Sürgősségi fogamzásgátlás magyar módra

2010.03.30. 13:20

Kedves Praxis Blog!

 

Először is, gratulálok a bloghoz, nagy szükség volt rá. Velem pár hete történt ez az eset, és még mindig forr bennem a düh. Panaszt fogok tenni a kórház betegjogi képviselőjének, de úgy érzem a nyilvánosság az egyetlen igazi fegyver ezek ellen a sintérek ellen. A lány előttem sírva jött ki a rendelőből, én szerencsére meg tudtam magamat védeni.

 

Sürgősségi fogamzásgátlásra volt szükségem, és ugyan tudom, hogy háziorvos is felírhatja a tablettát, azt hittem, hogy egy nagy kórházban gyorsabban hozzájutok, valaki kiad majd egy receptet egy ajtón és kész. Hát nem. Nem a Miskolci Semmelweis kórházban! Itt ugyanis szépen várni kell, aztán végre behívnak. (A tajkártyát túszul ejtik, nehogy lelépjen az ember). Ül a rendelőben egy kopasz fehérköpenyes hentesképű orvos, és egy hentesasszisztens.


A beszélgetés körübelül úgy zajlott, hogy az asszisztens rákérdezett, hogy sürgősségi fogamzásgátlást szeretnék-e, erre én igennel válaszoltam. Erre a hentes:
- Akkor vetkőzzön le
- (Én) Már miért vetkőznék le.
- Hogy megvizsgálhassam.
- Visszautasítom a vizsgálatot. (csend) Állampolgári jogom.
- Akkor én meg nem adok receptet. Visszautasítom a maga ellátását.
- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?
Erre a hentes elkezdett receptet írni, én meg rákérdeztem ugyan mit vizsgáltak volna-


(Azért utasítottam csípőből vissza a vizsgálatot, mert tudom, hogy civilizáltabb, kevésbé nőgyűlölő, a betegek és nem az orvosok érdekeit szem előtt tartó országokban recept nélkül kapni az esemény utáni tablettát (sok országban a rendes fogamzásgátló tablettát is). Sőt, pl interneten is meg lehet rendelni http://news.bbc.co.uk/newsbeat/hi/health/newsid_7959000/7959917.stm)

 

- az asszisztens azt válaszolta, hogy azt kell megvizsgálni nem vagyok-e terhes. Ugyan nincs arra bizonyíték, hogy egy már meglévő terhességet károsít a tabletta, de jobb a biztonság. (Bizonyítékokon alapuló orvoslás? Tessék???)


Én teljesen kiakadtam és elmondtam a két semmirekellőnek, hogy


1, semmi közük hozzá, hogy terhes vagyok-e, mert nyilvánvalóan azért veszem be ezt a tablettát, mert nem akarok gyereket. Ergo tökmindegy, hogy károsítja-e a feltételezett magzatom, vagy nem. Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban, arról, hogy akar, vagy nem akar gyereket, és ezt a döntést nincs joga felülbírálni senkinek, és helyettem védeni a feltételezett magzatom- az én káromra. Egyébként pedig kisétálhatok, és megvehetek egy üveg vodkát és egy karton cigit terhességi teszt nélkül.


2, Érjen már meg szaros pár száz forintot az egészségügynek, hogy a hentesnek ne kelljen valami középkori torúrapad szerű kínzóeszközre fektetnie engem és a hüvelyembe nyúlnia. Egy kitapintható méretű terhességet kimutat egy vizeletteszt is, nemde. Vagy ajálnják fel a vizelettesztet alternatívaként legalább.


3, Ha én azt mondon x hete menstruáltam, akkor x hete menstruáltam. Ne az legyen már az alap hozzáállás, hogy a beteg hazudik, akár férfi, akár nő. (Az asszisztens erre azt válaszolta, hogy "olyanokat láttunk mi már itt" ami ugye megint azt implikálja, hogy hazudnak a nők/páciensek stb.)


Egy kis szánalmas kioktatás után, így meg úgy a felelőtlen nő aki nem szed fogamzásgátlót és még van mersze KÖVETELŐZNI stb stb megkaptam a receptem, kifejezett kérésemre ráírták a jelentésre, hogy visszautasítom a vizsgálatot, és ekkor jött a pofátlanságok csúcspontja, a hentes közölte, hogy jöjjek vissza három hét múlva ULTRAHANGRA, hogy nem vagyok-e terhes. Értitek kedves olvasók, akkor már, három hét múlva hüvelyi vizsgálat helyett ultrahanggal is meg lehetne nézni nem vagyok-e terhes. No comment.


Egyébként pedig:


„Safety

Existing pregnancy is not a contraindication in terms of safety, as there is no known harm to the woman, the course of her pregnancy, or the fetus if progestin-only or combined emergency contraception pills are accidentally used, but EC is not indicated for a woman with a known or suspected pregnancy because it is not effective in women who are already pregnant.[24][26][27][28][29][30][31][32]


The World Health Organization (WHO) lists no medical condition for which the risks of emergency contraceptive pills outweigh the benefits.[30] “


http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_contraception


További szép, egészséges napot mindenkinek.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a prakszisblog@gmail címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 15:21:00

azért ezzel nem értek egyet. ha tényleg 2 hónapos terhes vagy, de nem tudsz róla, viszont beszedsz egy tablettát, és a végén beteg gyereked születik, akkor az orvos lesz a hibás.
ez tipikus, ha sapka van rajta, az baj, ha meg nincs, akkor az.
azt gondolom, azért kell orvos a recepthez, hogy FELELŐSSÉGTELJESEN el tudja dönteni, kell-e, lehet-e.
ha annyira okos vagy, hogy magadtól is tudod, rendelj a net-ről, megérdemled.
szerintem picsa.

Masni 2010.03.30. 15:26:38

Hát nem semmi történet. :(
Én már talonba tartok egy esemény utáni tabletta receptet, a nődokimtól kértem (dátum nélküli), miután egy óvszerszakadás után hasonló élményekben volt részem. (a máv kórház nem adott receptet, elküldött az ügyeletre, ahol a doki vissza akart küldeni a máv-ba. Aztán egymással k.anyáztak, mert az ügyeletes nem volt tájékozott az új törvényeket illetően, miszerint már neki is joga van adni.)

total eclipse: ha kell a hüvelyem belső tapizása, akkor szerinted az ügyeletes (nem nőgyógyász) miért írhat fel esemény utánit? Persze, lehet, hogy még csak engem nem vizsgált meg belülről a háziorvos és amúgy ez tök szokványos.

Tapmancs 2010.03.30. 15:42:03

Az öntudatos pitsának nehogymá' az orvos mondja meg mit csináljon! Hiszen ő angolul olvassa betegtájékoztatókat!

Mária 2010.03.30. 15:42:53

Nem csodálkozom, hogy aki ennyi ostobaságot össze tud írni nőként a saját teste működésével kapcsolatban, annak a fogamzásgátlás dolgában is csak a "sürgősségi" megoldásig terjed a tudása...

Egyébként érdekelne, hogy a háziorvosa előtt milyen titkokat rejtegetett a posztíró.

Szomorú.

nothing.at.all (törölt) 2010.03.30. 15:44:40

már bocsi, de itt te voltál a nagyobb picsa.
nem haltál volna bele, ha felfekszel 5 percre az asztalra. más orvos is ugyanilyen eszközökkel vizsgál meg.
azt a részét viszont én sem értem, mi szükség van erre a procedúrára. kínos az egész, nem csoda, hogy pl. tinilányok inkább nem járják végig hétvégén a kórházat.

petya.bacsi 2010.03.30. 15:46:37

A kellemetlen jelenet elkerülhető lett volna esemény közbeni védekezéssel.

De persze a történetben is (újra) előjön az a mindennapos probléma, hogy az orvos istenként leckézteti a pácienst. A külön poén meg az, hogy az asszisztens is istensegédet játszik, holott
- nem orvos
- nem köti semmilyen titoktartás.

Egy kicsit off, de azért idevág. A vizsgálatnál egyáltalán mit keres bent az asszisztens, és mit tátja a száját? Miért kell a páciensnek egy nem orvos előtt levetkőznie? Ennyi erővel a takarító, kólaautomata szerelő, portás is bent lehetne a vizsgálaton.

petya.bacsi 2010.03.30. 15:48:02

"Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban"

A felelős döntést hozó ember a szex előtt és közben is gondol a védekezésre.

Flúgatlan 2010.03.30. 15:48:57

Felelőtlen, buta liba vagy!

A szer, amit kérsz, tényleg veszélyes, hisz igaziból nem is fogamzásgátlás, hanem egy nagyon korai abortusz. (Jó-jó, tudom, átmeneti eset, mert lehet, hogy még nem tapadt meg, ...)

Ha tényleg terhes lennél, nem biztos, hogy tudnál róla. Elvégre a tegnapi ágybabújást is "elszúrtad", különben nem lennél ott most. Simán elképzelhető, hogy baba van a pocakodban (nem tegnap estéről, régebbről), csak te nem tudsz róla. Neki is védeni kell a jogait. Ami mellesleg, téged is véd, mert rád is rossz visszahatással lenne egy ilyen nem ismert, de kémiailag megölt magzat a méhedben.

Szóval nyugi: te vagy a hülye.

Ja, az ultrahang meg bizonyos kor előtt még nem mutatja ki a magzatot, mert túl pici. 3 hét múlva már elég lehet.

Cselo 2010.03.30. 15:51:14

A blogíró ehy hüle, felelőtlen pitsa, aki azt hiszi, hogy szabadon játszhat a jövőbeni gyermeke egészségével. Én az orvos helyében még pofán is vágtam volna, megérdemelte volna! Ha már van valaki olyan felnőtt és olyan öntudatos, hogy szexuális életet él, akkor szíveskedje előre gondolkodni, ha meg ez nem megy neki valami miátt (mert például meghaladja az értelmi képességeit), akkor meg ne hepciáskodjon a helyesen eljárni akaró orvossal. Azt meg már végképp ne képzelje, hogy az orvosnak olyan nagy örömet okoz az ő redvás pi..jában való matatás! Neehogy már azt higyje, hogy az ő luka valami különleges dolog! Elárulom neki, pon ugyanolyan, minta rajta kívül még többmilliárd nőé. Ezze a bloggal ez a nőszemély csak a saját szegénységi bizonyítványát állította ki, szégyen a nőkre, az anyákra nézve, hogy ilyenek is rohangálnak.

tommybravo 2010.03.30. 15:52:00

@Mária: Nem tudsz semmit arról, miért volt szüksége a pirulára a hölgynek. Lehet, hogy nem szedhet pirulát, a gumi meg elszakadt, ilyen is előfordulhat.

@Tapmancs: Ha jog és törvény szerint az egyik orvos különösebb mélyreható vizsgálat nélkül felírhatja a tablettát, akkor pedig a másik se akarjon mindenáron mélyreható elemzéseket végezni. És az gáz, ha az ember orvoshoz menetel előtt utánanéz, hogy milyen lehetőségek várják? Mert azért ez nem egy titokzatos dr House-nak való kór, ennek utána nelet olvasni. Netán az gáz, ha valaki tud angolul?

vanna 2010.03.30. 15:52:23

Én is írattam már fel ilyen gyógyszert, és tőlem kedvesen megkérdezték, hogy eltekintek-e a nőgyógyászati vizsgálattól. Mondtam hogy el, semmi szükség nem volt rá. Normális esetben szerintem azzal mindenki tisztában van 2 hónapos terhes-e, vagy naivitás ezt gondolni?!
Egyébként az is igaz, hogy a háziorvosnak soha eszébe nem jutna megvizsgálni, ő arra hagyatkozhat, hogy a delikvens igazat mond arról, terhes-e. Túl van ez reagálva, max egy kellemetlen orvosi élmény, ami a magyar egészségügyben nem meglepő, meg egy öntudatos beteg, aki azt hiszi azért mert olvasott a neten valamit egyből odakerül a dr a neve elé. :)

Chapell 2010.03.30. 15:53:39

Aki nem beszél englisül az inkább ne kommenteljen ide butaságokat.

Mille38 2010.03.30. 15:56:05

"EC is not indicated for a woman with a known or suspected pregnancy because it is not effective in women who are already pregnant" - ez azt jelenti, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem javallott azoknak a nőknek, akiknek ismert vagy gyanított terhessége van, mivel a gyógyszer nem hatékony (= hatástalan) a meglevő terhességben (azaz nem okoz abortuszt).
Vagyis az orvos az szerette volna elkerülni, hogyha mégis terhes a nagyon öntudatos hölgy, akkor majd 5-6 hét múlva visszajöjjön és az orvost hibáztassa, hogy most már előrehaladott terhességben kell megszakítást végezni. Esetleg még be is perelje a kórházat meg mindenkit nagy önérzetében.

Tapmancs 2010.03.30. 15:57:25

@tommybravo: nyilván nem véletlenül akarta az orvos megvizsgálni, könnyen lehet hogy volt már rossz tapasztalata az adott szerrel. Olyan, ami apitsának eszébe sem jutna.
Az meg nem baj, hanem dícséretes ha valaki tud angolul. Az viszont gáz ha azt hiszi attól menő lesz hogy angol szöveget másol a levélbe. Írja le szépen magyarul hogy ez és ez volt a tabletta tájékoztatójában. Nem mindenki beszél angolul. Én tudok, nem ezért írtam. De a fellengzős, "kihaénnem" stílusú levél végén az angol szöveg ezt a hatást kelti.

TGV 2010.03.30. 15:58:23

Franciaorszagban nemcsak hogy recept nelkul lehet esemeny utani tablettat kapni, hanem 18 eves kor alatt INGYEN kiadjak a patikaban. Ezzel elkerulheto az, hogy mondjuk egy 17 eves muzulman lanynak szembe kelljen mondjuk nezni az apjaval es azt mondani neki, hogy jajj terhes vagyok es kockaztatnia azt, hogy elvagjak a torkat. Igy biztosithato, hogy ne kelljen felesleges idot orvoshozmenessel tolteni es, hogy a penz legyen a gyerek jovojenek az akadalya.

Mária 2010.03.30. 15:58:48

@tommybravo:

Nem konkrétan erre gondoltam, hanem arra, amiket az ultrahangról, a már esetleg fejlődő baba kilátásairól, a nem ismert mellékhatásokról, a neten rendelhető hamisítványokról írt.

Gondolom, a vizelettesztet teljes áron kifizette volna, mint a félperces vizsgálat alternatíváját.

Mille38 2010.03.30. 16:00:14

"EC is not indicated for a woman with a known or suspected pregnancy because it is not effective in women who are already pregnant" - a sürgősségi fogamzásgátlás nem javallott meglevő vagy gyanított terhesség esetén, mert nem hatékony (=hatástalan) a terhes nőkben. Azaz a terhesség megmarad.
Az orvos talán azt a helyzetet kerülné el, amikor majd 5-6 hét múlva, a terhesség egyéb nyilvánvaló jeleivel jön a páciens és nagy önérzetében mindenkit beperel, akit ér, mondván, hogy a tabletta nem hatott és előrehaladottabb terhességet kell megszakítani. Lehetne persze vizeletvizsgálattal vagy terhességi teszttel is csinálni, talán magánorvosnál, külön pénzért van rá lehetőség. A mi járulékunkból nem feltétlenül erre kell költeni, volna még nagyon sok fontos, fentieknél lényegesen fontosabb költséghely, amire így sem jut pénz.

Cselo 2010.03.30. 16:00:15

@TGV: attól, hogy a franciák hülék, még nekünk nem kell annak lennünk. Pláne, ha egyesek összetévesztik a szabadságot a szabadossággal.

Mille38 2010.03.30. 16:00:59

(Azt hittem, az első hsz elszállt, bocs.)

TGV 2010.03.30. 16:01:12

es kicsit meglepodtem, mert en azt hittem eddig, hogy az esemeny utani tablettat a balesetet koveto 72 oran belul kell bevenni es nem a kimaradt menzesz utan...

Cselo 2010.03.30. 16:01:22

@Mária: vizeletteszthez orvos sem kell, elég a patikában megvenni a tesztert. Utána is elég lenne a magzatelhajtó mérget bevenni.

2010.03.30. 16:01:49

szerintem a doki azért akart mindenáron vizsgálni, mert akkor már jár a boríték a zsebébe. hiszen dolgozott.

Mille38 2010.03.30. 16:02:31

@Tapmancs: A nagyobb baj az, hogy ő csak azt hiszi, hogy tud angolul, teljesen félrevezette saját magát!

TGV 2010.03.30. 16:03:13

@Cselo: szerintem ez nem szabadossag, hanem inkabb realista hozzaallas. Persze gondolom te inkabb elvagnad a lanyod torkat ha veletlenul valaki felemelne a csadort az arcarol.

tommybravo 2010.03.30. 16:04:04

@Mária: Ácsi, ácsi, te azt írtad, hogy fogamzásgátlásban is csak a sürgősségi megoldásig terjed a tudása. Erről pedig nincs infód. Ha gondosan (vagy egyáltalán) elolvasod a belinkelt BBC-cikket, akkor láthatod, hogy nem hamisítványt árulnak a neten Angliában, hanem egy neves belvárosi gyógyszertár nyújt ilyen szolgáltatást.

Másrészt a cikkben benne van, hogy NEM akar gyereket. Innen nézve teljesen mindegy, hogy milyen hatással van a korábban esetleg megfogant magzatra a tabletta. Egy olyan embrióra, ami egyébként is legfeljebb 4 hetes. Azt talán feltételezzük az íróról, hogy tudja, mikor menstruált utoljára.

[c] 2010.03.30. 16:04:45

@petya.bacsi: Kiszakadó óvszerről hallottál már?

Mária 2010.03.30. 16:05:34

@Cselo:

Ha a teszt pozitív, akkor már nem a sürgősségi megoldás következik.

Meg a gyógyszertári teszt egyébként sem "jár" hanem meg kell venni.

Mille38 2010.03.30. 16:05:56

@tommybravo: Terhesség ellenére is előfordulhat menstruáció. Hiába tudja, biztos nem lehet benne.

truthw 2010.03.30. 16:06:32

Ekkora misszpicsát, és még büszke is magára!

Ez itt mind a te érdeked lett volna, te naaaagyon okos hülye tyúk.

kultúrterrorista (törölt) 2010.03.30. 16:07:35

Az hagyján, hogy az asszisztens benn van, de ha mondjuk állami egészségügyi intézménybe mész (közalkalmazottként nincs zsetonod magán dokira), még a rezidenseket is behívják A MEGKÉRDEZÉSED NÉLKÜL!!

Senkinek semmi köze hozzá, miért kell a sürgősségi bogyó. Különben is, az 48 órán belül kell, ki a f*sz látja akkor még a terhességet egy "benyúlásból"? Kéthónapos terhességet meg aki nem vesz észre, annak annyi esze sincs, hogy bármi ellen tiltakozzon. Meg nem lehet olyan ostoba a panaszkodó, ha utána olvasott a témának. Nyilván tudta mit akar, és az mivel jár.

Különben egyszeri gombafertőzés miatt képesek ótvar kurvának kezelni, pedig ahhoz elég egy uszoda vagy egy klotyó... :-P

Mária 2010.03.30. 16:08:51

@tommybravo:

"Másrészt a cikkben benne van, hogy NEM akar gyereket. Innen nézve teljesen mindegy, hogy milyen hatással van a korábban esetleg megfogant magzatra a tabletta."

Gondolod, hogy a sürgősségi tabletta a már korábban megfogant babát is elhajtja?

Pontosan ezért nem hiszik el a dokik ha valaki bemondásra állítja, hogy nem terhes, mert bármelyik nőnek benne lehet a fejében az, hogy nem baj, ha mégis, a sürgősségi tabletta majd a pár hónapos magzatot is jól elhajtja.

[c] 2010.03.30. 16:09:11

@Flúgatlan: "Elvégre a tegnapi ágybabújást is "elszúrtad", különben nem lennél ott most."

Nem tudjuk, miért volt esemény utáni tablettára szüksége.
Nekem már volt, és megmondom, miért: elszakadt az óvszer.
Azzzal meg, aki szerint önmagában óvszert használni felelőtlentség, hadd ne vitatkozzam. (A májam egészségét kockáztatni nem felelőtlenség?)

Mille38 2010.03.30. 16:09:57

@kultúrterrorista: Elég gyakori, hogy kéthónapos terhességet ne vegyenek észre, még ennél sokkal nagyobbat is (9hósat is). Minden héten van egy ilyen hír az interneten.

[c] 2010.03.30. 16:11:09

@Mária: Oké, de ha a nő teszemazt két hetes terhes, mit lehet kitapogatni? Tudtommal ilyenkor még semmit.

petya.bacsi 2010.03.30. 16:11:44

@lúzer_: hallottam. De mégis gondolt a védekezésre.

kékelefánt 2010.03.30. 16:11:47

Figyu, valóban fel lehet fogni szolgáltató szerepben az orvost. De már emberileg is, ilyen arroganciával, késő este, mindent jobban tudni- hát talán tanulni kéne egy kis jó modort.
Plusz szerintem nem kéne majmolni a nyugati módit.
Szerinted az inkább a nők védelme, ha külföldön csak úgy kihajítanak az ajtón egy receptet?
Az, hogy olyan a vizsgálószék amilyen, hát ez van.
Menstruáltam nem = nem vagyok terhes, szerinted. Az orvos szerint nem. Mert ő már sok mindent látott :) Nem azért, mert dr. House elveit vallja (minden beteg hazudik).
A pofátlanságok csúcspontjáról, hogy gyere vissza ULTRAHANGRA: mivel megeshet, hogy a tabletta ellenére is 3 hét múlva fennáll a terhesség (de nem biztos, hogy egészséges ez a terhesség), ezért ellenőrzik. Ja és valószínűleg hüvelyi ultrahanggal történne ez !
Sajnos ha orvoshoz mész némi bizalommal kell iránta legyél, ezt fontold meg.

Logan Grimnar 2010.03.30. 16:14:55

Szedj tablettát és/vagy védekezz gumival életed végéig. A legfontosabb: ne szaporodj légyszíves. Köszi.

kékelefánt 2010.03.30. 16:15:46

@petya.bacsi: azért van bent a vizsgálatkor, mert ő asszisztens, nem pedig titkárnő.

tommybravo 2010.03.30. 16:15:56

@Mária: Csak az írásom egyik felére válaszolsz, de legyen kedved szerint. Tehát az író leírta, hogy nem akar gyereket. Nem akar 1 napos embriót, de (szerintem jogos következtetés, hogy) nem akar 2 hónaposat sem. Vagyis HA lenne olyanja, azzal is orvoshoz fordulna. De HA csak az óvszer szakadt el (mint ahogy ezt nem tudjuk), AKKOR joggal feltételezheti hogy egyébként nem terhes. Sőt, gondolj bele, ha most problémás volt a védekezés és azonnal orvoshoz fordult, miért tett volna korábban másként? Elméletileg lehet, hogy van megfogant korábban benne egy magzat, de racionális elég valószínűtlen az ismert infók alapján.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.03.30. 16:16:48

"Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban"

Ahan, persze, védekezés esetleg? :D

tommybravo 2010.03.30. 16:18:10

@tommybravo: (A gyorsaság az érthetőség rovására megy, de remélem, mégis érhető, amit írtam.)

fourgee 2010.03.30. 16:19:08

@Tapmancs: Egyik ismerősömnek hasi műtéte volt. Amikor ejtenek X vágást betolnak pár csövet, stb, akár még a nadrágot is fent hagyhatná az ember, mert alul nem csinálnak semmit. Erre egyszer csak megjelent valami műtősfiú, aki pontosan tudta hogy milyen műtét lesz, mégis le akarta borotválni a csajt...

Neki is mondd meg, hogy nehogy már jobban tudja hogy kell-e borotválás, mint a műtős csávó...
:)

Egyébként meg a fenti esetekre az lenne a legésszerűbb és legcélszerűbb, ha lennének erre sablon dokumentumok, hogy "a beteg nem járult hozzá a vizsgálathoz", alul meg a beteg...ööö akarom mondani, alul meg a páciens aláírása, hogy "vnem járultam hozzá a vizsgálathoz, esetleges terhesség esetén a tabletta magzatkárosító hatásáért vállalom a felelősséget, nem perelhetem sem az orvost, sem a kórházat".

Ennyi. Védve lenne az orvos is, a kórház is, és ha a páciens magabiztos a dolgában, akkor nem kellene elviselnie hogy egy "hentes" túrkáljon benne.

Hadd döntse már el mindenki, hogy mit tesz a saját testével. És legyenek védve ilyen esetekre az egészségügyi dolgozók.

Ha halálos beteg lennék, nagyon nem örülnék, ha gépekre kötnének és hónapokig hagynának szenvedni, ahelyett hogy hagynának gyorsan meghalni. Pl. ez is a személyiségi jogok megsértése, hogy erről sem lehet nyilatkozni - ha jól tudom. Egy gyilkosnak több joga van, mint egy becsületes embernek, akár az orvosnál, akár máshol...

Véé 2010.03.30. 16:19:14

@Hkacsa: Jaja, éniseztakartam!! +1

Gumineaux 2010.03.30. 16:20:34

Nem tudom, hogy a hőbörgők tisztában vannak-e annak a szószerkezetnek a jelentésével, hogy "Sürgősségi fogamzásgátlás". Vagyis, _váratlan baleset_ következtében kellett a gyógyszer, pl kiszakadt a gumi.
A sürgősségi fogamzásgátlás az aktus után 72 óráig lehet igénybe venni.
Amit azt egy előttem szóló kifejtette: ha nem kell a gyógyszer kiadásához orvosi vizsgálat, akkor a páciens visszautasíthatja a vizsgálatot. És ezért szvsz nem “misszpicsa” hanem olyasvalaki, aki kiáll a jogaiért, akár tetszik ez egyeseknek, akár nem. Szerintem a posztoló helyesen járt el.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.03.30. 16:20:36

@petya.bacsi: azért van bent a vizsgálatnál, hogy ne érhesse vád az orvost. Vagy ha éri, akkor az asszisztens tanú lehet.
Védi a pácienst, védi az orvost.
Nem mellesleg meg végzi az adminisztrációt, ami nem a doki feladata.

Mária 2010.03.30. 16:21:05

@tommybravo:

A poszt tele van az írója tudatlanságából adódó logikai hibákkal.

Ez saját magára lehet veszélyes, ha a kellő mértékű arroganciával párosul.

Mille38 2010.03.30. 16:21:20

@tommybravo: Azt hiszem, egy harmincév gyakorlatával bíró szülészorvos már mindent látott abból, amit te lehetetlennek tételezel fel. Látott már félidős terhest, aki azt hitte, miómája van, meg látta a fordítottját; tudja, hogy vannak nők, akik terhességben (különösen az elején) menstruálnak és azt gondolják, hogy nem terhesek, láttak már óvszer, spirál, sőt tabletta mellett is létrejött terhességet.
Mivel ez a gyógyszer a posztoló által beírt angol nyelvű szöveg szerint magzatelhajtásra alkalmatlan (!!!), az orvos kételkedése éppen attól óvta volna meg a hölgyet, hogy tévesen azt gondolja még hetekig, hogy semmi félnivalója nincs, hiszen a sürgősségi tablettát bevette, miközben egyébként régóta terhes. Mit nem lehet ezen megérteni?

vagyok59 2010.03.30. 16:21:54

Rutin. Az ilyenek jelentik fel a dokit, ha mégis terhes lesz.

A vizsgálat meg azért lett ilyen, mert ez 5 perc, az ultrahangra viszont várakozási lista van. (Akkor meg az lett volna a baj, hogy mire sorra kerülsz, már késő).

napalm 2010.03.30. 16:23:41

@lúzer_:
talán a zárt méhszájat.

[c] 2010.03.30. 16:24:47

@Hkacsa: Valami felett elsiklottam? Hol írta, hogy nem védekezett?

napalm 2010.03.30. 16:25:01

amúgy szerintem igaza van a posztírónak.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.03.30. 16:28:02

@truthw: hátrább az agarakkal.
Én sem hagynám, hogy egy tökidegen doki turkáljon bennem.
Nyilván a postíró fiatal hölgynek is megvan a saját nőgyógyásza, akihez el tud menni rendelési időben, ha szükségét érzi.

Éjszaka egy nyűgös ügyeletes nőgyógyász ne akarjon már bennem turkálni egy esetleg félresikerült védekezés miatt!!!
A csajnak igaza volt. Én sem hagytam volna magam.

fourgee 2010.03.30. 16:28:43

Bsszátok meg, ti csak fekete és fehér dolgokat láttok? Középen ott a szürke! Egyik oldalnak sincs igaza, középen van az igazság...

Még1x: hadd legyen már mindenkinek joga dönteni a saját testével kapcsolatban és erre az esetre nyilatkozat aláírásával meg kell védeni az egészségügyi dolgozókat!

:)

Mária 2010.03.30. 16:29:49

@fourgee:

"alul meg a páciens aláírása, hogy "nem járultam hozzá a vizsgálathoz, esetleges terhesség esetén a tabletta magzatkárosító hatásáért vállalom a felelősséget, nem perelhetem sem az orvost, sem a kórházat"

OK, feltéve ha a rossz döntésével kapcsolatos összes ANYAGI jellegű következményt is vállalja.

És nem a TB-hez megy sírni, hogy kell neki a műtét, vagy a táppénz, vagy a támogatott gyógyszer, vagy az emelt összegű családi a beteg gyerek után - nem tudom, mik lehetnek az okoskodás következményei és mibe fájhat mindez anyagilag, de biztos nem húszforintos kiadásokról, jövedelemkiesésről van szó.

tommybravo 2010.03.30. 16:30:29

@Mária: Nem vagyok senki ügyvédje, szóval készséggel elismerem, ha igazad van. Ehhez viszont érvelned kellene. Kérlek, tedd meg ezt.

@Mille38: Először is, nem vagyok szülészorvos, mégis hallottam terhesség alatt mentruáló nőről, így nem is tartom lehetetlennek. Csak valószínűtlennek. A beidézett gyógyszer (talán túlzás annak hívni, hiszen nem egy betegségre van kitalálva) magzatelhajtásra alkalmatlan. Ez igaz, tudomásom szerint ezek a tabletták pont arra vannak kitalálva, hogy ne ágyazódjon be a méhfalba a megtermékenyült petesejt. Amint az megtörténik, onnantól hatástalan a bogyó, ezért kell az "esemény" után minél hamarabb orvoshoz forulni. Ha a hölgy terhes lenne "korábbról", az semmit nem befolyásolna, legfeljebb néhány hét múlva tudhatná, hogy mikor NEM lett terhes. De itt is felmerül: ha a hölgy egy félresikerült védekezés után orvoshoz fordult, miért ne tett volna így korábban is?

kékelefánt 2010.03.30. 16:34:40

@fourgee: joga van eldöntenie, és élt is ezzel a jogával. Szerintem nem ez itt a probléma.

petya.bacsi 2010.03.30. 16:36:53

@kékelefánt @kekecke: ez szerintem erősen aggályos. OK, hogy adminisztrációt végez, de vannak bizonyos helyzetek, amikor még az orvos előtt sem könnyű levetkőzni. A doki orvos, orvosi titoktartás köti, de egy asszisztenst?

Sajnos a legtöbb orvosi rendelőben még a paraván mögé történő menekvés sem lehetséges, mivel nincs paraván :S

Mondjuk én már osztottam ki és hajtottam ki asszisztenst.

szabidoki 2010.03.30. 16:39:21

@petya.bacsi: épelméjű orvos nem csinál nőgyógyászati vizsgálatot egyedül, tanú nélkül. Tudom, hogy létezik a jelenség, nem kell beírni, de nagy butaság, ugyanis ha feljelent a drága beteg, hogy a doktor vizsgálat közben molesztált, akkor, ha egyedül volt az ember, nem tud védekezni, ha meg ott volt a nővér, az azonnal megmondja, hogy nem történt ilyesmi.
Megvizsgálni is azért akarta a kolléga a hisztis nőszemélyt, hogy kizárja a későbbi panaszkodás lehetőségét - erről már írtatok.
Ami meg a tudom, hogy terhes vagyok, vagy sem, nos erről számtalan történet van, amikor nem vette észre jódarabig a nő, hogy terhes, nemegyszer már az abortusz ideje is elmúlt, mire kiderült, hogy jön a gyerek.
Nekem személyesen is volt egy esetem, amikoris bejött éjjel az ügyeletre egy ötvenvalahány éves nő, hogy fáj a hasa, nézzük már meg. Ahogy levetkőzött, azonnal látszott, hogy vagy terhes, vagy cikket fogok írni gigantikus hasfali sérvből, kérdeztük is a nővérrel, hogy esetleg nem-e terhesnek tetszik lenni, de határozottan tagadott, elmondta, hogy három gyereke van, tudja, hogy milyen a terhesség, rendesen menstruál, és nem is volt pasival már évek óta. Megnéztem a hasát, szép nagy volt, feszült, de magzati szívhangot én nem hallottam, ez persze lehet azért, mert nem vagyok nőgyógyász, nem volt korrekt műszerem hozzá, elhalhatott a magzat, stb. Lényeg, hogy beküldtem a sürgősségire, hogy nézzék körbe, egy óra múlva telefonáltak, hogy született egy keresztfiam :)

VOGAben 2010.03.30. 16:39:51

Az esemény utáni hagyományos, és az "abortusz"tabletta piszkosul nem ugyanaz. Évente egy vizsgálat mindenkinek javasolt aktív korától kezdve. Főleg, hogy a HPV ellen az óvszer sem véd meg. A megyei kórházakról van fogalmam. Azokban szinte minden évben emelkedik a későn felfedezett és már nem gyógyítható, időközben meghalt méhnyakrákos lányok száma, akik 24-30(!) évesek voltak.

Na például ezért nem árt, ha bekukkant a doki, főleg ha össze vissza kefélget a kis páciens.

szabidoki 2010.03.30. 16:40:32

@petya.bacsi: az asszisztenst is köti a titoktartás, a munkaszerződésében benne van.

fehso2 2010.03.30. 16:44:33

Azért kell megvizsgálnia a dokinak, mert, ha mondjuk 13 hetes terhes vagy, akkor nem adhatja ki a receptet, nehogy kinyírd a gyerekedet.

Amúgy meg húzzatok kotont,és nem kell majd a henteshez járnod!

"Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni" - haha, akció előtt kellene

Sanima 2010.03.30. 16:45:13

Nem értem a nagy kirohanást. És akkor mi van, ha megvizsgálja az orvos? Az olyan szörnyű? Csak mert én is járok nőgyógyászhoz, de sosem jöttem még ki zokogva azért, mert milyen borzasztó volt a vizsgálat.Benyúlnak, igen. Nem kellemes. De max. egy perc, és ez egy orvosi vizsgálat. Túl lehet élni...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2010.03.30. 16:45:45

Csak én érzem úgy, hogy ez a post egy mondvacsinált baromság.
Szerintem semmi furcsa nincs benne, ha egy orvos mielőtt feliratnak vele egy gyógyszert meg akar vizsgálni, sőt. Azt pedig hogy mely gyógyszer veszélyes és melyik nem, ne a posztíró akarja megszakérteni.

tommybravo 2010.03.30. 16:47:58

@fehso2: Te elolvastad egyáltalán a cikket? Benne van (igaz, angolul), hogy a meglévő terhességet a tabletta nem befolyásolja. És a hölgy NEM akar gyereket, tehát ha lenne egy 13 hetes benne, valószínűleg (1) tudna róla, (2) amint megtudná, elvetetné. Arról már nem is beszélve, hogy fogalmad sem lehet a cikk alapján, hogy miért volt szüksége a tablettára. Ostoba vagy.

C4rt3r 2010.03.30. 16:48:57

Majd akkor okoskodjál felelősségteljes döntésekről, ha tudsz aktus előtt és közben védekezni, nem utána!

fehso2 2010.03.30. 16:53:58

@tommybravo:
Elolvastam, bár az angol részt nem. Oké.
Ettől függetlenül, ha ez a szakmai protokoll, ami alapján kell eljárni a vizsgálat során, akkor nincs mese.
Én ki is dobtam volna.

Gumineaux 2010.03.30. 16:55:12

@Sanima: "Az olyan szörnyű?"
Igen, tudják úgy csinálni, hogy szörnyű legyen...
"Csak mert én is járok nőgyógyászhoz, de sosem jöttem még ki zokogva azért, mert milyen borzasztó volt a vizsgálat."
Akkor neked nincs ilyen tapasztalatod. Szerencsére.
Nekem volt, 19 éves koromban. Nagyon megalázó, és azóta eléggé bizalmatlan vagyok az orvosokkal szemben.

[c] 2010.03.30. 16:57:19

@VOGAben: Valóban, de nem ilyenkor, hanem a rendes évenkénti szűrővizsgálat során.

[c] 2010.03.30. 16:58:22

@fehso2: Még mindig nem válaszolt senki, tehát megkérdezem: hol írta, hogy nem védekezett?

[c] 2010.03.30. 17:00:03

@sagia77: "Szerintem semmi furcsa nincs benne, ha egy orvos mielőtt feliratnak vele egy gyógyszert meg akar vizsgálni, sőt."
Csak éppen nem sok értelme van, szvsz.
Egy vizeletvizsgálat többet érne, bár ahhoz idő kell, tehát a páciens kifuthatna az időből.

veny 2010.03.30. 17:00:29

Mindenki sokkal jobban járt volna, ha a kórház zaklatása helyett hasbafejeled magad háromszor, majd legalább annyira bebaszol, mint azon a bulin, ami miatt mentél.

A doki valóban hülye volt, ugyanis vizsgálat nélkül soha semmilyen receptet nem szabadna kiadni, különöse a magadfajta henteseknek nem. Még másnak adod be, amekkora paraszt vagy.

tommybravo 2010.03.30. 17:00:44

@fehso2: De az is kiderült a cikkből, hogy más magyar orvos nem ezt a protokollt követi. Sőt, az is kiderült (az angol BBC-cikkből), hogy máshol egyáltalán nem kell orvoshoz menni, csak egy kérdőívet kitölteni a neten. Tehát máshol szintén feleslegesnek találták a részletes kivizsgálást.

[c] 2010.03.30. 17:02:21

@SzaboG: Még mindig nem válaszolt senki, tehát megkérdezem: hol írta, hogy nem védekezett?

[c] 2010.03.30. 17:04:03

@veny: Megjegyzem, amikor nekem szükségem volt ilyen méregre (igen, védekeztünk, mielőtt valami okos letámadna ezzel), nem volt vizsgálat, csak feltettek kb. két kérdést.
Szóval, ez csak a magyar protokoll, és ezek szerint pusztán elv, nem mindig a gyakorlat.

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 17:05:22

mivel elsőként reagáltam, kiváncsi voltam, hányan küldenek el a p*csába. mégis úgy látszik, elég sokan gondolják, hogy a cikk irója egy arrogáns picsa. újra elolvastam, és most is csak azt tudom mondani: ha orvos lennék, ilyet én is határozott mozdulattal hajitanék ki a rendelőből.
hiába van benne a leirásban, hogy a már meglévő magzatot nem kárositja... hány gyerek van aki betegen születik, és nem tudják mire fogni. ha beteg gyereked születne, te lennél az első, aki pereskedne a kórházzal meg az orvossal, mert te azt is jobban tudod. micsoda idita vagy, Istem.
ha meg annyira okos.. menjél külföldre, rendelj interneten...

Gumineaux 2010.03.30. 17:06:37

@lúzer_: Nem írta, hogy védekezett-e vagy sem. Sürgősségiről volt szó, tehát NEM az az eset állt fent, hogy NORMÁL rendelés keretében íratott volna valamilyen, naponta szedendő fogamzásgátlót.
Arról van szó, hogy az illető valamilyen okből kifolyólag _egyszeri_, _sürgősségi_, gyors és biztos megoldásra szorult. De ez, úgy látszik, nem sok embernek jutott el a tudatáig.
Legkevésbé a gyilkosozó versenyzőnek. LOL

szemiramisz 2010.03.30. 17:09:14

Kedves levélíró!
Az, h nem menstruálsz, még nem biztos jele annak, h nem vagy terhes. Az, h az orvos meg akart vizsgálni, nem negatívum, örülj, h egy füst alatt túl vagy rajta, esetleg, ha valami bajod van, talán így hamarabb kiderül, s talán lehet segíteni is rajta. Tudod, a hozzád hasonló "felelősen" gondolkodó nők, csak ilyenkor jutnak el az ambulanciára, (nyilván, az nem érdekel, ha méhnyakrákod van, vagy mégiscsak terhes lehetsz, esetleg valamilyen fertőzést szedtél ösze)- tehát a doktor részéről tényleg felelős a gondolkodás, h megvizsgál. Továbbá tájékoztatlak, h az eseméyn utáni tabletta hormontartlma többszöröse a fogamzásgátló tablettáénak - ha elolvasod ezt a betegtájékoztatót is, láthatod, milyen mellékhatásai lehetnek...Ha kérdésed van, állunk rendelkezésedre. Ja, még valami: ha nem vizsgál meg az orvos, akkor most valószínűleg az lenne a bajod...

tommybravo 2010.03.30. 17:10:29

@total eclipse: Remélem, az lejött a cikkből, hogy az író NEM akar gyereket. Tehát a gyógyszer hiába károsítaná a tesztek és minden tudományos háttér ellenére is a magzatot, ő azt NEM akarná megtartani.

lüke 2010.03.30. 17:10:38

a tudatlanság elkerülésére:
www.morningafterpill.org/
www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/facts/morningafterpill.htm

Seite weiterempfehlen
Notbremse: Die Pille danach
Frauen, die während ihrer fruchtbaren Tage mit einem Mann geschlafen haben ohne zu verhüten, können mit der "Pille danach" eine ungewollte Schwangerschaft noch verhindern. Durch eine kurzzeitige Hormonbehandlung wird innerhalb einer Woche eine Blutung ausgelöst.

Es gibt verschiedene Präparate - Östrogen-Gestagen Kombination oder reine Gestagen-Präparate. Das Präparat kann aber nur wirken, wenn die ersten beiden der insgesamt vier Tabletten innerhalb von 48 bis 72 (je nach Präparat) Stunden nach dem ungeschützten Geschlechtsverkehr eingenommen werden. Frauen in einer solchen Notsituation können sich an ihren Frauenärztin oder ihren Frauenarzt, die Ambulanz einer Frauenklinik oder eine Pro Familia Beratungsstelle wenden (die Präparate sind rezeptpflichtig!).

In ca. 75 - 99 % der Fälle verhindert die Methode den Eintritt der Schwangerschaft. Je früher die Hormongabe erfolgt, desto größer ist Zuverlässigkeit der Methode. Blutungsstörungen, ein Spannungsgefühl in den Brüsten und Übelkeit sind die häufigsten unerwünschten Nebenwirkungen. Für den regelmäßigen Gebrauch ist die Pille danach nicht geeignet.

Welchen Unterschied gibt es zwischen dem medikamentösen Schwangerschaftsabbruch und der postkoitalen Kontrazeption? Während die sogenannte "Abtreibungspille" eine bereits eingetretene Schwangerschaft beendet, verhindert die postcoitale Pille die Einnistung der befruchteten Eizelle. Auch die pharmakologische Zusammensetzung ist eine völlig andere. Der medikamentöse Schwangerschaftsabbruch erfolgt mit dem Antigestagen Mifepriston, während die postcoitale Pille ein Gestagen oder eine Östrogen-Gestagen-Kombination enthält. Die Pille danach kann eine existierende Schwangerschaft nicht beenden.

Innerhalb von fünf Tagen nach ungeschütztem Geschlechtsverkehr kann eine Schwangerschaft auch durch Einlegen einer Spirale verhindert werden.

szemiramisz 2010.03.30. 17:10:53

Bocs: az elején: az, h menstruálsz...

szemiramisz 2010.03.30. 17:12:28

@tommybravo: Bocs, de abortuszra a terhesség 12. hetéig van lehetőség...szóval, ha ezen túl van, már ki kell kihordania a gyermeket.

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 17:14:32

@tommybravo: nem akarná megtartani... a neved alapján pasi vagy... van egy 2 hónapos terhessége, amiről nem tud (sok nő nem tud). egy hónap múlva kiderül, hogy még mindig terhes, de károsodott a magzat, de mondjuk már nem tudja elvetetni... akkor mi a frászt csinál, azonkivül, hogy 'kihaénnem' stilusban ismét mindenkit kioszt. mondjuk, a változatosság kedvéért angolul...

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 17:15:50

@lüke: végre egy német okostojás... lehetne még oroszul, olaszul, szerbül valaki?

veny 2010.03.30. 17:16:17

@kekecke: "Nyilván a postíró fiatal hölgynek is megvan a saját nőgyógyásza"

Ha csak őbenne bízik, mi a kárikittyomot keres másnál?
Vezekel? :)))

lüke 2010.03.30. 17:16:29

keveritek a Mifepristont
a
Myfegyne- prosztaglandinnal

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 17:16:45

szerintem a pasik, és az idióta, mindenttudó, kihanénnem nők inkább ne kommenteljenek... épp elég a poszt irója...:)

[c] 2010.03.30. 17:16:53

@szemiramisz: "az eseméyn utáni tabletta hormontartlma többszöröse a fogamzásgátló tablettáénak"

Tehát szedje inkább azt?
Hát, nem tudom.
Pro? Kontra?
Az óvszer esetében a "kontra" többek között az, hogy az efféle esetnek (miszerint esemény utáni tablettát kell bevenni) nagyobb a valószínűsége. Ellenben ha nem kell, akkor jóval kevésbé egészségkárosító, mint a hormonális fogamzásgátlás, és a nemi betegségek ellen is véd (szakszerű használat mellett).

Kinek mi... Én maradok az óvszernél.

zoldborso 2010.03.30. 17:17:00

Épp a hetekben voltam esemény utáni tablettáért a 18 éves lányommal (neki) egy budapesti kórház nőgyógyászatán, és nagyon kedvesen, készségesen, minden vizsgálódás nélkül felírták nekünk a gyógyszert. Három percet voltunk bent, kb. 5 perc várakozás után(üres volt a váró), nem adtunk pénzt, tökéletesen elégedetten távoztunk.

Asszem a posztíró és sorstársai egy perverz vadbaromba botlottak bele. Sajnos tudom, ilyenek is vannak.
A fentieket csak azért írtam le, hogy igazoljam, nem mindenütt megy ez így, tehát valószínűtlen, hogy az orvos igazat mondott, amikor arra hivatkozott, hogy elkerülhetetlenül kötelessége vizsgálatot végezni.

lüke 2010.03.30. 17:17:58

@total eclipse:
persze a wikiben csak átnyomod a nyelveket
nekem mindegy:)

Szerencsére Pozitív · http://szerencserepozitiv.blog.hu/ 2010.03.30. 17:18:52

még Marokkóban is csak bemész a patikában és annyi zsákkal vehetsz sürgősségit, amennyivel akarsz.
a magyar rendszer nevetséges.

fehso2 2010.03.30. 17:19:27

@lúzer_: Ez logika.
Segítség a megoldáshoz: Akció után max 3 nappal be kell venni ezt a tablettát.)

szemiramisz 2010.03.30. 17:19:46

@lúzer_: Ki mondta, h szedje azt? Az esemény utáni tabletta, tudatlan barátom, kizárólag sürgősségi fogamzásgátlásra való, rendszeresen nem szedhető. A gyógyszergyártók célja évek óta, h minél alacsonyabb hormontartalmú tablettákat fejlesszenek ki, hiszen minél alacsonyabb a hormontartalom, annál kevesebb a mellékhatás.

veny 2010.03.30. 17:20:08

@tommybravo: "a meglévő terhességet a tabletta nem befolyásolja"

Ez ebben a formában baromira nem igaz.
Annyit mond összesen a doksi, hogy nem hatásos rá (nem hajtja el), ugyanakkor olyan teszt nincs (és érthető okokból nem is lesz), hogy károsítja-e a magzatot a vegyszer. Ebben a korai szakaszban nem lenne meglepő, hogy igen.

lüke 2010.03.30. 17:20:58

silence is golden,
söt posztot se írjatok:)
a dieu:)

veny 2010.03.30. 17:21:14

@lúzer_: Attól, hogy a te dokid nem dolgozott, más se tegye?

fehso2 2010.03.30. 17:22:09

@tommybravo: Hát, ott meg ez a rend.

zoldborso 2010.03.30. 17:24:04

@petya.bacsi (de nem csak neki írom, hanem minden hülyepicsázó vadbaromnak):

Jaj de okos és tekintélytisztelő itt mindenki!
A szakadtgumis indiánviccet nyilván egyikőtök sem hallotta még, ugye?
És ugye minden orvos olyan erkölcsös és tévedhetetlen, hogy csak na! És szépen szót kell fogadni neki, mert Ő mindig jót akar. No meg a szomszéd bácsi is, és a papbácsi meg főleg!

A férfiakon még nem is csodálkozom annyira, mert ők ugye nem tudják, milyen tud lenni egy nőgyógyászati vizsgálat, de a nők ilyetén hozzászólásain végképp lehidalok. Hát ha nektek az a perverziótok, hogy idegen férfiakkal kotorásztattok az alfeletekben ha teljesen indokolatlan akkor is, akkor csak nyugodtan. Mindenesetre vannak még olyan nők, akiknek jutnak másfajta örömök is az életben, és nincsenek erre rászorulva...

tttthhh (törölt) 2010.03.30. 17:24:15

@veny: 2010.03.30. 17:16:17
"Ha csak őbenne bízik, mi a kárikittyomot keres másnál? "

hétvégi ügyeletről nem hallottál? mivelhogy sürgősségi ellátásról van szó...

Frakk_a_macskák_réme · http://multipedia.hu/page/ajanlo/ 2010.03.30. 17:24:39

az a nő egy idióta, aki azt hiszi, hogy az aznapi kétszáztizenkettedig pinát jókedvéből nézné meg a doktor, és nem azért hogy az ő érdekét szolgálja.

Mi lesz az esetlegesen meglevő magzattal, ahhoz senkinek semmi köze mentalitás meg egy felháborító űbertahóság, kívánom, hogy "a saját testemmel azt csinálok amit akarok" duma mintájára, jöjjön egy 110 kilós kozák vitéz aki saját testével épp azt csinálja, hogy téged nekifutásból seggberúg a szappanos gumicsizmával.

A magzat emberi lény voltának tagadása ugyanis kényes kérdés - a büntetőjogi határvonal elismerten csak egy mesterséges csinálmány - és az is biztos, hogy ilyen sommás kijelentésekkel nem lehet a felelősséget letudni.

Hogy én is sommás legyek: nem kellett volna védekezés nélkül dugni kéremszépen, és az emberölés akkor is bűn, ha nem hallom sikoltozni és nem látom vergődni az áldozatot.

veny 2010.03.30. 17:25:59

@Szerencsére Pozitív: "még Marokkóban is"

Ki tart vissza?

sulcus (törölt) 2010.03.30. 17:26:11

Nem tom észre vehető volt e,hogy az "irományban" többször is kihangsulyozta az öntudatos "hölgyike",hogy az orvosnak hentes arca volt?!
Persze,ha egy csini orvos lett volva,most nem ide ír,hanem az MSN-en dicsexik barátnőinek,hogy egy kúrva jó csávó orvos nyúlt be neki és alig várja,hogy újra mehessen hozzá vizsgálatra.
Bezzeg amikor a diszkóban a klótyón megkúratta magát(valószínüleg nem egy hentesképűvel)nem zavarta,hogy ki és miért turkál a hüvelykéjében.
A betegjogi képviselő meg majd kirúgatja az orvost és a castingon felvesz helyette egy jóképű fiút,nehogymár hentesképpel nyúkájjanak máá az ilyen tetves ribancokban!!!

zoldborso 2010.03.30. 17:26:36

@veny: Ez is milyen akadémikus vita. A posztoló nyilván ELVETETNÉ azt a magzatot, úgyhogy nem mindegy???????

No meg az is szépen elkerülte a figyelmeteket, hogy azt javasolta, alternatívaként fel kéne ajánlani egy vizeletvizsgálatot.
Elárulom a sok nagyokosnak: tapintással sokkal kevésbé megbízható egy korai terhesség kimutatása, mint vizeletvizsgálattal.

veny 2010.03.30. 17:28:13

@zoldborso: "A szakadtgumis indiánviccet nyilván egyikőtök sem hallotta még, ugye?"

Ja, az nem rossz.
Meg tudok egy nagy csomó szőkenőset is... :-P

fourgee 2010.03.30. 17:28:33

@Mária: "OK, feltéve ha a rossz döntésével kapcsolatos összes ANYAGI jellegű következményt is vállalja."

Ez rossz hozzáállás. Ebből a szemszögből mindenkinek vállalnia kellene anyagilag...

Vállalják a dohányosok is, mert tudatosan károsítják testüket? Vállalják azok akik közlekedési balesetet szenvedtek, mert ha gyalog mentek volna, akkor megússzák? Vállalják az allergiások, akik vehettek volna marha drágán adalékanyag mentes élelmiszereket, ők mégis az átlag árú élelmiszereket vették meg, amik allergiát okoztak náluk? Vállalják azok, akik megégtek a házukban, mert miért nem laktak kőházban, amiben nincs gyúlékony anyag? Mert ezek mind olyan dolgok, amikben magunk dönthetünk, mégis a veszélyesebbet választjuk...

zoldborso 2010.03.30. 17:29:45

@tommybravo: aki nem szedhet pirulát, az többynire esemény utánit sem vehet be (lehet, hogy vannak kivételek, én nem tudok róluk)

tttthhh (törölt) 2010.03.30. 17:30:01

@Frakk_a_macskák_réme:

nna, még egy, aki nem tud olvasni

ha vennéd a fáradtságot átfutni a kommenteket, mielőtt írsz, nem tennél fel ostobakérdéseket. Tehát: védekezés_esetén_is_lehet_szükséged_sürgősségi_tablettára_. Például, ahogy fentebb már többször írták, elszakadhat az óvszer.

veny 2010.03.30. 17:30:42

@liderc8: "hétvégi ügyeletről nem hallottál? mivelhogy sürgősségi ellátásról van szó"

Erre szokták azt mondani, hogy az ember vagy gondolkozik, vagy nem, harmadik út nincs.

Normális maszek ad telszámot, nem normálist meg minek fizetni?

[c] 2010.03.30. 17:30:55

@szemiramisz: "Az esemény utáni tabletta, tudatlan barátom, kizárólag sürgősségi fogamzásgátlásra való, rendszeresen nem szedhető. "

És hol írtam ennek ellenkezőjét, okos barátom?
Én arról beszéltem, hogy a "dugunk össze-vissza, oszt' majd bevesszük a tablettát" hozzáállásnak a fogamzásgátló tabletták mellett a rendszeres óvszerhasználat is megfelelő alternatívája. Bizonyos szempontból nagyobb, bizonyos szempontból kisebb kockázattal.

vanna 2010.03.30. 17:31:03

@TGV: ez így is van, az esemény utánit 72 órán belül kell bevenni, és állítólag jobb lehetőleg minél előbb...ki írt mást?

veny 2010.03.30. 17:32:20

@zoldborso: "A posztoló nyilván ELVETETNÉ azt a magzatot, úgyhogy nem mindegy?"

Nem.
Egyrészt nem biztos, hogy odatalál időben, másrészt mi többiek fogunk az ő baromságáért fizetni.

kicpah 2010.03.30. 17:32:45

HAHAHA!
Persze hogy a posztiro a hulyepicsa, kimas?
Aki megdugta ott sem volt, ugye?
Es persze hogy nem vedekezett, hisz a gumi sose szakad el, csuszik el.
Es egyebkent is hogy mer szexelni?
Kurva mind!

En is voltam mar ilyen bogyoert, ketszer. Egyszer Angilaban: ott a gyogyszertarban alairattak velem egy papirt hogy tudom hogy mit csinalok, es tisztaba vagyok a kovetkezmenyekkel.
Egyszer Irorszagban: itt a haziorvos megmerte a vernyomasom, es alairattak velem egy papirt hogy tudom hogy mit csinalok.
Tudos, budos pibanc vagyok en is. En kerek elnezest, hogy letezem.

2010.03.30. 17:33:13

amikor a barátnőmnek szüksége volt ilyen (óvszerszakadás miatt), a nőgyogyinál kijött az aszisztens, kérni a tajkártyákat. odaadta, és a néni kérdésére elmondta, mire lenne szüksége. sosrn kívül fogadták, és 2 perc után ki is jött, kezében a recepttel. bent annyi történt, hogy rákérdezett a doki, mi történt. 2007 újpesti sztk

veny 2010.03.30. 17:34:24

@zoldborso: "az is szépen elkerülte a figyelmeteket, hogy azt javasolta, alternatívaként fel kéne ajánlani egy vizeletvizsgálatot"

Ez extra méretes baromság, ne is haragudj.

A vizeletvizsgálat kb. pont akkor kezd hatékony lenni, amikor az utánibogyóval már késő.

zoldborso 2010.03.30. 17:36:40

@total eclipse: Te is milyen rohadtul tudod a frankót öregem!
1. hogy mit tenne a másik ember, akit feltehetően az életben nem láttál, és semmit nem tudsz róla azon kívül, hogy jelenleg nem akar gyereket semmiképpen
2. hogy az orvosoknak joguk lenne kihajítani bárkit is rendelőből, aki kétségbe vonja a jogukat ahhoz, amihez NINCSEN joguk!!!

Elárulom: még az gyümölcsök héjján megtapadt
növényvédőszerek is okozhatnak fejlődési rendellenességet...
Továbbá Magyarországon az orvosokat még NYILVÁNVALÓ műhibák esetében sem nagyon sikerül felelősségre vonni, nemhogy ilyenkor.
Aláíratják a rendelőben, hogy felvilágosítottak az esetleges kockázatokról, és a saját felelősségedre (kiskorú esetében a kísérő szülő felelősségére) vetted be a szert! Gondolkozzál már, hogy lehetne az orvost beperelni??????????

tttthhh (törölt) 2010.03.30. 17:36:42

@veny: igen, jó esetben fizetek egy magándokit, akkor jogos, amit mondasz, de rossz esetben meg sztk-rendelőbe járok, ahol szintén van lehetőség arra, hogy magam válasszam meg az orvosomat, viszont őt nem szívesen hívnám fel vasárnap délelőtt.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.03.30. 17:36:50

Hmm, micsoda téma, mi mindennek elmondják a poszt tolót...

Gondolom ezen okosok 80%-a hímnemű humanoid (embernek azért nem nevezném őket.)
Vajon ők mennyire örülnének, ha a kedves drága doktor úr könyékig turkálna a seggükben, mert hátha a prosztatájával van a gond, ha fáj a lába, és utána mindenki lehülyézné őket, mert mi az a 2 perc, és amúgy is van vazelin.... ?

veny 2010.03.30. 17:36:57

@fourgee: "Ez rossz hozzáállás. Ebből a szemszögből mindenkinek vállalnia kellene anyagilag..."

Nem, ez a jó hozzáállás, és valóban mindenkinek vállalnia kellene a felelősséget a saját baromságaiért.

Az más kérdés, hogy erre "valamiért" nincs elsöprő népi igény...

fourgee 2010.03.30. 17:37:15

@veny: "Egyrészt nem biztos, hogy odatalál időben, másrészt mi többiek fogunk az ő baromságáért fizetni."

Dohányzol? Ha nem, én akkor sem akarok a dohányosok baromságaiért fizetni... Meg menjen mindenki gyalog, akik autóbalesetben sérültek meg, azok után nem akarok fizetni.

(a fenti dolgot természetesen nem gondolom komolyan, de amikor valaki valakit így megkülönböztet, az már kettős mérce)

zoldborso 2010.03.30. 17:39:43

@veny: csakhogy az orvos nem azt a terhességet akarta kizárni, ami ellen a csaj kérte a bogyót, hanem egy esetlegesen fel nem ismert korábban kialakult terhességet.
Hiszen azt a terhességet, ami ellen bogyót kért nem érdemes a baba érdekeire hivatkozva védeni, csak olyan terhességnél jön ez számításba, amire a bogyó már nem hatna megszakítóként.

(Tudod Te még egyáltalán, hogy miről vitatkozol???
Mert ahogy elnézem az értelmi képességeid elég csekélyek.)

veny 2010.03.30. 17:40:36

@szmoker /segílyes/: A postíró lába volt terhes? :)

fourgee 2010.03.30. 17:43:58

Egyébként meg nem csodálkozom a post író bizalmatlanságán. Egyik ex barátnőm még annak idején nem volt nőgyógyásznál, ketten együt felkerestünk egyet. Mivel nem volt bőbeszédű, én voltam a magyar hangja :).

- Tehát mit tudna ajánlani?
- Csak a tabletta nyújt 100% védelmet, az óvszer nagyon megbízhatatlan.

Eltelt 5 perc ilyen kérdez-felelekkel, amikor feltettem az utolsó kérdést:

- És mi van ha a vizsgálatok alapján kiderül hogy nem szedhet hormontartalmú készítményt?
- Akkor ott van az óvszer, az teljesen megbízható, 100% védelmet nyújt.

Na, ekkor arra gondoltam, hogy "a qrva anyád, legalább ne mondanál ellent magadnak". Ha csak egyfélét mondott volna, akkor megbíztam volna a véleményében, de így hogy totál ellentmondott... 5 perc alatt azért csak nem változik ekkorát a világ. Mondta volna, hogy megfelelő használat mellett a gumi is jó védelmet nyújt, vagy valamit, de hogy totál az ellenkezőjét mondja annak amit 5 perccel előtte...

[c] 2010.03.30. 17:45:44

@fehso2:
Nyilván síkhülye vagyok, de nem értem az összefüggést.

(a) Mancika óvszerrel dug, óvszer kiszakad, Mancika esemény utáni tablettát bevesz.
(b) Mancika óvszer nélkül dug, Mancika esemény utáni tablettát bevesz.

A posztoló csupán annyit írt: "sürgősségi fogamzásgátlásra volt szükségem". Azt nem, hogy melyik eset áll fenn.

veny 2010.03.30. 17:46:40

@zoldborso: Jogos, korábbira lehet jó a pisicsík.

Egyébként egész konkrétan meg vagyok győződve róla, hogy épp neked lenne szükséged némi gyorstalpalóra, de nem baj, nem lesz csalódás, ha kihagyod ezt is.

zoldborso 2010.03.30. 17:48:42

@total eclipse:
Igen, kedves Eclipse, vannak ilyen szerencsétlen esetek, de szerencsére ritkák.

Ha jól sejtem, Te még soha nem tettél olyasmit, ami utólag súlyos hibának bizonyult, és biztosan SOHA nem is fogsz.
(Talán személyesen a JÓISTENT tisztelhetjük benned?)

Akárhogy is, kívánom neked, hogy soha ne történjen veled semmi olyasmi, amitől lekívánkoznál a magas lóról, hogy csendben szégyelhesd magad a sarokban, mert ott fent, sokkal kényelmesebb és kellemesebb. Elvégre is, mindenki volt egyszer 13 éves, és biztosan tudta, hogyan kell élni...

[c] 2010.03.30. 17:48:55

@Frakk_a_macskák_réme: Még mindig nem tudjuk, hogy védekeztek-e. Kulcsszó: lyukasgumi.
Továbbá felhívom a figyelmet arra, hogy a védekezés két ember felelőssége.

Médium · http://www.gyonas.blog.hu 2010.03.30. 17:49:43

A posztoló nagyon talpra esett volt, őszinte elismerésem!

veny 2010.03.30. 17:49:48

@fourgee: "Dohányzol? Ha nem, én akkor sem akarok a dohányosok baromságaiért fizetni... Meg menjen mindenki gyalog, akik autóbalesetben sérültek meg, azok után nem akarok fizetni. "

Nem dohányzom és nincs kocsim, viszont igen komoly TB-t fizetek.

Egyéb igények? :)

zoldborso 2010.03.30. 17:51:50

@kultúrterrorista:

Nagyon egyetértünk, egy kivétellel: bizony van olyan, hogy valaki nem veszi észre, hogy terhes. Két nőt is ismerek, aki csak a 12. hét után jött rá. Mindkettő meglehetősen intelligens és tanult ember. Az egyikük hat hónapon keresztül szabályosan menstruált. Akkor jött rá, hogy terhes, mikor elkezdett mozogni a gyerek. Ilyen is van. Azt mondták, hogy nem hitték volna el, hogy van ilyen, ha nem velük történik...

[c] 2010.03.30. 17:52:07

@veny: Pusztán arra utaltam, hogy nem általános az a vélemény/gyakorlat, hogy az efféle gyógyszer felírását mindenképpen vizsgálatnak kell megelőznie.

zoldborso 2010.03.30. 17:54:53

@fourgee: Lehet nyilatkozni, kell is. Manapság több papírt is aláíratnak veled, hogy értetted-e a felvilágosítást, elfogadod-e a kezelést, tisztában vagy-e ez esetleges mellékhatásokkal.
Légy nyugodt.

veny 2010.03.30. 17:55:39

@zoldborso: "Ha jól sejtem, Te még soha nem tettél olyasmit, ami utólag súlyos hibának bizonyult, és biztosan SOHA nem is fogsz."

Nyilván nemigen lelsz ilyen embert, nem reális elvárás.

Ugyanakkor a hiba elkövetése után nem mindegy, hogy a delikvens nekiesik mindenkinek maga körül, hogy hát nyilván ők tehetnek róla, de ha arról nem is, attól még szemetek és bűnösök mind, vagy esetleg magába száll kicsit, netán még tanul is az esetből...

[c] 2010.03.30. 17:58:49

@sulcus:
Szerintem legközelebb inkább böfögd ide, hogy "MNK", nehogy lefáraszd az agyad.

leone13 2010.03.30. 18:01:12

Szerintem Miskolcon egyszerűen ez a protokoll. Meg kell vizsgálni és kész. Nem tudom mit kell ezen kiakadni, védekezni kell bazz nem pedig utána fenyegetőzni.
Kizártnak tartom, hogy az orvos merő perverzióból akarta megvizsgálni. Látott az már eleget, még ha hentesképe van akkor is.

julia s 2010.03.30. 18:02:05

Kedves kommentelők-

Ha attól PICSA vagyok, hogy nem akarom, hogy ok nélkül turkáljanak a hüvelyemben, akkor leszek PICSA, ok.
Egy kis angol szövegen vagytok kiakadva (wikipedia copy-paste, olyan tanulmányokra utaló szöveg amelyek azt bizonyítják, hogy a tabletta nem károsít meglévő terhességet), és a lényeg felett siklott el a figyelmetek. Arról van szó, hogy megkérdőjelezik egy felnőtt nő (picsáknak is vannak állampolgári jogai)a saját teste feletti önrendelkezési jogát, ergo egy két lábon járó döntésképtelen inkubátornak néznek, invazív módon akarnak valamit vizsgálni amit lehet nem invazívan

(bocs, tételezzük fel, hogy valóban károsítja a magzatot a tabletta, de nyilvánvalóan azért veszem be, mert NEM akarok gyereket, ergo tökmindegy, hogy károsítja-e. 12 hetes korig legális az abortusz, egy 12 hetes terhességet kimutat a vizeletteszt, még ha én nem is tudnék róla, ami elég valószínűtlen), és ki se kérdeznek, mert minek is, úgyis "ők már mindent láttak" ie nem lehet a páciensben megbízni.

Ha a tabletta bevétele UTÁN nem menstruálok, akkor nyilvánvalóan veszek egy terhességi tesztet. Mivel a tabletta kb 80% hatékonyságú a betegtájékoztató szerint, nem értem, hogyan terhelhetné a felelősség a kórházat. Vagy a gyártót.

Ami itt a baj, hogy nem FELAJÁNLOTTÁK a vizsgálatot, a körülmények kikérdezése után, hanem utasítottak.

Most pedig linkelen a videót a vad buliról- vicc volt. Normális huszonéves lány vagyok, elszakadt a gumi, ennyi. Írtam, hogy össze-vissza keféltem? Nem. Akor miből gondoljátok? Mégis? Szeretném tudni.
(és ugyan számoljon már el makulátlan magánéletével az is aki itt fröcsög.)

Nem lehettem terhes, mert menstruáltam az eset előtt, és előtte nem éltem nemi életet egy ideig. (Nem kérdeztek erről, sem ti, sem az orvos mielőtt elkezdtetek picsázni. Azt is ideírhatom, hogy állandó barátom van, csak ritkán találkozunk. Ugye be kell számolni a nemi életemről vadidegnek, sőt a bankkártyakivonatom és az adóbevallásom is mellékelhetem) hollandiában illetve angliában éltem/élek, tudom hogy itt az esemény utáni tablettát recept nélkül adják, ki vannak rakva a poszterek a patikában. Ha 15+60 millió ember tudja biztonságosan használni recept és vizsgálat nélkül, akkor én is, ehhez a következtetéshez nem kell orvosi diploma. Le volt írva, hogy Angliaban eltem- nem magamat tartom okosabbnak, bocsanat paciens-baratabbnak, hanem az NHS-t. A sintérnek megéri vizsgálni- várhat a borítékra, elszámolhatja. Megakadályoztam, hogy a testem eszköz legyen, amin pénzt keresnek- ezért lennék picsa?
Vagy mert nekem nem mindegy, hogy egy vadidegen belenyúl-e a hüvelyembe? És nincs saját nőgyógyászom, ilyen nincs Angliában. GP-je van mindenkinek, aki továbbküldi specialistákhoz, ha szükség van rá.
Aláírtam volna egy sablonformulát, hogy saját felelősségemre utasítom vissza a vizsgálatot- nem ajánlották fel. Én kértem, hogy írják rá a kórlapra, mert nem akartam, hogy elszámoljanak egy vizsgálatot.

"Tudod, a hozzád hasonló "felelősen" gondolkodó nők, csak ilyenkor jutnak el az ambulanciára, (nyilván, az nem érdekel, ha méhnyakrákod van, vagy mégiscsak terhes lehetsz, esetleg valamilyen fertőzést szedtél ösze)- tehát a doktor részéről tényleg felelős a gondolkodás, h megvizsgál."

Hogyan kontraindikálja egy méhnyakrák teszt eredménye a sürgősségi tabletta használatát??? valóban nem érdekel a méhnyakrákszűrés(ritka rákra pontatlan teszt). Több férfi hal meg nyelőcsőrákban, pajzsmirigyrákban, illetve végbélrákban, mégse köti a háziorvos a torokfájás elleni antibiotikum felírását végbélvizsgálathoz. Miért nem?

"ha meg annyira okos.. menjél külföldre, rendelj interneten..."

Olvass mielott fröcsögsz. A Lloyds gyógyszertárlánc szallitja hazhoz, ennyi. Nem zuglaborban kotyvasztják. Rendeltem is volna, nyugi.

éS kedves kommentelők, nekem is lenne egy kérdésem-
ha most kimegyek venni egy üveg töményet/karton cigit, nem kéne a bolti eladónak is megvizsgálnia, nem-e vagyok terhes? Az én érdekem nemde? Mit tudja egy ilyen kis ostoba picsa mint én terhes-e..? Sőt miért legális fogamzóképes korú nőknek alkoholt és dohányt eladni? Mikor a tisztelt nőgyőgyász már "annyi mindent látott"?

A posztíró PICSA, aki azóta vett egy terhességi tesztet, nem terhes, de forog a gyomra

veny 2010.03.30. 18:02:10

@lúzer_: "nem általános az a vélemény/gyakorlat, hogy az efféle gyógyszer felírását mindenképpen vizsgálatnak kell megelőznie. "

Értettem elsőre is. :)

Szerintem nagyon egyszerű ilyen szempontból a helyzet: azért kapható kizárólag receptre a cucc, mert a jelenlegi hazai nagyokos nőgyogyók szerint mindenképp jó, ha lát orvos ilyenkor. A házidoki nyilván nem egyenértékű a szakorvossal, ő egy egyszerűbb szűrő, ha bármi okot lát rá, elzavar a szakihoz.

Persze ne álmodjunk túl nagyokat, pontosan tudom, hogy eme kies hazában mindenféle orvosoknál igen nagy divat a Dr. Bubó féle méltán híres módszer, miszerint "diktál a beteg, írja a doktor". Nem kéne...

[c] 2010.03.30. 18:03:39

@veny: Még mindig nem tudjuk, hogy védekezett-e.
Ha igen, akkor semmi olyasmit nem követett el, amiért magába kellene szállnia.

A vizsgálattól való idegenkedését is megértem. Szerintem egyszerűbb lenne aláíratni egy papírt, hogy "vállalom a felelősséget", miután figyelmeztették a lehetséges következményekre.

Viszont tény, hogy - a poszt stílusából úgy tűnik - ő maga adta meg az alaphangulatot, ő volt először arrogáns, az orvos és az asszisztens arroganciája pusztán az erre adott reakció volt. Pl. meg lehetett volna normális stílusban is kérdezni, hogy "doktor úr, feltétlenül szükséges a vizsgálat?"

veny 2010.03.30. 18:05:16

@julia s: "olyan tanulmányokra utaló szöveg amelyek azt bizonyítják, hogy a tabletta nem károsít meglévő terhességet"

Szövegértés karó, leülhecc.

veny 2010.03.30. 18:07:24

@lúzer_: "A vizsgálattól való idegenkedését is megértem."

Én nem.
Olyan nincs, mint a Mátyás királyos mesében, hogy el is megyek meg nem is az orvoshoz is meg nem is, aztán az kezeljen is meg ne is...

julia s 2010.03.30. 18:09:25

@veny:
bazmeg van idom trolloknak fogalmazni

[c] 2010.03.30. 18:09:29

@julia s: Na, végre. Legalább tudjuk, hogy védekeztél.

"Ugye be kell számolni a nemi életemről vadidegnek, sőt a bankkártyakivonatom és az adóbevallásom is mellékelhetem."

Szerintem túlzol. Oké, hogy kellemetlen, de fogd fel úgy, hogy többet foglalkoznak az egészségeddel, mint azokban az országokban, ahol csak úgy osztogatják az esemény utáni tablettát. Például tájékoztatnak, hogy hogyan kerüld el legközelebb az ilyen helyzetet. Nyilván nem vagy erre rászorulva, de sajnos mások esetleg igen. Nincs rád írva.
Legalábbis ez az elv, szvsz.

Persze az más lapra tartozik, ha a kapott információt arra használják fel, hogy ítélkezzenek, ez nem dolguk.

veny 2010.03.30. 18:10:57

@lúzer_: "Még mindig nem tudjuk, hogy védekezett-e"

Jogos.

"A vizsgálattól való idegenkedését is megértem."

Én nem.
Ez nem egy Mátyás királyos mese, hogy el is megyek orvoshoz meg nem is, és ő majd kezel is meg nem is...

"ő maga adta meg az alaphangulatot"

Pontosan.

[c] 2010.03.30. 18:11:04

@veny: De nem vagyok róla meggyőződve, hogy van értelme a vizsgálatnak. Oké, ha három hónapos terhes az illető, akkor az orvos észreveszi és nem írja fel a tablettát.

veny 2010.03.30. 18:12:16

@julia s: Ne erőltesd ezt a fogalmazósdit szerintem... :)))

chico 2010.03.30. 18:12:29

oh istenem ezt a sok hihetetlenül felelősségteljes embert, aki itt kifejtette a morális piedesztálról a igét...

látszik, hogy közületek sok mindenkinek nem volt még szüksége óvszerbaleset miatt ilyen tablettára, meg az is, hogy csomó mindenki borítékkal fényesíti meg a dokik mosolyát. És mielőtt még jönne a hőbörgés: az fel sem merül a védekezés különféle lehetséges módjait propagálókba, hogy nem mindenki szed állandóan fogamzásgátló tablettát, és egy kapcsolat elején, amikor még nem dőlt el, hogy nagyon tartós lesz-e, nem feltétlenül teszi ki egy nő a szervezetét a különféle, csökkentett hormontartalmú tabletták áldásos hatásainak. (erről meg csak annyit, hogy egy barátnőm nemrégiben szeretett volna tablettatípust cserélni, csakhogy olyat kapott, amitől két nap után szarul érezte magát - nőorvos reakciója az volt, hogy lehet, hogy magára rossz hatása van, kéne egy vérkép, hogy kiderüljön, nem-e trombózisgyanús, de a vérképet csak hónapok múlva tudnánk megcsinálni, szal addig meg szedjen vérhígítót)

Egyébként kb öt éve, mikor még létezett a Margit-kórház, negyedórás várakozásba tellett, hogy a barátnőm, akit kísértem, megkapjon egy ilyen receptet. Persze az asszisztens, aki kiadta, a folyosón kérdezte meg, a vizsgálatra váró terhes anyák közt, hogy mit akar és miért, meg persze úgy nézett rám, mint a véres rongyra. Épp elég szar volt szegény csajnak, rémült volt meg minden, hogy ilyet kellett kérnie, egyáltalán nem hiányzott ez a kis leckéztetés neki hétfő reggel. Azóta férjhez ment ahhoz a sráchoz, aki miatt a tablettát kérte, és már nevelgetnek egy bébit, de akkor nagyon nem hiányzott volna nekik egy gyerek.

Egyébként igenis vannak olyan dokik, akiket szórakoztat, ha a porba alázhatja a pácienseket, mert az csak zavaró tényező, meg úgyis hazudik. És minimum táppénzcsaló. És szerintem nem hisztizés, hogy emberhez méltó bánásmódot kér az, aki orvoshoz fordul, vagy legalább azt elvárja, hogy ha tisztelettel szólít meg valakit, akkor úgy is válaszolnak.

Jusson már eszébe mindenkinek, hogy kb mennyi időbe telt, mire megtalálta a nagyon kedves, nem bunkó paraszt, odafigyelő nőorvosát... Meg hogy mennyit is feccölt a szülése megszervezésébe a kis bélelt borítékjaiba. Hány ajánlás kellett rokonoktól, ismerősöktől, boldog-boldogtalantól. Most a mai egészségügy az egy horror. Kb tíz-húsz százalék benne az a személyzet, aki valóban gyógyítani is akar, a többit meg bedarálta a rendszer.

Szóval szerintem igenis van létjogosultsága az efféle tablettának, csak nem kéne ez az álszenteskedés, ami ebben az országban a születésszabályozás körül megy. Plusz, ha a tb nemcsak ezt tablettát támogatná, hanem a fogamzásgátló pirulákat is, kevesebb lenne a kitett, vagy tinédzserlányok által megölt gyerek. Meg az olyan mondat is, hogy nem vettem észre, hogy terhes vagyok. Persze valóban vannak olyan esetek is, amikor tényleg nem veszi észre vki, erre föntebb számos példát hoztak.

Sokszor szvsz azonban csak azért mondják, mert annyira rohadtul előítéletes a magyar társadalom, és valamit mondani kell. Asszem a fönti kommentek többsége számos példát hozott a számtalan előítéletre. Nincs minden infó az eset körülményeiről benne a posztban, de azért mindenki szépen meghozta a maga kis ítéletét - és tisztelet a kivételnek, aki több nézőpontot is végiggondolt -, szóval szégyellje meg magát a többség.

veny 2010.03.30. 18:18:59

@lúzer_: "nem vagyok róla meggyőződve, hogy van értelme a vizsgálatnak"

Én se, és az ellnekzőjéről se.
Viszont épp ilyenkor jó, ha kéznél van a szakember, aki adott esetben ott is volt...

julia s 2010.03.30. 18:23:12

@veny: TARTALOMMAL foglalkozz ne a formával. És ne hordj ennyi baromságot össze.

veny 2010.03.30. 18:28:29

@chico: "látszik, hogy közületek sok mindenkinek nem volt még szüksége óvszerbaleset miatt ilyen tablettára"

Nem talált.

"meg az is, hogy csomó mindenki borítékkal fényesíti meg a dokik mosolyát"

Nem talált.

"igenis vannak olyan dokik, akiket szórakoztat, ha a porba alázhatja a pácienseket"

Nyilván igaz, és nyilván páciensben sem ritkább a fordítottja.

"nem kéne ez az álszenteskedés, ami ebben az országban a születésszabályozás körül megy"

Ebben van ráció, csak nem a szerencsétlen végrehajtó állományt kéne basztatni miatta.

(Amúgy mindjárt jó eséllyel 2/3-ot kap az etalon szentfazék banda, na az lesz egy szép meccs még ezen a téren...)

julia s 2010.03.30. 18:32:10

@lúzer_: a forumhozzaszoloknak cimeztem. Elépeszt, hogy azért mert NEM mindegy, hogy át kell-e esnem egy hüvelyi vizsgálaton, és mert felszólalok az ellen, hogy elvitassák a testem feletti szabad döntéshez való jogot idióta vagyok, hogy merem, stb, és azért mert fogamzásgátlásra van szükségem, kurva, aki mindenkivel lefekszik, stb. Tehát, a szex bemocskolja a nőt, - DE ha a nő teste nem a sajátja, nem rendelkezhet szabadon felette- akkor meg miért nem mindegy, hogy hány férfival osztja meg a mocskos tisztátlan tesét? Kifejtenék az erkölcsös posztolók?

veny 2010.03.30. 18:34:46

@julia s: Egész konkrétan a tartalomról írtam.

Attól, hogy neked most az esne jól, még NEM az van odaírva a pirula tájékoztatójába, hogy garantáltan nem árt a 3+ napja meglevő magzatnak, hanem az, hogy az ellen nem hatásos. Érted a difit?

Gondolj csak bele: etikai alapon ELEVE KIZÁRT egy olyan teszt, ami az efféle mérgek hatását vizsgálná rendesen kihordott babákon; teszt nélkül meg nem mondanak semmit a bogyókról, nagyon helyesen.

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 18:38:30

tudod, a helyedben megszámolnám hányan mondták, hogy hülye, picsa, nagypofájú... és hányan helyeselték a viselkedésed, aztán magamba szállnék.

tudod... mennyi hülye és mind szembe jön...
most sem csinálsz mást, csak 'neked igenis jogod van'...

a 'rendeltem volna'-ra pedig: miért nem rendeltél...továbbra is idiótának tartalak, aki nyilvánosság előtt állitja ki a szegénységi bizonyitványát..

veny 2010.03.30. 18:40:46

@julia s: "elvitassák a testem feletti szabad döntéshez való jogot"

Nem vitatja el tőled senki.

Mindössze annyi, hogy ha elmész szakorvoshoz, akkor tőle szakmai munkát vársz el, és nem okos dolog ebben saját kezűleg akadályoznod őt. És ezzel nem állítom, hogy nincs jogod nem okos dolgot csinálni, csak hogy nem okos dolgot csinálni nem okos dolog. :)

"a szex bemocskolja a nőt"

Ezt se mondta senki.

total eclipse (törölt) 2010.03.30. 18:41:36

egyébiránt... kínos volt egy 5 perces vizsgálaton részt venni, egy végzett, gyakorlott orvossal..
most viszont millió ember olvashatja, hogy kivel, mikor, hogyan szexeltél, mivel védekeztél, azóta is mensturálsz...
Te egy mekkora ökör vagy, vagy csak simán magamutogató...

Te dobtad fel a kérdés, hát fogadd el, ha a túlnyomó többség idiótának tart.

veny 2010.03.30. 18:42:33

Na, mentem haza kölköt terelgetni, melyhez hasonló szépeket kívánok! :)

Ficus Kinky 2010.03.30. 18:46:25

Kedves Posztíró,

Ényhén szólva túlreagáltad a dolgot.

Más orvosoknak sem engeded meg, hogy megvizsgáljanak, csak azért, mert utálsz egy ilyen vizsgálatot? Értem, hogy fölösleges volt, de mit kell ilyenen hepciáskodni? Ez egy teljesen rutin nőgyógyászati vizsgálat, amiben már neked is részed volt.

1) az eü törvény szerint a magzatot igenis védeni kell az orvosnak is, és alapesetben (!!) csak akkor élvez elsőbbséget az anya élete, ha a magzat veszélyezteti. mindez teljesen irreleváns, hiszen az általad idézettek szerint ilyenkor nem is hatásos a tabletta.

2) hallottál már olyanról, hogy a magyar egészségügyben iszonyatos a pénzhiány? miért vársz el ilyeneket, hogy terhességi teszt? menj el akkor a magándokidhoz. biztos perkáltál már több százezer forintot eü hozzájárulásnak, azért ekkora a felháborodás...

3) nem az a feltételezés, hogy hazudsz, hanem az, hogy sokszor az, hogy tényszerűen van valami (menstruáció) nem zárja ki a terhességet, mert ilyen is van (lásd kommentek fenn).

Szóval szerintem take it easy, nem mindenki rohadék, talán benned feszül túl sok indulat...

egyébként pedig gratulálok a lélekjelenlétedhez, hogy ezeket mind elmondtad nekik.

chico 2010.03.30. 18:47:18

@veny: tisztelet a kivételnek, ha nem dugdosod a borítékot, le a kalappal. azért a tb rendszer által finanszírozott ellátásokkal kapcsolatos hozzáállásod szerintem meglehetősen sarkított. Igenis szükség van a szolidaritásra az ellátások finanszírozásánál. És szerintem a posztoló annyiban tisztességesebb volt, hogy inkább kérte a tablettát, mintsem, hogy megszülje, majd árvaházba adja a nem kívánt gyereket, hogy az állam nevelje. Ebből a nézőpontból mi az olcsóbb az adódból finanszírozott ellátások közül????

"nem kéne ez az álszenteskedés, ami ebben az országban a születésszabályozás körül megy

Ebben van ráció, csak nem a szerencsétlen végrehajtó állományt kéne basztatni miatta."

Azért nem kevés beleszólásuk van abba, hogy milyen legyen nőorvosi esetekben a szakmai protokoll, és sokan közülük nagyon is előítéletesek. Ki szakmai, ki meg vallási okokból, és ennek köszönhetőek az olyan esetek, hírek, hogy dr.XY Z kisvárosban megtagadta lelkiismereti okok miatt egyes beavatkozások, juj, pl abortusz elvégzését. Az ilyen orvos ne vállaljon közszféra beli orvoslást, most már megteheti, hogy magánpraxist nyisson, ha meg vállalja a közkórházat - főleg, ha a magánpraxisa annak az infrastruktúráján üzemel - akkor vállalja mindazt, ami az ellátási kötelezettséggel jár.

kvadrillio 2010.03.30. 18:49:45

A kérdés az, hogy vizsgálathoz van-e-ééé kötve az esemény utáni tbl felírása avagy nem ?

Ha kötve van, nem írja fel, ha nincs kötve, fel kell, hogy írja.

morcos68 2010.03.30. 18:52:03

julia s, talpraesett nő vagy, gratulálok! Gyakorlatilag egyetértek veled.
A többségnek az a furcsa, ha valaki nem áll be a nálunk sajnos létező orvos=félisten sorba. Igenis, vannak betegjogok. És igen: Te döntheted el, hogy ki mikor és miért nyúljon beléd. (Bevállalsz rizikót, de az írásból ítélve ezzel tisztában voltál)Az is lehet, hogy három milliárd punci egyforma (amit azért hálistennek kétlek :) ) de mindenkinek a sajátja az, amit nem tesz a kirakatba. Lehet, hogy aznap a doki százat látott, de az enyém akkor is az enyém, és ne nézegesse, ha nem muszáj. Nem azért mert szégyenlős vagyok, nem azért mert olyan szép, hanem azért, mert emberi méltóság is van a világon.
De párszázan ma még el fognak küldeni az írásod miatt.

chico 2010.03.30. 18:56:06

@Ficus Kinky:
az eü törvény és a magzatvédelem kapcsán jutott eszembe, ha már idézted a kötelezettséget.

Vajon hány orvos kérdezi meg egyes gyógyszerek felírása előtt - és most tök mindegy, hogy milyen problémával fordul a páciens az orvoshoz, lehet az nátha is -, hogy kedveském, nem terhes véletlenül, merthogy ezt a bizonyost szert nem tesztelték terhes anyákra, és nem biztos, hogy nem károsítja a magzatot??? Lásd H1N1 oltás vs adható-e terhes anyáknak?? című téli problémakör. Még mindig nem győzött meg a hozzáértéséről a magyar orvostársadalom, köszönhetően a politikai szekértáborok szerinti bohóckodásnak.

Erre még alig láttam példát, mindössze egyszer kérdezte meg a húgomat a háziorvosa.

lovacska30 2010.03.30. 18:56:09

nem olvastam vegig a kommenteket de a a posztolonak es meg azoknak akik most elkezdik a neten rendelgetni a fogamzasgatlot javasolnam h nezzenek utanna a káros hatásainak es h hany ember kapott töle trombozist vagy stroket ot- köztük jomagam is és igen a strokeba nagyon könnyü bele halni akar mielött kihivnatok a mentöt..
egy felelösegteljes nögyogyasz kér vizsgalatokat teljes verképet es mudjuk bizonyos idö utan megnézi azt is h nem károsítja e az ember lanyanak a majat vagy valami egyebet... Nekem minden vizsgalatot elvegeztek, minden rendben volt es igy is majdnem a foagamat ott hagytam..
én ertem h az embernek semmi kedve ezekhez a vizsgalatokhoz es ugy érezhetitek h csak akadekoskodnak de erdemes elgondolkodni, h olyan aron is be akarnad e venni a fogamzasgatolt vagy az esemeny utanit- ami lórugásnyi hormont tartalmaz, hogy bele halsz vagy lebénulsz??

veny 2010.03.30. 19:00:14

@morcos68: "orvos=félisten"

Francokat félisten. Éppúgy nem okos dolog annak tekinteni, mint egyszerű akadálynak közted és a kedvenc mérgeid között.

Szakember, akit megkerestél a problémáddal; nem több és nem kevesebb.

zoldborso 2010.03.30. 19:01:28

@julia s:
Azért picit valóban el vagy tévedve...

1. A menstruáció a terhesség első két hónapjában elég sok nőnél meg szokott jönni, szóval egyáltalán nem ritka, hogy emiatt ismernek fel későn terhességeket.
Csak azért mondom, mert jó, ha tudod...

2. A méhnyakrák-szűrés kb. 95, de minimum 90%-os valószínűséggel mutatja ki a bajt. Ez viszonylag nagy megbízhatóságot jelent.
Évente kb. 500 nő hal meg Magyarországon méhnyakrák miatt. Nem olyan ritka betegség, és jellemzően viszonylag fiatal nőket támad meg(25-50 között)!
Egy nagy életmentő hasműtét, annak minden szövődményével, kemó, sugár, miegymás sokkal kellemetlenebb, mint évente egyszer megvizsgáltatnod magad egy számodra szimpatikus dokival.

3. Értem, hogy sokkal kényelmesebb megvenni a patikában megvenni a pirulát, és nem menni orvoshoz emiatt, meg Te nyilván elolvasod a gyógyszer tájékoztatóját is, de HA normális a doki, AKKOR valóban LENNE értelme, hogy csak ő írhassa fel, mert vannak bizonyos kontraindikációk (trombózisveszély, hormonális sokk), és gondolom belehalni mégsem szeretnél egy pirula bevételébe. Ezért mérnek bizonyos országokban vérnyomást, ezért kéne, hogy kikérdezzenek a kórelőzményeidről...

Na befejezem a papolást.
Remélem azért nem volt felesleges, még ha ennyi durva hangvételű és ostoba hozzászólás után nem is lehetsz a lehető legfogékonyabb állapotban...

Üdv. :-)

adamantium 2010.03.30. 19:04:44

nem értem ezt a hozzáállást, ha elmégy az orvoshoz, az nyilvánvalóan meg akar vizsgálni mert egy olyan gyógyszert ír fel neked ami vényköteles, tehát orvos írhatja fel mert potenciálisan káros anyag. ha nem tetszik menjél másikhoz, egy hülyéhez aki vizsgálat nélkül is megbízik benned. azokon a helyeken ahol szabadon kapható a fogamzásgátló: ezrek halnak meg tüdőembóliában csak senkit nem érdekel, pont angliában amit példának felhoztok. komoly laborvizsgálat nélkül senkinek nem lenne szabad szednie mert ha mondjuk hajlamos mélyvénás trombózisra annak szigorúan ellenjavallt, ugyancsak rendszeresen kell májenzimeket is nézni mert annak se nagyon használ. szóval ne okoskodjunk már olyan témában amihez csak hallomásból értünk mert ha születik egy szellemi és fizikai fogyatékos gyermeked akkor majd pereled a kórházat, elvárod az emelt gyest egész életedre és nem érdekel mennyibe kerül ez az államnak mert az aláírásodat már elfelejtetted vagy azt mondod, hogy nem tudtad mit tettél, vagy nem értetted a szakszöveget - el se hiszed hány ilyen van

julia s 2010.03.30. 19:05:43

@veny:

még 1x

"Existing pregnancy is not a contraindication in terms of safety, as there is no known harm to the woman, the course of her pregnancy, or the fetus if progestin-only or combined emergency contraception pills are accidentally used"

As there is no known harm to the woman.. ..or the fetus. Ergo AZ van odairva. Ha nem kéne dolgoznom, átolvasnám a tanulmányok metodoloógiáját. De kell.

@ficus kinky

"Értem, hogy fölösleges volt, de mit kell ilyenen hepciáskodni?"

Bocs, ez kérdés? Te "hepciáskodnál", ha kitennének egy prosztatavizsgálatnak, habár "nincs arra bizonyíték" hogy értelme van, illetve más vizsgálati módok is vannak?

@lovacska30
azert mert egy huvelyi vizsgálattal megállapítják, hogy nem vagyok terhes, még benne van az anyag a tablettában, és jót nem tesz, igen.

zoldborso 2010.03.30. 19:14:08

@total eclipse:
Életem első nőgyógyászati vizsgálata egy rémálom volt. 17 éves voltam. Egy hatvan feletti szülészorvos csinálta, egy prominens belvárosi kórház vezető főorvosa. Egészen biztosan szadista volt. Azt hittem, belehalok, pedig kimondottan magas a fájdalomtűrő képességem. Csak gúnyolódott rajtam! Azóta szültem négy gyereket, és volt vagy egy tucat nőgyógyásszal dolgom. Valamennyi diplomás orvos volt. Ég és föld tud lenni a különbség, hogy hogyan nyúlnak hozzám! Még négy gyerek után is volt dolgom olyan nőgyógyászhoz, aki (nagy összegben mernék fogadni rá) szadista lehetett, mert nem igaz, hogy nem érzékelte, hogy feszül meg a testem a fájdalomtól, és láthatólag nem hatotta meg. Ugyanazt a fajta vizsgálatot más orvos érdekes módon meg tudta csinálni úgy is, hogy egyáltalán nem volt fájdalmas.

Mert tudod, a megerőszakolás meg a szeretkezés között is épp csak annyi különbség van, hogy az egyiket gyöngéden és fokozatosan csinálják...

Erősen gyanítom, hogy férfi vagy, és egyszerűen fogalmad sincsen róla, hogyna bírnak hozzányúlni nőgyógyászok a nőbetegeikhez.

De azt is gyanítom, hogy vagy roppant kevés dolgod volt a magyar egészségüggyel eddig, vagy ritka szerencsés vagy, vagy pedig az a jövedelmi kategória, aki mindig meg tudja fizetni a különb bánásmódot.
Ugyanis férfiaktól is hallottam már olyan történeteket, amelyek arról tanúskodtak, hogy az orvosuk valósággal évezte, hogy fájdalmat okozhat.

Fogalmam sincs, mi alapján hiszed, hogy minden orvos szent.

adamantium 2010.03.30. 19:14:26

@julia s: a conterganról is azt mondták pedig az egy kifejezetten terhes nőknek kifejlesztett gyógyszer volt

zoldborso 2010.03.30. 19:15:50

@adamantium: a tüdőembóliát nem hüvelyi vizsgálattal szokás kizárni

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.03.30. 19:16:03

egy. a 72 órás sürgősségi tabletta ha már beágyazódott a magzat, nem tesz kárt benne. szóval, ha időben veszed be, megúszod, ha nem, akkor terhes maradsz, de bajt nem okoz.
kettő. jogod van visszautasítani az ellátást.
három. a doki ne haverkodjon, meg bizalmaskodjon, meg feltételezzen a betegről bármit is, attól függetlenül, hogy miket látott már azelőtt.
három. nem kívánt terhesség bekövetkezhet felelősségteljes védekezés mellett is. elszakadhat a gumi, vagy bentmaradhat. de akár fogamzásgátló gyógyszer+gumi mellett is van esély teherbe esni, és nem csak elméleti síkon.

alíz csodaországban 2010.03.30. 19:19:38

Hát megáll az eszem. Az orvosi protokollok azért vannak, hogy kövessék őket. Tehát ha nem kell sürgősségi fogamzásgátláskor vizsgálni, akkor NEM KELL. Persze lehet, mert az mindig jó, mint ahogy érdemes lett volna még egy tűdőszűrést és egy teljes vérképet is mellécsapni. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy nem kér egy opcionális szűrést, arra az vesse az első követ, aki minden esedékes szűrővizsgálatra elment.

Másfelől pedig igazán kapja össze magát minden fiú aki nagy mellénnyel óbégat 'gyilkosság' ellen. Ez az én te testem és az én hátralevő életem és nehogymár egy jobboldali idióta mondja meg, hogy mit csináljak. Majd ha fel tudok nevelni egy gyereket, úgy, ahogy megérdemli akkor.

adamantium 2010.03.30. 19:21:02

@zoldborso: nem is azt akarta kizárni ne aggódj, azt a rendszeresen szedett fogamzásgátló mellékhatásaként írtam, már csak azért sem mert még ugye nem vette be a tablettát tehát nem volt mi trombózist majd embóliát okozzon (bár egy nagy hormonadagú tabletta valószínűleg nem jelentősen növeli a kockázatot)ilyenkor inkább a kenetvétel,terhesség, esetleg nemi betegségek felismerése a cél ami egy szűrő feladat, ha ezt nem tennék az orvosok akkor 10 szer ennyien halnának meg daganatos megbetegedésekben, van ahol kötelező is ilyen szűrésekre járni, de ameddig ilyen a hozzáállás mint a cikkírónál nem szabadulunk a balkánról

veny 2010.03.30. 19:21:16

@julia s: "as there is no known harm to the woman, the course of her pregnancy, or the fetus"

Persze hogy nincs ismert káros hatása a terhességre, mert nem tesztelték, eleve nem is tesztelhették ilyesmire. Mi ebben a bonyolult?

Terhességnél mindig az az alapelv érvényes, hogy az olyan dolgot, ami nincs direkte ilyesmire tesztelve, potenciális veszélyforrásnak kell tekinteni, és lehetőleg messze elkerülni. Egyszer majd rájössz... :)

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.03.30. 19:21:22

@adamantium: "ugyancsak rendszeresen kell májenzimeket is nézni mert annak se nagyon használ"
egyszer 72 órás tablettánál májenzim??

"potenciálisan káros anyag."
nem károsítja a magzatot.

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.03.30. 19:22:04

@alíz csodaországban: "Tehát ha nem kell sürgősségi fogamzásgátláskor vizsgálni, akkor NEM KELL. "

itt az igazság.

julia s 2010.03.30. 19:26:34

@zoldborso:
a GP felajanlotta a mehnyakrakszurest, de teljeskoru tajekozatashoz kötik, eg BMJ tanulmányból ideztek a tajekoztato brossuraban- ha jól emlékszem 1000 not kell 35 even at szurni, hogy egy halalesetet megakadalyozzanak, es ötvenet kezelni

igen megvan
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153831/

"In the NHS cervical screening programme around 1000 women need to be screened for 35 years to prevent one death
Over 80% of women with high grade cervical intraepithelial neoplasia will not develop invasive cancer, but all need to be treated
For each death prevented, over 150 women have an abnormal result, over 80 are referred for investigation, and over 50 have treatment"

es ez a tablazat korosztalyra lebontva mutatja a szures hasznat

www.bmj.com/cgi/eletters/320/7238/872

The table gives a clear visual indication of the chance of a woman surviving for 10 years if she does - or doesn't - have her routine Pap smears. It is apparent that to an individual woman the absolute benefit of having a Pap smear is small.

Table 1 - to show the benefit gained by women attending the NHS
cervical cancer-screening programme
________________________________________________________
Age No of Alive 10 Alive 10
at start women alive years later years later
of 10 at start of if they attend if they do
year period 10 year NHSCSP not attend
period NHSCSP
_______________________________________________________
25 10,000 9963 9962
35 10,000 9863 9859
45 10,000 9713 9708
55 10,000 9457 9450
______________________________________________________

a tájékoztatás után megkérdezték, hogy a hozzájárulásom adom-e a szűréshez, mivel mindeképpen a hozzájárulásomra van szükség, mondtam, hogy mérlegeltem, nem veszek részt. Ennyi, elintézve. Egyébkétn évekkel korábban egy komoly botrány vol abból, hogy a GP-k jutalmat kaptak ha 80%-at a pacienseknek teszteltek- ez ellenkezett az informed consenttel.

hollandiaban talan 30 eves kortol javasoljak 5 evente. Évi 1-2 harminc alatti holland nő hal meg mehnyakrakban, megkereshetem az egeszsegugyi vilagszervezet statisztikajat. Egyszer kíváncsiságból megnéztem a magyar rákregisztert, hasonló számok. Ritka betegség. Nem érdekel sem a pajzsmirigyrák, sem a veserák, sem a májrák, sem a leukemia, ez sem. Köszönöm a törődésed egyébként.
(fogamzasgatlot pedig nem szedek, eppen a mellekhatasoktol valo felelem miatt.)

adamantium 2010.03.30. 19:27:19

@birorichard: de nehéz a felfogásod és olvasni se tudsz, a fogamzásgátlóra írtam mindezeket("szabadon kapható a fogamzásgátló"), azt, hogy egy tabletta nem növeli jelentősen a kockázatot azt le is írtam ("bár egy nagy hormonadagú tabletta valószínűleg nem jelentősen növeli a kockázatot") . honnan tudod, hogy nem károsítja? embereken nem végezhetnek ilyen jellegű vizsgálatokat mert nem lenne engedély rá, a contergan is abszolút biztonságos volt patkányokon, mégis ezreket nyomorított meg

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.03.30. 19:28:09

@chico: Ott a pont.

@veny: Te meg egy kibaszottul beteg ember vagy.

adamantium 2010.03.30. 19:30:09

@julia s: erre csak annyit mondok, amerikában kiszámolták, hogy az alacsony molekulatömegű heparin ára amit alsó végtagi gipszek esetén adnának több lenne, mint amennyit az embóliában meghaltak ki tudnak perelni az államtól és nem is adnak gazdasági megfontolásból, köszönöm szépen de az ilyen angolszász politikai megfontolásokból én nem kérek

alíz csodaországban 2010.03.30. 19:40:40

@adamantium:

Hát pedig erre tart minden ország. És ezzel semmi baj nincsen, csak azt kell megérteni, hogy zárt a kassza. Tehát ha adunk alacsony molekulatömegű heparint, ami tök drága, és nem annyira hatásos, akkor pénz veszünk el olyan gyógyszerektől vagy orvosi intézkedésektől, amik ugyanennyi pénzből több életet mentenének meg jobban csillapítanák a szenvedést. Sajnos ott tart az orvostudomány, hogy egyszerűen nem adható minden kezelés ami a leghatásosabb vagy legmodernebb, mert nem bírja el semelyik ország kasszája.

Demagóg módon pedig: adhatunk alacsony molekulatömegű heparint, de akkor nem marad pénz a védőoltásra, vagy iskolákra, vagy az adófizetők zsebében.

chico 2010.03.30. 19:41:51

@vacsad: bocs de nem látszik, hogy melyik hozzászólásomnál. Csak azért kérdem, nehogy elbízzam magam, mint mindent tudó... :)))

vakhangya 2010.03.30. 19:42:47

olvasom ezt az ontudatos levelfelet (Kacorka et al nincs valami szellemi nivo ami alatt nem kellene kirakni dolgokat?) es elkepzelem ahogy az allampolgari jogaira hivatkozva, veres szajjal fogja kovetelni az esetleges mellekhatasok miatti karteritest a kedves leveliro. lehet, hogy nem mondta meg senki, de az orvos/korhaz/rendelo nem recept-gyar. Ha lelkiismeretes az orvos akkor nem irja fel neked a receptet, mert nem vizsgalt meg es csak az isten tudja, hogy milyen bajaid vannak. Gondolom latta, hogy egy ujabb iq huszarral all szemben es gondolta jobb ha nem szaporodik az ilyen...
egyebkent miota kiderult, hogy a WHO sem erintetlen a gyogyszergyarak altal (ld meg H1N1 hiszteria) nem biztos, hogy meg kell bizni mindenben ami toluk jon. a Wikipedia-t pedig ne tekintsuk mar szakmai forumnak, konyorgom. Delta-potleknak tokeletes, en is imadom/hasznalom, de...

alíz csodaországban 2010.03.30. 19:44:42

@adamantium:

Ja és a döntéseket meg nem a kiperelhető lóvé alapján hozzák, hanem a megnyerhető egészséges életévek alapján. Itt tényleg egy komoly intézményi-tudományos háttér van nem pedig politikai megfontolás. Amúgy biztos, hogy valaki a kiperelhető pénzt is kiszámolta, de nem ez alapján hozták a döntést.

fizeto_utas 2010.03.30. 19:45:08

@Maria : miért ne szaladjon a TB-hez, ha nem válik be a döntése? Ha a szabály az, hogy kiadhatják neki a receptet vizsgálat nélkül? Te lemondtál a TB-ről az első alkalommal, amikor valami olyat csináltál, ami árthat, de engedélyezett (egy cigi, egy feles, egy kis gyorshajtás)?

Meg amúgy sem arról van szó, hogy mik a kockázatok. Arról van szó, hogy tudatában volt a kockázatoknak, utánanézett, és annak is tudatában volt, hogy a recepthez joga van.
Az orvos meg, ha az egészségéért való aggodalom vezérelte volna, kedvesebben adja elő a dolgot. Mondjuk megkérdezi, hogy nem akar-e egy vizsgálatot, és elmondja annak az előnyeit. Szerintem itt az orvos nem aggódott, hanem szimplán a hülyepicsázó kommentelőkhöz hasonló erkölcscsősz, aki egy kicsit leckéztetni akarta a csajt.

hoel 2010.03.30. 20:00:22

Te idióta barom , ha pl valami nőgyógyászati bajod van, és az orvos FELIRJA érted, ugye FELIRJA még mindog érted, ugye? a nevével kezességet vállal az általad beszedett tablettáért és pl terhes vagy vagy más bajod van pl méhrákod vagy a faszom tudja és kiderül, hogy 3 fejü gyereket szültél vagy rosszabbodott a rákod vagy a faszomtudja, akkor te simán, nagyonsimán feljelented mindkét SEMMIREKELLŐT, akik 1 kirúgódnak az állásoktból, börtönbe mennek, satöbbi. De nehogymár kiláss a fejedből, nehogymár a következményekkel számolni tudjál, basszon meg mindenkit a jóisten RAJTAD kivül, of course.

morcos68 2010.03.30. 20:04:08

@hoel:
ezt azért elegánsabban is megfogalmazhattad volna...

hoel 2010.03.30. 20:04:18

Hány felcsinált kurvát lát naponta az orvos szted? Miafaszért lenne erkölcscsősz? Ez egy szakma, aminek megvannak a maga szabályai, ha valaki még nem sejtené. DE ilyenkor lehet jönni azzal, hogy nahát, mekkora geci volt. ha meg nem vizsgál meg, akkor nahát mekkora geci volt.

hoel 2010.03.30. 20:04:49

@morcos68: Kurva ideges lettem, elnézést.

Takács Bálint 2010.03.30. 20:06:43

Ritka primitív nagyképű 3,14csa a posztíró. Végre egy orvos/intézmény, ahol lelkiismeretesen végzik a munkájukat és már ez is baj.

@fizető_utas: nem nézett utána, mert képtelen volt helyesen értelmezni az angol szöveget.

OoVICoO 2010.03.30. 20:06:50

röviden... ez a nő egy idióta, nincs más hozzáfűznivalóm!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.30. 20:13:28

Kedves postoló!

Kérlek, szóról szóra írd le, hogyan vettél rá bárkit arra, hogy megkúrjon. Ez lesz az ostoba feminista ribancok kézikönyvének legolvasottabb fejezete.

Ha már egy ilyen elbaszott hülye kurva vagy, hogy megsértődsz azon, hogy egy orvos nem felírja, amit TE (nulla előképzettséggel) rendelsz, legalább ne vernéd nagydobra.

Amúgy meg az anyád picsáját, ha ilyen állati okos vagy, hogy honnan lehet tablettát beszerezni, miért nem vettél előre? Nem gondoltad volna mi, hogy bárki annyit iszik, hogy rádmásszon, ugye?

alíz csodaországban 2010.03.30. 20:15:20

@hoel:

Ha három fejű gyerekeket szülnének tőle, akkor nem hagynák a háziorvosnak vizsgálat nélkül felírni, mint ahogyan egy csomó gyógyszert nem is írhat. És igen, erre kellenek az orvosi protokollok, hogy védjék az orvost, ha követi a azokat. Hiszen nem lehet mindig minden vizsgálatot megcsinálni és ha már sajnos ez így van, akkor viszont döntsék el szakemberek a bizonyítékok alapján, hogy mi kell és mi nem. És ha eldöntötték, akkor ezt tartsa tiszteletben az orvos a beteg és a felháborodott fórumozó :-)

julia s 2010.03.30. 20:19:25

@hoel:
a nevével kezességet vállal az általad beszedett tablettáért

tragar stilusoddal eles ellentetben all naivitasod. hol elsz te? hany muhibapert nyernek meg ma mo-on? szerinted?
az asszisztensno elmondta, hogy "nincs arra bizonyitek" hogy karositja a magzatot. szerinted meg lehetne nyerni egy ilyen pert? És ha a háziorvos írja fel vizsgálat nélkül? Akkor az ő hibája ha háromfejű gyereket szülök? Mert "a nevét adta", vagymi?

most mehetsz baszni a joistennel.

morcos68 2010.03.30. 20:22:54

@RAMBO:
Miért is vagy ennyire agresszív?
Egyszerűen arról van szó, hogy nem rakta szét a lábát egy vadidegen embernek egy olyan helyzetben, ahol a protokoll szerint sem kell. Nem értem ezt a reakciót. De tényleg nem. Én sem tettem volna.

morcos68 2010.03.30. 20:24:57

@RAMBO:
P.S.: Ugye rendszeresen prosztata-szűrésre? És majd akkor is pucsítasz a körzeti orvosodnak, ha csak pl gyomorrontás miatt kérsz valamit...:) Bocs.

morcos68 2010.03.30. 20:27:28

... jársz... ez kimaradt.

jürgen baromartz 2010.03.30. 20:29:08

öcsém, ebből látszik: a dugáshoz elég egy növény értelmi szintje.

chico 2010.03.30. 20:34:14

kár volt visszanéznem. Szinte csak az anyázó trollok őrjöngenek. Pedig alapvetően igaza volt a postolónak.
Csak nem zsigerből kellene kommentelgetni, mert erkölcscsőszként ítélkezgetni. Nem is csoda, hogy annyi híve van a szentfazékpártoknak. Már most félek a következő évek Magyarországától.

És nem, nem lehet műhibapert nyerni ma orvos ellen. Lásd MÁV kórház szülészorvosa, aki után halott anyuka maradt.

Nem, az orvosok rettegnek attól, hogy felelősséget kelljen vállalni egy diagnózisért - inkább hazaküldik a beteget, hogy pihenjen, meg szedjen fájdalomcsillapítót, feküdje ki. Hétvégén, meg ünnep alatt bárki beledögölhet a legegyszerűbb náthába is, de kórház, az nem végez vizsgálatot. Majd hétfőn, ha visszajött a doktor úr.. Nekem már több rokonom is majdnem belehalt a hétvégi kórházi tartózkodásba, mert senki sem nézett rájuk. Valahol biztos, hogy van elhivatott orvos is, de az biztos nem Magyarországon van, vagy ha igen, most csomagol a külföldi munkahelyére készülve.

Mufurc Manó 2010.03.30. 20:36:59

"Ergo tökmindegy, hogy károsítja-e a feltételezett magzatom, vagy nem. Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban, arról, hogy akar, vagy nem akar gyereket, és ezt a döntést nincs joga felülbírálni senkinek, és helyettem védeni a feltételezett magzatom- az én káromra."

Aha. Nekem ez a rész tetszett legjobban, pedig volt itt minden: te, kedves posztíró, értetlen vagy, igen, végigragozták előttem páran, hogy miért, hány irányból, nem akarom ismételni őket. Azt a hozzászólót se, aki megírta finoman, hogy dugd fel az angol nyelvű hozzáb*szást a hozzászólásodhoz, mert ugyan mi kötelességem nekem angolul tudni...? Vagy _éppen_ angolul tudni? Ha már mostanában úgyis divat tízezer nyelvet beszélni, és paraszttuskónak nézik, aki nem teszi, lehet amúgy bármilyen intelligens, nagy szaktudású, etc., akkor úgy fogalmazom meg, miért nem tudhatok én franciául, németül, etc. angol helyett véletlenül, és már akkor a felét nem értettem annak, amit írtál?

Szóval ha kiakadni tudsz, legyél szíves annyi időt szánni egy posztra, hogy normálisan megírni is megtudod, mert így csak egy értelmetlen érzelmi odahányás, amivel lejáratod saját magad, és mi se tudtunk meg sokkal többet, egyszerű földi halandók. (Ha valaki el akar zárkózni a közösködéstől, csak a magam nevében beszéltem.)

De most visszatérek az idézett részre: a te dolgod a törvények mai állása szerint, hogy lesz-e gyereked, valóban, de a gyerek, szögezzük le, benned van, de NEM EGYSZERŰEN a te tested. Nekem ebből a mondatból az jön le, hogy a gyerek elvetetése azzal egyenlő súlyú, hogy tetetsz-e szilikont a melledbe. Lehet, hogy te is így gondolod, csak nem fejezted ki magad jól, de a minuszpont ez esetben is jár.

Én azt látom a posztban, hogy rohadtul megalázva érzed magad attól, hogy nem egy általad elképzelt, csak a te fejedben levő kezelési móddal találkoztál, mikor odaállítottál a kórházba. Ha nem ez lenne az eljárás is azt mondanám, hogy van, hogy az ember belefut dilettáns alakokba, (mindenhol van ilyen, miért pont az egészségügyben ne lennének), csak te kiakadtál attól, hogy úgy véled, veled pont most történt ez.

Vegyél vissza, és védekezz többféle módon, mert mint a nagykönyvben meg vagyon írva, semmi se száz százalékos (se a gyógyszer, mert amellett teherbe lehet esni a gumi szétszakadhat, és még sorolhatnám), ahelyett, hogy tabiért rohangálsz, és csodálkozol, hogy egy lórugásnyi adag hormont nem adnak ki első szóra...

Ainult Mina 2010.03.30. 20:41:51

1. a postolónak igaza van
2. miért nem lehet legalább az esemény utáni tablettát recept nélkül kapni Magyarországon? Szerencsére olyan helyen élek, ahol bemegyek a patikába és megveszem, ha már egyszer megtörtént a baleset.
A hozzászólók többsége meg szerintem nem tudja, miről ugat.

sensei_ 2010.03.30. 20:50:08

A poszt toló röviden és tömören egy beképzelt hülye picsa.
@julia s, ülj le egyes!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.03.30. 20:51:47

@Frakk_a_macskák_réme: Fel kéne fogni végre hogy az még nem ember,csak egy zigóta.Majd akkortól ember amikor megszületett,addig is csak magzat.Az anyának pedig igen is joga van eldönteni hogy akarja vagy sem és ebbe senkinek semmi beleszólása nincs!Mindenki rendelkezzen a saját seggével és ne a másikéval!
Továbbá igaza van a posztírónak abban a tekintetben,hogy saját testével úgy rendelkezhessen ahogy neki tetszik.
Az orvosok pedig szeretnek kotorászni akár szükséges akár nem.

Takács Bálint 2010.03.30. 20:53:47

@Ainult Mina: Te balesetnek nevezed, ha megdugnak?

maxval bircaman · http://maxval.co.nr 2010.03.30. 20:59:41

Undorító cikk... a mondanivaló is az, s az író stílusa is az...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.03.30. 21:00:24

Miért nem lepődök meg, hogy megint tonnaszám özönlenek a kretének a szaftos témára?
Oh anyám. Nyilván csak felelőtlenül lehet szüksége valakinek sürgősségi fogamzásgátlóra... Nyilván.
Ex barátnőm egyszer használt ilyet, kiszakadt a gumi és későn vettük észre. Nyilván hülyék voltunk, azért történt ez velünk. Felelősségteljes emberekkel ilyen nyilván nem történhet soha.

Szerencsére recept nélkül kiadták a gyógyszertárban. Egyébként az a tapasztalatom, hogy a gyógyszertárak fele-harmada kiadja a vényköteles dolgok egy részét ha elég normálisan kéri az ember. Orvoslátogatás előtt mindenképp megnéznék pár másik gyógyszertárat, ha ez lehetséges. (falun örül az ember ha van 1, de városokban simán van 5-10-50...)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.03.30. 21:12:21

Az összes kommentet nem olvastam végig, de nagyjából összeszedve a kifogásolt/ható részeket:
1. sehol nem volt szó arról, hogy nem védekeztek, pl a gumi simán kiszakadhat (aki lekurvázza ilyenkor a pácienst, az gondolkodjon el, kiket sunázott volna két perce a velveten)

2. a sürgősségi tabletta azt jelenti, hogy max 72 órán belül, de lehetőség szerint a leghamarabb be kell venni, tehát akár az éjszaka közepén is célszerű elrohanni az ügyeletre. Ekkor pedig kap az ember egy ügyeletes orvost (nem is feltétlen nőgyógyászt egyébként), aki a kockázatokról is szót ejtve felírja a tablettát. A vizsgálat szerintem abszolúte felesleges, mivel ugye a 2 órás "terhességet" nem lehet kimutatni. És mint mások mondták, nyilván egy két hónapost sem tartana meg az alany ebben az esetben. Ultrahangra pedig személyesen elfárad két nappal később a saját nőgyógyászához, önként, ha van egy kis esze. Egyébként én sem engedném meg, hogy vadidegen ember az intim szférámban turkáljon.

3. Ki mondta, hogy az esemény utánit csak nőknek lehet kiadni? Hallottam már olyan esetről, hogy a pár férfitagja adta elő a dokinak a történteket, és mielőtt páran pattogni kezdenének: azzal az egy szál recepttel nyilván nem drogkereskedelemről van szó. Egy megértő orvos valószínűleg kiadja szó nélkül. A férfi is nyilatkozhat a barátnője legutóbbi menstruációjáról. Ettől függetlenül a leány keresse fel két nap múlva a saját dokiját, lásd mint fent.

4. Mindettől függetlenül a 72 órás valóban eléggé durva szer, feleslegesen, túl gyakran vagy hasonló, nem szabad használni. Ennélfogva semmiképp nem tenném vénymentessé, és a legkevésbé ajánlanám bárkinek is, hogy netről rendeljen, mert halvány gőze sincs róla, mi a fenét szed be.

5. És újfent mindettől függetlenül: a posztíró stílusa igencsak hagy kívánnivalót maga után. Valószínűleg a kellemetlen szituáció nagy része elkerülhető lett volna egy udvarias "köszönöm, de nem, ezért meg ezért"-tel.

leone13 2010.03.30. 21:20:49

Semmi baj nincsen semmivel, csak túl van reagálva a dolog. És már másról szól.
Valahogy úgy érzem, hogy a posztoló ezért a "frappáns" visszautasításért valamiféle "erkölcsi" vállonveregetést várt. Hát azt nem kapott.
De igaz, ilyen stílussal csak negatív kommentekre lehet számítani.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.03.30. 21:25:18

@chico: Ebben a közegben azt kell mondjam, hogy szinte mindegyiknél :)

cambridge.on 2010.03.30. 21:32:13

@vakhangya: Valószínű nem éri el a szellemi szinvonalad, de mentségül fel lehet hozni, ez nem szakmai fórum.
Egy öntudatos beteg meglátása a magyar egészségügyről. Ahogy leírta látott már orvost Magyarországon kívül is. Előbb vagy utóbb változtatni kell, mert ez nem jó a betegeknek.
NEM pénz kérdés. Hozzáállás kérdése.

Az alábbi esetben minden védekezési módot kipróbálnak, mégis a sterilizálás tünik az egyetlen jó megoldásnak.

Dear Doctor,

I wish to apply for an operation to make me sterile. My reasons are numerous and after being married for seven years, and having a child each year, I have come to the conclusion that contraceptives are absolutely useless.

After getting married I was told to use the "Rhythm Method." Whilst trying the samba and the tango my wife fell pregnant, and I ruptured myself doing the Cha-cha.

My doctor then suggested we use the safe period. At this time we were living with the in-laws and we had to wait three weeks for a safe period, when the house was empty. Needless to say this didn't work.

A lady of several years experience informed us that if we made love while breast-feeding we would be alright. It's hardly tastes like Coors, but I finished up with clear skin, silky hair and another child on the way.

Another old wives tale was if my wife jumped up and down after sex this would prevent pregnancy. After breast-feeding (from earlier), if my wife jumped up and down she would have ended up with two black eyes, and even knocked herself unconscious.

I asked a chemist about the condom. He demonstrated how easy it was to use so I bought a packet. My wife fell pregnant again, which doesn't surprise me, as I fail to see how a Durex stretched over the thumb can prevent a baby.

My wife was then supplied with the coil and after many unsuccessful attempts to fit it we realized that we had got a left-handed thread and my wife is definitely a right-handed screw.

The Dutch cap came next. We were very hopeful of this as it did not interfere with our sex life at all. But alas...it did give my wife a severe headache. We were given the largest size, but it was still too tight across her forehead.

Finally we tried the pill. At first it kept falling out, then we realised we were doing it wrong. My wife started then to put it between her knees, thus preventing me from getting anywhere near her. This did work for a while until the night she forgot it....another child resulted.

You must appreciate my problem: if this operation is unsuccessful I shall have to revert to oral sex. Although I don't mind just talking about it, it could never be the same as the real thing.

Yours faithfully,

Ray Jackson

inf3rno 2010.03.30. 21:59:11

leragadni@morcos68:
Még kérded? Csak nézd meg a nevét! :-) John Rambo igazi kemény arc, vasat szarik...

Gestanyó 2010.03.30. 22:22:42

Mondja már meg valaki mért csak nagyszájú puncitulajdonosok esetei vannak ebben a Praxis blogban, ahelyett hogy igazi betegekkel és igazi problémákkal foglalkozna? Ez így annyi mint egy utcai csetepaté a nyóckerben

Albu 2010.03.30. 22:28:55

@total eclipse:
„Végre egy német okostojás… lehetne még oroszul, olaszul, szerbül valaki?”
Mi a bajod azzal, hogy valaki németül beidézett valamit? A stílusodból azt sejtem, nem téged nem az zavar, hogy nem magyarul volt, hanem hogy te angolul tudsz, és az „oké”, mert ma az a divat.

MinOr 2010.03.30. 22:34:26

Már ezer bocsánat, de nem bírok elmenni úgy emellett a blogbejegyzés mellett, hogy akár a kétszázharmincadik kommentben is ne írjam le, hogy hülye a posztoló, és nagyon de nagyon remélem, hogy a nézeteit egyetlen más nő se hiszi el.

Talán azt még nem írták le a kommentelők, hogy van az a szint, aminél az orvosnak kutya kötelessége ilyenkor felírni az esemény utánit, lehetőleg egymás után minél többször. Ezzel a génállománnyal ami ilyen gondolatokat szül, ugyanis emberiség elleni büntett lenne szülni, vagyis ezt továbbörökíteni.

Más kérdés, hogy mérget vennék rá (ha már témánál vagyunk) hogy ugyanez a felelőtlen liba lesz az, aki 5-10 év múlva a sok össze-vissza bezabált fogamzásgátló miatt széjjelcseszett hormonrendszerével fog ugyanezzel a vehemenciával mindent megtenni azért, hogy legyen gyereke.

morcos68 2010.03.30. 22:44:28

@MinOr:
Már ne haragudj, de ostoba vagy. Már vagy háromszor írtam le - más is - ( nem a posztoló véldelmében, hanem mert ez a véleményem!)hogy attól, hogy nem rakta szét a lábait egy a protokoll szerint sem szükséges vizsgálathoz, attól még nincs semmi baj a génállományával. egyszerűen sértette az emberi méltóságát. Jogosan. Ebből messzemenő következtetést ítélkezést levonni ostobaság. Amit Te írtál, na az butaság. Persze ettől még Te járhatsz hetente a dokidhoz, szétteheted a lábaid akár a körzeti orvosodnak is - a Te dolgod. de ne minősítsd azt, aki nem teszi. (Bocs az ostobáért.)

Gestanyó 2010.03.30. 23:02:19

Rikácsoló félművelt szajha akar kiokítani mindenkit csak mert ő tudja mit jó belerakatni a puncijába és mit nem (a fickójának a dákója az mehet doktor keze az megalázza az emberi méltóságot)

De kérdem én ha fel lehet íratni a szert a családorvossal akkor mért megy nőgyógyászhoz? Mert így olyan mintha a Gundelbe menne a CBA helyett és azt mondaná adjanak neki fél kiló kenyeret és ne kérdezzék mire kell. Milyen pofát fognak erre vágni? Aztán írhat egy másik blogba a szajha hogy megy az Alkotmánybírósághoz mert neki nem adták ki ahogy akarta

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.30. 23:06:37

@morcos68: nem (mint ahogy itt sem erről volt szó), amikor kellett, elmentem, megvizsgálták azt is PEDIG csak valami gombát szedtem össze az akkori barátnőmtől. Szar volt. De nem kezdtem urológiai rendelést a doki HELYETT.

frigyő 2010.03.30. 23:11:51

sajnos elég szomorú hogy ilyen orvosok is vannak.én is találkoztam már nem egyszer olyan doktorral/doktornővel, akit aztán legszívesebben.. na mindegy, viszont azt teljesen hülyeség idekeverni hogy az orvos vagy a beteg férfi vagy nő.mindkettőlből van kibírhatatlan. ámbátor az tény hogy, magyarországon az egészségügyben elég nagy a gebasz, amiről azért nem hiszem hogy az orvosok tehetnek.és mellesleg már csak ennek a blognak a puszta léte is úgy mégis mi már?! blogot arról, hogy szidjuk az orvosokat, meg az egészségügyet. gratulálok. nem elég szar még a helyzet. ahelyett hogy fikáztok, inkább fektetnétek az energiátokat valami konstruktívba.fogadok hgoy a csajnak aki ezt írta, fingja nincs arról hogy mennyit dolgozik egy átlag orvos, és ezzel ellentétben mennyit keres. ez az általánosítgatás is ostobaság, hogy mindegyik egy szemétláda.persze azért amikor betegség van akkor azért jól jönnek azok a köcsög orvosok, mi? gondolkozzatok már.

Masni 2010.03.30. 23:22:14

Nem is tudom, hogy ma mi a normális. Mert úgy tűnik, hogy itt egyes posztolók szerint, aki védekezik, az hülye, mert rombolj a testét, és kurva is, mert szeretkezik/szexel. Aki nem védekezik, vagy kiszakad az óvszer, az meg hát eleve kurva, mert ugye szeretkezett. És egy kurvának meg bárki benyúlhat a puncijába, hiszen az arra való. Ha a lány legközelebb fogorvoshoz megy, akkor is tegye szét a lábát??? Még a szék is hasonló.

Ennek (az amúgy valóban káros) gyógyszer kiadásához nem kell vizsgálat, mert a vizsgálat nem tud semmi olyat kimutatni, ami miatt a lány ne venné be a gyógyszert.
Én spec járok méhnyakrákszűrésre minden évben, és nagyon lelkiismeretes a dokim és mindig vért is vesz és mindenre tesztel, amire csak lehet, de az ő véleménye szerint is ilyenkor nincs más választás. (magánorvos, a körzeti nőgyógyász mellrákgyanúval nem volt hajlandó megvizsgálni és közölte, hogy ha nekem az van, akkor nekem már úgyis mindegy...)

Amúgy meg egy orvos mindig lehet bunkó, de aki felzaklatott állapotban nem a megfelelő tónust találja meg a dokival szemben, hát az ássa el magát. Ugye?

ohmyFgod 2010.03.30. 23:24:24

A sok idióta erkölcscsősz húzzon már melegebb éghajlatra! Senkinek semmi joga bírálni a nőt, ha nem védekezett. Kit érdekel? Nem erről szól a sztori. Semmi közötök az előzményekhez.

Az esemény utáni mizéria hazánkban nevetséges. Simán hozzá kéne jutni recept nélkül.

adamantium 2010.03.30. 23:25:59

következtetésem, hogy valószínüleg az emberek túl sok orvosis filmet néznek és azt hiszik, hogy már mindent tudnak az orvos nélkül is: legközelebb majd olyan lesz, hogy bement a traumatológiára és rendelt egy gipszet a lábára mert szerinte bokatörése volt de nem engedte, hogy megvizsgálják mert hát, hogy gondolja az orvos, hogy megfogja a lábát, esetleg: felíratott magának vérnyomáscsökkentőt anélkül, hogy megvizsgálták volna mert hát a vérnyomásmérő mandzsetta szorít és fáj, vagy kuruzslóhoz ment kiszedetni a vakbelét mert az a gondolataival is ki tudta venni nem kellett hozzányúljon. értsük már meg, hogy ha elmegyünk az orvoshoz, a k@rva sok jogunk ellenére sem mi rendelünk, mert nem a pillanatnyi egészségünkről van szó hanem a következő 50 évről, hagyjuk már az orvosokat dönteni az egészségügyi dolgokban

félig nigger 2010.03.30. 23:26:52

Rég olvastam ennyi hülyeséget - kommentekben. A legfontosabb: az orvosnak ne legyen hangos véleménye a beteg személyiségéről. Hallgasson, pofa be, írja meg a naplójába, vagy amit akartok...

Orovosi fanyelv követeltetik meg tőle, ennyi, max. előránt néminemű formanyomtatványt, hogy ha nem, akkor ez meg ez.

Legyen már vége annak, hogy a csillagok rossz állása miatt azt hiszi egy orvos, hogy beleszarhat a betegbe. Hát nem!

A beteg többszörösen kiszolgáltatott, mindig, ne éljen vissza egyetlen orvos sem ezzel a helyzettel, mert nem erre kenték föl.

Ne keverjük a dolgokat! A magzat élethez való jogának semmi köze ahhoz, hogy nyúlkálni akar az orvos a páciensben. Mosolyog és hallgat, mert ezért kapja a fizetést - és az én TB-met. Ha meg baja van ezzel, húzzon el felazon! Nem az orvos a lényeg, hanem a beteg, ideje lenne belátni...

julia s 2010.03.30. 23:28:14

@leone13: Nagyon felzaklatott az eset, ennyi. Dühömben írtam a posztot. Hozzá voltam szokva, hogy tájékoztatnak, és a belegyezésem kérik bármilyen beavatkozáshoz. Ilyen, hogy egy orvos odavakkant, hogy vetkőzzön, nincs nyugat EU-ban, ahol én éltem legalábbis. Annyira elképedtem, hogy eszembe se jutott udvariaskodni.

@gestanyó
"csak mert ő tudja mit jó belerakatni a puncijába és mit nem"
Miért, a tiedbe bele lehet rakni valamit alapos ok, és a te belegyezésed nélkül? Igen? Jöhetek?

adamantium 2010.03.30. 23:33:44

@idetektív: hát rettenetesen tévedsz, minden olyan szakma aminek kevés képviselője van és megkövetel bizonyos hozzáértést annak vannak előjogai, az, hogy neked van TB-d az nem kiváltság hanem jogod van rá, hogy legyen, majd ha magánbiztosításod van akkor lesznek kiváltságaid. elzavarhatod az összes orvost, majd kimennek havi 10szeres fizetésért külföldre, te meg majd jársz a kuruzslókhoz vagy átugrassz a szomszédba a saját pénzedért, hogy végre lásson egy orvos is

Gestanyó 2010.03.30. 23:36:38

@ohmyFgod: Te meg mitől vagy ilyen nagy tudós hogy eldöntsed mit szedhet egy nő aki lehet hogy terhes?

Elolvastad talán te is a wikipédiát amit naná hogy a gyógyszergyártók írtak (mert ők sem hülyék el akarják adni a szert minél több idiótagyárosnak ) aztán azt hiszed hogy lángész lettél tőle? Sajnálom azt a sok szegény lányt akit itt most összehülyítettetek a nagy tudományotokkal

frigyő 2010.03.30. 23:38:02

kedves emberek akik így fikázzátok az orvosokat. szerintem az lenne a legjobb, ha ti nem mennétek orvoshoz ha betegek vagytok. maradjatok otthon, az orvos úgyis csak köcsög.már nem azért de ha valaki bemegy egy orvoshoz, akkor ott azért az orvos kezében van az élete, ezért talán lehetne valami kis tiszteletet tanúsítani. vagy mondom, ha ennyire söpredéknek tartjátok az orvostársadalmat akkor maradjatok szépen otthon, aztán kúráljátok magatokat ahogy tudjátok. és mellesleg még annyit, hogy ha valaki nőgyógyászhoz megy, akkor mégis mit vár, hogy majd belenéz az orvos a torkába, vagy megméri a pulzust azt kész?

adamantium 2010.03.30. 23:41:40

@julia s: de most őszintén: aki nőgyógyászhoz megy az mire számít? milyen vizsgálatra? nem azt mondom, hogy nem lehetett volna udvariasabban is (nem voltunk ott nem tudhatjuk bár a ha szerinted az orvos meg a nővér "hentes" akkor szerintük meg te a "vágómarha" vagy tehát ennek megfelelően viselkedtek), napi kitudja hány, talán 100-200 nő fordul hozzá akkor szerinted pont a tiedre volt kiváncsi, biztos kellettél a statisztikához, hogy 20 aszott, 30 szőrös, na még egy borotvált hiányzik? simán beírhatta volna az ambuláns lapba, hogy " a beteg a vizsgálatot megtagadta, agresszíven viselkedett, önkényesen távozott" és akkor nem tartozik semmilyen felelősség nem terhelte volna a te terhességedért, és mégse ezt tette, nem azért mert félt a te állampolgári jogaidtól, hanem mert azt gondolta így szabadul meg a legkönnyebben még egy hülyétől

julia s 2010.03.30. 23:42:09

@frigyő: A múlt század elején a maszturbációt csiklókimetszéssel gyógyították. Aki akkor nem követte vakon az orvosok utasításait, az is hülye picsa volt?

adamantium 2010.03.30. 23:45:22

@julia s: hát most meg sok helyen vallási okokból metszik ki a kisajkakat és a csiklót, és nem is orvosok hanem vajákos asszonyok, szóval nem feltétlenül csak az orvosok fejében fordult meg ez a gondolat :D

frigyő 2010.03.30. 23:48:10

@julia s: 200 éve a nők meg 14 évesen szültek, akkor te miért nem akarsz gyereket? 11 vagy netán?

julia s 2010.03.30. 23:50:53

@frigyő: mivan?
menekülés, trollok

Átvitel honvéd 2010.03.30. 23:50:58

Azért néhány komment tulajdonosának szívesen lekevernék kettőt (vagy szimplán beküldeném a posztban részletezett henteshez és segédjéhez némi pedagógiai célzattal), hogy gondolkozzon már el egy picit...

frigyő 2010.03.30. 23:54:07

@julia s: bocsi de ez már nekem túlcsavart, milyen trollok?:D

julia s 2010.03.30. 23:55:00

@Masni: Pontosan. Nincs jó megoldás. Nem szabad szexelni, ennyi. Soha többé, soha :-)

adamantium 2010.03.31. 00:01:37

@julia s: hentes, troll, meg hasonlók nem gondolod, hogy neked valami gondod vana a világgal és egyszerűen csak te vagy a tökéletes és mindenki más aki esetleg más véleményen van vagy neked nem tetszőt tesz az hülye vagy hentes, vagy troll?

ohmyFgod 2010.03.31. 00:06:16

@Gestanyó: te mintha nem is az én hozzászólásomra válaszoltál volna. Nem olvastam wikit, nem hülyítettem senkit, nem informáltam félre senkit. Nem akartam soha eldönteni mit szedhet egy nő, nem képviselem a gyógyszergyártó érdekeit.

Biztosan rohadt káros a tabletta. De egy nem kívánt terhesség, egy rossz helyre, rossz körülmények közé született, szeretet nélkül felnőtt gyerek még károsabb. A lényeg, ha becsusszant egy kis HOPPÁ, lehessen hozzájutni a tablettához, és minél egyszerűbben.

doxi2 (törölt) 2010.03.31. 00:06:58

Hát szerintem meg a rohadt, büdös k anyját az összes szemét önmagát istennek hívő féligképzett szanitécnek, akik ma az orvoslást bitorolják a szarrá züllesztett, egészségügynek nevezett Gestapóban. a Picsa legalább 100- ból egyszer nem szart be a gőgös, szexuálisan abberráltaktól és rájuk borította az asztalt.

Mercel 2010.03.31. 00:28:55

Hello!

Szerintem a poszt írójának teljesen igaza van.

Álszent okoskodó másokban hibát kereső kretének írták már megint a kommentek kb. 80%-át.
Mi annyira felfoghatatlan?
Nem akart gyereket. Magánügy, az Ő döntése. (és kurvára még a jóistennek sincs hozzá köze, ha ő úgy dönt - max. apucinak)
Aki hörög az abortusz miatt, az gondoljon bele abba az aprócska ténybe, hogy egész generációk születtek CSAK és pusztán azért mert akkoriban nem lehetett/illet/szabadott elvetetni egy magzatot. (A kommentek nagy részét olvasva ez duplán gáz, tehát még inkább hiszek a születés szabályozásban..:)
Többnyire Nők kerülnek ilyen helyzetbe, mert ugye nekünk pasiknak max. lelkiismeret furdalásunk lesz, ha úgy jött ki, de nem gyerekünk..
A lánynak nem volt kedve a szokásos bealázom a beteget az meg csendben nyeli a könnyeit játékhoz.
Nem volt ahhoz kedve, hogy hentes/ nem hentes doki megvizsgálja - Saját döntése joga van hozzá.
Mellesleg nem tudom mi olyan gáz abban, ha egy beteg (ember b....g ő is csak most épp szakszóval beteg) hoz egy döntést a saját lehetőségeinek határain belül. Megteheti? Meg. A doki megtorolhatja ezt bármilyen formában? NEM.
Mellesleg fizet TB-t tehát fizeti a számlát, ergó Ügyfél. Az ügyfélnek meg vannak jogai.

Komolyan nem értem, ebben az országban az emberek nagy része birka. Ha valaki kiáll magáért - és túléli, akkor pont a többi birka bégeti le, hihetetlen.
- kiállt magáért. Jól tette.
A hiba az volt, hogy mindezt megosztotta azzal a csökkent képességű retardált bandával (Tök nagy tiszteletem azoknak akik nem ők:) )akiknek a jelek szerint a munkanélküliség keserves napjait úgy kell túlélni, hogy mindig mindent istenverte posztnál a jóérzés által sugallt ELLENKEZŐ oldalra kell állnia.

Ja igen.
Pasi vagyok, és volt már úgy, hogy így jártunk.
Ha a doki akkor kekeckedik a barátnőmmel a székkel verem agyon amin okoskodik. (De nem okoskodott, hanem megkérdezte, hogy biztos? Mondták neki, hogy igen - felírta bevette, nem lett baba. Ennyi. Mindenki a saját tyúkszaros kis életéért felelős.

A sok empátiagyilkos agyatlannak csak annyit mondanék, hogy csak egyszer a büdös életben képzelje már annak a valakinek a helyébe, és bőrébe magát aki posztot ír, mielőtt zsigerből népies agyagedény lenne. (köcsög)

Na ennyi.
"Frigyes voltam"

Gestanyó 2010.03.31. 00:28:59

Én beszéltem nőgyógyászszal aki nagy szakember a hormonális fogamzásgátlásban úgy hogy nemzetközi lapokban ír cikkeket Ő mondta konkrétan: nem úgy van az hogy feketén-fehéren bizonyítva lenne hogy nincs káros hatásuk a magzatra ha mégis terhes valaki és szedi rá

Erről sokat vitatkoztak az orvosok is éveken keresztül mert sok adat azt mutatja hogy mégis. Olyan van hogy a fiúgyerekek cicisek lesznek tőle és baj lehet utána a férfiasságukkal, mert az ugye női hormon ami benne van a tablettákban és nagyon érzékenyek ebben az életszakaszban. Csak a gyógyszergyárak nyomják keresztül mennek előre és ők osztják a lapokat,náluk a pénz meg minden

Meg a nőnek is árthat mert az esettabletta után nagyon sok a méhenkívüli terhesség ha mégis megfoganna és szedte a tablettát Csak erről nem írnak akiknek az érdekük hogy eladják a szert

Ezt el akartam mondani mert aki elolvassa ezt az indulatból született blogot az lehet hogy a leírója mellé áll hogy az orvosok buták meg sokat fontoskodnak, ami nem tagadom előfordul de nem ez a lényeg hanem hogy senki ne csináljon meggondolatlanságot indulatból mert lehet hogy utána életében végig fogja bánni

Irise 2010.03.31. 00:44:11

Posztíró: hogy te mekkora liba vagy. Nagyon remélem,hogy sosem fogsz szaporodni,mert kár beléd. Bármi.

blitzkrieg 2010.03.31. 00:47:21

tényleg az van bármilyen közrendelőbe bemész odaugatnak hogy vetkőzzön, feküdjön fel, és már könyékig benned vannak.
Az orvosok és asszisztensek 80% ilyen paraszt.

Emiatt akadt ki a csaj, jogosan.

1 perc beszélgetés kéne hogy megbízz benne: "Most ahhoz hogy eldöntsem ezt meg azt, meg kell vizsgálnom így meg úgy..".

De nem ondanak semmit.

Irise 2010.03.31. 01:10:53

Blitzkrieg: mert értené a posztíró? Szerinted?

Tudo é possibile 2010.03.31. 02:45:07

@Irise: Azért a post-író szellemi fölénye elég nyilvánvaló a Te velős hozzászólásoddal összevetve.

@adamantium: Az első két hozzászólásod elolvasása után azt hittem ezek egy másik post-hoz készültek, annyira nem volt idevonatkozó értelmük. De aztán rájöttem, hogy tényleg troll vagy, sry, ha nem tudod az mit jelent.

Mindig is csodáltam azokat, akik ki mernek állni magukért.
Nem csak egy nick mögé bújva, hanem in Real Life. Szembe mernek szállni a tekintélyelvűséggel. Nem hagyják magukat tárgyként, vagy birkaként kezelni.
Pasi vagyok.
Több barátnőm is volt az évek során, akik mikor elmesélték, hogy milyen magaláztatásban volt részük egy-egy nőgyógyászati vizsgálat, illetve műtét alkalmával, egyszerűen nem akartam elhinni.
Szerencsésnek érzem magam, hogy pasi vagyok.
Tudom én , hogy az orvosok többsége érző ember, tudom jól. Nem csak vakkant egyet, hogy "Vetkőzzön le!". Nem süt el szexista poénokat, mikor az ember úgy érzi abszolút kiszolgáltatott. Nem hív be előzetes engedély nélkül egy csoport medikust, hogy azok egyik a másik után végigtapogassák az ember különböző, általában ruhával takart testtájait, tudom én.
És ami idevág: nem kioktat, ha nem akar az ember egy felesleges vizsgálatot, hanem tájékoztat arról, hogy arra miért lenne szükség. De _semmiképpen_ nem dönt helyettem, mint pácioens helyett. Akármennyire is hiszi, vagy tudja, hogy mi a dolga.

Csak éppen a nem ilyen orvosokkal való találkozás számomra olyan negatív élmény, ami sok évig kísért. Akkor is, ha ezt a barátnőm élte át, és én ettől nem tudtam őt megvédeni. Csak vígasztalhattam utána.

A mai fejemmel, már nehezen viselem a nyilvánvaló megaláztatást, így nem értem, hogy miért kifogásolják, hogy a post-író miért ilyen indulatos. Én hasonló helyzetben most már még indulatosabb lennék. Pláne, hogy az érdemi problémamegvitatás helyett, kvázi lekurvázzák. Azt kifogásolják, hogy szerintük milyen nemi életet él. Mintha lenne róla fogalmuk. Tiszta középkor.
Aki még mindig azt hiszi, hogy valóban szükséges lett volna a vizsgálat olvassa már el a szerző kiegészítését a 18:02:05-ös post-ban pls.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2010.03.31. 04:57:34

Uhh, remek sztori.....nagyszerű honvágy ellen.
Velem nemrégiben volt hasonló eset, mi csak besétáltunk a nőgyógyászomhoz (miután neten foglaltam időpontot), elmondtam, mi van (óvszerbaleset), kaptam is a gyógyszert, az egész három percig tartott, amiből kettő az volt, hogy a doki elmagyarázta, hogyan kell beszedni a kétfázisú tablettát.

Semmiféle vizsgálat nem került szóba.
Senki nem próbált kioktatni az erkölcsös életről.

Így is lehet, normálisan.

veny 2010.03.31. 07:26:18

@julia s: "hany muhibapert nyernek meg ma mo-on? szerinted?"

Nőgyogyók ellen meglepően sokat.
(Ne a wikipédián keresd, pláne ne az angolon...)

veny 2010.03.31. 07:36:18

@Tudo é possibile: "a post-író szellemi fölénye"

Hinnye, ez igen hatásos volt reggeli kávé helyett... :)))))

fludd 2010.03.31. 07:44:21

"- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?"

Ő dugott meg téged????

Píter 2010.03.31. 08:13:14

Nővérem simán bement a kórházba, elmondta mivan, kezébe nyomták a receptet, aztán szevasz. Én sem értem itthon miért kell dokival kiiratni azt a szar tablettát, van elég dolgok, bajuk, mintsem ilyen pitiáner ügyekkel foglalkozniuk.

bleh_w 2010.03.31. 08:14:53

Iszonyat mennyi itt a suttyó. Már miért lenne ostoba aki nem hagyja, hogy megalázzák és kihasználják?
Háziorvos felírhatja vizsgálat nélkül? Igen. Akkor használható biztonságosan vizsgálat nélkül? Igen. A posztíró nem hagyta, hogy belezsarolják egy felesleges vizsgálatba, 100% igaza volt, ügyesen lereagálta a helyzetet. Ha figyelmesen olvastok, az első bekezdés végén áll a mondat, hogy "A lány előttem sírva jött ki a rendelőből". Szadizmustól bűzlik az egész helyzet, a foghegyről odavetett "vetkőzzön le", stb. Nem játszotta el a kis orvos-beteg megalázós játékot, irigykednek rá sokan, ennyi.

Parajpuding 2010.03.31. 08:15:11

Rövid leszek: egy nagyokos nőnemű vagy. Sok ilyen van. Mint ilyen, csakis arra kellhetsz, ezért valós a probléma. Menj el más orvoshoz, netán magánrendelésre, ott talán ízlésed szerint fognak megvizsgálgni, vagy receptet írni. Vagy használtass gumeszt az aktuális hülyével.

besztike 2010.03.31. 08:20:59

Szerintem mind a két oldalnak igaza van.Én úgy tudom hogy megvan mennyi idős terhességet lehet gyógyszerrel abortálni.Az hogy a havi megvan nem jelent semmit.Kétszer voltam terhes úgy hogy volt havi vérzésem.Lehet hogy nem volt kedves a doki,de vannak szabályok amiket be kell tartaniuk.Mert ha nem ,mennek perelni őket az páciensek.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.31. 08:44:09

@Mária: te egy hülye barom vagy ezt régebben is sejtettem, maradj meg inkább a marketinges ostobaságaidnál

csutkababa 2010.03.31. 09:10:51

Az összes hozzászólást nem olvastam végig, ezért elnézést, ha ismételek.
A sürgősségi fogamzásgátlás pont azért sürgősségi, hogy általánosan hozzáférhető legyen.Nem kötelező nőgyógyászhoz/kórházi ügyeletre menni érte, különös tekintettel arra, hogy a nőgyógyász protokoll előír vizsgálatot.
Sima orvosi ügyelet is felírja, fel KELL írnia.És ott ugye nincs nőgyógy vizsgálat...
Saját ügyintézésemben ez úgy zajlik, hogy a hölgy elmondja, bármi miatt szüksége van MOST a tabira.
És nem köteles beszámolni róla, miért. Kell, és kész.
Alapos kikérdezés után, ami kiterjed a menzeszciklusra, utolsó menzeszre, a rendszerességre, bármilyen öröklődő/családban halmozódó véralvadászavarra, trombózishajlamra, szedett-e már hormontartalmú fogamzásgátlót, volt-e vele gondja, fennállhat-e most terhesség---nos, utána elsorolom eme gyógyszer lehetséges szövődményeit és mellékhatásait.Amibe beletartozik, hogy ez a beágyazódást akadályozza meg, 85%-os hatásfokkal. És hogy milyen tünetek esetén menjen azonnal orvoshoz.

Ezek után aláírja, hogy tudomásul vette.

Ha fiatalkorú, a vele jövő felnőtt kísérő IS aláírja.De ne felejtsük el, 14 éves kortól legális a szex, azaz számonkérhető a védekezés is.Felelőssége van vele a 14 éven felülinek.

Ugyanis az a véleményem, kisebb kárt okoz testi-lelki vonatkozásban ez a tabi, mint egy abortusz később, vagy egy eltitkolt terhesség, annak összes iszonyatos következményével.

Tehát: a posztoló a kórházba menéssel véleményem szerint vállalta az ottani protokollt, nem ott kellett volna hangot emelgetnie.
Ment volna sima orvosi ügyeletre.
Azt számon kérni, miért nem máshogy védelkezett, luvnyázni meg szánalmas. Pont attól felelősségteljes, hogy ha nem akar gyereket, mindent megtett érte.
És őszintén: minden pasi itt mindig gumit húz, ha még nem akar gyereket? Vagy a nőre hárul a teher??

hulyeinformatikus 2010.03.31. 09:14:51

"Már miért lenne ostoba aki nem hagyja, hogy megalázzák és kihasználják?"

Kurva élet, hogy az orvos tisztán szadizmusból akarta a nőstényt megvizsgálni.
Kapott az alkalmon, ha már ritkán lát ilyet, az van.

hulyeinformatikus 2010.03.31. 09:18:41

@csutkababa: "Ugyanis az a véleményem, kisebb kárt okoz testi-lelki vonatkozásban ez a tabi, mint egy abortusz később, vagy egy eltitkolt terhesség, annak összes iszonyatos következményével."

Hogy a jogi következményeiről ne is beszéljünk.. a roskadozó árvaházak mögött felsejlik a nőgyógyászok sötét összefogása.

méh.s 2010.03.31. 09:26:00

@Gestanyó: Meg tudom erősíteni hogy sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedése után feltűnő gyakran fordul elő méhenkívüli terhesség

Ez egyenesen következik a szer hatásmechanizmusából, mivel a petesejt méhkürtön keresztüli normális vándorlását és beágyazódását akadályozza meg. A zigóta így más helyet keres magának a hasüregben és ha sikerül megtapadnia ott méhenkívüli terhesség formájában fejlődik tovább. Hogy ez mivel jár azt nyilván nem szükséges részleteznem, ezen a site-on egy korábbi blogbejegyzés éppen egy ilyen esettel járó megpróbáltatásokat ecsetel (Várjon reggelig ... ).

Ha tehát a tisztelt hölgy kellő biztonsággal szeretné elkerülni a méhenkívüli terhességel járó veszélyhelyzetet akkor ajánlatos az eset után 3 héttel részt venni ultrahangvizsgálaton, amennyiben felajánlotta a tablettát felíró orvos ennek a lehetőségét. Még ha kicsi is a pozitív lelet valószínűsége az időben fel nem ismert extrauterin graviditás veszélyessége miatt ennyi mindenképpen javasolható

sulcus (törölt) 2010.03.31. 09:46:50

Ha esetleg elkerülte volna a figyelmeteket: az "irományban" többször is kihangsulyozta az öntudatos "hölgyike",hogy az orvosnak hentes arca volt?!
Persze,ha egy csini orvos lett volva,most nem ide ír,hanem az MSN-en dicsexik barátnőinek,hogy egy kúrva jó csávó orvos nyúlt be neki és alig várja,hogy újra mehessen hozzá vizsgálatra.
Bezzeg amikor a diszkóban a klótyón megkúratta magát(valószínüleg nem egy hentesképűvel)nem zavarta,hogy ki és miért turkál a hüvelykéjében.
A betegjogi képviselő meg majd kirúgatja az orvost és a castingon felvesz helyette egy jóképű fiút,nehogymár hentesképpel nyúkájjanak az ilyen tetves ribancokban!!!

Mária 2010.03.31. 10:57:05

@halál megdöglesz kinyirunk:

"te egy hülye barom vagy ezt régebben is sejtettem, maradj meg inkább a marketinges ostobaságaidnál"

Baromagyú :)

Van diplomám biológiából, ráadásul nő vagyok.

És nem bújok szaros nicknevek mögé, mint a hozzád hasonló, névtelenül baromozó lelki nyomorékok.

Idióta :)

julia s 2010.03.31. 11:39:57

@Tudo é possibile: A brókercégek is jobban értenek a pénzügyekhez elvileg, mégse csinálhatnak azt a befektető pénzével azt amit akarnak a befektető tájékoztatása nélkül- mert az ő pénze. Ha valakinek elfogadhatatlan egy kezelés, vizsgálat, ajálnjanak fel alternatívt, és tájékoztassák a kezelés/vizsgálat elhagyásának lehetséges következményeiről. Tekintélyelvűségre és alárendeltségre nem épülhet egy ilyen viszony, hiszen nem rendelkezik az orvos a pácien teste/pszihéje fölött. Mindenkinek más egyéni preferenciái vannak, van aki fel a gyogyszerek mellekgatasaitol, van aki nem stb stb, nyilvánvalóan ezek függvényében hozza meg a saját egészségügyi ellátására vonatkozó döntéseit. Azzal, hogy autóba ülünk, extrémsportolunk/nem sportolunk stb, nap mint nap kockázatot vállalunk, mindenki a saját belátása szerint. Nincs uniformis kockázatkezelő modell, az egészségügyben sem.

Nagyon jó dolognak tartom az "informed consent", a teljeskörű tájékoztatás, és belegyezés kérése intézményét, a beteget is, és az orvost is védi.
Velem nem irattak semmit alá, nem tájékoztattak semmiről, vakkantottak, hogy vetkőzzek le. Szerintem el akarták számolni a vizsgálatot, pénz, ennyi. Ismétlen, külön nekem kellett kérnem, hogy írják bele a jelentésbe, hogy visszautasítom a vizsgálatot. Ha annyira magát akarta volna védeni a hentes annak a következményétől, hogy háromfejű gyereket szülök a tablettától, első dolga lett volna egy papírt az orrom alá nyomni. És ha háromfejű gyereket lehetne tőle szülni, nem adná a háziorvos vizsgálat nélkül, illetve nem lehetne recept nélkül kapni más országokban.
Szomorú, hogy az ilyen rémtörténetek miatt örülnöd kell, hogy férfi vagy. Nőnek lenni nem valami betegség, és egy nőnek is joga van ahhoz, hogy az egészségügyi törvényben rögzített betegjogokat tiszteletben tartva kezeljék. Nem kell "kibírni" se felesleges vizsgálatot, se mást, nem mártíromság a női lét.

Folyamatosan a testi integritásra való igényemet hangsúlyozom, hogy így meg úgy nem mindegy ki és hogyan, nem értem honnan következik ebből több kommentelőnek, hogy nekem mindegy ki dug velem. Egy szóval se írtam az első posztban, miért volt szükségem sürgősségi fogamzásgátlásra, magánügy. Lehet, hogy akkor veszettem el a szüzességem, nem volt benne a posztban, hogy nem. 100%-os biztonságó fog.gátló módszer nincs, elszakadhat gumi, stb, nem értem ennek az erkölcshöz mi köze. És demokrácia van, egy 15 éves prosit ugyanúgy megillet az emberi méltóság, és a tájékoztatáshoz való jog, mint akárki mást, mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. Az orvosnak nem dolga senki intelligenciáját önkényesen megítélni.
Ha egy nőről se lehet soha tudni, hogy nem-e terhes, illetve nem lehet bennük megbízni, hogy igazat mondanak-e, akkor ne lehessen nőknek alkoholt és dohányterméket árusítani, és kötelezzék őket magzatvédő vitamin szedésére. Sőt, egy gyerekhez ugye apa is kell, védjük a spermiumok minőségét, korlátozzuk a férfiak jogait is valami baromsággal.

Ez van, lekurvázzák aki nem áll be a sorba. Bee, BEEE, BEEEEE szét a lábakkal. A múlt század első felében valóban csiklókivágással gyógyították a maszturbációt. Nagyon-nagyon megszívta volna itt pár kommentelő (habár fix férfiak a legsötétebbek).

bleh_w 2010.03.31. 11:53:56

@julia s: szívemből beszélsz!

lehet más a propaganda 2010.03.31. 12:11:25

A blogíró egy ostoba némber. Ha buta lenne az hagyján, mert butának lenni nem bűn amennyiben ő is tisztában van a helyzettel és nem akar még az atyaúristennél is okosabb lenni. Csak remélni lehet hogy ott középen a micsodája jobban működik az agyánál mert akkor a pasijának legalább örömet tudott szerezni vele

zoldborso 2010.03.31. 13:44:47

@julia s: "Ha egy nőről se lehet soha tudni, hogy nem-e terhes, illetve nem lehet bennük megbízni, hogy igazat mondanak-e, akkor ne lehessen nőknek alkoholt és dohányterméket árusítani, és kötelezzék őket magzatvédő vitamin szedésére. Sőt, egy gyerekhez ugye apa is kell, védjük a spermiumok minőségét, korlátozzuk a férfiak jogait is valami baromsággal."

Remélem ezt Te sem gondolod komolyan.
Egyrészt valóban nem lehet soha 100%-ig kizárni egy nőről, hogy terhes-e, akár tudtán kívül, akár azért mert zavart (nem akar szembesülni vele, van ilyen, tudjuk), akár azért, mert egyszerűen hazudik (miért ne, bármi megtörténhet, megjegyzem nem csak nőkkel...)
másrészt viszont EBBŐL NEM KÖVETKEZIK, hogy a szabadságjogainkat korlátozni kéne.
A terhességüket elismerő nőket sem lehet arra kényszeríteni, hogy nem tegyenek semmi olyat, ami károsíthatja a magzatot. Vannak pl. közismert médiaszemélyiségek, akik a terhességük alatt nyilvánosan vállalva dohányoznak!
Hadd hangsúlyozzam: NEM HELYESLEM. (Én nem ittam, nem dohányoztam, nem drogoztam, még fájdalomcsillapítót sem szedtem be a terhességeim alatt.)
Ám azt mégkevésbé helyeselném, ha az ésszerű határnál jobban korlátoznák a szabadságjogaimat.
(Már előre látom, mit kapok ezért! :-D)

Szóval kedves Júlia, tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy azért nem tiltja törvény az ilyesmit, mert valójában a terhesség mindig időben felismerhető. Nem így van.
És nem is következik LOGIKAILAG, hogy ha így lenne, akkor törvénnyel kéne tiltani, hogy a nők alkoholt stb. fogyasszanak.

El tudom képzelni azt is, hogy ezzel magad is tisztában vagy, csak egy abszurd konklúzió felvázolásával akartál hatni a vitapartnereidre. Ám az érved logikailag sem állja meg a helyét, és ráadásul ne adjunk már az itt hemzsegő szűkagyú, radikális, demagóg konzervatívoknak új ötleteket. :-)

lehet más a propaganda 2010.03.31. 13:58:53

@Mária: én a barom agyát többre értékelem az ilyenekénél. Biológusként remélem te is egyetértesz

julia s 2010.03.31. 14:03:22

@zoldborso: csak egy abszurd konklúzió felvázolásával akartál hatni a vitapartnereidre

igen, persze, baj, ha viccel az ember? Aztittem lejön, hogy egy abszurd tulzas, de ugy latszik semmi se eleg abszurd ebben a közegben. Egy másodpercre se gondoltam komolyan, atyaisten.

"ráadásul ne adjunk már az itt hemzsegő szűkagyú, radikális, demagóg konzervatívoknak új ötleteket. :-)"

ennyire vad és ostoba diktatúra csak nem.. vagy..ööö..

Mária 2010.03.31. 14:18:43

@lehet más a propaganda:

:)

Nem vagyok biológus. Pályamódosító vagyok.

lehet más a propaganda 2010.03.31. 16:22:23

@Mária: ez jó mert én meg kvázi biológus pályára módosultam legalábbis átmenetileg

bazsa22 2010.03.31. 18:34:14

Nagyon jó, hogy megint az orvos a szemét és mindenki jobban tudja a szakmát mint ő. (Vagy itt mindenki orvos?) Magyarországon vényköteles az esemény utáni tabletta, ez tény, az OEP-hez lehet menni reklamálni. Mint ahogy az is tény, hogy azé a felelősség aki felírja a készítményt és nem azé, aki beveszi. Lehet, hogy nem hőbörögni kellene, hanem némi felelősséggel nemi életet élni.

escapelle 2010.03.31. 18:57:16

julia s, jól csináltad. persze hogy bosszantja az itt fröcsögő birka népeket, hogy egy nőnek esze is van, meg bátorsága kiállni a jogaiért. Hasonló helyzetben én itthon pánikoltam, a férjemnek a nőgyógyászaton szó nélkül odaadták a receptet. Ennyi. Amúgy meg ez is adott végül receptet, annyira mégsem lehet elkerülhetetlen a vizsgálat. Gondolom, a doki is tisztában van vele, hogy százszázalékos fogamzásgátlási módszer továbbra is csak egy van...

escapelle 2010.03.31. 19:41:21

@bazsa22: na persze, mert az OEP engedélyezi a gyógyszer forgalomba hozatalát... ha már tényeket emlegetsz, ne írj ilyen vadakat. A felelősség pedig igenis azé, aki beveszi a gyógyszert (az orvos feladata a tájékoztatás és a szükséges (!) vizsgálatok elvégzése). Ha szuicid hangulatomban egyszerre veszem be a havi szívgyógyszer, altató, stb adagomat, akkor azért sem az orvos felelős. nem? de.

Mercel 2010.04.01. 02:31:59

@julia s: Júlia, ahogy ezt már az első hozzászólásomban említettem, egy hibát követtél el, illetve most már kettőt.
1, Leírtad, és tápot adtál a birkáknak a bégetésre.
2, Beálltál vissza bégetni.

Személy szerint megértelek, a felháborodásodat akkor, és most is mikor próbálsz érvelni - De felesleges. Idiótákkal, ha sokan vannak kár vitázni. Sajnos.
Lépj túl az eseten, és a kreténeken is.

Frigyes

steierhoffer 2010.04.01. 04:56:09

Azt gondolom, hogy ismételten csak egyoldalú információk állnak rendelkezésünkre.( a "sértett" előadása) Bár az igaz, hogy a sűrgősségi tabletta felírásának egyedüli ellenjavallatát a már meglévő terhesség jelenti , igy akár ennek kizárása céljából is történhet vizsgálat, de a nőgyógyászati fizikális vizsgálat elvégzését nem feltétlenül a sürgőssági pilula felirása indokolja meg. Lehet a betegnek olyan panasza, mely önmagában véve is indokolja a vizsgálat elvégzését.( volt már nem is egy olyan eset, amikor méhenkivüli terheséggel jött a beteg esemény utáni tablettáért ) A beteg kikérdezése után pedig az orvos számtalan ok miatt dönthet úgy, hogy meg kell vizsgálnia a beteget. Az más kérdés, hogy a beteg negálja a vizsgálatot. Ezt rögzitenie szükséges az ambuláns lapon. A történetnek persze számtalan más vetülete is van, melynek taglalásába nem kezdenék bele....A beteget sem minősiteném, a nagy nyilvánosság elé vitt posztjával megtette azt már ő saját maga

huss 2010.04.02. 00:07:07

Ideje lenne az orvosoknak a kommunikacio cimu orat komolyabban venni, legalabbis aki rendelni szeretne.
Az emlitett tabletta nem a terhes nokre veszelyes, hanem biyonyos betegsegek mellett. Az orvosnak is van felelossege, ha felir egy gyogyszert, es nem tudhatja milyen allapotban van, aki keri. Ervenyes rakszures nelkul pl. nem lehet feirni, de persze az egy het, tehat igazabol csak az az orvos irhatna fel, akihez amugy jar az ember, vagy vinnie kell az utolso szures eredmenyet. Altalaban nem varhato el egy orvostol, hogy felirogasson barmit, ami jol hangzik, mivel veszelyes mellekhatasu gyogyszert adni felelosseg. Korzeti orvos termeszetesen nem irhatja fel, epp ezert.
Nos, bar a posztolonak nem volt igaza, ezt emberi hangon is el lehet neki magyarazni. Itt ehelyett veszekedtek, mint a gyerekek a homokozoban.

Motorpenis 2010.04.06. 19:33:52

A panaszkodónak:együttműködési kötelezettséged van, te idióta. Benne van az Eü törvényben (1997. évi CLIV törvény). Ne csak a rosszul ismert jogaidra hivatkozz, te agyatlan!

NemesekErnyo 2010.04.06. 19:53:52

@huss: A cikkből nyilvánvaló, hogy a kicsike önérzetes volt. Semmi durvaságot nem olvasok a beszélgetésből, pedig ezek az ő szavai:
Akkor vetkőzzön le
- (Én) Már miért vetkőznék le.
- Hogy megvizsgálhassam.
- Visszautasítom a vizsgálatot. (csend) Állampolgári jogom.
- Akkor én meg nem adok receptet. Visszautasítom a maga ellátását.
- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?
Erre a hentes elkezdett receptet írni, én meg rákérdeztem ugyan mit vizsgáltak volna.
Ezután fél oldalnyi nagyképű áradozás, végül világgá kürtölése annak, hogy az ORVOS TAPLÓ.
Biztos, hogy nem fordítva?

A Tyne folyó déli partja 2010.04.11. 11:50:13

@lúzer_: hát, ha fogamzásgátlóért/esemény utáni tablettáért mész, akkor mi a fura abban, h. beszámolsz egy vadidegennek (az orvosnak). azért van ott...
a wikipédiára meg bárki írhat, azt ne vedd teljesen készpénznek. mellesleg angliában ingyenes a fogamzásgátlót, el kell menni a GP-hez, feltesz pár kérdést, meg se vizsgálnak, miért nem szedtél azt?

doxi2 (törölt) 2010.04.11. 14:21:28

ezekben kommentekben az a legszörnyűbb, hogy a szerzőik feléből hiányzik a legalapvetőbb emberi önérzet.szövegelnek a tabletta vélt és valós mellékhatásairól, az orvos frizurájáról meg mia f@szról. de egyetlen senki sem szereti ha a p..ban turkálnak. az itt kommentező néhány kivételtől eltekintve.

bleh_w 2010.04.11. 16:01:02

@Motorpenis:
Tessék?

A beteg kötelezettségei

26. § (1) A beteg az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor köteles tiszteletben tartani az erre vonatkozó jogszabályokat és intézményi rendet.

(2) A beteg - amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi - köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:

a) tájékoztatni őket mindarról, amely szükséges a kórisme megállapításához, a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez és a beavatkozások elvégzéséhez, így különösen minden korábbi betegségéről, gyógykezeléséről, gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedéséről, egészségkárosító kockázati tényezőiről,

b) tájékoztatni őket - saját betegségével összefüggésben - mindarról, amely mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről és a foglalkozás végzését kizáró megbetegedésekről és állapotokról,

c) a népjóléti miniszter rendeletében foglalt fertőző betegségek esetén megnevezni azon személyeket, akiktől a fertőző betegséget megkaphatta, illetve akiket megfertőzhetett,

d) tájékoztatni őket minden, az egészségügyi ellátást érintő, általa korábban tett jognyilatkozatáról,

e) a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani,

f) az egészségügyi intézmény házirendjét betartani,

g) a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni,

h) jogszabályban előírt személyes adatait hitelt érdemlően igazolni.

Az együttműködési kötelezettség távolról sem jelenti azt, hogy ha az orvos azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor köteles vagy a kútba ugrani. A betegnek joga van önrendelkezéshez, tájékoztatáshoz, az ellátás visszautasításához, emberi méltósághoz, az intézmény elhagyásához, -és- egészségügyi ellátáshoz.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.11. 17:13:28

@doxi2: hát, ha az ember elmegy orvoshoz, akkor miért is csodálkozik, ha az orvos (a beteg saját érdekében, nyilván nem hobbiból) meg akarja vizsgálni? a speciális orvos meg olyan szervét, és úgy, ahogy azt annál a szakmánál kell...

ami sok az sok 2011.11.14. 12:22:54

Undorító ez az egész Magyarország, miért pont az egészségügy lenne normális?
Azt pedig végképp nem tudom minősíteni, hogy miért "orvos írhatja csak fel" alapon adnak ki sürgősségi fogamzásgátlót!
Ez egyszerűen undorító, hogy nem elég az, ha 2 ember szerencsétlenül jár, még akkor plusz tortúrának tegyék ki magukat egyetlen tollvonás miatt!!!
A nőgyógyászokról már nem is beszélve, hogy nem tájékoztatják kellően a pácienseket és információkat hallgatnak el!

ami sok az sok 2011.11.14. 12:29:06

@molon: Itt mindenki lehet nagyon okos ezekkel a törvényekkel, de kíváncsi lennék élesben mennyire lenne ez fontos, ha véletlenül elszakadt a gumi, vagy később derül ki, hogy már terhes.
Na akkor lehet itt pampogni mindenkinek, amikor élesben szükség lenne az S.O.S. tablettára, de egy tollvonás miatt ezt nem lehet mert kizárólag a fehérruhás írhatja fel!!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása