Nem részeg hülyegyerekek szállítására van a mentő

2011.07.04. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis blog!

 

16 éves fiam van, hála Istennek ezt most leírhatom, mert csak egy hajszálon múlt az élete. A gyereknél másfél évvel ezelőtt diagnosztizáltak cukorbetegséget. A gyerek kimondottan vékony testalkatú, ráadásul aktívan sportolt. Nem volt könnyű helyzetben sem a család, sem a fiam, mindannyiunk számára komoly próbatétel volt az átállás, az injekcióhoz való hozzászokás és az életmódváltás. Nem kis erőfeszítések árán a gyerek hozzászokott az injekcióhoz, már magának adta be és adja be a mai napig, és ha lehet ilyet mondani, akkor minden a normális kerékvágásban zajlott. Azért írom múlt időben, mert márciusban történt egy nagyon sajnálatos incidens. Tény és való, hogy mi és a gyerek is hibáztatható az eset miatt, ennek ellenére azt hiszem a felelősség a történtekért nem csak a miénk.

 

 

Az történt ugyanis, hogy a gyerek egy péntek este elment a haverjaival bulizni és olyan fél 12 környékén rosszul lett. Már hazafelé jöttek, amikor az eset lezajlott. Utólag tudtuk meg, hogy mi is történt valójában. A gyerek a nagy rohanásban és kapkodásban aznap elfelejtette beadni magának az inzulint és ez nagyon komoly helyzetet eredményezett. A haverjai sajnos nem tudták róla, hogy cukorbeteg, ezért borzasztóan megijedtek, amikor észrevették, hogy a fiam nagyon rosszul lett és elkezdett zavartan viselkedni, majd szinte egyik pillanatról a másikra összeesett és elájult. Először csak azt hitték, hogy szórakozik, próbálták felkelteni, meg ugratták, de amikor meglátták, hogy nem reagál, megijedtek és azonnal hívták a mentőket. A telefonba megmondták, hogy bulizni voltak és hogy a barátjuk összeesett az utcán. A diszpécser megkérdezte, hogy hogyan is történt az egész, ők pedig megmondták, hogy voltak egy szórakozóhelyen és miután haza indultak megtörtént a baj.

 

 

A diszpécser megkérdezte, hogy ivott-e a fiam, mire a srácok mondták, hogy egy sört megivott, nem akartak hazudni. Itt jegyezném meg, hogy természetesen nem örültem neki, amikor megtudtam, hogy ivott, erről el is beszélhettünk azóta, de óhatatlanul szembe kerül egy 16 év körüli gyerek az alkohollal, legalább olyat ivott, ami tudtommal a vércukrát nem befolyásolja. A másik, hogy visszagondolva én magam is megittam néhány sört, bort annak idején. Szóval miután ezt elmondták a telefonba, gyakorlatilag el lettek küldve a francba, hogy ilyesmivel ne hívogassák őket, nem részeg hülyegyerekek  szállítására vannak berendezkedve. A srácok kétségbeesve próbálták magyarázni, hogy nem az alkohol a hibás, mert tényleg alig ivott és nem részeg, de nem hitt nekik a diszpécser, levágta telefont.

 


Áldom a barátai eszét és a gyerekét is, hogy a telefonjába beírta a számomat, ők pedig másodszorra engem hívtak. Elmondták mi történt (egyébként dolgoztam éjszaka és szerencse, hogy a telefon a közelemben volt és fel tudtam venni) én pedig egyből tudtam, hogy mi lehet a baj. Gyorsan megköszöntem, hogy szóltak és ezúttal én hívtam a mentőket. Miután kapcsolt a központ elmondtam, hogy a gyermekem rosszul lett, mert vélhetőleg elfelejtette beadni magának az inzulint és mondtam a helyet és hogy a barátai ott vannak vele. Megkértem őket, hogy siessenek, és hogy hívjanak fel valahogy, hogy tudjam hova viszik a gyereket. Érdekes módon nem volt ellenkezés, mondták, hogy már indul is egy kocsi.

 

Én eljöttem a munkahelyemről, fogtam egy taxit és elindultam be a belvárosba. Közben reménykedtem, hogy minden rendben lesz, bevallom nagyon aggódtam a gyerekért. Kb fél óra elteltével értem oda, ahol a fiam rosszul lett, a barátai rendesek voltak és ott megvártak, a fiamat ekkor már elszállították. A barátai mondták, hogy kb. 6-8 perccel a hívásom után ért oda a mentő és hogy gyorsan elszállították. Azt nem tudták, hogy hova. Megköszöntem nekik, hogy megvártak és hogy igen okosan és ügyesen reagáltak a helyzetre, majd haza „zavartam” őket.

 

Már nagyon türelmetlen voltam és felhívtam újra a mentőket és kértem őket, mondják meg hova vitték a gyerekemet. Megmondták én pedig siettem be hozzá. Bent a kórházban megnyugtattak, hogy minden rendben lesz és hála Istennek igazuk lett. A gyerek jól van, kiheverte a megrázkódtatást, megkapta a büntetést is, ami járt neki. Bízom benne, hogy soha többet nem kerül hasonló helyzetbe és nekem sem kell halálra aggódnom magam miatta.

 

Ami szerintem megfontolandó lenne, egyrészt az, hogy aki rosszul lesz bárhol az utcán, vagy tömegközlekedési eszközön, az nem feltétlenül részeg, vagy drogos. A másik, hogy a gyerekek szavára elég keveset adnak általában a felnőttek, hajlamosak nem hinni nekik, elbagatellizálni a gondjaikat. Jelen esetben hiába bizonygatták a fiam barátai az igazságot, hogy se nem részeg, se nem drogos a fiam, egyszerűen nem hittek nekik, amikor én mondtam el mindazt, akkor annak már súlya is volt. Sokszor egy ember élete is múlhat ezeken a dolgokon, ezzel pedig nem szabad szórakozni szerintem.

 

Köszönöm, hogy leírhattam mindezt, már nincs bennem harag, csak egy jó nagy adag aggodalom. Köszönöm még egyszer a fiam barátainak, hogy ott voltak mellette és gyorsan, hatékonyan cselekedtek és köszönöm a kórházban dolgozó orvosoknak, nővéreknek a hatékonyságot. Még egyszer mondom, érzem a magunk felelősségét is a történtekben, de a mentőkét sem szabad figyelmen kívül hagyni!
 

 

Zsigmond I.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 13:29:26

@Leroi:

Készülj, hogy a kezed hátul fogod összebilincselni, hogy ne verd agyon, mert még marhább lesz tőle... :)))

Pláne, hogy váratlan a dolog, mert hát eddig nem mutatta, hogy ennyire hüle...

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 13:33:10

@badogosmester:

Nem. Nem csak az a dolga. Neki kéne eldönteni viszonylag jól, hogy esetkocsi kocsi kell orvossal, vagy nem.

És még pár szempontot figyelembe kell vegyen, ehhez jól kell tudni kérdezni.

marand22 2011.07.04. 13:41:07

@badogosmester:
Az a taxidiszpécser, nem a mentésirányító dolga. Bár manapság sokan szines taxinak nézik a mentőszolgálatot.

adamantium 2011.07.04. 13:48:07

nekem az a véleményem, hogy:
az OMSZ-nál minden hívást rögzítenek, tehát meglepő számomra, hogy a diszpécser ilyenre vetemedne de na
2 nekem is van cukorbeteg a családomban, jellemzően aki több éve cukorbeteg az jól érzi, hogy mikor megy fel illetve le a cukra. manapság már a cukorszint gyors mérésére szolgáló eszközök nagyon miniatűr méretűek, és árban is hozzáférhetőek. tehát akinek labilis a cukra az hord magánál egy cukorszintmérőt, actrapidot és cukorkát (jobb helyen glukagont de ennyire ne legyünk tudományosak). sajna ilyen az élet, ha már ezzel a betegséggel küzdünk akkor legyen fegyverünk is ellene, mindig, mindenhol.
a cukorbetegség meg nem szifilisz, tehát mi az, hogy nem tudtak róla a haverok? nem szégyen az, saját érdekem, hogy környezetem tudja, hogy mi a bajom, ha kell tudjanak segíteni

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 13:50:53

@Dr.laikus PhD: Akkor én jobb helyzetben vagyok. Olykor-olykor tolnak egy sört ugyan, de az osztálytársnő még nem lakik nálunk:)) Nem mondom, néha összefutok a fürdőszobában némelyikkel, de szerintem nem laknak ott.

Leroi 2011.07.04. 13:57:10

@Dr.laikus PhD:
Ez így most nagyon kinéz, de reméljük, nem fajul el egészen.
:)

Leroi 2011.07.04. 14:08:34

@adamantium:
Van haver és van barát, természetesen, a haver csak a héberben jelent barátot, a magyarban ivócimborát, bulitársat aki nem tud rólam semmit, csak az ökörségeimet ismeri...Meglepő, hogy látszólag egymáshoz közel álló emberek mennyire keveset tudnak egymásról.
Az viszont, hogy a haverok ennek ellenére tudták még piásan is, hogy mit takar a 104-es telószám, dícséretükre hozható fel.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.04. 14:15:43

@El Visco Stello: Néha én is megdöbbentem, amikor kiderült, hogy az egyik kislány, már egy hete nálunk lakott.

Széphalmi Izett 2011.07.04. 14:16:14

A kamaszokra (is) nagyon oda kell figyelni. De nem lehet minden pillanatban a sarkában a szülő. Meg igazából nem is mindig nevelés kérdése, hogy mi történik vele. Pl. a fiam általános iskolai ballagása után bulit szerveztek, ahová ugye a szülők nem voltak hivatalosak, de ott volt az osztályfőnök és a tanárok... Éjfél tájban tért haza a 14 éves gyerek, igen súlyos alkoholos állapotban (máig nem tisztázott hogyan talált egyáltalán haza, mert elengedték egyedül) és az egész éjszakát végig hányta, miközben anya a lavór fölött fogta a fejét és hideg vizes ruhával törölgette, minden szidás és szemre hányás nélkül... Egyfolytában azt hajtogatta, "anya, soha többet...". Azóta eltelt pár év, de ez olyan hatással volt rá, hogy valóban soha többet nem ivott és nem iszik alkoholt.

adamantium 2011.07.04. 14:26:06

@batgirl: nem tudtad miért fogyott egy 2 nap alatt az egy hétre vásárolt kaja :D

Tedat 2011.07.04. 14:29:26

Elég szar a rendszer, hogy a mentők ezen rugóznak, hogy részeg-e vagy sem?

Ha részeg, akkor is be kell vinni, és ki kellene számlázni a költséget neki vagy a szülőknek, majd adók módjára behajtani, mondjuk 10-20 ezer Forint.

Ebből tanulna is az illető, és a mentők se szenvednének, hogy ingyen dolgoznak.

tódór piroska 2011.07.04. 14:30:42

Nem leszek népszerű, de szerintem ez egy kitalált történet, és az írója nem gondolta át kellően.

A rosszullét, amit leírt, tipikus hypoglycaemiának ( kórosan leesik a vércukorszint) felel meg. Átmeneti zavartságot, majd hirtelen bekövetkező eszméletvesztést csak ez okoz, a magas vércukor szint nem! Ha a cukorbeteg elfelejti beadni az insulint, akkor lassan, fokozatosan megemelkedik a vércukorszint, de ez jó ideig (másnap reggelig biztosan), semmilyen panaszt, tünetet nem okoz.
semmiképpen sem hirtelen bekövetkező eszméletvesztést. Az emelkedő vércukorszint hosszabb idő fennállása után gyengeséget, szapora szívverést, majd, amikor kialakul a ketoacidosis, gyors, erőletetett légzést, jellegzetes édeskés (acetonszagú) leheletet okoz, és eszméletvesztést csak napok múltán, akkor is fokozatosan kialakuló álmosságot, aluszékonyságot követően. A hypo- és hyperglycaemiás kóma tünetei és kialakulása annyire eltérő, hogy egyszerűen nem lehet a kettőt összekeverni. Olyan rosszullét, ami a posztban szerepel, akkor alakul ki, ha sokkal több (!) insulint ad magának a beteg, vagy ha a rendes adag beadása után nem étkezik, de akkor semmiképpen nem, ha kihagyja az insulint.

Ettől függetlenül, tanmesének tekintve az esetet, egyértelmű a konklúzió: ha eszméletlen beteghez hívnak mentőt, annak kötelessége sürgősséggel ki menni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.04. 14:36:39

@adamantium: Ez még hagyján, de amikor suli helyett már napok óta nálunk volt a buli..persze délelőtt, amikor én dolgoztam..., tudnék mesélni a meghüjült tizenévesekről..

P75 2011.07.04. 14:36:40

@Dr.laikus PhD: én is csak a Zsigmondot néztem :-)))))

P75 2011.07.04. 14:40:03

@tódór piroska: nevetni fogsz, ez az én agyamon is átfutot, de aztán mivel azt írta, hogy felfelé ment a cukra, nem gyanakodtam. De én köztudottan paranoiás vagyok, tele összeesküvés-elmélet szövési ambícióval :-)

2s1én 2011.07.04. 14:46:59

@tódór piroska: Lehet kitalált is, de lehet, hogy a szülő csak tudatlan, vagy "nem gondolta át kellően". :-)

Desiderata 2011.07.04. 15:08:45

@tódór piroska: Akkor most egyértelműen ekézzük a mentőket egy kitalált történet miatt, ugye?
Ha igazság:ők a hibásak, ha hazugság, ők a hibásak.
Hívd már fel az OMSZ-ot és mondd el nekik, milyen jó bajtársuk vagy!

Leroi 2011.07.04. 15:12:48

@tódór piroska:
Szerintem seggrészeg (pluszmínusz nyalóka vagy tabi) volt a kölyök, de ez legyen csak az én véleményem.
Az insulin kimaradása nyilván nem okoz ilyen rövid idő alatt egy akkora hyperglycaemiat, hogy az átmenjen ketoacidoticus kómába.
A mentőnek természetesen az a dolga, hogy kiszálljon, bár itt felmerül a kérdés, hogy volt e szabad kocsijuk akkor.
A probléma összetettebb annál, mint ahogy azt az otthon békésen hortyogó (a csemetéjét pedig az éjszakában Isten kegyelmére bízó) szülő látja...

Leroi 2011.07.04. 15:16:14

@Desiderata:
A kollegáim és sok rendes is van köztük, de olykor a telefon túlsó végén mintha a Pentagon valamelyik nagyhatalmú tábornoka ülne (nem akartam OKW-t írni, mert az nem időszerű)...
Engem, a kollegájukat is szivatnak, egy beteggel vagy hozzátartozójával hogyne tennék meg.
Sok köztük a tisztességes, munkájáért élő kollega, de vannak durva kivételek is.

Irkutszk 2011.07.04. 15:16:45

Hiba történt a kommentelésem alatt, úgyhogy valószínűleg a linkek elvesztek, ezért elnézést kérek.

@Leroi: Elég egyértelműen nincs tű azon a fecskendőn. Nézd meg, hogy végig átlátszó-fehér a fecskendő, a végén elszűkül, ott lehetne rátenni a tűt, azonban az nincs rajta. De legalább inzulinos fecskendő. És valóban, így az izomig beérne még a rövid tű is. (Inzulint és LMWH-t bőr alá szúrunk, általában a hasfalba, mert ott szép vastag a zsírréteg, és nem szalad a tű a hashártyába. Összecsippentjük a bőrt, és abba szúrunk. Néha előfordul, hogy így is egy kis eret ér a tű, és véraláfutás keletkezik, ilyenkor a begyulladt részbe nem szúrunk, amíg meg nem gyógyult.)

@tódór piroska: Egyetértünk. Bár én nem vagyok ennyire okos :)

@P75: Sőt, ma már a ketontestek mérésére is létezik otthoni kis készülék. Nem személyesen neked, hanem bárkinek tudom ajánlani, akinek van rá pénze, és veszélyeztetve érzi magát.

@batgirl: Környezeti hatás, ill. befolyásolhatóság szerintem a kulcs. Hisz nem pont ez a lényege a tinédzserkornak? Hogy már nem kizárólag a szüleik szabályaira, tanácsaira figyelnek, hanem a környezeti hatás egyre inkább belopakodik a gyerekek szabályrendszerébe?

És akkor a saját véleményem: Szerintem is felelőtlenség, hogy a haverok nem tudják a társuk baját. Egy mondat elmondani nekik, majd elcsapni viccel, hogy attól még itt vagyok és haver vagyok.

A mentőkről pedig: loszart-mama.blog.hu/2011/06/13/maga_a_dermeszto_remulet_a_mentosok_kozott

OftF 2011.07.04. 15:21:03

Miért is nem úgy van az, hogy megkérdezi a diszpécser, hogy kiről van szó? Bepötyögi a számítógépbe a nevet lakcímet, már dobja is ki, hogy cukorbeteg. Ha ehhez a nyilvntartáshoz a beteg előzetes engedélye kellene, akkor úgy. Én biztos engedélyezném, ha cukorbeteg lennék.
Lenne még hová fejlődni, és ehhez konkrétan nem is kell nagy befektetés, jelenleg is nyilván vannak tartva TAJ szám alapján a kezelések. Csak a megfelelő emberekben hiányzik a jobbítási szándék, vagy segghülyék, vagy ellenérdekeltek, mittudomén.

Irkutszk 2011.07.04. 15:21:05

@Leroi: A poszt szerint dolgozott éjjel. "Én eljöttem a munkahelyemről, fogtam egy taxit és elindultam be a belvárosba."

Desiderata 2011.07.04. 15:25:13

@Leroi: Akkor megint én vagyok a szerencsés, de velem nem szoktak volt kekeckedni.

@Trolljegeren: Na jó, gyere, röhögj ki, én akkortájt tényleg nem ismertem az alkoholt.
Meg is látszik rajtam, ha eleget ittam volna, biztos nem süllyedtem volna ide, ahol vagyok.

Irkutszk 2011.07.04. 15:32:52

@OftF: Részben valószínűleg azért, mert személyiségi jogokról el kéne gondolkodni. Részben, mert ettől még a bemondás alapján történik minden úgyis. Részben pedig és mi van akkor, ha nem tudják a nevét és lakcímét.

Szerintem a betegségeiről / gyógyszereiről szóló kártya nála sokkal jobb ötlet, ha használnák.

adamantium 2011.07.04. 15:35:07

@batgirl: suli helyett???? megáll az ész :D egy hétig? neked nincs valami jóakaró szomszédod aki ilyen esetekben szól, hogy: nem azért szomszédasszony de a kedves porontya minden nap kirúg a hámból.
vagy az iskola?
hmmm most hirtelen elgondolkodtam rajta, hogy van pár tucat nagyon jó régi borom meg skót whiskym. (nagy nehézségek árán beszereztem egy chivast ami aznap lett palackozva amikor orvos lettem, majd az 50 éves találkozón gondoltam felbontani) - na ha azt meginnák távollétemben asszem rögtön eszembe kellene jussanak a szájsebész ismerőseim telefonszámai, hogy rendbehozzák a büdös kölköket :D

fehso2 2011.07.04. 15:37:55

Az embernek meg kell osztania az ismerőseivel az ilyen jellegű betegségét, illetve nem árt, ha a nyakában visel valami erre utalót, hiszen kidőlhet egy buszmegállóban is.
A mentősök meg sajnos a sok kamu és indokolatlan hívás miatt ilyenek. Ha mindenhova azonnal ugranak, akkor mások a mentőautó hiánya miatt halnak meg. Sok ember szórakozik, vagy taxinak használja a mentőt. Nem lehet könnyű a diszpécsernek döntenie!

adamantium 2011.07.04. 15:43:26

@Trolljegeren: hát lehet, hogy egy sört vagy egy pohár bort megittam, de az ilyen 16 évesen éjfélig kimaradás kocsmázás miatt a haverokkal egyenlő lett volna a kerékbetöréssel. én ahol jártam iskolába, gimnazista koromban volt tanárkommandó, ez abból állt, hogy mivel akkoriban még nem volt annyi kocsma mint ma, este pár tanár körbejárta a közismerten gimnáziumunk diákjai által frekventált kocsmákat és szépen megnézték, hogy nincs-e ott valami zülleni vágyó egyed, ha volt az minimum eláshatta magát, iskolában is meg otthon is

OftF 2011.07.04. 15:46:37

@Irkutszk:
1. Simán lemondok arról a jogomról, hogy a mentők ne férhessenek hozzá a súlyos betegségeim listájához. Bármikor, és még örülök is neki.
2. Bemondás alapján? Már megbocsáss, itt csak arról van szó, hogy honnan szerzi be az információt. Ha látja a gépben, hogy cukorbeteg, de ez nem "mondták be" neki a telefonba, akkor figyelmen kívül hagyná? Na ne viccelj, rosszindulatot ne feltételezzünk már a diszpécserről...
3. Akiről meg nem tudják, hogy kicsoda, annak a helyzetén ez nem ront.

OftF 2011.07.04. 15:47:57

@Irkutszk: Ettől függetlenül lehet kártyája.

frutella 2011.07.04. 16:02:23

@2s1én: Köszönöm, hogy összefoglaltad a lényeget.

Azért megdöbbentő, hogy mennyi rossz információ van a fejekben a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Még azt el tudom képzelni,hogy a kölyök valóban nem adta be az inzulint, számolva az alkohol vércukorcsökkentő hatásával és reménykedve abban, hogy nem fog hypozni. Csak a számítása nem jött be, mert a fokozott mozgással nem számolt.

Leroi 2011.07.04. 16:19:01

@Trolljegeren:
Talán még él egy-két ember közöttünk, aki a nyolcvanas években volt tizenéves.
Akkoriban a középiskolában szálegyenes derékkal, moccanás nélkül és síri csendben ültünk az órákon, esetleg írtunk is, jegyzeteltünk, ha felszólítottak, felálltunk vagy kimentünk a táblához és feleltünk.
Egyenruhában (öltöny) és nyakkendővel jártunk suliba, ha nem volt rendes nyakkendőd, aznap hazamentél és igazolatlan hiányzásaid voltak, úgy nyolc darab, ugyanis nyolc óránk volt naponta, szombaton is, ami hatszor nyolc egyenlő negyvennyolc órát tett ki hetente. Ennyit ma nem is dolgoznak, nemhogy suliba járjanak.
Nem volt pofázás órán, nem volt sugdolózás sem és a katedrán trónoló Istent megszólítani ritkán lehetett.
A vécében a legbátrabbak cigiztek, de ha a tanárnő megérezte rajtad, nehéz heteid következtek.
Pia nuku.
Szóval ilyen idők is léteztek.
Egy szép erdélyi város kétszázéves patinás gimnáziumában.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 16:23:39

Az egy 5/16"-os tű, kb 8mm. Simán be lehet tolni tövig.

Irkutszk 2011.07.04. 16:27:22

@Leroi: Én az egyik legmodernebb felfogású középiskolába jártam, kilencvenes években. A tanárok legtöbbjével tegeződtünk, volt olyan is, aki még egyetemi évei alatt kezdett el minket tanítani. Igazából, főleg az utolsó években, alig voltak kötöttségek. Sok heteken át készülődő házifeladatunk volt, amelyet akkor végeztél, amikor tudtál vagy akartál. A végén legyen kész, ez volt csak a lényeg. Sok lyukasóránk is volt, a tanrend sajátosságai miatt. Ezeket is tölthetted tanulással, a parkban cigizéssel vagy akár társasjátékkal is (élénken emlékszem, amikor három-négy nyelves Scrabble-t játszottunk, a táblán átívelő szavakkal). A hámból való kirúgásokat nem tudom, mennyire vették szigorúan, csak ferde nézésre emlékszem, ha megérezték valakin a szagot. A WC-ben még kevésbé nézték jó szemmel, ezért aki nagyon akart füstölni, inkább kiment a közeli parkba. A tanulmányi követelés magas szintű volt, de a poroszos szigor nélkül.

Irkutszk 2011.07.04. 16:27:58

@El Visco Stello: Nincs a képen ott a tű feje :)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 16:32:34

@Irkutszk: Nincs, mert a fejét leveszik használat előtt. De ezekre a 30-as fecskendőkre való tű felnőtteknek:1/2"-es kb12,5mm, gyermekeknek meg amit írtam.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 16:37:25

Megnéztem a táblázaton, bocs a felnőtt 12,7mm

Irkutszk 2011.07.04. 16:39:23

@El Visco Stello: Én erről a képről beszélek, nem arról, hogy általában mi történik. Itt ezen a képen nincs tű a fecskendőn. És az inzulin hasfalba adják. Hogy mit ábrázol a kép, nem tudom. Egy gyereknél a 8 mm szerintem már hosszabb, mint a bőr vastagsága a felkaron. Csak akkor OK, ha összecsíped a bőrt (ez meg a felkaron saját magának kissé nehézkes volna).

Leroi 2011.07.04. 16:40:03

@Irkutszk:
A Te eseted nagyon is építő jellegű és rugalmas oktatási-nevelési módszer volt.
De ne feledd, hogy én egy valóban keményvonalas diktatúrában éltem.
Ahol a Führer arcképe nézett rám minden könyv első oldalán, a tábla fölött a tanteremben és majd minden kirakatban (a szalámi és trappista sajt helyett), az ő hangja üvöltözött a tévében és géppisztolyunkat szorongatva rá esküdtünk fel a katonaságnál, egy olyan (egyáltalán nem szocialista országra jellemző légkörű) hadseregben, amelyet minimum a Waffen-SS mintájára szerveztek meg.

Irkutszk 2011.07.04. 16:42:33

@Leroi: Nekem egész életemben, mindenben mázlim volt, sosem tagadtam.

Leroi 2011.07.04. 16:42:37

@Irkutszk:
Csak illusztráció a kép, én először azt hittem, hogy kábszerest ábrázol, meg is ütött keményen, de a második pillanatban beugrott, hogy miről is van szó.

Irkutszk 2011.07.04. 16:44:56

@Leroi: És gyermekpornográfia lett volna úgy ábrázolni, ahogy tényleg be is tudja magának adni az sc injekciót?

adamantium 2011.07.04. 16:45:21

@Leroi: és minden reggel "trei culori cunosc pe lume" :D
te kifogtad még amikor össze kivitték a diákokat kötelező mezőgazdasági munkára? kukoricát szedni meg miegymást, úgymond szocializmus építése címszó alatt (persze az ingyen munka volt benne a lényeg gondolom)

adamantium 2011.07.04. 16:48:15

egyébként hallottátok mekkora botrány van romániában az érettségivel kapcsolatban? állítólag 60% volt idén a bukási arány, bekamerázták az osztálytermeket, rendőrség is felügyelt meg ilyenek, majd 30, gimnázium van ahol abszolút senki nem ment át

Leroi 2011.07.04. 16:59:13

@Irkutszk:
Így van és jó hogy a Te esetedben legalább így történt.
@adamantium:
Te erről rengeteget tudsz, perhaps from transsylvanian friends or relatives?
A másfélszáz éves énekből avanzsált himnuszt átköltötték a szájízük szerint olyan jó kommunistásra...

Volt ott kukoricától kezdve a takarmányrépán át a szilváig, almáig minden...

ciccmicc 2011.07.04. 17:00:28

Nekem a volt barátom volt cukorbeteg. Ha nem adott be elég inzulint magának/nem evett eleget, akkor marha hamar le tudott zuhanni a cukra. Volt, hogy érezte, de olyan is volt, hogy olyan gyorsan következett be, hogy még a fridzsidering se volt ereje elmenni.
Amikor orvost váltott (diabetológus), bementem vele az orvoshoz, mert szerettem volna pár életvitellel kapcsolatos dolgot megkérdezni. Az orvos azt mondta, hogy nyugodtan ihat alkoholt (talán nem töményet), ha eleget eszik mellé...

Leroi 2011.07.04. 17:00:49

@adamantium:
Az érettségiről nem hallottam, egyetlen napilap honlapját szoktam megnézegetni, de abban nem írta. Köszi az infót.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.04. 17:02:21

@P75: persze, még az internettt is ezt írja.
csakhogy nem feltétlenül van így.
egyrészt az alkoholban könnyen felszívódó szénhidrát van, aminek a jellemzője, hogy hirtelen feltolja a vércukrot, ami ugyanolyan hirtelen le is esik, ha nem kap mellé lassan felszívódót.
másrészt van az reakció (aminek nem jut eszembe a neve), ami akkor alakul ki (általában éjszaka, alvás közben), ha leesik a vércukor szint, és a szervezet aktiválja a tartalékokat, emígyen magas lesz neki.
harmadrészt vannak labilis cukorbetegek, akik nem feltétlenül úgy reagálnak dolgokra, mint a nagykönyvben le van írva, pl bizonyos ételek jobban megemelik a vércukor szintjüket, mint másoknak (az én gyerekemnek a popcorn volt ez - viszont ő képes volt egy focimeccs után magasat produkálni is).

plusz a hyperglikémia nem mindenkinél ugyanott és ugyanolyan tüneteket produkál, amikor a gyerekemnek felismerték 40 volt neki, és a saját lábán vittem be a kórházba - mások 20-25 felett kómáznak.

és egy feltételezés: mivel a posztoló nem említette, hogy milyen súlyos volt, vagy akár több napig infúzión lett volna a gyereke, ezért feltételezem, hogy hypo volt, amit egyszerűbben lehet kezelni.

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 17:02:41

@El Visco Stello:

Nem véletlenül mondtam a pletyót.
Társnő hátrányos helyzete, konkrétan a mama elmebetegsége miatt lakott nálunk.
A lényeg, hogy nem a fiam kebelbarátnéja volt.

Életemben először láttam fényképező memóriájú gyereket. Első ránézésre megjegyzett mindent. Az összefüggések ismeretére kellett rávezetni. Iszonyatos mennyiségű ismeretanyag halmozódott az agyában, konkrétan halmozódott minden rendszer nélkül.
A tanárai felismerték, hogy ennél jóval t9bbet ér, és ma már az MTA munkatársa, szerintem lesz belőle több is.

De ugyanolyan pletyis volt mint én. :)))

Irkutszk 2011.07.04. 17:03:48

@Leroi: Viszont te sokkal többre értékeled, hogy a te gyermeke(i)d másképp nevelkednek, mint te! ;) Tessék a pozitívat látni, különben te is kikapsz, nem csak Laikus :)

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 17:07:30

@Leroi:

Héberül a haver = ostobaság

Ha csak beütöd a haver szót a googl-ba jót fogsz nevetni....

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 17:11:25

@batgirl:

Iskolai kiránduláson szétverték a panziót.
A 6 gyereket nevelő osztályfőnöknő meg úgy aludt, hogy a gondnok rátörte az ajtót.

Alaposan hozzászokott a zajongó kölkökhöz. :))

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.04. 17:16:16

@Leroi: Magyarországon ugyanez volt, öltöny helyett mondjuk kék köpeny.

adamantium 2011.07.04. 17:34:07

@Dr.laikus PhD: szerintem nem:
Etymology

From Hebrew חבר.
[edit] Noun

haver m (Latin spelling, Hebrew spelling חאב׳יר)

partner, comrade

tódór piroska 2011.07.04. 17:34:30

@Babette_: Nyilván a Somogyi effectusra gondolsz: kizárólag magas vércukorértékeket mérünk, azonban ennek az az oka, hogy általában az éjszaka második felében, alvás közben latens, tüneteket nem okozó hypoglycaemia lép fel, amit a szervezet endocrin homeostasisa (túl)szabályoz (glucagon, incretinek, stb) és amikor a vc mérés, akár 8x-i profil formájában megtörténik, már magas a vc. szint. Kezdő orvosokat gyakran becsap:_ magas a vércukor,emelik az insulint, a helyzet az, hogy a profil még rosszabb lesz. Ilyenkor kell gondolni a Somogyi effectre, HbA1C-t nézni, fractionált glycosuriát és köztes időben vércukrokat, vagy csak bízni a megérzésben, és a magas vércukor értékek ellenére CSÖKKENTENI az insulin dózist (én ezt sokszor megtettem, jó eredménnyel, bár tudom, hogy nem evidence based eljárás). A másik hasonló dolog a Dawn phenomen, de a poszt esetében nyilván egyikről sincs szó, fenntartom eredeti véleményemet.

adamantium 2011.07.04. 17:53:30

@Dr.laikus PhD: nem fogod elhinni, bárányhimlő, legalábbis mindenki aszondja. gyerekkoromban nem volt, ezért be is oltattam magam ellene. na de hiába úgy néz ki, vagyis nézne, mert szemre egyértelmű, de az immonoglobulin teszt negatív. a héten csinálnak egy második immonoglobulin tesztet is mert most már elmentem egy egyetemi docenshez is, hogy mondjon okosat, szerinte az első tesztet túl korán csináltuk és nem volt ideje megnőni a títernek, meg, hogy szerinte túlbonyolítjuk az ügyet - szerintem is

adamantium 2011.07.04. 17:54:36

@Dr.laikus PhD: hmm ezeket a szavakat nálunkfele mind használják, pedig nem abba a népcsoportba tartozunk

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 17:58:59

@adamantium:

Mert a jiddis német közvetítésű. :)))

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 18:04:04

@adamantium:

Nem irigyellek!
Gyerek is felnőtt korban kapta el, beoltva nem volt így ellepte őt nagyon.

Van gyógyszere. Érettségi idejére kapta el, bőrklinikán kapott három szem valamit (régen volt nem emlékszem és mindenki másnak volt, nem volt értelme megtanulni), recipére és nagyon derágán.
10 éve volt már, de három nap alatt túl volt rajta. Se láz, se szövődmény, se kínzó vakarás.

adamantium 2011.07.04. 18:04:45

@Dr.laikus PhD: nekem 5 napig volt 39 feletti lázam, kiütésem az volt rendesen, viszketegség az nem nagyon. ez az oltás ami zavar, egy hétig fájt utána a karom, úgy nézem hiába, ráadásul negatív ez a k@rva drága teszt

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 18:06:19

@adamantium:

Népcsoport? Nemáááá.
Szerintem csak vallás és sok-sok régi hagyomány, aminek minél öregebb leszek értelme kezd lenni, pláne ha meg akarom érteni az Újszövetséget. :DDD

tódór piroska 2011.07.04. 18:12:55

@adamantium: felnőttkorban ritka, de nagy bajt csak lányoknál okoz graviditás alatt.
Jobbulást!

Dr.laikus PhD 2011.07.04. 18:12:58

@adamantium:

Hát ha látlak felismerném..., talán.

Az érdekes az volt, hogy felnőtt ügyeletre kellett menni és szegény rezidens még nem látott soha - vagy nem emlékezett rá - bárányhimlőt... :)))

Én meg jó sokat. Az én korosztályom még kanyarós és szamárköhögéses is volt.
A szamárköhögés hangja még ma is a fülemben van.

Jobbulást! Az nem úgy van, hogy az oltás miatt negatív a teszted?
Pech, ha a kettő egybe esett.

Csak kérdem, mert én antibiotikummal jártam így, hogy tenyésztés miatta lett negatív, közben meg majd meghaltam.

adamantium 2011.07.04. 18:28:34

@Dr.laikus PhD: ez egy nagyon komplex teszt én se értek vagy két mutatót belőle de az IgG, IgM, IgA is negatív. ha be vagy oltva azért csak van valami immunitásod ami ezzel a teszttel kimutatható. magyarán engem hiába oltottak be annakidején

ondol 2011.07.04. 18:42:15

@adamantium: Kommandó nálunk is volt. Sosem értettem, honnan tudnak felismerni annyi diákot, de tudtak. (260 ezres nagyváros!)
Oszt.társak versenyeztek ki tud beköpni a nyitott ablakokon legtöbbször. Másnap nem jártak gimibe, de az országban sem sehova.

Tupir hajakat felborzolták a tanárok sétálva a padok között.. jujj csak példa arra, hogy nem dumáltak ezer évig mi az elvárás..

Bikli néni 2011.07.04. 18:43:43

Na, látom, megy a csörte. Kitalálom, index címlap van.
Azért nagyon meg tudok rökönyödni, Desiderata, már ne is haragudj, de Laikussal kicsit több tisztelettel beszéljél, ha mással nem is megy...

Mária, a kommentfolyam elején van néhány hibás megállapításod, amit megcáfolnék, de a konkrét részletek miatt a nagy nyilvánosság előtt nem teszem.

Bikli néni 2011.07.04. 18:51:48

@Trolljegeren: "Ki nem ivott 15-16 éves korában a barátaival amikor megtehette?

Ha valaki azt meri mondani, őő bizony nem mert ő csak narancslevet ivott esküszöm kiröhögöm. "

Jelen. Sőt, a mai napig teát iszom, ha összeülünk a baráti társasággal a törzshelyünkön. Pedig nem 16 éves vagyok már. Nu, lehet röhögni.
Mindenki magából indul ki...

Bikli néni 2011.07.04. 18:57:06

@adamantium: Jajj, jobbulást! Majd lábadozunk együtt, én se állok a helyzet magaslatán... mondjuk én nem himlős vagyok :DD

tódór piroska 2011.07.04. 18:58:08

@Bikli néni: Most olvastam csak a kommentek elejét. Hát igen, Desiderata nagyon csúnyán szólt be, és megcsak igaza sem volt. Alig hiszem, hogy a ködös Albionban ez lenne a módi.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 19:58:26

Hátigen. Külföldre szakadt hazánkfiai szakadt hazánkfiaitól várja az önigazolást. De mint tudjuk, ingyen nincs igazolás.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.04. 20:02:31

@Dr.laikus PhD: Nekem is van egy pályatársam, aki az MTA munkatársa. Konkrétan kazánfüttő a Törttudon.

Bikli néni 2011.07.04. 20:10:10

@tódór piroska: Én igencsak elnéző vagyok itt minden kommentelővel, a legtöbbjüket kifejezetten bírom is, de ez a fenti most minden határon túlment.

EmpatiaTolerancia 2011.07.04. 21:23:03

@Trolljegeren: Miért lenne álszenteskedés? Bevallom soha egy korty alkoholt nem ittam - még a szagát is útálom. Nos, lehet kezdeni kacagni. Sőt! Családon és baráti/ismeretségi körön belül is vannak szépszámmal olyanok, akik nem hódolnak Bacchusnak. Pontosabban a jókedv, vidámság jöhet, csak a bor(alkohol) nem.

Mennyi ember álszenteskedik itt...

Ki nem ivott 15-16 éves korában a barátaival amikor megtehette?

Ha valaki azt meri mondani, őő bizony nem mert ő csak narancslevet ivott esküszöm kiröhögöm.

EmpatiaTolerancia 2011.07.04. 21:33:39

@EmpatiaTolerancia: Trolljegeren eredeti szövege véletlenül - és nem alkoholos állapotban - került mondandóm végére :)

Bikli néni 2011.07.04. 21:48:18

@EmpatiaTolerancia: Ezennel ünnepélyesen megalakítom az ALC-t (Antialkoholista Lucky/Lúzerek Clubja) - lehet csatlakozni :)

adamantium 2011.07.04. 21:50:51

@Bikli néni: az bizonyított tény, hogy akik kevés vörös bort isznak rendszeresen azok tovább élnek

Bikli néni 2011.07.04. 22:38:46

@adamantium: Nem szeretem a vörösbort (sem, meg a sört, pálinkát, stb. sem)...
Én ilyen félresikerült vagyok :D

tódór piroska 2011.07.04. 22:41:17

@adamantium:
Ez a sokat idézett "Francia paradoxon".
Számos tudományos eredmény támasztja alá a mérsékelt alkoholfogyasztás kardioprotektív hatását, azonban a különböző alkoholos italok hatása nem egyenértékű. Legkedvezőbb hatást a vörösbort fogyasztók körében tapasztaltak. A több országban elvégzett epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál az egyéneknél, akik 2-3 dl vörösbort fogyasztottak el naponta, mintegy 50%-kal kisebb volt a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata, és a várható élettartamuk átlagosan 10-12 évvel hosszabb volt, mint az absztinenseké.
A nagyivók életkilátásai az alkohol toxicus hatásai (főleg máj, kevésbé szívkárosítás) miatt természetesen sokkal rosszabbak, mint az absztinenseké.
A vörösbor védő hatása elsősorban a benne levő aromás, polimer fenol vegyületek (pl resveratrol), egyéb flavonoidok kedvező élettani hatásaival (érelmeszesedés gátló, koleszterincsökkentő, trombocyta aggregáció gátló és antixidáns hatás) lehet kapcsolatos. Ezeket a vegyületeket egyébként a vörös (fekete) szőlő is tartalmazza, azonban a szőlő és a piros szőlőlé védő hatása nem bizonyított. Újabban a tudósok egy része arról is ír, hogy talán nem is a vörösbor, hanem mégis az alkohol az, ami véd az infarktustól, vagy talán az a derűs, mediterrán életstílus, életfelfogás, amelynek része a kismennyiségű, rendszeres alkohol fogyasztás is. Végülis nem lehet biztosat tudni, de maga az összefüggés a mérsékelt vörösbor (alkohol?) fogyasztás és a jobb életkilátások között egyértelműen bizonyított.

ccke 2011.07.04. 22:54:35

@Bikli néni: Én ittam már 15-16 évesen, most is szoktam, ritkán sokat, soha nem ájulásig. Nem lett tőle semmi bajom, lassan elvégzem az egyetemet is. Mondjuk egyszer kocsmában nem akarták elhinni, hogy orvosisok vagyunk, azt mondták, hogy azokat csak könyvtárban meg a menzán lehet látni...

És ne mondjátok már, hogy régebben nem így volt, nyilván sok minden szabadabb, de akkor is voltak, meg ma is vannak keményebb meg lazább iskolák, társaságok. Akár a szüleim elmeséléséből, akár pl filmekből indulok ki, nem látok akkora különbséget(most hirtelen a Moszkva tér, Megáll az idő jut eszembe, két különböző időszakban játszódik, isznak, dohányoznak, káromkodnak...)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.05. 07:22:44

Sör nélkül nem élet az élet.

Leroi 2011.07.05. 08:22:40

@adamantium:
@Dr.laikus PhD:
Több héber-angol szótáram is van (oda-vissza), a Szentföldön feltankoltam belőlük, a friend szónál azt írja, hogy haver, yadid (a többesszám haverim).
Nem jiddis, hanem ivrit (héber) nyelven.

Leroi 2011.07.05. 08:24:25

@Bikli néni:
Este hosszúra-hosszúra nyúlt a mese (bis Mitternacht), de bepótoljuk mindenképpen...:)

Leroi 2011.07.05. 08:27:23

@adamantium:
Gyógyulást Neked, az egyik kollegám is huszonévesen kapta el, ezelőtt 11 évvel, a nejem akkor volt terhes a fiammal, egy tömbházban laktunk, be is voltam rezelve rendesen, hogy a picit károsodás éri, ha a nejem is elkapja, de szerencsére megúszta. A kollega viszont csúnyán szenvedett, az biztos.

Dr.laikus PhD 2011.07.05. 10:51:19

@Leroi:

Angoloknál lehet, de magyar-héber szótár szerint bizony ostobaság.
Még mikor gyerek tanulta református pap barátunktól a nyelvet, egy pár ilyen mulatságos dolgot megtanult
Innen emlékszem. :))
A jiddis kevert nyelv, de több benne a héber, mint a német.

Leroi 2011.07.05. 12:01:53

@Dr.laikus PhD:
A mad és madness szó fordítása a szótárban (45 ezer szavas, Prolog Publishing House Ltd, Rosh Ha'ayin, Israel, 2010) meshuga...
Gondolom, a mesüge innen ered...:)
A haver visszakeresve a héber-magyar részben is friend, a haverit vagy haveret (ha jól reprodukálom a pontozott mássalhangzókat), az pedig barátság (friendship).
Lehet, hogy van egy hasonló mássalhangzóösszetételű, más magánhangzókkal felülírt szó, ami az ostobaságot jelöli.

SAM2 2011.07.23. 16:42:58

Nekem is van cukros barátnőm,így tényleg ijjesztő amikor bekomál és én se nagyon tudom mit kell csinálni,amikor elkezd furán viselkedni.

A baj itt abból adódhatot hogy sajnos egyre többször az ivás a fitaloknál a félrészeggé ivást jelenti,hisz sokszor lehet hallani,hogy a detoskszba kötnek ki már igen fiatal korban.De ha mondjuk ott látják hogy a többi haver józan akkor azért érdemes odafigyelni mit mondanak.De sajnos volt olyan esetük a mentősőknek bőven amikor kihagytak fontos dolgokat a fiatalok.túl sokszor kell mostanában fél részeg,ájult fiatalokhoz mentőt hívni.

Régen is ittak,de azért tudták hol a mérték és ha részegek is voltak,a tudatuk valamennyire tiszta volt.Most meg sok fiatalnak a buli az ha tök részeggé ihatja magát le.Erről mondjuk mi felnőttek is tehtünk.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása