Nem illik utolsó percben beesni

2010.05.03. 07:00

Kedves Praxis Blog!

A Feketesas utcában esett meg velem a következő egyáltalán nem pikáns, viszont tanulságos történet. Részleges bokaszalag-szakadás miatt egy műanyag szorítót kellett viselnem, minek következtében kiütések keletkeztek a bokámon. Mivel rémesen viszketett, felkerestem az említett rendelő bőrgyógyász részlegét, rendelési idő lejárta előtt 17 preccel.

Ekkor még nem tudtam, hogy öreg hiba volt. Már a tb kártyámra sem akartak igényt tartani, mondván "a doktornő már öltözik" de ekkor látványosan bámulni kezdtem a betegjogi képviselő mobilszámát a falon és ez megtette a magáét, beírtak a gépbe.

Felérvén az emeletre, 12 percet vártam az üres rendelő előtt a kedves doktornőre, aki, - miután letelt a hivatalos rendelési idő - behívott, utálkozva végigmért, jelentőségteljesen az órájára nézett, megvizsgálta a lábam és a következőket mondta: "hát van néhány ötletem, hogy mi ez a kiütés a lábán, de ezt nem fogom magával megosztani"

Azt hittem rosszul hallok, netán félreértettem valamit, ezért visszakérdeztem, mire közölte, hogy ha gondolom menjek vissza másnap, rendelési időben, akkor megosztja velem az információt, és talán megtanulom, hogy nem illik az utolsó pillanatban beérni a rendelésre.

Annyira megdöbbentem, hogy szó nélkül eljöttem és csak itthon kezdtem el csúnya szavakat fennhangon mondogatni.

Sziasztok

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.05.04. 08:34:35

Én azt nem értem, hogy miért van az, hogy az orvosok legtöbbször jóval (értsd fél/egy óra)később érnek oda a rendelésükre és hamarabb le is lépnek.

Káin 2010.05.04. 08:53:12

Még gimis koromban (na nem volt az annyira régen) találkoztam olyan dokival a kispesti SZTK-ban, aki egyszerűen képtelen volt időben elkezdeni a rendelést és ha fél órával rendelési idő vége előtt értem oda, már nem találtam ott. Ettől függetlenül jó orvos volt, más negatívumot nem tudok mondani róla.

Brekkancs 2010.05.04. 09:16:59

Nem illik utolsó pillanatban beesni?Miért, ilyen taplón viselkedni illik?

FelixJager 2010.05.04. 09:57:41

ebf.hu
50-100 ropis bírság. 1 űrlap, utána megy magától. Kevesebb energiabefektetést igényelne, mint ide feltenni.
Alázd le a vérbunkó doktornőt, nehogy már befejezze a rendelést időben, elvégre Te akkor értél rá, a szoros időbeosztásod, ugye, meg egyébként is, ha az van kiírva, hogy ötig, akkor ötig.
Igazából azt nem értem, hogy viszketéssel miért nem valamilyen egyetemi klinikára mentél, tudtommal ez egy olyan súlyos állapot, hogy adjunktusi beosztás alatt úgyse tudja megmondani mi az, meg lehet, hogy be kell vele feküdnöd.
Csak így tovább.

Rézvirág 2010.05.04. 10:08:15

Jelentsd fel. Tényleg.

Rézvirág 2010.05.04. 10:15:13

@DrGenya: Most magamba szálltam. Én kérek elnézést, hogy nem közvetlen halálos veszélyt jelentő problémákkal is felkeresem néha az orvosokat. Sőt, mivel a rendelés 6-ig tart, az én munkaidőm meg 5-ig, lehet, hogy 5.45-re érek oda a rendelőbe. Elszégyelltem magam mélyen, ezentúl ha tele leszek ronda, viszkető kiütésekkel, azt hősiesen elviselem, nem fogom zavarni szegény, kimerült doktornőt a rendelés utolsó perceiben.

petya.bacsi 2010.05.04. 10:34:06

Hiába na, egy újabb példány azok közül, akik tényleg az eskü szerint dolgoznak, és céljuk a gyógyítás :D

Ha egészig van munkaidő, egész előtt - ha nincs beteg - pár perccel azért már pakolhat. De ha van beteg, akkor a beteg legyen már az első.

Olyat én is láttam, hogy a doki bácsit meglátogatta a felesége, 1 órán keresztül nem jött ki, a rendelőben meg gyűltek a betegek, majd miután 1 óra alatt lerendezték egymást unott pofával megszólalt a feleség, hogy következőt! :D :)

FelixJager 2010.05.04. 10:37:04

Nem hiszem h meg fogjuk győzni egymást.
Nem mondtam h hősiesen kell viselni, de rázókeveréket, valami hűsítő oldatot, ad abszurdum popsikrémet kapsz a patikában is. Vagy esetleg napközben le kéne venni azt a bokaszorítót és az inkriminált területet megmosni, az is sokat szokott segíteni.

A betegnek számtalan ingyenes elégtételi módozata van, (EBF, etikai bizottság, ÁNTSZ)miért nem él vele???

FelixJager 2010.05.04. 10:45:24

Másik. Ha beteg vagy, vagy annak tartod magad annyira, hogy orvoshoz elmenj, akkor minek mész dolgozni?
Oda tudnál érni időben, esetleg betelefonálsz és adnának hidd el egy időpontot.

Rézvirág 2010.05.04. 11:42:42

@DrGenya: (a posztot nem én írtam)

"Ha beteg vagy, vagy annak tartod magad annyira, hogy orvoshoz elmenj, akkor minek mész dolgozni?"

Muhaha...szerinted egy átlag dolgozóra hogy nézne a főnöke, ha azt mondaná, hogy bocs, de viszket a bokaszorítóm alatt, megyek orvoshoz...??? Tudom, nehéz elképzelni, de nem csak az orvosok túlterheltek manapság. Az átlag dolgozó reggeltől estig húzza az igát, túlórázik (ez utóbbit zéró pénzért), és lázasan is bemegy dolgozni. Orvoshoz csak komoly szervezés árán tud eljutni, és ha szerencséje van, akkor kifog egy doktornőt, akinek épp népnevelhetnéke van, és bár megvizsgálja, de nem mondja meg, hogy mivel kell kezelni a kiütéseket...
Az átlag beteg ideje kb. ugyanannyira drága, mint az orvosé, ugyanúgy szétdolgozza magát, ugyanúgy vannak magánéleti kötelezettségei...jobb szórakozási lehetőségei is vannak, mint rendelők várójában üldögélni, és valószínűleg komoly szervezésbe került, hogy ott lehet.(munkahelyén kikönyörögte, hogy aznap ne kelljen túlórázni, vagy ha otthon van, akkor megszervezte, hogy addig valaki vigyázzon a gyerekekre - nem mindenhol lakik a szomszédban a nagyi). Ráadásul éppen fizikailag szenved. Szóval a kedves doktornő népnevelésének az lesz az eredménye, hogy újra szervezheti a következő alkalmat és addig is tovább szenved. Gratulálok.

"A betegnek számtalan ingyenes elégtételi módozata van, (EBF, etikai bizottság, ÁNTSZ)miért nem él vele???"

Nem ismerem a szitut, én mindenesetre nagyon buzdítom rá, ha megteheti.
De lehet, hogy kiszolgáltatott. Én pl. egyszer a vérző fejű másfél éves fiamat (nekirohant egy élvédős falsaroknak) vittem be egy kórház sebészetére, ahol a várakozók rögtön előre is akartak engedni, de a nővérke visszazavart, azt mondta, majd ő megmondja, hogy ki ki után jön. Szóval a fiam elég ronda fejsebével vártunk másfél órát, míg végre a nővérke úgy gondolta, hogy mi következünk. Én pedig nem mertem reklamálni, az ember inkább nyel, és nem hergeli tovább azt, akinek a kezei közé a gyereke kerül. és ki tudja a jövőben nem kerül-e megint...

FelixJager 2010.05.04. 13:35:34

@Rézvirág: Oké, első felével tisztában vagyok. Más tészta, hogy egy olyan munkahelyen, ahol betegen dolgoztatnak, vagy nem fizetik ki a túlórámat egy percig sem maradnék.
Az ilyen nővérke más izéjével veri a csalánt, ha ilyenkor valami baj történik nem ő, hanem az orvos/intézmény a felelős, őt max kirúgják, de sem anyagi sem büntetőjogi felelőssége nincs. Figyelmét fel kell rá hívni, nevét, beosztását elkérni, felírni.
Adott posztoló nyugodtan felkereshet a jövőben más bőrgyógyászt, szóval nyugodtan elindíthatja az eljárásokat, ki lesz vizsgálva, tiszta víz kerül a pohárba, mindenki megnyugszik.
Az EBF nem sikál el semmit, nincs mutyi, az egyik legjobb állami intézmény az országban, tessék a lezárt ügyeiket elolvasgatni, szakszerűek.

vrv 2010.05.04. 14:13:52

Teccett volna megkoszosodni rendelési időben az más!!!

kendike 2010.05.04. 18:09:21

Dúrva, de nem egyedi eset. A kedves orvos urak és hölgyek istent játszanak.

Csalamádé 2010.05.04. 18:11:05

Én azért ott helyben is mondtam volna egy, s mást, nem csak otthon, ahol senki sem hallja.

ebfül 2010.05.04. 18:15:01

Tetszett volna ott és akkor beszólni a doktornőnek. Papírkutya.

közlekedő edény 2010.05.04. 18:40:55

Velem épp az ellenkezője történt. Van másmilyen orvos is.

Káin 2010.05.04. 19:03:28

@közlekedő edény: Persze, hogy van másmilyen, de ilyen is,hogy a mellékelt ábra mutatja.

Rézvirág 2010.05.04. 19:09:14

@DrGenya: "Más tészta, hogy egy olyan munkahelyen, ahol betegen dolgoztatnak, vagy nem fizetik ki a túlórámat egy percig sem maradnék."

A munkaerőpiac mai állása mellett? Lakáshitellel a nyakadon? + gyerekekkel, akiket etetni kell?
Dehogynem. Örülnél, hogy lyuk van a seggeden, a számládra meg minden hó elején megérkezik a fizud, még ha kétszer annyit is kell érte melóznod, mint korábban. De ez már egy másik blog témája.

_Molly 2010.05.04. 19:31:43

Az orvosok (szakorvosok) gyakran viselkednek úgy, mintha a TB által finanszírozott rendelőjük a saját privát bizniszük lenne.

kalamolo 2010.05.04. 19:34:28

Valóban nagyon kevés az a rendelő ahol a "munkaidő" a rendelési idővel megegyezik.
Próbálná meg a melós hogy nincs a reggel hatkor kezdődő műszakja előtt tíz perccel a műhelyben,vagy a szalagja mellett!!

kalamolo 2010.05.04. 19:41:33

Természetesen van ellenkező példa is!
Pécs,ortopédiai klinika 8:08 már a harmadik betegként szólítottak,pedig csak negyed tízre volt időpont,de száz kilométerről mentünk,előbb értünk.
Prof elküld röntgenre,ott szólítanak,öt perc múlva végzek,újabb öt perc múlva már újra a rendelőben vagyok.
8:45 kilépek a klinika kapuján,végeztem.
Ja és nem magánbetegként!!!!

ciprike 2010.05.04. 19:58:32

Igen, van másmilyen orvos is, én is rendszeresen ültem 3/4 9-ig a 8-ig tartó rendelésen a gyerekkel, mert annyian voltak, az orvos zokszó nélkül tűrte. Na éppen ezért is durva ez az eset. Aki csak ilyeneket lát (mert bőven van ilyen) az azt hiszi, minden doki ilyen. És attól, hogy "megy másik dokihoz az ember", attól még a dolognak az a része nem oldódik meg, hogy az én adómból olyan dokit fizetnek, aki csak fele munkaidejében dolgozik...
Míg gyesen voltam, láttam reggelente 1/4 9 után jönni az utcánkban levő rendelőbe a 8-kor kezdő dokinőt. Nem hozzá járunk. Na, és attól még bosszanthat, nem? Mellesleg, ha itt van tőlem 5 percre egy rendelő, miért kell nekem félórányira eljárkálnom?

ciprike 2010.05.04. 20:01:02

Ha annyira nézted a betegjogi képviselő számát, miért nem hívod fel?
Öltözik a dokinő? Kit érdekel? Amíg nincs beteg, felőlem öltözhet, vetkőzhet, sminkelhet, olvashat, csak ha jön beteg, dolgozzon!

killermoney 2010.05.04. 20:10:44

Igen ilyen hasonló sztorim nekem is volt. Nekem fájt a torkom akkor még csak de éreztem h ez nem csak sima torokfájás (azzal eleve nem ennék orvoshoz) mert már egyrészt egy hete tartott meg elég erős is volt . Asszem 4-ig tartott a rendelés, 3-ra mentem oda és kb fél 4-kor kerültem sorra. Ekkor a rendkívül kedves házi orvosnő már KABÁTBAN, állva, belenézett a torkomba úgy 3m-ről, és közölte h, "magának csúnyán piros a torka szedjen be egy torokfertőtlenítőt". Hát én nyilván nem vagyok orvos gondoltam h hát jó akkor biztos nincs semmi bajom.

Másnap még rosszabb lett a dolog úgyh elmentünk egy kórházba ismerős dokihoz aki már mikor beléptem az ajtón látta rajtam h vmi komolyabb a para és 3 perc múlva közölte h vmi mirigylázam van és egy súlyosabb fajta ráadásul, amibe mellékes módon akár bele is lehet halni.

efi 2010.05.04. 20:33:37

@killermoney:
Biztos hideg volt a rendelőben.

Negotiator 2010.05.04. 20:38:51

vajon miért van az hogy a magánrendelésen a rendelési időn belül érkezett beteg még befér és korrektül ellátják? ugye ott csak a kezelés alatt fizet a beteg, nem utalják automatikusan a kártyapénzt minden hónapban... és ugyanez igaz a magánbiztosítós rendszerekre külföldön...
egy barátom gyerekorvosa is a cikkben leírtak szerint működik. múltkor fél órával rendelés vége előtt értek oda a beteg gyerekkel, mert tudták negyed órával a vége előtt is nyűgös már a "doktor úr", de így is sikerült megjegyzést tennie. erre az apuka (békés 100+kg marha)odalépett a doki elé, a szemébe nézett és annyit mondott nyugodtan: doktor, ez nem az első eset hogy megjegyzést tesz. többet én nem hozom a gyereket ide, mert ez engem nagyon idegesít és inkorrektnek tartom. az szerintem korrekt hogy most figyelmeztetem: ha bárkitől a családban azt hallom hogy a legkisebb probléma merül fel a gyerek kezelésekor, a biztonsági cégemből a fiúk Önön fogják gyakorolni a szoros megfigyelést és a lehetséges feljelentések megtételét. biztos vagyok benne, Önnek nagyon kellemetlen lesz így élni... nos, a kapcsolat nem baráti de a doki azóta csendben nagyon igyekszik :)

_Molly 2010.05.04. 20:40:48

Orvosok is csak olyanok, mint bármelyik állami alkalmazott. Szinte kizárólag rajtuk múlik, hogy mennyire lelkiismeretesen végzik a munkájukat, mert kirúgni alig-alig lehet őket.

Tényleg, az orvosoknál miért nincs teljesítményértékelés, meg úgyfél- (beteg-) elégedettségi felmérés? Valamilyen ellenőrzési rendszert csak ki lehetne dolgozni náluk is. Biztosan érdekes tapasztalat lenne.

standup 2010.05.04. 20:43:20

Én egyszer belázasodtam, nagyon rosszul voltam, alig álltam a lábamon (valami vírusos cuccot szedtem össze).
Otthon kornyadoztam, pont meglátogatott egy amúgy külföldön élő barátom. Mondta, hogy most azonnal orvos, nagyon szarul nézek ki. Menni se volt erőm, ő támogatott el a rendelőig.
Bemegyek, nőci reszeli a körmét (!!!), majd miután mondtam, hogy legyen kedves meghallgatni a tüdőm, mert köhögök, meg kérnék valami gyógyszert, közölte, hogy ez ügyelet, ide akkor jöjjek, ha kés áll ki a hátamból (szó szerint!!).
Egyébként simán botrányt csináltam volna, de akkor annyira gyenge és levert voltam, hogy nem volt hozzá erőm. Barát kint várt, mondtam mi történt. Ő kicsit forrófejű hobbi testépítő, hát ő helyettem is felhúzta magát, konkrétan rárúgta az ajtót és teli torokból üvöltött a nővel.
Sok eredménye nem lett, de másnap a háziorvosnál elmeséltem, orvos teljesen ledöbbent, telefonált is párat. Kiderítették, hogy ki volt az és azt hiszem a főnökével beszélt a háziorvos. Szerintem nem lett megdicsérve.

szabidoki 2010.05.04. 20:48:05

@killermoney: "mirigyláz" MEGALOL :))

@ciprike: látod az a baj, van néhány lelkes kolléga, akik ilyen-olyan megfontolásból áldoznak rátok a saját szabadidejükből, és ti rögtön azt hiszitek, hogy nektek ez jár. A helyzet viszont az, hogy rendelési időn túl nem fizetnek egy árva petákot sem, a megbecsülés is nulla, szóval miért is kellene nekem akár egy percet is ajándékba adni az életemből olyan sötét bunkóknak, mint az itt kommentelők többsége? Hol kapom én azt vissza? Sehol! Mindenhonnan elhajtanak, ha zárás van. Amúgy meg a rendelés nemcsak abból áll, hogy az orvos a beteggel foglalkozik, hanem van egy jócsomó adminisztráció is, amire nincs külön időkeret, azt a rendelési (=munka) időn belül kell elvégezni.
Értem én persze, hogy sokaknak rossz, meg nehéz az életük, és ha viszket a mosatlan lába, az kellemetlen, de az még nem jelenti azt szerintem, hogy az orvosnak is rossz kell legyen. Persze tudom, errefelé az a módi, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is...

Phxmike 2010.05.04. 20:48:17

@DrGenya: ekkora egy idiotat...!

a popsikremedet kene a fejedre kenni hatha attol javul az agymukodesed

mielott tevedesbe esnel az orvosi ellatas is egy kifizetett szolgaltatas es ha hatig van a rendeles akkor hatig nezzen meg akkor is ha ot perccel elotte erek oda

az ilyen hozzaallas miatt tart meg mindig a halapenzes rendszer miatt az egeszsegugy
remelem a hozzad hasonlok eltunnek a tortenelem sullyesztojeben..

kecs 2010.05.04. 20:52:27

Termeszetesen nem ildomos az orvosnak jol megbuntetni a kellemetlen beteget, ezen nincs mit szepiteni.
De: ha a posztiro tudta, hogy a muanyag szorito miatt lettek kiutesei, miert nem vette azt le? Miert nem ment el a patikaba/közertbe venni egy adag kalciumot (recept nelkul), hogy elmulassza a tuneteit? Miert kell olyasmivel is orvoshoz szaladni, amiröl a szomszed neni is meg tudja allapitani, mi a baj es mit kell tenni vele?

egy maréknyi dollár 2010.05.04. 21:10:23

@szabidoki: Hol rendelsz?Hozzád nem megyek.
Kacorka,te meg vigyázz jobban a lábadra!Fél éve szögbe léptél,ha jól emlékszem, és az ügyeleten "szívtál."Neked egyszerűen nem szabad megbetegedned!

NemesekErnyo 2010.05.04. 21:21:10

@_Molly: Majd lesz, ha IGAZI értékén árulják a szolgáltatást. Semmilyen más út nem járható! Reális ár - odafigyelés, törődés = verseny. Ha állami rendelőkben egy-egy ellátásért kiállítják a hatezres számlát, lesz mosolygás. Elküld majd CT-re, MR-re, Piripócsra, hiszen ott is elkérik a pízt :)

adamantium 2010.05.04. 21:25:08

@Negotiator: hát én erre csak annyit tudok mondani minden orvosnak vannak jó betegei. nekem is van egy akibe már vagy 200 öltést beleraktam, ült a csávó már gyilkosság miatt is meg súlyos testi sértés miatt is, mondta nekem, hogy ő szegény ember, nem tud fizetni nekem semmit mert rendszeresen összerakom, de ha egyszer bajom támad valakivel akkor csak neki szóljon, meg se gondoltam soha, hogy erre sor kerülhet, de ha engem és a családomat valaki így megfenyegetné, bizony lehet, hogy igénybe venném a szolgáltatását az én emberemnek.

adamantium 2010.05.04. 21:39:04

a történethez csak annyit szeretnék hozzáfűzni. ez a rögzítőtípus (valószínűleg egy Aercast fele modell) 6 hétig hordandó, első 4 hétben állandó jelleggel, tehát éjszaka is (bármilyen más híreszteléssel ellentétben igen akkor is kell eleinte hordani ha nincs terhelés alatt a lábad mert álmodban is tehetsz önkéntelen mozdulatokat amitől az éppen csak gyógyult szalag újra megsérül, tehát csak fürdéskor vehető le). én legalábbis mindig mondom a betegnek, hogy pamutzoknit kell alá venni. de gondolom magadtól is rá tudsz jönni, hogy 4 hétig ha egy műanyagdarab van a lábadon nem tesz jót a bőrödnek, de tegyük fel ez nem annyira egyértelmű: mégis mit vártál a bőrgyógyásztól? most hirtelen megszünteti a bajt kézrátétellel? nem először a baj kiváltó okát kell megszüntetni (műanyag és a bőr érintkezését) hátha ez segít, ha nem akkor recept nélkül is kapható helyileg használható gyulladáscsökkentő ami jó ilyenre (pl Fenistil gél). én biztos kipróbáltam volna.
egyébként nem tiszta számomra, hogy ez délután 5 kor állami vagy magánrendelés volt, de mindegy, a rendelés ha 5 kor befejeződik akkor úgy kell számolni, hogy az utolsó beteg ellátása fejeződik be akkor, nem vesznek be beteget az utolsó 15-20 percben mert az ellátása túlmehet az 5 órán, és akkor lehet más jön a rendelőbe, ha nem akkor is csak addig fizetik az alkalmazottakat, te még olyan hivatalt nem láttál ahol zárás előtt már 15 perccel nem engednek be új klienst? mert én rengeteget, a bentiekkel még foglalkoznak de újba nem vágnak bele. vagy vendéglőben, hiába van 24 óráig nyitva, új ételt 23 óra után, új italt 23:30 után nem szolgálnak fel, ugye milyen meglepő, hogy másutt is van ilyen

efi 2010.05.04. 22:43:41

@szabidoki:
Én csak azt nem értem, hogy a rákba jön ki, még a heti 40 óra is nemhogy a túlóra, ha egyszer a dokiknak a rendelési ideje eleve naponta csak 4-6 óra !?
Szakrendelések az esetek nagy részében szintén!
Belinkelem mégegyszer:
www.sopronkorhaz.hu/doc/2010.03.01_szakrendelesek_SEOK.pdf
Nagy része nevetséges 2-3 óra, gyakran nem is minden nap. Egy szemész vagy egy bőrgyógyász mit csinál a maradék 5-10-20 órájában, tán csak nem műt vagy szülést vezet le?

adamantium 2010.05.04. 22:58:59

@efi: szerinted ezek az orvosok csak a szakrendelőbe vannak szerződve? mert akkor a soproni kórház kurva jól áll orvosilag. a maradék időben az osztályon vannak, a műtőben, viziten, megbeszélésen és még sorolhatnám. egy orvosnak jellemzően nem a szakrendelés a fő munkaköre, azt csak mellékesen vagy inkább kötelességképpen végzi. A szemész konkrétan pl műtöget a maradék idejében, vagy ki van küldve valami szűrésre, iskolába, üzemekbe, vagy egyszerűen a zárójelentéseket írja az osztályon. na a bőrgyógyász az jellemzően nem az az egyonterhelt fajta de azért biztos akad neki is dolga amikor nem szakrendel

szabidoki 2010.05.05. 00:15:22

@egy maréknyi dollár: ne aggódj, nem fogom vizesre sírni a párnámat, ha nem jössz.
@efi: a változatosság kedvéért próbálj már egy kicsit tájékozódni, mielőtt nekiállsz fröcsögni! Egyrészt adamantium már leírta, hogy a szakrendelős orvosnak ezer más feladata is van a szakrendelésen kívül, másrészt korábbi posztokban már számtalanszor el lett mondva, hogy a háziorvos rendelési ideje azért napi 4 óra, mert a másik 4 órában azokat a betegeket látogatja, akik nem tudnak bemenni a rendelésre, mert mondjuk állandó ágyban fekvők. Ilyenből mikor mennyi van, de általában nem unatkozik a kolléga.
Persze ugatni könnyű, olvasni nem annyira.

szabidoki 2010.05.05. 00:22:06

@P75: képzeld, tényleg elfoglaltak vagyunk. Nekem pl. egészen a közelmúltig három állásom volt, és állandóan rohantam egyikből a másikba. És nem azért volt három, mert unatkoztam volna otthon, hanem mert az egy főállásomban nem kerestem annyit, hogy tudjak enni adni meg ruhát venni a gyereknek. Sajnos ez ilyen egyszerű.

NemesekErnyo 2010.05.05. 08:07:50

@efi: Nálunk pl. az APEH-ben csak egyetlen napon van hosszított ügyfélfogadás, a többi napon kizárólag délelőtt. Délután (valószínűleg) iratokkal foglalkoznak, adminisztrálnak. Még így is kijön a 13. havi jutalom. Nahát!?

efi 2010.05.05. 17:23:30

@adamantium:
@NemesekErnyo:
Szerintem még optimalizálgassuk egy kicsit, elég 20 percet foglalkozni a beteggel/ügyféllel 7 órát meg adminisztráljunk.
Én minden esetre még siető orvost, meg apeh-est nem láttam, hogy legalább kicsit több férjen az időbe. Nem, nem kapkodót, hanem mondjuk olyat, aki nem ráérősen slattyog el az egyenpapucsában a folyosón.

efi 2010.05.05. 17:26:13

@adamantium:
"a maradék időben az osztályon vannak, a műtőben, viziten, megbeszélésen és még sorolhatnám. egy orvosnak jellemzően nem a szakrendelés a fő munkaköre, azt csak mellékesen vagy inkább kötelességképpen végzi."
Lefordítom, szerinted az ideális az lenne, ha a fő dolgát tudná csinálni, vagyis csak műtene, meg értekezletekre járna. A szakrendelés az meg egy felesleges nyűg (úgy is kezelik sokan, nem vitás), mindenki egyből mehet az asztalra, sőt még jobb, ha nem is jön.

adamantium 2010.05.05. 18:04:57

@efi: én például heti egy napot vagyok az ambulancián, hát ez éjjel-nappal nyitva van így erre nem lehet mondani, hogy lekésném, vagy hamarabb jönnék el, és van egy szakrendelős-visszarendelős napom, ez addig van nyitva ameddig beteg van a folyosón és hidd el mindenkit megnézek aki az én kompetenciámba belefér, az az igazság, hogy az ambulálás az nem a kedvenc elfoglaltságom, be kell lássam, nemhiába sok helyen bányának nevezik. vannak orvosok akik döntően ambulancián vagy szakrendelőben dolgoznak, bizonyára vannak olyan kollégák akik ezt élvezik is. nem is a szakrendelővel van gond mert ugye oda beuralóval érkezik mindenki, de az ambulancia az nagyon megterhelő, idegőrlő. az esetek harmada nem oda való, na ezt elmagyarázni a betegnek az egy kálvária, átirányítani máshova az még nagyobb, egyharmada odavaló ugyan de nem felel meg a minimális civilizált ember leírásnak sem ( értsd ezalatt: a szappant csak a tévéből ismeri, vizet csak akkor lát ha eső esik rá, vizet nem iszik mert szédül tőle, alkoholt azt minden mennyiségben, esetleg minden testnyílásán folyik valami), egyharmada az meg tényleg odavaló, és civilizált is de mivel az első 2/3 már idegileg leterhelt, rajtuk is igyekszel minél hamarabb túl lenni. jelenleg én heti 60 óra körül dolgozok, de volt idő amikor 10-12 ügyelettel kijött a havi 100 is, tehát szerintem többet mint az itt kommentelő nem orvosok 99%-a

NemesekErnyo 2010.05.05. 18:28:43

@efi: A nagy valóságban azonban jut 4-5 perc/koponya, benne az adminisztrációval. Akire többet kell fordítani, az másoktól levonandó.

ajvé 2010.05.05. 21:14:56

@kendike: A többes szám sértő, ráadásul nem igaz. A durva pedig rövid u. Véletlen nem lehet, mert 63 mm-re van a két u egymástól a klaviatúrán.

ajvé 2010.05.05. 21:21:29

@efi: kicsit lejjebb elmagyarázták. Akkor sem értetted meg, meg most sem érted. Hát ez van. Valszeg a következő héten sem fogod érteni, így maradsz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.06. 12:28:31

A rendelés ideje azt jelenti, hogy a rendelés végére végezni kell az utolsó pácienssel is.

Ennél csak az a jobb, amikor felhív valaki szerdán, hogy 4 hete kapott egy időpontot egy kollégától, mely péntek délelőttre szól, és szeretne bejelentkezni.

Aztán meg húzza a száját, mikor közlöm, hogy én legközelebb hétfő délután rendelek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.05.06. 12:43:36

Ja, a bizonyos "én is 3 műszakban dolgozom a gyárban, de nagyon megterhelő az" hozzászólóktól csak azt kérdezem, hogy egyben húzzák le a 24 órát?

aversio avagy pacalfagylalt 2010.05.17. 00:42:02

Csak egy aprócska eset:
Történt pedig, hogy a gyermekem ( 7-8 éves lehetett) megbetegedett. Egyszerű kis vírusos attack. Láz , erős hányással.Ez általában 2-3 napos történet, ami szépen- spontán gyógyul, de a teán és sima kekszen kívül mást nem tudott magában tartani.
Munkában ért a telefon, mert még egy hasonló , utólsó pillanatos miatt rendelési időn túl dolgoztam 6 perccel zárás előtt értem a helyi multi ( zöld fenyő-piros karika) supermarketjébe, ahol a posztoló biztonsági nem akart beengedni, csak akkor amikor közöltem, hogy beteg a gyerek és neki kell citrom és keksz. " Na , akkor beengedem , de csak azt vehet, mert kifelé majd ellenőrzöm!"- szavakkal gyakoroltak kegyet velem.
Azóta igyekszem én is időre befejezni a munkám.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása