Nem látszik betegnek

2011.07.02. 06:01

Kedves Praxis blog! 

Azért írok mert olvastam pár levelet és egyszerűen felháborító, ami sok helyen folyik. Nekem is pont ma volt szerencsém tapasztalni, hogy mennyire "kedvesek" errefelé az orvosok. Tegnap este megcsúsztam a lépcsőn, elestem és elég csúnyán bevertem a korlátba a fejemet. Nem vérzett, meg semmi, de tapintásra érzékeny volt. Másnap viszont iszonyú fejfájással keltem és szédültem is. Gondoltam majd csak elmúlik. El is mentem dolgozni, de csak rosszabb lett.

 

 

Este 8-kor értem haza, és már vettem be 2 aspirint, de nem segített, sőt a szédülés is csak rosszabbodott. Ezért kicsit megijedtem és olvasgattam a neten, hogy egy ilyen ütésnek milyen következményei lehetnek. Eléggé megijedtem, mert sok helyen írták, hogy másnap meghaltak stb., ezért fogtam magam és elmentem az ügyeletre. Egy mogorva nő fogadott, kérdezte hogy az ügyeletre jöttem, mondom igen, erre ő ja csak mert nem látszik betegnek. Hát mit ne mondjak, kellemes kezdés volt.Aztán elmondtam, mi bajom, erre közölte hogy ő ezzel nem tud mit kezdeni, menjek a sebészeti ügyeletre. Kérdeztem, hol van, azt mondta, hogy kérdezzem meg a portán.:D.

Megkérdeztem, elmentem. Egy műtős gyerek volt ott, neki is elmondtam, hogy mi a bajom, erre közölte velem, hogy miért nem délelőtt jövök, akkor tudnak is velem valamit kezdeni. Ekkor már kezdtem kicsit kiakadni. Szívesen megkérdeztem volna tőle, hogy ha sürgős bajom van, akkor legközelebb próbáljak meg nyugodtan aludni és várjam meg a délelőttöt? Persze nem tettem. Ezután felhívta a sebészt. 20percet vártam rá és a kávé még a kezében volt, mikor odaért. Gondolom nagyon sürgős dolga lehetett. Elég mogorva volt, de neki is elmondtam hogy mi a bajom. Elküldtek röntgenre.

Ott kb. 15percet vártam, mire jött valaki, majd a röntgen képre úgy 10 percet, aztán visszamentem a sebészetre. Ott hosszasan nézegette a képet a doki. aztán azt mondta. hogy ajánlja a kórházba való befekvést. Úgy 4-5 napra megfigyelés céljából. Megijedtem. Én bent aludni itt? Aztán megkérdeztem hogy mégis miért, aztán mondta, hogy miért, hát nem fáj a feje meg nem szédül? Mondom de igen, de azért szeretném tudni, hogy mit mutat a röntgen. Azt mondta, hogy nincs zúzódás se törés, de hogy köteles azt mondani, hogy feküdjek be, mert ha valami bajom lesz, akkor azért ő lesz a felelős.

Aztán mondtam, hogy köszönöm szépen, de inkább saját felelösségre hazamegyek. Aztán benyögi, hogy de hematoma még lehet, azt nem mutatja ki a röntgen. Hát mondom köszönöm, mindegy. Haza jöttem. Mikor köszöntem kifele jövet, hogy viszlát, annyit nem tudtak mondani hogy, csá. Legközelebb inkább tényleg megvárom a másnapot és elmegyek a háziorvosomhoz, mert ez hihetetlen, ahogy itt viselkednek. Mi lett volna, ha még be is kellett volna feküdnöm?  Azóta eltelt 2nap és enyhült a fejfájásom. Remélem tényleg nem lesz gond, bár picit még aggódom...


Üdv: Andi Veszprém megyéből
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2011.07.01. 14:15:03

@Irkutszk: Vagy azért sürgősségi, mert csak akkor ér rá sürgősnek lennie?

Circus 2011.07.01. 14:15:16

@VaTi: pont erre akartam rávilágítani - innen is, meg onnan is lehet nézni, szóval nem egészséges rögtön nemcsak ekézni, hanem rögtön be is szántani meg vetni :)

Persze, mindenki ember, de direkt nem voltam demagóg (a másik nézőpont (: ): azt a kevés pénzüket is tőlünk kapja az egészségügy, nem ránk kellene haragudni...

Circus 2011.07.01. 14:16:07

@Irkutszk: jogos a Te logikád (magam is így tennék/tettem volna), de olvasd el légy szíves a következő válaszomat is a példákkal :)

adamantium 2011.07.01. 14:21:22

@Circus: a probléma ezzel az esettel nem feltétlenül az, hogy igénybe vett egy olyan szolgáltatást ami nem feltétlenül volt indokolt hanem az, hogy visszautasította az egyetlen kezelési módot, akkor miért is vette igénybe a szolgáltatást? mégis mit várt, hogyan fogják meggyógyítani?

Irkutszk 2011.07.01. 14:26:24

@Circus: Elolvastam :) De az ezerféle variáció helyett leszűkítettem a példát a leírt esetre, és csak arra reagáltam :) Természetesen, ha hirtelen, az ügyeleti idő alatt fellépő fájdalomról van szó, akkor azért van az ügyelet, hogy meg lehessen mutatni orvosnak addig is, amíg a saját orvosa gyereket nevel vagy alszik, addig is el tudják látni legalább olyan mértékig, hogy másnap reggelig ne haljon bele.

A vakbélgyulladásnál általában a probléma, hogy nem tipikusak a tünetek. És amennyire tudom (nekem még nem volt ilyen problémám), iszonyatos fájdalommal tud járni.

Circus 2011.07.01. 14:27:18

@adamantium: mint nem egészségügyis, miből kellene beletörődnie, hogy mindenféle helyi tüneti kezelés nélkül csak be a akarják fektetni 4-5 nap kivizsgálásra, ráadásul úgy, hogy 'elméletileg' az orvos szerint is csak LEHET, hogy van valami gáz, de nem lát semmit.
Látszólag nem tud többet és nem lett neki kevésbé fájdalmas, és nem gyógyítottak rajta egy centit se...

Az a gond, hogy Ti mindent magától értetődőnek, meg egyértelműnek vesztek - de hölgyek/urak! Ti szakértők vagytok - mi laikusok (kivéve a gyevi bírót, aki egyebár ph:D )!

Irkutszk 2011.07.01. 14:30:16

@adamantium: Én a 'műtős gyerek' után még amint kiakadtam szép csendben az az volt, hogy 'Én bent aludni itt?'? Mintha legalábbis a híd alatt ajánlottak volna neki fekvőhelyet az éjszaka további részére.

adamantium 2011.07.01. 14:36:34

@Circus: azzal, hogy orvoshoz fordulsz, gyakorlatilag átruházod rá a felelősséget a betegségeddel kapcsolatban. ő úgy gondolta, hogy a biztonság kedvéért valamennyi időt töltsön bent a kórházban a kedves beteg (kétlem a 4-5 napot mert 48 óra szokott lenni de na). én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy ezért, hogy megfigyelés alatt legyen, magyarán ha történik valami akkor:
1 azt gyorsan észre tudja venni valaki
2 gyorsan tudjon is cselekedni valaki
mert ugye otthon főleg ha egyedül él, szépen meghal vagy mire észreveszi valaki már késő.
tüneti kezelés nélkül? honnan tudod? még be se fektették, biztos kapott volna valami fájdalomcsillapítót.
többet tud mert az orvos nem látott semmit a röntgenen (ez mondjuk semmit se jelent mert általában nem csonttal van a baj, de na)
nem lett kevésbé fájdalmas, hát ha nem várta meg a kezelést
nem gyógyítottak rajta semmit? fejfájást te hogyan gyógyítod? fájdalomcsillapítóval, megvárta, hogy kapjon? nem?
azt írja utánaolvasott a neten, akkor, hogy nem olvasta el, hogy ennek mi a kezelése?

Circus 2011.07.01. 15:23:19

@Irkutszk: "...addig is el tudják látni legalább olyan mértékig, hogy másnap reggelig ne haljon bele."

Bement, megmutatta, érzékenyebb volt/nem úgy reagáltak, és konkrétan SEMMIT nem csináltak vele ott a helyszínen, hogy 'gyógyuljon, inkább elmenekült. Kb ennyi az egész történet két sorban.

Meg ráadásul nem adtak rá gyógypuszit! :)

Nem éreznéd frusztrálónak, ha valami kínoddal bemész egy szakszervízbe a számítógépeddel mert valami zörög és érzed, ez nem jó, megnézi a guru, elkezd sorolni öt lehetőséget, mi lehet (mert ugye akkor és ott nem produkálja a gép), de nem tudja, vállat von és azt mondja, hagyd ott, jövő hétre megnézi, Te meg ott állsz a baromisürgős cikked/szakdolgozatod közepén, meg még ide se tudsz kommentelni... Szörnyű, nem? Inkább hazaviszed és használod, hogy zörög - azzal a tudattal, hogy lehet, döglődik a vnchester és elszállhat minden, amit odáig megírtál. Analógia megvan?

Circus 2011.07.01. 15:28:44

@adamantium: két malomban őrölünk :)

Szakmailag nincs kérdés, és az a logikus, amit mondasz, már írtam, én is azt tettem volna.
Én a másik oldalról nézem, talán Irkutszknak írt analógia segít, mire gondolok.

Irkutszk 2011.07.01. 15:37:34

@Circus:
Nos. Ha a számítógépboltba megyek be, hogy szereljék meg a már meglévő gépemet, nem csodálkozom, ha váratnak. (A párhuzam: az ügyeletre ment be egy olyan problémával, amit napközben tudnak kivizsgálni.) A hölgy nem a szakszervízbe ment be, mert azt úgy nevezik: baleseti sebészet, vagy fejfájásklinika.

Emellett természetesen én is megértem a frusztráltságát a poszt írójának, ha visszanézel (én most megtettem:D), vagy a kommentelőknek viccelődtem, vagy próbáltam valami konstruktívval előállni, de sehol nem szidtam a posztírót. Csak úgy gondolom, hogy tévedett, ez meg mindenkivel előfordul.

Irkutszk 2011.07.01. 15:39:14

A gyógypuszit én is hiányolom.

Irkutszk 2011.07.01. 15:41:41

@Circus: Szerintem akkor egyezzünk ki abban, hogy a laikusok összetévesztik az ügyeletet a szakellátással.

Irkutszk 2011.07.01. 15:43:49

@Dr.laikus PhD: Mi is csak szédelegtünk itt a PhD-s kedves kommentelőtársunk hiányában.

Circus 2011.07.01. 15:50:59

@Irkutszk: deal :)
(bár továbbra is megy a terelés :) )

Amúgy nem úgy van, hogy hacsak nem ötfelé tört a kezem, akkor
1, lépés: ügyelet
2, lépés: onnan írányítanak a 'szakszervízbe', ha szükséges?

Irkutszk 2011.07.01. 15:57:43

@Circus: Nem szándékom terelni, az egyik nyelvet próbálom lefordítani a másikra. (Tisztára mintha valami olyan foglalkozásom lenne, amelyik a kettő között áll, ki érti ezt?)

Attól függ, milyen probléma történt. Ha ötfelé törted a kezed este tízkor, vagy hirtelen fellépő fájdalmad van, akkor ügyelet (ha mozogni sem tudsz, akkor mentő). És majd ők ellátnak, ahogy adamantium írta, tedd a kezedbe a sorsod, és megoldják. Viszont, ha három napja van egy bibircsók a kisujjadon, vagy elkezdett fájni a fejed, akkor első körben háziorvos. Ő meg azért van, hogy az ilyeneket irányítsa. És majd a háziorvos elküld a szakellátás megfelelő területére. És ha hosszabbtávú kezelésre szorulsz (ami kórházi tartózkodást nem igényel), akkor a szakellátás visszaküld a háziorvoshoz, és ő átveszi ennek a felügyeletét (vérnyomáscsökkentő, vérhigító injekciókezelés-sorozat, stb).

Bikli néni 2011.07.01. 16:03:53

@Mária: Ez jó :DDD
Figyeljetek kicsit, ha már ez a téma, tanácsot kérnék. Nekem még soha életemben nem használt semmit az aszpirin, most akkor én is meg fogok halni? :DDD
(De ha ezt a labdát most azzal meri leütni valaki, hogy előbb-utóbb biztosan, én irgumburgum! :))

ezegylehetetlenember 2011.07.01. 16:04:34

Nem tanitó a poszt szerzője? Vagy legalábbis hasonlóo beütés bimbózik benne. A legnagyobb probléma itt a nekem minden jár azonnal éjjel-nappal. A betegbiztosítást nem a doki kapja, nem az aszisztens, legjobb esetben a korház, ami nagy valószinűség szerint egész más dologra lesz felhasználva. Tehát nem úgy kell a dokira nézni mint egy kutyára, szolgára, aki azonnal ugrik, akire a 8 orás munkaidő nem vonatkozik. És tessék elhinni a doki is fizet betegbiztosítást. Ezt biztos nem gondolta senki sem.Mégsem biztosít a korház neki optimális munkakörnyezetet. Az ügyelet arra van, hogy az akut betegségeket orvosolja. Nem, nem a tegnapit, tegnapelőttit, egyhetit. Ha fejzúzódás van, irány a korház, nappal a háziorvos. Nem okoskodok, nem internetezek,nem munkába megyek. Merthát a főnökom nagyobb ember, onnan nem lehet hiányozni, doki meg kéznél van mindig. Az nem dolgozik, nem ember, nincs joga pihenni.Mert fizetem a biztosítást. Ha nem értek valamihez akkor inkább megkérdezen pölö telefonon az ügyeletet. És kész. Ennyi. Tudom mit várhatok, nem fogok e subduralis hematom végett meghalni, fogom tudni, hova kell mennem, nem kell műtösgyerekkel beszélgetnem. Ugye ez nehéz dolog? De hát a tv-ben mást láttam, ott e derrick is kinyomozott mindent meg a doktor Ross is az emergencyben a folyosón műtött. Gondolkodjunk egy kicsit. Nem felháborodni, ha olyan információt hallok, amit nem tudok hova tenni. Ja, a subdurális hematóm 2 hét múlva is halált okozhat akár.

Bikli néni 2011.07.01. 16:23:57

@Irkutszk: Na ezt most nem értem :) Mi van a reumával?

mákonya 2011.07.01. 16:28:19

@Bikli néni:
Csak azért is előbb vagy utóbb..., ;-)
Bocsánat, de nem bírtam ki, ha már írtad. :-)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.07.01. 16:31:04

Szerintem a posztoló igenis beteg!
Viszont abban is biztos vagyok, hogy eme agybaj nem a beütés után keletkezett:(

"Jobban jártál volna, ha meg sem szólalsz!"

Bikli néni 2011.07.01. 16:33:34

@mákonya: Várjál csak, hogy is van az a szöveg...
Az élet egy olyan betegség, ami nemi úton terjed, és az esetek 100%-ában halálhoz vezet :))

Irkutszk 2011.07.01. 16:41:31

@Bikli néni: Ott alkalmazzák (alkalmazták?) az aspirint nagy dózisban, 1g felett.

phoboss 2011.07.01. 16:43:56

Ja még azért annyit, hogy a hematóma valóban még hetek múlva is halált okozhat, amikor már az ember nem is emlékszik a hetekkel azelőtti ütésre. Ezért javasolta a befekvést az orvos. De gondolom, a posztoló azt sem tudja, hogy mi az a hematóma, valamint el sem tudja képzelni, hogy egyszer ő is kerülhet olyan helyzetbe, hogy pár napra kórházban kell maradnia. Nem, csak mások aludni bent itt, ő nem. Kár hisztizni, mert az orvos megfelelően járt el.

Bikli néni 2011.07.01. 16:44:43

@Irkutszk: Hát akkor tényleg komoly bajban leszek, ha reumám lesz vínségemre (már ha megérem). Nu, oda se neki, majd befekszem egy héten egyszer a csalllánbokorba', meg belenyúlok havonta kétszer a darázsfészekbe, és máris nem lesz szükségem aszpirinre :)
(Ami viszont viccen kívül, nekem még soha az életben nem mulasztotta el a fejfájásomat, nem is értem, miért imádja mindenki...)

Bikli néni 2011.07.01. 16:45:42

@phoboss: Ne ijesztgesd, mert még a végén ma is vissza talál menni az ügyeletre...

ccke 2011.07.01. 17:01:41

@Bikli néni: A hétköznapi(fáradtság, front, nincskedvemaférjemhez...) fejfájásokban jó adag pszichés komponens is van, ennek megfelelően az arra használt gyógyszereknek is jelentős placebo hatásuk (is) van. Magyarul mindenkinek az fog használni, amiről valami miatt (mindig azt szedem, tv-ben láttam, szomszédnéni szerint a legjobb)elhisszük, hogy használ. Ez persze nagyobbrészt nem tudatos.

tódór piroska 2011.07.01. 17:02:44

@Bikli néni:
Az aszpirin igazi haszna a vérlemezke összecsapzódás (thrombocyta aggregáció) gátlása, ez független a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásától. Infarctus vagy ischaemiás stroke szempontjából veszélyeztetett emberek, vagy akik már átestek rajta, ezért kell, hogy szedjenek kis adag aszpirint (100 mg nasponta, ami a szokványos fájdalomcsillapító adag ötöde), ezáltal kisebb a veszélye, hogy (újabb) infarctust kapjanak, mert a beszükült, esetleg már sérült (vulnerabilis plakk) koszorúsérben nem fog a vér megalvadni. Sajnos, az emberek 10-30 %-ára az aszpirin ebből a szempontból sem hat, őket hívjuk non-respondereknek. Szerencsére léteznek egyéb, szintén a thrombocyta aggregációt gátló gyógyszerek (clopidogrel), ez a hatóanyag az aszpirinre nem válaszolókra is hat. Nagy rizikó esetén a kettőt együtt kell szedni, sőt néha még ezek mellé LMWH (kismolsúlyú heparin)injekció is kell. Szóval, nem kell aggódnod, ez miatt nem fogsz meghalni!

Bikli néni 2011.07.01. 17:12:10

@tódór piroska: Ó, köszönöm szépen a kimerítő leírást! (nem is számítottam ilyen komoly válaszra)

@ccke: Elképzelhető, nem tudom. Mert nekem is van egy "jól bevált" fájdalomcsillapítóm (Algoflex forte), amire én esküszöm, mert tízből kilencszer segít, más meg azt mondja, nem ér semmit.

Viszont, volt nekem már olyan fejfájásom is, amikor már MINDENT (de szó szerint, minden fellelhetőt) beszedtem, már jegeltem a homlokomat, és üvöltöttem a fájdalomtól, mert hetek alatt se volt képes elmúlni. Azt hittem, beleőrülök.
Illetve, amikor az embernek már qrvára fáj valami, amin semmi nem segít, ott valószínűleg más is lehet. Én így mentem el középiskolás koromban a fogszabályzós dokihoz, és mondtam neki, hogy elegem van a hónapok óta tartó lepattintásokból és az elviselhetetlen fájdalomból, és innen addig el nem mozdulok, míg meg nem röntgenezik a fogamat. Gondolom, engem is oda kívántak az orvosok, ahova a fenti történetben a posztolót, csak sajnos ott nekem lett igazam (bár ne lett volna) :(

Irkutszk 2011.07.01. 17:59:03

@tódór piroska: Legalábbis jelenleg ezt tartjuk a legjobb hatásának :D Nekem az aszpirint mint az egyetlen soha le nem csengő pályafutású gyógyszert emlegették, második eladási és sikerességi csúccsal az említett megelőző hatása miatt :)

ccke 2011.07.01. 18:01:08

@Bikli néni: Persze, a nagyon erős, szokatlan jellegű vagy nem szűnő fejfájás más tészta. Annak utána kell járni, lehet fogászati, fül-orr-gégészeti oka. Sokan a romló látást nem veszik észre, de a folyamatosan túlerőltetett szem miatt is is lehet fejfájás.
Súlyosabbak a koponyán belüli okok: vérzés, tumor, agyhártyagyulladás.
És vannak az önálló fejfájás betegségek: gyakori a migrén, ritkább a cluster fejfáfás és neuralgiák.
Röviden ennyi, Leroi többet tudna erről mesélni.

Mária 2011.07.01. 18:08:35

@Circus:

"bemész egy szakszervízbe a számítógépeddel mert valami zörög"

No para. Ki kell cserélni a processzorhűtő ventillátort. Ha ki tudod íratni szoftverrel, hogy mennyire melegszik a cucc, és figyelsz, hogy ne érezz jellegzetes bakelitszagot, akkor még csak nem is igényel sürgősségi ellátást, akár két napig is halogathatod :)

Advanced Flight 2011.07.01. 18:42:12

Kedves Andi, Veszprémből!
Te még jól jártál, nem úgy, mint a földid, aki hajnali egykor ment a Sziklakórházba a Múzeumok Éjszakáján, de a tümmedt ápolónő úgy kiba*ta, mint a macskát! :-)

csillámpóni 2011.07.01. 19:05:28

@Advanced Flight: ehe, ez jó volt. Hol van Veszprém, nem találom a térképen. Nő ott parlagfű?

qbr 2011.07.01. 19:06:19

@Irkutszk:
Tényleg, mindig is meg akartam kérdezni: a kalmopyirinnek is van trombocita-aggregáció gátló hatása?

Irkutszk 2011.07.01. 19:11:20

@qbr: persze. A Kalmopyrinben acetil-szalicilsav van, csak nem ugyanazzal a kationnal képez sót, mint az Aspirin nevű tablettában (azért kalmo-pyrin, mert kalcium-sóként van a hatóanyag). A Bayernak azért különleges az Aspirinje, mert valami olyan kristályszerkezetet találtak az acetil-szalicilsavjuknak, amit senki nem képes utánukcsinálni, és valahogy nagyon jól sikerült. (Egyébként magát az acetil-szalicilsavot minden patika laborjában találni a polcon, nem egy nagy was-ist-das beszerezni.)

ondol 2011.07.01. 19:11:51

@ccke: kiszáradás miatti fejfájás kimaradt..:-)

Bikli néni 2011.07.01. 19:12:44

@ccke: Szerintem nekem attól fájt, hogy egy borzalmas monitor előtt ültem. Nálam is ment a tippelgetés, hogy cluster, meg voltam egy halom dokinál, nem talált senki semmit, én meg csillagokat láttam a fájdalomtól. Azt mondta a szemész (próbaidős voltam még), hogy menjek el egy hónap szabadságra, és meglátom, elmúlik, ha nem ülök a monitor előtt. Kösz.
Aztán egyrészt megszoktam, másrészt kaptam pár hónapra rá egy normális monitort, harmadrészt elromlott a szemem, és csináltattam új szemüveget...
Végül ettől múlt el szépen lassan.

Irkutszk 2011.07.01. 19:15:42

@Bikli néni: Nekem rossz monitortól (bevallom, sajátom) golyóztak a szemeim. Én annyit tudtam tenni vele sürgősségi viszonylatban, hogy lejjebb vettem a felbontást, és feljebb a frissítést. És elkezdtem új monitorra gyűjtögetni :)

Irkutszk 2011.07.01. 19:19:02

@csillámpóni: Nos, szerintem pl. miklos.rabai kevés alkalmazotti csekket kap Los Angelesben, és Desiderata sem ebből fizeti az angol tejet a Walmarkt-ban.

ondol 2011.07.01. 19:20:04

@csillámpóni: Pippa megbízottja vagy? Elkéstél ő is itt kommentel, a bazi nagy britán lagzi óta. :-D

Bikli néni 2011.07.01. 19:20:19

@Irkutszk: Nekem munkahelyi monitor volt és már a hozzáértő se tudott mit kezdeni vele :( Szerencsére bő fél évre rá kaptam már egy másikat, de a szemüvegkészítésnek nem örültem különösebben.

Bikli néni 2011.07.01. 19:21:52

@csillámpóni: MIVAN?!
De ha jól értelmezem ezt a rakás sületlenséget, akkor bizony, csá.
Ahogy hallom, bezárták a velvetet. Megérkeznek az unatkozó trollok vagy wtf?

Bikli néni 2011.07.01. 19:24:15

@csillámpóni: Azt hittem, rosszul látok, de nem. Na majd mindjárt jön Mária, és megkapod a beosztásodat :DD
(ki az a Pippa?)

Irkutszk 2011.07.01. 19:28:04

@Bikli néni: Persze, hát amin nem lehet segíteni, azon nem lehet segíteni. :( Azért örülök, hogy megoldódott :)

A szemet meg én úgy hallottam egyszer régen, hogy lehet tornáztatni (fogalmam sincs, ez mennyit segít :) ): közelről távolra fókuszálni és fordítva.

Pippának pedig szerény véleményem szerint Godot a vezetékneve.

Bikli néni 2011.07.01. 19:29:10

@Irkutszk: Na most aztán már végképp meg vagyok zavarodva. Pippa, Godot? Mivan???

epres négercsók 2011.07.01. 19:31:01

@csillámpóni: Ez itt nem a velvet. Trollkodásért örökös tiltás jár, úgyhogy viseld jól magad.

Bikli néni 2011.07.01. 19:33:29

@Irkutszk: Na jó, most már komplett hülyét csinálok magamból, de áruljátok már el, ki a frász az a Pippa? Ő valami kommentelő valahol vagy mi?

kalandfereg 2011.07.01. 19:33:42

Lett volna ez a posztíró Írországban, ahol 60Euro a beugró az ügyeleten... mindjárt meggondolta volna háromszor, hogy megvizsgáltatja-e magát, ha utána sajá hatáskörben úgyis úgy dönt, hogy hazamegy...
Meg a 20 perc... én legutóbb 4 órát vártam a János kórház sebészeti ügyeletén (este 9-től éjjel 1-ig), ezalatt senki nem jutott be, se az, akinek a kulcscsontja kilógott, se az, akit hordágyon toltak be, se az, akinek itt ment be a kerítésdrót és ott jött ki... Csak egy, viszonylag kevéssé sérült ember jutott be, az, aki kellően pofátlan volt és azt mondta, hogy "én" az asszisztensnő azon kérdésére, hogy ki következik.
Addig "természetesen" ugyanezen asszisztensnő hárította el undorodó fejjel minden egyes kikukkantásakor a felé nyújtott TAJ kártyákat, mondván, hogy itt nem érkezési sorrend van. De azt persze, hogy "ki következik" olyan hanglejéssel adta elő, mint aki nem érti, hogy a sok hülyéje miért áll bamba pofával vele szemben, ahelyett, hogy cselekedne.
Szal 4 óra után eljöttem, a tetanuszt meg egy ismerőssel beadattam magamnak.
Kérdésem, hogy mire jó az, hogy egyes helyeken még mindig nem tudták megoldani, hogy a bejutási sorrend átlátható és értelmezhető legyen. Az órákig tartó várakozás is elviselhetőbb, ha az ember érti, hogy mi történik körülötte.
Megint csak Írországgal tudok előjönni, mert azt ismerem. Ott kínosan ügyel mindenki, hogy a sorrend egyrészt mindig mindenhol egyértelműen kiderüljön, másrészt, hogy be legyen tartva. Akkor is ha kuncsaft, beteg az illető, de akkor is, ha eladó, vagy kórházi dolgozó.

Irkutszk 2011.07.01. 19:34:03

Epres, meg lehet kérni téged arra, hogy a 19:31-es kommentemet kiszedd? Inkább újra leírom Bikli néninek a Godot-s poént.

epres négercsók 2011.07.01. 19:34:45

@Irkutszk: Kiszedtem, meg az eredetit is. Mielőtt kitörne a forradalom.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.01. 19:35:12

@Bikli néni: Nem szégyen. Aki nem a Velveten szocializálódott, nem tudja ki az a Pippa Middleton. Én sem ismerem, csak a seggét. Azt is csak látásból. És nem is vagyok elalélva tőle. Olyan árfekvésű ruhákban még a mangalicáknak is jó segge van.

Irkutszk 2011.07.01. 19:36:26

@Bikli néni: Gondoltam, esetleg ő az, akire mindig várnak, és sose érkezik meg. Ebből az én lóról leesett agyamban egyenesen következtett a Godot név :)

Bikli néni 2011.07.01. 19:37:00

@El Visco Stello: Ja, hogy az! Így már megvan, az a Vilmos feleségének a testvére, ha jól emlékszem.
Egyébként tudom, hogy most már lassan én leszek a közröhely tárgya, de most ebben a zűrzavaros indító hsz-ban a Pippa milyen összefüggésben jött elő?
Nem voltam soha egy velvet-rajongó, ha nem linkelte volna be itt valamelyik posztba valaki, hogy ott nem lehet többet kommentezni, szerintem észre se veszem.

Irkutszk 2011.07.01. 19:38:44

@kalandfereg: Ez az ügyeleti beugró nem is rossz ötlet. Bár azt hiszem, itt alkotmányellenesnek nyilvánítanák azon az alapon, hogy mindig mindenkinek elsősegély ingyen, stb.

Bikli néni 2011.07.01. 19:39:34

@Irkutszk: Igen, a Godot-ra várva az megvan, csak ebbe egy "Pippát" (akit Visco információja előtt képtelen voltam azonosítani) nem tudtam belerakni sehogy :)

Irkutszk 2011.07.01. 19:40:40

@Bikli néni: Ötletem nem volt, hogy ki az a Pippa :) Még teljes nevén sem :D Csak volt valami olyasmi, hogy várjatok, amíg jön Pippa, vagy ilyesmi... az összes többi szabad asszociáció :D

El Visco Stello (törölt) 2011.07.01. 19:42:14

@Bikli néni: Én is csak az adekvát neve miatt jegyeztem meg(pippantás)

Bikli néni 2011.07.01. 19:46:17

@Irkutszk: @El Visco Stello:
Na jó, hát ez az információ felülmúlja az aszpirinról tanultakat is, azt hiszem :DD Micsoda mázli, nem kell szegényen meghalnom!

(Azért remélem, hogy ez nem lesz tendencia, hogy a velvetről szabadon engedett méhkasból majd ide is repülnek néhányan...)

Irkutszk 2011.07.01. 19:48:29

@Bikli néni: Max. áttérünk az orvoslás egy másik, eddig ritkán tárgyalt szegletére: a pszichiátriára. :)

Bikli néni 2011.07.01. 19:50:07

@Irkutszk: :DDD
Van nekünk így is elég bajunk, nem? Most hiányzik ide nekünk még egy rakás debil troll?

kalandfereg 2011.07.01. 19:50:09

@Irkutszk:
Tulképp nem kifejezetten az ügyelet beugrós, hanem minden orvosi ellátás. Beutalóval 45Euro, nélküle 60. De persze ki van találva, akinek nincs jövedelme, az ingyenes, meg van havi felső határ, meg ha valaki tartósan beteg, akkor is kaphat kedvezményeket, továbbá a szülés is ingyenes. De azért az ember nem megy ott minden hülyeséggel az orvoshoz, az tuti.
Magyarországon meg a sok marha leszavazta azt a nyamvadt 300, vagy hány forintot, ami tök jól betölthette volna ugyanezt a szerepet és visszatartotta volna a népeket az adófizetők pénzéből fizetett orvosok felesleges feltartásától. De ez már politika...

Irkutszk 2011.07.01. 19:52:09

@kalandfereg: Köszönöm a pontosítást :) És egyetértek :(

Bikli néni 2011.07.01. 19:53:37

@kalandfereg: Ez a beugró nem hangzik rossznak. Mondjuk a 60 euró az sok, ennyit egy haldokló se adna ki érte. Magyarországon elég lenne mondjuk egy ezres. Vagy kétezer, és ha még indokolatlan is (három napja fáj az ujjam).
Szóval valami olyan köztes összeg kéne, amit ki tud fizetni az igazán beteg, de ami a sok kényelmes rinyálós hipochondert otthon tartja.

Bikli néni 2011.07.01. 19:55:48

@kalandfereg: Az a baj, hogy amit írsz, hogy akinek nincs jövedelme, ingyenes... Hát nézz körül itthon. Gyerekek, diákok, nyugdíjasok, munkanélküliek itthon se fizetnének, mert nem zárhatjuk ki az ellátásból, csak mert nincs pénze, ugye... Aztán megint az lenne a vége, hogy a fizetematébét és rendelésiidőbenmégdolgozom pógárokon vasalják be az összes többi ilyen pénzét is.
Az lenne a jó, ha mindenkire vonatkozna, egyformán. A kétéves Julcsikától (majd a szülő fizet) a nyolcvan éves Marika néniig (kap nyugdíjat).

Irkutszk 2011.07.01. 19:57:19

@Bikli néni: Hát, tudod, én élveztem a gyógyszerészi pszichológia kötelezően választható tantárgyat. Nagyon-nagyon érdekes tudomány a pszichológia-pszichiátria. Tök jó volna közelebb kerülni hozzá a biokémiával, és még ma is nagyon sok a kérdőjel ezügyben. De gondold el, mi lenne, ha le tudnánk pontosan írni, hogy mi történik akkor sejtszinten, amikor valaki álmodik, vagy mondjuk képzeleg. Mi a különbség az álom és a hallucináció között. De ettől függetlenül is, számomra nagyon érdekes azt látni, ahogy egy másik ember látja a világot.

ondol 2011.07.01. 19:57:29

@Irkutszk: Pszichiátria az más. Ott nincs műszer, meg mérőeszköz a dg. felállítására.

Ha a beteg nem ad elég infot, és az orvos sem gyakorlott eléggé, félre is mehet az egész. Maguk a tünetek is átjárnak egyik betegségből a másikba.

Nem lesz itt ilyen poszttéma, mert a pszich. betegek attól komolyabbak, hogy ide írjanak.

Irkutszk 2011.07.01. 20:00:30

@ondol: Juj, nem is a posztok miatt gondoltam, hanem az ide átjáró volt velvet-kommentelőkre :D pl. szegény SALE Kálmán.

Remélem is, hogy az ottani betegek komolyabbak, és arra figyelnek, amit az orvosuk mond, nem a szomszéd nénire.

ondol 2011.07.01. 20:02:46

@Irkutszk: A gyógyszerkutatásokra több energiát fektetnek, mint a betegség kutatására, nekem legalábbis úgy tűnik.

Irkutszk 2011.07.01. 20:04:55

@ondol: Erre sajnos információ hiányában nem tudok válaszolni, csak általánosságokat :) (mint pl. target nélkül nincs gyógyszer)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.01. 20:07:07

@ondol: Miért, ez a poszt miről szól, ha nem pszichiátriai problémáról?

Bikli néni 2011.07.01. 20:08:06

@Irkutszk: Olvastam már pszichológia tankönyvet. Szerintem is érdekes olvasmány.
Kálmánt meg ne emlegesd annyit, mert még a végén visszatér...

SusanneF 2011.07.01. 20:29:05

Kedves veszprémi Andi!
Mégis mit vártál,úgy őszintén?
Hogy éjjel mindenki hanyatt homlok rohan,és SOS még averes szőnyeget is leteríti a lábad elé?
Most vegyenek komolyan és emberszámba,vagy ne?
A vizsgálatokra és leletre való várakozás nudli,nem is tudom,minek írtad le....
Én a helyedben azért-ha már a leírtak szerint adódott-bent maradtam volna...!
Valahogy nem tudlak sajnálni,mert nincs miért...DDD
Olvasod egyáltalán a kommenteket?Vagy mindegy,ki mit ír?
Én sokra becsülöm azokat,akik nem csak a posztot küldik be,hanem olvassák a kommenteket,és még ők is hozzászólnak.
Szerintem úgy van ennek értelem....
Különben mehetne bulvár napilapba is,amit leírsz....DD

SusanneF 2011.07.01. 20:30:42

Az időrendiség nem érthető,zagyvaság.

SusanneF 2011.07.01. 20:32:26

@Irkutszk: Tényleg,pszichiátriáról alig ír valaki,főleg saját tapasztalat nincs!
Pedig nem konganak a zárt osztályok...
Elég,ha valaki ugrani akar valahonnan,nemsokára ott találhatja magát...!!!!

SusanneF 2011.07.01. 20:35:24

Ha már szóba került a pszichiátria:
Borzasztónak tartom,hogyha valaki BÁRMILYEN okból bekerül,egy életen át stigma,bélyeg,szörnyűűűű....
Egyik kedves orvos ismerős is ezt szenvedi,már sok éve-és nincs menekvés.
Ha kiderül,véged...:(

kalandfereg 2011.07.01. 20:44:20

@Bikli néni:
Az íreknél a nyugdíjas fizet, a gyerek, meg a diák után a szülő fizet. Rosszul fejeztem ki, akinek nincs jövedelme, az úgy értendő, hogy regisztrált munkanélküli.
Amúgy meg tényleg nagy a különbség, ott pl. égő lenne a vizitdíjjal sunyulni, van aki már saját maga előtt is égne, de mások előtt mindenki. Márpedig ott ismerik egymást az emberek, hamar híre menne, ha valaki bepróbálkozna a vizitdíj elsunyulásával, és senki nem gondolná az, hogy az illető holmi Robin Hood, inkább azt, hogy a többiek zsebében nyúlkál.
Olyan, hogy valaki "leszázalékoltatja magát", vagy mozgássérült kártyát buliz ki magának, már azért elképzelhetetlen, mert kiközösítenék.
Szinte magam előtt látom, hogy milyen kurva égő lenne a terepjáró a mozg. s. kártyával, Írországban...

Irkutszk 2011.07.01. 20:47:46

@kalandfereg: Küldjek képet mozgássérült parkolóban lévő sportkocsiról? Nem magyar.

kalandfereg 2011.07.01. 21:04:33

Azt azért nem mondtam, hogy kizárólag a magyarok közt vannak ilyen bunkók... csak a társadalmi közegek közti különbséget próbáltam valahogy érzékeltetni.
Egyébként én tök optimista vagyok, szerintem lassan, de biztosan mi is az írek féle mentalitás felé haladunk, csak hát nem fénysebességgel.

Circus 2011.07.02. 01:41:06

@SusanneF: "ha kiderül, véged"
??? Ezt hogy?

Circus 2011.07.02. 01:48:55

@Bikli néni: "Aztán megint az lenne a vége, hogy a fizetematébét és rendelésiidőbenmégdolgozom pógárokon vasalják be az összes többi ilyen pénzét is."

Nem bírom megállni, elgondolkodtam az alábbiakon: felnőttkorú keresőként megveszem a teljesárú BKV-bérletet, plusz adómból finanszírozom a BKV veszteségeit. Ezzel együtt átadom a helyem az idősebbeknek, várandós kismamáknak, hölgyeknek, jelentős kedvezménnyel utaznak a diákok, fegyveres testületek, pedagógusok, nyugdíjasok (már nem annyira?), a hajléktalanokról már nem is beszélek, tehát kb azok, akiket (nagy részüket, állami juttatásokkal) szintén valahol én tartok el. Ehhez képest sunyítsak a sarokban... nem tudom.

Circus 2011.07.02. 01:50:33

@Circus: ... és valahol ezt érzem, amikor eüi oldalról beszólnak a panaszoskodónak.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.07.02. 03:52:49

Beveri a fejét, nem lesz komolyabb baja. Aztán másnap estére súlyosbodik a fájdalma, ettől megijed. Ugyanis az ember ahhoz van szokva, hogy a sérülései egyre kevésbé fájnak, gyógyulnak. Ha nem, pláne a fej esetében, akkor az ember nyilván aggódik, hogy vajon meddig romlik még az állapota, és mi lesz ennek a vége.

Az ember ilyenkor elmegy orvoshoz, mert a barom azt képzeli, hogy az orvos dolga az, hogy gyógyítson. No és milyen orvos rendel este? Ott a pont: ügyelet! Hurrá.

Baleseti sebészetre ki a franc gondolna 2 nappal az után, hogy beverte a fejét, külsérelmi nyom nélkül?! A köztudatban az él, hogy oda azt viszik, akit baleset miatt műteni kell. Mellesleg meg honnan tudja a beteg, hogy milyen műszer van és nincs melyik ügyeleten? Most elárulok egy titkot: a beteg abban (is) különbözik az orvostól, hogy nem minden nap van kórházban, és nem fújja kívülről a kórházak felszereltségi listáját.

Miután az orvos csak a vállát vonogatja, semmit nem talál, semmilyen magyarázattal nem szolgál, és a befekvést is csak azért ajánlja, nehogy elővegyék (azaz bevallottan semmilyen orvosi indokot nem hoz fel), ugyan ki akarna befeküdni hozzá?

Ti befeküdnétek, orvosok?

4-5 napig feküdni egy kaszárnyában (gondolom, néha feltűnik nektek is, hogy néz ki egy magyar kórház), pusztán azért, mert az orvos szerint ezt kötelező mondania? Szerintetek az őrzőben tartanák, monitorokra kötve, és vizsgálatok sorát végeznék el rajta?

Szerintem max. annyi haszna lenne a bent fekvésnek, hogy ha komolyan rosszul lesz, nem mentőt kell hívnia, hanem esetleg egy nővér 20 perc alatt kerít orvost, aki morogva megvizsgálja.

Lehet idegyűlni, és kórusban röhögni a betegen... De attól még neki lesz igaza, 100%-ban. Hihetetlen, mennyire eltorzult a látásmódotok. Nyugaton egy ügyeletes orvos szó nélkül fogadná, elvégezné a szükséges vizsgálatokat, és közben kedvesen (!!!!!) tájékoztatná, hogy mik a lehetséges következményei egy ilyen balesetnek, mitől lehet tartani, mik a kockázatok.

Ja, tudom. A kedvesség és az emberség egyenesen arányos a fizetéssel. Nyilván. Hogyne lenne.

tódór piroska 2011.07.02. 06:35:49

Ez a velvet mizéria még tényleg sok bajt fog okozni itt!

Dr.laikus PhD 2011.07.02. 07:17:19

@tódór piroska:

Talán nem.
A velveten kiírták, hogy létezik moderáció, de nyomát nem lehetett lelni.

Itt ennek a csírája is el van fojtva ami a ott fojt.
Néha kicsit késve, de ritkán marad benne súlyosan kifogásolható (a törvény szerint) mondanivaló.

Egyéni nyígek persze léteznek... :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.02. 08:02:46

@VaTi: szalonképtelenebb verziók voltak a fejemben, mint például, mit szúrtunk el, hogy az evolúció nem szelektálja ki az ilyeneket...

Dr.laikus PhD 2011.07.02. 08:10:58

@Babette_:

Minta érték nélkül, hogy tudja az evolúció a dolgát....

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.02. 08:13:43

@ccke: kisiskolás koromban nekem egyszer volt agyrázkódásom, igazán hittem abban, hogy fel tudok menni biciklivel a falra, ha jó erősen felhúzom a kormányt.

na, szerintem akkor voltam olyan szellemi állapotban, mint most a posztoló.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.02. 08:16:58

@Mária: ma a történeketek napja lesz?
a gyerekemnek az első ilyen fejbúbnál kaptam elő a nagykést, mire éktelen rettegő sírásba kezdett. mikor nyugtatgatni kezdtem, azt zokogta: "anya, kérlek, ne vágd le!!"

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.02. 08:27:21

@phoboss: hogyne tudná. a hematóma az egy sport, hivatalos neve a 100 m-es véraláfutás.
pont olyan, mint visco kedvenc sportja, ami a 200 női mell.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.02. 10:24:13

@Babette_: Régen a 100 gátat is szerettem de ma már beérem kevesebbel is.

SusanneF 2011.07.02. 11:13:25

@Circus: Egy életre rajtad marad a bélyeg.Lemoshatatlan.

SusanneF 2011.07.02. 11:16:08

@kalandfereg: Akkor Claunak mekkora mákja van,hogy nálunk sumákol....!!!!

Mária 2011.07.02. 11:35:10

@El Visco Stello:

Gondolom a 200 pillangó is megvolt }:-)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.02. 11:51:58

@Mária: Túlbecsülsz. Pillangó terén lenne mit pótolnom, de már lankad a versenyszellem.

sztrugackij 2011.07.02. 15:47:43

@Babette_: "a hematóma az egy sport, hivatalos neve a 100 m-es véraláfutás.
pont olyan, mint visco kedvenc sportja, ami a 200mell"

Ez olyan jó,hogy mától kezdve én mondtam!
(ajvé,ezt is loptam valahonnan!Na mindegy)

Buzuki Stift 2011.07.02. 15:59:28

@sztrugackij: Nem loptad, hanem idéztél Molnár Ferenctől. Nem is tudtad, hogy ilyen művelt vagy mi?

sztrugackij 2011.07.02. 18:34:53

@Buzuki Stift:
Az megvan mit mondott egy,khm... kudarccal végződött találka után?

"Na,egy gonddal kevesebb!"

Megint eltértem a tárgytól.
Én csak beszélgetni járok ide.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása