A betegnek joga van, az orvosnak nincs

2010.04.21. 07:44

Szinte már rosszul lét határán olvasom a kommenteket egy-egy bejegyzés alatt. Árad belőlük a rosszindulat, a fröcsögés, a rossz tapasztalat élménye, a meg nem értés. Sokan úgy vélik az orvos valamiféle állatfaj, akit az országban dolgozók etetnek, hagynak szaporodni és ez az állat hogyan merészel velük szemben nem megalázkodva viselkedni, sőt körbeugrálni őket ha megtiszteli a tisztelt dolgozó, hogy gyógyítás kérése céljából felkeresi. Milyen jogon mer ez az állat magának emberhez méltó jogokat, életkörülményeket követelni. Mindenkinek volt már rossz tapasztalata orvossal, nekem is volt, pedig orvos szülőm elkísért, bejött velem de a kollégája emberszámba se vett, úgy kezelt mint egy utolsó kis útszéli cafkát, mégse utáltam meg az orvostársadalmat egy életre.

Csak hogy felmérjék végre az utálkozó kommentelők, hogy hogyan néz ki egy átlagos a hivatásának élő háziorvos napja, élete és a vitatott pontok. Reggel 7 órakor már nincs otthon, rendelés előtt még két beteghez házhoz megy, 8-tól 12-ig vagy délután 4 órában rendelés, de viszont amíg nincs ügyelet ( 7-18 óra nálunk) addig a háziorvost ugrasztják minden olyan esethez, ahol nem rögtön irány a kórház kategória lép fel. Délután megint házhoz megy, mert Mari néninek most nem volt kedve elmenni a rendelőig, és mivel sok Mari néni van, így jó ha este 6 órára hazaesik fáradtan. Rendelés alatt sok Kati néni csak azért jön, mert olyan jó beszélgetni a doktorúrral/doktornővel, közben a váróban még 30-40 másik beteg várakozik hasonló „problémával”. Az esetek körülbelül 20-30% akkut (értsd belázasodott, fáj ez, fáj az, összetörte magát), egy kis százalék jogsit, leszázalékoláshoz, közgyógyhoz, stb-hez kér papírokat kitölteni, megvizsgálni (jó esetben 30 perc). A maradék receptet irat fel utolsó pillanatban (1-3 hónapra van gyógyszer kiírva de holnapra már nem lesz) vagy napok óta fáj valamije, de azóta otthon van, nem dolgozik, de csak most jött el orvoshoz. Délutáni rendelés után nem ritka az este 8-9 utáni érkezés. Orvoscsemeték ajtónyitásra ha még nem túl késői időpontról van szó repülnek és 5 perc alatt igyekeznek beszámolni mi volt aznap, mire lenne szükségük és hogy vagy édes szülőm? Amíg szülő megvacsorázik, jó esetben a nap második nyugodt étkezése keretében folytatódik a nap beszámolója. Ezek után szülő leül könyvelni (közalkalmazott… persze…. önkormányzat közölte csak vállalkozó orvossal köt szerződést, nincs szerződés, nincs rendelő, nincs rendelés, nincs fizetés), jogszabályokat átolvasni, esetleges fejleményeket az orvosszakmában. De mivel az orvoslásból megélni nem lehet ezért este még mellékállásban például orvosi szoftverfejlesztésben vesz részt és hopp máris éjfél és még magára nem is volt ideje.

Hétvégente az irigyelt továbbképzések, ahol aljas módon a gyógyszercégek a saját terméküket ajánlják ha szponzorálják az eseményt, illetve még ételt is kapnak az orvosok. Ejnyebejnye, miért nem hozott mindenki vajas zsemlét elemózsiának? Nem muszáj továbbképzésre járni? Perszehogy… kötelezően elő van írva, hogy 5 évente x kredit értéket teljesíteni kell, minden továbbképzésnek van egy kredit értéke van amelyik csak mondjuk 5 de van amelyik akár 40 is lehet, témája és előadások mennyisége válogatja. Nincs elég kredit, nincs működési engedély, nincs rendelés.

Orvoslátogatók, konferenciának álcázott utazások. Igen, vannak ilyenek, csak épp nem álcázott. Ténylegesen konferencia folyik, előadások és szabadidőben az aljas szemét orvosok szétnézhetnek az adott külföldi városban ahova valószínűleg tisztességes úton megkeresett pénzből még nyugdíjas éveikben se jutnának ki ha véletlen családalapításra adták a fejüket bohón. Na de mégis hogy jutnak ki? Ja hogy Mari néni xy gyógyszer helyett zx-et kap, ugyanannyiért, ugyanolyan hatással csak más néven? (Esetleg olcsóbban és jobb hatással) Igazán felháborító. Hogy merészeli az az aljas orvos. Ráadásul rendelés időben fogadja az orvoslátogatót, ahelyett, hogy Mari nénivel veszekedne azon, hogy már pediglen nem kell mindenre antibiotikumot írni. Van bőr a képén, hogy rendelési idő helyett nem két nincs kedvem a rendelőig elmenni beteg között tárgyal az elvileg „szabadidejében” az orvoslátogatóval, hogy új gyógyszerekkel ismerkedjen meg, amitől jobb lesz a betegnek? Szégyellje el magát, vegye el a családjától azt az időt, csinálja este mikor fáradtan hazaesik. A gyerekei meg majd felnőnek maguktól, hisz a beteg az első a rendelésen, viszont legyen naprakész az orvos.

Tovább praktizálnak a hozzá nem értők? Még a hozzáértőket is ki lehet rúgatni csak mert a kedves beteg úgy gondolja… nem írja fel az orvos azt amit akarok és ami egyébként nem is járna csak a szakorvos nem azt írta, hogy végül megvonva hanem leszoktatva? Lényegtelen. Bepanaszolom az ÁNTSZ-nél, ők meg az orvos megkérdezése nélkül hisznek a betegnek, strigula behúzva. Két strigula és elveszik a diplomát.

Hogy vannak bunkó, magukat istennek képzelő orvosok? Meg vannak magukat diploma nélküli orvosnak képzelő betegek, de erről már nem szól a fáma. Ahogy a beteg elővezeti, hogy neki ez a baja, a kérdésre hogy miből gondolja ismételten a válasz, neki ez a baja, adjon rá gyógyszert. Az ilyen minek megy orvoshoz? Ha tudja mi a baja gyógyítsa magát… végülis nem azért tanult az orvos x évig, hogy esetleg tudjon diagnosztizálni is. Hogy a fáradtság, elfásultság nem kifogás? Akkor ezt most mondják meg minden tanárnak, eladónak, ügyfélszolgálatosnak, asszisztensnek, stb-nek aki bármikor is olyan hangot ütött meg ami nem a legkedvesebb, legodaadóbb volt, hisz ezt a hivatást választották, már pediglen folyamatosan legyenek akkor kedvesek és figyelmesek és lessék az ügyfél, páciens, diák minden szavát.

Piszkos anyagiak. A praxisok (háziorvosi körzetek) a betegek után kapnak kártyapénzt, ami átlagosan havi 800 ezer és 1,2 millió forint közötti összeg. Körzet összetételétől (kor) és számától függően. Ebből az összegből kell a rendelő bérleti díját fizetni (ha az önkormányzat nem adja ingyen és nagyrészt nem adja ingyen), a közüzemi számlákat, internet és telefon számla (online tb befizetés ellenőrzés, ha nincs büntetnek), ápolónő fizetése, takarítónő fizetése, orvosi eszközök vétele, karbantartása, esetleges javítási költségek, és a maradék az orvos bére. Jelenleg bruttó 110-130 ezerről beszélünk, hol a kacsalábon forgó palotánk? Főleg úgy, hogy kötelező munkaeszközként autót kellett vásárolni, mert a beteghez ugye télen hóban-fagyban tömegközlekedéssel nehéz kijutni, biciklivel, gyalog még nehezebb. A hitel meg így az ember nyakában, közben nőnek a gyerekek, ruha kell számukra, tankönyv és mivel nem szakmunkásnak szánnak, ezért nem ártana pár szakkönyv, nyelvkönyv. Mit lát ebből a tisztelt kommentelő? A zsömle árát megkapja az orvos akkor is ha oda se dugja évekig az orrát, az a szemétláda. De Mari néni viszont hetente másfél zsömléért bekopog, hogy neki beszélhetnékje van. Na most akkor mi legyen? Mari néni másfél zsömléje legyen az etalon és akkor annyiért bármennyiszer, aki meg évekig oda se dugja az orrát még szűrővizsgálatra (amivel megelőzhető lenne a későbbi gyakori látogatások), azért meg egy fillért se? Porszem került a gépezetbe.

Egy orvos sosem lehet beteg. Nap, mint nap esetlegesen szembenézhet fertőző betegekkel, először találkozik az aktuális járványokkal. Magas lázzal rendel napokig, mert helyettes nincs, csak akkor ha talál és ő maga fizet neki a helyettesítésért dupláját, mint amennyit a saját munkájáért kap fizetésben. A szembeülő betegek zöme, fele annyira sincs rosszul de már több hetes táppénzért nyavalyog. Az orvos pedig rendel, és rendel, este pedig hazamegy magát kúrálni. Ha pedig véletlen lemondja a nincs kedvem a rendelőig elmenni betegeknek egy részét, azok rögtön felháborodnak és elviszik a kártyájukat máshová. Ráadásul a beteg van felháborodva ha az orvos szájmaszkban rendel, hogy ne terjessze tovább a betegséget a többi betegre. Ezt hívnák ésszerű gondolkodásnak? A beteg pattogna először ha lebetegszik, hogy bezzeg az a szemét háziorvos lefertőzött. Erre megoldás nincs, mert egy körzet ellátás nélkül nem maradhat, helyettesre pedig nincs pénz.

A betegnek joga van… az orvosnak nincs. Az orvost lehet zaklatni negyed 6-kor (véletlen bekapcsolva maradt telefon) azzal, hogy 3 napja fáj a hasam és most azonnal tessék lejönni megnézni. Vagy este fél 10-kor, hogy a mama napok óta olyan sápadt és most azonnal tessék lejönni megnézni. Az orvosnak mindig elérhetőnek kell lenni, mindig szolgálatkésznek, mindig kedvesnek, és mindig legyen ideje meghallgatni az apró-cseprő problémáimat. Ja hogy az orvos is ember és családja van? Kit érdekel? Nekem problémám van és egyébként is az én adómból él!

Tisztelettel: Diákmunkát végző, panellakásban egy szülővel és két testvérrel lakó egyetemista, akinek még így sincs pénze albérletre sem, mert kell itthonra a támogatás ha a másik két testvér is egyetemre szeretne járni és nem a jól bevált egy diplomás, egy katona, egy pap felállást választjuk.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epres négercsók 2010.04.21. 08:31:47

Na, ez egy nagyon jó írás. Számos észrevételem van hozzá. Úgy látom, a poszt erőteljesen a háziorvosokra van kihegyezve, bár a konferencia stb. biztos mindenkit érint.

1. Sajnos szomorú dolog, hogy a betegek nagy része azt hiszi, az orvos négy órát dolgozik (rendel), és aztán annyi az egésznek. Pedig nem, mert azért azt a sok beteget utána adminisztrálni is kell. Sőt, tudomásom szerint az éjszakai orvosi ügyeletet is a háziorvosok látják el. Ezért is nem puffogtam soha a négy órás rendelési időn.

2. A sok Mari néni a rendelőben borzasztó irritáló. Ennyi haszna legalább volt a vizitdíjnak, hogy akkor a sok marinéni otthon maradt a vérnyomásmérésével. De valóban rendkívül irritáló, mikor az ember odamegy 39 fokos lázzal, esetleg szűnni nem akaró hasmenéssel, hányással, és két órát vár, mert a nyugdíjasoknak vérnyomást méretni vagy ötven receptet íratni támadt kedvük. Ebben annyiban hibásak az orvosok, hogy kicsit szervezni kellene a rendelés menetét. Nálunk pl. az van, hogy a dolgozó, aki betegszabadságra akar menni, annak a rendelés első órájában kötelező megjelenni. Innen utána sokan el is mennek dolgozni, csak kikönyörgtek 1-2 óra késést a főnöknél. Ha már kötelező az első órában menni, miért nem lehet azt is kiírni, hogy ebben az órában csak a dolgozó embereket fogadjuk? (Értsd: nyugdíjas, bőven ráérsz tíz órára megérkezni.) A rendelés utolsó órájában nem fogadnak beteget. Ezt is értem, adminisztráció van biztosan. Azt is kevéssé tudom megérteni, hogy a pióca orvoslátogató miért a sok beteg embert tartja fel? Bármilyen hihetetlen, olyanok is ülnek a rendelőben, akik nem unalmukban és nem jókedvükből mennek oda.

3. Az orvos keveset keres. Igen, én őszintén sajnálom a háziorvosokat, nővéreket, és az összes olyan eü. dolgozót, aki ilyen kemény munkát végez, atrocitások érik, és hazavisz 80-100e Ft-ot. Az a szomorú ebben az egészben, hogy más kollégák (pl. egy szülész vagy szívsebész) szintén ennyit keres, de a fizetésének megfelelő összeget kétnaponta rakja zsebre hálapénz formájában. Utóbbiak sírását nem tudom, és nem is fogom megérteni.

4. Orvos sosem lehet beteg: azért szerintem a minimumnak kellett volna lennie, hogy a H1N1 járvány idején pl. orvosi maszkot tesznek maguk elé. Én akkor elkaptam valami influenzára emlékeztető vírust, maszkban mentem a váróba, hát mindenki úgy nézett rám (még az orvos is!) mint borjú az újkapura.

Egyebekben egyet értek, mert nagyon súlyos gondok vannak ezen a téren, és hiszem, hogy a betegek hozzáállásán legalább annyit lehetne javítani, mint az orvosokén.

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.21. 09:36:06

olyan alárendeltnek érzem magam amikor orvosnál vagyok

Cicmaláj 2010.04.21. 09:39:35

Rendbe kell hozni az egész magyar egészségügyet, hogy az orvosok és betegek között ne ellentétek legyenek.

Terézágyú 2010.04.21. 09:45:57

Jó, meghallgattuk a másik felet is.
Akkor most visszatérhetünk az egyik félre.

röntgenszeműlány 2010.04.21. 09:47:09

"De mivel az orvoslásból megélni nem lehet"

Vaha. VAHAAHA! BRAHAHAHUHAHAHHA!

Terézágyú 2010.04.21. 09:47:56

@epres négercsók:
"Az orvos keveset keres. Igen, én őszintén sajnálom a háziorvosokat, nővéreket, és az összes olyan eü. dolgozót, aki ilyen kemény munkát végez, atrocitások érik, és hazavisz 80-100e Ft-ot."

Minden háziorvos megkapja a maga borítékját. És igen, tisztelet a kevés kivételnek.

chabba (törölt) 2010.04.21. 09:51:21

Najó, azért ez kicsit erős. Sima munkavállalóként az átlagos hétköznapom olyan, hogy 7-kor nem vagyok otthon és talán jó, ha este 7-re hazaérek hullafáradtan és a délutánomat nem mari nénikkel beszélgetve töltöm.

Ha egy kicsit húzósabb a nap, akkor pedig jó, ha este 11-re hazaérek. Ez a jól bevált diplomás ember élete. Igaz, a bruttóm a duplája a fent leírt 130E-nek (ej, ebből azért talán egy 30nm-es panellakást is össze tudok rakni 50 éves koromra), de nem is kapok hálapénzt zsebbe.

De ez nem jelent semmit. Ebben az országban - a politikusokon és a kevés szerencsésen kívül - mindenki eszméletlenül sokat gürcöl kevés pénzért, amitől kilátástalan a jövőkép. Mindenki. Úgyhogy a fenti post egy kalap túrót nem ér.

szita szita péntek 2010.04.21. 09:52:11

Maradjunk abban, hogy a pénztárosnak/rendőrnek/buszsofőrnek/akárminek is sok dolga van. Bizony, ez egy kutya világ. Ezzel együtt, ha a pénztáros/rendőr/akárki bunkó, nemtörődöm, felelőtlen akkor fel leszek háborodva. Valahogy teszek rá, hogy mennyit keres. Az sem érdekel, hogy mennyi a dolga. Akkor és ott ÉN vagyok a dolga. Akárhogy is nézem, belőlem él.
Csak míg a magánszférában a bukó, nemtörődöm, felelőtlen munkavállalót ki szokták rúgni - a közszférában ez nem ilyen egyértelmű.
T. postolónak javaslom: Ha fáj neki olvasni a kritikát, akkor fogja fel rendszerkritikának. Annak hogy sok munka jut az orvosokra, de cserébe megtűrik a hozzá nem értésüket és arroganciájukat. Nekem nincs sok közvetlen tapasztalatom az egészségüggyel, de ami van az vérlázító. Ugyanakkor vállalkozóként látom, hogy mennyibe kerül ez nekem. Elárulom: sokba. Hovatovább annyiba, hogy tizedmagammal összefogva csak a 10 család ellátására ebből a pénzből saját, külön bejáratú egészségügyet lehetne teremteni. Ami aztán normálisan működne - különben kirúgnám, mert akkor tudná, hogy én vagyok a főnök. Ja és ott nem kéne hálapénz...

chabba (törölt) 2010.04.21. 09:56:28

A franc, elszállt a hozzászólásom.

Szóval, jól bevált diplomásként 7-kor én sem vagyok már otthon és jó, ha 7-re hazaérek, nem pedig 6 órára. Egy húzósabb napon pedig talán este 11-re, és el lehet képzelni, hogy a délutánomat nem mari nénikkel beszélgetve töltöm, hanem ennél talán felelősségteljesebb a munkám.

A fenti post egy vicc. Gáz siránkozás, ugyanis ebben az országban mindenki - kivéve a politikusokat és kevés szerencsést - nagyon sokat gürcöl nagyon kevés pénzért. Igaz, én a dupláját kapom a fenti bruttónak, azaz kb. 260-at (ej ebből talán lesz egy 30 nm-es panelem 50 éves koromra), viszont nem is kapok hálapénzt.

Mesebeli Disznó 2010.04.21. 09:57:26

Persze, nyilván azért mentek csapatosan a kórházi szakorvosok is körzetbe, mert ott annyira sz.r. Beszélgessünk arról, amit Mari néni tesz a zsebbe, mikor a doktor úr/nő házhoz megy. Meg a receptpénzről is beszélgessünk, amit az ügynöktől kap, ha ráállít valakit az új szerre. Meg a 100E-ért tartott 15 perces nevelegyenagyereknek-előadásokról is... Félreértés ne essék, riszpekt az orvosoknak, övék az egyik legkeményebb hivatás szerintem, és megérdemlik az utolsó fillért is, amit kapnak (legtöbbjük legalábbis), de azért ne kelljen már sajnálni őket...

RosehillResident 2010.04.21. 09:57:32

Teljes mértékben egyetértek.
A háziorvos az első pont a rendszerben,ha az egészségügy költségvetéséből nagyobb szeletet szánnának rájuk és anyagilag motiválttá tennék őket talán az egész rendszer működése olcsóbbá válna.
Annak idején volt egy program a Somody találta ki a Misszió.Az volt a lényege,hogy ha az orvos a drágább gyógyszer helyett az ugyanolyan hatóanyagtartalmú de olcsóbb generikum gyógyszert írta fel akkor megkapta az elszámolási időszak végén x százalékát a tb nyereségének.Ezzel az orvos érdekelté vált abban,hogy spóroljon a tbnek valamint éves szinten több milliós akár tízmilliós haszonra tett szert.Ezt a rendszert beszüntették és úgymond átemelték törvényi szintre de az orvosokat nem motiválják tehát kvázi visszaállt a régi rend...

labove 2010.04.21. 09:59:10

Majd sírok, jó??
Uggyan már!!!

aaabbbccc 2010.04.21. 09:59:57

Biztos a többi írás egyoldalúan orvosellenes volt, de ez is elég egyoldalú lett,
nem ír pl a háziorvosok hálapénzéről, ami azért jóval több,mint a 130 bruttó.
Rendelésidőben orvoslátogatót fogadni pedig nemcsak hogy bunkóság a betegekkel szemben de szvsz tilos is, mert a praxissal arra szerződik, hogy x órát rendel, azaz a betegekkel foglalkozik, márpedig az orvoslátogató nem tartozik ebbe. Az sem teljesen igaz, hogy az orvoslátogató hatására felírt gyógyszer ugyanannyiba kerül, lásd még OEP jelentések, generikus gyógyszerek, stb.
Gyógyszercégnél vezető beosztásban dolgozó ismerős mesélte, hogy van olyan gyógyszergyár képviselet itthon, ahol az orvos kp-re válthatja az érdemeit, nem csak tanulmányútra és érdekes módon a családban van olyan, akinek az összes gyógyszerét lecserélte a háziorvos pont ennek a gyógyszergyárnak a termékeire.
Ezzel együtt minden tiszteletem a keményen melózó orvosoknak köztük a háziorvosoknak is.

Jim Raynor 2010.04.21. 10:02:47

T. posztoló!

ha ennyire rossz orvosnak lenni, tessék elmenni pl. a futószalag mellé két műszakban bruttó nyolcvanért gályázni.

ja, és én még az életemben olyan rendelésen nem voltam, ami pontosan kezdődött volna (olyan viszont volt, hogy a reggel 8 órás szakrendelésre a T. doktornő fél 10-kor belibegett, mert neki dolga volt.)

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2010.04.21. 10:03:40

Értem az elkeseredésedet,és tudom,hogy alapból egy ember hivatástudatból megy orvosnak,nem mindenki akar nőgyógyász vagy plasztikai sebész lenni.
Azok a példák,amiket itt lehet olvasni,azért jelennek meg mert az is elmegy orvosnak,aki alapból utálja az embereket és csak a vastagnak ígérkező bankszámláért adja a fejét "gyógyításra",aztán persze csalódik,mert dolgozni kell és a beteg issza meg a levét.
Találkoztam már vérparaszt pénzéhes nőgyógyásszal-akinek hűdenagyhíre VOLT,akit elküldtem délre,mert miközben a csempét bontottam a fájdalomtól ő csak a markát tartotta.
Találkoztam viszont olyan plasztikai sebésszel,aki nem volt hajlandó elfogadni egy fillért sem és olyan munkát végzett,hogy a heg egyáltalán nem látszik,végig kedves és érdeklődő volt,felkészített minden eshetőségre.Ilyen is van.
Mégsem herótozok,vagy istenítek egyetlen orvos.Ez egy szakma:valaki vagy jól csinálja,vagy nem.

aGerald 2010.04.21. 10:04:26

Nabaszki, én csak a beszélgetni kívánó Mari nénikig olvastam, de gondolom a vizitdíjra nemmel szavazni a posztoló is elment. Akkor meg ne sírjon, ő akarta mindezt.

yerico1 2010.04.21. 10:05:36

Maradjunk annyiban, hogy a háziorvosok nincsenek megfizetve, de:
- az orvoslátogatók mindig minden körülmények között minden orvosnál elsőbbséget élveznek. Természetes, hiszen pénzt hoznak. Ha az orvos az ő termékét írja fel, akkor pénzt osztanak vissza, nem is keveset, egy doboz esetében is több száz forintról beszélünk. Mostanában figyeltem csak fel rá, hogy a 20 éve használt, és tökéletesen bevált, rendszeresen használt gyógyszerem helyett mindenki újat ajánl, mert hogy már sokkal jobbak vannak a piacon, igaz, drágábban, de akkor is.

Egyébként ritka ma az olyan állás, hogy reggel bemegyek, este haza, oszt csókolom, havaj, dizsi, megy a szórakozás. Aki nem képzi magát otthon, az rövid idő alatt megy a levesbe. Félreértés ne essék, nem irígylem az orvosokat, nem is lennék az, mert övék az egyik legfelelősségteljesebb munka, a hibát azonnal leverik rajtuk, míg egy bolti pénztáros esetében maximum kifizetettik. Az orvos esetében a legkisebb hiba is más életébe kerülhet. Ezt meg kell fizetni, mert ez a tudás életet jelent. Csak éppen az a probléma, hogy sok más munkához hasonlóan itt sem fizetik meg a munkát, a megélhetést a "mellékes" biztosítja.

gájricsi dezső · http://senkilendtajmsz.hu/ 2010.04.21. 10:07:16

Istenem
Mik vannak.
SZörnyű, baszki, szörnyű.
Aljas emberek tiszteletlensége.

pfff...
Én kérek elnézést.

calvin&hobbes 2010.04.21. 10:08:23

Tetszett. VEGRE valaki a masik oldalrol is ir. Igaza van.

kacorka 2010.04.21. 10:15:10

@calvin&hobbes: Itt mindenki megírhatja a véleményét, legyen orvos, vagy beteg...

Dr Kangörény 2010.04.21. 10:18:03

Az orvos embrekkel foglalkozik, ezt akkor is tudta, amikor pályát választott. Aki emberekkel foglalkozik, annak normálisan kell viselkednie a kuncsaftjaival, legyen az bolti eladó, call centeres, vagy orvos.

Ennek elvárása nem valami ördögtől való dolog, hanem alapvetés. Aki ennek nem felel meg, az ne lepődjön meg, ha valaki elküldi az anyjába, akkor sem, ha éppen orvos.

Mellesleg tessék megkérdezni bármelyik irodai dolgozót, aki multinál dolgozik, mindenkinél rendszeres a napi 10-12 óra munka, túlórapénz nélkül. Ja, és nálunk az ügyeleti idő sem számít számít nyugdíj szolgálati időnek.

De ugyanígy meg lehet kérdezni bárkit, akinek 2-3 állása van, hogy ő mennyit dolgozik naponta, és mit szól ahhoz, hogy az orvosa úgy beszél vele, mintha a kutyája volna.

PointeDuLac (törölt) 2010.04.21. 10:21:23

A poszt nagy részével egyet értek.de valahogy,biztos vmi véletlen folytán kimaradt a hálapénz téma.hogyan történhet az meg,hogy egy kisvárosban praktizáló háziorvos csak akkor HAJLANDÓ felírni receptet,ha csúsztatom mellé a borítékot?hogyan lehetséges az,h csak akkor HAJLANDÓ megvizsgálni ha minimum egy 2000-es lapul a kis borítékban?napi 10-20 Mari néni esetében ez mennyi is?erről érdekes nem szól a fáma.nem kell itt tenni a szegény szerencsétlent,te választottad ezt a szakmát,tudtad nagyon jól h mennyit kereshetsz,akkor ne panaszkodj és nyeld le ami a munkáddal jár,mi pedig cserébe nem féltünk h éhen halsz.hála a hálapénznek.

Silent Bob 2010.04.21. 10:22:35

Mindjárt elsírom magam. :)

murmuska 2010.04.21. 10:25:45

Egy igaz történet a magyar egészségügyről!
Febr.10-én reggel megérkezek a lányomhoz vidékről B.p.-re, ahol egyetemistaként lakik egy XI. ker. albérletben.
Hasmenése van napok óta, s ebből adódóan hozzájön egy kis nőgyógyászati probléma is. Hívom a körzeti orvosát, akihez akártyáját leadta, de az nem található, helyette az aszisztensnő mondja,hívjuk az ügyeletet, azok tovább passzolnak a mentőkhöz. Azok elég gyorsan ott vannak, és telefonálnak több kórházhoz, hogy hol tudnák fogadni a lányomat,Aki igen gyenge elesett állapotban van.A Szent Imre kórház fogadott bennünket, ahol az első vizsgálatok viszonylag gyorsan megtörténtek. Ami ez után következett az felfoghatatlan számomra, este 7 órakor még nem volt zárójelentés a lányom egyre fáradtabb és kimerültebb volt. /de.11órakor érkeztünk./Én ekkor már otthagytam, hogy tudjak neki valami diétás ételt készíteni az albérletében.A lányom fél 9-kor hagyta el a kórházat a barátja segítségével, de még akkor sem kapott zárójelentést, arról, hogy mi okozta a hasmenést lázat stb. Ezt a mai napig nem tudjuk. Szerencsére a körülötte lévők ápolásának köszönhetően szépen rendbejött egy hét elteltével, és ez nem az egészségügynek köszönhető. Ja és a tájékoztatás az aszisztenciától, hogy miért kell ennyit várni egyenlő volt a nullával. Itt nem az orvosokkal volt a baj, a kiszolgáló személyzet volt aki visszaélt a beteg türelmével. Felháborító volt ahogy nem tájékoztattak és viselkedtek nem csak velünk, más betegekkel szemben is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.21. 10:29:46

Nagyjából egyetértek a cikkel, azonban a sok beszélgetés Kati nénit pont az orvosnak kéne kiszúrnia és egyenesen megmondani neki, hogy inkább máshová menjen beszélgetni, mert az orvosra sokan várnak. A vizitdíjat pont az ilyen Kati nénik ellen találták ki, de nem is lenne szükség rá, ha az orvosok tudnák maguk kezelni a problémát.

Az orvoslátogató gyógyszermarketingeseket meg le kellene csukni, ahogy a gyógyszerreklámokat is betiltani. Az orvosok amúgy maguk is el tudnák dönteni mi a megfelelő gyógyszer.

gillian 2010.04.21. 10:30:20

Tiszteletben tartom a posztoló véleményét, érzéseit. Én is ismerek jó néhány tisztességes, keveset kereső, de rendesen gyógyító orvost. Jellemzően kutatóorvosok vagy háziorvosok egyébként, esetleg kórházi beosztott alorvosok, akiknek nem jut boríték, mégis ők gyógyítanak álló nap.
DE: soha nem felejtem el azt az ügyeletes (házhoz kihívott) orvost, aki a (mint utóbb kiderült) szélütéses nagybátyámnak azt merte mondani, hogy vannak nála sokkal betegebbek is, és szedje össze magát. Semmilyen gyógyszert nem írt fel, nem vitette el kivizsgálásra, csak leszidta és elment. Sajnos én nem voltam jelen, de két szomszéd mesélte ezt el nekünk másnap, mikor már mi is tudomást szereztünk a dologról, mivel a nagybátyám leesett az ágyról és eltörte a könyökét. Ezután a mentő csak traumatológiára vitte, és a gipszelés után simán haza akarták vinni az addigra félig beszédképtelen, mozgásában erősen korlátozott embert, úgy kellett telefonon kisírnunk egy vizsgálatot. Mi nem voltunk éppen Budapesten ekkor, ezért ment ilyen nehézkesen a dolog. Végül elértük, hogy egy épeszű orvos is megvizsgálja. Átvitette egy megfelelő osztályra, ahol felvették, majd szomorúan közölték velünk, hogy egy két nappal azelőtti agyi katasztrófa nyomait valószínűleg nem fogják tudni eltüntetni, a mozgáskorlátozottság feltehetően megmarad. Mivel egyéb súlyos betegségei addigra már voltak a nagybátyámnak, készüljünk fel a legrosszabbra. Három hónap múlva meghalt. Ha az ügyeletes orvos időben kórházba viteti és megfelelően kezelik, talán még élne. Az ügyeletes orvos is orvos, mint a posztoló által leírt orvosok, csak talán nem a legjobb szakmailag. Neki is voltak jogai. Például nem beutaltatni a nagybátyámat egy kórházba. Döntési jogai voltak egy emberi élet felett. Döntött is. Innen a távolból is minden jót kívánok neki a döntései kapcsán. Ennél jobb döntéseket mindenesetre.

MagyarZizzi (törölt) 2010.04.21. 10:31:10

Jó volt végre hallani a másik oldalt is, abban egyetértek a posztolóval, hogy a betegek csak nritkán gondolnak bele, hogy az orvos is ember. Csak az a baj, hogy mikor valaki a vakolatot lerágja fájdalmában, akkor nem azon fog gondolkodni, hogy a doki vajon mivel tölti otthon a kevéske szabadidejét, hanem csak az jár a fejében, hogy hadd gyógyuljon már meg. (Ez persze éppen a posztban emlegetett Mari nénire nem vonatkozik, aki beszélgetni jár a rendelőbe.)

picikisköcsög 2010.04.21. 10:33:00

Ha elolvassátok egy köztes vki hozzászólását:
- nem vagyok orvos, de voltam párszor kórházban, és családomban/ismeretségi körben van pár egészségügyis
- életem értelmetlensége orvos, épp most áll szakvizsga előtt
- 5 év után a családi 'életünk' szinte pokol, mert reggel 1/2 7 körül indul munkába (Bp. re), este jó esetben 6kor van itthon. Mindezt azért, mert szakorvosképzést csak egyetemi klinikán lehet folytatni, és Szentendréhez közelebb nincs ilyen hely. Jó pár esetben este 8kor telefonált, menjek már elé, mert nincs hangulata tömegközlekedésre várni.
- ha el is megy konferenciára (akár bel-, akár külföldön) qrva nagy különbség van a meghívott előadók (legfőképp profok, kutatók) és az ő ellátásuk között (mondjam, hogy kb. 3-4 csillag kség a szállások osztálya között, igénybevehető szolgáltatások, svédasztal/alacarte étkezés, gondolom sejthető, kinek a javára)
- annyira nem happy a konferencia, mert ha kredites (márpedig átlag orvos leginkább ilyenre juthat el), az elején regisztráció, a végén záró teszt van, tehát X napon keresztül ott kell lenni, és figyelni reggel 8tól este (jó esetben 4ig, de gyakran 6ig), mindezt idegen nyelven (legtöbbször angolul)
- a plusz juttatásokról csak annyit, hogy egyetemi klinikán az orvoslátogató, ritka, mint a fehér madár, éppen ezért a lázlapok kitöltéséhez használt tollat is saját zsebből veszi (bent nem kap, orvoslátogató nem ad)
- ha hétköznapi ügyelet van (márpedig min. 3x kötelező ügyelni Nekik egy hónapban, ebből egy hétvégi nap), az azt jelenti, hogy reggel 1/2 7kor elindul, 8-ra beér, este 6 körül elkezd ügyelni, jó esetben (ha például nem reggel 7.30kor esik be beteg,, mert ezt akkor Neki kell végigvinnie) másnap reggel 8kor leteszi az ügyeletet, 10ig adminisztrál,rendbe teszi az egyébként nála lévő betegeket, utána elindul(hat) hazafelé, és másnap délre haza is ér. Ezek mellett aludt - ha szerencséje van - 2-3 órát felöltözve, tudatalattijában:' bármikor felhívhatnak', a betegek stílusát pedig nem szeretném említeni.
Ha mindez hétvégén történik, annyi a különbség, hogy 24 órára 2 v. 3 emelet jut rá, és van esély, hogy áthívják konzíliumra. Mindezt havi netto 120ért....
- orvoslátogatókról csak annyit, hogy barátom kémia tanári (főiskola) végzettséggel többet keres, mint mi ketten együtt (egyetem/egyetem+főiskolai tanári), nem beszélve a plusz juttattásokról (autó, tankolás,telefon, laptop, net, stb.)
- és még egy - tudom százszor elcsépelt dolog -: egy esztergályost, közgazdászt, bankost, biztosítóst (ragozzam még?): egyetlen másodpercnyi/percnyi tévedésért nem állítottak bíróság elé, orvost igen (és Magyarország is kezd beérni az orvosi műhibaperek gyakorlatába). A tengely, a papír, a pénz nem dumál vissza, ha vmi nem tetszik neki, az ember igen. Lehet, hogy az ilyen emberek menekülnek a problémamegoldás elől?!
- és ha korrekt postosok szólák le az orvosokat, akkor vállalják a nevüket, mert az orvosokat köti az esküjük (amihez az esetek 99%ban tartják is magukat), hogy mindenkit a legjobb tudásuk szerint kezelnek (nem jegyeznek meg 'neveket', a bankot és a biztosítót ez nem köti) Ha én keresztbe teszek nekik egyszer megjegyeznek, és akár életem végéig szopatnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.21. 10:35:07

Mellesleg azt azért meg jegyzem pont a beszélgetni járó Kati néniknek hála azt sikerült elérni, hogy a fiatalok és a középkorúak egyáltalán nem mennek el az orvoshoz, még akkor is ha baj van, mert fene akar órákat várni, hogy a Kati néniktől már teljesen elfáradt orvos csak felületesen megvizsgálva felírjon valami gyógyszert placebónak, mint ahogy a Kati néniknek előtte.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.21. 10:39:21

@picikisköcsög:
Azért annyit megjegyzek, hogy multinál dolgozóknál is teljesen általános, hogy 8-tól 18-ig bent vannak, természetesen túlórabér nélkül.

pepikebaba (törölt) 2010.04.21. 10:39:35

Nagyon igaz a poszt, valóban ez a helyzet, csak hogy én is hasonló időbeosztással dolgozom, havi 110 nettóért, ebből magam fizetem a munkaeszközként használt telefont, internetet, magam veszem a laptopot, a kocsit, amibe a benzint is én veszem. Emellett csak 2006-ban rendezték azt, hogy nem kötelezhetnek arra, hogy vállalkozóként számlázzak, ha teljes állásban kizárólagos szerződéssel foglalkoztatnak, de így is sokan még mindig vállalkozók. Hétvégenként munka van, a hétfői lap vasárnap készül, este 10-kor megy nyomdába, 168 órás készenlétben kell legyek, ha hibázok, azonnal kirúgnak és mehetek éhen halni. Konferencia is van, csak nekem nem cégek fizetik, nincs kreditpont, de végig kell ülni, hogy tudósíthassak róla. És boríték helyett max. pogácsát kapok, ha épp nem megalázó beszólást, mert valaki nem csípi a lapom politikai nézeteit. Újságíró vagyok. És van 3 gyerekem, akiknek ugyanúgy vannak szükségleteik, mint bárki másnak. És ha orvoshoz megyek, mert belebetegszem a nagy hajtásba, akkor bizony sokan tartják a markukat a borítékért. És örülhetek, ha nem diagnosztizálnak félre. Ha meg nem ezt akarom, akkor meg fizethetek a magánrendelésért. Senkinek sem könnyű manapság.

ibafaipap 2010.04.21. 10:41:41

Teljesen egyet értek. A paraszolvencia pedig a legritkább esetekben jut el a háziorvosokhoz, vagy az átlag szakorvosokhoz, mert a "jó" betegeket a profok a saját zsákmányuknak tekintik. A fizetésekkel kapcsolatban nem akarok cinikus lenni, mert tudom, hogy elképesztően keveset keresnek az orvosok ahhoz képest, hogy mennyit tanulnak és milyen idegölő munkát végeznek, (sokan ebbe kérgesednek bele) de nekik ott a lehetőség, hogy külföldre menjenek és feleannyi munkával 10-szer annyi pénzt keressenek. Én ezt nem tehetem meg, nekem ebbe a fosba kell taposnom, amíg rám nem borítják a lapát földet.

kyanzes (törölt) 2010.04.21. 10:42:02

"Ahogy a beteg elővezeti, hogy neki ez a baja, a kérdésre hogy miből gondolja ismételten a válasz, neki ez a baja, adjon rá gyógyszert. Az ilyen minek megy orvoshoz? Ha tudja mi a baja gyógyítsa magát…"

Nem adják ki a gyógyszert.

tizenhárom 2010.04.21. 10:48:36

Mérnökként nekünk is kell 5 évente kreditpontokat igazolni, hogy dolgozhassunk. A különbség csak annyi, hogy nekünk ez komoly pénzekbe kerül, nem ingyen van. Plusz kamarai tagdíjat is kell fizetni. (Éves szinten 50-100 ezer között van a kettő együtt.)
Minden szakmának megvannak az árnyoldalai... és a szépségei is. Mindenki magának választ szakmát, vagy hivatást, kérdés melyiknek fogjuk fel a munkánkat. Minden szakmában lehet találni tisztességes és jó szakembert, és kóklert is.
Én is találkoztam már olyan ügyeletes orvossal, aki nem fogadott el hálapénzt, amikor kijött beadni egy injekciót, meg olyan kórházi orvossal is, aki felvett az osztályra, aztán elment két hét szabadságra - ezalatt persze nem történt semmi - majd amikor visszajött és átadta a zárójelentést, várta a borítékot. Miután nem kapott semmit - mert nem csinált semmit - kihúzatott egy vizsgálat várólistájáról. Tehát ilyen is van, meg olyan is van. Én nem általánosítok, tiszteletem a lelkiismeretes orvosoknak, de a pokolba kívánom a pénzéhes kóklereket.

vinyi 2010.04.21. 10:48:58

Nincs ebben semmi szokatlan. Az orvosok az egyik társadalmi csoport akiket a kúrmányzat nehéz helyzetbe hozott, így jobb ötlet nem lévén szembe állította őket a társadalommal. Ahogy a tanárokat, a parasztokat és az összes többi csoportot aki nem felelt meg a szája ízének és nem bólogatott mikor a szájába rakta a ...-t. Ez egy olyan mértékű morális rombolás, ami rosszabb bármekkora költségvetési hiánynál.

ancsika24 2010.04.21. 10:49:00

Kb egyetértek mindennel, amit írtál. Két dolog azért túlzásnak tűnik: 1. Kizártnak tartom, hogy az ÁNTSZ gondolkodás nélkül strigulázgat, a műhibaperek is évekig tartanak, mert az orvosok úgy bevédik egymást 2. Azt sem hiszem, h 1.200.000-ből 110.000 Ft maradna...

hbo 2010.04.21. 10:52:58

Felesegem gyerek haziorvos, igy elso kezbol ismerem a praxist, leirom nagy betukkel:

NINCS PARA. A mult honapban adtak 2e ft-ot, nezett is az asszony. Tehat mindenki aki azt hiszi hogy a fizu mellett van 100< para az nem ismeri a helyzetet!!!

pacagánycsök 2010.04.21. 10:55:55

milyen orvos az aki "akut" helyett "akkut"-ot ír? LÖL

Winston Smith 2010.04.21. 10:57:14

Ez azért némiképp eltúlzottnak tűnik. Édesanyám házi gyermekorvos volt, úgyhogy tapasztalatbl tudom, hogy átlagban a napi 12 óra meló nem volt meg neki. Általában napi 6 órában simán letudta a rendelést és a kötelező köröket (bölcsi, óvoda, iskola). Emellett voltak a házhozmenések, de ez általában már fizetős sztori volt, tehát hálapénz járt érte. Ilyen volt néha hétvégén is, de a plusszlóvéért megcsinálja az ember.

+ emellett volt havi 1 ügyelet (12 óra).

Szóval sok munka volt, de nem annyira vészes, mint ahogy a posztoló leírta. Ja, és a havi bruttó 110-130-nak megfelelő nettónál jóval több összejött, már 10 éve is.

Winston Smith 2010.04.21. 10:59:41

@hbo: Én édesanyám példáját ismerem, aki szintén gyermek háziorvos volt.

Alapfelállásként ha beteg a gyerek, le kell vinni az orvoshoz. Sok anya erre lusta, tehát ők házhoz hívták az orvost. És ekkor viszont az esetek 90 %-ában volt hálapénz.

cambridge.on 2010.04.21. 11:00:24

"Tisztelettel: Diákmunkát végző, panellakásban egy szülővel és két testvérrel lakó egyetemista, akinek még így sincs pénze albérletre sem, mert kell itthonra a támogatás"
Egész eddig elfogadható volt egy mókuskeréktől frusztrált orvos monológja.
Az idézet után nem tudom hogyan értelmezzem,hova helyezzem az írást.
Egy leendő orvos ömlengése volt? Akkor még nem késő másik, kevésbé stresszes pályát választani!
Egy orvos csemete panaszkodik a szülő időhiánya miatt? Akkor miért akar ugyan olyan taposómalomban élni?

Az egész írás valós problémákat feszeget, de ez jellemző szinte minden szakmára. Sok munka, kevés fizetés.
A Mari néniket pedig köszönhetik a kormányt büntetni kívánó népszavazásnak. Ezek szerint az orvosokat is büntették, akik maguk is beálltak a sorba, mondván ez megalázó.

juppieo 2010.04.21. 11:00:41

Sok igazság, arrogancia, önzőség és tolerancia van a hozzászólásokban.
Egészségügyben dolgozom, tisztában vagyok nagyon a fennálló helyzettel (KÓRHÁZ- ambulancia,ügyelet) és minden du. magán rendelek, pénzkereset miatt.

Hálapénz: orvosa válogatja ki elfogadja, ki nem. És főleg kitől.
(Háziorvosokról nem tudok nyilatkozni.)
Gyógyszercég: nagy tévhit hogy bármit is fizetnek az orvosoknak, 10-éve voltunk egyszer egy vacsorával egybekötött előadássorozaton. A promóciós ajándékok korszaka is réges rég lejárt.
Egy jó és hasznos továbbképzés csak külföldön! (Magyarországon igazán színvonalas nincs az én szakmámban), 200-300 Ft.
Hogy egy ambulancián, osztályon hogyan állnak a betegekhez az is két szereplős. Elsősorban az osztályvezetőtől, DE nagy mértékben a betegtől is.
Azt szeretném kérni mindenkitől legyenek nagyon TÜRELMESEK. Sok a beteg, kevés a kolléga, mindenki a saját problémáját érzi a legfontosabbnak. Kevesen vagyunk és minden pácienst megpróbálunk a szükséges vizsgálatok elvégzése után egy sürgősségi sorrendbe állítani. Lehet hogy nem kap zárójelentést 3-4 óráig, de annak biztosan oka van (saját osztályunk).

Egy fontos kérdés: Önök szerint a magyar egészségügyet Ki tartja fenn?

illatoskert 2010.04.21. 11:00:42

Nem szoktam kommentelni, de ez az egész áradat itt, fenn, meghatotta a kislelkemet.

Minden elismerésem az orvoské. A "normális" orvosoké, aki még esetleg 50 évesen is tudja, hogy anno miért tette le az esküjét - remélem, nem Dagobert bácsi dollárjelei lebegtek már akkor is a szeme előtt...

Érdekes hasonuláson mennek keresztül idővel - többségében. Mint, ha ez a "kaszthoz" tartozás egy másmilyen emberré is tenné őket egyben. Egyik-másik olyan, mint akit nem is anya szült.

Nyilván, mint minden szakmának ennek is megvannak a nehézségei, de feltételezem, senki nem szorított fegyvert a fejéhez egyetlen orvosnak sem 18 évesen, hogy irány az orvosi egyetem!
Attól, mert az emberek életük legkiszolgáltatottabb periódusaiban fordulnak hozzájuk - betegek, - egyféle "önistenhitük" lesz és nem magától érthető, hogy az isteneknek "áldozni" kell....?!

De nem győzöm megkövetni azt a ritka szép számú kivételt, aki a fenti soroknak (még) ellent mond.

A posttal az az egyetlen gond, hogy nem veszi számításba, hogy nem Ő az egyetlen a világon, aki sokat tanul a diplomájáért, akinek továbbképeznie kell magát folyamatosan, akit hülyeséggekkel tartóztatnak fel a tényleges munkájában és aki ezek és még ezer más dolog függvényében, mint például a napi 12 óra munka, majd' éhbérért dolgozik...

Egy ilyen ember NE LEGYEN ORVOS.

Ugyanis sikít az írásából a ZÉRÓ empátia.
Mindent meg lehet magyarázni, - én is azt teszem..., - de mégis, hiányzik nekem, nagyon hiányzik a monológból a megértés.
Tudom, megértésért nem adnak kenyeret és tejet, de így sivatagosodik el az emberiség lelke.
...és így lesz egyszer csak mindegy, hogy hajnali hatkor valaki VALÓSAN haldoklik-e és nem lehet orvost elérni hét határban...

Van 2 summa cum laude diplomám, van két cum laude és ezek feles váltásban 2 egyetemi, 2 főiskolai.
(Három műszakban dolgoztam, míg nappalira jártam is.)
Középkorú, egyedül élő, elvált nő vagyok, albérletben élek, - valószínű SOHA nem lesz saját lakásom, - senkire nem számíthatok.
2 évig kettőezer - jól olvasod!!! - pályázatot küldtem el Nagykanizsa és Záhony között - állást keresvén, szakmai konpetenciákon belül és kívül.
Nem olyan régen kaptam állást.

Középvezetői állás!!!!!!

- Minimál bérért(!!!!) napi 10 óra munka, hatalmas felelősséggel, 10 ezer forint BRUTTÓ vezetői pótlékkal!!! - 10 ember sorsa függ attól, hogy hogyan tolom a szekeret.

De ÉN, soha nem tudom, hogy a következő hónap hogyan, miből lesz...mert a pénz nem elég a számlákra sem. De van hétvége!!! :-/

Nekem ne sírjon egy orvos, pláne úgy ne, hogy mindenki máson keresztül néz.
Nyilván, neki nem jobb az én soraimtól, ahogyan mások balsorsa sem hatja meg és nem marad több ideje a gyermekeire.
De, neki vannak gyermekei..., vagy fogadhat örökbe...
A magam "fajta" még azt sem...

Nekem ne sírjon egy orvos.
Tudta mit vállal nem?!

Alikam 2010.04.21. 11:01:36

Szerintem ez egy erősen torzító írás. Kiemeli a betegek tán 10%-át, amelyik esetleg bunkóbb, akaratosabb.

Azok a posztok amiket itt eddig olvastam pont nem ebből a 10%-ból voltak valóak.

Az meg megint más kérdés, hogy a normális ember tudja, a rendszer hibás, de erre megint csak azt tudom írni, hogy ettől függetlenül, amit emberileg, szakmailag megtehetnek az orvosok az tegyék meg.

Senki nem az orvosoknak rója fel a máló vakolatot, vagy az 50 éves kórházi ágyakat. Én eddig akármilyen kórházban voltam, az olyan volt mint egy kripta. Pulmonológia, fehérvár..., szerencsétlen tüdőbeteg emberek egy kirptában évődnek! Egy kibaszott kriptában! B volttak zsaluzva az ablakok, semmi fény, minden dohos, régi, omladozik.
Iszonyat...

De ezért senki sem az orvost hibáztatja, ez bizony állami bűn, kőkeményen.

De az, hogy a beteggel hogyan kommunikálnak - nem fehérvári osztályra értem - hogy mennyire veszik komolyan a beteget, mennyire alaposak a vizsgálatok során az bizony már az orvosok felelőssége.

A kicsikkel kezdődnek a gondok, háziorvosok, ott még ezek a problémák ritkábban fordulnak elő, de ahogy haladunk feljebb, sokasodnak és a "nép"-kórházakban meg már egyedülálló, ami folyik.

És bizony a hálapénz téma, amit sokan emlegetnek. Senki ne vádoljon az irigységgel, én még ezzel is úgy vagyok, hogy felőlem(!) - bár hozzá kell tegyem amilyen árakat most hallok, azok valami elképesztőek:) Igaz, hogy egy szülés 2-300.000 forint????? Orvos az ilyen? Családos orvos??? A kurva tetves anyját, ipeg születik a gyerek és akkor ez a szegény családos orvos képes ellopni 300.000 forintot a friss gyerekesektől? Miféle állat az ilyen?
Szóval azért mértékkel kéne ezt valahogy csinálni.

De most már ott tartunk, hogy ha hálapénzt adsz, az sem számít. Ugyanolyan szarul végzik a munkájukat. Elértük azt a szintet, hogy a hálapénz a nullára hozza fel a szintet a mínuszból.

Kurva jó!

Szóval tök jó ez a blog, de jó lenne olvasni olyan dokitól is véleményt, aki kórházban dolgozik és rendszeresen teszi el a hálapénzt, hogy ezt erkölcsileg hogyan dolgozza fel, hogy konstatálja a tudatában?

Szóval van itt bűne az államnak nem kevés, de sajnos az orvosoknak is.

A betegek közt is vannak hülyék de asszem az arányok lényegesen eltérnek.

Winston Smith 2010.04.21. 11:04:04

Ami viszont felháborító, az az ügyelet.

Ugye napi 8 órás munkaidő a maximum, a Munka törvénykönyve szerint. Ez túlórával max. napi 12 órára növelhető.

Ezzel szemben a hétvégi ügyelet sok helyen 24 órás. Az Mt. ezt lehetővé teszi, ha tényleg ügyeletről van szó, értsd ücsörög a munkahelyi ügyeletes villanyszerelő hétvégén otthon vagy a munkahelyen, és ha van néha félóra meló, akkor megcsinálja.

Ezzel szemben az orvosi ügyelet nagyon gyakran napi min. 16-18-20 óra folyamatos munka. És mivel orovosi munkáról van szó, nem kell részletezni, hogy egy tévedésnek milyen következményei lehetnek...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.21. 11:07:25

Elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában.
1997 óta dolgozok egészségügyben, kórházban. Kár, hogy az itt leírtak nem fedik a valóságot.
Általában de. a kórházi rendelőben rendelés, du. Magán rendelőben folyt köv. Egy idő után már a kórházi rendelőben is magánrendelés folyik, persze a kórházi fizetés is felvesz, kórházi eszközökkel. Van olyan, hogy a kórházi rendelésen a beteget csak megvizsgálják, és visszarendelik délután a magánrendelőbe.
Ha szülésre, műtétre "fizetett" orvosod van, akkor onnan tudod, hogy melyik, hogy csak ő nincs ott, mert épp nyaral, külföldön van, nem ér rá.
Ha mint kollegát megkéred, hogy vizsgáljon meg/gyógyítson meg, ugyanúgy leszedi a baksist. (hálapénz)
Nagyon kevés az az orvos, aki lelkiismeretesen csinálja, általában ezeket el is szippantja külföld. Ezeket a pénzéhes majmokat, akik itt vannak, ha ki is mennének, zavarják is vissza, máshol nem divat fejőstehénnek nézni a beteget.
Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
A hierarchia persze megvan, bekerülni lehetetlen, max születés/kihalás alapon. A kéz kezet mos működik, bukni csak felfelé lehet.
Az orvostársadalom méltó tükre az egész rohadó magyar korrupciónak.

Bodli 2010.04.21. 11:07:46

Az orvosok helyzetét megváltoztatni az orvosoknak kell legjobban akarni. A pálya széléről csak kiabálni van jogunk.

Fleurs Du Mal 2010.04.21. 11:07:57

Remélem hogy az orvosok megelégelik a helyzetet (alacsony bér, perek hiba esetén, vállalhatatlan körülmények) és kihúznak külföldre (jelentős mennyiségben).

Akkor majd lehet hangosan szapulni őket. Meg gondolkozni is.

marci hevesen 2010.04.21. 11:09:08

Csak egy gondolat. Ha ennyire nem jó üzlet háziorvosnak lenni, akkor hogy lehet, hogy egy kis falusi (kb. 1500 fő) háziorvosi praxisjogot 15 milkáért akar átadni a nyudíjba vonuló orvos? Ja, és Somogy megyéről beszélünk, nem mondjuk Pest megyéről...

Bejja1 2010.04.21. 11:09:17

Ne haragudj kedves egyetemista, de képtelen voltam végigolvasni az irásod,pedig nagyon szerettem volna.Ennek ellenére veszem a bátorságot, hogy hozzászóljak.
Két rövid történetem van az emlúlt évből.

Kapart a torkom, úgy köhögtem éjszaka, hogy nem birtak mellettem aludni. Iőpontot kértem a maszek fül-orr-gégészetre.
Pontosan érkeztem, 5-en voltak előttem.
xx perc várakozás után bejutottam, bemutatkoztunk egymásnak, majd az orvos ezt kérdezte:
Mi történt most, hogy ilyen sürgős volt idejönni ?
A többit nem részletezem, bár szerintem érdekes lenne, igaz csak 6.000.-forintot fizettem.

A térdem hónapok óta fáj, elmentem a mindenki által istenített traumatológushoz, szintén időpontra. Itt csak 1 ember volt előttem. Megvizsgált, azt mondta, MRI kell, ami ingyen ugye 3-4 hónap, itt nála azonnal, de 19.000.-forint.
Momentán nem engedhetem meg ezt a kiadást, igy nem kértem az MRI-t fizettem 9.000.- azaz Kilencezer forintot és távoztam.
Elmentem az SZTK-ba, ott kaptam egy időpontot a szakorvosi rendelésre - 3 hét múlva. Megjelentem UGYANANNAK AZ ORVOSNAK A SZÍNE ELŐTT, akinek 3 héttel azelőtt fizettem, megmutattam saját papírját, mire adott egy beutalót az MRI vizsgálatra.
Kérdésem a következő: miért is fizettem 9 ezer forintot, és ha már fizettem, nem fért volna bele egy beutaló megirása ?

Te jössz egyetemista.

tizenhárom 2010.04.21. 11:09:49

@cambridge.on: Szerintem az író egy orvos gyermeke, aki egyetemre jár, de nem biztos, hogy orvosnak készül. (Az írás alapján nem valószínű, hogy orvos lesz.) Érdekesebb lett volna, ha anyuka / apuka írja le a saját szavaival az érzéseit. Ez az írás így torzít, mert a leírt orvos a valóságban lehet, hogy egy empatikus ember, aki a hivatásának tekinti a gyógyítást, az összes negatív élménnyel együtt is.

vizsla74 2010.04.21. 11:10:19

Sziasztok!

Írjon be ide, aki ismer, VAGY ISMERŐSE ISMER, VAGY ANNK VALAKIJE ISMER NYOMORGÓ HÁZIORVOST!
Van egy pár orvos ismerősöm, mindenféle szakirányon, pozícióban, de, hogy nyomorgó, vagy akár csak szegény nincs köztük, az biztos.(mondjuk ne is legyen!!!)
az meg, hogy dolgozni kell, és sokat, és felelősséggel jár? Hát...hard life, no justice

sterimar 2010.04.21. 11:11:42

A háziorvosok helyzetét nem ismertem, de mivel a feleségem aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvos, meg tudom erősíteni, hogy nem túl rózsás a helyzet. Most nem dolgozik, mert otthon van a gyerekkel, de előtte nagyon sokat dolgozott és nem 8-10 óra irodai ücsörgésről beszélünk. Reggel hétre ment és nagyon gyarkran este 9-re vagy akár az után ért haza. Mindezt nagyon gyakran hétvégén is. Valaki írta, hogy a túlóra nem számít bele neki a szolgálati időbe. Hát itt se számít bele, sőt volt időszak, amikor ki se fizették mert egyszerűen nem volt rá a kórháznak pénze. Amikor ki is fizették, akkor sem hozott haza havi 160-170 ezer forintnál többet (túlórával együtt!). Ennyi túlórával és ilyen körülmények között aztán nem lehet csodálkozni, ha hibázni fog az orvos. Mert havi 240 órát ha dolgozik, akkor fog. És az egymás utáni 4. éjszakai ügyelet végén sajnos a beteggel vagy a hozzátartozójával sem úgy fog beszélni, ahogy esetleg kellene.
Többen írtatok a hálapénzről. Ez persze létezik, de azért tudni kell, hogy az orvosok egy kis része viszi haza a nagy részét. Pl egy műtét során a betegek szinte kizárólag a sebész vagy a traumatólógus orvosnak adnak, miközben a műtét sikeréhez vagy sikertelenségéhez több szakember, szakorvos is hozzájárul. Az asszisztensekről vagy nővérekről nem is szólva. Ezek akik a hálapénzt kapják persze nagyon jól keresnek, de ez az orvostársadalom kisebb része.

Egyébként a fiatalabb szakorvosok jó része ezért el is megy külföldre. Jobb eset az, ha itthon megtartja a félállását és csak hétvégékre vagy 1-2 hetes periódusokra megy ki, de sajnos sokan kitelepülnek. Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a kórháznak mert egy szakorvos képzése min. 12 év. Ezen kellene inkább elgondolkodni, nem azon, hogy a társadalmat az orvosok ellen hangoljam (az elmúlt évek politikájában ez egyértelműen tendencia volt), mert az nem fog előrébb vinni, csak ront a helyzeten.

Többen írták, hogy az ő szakmájukban sem jobb a helyzet. Ez lehet, sok szakmában nem jó és ez persze szomorú. De a másik oldalon azt sem szabad elfelejteni, hogy az orvosi szakma az értelmiségi szakmák közül is az egyik csúcsot képviseli. Ha megnézed a képzettséget, felelősséget, tudást stb. amivel együtt jár, akkor azért látható, hogy diploma és diploma között is van különbség, semmiképpen nem lehet egy lapon említeni egy 3-4 éves főiskolával. Én pl műszaki végzettségűként pár év gyakorlattal már a fenti összegnek a többszörösét kerestem, sokkal kényelmesebb és kevesebb munkával.

pakesz (törölt) 2010.04.21. 11:21:40

"ami átlagosan havi 800 ezer és 1,2 millió forint közötti összeg. Körzet összetételétől (kor) és számától függően. Ebből az összegből kell a rendelő bérleti díját fizetni (ha az önkormányzat nem adja ingyen és nagyrészt nem adja ingyen), a közüzemi számlákat, internet és telefon számla (online tb befizetés ellenőrzés, ha nincs büntetnek), ápolónő fizetése, takarítónő fizetése, orvosi eszközök vétele, karbantartása, esetleges javítási költségek, és a maradék az orvos bére. Jelenleg bruttó 110-130 ezerről beszélünk, hol a kacsalábon forgó palotánk?"

aki igy csinalja az rosszul csinalja ...
nem 130 brutto kellene hogy megmaradjon, habar biztos itt is okosba megvan a dolog hogy nehany 100e lekoltsegelodik :)

leone007 2010.04.21. 11:23:01

@Winston Smith: nem is olyan rég még 32 óra volt, hétfőn reggel beballagtál, kedden délután 4kor haza. Na az volt a szopás.

pakesz (törölt) 2010.04.21. 11:23:16

@Bejja1: kerdezd meg a szeretett Orban nepvezirt...
majd o elmondja hogy ne merjenek a mostani nayon jo egeszsegugyhoz nyulni metr minden ugy jo ahogy van!!!
gondolom a 300 Ft hogy nem kell befizetned az elegtetel neked nem ?

sterimar 2010.04.21. 11:24:54

@Alikam: "Igaz, hogy egy szülés 2-300.000 forint????? Orvos az ilyen? Családos orvos??? A kurva tetves anyját, ipeg születik a gyerek és akkor ez a szegény családos orvos képes ellopni 300.000 forintot a friss gyerekesektől? Miféle állat az ilyen?
Szóval azért mértékkel kéne ezt valahogy csinálni."

Higgadj le, mert ez nem igaz.

MPL firstlady 2010.04.21. 11:26:03

Családorvos. 30-as, párja van, gyereke nincs, nő. Szeretne majd szülni. Egy évben kétszer hosszabb szabadság. Ritkán beteg, októbertől februárig maszkban rendel. A helyettesítés nem gond, viszonthelyettesít egy másik háziorvossal.

Mi így hívjuk, hogy családorvos, mindenkinek ő az orvosa. Odébb költözött egy kerületet, megvett egy praxist, mi mentünk utána, pedig anyámék 70 körül járnak. Mert megérte és megéri.

Baráti a viszonyunk, mindent tudunk egymásról, és nem a rendelési időben beszéljük meg.

Az asszisztense egy állat (de ezért szeretjük), egy igazi Ursula és Csőrmester keveréke. Rendet tart.
Ha nincs időpontod és nem haldokolsz látványosan, leszarja, húzzál sorszámot, várd ki a sorod.
Ursula előre begyűjt: zárójelentéseket, véleményeket, leleteket, igényeket, panaszokat.
A doktornő így készen kapja a beteget, mert amíg az előző húzza magára a gatyát, addig a nővérke referál a következőről.
Mari nénik nem jutnak be, vagy ha mégis, már nem akarnak csak úgy beszélgetni a doktornővel, aki egy bűbáj, türelem és földre szállt angyal. Jól kiegészítik egymást Ursulával.

Protekciós nem megy be, ha van várakozó beteg.

A rendelésnek rendje van, ki lett hirdetve, a betegek elfogadták, betartják, ha csúszás van, megértik: első másfél órában az akutok,sorszámmal. Kizárólag. Utána a krónikusok időpontra. Kizárólag. Utolsó másfél órában megint az akutok, kizárólag.
Szoros a menetrend, mégis mindenki megkapja amit akar, jöttünk mi már ki fél tízkor este, mert aki sorszámot húz a rendelés vége előtt fél órával, az ki van szolgálva, akinek meg nem jutott már sorszám, az is.
Orvoslátogató délelőtti rendelési idő után. Kizárólag.

Akiknek nem tetszett, és elégedetlenkedtek kezdetben, elmagyarázta, hogy erre miért van szükség, megértette vagy nem, ez van, és akinek nem tetszett, el lehetett menni választani másik orvost. Alig néhány Mari néni vitte el a kártyáját. Vajon miért? Mert rájöttek, hogy ez értük van.

Na őt nem hallottam nyarvíkolni soha, hogy milyen nehéz az élete, pedig az, és már nem a Mari néniktől, hanem attól, hogy folyamatosan magától keresi fel a beteget, akiről tudja, hogy szükséges látnia, és aki kéri, azt is. Vagy telefonon érdeklődik, hogy s mint, van akinek ennyi elég.

Intézi az ügyeiket (nem csak beutalót ad, hanem felveszi a kapcsolatot az orvossal, ahová küldte, figyelemmel kísér műtétet, infarktust és reumát, fogyókúrát és lelki bajokat). És ezt úgy, hogy nem mi, a beteg kérjük erre.
Számon és fejben tart mindent ami velük történik.
Egyszer ügyelet jött ki apámhoz éjjel, lightos infarktusra, mentő vitte kórházba.
Az éjszakai ügyeletes orvos felhívta őt másnap reggel - ilyet se hallottunk még -, hogy egy betegénél volt, ez és ez történt. Mire a kórházba beértem, már beszélt a kezelőorvossal, hogy apám milyen állapotban van, kért visszajelzést stb., értesítette apám más bajait kezelő más orvosokat (stroke ambulancia, érgondozó, gaszroenterológus). Érdekes módon mindegyik átjött megnézni, hogy mi van, pedig biztosan nem utasította őket, sőt nem is kérte kifejezetten, hanem annyit mondott, hogy ha gondolják, pillantsanak rá. Megtették.
Vagy trombózisos testvéremet szerintem, és kiderült szerinte sem láttak el megfelelően, azonnal telefon, kikövetelve a vizsgálatot, majd nekünk meghagyta: addig nem szabad eljönni, amíg azt meg nem csinálják.

Hívhatjuk éjjel nappal. Mindenki. Mégsem él vele vissza senki.

Beszélgettünk erről többször is, azt mondja ez hivatás, nem nyűg, csak jár némi nehézséggel, mint minden munka.
Borítékot nem fogad el.
Az ajándékot viszont otthagyjuk, mert ha elcipeltük, nem visszük haza:))
Egy idős beteg, akinek hobbija volt a festészet, de sajnos már nem él, saját festményeit adta neki, ma is ott vannak a rendelő falán.

Ő a 300 forintokból felvett még egy asszisztens, hogy gyorsabb legyen az adminisztráció, vett műszereket, nyomtatót stb. És ezt mindenkinek el is mondta, hogy ez abból van. Amíg volt vizitdíj, egy napon annyi helyre utalt be beteget, amennyire csak lehetett, hogy ne kelljen többször fizetni. A rendelője fejlődött, nem nyafogtak a várakozók, hogy mire fizetnek, mert látta a pozitív változást.

Lehet utánozni.

És most direkt nem szapulom a többit, akivel mostanában találkoztam, és nyitott zsebbel köszönt a rákos anyósomra stb.

sterimar 2010.04.21. 11:26:54

@newtehen: És mit dolgozol abban a kórházban?

leone007 2010.04.21. 11:28:07

@cambridge.on: nagyon sok orvos nem állt be a sorba különösképp a háziorvosok nem. Az egy másik dolog, hogy az orvosi kamara köztudottan politikailag elkötelezett (pl. egészségügyi sztrájk csúcseseményén áktuálpolitikai ügyben korteskedő kamarai vezető)képviselői ellenezték a dolgot.

peter3374 2010.04.21. 11:29:02

Tipikus magyar tahó paraszt kommentelők gyűltek már megint össze (tisztelet a kivételnek).
Megint az megy, hogy az orvos ne sírjon, nem sírhat, mert másnak is szar.
Ha valakik azt mondják, hogy nekünk rossz, akkor azonnal jönnek a barmok csordában, hogy kit érdekel, nekünk is szar, nektek se legyen jobb.
Az soha nem lesz itt, hogy ilyen rossz nektek, akkor kiállunk mellettetek és legközelebb ti is mellettünk.
Annyira ocsmány ez a dögöljön meg a szomszéd tehene hozzáállás...
Ha az orvosok normális munkaidőben, normális fizetésért dolgoznának, akkor türelmesen, felkészülve oda tudnának figyelni a dolgukra, más lenne betegként is bemenni hozzájuk.
De ezt nem lehet, mert minek ment orvosnak, ne sírjon, minek tanult, minek... minek... minek meg egyébként is többet keresnek mint én, dögöljenek meg.
De írhatnám ezt bármelyik szakmára mindenhol ez megy.

KergeCsirke 2010.04.21. 11:30:59

A bejegyzés írójával több ponton is egyetértek, DE..
1) El kell ismerni, hogy az orvosok többsége igen tisztes mennyiségű hálapénzt kap, amit után NEM fizet adót. A többség sokmilliós német autómárkákban utaztatja a popsiját - így nekem ne sírjon, hogy kevés a fizu. A maradék, a kivételek: igen, nekik nehéz, ezt a részt megértem, DE
2) Mikor a beteg bemegy a rendelőbe ilyen-olyan panasszal, ott tulajdonképpen 100%-ban ki van szolgáltatva az orvos felé és ez alapvetően egy kényelmetlen helyzet, amit az orvosnak és az asszisztensnek kell feloldania azzal, hogy emberszámba veszi a pácienseket és normálisan kommunikálnak vele, nem úgy, mint egy darab szarral. Lehet fáradt, nyűgös, bármi: akkor is!
3) A bejegyzésben említett "Mari néniket" szépen kiszűrte a vizitdíj, és erről azt hiszem nem is kell többet említést tennem.

Falusi_metálos 2010.04.21. 11:31:23

@MPL:

"Protekciós nem megy be, ha van várakozó beteg."

Akkor mitöl protekciós ?

"Az ajándékot viszont otthagyjuk, mert ha elcipeltük, nem visszük haza:))"

Ez különösen tetszett, ez az a cinkos összekacsintós mentalitás, ami a hálapénzrendszert is fenntartja, undorító !

Tessenek vinni a boltba ajándékot a pénztárosnak is mer kedvesen beütötte a gépbe tej kifli kombó árát.

tizenhárom 2010.04.21. 11:31:44

@sterimar: Lehet, hogy nem 2-300 e Ft, de 80-100 e simán az átlagár, a nagyon menő dokik pedig többet kérnek. Egy szülész havi két szüléssel megkeresi a hivatalos fizetését zsebbe. És havonta nem hiszem, hogy csak két szülése van. Plusz a magánrendelések...
De a szülész az egyik véglet. Az altatóorvos, vagy pl. a patológus a másik. Ők nem találkoznak a beteggel (ébren/ életben). Őket lehet sajnálni. Meg az országban még nagyon sok tisztességesen fillérekért sokat dolgozó embert is... (bármilyen szakmában)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.21. 11:33:14

@sterimar: Nem, sokkal drágább. Az meg hogy mit dolgozok, gondolom természetes, hogy nem publikus.

sterimar 2010.04.21. 11:34:12

@pepikebaba: Nehéz a helyzet és kevés a pénz, de azért azt látnod kell, hogy van egy kis különbség egy újságíró és egy orvos végzettsége között.

efhábé 2010.04.21. 11:34:29

@Zabalint: "Az orvosok amúgy maguk is el tudnák dönteni mi a megfelelő gyógyszer."

No és azt hogy? Az egy dolog, hogy az orvos nem gyógyszerész, tehát nincsenek olyan ismeretei a gyógyszerekről, mint a gyógyszerészeknek, de egyáltalán honnan értesülne az új gyógyszerekről, ha nincsenek sem orvoslátogatók, sem gyógyszerreklámok? Éjszakánként megálmodja, hogy éppen mit fejlesztenek az innovatív gyártók és éppen melyik szernek járt le a védettsége, kezdték el gyártani a generikus gyártók?

Az nyilvánvaló, hogy az orvoslátogatót faszkorbáccsal kell kiverni a rendelőből rendelési időben, de valahogy az orvosnak is tájékozódnia kell a gyógyszeripari fejleményekről.

Én mondjuk azt nem értem, hogy lehetséges az, hogy a háziorvos a 4 órás rendelési időből 3 órát házon kívül tölt, mert sürgős esethez hívják. Ha sürgős, akkor mondja, hogy hívjanak mentőt, ha meg annyira mégsem sürgős, akkor ráér rendelési idő előtt vagy után.
Az a legszebb, amikor hiányzik vmelyik háziorvos, ezért helyettesítés van, dupla annyi ember jut a 4 órára és az orvos simán elsasszézik "sürgős" esetekhez órákra.
Meg ugye az, hogy XXI. század, ott a net a rendelőben, otthon, de képtelen a háziorvos összedobni egy oldalt, ahol tájékoztat a változásokról.
Nem, kiírja a rendelőben egy fecnire, hogy ő nincs és XY helyettesíti a saját rendelési idejében. Anyád, az...
Vagy ugyanez a téma, H1N1 oltásra kijelölte az egyik rendelési nap első 1 óráját, de természetesen ezt csak a rendelőben bírta kiírni.
És akkor a rendelési időről még nem is beszéltünk.
Munka mellett képtelenség eljutni hozzá, egyetlen napon rendel késő délután, de akkor is csak 6-ig.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.21. 11:35:52

@tizenhárom: Összejön ám a 2-300 eFt is, kérdezz meg bárkit, aki már szült. Számold bele nyugodtan a terhesség végén már 2 hetente történő 5-10 eFt-os vizsgálatokat is.

MPL firstlady 2010.04.21. 11:37:49

@Falusi_metálos: akkor magyarázok

Többször láttuk, hogy orvos kísér át másik beteget. Bekopognak. Be sem jutnak, a kedves ismerős kezébe nyomnak egy sorszámot és mondják, hogy üljön le. Ettől.

Igen kérlek, a névnapjukon rendszeresen felköszöntik őket a betegek. Nem pénzzel. Virággal vagy csokival, valami jelképessel.

Ebben mi a furcsa?

tizenhárom 2010.04.21. 11:38:26

@newtehen: Persze, a vizsgálatokkal együtt simán kijön. Én magára szülésre írtam a 80-100-at.

leone007 2010.04.21. 11:38:29

@KergeCsirke: "1) El kell ismerni, hogy az orvosok többsége igen tisztes mennyiségű hálapénzt kap, amit után NEM fizet adót. A többség sokmilliós német autómárkákban utaztatja a popsiját - így nekem ne sírjon, hogy kevés a fizu."

Na ez szemenszedett hazugság. Akikről beszélsz egy elenyésző kisebbség a szakmán belül, és ők nem is sírnak az alacsony fizetés miatt.

"Lehet fáradt, nyűgös, bármi: akkor is!"

Fáradtan legyen szakszerű, és precíz, hozzon jó döntéseket és nyűgösen legyen kedves? Nem érzed az ellentmondást?

vrv 2010.04.21. 11:38:51

Melyik tipusu házidokikat kell sajnálni? Akik az ajtóból ránéznek a betegre és közlik mi a baja? De ha pénzzel érkezel máris leültet és végighallgat?
Vagy a házi gyerekorvosokat akiknek az a fejlövésük, hogy folyamatosan mindenféle betegségre antibiotikumot irjanak, ehhez egy toroktesztet nem tudnak megcsinálni, hogy kideritse tényleg bakteriális fertözés?
Vagy azokat a gyerekorvosokat akik egy vénás injectiot nem tudnak beadni hanem szétkurnak 4 vénát és utána hivják a növérkét?
Vagy a DélTepsiben ahol futószalagon nyirják ki az embereket v nyomoritanak meg?És ehhez még röhög is ,hogy a sok vén hülye ott döglik meg az ügyeleten?

PointeDuLac (törölt) 2010.04.21. 11:38:55

@picikisköcsög: "egy esztergályost, közgazdászt, bankost, biztosítóst (ragozzam még?): egyetlen másodpercnyi/percnyi tévedésért nem állítottak bíróság elé, orvost igen (és Magyarország is kezd beérni az orvosi műhibaperek gyakorlatába)."
Te normális vagy már ne haragudj meg???az orvos az életeddel játszik!!ha egy bankos elír valamit,bemész,reklamálsz és ki van javítva.ha egy rokonomat kinyírja a doki mert épp elnézett vmit v mert elbambult valamit,a minimum h leperelem róla a gatyáját is!a legfontosabb pedig h elvegyék a diplomáját.gondolkozz már el ezen légyszíves.

sterimar 2010.04.21. 11:39:18

@tizenhárom: Akkor nem kelll "nagyon menő" szülészhez menni.
Egyébként az igaz, hogy van egy része az orvostársadalomnak, akik nagyon sokat visznek haza. Szülészek egy része, sebészek, traumatológusok. De fontos leszögezni, hogy ez a kisebb része.

Egyébként az altatóorvos is találkozik a beteggel ébren, mert a műtét előtt ő tájékoztatja a beteget , hogy mi fog történni és aláiratja a beleegyező papírt. Hálapénzt mégse nagyon kapnak. A feleségem is altatóorvos. Mondjuk ő azt a keveset se fogadja el, mert megalázónak tartja, amit nagyon meg is tudok érteni. Az biztos, hogy ez a hálapénz rendszer nagyon rossz.

leone007 2010.04.21. 11:41:18

@PointeDuLac: akkor nyilván ezt az érvrendszert állítod csatasorba akkor is amikor az alacsony orvosi bérek ellen toltakozol ugye?

szabidoki 2010.04.21. 11:41:32

Érdekes látni, hogy a sok egybites kommentelő elolvassa a postot, valamit (nem túl sokat) felfog belőle, de aztán előtör a marxista lendület, és elkezd fröcsögni, hogy "deakkoriszemetekazorvosok"...
Ja, aki a ki nem fizetett túlóráról pampog a multinál, annak szólnék, hogy hivatalosan az orvosi ügyeleti idő 25-50%-át számolják el - merthogy a maradékban elvileg lehet aludni, tehát az ügyeletek fele vagy szerencsétlenebb esetben háromnegyede "ajándék" az állam és a betegek felé. Ezt a drága ballib kormányzat ezért alakította így, hogy ezzel kijátszható legyen az az EU-s szabály, miszerint az egészségügyben senki nem dolgozhat napi 12 óránál többet. Így papíron minden rendben van, ugyanis egy ügyelet ugye délután 4-től éjfélig nyolc óra helyett csak négy óra, akkor aznapra 8(rendes munkaidő)+4(ügyelet) az ugye 12, az rendben van, éjféltől már másik napnak számít(!), éjféltől reggel nyolcig megintcsak 8 helyett 4 óra + napi 8 óra, az megint 12, ez is megvan. Papíron minden szép és kerek, de mégis 32 órát dolgoztál egyhuzamban. És ha azt mondod a főnöknek, hogy én most ügyelet után mégis inkább hazamennék, mert elvileg az is jár(na) a törvény szerint, akkor meg húzza a száját, mert akkor nincs ki a gályát húzza. A létszámot ugyanis általában a nappali munkamenetre optimalizálják, az ügyelet afféle "bónusz".
A különbség a multihoz képest annyi, hogy a multinál néhanapján felcsillan a remény, hogy a munkaügyi ellenőrök megszexuálják a céget, és kicsit jobb lesz, de az állami egészségügyben erre még esély sincs, ugyanis maga az állam alakította úgy a szabályozást, hogy munkaidőm egy jelentős részében ingyen dolgozzak. Ja, és a baleseti ügyeleten, ahol én dolgoztam, nem volt mellékes. Megjelent egyszer egy cikk valamelyik újságban, hogy hol mennyi az "illendő", és ott leírták, hogy ambulanciákon 2-3000 Ft-ot szokás adni - gondoltam, hogy kiragasztom a cikket a rendelő ajtajára miheztartás végett, mert láthatóan egyik betegünk sem olvasta :)
Ja, még valami: sokan a privát egészségügyben látják a megváltást, nekik üzenem, hogy az autószervizek meg a biztosítók is mind magánkézben vannak, mégis állandóan horrorsztorik jönnek egy-egy elromlott vagy karambolos autó javításáról - miből gondoljátok, hogy jobb lesz nektek, ha ezek a biztosítók veszik kézbe az egészségügyet?

efhábé 2010.04.21. 11:42:50

@vinyi: Speciel a kúrmányzat egyik legjobb intézkedése volt a vizitdíj, sokkal kevesebb marinéni ment orvoshoz beszélgetni, az orvosnak több ideje jutott egy-egy valóban beteg páciensre, sokkal normálisabb volt a viszony a háziorvos-beteg kapcsolatban.
A kúrmányzat tette kötelezővé az előzetes időpont-foglalás lehetővé tételét, ami szintén jó volt a betegnek.

Bejja1 2010.04.21. 11:44:31

@pakesz:
Ha megváltoztatja az egészségügyet, még szeretni is fogom a Népvezírt.

sterimar 2010.04.21. 11:44:48

@KergeCsirke: "El kell ismerni, hogy az orvosok többsége igen tisztes mennyiségű hálapénzt kap, amit után NEM fizet adót. A többség sokmilliós német autómárkákban utaztatja a popsiját "

Ezt nem kell elismerni, mert butaság. Ez sajnos az orvosok kisebb részére igaz csak.
Egyébként az lenne a normális, ha az orvosok többsége tényleg úgy élne ahogy írod, elvégre elit szakmájuk van, emberekkel foglalkoznak, életeket mentenek stb.

Több barátunk jár ki Ny Európába ügyelni meg 1-2 hetes szerződésekre, egyik másik (pont altatóorvosok) 6-8 ezer eurót kap két hetes kintlétekért. És gondolom nem kell mondanom, hogy ez jóval a kinti (diplomás) átlagok felett van.

És ez a jó eset, mert itthon esetleg még van egy fél állása. De sokan végleg eltipliznek.

Bejja1 2010.04.21. 11:46:29

@szabidoki:
OK, akkor szerinted mi a megoldás, mert mind a ketten tisztán látjuk, hogy ez senkinek nem jó ?!?!?!

Bambano 2010.04.21. 11:47:18

Beszélgetni jön a beteg és ez probléma? Hát mi a jó büdös francnak kellett a vizitdíjat eltöröltetni? Jaaaa, visszanyalt a fagyi...

Én személy szerint az orvost nem azért utálom, mert trehány vagy olyan, amilyen, hanem azért mert 60 év alatt az orvostársadalom összeállt egy monolitikus betontömbbé, amit nem lehet megbontani. Ők végzik a dolgukat, úgy ahogy, ők ellenőrzik saját magukat és ők mondják ki a verdiktet (nyilván méééélyen függetlenül), ha egy másik orvos hibázott. Az orvostársadalom lassan nagyobb erőszakszervezetté válik, mint az egyház. Előre meghatározott és kihirdetett, kötelező hálapénz? Ideje lenne már, hogy az apeh rámásszon az orvosokra vagyongyarapodás kérdésekben.

Az már csak hab a tortán, hogy sok orvost láttam, aki ultimate jolly jokernek képzelte magát és ő akart megmondani *mindent*. azt is, hogy egy informatikai rendszert hogy kell üzemeltetni. Nem vicc, van rá példa.

Úgyhogy azok az orvosok, akik rendesen végzik a munkájukat, két választás előtt állnak:
1. tűrik tovább a megvetést
2. szembefordulnak végre saját kasztjukkal és kivetik magukból ezt a ronda tekintélyelvek alapján dolgozó orvosréteget.

sterimar 2010.04.21. 11:47:25

@newtehen: Végül is a te dolgod, csak egy kicsit az irigységet véltem felfedezni az írásodban. Gondolom nem orvos vagy.

leone007 2010.04.21. 11:48:25

@Winston Smith: az akkoriban volt, és valóban, az orvosok sokkal jobban éltek a 80as 90es években. Akkoriban volt respektjük, az embereknek meg pénze. Ma már egyik sincs.

tizenhárom 2010.04.21. 11:48:59

@sterimar: Persze, tudom, hogy találkoznak, de mint ahogy írtad is, nem jellemző, hogy kapnak pénzt. Illetve a műtét után már nem nagyon találkoznak, a hálapénzt pedig inkább akkor szokták adni. (Ha volna ilyenkor a sebészben egy kis jóérzés, leoszthatna például az altatóorvosnak és a többi segítőnek. Tudom, naív és idealista vagyok.)
Én is egyébként amellett lennék, hogy ne kelljen hálapénzt adni, hanem fizessék meg az orvosokat rendesen. Én például kellemetlennek érzem. Eddig ha komoly bajom volt, inkább magánorvoshoz mentem, mert ott legalább lehet tudni a tarifát, és nem kellemetlen, hogy fizetni kell. (Rendelés végén az aszisztens mondja az árat, fizetek, számlát kapok stb.) Nem kell borítékokkal szerencsétlenkedi, lesütött szemmel, pironkodva zsebbenyúlni.

leone007 2010.04.21. 11:50:39

@sterimar: jaja vasárnap repülök én is Londonba. Egyre többen fognak eu kompatibilis orvossá válni, nyelvtudással, tapasztalattal, esetleg félállással. Hogy ez jó-e vagy rossz, nem tudom, de nekünk megoldás-féleség :)

KergeCsirke 2010.04.21. 11:51:03

@leone007: Nem vagyok benne annyira biztos, hogy a kisebbség az, aki hálapénzt kap. Avagy, csak PONT rossz dokikhoz kerültem és véletlenül álltak az orvosparkolóban minimum 3-4 millás autók. Sajnos, én is beleestem az általánosítás csapdájába, mint szinte mindenki más (alap emberi tulajdonság), de mivel a saját és hozzátartozóim környezetében ezt tapasztalom, így nehéz megértőnek lenni. Múltkor a pszichiáterem (igen, lehet köveket dobálni) anyámtól kérdezte, hogy "mi van, a lánya annyira le van rongyolódva, hogy még fizetni sem tud?".
Nem ellentmondás. Az orvos "Lehet fáradt, nyűgös, bármi: akkor is! ". Igen. Az orvos legyen szakszerű, pontos, precíz és mindemellett kedves még akkor is, ha a háta közepére nem kívánja az adott napot!hetet etc. Hol az ellentmondás?

Diopapa_sok 2010.04.21. 11:52:01

@szabidoki: Mekkora egy bunkó vagy apukám... :/

Emeske 2010.04.21. 11:52:03

Kacorka,nagyon jó írás. Igazad van,mindenben.
De ha adhatok egy tanácsot, irány külföld,mert itt megbecsülést nem fogsz kapni.
Ahogy írtad,itt mindenki nagypofával ordít,h az orvosok képzelik istennek magukat,pedig az érettségivel rendelkező bolti eladónő hiszi azt,h jobban ért az orvosláshoz,mint az orvos,csak mert ő a cigiszünetben halotta a Maritól,h az ő baja mi volt.

Ezzel nem a bolti eladónőt akartam leszólni,de nem értem,miért nem lehet elfogadni,h mindenki ahhoz ért,amit tanult. Tehát szerintem a 6 év orvosin többet ér,mint h "hallottam a Pistától,h az ő betegségét ezzel kezelték..."

Emeske 2010.04.21. 11:53:04

@KergeCsirke:
Nem tudom,milyen parkolóban álltál. A szülészeti klinikánál valóban sok az ilyen autó,de egy városi kórháznál... hát,ez azért rohadt nagy túlzás.

sterimar 2010.04.21. 11:54:24

@szabidoki: " de aztán előtör a marxista lendület, és elkezd fröcsögni, hogy "deakkoriszemetekazorvosok""

Jól látod, és az előző kormány legnagyobb bűne, hogy erre jól rá is játszott. Úgy látszik valamennyire tényleg működik az oszd meg és uralkodj.

rubberbandman 2010.04.21. 11:55:04

feleségem háziorvosnak készült, hál Istennek kiszállt a buliból a szakképzés közepén. minden tiszteletem azoknak a lelkiismeretes dokiknak akik nem adták fel.
van rá statisztika hogy a háziorvosok várható életkora évekkel rövidebb az átlagmagyarénál. lehet faszán irigyelni őket.

KergeCsirke 2010.04.21. 11:55:29

@sterimar: Azt tudom mondani, mint amit már ismételtem.
Abban viszont igazad van, hogy nem ismerik el őket és az alapfizetésük igen gyér. Egy egészséges egyensúlyra lenne szükség - véleményem szerint -, de ahogyan az elmúlt 20 év alakult, nem nagyon hiszem, hogy ilyen keretek között bármi megoldódhatna.

Evvel az erővel akár a tanárokat is elővehetnénk, hiszen nem kis felelősség terheli őket sem (főleg az alsó tagozaton tanítókat) és nevetséges fizetést kapnak mindezért itthon, holott Szlovákiában pont fordított a helyzet (példának okáért); ott ennek a szakmának még mindig megvan a becsülete.

Guinevere · http://www.barcsay.com/blog 2010.04.21. 11:56:00

A post olvasása során nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.
Annyira sajnálom a szegény háziorvosokat.
Nekem az átlagos napon a következő módon néz ki:
- Legkésőbb 04:00 felkelek, és reggel nyolcig megcsinálom az adminisztrációs munkámat
- Nyolckor bemegyek a munkahelyemre, és ötig ott tevékenykedem, amennyiben nem kell kimennem ügyfélhez
- Soha, egyetlen napon sem tudom megmondani, hogy mikor érek haza, ez a munkától függően lehet öt óra, de csak másnap reggel
- A munkámból adódan folyamatosan ügyfelekkel kell foglalkoznom a legjobb tudásom szerint, ha hibázom másnap nincs munkám
- Amikor haza értem nekiállok tanulni, mert olyan a munkám, hogy folyamatosan képeznem kell magam, ha nem teszem
- Van olyan rendszeresen hogy hétvégén is dolgoznom kell, de akár éjjel is felhívnak, ha valami probléma adódik
- Ezekért túlóra díjat nem kapok, csak a normális fizetésemet. Egy nap átlagosan 16 órát foglalkozom a munkámmal, hétvégénként jobb esetben 5-8 órát
- Van olyan, hogy nem látom a páromat napokig, mert ő is hasonló munkát csinál, és valamikor úgy jön össze, hogy mire haza ér én alszom, mire felkel én már nem vagyok otthon
Cserében, soha sem kapok semmilyen juttatást (hálapénzt), de amikor 6 évvel ezelőtt kórházba kerültem gerincsérvre utaló problémákkal egy MR-re sem utaltak be.
Az elmúlt 6 évben kb 20 orvosnál jártam, és mindegyiknek egy válasza volt, hogy menjek gyógytornára meg úszni. Volt olyan orvos, aki szerint én csak szimuláltam.
- Ekkor már fél éve zsibbadt a lábam
- Aludni nem tudtam, mert minden mozdulatra felébredtem
- ülni, állni kb 10 percet tudtam egyhelyben.... de én szimulálok
Egy hónappal ezelőtt végső elkeseredésemben elmentem egy magán kórházba, hogy ha mást nem is csinálnak, de legalább meghallgatják a problémáimat. Az orvos megvizsgált, majd majd mondta, hogy menjek el MR-re, az időpontot majd ő intézni, és tekintettel arra, hogy előzetesen komolynak tűnik a problémám, ne a magán kórházba menjek vissza, hanem abba a kórházba, ahol Ő egyébként dolgozik. Két nap múlva megvolt az MR vizsgálat, ahol kimutatták, hogy kiszakadt gerincsérvem van, amit amilyen hamar csak lehet műteni kell. Most váró listán vagyok, és amint van hely a kórházban megműtenek.
Az orvos aki diagnosztizált kért elnézést számos kollégája nevében, amiért 6 évig szenvedtem, holott egy 10 perces vizsgálattal kideríthető lett volna a problémám.
Nem fogok azok iránt az orvosok iránt szimpátiát érezni, akik ember számba sem vesznek.
Hozzá teszem, hogy sajnos problémám arra vezethető vissza, hogy én elvből nem voltam és nem is leszek hajlandó hálapénzt fizetni. Volt ahol az orvos konkértan közölte, hogy mennyit akar és nem voltam hajlandó neki kifizetni, volt aki csak célozgatott rá. Volt olyan hely ahol a többi beteg hívta rá fel a figyelmemet, hogy mennyit illik adni.

KergeCsirke 2010.04.21. 11:56:22

@Emeske: Szent Imre Kórház, Budapest

sterimar 2010.04.21. 11:56:41

@szabidoki: "A különbség a multihoz képest annyi, hogy a multinál néhanapján felcsillan a remény, hogy a munkaügyi ellenőrök megszexuálják a céget"

Én multinál dolgoztam régen (most már magamnak) és egyáltalán nem volt az rossz, sőt. Mondjuk R&D területen, nem szalag mellett, de talán az orvosok körülményeit sem a szalagmunkáséval kell összehasonlítani.

KergeCsirke 2010.04.21. 11:57:45

@Emeske: .. de akár a háziorvosomat is említhetném.

leone007 2010.04.21. 11:58:14

@KergeCsirke: fáradtan pontos és és helyes döntéseket hozni? nyűgösen kedvesnek lenni? Ebben nem érzed az ellentétet? Tényleg nem?

Emeske 2010.04.21. 11:59:04

@Bambano:
"Beszélgetni jön a beteg és ez probléma? Hát mi a jó büdös francnak kellett a vizitdíjat eltöröltetni? Jaaaa, visszanyalt a fagyi..."

Azért nem az a baj,h el kell beszélgetni Joli nénivel, hanem az,h ha tényleg van neki valami baja, az nem derül ki mondjuk 40 percig, mert csak a csirkepörköltről beszél,amit vasárnap főzött.
Ha meg neki esetleg nincs baja, akkor a többi beteg vár,h a nokedli szaggatás végére eljusson Joli néni.

Egyébként anyukám 25 éve orvos, két szakvizsgás, és képzeld, minden Joli nénivel és Pista bácsival beszélget, mindent meghallgat és senkit nem küld el. (ÉS ezt nem pénzes magánrendelésen!) Ennek megfelelően este 7 előtt nem esik haza a munkából, de gyakran csak (most figyelj!) este 10-kor.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.21. 12:00:14

Jajj, mindjárt telesírom a zsebkendőmet, hogy a kedves fiatalka védi anyut-aput.
Hát itt a másik (ismét az EGYIK) oldal, az enyém, aki fikázza: az unatkozó, szakbarbár, pácienseket - különösen a boríték nélkül érkezőket! - utáló HÁZIORVOSt.
20x évig volt ugyanaz a háziorvosom, mint az anyámnak. Egyre elégedettlenebb voltam vele, leginkább azzal, hogy órákat ücsörögtem a rendelőjében, míg a hátsó bejáraton intézte a "privát" betegeit (értsd: a fizetősöket).
Otthagytam, átmentem egy falusi orvoshoz, aki igen lelkiismeretes, órákkal a rendelési időn túl is képes FOGLALKOZNI a betegekkel. Képes figyelembe venni egyéni kívánságokat is (pl: vérvételnél ne kelljen már órákat várnom, stb.).
Nem, neki sem fizetek, bár vittem influenzás időszakban márkás teákat a rendelőbe.
Ja, és a doki SAJÁTKEZŰLEG készíti el a teákat a kolléganőknek.
Nem keresi gennyesre magát, de ember, és a pácienseket is emberszámba veszi.
És felkészült doki. Jó szakember.
Az anyám háziorvosa (az én régim) egy idióta szakbarbár. Az általa felírt gyógyszer kórházba juttatta az anyámat, elfelejtette, hogy anyámnak magas a vérnyomása és olyan fájdalomcsillapítót adott neki, aminek a mellékhatása vérnyomás-emelő volt.
Anyám meg már öreg, és hitt neki, eszébe sem jutott kételkedni. Ja, ő sem tejel a dokinőnek...
Fel akartam jelenteni, de inkább anyámat nyüstölöm, hogy hagyja ott.

Bambano 2010.04.21. 12:01:00

csupa ostobaság a köbön ez a poszt. ennyire nem lehet hülye egy orvos...

ha szerinted nem jól van, VÁLTOZTASS RAJTA!. Csináltass rendes adminisztrációs szoftvert! támogasd a kormányodat, ha a te érdekedben tesz valamit! stb. stb.

Hogy lásd, mit csinál a jogokkal rendelkező beteg, pl. én (informatikus volnék...): felkelek átlagosan 10 órakor, van, hogy 11-kor. 11-től este 7-ig lenyomok egy műszakot, amiben intézem a napi folyó ügyeket. este van egy kis szabad időm, nem sok. este 10 óra körül, amikor mindenki lecsendesedik, család elmegy aludni, akkor indul a második műszak, minden olyan változtatást, fejlesztést, amit napközben nem lehet megtenni, mert zavarná a működést, akkor csinálunk meg (leginkább éjjel 2-4 között). Ha nincs prompt változtatási igény, akkor fejleszteni szoktam. A második műszaknak 3-4 óra között van vége jó esetben.

Úgyhogy én sem alszom többet, mint te, csak én máskor. Nekem is kell jogszabályokat olvasni, mert nekem van működő felügyelő hatóságom, nem úgy, mint az orvosoknak, nekem is kell nyelvet tanulni, nekem is kell új technológiákat tanulni, mert az informatika sokkal gyorsabban fejlődik, mint az orvostudomány. Nekem is kell autóversenyzésre alkalmas járművet fenntartani, mert ha megáll valami cucc, akkor menni kell, mindegy, meddig ér a hó. A fő különbség, hogy mifelénk van verseny is, tehát gyorsan eltűnik az ügyfél, ha nem jó valami.

Ha az orvos ismerősnek döglik valami, akkor én kocsiba vágom magam, fél tank benzin pukk, és megoldom a baját. Ha lázas vagyok, ugyanez az orvos ismerős ad valami sz.rt, amitől nyugodtabban döglök meg. Mert meggyógyítani nem sikerült neki.

Csak azt tudom tanácsolni, ha nem éri meg, ne csináld. Ennyi.

Szóval nagy kihívások előtt álltok, tisztelt orvosok, eljátszottátok a bizalmat, vissza kéne szerezni...

sterimar 2010.04.21. 12:01:13

@tizenhárom:
Igen én is magánorvoshoz megyek , sokkal tisztább amit te is írsz. De komolyabb dolgokkal ez nem működik.

j311 2010.04.21. 12:02:52

Nem győzött meg.

Frucsasz 2010.04.21. 12:02:56

Hát, ez az írás elfogult, egyoldalú és épp ezért kritikán aluli. Én nem tudok róla ,hogy a magyar történelemben akár csak egyszer is előfordult volna, hogy valakinek pisztolyt fogtak a fejéhoz, hogy 'márpedig fiam, te orvos leszel!' Önként választották, választottátok ezt a szakmát, ami a gyógyításról szól. Gyógyítani pedig nem lehet magas lóról, ahhoz alázat kell, empátia, érzékenység, emberség. Emberszeretet. Na a fenti posztból inkább a Kati nénik, Mari nénik iránti lenézés és megvetés süt, nem az empátia meg az emberszeretet.
(Félreértés ne essék: a Mari néniknek nem a rendelőben a helye, de erre vannak udvarias, emberi módszerek -igaz, ahhoz már emberismeret is kellene, ugye. Ha akarod, el tudod érni, hogy ne beszélgetni járjon oda. Főleg, mert a beszélgetéshez két ember kell, minimum.)

Ehhez képest a legtöbb orvos (sajnos mind az anyám, mind saját magam miatt sokkal volt már dolgom) magas lóról beszélő, embereket lekezelő, pénzt elváró és arrogáns. Anyám miatt több mint 100 ezer forint vándorolt a zsebükbe, és még csak meg sem gyógyították, ez az összeg csak arra volt elég, hogy ne állati körülmények közt haljon meg. Én is iszonyat összegeket hagytam már ott, és vélhetőleg még fogok is. A körzetünkben ismerek orvos párt, aki a semmiből kezdte, 10 év alatt két családi ház, egy pesti lakás, két új autó (évente cserélve), egzotikus nyaralások... nem hitelre, kápéra. Jah, hogy mindennek ára van? Jelen esetben a sok pénz ára az, hogy igenis kimész házhoz, felírod a receptet és ritkán látod a gyerekeidet. De ne tegyünk már úgy ,mintha ez olyan kirívó, meglepő és szokatlan volna. Mindenki, aki orvosnak készül, pontosan tudja, hogy ez bele van kalkulálva, ugyanúgy, ahogy mondjuk a multicégeknél is középvezetői szinttől kezdve- és utóbbiak még csúszópénzt se kapnak.
Mi jön legközelebb, a kereskedők fognak sírni, hogy a köcsög vevő a pénzéért még udvariasságot is elvár?
Ne érts félre, én, bár utálom az orvosokat, de nem hiszem, hogy naplopók. A legtöbb orvos tényleg keményen dolgozik, több helyen rendel, ügyel, házhoz megy stb. De sajnálni nem fogom őket ezért. Ez_a_dolguk. Hogy közhelyes legyek: ezért fizeti az állam az én adómból a félévenként másfél milliós tandíjukat, ezért kapják a fizetésüket.

leone007 2010.04.21. 12:03:57

@KergeCsirke: én viszont biztos vagyok benne. hogymiért? mert szakmámból adódóan sokkal több orvost ismerek személyesen, mint te. Mondhatni nagyságrendekkel többet. A parkolóban álló autókról nem tudod ki a gazdája, és 3-4 M-ás autó ne legyen már luxuskategória. De ajánlom bármelyik vidéki kis vagy nagy kórház parkolóját. Meg fogsz lepődni. A háziorvosok helyzetéről szemmel láthatóan gőzöd sincs. Az a baj amikor tájékozatlan, sok esetben irigy emberek elkezdenek hozzád hasonlóan "érvelni".

Bambano 2010.04.21. 12:04:19

@Emeske: ha rajtam múlna, az ilyen beszélgetős orvosokat úgy megbüntetném, mint az atom. Nem azért fizettem az adómon keresztül egy rakás pénzt a képzésébe, hogy utána olyan tevékenységekre pazarolja, amit sokkal olcsóbban más is meg tud tenni. Ez PAZARLÁS.

Ne hozzuk fel az orvostársadalom erényeként azt, ami nem erény, hanem ökörség.

efhábé 2010.04.21. 12:04:59

@KergeCsirke: Ne viccelj már, 3-4 milláért fapados kompaktokat árulnak - egy Kia Cee'dből is csak a legkisebb motorral szerelt legalapabb kocsi jön ki 4 milla alatt - amiket ezer év hitelre vesznek meg az orvosok.
Azt aztán ne sajnáld tőlük.
Normális országban természetes, hogy az orvosnak telik 14-15 milliós autóra. Na vhol ott kezdődik a prémiumszegmens.

Bambano 2010.04.21. 12:06:30

@Frucsasz, az őzikelány: ebben a sz.r világban mindenki (vagy legalábbis az elsöprő többség) sokat dolgozik, keveset látja a gyerekeit, másodállást vállal, stb. stb. hagy ne sajnáljam már meg az orvosokat azért, mert ők is teljesítik az átlagot...

sterimar 2010.04.21. 12:08:40

@KergeCsirke: "Avagy, csak PONT rossz dokikhoz kerültem és véletlenül álltak az orvosparkolóban minimum 3-4 millás autók"

3-4 milláért csak kisautót kapsz, maximum egy olcsóbb alsó-közép kategóriásat.
A menő orvosok, azok 10-20 milliós autóval járnak, de az nagyon kevés. A többség még a 3-4 milliósat sem, vagy csak alig tudja kifizetni.

Bambano 2010.04.21. 12:08:45

@efhábé: lóhimbilimbit. 2.5 misiért nem alap corsát vett újonnan ismerős nemrég. 14 misiből már normálisan felszerelt bmw-t kapsz, de ennyiből kijön a minden csodával felszerelt, összkerék meghajtású opel insignia opc is, 340 lóerővel... nehogy már ez legyen az alap orvosi autó... 5.2 millerből új I astrát adnak neked normális felszereltséggel.

siss 2010.04.21. 12:10:29

Az összes "önként válltad, ne sírj" dumát puffogtatónak üzenném: ha hosszú távon nem kapsz sem emberi, sem anyagi megbecsülést, a legimádottabb szakmát is meggyűlölöd. (Az anyagi megbecsülésbe nem tartozik bele a hálapénz, az sunyi jelenség, ami az orvost és a beteget is lealacsonyítja.)

Amúgy ja, a multikban dolgozók, az újságírók stb. is dolgoznak ugyanennyit. Csakhogy őket senki sem állítja olyan pellengérre, mint az orvosokat.

eladopatron 2010.04.21. 12:11:08

Kedves levélíró,

legközelebb jobban nézzen szét a háziorvosok körében, mert pl. az én orvosom mindennap 3-4 órát lovakkal foglalkozik, legalább heti 4 alkalommal az otp-ből ki sem lehet robbantani, mert állandóan a milliót pakolgatja a cégei között, de gyakran látom órák hosszat beszélgetni a téren, mialatt én a munkám miatt rohangálok stb.

Röviden: ha már kitalál egy sztorit, keverjen bele valóságos elemeket is!

KergeCsirke 2010.04.21. 12:11:47

@sterimar: azt írtam, hogy "MINIMUM 3-4 millás "..
Elismerem, a mostani autóárakkal nemigen vagyok képben, a mi 150ezres Röncinkhez képest szinte minden drága.. :)

tizenhárom 2010.04.21. 12:12:07

@sterimar: Messzire vezet ez a téma, és itt a blogon csak a felszínét kapargatjuk.
A magánorvoshoz járós korszakom óta sok érdekes dologra figyeltem fel: pl. a TB többet fizet egy adott vizsgálatért a rendelőnek, mint amennyit nekem kell ugyanezért a vizsgálatért fizetnem "fizetős" betegként. A különbségből például máris juthatna több az orvosoknak, de így valaki más jár jól...
Az állami szektorban minden sokkal drágábban működik, mint a versenyszférában. Pl. egy sűrített levegő palackokat forgalmazó ismerősömtől tudom, hogy a kórházak kétszer annyit fizetnek a palackokért, mint egy magáncég. Hát ilyenek miatt nem jut pénz az orvosoknak és pl. a kórházak felújítására.
A döntéshozók pedig inkább kiélezik az orvos-beteg vitákat, így többet tudnak ügyeskedni. Ezt kellene, hogy végre felismerjük, és akkor talán változhatna valami.

tollaszerge (törölt) 2010.04.21. 12:12:27

Magánügy. Ha elmegyek mondjuk építészhez, akkor se az érdekel, hogy mikor ér haza a gyerekeihez, saját megítélése szerint eleget keres-e, fáj-e nagylábujja, és nyűg-e neki a szakmai továbbképzés. Mert mindez nem tartozik rám, ahogy rá se tartoznak az én gondjaim, amennyiben nem vágnak a szakmájába.

Kizárólag az érdekel, hogy normális szolgáltatást kapjak, és korrekten bánjanak velem. Szánalmas az önsajnáltatás és a mosakodás, emellett abszolút nem ment fel a magyar egészségügyben sokszor tapasztalható bunkó viselkedés és példátlan szakmai hanyagság alól.

Minden tiszteletem azoké az orvosoké, akik komolyan veszik a hivatásukat, és igyekeznek mind emberileg, mind szakmailag a legtöbbet adni a betegüknek. De a realitás az, hogy a magyar orvostársadalomban rengetegen vannak, akik abszolút nem így állnak hozzá a szakmájukhoz. Ilyen esetekről szól ez a blog. Fel kellene fogni, hogy a megoldás nem az hogy szépen összezár a szakma, és alapból mentegetőzik és visszautasít minden kritikát, hanem az, hogy segítenek megszabadulni azoktól, akik egyszerűen nem valók orvosnak.

sterimar 2010.04.21. 12:12:49

@Frucsasz, az őzikelány: "Mi jön legközelebb, a kereskedők fognak sírni, hogy a köcsög vevő a pénzéért még udvariasságot is elvár?"

Szerintem a kereskedő és az orvos nem egy kategória.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.04.21. 12:13:10

Érdekes a szöveg.
De más is keveset keres, más is hülyére dolgozza magát, másnak is van adóssága, másnak is kell adót fizetnie, más is beteg, másnak is kevés ideje van a családjára.
És ha más beteg lesz, akkor még az orvosok is lekezelően bánnak vele, mert ő csak egy beteg a sok közül.

Bambano 2010.04.21. 12:14:35

Aki a most leköszönő kormányt szidja az orvosok helyzete miatt, az nyilvánvalóan nem értette meg a meghozott intézkedések lényegét. Anélkül pedig hiheti, hogy jogosan szidja. Más kérdés, hogy ez elég ostobácska hozzáállás.

efhábé 2010.04.21. 12:15:53

@Bambano: A corsa kisautó. Én meg a kompakt kategóriáról beszéltem, az emlegetett kia cee'd, golf, astra, peugeot 307 stb-stb.
Igen, 14 misiből kapsz egy BMW-t, jé, nem pont azt írtam, hogy valahol itt kezdődik a prémiumszegmens? És igen, normális esetben, normális helyen egy orvos keressen annyit, hogy teljen neki prémiumautóra.

Ha egy astra 5,2 milla, akkor mitől lenne felháborító a 3-4 millás kocsi?
Nehogy már egy felnőtt, családos embernek a corsa-kategória legyen a mérce.

Francekellregisztralni 2010.04.21. 12:16:07

Vannak rossz orvosok az nyilvanvalo, ahogy minden szakmaban van aki nem jo.
A posztoloval egyet ertek, pedig nem vagyok orvos.
De, ti emberek szanalmas irigy banda vagytok, hulye eloiteletekkel. Massal se foglalkoztok, ki mit dugdos a zsebebe a dokiknak.
Kivancsi lennek hogy neznetek, ha titeket akarnanak megvenni kilora "Ne' egy százas! Mosojogyá'!"

Ettol fuggetlenul ez a blog hasznos, es a konkretan tenyleg rossz orvost nevvel, rendeles helyevel szeretnem itt latni.

(Egyeb szakmaknal se artana egy visszajelzo rendszer, hogy az ember tudja mit varjon)

Bambano 2010.04.21. 12:18:28

@sterimar: miért? mindkettő szolgáltat. ideje lenne már, hogy az orvosok is megértsék, hogy a 60 évig tartó tejjel-mézzel folyó kánaánnak vége.

@eladopatron: én azon szoktam röhögni, hogy van egy orvos ismerősöm, aki képes teljes kiszolgálást nyújtani... szülész-nőgyógyász, tehát születéskor már mehetsz hozzá, van üzemorvosi szakvizsgája is, tehát később is kezel, és van egy temetkezési vállalkozó cége:P mikor melyik cége zakkan, aszerint segít be a másik:)))

sterimar 2010.04.21. 12:18:54

@Bambano: Az egészségügy helyzete 8 évvel ezelőtt sem volt rózsás, de az elmúlt 8 évben világhábórús pusztítást sikerült benne véghezvinni.

Lehet, hogy a szándék az jó volt, de az eredmény lesújtó. Sajnos én ezt nap mint nap követhettem.

lükepék 2010.04.21. 12:19:13

Hmmm... Orvosként olvasni a kommenteket (traumatológus vagyok) kicsit elkeseredtem.
Mindkét "oldal" miatt. Régóta gyűröm mindenki agyát, hogy az orvos-beteg kapcsolat nem szembenálló feleket jelent. Ha ez történik, a mindenkori kormányzat, finanszírozó dörzsölheti a kezét: oszd meg, és uralkodj... Rabszolgabér az egyik oldalon, ezért zsebbe fizetés a másik oldalról. Minden rendes magyar állampolgár igenis fizetett az ellátásért, nem is keveset. Az orvosok nagy többsége meg igenis lelkiismeretes. Csak a szemét úszik a víz tetején, azt könnyebb észrevenni. Betegként elvárható az orvosoktól a tisztességes szakmai ellátás és emberi hozzáállás, és mindemellett az is, hogy a kezelőorvosnak ne kelljen szakmáján kívül ezer mellékállást, egyebet tennie, hogy a saját maga és a társadalom által elvárt szinten élhessen. Tessék ezt követelni a mindenkori vezetéstől is. Nem a névtelen orvosgyalázás, betegbunkózás az előremutató. Mindenkinek a sarkára kellene állnia. A betegek is követeljék velünk együtt a megfelelő finanszírozást, az orvosok meg vessék ki maguk közül a zsarolókat.
Utópia, hogy bármilyen szabályozással a paraszolvencia megszűnne. Évek alatt talán kikopna a korrupció, az előre elkért NEM HÁLApénz, hanem zsarolás, ha rendeződne a fizetés probléma. Legalább, ahogyan a kamara javasolta, GDP arányosan.
Összemosódik a hálapénz, mint utólag fizetett köszönet és az előre elkért zsarolás. Az előbbi a nemzeti sajátosság miatt nehezen fog kikopni, az utóbbi viszont tűzzel-vassal üldözendő. Béke.

_Molly 2010.04.21. 12:20:10

"Délután megint házhoz megy, mert Mari néninek most nem volt kedve elmenni a rendelőig, és mivel sok Mari néni van, így jó ha este 6 órára hazaesik fáradtan. Rendelés alatt sok Kati néni csak azért jön, mert olyan jó beszélgetni a doktorúrral/doktornővel, közben a váróban még 30-40 másik beteg várakozik hasonló „problémával”."

Aki ennyire megveti és lenézi az idős betegeit, azt én bizony azonnal eltanácsolnám a pályáról!

Szegénykém, minden nap este 6-ra érkezik haza fáradtan. (Mégis ki nem?!) Ha rajta múlna, akkor bizonyára Mari nénik meg Kati nénik nem lennének. És akkor - ezek szerint - ő már 3-kor, 4-kor otthon lehetne...

Ez fáj neki? A napi 8 órai munka?

Bambano 2010.04.21. 12:20:22

@efhábé: van, amikor egyetértésről szól a hsz-em:)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.21. 12:20:49

@sterimar: Nem vagyok orvos. De irigy sem. Csak hideg, tapasztalatokon alapuló tényeket írtam le, amikkel naponta szembesültem.
Volt olyan osztályvezető főorvos, aki amikor számlatartozás miatt kikapcsolták a telefont, akkor felhívta a szolgáltatót, (egy másik vonalról) és ELRENDELTE hogy azonnal legyen telefon. Körberöhögték.
A legtöbbjük amúgy funkcionális analfabéta. Ha egy útelágazáshoz érnek pld, ahol egy nagy piros tábla hirdeti, hogy "balra menj", akkor kell egy aszisztes, aki felolvassa és értelmezi helyettük a táblát.

sterimar 2010.04.21. 12:20:53

@Bambano: "ideje lenne már, hogy az orvosok is megértsék, hogy a 60 évig tartó tejjel-mézzel folyó kánaánnak vége."

Melyik országban élsz?

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:22:09

@szabidoki: "Megjelent egyszer egy cikk valamelyik újságban, hogy hol mennyi az "illendő", és ott leírták, hogy ambulanciákon 2-3000 Ft-ot szokás adni - gondoltam, hogy kiragasztom a cikket a rendelő ajtajára miheztartás végett, mert láthatóan egyik betegünk sem olvasta :)"

:DD

@Bambano: Miert, szerinte kinek kenne elbiralnia, hogy egy orvos hibazott? Egy jogasznak? Faszan meg tudna itelni, ez biztos. :S

@rubberbandman: Nemcsak a haziorvosokra igaz... De pl az orvosoknal tunik el, a nok es ferfiak arhato eletkora kozti kulonbseg. Na mindegy, azokert az evekert ugy sem akkora kar. :)

tizenhárom 2010.04.21. 12:23:56

@lükepék: Végre egy értelmes, intelligens hozzászólás egy orvos részéről. Ha több ilyet olvsanánk, akkor az orvosok megítélése is változna. Remélem, ha bajom lesz egy hozzád hasonló mentalitású kollégádhoz kerülök.

szabidoki 2010.04.21. 12:25:31

@Guinevere: és mennyi a normál fizetésed? Felteszem jóval több, mint nettó 100-120e Ft...
Ja, és ahogy nekünk, úgy neked sem kötelező ott dolgozni, ahol épp vagy, lehet keresni másik munkát, ha ez nem tetszik. Menj el máshova, ne sírjon a szád.
@sterimar: Én nem tudom, milyen a multinál, csak sokan írták, hogy nem fizetik ki a túlórákat, erre írtam, hogy nekünk sem. Amúgy meg a jelen kormányzat nem becsüli sokkal többre az orvosait, mint a multi a szalag mellett állókat - részben ezért is jelentős az elvándorlás külföldre.
Látom, a hálapénzről még mindig téveszmék uralkodnak. Dolgoztam nagy, egyetemi klinikán kezdőként, ott az intézetvezető meg a helyettese tényleg nagy lóvét szakítottak, volt még 4-5 ember, akik jól megéltek, a többi meg nézte. Még a fiatal szakorvosok is alig kaptak műtétet (traumatológia), mi kezdők meg csak vártuk a csodát, de nem jött...
Később, kisebb, városi baleseti osztályon egy darabig én voltam a menő, mert vettem hitelre egy full fapados, de új vw polo-t, aztán az egyik kolléga beelőzött, mert ő vett (szintén hitelre) egy fabia kombit. A többiek régi roncsokkal szaladgáltak, a főnök meg motorozott. Nem dúskáltunk a parában...

fraulein praxa 2010.04.21. 12:25:36

"Rendelés alatt sok Kati néni csak azért jön, mert olyan jó beszélgetni a doktorúrral/doktornővel, közben a váróban még 30-40 másik beteg várakozik hasonló „problémával”."

hát, ezért sem lett volna rossz a vizitdíj, plusz kórházban dolgozó nővérektől-orvosoktól tudom, mennyi ilyen unatkozó öregasszony van, akik hetekre (!) szeretnek bekuckózni... persze ha lenne napidíj, meggondolná, hogy akar-e menni nyaralni a kórházba.

Bambano 2010.04.21. 12:25:53

@sterimar: nem nagyon lehet szándékról, annak milyenségéről beszélni akkor, amikor minden változtatási javaslat ellen népszavazás indul...

Van egy "demokratikus" pártunk, ahol ha a központi irányvonal ellen szólsz, úgy eltűnsz hónapokra, évekre a süllyesztőben, hogy még az út sem porzik utánad...

@Frigyesur: sehol a világon nincs olyan, hogy valaki a saját munkájátról mondja meg, hogy jó vagy sem. ez pont olyan, mintha a gyilkos lenne a bíró a gyilkossági perben. és bármilyen műhiba esetén az orvosok összezárnak, mint a vasfüggöny és nem adják ki a vétkes orvost soha, ugyanúgy, ahogy az egyház nem adják ki a pedofil papokat sem.

Egyébként ebben az országban élek, ahol a blog szerver fut.

énis 2010.04.21. 12:26:37

csepelen van egy háziorvos, nekem az a módszer a legszimpibb, amit ő csinál... beteg be, (nincs pofázás családról!), panasz, vizsgálat, ha kell gyógyszer az felír, ha kell tanács megad, beutaló egyéb, beteg ki... az orvos, nem társalkodónő!!! Arról nem beszélve, hogy az összes panaszkodni imádó mámi, miért nem lakik szociális otthonban, ha társaságra vágyik, miért kell feltartani a munkába menőket azzal, hogy mivel nem tud aludni, már ötkor ott áll a rendelő előtt...!!??

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.21. 12:27:08

@lükepék: ez a hozzászólás miről is tulajdonképpen?
Egy adott embernek nincs túl sok lehetősége "kapirgálnia", hogy ne az úszó szeméttel találkozzon. Igen, a normális az lenne, ha NORMÁLIS orvossal találkoznál. Ez a minimumszint, erről nem kell ódákat zengeni. De sajna a többség a szarba-szemétbe botlik bele. És Neked sem esne jól, ha kiszolgálatott, beteg emberként egy idióta, pökhendi, szakbarbár stb. egyedhez kerülnél. Nem hiszem, hogy ott és akkor őt mentegetnéd...

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:29:38

@Bambano: Nem tudom, ertetted a kerdest? Arrol beszeltel, hogy miert az orvostarsadalom iteli meg, hogy hibazott-e egy masik orvos. Na marmost ez a lenyege a szakertonek. Olyan tudja megitelni, aki ert hozza. Nem tudom ebben mi a meglepo. Megkerdezhetnenk az utca emberet is, de kevesse kompetens... :x :D

vrv 2010.04.21. 12:30:15

Vki fentebb emlitette, h pellengérre állitják az orvosokat... melyik orvost állitották eddig pellengérre??? Geréb Ágnesen kivül eddig nem sok orvos ellen volt emberölés a vád..... Söt amint az lenne a sogor-komaság az ETT-ben elég komolyan bejátszik
és minden hentest kimosdatnak..HAvonta minimum egy durva orvosi mühiba kiderül, és senkit nem vonnak felelősségre. Pl ami elég komoly volt számomra, azt hiszem tavaly nyáron a HeimPálban nem vette észre az ügyeletes az agyhártya v.velögyulladást hanem közölte .h bolhás a gyerek mert a szülök "egyszerünek" néztek ki, hazaküldte utána beékelödött az agya és meghalt... termlszetesen el sem marasztalták az orvost

Ngelina 2010.04.21. 12:31:02

Kedves posztíró,

Nagyon félreértettél valamit.

A Te posztod "egy átlagos a hivatásának élő háziorvos"- ról szól.
EZ A BLOG NEM.

Funkcióját tekintve egy internetes blog nem a Bíróság, hanem a Panasziroda.
Hiába véded meg azokat, akik ellen nincs panasz.

Senkinek semmi baja sincs azokkal, akik normálisan végzik a munkájukat.

Itt azokról van szó, akik nem.
Elgondolkodtál már azon, hogy ők miért nem veszik magukra?

Lucius Flavius Arrianus 2010.04.21. 12:31:26

"Bepanaszolom az ÁNTSZ-nél, ők meg az orvos megkérdezése nélkül hisznek a betegnek, strigula behúzva. Két strigula és elveszik a diplomát."

Édes istenem, bár így volna! Csakhogy nincs így, Magyarországon a súlyos műhibákat, foglalkozási körben, gondatlanságból elkövetett emberöléseket is megússzák minden komoly következmény nélkül.

lükepék 2010.04.21. 12:31:56

@tizenhárom: Kösz. Mindenkinek nehéz emberekkel foglalkozni, mert eleve előítéletekkel telve zajlik az első találkozás. De ez benne van a "szakmában". Igaza van annak, aki azt mondja, ne legyen orvos, aki nem bírja a stresszt, és kiakad a beteg előtt. Főleg, hogy a viselkedéséből sajnos általánosítanak.
Sokan kíváncsiak a paraszolvencia mértékére. Őszintén, 12 év után, traumatológus szakorvosként nekem ez havi átlag 40e. Mert elfogadom. Sok gyerekem van, ez van. De SOHA nem fogadom el előre és soha nem kérem.... Pont ugyanúgy kezelem azt, aki nem ad, és azt is, aki adott. Nem vagyok árucikk, akit meg lehet venni. Bár sok beteg ezt gondolja 5000 Ft átadása után....
Aki nem akar, ne adjon. Ha senki nem adna, nem lenne. Legalább kikopna az, akit csak a pénz érdekel. Bár ilyen már kevés van. De a forgalmuk nagy, mert jó a PR.

Bambano 2010.04.21. 12:32:00

@sterimar: a világháborús pusztításról meg annyit, hogy ha az egészségügy többe kerül, mint amennyit ki tud érte fizetni az ország, akkor csökkenteni kell a ráfordításokat. Nincs más megoldás, ha nincs pénz, nem lesz rá annyi keret. Ez van srácok.

Ahhoz, hogy valóban emelni lehessen az egészségügyi kassza keretét, be kellene bizonyítani, hogy a jelenleg kifizetett pénzt optimálisan használják, nincs semennyi pazarlás, stb. na itt vérzik el minden érvelés. Az eü kasszát legalább 20 éve pénzszivattyúnak használja mindenki, aki hozzáfér, orvostól politikusig.

@lükepék: engem sok minden nem érdekel, pl. az sem, ha az orvos nem emberséges. Engem csak az érdekel, hogy az egészségügyi állapotom ne akadályozzon a munkám végzésében, illetve, hogy baj esetén az orvos mennyi idő alatt állítja ezt vissza. Tőlem akár olyan mocsok is lehetne az orvos, mint House, ha annyira hatékony is.

sterimar 2010.04.21. 12:32:02

@szabidoki: "Én nem tudom, milyen a multinál"

Nyilván a nem túl magas végzettségű munkaerőnek nem jó a multinál, meg máshol sem.
De a különbség, hogy neki külföldön se lenne jó, az orvos meg nagy pénzekért el tud menni nyugatra.

tizenhárom 2010.04.21. 12:32:51

@Ngelina: Az utolsó mondatodban van a lényeg...

Véleményem szerint 2010.04.21. 12:36:11

Jaaajjjj vazzze, majdnem megsajnállak mindjárt.

Ez mind nem baj, mert azért majd jól bosszút állsz és mindenkitől elfogadod, s majd eljön az az idő, hogy megköveteled a hálapénzt!!! Ugye?

Vazz miért is akarsz orvos lenni? Mert hozzád biztos nem mennék!

sterimar 2010.04.21. 12:36:57

@Bambano: Ha nincs pénz és nincs rá keret, akkor meg ne sírjon senki, hogy van hálapénz, meg havi 220 óra munka után nem mosolyog rá az orvos. Esetleg még hibázni is fog, mert esetleg fele annyi idő jut egy betegre mint ideális lenne, meg kicsit ki is van merülve.

Ez van srácok.

szabidoki 2010.04.21. 12:37:52

Ja, még egy apróság: megy a vita a vizitdíj körül, jó volt-e, vagy rossz, miért kellett eltörölni, meg ilyesmik, azt azonban kevesen tudják, hogy a vizitdíj nem pluszbevétel volt, csak átcsoportosítás, ugyanis mind a kórházak, mind a háziorvosi rendelők OEP-támogatását a vizitdíj összegével csökkentették. Így máris nem annyira egyértelmű a helyzet...

Bambano 2010.04.21. 12:38:40

@Frigyesur: persze, én szoktam érteni a kérdést. A kérdés az, hogy pl. x város klinikáján történik egy műhiba, akkor miért x város klinikájáról kerül be egy szakértő abba a vizsgálatba, aki eldönti, hogy hibázott-e... Még azt sem tudod kizárni, hogyha intézetvezető professzorúr hibázott, akkor ne olyan legyen a szakértő, aki a profnak a beosztottja. Minimum az ország másik végéről kellene hozni szakértőt, de sokkal jobb lenne külföldit, 2-3-at, függetlent.

Vagy a másik lehetséges megoldás, hogy évente kiemelnének z darab embert az orvosi képzésből (mondjuk évente 2 darabot), akikből törvényszéki orvosszakértőt nevelnének, aki soha nem gyógyít beteget és soha nem kerül be az orvosi haveri körbe. Őket kiképeznék a műhiba perek sajátságos elvárásai szerint és ők mondanák ki a verdiktet egy műhiba perben. Olyan emberek, akiknek nem érdekük az orvost kimosni a sz.rból.

efhábé 2010.04.21. 12:43:02

@szabidoki: Az eü. szempontjából a vizitdíj ezek szerint negatív volt, mert többletköltséget okozott az adminisztrációja.
Ellenben a betegek szempontjából kifejezetten jó volt.
És engem, mint beteget hadd érdekeljen elsősorban az, hogy nekem jó volt.

mojszipupi 2010.04.21. 12:43:04

Igen kedves posztíró. Lehet mérlegelni h választom e ezt a szakmát vagy sem. Az orvos sokkal több felelősséget KELL h elviseljen, Mari nénitől meg nyugodt lehetsz, megkapja azt az 5 ezer forintocskát (zsebbe, hát persze!) ami után nem kell adóznia. Nagyon túlzó írás és csak rosszallást vált ki az meberekben ezt hidd el.
Ne így akarjátok felhívni magatokra a figyelmet

PointeDuLac (törölt) 2010.04.21. 12:43:31

@leone007: Én aztán biztosan nem.bánom is én,h mennyit keres az orvos.szerintem mikor beiratkozott az egyetemre,nagyon jól tudta h mi vár rá.amikor én kijártam a saját szakom,én is tudtam és nem is nyavajgok amiatt h kevés a fizum.tudtam,vállaltam,ennyi.

szabidoki 2010.04.21. 12:45:02

@sterimar: hát igen, már most is elég jelentős az elvándorlás. Kíváncsi vagyok, mikor lesz az a pont, hogy a társadalom meg a politika rájön, hogy érdemes lenne itthon tartani az orvosokat, mert ha most adnak a jelenleginél magasabb bért, akkor már sokan itthon maradnának, míg ha most elüldözik a javát, akkor később már az angol/német fizetéssel kell versenyezni, hogy hazacsábítsák a dolgozót - nem tudom, akkor majd mit szólnak azok, akik már most irigylik a fizetésemet :)

Bambano 2010.04.21. 12:46:20

@sterimar: qrva sok pénz megy el feleslegesen az egészségügyre. Akár az ilyen 40 percig nokedlit szaggató Marinénik miatt, akár a rossz eszközállomány miatt, akár a nem hatékony gyógyszerfelírás miatt.

Meg amiatt is, hogy a kórházak, orvosok egyszerűen lopnak. Mondok példát: ismerős balesetet szenved, elgázolják a zebrán. Kórházban vagy másfél évig félrekezelik, mert a professzorúr b.szik felírni egy egyszerű, filléres vizsgálatot. Ismerős másfél év után megunja, elmegy egy magánrendelőbe. Ott a doki rutinszerűen elvégzi ezt a vizsgálatot, kiderül, hogy miért nem hatnak a kezelések, műteni kell. Sec perc alatt megműtik, (nem nagy műtét egyébként, kis foltozás, stb.), utána felírják neki a megfelelő kezeléseket és pár hónap alatt rendbejön.

A kérdések:
- egy kb. 4000 forint értéken oep felé elszámolt vizsgálatot mi a büdös francért nem lehetett felírni?
- van, aki meg tudja magyarázni, hogy miért kellett másfél évig táppénzt meg irgalmatlan sok kezelést kifizetni egy betegnek 4000 forint ára vizsgálat helyett?
- van, aki meg tudja magyarázni, hogy miért kellett elveszítenie a munkáját ennek a betegnek egy seggfej orvos miatt, akinek fingja nem volt arról, hogy mit csinált?

Eddig a nem hatékony működés. Most jön a lopás:
- megnéztük az oep-nél az eü számláját. OLYAN KEZELÉSEK VOLTAK RAJTA, AMIKET SOHA NEM KAPOTT MEG. Pl. pszichológiai kezelések sorozata annak érdekében, hogy hogyan kell feldolgozni egy végtagtörést. Akkor kiszámoltam, hogy akkori árakon, statisztikák alapján országos szinten *NAPI 30-40 MILLIÓ FORINTOT LOPNAK EL A KÓRHÁZAK*. Erre nem lehet elfogadható magyarázatot adni, az ilyennek vágják le a kezét.

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:47:18

@Bambano: Sot, egy masik bolygorol lenne az igazi, nem? :))

Kiemelni a kepzesbol es ne keruljon a haveri korbe, jesszus, kisse tulmisztifikalod. Gondolod, hogy minden orvos egymas baratja? :S

Bambano 2010.04.21. 12:48:54

@efhábé: az eü szempontjából a vizitdíj a legjobb dolog lett volna, mert végre kiderült volna, hogy pontosan mi zajlik az egészségügyben. Mert jelenlegi rendszer szerint gyakorlatilag semmit nem tudsz róla. Kórházi ápolási díj dettó, kiderült volna, hogy arra a betegre, akit két nap után hazaküldtek, elszámoltak 6 nap bentfekvést a kórházak.

Ez volt a fő célja a két díjnak, ezt nem értette meg senki. Aki meg megértette, az pontosan tudta, hogy ez neki szar. azért lett ellene népszavazás.

lükepék 2010.04.21. 12:48:59

@kekecke: Nem mentegetek. De te is eleve agresszíven állsz hozzám. A hozzászólás arról szól, ha nem tetszik valami, menj máshoz, és szólj ott, ahol problémád volt. Ha nincs visszajelzés, nem változik semmi. Legközelebb is paraszt lesz veled. És mással is.

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:50:00

@Bambano: Azert nem erzekeled, hogy pottyet elfogult vagy? Eroszakszervezet, lopas...

sterimar 2010.04.21. 12:50:54

@mojszipupi: "Az orvos sokkal több felelősséget KELL h elviseljen, "

Normális országokban ehhez sokkal több pénzt is elvisel. ;)

Bambano 2010.04.21. 12:51:08

@Frigyesur: nem gondolom, látom. Minden orvos tisztában van vele, hogy ma x követte el a műhibát és én húzom ki a szarból, holnap én követem el a műhibát és x fog kihúzni. Emiatt nem működik semmilyen minőségbiztosítási rendszer az egészségügyben.

Ezért kellene magánbiztosítókat behozni a rendszerbe, mert az ugyan nagyon fájna mindenkinek, a betegnek is, de ezt az orvosi mentalitást secperc alatt kiganajolnák belőle. Lenne végre egy olyan fél a rendszerben, akinek végre érdeke lenne a költséghatékonyság. Mert most senkinek sem érdeke, csak az adófizetők néznek bambán, hogy miért sok az elvonás.

PointeDuLac (törölt) 2010.04.21. 12:52:16

@Bambano: egyetértek.egyébként hol lehet megnézni h miféle kezeléseket végeztek el rajtunk?hallottam már róla de még sosem néztem meg.
újabb példa:anyámnak a lábkörmével voltak gondok.doki megcsinálta,kötés,szevasz.hazamegy,nézi a papírját,erre látja,h az orvos legalább 4 féle vizsgálatot,ilyen-olyan szereket,és egyéb baromságokat írt a papírra,amit anyám egyáltalán nem kapott meg sem akkor,sem mikor visszament pár nap múlva.ki volt a papíron számolva h mindez az egészségügynek kb 30000 Ft-jába fájt.egy körömvágás és egy bekötés.gratulálok hozzá.

Bambano 2010.04.21. 12:52:31

@Frigyesur: mondj egy másik szót arra, hogy napi 40 millert kiszednek az oep (ezen keresztül a járulékfizetők) zsebéből alap nélkül. Nekem a lopás szó passzol ide, de mondj jobbat. Nokiás doboz?

szabidoki 2010.04.21. 12:53:06

@efhábé: igazából az egészségügyi dolgozók többsége támogatta a vizitdíjat, mint ötletet, mert az alapvető elképzelés az volt, hogy ez pluszpénz, amiből lehet fejleszteni, meg esetleg prémiumot fizetni, ha valaki megérdemli - itt megemlékeznék a szintén rengeteget dolgozó, végletekig kihasznált nővérgárdáról - de megint kiderült, hogy a kormány hazudott, és a vizitdíjnak megfelelő összeget azonnal megvonták. Persze ezt a lakossággal "elfelejtették" közölni, és jött a sok gyökér, aki azt hitte, hogy 300 Ft-ért megvette az egész rendelőt, és nem bírtuk neki elmagyarázni, hogy szép, hogy ő fizetett, de mi abból egy árva fillért sem látunk - így aztán mi is inkább arra hajlottunk, hogy ilyen feltételek mellett töröljék el az egészet.

Hűűűű Bazzz 2010.04.21. 12:53:41

@sterimar:

De igaz!!!

200 000,-et fizettem decemberben a gyerek születésénél az orvosnak és jól elbaszta!!!!! És igen, előre megmondta hogy mennyi a tarifa... BOCS! Mivel több ismerős is azt mondta hogy tuti az orvos, ezért bevállaltam.
Az asszony azóta is kínlódik, hogy rendbe jöjjön...

Amint lesz időm, majd megsajnálom az orvosokat!!!!

sterimar 2010.04.21. 12:54:44

@Bambano: A hozzászólásod első része konkrétumok nékül elég hiteltelen.

A második része meg arról szól, hogy az oep eleve alulfinanszírozza a legtöbb vizsgálatot, azokból az összegekből egyszerűen nem jön ki. Ezért számláznak olyanokat amik nem voltak, mert egyébként lehúzhatná a kórház a rolót.

Egyébként az eü-re fordított pénz GDP arányosan (!) csökken évek óta.

lükepék 2010.04.21. 12:55:12

@PointeDuLac: Csalnak. De nem maguknak. (általában). Egy szakorvosi vizsgálat OEP térítése kb. 500 Ft, függ az aktuálisan éppen lejelentett mennyiségtől, mert ugye felülről zárt kassza. 15 perc az előírt vizsgálati idő. Számold ki, mennyit termel egy sima kontrollos nap. Ebből hozd ki a fizetéseket és a rezsit. Egy rtg vizsgálat x Ft, a térítés x/3. Sok rendelő ezért ír még hozzá kamu dolgokat, hogy legalább ami megtörtént, az ne legyen veszteséges.

Véleményem szerint 2010.04.21. 12:56:29

@szabidoki: mint beteg nagyon örültem a vizitdijnak. Amikor bevezették, volt egy súlyosabb betegségem. Orvosról - orvosra, kezelésekre járva, ha nem szedték volna a vizitdíjat, akkor súlyos százezreket hagytam volna a gyógyitásomért. (volt olyan orvos aki megmondta kerek perec, ezért a vizsgálatért és szaktanácsadásért most 50 000Ft hagyhatnék ott 300Ft helyett!!!!)

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:56:45

@Bambano: Jáj. Nos. Gozom sincs, hogy jellemzoen honnan hivnak szakertoket, de ha valahol hibaznak, legyen az barmilyen szervezet, elso korben hazon belul szoktak kivizsgalni. Ha birosagi perre kerul a sor, akkor pedig a vadlott nem(csak) maganak kerit szakertoket, gondolom en.

Jah, ha latod az mas. Tudod ezzel az ervvel nemigen lehet vitatkozni, plane a vad abszurditasat tekintve.

Maganbiztositok, koltseghatekonysag, kackac. Pont az ellen erveltek, hogy mennyire nem humanus az eü. Amint ez bevezetesre kerul az emberiesseg maradeka is megszunik. A gyogyitas sosem lesz uzlet. Meg a fejlett orszagok sem kepesek annyit kolteni ra, amennyit lehetne. Tudod te mibe kerul egy kemoterapias szer?

tizenhárom 2010.04.21. 12:58:38

@lükepék: Én csak azt nem értem, hogy az állami rendelőben ki vannak írva a vérvizsgálatok árai, amit akkor kell fizetni, ha nincs TB kártyád. Egy magánlaborban ugyanezek a vizsgálatok kb féláron elérhetők. Ez hogy lehet?

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 12:58:51

@Bambano: Tudok jobb szot: ragalmazas. :x Gondolod, hogy maguk miatt teszik? Mindegy, mar megvalaszoltak, alulfinanszirozas. Az az, amibe te marhara nem latsz bele, az mar latszik. Igen, en meg ezt latom.

efhábé 2010.04.21. 12:59:42

@Bambano: Pénzügyileg értettem a negatívat. Nem tudom, hogy pontosan így volt-e, de ha tényleg kivették a finanszírozásból a vizitdíjat, akkor az eü. intézmények rosszabbul jártak, mert hiába fizettél be te az OEP helyett 300 forintot, az intézmény ebből csak a 300 forint - adminisztratív költségek részt kapta meg.
Az egyéb hozadékokról nem beszéltem és igen, én nemmel szavaztam a vizitdíj eltörlésére :)

lükepék 2010.04.21. 13:02:12

@tizenhárom: Pont ezért. Vannak jobban finanszírozott beavatkozások, amiket "megéri" csinálni, és vannak alulfinanszírozottak. A térítési díj magasabb, ebből akarják finanszírozni a veszteséget.

sterimar 2010.04.21. 13:04:42

@Hűűűű Bazzz: "200 000,-et fizettem decemberben a gyerek születésénél az orvosnak"

Hát akkor nem sok eszed van, már ne is haragudjál. Ki mondta, hogy fizess annyit?

tizenhárom 2010.04.21. 13:04:47

A vizitdíj nálam például arra volt jó, hogy tudtam igazolni, hogy bejelelentkezetm a szakrendelésre. Lumbágóval vártam a reumatológián három órát, már aki egy órával utánam jött, az is bemehetett. Ekkor már sírtam a fájdalomtól, a nővérkét kérdeztem, hogy én mikor mehetek be. Azt mondták, hogy nem vagyok a gépben, biztos nem jelentkeztem be az ablaknál. Megmutattam a vizitdíjas papírt, akkor már elhitték, hogy nem én voltam a hülye és bemehettem, megkaphattam az injekciómat. A nevem eltűnt a rendszerből.
A helyi rendelőben ez már többször előfordult, csak mióta nincs vizitdíj nem tudom igazolni. Ilyenkor csak az asszisztens jóindulatára vagyok utalva.

Hűűűű Bazzz 2010.04.21. 13:06:26

@sterimar:

Steri hol laksz? Pesten ennyi az árfolyam...

efhábé 2010.04.21. 13:06:42

@szabidoki: A vizitdíj arra jó volt, hogy a felesleges orvos-beteg kontaktusok számát csökkentse. Ezzel kapacitás szabadult fel, kevesebbet kellett várni, több idő jutott egy-egy páciensre.
Ez szerintem egyértelműen pozitív hozadéka volt a dolognak mind a betegek, mind az orvos számára.
Az, hogy nem jelentett plusz forrást, értem én. Ugyanakkor sokat elárul az, hogy csak amiatt, mert nem jelentett plusz forrást, amint írod, ellene fordultak az eü-dolgozók.
A minőségbeli javulás nem fontos, ugyebár...

szabidoki 2010.04.21. 13:07:12

@Bambano: két dolog. Egyrészt képzeld, az igazságügyi szakértők külön szakma az orvosokon belül, úgyhogy nyitott kapukat döngetsz. Nincs olyanra példa, hogy a prof. beosztottja szakértene a prof. büntetőügyében, és fordítva sem megy. Legfeljebb tanúskodni lehet. Előfordul persze, hogy a vád meg a védelem is felkér szakértőt, ha az ő véleményük különbözik, akkor a bíróság rendel ki egy harmadikat, de a bírót egyik szakértő véleménye sem kötelezi semmire, azt ítél, amit szeretne. A polgári per dettó, csak ott alperes-felperes meccs van, nem ügyész-vádlott.
Amerikában van olyan gyakorlat, hogy nincs külön igazságügyi orvosszakértő (illetve kevés, és halottkémnek hívják), és ha szükség van egy bonyolult orvosszakmai kérdésben egy szakértői véleményre, akkor felkérnek valakit, aki az adott területen dolgozik.
Másrészt a kórházak valóban trükköznek az elszámolásnál, hogy több pénzt szerezzenek, de ez nem azért van, mert "békávéznak", hanem azért, mert a normál finanszírozás olyan kevés, hogy azzal rövid idő alatt csődbe menne a kórház. Valóban szomorú, de ez van. Vagy tiszta elszámolásod van, vagy kórházad, de a kettő együtt nem megy. Ez is kormányzati felelősség egyébként.

lükepék 2010.04.21. 13:07:46

@Hűűűű Bazzz: keress másik orvost.. Pesten sok van. De tényleg: ha valaki szemét, ráadásul szakmailag is alja, miért mész hozzá másodszor is?

sterimar 2010.04.21. 13:09:14

@Véleményem szerint: Sajnos naivitás azt gondolni, hogy a vizitdíj kiváltotta volna a hálapénzt.

efhábé 2010.04.21. 13:09:40

@lükepék: Ha annyira veszteséges lenne az OEP-finanszírozott laborvizsgálat, akkor nem lett volna, aki privatizálja. Ezzel szemben a laborok mind magánkézben vannak.
Elhiszem én, hogy nem minden kezelést finanszíroz valós árán az OEP, de pont a laborokat megérte privatizálni valamiért.

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 13:10:52

@szabidoki: Na de a hazai igazsagugyi orvosszakertokkel az a baj, hogy a vadlottak baratai, mint az irva volt. Nem olvasol figyelmesen. :)

sterimar 2010.04.21. 13:11:44

@Bambano: "Ezért kellene magánbiztosítókat behozni a rendszerbe"

Sajnos ez a magánbiztosító és hatékonyság is urban legend. Nézd meg az USA-ban is most próbálnak belőle visszatáncolni, mert méregdrága az egészségügy. (amúgy se lenne olcsó persze)

adamantium 2010.04.21. 13:13:28

@Bambano: a vizsgálat címszó 750 német pont, 1,46 tal szorozd meg és megkapod forintban. ha egy komoly helyre mégy el akkor a vizsgálat 10-15 percet tart, mert ennyi az OEP által elvárt minimális idő, ezen belül nem lehet másik beteget regisztrálni. most negyed órára a rendelő fenntartása, az orvos, nővér, adminisztrátor, takarító és más személyzet bére mennyi? biztos több, ezért vannak rákényszerülve az intézmények a csalásra, másképp csődbe jutnának mert az OEP nem fizeti ki a tényleges költségeket

lükepék 2010.04.21. 13:13:30

@efhábé: Pont ezt mondtam. Van, ami megéri. A labor sok rendelőben még a rendszer része. Ezért kérnek többet biztosítás nélkül. A " nyereség" csökkenti az egyéb helyen jelentkező hiányt.

sterimar 2010.04.21. 13:15:13

@Hűűűű Bazzz: "Steri hol laksz? Pesten ennyi az árfolyam..."

Budán, de még nem találkoztam olyannal aki ennyit fizetett volna, pedig sokan szültek mostanában az ismeretségi körben. (a feleségem is többek között)

papamaci1 2010.04.21. 13:16:17

1. "El lehet menni"-mondta Fletó
2.Nem "lefertőzött" hanem "megfertőzött"...

adamantium 2010.04.21. 13:17:17

@PointeDuLac: melepődnék rajta ha ez igaz lenne, ez 20000 német pontnál is több, az egyedüli ambulánsan végzett diagnózis ami komoly pontszámot hoz az a "kéz lágyrészének feltárása" 13460 pont. a benőtt körömnél max: "incisio et drainage cutis et subcutis", bőrbeni sipoly kimetszése, kötés, vérzéscsillapítás kötéssel, rögzítés kötéssel, sutura, vezetéses érzéstelenítés, vizsgálat jön szóba: kb 10 ezret lehet belőle kihozni de ez már nagyon határeset és könnyen ellenőrizhet az OEP

Bambano 2010.04.21. 13:18:22

@efhábé: kivették a finanszírozásból a vizitdíjat, majd az eltörlése után visszakapták. Azt nem értem, miért lett a vizitdíjtól olyan magas az adminisztrációs költség, amit a vizitdíj miatt adminisztráltak, azt eredetileg is kell adminisztrálni. Az a szabály, hogy az elvégzett kezelésekről, az oep felé benyújtott finanszírozásról a beteget tájékoztatni kell (praktikusan egy számlának látszó papírral), nem a vizitdíj miatt keletkezett.

@Frigyesur: akkor sem támogatom ezt a módszert. Ha alulfinanszírozás van, akkor azt kell megoldani, nem lopni kell. Mert ez akkor is lopás, ha szerintetek indokolt a célja. Ahogy a mondás tartja, ha ki akarsz mászni a gödörből, első dolgod legyen, hogy abbahagyod az ásást.

Akkor lesz rend az egészségügyben, ha végre pontos adatok alapján lehet majd eldönteni a finanszírozási igényt, nem pedig aszerint, hogy melyik kórház mennyit kíván mellé lopni. És egy jódarabig csak arról kellene beszélni, hogy a meglévő pénzeket hogy lehet hatékonyabban felhasználni, nem pedig arról, hogy honnan legyen még több pénz, amit szarul lehet elkölteni.

"Tudod te mibe kerul egy kemoterapias szer?" be tudod bizonyítani, hogy az egészségügy jelenleg hatékonyan működik? meglepne... amíg ez nem történik meg, addig nincs értelme arról beszélni, hogy mi mennyibe kerül meg hogy melyik ország mennyit költ rá.

@sterimar: az alulfinanszírozottságra nem az a megoldás, hogyha a kormány csökkenti egy szorzat egyik tagjának az értékét, akkor a kórház emeli a szorzat másik tagját, mert ebből soha nem lesz eredmény, hanem egy vég nélküli folyamatot gerjeszt. 22-es csapdája. Az a megoldás, hogy egyszer rendbe kell tenni az egészet. Ebben a helyzetben még az sem derül ki, hogy az a pénz elég-e vagy sem, vagy csak azért nem elég, mert rosszul használják fel, stb. stb.

lükepék 2010.04.21. 13:18:23

Egyébként meg, ha már biztosítás: a magán úton elvégzett, szupi kényelemben, fenéknyalással bővített egynapos sebészeti beavatkozások szövődményei az állami finanszírozást terhelik, meglehetősen erősen. Egy szeptikus (fertőzéses) szövődmény kezelése irgalmatlanul ráfizetéses. És ezt a magán klinika már persze nem vállalja. Hetente elég sokkal találkozom. Ezzel nem a munkájukat becsmérlem, nem állítom, hogy nagyobb lenne a szövődmény rátájuk, csak azt, hogy a munka "szaros" részét már nem vállalják, mert becsődölnének. Ezt a ráfizetést is ti, ill. mi fizetjük.

fraulein praxa 2010.04.21. 13:18:36

akkor leírom, magánrendelőben hogy megy ez, jó?
van egy árlista, mindenki ahhoz tartja magát. a doki x %-ot ( kétjegyű szám, 20 és 25 között, teljesen mindegy mennyit dolgozott egy betegen, ha 2 órát akkor is, ha fél órát akkor is ennyi) kap. az így kapott összeg fele megy adózás alá, ami a magasabb adósávba esik, tehát az 54%-os (azt hiszem ennyi most) kulcsba, a másik kézbe. ha valamilyen technikai munka van (fogászat), akkor a technikai díj x százalékát még lekarcintja a főnök a dokitól, a másik részét ő fizeti. volt már, hogy a beteg akart adni még pénzt, de a főnököm utasítására is, meg egyébként sem fogadja el senki, mert ez nem olyan hely. kifizette a kezelés árát, azon felül már semmiven nem tartozik a beteg.
állami helyre nagyon-nagyon ritkán megyek, pont ezért. nekem is gáz a borítékot szorongatni, így csak magánrendelésre járok, és csak olyan dokihoz, akit itteni orvosok ajánlanak.
tudom, nagyon sokan vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak.
és ne általánosítsunk az állami helyeken dolgozó orvosok esetében, én ismerek nagyon lelkiismeretes sebészeket pl.

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 13:22:35

@Bambano: Te be tudsz bizonyitani barmit az altalad allitottakbol? Amugy nem, es nem is allitom, hogy most a leghatekonyabb. Hogy is lehetne ilyen korulmenyek mellett. Csak en epp latom, hogy a gyakorlatban hogy nez ki. Megallapitanak a realis igenyt es annyit fizetnenek? Jah persze. Mit gondolsz, most miert nem fizetik, vagy miert nevetsegesen alacsony a tamogatas? Mert nincs ra penz. Hogy mire megy el, azt firtathatjuk, de elmegy.

Mindenesetre irigylem a naivitasod, barcsak en is abba az illuzioba ringathatnam magam, hogy az eü. jelen helyzete a csunya orvosok hibaja, es ne tudnam, hogy a folyamatos orvosellenes hangulat annak az eredmenye, hogy nincs penz az eü.-re es valakinek el kell vinnie a balhet. :x

adamantium 2010.04.21. 13:23:47

én csak azt nem értem ez a blog a betegekről és az orvosokról szól, sír mind a két oldal, ez normális, hisz azért vannak itt, de akkor a fele hozzászóló miért jön azzal, hogy ő kétszer annyit dolgozik, neki 3-szor annyi a felelőssége, negyedannyit látja a családját és nem kap hálapénzt? kit érdekel? itt az egészségügyről van szó ne keverjünk már bele 20 másik szakmát

Bambano 2010.04.21. 13:25:20

@szabidoki: azt mondd már meg nekem, a magánkórházak miből élnek? Mondok példát másik szakmából: amikor illetékes gazdasági és oktatási minisztereink meglátokatták a zskf-et, leesett az álluk, hogy a magánfőiskola hogyan gazdálkodik, miért tud az állami egyetemekkel, főiskolákkal egyenértékű tudású hallgatókat kibocsátani harmadannyi pénzből. Na ezt kéne az egészségügyben is.

@sterimar: nem hangzott el olyan állítás tőlem (legalábbis nem állt szándékomban), hogy a magánbiztosítók jók, vagy hogy mindenre jók. Az az állítás hangzott el, hogy van egy darab, specifikus feladat, amelynek végrehajtására a magánbiztosítókat tartom alkalmasnak. Optimálisan ez úgy zajlana szerintem (nem kell az anyázás, tudom, hogy ez kivitelezhetetlen), hogy bejönne egy-két magánbiztosító, kitakarítaná a finanszírozási bajokat, megtörné a nagy egységbe tömörült orvostársadalmat, majd pár év után elzavarnánk őket. De nekem mindegy, ki végzi el ezt a feladatot, az látszik, hogy a jelenleg rendszerben levő emberek ezt nem akarják/alkalmatlanok/nem érdekük. Azt sem bánom (ebben lehet, több ráció van), hogyha több jogkört adnának az oepnek, hogy jobban ellenőrizhessen.

Frigyesur (törölt) 2010.04.21. 13:26:45

De alapbol nem ertem az embereket. Halapenzt nem fizetek, pont. Ha tennem, akkor is csak azert tennem, mert halas vagyok. Borravalot is csak ugy adok, de szemet fodraszok, pincerek, biztos ok is halalra keresik magukat ezzel.

Ha bunkok velem, helyszinen reagalok, es nem kezdem el szidni a teljes rendor, elado etc. tarsadalmat a neten vagy irl.

efhábé 2010.04.21. 13:26:46

@Bambano: Magát a vizitdíjat kellett pluszban adminisztrálni, pl. a háziorvosnál ez plusz két nyomtatást jelent. Számold ki a költségét, tintasugaras nyomtatóval egy oldal nyomtatása vhol 6 és 12 forint között van, plusz a papír.
Kórházban, szakrendelőben külön volt a bejelentkezés és külön a vizitdíj befizetése, azaz egy ember csak ezzel foglalkozott, plusz ha jól emlékszem, vagy 3-4 oldalt nyomtattak miatta.

Bambano 2010.04.21. 13:29:30

@Frigyesur: azt, hogy lopnak? természetesen be tudom bizonyítani, oep-nél nyilvántartott egyéni betegszámlákon kell szétnézni. ha úgy gondolod, szívesen bíróság elé állok, vallomásban eskü alatt megmondom azt a betegbiztosítási számot, ami alapján állítom, hogy lopnak, és elmondom, hogyan számoltam ki a napi 30-40 misis összeget. Utána lehet cáfolni, jelzem, izmos meló lesz a cáfolat, mert matematikus vagyok, statisztikával számolni jobban tudok, mint az átlag magyar.

azt kellene bizonyítanom, hogy baj van az orvosokkal? ezt nem tudom bebizonyítani, mert az ideírt hozzászólásaim cáfolják azt az állítást, hogyha az orvosomon múlt volna, már halott lennék... nem vagyok halott, nem tudom bizonyítani, hogy belehaltam volna, hogy szar gyógyszert írt fel... csak azt tudom bizonyítani, hogy másik orvos meg rendes gyógyszert írt fel.

Bambano 2010.04.21. 13:34:49

@efhábé: egy dolgot lehet publikusan kijelenteni: az orvosok sírtak, mint atom, mikor elvették a vizitdíjukat. Ergo az a vizitdíj nekik fontos volt.

De nem ez volt a lényege, hanem az, hogyha számlát adsz, annak nyoma marad, ergo onnan kezdve sokkal jobban nyomon követhető, hogy mi zajlik a rendelőben. A vizitdíj is erről szólt, csak ezt nem nagyon verték nagydobra (sajnos), meg a kórházi napidíj is erről szólt, ezt viszont Gyurcsány explicite belemondta a hallgatóság arcába az elte-n tartott előadásában. Van róla a tv archívumában film. Azt mindenki tudta, legalábbis kormányszinten biztosan mindenki tudta, hogy 300 forint vizitdíj nem fog csodát tenni az orvosok finanszírozásával, ettől nem lesz azonnal kolbászból a kerítés. Azt már kevesebben tudták, hogy a vizitdíj és a napidíj arra kellett, hogy legyen végre egy hiteles felmérés az egészségügy valós működéséről, mert enélkül semmit nem lehet lépni.

okostojások ezt népszavazással megfúrták, ennél nagyobb kárt soha senki nem okozott a magyar egészségügynek.

hagy tegyem hozzá: attól, hogy volt egy kezdeményezése a kormánynak, amit én jónak gondolok, a többi szart, amit még okoztak, nem támogatom és nem vagyok kormánypárti. ellenpéldaként a halálági ötletét a kórházi széfekről, na azért ideje lenne már kiosztani 8-10 év fegyházat szerintem.

szabidoki 2010.04.21. 13:35:53

@Bambano: a finanszírozás megoldása kormányzati feladat, nem az orvosok meg a kórházak dolga, de sajnos az a helyzet, hogy semelyik kormány sem volt hajlandó ezt rendbetenni, sőt inkább csak kivonják a pénzt a rendszerből. A kórházak már elég régóta jelzik, hogy nagy bajok vannak meg lesznek is, nem érdekes. Viszont ameddig meg nem hallják a politikusok, hogy tényleg helyzet van, a kórháznak addig is működni kell valahogy. Egy időben voltak külön kódoló cégek, akik valami úton-módon megszerezték az OEP kódos adatbázisát, és jó pénzért segítettek a kórháznak, hogy a megfelelő kód kerüljön mindenhova. Vannak ugyanis diagnózis-kódok, meg beavatkozás-kódok, és az OEP elvileg aszerint fizetett, hogy mennyire illettek össze a diagnózisok a beavatkozásokkal. Persze ha a vakbélgyulladásra amatőr módon vakbél-eltávolítást kódoltál, az igen kicsi pénzt jelentett, de jött a cég, hozzákódolt egy náthát meg egy nőgyógyászati vizsgálatot, és máris kétszer annyi lett pénz. Teljesen átláthatatlan volt a dolog, bár azt hiszem, mostanra nagyjából kifésülték belőle ezeket. Azóta nyilván vannak más trükkök...

Hugo2010 2010.04.21. 13:36:28

Jaj istenem szegény orvosok! Hát az vajon mitől lehet, hogy vesetranszplantációra kb. 10 évet kell várni. Kivéve, ha zsebbe kap 5 milliót az orvos, akkor 2 héten belül megvan a műtét. Szegény csóró, lelkiismeretes orvos!
Apám szívműtéte várt, az orvos közölte 200 000 forint, és akkor még időben meg tudja műteni. Ha nincs pénz nem tudja mikor lesz rá ideje.
Szegény csóró, lelkiismeretes orvos!
Valahogy nem tudom sajnálni őket, sőt tapasztalataim alapján szinte mindegyik pénzéhes, gusztustalan, embertelen. Ja és ezek a pénzek mind adómentesek...

adamantium 2010.04.21. 13:38:59

@Bambano: gyenge vagy te ehhez, hidd el az OEP az ország legjobb matematikusait és informatikusait foglalkoztatja, megkerestek téged? nem akkor valószínűleg nem vagy ott a csúcson. 10 millió ember van ebben az országban az legalább 100 millió orvos beteg kapcsolat, abban esetenként legalább 5 tételt kéne ellenőrizni, szerinted megéri? komoly ellenőrző programok futnak amiről sejtésed sincs, annyi féle képpen megbukhat egy csalás, pl diagnózist és beavatkozást nem lehet a saját fejed után társítani, az ezirányú csalásokat kiszűri a rendszer, manuálisan is értékelik a nagyobb értékű beavatkozásokat, de a kórházak is foglalkoztatnak kódolási szakembereket, ha te észreveszel egy 3 ezer forintos csalást azt egy millió forint bizonyítani ha lehet. ne gondold, hogy te találtad fel a spanyol viaszt, ez a harc az OEP és a kórházak közt az informatikai rendszerek bevezetése óta folyik, 20 év a lemaradásod, ha te új lennél a rendszerben, 1 a millióhoz az esélyed, hogy eredményesen valamit ki tudjál szűrni

adamantium 2010.04.21. 13:42:24

@Hugo2010: akkora marhaságot mondtál, hogy neki lehet támaszkodni, várólista van nem lehet kikerülni, aki 2 hét alatt veséhez jut annak szerencséje van, hogy éppen meghalt egy őrült motoros. ha neked mondjuk AB Rhnegatív a véred akkor 1%-a a lakosságnak kompatibilis, mégis, hogy kapnál vesét? kinéz az orvos egy ilyen vércsoportú embert az adattárból, elmegy hozzá haza legyilkolja kiveszi a veséjét és beléd rakja? és ha a HLA ne stimmel akkor még mindig hiába volt

szabidoki 2010.04.21. 13:47:11

@Bambano: olvasd el légyszives azt, amit a vizitdíjról írtam, hátha abból rájössz, mi volt vele a gond...
A magánkórházak meg abból élnek, hogy minden költséget kifizettetnek veled. Ha a műtét maga x Ft, a gyógyszer y Ft, a hotelköltség z Ft, akkor a te számlád x+y+z Ft, és kész. Az állami kórházban a költség szintén x+y+z Ft, de ebből az OEP kifizet mondjuk x-w Ft-ot, ahol w egy tetszőleges összeg, mindig függ az aktuális politikától, széljárástól, holdállástól, a lényeg, hogy tervezhetetlen.
Ja, és attól, hogy a beteg megjelent a rendelésen, és befizetett 300 Ft-ot, még nem vált követhetőbbé a dolog, mert ugyanúgy rá lehet kódolni pár kamu vizsgálatot meg beavatkozást, mint vizitdíj nélkül, akármit is mondott a böszme.
A matektudás nem elég, néha gondolkodni is kéne...

szabidoki 2010.04.21. 13:49:54

@adamantium: az ilyet nem tudod meggyőzni, mert ugye a szomszéd Józsi mondta, és hát a Józsi komoly ember, a kocsmában mindig unikummal issza a sört...

tizenhárom 2010.04.21. 13:50:00

@adamantium: Szomszédom a szaruhártya transzplantról mondta, hogy 200 e-ért 2 héten belül intézte neki az orvos.

Hugo2010 2010.04.21. 13:50:44

@adamantium: Az igazi marhaságot te írtad. Sajnállak, hogy ennyire egyszerű, buta, primítiv vagy. A vese rendelkezésre áll (ugyanis ez egy valós eset) a beteg a testvérétől kapná.
Tájékozódj mielőtt baromságokat írsz!

Hugo2010 2010.04.21. 13:51:38

@szabidoki: Nem a szomszéd, hanem a testvérem, és tőlem kapná. Seggfej...

adamantium 2010.04.21. 13:55:07

@Hugo2010: vesetranszplantációra kb. 10 évet kell várni. Kivéve, ha zsebbe kap 5 milliót az orvos, akkor 2 héten belül megvan a műtét. - ezt írtad te IQ bajnok. azt meg, hogy a te vesédet a testvéredbe 10 év múlva raknák be tudod kinek meséld... a szomszéd józsinak az unikum mellett. egy olyan csapat aki állandó készenlétben van és alig várják, hogy egy transplant jöjjön, 10 év múlvára vállal egyet? ugyan

Hugo2010 2010.04.21. 13:58:19

@adamantium: Gondolom te is egy igazi hülye, szakbarbár, pénzéhes, senkiházi "orvos" vagy. Neked semmit nem kell bemagyarázni, mert te még ahhoz is hülye vagy, hogy megtanulj helyesen írni.

Mentolosmájkrém 2010.04.21. 13:58:19

Ma voltam orvosnal. Elötte egy hettel telefonaltam, az elsö idöpontot ök mondtak le telefonon, mert a doktornö beteg lett,igy kaptam a mait. Vizitdij kifizet (kb. 3000 Ft), kaptam egy frissen vegzett hölgyet. A vallfajasban vegul is megegyeztunk, kiirta azt a gyogyszert, amit eddig is szedtem magamtol, igaz nem kuraszeruen.
Az alvasproblemaimmal kapcsolatban viszont tök hulye volt, közölte, hogy a legzeskimaradasaim ejjelente, az, hogy ver a viz es alszom harom reszletben 5-6 orat , a horkolas az en koromban(45) normalis. Mindezt az internetröl kikeresett kottabol, veletlenul sem fejböl. Közölte, hogy nem erem el azt a szintet, hogy beutaljon alvasvizsgalatra, amire kb. 1 ev a varakozasi idö. Otthagytam a francba. Marad az, hogy valahogyan szerzek egy magandokitol beutalot es kivarom a soromat, vagy hazamegyek es megcsinaltatom ott a vizsgalatokat.
Melyik jobb kerdem en? Varni kicsit a rendelöben, neha nyomni egy kis penzt es kapni erte valamit, vagy idöre menni a rendelöbe, kapni egy inkompetens libat es varni esetleg egy terdmutetre 4-6 evet, mint azt a szomszedasszonyom teszi?
2010. Svédország.

adamantium 2010.04.21. 13:58:39

@tizenhárom: a szaruhártya az kicsit más dolog, annak nincsenek erei, diffúzióval táplálkozik, így a kilökődés szempontjából is nem annyira veszélyes, könnyebb találni egy donort. meg aztán a halottak jó részének jó a szaruhártyája, a veséről, májról, szívről ez már nem mondható el

vrv 2010.04.21. 13:59:42

@adamantium: Akkor nagyon egyszerüen kiszámolhatod h a te nevedben mennyivel röviditették meg a tb kasszát magyarorszag.hu regisztralsz és megnézed a tb számod alapján miylen vizsgálatokat számoltak el, saját magad is meglepödsz, kb csak a többszörös boncolást nem találod meg, azon kivül minden mást

adamantium 2010.04.21. 13:59:54

@Hugo2010: mindenki magából indul ki "primítiv" ugye? :D

Hugo2010 2010.04.21. 14:01:50

@adamantium: Hát persze, Unikum ugye?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.21. 14:01:53

kedves szerző, szerintem olvasd vissza még egyszer amit írtál: hogy írtál a betegekről, milyen szóösszetételeket használtál, ha a kliens szóba került. nevetségesen elfogult vagy.
amúgy a dokik elég jól keresnek zsebbe, nem véletlenül választják ezt a szakmát.
idejét menedzselni pedig mindenkinek nehéz. legyen az háztartásbeli, alkalmazott vagy bármi más. mindenkin nyomás van.
a másik dolog, ami ezt a helyzetet eredményezte, hogy az orvosi szakma összetartó, összezárnak ha menteni kell egymást, míg ugyanez hentesként nincs így, nincs képviselet, nincs társadalmi súly. sokáig érinthetetlenek voltatok. már nem. ezzel szembe kell nézni.

adamantium 2010.04.21. 14:02:11

@vrv: add meg a linket, csak kíváncsiságból megnézem :)

Hugo2010 2010.04.21. 14:03:20

@adamantium: De ha nem aznap paraszolvencia, akkor jó a tablettás is. Ugye?

tizenhárom 2010.04.21. 14:03:47

@adamantium: a lényeg az, hogy pénzért előbbre veszik a sorban. És ez nem etikus.
Az orvoslásban nem szabadna a "kis pénz - kis foci" elvének érvényesülnie.

adamantium 2010.04.21. 14:05:02

@Hugo2010: hát nem mindenki iszik annyira mint te, hogy az összesnek ismerje a nevét, de a kedvedért megnéztem, "uniqum" még soha nem ittam és a kedvedért se fogok. ne tévesszük össze a személy és márkanevek helyesírását a hétköznapi szavakéval, ha már itt tartunk akkor "istenem" személynév ugye

adamantium 2010.04.21. 14:06:24

@Hugo2010: megint magadból indulsz ki, azt hiszed, hogy minden a tabletta, szánalmas vagy, na mellőzzük egymást

neurotikk! (törölt) 2010.04.21. 14:07:17

Amikor meg egy megfazas is elvihette az embert vegul, akkor meg megvolt az orvosok megbecsulese. Ha akkoriban valami nem sikerult, akkor a sors akarta igy.
Ma kotelezo megjavitani, ha valami rosszul megy, akkor mar minden az orvos hibaja. Az orvosnak mindent meg kell tennie. A beteg azonban pusztithatja maagt ahogy akarja, beviheti a tonkrebaszott szervezetet aztan az orvos csinalja meg! Hisz fizetjuk, neki kotelezo megjavitani mindent!
En nem lennek orvos Magyarorszagon, lebeszellek rola teged is.
Vagy beszeld le rola a tobbieket es akkor mikor vegzel, ujra lesz megbecsulesee a szakmanak mert ujra nem lesz elvarhato a gyogyulas. Mikor nem lesz 'joga' az orvosi ellatashoz az elkenyelmesedett emberisegnek, majd ujra atertekeli az egeszet. Radobben, hogy hoppa, ez nem is annyira egyertelmu mint megjavitani egy torott szeklabat.
A helyzethez kapcsolodoan eszembe jutott a Scrubs elso resze, amiben Dr Cox kifejti egy nagyon idos beteg kapcsan, hogy a modern orvostudomany mar csak ilyen, eletben tartjak mindenaron azokat is akiknek a termeszet rendje szerint mar reg meg kellett volna halnia. A modern orvosnak ez a dolga. Johetnek is sikitozva a sok moralidiota, de ez van, es igy igaz. Aki kotelezonek veszi, hogy egy orvos menjen szembe a termeszet rendjevel, kotelezo neki, es nem ajandeknak tekinti ha sikerul, az legjobb esetben is idiota barom, nem erdemli meg az eletet. Ha nem sikerult a termeszet rendjevel szembe menni, akkor kapasbol az orvos hibaja, gondolkodas nelkul elkezdenek siptozni csak mert nekik erzelmileg megterhelo. A helyett hogy orulnenek hogy meg tudnak erezni. Az ilyenek miatt kell jobban megvedeni magukat es osszefogni, neha mar tulzottan is. Mert egyesek minden hibazo orvost meglincselnenek, bebortonoznenek, megszegyenitenenek.
Maguk es masok ellen frocsognek az ilyenek.
Es leszarom hogy erzelmileg mennyire megterhelo. Szedjek ossze magukat es ne tegyenek keresztbe masoknak is hogy tulzottan nekimennek az orvosoknak. Es legyszi ne gyertek azzal hogy majd maskent beszelek ha velem vagy kozelalloval hibazik valaki. Lehet akkor en is frocsogni fogok, de az erzelmi kotodes miatt nem leszek beszamithato! Ne tessek majd mindenben hallgatni ram, csak amennyiben muszaj.

Nem azt mondom, minden orvos jo es nem hanyagok egyesek, de ami manapsag megy az mar undorito es agyatlan faszsag. Ha nem hanyagsag az oka a hibaknak, akkor nem kellene megfesziteni a hibazo orvost.

Amugy a legjobb modja a problema elkerulesenek, hogy igyekszunk elkerulni az orvosokat. Azzal ok is felszabadulnak, kevesebb lesz a teher, tobb jut nekik is az orvoslasra szant penzbol, vagy kutatasra, mi is jobb kezelest kapunk ha szukseg van ra mikor valami elromlik a rendszerben es a termeszet rendjevel szembe kell menni es visszaforditani a hibakat.

adamantium 2010.04.21. 14:07:25

@tizenhárom: jelentsd fel, megvan a lehetőséged rá, ha hallgatsz akkor nem válsz te is bűntárssá?

Hugo2010 2010.04.21. 14:07:44

@adamantium: Igaz. Én még annyira sem iszom, mint te. Továbbra is helyesírás, nem nehéz csak kitartóan gyakorlni kell (általános iskolában illik, de soha nem késő elkezdeni). Nosza, ugorj neki és tanulj, tinó! Még akár ökör is lehetsz.

vrv 2010.04.21. 14:07:47

@adamantium: minek ehhez link, nagyon egyszerü regisztrálsz www.magyarorszag.hu ezt megerösited elektromos aláirással v az önkorinál ezek után szabadon hozzáférsz a tb számodra elszámolt vizsgálatok listájához, le sem merem irni kb miket találtam az elszámolt listában, ha lesz idöm fel is jelentem sorban az összes orvost, ill korházat.

adamantium 2010.04.21. 14:09:53

@Hugo2010: na menjél szépen vissza akkor az általános iskolába és ezt a blogot hagyd meg a normális felnőtt embereknek, és el ne felejts a vályúból inni egy kis vizet mert kitikkadsz a nagy agymunkában

adamantium 2010.04.21. 14:15:14

@vrv: hát ne haragudj de ezt a procedúrát nem járom végig, annyira nem furdal a kíváncsiság

vrv 2010.04.21. 14:17:26

@adamantium: Ja igen, az emberek nagy része igy gondolkodik, ezért sikerül nyomtalanul eltünnie a pénznek aztán megy a sipolás .h erre sem arra sem jut.....Azért valljuk be nem nagy procedura egy öt perces ügyintézés az okmányirodán.........

tizenhárom 2010.04.21. 14:18:21

@adamantium: Én nem válok bűntárssá, maximum a szomszédom. A korrupció felszámolásában pont az nehéz, hogy aki kapja és aki adja is érdekelt a helyzet fennmaradásában. Gondolom a szomszédom is ezért nem jelentette fel az orvost. Ha feljelenti, legközelebb ki műti meg?
Eléggé álszent dolognak tartom, hogy itt véded a mundér becsületét, okoskodsz, hogy valami orvosilag nem is lehet így, vagy úgy, ha pedig racionális érvvel nem tudod megcáfolni az írottakat visszatámadsz azzal, hogy bűntárs vagyok.
Nem vagyok bűntárs, orvosnak nem adok pénzt előre - utólag is ritkán, max magánrendelésen, de ott fizetségnek hívják és számlát adnak róla.

azt hiszem 2010.04.21. 14:19:31

@vrv: tiéd a 2 pont...teljesen jogos a hozzászólás, maximálisan egyetértek vele

Hugo2010 2010.04.21. 14:20:11

@adamantium: Te mint normális, felnőtt ember.?Ugyan már! Ezt még te sem gondolhatod komolyan! Aki másnak a hozzászólására mindenféle tény ismerete nélkül úgy reagál, mint te, az sok mindennek lehet nevezni, csak normálisnak felnőtt embernek nem.
Sajnállak téged és azokat a normális, felnőtt embereket, akik kénytelenek veled bármilyen formában is kapcsolatba kerülni. Azért mert itt arc, név stb. nélkül játszod a rendkívül hozzáértőt és próbálod osztani az észt, attól még valószínűleg pont egy kis senki vagy. Amennyiben gondolod nagyon szívesen megvitatom veled személyesen is, hogy milyen rendkívüli képességekkel rendelkezel.

vrv 2010.04.21. 14:26:09

@Hugo2010: Hogy tudta volna a doki elsikalni a transzplantot ha adsz neki penzt? Ha jol tudom eleg komoly protokollja van az ilyen dolgoknak, még mielött felhuznád magad nem meghazudtollak csak érdeklödöm

peter3374 2010.04.21. 14:30:05

Továbbra is csak az irigy idióta kommentelők vannak többségben.
Ennyi hülyét egyrakáson mint most itt már régen láttam, sok emberből csak úgy dől a sértettség, az irigység, a dögöljön meg aki nálam többet keres...

rennie 2010.04.21. 14:30:22

azt elhiszem, hogy a háziorvos-lét nem egy habostorta, nade ezt tudni lehet hosszú évek óta. elmondom nálunk mi van. a doktor úr kvázi megörökölt egy jó nagy praxist (előző orvos meghalt, sajnos), nála vannak a legtöbben. hogy ezt hogy lehet kezelni? pofon egyszerű. mindent az asszisztense végez, aki évtizedes tapasztalattal irányítja a betegeket, sőt: ki is vizsgálja őket, ha a doktor úrnak valami más dolga van, szóval nővér létére diagnosztizál. persze a fejpénz marad a praxisban. sőt a legújabb, hogy az asszisztensnek is asszisztenciája van, a takarítónő személyében, aki őrt áll az ajtó előtt, és faggatja a beteget (húsz másik várakozó szeme láttára, füle hallatára), hogy be van-e jelentve, miért jött, mi baja? majd megy be jelenteni, hogy kovács néni soron kívül belázasodott.
a rendelés utolsó órájában beteget már nem fogadnak, ami azért tök jó, mert akinek nem esik ki a toll a kezéből fél 5-kor, az bukta a rendelési időt is. de a legjobb, hogy az ablak télen-nyáron nyitva van, mert a doktor úr és a nővérke bent dohányzik a rendelőben és annak előterében, mert nyilván nem lehet kibírni azt a 4 órás rendelési időt bagó nélkül. (mondom ezt dohányosként!)

sterimar 2010.04.21. 14:31:15

@Hugo2010: "Hát az vajon mitől lehet, hogy vesetranszplantációra kb. 10 évet kell várni. Kivéve, ha zsebbe kap 5 milliót az orvos, akkor 2 héten belül megvan a műtét."

Te ezt komolyan is gondolod???

Hugo2010 2010.04.21. 14:32:43

@vrv: Köszönöm, ezt nevezik normális hozzáállásnak. Azt, hogy milyen indokkal veszik előre a listán a fizető embereket, nem kötötte az orromra az orvos. Tehát, hogy ez ott pontosan hogy működik nem tudom megmondani, de sajnos működik. Fizettünk, a 800 valahanyadik helyről előreléptünk az első tízbe. Jövő héten műtét.

adamantium 2010.04.21. 14:34:05

@tizenhárom: na álljon meg a verekedés, ha tudsz egy bűntényről és nem jelented akkor bűntárs vagy, de akkor ne is kárálj az erkölcsről! olvasd el mit írtam! ha nem tetszik a helyzet akkor tegyél ellene, de mindaddig amíg csak névtelenül acsarkodsz és nem bizonyítod tettekkel azt amit állítasz addig mégis miért hinnénk neked? én is azt állítom például, hogy bár 250 forint volt kiírva a pék 200 ezret kért a kenyérért a boltban, szerinted amíg nem bizonyítom ki hisz nekem?

adamantium 2010.04.21. 14:35:53

@Hugo2010: aki hazugságokat állít azt nem veszik komolyan értsd meg HUGÓ, olyanoknak próbálsz meséket eladni akik a rendszerben dolgoznak, ez olyan mintha az előbbi példámat fejtegessem azt állítanád a péknek, hogy a kenyér cementből készül, biztos van ahol de nem ez a jellemző:)

lükepék 2010.04.21. 14:36:04

@Hugo2010: A korrupció mindig 2 oldalú: aki adja, és aki kapja. Miért várod, hogy megváltozzék, amikor teszel róla, hogy ne? Jelentsd fel, vizsgáltasd ki az ügyet, és ne korrumpálj, mert ugyanolyan vétkes leszel, mint aki elvárja. Nem csak egy orvos transzplantál vesét. Mellesleg ezzel a kis kenőpénzzel lehet, h valakit kinyírtál, aki hátrébb került. Ja, hogy azt nem is ismered? Ne csodálkozz a rendszeren, ha te is részt veszel annak működésében.

lükepék 2010.04.21. 14:36:42

@adamantium: Ld amit írtam. egyetértek.

tizenhárom 2010.04.21. 14:40:11

@adamantium: Én leírtam, amit a szomszéd mondott. Nem én mondtam, hanem ő. Én elhiszem neki, de bizonyítani természetesen nem tudom. Ezért nem is teszek feljelentést. Ha megtenném, még engem állítanának bíróság elé, rágalmazás miatt. Ez persze akár a szomszéd esetében is lehet visszatartó erő, nem csak az, hogy ki műti meg legközelebb.
Orvosi korrupcióval mindenki találkozott már, kár tagadni a létét. Feljelentésig nem vitte eddig senki, mert bizonyítani baromi nehéz. Ezen az alapon mindenki bűntárs.
Amit tudok, azt a saját házam táján megteszem, ahogy írtam is.

Hugo2010 2010.04.21. 14:41:09

@adamantium: Nőjj fel! Ez nem egy Marvel képregény, ahol egy szuperhősnek egy szuperfém csodálatos erőt ad. Pláne nem vagy egy mindent tudó szuperhős, csak egy kis átlagos senkiházi, aki névtelenül mocskolódik.

Bambano 2010.04.21. 14:41:17

@szabidoki: oké, finanszírozás a kormányzat dolga. ha ezzel a dumával odaállsz a kormányzat elé, az lesz az első kérdésük, hogy mennyi a jogos finanszírozási igény? És erre nincs válasz, innen kezdve néhány érvelés meg is bukott.

Ezt a kódolós cég dolgot én is ismerem, valahogy az én szememben ez mégiscsak azt támasztja alá, hogy a kórházak lopnak...

@efhábé: tééényleg? tintasugaras nyomtatóval 6-12 forint közötti a költség??? ne már... nem ezt pofázom mióta, hogy nem hatékony a kórházak működése, ez a fő oka minden problémának? szerezzen olyan nyomtatót, amivel 1-2 forint az adminisztráció költsége, rögtön lesz megtakarítás.

@adamantium: megyek veszek lottót. mert én bizony kiszűrtem, kiszúrtam. bizonyára elkerülte a figyelmed az, hogy azt is állítottam, bíróság előtt hajlandó vagyok megmondani, hogy jutottam el az általam leírt számokhoz.

@Mentolosmájkrém: ennek kb. úgy kellene működni, hogy felvállalni mindenki részéről az akaratot, hogy legyen rend és akkor felvállalni mindenki részéről, hogy lesz egy átmeneti időszak (saccra 5-7 év), amíg letisztulnak ezek a dolgok, amikor lassan, lépésről lépésre a kórházak vállalják, hogy csökkenő tendenciában hazudnak, és modernizálják a működésüket, az állam meg vállalja, hogy a valóban indokolt kiadások felé közelíti a finanszírozást. ez egy nehéz, sírós feladat, mert sokan, akik eddig jól éltek a húsosfazék mellett, azok arccal fogják hárítani a murvát.

de nincs mese, egyszer meg kell csinálni, mert az ország nem bír el ekkora eü kiadást.

vrv 2010.04.21. 14:43:16

@Hugo2010: Én el tudom simán hinni az emberi gátlástalanságnak nincs határa, és amikor közeli hozzátartozóról van szó senkinek nem az jut az eszébe huha ez korrupció rohanok feljelentést tenni.. Amugy meg amig Indiában 10-20ezer dollárért vesét vehetsz itt is simán elhiszem, ,hogy "állapot rosszabbodással" ilyen oylan ismerösökkel az ember ugorhat a listán, bár azt nem értem mi köze a rokoni donációnak a listához, ezzel sztem elég keményen átvert a doki

Hugo2010 2010.04.21. 14:43:59

@lükepék: Nem csodálkozom, és nem jelentem, amíg számomra fontos emberek jobban lesznek tőle. Azon csodálkozom, hogy ezek után minden orvos sír, rí hogy ő milyen becsületes és ezért ő mennyire nincs megfizetve. Ne sírjon,fogja be száját és markolássz a zsebébe rakott borítékokat. Természetesen tisztelet a kivételnek.

szabidoki 2010.04.21. 14:45:39

@Mantlesorrow: tudod, tévedel, a dokik elég szarul keresnek, ezért van az, hogy igen sokan külföld felé veszik az irányt. A főorvosok és a professzori kar valóban nagyon sokat keres, de a kezdők is szeretnének megélni, ha már 6 évet végigtanultak az egyetemen. Mondjuk úgy, szeretnék, ha a befektetett idő és energia megtérülne. Ugyanis, ha valaki mondjuk kőműves, már 18 évesen elkezd dolgozni, és mire 30 éves, már van normális egzisztenciája, családja, miegymás (feltételezzük persze, hogy jól dolgozik, és ezért jól is keres). Egy orvosnál ez úgy működik, hogy 24 éves koráig _csak_ tanul, 29-30 évesen tud szakvizsgázni, onnantól dolgozhat önállóan. Szóval egy szakmunkásnak legalább 6, de inkább 10 év előnye van családalapításban, kereső munkában, ilyesmikben. Kicsit rosszul esik a lelkemnek, mikor hívok egy festőt, kijön egy nálam 4-5 évvel fiatalabb srác, és elkér 3-4 napi munkáért annyit, amennyit én egy hónap alatt keresek, kifest úgy-ahogy, számlát nem ad, adót nem fizet. Ha azt akarom, hogy rendesen ki legyen festve, és egy idősebb mestert hívok, az háromhavi fizumba fájna, ugyanúgy 3-4 nap alatt. Számlával kétszerannyi. És megy a pampogás, hogy mennyi a hálapénz...

lükepék 2010.04.21. 14:49:14

@Hugo2010: Megértelek. Akkor viszont te se panaszkodj a rendszerre. Nincs rá alapod. Fenntartod.

Veder1 2010.04.21. 14:50:28

Huh, ez kemény volt de nagyon igaz!

Én nem vagyok orvos, de én is felháborítónak tartom, hogy nem kapják meg a kellő tiszteletet az emberektől.

És most, ha valaki azzal jön, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, azt körberöhögöm. Nem barátocskám a tiszteletet alapvetően meg kell adni mindenkinek, aki meg annyit tanult mint egy orvos annak különösen!

észrevétel 2010.04.21. 14:50:57

Nagyon jó cikk,de a kommentekből is látszik,hogy a magyar ember jottányit sem enged abból,hogy szeret általánosítani.Mindig beleköt valakibe,vagy a pedagógus,vagy a "zöldbáró" vagy a rendőr,valaki mindig kell a célkeresztbe,erről szól a rendszerváltás 20 éve.
Csak egyről feledkeznek meg,hogy az orvos foglalkozása az egyetlen,aki a világ bármely pontján új életet tud kezdeni,amikor megúnja ezt az ellenséges légkört ami itt kialakult.
A fiatal, nyelveket beszélő,külföldi konferenciákra járó, jól képzett orvosok elvándorlása kezd igen nagy mértéket ölteni,aminek hamarosan 10 millió állampolgár fogja a kárát látni.
Én valahogy nem az elvándorló orovsokat szidom,hanem azokat, akik tudatosan, csúsztatva és általánosítva mérgezik körülöttük a levegőt.

adamantium 2010.04.21. 14:54:04

@tizenhárom: jó de ha senki nem tesz ellene semmit akkor mégis mitől várod a változást? mert én nem értem, ha egy embernek nem tetszik valami akkor miért vesz benne részt?

adamantium 2010.04.21. 14:56:17

@Hugo2010: ne haragudj már de itt csak te mocskolódsz, egyrészt hazugságokat írsz, ha meg véletlenül igazat akkor egy gyilkos vagy, méghozzá egy önző, aki pénzért megvehette azt ami 800 másiknak nem volt lehetséges, ezáltal a halálba taszítva más embereket. válassz: hazugnak jobb lenni vagy gyilkosnak?

adamantium 2010.04.21. 15:00:33

@Bambano: én meg azt mondtam, hogy akiket te támadsz azoknak 20 év a tapasztalatuk, és milliárdokat költenek erre a szűrésre, illetve az ellenszűrésre, de te majd rögtön megreformálod a dolgot, ha fel is fedeztél valamit azt csak ezerszeres költséggel lehet bizonyítani és minden esetben egyedileg, ezt is leírtam
egyébként megnézem én, hogyan tudsz te 2 A4 es lapot 1 forintért kinyomtatni (egy a betegnek, egy az intézménynek) az adminisztrációs és tárolási költségekről nem beszélve

2010.04.21. 15:01:22

Na igen, sokan jönnek azzal, hogy a közalkalmazott a mi adónkból élnek (nagyképűek az én adómból kifejezést használják). Én ugyan nem vagyok közalkalmazott, de azért az ilyen baromság miatt be tudok rágni. Persze, el lehet venni tőlük az adóból nekik juttatott pénzt és lehet mindenért külön fizetni piaci alapon. Páran nem járnának jól.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.21. 15:06:01

@lükepék: nem állok Hozzád agresszíven, csak szerintem demagóg vagy.
Ha lázas betegen megyek a háziorvoshoz és bunkón viselkedik, szerinted rohanok feljelenteni? Sem időm, sem erőm nincs hozzá. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy otthagyod - ahogy én is tettem.
De a pénzes betegek létét max. videó felvétellel bizonyíthatnám. Ilyen mélyre én sem süllyedek.
És egészen biztos vagyok benne, hogy amíg lesznek a borítékos marinénik, addig az orvos nem fogja hiányolni az én nemlétemet - ergo: mit sem változik a helyzet...

Hugo2010 2010.04.21. 15:08:24

@adamantium: Nocsak, én mocskolódom? De hiszen most is te vagy aki gyilkosnak neveztél. Te egy igazi senkiházi, gusztustalan, primitív, öntelt örökké vesztes vagy. Ez tény, és nem vélemény. Ha úgy gondolod mondtam már nagyon szívesen találkozom veled. Azért mert te hagynád megdögölni a hozzátartozódat, attól még sajnos te sem vagy gyilkos. De rokonaid helyében én elgondolkoznék a hozzáállásodon. Remélem soha nem lesz nekik szükségük a te segítségedre.

adamantium 2010.04.21. 15:09:14

hasonlítsuk össze mennyi az egy főre eső nemzeti össztermék és mennyi a kezdő nettó orvosi fizetés:
magyarország: 18,548 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 93000 HUF
németország: 34,219 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 2200 euró (ha nincs senki akit eltartsál = gyerek, feleség)
anglia: 35,165 dollár - kb 6000 euró de ha ügyes vagy lehet több is
norvégia: 53,269 dollár - kb 8-9 ezer euró
na akkor arányosítsuk: 270HUF/euró árfolyamon
ha a német béreket nézzük akkor : 321970 HUF nettó
anglia: 854479 HUF
norvégia: 752101 HUF
szóval ha a mi nemzeti össztermékünket nézzük akkor 321-854 ezer forint közt kellene keressenek a kezdő orvosok nettóban ahhoz, hogy arányosan keressenek a külföldi kollégáikkal - nyilvánvalóan látszik, hogy a magyar orvos messze alul van fizetve még ha arányosítjuk is a helyzetet GDP függyvényében

myOhmy 2010.04.21. 15:09:24

Házhoz járásról: Beteg volt a gyerek, magas lázzal, hányással, hasmenéssel, közben tombolt kint a tél, gondoltuk, házhoz hívjuk az orvost. Azt mondja az asszisztenshölgy, tetszett volna de. 10 előtt hívni, csak addig lehet feliratkozni a napi listára. Viszont a doktor úr két óra múlva rendel, sétáljunk el. Közben meregettem a szemem, merthogy ekkor volt 9.55, de a hölgy meggyőzhetetlen volt. Hát jól van, hazahívtam a párom a munkából, vigyen be minket . Leányzó pár hétre rá megint lebetegszik, párom a közelben sincs, ellenben megint kutya idő van. 9.15, hívom az ügyeletet. "csókolom tetszett volna 10 előtt hívni" Milyen 10 előtt, fújd meg a sót? Este 10 előtt? Tegnapelőtt 10 előtt? Mikor?
Már nem hívom az ügyeletet. Ha a gyerek nincs észnél a láztól,a lázcsillapító meg hatástalan, akkor sem. Egyszerűen azért, mert nem jönnek ki.

Szóval nekem ne papoljanak arról, hogy mennyi idő megy el a házhoz járással.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.21. 15:12:03

@lükepék: olvass figyelmesebben - MEGTÖRTÉNT.
De az anyám még mindig ott van. És 77 évesen ő már nem ugrál egy másik - szarhoz.

adamantium 2010.04.21. 15:13:04

@Hugo2010: azért, hogy ki a vesztes vitatkozhatnánk, de bebizonyítom neked a tudathasadásodat: azt várod el az orvostól, hogy ne fogadjon el hálapénzt, mindenkivel egyenlően bánjon, te csaló módon másokat megkárosítva, esetleg a sírba téve fizettél és ezzel előnyhöz jutottál, én aki kijelentem, hogy te rosszat tettél, csaló és közvetve gyilkos vagy, én vagyok a rossz?, senkiházi, gusztustalan, primitív, öntelt, vesztes? hisz azt teszem amit elvársz tőlem, küzdök a korrupció ellen, ha a te rokonod a 800. a listán akkor nálam az is maradna, ha 10 évbe kerül mire veséhez jut akkor is mert az előtte levő 800-nak is vannak jogai

zoldborso 2010.04.21. 15:13:23

Imádom az ilyen posztokat! Úgy kezdi, hogy bezzeg ő, orvoscsemete létére nem vont le messzemenő következtetést egyetlen bunkó orvosból, pedig lám, neki is volt ilyen tapasztalata!
Majd jönnek a messzemenő következtetések. Mintha minden beteg pofátlan lenne, mintha minden beteg magától értetődőnek venné, hogy bármikor megsértheti az orvos privát szféráját, mintha minden beteg csak trécselni járna a rendelésre...

Elmesélem pl., hogy amikor az apám (aki egész életében fizikai munkás volt, és nem egészen hatvan évesen, meglehetősen szegényen halt meg tüdőrákban) ágynak esett a halála előtt pár hónappal, és elmentünk a körzeti orvosához (rendelési időben!!!) hogy jöjjön már ki az apánkhoz, mérje fel az állapotát, és írjon fel a számára fájdalomcsillapító gyógyszereket (akkor már lemondtak róla az orvosok), akkor látatlanban közölte velünk, hogy a helyzet nyilván nem komoly, és NEM JÖTT KI. Kénytelenek voltunk máshoz fordulni, mert egy ilyen patkánynak nem voltunk hajlandók pénzt adni, hogy hajlandó legyen elvégezni a kötelességét.
Az a helyzet, hogy az apám életében tán ha 3 hónapig volt összesen betegállományban, egyszer a szívinfarktusa után, egyszer a térdműtétje után, és alig látogatta ezt az orvost, talán ha kétszer találkoztak összesen, mivel csak kb. 10 éve tartozott az apám a körzetébe. Persze borítékokat sem kapott az apámtól, mert nem lett volna miből...
Na, amikor meghalt az apánk, ki kellett jönnie a dokinak hivatalból. Megállt a ház előtt a legújabb típusú fordjával (nem a KÁ-t kell elképzelni, hanem egy tekintélyes, ötajtós, ezüstmetál kocsit) kiszállt a jólszabott öltönyében, besétált, és csodálkozva megállapította, hogy a lám, a képzelt fájdalmaktól szenvedő betege meghalt.
Talán mondanom sem kell, nem kért tőlünk elnézést.

Persze ÉN nem ebből a sztoriból ítélem meg az EGÉSZ orvostársadalmat... Csak azért írom le, hogy lássa a kedves posztoló, ILYEN IS VAN. Nem minden beteg hipochonder szájfosásban szenvedő, és nem minden orvos a kötelesség alacsony életszínvonalon tengődő rabja.

De ÉN nem is hívom fel a gyerekorvost rendelési időn kívül, pedig tudom a magán-mobilszámát, mert egyszer megadta, hogy hívjam fel, hogy mi lett a gyerekkel az ünnepek alatt, merthogy nagyon magas volt a gyerek láza, és lelkiismeretes a doki.
Nem élek vissza vele.

De azért Őt sem sajnálom, igen jó kocsival jár, igen nagy házban lakik, igen jó környéken, és egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki havi százezerből tengődik, és sajnálnia kéne bárkinek is.
De nem is sajnálom tőle, nyilván megdolgozik érte.

Szóval sokféle orvos és sokféle páciens van.

És engedtessék már meg nekünk, hogy az egészségügy további túlkapásainak kiküszöbölése céljából létrehozott felületeken a problémákról és visszaélésekről beszéljünk.
A hálás beteg úgysem fukarkodik a köszönetnyilvánítással az orvosa felé, és ha még ez sem elég, tessék létrehozni egy olyan blogot, ahol olyan történeteket lehet megírni, amikor az orvos hős volt, és szent, de legalábbis nagyon jó munkát végzett, nagyon emberséges stílusban.
EZ MINDENESETRE NEM AZ A BLOG.
Úgyhogy megkérjük a tisztelt érzékeny lelkületű orvos-családtagokat, hogy ha nem akarnak megbotránkozni, akkor ne ezeket az oldalakat látogassák.
Ugyanis nem a panaszkönyvet forgatja, aki jó híreket, felemelő történeteket akar olvasni.
ELTÉVESZTETTE A HÁZSZÁMOT A TISZTELT POSZTOLÓ.

Terézágyú 2010.04.21. 15:13:24

@adamantium:
És külföldön is van hálapénz?

ja vagy úgy...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.21. 15:14:27

@lükepék: ugye nem kérdezed komolyan..?!
Te vagy az orvos. Belülről kellene megtisztulnotok. Vessétek ki magatok közül a férgesét.
Ne kívülről, és főként ne a megélhetéseteket jelentő PÁCIENSEKTŐL várjátok a megoldást, ha lehet....

sterimar 2010.04.21. 15:14:54

@lxrose: "Persze, el lehet venni tőlük az adóból nekik juttatott pénzt és lehet mindenért külön fizetni piaci alapon. Páran nem járnának jól."

Sokan nem járnának jól. Gyanítom a leginkább azok, akiknek a legnagyobb a szájuk.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 15:18:23

@pepikebaba:

Hát igen, hát igen.

Szerinted mennyi A/4-es oldalnyi lexikális tudás és tiszta tanulásra fordított óra különbség van egy újságíró és egy szakorvos között? :-)

lükepék 2010.04.21. 15:18:33

@kekecke: De ha csak mi, vagy csak a betegek (már megint ez a szembenállás....) dolgoznak a "megtisztulás"on, nem lesz semmi. Hiába panaszolok be valakit, ha nem velem szemben követte azt el! Nem mehetek el helyetted panaszra az illető kolléga feletteséhez, háziorvosnál az ÁNTSZ hez, vagy jegyzőhöz (nem tudom, ki a felettes szerv, mert én alkalmazott vagyok..) panaszra, hogy hülye a kolléga. Saját helyemen küzdök ellene. Gondolhatod, milyen sikeresen.... Mindenki fizet az előnyért. Ne fizessetek. Ez az egyetlen megoldás.

adamantium 2010.04.21. 15:19:47

@myOhmy: egyébként említem, van pár országban orvos ismerősöm és rokonom is, ott ha a háziorvos házhoz megy akkor annak hivatalosan is tarifája van. egy valamit magyarázz meg nekem, nyilván te is a legjobb ellátást kívánod magadnak gyermekednek, az a háziorvos aki kimegy az mégis mekkora felszereltséget vigyen magával? nem tud jobban ellátni téged a rendelőben vagy ne adj Isten valamelyik ambulancián? mert mondjuk, hányás hasmenés esetén ugye nem árt az infúzió, cipel magával 100 litert egy kiadósabb járvány idején? ráadásul azt ugye orvosi felügyelettel lehet beadni, addig míg neked csorgatja be az infúziót a többi beteget ki nézi meg? szóval nem mondom én, hogy nincs létjogosultsága az orvosi házhozmenésnek, de olyan krónikus nehezen mozgatható betegeknél akiknek csak egy periodikus vizsgálat, kötéscsere kell, aki mozgásképes az igenis menjen be a rendelőbe, aki meg olyan súlyosnak érzi a helyzetet az hívjon mentőt

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 15:19:51

Többeknek:

"A Mari néniket kiszűrte a vizitdíj".

Ez úgy nettó hülyeség, ahogy van.

A Mari nénik ugyanis 90 %-ban VIZITDÍJMENTESEK VOLTAK.

szabidoki 2010.04.21. 15:20:02

@Bambano: nem bírsz elszakadni ettől a lopás témától... Próbáld meg úgy tekinteni a dolgot, hogy vagy lopnak a kórházak, vagy bezárják őket. Akkor meg azért lenne a háborgás meg a hőbörgés, hogy "miért kellett bezárni a kórházat, mikor már az ükapámat is itt tették el láb alól a geci orvosok". Vagy esetleg nem lopnak, csődbe mennek, és hogy ne kelljen bezárni, az állam vagy a fenntartó önkormányzat kifizeti a kórház adósságait - így vagy úgy, de bele kell rakni a pluszpénzt a rendszerbe. Tudod, én orvos vagyok, nem közgazdász, fogalmam sincs, hogy mennyi a valós költség, illetve hogyan lehet kideríteni, de láthatóan akinek dolga lenne ezzel foglalkozni, az is szarik bele. Illetve lehet, hogy vannak elképzeléseik, de a politikusok azt mondták, hogy nem költhetünk ennyit az egészségügyre, kell a pénz a BKV-nak, MÁV-nak, FKF-nek, stb... Az egészségügy siralmas helyzetben van, ez nem kérdés, de ez a működés kereteit szabályozó politika felelőssége, nem az eü. dolgozóké. A rendszerváltás óta nincs olyan eü. irányítás, ami próbált volna érdemben javítani a helyzeten, ehelyett koncepciótlan, egyéni érdekeket szolgáló, részleges "reformok" születtek. Mostanra oda jutottunk, hogy sok orvos indul külföldre, mivel itthon végleg ellehetetlenítik az embert. De ez nyilván nem érdekes...

sterimar 2010.04.21. 15:20:07

@Terézágyú: "És külföldön is van hálapénz?"

Külföldön van rendes fizetés. Nézz vissza pár hozzászólást, hogy mekkora.

adamantium 2010.04.21. 15:21:58

@Terézágyú: van, németországi ismerősöm is visz bort, bombont az orvosának, komolyra fordítva a szót ha 5-10 ezer euró a fizetésed akkor nem is kell. de fizetéskiegészítés ott is van a magánbiztosítók fizetnek egyes orvosoknak, hogy az ő betegeiket vegyék előre, speciálisan kezeljék, adott esetben jöjjön be a professzor és műtse meg ő a VIP beteget és ne az ügyeletes

Hugo2010 2010.04.21. 15:22:51

@adamantium: Te nemcsak egy vesztes vagy, hanem hülye is. Ugyanis én nem mondtam olyat, hogy ne fogadja el a pénzt. Az ő dolga, hogy igen vagy nem. Nem érdekel, az viszont igenis felháborít, hogy azért nyavalyog, hogy kevés a pénz amit kap, közben pedig szépen rakosgatja zsebre a borítékokat. Tegye el a pénzt és fogja be száját.
Szerencsére rajtad nem múlik semmi. Te nem a korrupció ellen akarsz tenni, nekem csak az fáj, hogy te nem tudsz merni a húsosfazékból. Vagyis irigy is vagy.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 15:22:56

@KergeCsirke:

"3-4 millás autók".

Szóval szerinted egy orvos ne keressen annyit, hogy meg tudjon venni magának (természetesen részletre) egy Opel Astrát?

Terézágyú 2010.04.21. 15:23:27

@sterimar:
"Külföldön van rendes fizetés. Nézz vissza pár hozzászólást, hogy mekkora. "

Akkor ez feljogosítja az orvosokat, hogy ELVÁRJÁK a hálapénzt?
Bocsánat, ezt nem tudtam.

Fentebb azt is írták, hogy az orvosprofesszorok már jól keresnek. Akkor legalább azok, ugyebár nem fogadnak el hálapénzt?

Terézágyú 2010.04.21. 15:25:39

@adamantium:
"van, németországi ismerősöm is visz bort, bombont az orvosának, komolyra fordítva a szót ha 5-10 ezer euró a fizetésed akkor nem is kell."

De mivel nem ennyi, ezért KELL. Értem.

lükepék 2010.04.21. 15:25:41

@Terézágyú: Nincs hálapénz, ha nem adsz....

Terézágyú 2010.04.21. 15:27:25

@lükepék:
"Nincs hálapénz, ha nem adsz.... "

És akkor az orvos le se szar.

lükepék 2010.04.21. 15:27:57

Már mondtam: keress másikat. Ha éhes vagy, és csak szar van a környéken, megeszed?

tizenhárom 2010.04.21. 15:28:30

@adamantium: Pont azt írtam, hogy én nem veszek benne részt, én nem adok hálapénzt, hanem inkább magánrendelésre járok. Akkor is, ha egyre kevésbe engedhetem meg magamnak.
Sokan azért vesznek részt a rossz rendszerben, mert nincs más lehetőségük. Nagy műtétet én sem tudnék bevállalni magánúton.
Bambano-vel egyetértek abban, hogy az elosztási rendszer nem jó, semmilyen államilag finanszírozott rendszer nem költséghatékony, mert a "fejesek" (döntéshozók) lefölözik a hasznot. Amíg az orvosok nem keresnek többet, addig marad a korrupció, mert "nekik is meg kell élni valamiből". A baj az - a kenőpénzek / hálapénzek - létén kívül az, hogy eloszlásuk aránytalan. Ha az a pénz, amit az emberek borítékokban adnak az orvosoknak igazságosan lenne elosztva, már jóval rózsásabb lenne a helyzet. Néhány kórházban már bevezették, hogy aki hálapénzt akar adni, az befizetheti egy kórházi alapítványi számlára, és akkor abból mindenki jól jár. Lehet, hogy nem az orvosok / nővérek között osztják ki, hanem, pl. eszközökre, felújításra költik, de ez már egy jó lépés, jó irány.
Persze ez sem tökéletes, mert valahol elvárja az emberektől a közvetlen hozzájárulást, akkor is, amikor már befizettek a TB kasszába.
Valószínűleg nem fogjuk tudni most itt megoldani az egészségügy problémáit, viszont fontos lenne felismerni, hogy nem ellenfelek vagyunk, csak egy rossz rendszer elszenvedői az ellenkező oldalakon. Ha a betegek és az orvosok békét kötnének, sokkal kevésbé lehetne egymás ellen fordítva kihasználni őket!

sterimar 2010.04.21. 15:29:47

@szabidoki: "Mostanra oda jutottunk, hogy sok orvos indul külföldre, mivel itthon végleg ellehetetlenítik az embert. De ez nyilván nem érdekes..."

Ha már 'az én adómból fizették a képzését', akkor maradjon itthon, dolgozzon hugyért-szarért és fogja be a pofáját.

Nagy az Isten állatkertje.

2010.04.21. 15:32:01

@sterimar: Egyetértek. A "párant" akkor is idézőjelbe kellett volna tegyem. Na mindegy, értjük egymást.

szabidoki 2010.04.21. 15:33:19

@kekecke: buta vagy. Azt hiszed, az orvosoknak jó ez a mostani rendszer? Nem azért fogadja el az orvos a pénzt, mert úszkálni akar az aranyban, mint Dagobert bácsi, hanem mert a hivatalos fizetéséből alig él meg, és ő is szeretne mondjuk csokit venni a gyereknek. Elég megalázó ez a hálapénz dolog az orvosoknak is, de sajnos a komcsik nagyon jól gondolkodtak, mikor ezt kitalálták, még most is ezzel zsarolnak bennünket. Ezért van az, hogy érdemben egyik kormányzat sem tett semmit ellene, csak a szájkarate ment mindig. Gondolod, hogy nem tudnák így vagy úgy felszámolni a hálapénzt, ha tényleg akarnák? Csak akkor együtt kellene élni a következményekkel, és ezt nem akarják.

lükepék 2010.04.21. 15:34:46

@szabidoki: Bizony. És ez színfüggetlen.

tlantos 2010.04.21. 15:39:47

@chabba: es nem egy diploma nelkuli ember van, aki ledolgozza a napi 10-12 orajat, adott esetben minimalberert.
Videken mar annak is orul, ha allasa van (mert az onkormanyzatnak nincs penze semmire, csak a retinegerek tamogatasara)

lükepék 2010.04.21. 15:40:42

@tlantos: Afrikában meg éheznek... Ezt azért elég szar érv.

szabidoki 2010.04.21. 15:43:15

@sterimar: mindenkinek lehetősége van részt venni az "ingyenes" állami felsőoktatásban, és utána külföldre távozni munkavégzés céljából, de érdekes módon sehol nincs felháborodás, hogy pl. az informatikusok fizessék vissza a képzés árát...
Amúgy meg az én szüleim befizettek annyi adót, hogy fedezze a képzésem költségeit, valamint az én szerény közalkalmazotti fizetésemből is vontak már annyi adót, hogy nem érzem úgy, hogy tartoznék állam bácsinak bármivel is.
Az mondjuk elég nagy hülyeség, hogy az állam drága pénzen kiképez évente x orvost, aztán a felét elzavarja külföldre, pedig 3x kéne, hogy pótolják azokat, akik nyugdíjba mennek...

szabidoki 2010.04.21. 15:50:38

@tlantos: csak hogy egy klasszikus érvet idézzek, senki nem tartotta a fejedhez a pisztolyt, hogy költözz Halálfaszafalvára, ha nem tetszik, el lehet menni máshova.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 15:51:27

Többeknek:

Az orvos személyisége a gyógyítás része, ha 2-3 mellékállása vagy túl sok ügyelete miatt kiég, azaz fásulttá válik, akkor jön belőle az általatok is rossznak tartott "leszarom" attitűd.

Egy építész lehet fáradt, a méretek és a tervek ugyanazok lesznek.

Egy orvos nem lehet fáradt, mert ha ő fáradt, az olyan, mintha az építésznek elgörbítenék a vonalzóját.

tizenhárom 2010.04.21. 15:51:45

@szabidoki: Ez valóban nagy gond, de pénz nélkül nem lehet megoldani. (És nem csak az orvosi diplománál igaz, csak ott látszik leginkább.) Ráadásul nem tudom, hogy valaki kiszámolta-e, hogy a sok "elvesztett" diplomás képzése mennyibe kerül az államnak. Ebből a pénzből vajon hány orvost lehetne rendesen megfizetni?
Abszurd, hogy Európa egyik legszegényebb országa képezi az orvosok jó részét, és ezért pl. a későbbi befogadó országoktól semmilyen pénzt nem kap.

lükepék 2010.04.21. 15:53:00

@tizenhárom: Pl. Norvégiában nincs orvosképzés, mert olcsóbb külföldön az államnak fizetni, hogy Björnt kitaníttassa.

sunwind 2010.04.21. 15:54:17

Ha már a kedves posztíró így ráirányította a figyelmet a háziorvosokra..

Valaki világosítson fel, legyen olyan kedves, hogy orvosszakmailag mi a háziorvosi intézmény létezésének célja!

Jómagam harmancas éveim közepéig két háziorvost fogyasztottam.
Soha szakmai kérdésben nem hallottam érdemileg megnyilvánulni egyiket sem. Velem kapcsolatban adminisztratív teendőket végeztek: gyógyszerfelírás, beutaló készítés. Ennyi.

Mostani háziorvosommal való első találkozásunkkor derékfájásos panaszokkal látogattam meg. Ismerőseim között sok a sérves. Így megvolt a gyanúm, hogy nekem is hasonló problémám lehet. Ő felültetett a vizsgálóágyra, megkopogtatta egy reflexkalapáccsal a térdemet, majd közölte, hogy ez nem sérv. Hosszas könyörgésemre, hogy talán vlamilyen diagnosztikai módszerrel körbe kellene járni a kérdést - elküldött RÖNTGENRE. :-DDD

Pár hét nyüglődés után elmentem egy privát klinikára egy gerincspecialistához és csináltattam egy MRI-t. Azóta túl vagyok a kiszakadt sérvem operációján is.
Azt követően, hogy kijöttem a kórházból, sosem hívott be a rendelőbe, mikor a betegállományos papírért mentem. Semmi más nem érdekelte (az sem, hogy a sérv a műtétet követően azonnal kiújult), csak hogy meddig akarok még betegállományban lenni, mert ezt neki meg kell tudni magyarázni, papírokkal alá kell tudni támasztani. Hozzá kell tennem, hogy természetesen vittem neki a felülvizsgálati papírokat és a kontroll MR-ek leleteit. Utóbbira közölte, hogy azt ne is vigyem, mert úgysem érti (!), amit arra írtak. (Én magam le tudtam fordítani, a neten talált orvosi latin-magyar szótár segítségével).

Saját tapasztalatom alapján úgy látom, hogy szakmai indoka a háziorvosok létezésének nincs. Csupán pufferként szolgálnak a szakorvosi intézmények és orvosok, valamint a betegek között, valamint adminisztratív teendőket végeznek.

Amennyiben egy kicsit is egészségtudatosabb lenne a magyar társadalom - és tagjaik észrevennék és lenne fogalmuk róla, hogy mikor és melyik típusú szakorvoshoz kell fordulni, nyugodtan megszüntethető lenne ez az egészségügyi szak(?)szolgáltatás. Én nem sírnék utána.

tizenhárom 2010.04.21. 15:57:20

@radiologus.hu: Bocsi, de ha az építész fáradt, ronda házat tervez, és a megrendelő elmegy másik tervezőhöz. Ha az építész fáradt és ezért nem kedvesen áll a kedves - sokszor hülye - megrendelőhöz, akkor a megrendelő elmegy másik tervezőhöz. Vagy ha a statikus fáradt, és ezért elszámolja, akkor a ház összedől.
Volt egy mondás az egyetemen: az orvos tévedését eltemetik, az építészét befuttatják vadszőlővel.
Ez mutatja a felelősségbeli különbségeket, de az ügyfél szempontja is fontos: ha a tervező nem tetszik neki, elmehet másikhoz. Ha az orvos nem tetszik neki, sokszor nincs lehetősége elmenni másikhoz.

sunwind 2010.04.21. 15:57:24

@sunwind: A táppénz miatti aggódását azért sem igazán tudtam átérezni, mert közös pályafutásunk alatt (13 év) a sérvműtétemig egy napot sem voltam betegállományban.

Terézágyú 2010.04.21. 15:57:47

@szabidoki:
"Azt hiszed, az orvosoknak jó ez a mostani rendszer? Nem azért fogadja el az orvos a pénzt, mert úszkálni akar az aranyban, mint Dagobert bácsi, hanem mert a hivatalos fizetéséből alig él meg, és ő is szeretne mondjuk csokit venni a gyereknek."

Én is szeretnék. Kaphatnék én is hálapénzt?

tizenhárom 2010.04.21. 15:58:48

@lükepék: De akkor a külföldön (itt) képzett és Norvégiában dolgozó Imre, vagy Béla után miért nem fizet?

economico 2010.04.21. 16:02:39

Biztosan vannak fröcsögő betegek, akikből árad a rossz tapasztalat élménye (ok-okozat), azonban ez a cikk pontosan ugyanilyen, csak az orvos oldaláról. A beteg mentsége legyen az, hogy neki muszály orvoshoz menni, míg az orvosnak nem lett volna muszály orvosnak menni.
Nyilván az orvos is ember, és neki is vannak gondjai. De erre ugyanúgy nem kíváncsi senki, mint ahogy a tanár, bolti eladó, ügyfélszolgálatos érzelmi hátterére. Ez mindenkinek a maga dolga, mindenki oldja meg maga. Nem hiszem, hogy egy bal lábbal kelő tanár joggal fásíthatná be az osztályt, vagy egy hentes direkt romlott húst adhatna el, vagy a banki ügyfélszolgálatos szándékosan félretájékoztathatná ügyfelét, csak mert beteg, depis, anyagi gondjai vannak, vagy nem ízlett a kávé. Bár az ő esetükben még mindig elnézném a dolgot, legfeljebb panaszt tennék, majd örökre elkerülném őket.
Egy orvos esetében azonban minden kilengést megbocsáthatatlan bűnnek tartok. Az ő ügyfele, a testét, életét tárja egy vadidegen ember elé, akitől joggal várja el problémájának megoldását. Ennek pszichológiai háttere is van, aki ezt nem érti, kerülje az orvosi szakmát. Szintén kerülje az, aki ódzkodik a vértől, az "unalmasan" egyforma "esetektől", a rákos, leprás, üszkös végtagok fogdosásától, a nyugdíjasoktól.
És ha egy beteg este fél 10-kor telefonál rá egy orvosra, és az orvos az időpont miatt háborodik fel, akkor kívánom neki, hogy valamelyik közeli hozzátartozója hajnali kettőkor kapjon szívinfarktust, valami elhagyatott tanyán.
Az ember legfontosabb értéke az egészége, az élete. Ennek megfelelően talán a legfontosabb hivatás az orvosoké, illetve ezzel jár a legnagyobb felelősség. Ez már nem is hivatás, inkább valamiféle "életemet tettem fel rá, hogy másokat megmentsek" című dolog. Ehhez alaphangon tízszer annyi alázat kell tartozzon, mint amennyi egy tanárnak, rendőrnek, tűzoltónak van. Ha ez nincs meg, akkor megint csak sürgős pályaelhagyást tudnék javasolni.
Ki tudja, hány ember halt meg, nyomorodott meg, ment tönkre az egészsége visszafordíthatatlanul, vagy élt át szükségtelen fájdalmat csak azért, mert kellemetlen számára elmenni az orvoshoz, vagy rátelefonálni, mondván, hogy várok még egy napot, és csak akkor jelentkezek be, hamár tőből lesett a karom?
Egy "problémás" beteg legfeljebb felidegesíti az orvosát - mást is felidegesít a főnöke - , egy "problémás" orvos viszont több tízezer beteget idegesít fel ámokfutása során, amiből legalább 500-nak feleslegesen megy tönkre az egészsége, és 20-an meg is halnak. Csak az ilyesmit nehéz kimutatni. Ki tudja hányszor fordult már elő, hogy Mari néni felkereste orvosát vagy tízszer, mellkasi problémák miatt, mire az orvos tudtára atta, hogy nem kéne ennyit orvoshoz járkálni, itt a gyógyszer. Mire a 11. alkalommal ismét jött a szúró fájdalom, de Mari néni illedelmes beteghez méltó módon kivárt, hogy majd 2-3 nap múlva megy be az orvoshoz, ha a fájdalom még mindig nem szűnik. Másnap a szívéhez kapott és meghalt.
Ha csak egy ilyen esete is volt egy orvosnak, már nem tudja ellensúlyozni az a 10ezer, akiket megmentett (a torokgyulladástól).

ui: szuper orvosom van. Mindig előzékeny és alázatos velem, tiszteli bennem a beteget, ezért én is előzékeny és alázatos vagyok a Doktor Úrral szemben, mert tisztelem hivatástudatát és a megszerzett diplomáját.

lükepék 2010.04.21. 16:02:55

@tizenhárom: Nos, igen. Ott már piaci a szemlélet: megveszem, aki kell. Mi meg hagyjuk. De nem csak az orvosoknál ez a helyzet. Mérnök, informatikus. Mindenki, aki kompatibilis nemzetközi szinten. Ebből a szempontból szerintem a megoldás: legyen fizetős az egyetem, legyen olyan ösztöndíj, ami biztosítja a tanulás lehetőségét, cserébe itt kell maradni bizonyos ideig. DE: MEGÉRJE UTÁNA ITTHON MARADNI! Legyen esély a képzés árát éhkopp nélkül elfogadható időn belül visszafizetni (nem 40 év alatt).

Guinevere · http://www.barcsay.com/blog 2010.04.21. 16:07:10

@szabidoki: Szerintem valaki másnak akartál válaszolni :)
"s mennyi a normál fizetésed? Felteszem jóval több, mint nettó 100-120e Ft...
Ja, és ahogy nekünk, úgy neked sem kötelező ott dolgozni, ahol épp vagy, lehet keresni másik munkát, ha ez nem tetszik. Menj el máshova, ne sírjon a szád."
Hol olvastad a kommentben, hogy ez ellen kifogásom van? Ha megmutatod, akkor le a kalappal előtted!
Arra akartam rámutatni, hogy nem csak az orvosok dolgoznak sokat, hanem mindenki más is. A különbség annyi, ha én hibázom másnap nincs munkám. Azok az orvosok, akik meg nem voltak hajlandóak engem kivizsgálni, és ezzel tartós egészség károsodást okoztak nekem, még mindig ugyan ott dolgoznak!!!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:08:00

@tizenhárom:

Dehogynem, csak hozzám hasonló magánradiológusból van vagy 5 Budapesten.

Szabad orvosválasztás van.

tizenhárom 2010.04.21. 16:12:09

@lükepék: De jó, hogy ezt egy orvos írta le! Én nem mertem, mert féltem, hogy megnyúznak.
Pedig magamra is érteném, bár én nem orvos, hanem mérnök vagyok.
A másik oladala: lehet külföldre menni, de akkor vissza kell fizetni a tandíjat. Vagy ha X évet itthon dolgozik az ember - persze nem éhbérért, akkor nem kell visszafizetni.
Vagy át lehet állni országos szinten egy "diplomás"képző gazdaságra, és az ország legfontosabbb exportcikke a tudás lenne... A pénzből meg már ki lehetne fizetni a normális béreket.

Bambano 2010.04.21. 16:14:07

@radiologus.hu: a statisztikák azt mutatják, hogy a vizitdíj ideje alatt jelentősen csökkent az orvos-beteg találkozás darabszáma.

@szabidoki: ha lopás nélkül csődbe megy a kórház, menjen csődbe. Az sem baj, ha pár Marinéni meg Pistabácsi kiegyenesíti a kaszát a kórházbezárás miatt és tüntetget egy kicsit. A politika ugyanis más módon nem fogja elfogadni, hogy a problémával foglalkozni kell. Ja, hogy te orvos vagy, és az álláspontodat az üléspontod határozza meg, most már értem.

Nem az eü dolgozók felelőssége, hogy a legtöbb kórház pazarlóan működik? hát kié? az enyém? én azt mondom (általában, nem csak most), hogy a felelősséggel mindig egyenesen arányos hatáskör is jár kötelező jelleggel, tehát ha úgy gondolod, hogy az én felelősségem, hogy egy kórház hogy működik, akkor az én hatásköröm is rendbetenni, ülök a kocsiba és megoldom. Az nektek fájni fog, de rend lesz.

Ez, hogy megyek és megoldom, kb. akkora nettó marhaság, mint azt mondani, hogy nem az orvosok felelőssége, hogy hogy működik egy kórház. Csak az orvosoknak jó volt 60 évig az állóvíz, nem is akarnak megmozdulni belőle, mert az plusz meló. Igen, az. Csak már nincs rá pénz, hogy finanszírozzuk.

Még egy dolog: az a tény, hogy a mávot, a bkv-t meg a többit hivatalos pénzszivattyúnak használták a politikai erők, nem menti fel az egészségügyet attól, hogy az ügyvitele, a hatékonysága meg sok paramétere megmaradt a 60-as évek szintjén. Az optimális az lenne, ha az összes ilyen nagy állami csapot elzárnák. Lehetne azt a mávot is nyereségesen üzemeltetni, csak kellene hozzá jószándék, hogy ne arról szóljon a máv, hogy melyik haver cégtől kell rendelni meg kivel kötnek szar szerződést, mert este otthon vár a nokiás doboz.

@adamantium: persze, nyugodtan erőlködj, és akard nekem bebizonyítani, hogy az oep hivatalos adatszolgáltatási rendszerében látott hivatalos adatokat nem láttam. Erőlködjél, csak be ne csinálj a nagy erőlködésbe. Nem neked írtam, de vedd magadra te is azt a mondatot, hogy az álláspontodat az üléspontod határozza meg.

senor calavera 2010.04.21. 16:15:19

Sajnos hiába jött létre ez a poszt is, ugyanazok a mocskolódó hozzászólások érkeztek többségében, tisztelet a kivételnek.
Pedig reménykedtem benne, hogy ezúttal nem ugyanazokat a primitív véleményeket kell olvasni, amit leszerepelt kormányunk adott a szátokba:
-minek ment orvosnak, ha meg akar élni
-el lehet menni
-persze a képzés költségét fizesse vissza
-az én adómból és járulékaimból él
-másnak is rossz
-az orvos sem több nálam
-nagyképű minden orvos és lusta, természetesen korrupt is és a betegek meghalnak miatta

Mikor veszik észre a fröcsögők, hogy éppen eljött a szemléletváltás ideje?
A tisztességes megélhetéshez pedig az áldozatos munkát végző orvosoknak is joga van, sőt! Nincs mégegy olyan hivatás, amely ekkora felkészültséget,időt és felelősséget (emberi élet, egészség!)igényel egyszerre , pláne megalázóan alacsony fizetés és megbecsülés mellett! Ez utóbbiról igenis nagyrészt a rosszindulatú kommentelők és társaik tehetnek!

sunwind 2010.04.21. 16:17:40

@radiologus.hu: Ezt gondolom Te sem mondod komolyan. Van pár olyan szakterület, ahol ez igaz. Másutt meg erősen keresleti piac van. Nagyon kevés a szakmailag és emberileg jó orvos (magánban és államiban egyaránt). És egyre kevesebb lesz - mert a profi szemléletre hajlamosak, a nyelvtudással rendelkezők, a szakmailag megfelelők elmennek külföldre.

Egy öregedő, nem túl egészségtudatos társadalomban egyre több beteg fog jutni egyre kevesebb orvosra.

A kiszakadt sérvemmel a gerincspecialista magánrendelésére, nem kevés pénzért - két hónap mulvára kaptam időpontot.

Nem, ez nem egy piaci viszony. A beteg kiszolgáltatott. És egyre inkább az lesz, ha nem kerül gyökeres megreformálásra az egész rendszer.

tizenhárom 2010.04.21. 16:19:22

@radiologus.hu: Magán-radiológus. Ki is mondtad, hogy miért nem tudnak sokan máshoz menni.
Én pl. először államilag próbáltam endokrinológushoz menni. Mert épp nem volt pénzem magánorvosra. Nem jött be, mert nem figyelt rám, mert fontosabbak voltak a mobilhívások, amiket vizsgálat közben fogadott. (Még a tüneteket sem jól írta le.)
Ezután elmentem magánrendelésre, ahol rendesen kivizsgáltak, és megtalálták a problémát.
De van akinek erre nincs pénze. A belklinika után pedig nem fog másik állami orvoshoz beutalót kapni. Ennyit a szabad orvosválasztásról.

szabidoki 2010.04.21. 16:19:50

@Terézágyú: hogyne. Elvégzed az orvosit, teszel egy szakvizsgát, és utána 5-6 évvel befutsz, és dől a lé. Persze ha nincs erre kb. 15 éved, akkor menj el pincérnek, vagy kőművesnek, asztalosnak, ácsnak, festőnek, abból hamarabb van pénz, és megvan az az előnye, hogy lehet mocskolni az orvosokat a neten. Bár ez már most is megy...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:24:43

@Bambano:

A hatékonyságot nem lehet úgy értelmezni az egészségügyben, mint egy csavargyárban.

Ha úgy értelmezed, akkor tessék, ott a lélegeztetőgépen a gomb: neked kell megnyomni, mikor a nagymamádra központilag fordítható keretet eléri a kórházi költség összege. Mert az a hatékony.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:25:42

@Bambano:

Csökkent az orvos-beteg találkozások száma, de nem a vizitdíjmentes Mari néne, hanem a legszegényebbek nem mentek el.

sterimar 2010.04.21. 16:29:59

@szabidoki: "mindenkinek lehetősége van részt venni az "ingyenes" állami felsőoktatásban, és utána külföldre távozni munkavégzés céljából"

Persze, teljesen igaz. De ez is része az oszd meg és uralkodj-nak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:31:15

@sunwind:

Az aszimmetria az orvos-beteg kapcsolat inherens része, elsősorban az információs aszimmetria miatt.

Az, hogy ez még egy piaci keresleti elemmel is társul, csak színesíti a képet.

De "a magyar társadalom" ezt igényli.

Ha nem ez lenne az igénye, akkor változtatást követelne.

"A kiszakadt sérvemmel a gerincspecialista magánrendelésére, nem kevés pénzért - két hónap mulvára kaptam időpontot. "

Igen, mert egyébként a specialistának nem lenne elegendő ideje a pácienseire, és felületes munkát végezne.

Nem véletlenül vannak sztárorvosok és sztárügyvédek. A minőségnek ára van.

Egyébként tudod, mennyi időre vállalnak el egy kovácsoltvas kerítést? És azt is, hogy mennyiért? :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:33:32

@sunwind:

"Nem, ez nem egy piaci viszony. A beteg kiszolgáltatott. És egyre inkább az lesz, ha nem kerül gyökeres megreformálásra az egész rendszer."

De, ez bizonyos szempontból az ideális piac - annyit kapsz, amennyire pénzed van.

Pont.

sterimar 2010.04.21. 16:33:44

@Terézágyú: "Én is szeretnék. Kaphatnék én is hálapénzt?"

Lehet, hogy te a képzettségedhez és felelősségedhez képest nem vagy annyira alulfizetve?

sterimar 2010.04.21. 16:36:23

@economico: " Ez már nem is hivatás, inkább valamiféle "életemet tettem fel rá, hogy másokat megmentsek" című dolog. Ehhez alaphangon tízszer annyi alázat kell tartozzon, mint amennyi egy tanárnak, rendőrnek, tűzoltónak van."

Ebben igazad van, még annyit, hogy nem ártana hozzá 10-szer akkora megbecsülés is. Nem csak anyagilag.

efhábé 2010.04.21. 16:38:01

@vrv: Én megnéztem, nagyon fals dolgot nem láttam, volt egy-két necces, mint amikor összeszedtem vmi bőrfertőzést és első alkalommal elszámolták a terápia betanítása nevű tételt, majd jött szépen sorban utána pár naponta az ecsetelés elszámolása (ez volt a terápia), de akár még ez is védhető, ezen kívül más durvaságot nem találtam, pedig 10 évre néztem vissza (szerencsére nem volt túl hosszú a lista).

szabidoki 2010.04.21. 16:39:57

@Bambano: fordítva ülsz a lovon. Nem az orvosok alakították ilyenné a rendszert 60 éve, hanem a kommunisták, épp azért, hogy ne legyenek egységesek az orvosok, mindenkit sakkban lehessen tartani a hálapénzzel. A rendszerváltás után eljött az esély a változtatásra, de egyik politikai erő sem volt hajlandó lépni az ügyben. Részükről érthető a dolog, mert amíg hálapénz van, addig egyrészt nem kell annyi állami pénzt tenni az egészségügybe, valamint az orvosoknak bármikor az orrára lehet húzni, hogy korruptak vagytok, és nincs egység az orvosok között. Nem véletlenül bombázták szét az Orvosi Kamarát sem, mikor arra utaltak a jelek, hogy a Kamara szervezésében esetleg összefog az orvostársadalom. Úgy voltak vele, hogy az orvosok addig is kussban vannak. A baj csak az, hogy az EU-ban már nem működik ez a "fogd be a pofád, és dolgozzál" hozzáállás, mert ha itt nem lehet élni, elmegyünk külföldre, és oldjátok meg a problémákat, ahogy akarjátok. Úgyhogy hiába van hálapénz, hiába nincs az orvosok között egység, hiába vagyunk kussban, az elvándorlás miatt előbb-utóbb szopóágra kerülsz te is.
Ha meg azt hiszed, hogy fiatal orvosként nekem különösebb beleszólásom van a kórházam gazdálkodására, akkor inkább mégsem hiszem el, hogy a te ötleteid mentenék meg a magyar egészségügyet :)

efhábé 2010.04.21. 16:43:40

@Bambano: És milyen nyomtatóval lehet 1-2 forint költséggel nyomtatni? Jelenleg az a helyzet, hogy a megfizethető árú nyomtatók között már olcsóbb a nyomtatás költsége tintasugarassal, mint lézerrel.
Gondolom, matrix-nyomtatóval olcsóbb lehetne, de ott meg a leporelló drágább, tehát ugyanott lesz.
Meg nyilván vannak többmilliós csúcsgépek, amikkel olcsóbban lehet nyomtatni, de egy háziorvosi praxis teljesen nyilvánvalóan nem tudja ennek árát sem kigazdálkodni, sem a kapacitását kihasználni, tehát maradnak a pár tízezer forintos nyomtatók.

sunwind 2010.04.21. 16:47:11

@radiologus.hu: Ember, vegyél már vissza egy picit az arcodból és inkább gondolkozz, valamint olvasd el, amire reagálsz.

Az orvoslás legtöbb ága nagyon tőkeigényes. Tehát nem tud annyi piaci belépő megjelenni a kínálati oldalon, amennyire fizetőképes kereslet lenne.

Ráadásul a mai magyar egészséglobbi (tehát, akik már a húsosfazék körül állnak) gondosan igyekeznek is megakadályozni, hogy újak is beléphessenek.

Orvos ismerősöm próbált egy urológiai-andrológiai kezelőkészüléket behozni az országba. Öröm volt nézni, ahogy évekig szopatták halálba az ilyen-olyan engedélyezési eljárásokkal. Fél évente derült ki, hogy ja, még ez is kell, még az a papír is kell, ja, mégsem ennyiért fogja finanszírozni a kezelést a TB, hanem inkább fele ennyiért. Nehogymá egy versenytárs megérkezzen a piacra és hozzá is áramoljon abból a lóvéból, amit idáig csak mi kaszáltunk.
Egy komoly üzleti szereplő egy ilyen korrupt és bizonytalan/állandóan változó feltételek mentén működő környezetben nem fektet be.

Vagy tán nézd meg a hazai meddőségiparban működő pár intézetet. Gyakorlatilag lehetetlen új intézetet alapítani - mert olyan szabályozási környezetet alakítottak ki, amely ezt lehetetlenné teszi. És éppen ezért többhónapos várakozási idők vannak mindenhol egy-egy beavatkozásra. Külföldre sem mehetek el, hiába lenne rá pénzem, mert egy ilyen probléma kezelése sokszor évekig eltart. Tehát nem tudom megtenni ugyanazt, mint mondjuk egy fogászati kezelésnél, hogy kiugrom Bécsbe háromszor.

Ez nem egy korrekt szabályokkal működő szabad piac, barátom. És Te ezt éppoly jól tudod, mint én. Pont.

vrv 2010.04.21. 16:49:52

@efhábé: 2 szülésböl.. az elsönél kivették a méhem.....

efhábé 2010.04.21. 16:53:50

@radiologus.hu: A háziorvosnál mégis jóval kevesebbet kellett várni, amíg volt vizitdíj.
Gondolom, nem halt meg egyik napról a másikra a háziorvos pacientúrájának a fele és nem támadt fel a vizitdíj eltörlése után.

efhábé 2010.04.21. 16:54:29

@vrv: Az tényleg nem egyszerű :(

vrv 2010.04.21. 16:54:45

@szabidoki: Az orvostársadalom meg a változás??? Milyen változásra való hajlandóságot mutat az a rendszer hogy a föorvosok nagy része a helyi kórházban kiszervezte a saját cégének a nyereséges vizsgálat v. szakágat nem tudom ,hogy helyes pontosan.......tehát ami nullássá tenné a kórház müködését arra esély sincs mivel a fizetös dolgok már nem a korházat gyarapitják.

vrv 2010.04.21. 16:58:06

@efhábé: Kiváncsi voltam nagyon, mert tényleg majdnem elpatkoltam teszem hozzá nem az orvos hibájából, de ha mindenki ezt végignézné föleg ha vki kronikus beteg igencsak elcsodálkozna, amugy amikro ezt megnézhetö lett volt jo pár botrány többszörös veseeltávolitás, vkit 2x boncoltak pedig még él... ennyit az oep baszott jo vizsgálati rendszeréröl, bár lehet ma már nem ennyire átverhetö ez évekkel ez elött volt

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 16:58:23

@Bambano:

Te azt hiszed, hogy a kórházak effektíve lopnak a kódolási trükközésekkel?

Egy adott tortát szeletelnek kicsit másképp.

A torta mérete adott, így a "lopás", mint fogalom értelmezhetetlen.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:02:41

@sunwind:

Nagyon szépen leírod, hogy hogyan működik a modern nyugati társadalmakban a piac, beleértve a piaci diszfunkciókat is.

Ismerősödnek üzenem, hogy ha a mostani, 2010. április végén Magyarországon működő TB-vel akar bármiféle szerződést kötni, akkor lúzer, és maga keresi a bajt.

Tessen csak kérni egy ÁNTSZ engedélyt és meghirdetni a magánrendelést.

Azt' annyi. :-)

efhábé 2010.04.21. 17:04:06

@radiologus.hu: "Egy építész lehet fáradt, a méretek és a tervek ugyanazok lesznek."

Ne misztifikáljuk már az orvosi hivatást. Minden tiszteletem az orvosoké, én képtelen lennék azt megtanulni, amit ők igen, de a személyes szakmai felelősség tekintetében nem tűnnek ki. Egy építész szintén nem lehet fáradt, mert a munkáján emberéletek múlnak.
Nálunk pl. előfordult, hogy a statikus elnézett valamit és alultervezte a szerkezetet. A kivitelezők vették észre, hogy túl kevésnek tűnik az anyag ekkora épülethez és amikor újra lett számolva, akkor derült ki, hogy a tipusszinteket egy szintnek számolta (tipusszint, amikor megegyezik több emelet, pl. a 2.-tól 7.-ig egyformák az emeletek, akkor arról csak egy tervrajz készül, rajta a jelzés, hogy 2.-7. szint). Ha a kivitelező nem veszi észre és nem ellenőrizteti a terveket, akkor az épület simán összedől, ahogy elkezdik a lakók leterhelni.
Legalább olyan komoly szakmai felelősség, mint az orvosé.
És nem is kell hozzá diplomásnak lenni, egy buszvezetőnek, mozdonyvezetőnek is legalább olyan komoly szakmai felelőssége van és emberéletek múlnak a szakmai tudásán.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:05:35

Juteszembe.

@sunwind:

"Az orvoslás legtöbb ága nagyon tőkeigényes. Tehát nem tud annyi piaci belépő megjelenni a kínálati oldalon, amennyire fizetőképes kereslet lenne. "

Butaságot írsz - ha van fizetőképes kereslet, az azt jelenti, hogy ki lehet termelni a felszerelés árát, ergo egy normális üzleti tervvel keresel egy befektetőt vagy egy bankot, és máris megy a szekér.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:15:08

@efhábé:

Nem azt állítottam, hogy az építész munkája nem jár felelősséggel, sőt, én magam is felmegyek építészek által tervezett utakra és hidakra. :-)

Azt állítottam, hogy egy építész munkájában a pillanatnyi hangulat és pihentség sokkal kevesebb szerepet játszik, mint egy orvos munkájában.

Mintha a rossz hangulatú vagy fáradt építésznek elgörbülne a vonalzója és vírusossá válna a számítógépe.

szabidoki 2010.04.21. 17:24:41

@efhábé: na ja, de ha kamionsofőrként többet vezetsz egyszerre, mint szabadna, akkor a rendőrök leszednek a kamionról, és még jól meg is büntetnek, de az orvosoktól meg elvárja az állam meg a betegek, hogy 32 órát dolgozzon egyfolytában, hiba nélkül. Nem fura és aránytalan egy kicsit?

efhábé 2010.04.21. 17:25:44

@radiologus.hu: Értem én, hogy te mit állítottál, pont erre hoztam egy konkrét példát. A statikus fáradt lehetett, kicsit dekoncentrált, talán kicsit ingerült is volt, hibázott egy picit.
Ha nem szúrja ki a kivitelező építőmérnöke, hogy a szokásosnál kevesebb vas és beton kerül a szerkezetbe, akkor a ház összedől és meghal benne párszáz ember.
Ezért a hibáért, aminek nem volt áldozata, a generáltervező sok pénzt fizetett ki (pontosabban a szakmai felelősségbiztosítása terhére a biztosító), mert súlyos költsége volt az újratervezésnek, a már elkészült szerkezet visszabontásának és a z alapozás teljes átvariálásának.

Az orvosnak is vannak eszközei, amiket használ, az építésznek is. Mindkettőnél a szellemi tevékenység a fontos. Egyszerűen szakmai felelősség szempontjából nincs különbség ilyen értelemben. Talán csak annyiban, hogy az építésznek több ideje van a hibát felismerni és korrigálni.
De a fáradtság és a pillanatnyi hangulat ugyanúgy befolyásolja őket.

efhábé 2010.04.21. 17:26:28

@tizenhárom: Csak érintőlegesen, én beruházó vagyok :)

efhábé 2010.04.21. 17:28:28

@szabidoki: De, fura és aránytalan. És? Szakmai felelősség szempontjából értve az ést természetesen.
Nyilván jó lenne, ha meg lennének fizetve az orvosok és az orvosi diploma megszerzése garantálna egy normális életszínvonalat, de ezért mindenkinek tennie kell, a társadalomnak és az orvosoknak is (hogy a még kiszolgáltatottabb egyéb eü dolgozókat, pl. az ápolókat már ne is említsük).

sunwind 2010.04.21. 17:30:44

@radiologus.hu: Egy korrekt, átlátható, hosszú ideig állandó feltételek mentén működő szabályozással létező piacon sincs így, ha nagyon nagy a tőkeigény. Hallottál már az oligopol piacokról?

De még ráadásul nem is ez a helyzet. Ez egy átláthatatlan, korrupt, ad-hoc módon szabályozott piac. Nincs olyan felelősen működő befektető, aki Mo-on az egészségügybe fektetne. Mert nincs átlátható, szabályozott, korrupciómentes környezet. Szerinted van épeszű bank, aki a mai magyar egészségpiaci modellben befektetni hajlandó? Elárulom: nincs. (Talán javaslom megtekintésre a Hospinvest storyt. Ahogy a befektetési cégek azonnal kihátráltak belőle, ahogy észrevették, hogy hol is vannak - balkanisztánban). És ez nem is csoda. Tehát van egy nagyon kevés piaci szereplővel, baromira nem átláthatóan működő állami és egy körülbelül ugyanilyen kváci-piaci szektor. És van az általuk színvonalasan nyújtható szolgáltatási mennyiséghez képest kezelhetetlen nagyságú beteg-esetszám.

És elárulom, hogy egy rosszul szabályozott oligopol piacon MINDIG kiszolgáltatott a fogyasztó.

szabidoki 2010.04.21. 17:31:58

@vrv: olvasd el a korábbi írásaimat az orvostársadalom megosztottságáról légyszi!
Amúgy jellemzően diagnosztikát szoktak kiszervezni, röngtgent meg labort. Nagyon egyszerű az ok: ezeknél többet fizet a tb, mint amennyibe ténylegesen kerül, de arra már nincs pénze a kórháznak, hogy új röntgengépet meg labordiagnosztikai eszközt vegyen, mert az a kis nyereség, ami itt keletkezik, kell másra. Így aztán jön egy magánbefektető, vesz egy gépet, és megy a biznisz. Az meg, hogy ilyenkor az a nyerő, akinek belső információi meg kapcsolatai vannak, nem egészségügyi specialitás. A kórháznak ez valóban a melyik ujjamat harapjam dilemma, mert vagy van új, korszerű felszerelés, vagy egy kicsivel több a bevétel - ez megint arra bizonyíték, hogy alulfinanszírozott a rendszer, és mint ahogy már említettem, ez nem az orvosok felelőssége.

szabidoki 2010.04.21. 17:38:55

@efhábé: csak arra akartam utalni, hogy míg a kamionsofőrök esetében a szabályozó igyekezett olyan szabályokat hozni, hogy növelje a biztonságot, az orvosok esetében tisztán pénzügyi szempontok miatt, nevezetesen hogy ne kelljen annyi ügyeleti díjat fizetni, épp a biztonság csökkentése irányába mozdult el a szabályozás, illetve nem történt semmi, átvettük ugyan az EU-s szabályokat a munkaidőt illetően, de a kormányzat azonnal ki is trükközte.
Az orvosok egyébként tesznek azért, hogy több fizetésük legyen, ezt látod, amikor külföldre távozunk...

sunwind 2010.04.21. 17:40:44

@radiologus.hu: Végül ezt tette. Többéves nyüglődés után - a TB-vel. Most akkor már gyógyíthatja a felső tízezret a magánklinikán. Mert Atlagbélabácsinak nyilván nem telik majd a magánklinikán megfizetni a kezelést. Átlagbélabácsinak miért is nem fizeti a biztosítása az egészségügyi ellátását - szekorsemlegesen? Ja, mert az állami egészségügyi lobbi nem szeretne versenytársat? Mert esetleg Bélabácsi sose menne be többet az állami intézménybe, ha ugyanannyiba kerülne a magán is, mint az állami? És esetleg pl. verseny lenne az állami és a privát szereplők között? Ez, hogy ez ne legyen - kinek is az érdeke? Tán csak nem a 0 nyelvet beszélő, főorvosi székeikbe beleragadt feudális nagyuraknak - akiknek a zsebbe kapott boríték tartalma a magánintézményben szerezhető fizetés kb. 5-10-50-szerese?
Miért véded ezt a rendszert? Nem látod, hogy velejéig korrupt és igazságtalan?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:47:39

@sunwind:

Komplex beruházásra ma nem szabad gondolni, hacsak nem pénzmosási céllal.

De egy kisebb, maximum néhány 100 milliós projektek simán megcsinálhatók szerintem.

vrv 2010.04.21. 17:47:54

@szabidoki: Nem is mondtam, hogy az orvosok felelössége egy szóval sem, viszont az ilyen dolgok körüli visszásságokért igen is felelösnek tartom a mélyen tiszelt prof-föorv-adj tipusu triumvirátust.Erröl mint mondottam nem a "mezei":) orvosok tehetnek, mi több azt is tudom, hogy egy hierarchikus rendszerben az embernek járatni a száját sosem kifizetödő dolog, föleg ha a tápláléklánc alján figyel, viszont a történet viszi magát tovább és a mai mezei orvosok nagy részéböl lesz x év múlva a korházi fejesek akik a tanult viselkedési minta alapján pontosan ugyanezt fogják csinálni..

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 17:55:50

@sunwind:

1. Átlagbélabácsi eldöntheti, hogy dohányzik-e napi 1 doboz cigarettát évente 365 x 550 = 200750 forintért, vagy ezt a 200 ezret másra költi.

2. Átlagbélabácsi eldöntheti, hogy bedob-e napi 2-3 felest a kocsmában, újabb évi 200 ezerért, vagy másra költi ezt a pénzt.

3. A szektorsemleges biztosításnak egy hátránya van: maga az OEP. Elvileg ugye az megoldható lenne, hogy az általam kiállított számlával a beteg becsattog az OEP-hez, és ott kifizetik neki. Ezzel az a baj, hogy az általam kért összeg jóval több, mint amennyit az OEP fizetne, a különbözet elkérése pedig tiltott.
De ha már számos ilyen beteg van, akkor még az informatikát is OEP-esíteni kellene, meg a finanszírozást, én meg nem vagyok hajlandó egy olyan céggel szerződni, ami 3 hónap múlva majd eldönti, hogy mennyit fizet nekem.

sunwind 2010.04.21. 18:07:05

@radiologus.hu: Átlagbélabácsinak inkább azt kellene eldöntenie, hogy a fizetése x (sok) százalékát melyik biztosítónak fizeti, majd azt kellene eldöntenie, hogy a választott biztosítóval kapcsolatban álló melyik intézménybe/orvoshoz ballag el.

Ekkor lenne miről beszélni.

Amíg Bélabácsi fizeti a kva nagy lóvét a vakvilágba és a szerencsétlen magyar állam még arra is alkalmatlan, hogy nyilvántartsa, hogy Bélabácsi biztosított-e vagy sem, ha igen, akkor mennyit fizetett be egyáltalán - valamint Bélabácsi ilyetén célból történt befizetései nem is feltétlenül az egészségügyi szektorba kerülnek - addig leginkább elmenni lehet és kell ebből az országból. Betegnek és orvosnak egyaránt.

Aztán marad az országban az, aki nem adót fizet, hanem segélyt kap, a remek politikai elitünk, a kórházigazgatók, meg a prof. és főorvos urak. Utóbbiak kiszivattyúzzák a feneketlen bödönt, amíg tart. Utána meg bezár ez a bolt, amit úgy hívnak, hogy Magyarország. :-)

sunwind 2010.04.21. 18:12:01

@radiologus.hu: Ja és a poszt eredeti témájához kicsit visszakanyarodva tán ne higyjük ab ovo Átlagbélabácsi pacienst hülyének. Magam pl. nem dohányzom és nem iszom.

Nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy miért nem kapok tisztességes ellátást azért a pénzért, amit biztosításként kifizetek? És miért kell kva sok pénzt kifizetnem plusszban, ha mégis jó ellátást akarok.

adamantium 2010.04.21. 18:15:03

@lükepék: van norvégiában orvosképzés négy egyetemen: oslo, trondheim, bergen, tromso, van 6 egyetemi klinikájuk is, várnak ők orvosokat de igazából csak kicsi helyekre, mondjuk a kicsi hely felszereltsége is veri az itteni klinikákat

adamantium 2010.04.21. 18:20:15

@efhábé: ezért vannak a szabályozott szakmák, van belőle asszem 7 darab, ezeknek van kamarájuk, pont ez a lényeg benne, hogy egymást ellenőrzik mert annyira komoly szakmai tudást igényel, hogy laikus ember nem tudja bírálni az esetleges hibákat, csak hát fletóék megszüntették az orvosi kamarát ezzel is hangsúlyozva, hogy ebben az országban az orvosláshoz mindenki ért

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:24:40

Lényegesen kevesebb lenne a feszkó betegek-orvosok között, ha a mindenkori vezetés a rahedli pénzt nem f.sz szűrésekre, programokra, sztadikra, IBR-re, Keverre, és kötelező ilyen-olyan nyilvántartásokra fordítaná. Ma a piros ruhásokat kell szűrni, holnap a kékeket, orrba-szájba-végbélbe. Tessék inkább butító műsorok helyett korrektül tájékoztatni a plebset: az Alkotmányban szereplő "minden polgárnak joga van legmagasabb szintű orvosi ellátáshoz" c. dalszöveg részlet technikai okok miatt elavult. Nem szakmafüggő, de örök szabály: kis pénz, kis foci, minden területen. Ahol a munkára, anyagköltségre, kiadásokra van elegendő idő, pénz, és nem szorítja a nyakunk senki, lehet teljesíteni. Különben csak vergődés. Ne menjünk messzire, állami szociális otthon kontra maszek öregek otthona. Vonat - taxi, turistaszálló - hotel, lerakat - szupermarket.

vrv 2010.04.21. 18:31:55

@adamantium: Azért ugye te sem gondolod ,hogy mielött kurcsány szaktárs bármit is szétvert volna, volt felelösségre vonás, ez az ami részben nagyon is irritálja az embereket, azt hiszem Szegeden volt az agymütétes beteges csere pár éve kit itéltek el? A beteghordozót, miért nem rögtön Rózsikát a takaritót? Nem tudsz egy olyan történetet mondani ahol elitéltek orvost. NEm tudom a Kende könyv mennyire helytálló, gondolom ha nem lenne az már perelt volna több érintett orvos, viszont ez rámutat a mundér védelmére bármi áron, és elöbb csinálnak egy hentesböl ha jó kapcsolatai vannak főorvost minthogy eltanácsolják a szakmától, ezek után az ember fia ,hogy merjen elmenni egy sima rutinmütétre ha benne van a pakliban, hogy kinyirják közben? Az ETT pedig nem más mint egy gittegylet ha a könyv alapján kell megitélnem ill. a bizonyos perekben nyilatkozó ügyvédek szerint, és itt kb órákat tudnék irni erról ami egy laikus!!!! számára szemet szuró.. mint mühiba..

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:33:36

@efhábé: Ilyen esetben mit kapott az építész?
Ha egy műtét közben kiderülne, hogy kevesebb az anyag, akkor is be kell fejezni. Ugyanolyan minőségben, mintha elég lett volna, de esetükben ez munkaköri kötelesség. Az iparosokat nekem elő ne hozzátok, még egy alátétet se tudnak hibátlanul berakni valahová. Referencia-gázszerelőt vissza kellett hívni másnap, mert ömlött a gáz. 20 perc alatt keresett 14 ezret. Ha ráérek, megsajnálom :)

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:37:28

@vrv: Nem tudjuk, hogy kinek a munkaköri feladata a betegek azonosítása. Különösen akkor, ha ők maguk nem kérdezhetőek meg. Ha valaki téves iratokkal adta át az altatott/eszméletlen embert a kollégájának, onnantól kezdve mindenki sáros lehet, önhibáján kívül is. Ha jól tudom, később bevezettek egy csuklóra köthető azonosító szalagot.

adamantium 2010.04.21. 18:40:15

@vrv: minden civilizált országban van orvosi kamara, és van hatalma is, a betegcserénél, ne haragudj már de milyen szakmai hibát követtek el? rosszul műtötték meg? nem, mert a kamara a szakmai részekről kellett döntsön, az, hogy bekövetkezett egy procedurális hiba a beteg műtőbe jutása során az nem a kamara feladata eldönteni, mondjuk nem tudom, hogy a műtő orvos nem találkozott a beteggel azelőtt soha? ez is elképzelhető. egyébként most van perújrafelvétel a hódmezővásárhelyről szentesre (ha jól emlékszem) utaztatott és meghalt beteg ügyében, itt első fokon elítélték az orvost, mondjuk ezt az ítéletet törölték

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:43:23

@adamantium: Ez a bizonyos H.Á. féle rendelet betartásának következménye volt?

adamantium 2010.04.21. 18:48:32

@NemesekErnyo: hát annak volt a következménye, hogy mindenkit a saját körzetében kellett ellátni, függetlenül attól, hogy te mint beteg hol szeretted volna, illetve ha nem voltál életveszélyben vagy ellátásod halasztása nem jelentett számodra egészségkárosodást akkor mehettél haza, ha körzeten kívülit láttál el akkor meg avval fenyegetted, hogy ki kellesz fizesd az ellátás költségeit. ennek a törvénynek a léte is jelzi, hogy ott fent olyanok vannak akik nem igazán értenek hozzá

vrv 2010.04.21. 18:54:52

@adamantium: Tehát egy elcserélt beteg miatt egy 8 általánost végzett beteghordozó a hibás, akinek a munkaköri leirásába sem tartozik bele, a beteg konkrét azonositása sztem, ebben nem az orvos hibázott hanem a betegirányitó rendszer vizsgázott le.
A hódmezövásárhelyi történet ami érdekes, bár elöre kiszámitható volt,h felmentik. Rengeteg szülészes történet van amit elég sok család szenvedett meg, ami példaértékü: A szülész telefonált és átvágta közben a beteg gátját teljesen, ami azzal járt, hogy örökre pelenkázhatja magát.. el sem marasztalták és az ETT szerint ez nem mühiba.....

NemesekErnyo 2010.04.21. 18:56:26

@adamantium: Például az is, hogy az érvénytelen jogviszonyúak ellátására sincs finanszírozás. Ha tudsz írni egy számlát, és a beteg fizet, mint a vöcsök (amit kétlek.... l. 300 Ft), akkor mázlid van. Ha nem, akkor elismétled az orvosi szöveg esküjét, és kiegészíted az "ingyen" szócskával :))

Sun King 2010.04.21. 18:58:15

Sziasztok!
Én egy kicsit visszakanyarodnék kacorka írásra.
Magam is „orvosgyerek” vagyok. Édesanyám egy vidéki városban volt negyven éven keresztül gyermek körzeti, majd háziorvos.
A vitaindító írást komoly empátiával olvastam, sok mindent az ott leírtak közül én is átéltem, tapasztaltam, hasonlóan gondolom.
Engedjetek meg pár gondolatot. Kicsit hosszú leszek.
A praxisfinanszírozás bevezetéséig minden (akkor még) körzeti orvos közalkalmazott volt, jó „zsíros” –ha jól emlékszem anyukámé nagyjából- kb. 5-6000 Ft-os bruttó fizetésért. Egy TSZ traktoros többet keresett, mint ők (és ezzel még csak véletlenül sem akarom a TSZ dolgozókat és munkájukat lebecsülni). Akkoriban, úgy emlékszem még volt „táska” pénz –mi így neveztük a paraszolvenciát- ami havi szinten nem tett ki annyit mint a hivatalos fizetése. Mindez a „kártyapénz” bevezetése után megszűnt, a betegek nem is adtak (szerencsére bármily hihetetlen leszoktak róla), de anyukám el sem fogadta volna, mert úgy érezte, hogy nagyon nem lenne illendő. Ugyanis valljuk be, akkor (a kilencvenes évek első feléről beszélünk) ez a finanszírozás jelentősnek mondható jövedelemgyarapodással járt. Akkoriban tudtak autót lízingelni, új eszközöket, műszereket vásárolni, félretenni. Na ez mostanra megszűnt. Higgyétek el, manapság nagyon nagy gondot jelent egy átlagos praxis fenntartása hónapról hónapra. Az eredeti postban leírtakon túl még sok egyéb, jelentős összegű költséget is viselniük kell, amikre nem is gondoltok. Veszélyes hulladék kezelése, orvosi szoftver költsége, hardver karbantartó informatikus átalánydíja, könyvelő, jogász (ha nem egyéni vállalkozó vagy), vizsgálati eszközök, tesztcsíkok, nyomtató patron, papír (ezek fogynak rohadtul, mert adminisztráció az van ám dögivel) stb, stb. Pillanatok alatt elröpül az a soknak vélt összeg, amit finanszírozásként kapnak. Különösen úgy, hogy a finanszírozás jelentősebb részét kitevő pontpénz egy pontra járó forint értékét kb. 10 éve egy petákkal nem emeltek, talán valamicskét még csökkent is. De hagyjuk a dolgok anyagi részét, mert azért nem ők élnek a legrosszabbul. De azért azt én is vastagon aláhúzva leszögezném, hogy nagyon eltúlozzák a mindent tudók azt, hogy micsoda paraszolvenciát tesznek zsebre a háziorvosok. Én nagyon sokat ismerek közülük, és bátran állíthatom, alig, vagy egyáltalán nem kapnak. Nem szégyen, ezért leírom családunk életkörülményét. Egy 60 négyzetméteres lakás, egy 4 emeletes társas házban, egy négy éves Opel Astra, garázs, és nekem egy 40 nm-es, egy szobás lakás, pár millió forintos bankbetét a praxisjog eladásából. Slussz, passz. Ha ez olyan irígylendő... De ezeket sem panaszként írtam, eszembe sem jutna, van sok igazán szegénységben élő ember, akiknek ez az életszínvonal is csak elérhetetlen álom. De azért sok síró, rívó „vállalkozó”, földes gazda, boltos stb. hasonlítsa össze a saját vagyoni helyzetével a leírtakat.
Amit viszont panaszként megjegyeznék, az, hogy nekem bizony sohasem volt úgy anyukám, mint sokan másoknak. Már pár hónaposan bölcsődébe kerültem, mert mennie kellett vissza dolgozni. Hétköznap esténként néhány órára kaptam egy „hullafáradt” anyát, akiből sokszor ilyenkor jött ki a napközben felgyülemlett rengeteg feszültség. A beosztástól függően sok hétvégén nem a rántott csirkét sütötte a családjának, hanem ügyeletben gyógyította a többi gyereket. Sosem felejtem azokat az éjszakákat, amikor a telefon ébresztette fel az egész családot, és beteghez hívták. Szó nélkül öltözött és ment a beteghez, sokszor a kietlen –éjszaka félelmetes- tanyavilágba. Mari nénikről én nem tudok beszámolni, mert gyerekorvosnál ilyenek nincsenek, de bizony sok hülye, felelőtlen, minden felelősséget az orvosra áthárító szülő van ám.
Sajnos a lakosság sommás, általánosító -többnyire negatív- véleménye az orvosokról, higgyétek el, a tisztességes orvosnak és hozzátartozóinak fáj a legjobban. Azok pedig, akikre vonatkozik le sem szarják, éppen azért mert olyanok, amilyenek.
Érdekes anyukám orvoslátogatótól műanyag golyóstollakon, jegyzettömbökön, naptáron és spatulán kívül egyszer kapott egy hordozható CD-s rádiót, de azért is hetekig statisztikát készített, már nem emlékszem miről. Ja, volt még néhány szakmai, gyógyszerbemutató vacsora, konferencia. Semmi hawaii, vagy honolului út.
Az ilyen vitákban mindig felmerülnek a „minden ember munkája ugyanannyit ér, és neki is ugyanannyiba kerül a megélhetés”, „ők sem különb emberek másoknál”, „a mozdonyvezető, a pedagógus, az akárki munkája is ugyanolyan felelősségteljes mint az övék” és hasonló felvetések. Ezekbe én igazából nem szeretnék bele menni, mert a maga módján és nézőpontjából mindenkinek igaza van (lehet). Én csak azt szeretném, hogy az igazából a rendszerváltás óta „divatba jött” és egyre erősödő orvos ellenes attitűdből vegyünk vissza. Mert higgyétek el, egyre kevesebben akarnak orvosok lenni, és ebből pár évtized múlva nagy gáz lesz. Tudom, ez nem oldódik meg egyik napról a másikra, nagyon komoly politikai és társadalmi akarattal lehet csak rendezni ezeket az évtizedes problémákat. De félek, hogy abban az országban, ahol a 300 forintos vizitdíjat ki lehetett nyírni, közben (állítólag) sok-sok milliárdot fizetünk ki paraszolvenciaként, nehezebb lesz pozitív változásokat véghezvinni, mint azt én mindig is reméltem.
És most jöhetnek az újabb, „majd ha ráérek, elkezdem sajnálni” típusú bejegyzések.

adamantium 2010.04.21. 19:01:01

@NemesekErnyo: hát az kétségtelen, hogy a biztosítás nélküliek helyzete nálunk nem tisztázott, jobb helyeken, csak a sürgősségi ellátás ingyenes, nálunk meg aláíratunk velük egy papírt, hogy tudomásul veszi, hogy figyelmeztettük arra, hogy nincs biztosítása, de, hogy ebből valakinek gondja lett volna, ne adj Isten ki kellett volna fizesse az ellátást még nem hallottam
@vrv: nyugaton elintézték volna peren kívül a család hallgatását megvásárolva, itt azonban, mivel az orvosra nem tudták rábizonyítani a hibát a leggyengébb láncszemre verték rá a balhét

vrv 2010.04.21. 19:23:28

@adamantium: Rosszul fogalmaztam, de ezt amugy sem olvastam:), tehát igazán elmarasztaló itélet- börtönbüntetés, hivatástól való eltiltás stb- nem történt sztem kies hazánkban.
Annak viszont örülök, hogy átment a beszélgetés kulturba, és nem az anyázás

adamantium 2010.04.21. 19:36:42

@vrv: nézd minden orvosnak van biztosítása (magyarországon az intézményen keresztül van biztosításod ahol dolgozol, ha magánpraxisban dolgozol akkor külön kell kötnöd) ez olyan mintha cascod lenne. ha okozol egy balesetet akkor a casco téríti a károkat nem? tehát én ezeket a pénzbüntetéseket sem értem. a súlyos sérülésekre visszatérve: mindennapos, hogy focimeccsen, boxmeccsen, rugby meccsen,... stb az egyik fél eltöri a másik orrát, bokáját, ujját, néha meg is hal egy-két sportoló én mégse láttam még csak pert se ebből, egy két meccs felfüggesztést igen, az van orvosoknál is, bizonyos időre megvonják tőled a praxisjogot, gyakran az intézmény már azért szerződést bont veled mert rossz hírbe keveredtél, nem kell elítéljenek - lásd a szegedi patológus akit angliában tiltottak el valami minimális tévedési rátáért, őt szegeden is kirakták ha jól emlékszem

vrv 2010.04.21. 19:47:24

@adamantium: Igen de egy nagy különbség azért van a focimeccs vs orvoslásban elkövetett mühiba között, az egyik önként és dalolva a másik pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlanság, veszélyeztetés stb stb.
A korházak épp ezért akarnak mindig kibujni a kártéritési kötelezettség alól, mivel egyrészt nagyon megemelné a biztit, behatárolt az éves keret,ill ha sztem kimeritik a keretet eléggé megemelkedik a biztositás.

adamantium 2010.04.21. 19:54:12

@vrv: hát ne haragudj de ha egy focista főállásban van alkalmazva egy klubnál akkor bizony munkaidőben focizik, ha eltörik a lábát az munkaidőben történik, tehát munkabaleset, aki elköveti az is munkáját végzi tehát foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés. ha nem vagy eszméletlen akkor bizony téged is önként visznek kórházba, alá is írod, hogy megengeded, hogy megműtsenek, akkor te is önként, mondjuk inkább ordítva mint dalolva mégy a műtőbe. azt, hogy valaki nem szívesen ismeri el a hibáját mert az pénzébe kerül alapvető tulajdonságnak tekinteném és nem kötném az orvosokhoz, hisz gondolom te se szívesen ismered el, hogy hibáztál ha bármi esélyt is látsz arra, hogy ingyen kigyere a történetből

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 19:57:14

@sunwind:

Azért, mert ha elmész kettesben vacsorázni a feleségeddel, akkor még 8 embert is megvacsoráztatsz.

senor calavera 2010.04.21. 20:03:51

@Billy Shears: Egyetértek veled, kivéve, hogy a 3OO Ft-os vizitdíj nem megoldás semmire, nem nevezhető reformnak, és legkevésbé sem váltja ki a paraszolvenciát.

adamantium 2010.04.21. 20:08:09

@senor calavera: a 300 forint az arra, volt jó, hogy növelje az adminisztrációt, igazán pénzt nem hozott az egészségügynek. az 1000 forintos büntetődíj meg nevetséges volt, igazán nem fékezett meg senkit, az orvost meg a gonosz bácsi szerepébe állította aki megbünteti a rosszalkodó beteget. ki hallott már ilyet

sunwind 2010.04.21. 20:08:18

@radiologus.hu: Nincs feleségem. :-)

Meg mert a számlám felét nem a kajámra költik, hanem abból kurvázik az étteremvezető/szakács.

sunwind 2010.04.21. 20:13:00

@radiologus.hu: Ráadásul ezt a problémát is talán hatékonyabban lehetne kezelni normálisan működő (pl. privát) biztosítási alapon. Merthogy akkor a biztosító érdeke lenne, hogy kövesse, hogy fizettem-e és mennyit.

Nem pedig a mindenkori kormány akarna szavazatmaximalizálni. (Tehát, hogy mindegy, hogy fizetsz-e barátom adót, járulékot, mindenképpen jár neked az "ingyen" vonatjegy, segély, orvosi ellátás, stb., stb.)

senor calavera 2010.04.21. 20:39:05

Csak fura számomra, ha valaki orvos-gyermekként látja ugyan az igazságtalan, kizsákmányoló rendszert, mégis megoldást látna a vizitdíjban.
Amíg mi, orvosok és orvos-családtagok sem vagyunk képben a parasztvakító intézkedések terén, nem csoda, ha kevésbé tanult honfitársaink meg vannak győződve arról, hogy miattunk nem javult az eü. Hiszen leszavaztuk a "húdenagy reformokat".

gillian 2010.04.21. 20:56:00

@Véleményem szerint: bocs, csak most néztem vissza...
Azért, mert attól a nagybátyám nem fog feltámadni, viszont az anyám belehalna egy ilyen cirkuszba (20 éve depressziós, 4 gerincsérv műtéten van túl, és 20 éve nem dolgozhat, valamint magányos, mert apám meghalt).
Ha egyedül kéne végigcsinálnom, talán ráugranék a dologra, hogy legközelebb gondolkodjon az a barom orvos, de így én sem vállalom sajnos.

szabidoki 2010.04.21. 20:57:17

@vrv: lehet, hogy ez furcsa lesz, de a szegedi betegcserés ügynél tényleg nem az ügyeletes orvos hibázott, hanem az egyik nővér, ő keverte össze a két beteget. A beteghordó meg elhitte neki, őt azért cincálják. Gusztustalan az egész ügy. A beteget egy másik intézetben operálták, azért nem tudott róla semmi előzményt az operáló orvos, csak a műtőasztalon derült ki, hogy a CT-n látható agyvérzés nincs sehol, és akkor kezdődött a nagy szaladgálás.
A mindszenti beteg meg azért bajos, mert épp akkor módosították az ellátási körzetek határát, és így Mindszent a vásárhelyi kórháztól átkerült a szentesihez, mint súlyponti intézményhez. Ez még nem is lett volna baj, csak ha körzeten kívüli beteget fogadott az intézmény, azt az OEP nem fizette ki, úgyhogy a vásárhelyi kórházban mindenkire ráparancsoltak, hogy a körzeten kívülieket el kell hajtani. A kollegina kétségkívül hibázott, amikor érdemi vizsgálat nélkül zavarta el a mentőt a beteggel, de annyi a javára írható, hogy csak próbálta betartani a saját kórháza szabályait, amit a dilettáns kormányzati intézkedések következményeként hoztak.

szabidoki 2010.04.21. 21:00:02

@sunwind: fentebb már írtam, gondold végig, hogy micsoda macera megcsináltatni egy karambolos autót, egészen biztos vagy abban, hogy jó lesz az neked, ha biztosítótársaságok fogják irányítani az egészségügyet?

adamantium 2010.04.21. 21:11:43

@szabidoki: szükség van a magánbiztosítók megjelenésére mert igény van rá, egyesek áldoznának is azért, hogy jobb ellátásban részesüljenek - ez jelenthet egyágyas szobát, TV, videó, internet, telefon a szobában, saját nővér, de ugyanakkor jelentheti azt is, hogy egy jobb, modernebb implantátumot kap amire egyébként nem lenne pénze a kórháznak vagy nem térítené az OEP, előre kerül, vagy egyáltalán nem is szerepel a várólistán. a gond az, hogy nálunk még kommunista a mentalitás, az emberek azt hiszik, hogy ha fizetik a biztosítást akkor mindenből a legjobb jár, pedig a biztosítóház az bizony veszteséges, nem engedheti meg az állam magának ezt, még ha látszólag nem is etikus, de ahogy az életben is egyeseknek daciara tellik másoknak BMW-re, ezt nehéz lesz elfogadni de eljön majd az idő amikor bekövetkezik, ahogy minden nyugati országban megvan

sunwind 2010.04.21. 21:16:24

@szabidoki: A jelenlegi állapotok tarthatatlanok.

Viszonylag sokat jártam külföldön orvosnál, kórházban. Műtöttek is. Volt egészségbiztosításom minden esetben. Soha semmi gondom nem volt a kifizetéssel és az ellátással.

A biztosító érdekelt abban, hogy vele szerződjek. Az egészségügyi intézmény pedig abban, hogy hozzá menjek gyógyulni.

A jelenlegi magyar modellben senki nem érdekelt rajtam kívül abban, hogy korrekt ellátást kapjak. Az orvos sem. A keresleti piac sajátosságaiból adódóan tudja, hogy a borítékot így is úgy is megkapja. Ha nem tőlem, akkor másoktól - a paciensek 90%-ától. Az én helyzetem egyenlő a totális kiszolgáltatottsággal. Bármennyi járulékot fizetek is és bármilyen vastag borítékot csúsztatok is bárki zsebébe.

Amíg a rendszer motivátorai azok maradnak, amik jelenleg - ez a helyzet nem fog változni.

vrv 2010.04.21. 21:20:53

@szabidoki: Nem irtam, hogy az orvosok lennének a hibásak, a második történetben szintén vélelmezhetö volt, hogy nem vonják felelösségre mivel a "szabályok" szerint járt el, bár ha esetleg szabályellenesen jár el talán emberségesebb lett volna a történet, de nem az én véleményem a mérvadó:)

adamantium 2010.04.21. 21:22:14

@sunwind: áruld már el azt a helyet ahol a páciensek 90%-a borítékot ad, de ne nőgyógyászatot mondjál. esetleg mutass egy ilyen patológiai intézetet, laboratóriumot, radiológiát. ezek a számok meseszerűek. szívesen meghívnálak az ambulanciára, hogy lásd 100 betegből 10 ad vatikáni valutát, 3 naponta egy meg beállít egy kis sütivel vagy bonbonnal, én még ott boritékot nem láttam, legfeljebb szökőévben egyszer, vagy rossz helyen dolgozom?

adamantium 2010.04.21. 21:30:22

@sunwind: tudod volt egy cikk nem is olyan régen, hogy a klinikai ellátásban a betegek 90%-a ad hálapénzt, átlag 30 ezret az orvosnak és 7 ezret a nővérnek, jót nevettünk rajta. én jelenleg olyan 1000-1200 beteget látok el egy évben ambulancián és 4-500-at visszarendelőben, az ugye kb 40 milla, a nővérnek meg 10 milla, nevetséges. voltak rosszabb időszakaim amikor keményen nyomtam az igát az ambulancián 5-6 ezer beteget láttam egy évben, gondold el 150 milliót kerestem, fantasztikus, kár, hogy nem találtam meg

sunwind 2010.04.21. 21:42:07

@adamantium: Elárulom.
Ezidáig a következő egészségügyi ellátásokat vettem igénybe:
- fogászat (magán)
- nőgyógyászat (magán)
- vizsgálatok - MRI, röntgen, labor, EKG (magán)
- idegsebész (magán)
- gyógytornász (magán)
- gyógymasszőr (magán)
- gerincsérvműtét (állami - borítékkal)

Azért vettem igénybe a magánorvosokat, mert sem időm, sem pedig idegzetem nincs a mai magyar egészségügyi viszonyokban való részvételre. Sebészeti műtét után/előtt meg gondolom Te is találkoztál már a paraszolvencia gyakorlatával.

Nyilván vannak olyanok az egészségügyi szférában, akik jóval kevésbé részesülnek a borítékos jótéteményekből, mint szerencsésebb és talán előrelátóbb kollégáik (aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók, stb.)

Igazából nem is nagyon értem, mivel vitatkozol. Én azt mondom, hogy az egészségügyben átlátható viszonyokat és világosan szabott érdekeltségi viszonyokat kellene teremteni. És a benne dolgozók, akik a legpontosabban ismerik a jelenlegi borzasztó helyzetet is végre elismerhetnék, hogy rendszerszintű változtatások nélkül a magyar egészségügyi szisztéma nem működtethető tovább.

Mert pl. azokra az egészségügyi dolgozókra is nagyon nagy szükség van, akik nem a borítékos pozíciókban dolgoznak. Normális anyagi érdekeltséget kell teremteni számukra, mert ellenkező esetben pl. elmennek az országból - szerintem teljesen érthető módon.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.21. 21:42:32

@adamantium:

Ez csak a szokásos történet, amikor a betegek egymásnak hazudnak a kórteremben, no meg a felmérő embert is el akarják kápráztatni, hogy ők mennyire nagymenők, hogy ötezret adnak parába egy vizitért.

sunwind 2010.04.21. 21:48:25

@radiologus.hu: Egy tervezett sebészeti műtét után szerinted hány százaléka fizet a pacienseknek (nyilván lehetőségei és elégedettsége arányában meghatározott összeget)?

Az, akiken Te gúnyolódsz, azok a rákos, 60-70-80 éves öregasszonyok, akik a kuporgatott ezreseiket-ötezreseiket adják oda a nagyságos doktor úrnak, nagy hajbókolások közepette.

A helyedben mélységesen szégyellném magam ezért a beszólásomért.

sunwind 2010.04.21. 21:50:04

@radiologus.hu: Áttétes agydaganattal pl., két nappal a műtét után ritkán szórakoztatják olyan módon a betegek egymást, ahogyan Te úgy tűnik, elképzeled.

adamantium 2010.04.21. 21:50:38

@sunwind: aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók na ezek aztán tényleg soha nem kapnak: nálunk az anesztesek max ügyeletben találkoznak a beteggel műtét előtt, egyébként a beteg az aneszteziológiai véleménnyel jön felvételre, baleseti ambulancia - ugyebár oda a beteget általában hozzák, nem készül otthon borítékkal, vérellátó???? na még életemben soha senkit nem láttam aki pénzt adott volna mikor elment vért adni.
"Sebészeti műtét után/előtt meg gondolom Te is találkoztál már a paraszolvencia gyakorlatával." hát én előtte még soha életemben nem találkoztam.
én azt nem szeretem, hogy na jó a nőgyógyászok kivételével legalább 10 szeresen felfújják a paraszolvencia mértékét. de ne feledjük, hogy az a nőgyógyász kap pénzt aki valakinek a magánorvosa, aki az ügyeleten szül az ugye ingyen is szülhet, tehát az aki ott fizet egy plusz szolgáltatásért vagy annak reményében történik

sunwind 2010.04.21. 21:52:56

@adamantium: Ezt mondom, ember! Hogy Ők nem kapnak. Én vagyok ennyire értelmetlen, vagy Te vagy már fáradt?

adamantium 2010.04.21. 21:54:50

@sunwind: mint szerencsésebb és talán előrelátóbb kollégáik (aneszteziológusok, baleseti ambulancia, vérellátókban dolgozók, stb.) - na én ebből azt vettem ki, hogy ezek a szerencsések

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.21. 21:55:32

Orvos vagyok, nőgyógyász nem. Mégis a sokat emlegetett nőgyógyászokkal kapcsolatban szólnék hozzá. Nem kötelező hogy saját nőgyógyászod ,szülészed legyen. Ez egy magyar specialitás. Ha valaki végig készenlétben áll a terhességed során és bemegy amikor szülsz az extra szolgáltatás, ami nincs benne a munkaköri leírásában és a fizetésében sem. DE kedves kismamának sem jár ez a szolgáltatás a tb. keretből.Tehát a kismama olyat kér ami nem jár neki, az orvos meg olyat nyújt ami nem kötelessége. Nyilvánvalóan kialakult egy ár az extra szolgáltatásért.A baj nem itt van, hanem hogy magán célra használja az adófizetők pénzéből fenntartott intézményt, felszerelést. Ezt viszont azért meg lehet oldani és sok helyen meg is oldják, műtő bérleti díj stb.
Tudom senkit nem boldogít ha máshol másképp van, de mivel már mások is hivatkoztak külföldi tapasztalataikra ezért csak megemlítem. Svédországban a terhesség során orvossal akkor találkozik a kismama, ha valami komplikációt talál a védőnő. Akkor specialistához, vagyis szakorvoshoz küldi. Egy darab UH vizsgálat van, amit a 16-2o hét között a védőnő csinál. Ennyi más nincs. Szülésnél sincs orvos,csak ha komplikátió van. Norm.esetben amikor eljön az idő, akkor bemész és az akkor éppen szolgálatban lévő bábánál szülsz. Szülés után pedig, ha minden rendben ment,6 óra (!!) múlva pakolsz és hazahúzól a gyerekkel.
Ez jár az adójukért(más finanszírozási rendszer van)Meg sem próbálnak kiskaput keresni.
Itt viszont senki nem pocskondiázza a nőgyógyászokat. megkapja az otthoni 1ox-es fizetést a napi 8 óráért.Erre jön az ügyelet.
Kiváncsi lennék mi történne otthon, ha ezt ilyen formában bevezetnék!

vrv 2010.04.21. 22:03:54

@adamantium: Alapvetöen ez a para téma tul van lihegve (grat a 150misihez:) ) viszont az onkologia sajnos nagyon lehúzós hely tud lenni.. a zsebböl árult kisérleti készitmények és tsai, aki ilyet csinál a kezét letörném komolyan mondom, viszont amikor anno a lányomat mütötték, és nem sikerült a mütét is megkérdeztem tudunk e vhogy esetleg segiteni igy tartottam illendönek ha már a lehetetlennel probálkoztak 9 orán keresztül, de nem fogadta el a sebész hanem a korház alapitványát ajánlotta mint alternativát.
A szülészeti pénzeket sem nagyon értem miért kell egy nögyogyinak 200e ftot adni egy szülésért???? Ez a felvágos anyukák által feltornázott árak....
Viszont a korbocnokok parapénzére kiváncsi lennék:)

adamantium 2010.04.21. 22:04:11

@szil5: a védőnőnek joga van UH-t csinálni? és milyen leletet ad ki róla? milyen kompetenciával? mi van ha elnéz valamit? milyen felelőssége van benne hisz nem orvos?

sunwind 2010.04.21. 22:05:50

@szil5: Na, azért álljunk meg! A magyar kismama nem azért ragaszkodik a saját orvosához, mert hülye - hanem mert mások és a saját súlyos múltbeli tapasztalatai azt mutatják a magyar egészségügyről, hogy ha valahova ismeretlenül, immáron kiszolgáltatottan beesel, akkor ott a legkisebb eséllyel fog megfelelő színvonalú szolgáltatást kapni - ismeretlenül, extra pénz nélkül.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen különbségekkel lenne leírható a két helyzet: amit a svéd kismama tapasztal, mikor váratlanul beesik az idegen orvoshoz szülni Svédországban, illetve mikor a magyar anyuka esik be Magyarországon ugyanígy.

Ne legyünk már álszentek, kolléga! Pontosan tudod Te, mi okozza a két gyakorlat közötti különbséget. Az, hogy ha Mo-on ismeretség nélkül, paraszolvencia nélkül esel be egy nagyobb beavatkozásra, akkor jó eséllyel leszarnak. Tán Svédországban nem.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon kíváncsi lennék a magyar nőgyógyászok reakciójára, amikor közlik velük, hogy mától szülésznő vezeti alapból a szülést - nekik nem kell jelen lenniük, csak ha probléma van. Szerinted mi lenne a reakciójuk? :-)))))))

sunwind 2010.04.21. 22:08:19

@sunwind: Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen különbségekkel lenne leírható a két helyzet: amit a svéd kismama tapasztal, mikor váratlanul beesik az idegen SZÜLÉSZNŐHÖZ szülni Svédországban, illetve mikor a magyar anyuka esik be Magyarországon ugyanígy.

elírtam, bocs.

szabidoki 2010.04.21. 22:24:34

@sunwind: de szép is lenne, ha a betegek 90%-a hozná a borítékot, óóóó....
Attól tartok, a valóság inkább az, hogy 90% nem hoz, mert úgy gondolkodnak, mint te, hogy majd hoz a többi...
Az kétségtelen tény, hogy a magyar egészségügy igen rossz állapotban van, de szerintem erre nem megoldás a magánbiztosítós rendszer, mivel a biztosítónak az az érdeke, hogy minél több pénzt vegyen ki a rendszerből. Nem azért dolgozik, hogy te minél hamarabb meggyógyulj, hanem azért, hogy a kezelésed a lehető legolcsóbb legyen. Ezt meg már a mostani eü. irányítás is meg tudta csinálni :(
Szerintem meg kell maradni az egy biztosítós rendszernél, de ki kell nyitni az ágazatot, meg kell adni a lehetőséget, hogy magánkórházak is végezhessenek OEP-finanszírozott kezelést. Így meglenne az olyannyira áhított verseny, a költségek csökkenése mellett.

NemesekErnyo 2010.04.21. 23:45:39

@sunwind: Borítékos pozícióban a dolgozók talán 10%-a űzi a praktikát. A maradékot pedig rendületlenül döngölik - miattuk.

NemesekErnyo 2010.04.21. 23:51:14

@szabidoki: Laikusok szerint a gyógyszerpiacon is úgy lenne verseny, ha nem gyszereket, hanem hatóanyagokat írnának fel az orvosok. De nem valószínű, hogy a gyárak mind lehúznák a rolót, hiszen több lábon állnak a piacon, ha nem árulhatják az egyiket, áttérnek a másikra. Inkább az orvoslátogatók átmennének patikalátogatóba, és onnantól kezdve a (beteget nem vizsgáló) patikus dönt. Ez a katyvasz kicsiben már most is érzékelhető, amikor helyettesítik a gyógyszert, a kapott nevét pedig a beteg nem tudja.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 00:08:48

@sunwind:
Sokan nagyon meglepődnének az itteni helyzeten és az elltáson. Szoktam mondani, hogy az elégedetlen magyar betegeket kihoznám ide türelmet gyakorolni (ami otthon van az nem várólista az ittenihez képest) a svéd orvosokat meg elküldeném Magyarországra egy kis túlélő túrára. Gyakorolohatnák hogy lehet pénz, felszerelés nélkül, hullafáradtan csodát csinálni.Amióta itt dolgozom négy éve nem hallottam olyat, hogy orvos házhoz megy.
Vannak körzeti rendelők, némelyik orvos nélkül húz ki hónapokat."Jól" képzett, okostojás nővérek osztják az észt telefonon. Ők az első szűrő orvoshoz be sem jutsz sokszor.
Bemész a kölyköddel és a növér úgy dönt, hogy nem kell ide orvos, menj a patikába és vegyél neki lázcsillapítót. Orvos létemre megpróbáltam egyszer , amikor úgy ítéltem meg,hogy ez már több a kettőnél, nem merem otthon vállalni az orvoskodást szubjektiv anyaként. Úgy elhajtott a nővér mint a pinty, mert a gyerek még nem volt 3 napja beteg. Itt ez a szabály és be is tartják nagyjából. Ha a gyerek lázas kivárnak 3 napot, ahogy az elő van írva és csak utána mennek a rendelőbe.Gyerekgyógyászati ellátás alapszinten nincs. A gyereket is a felnött rendelőbe kell vinni. Gyerekgyógyászhoz, csak súlyos komplikációk esetén küldenek tovább.
Én és sok itt dolgozó magyar kollega nem véletlenül járunk továbbra is haza, ha valaki a családból beteg. Gyorsabb is jobb is az ellátás szakmailag. Ülök a repülőre és tűz haza, ha valami baj van.
Kicsit összevissza csapongok, de késő van már.
Egy másik eset. Kislányom hetek óta nem érezte jól magát. Nem részletezem a tüneteket nem az a lényeg. Próbáltam iidőpontot kérni a rendelőben, mivel szerettem volna legalább egy vérvételt. Telefonálás napokig, csak üzenetrögzitó, nyomja meg az 1 gombot ha.. és így tovább. Végül a gép felajánl néhány időpontot, amiből választanom kell, mikor hívjon vissza egy növér. Nem jött össze. Ezután e-mail, részletesen leirva mindent. Másnap telefonon egy nővér felhívta a férjemet és kérdezett még dolgokat, mert ugye nem volt az ügy a szokássos" ha lázas vegyen aszpirint" ügy. Igérte, hogz jelentkezik. Eltelt 2 hét. Meguntam. Elővettem a jól megtszokott szocilaista kapcsolati rendszert. Volt nálam előzőleg az osztályon egy volt Jugoszláviából származó rezidens gyakorlaton, aki ezután az adott rendelőbe került. Felhivtam hát a privát mobilján és elmondtam, hogy milyen laborokat akarok. Elintézte, másnap megolt. A kész eredményekkel bementem a "gyerek központba" és orvost követeltem. A pultos csaj(orvosirnok) először al akart hajtani, de végül sikerült egy növérrel beszélnem, aki felfogta. Adott egy időpontot 4 héttel késöbbre. Ahol lakunk az egy 3o ezres város, hetente egyszer jön ki Örebroból gyerekgyógyász konziliumot adni.A 4. héten éppen egy gyerek gasztroenterologiai területen dolgozó, de még nem szakorvos kollega jött. Merthogy majdnem mindig más jön. Szavam nem lehet alaposan megviysgálta a gyereket, támadt még egy ötlete, adott hát beutalót kiegészitő laborokra. Vérvétel ott helyben még akkor. Leletet itt nem adnak beteg kezébe. Ezt követően egy hónap múlva kaptam tőle levelet(itt ez van visszarendelés helyett),hogy a kért laborok nagtivak és hallassak magunkról ha továbbra sincs jól a kislány. Esetleg tovább keresni a baj okát, azt már nem. Mivel ezután nem sokkal hazamentünk nyaralni, felkerestük a volt házi gyerekgyógyászunkat. 2 nap és meg volt a diagnozis és a korrekt kezelést is megkapta.
És ez itt nem egy rémtörténet, hanem a napi valóság.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:15:03

@sunwind:

Az, hogy a betegek hazudnak egymásnak arról, hogy egyáltalán adnak-e az egészségügyi személyzetnek plusz pénzt, és ha igen, mennyit, ténykérdés.

Hazudnak. Nem mondanak igazat.

Pont.

Saját tapasztalat, rezidensként voltam klinikai gyakorlaton és egy bent fekvő jó ismerősöm elmondta, hogy a szobatársaitól mennyi pénzt "kaptam".

Tényszerűen meg semmit.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:16:13

@sunwind:

2 nappal az agyműtét után a betegek a neurointenzíven vagy az őrzőben hevernek.

Nem tudom, miről írsz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:18:01

@adamantium:

Annyi kompetenciája van, amennyit a svéd jogszabályok adnak neki.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:19:23

@sunwind:

"Arról nem is beszélve, hogy nagyon kíváncsi lennék a magyar nőgyógyászok reakciójára, amikor közlik velük, hogy mától szülésznő vezeti alapból a szülést - nekik nem kell jelen lenniük, csak ha probléma van. Szerinted mi lenne a reakciójuk? :-))))))) "

"Semmi baj, de adj annyi legális fizetést, mint a svédek." :-))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 00:21:46

@szabidoki:

"Szerintem meg kell maradni az egy biztosítós rendszernél, de ki kell nyitni az ágazatot, meg kell adni a lehetőséget, hogy magánkórházak is végezhessenek OEP-finanszírozott kezelést. Így meglenne az olyannyira áhított verseny, a költségek csökkenése mellett. "

A jelen finanszírozási táblázattal nem működik a dolog. Amire az állam fizet 1200 forintot, az magánban legalább 4000-5000-be kerül.

Nem véletlen, hogy nekem sincs direkt OEP-szerződésem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 00:48:43

@radiologus.hu:
Csak tájékoztatásul és nem is igazán neked.
Egy 5o -es szakorvos fizetése Svédországban 6o-65 ezer SEK brutto. Ebből kb.4o a netto. A boltban ugyanannyiért vásárolok majdnem mind otthon. Egy heti bevásárlás 5 embernek nálunk 5-6ooSEK. Benzin ugyannyi.
Ha vállalod, hogy bérorvosként dolgozol, ami kisit cigányélet, akkor heti(!)30-4o ezer SEK. Fizetés két hetente.Azokon a heteken dolgozol és ott ahol akarsz.
Hogy mi kell ehhez? Bármilyen furcsa, de sokszor le kell adjál az otthon megszokott szakmai színvonalból.Ja és 6 hónap alatt kell összehozni a nulla szintről egy felsőfoku nyelvizsgát svédből.Ezt persze a svéd állam fizeti.

bakela 2010.04.22. 00:53:55

Nem igazán tudtam végigrágni magam az összes előzményen, de néhány gondolatot megosztanék veletek:

30 éve vagyok orvos. Qrva sok tanulás, Summa cum laude diploma, 2 jeles szakvizsga.
1. munkahelyemen 7 évig havi 8 kőkemény ügyelet: több mint 300 óra meló/hó. Amikor 1. gyermekem megszületett, a hónap végén szüleimhez jártunk kajálni- a fizetésből már ezze nem futotta /akkor 1 culáger ennyit 8-10 nap alatt keresett/ Ez idő alatt 2X /kettőször kaptam parát/
Mivel nem akartam éhen halni, kimentem körzetbe:
Hétfő reggel 7- től szombat reggel 8-ig folyamatos készenlét, a "rendes" munkán kívül, + levezetőnek havi egy 12, és egy 24 órás ügyelet: ingyé' /00 Ft./ 20 évi orvoskodás után néztem körül.
Addigra már annyi időt dolgoztam, mint 2-3 itt fröcsögö tahó összesen sem az egész életében. Mit láttam? 5-10 évvel az átlag paraszt életkora előtt elhullott kollégák sora, tönkrement családok, a vég nélküli hatalmas megterhelésbe belerokkant kiégett egészségügyiek. Ráadásul megbecsülés nuku- még az is kakát kenni rád érzi jónak, aki tényleg a tetves életét köszönheti neked. Patkány politika alantas indulatokat korbácsol ellened, amire az örvényféreg szellemi színvonalán álló nép, még nyáladzva rá is játszik.
Akkor döntöttem el, hogy ez nekem nem kell tovább. Mivel az átlag parasztból addigra annyira elegem lett, hogy beláttam, nincs az a para, amennyiért én akár csak külsőségekben is nyaljak nektek, vagy 1 másodpercet is úgy éljek, hogy a kedvetekbe járjak, némi baksis reményében, én biz'a változtattam. Ha annyira becsültök, ahogy itt is bebizonyosodott, én tényleg csak annyit dolgozom, amit a törvény előír: heti 15 órát. Ha nem fértek be ebbe az időbe, hát majd vártok holapig, vagy holnaputánig. Ha "sürgős" a bajotok, majd 1-2 óra múlva odaérek hozzátok. Ha ez nem elég gyors az összes köcsög ingyen hívhatja a 104-et. Az autómról rég levettem a vörös keresztet. A sürgősségi táskám csak akkor teszem be a kocsiba, ha családtagom is velem utazik, vagy ha hozzájuk megyek. Ha lehet, elkerülöm, hogy a véretekkel, taknyotokkal, sz@rotokkal kenjem össze a kezem. Mindemellett, szívesen fogadom az orvoslátogatókat: csupa kedves, értelmes, ápolt fiatal nő. Felüdülés a sok büdös mosdatlan rohadó hónaljú itt hörgő után. És igen, évi 4-500 e ft-ot is hoznak a konyhára- többet, mint a para. "Mondd, te kit választanál?" Ki nem sz@rja le, hogy nektek + 20 percet kell várni! Mindamellett a szakmai önbecsülésem sikerült megtartani, ha hiszitek-, ha nem a szakterületemen most is foghatatlan vagyok. De ti jöttment askenázi 'Á' betűs ügyvédeket legalább 100X jobban megbecsültök. Az ő munkájuk legalább 100x többet ér mint az enyém, 100x nagyobb a társadalmi haszna -legalábbis kb. ennyiszer jobban megfizetitek, úgy-é?
Tehát gyógyíttassátok magatok ügyvédnél.
Ha mégsem, akkor várjátok ki befogott pofával, amíg sorra kerültök nálam. Ne szorongjatok, nem várok parát- én mindenkit egyformán kezelek: 30 év után valamennyieteket egyformán lesz@rom, és megvetem. Ne feledjétek, az élethez szerencse is kell!
Hogy soha ne legyen lelkiismeretfurdalásom, rendszeresen olvaslak benneteket itt, és a hasonló szájtokon. Ez a Substral a lelkemnek.
Ja, Mo-n egy orvos sem tett "hippokratészi" eskűt - sajnos. Abban azért elég furmányos dolgok vannak, kár, hogy egyikőtök sem vette a fáradtságot, hogy utána nézzen.
Aki köztetek 60 alatti, az még meg fogja érni, hogy 40-50 km-t kell, hogy utazzon, hogy egyáltalán lásson orvost /vagy ukrán felcsert/, de megérdemlitek,- ezt is.
Mivel ezeket a legcsekélyebb indulat nélkül le tudom írni, bizonyos vagyok: túléllek benneteket.
-Ne kend a sz@rt a falra!-
Isten éltessen ENGEM, általatok!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.22. 01:19:37

@bakela:
Ez volt a mai psychoterapiám, köszönöm!

sunwind 2010.04.22. 07:46:42

@radiologus.hu: Na, asszem itt a tipikus példája a tipikus magyar orvosmentalitásnak. Nagyképű vagy, arrogáns, hülyének nézed a beteget és képtelen vagy felfogni, hogy a beteg nem szórakozni jár sebészeti műtétekre, hanem gyógyulni.

Az a baj, hogy ezen a színvonalon, hogy úgymond:
"Az, hogy a betegek hazudnak egymásnak arról, hogy egyáltalán adnak-e az egészségügyi személyzetnek plusz pénzt, és ha igen, mennyit, ténykérdés...Pont."
nem lehet értelmes vitát folytatni.

És az ember naivan azt gondolná, hogy önmagát az értelmiség krémjéhez tartozónak érző ember (hiszen már többször leírtad, hogy Te ilyen vagy olyan szakmához tartozókkal szemben mennyit tanultál, mennyi tudást halmoztál fel) valahogy ráérez, hogy ez így nem egy értelmes vita.

Szerinted erre mit lehet válaszolni:
Mint az óvodában: "Nem is a betegek hazudnak, hanem az orvosok, beeee"??

Ezen a szinten én befejeztem.
Csak még annyit: egy egészséges, valódi versenyen alapuló piacon Te már éhenhaltál volna, ha élőben is így viselkedsz a betegeiddel, mert senki be sem tenné hozzád a lábát. Abból, hogy nem ez történt - látszik, hogy mennyire rossz is a helyzet.

NemesekErnyo 2010.04.22. 07:58:47

@sunwind: Azért vannak, akik adnak.
Ismeretségi körömben én is gyakran hallom ezeket a felhangokat. Aztán megkérdezem, hogy TE mennyit adtál? Mire ő: Én? Lófaszt ezeknek, egy fillért sem.
Vannak itt is olyanok, akik napok óta fröcsögnek, a következő kommentben pedig azt írják, nem is jártak orvoshoz. Hamar le lehet ám bukni :)

sunwind 2010.04.22. 08:16:46

@radiologus.hu: Idegsebészeten voltam műtve. Jó néhány agydaganatos szobatársam volt.

Bár az az érzésem, hogy azt feltételezed rólam - nem hazudok. És hülye sem vagyok - nem úgy mint az általad képzelt átlagbeteg. Nem iszom, nem dohányzom, nem kábszerezem, viszont rendszeresen sportolok/sportoltam, amíg tudtam.

És nagyon sokat tanultam és nagyon sokat dolgoztam, addig amíg nem kényszerített pihenésre a betegségem.

És közben nagyon sok pénzt fizettem azért, hogy emberként viselkedjenek velem azok az embertársaim, akik az én adómból élnek és akik (bár nincsenek vele tisztában) szolgáltatási tevékenységet folytatnak.

........

Nagyon tanulságos számomra, hogy az itt megjelenő orvosok úgy ítélik meg a helyzetet, ha jól értem, hogy az a legfőbb probléma, hogy nincs elég pénz a rendszerben + a betegek hülyék. :-)

Én ezzel szemben úgy látom, hogy gyökeres átalakulásra van szükség, melynek eredményeképp
- a lakosság motiválva lenne arra, hogy egészségtudatosabban éljen, csak akkor és csak oda forduljon egészségügyi szolgáltatás igénybevételéért, amikor és ahova szükséges
- működne egy értelmesen kialakított betegségmegelőzési/szűrőrendszer
- az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsültsége lehetővé tenné azt, hogy tapasztalt, komoly szaktudással rendelkező, elhivatott szakemberek a magyar jövedelmi szint felső 20%-ában keressenek - legálisan, valamint ennek folyományaként a nem odavalókat seggbe lehetne billenteni, mert sorban állnának a helyükre alkalmas és elhivatott szakemberek
- olyan (tárgyi, emberi) feltételek mentén tudnának dolgozni az egészségügyben dolgozók, hogy ne jelentsen számukra mindennapos frusztrációt a munkába járás.

Én azt gondolom, hogy ezeket a célokat csupán azzal, hogy további pénzt pumpálunk a jelenlegi értelmetlenül, rosszul működő, struktúrálatlan rendszerbe - nem lehet elérni. Hozzá kell nyúlni az egészségügy finanszírozási és struktúrális működési folyamataihoz is - méghozzá alaposan átalakítva azt. Még akkor is, ha ez egyes érdekköröknek komoly fájdalmat okoz.

sunwind 2010.04.22. 08:23:23

@NemesekErnyo: Nem értelek, ne haragudj. Kifejtenéd bővebben?
Mindenesetre ha lehet, próbáljunk túllépni a "Szemét beteg hazudik.." - "Nem is, mert a geci orvos hazudik.." vita színvonalán.

Engem ez egy picit fáraszt - és ezért aztán előbb utóbb kiszállok belőle. Köszi.

NemesekErnyo 2010.04.22. 08:59:16

@sunwind: Pedig éppen kettőtök párbeszédét görgettem végig visszafelé.
A pénzről volt szó, amiről mindenki azt mondja, hogy zsákszám adja, ebből kialakult egy sztereotípia. Pár ismerősömet (nem reprezentatív felmérés, tudom) megkérdeztem a nagyságrendekről, többnyire a fentebbi hozzászólásomban említett reakciók érkeztek. Leszámíthatjuk a magánrendelős akciókat is, hiszen az nem hálapénz, hanem tarifa. Ha valaki még ott is dugdos... ugyanolyan sáros, mint azok, akik e rendszert felelőtlen srófolással életben tartják. Konkrét példa a szülés: Mennyit adtál? Ötvenezret. Jó, akkor én hatvanat adok?
Tény, hogy mi sem szoktunk adni, de nem terjesztem. Sem ezt, sem az ellenkezőjét.

sunwind 2010.04.22. 09:25:37

@NemesekErnyo:
Én utólag és akkor szoktam adni, ha úgy érzem, hogy az államilag finanszírozott intézményben dolgozó egészségügyi dolgozó korrektül végezte a munkáját.
De ennek gyakorlatilag semmi jelentősége a vita szempontjából.

A jelenlegi működési és finanszírozási helyzet magával vonja azt, hogy a szolgáltatások EGY RÉSZÉNÉL elég nagy arányban jelen van a hálapénz. Ha így marad a helyzet, akkor ez továbbra is így lesz. Ennyi. Akármennyire is próbáltok tiltakozni, ez a helyzet. És aki elfogulatlanul nyilatkozik és pl. volt már előre tervezett műtéte Magyarországon, az ezt pontosan tudja. Ti is tudjátok, csak valamiért jobban esik ezt a jelenséget tagadni.

A lényege a mondandómnak az, hogy a rendszert kell megváltoztatni, hogy a negatív hozadékok eltűnjenek. Ezeknek csupán egyik eleme a hálapénz. Ezen kívül van még a szakszemélyzet alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége, az ebből fakadó konraszelekció, a rossz működési körülmények, a lakosság alaocsony szinvonalú egészségtudata, az, hogy a betegségek jó részét korábban is fel lehetne ismerni, de a jelenlegi rendszerben erre esély sincs, stb, stb.

Irise 2010.04.22. 09:37:13

Hakihó!

Én kimentem külföldre dolgozni, és akárhányszor egy picit is honvágyam támad,elolvasom az ilyen posztokat. És rájövök,hogy dehogy akarok én ott dolgozni,ahol ilyen agresszívek és tahók a betegek.Sokáig szájkaratéztam én is az ilyen fórumokon: semmi eredmény. A magyaroknak nem áll érdekükben változtatni, le se szarják,,mi van az orvosaikkal, tényleg áll az a magyar mentalitás,hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is".
Úgyhogy eljöttem.
Itt, kéremszépen, a hajléktalanok tudnak mosakodni!
Senki nem akar parát adni,inkább megfizetnek rendesen.
Szeretem a betegeimet és ők is szeretnek engem.
Van időm a gyerekemre és a férjemre. Van időm és pénzem továbbképzésekre járni.
Pápá

NemesekErnyo 2010.04.22. 09:57:22

@sunwind: Teljesen igazat adok! Véleményem szerint, ha valóban elégedett vagyok az ellátással, akkor a HÁLApénz igazi hálát takar, ami lehet akár egy ajándék, kávé, ital, vagy gyerekrajz. Egy ismerős gégész doktornő gyűjti a rajzokat, amit a gyerekek készítenek a kórházban. Végülis ez sem kötelező, bár az élet egyéb területein remekül virágzik, az egész szolgáltatóiparban működik. Ha nincs ismerős, nincs karaj, banán, építőanyag, javítás.
Jó lenne végre egy igazi biztosítási rendszer, orvos-beteg félről egyaránt. Rendben van, meszeljük el a hibázó személyzetet, de a nyafogó beteget is, amennyiben a leletek utólag negatívnak bizonyulnak, biztosítási díjat emeljenek. Nyom nélkül eltűnhetnének a "majdnem meghaltam, de másnapra elmúlt" típusú kinyilatkozások, hosszú távon javíthatna az egészségügy verbális rombolásán. Mindazonáltal a szakmai büntetéseket alaposan mérlegeljék, mert mindenkit kidobni nem lehet, így is kevesen vannak. Közös érdek a rendezés, biztos vagyok benne, hogy egyénileg, ellátóhely-szinten ezt már rendezni nem lehet. Odafentről pedig nem is akarják... a vizitdíjat például azért kellett halálpontosan elszámolni (egy fogorvos bojkottálta, pár milliós büntetést kapott), mert pont annak összegével csökkentették az állami finanszírozást. Ergo vécésnéni szintjén aprópénzeztek, különösebb bevétel növekedés nélkül. Az állam válláról vett le terhet, amit áthárított a lakosságra. Ezért nyilatkozta H.Á., hogy megszüntethetjük, de kompenzálni nem tudja. Ezt az kivett összeget már a költségvetésben egyébre elsíbolták.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 14:34:02

@sunwind:

Nem értelek - az, hogy egy tényt közlök (miszerint a betegek általában egymásnak hazudnak arról, hogy adnak-e pénzt az egészségügyi személyzetnek, és ha igen, mennyit), nincs összefüggésben semmi mással, csak azzal, hogy az önbevallásra alapuló paraszolvencia-felmérések távolról sem megbízhatók.

Hogy ezt magyarul leírom, és nem köntörfalazok?

Istenkém, az én mesterségemben meg kell tanulni pontosan és célratörően fogalmazni.

Kb. úgy érzem magam, mintha arról próbálnálak meggyőzni, hogy a felhőtlen ég színe napos időben általában kék.

:-)

Az meg, hogy bármiféle ítéletet próbálsz mondani rólam az alapján, hogy itt milyen stílusban írok - az csak téged minősít.

leone007 2010.04.22. 14:48:06

@sunwind: most mi is a baj? hogy tényekkel nem lehet vitázni? hát azokkal nehéz, ezen nem kellett volna megsértődnöd. Amit radi írt az tény. A betegek agyon sokszor igenis hazudnak egymásnak.

leone007 2010.04.22. 14:55:35

"akik az én adómból élnek"

Na ez a frázis viszont minden egyes alkalommal kinyitja a zsebemben a bicskát.

Motorpenis 2010.04.22. 16:02:17

Az a probléma, ha valaki a nyüves jogaira hivatkozik, olvassa már el a jogforrásokat rendesen. Az orvosoknak tudniuk kell, hiszen ebben dolgoznak, szóval kedves betegek, és leendő betegek:Alkotmány, 1997. évi CLIV. törvény, 1997. évi LXXX, LXXXI, LXXXII, LXXXIII törvény alap, ha a jogaitokra szeretnétek hivatkozni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.04.22. 18:19:51

@sunwind:

A legalapvetőbb ellenérdekelt egy normálisan működő struktúra kialakításában maga az állam. Neki ugyanis így éri meg legjobban.

bea75 2010.04.23. 11:31:54

"Sok Kati néni csak azért megy el, mert olyan jó beszélgetni a doktor úrral/nővel".
Na, ezeket kellene kiszűrni és beszüntetni. Erre volt jó a vizitdíj, mert akkor az ilyenek nem mentek orvoshoz, legalábbis kevesebben. Persze meg lehet érteni őket, mert nyilván otthon nem tudnak kihez szólni, és jólesik valakivel beszélgetni. De akkor is, az orvost is feltartják, nem beszélve a kint váró többi, valóban BETEG emberről.

ajvé 2010.04.28. 19:56:19

@bakela: Én szintén köszönöm! Magam sem tudtam volna ezt jobban leirni. Azt, hogy mennyire volt célravezető, látszik, azóta ez a sok idióta, agyhalott ökör szólni sem tud. Még csak válaszolni sem mertek. Ez betalált. Sajnos amig itt ez a kontraszelektált réteg el nem pusztul, nem lesz változás. Hajrá fiuk!

Barnamaci 2010.04.28. 22:30:07

Örülök a cikknek, mert helyre kellett rakni végre a népet - de ez magyar jellemző hogy az ember mindenkit szid akit tud, csak magába nem néz.
Elég lenne ha mindazok akik az orvosokat szidják, csak 2-3 évet töltenének külföldön tőlünk nyugatabbra, ahol - sokszor elhangzott - nincs házhoz szaladgáló orvos, hónapok múlva kerül sorra az ember és még fizetni is kell függetlenül hogy az ember fizeti a tb-t is havonta.
Amit hallok sokakat "sokkol" hogy külföldön "lezseren" kezelik a betegeket ezért inkább itt fordulnak orvoshoz, de azt elfelejtik, hogy ha minden szülő egy köhögés és 37.5 fokos "lázzal" orvoshoz cipeli a gyerekét, akkor a súlyos esetektől vonja el az orvost amit nagyon nem tartok jónak.
Én jóval magasabb vizitdijat vezetnék be - nem orvos, hanem "beteg" lévén is - mert igy a Katinénik és Marinénik és Pistike anyukája meggondolja hogy mikor megy orvoshoz....
Szóval hajrá dokik :-))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása