar itt szuletett. A korhaz szuper, noverek es orvosok kedvesek. Nade a sima haziorvosok es a betegkasszas orvosok tobbnyire kutyautok. Meg a nogyogyaszok is... Mindegyiknek 2 vizsgaloszobaja van es futoszalagon megy egyikbol ki masikba be, hogy porogjon a szamlalo.
Feladtam es inkabb megyunk maganrendelesekre. Kifizetem inkabb az orvos idejet, mert igy meghallgatja az embert rendesen es szan arra is idot, hogy elmagyarazza mi es hogyan tortenik, es nem sozza rad a szamara legelonyosebb gyogyszert 2 perc alatt.

Az a vicc, hogy amit otthon levonnak TB-t, abbol egy normalis maganbiztosito eseten normalis ellatast lehetne biztositani, persze magankorhazban. Ahol az orvos mondjuk keres annyi penzt orankent mint en informatikuskent...

mikénehavóna 2010.05.06. 16:30:20

@mikénehavóna: mindez Chilében történt egyébként.

Palermo12 2010.05.06. 16:30:20

@Tjuca: Bocs, nem orvos vagyok. Csak sajnos ismerem a rendszert. Voltam bennt betegként, hozzátartozóként is. Több intézmény. És tudom, hogy rengeteg szar orvos van. Vannak tahók. És én csak annyit mondtam, hogy a rendszer embertelen - mind beteg, mind orvos oldalon.

mikénehavóna 2010.05.06. 16:33:05

Átéltünk már orvossztrájkot is, napokig tartott. Azalatt elhalasztották a nem sürgős műtéteket,és a hadsereg küldött katonaorvosokat. Senki nem halt bele, és a közönség nem hörgött, mert mindenki sztrájkolt már valamiért. Ez a rendes üzletmenet része itt. Nem paráznak, ha ki kell állni a jogaikért.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:35:21

@Utó Pista: Ooooooooooooops... bocsi hogy élek.

Az orvosi hivatással együtt jár az ügyelet. A folyamatos munkarend (azaz: hétvégén is dolgozni kell, ha beosztják). Ennek mennyisége és kifizetése már más kérdés. De nem a kifizetést vitattam, ha képes vagy levetni a funkcionális analfabétizmusodat, hanem MAGÁT A RINYÁT, hogy ő xyz hétvégét nem tudott a családjával tölteni!

Nem a számokat cáfoltam, nem abba kötöttem bele. Ha csak a szabályos mértékben dolgozott volna hétvégén és itt rinyál, ugyanazt mondom. Ez ezzel jár. Miért nem jön ide egy ápolónő se, hogy jajistenem, hány hétvégém lett oda! Vagy eladó? Esetleg hotel recepciós? Éjjeliőr?

Úgyhogy jó lenne, ha megtanulnál szöveget ÉRTELMEZNI, mert sajnos ez még nem megy.

Egyes. Leülhet.

Kivancsi 2010.05.06. 16:36:15

Belga rendszer vagyis amit megtapasztaltam belolle...

Sokat kell fizetned 30-50%-os levonas a fizubol: TB, ADO, Nyugdij...

Mit kapsz? TB..
- Fizetsz mindenert pl egy vizit az orvosnal 30eu vagy reszletes vervizsgalat 70eu
- DE SZAMLAT KAPSZ, mert a szamlara kapsz visszateritest kb 2/3-at az allam fizeti 1/3-at a beteg...

- Azaz mindenki meggondolj, hogy egy megfazassal szaladjon-e?
- Az orvos erdekelt hogy ugyfele legyen mert abbol el!!!
- 1/3-os resz eleg sok... de termeszetesen erre is lehet kulon biztositast kotni... korhazi kezeles stb...

NINCS halapenz!!
- jol van kezelve tamogatas kezelese! 2/3
- az emberek onallo felelosegvallalasa! 1/3 + kolun bizti!
- az orvosok fizetese! erdekelte van teve as szamlaadasra kotelezve!

Ilyen rendszer kene otthon is!!!
DE ez lehetlen lenne sokak erdeke serulne :):)

Jaffar 2010.05.06. 16:40:22

@vakhangya: még mindig nem érted. Biztos sokan irigységböl "utálják" az orvosokat, de hidd el a többség TAPASZTALATBÒL!

Lehet utána csinálni? Mit? Azért tanult az orvos x éven keresztül, hogy az "istent" játssza. Vagy a legjobb a sebész, mert azok akár jobban keresnek, mint egy menö manager (van sebész ismerösöm és amekkora tahó, mindent elmesél a környezetében és nem pár százezret kaszál havonta okosba).
A fizetést nem a ZEMBEREKTÖL kell behajtani, vagy ha igen, akkor miért nincs tényleges fizetös egészségügy? Ahol számlát kapok és azt a gyógyulásom végén kifizetem. Nem, inkább marad a sunnyogás és akkor rá lehet fogni mindent a "kevés fizetésre", s így is marad elég okosba. Mindenki jól jár csak a beteg nem. Számtalan esetröl van tudomáson, ahol a boríték nem volt elég vastag = semmivel sem volt jobb a szolgáltatás. Az orvos mégse adta vissza azt a lóvét ^^

ati27 2010.05.06. 16:40:38

Na arról nem is beszélek, Hogy berregeltem az ügyfélkapura pár éve. Asszem 2000-től vannak feltöltve az adatok. No Van 2 tömött fogam, az egyiket még 88-ban (Hol van még a TB!) Másikat 95-ben magánrendelésen(no tb). Valamikor volt az a mizéria, hogy akkor lesz ingyenes a fogmegtartó kezelés ha rendszeresen eljársz kontrollra. (van benne vmi) Szal el is mentem 2-3 alkalommal. És mit látok: minden ellenörzéskor (külömböző helyeken csináltattam) el van számolva mindkét tömés.. Plusz egyszer el kellett "sütni" egy eret az orromban, na ahhoz is volt irva még betegoktatás is.. :)

Jaffar 2010.05.06. 16:42:12

@Kivancsi:

Ember. Ezt a válsztások elött egy ember hirdette a programjaként. A pártja még csak 5%-ot sem kapott, akkor? Ez kéne? Lófaszt, megérdemeljük, hogy szopjunk, ha a hülyék vannak többségben.

Jaffar 2010.05.06. 16:44:31

@ati27:
Ugyanez megy a kórházakban is. Vajh miért a jó öreg dörzsölt föorvosok vezetik a kórházakat? Ott benn fekszel 3-4 napot, de a sza´mlán min egy héttel több szerepel!

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:44:57

@LION_heart: nem értettél valamit félre? Nem vagyok fogadatlan prókátor, de aszondjahogy:

"Viszont a friss diplomásokat SEMMI PÈNZÈRT SEM ENGEDNÈM KÜLFÖLDRE, ill. amennyiben kifizetik a képzésük díját akkor igen."

Látsz itt arra utaló jelet, miszerint csak az orvosokról lenne szó? Mert én nem... ismét baj van az értelmezéssel.

ati27 2010.05.06. 16:48:01

@Jaffar:
Na ja, mondasz valamit. Föleg régebbi emberek tisztelik ha valaki tanult. Orvost, tanár stb. Néha még találkozni ezzel a mentalítással. Pl egyszer mentem melóba, amúgy is "fiatalabbnak" néztem ki az átlagnál. Szal táska a hátamon. Erre egy idősebb ember megkérdezi melyik suliba járok. Hát mondom megyek dolgozni. Meglepődik, megkérdezi mit csinálok, mondom Cad/Cam. :) Erre még nagyobbat nézett, elmagyaráztam neki nagyjából. Erre majdnem csókolomot köszönt.. :)

uggcardy 2010.05.06. 16:52:02

【New Century Nők: fogadása hall, van a konyhában, írja be a kódot, ellenőrizze készült kivételével, nem gyilkos a lovat, viszont van a fal, nyílással, amely ad egy jó autó, és megfizethető az új házak, Dou Deguo második felesége, a beat gazember ...】

www.bagsmkt.com/mbt-sportin-grey-p-2520.html
【Használtak, hogy vizsgálják felül az egész ifjúság az ifjúság, hanem használják lejáratni az egész élet az élet?】

www.shape-ups.org/mbt-mwalk-shoesin-black-mix-purple-p-2505.html

www.uggcardy.org/nike-shox-turb-c-1167.html
【Ha a rózsa nagyon illatos, szeretném rózsa. Tényleg nagyon illatos rózsa, Nos, én szeretem a rózsa csokor, de kérem, be piszkos le rólam a kezed, lásd fent. 】

ati27 2010.05.06. 16:52:36

@Jaffar:
No akkor még egy sztori: Egyik barátom mesélte: Korház A/4-es papirok beszrzése. A nyertesnek leadva a drót adja be a pályázatot , a kisker ár 300%-ra, és ő fog nyerni! És lőn! :)

Jaffar 2010.05.06. 16:53:07

@ati27:

Nos én sem egy geek-nek nézek ki, de ettöl még nagyságrendekkel nagyobba tudásom bizonyos területeken, mint az átlgnak, plusz a szakmám (IT) ugyanúgy folyamatos tanulást igényel egy életen át, mégsem érzem magam csak ezért felsöbbrendünek és a munkám során a userrel/ügyféllel nem érzékeltetem azt, hogy ö qrvára nem ért hozzá és jobb lenne ha kussolna. Nem, ez nem. Igaz, nem is Mo-n lakom :P

Jaffar 2010.05.06. 16:55:20

@ati27:

"Az egészségügy az nem üzlet" mondá egy nagyon okos ember a fideszböl. Persze ezt, mint magánember mondta. Üzletemberként részesedése van több kórházat üzemeltetö vállalkozásban.

CSAKAFIDESZ

Kopi3.14 2010.05.06. 16:59:56

@Jaffar: cáfolom. Pécsen konkrtétan két hét kórház pont annyi volt, minden ambuláns kezelésnél csak annyi volt elkönyvelve, amennyi történt.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 17:02:06

@Heilmasseur: ezért (is) van minden fekvőbetegen decubitus. Mert muszáj pasziánszozni is ám! Bizony! Meg az új sorozatokat megnézni! Ja és persze elvárni a rokonoktól, hogy a fekvőbeteg hozzátartozójuk ágytálát ők vigyék ki, miközben ők hátratett kézzel sétálgatnak.

Hidd el, egy rutinos nővér elég gyorsan megmosdat egy beteget, ezen kívül: délelőttös műszakban azért legalább ketten szoktak lenni (plusz kisnővérek esetleg), éjszakásként fordulhat ilyen elő. Éjszakás elég ritkán mosdat, csak akkor, ha esetleg cserélni kell ágyneműt, meg besikerült...

Akkor lenne igazad, ha a nővér MINDEN fekvőbeteget LEGALÁBB a műszakjában 3-5x átforgatna. Kisnővérként MINDEN fekvőbetegen decubituskezelést kellett csinálnunk mosdatáskor...

No comment.

ati27 2010.05.06. 17:06:37

Jam-jam.
Első kézből: Ismerős vállakozása. Kapcsolatok, tudja hova mennyi %-ot kellene leadni, ahhoz, hogy labdába rúgjon. Ugye most "váltás" van megkereste az aktuális oldalt. Kb az volt a válasz: Most ne zavarja ilyen ügyekkel, mert most megy a "helyosztás" :) A kérdéses ember az előző "narancs" ídőkben legalább 10 bizottságban volt.. Több kérdés?

megbecsültorvos 2010.05.06. 17:19:13

A kesergő/moralizáló kollégáknak üzenem:
Az európai úniós tagság nem csak azt jelenti, hogy vízum nélkül utazunk, törvényesen, vámmentesen vásárolunk, hanem azt is, hogy ott élünk és dolgozunk az Únión belül, ahol jólesik. Ha valaki erről a - törvényes! - jogáról lemond, az vagy 1) nem *mer*, vagy 2) nem *tud*, vagy 3) nem *érdekelt* abban, hogy külföldön szerencsét próbáljon. Sajnos a legendás magyar kishitűség sokakat taszít a "savanyú a szőlő"-mentalitásba, azaz, inkább értéktelennek/erkölcstelennek bélyegzi a "nagy ugrást", mint hogy magának bevallja, hogy gyáva vagy simán csak lúzer. Tudomásul kell venni, hogy a szabad európai piacon nem csak a munkavállalók versengenek a job-okért, hanem a munkahelyek is a munkavállalókért, és mindenki kábé oda kerül, amit megérdemel: aki a tanulás helyett csak szórakozik, a nyelvórákat is ellógja, az megszívja - aki pedig összekapja magát és igyekszik, az oda megy Európában, ahová akar. Minden siránkozás arról, hogy bárki is többet érdemelne annál, mint amit jelenleg kap, csak lúzerség. Ha tényleg többet érdemel, nyomás, bizonyítsa be! (Én magam 2 szakvizsgával az eredeti magyar fizetésem tízszeresét keresem egy jóléti országban - és még csak NEM is ügyelek! ;D)

ati27 2010.05.06. 17:28:39

@megbecsültorvos:
No tökéletesen megfogalmaztad, amire én csak haloványan utaltam: a kereslet-kínálat alapon. Ebbe esetleg beletartozik a megelégedetségi faktor is. Mert ugye van az a pénz..(amiért az én hajam is korpásodik) Ha pedig valaki még úgy sem mozdul...

Barnamaci 2010.05.06. 17:30:52

@Kivancsi: ez kellene igen, de 6 millió ember pampogna - nekik nem mindenben kell az eu-s szinvonal, legalábbis ami a fizetést illeti, az biztos nem.

anarch 2010.05.06. 17:41:47

@ati27: Köszi, ez bíztató a jövőre nézve :).

Egyébként a dologhoz hozzá tartozik, hogy lehet hogy nővérhiány van, de pl. a feleségem most elsőéves a GU-n, gyakorlati helyet keres a nyárra már jópár hónapja, félig-meddig egészségügy (nem orvos vagy nővér), és SENKI nem ír/hívja vissza. Mondtam neki, hogy írja át a nevét valami másra, de egyelőre még nem próbálta ki...

sullyedohajo 2010.05.06. 17:52:48

Először is: Tiltsák be a hálapénzt! Legyen büntethető! Aki elfogadja, vonják vissza diplomáját, ha kitudódik és bizonyítják!
Én mint gyermekgyógyász szakorvosjelölt lennék az első, aki megszavazná egy népszavazáson -ugyanis nem vagyok érintett, mint a sok kapzsi pénzéhes szülész, sebész, stb., akik miatt elítélik az orvosokat és kimondatlanul is miattuk túl alacsony a fizetésünk! Ezzel egyidejűleg emeljék fel az orvos fizetését TISZTESSÉGESRE, mert NEM ÉR KEVESEBBET (SŐT!), mint egy azonos évet ledolgozott katonatiszt, ügyész, bíró, mérnök, minisztériumi köztisztviselő vagy akár mozdonyvezető, akiknek állami pénzből jobbak a béreik!

ati27 2010.05.06. 17:57:09

@anarch:
Az egyik barátom feleségének sikerült. Legalábbis ezekben a hetekben kezdett "még csak" praktikon. Egy kicsit macera volt, mert egy csomó papírt be kellet szerezni, annyiban szerencsélyevolt, hogy már EU-s diplomát kapott.

sullyedohajo 2010.05.06. 18:01:02

@orly:
Ez a baj, h a legtöbb ember ezt a szart, ami itt van egy fennálló, állandó rendszernek tekinti- amin változtatni nem lehet/ nem is kell. "minek mész orvosnak, ha tudtad h ez lesz?"
Először is a szar akkor tapasztalja meg az ifjú, mikor már kijött az egyetemről, és addig bele sem gondol, h azért, h ő orvos legyen, neki majd kvázi bűnhődni kell.
Másodszor szerintem megérdemel egy 30 éves (nem hálapénzből élő!) orvos is olyan fizetést, mint egy 30 éves ügyész, mérnök, vagy PSZÁF-os pl. Vagy az ő munkája kevesebbet ér? Vagy ő ez úgyis "hivatásból" csinálja morzsákért, mert ő idióta és nem pénzből él mint más, és ha megy a boltba, vagy autót akar vásárolni, azt neki nem annyiért adják, mint másnak?

petya.bacsi 2010.05.06. 18:08:36

@sullyedohajo: nem ér kevesebbet, sőt. Nagyon sok (sokaknak) fájó dolgot kellene idehaza véghezvinni, gatyába rázni, hogy mindenki azt a fizetést és szolgáltatást kapja, amit érdemel. Kezdve a tanítóktól a nővéreken át, az orvosokig bezárólag. Ha mindenki külföldben gondolkodik - márpedig a pályakezdő fiatalok 2/3-a külföldre menne dolgozni, negyven százalékuk pedig évekre is kész elhagyni hazáját - olvasható a MNO hasábjain.

Azért ez igen elgondolkodtató!

ati27 2010.05.06. 18:15:27

@petya.bacsi:
Azé nem eszik olyan forrón a kását.. Azért sokkal kevesebb lépi meg.. Egyrészt, baromi nagy lépés, másrészt rá kell jönni, hogy itt is meg kell felelni.. Bizony. Másrészt fel kell dolgozni azt is hogy te magyar vagy, és többet kell letenned az asztalra, mint mondjuk egy angolnak-ausztrálnak-amerikainak (saját példámból kifolyólag) Meg aztán amikor a postán megkérdezi a néni, magyarország európában van? Szóval.. Van aki ezt nem bírja elviselni..

sullyedohajo 2010.05.06. 18:17:59

@petya.bacsi:

Az is elég felháborító azért, hogy mindig rajtunk spórolnak. Mindenre van "keret", TISZTESSÉGES állami alkalmazottaknak TISZTESSÉGES bérre sosincs. De pl. van ~500 milliárd a vitatott szükségességű 4-es metróra, több tízmilliárd Margit-híd felújításra, kilométerenként 2 milliárd autópályára, és akkor még a rohadék BKV-sokról nem beszéltünk. Arra nincs keret, hogy egy átlagos orvos 150-200E nettó alapbért keressen + tisztességes ügyeleti bér. (és azokról az orvosokról beszéltem, akik nem hálapénzből akarnak élni -mert 1xűen nem érintettek a témában!)

petya.bacsi 2010.05.06. 18:22:46

@ati27: tudom, rengeteg ismerősöm próbált kint szerencsét.
Volt, aki fizikai munkás volt kint fősulis diplomával (neki a célja igazából az volt, hogy a kinti keresetét idehaza egy lakásba fordítsa), és volt, aki ennél sokkal jobb posztot szerzett meg, és ő kint is maradt. Azóta több nyelven beszél felsőfokon, "idegenként" elismerik, igaz, ehhez sokkal többet kellett dolgoznia, mint kinti kollégáinak. Ami zavarja őket, hogy azért még mindig vannak, akik "idegenek" tekinti őket, hiába élnek kint több, mint 10 éve, és illeszkedtek teljesen be. Ha hazajönnének - hiába szeretnének nagyon - anyagilag óriási visszalépés lenne nekik, és olyan posztot sem kapnának meg itthon, amiért odakint már éveket dolgoztak.

Sokan azt felejtik el, amikor nagy hévvel, hátizsákkal útnak erednek, hogy odakint sincs kolbászból a kerítés, lehet, hogy több a pénz, de magasabb a rezsi, a megélhetés, és hiába dolgozik jól, sokkal többet kell letennie az asztalra, mint az otthoni pályán játszó kollégáinak. Ha azonban kitartó és becsülettel dolgozik, akkor a többség befogadja.

petya.bacsi 2010.05.06. 18:28:04

@sullyedohajo: én csak abban reménykedek, hogy előbb-utóbb lesz valami, mert sokáig ez nem tartható fent. Épp nem is tudom hol olvastam, hogy a családok, fiatalok nagy része teljesen le van gatyásodva - hitelek -, nyaralni jó ideig nem mennek - hacsak nem vesznek fel nyaralásra még hitelt -, hó végén meg teljesen meg kell húzniuk a nadrágszíjat. Semmi megtakarítás, ha beüt egy nagyobb baj, akkor végük.

Jaffar 2010.05.06. 18:29:04

@Kopi3.14: Dude, én nem mondtam, hogy minden egyes alkalommal ezt csinálják. Szal nincs mit cáfolni vazze. Nekem meg a családban van olyan aki évente 2 hetet van kórházban és a számlákon mindig más van ^^ . S akkor ö "visszajáró" páciens.

@sullyedohajo:

Miért ne lenne rá pénz? Biztos lenne rá, csak az a kérdés, hogy a zemberek akarják-e? Ha ezt akarnák, akkor arra szavaztak volna, aki rendbe akarja tenni a zegészségügyet. Nem a szociban élünk már (bár néha erösen az az érzésem, hogy az ország több mint fele még igen), hogy mindent a zállam határozzon meg. Ha az eü dolgozók úgy érzik, hogy nincs biztosítva a megélhetésük, akkor tegyenek ellene, de NE A HÀLAPÈNZZEL! Persze az már nem döfi! Miért van az, hogy az állítólagos kisebbség (ápolók,aszisztensek etc) elnézik, hogy az orvosoknak rendesen csurranjon míg ök szopnak? Miért? A szomszédból a Mari néni intézkedjen helyettük, vagy netalán a külföldön élö magyarok?

Jaffar 2010.05.06. 18:33:56

@petya.bacsi:

Én úgy éltem le magyarországon 24 évet, hogy a szüleim soha nem vittek nyaralni. Igaz, nem is vettek fel soha hitelt csak azért, hogy "jobban éljenek", mint amire valójában telik nekik. Ettöl még soha nem éreztem kevesebbnek magamat. Ettöl függetlenül valóban szinte kilátástalan a fiatalok helyzete, de ez elsösorban a saját fafejüségünknek köszönhetö. Nyugati fizetést akarunk, de az "ottani" és velejáró dolgokat (pl egészségügy szerkezete és müködés, öngondoskodás etc) zsigerböl elutasítjuk, mert mindig akad elég párt aki elhiheti, hogy igenis lehet ezt áldozatok nélkül is.
Igaz az is, hogy sokan a szociban elhitték, hogy a kapitalizmus haldoklik. Meglehet, de még a halálán is jobban müxik, mint bármi más jelenleg.

ati27 2010.05.06. 18:34:21

@petya.bacsi:
Bezony-bezony. Ezzel tisztában kell lenni. Hazamenni? Hát ahogy több blogban elnézem elég csak pár évet eltölteni itt kint, és otthon jobban idegennek néznek mint itt... Egy érdekes adalék Lengyelek közül nagyságrendekkel többen kimentek külföldre, akik közül sokan hazamentek. Majd otthon kamatoztatták a tudást. Nézzétek meg mennyivel "csökkent" a lengyel gdp a válságban:
www.tozsdeforum.hu/i/c-vart_feletti_nott_a_lengyel_gdp-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-405916-red-ka.html

Jaffar 2010.05.06. 18:40:59

@petya.bacsi:
Ezt csak aláírni tudom. Külföldön jelenleg sokkal többet keresek az otthoni átlagnál. Ettöl függetlenül ugyanúgy 20-30 év lesz mire saját kéróm lesz, mert akkora hülye nem vagyok, hogy 20-30 év alatt kifizessem a banknak a lakásom árának min. 2szeresét azzal a címszóval, hogy "a sajátomat fizetem". Nálunk a lakosság 80%-ának saját kecója van. Ny-Európában már gazdagnak számítasz, ha saját kéród van. Magasról letojom, hogy albiban lakok. Még mindig jobb 5-10 évente elköltözni, mint 20 éven keresztül azon rimánkodni, hogy nehogy kiessen egy kereset, mert akkor löttek a lakás törlesztörészletének. Arról nem is beszélve, hogy otthon mindenki túlvállalja magát. 100e nettora simán felveszik a 60-70ezres(havi törl részlet)kölcsönöket és utána csodálkoznak, hogy bedölnek, meg tönkremegy a család.

petya.bacsi 2010.05.06. 18:52:55

@Jaffar: a nyaralást nem azért írtam, hogy ettől több az ember - mi sem jártunk a szüleimmel nyaralni -, csak ugye sokak szerint ez státuszszimbólum, hogy ki hol nyaral (tudod, mutassuk, hogy milyen jól élünk).
A fiatalok sorsa már az egyetem/főiskola alatt megpecsételődik, hogy eléggé drámai legyek. A szülők nagy része örül, hogy bekerült csemetéjük a felsőoktatásba, viszont pluszt már sokszor nem tudnak adni. A diák elvan, felszedi a jó sok diákhitelt, a hidegzuhany meg akkor éri, amikor végez, és szépen vonják le a fizetésből. Nekem is volt diákhitelem, nem azért, hogy elszórjam, hanem hogy ne szüleimet pumpoljam plusz pénzért - volt diákmunka is, de az is csak a diákok kizsigerelésére volt jó.

Na, Te is megerősíted azt, amit hallottam, hogy kint nagyon kevés embernek van saját háza, lakása, inkább bérlik - teljesen más rendszer ez, mint ami itthon az albérlet. Itt egy egyedülálló fiatal szinte biztos, hogy nem tudja kifizetni az albérletét, odakint ez - ahogy mesélték, bár lehet nem igaz - sokkal könnyebb.

Idehaza tényleg túlvállalja sok ember magát, de ennek szerintem az a magyarázata, hogy a bejövő pénzük csökken, a megszokott szintet meg tartani akarják. Idehaza nincs olyan ismerősöm, akit nem érintett rosszul ez az egész világválság-történet, nagyon sokunknak még inkább meg kellett húzni a nadrágszíjat. A kérdés az, hogy meddig lehet még húzni...

@ati27: nos, igen :)

ati27 2010.05.06. 19:02:03

Van egy érdekesebb megoldás errefelé. Pl hitelt veszel fel de csak a kamatokat törleszted. Max ott van a bukta, ha kevesebbért tudod továbbadni az ingatlant mint ahogy te vetted. No akkor a külömbözetet ki kell fizetni. Ez "kvázi" olyan mint a bérleti díj. Valaki így vette egy ház bérleti jogát. Nagyságrendileg kb ugyanott jön ki költségben mint ha bérelne egy lakást. És mégis csak egy ház, kertel terasszal, hangoskodó szomszédok nélkül. Mindezt úgy hogy 2 hete dolgozott, és kb 2 nap volt a hitelügyintézés.

Jaffar 2010.05.06. 19:24:19

@ati27: Erre meg mifelénk egy olyan konstrukció müxik, hogy befizetsz 10-20ezer €-t, majd a havi bérleti díjad átlagosan 15-20%-kal olcsóbb, mintha simán bérelnél egy lakást. A különbség az annyi, hogy a befizetett összegböl évi 1%-ot elvesztesz, de addig laksz ott amíg "akarsz" (tehát amíg fizeted). Söt, a bérlés joga (illetve a "befektetett pénzed") örökölhetö. Tehát lehet tervezni elöre 20-30 évre is akár. Én is ezt teszem. Inkább fizetek albit és mellette spórolok, mert a melómból kifolyólag az is lehet, hogy kapok egy jo ajánlatot és más városba költözök emiatt. Amíg nem lesz a zsebemben a kiszemelt kéró 60-70%-a, addig nem is álmodozok ilyenröl. Arról nem is beszélve, hogy ha hitelt veszek fel, akkor a törl részlet max a fizumnak a 30%-a. Élni is akarok és nem azon izgulni, hogy mi lesz a köv hónapban ha elvesztem az állásomat.

ati27 2010.05.06. 19:40:24

@Jaffar:
Jaja kb ugyanez. Sajna jelenleg munkanélküli vagyok.. Saab.. Lehet hogy lesz melóm, de lehet költözni kell. Elvileg van egy stockholmi lehetőség.. Persze ha lesz meló, akkor is beindul a nagymértékű tartalékolás. Mi pont 3 éve jöttünk ki, már nagyjából egyenesbe voltunk amikor beütött.. Persze van munkanélkóli biztosításom, de jó lenne melózni már. Ha sikeról elérni azt, hogy asszony is keressen, akkor jó lesz..

anarch 2010.05.06. 20:31:00

@ati27: Saab már elkezdte újra felvenni az embereket? Legalábbis az újság ezt írta. Én mindenesetre támogattam őket :).

Lakásfronton szerintem az a legnagyobb gáz, hogy az embereket arra akarják kényszeríteni, hogy vásároljanak. Nevezetesen nem épül annyi bérbadásra szánt ingatlan, mint amennyien bérelni akarnak. A többség az egyébként 30-50 évnél öregebb lakás. Úgyhogy vagy vásárolsz (hitel-hitel-hitel), vagy elmész a jó messzire.

Neked meg sok szerencsét addigis.

zoldborso 2010.05.06. 20:59:32

Teljesen őszintén mondom, hogy nagyon tisztelem azokat az orvosokat, akik komolyan veszik a hivatásukat, és ugyanakkor végtelenül együtt is érzek velük, amiatt, hogy olyan rémes munkakörülmények között kénytelenek dolgozni majdnem mindannyian, akik itthon maradtak.
DE időnként még én is elfelejtem, hogy úrinőnek születtem, attól ahogyan kommunikálnak illetve nem kommunikálnak az emberrel az egészségügyi intézményekben. Pl. időre (!) behívnak tele hólyaggal végzendő vizsgálatra (hasi ultrahang) súlyos inkontinens vagyok ugyanamiatt a műtét miatt, ami miatt a rendszeres hasi ultrahang is kell (vesevezetékelzáródás mint tipikus szövődmény nyomonkövetésére, kizárására). És nem hívnak be időben, pedig nincs benn senki! És magyarázatot sem adnak. Nem kérnek elnézést, nem próbálnak ésszerű magyarázatot adni pár szóban, semmi. Akár fél órát is várakoztatnak, rendszeresen előfordul.
Vagy másik: ugyancsak időre hívtak be. Két órája várunk, a rendelés elvileg elkezdődött, gyakorlatilag az orvos sehol. Egyre többen szorongunk a szuterénben elhelyezett váróban, az ájulás kerülget a levegőtlenség miatt, ülőhely nincsen. Asszisztensnő ugyancsak flegmán flangál, információval nem tud szolgálni, miért nem kezdődik a rendelés. Három órás várakoztatás után beviharzik az urológus. Nem néz se jobbra, se balra, nem köszön, nem kér elnézést. És elkezdi beszólítani azokat, akik csak fél órája, vagy 10 perce várnak. A folyosón lincshangulat. Asszisztensnő kijön, magyarázatot kérünk. "A doktor úr a műtőben volt, és nem érkezési sorrendben vizsgál." Kérdem: miért nem voltak képesek elmondani, hogy az orvos a műtőben van (ugyanabban az épületben!), és csak tetemes késéssel tud jönni. Jobb ötletem is lett volna, hogy mivel töltsem azt a 3 órát, különösen, hogy így sem tudtam kivárni, míg sorra kerültem volna, mert menni kellett a gyerekért az iskolába.
Tényleg az az ember érzése, hogy azt hiszik, hogy az ember főállású beteg, semmi más dolga nincsen, mint engedelmesen ülni -- utóbbi esetben állni -- a folyosón, míg méltóztatnak beszólítani.
De vártam én már 5 azaz öt órát is orvosra, de az legalább emberi hangon beszélt velem, ráadásul egy nagy hírű specialista volt, úgyhogy ha valakinek lett volna oka fennen hordani az orrát, Ő pont az lett volna. De nem tette. Na az ilyet nagyon tudom tisztelni.
Ám azt képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem képesek korrektül elmondani, ha késik az orvos; és miért nem tud az orvos legalább köszönni, mikor megérkezik, és látja, hogy ötvenen várnak rá! Apró gesztusokok múlna a dolog, hogy érezzük, hogy emberszámba vesznek, és akkor nyilván kevesebb ember menne be dühöngő fúriaként a rendelőbe végül, és akkor az orvosnak sem lenne az a benyomása, hogy az emberek többsége aggresszív vadállat...

másikpista 2010.05.06. 21:45:00

@zoldborso: tömegellátás, sajna ez van. biztatásként csak annyit, hogy a jövőben még rosszabb lesz, mitől lenne jobb?

petbecks 2010.05.07. 00:33:59

@zoldborso:
mondjuk ez tipikus, az orvos műtsön is, meg minden egyes betegnek részletesen számoljon be arról, hogy miért mert műteni, miközben a rendelőben rá vártak...
és persze az orvos várjon a betegre, ne fordítva.
és mindig bemondja vki a hangosbemondón, hogy éppen mit csinál az orvos..

Állítsuk meg a ......... 2010.05.07. 08:25:30

Az orvos ne akkor műtsön, ha éppen nem ő van beosztva szakrendelésre, a magánbetegeit ne a szakrendelési időben lássa el és ne azalatt vizsgáztassa le a hallgatót a rendelőben.

Annak aki tahó, alkoholista, szimuláns betegeket emleget, meg annyi, hogy nem kellene általánosítani, mert láttam én már tahó, alkoholista, részeg orvost, sajnos rendelési időben.

Ne sajnáltassa már magát minden rezidens, menjetek akkor takarítónak, a pathológián nettó 100 felett keresnek a takarítók.

megbecsültorvos 2010.05.07. 13:39:17

Kedves eü-fikázók! Az a fázis, amikor még érdemes a magyar egészségügyet fikázni, ***elmúlt***. Nyilvánvalóan sz*r a helyzet, de ennek emlegetése egyedi vagy tömeges példákkal tök értelmetlen. Egy olyan szolgáltatási ágazatról van szó, amelybe régóta nem megy bele elég pénz ahhoz, hogy európai viszonyokat tudjon produkálni. (Az okok között sokminden van: hibásak az orvosvezetők, mert nem láttak túl azon, hogy a helyzet csak a sokat kaszálóknak, azaz, nekik éri meg, és ezért szándékosan nem léptek fel a hálapénz megszüntetéséért és a béremelésért; hibás a politika, mert két évtizede nem meri megmondani a népnek, hogy ennyi reálértékű TB-ből nem fog menni, inkább eltűri és védi az adócsaló és kriminális hálapénzrendszert, csak ne omoljon be az orvosi ellátás; és hibás a nép is, mert ahelyett, hogy tömegesen lépne föl az érdekeiért, egyedi alkukat köt a kórházi folyosók árnyékában a kollégákkal, és így maga is fenntartja kiszolgáltatott helyzetét... stb.) Összesítve, az ország, ha elvár egy európai szintű egészségügyet, akkor mindenkinek nagyon mélyen a zsebébe kell még majd nyúlnia - akár több tb, akár magánbiztosító, akár kp-fizetés.
Ennek a szférának még mindenki ADÓSA, ha vár tőle valamit.
Nem érdemes őket fikázni, mert az orvos oda megy, ahová AKAR - de a beteg NEM választja meg, hogy hol esik össze.

2010.05.07. 16:29:32

@neumarkter: természetesen tisztelet a kivételnek. Családomban is van orvos és nyilván látom a tisztességeseket is. Csak ők nincsenek pozícióban, "csak" gyógyítanak.

vidramam 2010.05.07. 20:18:23

Bocs, hogy csak úgy hozzászólok, de véletlenül ráakadtam erre a bejegyzésre és nem tudom szó nélkül hagyni.
Mentőorvosként kezdtem pályafutásomat pár évvel ezelőtt. A munka nagy szerelmem lett, de képtelen voltam eltartani a fizetésből magamat, nemhogy a tervbe vett családomat. Elmentem hát sürgősségi osztályra dolgozni kicsit több pénzért, mellette pedig továbbra is mentőztem. A gyermekek megérkeztek, a pénz pedig ismét kevésnek bizonyult. 30 éves koromra lett egy csomó adósságom, magasvérnyomás betegségem, szívritmuszavarom. A teljes kilátástalanság felé sodródtam. A munkámat és a betegeket képtelen voltam már elviselni.
Sok ismerősöm dolgozik külföldön, sokat hallgattam beszámolóikat, titkon mindig reménykedve, hogy a sok külhonba szakadt bajtárs észhez téríti a párttagságtól függetlenül milliókat zsebrevágó politikusainkat.
De nem. Az elmúlt hónapokban megtaláltam a számításaimat a szigetországban. És nem csak anyagilag. Mind a beteg mind az egészségügyi személyzet hozzáállása fényévekre van hazánktól. Újra öröm lett dolgozni. Pedig adott idő alatt sokkal többet, effektívebben kell dolgozni. Eddig úgy képzeltem, hogy majd kijárogatok pénzt keresni és itthon elköltöm a családomra. Ma már nem így gondolom.

A végére egy döbbenetes adat:
április hónapban, 10 éve a mentőszolgálatnál dolgozó oxiológus orvos keresete 130e forint volt, netto.
Ez idő alatt ennek tízszeresét kerestem odakint, jelentősen kedvezőbb körülmények között.
Lassan elhagyhatom a vérnyomásgyógyszereimet is. Legalábbis már csökkenthettem az adagot.
Lassan cselekedni kellene, mert baj van.

Réthelyi Prof-nál szigorlatoztam tizenegynéhány évvel ezelőtt, életem egyik legnagyszerűbb élménye volt. Remélem most sem okoz csalódást, bár őszintén szólva már egy béremelés sem hozna vissza Magyarországra.
Talán egy szemléletváltás, generációváltás.

medika 2010.05.07. 23:02:37

@pcr: Hú, én türelmes vagyok, de ez azért több a soknál... ezt te sem gondolhatod komolyan... és aztán a takarítókat küldenéd operálni?...
Jó ég.
A magyar egészségügyet (többek között) az tartja életben, hogy sokaknak van még hivatástudata. A rendszer apellál is erre.
... és ha megunom, és már nem tudok lelkesedni annyira a munkámért, hogy el bírjam viselni az átdolgozott éjszakák és hétvégék mellett is komoly financiális nehézségeimet, hidd el, előbb megyek tovább egy nyugati országba, mint takarítani.

megbecsültorvos 2010.05.09. 11:05:12

@medika: A hivatástudatra való utalgatás sajnos mindig keserű kontextusokban történik - és nem véletlenül... Próbálná meg valaki a reptéri vagy vasúti alkalmazottakat a hivatástudatukat dícsérgetve, hátbaveregetéssel kifizetni: legott megbénítanák az országot egy sztrájkkal, hogy csak úgy nyikkannánk. Az orvosi szakma egyik legsúlyosabb csapdája Magyarországon, hogy a rengeteg negatív propaganda plusz valós rossz tapasztalat miatt az orvosokat a közvélemény szemében "nem illeti meg" a sztrájkjog. Ez persze jogilag marhaság és kultúrált országokban nincs is így. (Természetesen nem 100%-os leállásról van szó, csak pl. az elektív (választható időpontú) dolgok elhalasztásáról, de az is elég tökönrúgás a kórháznak/lakosságnak, hogy észbekapjanak.) Érdemes egyébként elgondolkozni azon, hogy akiknek a jelenlegi rendszer rögzítése az érdeke, azok tulajdonképpen az orvosi sztrájkjog megsemmisítésében is érdekeltek, azaz, lehet, hogy a negatív propaganda mögött meglepetésre ilyesfajta "konzerváló" szándék bújik meg.
Lehet aztén még úgy is sztrájkolni, hogy az egyszeri orvos inkább egy másik országban próbál szerencsét: ezt az utat is szidalmazni szokták/ják, nehogy ezen a vészkijáraton szaladjanak ki az elkeseredett dokik. Emögött a negatív propaganda mögött is állhat ugyanaz a szándék, mint a sztrájkjog "megvonásánál" írtam.
Példa, hogy mindenki értse: egy főorvos vagy kórházigazgató kap egy közepes fizetést, van neki kialakult betegköre, akik neki tejelnek zsebbe, vannak droidjai (kisorvosok, nővérek), akik a gánymelót intézik, amíg ő kaszálja a termést, és ez a rendszer őt haláláig szolgálja/táplálja. Ha most ezek a droidok besztrájkolnak vagy külföldre mennek, összeomlik a piramis, felkopik a főnökök álla. Következtetés: minden áron, azaz M-I-N-D-E-N Á-R-O-N megéri a kicsiket röghöz kötni (lásd rezidensek) és jogaitól (lásd orvosi, nővéri sztrájkjog elvitatása) megfosztani. Az "ország érdeke" meg a többi moralizálás, csak hazugság, és arra való, hogy elvegye közvélemény támogatását a kiutat kereső piciktől.

drKotasz 2010.05.09. 13:53:32

A halapenz a betegeknek a legjobb.Fejlett nyugati civilizációkban ugyanis ha soronkívüliséget, különleges bánásmódot akarsz, vagy hogy téged csak a professzor műthet, fizethetsz akkora kiegészítő biztosítást, amit ott is csak a felső tízezer engedhet meg magának.
Itt meg egyszer, ha tényleg szükséged van rá valakinek odaadsz borítékban x ezret, és megkapod ugyanezt. Aztán 10x-et hőbörögsz mindenféle blogokon.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.10. 13:56:44

@medika:
Talán jobban járnánk.A pathológián még lehetne egy kicsit finomítani a tudást.

Olyan jó lenne, ha
nem hagynák benne a betegben a törlőkendőt, nem kevernék el a tüdő klinikán a meghalt betegek adatait, amikor is az özvegy két jegyzői értesítőt kap egymás után(téves orvosi papírok miatt), egyet a saját férje miatt, egyet egy idegen, más városban élő férfi után.A két halál beállta között 6 nap telt el.
A jegyzői felszólításban 500-800 ezres költséget emleget a jegyzői hivatal, ha nem jelenne meg az özvegy a tárgyaláson.
Még jó, hogy a két halottat nem cserélték el!
Persze senki sem akarja vállalni a kegyeletsértést.
Sok pénz kellene, de bocsánatkérés, meg a hibák felvállalása az nem megy.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása