Miért ekkora probléma egy allergia-vizsgálat?

2013.07.18. 08:25

i_havent_seen_it_18262cd-18262ho.jpgBeutalót gyakorlatilag csak akkor adnak, ha én állok elő félkész diagnózissal, én tapasztaltam, hogy ettől vagy attól kijön, ekkor is csak hosszas könyörgés és sok megjegyzés után, hogy ne számítsak sokra, egyáltalán nem biztos, hogy allergiás vagyok.

Évek óta küzdök az ekcémámmal, de egy éve már az elviselhetetlenségig jutottam. Ennek megfelelően egy éve orvostól orvosig járok, hogy derítsék már ki, mi a bajom. Már legalább 10 féle krémet kipróbáltam, receptre és vény nélkül kaphatót, patikából és bioboltból egyaránt, a végeredmény mégis ugyanaz: folyamatosan fáj a kezem, nagyon csúnya, gyakran már fogni sem tudok vele, akadályoz a munkában és eléggé szégyellem is, hiszen sokan azt hiszik, fertőző. Nem tartott sokáig rájönni, hogy ha a krémek vagy nem hatnak, vagy ha elsőre hatnak is, a második használatkor már nem, akkor valami más állhat a probléma hátterében. Voltam már SZTK-s és maszek bőrgyógyásznál többször is, mégis nekem kellett kikönyörögnöm, hogy adjanak már beutalót különböző allergiavizsgálatokra, hátha az lehet a probléma.

Beutalót gyakorlatilag csak akkor adnak, ha én állok elő félkész diagnózissal, én tapasztaltam, hogy ettől vagy attól kijön, ekkor is csak hosszas könyörgés és sok megjegyzés után, hogy ne számítsak sokra, egyáltalán nem biztos, hogy allergiás vagyok, vagy ha az is vagyok, lehet, hogy ki sem derül, vagy valami olyanra, amire nem is vizsgálnak. Voltam már hátraragasztós bőrvizsgálaton - teljesen negatív lett - , IgE ételallergia-vizsgálaton, ami enyhe tejfehérje-allergiát mutatott, de hiába vontam ki a tejet az étrendemből, semmi hatása nem volt, pedig már örültem, hogyha nehezen is, de talán elmúlik az ekcémám. Legutóbb a háziorvosom - aki legalább próbál segíteni - állatszőr-allergia gyanújával a tüdőgondozóba küldött, mert a többi - TB által támogatott - allergiavizsgálatot már elvégezték rajtam. Itt olyan kiosztást kaptam, hogy sírva jöttem ki a rendelőből, hogy ekcémával minek megyek ide, ő nem szurkálhat meg bőrtünettel, mert csak rosszabb lesz (őszintén szólva nem tudom, hogyan lehetne még ennél is rosszabb). Erre kérdeztem, hogy akkor mégis honnan fogom megtudni, hogy allergiás vagyok-e pl. bármilyen állatszőrre, vagy akár a porra??

Menjek vissza a bőrgyógyászatra, hiába voltam már háromszor. Különben is, ha azt feltételezem (nem tudom, csak feltételezem!), hogy állatszőrre vagyok allergiás, egyszerű a megoldás váljak meg az állattól és meg van oldva a probléma. Mert persze egy háziállat ilyen, csak úgy ki lehet dobálni. Szedtem-e már allergia-gyógyszert? Hát hogyne, nem tudom, hogy allergiás vagyok-e, és ha igen, mire, de azért tömjek magamba egy kis Claritint, ha elmúlik, valamire biztosan allergiás vagyok, amire az hat. Persze amikor visszaszóltam, egyből védték magukat, hogy hát ők segíteni akarnak, ezért puszta jóindulatból beutalnak az IgE vizsgálat másik felére, mert ő nem is érti, a bőrgyógyász miért nem utalt be arra, csak még egy x-et kellett volna húznia, amikor az ételallergia-vizsgálatra küldött. (Én értem, hogy miért, azért, mert ha nem mondom neki, hogy én ételallergiára gyanakszom, még arra se utal be. Nem tudtam, hogy nekem kell megmondanom még azt is pontosan, hogy milyen vizsgálatokra utalhat be még egy x-szel. Mert hát nem én vagyok az orvos.)  De azért ő most nagy jóindulatból beutal engem, nem kerül ez neki semmibe, illetve de, mert a tüdőgondozónak ezt ki kell fizetnie. Szerintem meg utánam fizetik a TB-t a munkahelyemen, innentől kezdve nem tudom, miről beszélünk.   Nem kifejezetten az orvosokat akarom bántani, tudom, hogy az allergia-vizsgálat nagyon drága, gondolom meg van mondva nekik, hogyha valaki nem ragaszkodik hozzá foggal-körömmel és nincs a halálán, azt ne utalják be. Ez nyilván nem az orvosok hibája, hanem az egészségügyé. De azért úgy gondolom, hogy ha egy éve néhány tünetmentes napot kivéve véresre repedezett kézzel kelek és fekszem, hiába próbálok ki akármilyen csoda- vagy kevésbé csodakrémet kipróbáltam, már a hajamat is kesztyűben mosom, a normál ár ötszörösébe kerülő gyógy-tusfürdővel mosakszom, és mosódióval mosok, és még így sem múlik el, akkor azért valaki végre megmondhatná, mi a bajom. És erre nem kielégítő válasz az, hogy sokaknak életük végéig nem derül ki, hogy mitől van.

Attól még nekem kiderülhetne, ha maguktól is elküldenének azokra a vizsgálatokra, amikre lehetséges.   Persze az egyik nővér már azt is mondta, lehet, hogy a van. Azt viszont nem igazán tudom, hogyan kéne nem stresszelnem, mikor bárhová megyek a véresre repedezett kezemmel, mindenhol nekem kell könyörögnöm és veszekednem, hogy gyógyítsanak már meg...Tudom én, hogy ez nem halálos betegség, de azért nem akarom állandó fájdalomban leélni az életem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.07.18. 08:48:36

" Persze az egyik nővér már azt is mondta, lehet, hogy a van. "

Miért van egy olyan érzésem, hogy innen valami fontos maradt ki?

Egyébként nekem anno a háziorvosomnak kellett könyörögnöm, hogy antibiotikumot adjon, vagy legalább utaljon be vizsgálatokra.
Borzalmas rosszul voltam, fájt a nyakam, a fejem, lázam volt, de egyéb tünet semmi. Ez fennállt vagy egy hétig. Minden este rohamszerűen rámtört a fejfájás, ami teljesen ledöntött a lábamról.

A házidoki immunerősítőket írt, és nem tudtam rávenni, hogy valamit érdemben lépjen. Némi könyörgés után (háromszori látogatásra) beutalt a fül-orr-gégére, onnan elküldtek röntgenre. Kiderült, hogy középfül-homloküreg-arcüreg-mellhártyagyulladásom van. Mindez egyszerre. Fül-orr-gégén írtak antibiotikumot. A leletekkel visszamentem a házidokihoz, aki azt mondta, ne szedjem be az antibiotikumot, hacsak nem muszáj. Szedjek immunerősítőt.
Hogyne. Gondolom, nehéz volt engedni az ötvenhatból.
Hazamentem, bevettem az első szem antibiotikumot, és aznap már nem volt lázas fejfájásrohamom.
Aláírom, hogy az antibiotikummal vigyázni kell, de az egész orvostudomány azért gürizik évszázadok óta, hogy egy ilyen miatt ne kelljen feleslegesen szenvednie az embernek. És hogy ennyit kelljen bizonygatni egy orvosnak, hogy valami komoly baj van, és lesszíves ide-oda utalgatni, az elég gáz.

qbr 2013.07.18. 09:02:34

Pikkelysömör nem lehet?

Az allergiavizsgálat sem mindenható - csak azt mutatja ki, amire elvégzik. És bármilyen meglepő, a diagnosztikus célú terápia indítás nem egy utolsó diagnosztikus eszköz (még ha nem is túl kifinomult). Ha ugyanis egy hónapnyi antiallergén terápiára reagálnak a tünetek, az erősen valószínűsíti, hogy allergia áll a háttérben.

Ha allergia a gyanús, akkor módszeresen meg kell vizsgálni a környezetben lévő, allergizáló anyagokat:
- tisztítószerek: pár hónapra mindent kizárni, és esetleg csak spéci, hypoallergén tisztítószereket használni, abból is keveset
- pipere és tisztálkodási szerek: szappanok, tusfürdők, krémek egy időre nuku, gyógyszertárban lehet kapni tisztálkodási kenőcsöket, amik nem allergizálnak
- ha van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit rendszeresen fogyaszt (pl. télen-nyáron napi 1 alma), akkor azt egy időre ki kell zárni az étrendből, vagy bio termékekkel behelyettesíteni (a növényvédőszer maradványok, különösen azok kombinációi felhalmozódhatnak és allergizálhatnak)
- mindenfajta fém ékszert (még akár az arany ékszereket is) egy időre hanyagolni
- háziállat: egy időre kölcsönadni valakinek (bár kutya-macska esetén az allergia-vizsgálat talán hatékonyabb, mert hosszú időbe telik, míg egy lakásból teljesen eltűnik a macskaszőr)
- és még bármi ami a környezetben lehet: mindenki a saját környezetét ismeri a legjobban (munkahelyen oldószerek, tisztítószerek, pénz, stb)

csakbeleszólok 2013.07.18. 10:55:30

Ha gyógyszer nem kell, és a háziállat fontosabb mint az életminősége, akkor miről beszélünk? El kell keserítsem a posztolót. 3 éves koromtól ekcémás vagyok. Sosem sikerült kideríteni mitől. És az esetek nagy részében így van. Próbálgatni kell, és figyelni mitől jobb. Az allergiavizsgálatok 99%-ban nem mutatják ki az ekcéma lehetséges okát.

lac64 2013.07.18. 11:06:03

A bőrgyógyászattal nekünk sem voltak jó tapasztalatok. Nejemnek az arcán jelentek meg kiütések, amik az idővel egybefüggő felömlésekké váltak, végül már a szemét is folyamatosan gyulladásba hozták. A bőrgyógyászaton gyakorlatilag kísérleteztek vele: egy év alatt kb.20 féle krémet és gyógyszert kapott. Közben teljes kivizsgálást végeztettek: fogászat, arcüreg vizsgálat, nőgyógyászat, stb.
Végül a háziorvos megszánta, és adott egy beutalót a Mária utcába a Bőrklinikára. A szép az egészben, hogy amikor belépett a viszgálóba, az ottani orvos kb. 3 méterről közölte, hogy "Magának milyen szép rozáciája van.". Mint kiderült, teljesen tipikus rozáceája volt, minden stimmelt, a tünetek, az életkor, stb. A klinikán egy hét alatt kikezelték.

A legszomorúbb az egészben, hogy a folyamat egy évig tartott. Mi a különböző gyógyszerekre legalább 100 ezer forintot költöttünk, azt megbecsülni sem tudom, hogy az egészségügynek ez mennyibe fájt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.18. 11:16:10

@lac64: akkor a világ kiegyenlítődött, nekem meg azt mondták rosacea, és mégsem az:)

cenzorilla 2013.07.18. 11:57:27

Én tudom, hogy az allergia minden laikus számára egyértelmű és meg van a saját biztos tippje, de kéretik gyógyszerneveket főleg tréfából (ugye nem rosszindulat volt?)ne írjatok.

nemhiszem, hogy 2013.07.18. 12:13:04

Ha az igE negat volt akkor allergiarol lenne szó. Gondolom kizartak a leukocytak megbetegedèsét is. Tehát ha a tünetek nem multak el akkor saccperkábé valami autoimmun megbetegedes lehet mint psoriasis lupus megilyesmi. Na és erre a citosztatikus szer a vègső megoldás

Dr.laikus PhD 2013.07.18. 12:34:35

@nemhiszem, hogy:

Ja! Ha ez lenne a probléma, de nem tudod. Nem láttad az információ pedig túl kevés.

A citosztatikumig (ami önmagában is súlyosan allergizál) van pár lépés ami hatékony és célra vezethet.

nemhiszem, hogy 2013.07.18. 12:59:13

Ja ha villamos lennèk csengetnék. Egy kronikus pikkelysömör izületi megbetegedéssel biztos segit a kortokoid meg a szalicilatoskátrànyosureás kenőcs. Meg a homeopatia

Dr.laikus PhD 2013.07.18. 13:16:39

@nemhiszem, hogy:

Mikor kezeltek pikkelysömört citosztatikummal?

Van ennél hatékonyabb és korszerűbb kezelés. Bőrklinikán pl.

Ébresztő! Nekem nem szól a homeopatia, ne nekem címezd, de ne is diagnosztizálj. Egyáltalán nem biztos a diagnózisod.
Járt a Bőrklinikán, még az enyhe formája is felismerhető a psoriasisnak.

www.google.hu/search?q=psoriasis&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ZM7nUfqQIIS4hAeJ1IHwDw&biw=1024&bih=598&sei=aM7nUZj5MYX3sgae-4CIAw

Dr.laikus PhD 2013.07.18. 16:31:09

@qbr: @nemhiszem, hogy:

Uhhh. :(((

Betört az orrom... :DDDD

Dr.laikus PhD 2013.07.18. 16:32:21

@qbr:

Köszönöm szépen a linket.

Katica2 2013.07.18. 16:55:57

Mindenképpen ki kellene zárni a coeliákiát (glutén érzékenység)

Piftike 2013.07.18. 17:53:55

A keresztfiam is évekig járt orvostól orvosig, hogy megtudja mire allergiás. Mióta nem iszik buborékos ásványvizet, teljesen elmúlt minden tünete. Egy próbát megér, kitartás.

zellerlevél 2013.07.18. 19:01:21

Szép sorban próbáld ki, hogy mi okozhatja.

Pl. először hagyd el az öbítőt, használj helyette ecetet.
Aztán pár hét múlva hagyd el az összes nem szükséges kozmetikumot, minden illatosított vagyszert, utána a tejet, tejtermékeket. Utána a lisztet. Finomított cukrot. Tojást. Levesporokat, előre elkészített fűszerkeverékeket.
Párhuzamosan írd fel a tüneteket, azok erősségét, változásait.

Pár dolgot tarts szem előtt: az allergének lassan tisztulnak ki a szervezetből; nem biztos, hogy közülük egy okozza a tüneteket, lehet, hogy valamelyik kettő együtt; az allergia lehet azonnali is, és hosszan ható is (pl. van olyan, akinek a tej azonnal kiütéseket okoz, másoknak 48 órán belül semmi bajuk, viszont utána napokig fáj a fülük).

Amikor a lehetséges allergének végére értél, akkor szép lassan kezd el ismét a használatukat, és figyeld magad.

A gyerekeim orvosa azt szokta mondani, hogy a legjobb allergiavizsgálat az anyuka tapasztalata, mert az allergiavizságálat eredménye elég bizonytalan. (Van olyan ismerősöm, akinek a gyerekénél minden vérvizsgálat negatív lett amidazophen allergiára, mégis, bármikor szed akármilyen kis mennyiségben, magas láza lesz, pár óra múlva nehézlégzése van, irány a kórház... Ott megint elvégzik az allergiavizsgálatot, negatív lesz. És ez lezajlott már vagy háromszor, amikor a gyereknek táborban, rokonoknál gyógyszert adtak.)

gozo 2013.07.18. 22:07:48

fogorvos-nőgyógyász-belgyógyász-fül-orr-gégész vizsgálat volt?
nekem is ekcémás tenyerem-talpam és krónikus petefészek gyulladás miatt van. ha sikerült kikezelni elmúlt az ekcéma, amikor visszajött megint lett... érdekes módon a kóla rontja...
érdemes lenne góckutatást végezni.

cenzorilla 2013.07.19. 05:20:46

Megkérlek benneteket újból, hogy termék nevet csak levélben beszéljétek meg egymás között.

Ne a blogon. Reklámnak minősül, törölnöm kell.

Pflaume 2013.07.19. 06:48:33

Mesélek jobbat! Még márciusban kapott a lányom ételallergia-vizsgálatra időpontot tegnapra (július 18.) a XIII. kerületi Gyöngyösi u. 29. alatt található gyermek szakrendelőbe. Türelmesen kivártuk a bő három és fél hónapot, miközben kísérletezgetnem kellett, vajon melyik ételre érzékeny, melyik okoz nála folyamatos hasmenést. Majd az ominózus időpontban közölték a recepción, hogy a rendelés megszűnt, mert az orvos nyugdíjba ment. Kérdeztem, hogy erről miért nem értesítettek, mire az volt a válasz, hogy biztosan nem vettem fel a telefont. Felhívtam a betegjogi képviselőt, aki azt mondta, hogy ha súlyos tüneteket produkál a lányom, vigyem az ügyeletre, ahol beutaló nélkül fogadják. Ezek szerint most döntenem kellene belé a tehéntejet, hogy súlyos tünetei legyenek? Hogy végre legyen papírom arról, hogy laktózérzékeny? A kísérletezéseim folyamán ugyanis arra jutottam, hogy laktózérzékeny. De hát én nem vagyok orvos ... HOGY LEHETNE VÉGRE KISZÁLLNI A TB-RENDSZERBŐL, HOGY NE SÉRTSEK TÖRVÉNYT? MIÉRT VAN FOLYAMATOSAN KISZOLGÁLTATOTT HELYZETBEN AZ EMBER A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN, AMIÉRT RÁADÁSUL FIZET IS?

2013.07.19. 07:42:00

Csomó pipere cuccban van higany. Érdemes olyat keresni amiben nincs. Hátha pont arra vagy allergiás.
Vagy csak végig kell rajta menni nincs -e valami egyéb baj. Ekcéma is csak akkor jön elő, amikor eleve gyenge az ember szervezete valami miatt (allergia, gyulladás, stressz, akármi) Ebből meggyógyulni úgyse lehet, max tünetmentessé válni, szóval érdemes az egészségre nagyon odafigyelni.

Betti404 2013.07.19. 08:03:20

Szia,

Nézz utána hogy a környékeden van-e valahol uvb fényterápiás kezelés. Engem allergológus utalt be Szegeden. Igaz hogy hónapokon át jártam heti 3x, de a hátammal, ami előtte borzalmasan nézett ki, azóta alig van tünetem, plusz közel sem olyan súlyosak mint előtte. Nézd, jó eséllyel sose leszel teljesen tünetmentes, lesznek időszakok amikor kijön, de mindenképp megérne egy próbát a fényterápia.

Kitartás, remélem hamarosan megtalálod a megoldást!!!

vega4 2013.07.19. 08:43:02

Bepanten+, vagy a Creme21.
Nekem az szüntette meg. Ömlött a bőr a kezemről, néha hallhatóan csattant ki a bőr a tenyeremen. Elmentem maszek orvoshoz. Elkezdte a mantrát mondani, hogy nem ehetek füstölt sonkát meg nem ihatok meg egy pohár sört sem, meg ilyen hülyeségeket. Később a neten megtaláltam amit mondott. Szerintem onnan vette, mert szinte szóról-szóra az volt leírva. (Persze a 2000 Ft-ot zsebre vágta). Na mondom a nejemnek akkor itt álljunk meg. Olyan nem létezik, hogy nem ehetek füstölt sonkát. Nem foglalkoztam a hülyeségeivel. Elmúlt, pedig ettem sonkát és ittam sört is. (Mea culpa).
Felírt valami hormontartalmú kenőcsöket, de attól csak még rosszabb lett. Abba is hagytam. Lányom mondta, hogy létezik ilyen Creme21 kenőcs. Hozott. Jó volt. Aztán bementem a patikába, mutatom a kezem a patikus kisasszonynak, amire ő azt mondta, hogy erre szerinte Bepanten+ kell. Szerintem az is hatott.
Szerintem próbáld ki! (Ami nem öl meg az erősít.)

qbr 2013.07.19. 08:53:42

@Pflaume:
"HOGY LEHETNE VÉGRE KISZÁLLNI A TB-RENDSZERBŐL, HOGY NE SÉRTSEK TÖRVÉNYT?"

ÉS A VÁLASZ:
lmgtfy.com/?q=mag%C3%A1nlaborat%C3%B3rium+budapest

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.07.19. 08:57:31

A sote borklinikajan mar probalkoztal? Sztem oda kerj beutalot vagy idopontot, bortemaban elegge profik. Kedvesek ott se lesznek, de talan megoldjak :)

qbr 2013.07.19. 08:58:13

@vega4:
"Elmentem maszek orvoshoz. Elkezdte a mantrát mondani, hogy nem ehetek füstölt sonkát meg nem ihatok meg egy pohár sört sem, meg ilyen hülyeségeket. Később a neten megtaláltam amit mondott. Szerintem onnan vette, mert szinte szóról-szóra az volt leírva."

Ez zseniális. Ad az orvos egy szakmai tanácsot, amit az interneten, a betegséggel kapcsolatban talált információ is megerősít. Következtetés: az orvos hülyeséget mond, mert az interneten is ez volt. Axióma: füstölt sonkát lehet enni, az ennek ellentmondó információk hamisak.
Köszönöm, nekem mára azt hiszem elég is volt... :)

hupproxy 2013.07.19. 09:11:54

Allergia?
Tüdőgondozó. Ki tudja miért, allergia vizsgálatot csinál az orvos. (melegben fulladok - ezzel mentem oda)
Hisztamin egy kereszt, minden más negatív.
Kérdezem a háziorvost, hogy ez mit jelent?
Válasz: nézzek utána az interneten!

Szerintem manapság a legtöbb helyen orvosi diplomával rendelkező, humanoid, de közel sem emberi élőlények ülnek. Szaktudás közelít a nullához, empátia és hasonlók nyomokban sem találhatóak.

Pflaume 2013.07.19. 09:16:57

@qbr: Kiszállni akarok, azaz nem fizetni a TB-t, utána beszélhetünk magánrendelőkről és magánlaborokról. Miért kényszerít arra a mai magyar egészségügyi rendszer, hogy fizessek, de mellette a magán (fizetős) szolgáltatásokat vegyem igénybe, ha akarok valamit az egészségemért tenni?

qbr 2013.07.19. 09:42:52

@Pflaume:
Nem kényszerít semmire a magyar egészségügy. A TB-be befolyó pénzből a több hónapnyi várakozással működő egészségügyet lehet fenntartani. A gyorsabb (és nem életmentő) szolgáltatásért sajnos fizetni kell.

Ami veled történt borzasztóan bosszantó, de inkább azon gondolkodj el, hogy bezárt egy szakrendelés, mert nyugdíjba ment 1 azaz 1 db. orvos. Tehát nem volt más, aki átvegye a stafétát, helyettesítsen, belépjen a helyére. Erről szól a magyar EÜ jelenlegi helyzete.

háténvagyokaz 2013.07.19. 09:44:23

Milyen ismerős helyzet... Pár éve egyszer csak folyamatosan hányingerem volt, néha erősebben, máskor kevésbé. Természetesen elmentem orvoshoz, kaptam hányinger-csillapítót. Aztán néhány hét után hólyagocskák kezdtek nőni az ujjaimon, kis pici folyadékkal telt buborékok. Elmentem magán bőrgyógyászhoz, mert a tb-rendelésen 6 hét volt az előjegyzési idő. Tizen-akárhányezer forintért felírt kenőcsöt azzal, hogy ha nem használ, menjek vissza 2 hét múlva, vannak még ötletei.
Nem használt, sőt, viszketett és egyre gyulladtabb lett a hólyagos terület, gyakorlatilag minden ujjam felső felülete. Közben visszamenetem a háziorvoshoz, aki a hányinger-csillapítót adta, mivel ha szedtem a gyógyszert jól voltam, ha nem szedtem, hányingerem volt így az volt a véleményem, hogy az okot még nem szüntettük meg.
Elküldött laborba, hasi ultrahangra, székletvizsgálatra meg gyomortükrözésre is.
Minden negatív volt, viszont az ujjaim egyre ocsmányabbul néztek ki. Reggelente fél óráig kezeltem őket: fertőtlenítés után leragasztottam, hogy napközben egyrészt ne legyenek rosszul akik látják, másrészt ne fertőződjön, mert akkorra gyakorlatilag egy állandó nyers felület volt bőr helyén.
Természetesen időközben elkezdtem a neten kutakodni, mi lehet ez. Azt találtam, hogy ételallergia okozhat ilyen panaszokat. A gasztroenterológus azt mondta, ne gyártsak összeesküvés-elméletet, nem indokolja semmi az allergia-vizsgálatot. A háziorvos sem javasolta, így elmentem egy alternatív kivizsgálásra (mágneses rezonancia), magán-rendelésre. Kaptam egy nagyon hosszú listát arról, mire jelzett fokozott érzékenységet a szervezetem. Az orvos azt mondta, kerüljem azokat az élelmiszereket, méregtelenítsek, immun-erősítsek.
Kb 2 hét alatt tűntek el a hólyagok a hányingerrel együtt -természetesen a listán lévő élelmiszereket igyekeztem elkerülni.
Mostanra, évekkel később már többfélét merek ismét enni. Azonban a legagresszívebbek változatlanul azonnali hányingert és pár órán belül hólyagokat okoznak.
Ja, tej nincs a kerülendők között, van viszont napraforgó (minden formában, tehát minden olajban sütött étel), fokhagyma, alma, mogyoró; talán ezek a legrosszabbak.
Érdekes, hogy míg a kereszt-allergiák táblázata mindenhol megtalálható, a hivatalos orvoslásnak nem nagyon van ötlete arra, hogy a pollenek által okozott étel-keresztallergiát megállapítsa. A leggyakoribb hazai allergén, a parlagfű például keresztallergiát okozhat görögdinnyével, sárgadinnyével, banánnal, cukkinivel, uborkával.
A klasszikus kezelés is csak a tüneteket fojtja el, de az okot sajnos nem szünteti meg. Attól, hogy nem szenvedünk annyira, attól még a szervezetünk nem működik úgy, ahogy kellene - szóval az okok még így is fennállnak, csak besöpörjük őket a szőnyeg alá:(
Gondolom további néhány évtized kell még, hogy az alternatív módszerek közül néhányat elfogadjon a hivatalos orvoslás, addig meg csak kibírják valahogy azok is, akik maguktól most nem veszik ezeket igénybe.

zellerlevél 2013.07.19. 09:45:00

@Pflaume:

Amennyiben az OÉTI ajánlásból rendelet lesz (ez úgy tűnik, hogy már elkerülhetetlen), sokan kerülnek hasonló helyzetbe.

Eddig, ha egy gyerek anyja tapasztalta, hogy a kölöknek árt a tej, szólt az iskolában, hogy tejmentes kaját kér a gyereknek. Jobb helyeken simán kapott, a konyhás néni kivett a főzelékből a habarás előtt pár adagot, és rántást készített bele. Most meg úgy szól a rendelet, hogy szakorvosi ÉS háziorvosi igazolás kell ahhoz, hogy a gyerek diétás kaját kaphasson. Ezenkívül kell diétás szakács, dietetikusnak kell elkészíteni az étlapot. Az iskolák, ovik túlnyomó többsége ezt nem tudja biztosítani.

Feljebb írtam, hogy sajnos az allergiavizsgálatok gyakran adnak fals pozitív, illetve fals negatív eredményt.
Amikor a kilencvenes évek elején az egyik gyerekünk tejérzékeny volt, az orvos felhívta a figyelmünket, hogy csak akkor jár emelt csp, no meg 10 éves korig a gyes, ha a gyereket megterhetik a gasztroenterológián. Mi nem terheltettük meg, mert papír nélkül is tudtuk, hogy a tej árt neki. De sokan kénytelenek voltak kétévente részt venni a terheléses vizsgálaton annak érdekében hogy a kedvezményeket megkapják. Most már az igazolás érdekében is kénytelenek lesznek ezt megtenni. (A mi gyerekünknek a fülében és a füle mögötti részben savó vált ki a tej hatására, amit eleinte fülfelszúrással, utóbb a beültetett tubuson keresztüli leszívással enyhítettek. Ennek pluszban kitenni a gyereket szerintem egyértelműen emberkínzás lett volna.)

Pflaume 2013.07.19. 09:54:25

@qbr: "A TB-be befolyó pénzből a több hónapnyi várakozással működő egészségügyet lehet fenntartani."
Tíz éve még nem így volt. Ekkora várakozási idők nem voltak, főleg egy laborvizsgálatra nem.

"Ami veled történt borzasztóan bosszantó, de inkább azon gondolkodj el, hogy bezárt egy szakrendelés, mert nyugdíjba ment 1 azaz 1 db. orvos. Tehát nem volt más, aki átvegye a stafétát, helyettesítsen, belépjen a helyére. Erről szól a magyar EÜ jelenlegi helyzete."
Elgondolkodtam, és ezzel együtt sem vagyok hajlandó egy fillérrel sem hozzájárulni az egészségügy ilyen állapotához. Én semmit nem ártottam az egészségügynek, hogy ilyen helyzetbe került. Azt hiszem, elgondolkodni nem nekem kellene. Ezek után az életmentő szolgáltatásokat sem szeretném igénybe venni, ergo kényszerítenek, hogy fizessek.

Pflaume 2013.07.19. 09:56:18

@zellerlevél: Pontosan erről van szó. Én kivártam a soromat, hogy megkapjam a hivatalos orvosi papírt, amivel igényelhetem az iskolában a speciális diétát. Most akkor várjak újabb három hónapot? Gyanítom, magánorvos igazolása nem lesz elég a laktózmentes étkezés igényléséhez.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.19. 09:57:59

@qbr: zseniális bizony. hiszen az orvosok is mind azt mondták pl nekem is, hogy ne nézegessek az interneten, mert ott csak hülyeség van.
:)

qbr 2013.07.19. 10:01:46

@Pflaume: Az EÜ-re fordított pénz az elmúlt 10 évben nemhogy inflációt nem követett, hanem nominálisan is brutálisan csökkent(!).

Haha, lemondasz az életmentő szolgáltatásokról? Gyereked esetén is? Persze, hihető. Egyébként erről ugyanúgy nem mondhatsz le, mint az állam rendőrségi vagy honvédelmi vagy törvénykezési "szolgáltatásairól", hogy kevesebb adót fizess.
Állampolgári kötelességed részt venni adóiddal az EÜ fenntartásában ugyanúgy, mint mondjuk az árvízi védekezés fenntartásában még akkor is, ha nem folyóparton élsz.

zellerlevél 2013.07.19. 10:01:58

@háténvagyokaz:

Lehet, hogy én csak szerencsésebb vagyok, de azok az orvosok, akikkel találkoztam (a családtagok betegségei kapcsán), szinte kivétel nélkül javasolták az alternatív módszerek egyidejű alkalmazását. (Sebészeten, égésplasztikán, bőrgyógyászaton, nőgyógyászaton, sőt, még az altatóorvos is felvetette, hogy gyógynövények + a kisebb adag gerincvelős érzéstelenítés is választható. Ez utóbbi nagyon bejött, mert bár a műtét alatt végig tudtam mozgatni a lábujjaimat, de fájdalmat nem éreztem, és bónuszként nem fájt napokig a fejem a műtét után. Mindez a megyei kórház baleseti sebészetén, tb-re.)

qbr 2013.07.19. 10:03:32

@Pflaume: Erre azért kérdezz rá. Ha nem intézményi igazolás kell, hanem orvosi, akkor mindegy, mert attól még ugyanolyan orvosi diplomája van, hogy magánrendelőben dolgozik.

qbr 2013.07.19. 10:04:40

@Babette_: És amikor mégis megnézted az interneten, és az orvos által mondottakat megerősítő információt találtál, akkor te is arra a következtetésre jutottál, hogy mindkettő hülyeség?

Pflaume 2013.07.19. 10:25:42

@qbr: Életmentő szolgáltatásokat majd az a magánorvos, kórház nyújtana, amelyiknek önként fizetek (magán egészségbiztosítás). Ilyen módon nem mondok le az életmentő szolgáltatásokról, csak arról, amit az állami egészségügy nyújt. Nem mellesleg az életmentő szolgáltatásokat azok is igénybe veszik, akik egy fillért sem fizetnek.

"Állampolgári kötelességed részt venni adóiddal az EÜ fenntartásában."
Nem mindenhol van ez így, és ahol igen, ott van is elfogadható szolgáltatás, és nem alázzák meg lépten-nyomon az embert.

zellerlevél 2013.07.19. 10:45:53

@Pflaume:

Ezzel egy baj van: ha igazán nagy a baj, akkor a tb rendszer még mindig olcsóbb. (Rák, hatalmas baleset, gyógyászati segédeszköz, tartós táppénz, rokkantság... stb.)

qbr 2013.07.19. 10:51:21

@Pflaume: Sürgösségi betegellátó osztályt, szívkatéter műtőt, kemoterápiás kezelést (hogy csak 3 véletlenszerű példát mondjak) egy magánintézmény sem tart fenn, mert az emberek többsége nem tud ezekre sok-sok millió forintot fordítani, és ha nincs aki kifizesse, akkor pedig bezár az intézmény is.

Pflaume 2013.07.19. 10:55:07

@zellerlevél: szerintem ezeken a területeken sem korrekt az ellátás. Újabban azt veszem észre, hogy nekem kell elnézést kérnem, ha az állami egészségügyhöz fordulok. Én csak azt mondom, hogy legyen alternatívája az állami egészségügynek, és én eldönthessem, hogy melyikbe akarok belépni.

zellerlevél 2013.07.19. 11:05:32

@Pflaume:

Nem korrekt, de legalább biztosítja a túlélés esélyét.

(Ugyan - szerencsére - csak érintőleges tapasztalataim vannak, de számomra úgy tűnik, hogy jelenleg a onkológia az, ahol a legtöbb a hálapénz, illeve ez az a terület, ahol a legnagyobb a betegek kiszolgáltatottsága és az információhiánya. Ezzel párhuzamosan ezt érzem az egészségügy legbizonytalanabb területének, és nem csak azért, mert még véletlenül sem lehet valós adatokhoz, statisztikához jutni, hanem azért is, mert csak élvétve vannak olyan orvosok, akik támogatják a betegeket az életmódváltoztatásban, a párhuzamos alternatív eszközhasználatban, illetve abban, hogy vaós döntéseket hozzanak, pl. a kezelés abbahagyásáról, ha feladták (ezt egy fiatal unokatestvéremnél egy éve végignéztem, megkockáztatom, hogy a történtek súrolták a kényszergyógykezelés határát). A megelőzés pedig nulla, dupla nulla, sőt, néha van olyan érzésem, mintha a táplálkozástudomány, a gyógyszergyártás az onkológia keze alá dolgozna. Persze, ha bárki ezt felveti, akkor azonnal jön, hogy üldözési mániája van, vagy összeesküvéselméleteket gyárt.)

Pflaume 2013.07.19. 12:28:34

@qbr: És ez miért válasz arra, hogy én dönthessem el, igénybe veszem-e vagy sem?

Pflaume 2013.07.19. 12:29:39

@zellerlevél: A monopolhelyzet kihasználásának következménye mindez - emberéletekkel való felelőtlen játszadozás.

2013.07.19. 12:59:27

Belgyógyászra van itt szükség. Vagy egy nagy gyakorlattal rendelkező háziorvosra. Egy olyanra, aki a szerteágazó vizsgálati leletekből össze tudja rakni a diagnózist.
Széleskörű labor vizsgálati lelet jól jönne. Májfunkciók?
(A stílus alapján nőnemű betegre gondolok, ezért nőgyógyászat sem kizárható.)

Azt még normálisabb és őszintébb bőrgyógyászok is elismerik, hogy a bőrtünetek mögött legtöbbször belgyógyászat hatáskörébe tartozó betegség áll, és a kenceficék nem biztos, hogy érnek valamit is.

Pflaume!
Bármekkora hüleséget írtál is a TB-ről, próbálok segíteni.
Nem írtál tünetet a lányodnál, csak a hasmenést.
Ez nem elég, de tételezzük fel, hogy laktóz érzékenység.
Nem írtál életkort sem, pedig ebben az esetben nagyon nem mindegy: laktóz érzékenység leginkább huszonéves, fiatal felnőtt kortól kezd kialakulni, később romlik.
A laktóz egy a tejben megtalálható tejcukor, diszaharid, ez így nem tud felszívódni a bélfalakon keresztül, ha pedig nem, akkor vizet von el a szervezetből, így alakulnak ki a görcsös hasmenések, amíg el nem távozik. Tünetek étkezés után egyéntől függően 30-50 perccel indulnak, menetrendszerűbben, mint a MÁV, de azután megszűnnek.
A laktózt ketté kell hasítania monoszahariddá a szervezetnek, ehhez a laktáz nevű emzimet termeljük, akinek ilyen nincs vagy nem elég, az lesz érzékeny. Fontos, hogy súlyosabb esetben a gyümölcsökben lévő cukrokra is kialakul érzékenység, erre is gondolni kell.
Fontos: hiába rohangálsz orvoshoz, egyértelmű teszt nincs rá, mert nem allergia, hanem érzékenység, csak a tapasztalat segít.
Megoldás: Tej, tejszín, ömlesztett sajtok, tejföl, zsíros túró kerülése. Normál "igazi" termelői sajtban, kefírben joghurtban már lebomlott a tejcukor, ez jöhet, de súlyosabb esetben ez sem.
Sajnos: felvágottak, parizer és társai, bóti császárszalonna, füstöt nem látott füstölt húskészítmények, bóti kekszek, ... kenyér liszthez a pékségekben hozzáadott adalékok, bóti szószok, mártások, sűrítmények, porok+kockák gyakori alapanyaga a tejpor!!! Bassz, még gyógyszerek, vitaminok is tartalmaznak tejport!
Azt ne. A pékek annyira csalnak, hogy érdemes beruházni egy egyszerű kenyérsütőbe.
Étrend kiegészítőként szedhető laktáz tartalmú tabletta. Hirtelen nem tudom, hogy vényköteles-e??? Majd ebben kisegítetek. Külhonban nem vényköteles, USA-ban a boltban a tejtermék polc mellől megvehető, de Európa boldogabbik felén is. A magyar készítmény sajnos kis hatékonyságú, nincs benne elég hatóanyag.

Ha valamit kihagytam. szóljatok.

qbr 2013.07.19. 13:08:15

@Pflaume: Eldöntheted, hogy igénybe veszed-e, de fizetned akkor is kell utána, ha nem használod.
Ez azért van, mert a magyar társadalom- és egészségbiztosítási rendszer nem "használat" vagy "egyéni kockázat" alapú, hanem "szolidaritás" alapú.
Lehet szeretni, nem szeretni, itt ez van.

Pflaume 2013.07.19. 13:18:53

@pizzaszeletvágó: Ami neked hülyeség, az nekem itt Magyarországon a rögvalóság, és nem egyszeri esetből kiinduló felháborodás. Az átláthatóság és a kiszámíthatóság hülyeség? Legfeljebb diktatúrákban az. Jellemző egyébként Magyarországon, ha valaki szólni mer valamilyen igazságtalanságért, még őt hozzák ki hülyeként.
A távdiagnosztikában nem hiszek. Leletet szeretnék a kezemben látni. Ha nem fér bele a TB-ellátásba, akkor vegyék ki belőle. Mondják ki feketén-fehéren, hogy ez nem tartozik bele a TB által finanszírozott alapellátásba.

Pflaume 2013.07.19. 13:21:01

@qbr: Tisztában vagyok mindezzel. De mindent meg lehet változtatni. Főleg akkor, ha az szemmel láthatóan működésképtelen. Miért kell mindenbe beletörődni? Egyébként elfogadnám, hogy szolidaritás alapú, ha emberséges és átlátható lenne.

2013.07.19. 13:38:35

@Pflaume: csak nem képzeled, hogy itt és most megvitatom veled az eü problémáját és átalakításának lehetséges irányait? Keress magadnak más partnert a trollkodáshoz. Igen, hüleséget írsz. A valószínűleg a problémád is hazugság, ellenkező esetben talán megköszönted volna az információkat, amit tőlem kaptál.

Pflaume 2013.07.19. 14:28:42

@pizzaszeletvágó: Kinyilatkoztatod felsőbbrendűségedet, és még én vagyok a troll. Indok nélkül lehülyézted, amit írtam, és még én vagyok a troll? Amiről én írtam, az nagyon is jelenlevő törekvés a magyar társadalomban, olyan, amely másutt nagyon jól működik. Tehát még egyszer tömören az eddigi állításaim:
1. A magyar állami egészségügyi ellátás nem képes teljesíteni vállalásait.
2. Egy egyszerű ételallergia-vizsgálatra nem jutottam be több, mint három havi várakozás után.
3. Nem akarok működésképtelen rendszereket támogatni, főleg akkor nem, ha nem én tettem működésképtelenné.
A problémám valós, ha az állami egészségügyben dolgozó gasztroenterológus vagy, szívesen bejelentkezem hozzád a lányommal mondjuk hétfőre, elvégre vártam már több hónapot. Akkor szívesen megköszönöm a fáradozásaidat és a diagnózisodat.

Dr.laikus PhD 2013.07.19. 15:36:07

@Pflaume:

Nem megsértődni kell. Hallgass rá!

Még egyszer érdemes elolvasni, politikát félre tenni, tanácsait megfogadni.

A rendszer nem működésképtelen - még, ha így haladunk viszont az lesz, de nem a benne dolgozók hatékonyságának a hiányától, hanem a rendszeres és évek óta tartó pénzelvonástól.
Nincs már elég számú orvos itthon. Boldogabb országban nem kell nyomorogni, nincs megalázó hálapénz és 8 órás munkarend van.

Van viszont Európában mindenütt szolidaritási rendszer, kiegészítő biztosítással.
Valamennyit (vizitdíj) alkalmanként fizetni kell és működik a rendszer.
Ezt szavaztuk mi le. Én sem, te sem, de a többség igen. Ja és nemzeti össztermékhez képest 6%-os állami hozzájárulás, amit nem elvonnak, hanem kifizetik.

Itt tájékozódhatsz, kicsi a változás a tanulmányok idejéhez képest.

www.eski.hu/hol/cikkekh.cgi?temakor=25

Pflaume 2013.07.19. 16:29:09

@Dr.laikus PhD: Ha te most nem beszélsz hülyeséget, akkor én miért igen? Ugyanezt mondom én is, én sem szavaztam le a vizitdíjat. Legyen egyértelmű, mi tartozik bele a Tb által finanszírozott ellátásba, és mi nem. Legyen világos, hogy ezért a pénzért mi jár, és mi nem. Ha egy beteget csak három hónap múltán tudnak fogadni azért, mert nincs életveszélyben, ellenben az életminősége leromlott, akkor azt a rendszer nem tudja ellátni. Ne áltassuk magunkat ingyenes egészségüggyel. Miért hülyeség, ha hazug rendszereket nem akarok a pénzemmel támogatni. És még egyszer hangsúlyozom, nem a szolidaritással van a gond.

CPR 2013.07.20. 00:06:59

Kedves posztoló! Én is sokáig ekcémás voltam. Mindkét kezemen és véresre repedezett. Persze én is voltam bőrgyógyásznál, aki ilyen olyan krémeket felírt, de nem hatott. Nekem úgy múlt el, hogy túlsúlyos lévén leadtam 15 kilót és plusz-mínusz 1-2 kg, tartom is és nem eszem fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésűt csak reggelire, ritkán eszem fehér lisztből készült péksüteményt vagy házilag készült süteményeket. Nem változtattam sokat az étrendemen, de már évek óta teljesen elmúlt az ekcémám. Mielőbbi gyógyulást neked is.

alfa.orionis 2013.07.21. 15:49:25

Pisild le a kezed a reggeli elsővel. Ha megszáradt, megmosod a kezed. Nem kell tudni senkinek róla, és semmit nem veszítesz, ha kipróbálod.
Tudom, durván hangzik, de a nagymamám az öcsémnél alkalmazta titokban, miután a szegény gyerek hónapokig kínlódott vele. Kb. egy hét után már volt eredménye a dolognak.
Biztos lesz, aki azt mondja, ezzel fertőzést okozol, én nem tudom, csak azt, hogy ez a dolog annyira megragadt bennem, hogy amikor sok évvel később a párom küzdött egy teljesen más jellegű bőrproblémával (jelesül egy gennyes seb nem akart elmúlni a lábáról), kipróbáltattam vele. És neki is használt.
Közben megtudtam, hogy létezik vizeletterápia, és a kínai orvoslás pont úgy használja, ahogy a nagyi mondta. De hogy ő honnan tudta? :)

zellerlevél 2013.07.21. 18:44:10

@alfa.orionis:

Ó, sok ilyet tudtak ők...
Pl. a szemölcsök nyalogatása is hasonló. Kezelhetetlennek nyilvánított szemölcsök is elmúlnak pár hónap alatt a reggeli nyáltól.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.07.21. 21:28:50

@zellerlevél: még ha azt mondanák, hogy izzó vassal kell leégetni a szemölcsöt, el is hinném, hogy hatásos módszer.
egyébként véleményem szerint a szemölcsöt ezüst nitrát (lápisz) kristállyal kell leégetni (nem fájdalmas), vagy ha nagyon renitens akkor kimetszeni és kész
@alfa.orionis: a vizelettel való sebkezelés ősrégi módszer, ammónia van benne enyhén fertőtlenítő hatású. ráadásul urea is van benne, és mit ad isten a legdrágább kézkrémekben is van 5% körül urea. egyébként meginni azért nem jó mert ugye a szervezet nem véletlenül választotta ki ezeket az anyagokat, selejtnek tekinti őket. ha megiszod, akkor újra ki kell választani, ami plusz munka a szervezetnek és vizet is von el a szervezettől

2013.07.22. 22:05:23

Táplálék intolerancia vizsgálat (221 tápanyag) - 55 000 Ft. Ebből kb. 190 kvalitatív vérképet lehet készíteni.

És manapság mindenki allergiás.

Többet nem írok.

arod75 2013.08.01. 23:30:38

@Pflaume: nem tudom, olvasod-e a válaszom. Egyik kislányom évekig volt laktózérzékeny, szerencsére kinőtte. Nem vittem terheléses vizsgálatra, nem akartam ezzel kellemetlenségeket okozni. A háziorvosunk véleménye szerint a diéta melletti tünetmentesség igazolja a laktózintoleranciát. Írt fel laktáz-enzim tablettát, az óvodában ezt kapott a tejjel készült ételek mellé. Teljesen gördülékenyen ment 3 éven keresztül, az óvodában mindenki készséges volt. Sokkal egyszerűbb volt így a tablettával, mint külön rendelni vagy vinni ételt és azzal körülményeskedni. Fontold meg.

arod75 2013.08.01. 23:40:51

@Pflaume: Simán a háziorvos felírhatja a tablettát, a 100 bd-os kiszerelést kell választani, mert csak azon van TB támogatás. Az 50 darabosból egy szem kb. annyiba került, mint a már laktáz enzimmel felszerelt 1 pohár laktózmentes tej.
Ja, és az óvodában senki egy fél papírt nem kért tőlem a gyerek érzékenységéről (bár nyilván ez nem tipikus) - kivéve az adagolási útmutatót :)
A terheléses vizsgálat szerintem szadizmus egy gyereknek, egy délelőttön keresztül tömik laktózzal, közben folyamatosan jár szegény a wc-re és nem ehet semmit. Sokkal egyszerűbb otthon félévente-évente egy nyugodt hétvégi napon adni neki egy pohár tejet, és látod az eredményt.

Pflaume 2013.08.02. 06:46:18

Kedves arod75!
Tulajdonképpen egyelőre annál maradtam, amit te is írsz: tartom a diétát lelet nélkül. Csak így még mindig ott van a dilemma: mi van, ha másra is érzékeny? Egyébként van más módja is a laktózintolerancia kimutatásának, jelenleg arra gyűjtök. Persze nem a TB berkein belül, mert ott miért is lenne másféle teszt...

zellerlevél 2013.08.03. 15:07:01

@arod75:

Nem mindenkinek elég ez. Ahol súlyosabb a helyzet, ott hiába a tabletta.
Mi évekig hordtuk az ebédet az oviba, ez a kilencvenes évek elején még lehetséges volt.
Most elméletileg nem lehet ételt bevinni, diétás étkezést pedig csak háziorvosi és szakorvosi igazolással lehet kérni. (Ha az OÉTI ajánlásból törvény lesz, amitől sajnos már a gyorsvonat sem ment meg minket.)

Valaki2 2014.01.19. 17:43:58

Gyerekek, van genetikai vizsgálat, ami kimutatja a laktóz intoleranciát. Kb. 5000 forintba kerül, 2 hét után küldik az eredményt. A másik, hogy ezután jár CSP, illetve ha te is az vagy, akkor évente kb. 50 ezer forint adó visszatérítés.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása