Miért hagytam ott Magyarországot?

2010.05.06. 07:00

Miért dolgozom most Svédországban?
Mi volt annyira rossz otthon?
Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?


Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrünk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.


Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.
Sajnos a politikusok kényükre -kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.


Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre húzzon el a francba!
Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.


Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!
Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)


Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

23 év otthon a magyar egészségügyben.
Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
Miért? Hát ezért.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakhangya 2010.05.06. 16:01:24

@nyomasek: nem erre celoztam, hanem arra hogy magyar forumon sajnos a kommentek 95% orvos/tanar/whatever gyalazasrol szol. No ezek a letformak, megerdemlik, hogy olyan egeszegugyet kapjanak amit tapasztalnak. azon sajnos csak sirni lehet, hogy a messias biztatasara eltoroltek a vizitdijat, de hat ez kell a magyarnak.

drfaktor 2010.05.06. 16:01:24

@Jaffar: nem politizalni akartam, marcsak azert sem, mert valoszinuleg kb 100 szazalekban mast gondolok errol.
Szerintem egyszeruen a korhazi dotaciot teljesitmenyhez (korhazi fertozottsegek szama, beteg-elegedettsegi mutato, szovodmenyek, stb kellene kotni, es nem politikahoz, vagy TVK-hoz szabni)
Miert nem nezi meg senki azt a par korhazat, ami jol mukodik, hatha nem kellene Horvath Agneseknek hollandiaig futni mintakert?

ati27 2010.05.06. 16:01:26

@pcr:
Látogatás: Csak az apa mehet be, de az bármikor! Akár bent is alhat (asszem 300 kr/nap.) Ja elfelejtettem, szüléskor az apa bemehet, akár utcai ruhában! Nem kell zöldségbe öltözni, pláne megvenni a köpenyt. Persze minden ágy végében ott van az alko-gél kézfertőtlenítésre. Szülésnél bejött egy gyakornok, természetesen megkérdezték, hogy probléme e?

Tjuca 2010.05.06. 16:02:01

@pcr: hidd el, ha hangosan előreköszönsz, némelyiknek megjavul a memóriája. :-) de ha elmegy külföldre, ott megtanulja. igaz nem magyarul, de nem lehet minden tökéletes ugye. :-D

Jaffar 2010.05.06. 16:02:25

@Kivancsi:
"a kulonbseg, hogy angliaban egy boritekkal sem tudod megoldani a problemadat.."

Míg nálunk soxor hiába van boríték, ha a másik borítékban a tiednek a 2szerese figyel és ugyanúgy szarnak rád.
A boríték csak egy dologra ad garanciát. Arra, hogy az orvos jól járjon.

Tjuca 2010.05.06. 16:03:22

Pcr!
én nem is vagyok értelmiségi. diplomás szakmunkásként szoktam megadni a foglalkozásomat.

Camelot 2010.05.06. 16:03:34

@vakhangya:
Nem a tiszteletet vitatom, hanem a szemleletet, hogy az egyfajta hivatasnak alapbol jarna.
Mert tisztelem az Egyhazat, de nem a pedofil papokat, es tisztelek minden tisztessges orvost, aki nem a halapenzre hajt, nem lekezelöen beszel a beteggel, hanem szolgaltat.

Azzal tehat meg senki nem tett le semmit az asztalra, hogy benevezett valamelyik szerinted "tiszteletre melto" kategoriaba.

Ja...es ha meg nem emlitettem volna, pedagogus vagyok.

Jaffar 2010.05.06. 16:03:45

@drfaktor:

Nálunk a politika mindenhol ott van és a zemberek helyeslik ezt. Teljesen természetes, hogy a pap vasárnap a fiidesz mellett szónokol. Ez rendben van, pedig szerintem abszurd.

Utó Pista 2010.05.06. 16:04:06

@ati27: "akár utcai ruhában!"

Húúú, b+! Mennyire fejlett ott az eü! Utcai ruhában, ez nem semmi.
Fertőzés, gennyes gócok? Az smafu!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.06. 16:04:50

@ati27:
Őket még telefonon is nehéz elérni, egyszer én is megkaptam tőlük, hogy mit gondolok én, nekik még a fizetésük sem érkezik meg időben a számlájukra én meg az elmaradt családi pótlékomat próbáltam intézni.
Aztán elszégyelltem magam, mert az államkincstárnál mint megtudtam valóban nincs mindig időre fizetésük.

Utó Pista 2010.05.06. 16:07:11

@ninimimi: Annak a "primitív" orvosnak tök igaza volt. Te képzeled magad valami szent tehénnek, akinek az orvos ugra-bugráljon.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:08:47

Nem olvastam el minden kommentet, de ez a hűb+ kategória! Most persze mondhatnám, hogy tényleg gáz a fizetésük meg a munkakörülményeik, de senki nem tartott uzit a fejükhöz. Az, hogy állandó készenlétben van, az a szakmával jár!

Mi az, hogy xyz hétvégét nem a családoddal töltöttél? Hülye-e vagy?? Hahó, orvos vagy, ergo: bármikor behívható vagy! Bázz, nem bírom, ha így csúsztatnak!

A hálapénzt nem kötelező elfogadni!! De nem ám!
Más se kap és mégis kinyögi a terheit, hónapvégéje van!

Úristen ezt az álszent dumát, hogy azért ment külföldre, mert hogy nekem akart jót a szegény hálapénz áldozata doktor úr!

No de ő legalább lerótta a társadalomnak azt a szolgálatot, amibe a taníttatása került... Bázz...

Jaffar 2010.05.06. 16:08:55

@Utó Pista:

Azért az sem normális, hogy az orvos játsza a felsöbbrendüt!

vakhangya 2010.05.06. 16:08:56

@Camelot: hat ha csak azt nezzuk, hogy tanult 12 evet hogy szakorvos legyen (es idealis esetben jo szakorvos lesz) akkor mar azert is megerdemelne a tiszteletet (jo, ismerjuk a megvette a diplomat meset de remelhetoleg nem ez van tulsulyban). de bocsanat, o lesz aki esetleg az eleted megmenti, igenis tiszteljek. ne balvanyimadatra gondoljunk arra csak viktornak van szuksege, de ahogy itt nagy tobbseg megnyilvanul az botranyos. meg az is, hogy ezt magyarazni kell.

Utó Pista 2010.05.06. 16:09:12

@pcr:
A nejem a Szent-Imrében szült. 2 ágyas kórterem, látogató 0, kijöhetett az előtérbe és megnézhettem az üvegen keresztül. A szülésnél bent voltam. Zöldbe öltözve.

neumarkter 2010.05.06. 16:09:17

@drfaktor: ez mar reg nem a penzrol szol..irtam elobb mar hogy miert erdemes elhuzni - olzan ertekek miatt amik penzzel nem megvehetok. Sajnos ezt otthon nem ertik, es minel tobbet elsz kinnt annal idegenembb leszel otthon. Nem ertik meg hogy mit akarsz es sajat kollegaid fognak megfojtani a paraszolvencia miatt. En mig otthon voltam szamlat adtam a felkert beavatkozasokert - nem a tb fele elszamolt teljesitesert hanem a rendelkezesre allasert. En adoztam utana, a kollegaim utaltak erte. A betegek zome meg elszamolta a sajat euszolgaltatojanal (Dimenzio, KandH ha jol emlexem)
Kinnt nincs stressz: lehet sokat olvasni es elvezni az eletet:)

Palermo12 2010.05.06. 16:09:54

@Tjuca: Ha végignézed a kommenteket, majd a háromnegyede kioktatja az orvosokat, hogyan kellene érdekérvényesíteni, viselkedni, szolgáltatni, nem elvenni a paraszolvenicát stbstb... Mindenki jobban tudja, elvárja. Ugyan tessék már csak egy napot végigmelózni egy nagyvárosi klinikán. bejön 30-40 új beteg, egy része szimuláns, a másik alkoholista, tahók, önteltek követelőzők. És természetesen vannak a kedves betegek- Csak ők nem tudják kompenzálni azt a sok megalázást, amit egy orvos kap. És egy orvos ebben él nap mint nap. Tévedés ne essék, nem tartom ezt jónak, sem elfogadhatónak. Csak nem feltétlenül ott keresem a hibát, ahol mások.
A fogorvost azért ne keverjük bele, mert ő megválogatja a betegeit (már a szolgáltatás ára miatt is). Sokkal többet keres, akkor dolgozik, és úgy ahogy ő jónak találja.

Az orvos nem külföldön tanul meg viselkedni. Hanem ott van már rá ereje, meg ideje. Elég sok barátom ismerősöm ment ki külföldre és láttam ahogy pár hét alatt kisimultak, nyugodtak lettek és kedvesek. Senkinek nem kívánom azt a stresszt, amivel egy magyar klinikai orvos nap mint nap szembesül.

2010.05.06. 16:10:20

Akinek pénz kell nem hivatás az miért megy orvosnak...
vagyis legyen mondjuk plasztikai sebész, akkor dől a pénz dögivel... vagy mittomén üzletember... vagy politikus...

Utó Pista 2010.05.06. 16:10:33

@pcr:
A nejem a Szent-Imrében szült. 2 ágyas kórterem, látogató 0, kijöhetett az előtérbe és megnézhettem az üvegen keresztül. A szülésnél bent voltam. Zöldbe öltözve.@Kismac - Térdileg még rokkant:

khi 2010.05.06. 16:10:43

drfaktor 2010.05.06. 15:24:18

sajnálom h nem jött le a cinizmus, nekem nem kell magyaráznod, pár országban dolgoztam már kh-ban. ami zavart az az h csak az orvosokat b.tatja mindenki ha lelépnek, senki mást.

vakhangya 2010.05.06. 16:10:58

@Kismac - Térdileg még rokkant: agyilag is az vagy. nem jar az allando keszenlet a munkaval, foleg nem ingyen.

Kopi3.14 2010.05.06. 16:11:16

@neumarkter: konkrétan mint sima diplomamentes ember megkaptam a külön szobás ügyintézést mikor számlát nyitottam németeknél. Söt, késöbb is, ha problémám volt, egyéni kiszolgálást kaptam ugyanott, a nevesített ügyintézötöl.

Utó Pista 2010.05.06. 16:12:14

@Kismac - Térdileg még rokkant:

Na, az előbb megkérdeztem valakit, hogy szerinte ki a PROLI?

te megadtad a választ.

Jaffar 2010.05.06. 16:12:31

@vakhangya: A tiszteletet ne azért kapja, mert 20 évig tanult valaki. Az max a szocializmusban volt menö. A tiszteletet a munkájáért kellene adni, de amíg a legtöbbjüket (tisztelet a kivételnek) csak a boríték érdekli (és ide jöhet a sok kifogás, hogy miért), addig ez a dolog necces!

drfaktor 2010.05.06. 16:12:50

@Jaffar:
OFF * politiailag inkorrekt, nem ideillo bejegyzes, de csak itt tudok valaszolni, bocs *

Sajnos en egy mocskos arokaso diszno vagyok, aki azt gondolja, hogy nalunk sajnos nem lehetett politikarol beszelni addig, amig volt-kommunista gengszterek loptak el az egesz orszagot es magyaraztak el, hogy hiaba ok k*tak el, hiaba ukunokad is miattuk fog torleszteni, es hogy a hazugsag=igazsag es forditva. Szerintem egy lapon sem lehet oket emliteni meg a Slotaekkal sem, pedig azoknal nagyobb aktual-tetu keves van. Ezekhez kepest Vonaek kedvesnoverek. Igy a papot tiszteltetem, es a pol-blogot pedig folytatni a torokgaborelemez.blogspot.hu - n erdemes.

OFF VEGE

Orvosi vonalon:
ugyan csak gyakorlaton voltam ott, de pozitiv mintat venni pl a Budai Irgalmasrendi Korhazban tessenek pl.
Kiderulhet, hogy nem a halapenz mozgat otthon sem minden szalat.

nyomasek 2010.05.06. 16:12:54

@vakhangya: Azért az nem gyanús hogy pont mindig a doki meg a tanár jön elő? Félre ne érts, nem az emberekkel, hanem a rendszerrel van baj. Azzal a rendszerrel, ami ingyen van, vagy úgy van elkönyvelve.

A 300 forintos izé meg.... hát megmondom az őszintét, nekem sem tetszett. És nem azért mert beleszakadtam volna, hanem azért mert így is épp eleget fizetek a semmiért. Fizessen az vizitdíjat, aki egyébként nem áll túl jól a rendszer finanszírozásában.

vakhangya 2010.05.06. 16:14:40

@Jaffar: lehet utanuk csinalni a 20 ev tanulast (ebbol tobb mint 10 ev egyetem). az meg netto baromsag, hogy a tobbsege a boritekert csinalja, akkor nem lenne .hu-an csak gazdag orvos es sok szegeny proli, de valahogy ugy latom nem ez a trend.

Utó Pista 2010.05.06. 16:15:35

Na, olvasva a kommenteket, én elhúztam.

Remélem, hogy minden orvos is ezt teszi és elmennek innen. Ez a velejéig rohadt, köcsög népesség (nem nemzet és már nép sem), aki a 300 Huf-ért soha nem látott mértékben ment szavazni, rohadjon meg.

ninimimi 2010.05.06. 16:16:10

Utó Pista ! Az orvos ne "ugra-bugráljon", hanem ember módjára tegye a dolgát, ami legfőképpen abból áll, hogy jó szándékkal segít! De az ilyen primitív emberek ezt soha nem fogják megérteni.

ati27 2010.05.06. 16:17:10

A másik, ez itt az állami egézségügy. Hallomásból tudom vannak itt is várólisták. De van olyan mód, hogy fizetsz külön biztosítást (ami nem olyan vészesen nagy összeg) akkor magánúton bármikor ellátnak. No ez csak az egézszégügy volt. Amúgy beszélgettünk itt magyar ismerősökkel (orvostól-mérnökön-takarítóig) Igazából nem kell feltalálni már semmit, csak átvenni a jó dolgokat. Pl itt is van vizitdíj (kivéve gyerek, kismama) de egy összeg után (asszem 1500 korona) 1 évig ingyenes. Ugyanez a gyógyszereknél..Ergó aki "passzióból" jár el dokihoz elrettenti (tehermentesíti az eü-t). Vagy pl személyi szám használata. Bármilyen ügyintézést hihetetlenül megkönnyiti! Az adóhivataltól a boltban intézett személyi hitelig.. (tudom ALKOTMÁNYELLENES, MEG SÉRTI a személyiségi jogokat.) Pl itt valaki el akar adni egy ingatlant, vagy bérbeadni , akkor a majdani vevőtől/bérlőtől elkérheti a személyi számát, és az alapján lekérdezheti, hogy milyen az anyagi helyzete!(fizetése va e már hitele)! És ez alapján eldöntheti, hogy kiadja/eladja e neki? Akkor a kronofogdenről nem is beszéltem.. :)

neumarkter 2010.05.06. 16:17:56

@Kopi3.14: nagyon helyes. A lenyeg hogy az ugyfel elegedett legyen. Mindenik ugyfel, a sajat igenyei szerint:)

vakhangya 2010.05.06. 16:18:10

@nyomasek: ez a milyen sokat fizetek dolog a masik ami egy vicc. egy atlag magyar nem fizet sokat a tb-be es az elso szivmutetenel fel is hasznaljak ra azt a penzt amit befizetett es akkor hol van meg a tobbi. ami a rendszerhibat illeti igazad van, de akkor sem kell einsteinnek lenni, hogy tudjuk az embert a tudas viszi elore, meg az hogy tovabb el mint 18 ev. (ezutobbihoz van nemkeves koze az orvosoknak)

papillon 2010.05.06. 16:18:10

@Abraka: Jelentsd fel, vagy panaszold be a Főorvosnak. Kivágják mint... Egyébként honnan derül az ki, hogy 130 ezerért? Ekkora fizetéseket a nővérek nem kapnak (sőt orvosok sem hivatalosan). Téged megvezettek Öreg. (És kórházban sem kötelező magad alá szarni.) Otthon, ott lehet, csak ettől jóságos rokonaid rögtön bebasznak a kórházba, mert így csak kényelmesebb a családnak.

drfaktor 2010.05.06. 16:18:53

@khi: bocs, a szezoraim rendetlenek, mert ez a tema mindig felhuz.
Kerestem magamban, hogy miert, es biztosan azert is, mert nem tudok mit mondani az orvos-ellenes vadakra. Igazak. Tenyleg sok igazsag van bennuk. Es uttoros dolog bizonygatni, hogy en nem, meg a sebeszeten nekem is ajanlottak, de nem fogadtam el, stb...
Meg a kollegak is hulyenek neznek.
Ezert rossz reflexek miatt vedem az osszes orvost korra-nemre-borszinre valo tekintet nelkul. Pedig nem kellene.

ati27 2010.05.06. 16:18:54

@Utó Pista:
Ezért is szeretek itt.. :) Tudod olyan "afrikai" feeling. :) Pláne a korházat is látnád belülről! Elsírnád magad.. :) Nem baj, ne is tudd meg. :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.05.06. 16:19:10

Sajnos a dokiknak márpedig fizetni kell. Ha nem borítékba, hát akkor a magánrendelőjében (már van a bábáknak azaz szülésznőknek is!) a TB max a kórház eszközeit ill. ágyat állja.

Ma egy szülés 2010-ben 12alkalom*14e=168e ultrahang 8*10e=80e 4D ultrahang 15e bába 40e összesen: ~300e

Cserébe kevés várakozás, kulturált körülmények, bőséges tájékoztatás, kedvesség, emberi hozzáállás stb.

Másik kórház, stroke-os beteg: lepukkant esőben beázó épület, olyan kaja amit ha megeszel kif*sod a beled is, emeletenként egy vizesblokk kb. 60 emberre, hányadék és vizelet szag, haldoklók ordítása, mogorva nővérek akik elérhetetlenek ha kell valami, orvost talán ha 2x láttuk, tájékoztatás semmi : kérdeztük mennyit adjunk neki, nincs "tarifája", új doki (ha az első randim összejön a lányom lehetne) adjunk amennyit gondolunk. Adtunk 30ezret. Nővéreknek 5-5e.
Semmi nem változott. Kértünk tanácsot látván nem tud segíteni a helyzeten javasoljon már valaki mást - nem tud.

mikénehavóna 2010.05.06. 16:19:13

Miért kevés az egészségügyi dolgozók fizetése, amikor Magyarország átlagosan költ egészségügyre?
Itt, az olyannyira lenézett, és negatív példaként felhozott Dél-Amerikában (konkrétan Chilében) a születéskor várható élettartam 8 (nyolc) évvel több, mint Magyarországon.
Az egészségügy a szegényeknek, jövedelem nélkülieknek ingyenes. Az ingyenes rendelő és kórház pont úgy néz ki, mint egy régebben felújított magyar. A fizetős rendelők és klinikák csilivilik. A beutalóért el kell fáradni a biztosítóhoz, megmondani, hová akarsz menni. Fizetsz az első orvos-beteg találkozóért, átlag 8 ezer huf-nak megfelelő összeget. Ez középfokú végzettséghez kötődő fizetéshez képest kevesebb, mint mo-n. Az értelmiségi fizetés pedig duplája, triplája a magyarnak. Tehát nem vág földhöz.
A rendelő csilivili, időpontra mész, az orvos kijön érted, melegen kezet ráz, és szemében csillogó érdeklődéssel hallgatja a problémádat. Elküld vizsgálatokra. Ezekért külön kell fizetni (nem sokat), te döntöd el, melyik laboratórium kedves neked.
A doki felírja a gyógyszert.
A patikában megnézik, milyen kedvezményt tudnak neked adni, és kiadják a gyógyszert.
Ha műteni kell, az pont 24 óráig tart. Családtagomat sérvvel műtötték, részletfizetéssel, amit egy év alatt letudott, havi kb. 15 ezer forintnak megfelelő részletekben. A műtét alatt udvariasan és kedvesen bántak vele, egyágyas, telefonos volt a szobája, és jó kaját kapott. Hálapénz? Azt sem tudják, mi az. Az orvosi fizetések szuper magasak.
Az is igaz, hogy a művesekezelés, ha nem az ingyeneset választod, akkor elviszi a megtakarításokat.
A főtéren három patika van, a főutcában öt. És mindegyik tele. Inkább gyógyszerezik magukat az emberek, minthogy orvoshoz kelljen menni. És a jelek szerint beválik.

Tjuca 2010.05.06. 16:20:06

@Palermo12: ez a hivatásod? ha nem tetszik, legyél asztalos. ott nem kell emberekkel bánnod. ennyi. igen, képzeld el az utolsó 101 éves bepisilő öregnek is vannak jogai, neked is, nekem is. viszont nem mindig sikerül emberszámba venni a másikat, pedig az. az alkesz is, a hipochonder is. (arról nem is beszélve, hogy ifjú koromban menő sebész lehipochonderezte a feleségét, mert az megnézette vele a melltartójába sorozatosan akadó anyajegyet. a nő is orvos volt mellesleg. annyira hipochonder volt szegény, hogy egy évvel utána belehalt a bőrrákba. jó néhány szimuláns hal meg csak azért, mert kutya nem hisz neki, pedig ő évek óta megy, és mondja...)

ez az a hozzáállás, ami kiborító, a másik az nem is beteg, csak egy alkesz szimuláns barom, akit természetesen kezelj is a helyiértékén! gratulálok.

tudod rám is mondták, már, hogy szimulálok. három napra rá műtöttek újra vakbélgyulladással, mert odaképzeltem egy tályogot, ami még be is gyulladt, és baromi magas lázat is csinált. szar érzés, mikor a szimulánsok ilyenre is képesek, csak elérjék az igazukat. :-D

remélem még soha de soha neked senki nem mondta, hogy itt nincs semmi, te csak képzelegsz. pedig érdemes kipróbálni, marha jó érzés, mikor fáj, és elküldenek a francba. majd akkor maxi respect lesz részemról! :-P

anarch 2010.05.06. 16:25:11

@ati27: Ez melyik város, vagy ha titkos akkor legalább melyik megye? :).

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:26:10

@LION_heart: Mert az orvos fizetésébe - szerintem - beleszámítják a hálapénzt.

Egyébként hű de el vagytok tájolva egészségügyben! Az Amcsiknál rosszabb a helyzet páciens oldalról. Ott ha van pénzed, oké, ha nincs... ki látta a híres Lesz ez még így se! című filmet? Na kb. Szerintem körülbelül mindenütt ez van. Jó, oké, talán a bezzegországok (Svéd-Finn) kivételével...

nyomasek 2010.05.06. 16:26:53

@vakhangya: Fingom sincs mennyi lehet egy szívműtét, de jobb helyeken ez úgy működik, hogy vagy fedezi a biztosítása vagy nem. Megaztán egy szívműtét se egy garancia...
Most kiszámoltam hirtelen, eddig 24 milliós a befizetésem... ennyiből kijön?

Camelot 2010.05.06. 16:27:56

@vakhangya:

Külföldön, konkretan Nemetorszagban, is velhetöen tanul annyit egy orvos, mint otthon, megsem erzem azt a fajta lekezelö magatartast, mint otthon nagyon sok esetben.

Ugy latom a kommentekböl, nem vagyok egyedül a külföldi tapasztalatokkal, es ugy latom azzal a velemennyel sem, hogy kinöhetnenk mar az otthoni "tiszteletteljes doktor ur" felfogasbol. Mert amig csak azt tapasztalja meg az ember, ami otthon van, addig neha morog ugyan, de kenytelen megbekelni vele. De amint latja, sajat bören tapasztalja, hogy baromira maskeppen is müködhetnek a dolgok, vannak helyek, ahol az orvosi köpenynek nem feltetlen velejaroja egyfajta Isten-tudat...onnantol meginkabb elfogadhatatlan a lekezelö viselkedes.
Es ha valaki 12 evet tanult megis taplo marad, vagy idöközben azza valik, sorry...nem jar neki tisztelet. Tölem biztosan nem.

Tisztelet a kivetelnek + kinek nem inge...

mikénehavóna 2010.05.06. 16:29:00

Magyarországon a kórház egyben szálloda, teljes ellátással.
Hozzátartozóm rosszul lett, az éjszaka közepén elájult, mint utóbb kiderült, diabéteszes kómája volt. Hívtuk a mentőket. Attól fogva, hogy a telefonügyeletes kikérdezésem után úgy döntött, hogy nem kamu a hívás, tíz percen belül futólépésben megjelent a lakásunkban négy mentős, egy vezényelt, egy a beteghordozó, egy az oxigénpalackkal, egy meg infúzióval. Villámgyorsan ellátták, és be a mentőkocsiba. Kértem, várjanak egy pillanatot, amíg pizsamát törülközőt szedek elő. Mondták, nem szükséges, de azért megvártak.
A kórházban kábé három óráig voltunk. Ezalatt infúzióban kapott, amit kapott, elvégezték a vizsgálatokat, elkészült a diagnózis. Amikorra lefolyt a második palack infúzió, odahozták a papírokat, lesegítették a kerekes ágyról, és pá. Az életmentés megtörtént. Keresse fel holnap kezelőorvosát. Mehettünk haza. A kijáratnál még megkérdezték, melyik biztosítóhoz tartozik, és agyő. Az utcán elcsíptünk egy taxit, és hazamentünk. Ennyi. A kórház nem szálloda.

springbok 2010.05.06. 16:29:44

Kulfoldon elni nem leanyalom. Mindig is bevandorlo leszel, a gyerekeid is. Persze valamit valamiert, magasabb az eletszinvonal es amikor hazajossz meggyozodhetsz rola, hogy meg maradni kell...

Mi most epp Ausztriaban lakunk, masodik gyerek mar itt szuletett. A korhaz szuper, noverek es orvosok kedvesek. Nade a sima haziorvosok es a betegkasszas orvosok tobbnyire kutyautok. Meg a nogyogyaszok is... Mindegyiknek 2 vizsgaloszobaja van es futoszalagon megy egyikbol ki masikba be, hogy porogjon a szamlalo.
Feladtam es inkabb megyunk maganrendelesekre. Kifizetem inkabb az orvos idejet, mert igy meghallgatja az embert rendesen es szan arra is idot, hogy elmagyarazza mi es hogyan tortenik, es nem sozza rad a szamara legelonyosebb gyogyszert 2 perc alatt.

Az a vicc, hogy amit otthon levonnak TB-t, abbol egy normalis maganbiztosito eseten normalis ellatast lehetne biztositani, persze magankorhazban. Ahol az orvos mondjuk keres annyi penzt orankent mint en informatikuskent...

mikénehavóna 2010.05.06. 16:30:20

@mikénehavóna: mindez Chilében történt egyébként.

Palermo12 2010.05.06. 16:30:20

@Tjuca: Bocs, nem orvos vagyok. Csak sajnos ismerem a rendszert. Voltam bennt betegként, hozzátartozóként is. Több intézmény. És tudom, hogy rengeteg szar orvos van. Vannak tahók. És én csak annyit mondtam, hogy a rendszer embertelen - mind beteg, mind orvos oldalon.

mikénehavóna 2010.05.06. 16:33:05

Átéltünk már orvossztrájkot is, napokig tartott. Azalatt elhalasztották a nem sürgős műtéteket,és a hadsereg küldött katonaorvosokat. Senki nem halt bele, és a közönség nem hörgött, mert mindenki sztrájkolt már valamiért. Ez a rendes üzletmenet része itt. Nem paráznak, ha ki kell állni a jogaikért.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:35:21

@Utó Pista: Ooooooooooooops... bocsi hogy élek.

Az orvosi hivatással együtt jár az ügyelet. A folyamatos munkarend (azaz: hétvégén is dolgozni kell, ha beosztják). Ennek mennyisége és kifizetése már más kérdés. De nem a kifizetést vitattam, ha képes vagy levetni a funkcionális analfabétizmusodat, hanem MAGÁT A RINYÁT, hogy ő xyz hétvégét nem tudott a családjával tölteni!

Nem a számokat cáfoltam, nem abba kötöttem bele. Ha csak a szabályos mértékben dolgozott volna hétvégén és itt rinyál, ugyanazt mondom. Ez ezzel jár. Miért nem jön ide egy ápolónő se, hogy jajistenem, hány hétvégém lett oda! Vagy eladó? Esetleg hotel recepciós? Éjjeliőr?

Úgyhogy jó lenne, ha megtanulnál szöveget ÉRTELMEZNI, mert sajnos ez még nem megy.

Egyes. Leülhet.

Kivancsi 2010.05.06. 16:36:15

Belga rendszer vagyis amit megtapasztaltam belolle...

Sokat kell fizetned 30-50%-os levonas a fizubol: TB, ADO, Nyugdij...

Mit kapsz? TB..
- Fizetsz mindenert pl egy vizit az orvosnal 30eu vagy reszletes vervizsgalat 70eu
- DE SZAMLAT KAPSZ, mert a szamlara kapsz visszateritest kb 2/3-at az allam fizeti 1/3-at a beteg...

- Azaz mindenki meggondolj, hogy egy megfazassal szaladjon-e?
- Az orvos erdekelt hogy ugyfele legyen mert abbol el!!!
- 1/3-os resz eleg sok... de termeszetesen erre is lehet kulon biztositast kotni... korhazi kezeles stb...

NINCS halapenz!!
- jol van kezelve tamogatas kezelese! 2/3
- az emberek onallo felelosegvallalasa! 1/3 + kolun bizti!
- az orvosok fizetese! erdekelte van teve as szamlaadasra kotelezve!

Ilyen rendszer kene otthon is!!!
DE ez lehetlen lenne sokak erdeke serulne :):)

Jaffar 2010.05.06. 16:40:22

@vakhangya: még mindig nem érted. Biztos sokan irigységböl "utálják" az orvosokat, de hidd el a többség TAPASZTALATBÒL!

Lehet utána csinálni? Mit? Azért tanult az orvos x éven keresztül, hogy az "istent" játssza. Vagy a legjobb a sebész, mert azok akár jobban keresnek, mint egy menö manager (van sebész ismerösöm és amekkora tahó, mindent elmesél a környezetében és nem pár százezret kaszál havonta okosba).
A fizetést nem a ZEMBEREKTÖL kell behajtani, vagy ha igen, akkor miért nincs tényleges fizetös egészségügy? Ahol számlát kapok és azt a gyógyulásom végén kifizetem. Nem, inkább marad a sunnyogás és akkor rá lehet fogni mindent a "kevés fizetésre", s így is marad elég okosba. Mindenki jól jár csak a beteg nem. Számtalan esetröl van tudomáson, ahol a boríték nem volt elég vastag = semmivel sem volt jobb a szolgáltatás. Az orvos mégse adta vissza azt a lóvét ^^

ati27 2010.05.06. 16:40:38

Na arról nem is beszélek, Hogy berregeltem az ügyfélkapura pár éve. Asszem 2000-től vannak feltöltve az adatok. No Van 2 tömött fogam, az egyiket még 88-ban (Hol van még a TB!) Másikat 95-ben magánrendelésen(no tb). Valamikor volt az a mizéria, hogy akkor lesz ingyenes a fogmegtartó kezelés ha rendszeresen eljársz kontrollra. (van benne vmi) Szal el is mentem 2-3 alkalommal. És mit látok: minden ellenörzéskor (külömböző helyeken csináltattam) el van számolva mindkét tömés.. Plusz egyszer el kellett "sütni" egy eret az orromban, na ahhoz is volt irva még betegoktatás is.. :)

Jaffar 2010.05.06. 16:42:12

@Kivancsi:

Ember. Ezt a válsztások elött egy ember hirdette a programjaként. A pártja még csak 5%-ot sem kapott, akkor? Ez kéne? Lófaszt, megérdemeljük, hogy szopjunk, ha a hülyék vannak többségben.

Jaffar 2010.05.06. 16:44:31

@ati27:
Ugyanez megy a kórházakban is. Vajh miért a jó öreg dörzsölt föorvosok vezetik a kórházakat? Ott benn fekszel 3-4 napot, de a sza´mlán min egy héttel több szerepel!

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 16:44:57

@LION_heart: nem értettél valamit félre? Nem vagyok fogadatlan prókátor, de aszondjahogy:

"Viszont a friss diplomásokat SEMMI PÈNZÈRT SEM ENGEDNÈM KÜLFÖLDRE, ill. amennyiben kifizetik a képzésük díját akkor igen."

Látsz itt arra utaló jelet, miszerint csak az orvosokról lenne szó? Mert én nem... ismét baj van az értelmezéssel.

ati27 2010.05.06. 16:48:01

@Jaffar:
Na ja, mondasz valamit. Föleg régebbi emberek tisztelik ha valaki tanult. Orvost, tanár stb. Néha még találkozni ezzel a mentalítással. Pl egyszer mentem melóba, amúgy is "fiatalabbnak" néztem ki az átlagnál. Szal táska a hátamon. Erre egy idősebb ember megkérdezi melyik suliba járok. Hát mondom megyek dolgozni. Meglepődik, megkérdezi mit csinálok, mondom Cad/Cam. :) Erre még nagyobbat nézett, elmagyaráztam neki nagyjából. Erre majdnem csókolomot köszönt.. :)

uggcardy 2010.05.06. 16:52:02

【New Century Nők: fogadása hall, van a konyhában, írja be a kódot, ellenőrizze készült kivételével, nem gyilkos a lovat, viszont van a fal, nyílással, amely ad egy jó autó, és megfizethető az új házak, Dou Deguo második felesége, a beat gazember ...】

www.bagsmkt.com/mbt-sportin-grey-p-2520.html
【Használtak, hogy vizsgálják felül az egész ifjúság az ifjúság, hanem használják lejáratni az egész élet az élet?】

www.shape-ups.org/mbt-mwalk-shoesin-black-mix-purple-p-2505.html

www.uggcardy.org/nike-shox-turb-c-1167.html
【Ha a rózsa nagyon illatos, szeretném rózsa. Tényleg nagyon illatos rózsa, Nos, én szeretem a rózsa csokor, de kérem, be piszkos le rólam a kezed, lásd fent. 】

ati27 2010.05.06. 16:52:36

@Jaffar:
No akkor még egy sztori: Egyik barátom mesélte: Korház A/4-es papirok beszrzése. A nyertesnek leadva a drót adja be a pályázatot , a kisker ár 300%-ra, és ő fog nyerni! És lőn! :)

Jaffar 2010.05.06. 16:53:07

@ati27:

Nos én sem egy geek-nek nézek ki, de ettöl még nagyságrendekkel nagyobba tudásom bizonyos területeken, mint az átlgnak, plusz a szakmám (IT) ugyanúgy folyamatos tanulást igényel egy életen át, mégsem érzem magam csak ezért felsöbbrendünek és a munkám során a userrel/ügyféllel nem érzékeltetem azt, hogy ö qrvára nem ért hozzá és jobb lenne ha kussolna. Nem, ez nem. Igaz, nem is Mo-n lakom :P

Jaffar 2010.05.06. 16:55:20

@ati27:

"Az egészségügy az nem üzlet" mondá egy nagyon okos ember a fideszböl. Persze ezt, mint magánember mondta. Üzletemberként részesedése van több kórházat üzemeltetö vállalkozásban.

CSAKAFIDESZ

Kopi3.14 2010.05.06. 16:59:56

@Jaffar: cáfolom. Pécsen konkrtétan két hét kórház pont annyi volt, minden ambuláns kezelésnél csak annyi volt elkönyvelve, amennyi történt.

Kismacska (BELLA) 2010.05.06. 17:02:06

@Heilmasseur: ezért (is) van minden fekvőbetegen decubitus. Mert muszáj pasziánszozni is ám! Bizony! Meg az új sorozatokat megnézni! Ja és persze elvárni a rokonoktól, hogy a fekvőbeteg hozzátartozójuk ágytálát ők vigyék ki, miközben ők hátratett kézzel sétálgatnak.

Hidd el, egy rutinos nővér elég gyorsan megmosdat egy beteget, ezen kívül: délelőttös műszakban azért legalább ketten szoktak lenni (plusz kisnővérek esetleg), éjszakásként fordulhat ilyen elő. Éjszakás elég ritkán mosdat, csak akkor, ha esetleg cserélni kell ágyneműt, meg besikerült...

Akkor lenne igazad, ha a nővér MINDEN fekvőbeteget LEGALÁBB a műszakjában 3-5x átforgatna. Kisnővérként MINDEN fekvőbetegen decubituskezelést kellett csinálnunk mosdatáskor...

No comment.

ati27 2010.05.06. 17:06:37

Jam-jam.
Első kézből: Ismerős vállakozása. Kapcsolatok, tudja hova mennyi %-ot kellene leadni, ahhoz, hogy labdába rúgjon. Ugye most "váltás" van megkereste az aktuális oldalt. Kb az volt a válasz: Most ne zavarja ilyen ügyekkel, mert most megy a "helyosztás" :) A kérdéses ember az előző "narancs" ídőkben legalább 10 bizottságban volt.. Több kérdés?

megbecsültorvos 2010.05.06. 17:19:13

A kesergő/moralizáló kollégáknak üzenem:
Az európai úniós tagság nem csak azt jelenti, hogy vízum nélkül utazunk, törvényesen, vámmentesen vásárolunk, hanem azt is, hogy ott élünk és dolgozunk az Únión belül, ahol jólesik. Ha valaki erről a - törvényes! - jogáról lemond, az vagy 1) nem *mer*, vagy 2) nem *tud*, vagy 3) nem *érdekelt* abban, hogy külföldön szerencsét próbáljon. Sajnos a legendás magyar kishitűség sokakat taszít a "savanyú a szőlő"-mentalitásba, azaz, inkább értéktelennek/erkölcstelennek bélyegzi a "nagy ugrást", mint hogy magának bevallja, hogy gyáva vagy simán csak lúzer. Tudomásul kell venni, hogy a szabad európai piacon nem csak a munkavállalók versengenek a job-okért, hanem a munkahelyek is a munkavállalókért, és mindenki kábé oda kerül, amit megérdemel: aki a tanulás helyett csak szórakozik, a nyelvórákat is ellógja, az megszívja - aki pedig összekapja magát és igyekszik, az oda megy Európában, ahová akar. Minden siránkozás arról, hogy bárki is többet érdemelne annál, mint amit jelenleg kap, csak lúzerség. Ha tényleg többet érdemel, nyomás, bizonyítsa be! (Én magam 2 szakvizsgával az eredeti magyar fizetésem tízszeresét keresem egy jóléti országban - és még csak NEM is ügyelek! ;D)

ati27 2010.05.06. 17:28:39

@megbecsültorvos:
No tökéletesen megfogalmaztad, amire én csak haloványan utaltam: a kereslet-kínálat alapon. Ebbe esetleg beletartozik a megelégedetségi faktor is. Mert ugye van az a pénz..(amiért az én hajam is korpásodik) Ha pedig valaki még úgy sem mozdul...

Barnamaci 2010.05.06. 17:30:52

@Kivancsi: ez kellene igen, de 6 millió ember pampogna - nekik nem mindenben kell az eu-s szinvonal, legalábbis ami a fizetést illeti, az biztos nem.

anarch 2010.05.06. 17:41:47

@ati27: Köszi, ez bíztató a jövőre nézve :).

Egyébként a dologhoz hozzá tartozik, hogy lehet hogy nővérhiány van, de pl. a feleségem most elsőéves a GU-n, gyakorlati helyet keres a nyárra már jópár hónapja, félig-meddig egészségügy (nem orvos vagy nővér), és SENKI nem ír/hívja vissza. Mondtam neki, hogy írja át a nevét valami másra, de egyelőre még nem próbálta ki...

sullyedohajo 2010.05.06. 17:52:48

Először is: Tiltsák be a hálapénzt! Legyen büntethető! Aki elfogadja, vonják vissza diplomáját, ha kitudódik és bizonyítják!
Én mint gyermekgyógyász szakorvosjelölt lennék az első, aki megszavazná egy népszavazáson -ugyanis nem vagyok érintett, mint a sok kapzsi pénzéhes szülész, sebész, stb., akik miatt elítélik az orvosokat és kimondatlanul is miattuk túl alacsony a fizetésünk! Ezzel egyidejűleg emeljék fel az orvos fizetését TISZTESSÉGESRE, mert NEM ÉR KEVESEBBET (SŐT!), mint egy azonos évet ledolgozott katonatiszt, ügyész, bíró, mérnök, minisztériumi köztisztviselő vagy akár mozdonyvezető, akiknek állami pénzből jobbak a béreik!

ati27 2010.05.06. 17:57:09

@anarch:
Az egyik barátom feleségének sikerült. Legalábbis ezekben a hetekben kezdett "még csak" praktikon. Egy kicsit macera volt, mert egy csomó papírt be kellet szerezni, annyiban szerencsélyevolt, hogy már EU-s diplomát kapott.

sullyedohajo 2010.05.06. 18:01:02

@orly:
Ez a baj, h a legtöbb ember ezt a szart, ami itt van egy fennálló, állandó rendszernek tekinti- amin változtatni nem lehet/ nem is kell. "minek mész orvosnak, ha tudtad h ez lesz?"
Először is a szar akkor tapasztalja meg az ifjú, mikor már kijött az egyetemről, és addig bele sem gondol, h azért, h ő orvos legyen, neki majd kvázi bűnhődni kell.
Másodszor szerintem megérdemel egy 30 éves (nem hálapénzből élő!) orvos is olyan fizetést, mint egy 30 éves ügyész, mérnök, vagy PSZÁF-os pl. Vagy az ő munkája kevesebbet ér? Vagy ő ez úgyis "hivatásból" csinálja morzsákért, mert ő idióta és nem pénzből él mint más, és ha megy a boltba, vagy autót akar vásárolni, azt neki nem annyiért adják, mint másnak?

petya.bacsi 2010.05.06. 18:08:36

@sullyedohajo: nem ér kevesebbet, sőt. Nagyon sok (sokaknak) fájó dolgot kellene idehaza véghezvinni, gatyába rázni, hogy mindenki azt a fizetést és szolgáltatást kapja, amit érdemel. Kezdve a tanítóktól a nővéreken át, az orvosokig bezárólag. Ha mindenki külföldben gondolkodik - márpedig a pályakezdő fiatalok 2/3-a külföldre menne dolgozni, negyven százalékuk pedig évekre is kész elhagyni hazáját - olvasható a MNO hasábjain.

Azért ez igen elgondolkodtató!

ati27 2010.05.06. 18:15:27

@petya.bacsi:
Azé nem eszik olyan forrón a kását.. Azért sokkal kevesebb lépi meg.. Egyrészt, baromi nagy lépés, másrészt rá kell jönni, hogy itt is meg kell felelni.. Bizony. Másrészt fel kell dolgozni azt is hogy te magyar vagy, és többet kell letenned az asztalra, mint mondjuk egy angolnak-ausztrálnak-amerikainak (saját példámból kifolyólag) Meg aztán amikor a postán megkérdezi a néni, magyarország európában van? Szóval.. Van aki ezt nem bírja elviselni..

sullyedohajo 2010.05.06. 18:17:59

@petya.bacsi:

Az is elég felháborító azért, hogy mindig rajtunk spórolnak. Mindenre van "keret", TISZTESSÉGES állami alkalmazottaknak TISZTESSÉGES bérre sosincs. De pl. van ~500 milliárd a vitatott szükségességű 4-es metróra, több tízmilliárd Margit-híd felújításra, kilométerenként 2 milliárd autópályára, és akkor még a rohadék BKV-sokról nem beszéltünk. Arra nincs keret, hogy egy átlagos orvos 150-200E nettó alapbért keressen + tisztességes ügyeleti bér. (és azokról az orvosokról beszéltem, akik nem hálapénzből akarnak élni -mert 1xűen nem érintettek a témában!)

petya.bacsi 2010.05.06. 18:22:46

@ati27: tudom, rengeteg ismerősöm próbált kint szerencsét.
Volt, aki fizikai munkás volt kint fősulis diplomával (neki a célja igazából az volt, hogy a kinti keresetét idehaza egy lakásba fordítsa), és volt, aki ennél sokkal jobb posztot szerzett meg, és ő kint is maradt. Azóta több nyelven beszél felsőfokon, "idegenként" elismerik, igaz, ehhez sokkal többet kellett dolgoznia, mint kinti kollégáinak. Ami zavarja őket, hogy azért még mindig vannak, akik "idegenek" tekinti őket, hiába élnek kint több, mint 10 éve, és illeszkedtek teljesen be. Ha hazajönnének - hiába szeretnének nagyon - anyagilag óriási visszalépés lenne nekik, és olyan posztot sem kapnának meg itthon, amiért odakint már éveket dolgoztak.

Sokan azt felejtik el, amikor nagy hévvel, hátizsákkal útnak erednek, hogy odakint sincs kolbászból a kerítés, lehet, hogy több a pénz, de magasabb a rezsi, a megélhetés, és hiába dolgozik jól, sokkal többet kell letennie az asztalra, mint az otthoni pályán játszó kollégáinak. Ha azonban kitartó és becsülettel dolgozik, akkor a többség befogadja.

petya.bacsi 2010.05.06. 18:28:04

@sullyedohajo: én csak abban reménykedek, hogy előbb-utóbb lesz valami, mert sokáig ez nem tartható fent. Épp nem is tudom hol olvastam, hogy a családok, fiatalok nagy része teljesen le van gatyásodva - hitelek -, nyaralni jó ideig nem mennek - hacsak nem vesznek fel nyaralásra még hitelt -, hó végén meg teljesen meg kell húzniuk a nadrágszíjat. Semmi megtakarítás, ha beüt egy nagyobb baj, akkor végük.

Jaffar 2010.05.06. 18:29:04

@Kopi3.14: Dude, én nem mondtam, hogy minden egyes alkalommal ezt csinálják. Szal nincs mit cáfolni vazze. Nekem meg a családban van olyan aki évente 2 hetet van kórházban és a számlákon mindig más van ^^ . S akkor ö "visszajáró" páciens.

@sullyedohajo:

Miért ne lenne rá pénz? Biztos lenne rá, csak az a kérdés, hogy a zemberek akarják-e? Ha ezt akarnák, akkor arra szavaztak volna, aki rendbe akarja tenni a zegészségügyet. Nem a szociban élünk már (bár néha erösen az az érzésem, hogy az ország több mint fele még igen), hogy mindent a zállam határozzon meg. Ha az eü dolgozók úgy érzik, hogy nincs biztosítva a megélhetésük, akkor tegyenek ellene, de NE A HÀLAPÈNZZEL! Persze az már nem döfi! Miért van az, hogy az állítólagos kisebbség (ápolók,aszisztensek etc) elnézik, hogy az orvosoknak rendesen csurranjon míg ök szopnak? Miért? A szomszédból a Mari néni intézkedjen helyettük, vagy netalán a külföldön élö magyarok?

Jaffar 2010.05.06. 18:33:56

@petya.bacsi:

Én úgy éltem le magyarországon 24 évet, hogy a szüleim soha nem vittek nyaralni. Igaz, nem is vettek fel soha hitelt csak azért, hogy "jobban éljenek", mint amire valójában telik nekik. Ettöl még soha nem éreztem kevesebbnek magamat. Ettöl függetlenül valóban szinte kilátástalan a fiatalok helyzete, de ez elsösorban a saját fafejüségünknek köszönhetö. Nyugati fizetést akarunk, de az "ottani" és velejáró dolgokat (pl egészségügy szerkezete és müködés, öngondoskodás etc) zsigerböl elutasítjuk, mert mindig akad elég párt aki elhiheti, hogy igenis lehet ezt áldozatok nélkül is.
Igaz az is, hogy sokan a szociban elhitték, hogy a kapitalizmus haldoklik. Meglehet, de még a halálán is jobban müxik, mint bármi más jelenleg.

ati27 2010.05.06. 18:34:21

@petya.bacsi:
Bezony-bezony. Ezzel tisztában kell lenni. Hazamenni? Hát ahogy több blogban elnézem elég csak pár évet eltölteni itt kint, és otthon jobban idegennek néznek mint itt... Egy érdekes adalék Lengyelek közül nagyságrendekkel többen kimentek külföldre, akik közül sokan hazamentek. Majd otthon kamatoztatták a tudást. Nézzétek meg mennyivel "csökkent" a lengyel gdp a válságban:
www.tozsdeforum.hu/i/c-vart_feletti_nott_a_lengyel_gdp-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-405916-red-ka.html

Jaffar 2010.05.06. 18:40:59

@petya.bacsi:
Ezt csak aláírni tudom. Külföldön jelenleg sokkal többet keresek az otthoni átlagnál. Ettöl függetlenül ugyanúgy 20-30 év lesz mire saját kéróm lesz, mert akkora hülye nem vagyok, hogy 20-30 év alatt kifizessem a banknak a lakásom árának min. 2szeresét azzal a címszóval, hogy "a sajátomat fizetem". Nálunk a lakosság 80%-ának saját kecója van. Ny-Európában már gazdagnak számítasz, ha saját kéród van. Magasról letojom, hogy albiban lakok. Még mindig jobb 5-10 évente elköltözni, mint 20 éven keresztül azon rimánkodni, hogy nehogy kiessen egy kereset, mert akkor löttek a lakás törlesztörészletének. Arról nem is beszélve, hogy otthon mindenki túlvállalja magát. 100e nettora simán felveszik a 60-70ezres(havi törl részlet)kölcsönöket és utána csodálkoznak, hogy bedölnek, meg tönkremegy a család.

petya.bacsi 2010.05.06. 18:52:55

@Jaffar: a nyaralást nem azért írtam, hogy ettől több az ember - mi sem jártunk a szüleimmel nyaralni -, csak ugye sokak szerint ez státuszszimbólum, hogy ki hol nyaral (tudod, mutassuk, hogy milyen jól élünk).
A fiatalok sorsa már az egyetem/főiskola alatt megpecsételődik, hogy eléggé drámai legyek. A szülők nagy része örül, hogy bekerült csemetéjük a felsőoktatásba, viszont pluszt már sokszor nem tudnak adni. A diák elvan, felszedi a jó sok diákhitelt, a hidegzuhany meg akkor éri, amikor végez, és szépen vonják le a fizetésből. Nekem is volt diákhitelem, nem azért, hogy elszórjam, hanem hogy ne szüleimet pumpoljam plusz pénzért - volt diákmunka is, de az is csak a diákok kizsigerelésére volt jó.

Na, Te is megerősíted azt, amit hallottam, hogy kint nagyon kevés embernek van saját háza, lakása, inkább bérlik - teljesen más rendszer ez, mint ami itthon az albérlet. Itt egy egyedülálló fiatal szinte biztos, hogy nem tudja kifizetni az albérletét, odakint ez - ahogy mesélték, bár lehet nem igaz - sokkal könnyebb.

Idehaza tényleg túlvállalja sok ember magát, de ennek szerintem az a magyarázata, hogy a bejövő pénzük csökken, a megszokott szintet meg tartani akarják. Idehaza nincs olyan ismerősöm, akit nem érintett rosszul ez az egész világválság-történet, nagyon sokunknak még inkább meg kellett húzni a nadrágszíjat. A kérdés az, hogy meddig lehet még húzni...

@ati27: nos, igen :)

ati27 2010.05.06. 19:02:03

Van egy érdekesebb megoldás errefelé. Pl hitelt veszel fel de csak a kamatokat törleszted. Max ott van a bukta, ha kevesebbért tudod továbbadni az ingatlant mint ahogy te vetted. No akkor a külömbözetet ki kell fizetni. Ez "kvázi" olyan mint a bérleti díj. Valaki így vette egy ház bérleti jogát. Nagyságrendileg kb ugyanott jön ki költségben mint ha bérelne egy lakást. És mégis csak egy ház, kertel terasszal, hangoskodó szomszédok nélkül. Mindezt úgy hogy 2 hete dolgozott, és kb 2 nap volt a hitelügyintézés.

Jaffar 2010.05.06. 19:24:19

@ati27: Erre meg mifelénk egy olyan konstrukció müxik, hogy befizetsz 10-20ezer €-t, majd a havi bérleti díjad átlagosan 15-20%-kal olcsóbb, mintha simán bérelnél egy lakást. A különbség az annyi, hogy a befizetett összegböl évi 1%-ot elvesztesz, de addig laksz ott amíg "akarsz" (tehát amíg fizeted). Söt, a bérlés joga (illetve a "befektetett pénzed") örökölhetö. Tehát lehet tervezni elöre 20-30 évre is akár. Én is ezt teszem. Inkább fizetek albit és mellette spórolok, mert a melómból kifolyólag az is lehet, hogy kapok egy jo ajánlatot és más városba költözök emiatt. Amíg nem lesz a zsebemben a kiszemelt kéró 60-70%-a, addig nem is álmodozok ilyenröl. Arról nem is beszélve, hogy ha hitelt veszek fel, akkor a törl részlet max a fizumnak a 30%-a. Élni is akarok és nem azon izgulni, hogy mi lesz a köv hónapban ha elvesztem az állásomat.

ati27 2010.05.06. 19:40:24

@Jaffar:
Jaja kb ugyanez. Sajna jelenleg munkanélküli vagyok.. Saab.. Lehet hogy lesz melóm, de lehet költözni kell. Elvileg van egy stockholmi lehetőség.. Persze ha lesz meló, akkor is beindul a nagymértékű tartalékolás. Mi pont 3 éve jöttünk ki, már nagyjából egyenesbe voltunk amikor beütött.. Persze van munkanélkóli biztosításom, de jó lenne melózni már. Ha sikeról elérni azt, hogy asszony is keressen, akkor jó lesz..

anarch 2010.05.06. 20:31:00

@ati27: Saab már elkezdte újra felvenni az embereket? Legalábbis az újság ezt írta. Én mindenesetre támogattam őket :).

Lakásfronton szerintem az a legnagyobb gáz, hogy az embereket arra akarják kényszeríteni, hogy vásároljanak. Nevezetesen nem épül annyi bérbadásra szánt ingatlan, mint amennyien bérelni akarnak. A többség az egyébként 30-50 évnél öregebb lakás. Úgyhogy vagy vásárolsz (hitel-hitel-hitel), vagy elmész a jó messzire.

Neked meg sok szerencsét addigis.

zoldborso 2010.05.06. 20:59:32

Teljesen őszintén mondom, hogy nagyon tisztelem azokat az orvosokat, akik komolyan veszik a hivatásukat, és ugyanakkor végtelenül együtt is érzek velük, amiatt, hogy olyan rémes munkakörülmények között kénytelenek dolgozni majdnem mindannyian, akik itthon maradtak.
DE időnként még én is elfelejtem, hogy úrinőnek születtem, attól ahogyan kommunikálnak illetve nem kommunikálnak az emberrel az egészségügyi intézményekben. Pl. időre (!) behívnak tele hólyaggal végzendő vizsgálatra (hasi ultrahang) súlyos inkontinens vagyok ugyanamiatt a műtét miatt, ami miatt a rendszeres hasi ultrahang is kell (vesevezetékelzáródás mint tipikus szövődmény nyomonkövetésére, kizárására). És nem hívnak be időben, pedig nincs benn senki! És magyarázatot sem adnak. Nem kérnek elnézést, nem próbálnak ésszerű magyarázatot adni pár szóban, semmi. Akár fél órát is várakoztatnak, rendszeresen előfordul.
Vagy másik: ugyancsak időre hívtak be. Két órája várunk, a rendelés elvileg elkezdődött, gyakorlatilag az orvos sehol. Egyre többen szorongunk a szuterénben elhelyezett váróban, az ájulás kerülget a levegőtlenség miatt, ülőhely nincsen. Asszisztensnő ugyancsak flegmán flangál, információval nem tud szolgálni, miért nem kezdődik a rendelés. Három órás várakoztatás után beviharzik az urológus. Nem néz se jobbra, se balra, nem köszön, nem kér elnézést. És elkezdi beszólítani azokat, akik csak fél órája, vagy 10 perce várnak. A folyosón lincshangulat. Asszisztensnő kijön, magyarázatot kérünk. "A doktor úr a műtőben volt, és nem érkezési sorrendben vizsgál." Kérdem: miért nem voltak képesek elmondani, hogy az orvos a műtőben van (ugyanabban az épületben!), és csak tetemes késéssel tud jönni. Jobb ötletem is lett volna, hogy mivel töltsem azt a 3 órát, különösen, hogy így sem tudtam kivárni, míg sorra kerültem volna, mert menni kellett a gyerekért az iskolába.
Tényleg az az ember érzése, hogy azt hiszik, hogy az ember főállású beteg, semmi más dolga nincsen, mint engedelmesen ülni -- utóbbi esetben állni -- a folyosón, míg méltóztatnak beszólítani.
De vártam én már 5 azaz öt órát is orvosra, de az legalább emberi hangon beszélt velem, ráadásul egy nagy hírű specialista volt, úgyhogy ha valakinek lett volna oka fennen hordani az orrát, Ő pont az lett volna. De nem tette. Na az ilyet nagyon tudom tisztelni.
Ám azt képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem képesek korrektül elmondani, ha késik az orvos; és miért nem tud az orvos legalább köszönni, mikor megérkezik, és látja, hogy ötvenen várnak rá! Apró gesztusokok múlna a dolog, hogy érezzük, hogy emberszámba vesznek, és akkor nyilván kevesebb ember menne be dühöngő fúriaként a rendelőbe végül, és akkor az orvosnak sem lenne az a benyomása, hogy az emberek többsége aggresszív vadállat...

másikpista 2010.05.06. 21:45:00

@zoldborso: tömegellátás, sajna ez van. biztatásként csak annyit, hogy a jövőben még rosszabb lesz, mitől lenne jobb?

petbecks 2010.05.07. 00:33:59

@zoldborso:
mondjuk ez tipikus, az orvos műtsön is, meg minden egyes betegnek részletesen számoljon be arról, hogy miért mert műteni, miközben a rendelőben rá vártak...
és persze az orvos várjon a betegre, ne fordítva.
és mindig bemondja vki a hangosbemondón, hogy éppen mit csinál az orvos..

Állítsuk meg a ......... 2010.05.07. 08:25:30

Az orvos ne akkor műtsön, ha éppen nem ő van beosztva szakrendelésre, a magánbetegeit ne a szakrendelési időben lássa el és ne azalatt vizsgáztassa le a hallgatót a rendelőben.

Annak aki tahó, alkoholista, szimuláns betegeket emleget, meg annyi, hogy nem kellene általánosítani, mert láttam én már tahó, alkoholista, részeg orvost, sajnos rendelési időben.

Ne sajnáltassa már magát minden rezidens, menjetek akkor takarítónak, a pathológián nettó 100 felett keresnek a takarítók.

megbecsültorvos 2010.05.07. 13:39:17

Kedves eü-fikázók! Az a fázis, amikor még érdemes a magyar egészségügyet fikázni, ***elmúlt***. Nyilvánvalóan sz*r a helyzet, de ennek emlegetése egyedi vagy tömeges példákkal tök értelmetlen. Egy olyan szolgáltatási ágazatról van szó, amelybe régóta nem megy bele elég pénz ahhoz, hogy európai viszonyokat tudjon produkálni. (Az okok között sokminden van: hibásak az orvosvezetők, mert nem láttak túl azon, hogy a helyzet csak a sokat kaszálóknak, azaz, nekik éri meg, és ezért szándékosan nem léptek fel a hálapénz megszüntetéséért és a béremelésért; hibás a politika, mert két évtizede nem meri megmondani a népnek, hogy ennyi reálértékű TB-ből nem fog menni, inkább eltűri és védi az adócsaló és kriminális hálapénzrendszert, csak ne omoljon be az orvosi ellátás; és hibás a nép is, mert ahelyett, hogy tömegesen lépne föl az érdekeiért, egyedi alkukat köt a kórházi folyosók árnyékában a kollégákkal, és így maga is fenntartja kiszolgáltatott helyzetét... stb.) Összesítve, az ország, ha elvár egy európai szintű egészségügyet, akkor mindenkinek nagyon mélyen a zsebébe kell még majd nyúlnia - akár több tb, akár magánbiztosító, akár kp-fizetés.
Ennek a szférának még mindenki ADÓSA, ha vár tőle valamit.
Nem érdemes őket fikázni, mert az orvos oda megy, ahová AKAR - de a beteg NEM választja meg, hogy hol esik össze.

2010.05.07. 16:29:32

@neumarkter: természetesen tisztelet a kivételnek. Családomban is van orvos és nyilván látom a tisztességeseket is. Csak ők nincsenek pozícióban, "csak" gyógyítanak.

vidramam 2010.05.07. 20:18:23

Bocs, hogy csak úgy hozzászólok, de véletlenül ráakadtam erre a bejegyzésre és nem tudom szó nélkül hagyni.
Mentőorvosként kezdtem pályafutásomat pár évvel ezelőtt. A munka nagy szerelmem lett, de képtelen voltam eltartani a fizetésből magamat, nemhogy a tervbe vett családomat. Elmentem hát sürgősségi osztályra dolgozni kicsit több pénzért, mellette pedig továbbra is mentőztem. A gyermekek megérkeztek, a pénz pedig ismét kevésnek bizonyult. 30 éves koromra lett egy csomó adósságom, magasvérnyomás betegségem, szívritmuszavarom. A teljes kilátástalanság felé sodródtam. A munkámat és a betegeket képtelen voltam már elviselni.
Sok ismerősöm dolgozik külföldön, sokat hallgattam beszámolóikat, titkon mindig reménykedve, hogy a sok külhonba szakadt bajtárs észhez téríti a párttagságtól függetlenül milliókat zsebrevágó politikusainkat.
De nem. Az elmúlt hónapokban megtaláltam a számításaimat a szigetországban. És nem csak anyagilag. Mind a beteg mind az egészségügyi személyzet hozzáállása fényévekre van hazánktól. Újra öröm lett dolgozni. Pedig adott idő alatt sokkal többet, effektívebben kell dolgozni. Eddig úgy képzeltem, hogy majd kijárogatok pénzt keresni és itthon elköltöm a családomra. Ma már nem így gondolom.

A végére egy döbbenetes adat:
április hónapban, 10 éve a mentőszolgálatnál dolgozó oxiológus orvos keresete 130e forint volt, netto.
Ez idő alatt ennek tízszeresét kerestem odakint, jelentősen kedvezőbb körülmények között.
Lassan elhagyhatom a vérnyomásgyógyszereimet is. Legalábbis már csökkenthettem az adagot.
Lassan cselekedni kellene, mert baj van.

Réthelyi Prof-nál szigorlatoztam tizenegynéhány évvel ezelőtt, életem egyik legnagyszerűbb élménye volt. Remélem most sem okoz csalódást, bár őszintén szólva már egy béremelés sem hozna vissza Magyarországra.
Talán egy szemléletváltás, generációváltás.

medika 2010.05.07. 23:02:37

@pcr: Hú, én türelmes vagyok, de ez azért több a soknál... ezt te sem gondolhatod komolyan... és aztán a takarítókat küldenéd operálni?...
Jó ég.
A magyar egészségügyet (többek között) az tartja életben, hogy sokaknak van még hivatástudata. A rendszer apellál is erre.
... és ha megunom, és már nem tudok lelkesedni annyira a munkámért, hogy el bírjam viselni az átdolgozott éjszakák és hétvégék mellett is komoly financiális nehézségeimet, hidd el, előbb megyek tovább egy nyugati országba, mint takarítani.

megbecsültorvos 2010.05.09. 11:05:12

@medika: A hivatástudatra való utalgatás sajnos mindig keserű kontextusokban történik - és nem véletlenül... Próbálná meg valaki a reptéri vagy vasúti alkalmazottakat a hivatástudatukat dícsérgetve, hátbaveregetéssel kifizetni: legott megbénítanák az országot egy sztrájkkal, hogy csak úgy nyikkannánk. Az orvosi szakma egyik legsúlyosabb csapdája Magyarországon, hogy a rengeteg negatív propaganda plusz valós rossz tapasztalat miatt az orvosokat a közvélemény szemében "nem illeti meg" a sztrájkjog. Ez persze jogilag marhaság és kultúrált országokban nincs is így. (Természetesen nem 100%-os leállásról van szó, csak pl. az elektív (választható időpontú) dolgok elhalasztásáról, de az is elég tökönrúgás a kórháznak/lakosságnak, hogy észbekapjanak.) Érdemes egyébként elgondolkozni azon, hogy akiknek a jelenlegi rendszer rögzítése az érdeke, azok tulajdonképpen az orvosi sztrájkjog megsemmisítésében is érdekeltek, azaz, lehet, hogy a negatív propaganda mögött meglepetésre ilyesfajta "konzerváló" szándék bújik meg.
Lehet aztén még úgy is sztrájkolni, hogy az egyszeri orvos inkább egy másik országban próbál szerencsét: ezt az utat is szidalmazni szokták/ják, nehogy ezen a vészkijáraton szaladjanak ki az elkeseredett dokik. Emögött a negatív propaganda mögött is állhat ugyanaz a szándék, mint a sztrájkjog "megvonásánál" írtam.
Példa, hogy mindenki értse: egy főorvos vagy kórházigazgató kap egy közepes fizetést, van neki kialakult betegköre, akik neki tejelnek zsebbe, vannak droidjai (kisorvosok, nővérek), akik a gánymelót intézik, amíg ő kaszálja a termést, és ez a rendszer őt haláláig szolgálja/táplálja. Ha most ezek a droidok besztrájkolnak vagy külföldre mennek, összeomlik a piramis, felkopik a főnökök álla. Következtetés: minden áron, azaz M-I-N-D-E-N Á-R-O-N megéri a kicsiket röghöz kötni (lásd rezidensek) és jogaitól (lásd orvosi, nővéri sztrájkjog elvitatása) megfosztani. Az "ország érdeke" meg a többi moralizálás, csak hazugság, és arra való, hogy elvegye közvélemény támogatását a kiutat kereső piciktől.

drKotasz 2010.05.09. 13:53:32

A halapenz a betegeknek a legjobb.Fejlett nyugati civilizációkban ugyanis ha soronkívüliséget, különleges bánásmódot akarsz, vagy hogy téged csak a professzor műthet, fizethetsz akkora kiegészítő biztosítást, amit ott is csak a felső tízezer engedhet meg magának.
Itt meg egyszer, ha tényleg szükséged van rá valakinek odaadsz borítékban x ezret, és megkapod ugyanezt. Aztán 10x-et hőbörögsz mindenféle blogokon.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.10. 13:56:44

@medika:
Talán jobban járnánk.A pathológián még lehetne egy kicsit finomítani a tudást.

Olyan jó lenne, ha
nem hagynák benne a betegben a törlőkendőt, nem kevernék el a tüdő klinikán a meghalt betegek adatait, amikor is az özvegy két jegyzői értesítőt kap egymás után(téves orvosi papírok miatt), egyet a saját férje miatt, egyet egy idegen, más városban élő férfi után.A két halál beállta között 6 nap telt el.
A jegyzői felszólításban 500-800 ezres költséget emleget a jegyzői hivatal, ha nem jelenne meg az özvegy a tárgyaláson.
Még jó, hogy a két halottat nem cserélték el!
Persze senki sem akarja vállalni a kegyeletsértést.
Sok pénz kellene, de bocsánatkérés, meg a hibák felvállalása az nem megy.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása