A betegnek joga van, az orvosnak nincs

2010.04.21. 07:44

Szinte már rosszul lét határán olvasom a kommenteket egy-egy bejegyzés alatt. Árad belőlük a rosszindulat, a fröcsögés, a rossz tapasztalat élménye, a meg nem értés. Sokan úgy vélik az orvos valamiféle állatfaj, akit az országban dolgozók etetnek, hagynak szaporodni és ez az állat hogyan merészel velük szemben nem megalázkodva viselkedni, sőt körbeugrálni őket ha megtiszteli a tisztelt dolgozó, hogy gyógyítás kérése céljából felkeresi. Milyen jogon mer ez az állat magának emberhez méltó jogokat, életkörülményeket követelni. Mindenkinek volt már rossz tapasztalata orvossal, nekem is volt, pedig orvos szülőm elkísért, bejött velem de a kollégája emberszámba se vett, úgy kezelt mint egy utolsó kis útszéli cafkát, mégse utáltam meg az orvostársadalmat egy életre.

Csak hogy felmérjék végre az utálkozó kommentelők, hogy hogyan néz ki egy átlagos a hivatásának élő háziorvos napja, élete és a vitatott pontok. Reggel 7 órakor már nincs otthon, rendelés előtt még két beteghez házhoz megy, 8-tól 12-ig vagy délután 4 órában rendelés, de viszont amíg nincs ügyelet ( 7-18 óra nálunk) addig a háziorvost ugrasztják minden olyan esethez, ahol nem rögtön irány a kórház kategória lép fel. Délután megint házhoz megy, mert Mari néninek most nem volt kedve elmenni a rendelőig, és mivel sok Mari néni van, így jó ha este 6 órára hazaesik fáradtan. Rendelés alatt sok Kati néni csak azért jön, mert olyan jó beszélgetni a doktorúrral/doktornővel, közben a váróban még 30-40 másik beteg várakozik hasonló „problémával”. Az esetek körülbelül 20-30% akkut (értsd belázasodott, fáj ez, fáj az, összetörte magát), egy kis százalék jogsit, leszázalékoláshoz, közgyógyhoz, stb-hez kér papírokat kitölteni, megvizsgálni (jó esetben 30 perc). A maradék receptet irat fel utolsó pillanatban (1-3 hónapra van gyógyszer kiírva de holnapra már nem lesz) vagy napok óta fáj valamije, de azóta otthon van, nem dolgozik, de csak most jött el orvoshoz. Délutáni rendelés után nem ritka az este 8-9 utáni érkezés. Orvoscsemeték ajtónyitásra ha még nem túl késői időpontról van szó repülnek és 5 perc alatt igyekeznek beszámolni mi volt aznap, mire lenne szükségük és hogy vagy édes szülőm? Amíg szülő megvacsorázik, jó esetben a nap második nyugodt étkezése keretében folytatódik a nap beszámolója. Ezek után szülő leül könyvelni (közalkalmazott… persze…. önkormányzat közölte csak vállalkozó orvossal köt szerződést, nincs szerződés, nincs rendelő, nincs rendelés, nincs fizetés), jogszabályokat átolvasni, esetleges fejleményeket az orvosszakmában. De mivel az orvoslásból megélni nem lehet ezért este még mellékállásban például orvosi szoftverfejlesztésben vesz részt és hopp máris éjfél és még magára nem is volt ideje.

Hétvégente az irigyelt továbbképzések, ahol aljas módon a gyógyszercégek a saját terméküket ajánlják ha szponzorálják az eseményt, illetve még ételt is kapnak az orvosok. Ejnyebejnye, miért nem hozott mindenki vajas zsemlét elemózsiának? Nem muszáj továbbképzésre járni? Perszehogy… kötelezően elő van írva, hogy 5 évente x kredit értéket teljesíteni kell, minden továbbképzésnek van egy kredit értéke van amelyik csak mondjuk 5 de van amelyik akár 40 is lehet, témája és előadások mennyisége válogatja. Nincs elég kredit, nincs működési engedély, nincs rendelés.

Orvoslátogatók, konferenciának álcázott utazások. Igen, vannak ilyenek, csak épp nem álcázott. Ténylegesen konferencia folyik, előadások és szabadidőben az aljas szemét orvosok szétnézhetnek az adott külföldi városban ahova valószínűleg tisztességes úton megkeresett pénzből még nyugdíjas éveikben se jutnának ki ha véletlen családalapításra adták a fejüket bohón. Na de mégis hogy jutnak ki? Ja hogy Mari néni xy gyógyszer helyett zx-et kap, ugyanannyiért, ugyanolyan hatással csak más néven? (Esetleg olcsóbban és jobb hatással) Igazán felháborító. Hogy merészeli az az aljas orvos. Ráadásul rendelés időben fogadja az orvoslátogatót, ahelyett, hogy Mari nénivel veszekedne azon, hogy már pediglen nem kell mindenre antibiotikumot írni. Van bőr a képén, hogy rendelési idő helyett nem két nincs kedvem a rendelőig elmenni beteg között tárgyal az elvileg „szabadidejében” az orvoslátogatóval, hogy új gyógyszerekkel ismerkedjen meg, amitől jobb lesz a betegnek? Szégyellje el magát, vegye el a családjától azt az időt, csinálja este mikor fáradtan hazaesik. A gyerekei meg majd felnőnek maguktól, hisz a beteg az első a rendelésen, viszont legyen naprakész az orvos.

Tovább praktizálnak a hozzá nem értők? Még a hozzáértőket is ki lehet rúgatni csak mert a kedves beteg úgy gondolja… nem írja fel az orvos azt amit akarok és ami egyébként nem is járna csak a szakorvos nem azt írta, hogy végül megvonva hanem leszoktatva? Lényegtelen. Bepanaszolom az ÁNTSZ-nél, ők meg az orvos megkérdezése nélkül hisznek a betegnek, strigula behúzva. Két strigula és elveszik a diplomát.

Hogy vannak bunkó, magukat istennek képzelő orvosok? Meg vannak magukat diploma nélküli orvosnak képzelő betegek, de erről már nem szól a fáma. Ahogy a beteg elővezeti, hogy neki ez a baja, a kérdésre hogy miből gondolja ismételten a válasz, neki ez a baja, adjon rá gyógyszert. Az ilyen minek megy orvoshoz? Ha tudja mi a baja gyógyítsa magát… végülis nem azért tanult az orvos x évig, hogy esetleg tudjon diagnosztizálni is. Hogy a fáradtság, elfásultság nem kifogás? Akkor ezt most mondják meg minden tanárnak, eladónak, ügyfélszolgálatosnak, asszisztensnek, stb-nek aki bármikor is olyan hangot ütött meg ami nem a legkedvesebb, legodaadóbb volt, hisz ezt a hivatást választották, már pediglen folyamatosan legyenek akkor kedvesek és figyelmesek és lessék az ügyfél, páciens, diák minden szavát.

Piszkos anyagiak. A praxisok (háziorvosi körzetek) a betegek után kapnak kártyapénzt, ami átlagosan havi 800 ezer és 1,2 millió forint közötti összeg. Körzet összetételétől (kor) és számától függően. Ebből az összegből kell a rendelő bérleti díját fizetni (ha az önkormányzat nem adja ingyen és nagyrészt nem adja ingyen), a közüzemi számlákat, internet és telefon számla (online tb befizetés ellenőrzés, ha nincs büntetnek), ápolónő fizetése, takarítónő fizetése, orvosi eszközök vétele, karbantartása, esetleges javítási költségek, és a maradék az orvos bére. Jelenleg bruttó 110-130 ezerről beszélünk, hol a kacsalábon forgó palotánk? Főleg úgy, hogy kötelező munkaeszközként autót kellett vásárolni, mert a beteghez ugye télen hóban-fagyban tömegközlekedéssel nehéz kijutni, biciklivel, gyalog még nehezebb. A hitel meg így az ember nyakában, közben nőnek a gyerekek, ruha kell számukra, tankönyv és mivel nem szakmunkásnak szánnak, ezért nem ártana pár szakkönyv, nyelvkönyv. Mit lát ebből a tisztelt kommentelő? A zsömle árát megkapja az orvos akkor is ha oda se dugja évekig az orrát, az a szemétláda. De Mari néni viszont hetente másfél zsömléért bekopog, hogy neki beszélhetnékje van. Na most akkor mi legyen? Mari néni másfél zsömléje legyen az etalon és akkor annyiért bármennyiszer, aki meg évekig oda se dugja az orrát még szűrővizsgálatra (amivel megelőzhető lenne a későbbi gyakori látogatások), azért meg egy fillért se? Porszem került a gépezetbe.

Egy orvos sosem lehet beteg. Nap, mint nap esetlegesen szembenézhet fertőző betegekkel, először találkozik az aktuális járványokkal. Magas lázzal rendel napokig, mert helyettes nincs, csak akkor ha talál és ő maga fizet neki a helyettesítésért dupláját, mint amennyit a saját munkájáért kap fizetésben. A szembeülő betegek zöme, fele annyira sincs rosszul de már több hetes táppénzért nyavalyog. Az orvos pedig rendel, és rendel, este pedig hazamegy magát kúrálni. Ha pedig véletlen lemondja a nincs kedvem a rendelőig elmenni betegeknek egy részét, azok rögtön felháborodnak és elviszik a kártyájukat máshová. Ráadásul a beteg van felháborodva ha az orvos szájmaszkban rendel, hogy ne terjessze tovább a betegséget a többi betegre. Ezt hívnák ésszerű gondolkodásnak? A beteg pattogna először ha lebetegszik, hogy bezzeg az a szemét háziorvos lefertőzött. Erre megoldás nincs, mert egy körzet ellátás nélkül nem maradhat, helyettesre pedig nincs pénz.

A betegnek joga van… az orvosnak nincs. Az orvost lehet zaklatni negyed 6-kor (véletlen bekapcsolva maradt telefon) azzal, hogy 3 napja fáj a hasam és most azonnal tessék lejönni megnézni. Vagy este fél 10-kor, hogy a mama napok óta olyan sápadt és most azonnal tessék lejönni megnézni. Az orvosnak mindig elérhetőnek kell lenni, mindig szolgálatkésznek, mindig kedvesnek, és mindig legyen ideje meghallgatni az apró-cseprő problémáimat. Ja hogy az orvos is ember és családja van? Kit érdekel? Nekem problémám van és egyébként is az én adómból él!

Tisztelettel: Diákmunkát végző, panellakásban egy szülővel és két testvérrel lakó egyetemista, akinek még így sincs pénze albérletre sem, mert kell itthonra a támogatás ha a másik két testvér is egyetemre szeretne járni és nem a jól bevált egy diplomás, egy katona, egy pap felállást választjuk.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efhábé 2010.04.21. 16:43:40

@Bambano: És milyen nyomtatóval lehet 1-2 forint költséggel nyomtatni? Jelenleg az a helyzet, hogy a megfizethető árú nyomtatók között már olcsóbb a nyomtatás költsége tintasugarassal, mint lézerrel.
Gondolom, matrix-nyomtatóval olcsóbb lehetne, de ott meg a leporelló drágább, tehát ugyanott lesz.
Meg nyilván vannak többmilliós csúcsgépek, amikkel olcsóbban lehet nyomtatni, de egy háziorvosi praxis teljesen nyilvánvalóan nem tudja ennek árát sem kigazdálkodni, sem a kapacitását kihasználni, tehát maradnak a pár tízezer forintos nyomtatók.

sunwind 2010.04.21. 16:47:11

@radiologus.hu: Ember, vegyél már vissza egy picit az arcodból és inkább gondolkozz, valamint olvasd el, amire reagálsz.

Az orvoslás legtöbb ága nagyon tőkeigényes. Tehát nem tud annyi piaci belépő megjelenni a kínálati oldalon, amennyire fizetőképes kereslet lenne.

Ráadásul a mai magyar egészséglobbi (tehát, akik már a húsosfazék körül állnak) gondosan igyekeznek is megakadályozni, hogy újak is beléphessenek.

Orvos ismerősöm próbált egy urológiai-andrológiai kezelőkészüléket behozni az országba. Öröm volt nézni, ahogy évekig szopatták halálba az ilyen-olyan engedélyezési eljárásokkal. Fél évente derült ki, hogy ja, még ez is kell, még az a papír is kell, ja, mégsem ennyiért fogja finanszírozni a kezelést a TB, hanem inkább fele ennyiért. Nehogymá egy versenytárs megérkezzen a piacra és hozzá is áramoljon abból a lóvéból, amit idáig csak mi kaszáltunk.
Egy komoly üzleti szereplő egy ilyen korrupt és bizonytalan/állandóan változó feltételek mentén működő környezetben nem fektet be.

Vagy tán nézd meg a hazai meddőségiparban működő pár intézetet. Gyakorlatilag lehetetlen új intézetet alapítani - mert olyan szabályozási környezetet alakítottak ki, amely ezt lehetetlenné teszi. És éppen ezért többhónapos várakozási idők vannak mindenhol egy-egy beavatkozásra. Külföldre sem mehetek el, hiába lenne rá pénzem, mert egy ilyen probléma kezelése sokszor évekig eltart. Tehát nem tudom megtenni ugyanazt, mint mondjuk egy fogászati kezelésnél, hogy kiugrom Bécsbe háromszor.

Ez nem egy korrekt szabályokkal működő szabad piac, barátom. És Te ezt éppoly jól tudod, mint én. Pont.

vrv 2010.04.21. 16:49:52

@efhábé: 2 szülésböl.. az elsönél kivették a méhem.....

efhábé 2010.04.21. 16:53:50

@radiologus.hu: A háziorvosnál mégis jóval kevesebbet kellett várni, amíg volt vizitdíj.
Gondolom, nem halt meg egyik napról a másikra a háziorvos pacientúrájának a fele és nem támadt fel a vizitdíj eltörlése után.

efhábé 2010.04.21. 16:54:29

@vrv: Az tényleg nem egyszerű :(

vrv 2010.04.21. 16:54:45

@szabidoki: Az orvostársadalom meg a változás??? Milyen változásra való hajlandóságot mutat az a rendszer hogy a föorvosok nagy része a helyi kórházban kiszervezte a saját cégének a nyereséges vizsgálat v. szakágat nem tudom ,hogy helyes pontosan.......tehát ami nullássá tenné a kórház müködését arra esély sincs mivel a fizetös dolgok már nem a korházat gyarapitják.

vrv 2010.04.21. 16:58:06

@efhábé: Kiváncsi voltam nagyon, mert tényleg majdnem elpatkoltam teszem hozzá nem az orvos hibájából, de ha mindenki ezt végignézné föleg ha vki kronikus beteg igencsak elcsodálkozna, amugy amikro ezt megnézhetö lett volt jo pár botrány többszörös veseeltávolitás, vkit 2x boncoltak pedig még él... ennyit az oep baszott jo vizsgálati rendszeréröl, bár lehet ma már nem ennyire átverhetö ez évekkel ez elött volt

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:58:23

@Bambano:

Te azt hiszed, hogy a kórházak effektíve lopnak a kódolási trükközésekkel?

Egy adott tortát szeletelnek kicsit másképp.

A torta mérete adott, így a "lopás", mint fogalom értelmezhetetlen.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:02:41

@sunwind:

Nagyon szépen leírod, hogy hogyan működik a modern nyugati társadalmakban a piac, beleértve a piaci diszfunkciókat is.

Ismerősödnek üzenem, hogy ha a mostani, 2010. április végén Magyarországon működő TB-vel akar bármiféle szerződést kötni, akkor lúzer, és maga keresi a bajt.

Tessen csak kérni egy ÁNTSZ engedélyt és meghirdetni a magánrendelést.

Azt' annyi. :-)

efhábé 2010.04.21. 17:04:06

@radiologus.hu: "Egy építész lehet fáradt, a méretek és a tervek ugyanazok lesznek."

Ne misztifikáljuk már az orvosi hivatást. Minden tiszteletem az orvosoké, én képtelen lennék azt megtanulni, amit ők igen, de a személyes szakmai felelősség tekintetében nem tűnnek ki. Egy építész szintén nem lehet fáradt, mert a munkáján emberéletek múlnak.
Nálunk pl. előfordult, hogy a statikus elnézett valamit és alultervezte a szerkezetet. A kivitelezők vették észre, hogy túl kevésnek tűnik az anyag ekkora épülethez és amikor újra lett számolva, akkor derült ki, hogy a tipusszinteket egy szintnek számolta (tipusszint, amikor megegyezik több emelet, pl. a 2.-tól 7.-ig egyformák az emeletek, akkor arról csak egy tervrajz készül, rajta a jelzés, hogy 2.-7. szint). Ha a kivitelező nem veszi észre és nem ellenőrizteti a terveket, akkor az épület simán összedől, ahogy elkezdik a lakók leterhelni.
Legalább olyan komoly szakmai felelősség, mint az orvosé.
És nem is kell hozzá diplomásnak lenni, egy buszvezetőnek, mozdonyvezetőnek is legalább olyan komoly szakmai felelőssége van és emberéletek múlnak a szakmai tudásán.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:05:35

Juteszembe.

@sunwind:

"Az orvoslás legtöbb ága nagyon tőkeigényes. Tehát nem tud annyi piaci belépő megjelenni a kínálati oldalon, amennyire fizetőképes kereslet lenne. "

Butaságot írsz - ha van fizetőképes kereslet, az azt jelenti, hogy ki lehet termelni a felszerelés árát, ergo egy normális üzleti tervvel keresel egy befektetőt vagy egy bankot, és máris megy a szekér.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:15:08

@efhábé:

Nem azt állítottam, hogy az építész munkája nem jár felelősséggel, sőt, én magam is felmegyek építészek által tervezett utakra és hidakra. :-)

Azt állítottam, hogy egy építész munkájában a pillanatnyi hangulat és pihentség sokkal kevesebb szerepet játszik, mint egy orvos munkájában.

Mintha a rossz hangulatú vagy fáradt építésznek elgörbülne a vonalzója és vírusossá válna a számítógépe.

szabidoki 2010.04.21. 17:24:41

@efhábé: na ja, de ha kamionsofőrként többet vezetsz egyszerre, mint szabadna, akkor a rendőrök leszednek a kamionról, és még jól meg is büntetnek, de az orvosoktól meg elvárja az állam meg a betegek, hogy 32 órát dolgozzon egyfolytában, hiba nélkül. Nem fura és aránytalan egy kicsit?

efhábé 2010.04.21. 17:25:44

@radiologus.hu: Értem én, hogy te mit állítottál, pont erre hoztam egy konkrét példát. A statikus fáradt lehetett, kicsit dekoncentrált, talán kicsit ingerült is volt, hibázott egy picit.
Ha nem szúrja ki a kivitelező építőmérnöke, hogy a szokásosnál kevesebb vas és beton kerül a szerkezetbe, akkor a ház összedől és meghal benne párszáz ember.
Ezért a hibáért, aminek nem volt áldozata, a generáltervező sok pénzt fizetett ki (pontosabban a szakmai felelősségbiztosítása terhére a biztosító), mert súlyos költsége volt az újratervezésnek, a már elkészült szerkezet visszabontásának és a z alapozás teljes átvariálásának.

Az orvosnak is vannak eszközei, amiket használ, az építésznek is. Mindkettőnél a szellemi tevékenység a fontos. Egyszerűen szakmai felelősség szempontjából nincs különbség ilyen értelemben. Talán csak annyiban, hogy az építésznek több ideje van a hibát felismerni és korrigálni.
De a fáradtság és a pillanatnyi hangulat ugyanúgy befolyásolja őket.

efhábé 2010.04.21. 17:26:28

@tizenhárom: Csak érintőlegesen, én beruházó vagyok :)

efhábé 2010.04.21. 17:28:28

@szabidoki: De, fura és aránytalan. És? Szakmai felelősség szempontjából értve az ést természetesen.
Nyilván jó lenne, ha meg lennének fizetve az orvosok és az orvosi diploma megszerzése garantálna egy normális életszínvonalat, de ezért mindenkinek tennie kell, a társadalomnak és az orvosoknak is (hogy a még kiszolgáltatottabb egyéb eü dolgozókat, pl. az ápolókat már ne is említsük).

sunwind 2010.04.21. 17:30:44

@radiologus.hu: Egy korrekt, átlátható, hosszú ideig állandó feltételek mentén működő szabályozással létező piacon sincs így, ha nagyon nagy a tőkeigény. Hallottál már az oligopol piacokról?

De még ráadásul nem is ez a helyzet. Ez egy átláthatatlan, korrupt, ad-hoc módon szabályozott piac. Nincs olyan felelősen működő befektető, aki Mo-on az egészségügybe fektetne. Mert nincs átlátható, szabályozott, korrupciómentes környezet. Szerinted van épeszű bank, aki a mai magyar egészségpiaci modellben befektetni hajlandó? Elárulom: nincs. (Talán javaslom megtekintésre a Hospinvest storyt. Ahogy a befektetési cégek azonnal kihátráltak belőle, ahogy észrevették, hogy hol is vannak - balkanisztánban). És ez nem is csoda. Tehát van egy nagyon kevés piaci szereplővel, baromira nem átláthatóan működő állami és egy körülbelül ugyanilyen kváci-piaci szektor. És van az általuk színvonalasan nyújtható szolgáltatási mennyiséghez képest kezelhetetlen nagyságú beteg-esetszám.

És elárulom, hogy egy rosszul szabályozott oligopol piacon MINDIG kiszolgáltatott a fogyasztó.

szabidoki 2010.04.21. 17:31:58

@vrv: olvasd el a korábbi írásaimat az orvostársadalom megosztottságáról légyszi!
Amúgy jellemzően diagnosztikát szoktak kiszervezni, röngtgent meg labort. Nagyon egyszerű az ok: ezeknél többet fizet a tb, mint amennyibe ténylegesen kerül, de arra már nincs pénze a kórháznak, hogy új röntgengépet meg labordiagnosztikai eszközt vegyen, mert az a kis nyereség, ami itt keletkezik, kell másra. Így aztán jön egy magánbefektető, vesz egy gépet, és megy a biznisz. Az meg, hogy ilyenkor az a nyerő, akinek belső információi meg kapcsolatai vannak, nem egészségügyi specialitás. A kórháznak ez valóban a melyik ujjamat harapjam dilemma, mert vagy van új, korszerű felszerelés, vagy egy kicsivel több a bevétel - ez megint arra bizonyíték, hogy alulfinanszírozott a rendszer, és mint ahogy már említettem, ez nem az orvosok felelőssége.

szabidoki 2010.04.21. 17:38:55

@efhábé: csak arra akartam utalni, hogy míg a kamionsofőrök esetében a szabályozó igyekezett olyan szabályokat hozni, hogy növelje a biztonságot, az orvosok esetében tisztán pénzügyi szempontok miatt, nevezetesen hogy ne kelljen annyi ügyeleti díjat fizetni, épp a biztonság csökkentése irányába mozdult el a szabályozás, illetve nem történt semmi, átvettük ugyan az EU-s szabályokat a munkaidőt illetően, de a kormányzat azonnal ki is trükközte.
Az orvosok egyébként tesznek azért, hogy több fizetésük legyen, ezt látod, amikor külföldre távozunk...

sunwind 2010.04.21. 17:40:44

@radiologus.hu: Végül ezt tette. Többéves nyüglődés után - a TB-vel. Most akkor már gyógyíthatja a felső tízezret a magánklinikán. Mert Atlagbélabácsinak nyilván nem telik majd a magánklinikán megfizetni a kezelést. Átlagbélabácsinak miért is nem fizeti a biztosítása az egészségügyi ellátását - szekorsemlegesen? Ja, mert az állami egészségügyi lobbi nem szeretne versenytársat? Mert esetleg Bélabácsi sose menne be többet az állami intézménybe, ha ugyanannyiba kerülne a magán is, mint az állami? És esetleg pl. verseny lenne az állami és a privát szereplők között? Ez, hogy ez ne legyen - kinek is az érdeke? Tán csak nem a 0 nyelvet beszélő, főorvosi székeikbe beleragadt feudális nagyuraknak - akiknek a zsebbe kapott boríték tartalma a magánintézményben szerezhető fizetés kb. 5-10-50-szerese?
Miért véded ezt a rendszert? Nem látod, hogy velejéig korrupt és igazságtalan?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:47:39

@sunwind:

Komplex beruházásra ma nem szabad gondolni, hacsak nem pénzmosási céllal.

De egy kisebb, maximum néhány 100 milliós projektek simán megcsinálhatók szerintem.

vrv 2010.04.21. 17:47:54

@szabidoki: Nem is mondtam, hogy az orvosok felelössége egy szóval sem, viszont az ilyen dolgok körüli visszásságokért igen is felelösnek tartom a mélyen tiszelt prof-föorv-adj tipusu triumvirátust.Erröl mint mondottam nem a "mezei":) orvosok tehetnek, mi több azt is tudom, hogy egy hierarchikus rendszerben az embernek járatni a száját sosem kifizetödő dolog, föleg ha a tápláléklánc alján figyel, viszont a történet viszi magát tovább és a mai mezei orvosok nagy részéböl lesz x év múlva a korházi fejesek akik a tanult viselkedési minta alapján pontosan ugyanezt fogják csinálni..

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:55:50

@sunwind:

1. Átlagbélabácsi eldöntheti, hogy dohányzik-e napi 1 doboz cigarettát évente 365 x 550 = 200750 forintért, vagy ezt a 200 ezret másra költi.

2. Átlagbélabácsi eldöntheti, hogy bedob-e napi 2-3 felest a kocsmában, újabb évi 200 ezerért, vagy másra költi ezt a pénzt.

3. A szektorsemleges biztosításnak egy hátránya van: maga az OEP. Elvileg ugye az megoldható lenne, hogy az általam kiállított számlával a beteg becsattog az OEP-hez, és ott kifizetik neki. Ezzel az a baj, hogy az általam kért összeg jóval több, mint amennyit az OEP fizetne, a különbözet elkérése pedig tiltott.
De ha már számos ilyen beteg van, akkor még az informatikát is OEP-esíteni kellene, meg a finanszírozást, én meg nem vagyok hajlandó egy olyan céggel szerződni, ami 3 hónap múlva majd eldönti, hogy mennyit fizet nekem.

sunwind 2010.04.21. 18:07:05

@radiologus.hu: Átlagbélabácsinak inkább azt kellene eldöntenie, hogy a fizetése x (sok) százalékát melyik biztosítónak fizeti, majd azt kellene eldöntenie, hogy a választott biztosítóval kapcsolatban álló melyik intézménybe/orvoshoz ballag el.

Ekkor lenne miről beszélni.

Amíg Bélabácsi fizeti a kva nagy lóvét a vakvilágba és a szerencsétlen magyar állam még arra is alkalmatlan, hogy nyilvántartsa, hogy Bélabácsi biztosított-e vagy sem, ha igen, akkor mennyit fizetett be egyáltalán - valamint Bélabácsi ilyetén célból történt befizetései nem is feltétlenül az egészségügyi szektorba kerülnek - addig leginkább elmenni lehet és kell ebből az országból. Betegnek és orvosnak egyaránt.

Aztán marad az országban az, aki nem adót fizet, hanem segélyt kap, a remek politikai elitünk, a kórházigazgatók, meg a prof. és főorvos urak. Utóbbiak kiszivattyúzzák a feneketlen bödönt, amíg tart. Utána meg bezár ez a bolt, amit úgy hívnak, hogy Magyarország. :-)

sunwind 2010.04.21. 18:12:01

@radiologus.hu: Ja és a poszt eredeti témájához kicsit visszakanyarodva tán ne higyjük ab ovo Átlagbélabácsi pacienst hülyének. Magam pl. nem dohányzom és nem iszom.

Nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy miért nem kapok tisztességes ellátást azért a pénzért, amit biztosításként kifizetek? És miért kell kva sok pénzt kifizetnem plusszban, ha mégis jó ellátást akarok.

adamantium 2010.04.21. 18:15:03

@lükepék: van norvégiában orvosképzés négy egyetemen: oslo, trondheim, bergen, tromso, van 6 egyetemi klinikájuk is, várnak ők orvosokat de igazából csak kicsi helyekre, mondjuk a kicsi hely felszereltsége is veri az itteni klinikákat

adamantium 2010.04.21. 18:20:15

@efhábé: ezért vannak a szabályozott szakmák, van belőle asszem 7 darab, ezeknek van kamarájuk, pont ez a lényeg benne, hogy egymást ellenőrzik mert annyira komoly szakmai tudást igényel, hogy laikus ember nem tudja bírálni az esetleges hibákat, csak hát fletóék megszüntették az orvosi kamarát ezzel is hangsúlyozva, hogy ebben az országban az orvosláshoz mindenki ért

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:24:40

Lényegesen kevesebb lenne a feszkó betegek-orvosok között, ha a mindenkori vezetés a rahedli pénzt nem f.sz szűrésekre, programokra, sztadikra, IBR-re, Keverre, és kötelező ilyen-olyan nyilvántartásokra fordítaná. Ma a piros ruhásokat kell szűrni, holnap a kékeket, orrba-szájba-végbélbe. Tessék inkább butító műsorok helyett korrektül tájékoztatni a plebset: az Alkotmányban szereplő "minden polgárnak joga van legmagasabb szintű orvosi ellátáshoz" c. dalszöveg részlet technikai okok miatt elavult. Nem szakmafüggő, de örök szabály: kis pénz, kis foci, minden területen. Ahol a munkára, anyagköltségre, kiadásokra van elegendő idő, pénz, és nem szorítja a nyakunk senki, lehet teljesíteni. Különben csak vergődés. Ne menjünk messzire, állami szociális otthon kontra maszek öregek otthona. Vonat - taxi, turistaszálló - hotel, lerakat - szupermarket.

vrv 2010.04.21. 18:31:55

@adamantium: Azért ugye te sem gondolod ,hogy mielött kurcsány szaktárs bármit is szétvert volna, volt felelösségre vonás, ez az ami részben nagyon is irritálja az embereket, azt hiszem Szegeden volt az agymütétes beteges csere pár éve kit itéltek el? A beteghordozót, miért nem rögtön Rózsikát a takaritót? Nem tudsz egy olyan történetet mondani ahol elitéltek orvost. NEm tudom a Kende könyv mennyire helytálló, gondolom ha nem lenne az már perelt volna több érintett orvos, viszont ez rámutat a mundér védelmére bármi áron, és elöbb csinálnak egy hentesböl ha jó kapcsolatai vannak főorvost minthogy eltanácsolják a szakmától, ezek után az ember fia ,hogy merjen elmenni egy sima rutinmütétre ha benne van a pakliban, hogy kinyirják közben? Az ETT pedig nem más mint egy gittegylet ha a könyv alapján kell megitélnem ill. a bizonyos perekben nyilatkozó ügyvédek szerint, és itt kb órákat tudnék irni erról ami egy laikus!!!! számára szemet szuró.. mint mühiba..

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:33:36

@efhábé: Ilyen esetben mit kapott az építész?
Ha egy műtét közben kiderülne, hogy kevesebb az anyag, akkor is be kell fejezni. Ugyanolyan minőségben, mintha elég lett volna, de esetükben ez munkaköri kötelesség. Az iparosokat nekem elő ne hozzátok, még egy alátétet se tudnak hibátlanul berakni valahová. Referencia-gázszerelőt vissza kellett hívni másnap, mert ömlött a gáz. 20 perc alatt keresett 14 ezret. Ha ráérek, megsajnálom :)

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:37:28

@vrv: Nem tudjuk, hogy kinek a munkaköri feladata a betegek azonosítása. Különösen akkor, ha ők maguk nem kérdezhetőek meg. Ha valaki téves iratokkal adta át az altatott/eszméletlen embert a kollégájának, onnantól kezdve mindenki sáros lehet, önhibáján kívül is. Ha jól tudom, később bevezettek egy csuklóra köthető azonosító szalagot.

adamantium 2010.04.21. 18:40:15

@vrv: minden civilizált országban van orvosi kamara, és van hatalma is, a betegcserénél, ne haragudj már de milyen szakmai hibát követtek el? rosszul műtötték meg? nem, mert a kamara a szakmai részekről kellett döntsön, az, hogy bekövetkezett egy procedurális hiba a beteg műtőbe jutása során az nem a kamara feladata eldönteni, mondjuk nem tudom, hogy a műtő orvos nem találkozott a beteggel azelőtt soha? ez is elképzelhető. egyébként most van perújrafelvétel a hódmezővásárhelyről szentesre (ha jól emlékszem) utaztatott és meghalt beteg ügyében, itt első fokon elítélték az orvost, mondjuk ezt az ítéletet törölték

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:43:23

@adamantium: Ez a bizonyos H.Á. féle rendelet betartásának következménye volt?

adamantium 2010.04.21. 18:48:32

@NemesekErnyo: hát annak volt a következménye, hogy mindenkit a saját körzetében kellett ellátni, függetlenül attól, hogy te mint beteg hol szeretted volna, illetve ha nem voltál életveszélyben vagy ellátásod halasztása nem jelentett számodra egészségkárosodást akkor mehettél haza, ha körzeten kívülit láttál el akkor meg avval fenyegetted, hogy ki kellesz fizesd az ellátás költségeit. ennek a törvénynek a léte is jelzi, hogy ott fent olyanok vannak akik nem igazán értenek hozzá

vrv 2010.04.21. 18:54:52

@adamantium: Tehát egy elcserélt beteg miatt egy 8 általánost végzett beteghordozó a hibás, akinek a munkaköri leirásába sem tartozik bele, a beteg konkrét azonositása sztem, ebben nem az orvos hibázott hanem a betegirányitó rendszer vizsgázott le.
A hódmezövásárhelyi történet ami érdekes, bár elöre kiszámitható volt,h felmentik. Rengeteg szülészes történet van amit elég sok család szenvedett meg, ami példaértékü: A szülész telefonált és átvágta közben a beteg gátját teljesen, ami azzal járt, hogy örökre pelenkázhatja magát.. el sem marasztalták és az ETT szerint ez nem mühiba.....

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:56:26

@adamantium: Például az is, hogy az érvénytelen jogviszonyúak ellátására sincs finanszírozás. Ha tudsz írni egy számlát, és a beteg fizet, mint a vöcsök (amit kétlek.... l. 300 Ft), akkor mázlid van. Ha nem, akkor elismétled az orvosi szöveg esküjét, és kiegészíted az "ingyen" szócskával :))

Sun King 2010.04.21. 18:58:15

Sziasztok!
Én egy kicsit visszakanyarodnék kacorka írásra.
Magam is „orvosgyerek” vagyok. Édesanyám egy vidéki városban volt negyven éven keresztül gyermek körzeti, majd háziorvos.
A vitaindító írást komoly empátiával olvastam, sok mindent az ott leírtak közül én is átéltem, tapasztaltam, hasonlóan gondolom.
Engedjetek meg pár gondolatot. Kicsit hosszú leszek.
A praxisfinanszírozás bevezetéséig minden (akkor még) körzeti orvos közalkalmazott volt, jó „zsíros” –ha jól emlékszem anyukámé nagyjából- kb. 5-6000 Ft-os bruttó fizetésért. Egy TSZ traktoros többet keresett, mint ők (és ezzel még csak véletlenül sem akarom a TSZ dolgozókat és munkájukat lebecsülni). Akkoriban, úgy emlékszem még volt „táska” pénz –mi így neveztük a paraszolvenciát- ami havi szinten nem tett ki annyit mint a hivatalos fizetése. Mindez a „kártyapénz” bevezetése után megszűnt, a betegek nem is adtak (szerencsére bármily hihetetlen leszoktak róla), de anyukám el sem fogadta volna, mert úgy érezte, hogy nagyon nem lenne illendő. Ugyanis valljuk be, akkor (a kilencvenes évek első feléről beszélünk) ez a finanszírozás jelentősnek mondható jövedelemgyarapodással járt. Akkoriban tudtak autót lízingelni, új eszközöket, műszereket vásárolni, félretenni. Na ez mostanra megszűnt. Higgyétek el, manapság nagyon nagy gondot jelent egy átlagos praxis fenntartása hónapról hónapra. Az eredeti postban leírtakon túl még sok egyéb, jelentős összegű költséget is viselniük kell, amikre nem is gondoltok. Veszélyes hulladék kezelése, orvosi szoftver költsége, hardver karbantartó informatikus átalánydíja, könyvelő, jogász (ha nem egyéni vállalkozó vagy), vizsgálati eszközök, tesztcsíkok, nyomtató patron, papír (ezek fogynak rohadtul, mert adminisztráció az van ám dögivel) stb, stb. Pillanatok alatt elröpül az a soknak vélt összeg, amit finanszírozásként kapnak. Különösen úgy, hogy a finanszírozás jelentősebb részét kitevő pontpénz egy pontra járó forint értékét kb. 10 éve egy petákkal nem emeltek, talán valamicskét még csökkent is. De hagyjuk a dolgok anyagi részét, mert azért nem ők élnek a legrosszabbul. De azért azt én is vastagon aláhúzva leszögezném, hogy nagyon eltúlozzák a mindent tudók azt, hogy micsoda paraszolvenciát tesznek zsebre a háziorvosok. Én nagyon sokat ismerek közülük, és bátran állíthatom, alig, vagy egyáltalán nem kapnak. Nem szégyen, ezért leírom családunk életkörülményét. Egy 60 négyzetméteres lakás, egy 4 emeletes társas házban, egy négy éves Opel Astra, garázs, és nekem egy 40 nm-es, egy szobás lakás, pár millió forintos bankbetét a praxisjog eladásából. Slussz, passz. Ha ez olyan irígylendő... De ezeket sem panaszként írtam, eszembe sem jutna, van sok igazán szegénységben élő ember, akiknek ez az életszínvonal is csak elérhetetlen álom. De azért sok síró, rívó „vállalkozó”, földes gazda, boltos stb. hasonlítsa össze a saját vagyoni helyzetével a leírtakat.
Amit viszont panaszként megjegyeznék, az, hogy nekem bizony sohasem volt úgy anyukám, mint sokan másoknak. Már pár hónaposan bölcsődébe kerültem, mert mennie kellett vissza dolgozni. Hétköznap esténként néhány órára kaptam egy „hullafáradt” anyát, akiből sokszor ilyenkor jött ki a napközben felgyülemlett rengeteg feszültség. A beosztástól függően sok hétvégén nem a rántott csirkét sütötte a családjának, hanem ügyeletben gyógyította a többi gyereket. Sosem felejtem azokat az éjszakákat, amikor a telefon ébresztette fel az egész családot, és beteghez hívták. Szó nélkül öltözött és ment a beteghez, sokszor a kietlen –éjszaka félelmetes- tanyavilágba. Mari nénikről én nem tudok beszámolni, mert gyerekorvosnál ilyenek nincsenek, de bizony sok hülye, felelőtlen, minden felelősséget az orvosra áthárító szülő van ám.
Sajnos a lakosság sommás, általánosító -többnyire negatív- véleménye az orvosokról, higgyétek el, a tisztességes orvosnak és hozzátartozóinak fáj a legjobban. Azok pedig, akikre vonatkozik le sem szarják, éppen azért mert olyanok, amilyenek.
Érdekes anyukám orvoslátogatótól műanyag golyóstollakon, jegyzettömbökön, naptáron és spatulán kívül egyszer kapott egy hordozható CD-s rádiót, de azért is hetekig statisztikát készített, már nem emlékszem miről. Ja, volt még néhány szakmai, gyógyszerbemutató vacsora, konferencia. Semmi hawaii, vagy honolului út.
Az ilyen vitákban mindig felmerülnek a „minden ember munkája ugyanannyit ér, és neki is ugyanannyiba kerül a megélhetés”, „ők sem különb emberek másoknál”, „a mozdonyvezető, a pedagógus, az akárki munkája is ugyanolyan felelősségteljes mint az övék” és hasonló felvetések. Ezekbe én igazából nem szeretnék bele menni, mert a maga módján és nézőpontjából mindenkinek igaza van (lehet). Én csak azt szeretném, hogy az igazából a rendszerváltás óta „divatba jött” és egyre erősödő orvos ellenes attitűdből vegyünk vissza. Mert higgyétek el, egyre kevesebben akarnak orvosok lenni, és ebből pár évtized múlva nagy gáz lesz. Tudom, ez nem oldódik meg egyik napról a másikra, nagyon komoly politikai és társadalmi akarattal lehet csak rendezni ezeket az évtizedes problémákat. De félek, hogy abban az országban, ahol a 300 forintos vizitdíjat ki lehetett nyírni, közben (állítólag) sok-sok milliárdot fizetünk ki paraszolvenciaként, nehezebb lesz pozitív változásokat véghezvinni, mint azt én mindig is reméltem.
És most jöhetnek az újabb, „majd ha ráérek, elkezdem sajnálni” típusú bejegyzések.

adamantium 2010.04.21. 19:01:01

@NemesekErnyo: hát az kétségtelen, hogy a biztosítás nélküliek helyzete nálunk nem tisztázott, jobb helyeken, csak a sürgősségi ellátás ingyenes, nálunk meg aláíratunk velük egy papírt, hogy tudomásul veszi, hogy figyelmeztettük arra, hogy nincs biztosítása, de, hogy ebből valakinek gondja lett volna, ne adj Isten ki kellett volna fizesse az ellátást még nem hallottam
@vrv: nyugaton elintézték volna peren kívül a család hallgatását megvásárolva, itt azonban, mivel az orvosra nem tudták rábizonyítani a hibát a leggyengébb láncszemre verték rá a balhét

vrv 2010.04.21. 19:23:28

@adamantium: Rosszul fogalmaztam, de ezt amugy sem olvastam:), tehát igazán elmarasztaló itélet- börtönbüntetés, hivatástól való eltiltás stb- nem történt sztem kies hazánkban.
Annak viszont örülök, hogy átment a beszélgetés kulturba, és nem az anyázás

adamantium 2010.04.21. 19:36:42

@vrv: nézd minden orvosnak van biztosítása (magyarországon az intézményen keresztül van biztosításod ahol dolgozol, ha magánpraxisban dolgozol akkor külön kell kötnöd) ez olyan mintha cascod lenne. ha okozol egy balesetet akkor a casco téríti a károkat nem? tehát én ezeket a pénzbüntetéseket sem értem. a súlyos sérülésekre visszatérve: mindennapos, hogy focimeccsen, boxmeccsen, rugby meccsen,... stb az egyik fél eltöri a másik orrát, bokáját, ujját, néha meg is hal egy-két sportoló én mégse láttam még csak pert se ebből, egy két meccs felfüggesztést igen, az van orvosoknál is, bizonyos időre megvonják tőled a praxisjogot, gyakran az intézmény már azért szerződést bont veled mert rossz hírbe keveredtél, nem kell elítéljenek - lásd a szegedi patológus akit angliában tiltottak el valami minimális tévedési rátáért, őt szegeden is kirakták ha jól emlékszem

vrv 2010.04.21. 19:47:24

@adamantium: Igen de egy nagy különbség azért van a focimeccs vs orvoslásban elkövetett mühiba között, az egyik önként és dalolva a másik pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlanság, veszélyeztetés stb stb.
A korházak épp ezért akarnak mindig kibujni a kártéritési kötelezettség alól, mivel egyrészt nagyon megemelné a biztit, behatárolt az éves keret,ill ha sztem kimeritik a keretet eléggé megemelkedik a biztositás.

adamantium 2010.04.21. 19:54:12

@vrv: hát ne haragudj de ha egy focista főállásban van alkalmazva egy klubnál akkor bizony munkaidőben focizik, ha eltörik a lábát az munkaidőben történik, tehát munkabaleset, aki elköveti az is munkáját végzi tehát foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés. ha nem vagy eszméletlen akkor bizony téged is önként visznek kórházba, alá is írod, hogy megengeded, hogy megműtsenek, akkor te is önként, mondjuk inkább ordítva mint dalolva mégy a műtőbe. azt, hogy valaki nem szívesen ismeri el a hibáját mert az pénzébe kerül alapvető tulajdonságnak tekinteném és nem kötném az orvosokhoz, hisz gondolom te se szívesen ismered el, hogy hibáztál ha bármi esélyt is látsz arra, hogy ingyen kigyere a történetből

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 19:57:14

@sunwind:

Azért, mert ha elmész kettesben vacsorázni a feleségeddel, akkor még 8 embert is megvacsoráztatsz.

senor calavera 2010.04.21. 20:03:51

@Billy Shears: Egyetértek veled, kivéve, hogy a 3OO Ft-os vizitdíj nem megoldás semmire, nem nevezhető reformnak, és legkevésbé sem váltja ki a paraszolvenciát.

adamantium 2010.04.21. 20:08:09

@senor calavera: a 300 forint az arra, volt jó, hogy növelje az adminisztrációt, igazán pénzt nem hozott az egészségügynek. az 1000 forintos büntetődíj meg nevetséges volt, igazán nem fékezett meg senkit, az orvost meg a gonosz bácsi szerepébe állította aki megbünteti a rosszalkodó beteget. ki hallott már ilyet

sunwind 2010.04.21. 20:08:18

@radiologus.hu: Nincs feleségem. :-)

Meg mert a számlám felét nem a kajámra költik, hanem abból kurvázik az étteremvezető/szakács.

sunwind 2010.04.21. 20:13:00

@radiologus.hu: Ráadásul ezt a problémát is talán hatékonyabban lehetne kezelni normálisan működő (pl. privát) biztosítási alapon. Merthogy akkor a biztosító érdeke lenne, hogy kövesse, hogy fizettem-e és mennyit.

Nem pedig a mindenkori kormány akarna szavazatmaximalizálni. (Tehát, hogy mindegy, hogy fizetsz-e barátom adót, járulékot, mindenképpen jár neked az "ingyen" vonatjegy, segély, orvosi ellátás, stb., stb.)

senor calavera 2010.04.21. 20:39:05

Csak fura számomra, ha valaki orvos-gyermekként látja ugyan az igazságtalan, kizsákmányoló rendszert, mégis megoldást látna a vizitdíjban.
Amíg mi, orvosok és orvos-családtagok sem vagyunk képben a parasztvakító intézkedések terén, nem csoda, ha kevésbé tanult honfitársaink meg vannak győződve arról, hogy miattunk nem javult az eü. Hiszen leszavaztuk a "húdenagy reformokat".

gillian 2010.04.21. 20:56:00

@Véleményem szerint: bocs, csak most néztem vissza...
Azért, mert attól a nagybátyám nem fog feltámadni, viszont az anyám belehalna egy ilyen cirkuszba (20 éve depressziós, 4 gerincsérv műtéten van túl, és 20 éve nem dolgozhat, valamint magányos, mert apám meghalt).
Ha egyedül kéne végigcsinálnom, talán ráugranék a dologra, hogy legközelebb gondolkodjon az a barom orvos, de így én sem vállalom sajnos.

szabidoki 2010.04.21. 20:57:17

@vrv: lehet, hogy ez furcsa lesz, de a szegedi betegcserés ügynél tényleg nem az ügyeletes orvos hibázott, hanem az egyik nővér, ő keverte össze a két beteget. A beteghordó meg elhitte neki, őt azért cincálják. Gusztustalan az egész ügy. A beteget egy másik intézetben operálták, azért nem tudott róla semmi előzményt az operáló orvos, csak a műtőasztalon derült ki, hogy a CT-n látható agyvérzés nincs sehol, és akkor kezdődött a nagy szaladgálás.
A mindszenti beteg meg azért bajos, mert épp akkor módosították az ellátási körzetek határát, és így Mindszent a vásárhelyi kórháztól átkerült a szentesihez, mint súlyponti intézményhez. Ez még nem is lett volna baj, csak ha körzeten kívüli beteget fogadott az intézmény, azt az OEP nem fizette ki, úgyhogy a vásárhelyi kórházban mindenkire ráparancsoltak, hogy a körzeten kívülieket el kell hajtani. A kollegina kétségkívül hibázott, amikor érdemi vizsgálat nélkül zavarta el a mentőt a beteggel, de annyi a javára írható, hogy csak próbálta betartani a saját kórháza szabályait, amit a dilettáns kormányzati intézkedések következményeként hoztak.

szabidoki 2010.04.21. 21:00:02

@sunwind: fentebb már írtam, gondold végig, hogy micsoda macera megcsináltatni egy karambolos autót, egészen biztos vagy abban, hogy jó lesz az neked, ha biztosítótársaságok fogják irányítani az egészségügyet?

adamantium 2010.04.21. 21:11:43

@szabidoki: szükség van a magánbiztosítók megjelenésére mert igény van rá, egyesek áldoznának is azért, hogy jobb ellátásban részesüljenek - ez jelenthet egyágyas szobát, TV, videó, internet, telefon a szobában, saját nővér, de ugyanakkor jelentheti azt is, hogy egy jobb, modernebb implantátumot kap amire egyébként nem lenne pénze a kórháznak vagy nem térítené az OEP, előre kerül, vagy egyáltalán nem is szerepel a várólistán. a gond az, hogy nálunk még kommunista a mentalitás, az emberek azt hiszik, hogy ha fizetik a biztosítást akkor mindenből a legjobb jár, pedig a biztosítóház az bizony veszteséges, nem engedheti meg az állam magának ezt, még ha látszólag nem is etikus, de ahogy az életben is egyeseknek daciara tellik másoknak BMW-re, ezt nehéz lesz elfogadni de eljön majd az idő amikor bekövetkezik, ahogy minden nyugati országban megvan

sunwind 2010.04.21. 21:16:24

@szabidoki: A jelenlegi állapotok tarthatatlanok.

Viszonylag sokat jártam külföldön orvosnál, kórházban. Műtöttek is. Volt egészségbiztosításom minden esetben. Soha semmi gondom nem volt a kifizetéssel és az ellátással.

A biztosító érdekelt abban, hogy vele szerződjek. Az egészségügyi intézmény pedig abban, hogy hozzá menjek gyógyulni.

A jelenlegi magyar modellben senki nem érdekelt rajtam kívül abban, hogy korrekt ellátást kapjak. Az orvos sem. A keresleti piac sajátosságaiból adódóan tudja, hogy a borítékot így is úgy is megkapja. Ha nem tőlem, akkor másoktól - a paciensek 90%-ától. Az én helyzetem egyenlő a totális kiszolgáltatottsággal. Bármennyi járulékot fizetek is és bármilyen vastag borítékot csúsztatok is bárki zsebébe.

Amíg a rendszer motivátorai azok maradnak, amik jelenleg - ez a helyzet nem fog változni.

vrv 2010.04.21. 21:20:53

@szabidoki: Nem irtam, hogy az orvosok lennének a hibásak, a második történetben szintén vélelmezhetö volt, hogy nem vonják felelösségre mivel a "szabályok" szerint járt el, bár ha esetleg szabályellenesen jár el talán emberségesebb lett volna a történet, de nem az én véleményem a mérvadó:)

adamantium 2010.04.21. 21:22:14

@sunwind: áruld már el azt a helyet ahol a páciensek 90%-a borítékot ad, de ne nőgyógyászatot mondjál. esetleg mutass egy ilyen patológiai intézetet, laboratóriumot, radiológiát. ezek a számok meseszerűek. szívesen meghívnálak az ambulanciára, hogy lásd 100 betegből 10 ad vatikáni valutát, 3 naponta egy meg beállít egy kis sütivel vagy bonbonnal, én még ott boritékot nem láttam, legfeljebb szökőévben egyszer, vagy rossz helyen dolgozom?

adamantium 2010.04.21. 21:30:22

@sunwind: tudod volt egy cikk nem is olyan régen, hogy a klinikai ellátásban a betegek 90%-a ad hálapénzt, átlag 30 ezret az orvosnak és 7 ezret a nővérnek, jót nevettünk rajta. én jelenleg olyan 1000-1200 beteget látok el egy évben ambulancián és 4-500-at visszarendelőben, az ugye kb 40 milla, a nővérnek meg 10 milla, nevetséges. voltak rosszabb időszakaim amikor keményen nyomtam az igát az ambulancián 5-6 ezer beteget láttam egy évben, gondold el 150 milliót kerestem, fantasztikus, kár, hogy nem találtam meg

sunwind 2010.04.21. 21:42:07

@adamantium: Elárulom.
Ezidáig a következő egészségügyi ellátásokat vettem igénybe:
- fogászat (magán)
- nőgyógyászat (magán)
- vizsgálatok - MRI, röntgen, labor, EKG (magán)
- idegsebész (magán)
- gyógytornász (magán)
- gyógymasszőr (magán)
- gerincsérvműtét (állami - borítékkal)

Azért vettem igénybe a magánorvosokat, mert sem időm, sem pedig idegzetem nincs a mai magyar egészségügyi viszonyokban való részvételre. Sebészeti műtét után/előtt meg gondolom Te is találkoztál már a paraszolvencia gyakorlatával.

Nyilván vannak olyanok az egészségügyi szférában, akik jóval kevésbé részesülnek a borítékos jótéteményekből, mint szerencsésebb és talán előrelátóbb kollégáik (aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók, stb.)

Igazából nem is nagyon értem, mivel vitatkozol. Én azt mondom, hogy az egészségügyben átlátható viszonyokat és világosan szabott érdekeltségi viszonyokat kellene teremteni. És a benne dolgozók, akik a legpontosabban ismerik a jelenlegi borzasztó helyzetet is végre elismerhetnék, hogy rendszerszintű változtatások nélkül a magyar egészségügyi szisztéma nem működtethető tovább.

Mert pl. azokra az egészségügyi dolgozókra is nagyon nagy szükség van, akik nem a borítékos pozíciókban dolgoznak. Normális anyagi érdekeltséget kell teremteni számukra, mert ellenkező esetben pl. elmennek az országból - szerintem teljesen érthető módon.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 21:42:32

@adamantium:

Ez csak a szokásos történet, amikor a betegek egymásnak hazudnak a kórteremben, no meg a felmérő embert is el akarják kápráztatni, hogy ők mennyire nagymenők, hogy ötezret adnak parába egy vizitért.

sunwind 2010.04.21. 21:48:25

@radiologus.hu: Egy tervezett sebészeti műtét után szerinted hány százaléka fizet a pacienseknek (nyilván lehetőségei és elégedettsége arányában meghatározott összeget)?

Az, akiken Te gúnyolódsz, azok a rákos, 60-70-80 éves öregasszonyok, akik a kuporgatott ezreseiket-ötezreseiket adják oda a nagyságos doktor úrnak, nagy hajbókolások közepette.

A helyedben mélységesen szégyellném magam ezért a beszólásomért.

sunwind 2010.04.21. 21:50:04

@radiologus.hu: Áttétes agydaganattal pl., két nappal a műtét után ritkán szórakoztatják olyan módon a betegek egymást, ahogyan Te úgy tűnik, elképzeled.

adamantium 2010.04.21. 21:50:38

@sunwind: aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók na ezek aztán tényleg soha nem kapnak: nálunk az anesztesek max ügyeletben találkoznak a beteggel műtét előtt, egyébként a beteg az aneszteziológiai véleménnyel jön felvételre, baleseti ambulancia - ugyebár oda a beteget általában hozzák, nem készül otthon borítékkal, vérellátó???? na még életemben soha senkit nem láttam aki pénzt adott volna mikor elment vért adni.
"Sebészeti műtét után/előtt meg gondolom Te is találkoztál már a paraszolvencia gyakorlatával." hát én előtte még soha életemben nem találkoztam.
én azt nem szeretem, hogy na jó a nőgyógyászok kivételével legalább 10 szeresen felfújják a paraszolvencia mértékét. de ne feledjük, hogy az a nőgyógyász kap pénzt aki valakinek a magánorvosa, aki az ügyeleten szül az ugye ingyen is szülhet, tehát az aki ott fizet egy plusz szolgáltatásért vagy annak reményében történik

sunwind 2010.04.21. 21:52:56

@adamantium: Ezt mondom, ember! Hogy Ők nem kapnak. Én vagyok ennyire értelmetlen, vagy Te vagy már fáradt?

adamantium 2010.04.21. 21:54:50

@sunwind: mint szerencsésebb és talán előrelátóbb kollégáik (aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók, stb.) - na én ebből azt vettem ki, hogy ezek a szerencsések

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.21. 21:55:32

Orvos vagyok, nőgyógyász nem. Mégis a sokat emlegetett nőgyógyászokkal kapcsolatban szólnék hozzá. Nem kötelező hogy saját nőgyógyászod ,szülészed legyen. Ez egy magyar specialitás. Ha valaki végig készenlétben áll a terhességed során és bemegy amikor szülsz az extra szolgáltatás, ami nincs benne a munkaköri leírásában és a fizetésében sem. DE kedves kismamának sem jár ez a szolgáltatás a tb. keretből.Tehát a kismama olyat kér ami nem jár neki, az orvos meg olyat nyújt ami nem kötelessége. Nyilvánvalóan kialakult egy ár az extra szolgáltatásért.A baj nem itt van, hanem hogy magán célra használja az adófizetők pénzéből fenntartott intézményt, felszerelést. Ezt viszont azért meg lehet oldani és sok helyen meg is oldják, műtő bérleti díj stb.
Tudom senkit nem boldogít ha máshol másképp van, de mivel már mások is hivatkoztak külföldi tapasztalataikra ezért csak megemlítem. Svédországban a terhesség során orvossal akkor találkozik a kismama, ha valami komplikációt talál a védőnő. Akkor specialistához, vagyis szakorvoshoz küldi. Egy darab UH vizsgálat van, amit a 16-2o hét között a védőnő csinál. Ennyi más nincs. Szülésnél sincs orvos,csak ha komplikátió van. Norm.esetben amikor eljön az idő, akkor bemész és az akkor éppen szolgálatban lévő bábánál szülsz. Szülés után pedig, ha minden rendben ment,6 óra (!!) múlva pakolsz és hazahúzól a gyerekkel.
Ez jár az adójukért(más finanszírozási rendszer van)Meg sem próbálnak kiskaput keresni.
Itt viszont senki nem pocskondiázza a nőgyógyászokat. megkapja az otthoni 1ox-es fizetést a napi 8 óráért.Erre jön az ügyelet.
Kiváncsi lennék mi történne otthon, ha ezt ilyen formában bevezetnék!

vrv 2010.04.21. 22:03:54

@adamantium: Alapvetöen ez a para téma tul van lihegve (grat a 150misihez:) ) viszont az onkologia sajnos nagyon lehúzós hely tud lenni.. a zsebböl árult kisérleti készitmények és tsai, aki ilyet csinál a kezét letörném komolyan mondom, viszont amikor anno a lányomat mütötték, és nem sikerült a mütét is megkérdeztem tudunk e vhogy esetleg segiteni igy tartottam illendönek ha már a lehetetlennel probálkoztak 9 orán keresztül, de nem fogadta el a sebész hanem a korház alapitványát ajánlotta mint alternativát.
A szülészeti pénzeket sem nagyon értem miért kell egy nögyogyinak 200e ftot adni egy szülésért???? Ez a felvágos anyukák által feltornázott árak....
Viszont a korbocnokok parapénzére kiváncsi lennék:)

adamantium 2010.04.21. 22:04:11

@szil5: a védőnőnek joga van UH-t csinálni? és milyen leletet ad ki róla? milyen kompetenciával? mi van ha elnéz valamit? milyen felelőssége van benne hisz nem orvos?

sunwind 2010.04.21. 22:05:50

@szil5: Na, azért álljunk meg! A magyar kismama nem azért ragaszkodik a saját orvosához, mert hülye - hanem mert mások és a saját súlyos múltbeli tapasztalatai azt mutatják a magyar egészségügyről, hogy ha valahova ismeretlenül, immáron kiszolgáltatottan beesel, akkor ott a legkisebb eséllyel fog megfelelő színvonalú szolgáltatást kapni - ismeretlenül, extra pénz nélkül.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen különbségekkel lenne leírható a két helyzet: amit a svéd kismama tapasztal, mikor váratlanul beesik az idegen orvoshoz szülni Svédországban, illetve mikor a magyar anyuka esik be Magyarországon ugyanígy.

Ne legyünk már álszentek, kolléga! Pontosan tudod Te, mi okozza a két gyakorlat közötti különbséget. Az, hogy ha Mo-on ismeretség nélkül, paraszolvencia nélkül esel be egy nagyobb beavatkozásra, akkor jó eséllyel leszarnak. Tán Svédországban nem.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon kíváncsi lennék a magyar nőgyógyászok reakciójára, amikor közlik velük, hogy mától szülésznő vezeti alapból a szülést - nekik nem kell jelen lenniük, csak ha probléma van. Szerinted mi lenne a reakciójuk? :-)))))))

sunwind 2010.04.21. 22:08:19

@sunwind: Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen különbségekkel lenne leírható a két helyzet: amit a svéd kismama tapasztal, mikor váratlanul beesik az idegen SZÜLÉSZNŐHÖZ szülni Svédországban, illetve mikor a magyar anyuka esik be Magyarországon ugyanígy.

elírtam, bocs.

szabidoki 2010.04.21. 22:24:34

@sunwind: de szép is lenne, ha a betegek 90%-a hozná a borítékot, óóóó....
Attól tartok, a valóság inkább az, hogy 90% nem hoz, mert úgy gondolkodnak, mint te, hogy majd hoz a többi...
Az kétségtelen tény, hogy a magyar egészségügy igen rossz állapotban van, de szerintem erre nem megoldás a magánbiztosítós rendszer, mivel a biztosítónak az az érdeke, hogy minél több pénzt vegyen ki a rendszerből. Nem azért dolgozik, hogy te minél hamarabb meggyógyulj, hanem azért, hogy a kezelésed a lehető legolcsóbb legyen. Ezt meg már a mostani eü. irányítás is meg tudta csinálni :(
Szerintem meg kell maradni az egy biztosítós rendszernél, de ki kell nyitni az ágazatot, meg kell adni a lehetőséget, hogy magánkórházak is végezhessenek OEP-finanszírozott kezelést. Így meglenne az olyannyira áhított verseny, a költségek csökkenése mellett.

NemesekErnyo 2010.04.21. 23:45:39

@sunwind: Borítékos pozícióban a dolgozók talán 10%-a űzi a praktikát. A maradékot pedig rendületlenül döngölik - miattuk.

NemesekErnyo 2010.04.21. 23:51:14

@szabidoki: Laikusok szerint a gyógyszerpiacon is úgy lenne verseny, ha nem gyszereket, hanem hatóanyagokat írnának fel az orvosok. De nem valószínű, hogy a gyárak mind lehúznák a rolót, hiszen több lábon állnak a piacon, ha nem árulhatják az egyiket, áttérnek a másikra. Inkább az orvoslátogatók átmennének patikalátogatóba, és onnantól kezdve a (beteget nem vizsgáló) patikus dönt. Ez a katyvasz kicsiben már most is érzékelhető, amikor helyettesítik a gyógyszert, a kapott nevét pedig a beteg nem tudja.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 00:08:48

@sunwind:
Sokan nagyon meglepődnének az itteni helyzeten és az elltáson. Szoktam mondani, hogy az elégedetlen magyar betegeket kihoznám ide türelmet gyakorolni (ami otthon van az nem várólista az ittenihez képest) a svéd orvosokat meg elküldeném Magyarországra egy kis túlélő túrára. Gyakorolohatnák hogy lehet pénz, felszerelés nélkül, hullafáradtan csodát csinálni.Amióta itt dolgozom négy éve nem hallottam olyat, hogy orvos házhoz megy.
Vannak körzeti rendelők, némelyik orvos nélkül húz ki hónapokat."Jól" képzett, okostojás nővérek osztják az észt telefonon. Ők az első szűrő orvoshoz be sem jutsz sokszor.
Bemész a kölyköddel és a növér úgy dönt, hogy nem kell ide orvos, menj a patikába és vegyél neki lázcsillapítót. Orvos létemre megpróbáltam egyszer , amikor úgy ítéltem meg,hogy ez már több a kettőnél, nem merem otthon vállalni az orvoskodást szubjektiv anyaként. Úgy elhajtott a nővér mint a pinty, mert a gyerek még nem volt 3 napja beteg. Itt ez a szabály és be is tartják nagyjából. Ha a gyerek lázas kivárnak 3 napot, ahogy az elő van írva és csak utána mennek a rendelőbe.Gyerekgyógyászati ellátás alapszinten nincs. A gyereket is a felnött rendelőbe kell vinni. Gyerekgyógyászhoz, csak súlyos komplikációk esetén küldenek tovább.
Én és sok itt dolgozó magyar kollega nem véletlenül járunk továbbra is haza, ha valaki a családból beteg. Gyorsabb is jobb is az ellátás szakmailag. Ülök a repülőre és tűz haza, ha valami baj van.
Kicsit összevissza csapongok, de késő van már.
Egy másik eset. Kislányom hetek óta nem érezte jól magát. Nem részletezem a tüneteket nem az a lényeg. Próbáltam iidőpontot kérni a rendelőben, mivel szerettem volna legalább egy vérvételt. Telefonálás napokig, csak üzenetrögzitó, nyomja meg az 1 gombot ha.. és így tovább. Végül a gép felajánl néhány időpontot, amiből választanom kell, mikor hívjon vissza egy növér. Nem jött össze. Ezután e-mail, részletesen leirva mindent. Másnap telefonon egy nővér felhívta a férjemet és kérdezett még dolgokat, mert ugye nem volt az ügy a szokássos" ha lázas vegyen aszpirint" ügy. Igérte, hogz jelentkezik. Eltelt 2 hét. Meguntam. Elővettem a jól megtszokott szocilaista kapcsolati rendszert. Volt nálam előzőleg az osztályon egy volt Jugoszláviából származó rezidens gyakorlaton, aki ezután az adott rendelőbe került. Felhivtam hát a privát mobilján és elmondtam, hogy milyen laborokat akarok. Elintézte, másnap megolt. A kész eredményekkel bementem a "gyerek központba" és orvost követeltem. A pultos csaj(orvosirnok) először al akart hajtani, de végül sikerült egy növérrel beszélnem, aki felfogta. Adott egy időpontot 4 héttel késöbbre. Ahol lakunk az egy 3o ezres város, hetente egyszer jön ki Örebroból gyerekgyógyász konziliumot adni.A 4. héten éppen egy gyerek gasztroenterologiai területen dolgozó, de még nem szakorvos kollega jött. Merthogy majdnem mindig más jön. Szavam nem lehet alaposan megviysgálta a gyereket, támadt még egy ötlete, adott hát beutalót kiegészitő laborokra. Vérvétel ott helyben még akkor. Leletet itt nem adnak beteg kezébe. Ezt követően egy hónap múlva kaptam tőle levelet(itt ez van visszarendelés helyett),hogy a kért laborok nagtivak és hallassak magunkról ha továbbra sincs jól a kislány. Esetleg tovább keresni a baj okát, azt már nem. Mivel ezután nem sokkal hazamentünk nyaralni, felkerestük a volt házi gyerekgyógyászunkat. 2 nap és meg volt a diagnozis és a korrekt kezelést is megkapta.
És ez itt nem egy rémtörténet, hanem a napi valóság.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:15:03

@sunwind:

Az, hogy a betegek hazudnak egymásnak arról, hogy egyáltalán adnak-e az egészségügyi személyzetnek plusz pénzt, és ha igen, mennyit, ténykérdés.

Hazudnak. Nem mondanak igazat.

Pont.

Saját tapasztalat, rezidensként voltam klinikai gyakorlaton és egy bent fekvő jó ismerősöm elmondta, hogy a szobatársaitól mennyi pénzt "kaptam".

Tényszerűen meg semmit.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:16:13

@sunwind:

2 nappal az agyműtét után a betegek a neurointenzíven vagy az őrzőben hevernek.

Nem tudom, miről írsz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:18:01

@adamantium:

Annyi kompetenciája van, amennyit a svéd jogszabályok adnak neki.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:19:23

@sunwind:

"Arról nem is beszélve, hogy nagyon kíváncsi lennék a magyar nőgyógyászok reakciójára, amikor közlik velük, hogy mától szülésznő vezeti alapból a szülést - nekik nem kell jelen lenniük, csak ha probléma van. Szerinted mi lenne a reakciójuk? :-))))))) "

"Semmi baj, de adj annyi legális fizetést, mint a svédek." :-))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:21:46

@szabidoki:

"Szerintem meg kell maradni az egy biztosítós rendszernél, de ki kell nyitni az ágazatot, meg kell adni a lehetőséget, hogy magánkórházak is végezhessenek OEP-finanszírozott kezelést. Így meglenne az olyannyira áhított verseny, a költségek csökkenése mellett. "

A jelen finanszírozási táblázattal nem működik a dolog. Amire az állam fizet 1200 forintot, az magánban legalább 4000-5000-be kerül.

Nem véletlen, hogy nekem sincs direkt OEP-szerződésem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 00:48:43

@radiologus.hu:
Csak tájékoztatásul és nem is igazán neked.
Egy 5o -es szakorvos fizetése Svédországban 6o-65 ezer SEK brutto. Ebből kb.4o a netto. A boltban ugyanannyiért vásárolok majdnem mind otthon. Egy heti bevásárlás 5 embernek nálunk 5-6ooSEK. Benzin ugyannyi.
Ha vállalod, hogy bérorvosként dolgozol, ami kisit cigányélet, akkor heti(!)30-4o ezer SEK. Fizetés két hetente.Azokon a heteken dolgozol és ott ahol akarsz.
Hogy mi kell ehhez? Bármilyen furcsa, de sokszor le kell adjál az otthon megszokott szakmai színvonalból.Ja és 6 hónap alatt kell összehozni a nulla szintről egy felsőfoku nyelvizsgát svédből.Ezt persze a svéd állam fizeti.

bakela 2010.04.22. 00:53:55

Nem igazán tudtam végigrágni magam az összes előzményen, de néhány gondolatot megosztanék veletek:

30 éve vagyok orvos. Qrva sok tanulás, Summa cum laude diploma, 2 jeles szakvizsga.
1. munkahelyemen 7 évig havi 8 kőkemény ügyelet: több mint 300 óra meló/hó. Amikor 1. gyermekem megszületett, a hónap végén szüleimhez jártunk kajálni- a fizetésből már ezze nem futotta /akkor 1 culáger ennyit 8-10 nap alatt keresett/ Ez idő alatt 2X /kettőször kaptam parát/
Mivel nem akartam éhen halni, kimentem körzetbe:
Hétfő reggel 7- től szombat reggel 8-ig folyamatos készenlét, a "rendes" munkán kívül, + levezetőnek havi egy 12, és egy 24 órás ügyelet: ingyé' /00 Ft./ 20 évi orvoskodás után néztem körül.
Addigra már annyi időt dolgoztam, mint 2-3 itt fröcsögö tahó összesen sem az egész életében. Mit láttam? 5-10 évvel az átlag paraszt életkora előtt elhullott kollégák sora, tönkrement családok, a vég nélküli hatalmas megterhelésbe belerokkant kiégett egészségügyiek. Ráadásul megbecsülés nuku- még az is kakát kenni rád érzi jónak, aki tényleg a tetves életét köszönheti neked. Patkány politika alantas indulatokat korbácsol ellened, amire az örvényféreg szellemi színvonalán álló nép, még nyáladzva rá is játszik.
Akkor döntöttem el, hogy ez nekem nem kell tovább. Mivel az átlag parasztból addigra annyira elegem lett, hogy beláttam, nincs az a para, amennyiért én akár csak külsőségekben is nyaljak nektek, vagy 1 másodpercet is úgy éljek, hogy a kedvetekbe járjak, némi baksis reményében, én biz'a változtattam. Ha annyira becsültök, ahogy itt is bebizonyosodott, én tényleg csak annyit dolgozom, amit a törvény előír: heti 15 órát. Ha nem fértek be ebbe az időbe, hát majd vártok holapig, vagy holnaputánig. Ha "sürgős" a bajotok, majd 1-2 óra múlva odaérek hozzátok. Ha ez nem elég gyors az összes köcsög ingyen hívhatja a 104-et. Az autómról rég levettem a vörös keresztet. A sürgősségi táskám csak akkor teszem be a kocsiba, ha családtagom is velem utazik, vagy ha hozzájuk megyek. Ha lehet, elkerülöm, hogy a véretekkel, taknyotokkal, sz@rotokkal kenjem össze a kezem. Mindemellett, szívesen fogadom az orvoslátogatókat: csupa kedves, értelmes, ápolt fiatal nő. Felüdülés a sok büdös mosdatlan rohadó hónaljú itt hörgő után. És igen, évi 4-500 e ft-ot is hoznak a konyhára- többet, mint a para. "Mondd, te kit választanál?" Ki nem sz@rja le, hogy nektek + 20 percet kell várni! Mindamellett a szakmai önbecsülésem sikerült megtartani, ha hiszitek-, ha nem a szakterületemen most is foghatatlan vagyok. De ti jöttment askenázi 'Á' betűs ügyvédeket legalább 100X jobban megbecsültök. Az ő munkájuk legalább 100x többet ér mint az enyém, 100x nagyobb a társadalmi haszna -legalábbis kb. ennyiszer jobban megfizetitek, úgy-é?
Tehát gyógyíttassátok magatok ügyvédnél.
Ha mégsem, akkor várjátok ki befogott pofával, amíg sorra kerültök nálam. Ne szorongjatok, nem várok parát- én mindenkit egyformán kezelek: 30 év után valamennyieteket egyformán lesz@rom, és megvetem. Ne feledjétek, az élethez szerencse is kell!
Hogy soha ne legyen lelkiismeretfurdalásom, rendszeresen olvaslak benneteket itt, és a hasonló szájtokon. Ez a Substral a lelkemnek.
Ja, Mo-n egy orvos sem tett "hippokratészi" eskűt - sajnos. Abban azért elég furmányos dolgok vannak, kár, hogy egyikőtök sem vette a fáradtságot, hogy utána nézzen.
Aki köztetek 60 alatti, az még meg fogja érni, hogy 40-50 km-t kell, hogy utazzon, hogy egyáltalán lásson orvost /vagy ukrán felcsert/, de megérdemlitek,- ezt is.
Mivel ezeket a legcsekélyebb indulat nélkül le tudom írni, bizonyos vagyok: túléllek benneteket.
-Ne kend a sz@rt a falra!-
Isten éltessen ENGEM, általatok!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 01:19:37

@bakela:
Ez volt a mai psychoterapiám, köszönöm!

sunwind 2010.04.22. 07:46:42

@radiologus.hu: Na, asszem itt a tipikus példája a tipikus magyar orvosmentalitásnak. Nagyképű vagy, arrogáns, hülyének nézed a beteget és képtelen vagy felfogni, hogy a beteg nem szórakozni jár sebészeti műtétekre, hanem gyógyulni.

Az a baj, hogy ezen a színvonalon, hogy úgymond:
"Az, hogy a betegek hazudnak egymásnak arról, hogy egyáltalán adnak-e az egészségügyi személyzetnek plusz pénzt, és ha igen, mennyit, ténykérdés...Pont."
nem lehet értelmes vitát folytatni.

És az ember naivan azt gondolná, hogy önmagát az értelmiség krémjéhez tartozónak érző ember (hiszen már többször leírtad, hogy Te ilyen vagy olyan szakmához tartozókkal szemben mennyit tanultál, mennyi tudást halmoztál fel) valahogy ráérez, hogy ez így nem egy értelmes vita.

Szerinted erre mit lehet válaszolni:
Mint az óvodában: "Nem is a betegek hazudnak, hanem az orvosok, beeee"??

Ezen a szinten én befejeztem.
Csak még annyit: egy egészséges, valódi versenyen alapuló piacon Te már éhenhaltál volna, ha élőben is így viselkedsz a betegeiddel, mert senki be sem tenné hozzád a lábát. Abból, hogy nem ez történt - látszik, hogy mennyire rossz is a helyzet.

NemesekErnyo 2010.04.22. 07:58:47

@sunwind: Azért vannak, akik adnak.
Ismeretségi körömben én is gyakran hallom ezeket a felhangokat. Aztán megkérdezem, hogy TE mennyit adtál? Mire ő: Én? Lófaszt ezeknek, egy fillért sem.
Vannak itt is olyanok, akik napok óta fröcsögnek, a következő kommentben pedig azt írják, nem is jártak orvoshoz. Hamar le lehet ám bukni :)

sunwind 2010.04.22. 08:16:46

@radiologus.hu: Idegsebészeten voltam műtve. Jó néhány agydaganatos szobatársam volt.

Bár az az érzésem, hogy azt feltételezed rólam - nem hazudok. És hülye sem vagyok - nem úgy mint az általad képzelt átlagbeteg. Nem iszom, nem dohányzom, nem kábszerezem, viszont rendszeresen sportolok/sportoltam, amíg tudtam.

És nagyon sokat tanultam és nagyon sokat dolgoztam, addig amíg nem kényszerített pihenésre a betegségem.

És közben nagyon sok pénzt fizettem azért, hogy emberként viselkedjenek velem azok az embertársaim, akik az én adómból élnek és akik (bár nincsenek vele tisztában) szolgáltatási tevékenységet folytatnak.

........

Nagyon tanulságos számomra, hogy az itt megjelenő orvosok úgy ítélik meg a helyzetet, ha jól értem, hogy az a legfőbb probléma, hogy nincs elég pénz a rendszerben + a betegek hülyék. :-)

Én ezzel szemben úgy látom, hogy gyökeres átalakulásra van szükség, melynek eredményeképp
- a lakosság motiválva lenne arra, hogy egészségtudatosabban éljen, csak akkor és csak oda forduljon egészségügyi szolgáltatás igénybevételéért, amikor és ahova szükséges
- működne egy értelmesen kialakított betegségmegelőzési/szűrőrendszer
- az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsültsége lehetővé tenné azt, hogy tapasztalt, komoly szaktudással rendelkező, elhivatott szakemberek a magyar jövedelmi szint felső 20%-ában keressenek - legálisan, valamint ennek folyományaként a nem odavalókat seggbe lehetne billenteni, mert sorban állnának a helyükre alkalmas és elhivatott szakemberek
- olyan (tárgyi, emberi) feltételek mentén tudnának dolgozni az egészségügyben dolgozók, hogy ne jelentsen számukra mindennapos frusztrációt a munkába járás.

Én azt gondolom, hogy ezeket a célokat csupán azzal, hogy további pénzt pumpálunk a jelenlegi értelmetlenül, rosszul működő, struktúrálatlan rendszerbe - nem lehet elérni. Hozzá kell nyúlni az egészségügy finanszírozási és struktúrális működési folyamataihoz is - méghozzá alaposan átalakítva azt. Még akkor is, ha ez egyes érdekköröknek komoly fájdalmat okoz.

sunwind 2010.04.22. 08:23:23

@NemesekErnyo: Nem értelek, ne haragudj. Kifejtenéd bővebben?
Mindenesetre ha lehet, próbáljunk túllépni a "Szemét beteg hazudik.." - "Nem is, mert a geci orvos hazudik.." vita színvonalán.

Engem ez egy picit fáraszt - és ezért aztán előbb utóbb kiszállok belőle. Köszi.

NemesekErnyo 2010.04.22. 08:59:16

@sunwind: Pedig éppen kettőtök párbeszédét görgettem végig visszafelé.
A pénzről volt szó, amiről mindenki azt mondja, hogy zsákszám adja, ebből kialakult egy sztereotípia. Pár ismerősömet (nem reprezentatív felmérés, tudom) megkérdeztem a nagyságrendekről, többnyire a fentebbi hozzászólásomban említett reakciók érkeztek. Leszámíthatjuk a magánrendelős akciókat is, hiszen az nem hálapénz, hanem tarifa. Ha valaki még ott is dugdos... ugyanolyan sáros, mint azok, akik e rendszert felelőtlen srófolással életben tartják. Konkrét példa a szülés: Mennyit adtál? Ötvenezret. Jó, akkor én hatvanat adok?
Tény, hogy mi sem szoktunk adni, de nem terjesztem. Sem ezt, sem az ellenkezőjét.

sunwind 2010.04.22. 09:25:37

@NemesekErnyo:
Én utólag és akkor szoktam adni, ha úgy érzem, hogy az államilag finanszírozott intézményben dolgozó egészségügyi dolgozó korrektül végezte a munkáját.
De ennek gyakorlatilag semmi jelentősége a vita szempontjából.

A jelenlegi működési és finanszírozási helyzet magával vonja azt, hogy a szolgáltatások EGY RÉSZÉNÉL elég nagy arányban jelen van a hálapénz. Ha így marad a helyzet, akkor ez továbbra is így lesz. Ennyi. Akármennyire is próbáltok tiltakozni, ez a helyzet. És aki elfogulatlanul nyilatkozik és pl. volt már előre tervezett műtéte Magyarországon, az ezt pontosan tudja. Ti is tudjátok, csak valamiért jobban esik ezt a jelenséget tagadni.

A lényege a mondandómnak az, hogy a rendszert kell megváltoztatni, hogy a negatív hozadékok eltűnjenek. Ezeknek csupán egyik eleme a hálapénz. Ezen kívül van még a szakszemélyzet alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége, az ebből fakadó konraszelekció, a rossz működési körülmények, a lakosság alaocsony szinvonalú egészségtudata, az, hogy a betegségek jó részét korábban is fel lehetne ismerni, de a jelenlegi rendszerben erre esély sincs, stb, stb.

Irise 2010.04.22. 09:37:13

Hakihó!

Én kimentem külföldre dolgozni, és akárhányszor egy picit is honvágyam támad,elolvasom az ilyen posztokat. És rájövök,hogy dehogy akarok én ott dolgozni,ahol ilyen agresszívek és tahók a betegek.Sokáig szájkaratéztam én is az ilyen fórumokon: semmi eredmény. A magyaroknak nem áll érdekükben változtatni, le se szarják,,mi van az orvosaikkal, tényleg áll az a magyar mentalitás,hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is".
Úgyhogy eljöttem.
Itt, kéremszépen, a hajléktalanok tudnak mosakodni!
Senki nem akar parát adni,inkább megfizetnek rendesen.
Szeretem a betegeimet és ők is szeretnek engem.
Van időm a gyerekemre és a férjemre. Van időm és pénzem továbbképzésekre járni.
Pápá

NemesekErnyo 2010.04.22. 09:57:22

@sunwind: Teljesen igazat adok! Véleményem szerint, ha valóban elégedett vagyok az ellátással, akkor a HÁLApénz igazi hálát takar, ami lehet akár egy ajándék, kávé, ital, vagy gyerekrajz. Egy ismerős gégész doktornő gyűjti a rajzokat, amit a gyerekek készítenek a kórházban. Végülis ez sem kötelező, bár az élet egyéb területein remekül virágzik, az egész szolgáltatóiparban működik. Ha nincs ismerős, nincs karaj, banán, építőanyag, javítás.
Jó lenne végre egy igazi biztosítási rendszer, orvos-beteg félről egyaránt. Rendben van, meszeljük el a hibázó személyzetet, de a nyafogó beteget is, amennyiben a leletek utólag negatívnak bizonyulnak, biztosítási díjat emeljenek. Nyom nélkül eltűnhetnének a "majdnem meghaltam, de másnapra elmúlt" típusú kinyilatkozások, hosszú távon javíthatna az egészségügy verbális rombolásán. Mindazonáltal a szakmai büntetéseket alaposan mérlegeljék, mert mindenkit kidobni nem lehet, így is kevesen vannak. Közös érdek a rendezés, biztos vagyok benne, hogy egyénileg, ellátóhely-szinten ezt már rendezni nem lehet. Odafentről pedig nem is akarják... a vizitdíjat például azért kellett halálpontosan elszámolni (egy fogorvos bojkottálta, pár milliós büntetést kapott), mert pont annak összegével csökkentették az állami finanszírozást. Ergo vécésnéni szintjén aprópénzeztek, különösebb bevétel növekedés nélkül. Az állam válláról vett le terhet, amit áthárított a lakosságra. Ezért nyilatkozta H.Á., hogy megszüntethetjük, de kompenzálni nem tudja. Ezt az kivett összeget már a költségvetésben egyébre elsíbolták.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 14:34:02

@sunwind:

Nem értelek - az, hogy egy tényt közlök (miszerint a betegek általában egymásnak hazudnak arról, hogy adnak-e pénzt az egészségügyi személyzetnek, és ha igen, mennyit), nincs összefüggésben semmi mással, csak azzal, hogy az önbevallásra alapuló paraszolvencia-felmérések távolról sem megbízhatók.

Hogy ezt magyarul leírom, és nem köntörfalazok?

Istenkém, az én mesterségemben meg kell tanulni pontosan és célratörően fogalmazni.

Kb. úgy érzem magam, mintha arról próbálnálak meggyőzni, hogy a felhőtlen ég színe napos időben általában kék.

:-)

Az meg, hogy bármiféle ítéletet próbálsz mondani rólam az alapján, hogy itt milyen stílusban írok - az csak téged minősít.

leone007 2010.04.22. 14:48:06

@sunwind: most mi is a baj? hogy tényekkel nem lehet vitázni? hát azokkal nehéz, ezen nem kellett volna megsértődnöd. Amit radi írt az tény. A betegek agyon sokszor igenis hazudnak egymásnak.

leone007 2010.04.22. 14:55:35

"akik az én adómból élnek"

Na ez a frázis viszont minden egyes alkalommal kinyitja a zsebemben a bicskát.

Motorpenis 2010.04.22. 16:02:17

Az a probléma, ha valaki a nyüves jogaira hivatkozik, olvassa már el a jogforrásokat rendesen. Az orvosoknak tudniuk kell, hiszen ebben dolgoznak, szóval kedves betegek, és leendő betegek:Alkotmány, 1997. évi CLIV. törvény, 1997. évi LXXX, LXXXI, LXXXII, LXXXIII törvény alap, ha a jogaitokra szeretnétek hivatkozni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 18:19:51

@sunwind:

A legalapvetőbb ellenérdekelt egy normálisan működő struktúra kialakításában maga az állam. Neki ugyanis így éri meg legjobban.

bea75 2010.04.23. 11:31:54

"Sok Kati néni csak azért megy el, mert olyan jó beszélgetni a doktor úrral/nővel".
Na, ezeket kellene kiszűrni és beszüntetni. Erre volt jó a vizitdíj, mert akkor az ilyenek nem mentek orvoshoz, legalábbis kevesebben. Persze meg lehet érteni őket, mert nyilván otthon nem tudnak kihez szólni, és jólesik valakivel beszélgetni. De akkor is, az orvost is feltartják, nem beszélve a kint váró többi, valóban BETEG emberről.

ajvé 2010.04.28. 19:56:19

@bakela: Én szintén köszönöm! Magam sem tudtam volna ezt jobban leirni. Azt, hogy mennyire volt célravezető, látszik, azóta ez a sok idióta, agyhalott ökör szólni sem tud. Még csak válaszolni sem mertek. Ez betalált. Sajnos amig itt ez a kontraszelektált réteg el nem pusztul, nem lesz változás. Hajrá fiuk!

Barnamaci 2010.04.28. 22:30:07

Örülök a cikknek, mert helyre kellett rakni végre a népet - de ez magyar jellemző hogy az ember mindenkit szid akit tud, csak magába nem néz.
Elég lenne ha mindazok akik az orvosokat szidják, csak 2-3 évet töltenének külföldön tőlünk nyugatabbra, ahol - sokszor elhangzott - nincs házhoz szaladgáló orvos, hónapok múlva kerül sorra az ember és még fizetni is kell függetlenül hogy az ember fizeti a tb-t is havonta.
Amit hallok sokakat "sokkol" hogy külföldön "lezseren" kezelik a betegeket ezért inkább itt fordulnak orvoshoz, de azt elfelejtik, hogy ha minden szülő egy köhögés és 37.5 fokos "lázzal" orvoshoz cipeli a gyerekét, akkor a súlyos esetektől vonja el az orvost amit nagyon nem tartok jónak.
Én jóval magasabb vizitdijat vezetnék be - nem orvos, hanem "beteg" lévén is - mert igy a Katinénik és Marinénik és Pistike anyukája meggondolja hogy mikor megy orvoshoz....
Szóval hajrá dokik :-))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása