Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Össze-vissza dugnak és ez a vége

2011.05.17. 14:00

Tisztelt Praxis blog!

 

A múlt hétvégén egy nagyon kellemetlen helyzetbe kerültünk, amelyet az ügyeletes orvos képes volt tetézni, ezúton is hálás köszönet neki, kíváncsi volnék, hogy büszke-e magára, mindenesetre elég bunkón viselkedett és megpróbált kiszúrni velünk. Ha olvassa eme bejegyzést, remélem, magára ismer és egy kicsit magába száll.

 


A történet onnan indul, hogy a férjemmel péntek este szeretkeztünk és az óvszer sajnos csődöt mondott. Mivel fogamzásgátló tablettát már vagy 10 éve nem szedek és eddig semmi problémánk nem volt az óvszerekkel, ezért úgy döntöttünk, hogy elmegyünk eset után tablettáért. Két tündéri kislányunk van, sajnos egy harmadik gyerek, bármennyire is szeretnénk, egyelőre nem fér be az életünkbe. Ezért gondoltuk úgy, hogy az eset utáni tabletta az mindenféleképpen hasznos volna, biztos, ami biztos alapon. Mivel péntek este volt és elég késő, az ügyeletes patikához mentünk, ahol tájékoztattak, hogy a gyógyszer csak receptre adható ki, ezért azt javasolták, hogy fáradjunk az ügyeletre és ott írassuk fel. Természetesen megértőek voltunk, hiszen ha ez a szabály, akkor ez a szabály, így a férjem visszament a gyerekekhez, akik otthon aludtak (hogy ne legyenek huzamosabb ideig egyedül, hátha felébrednek, stb.), én pedig az ügyeletre siettem.

 

Nem tudom, hol milyen az ügyeleti rendszer, nálunk csengetni kellett, az ajtó zárva volt. Én be is csengettem és vártam. Eltelt pár perc, semmi reakció, ezért újra csengettem. Ismét eltelt vagy 5 perc, még mindig semmi életjelet nem adott senki, tehát újra próbálkoztam, ezúttal kicsit tovább hagytam berregni a csengőt. Amikor már azt hittem, hogy nincs ott senki, láttam, hogy valaki mozog, és az ajtóhoz jön.


Egy idősebb (50-60) év körüli orvos jött ki és már meg is kezdte a vizitet ott az ajtó előtt. „Mit akar ilyenkor, hajnali fél egy van”? Kicsit meglepődtem, hogy nem köszönt és elég bunkó módon szólt hozzám, de vissza fogtam magamat. Köszöntem és megkérdeztem, hogy nem lehetne-e, hogy bent mondjam el a magamét. „Mondja csak itt, mit akar”. Megvontam a vállamat és elmondtam, mi történt az este, és hogy eset utáni tablettát szeretnék. Végimért, majd közölte, hogy ő most ezen nem tud segíteni. Néztem rá elég ostobán, és megkérdeztem, hogy miért nem. „Ma már a harmadik hasonló szexbaleset áldozata jön hozzám, nekik sem segítettem, majd pont magának fogok. Össze-vissza dugnak és ez a vége. Ha valami komolyabb baja van, akkor jöjjön ide”. Meg sem várta, hogy válaszoljak, fogta magát, hátat fordított és becsukta az ajtót. Nem kicsit volt megalázó a helyzet, úgy bánt velem, mintha egy utolsó k… volnék. Nem tudom, más került-e már hasonló helyzetbe, én eddig soha, ezért azt sem tudtam, mit tegyek. Végül úgy gondoltam, hogy nem csengetek újra és nem viaskodok vele hasztalanul, ha nem akar segíteni, nem is fog.


Haza mentem a férjemhez, aki már aludt, de felkeltetem és elmeséltem neki mi történt. Kettőnk közül ő a higgadtabb általában, de most eléggé felidegesítette magát a történteken, vissza akart menni és meg akarta mondani a magáét a doktor úrnak, de lebeszéltem róla. Abban maradtunk, hogy másnap egy magán nőgyógyászt felkeresünk, ő biztos felírja a tablettát. Így is történt, megkaptuk másnap a receptet. Elmondtuk neki, hogy miért nem sikerült korábban a tablettához jutnunk, erre ő elmondta, hogy nincs meglepődve, volt már hasonló páciense, aki hasonló módon járt, előfordul…


Az egészben az a legdühítőbb, hogy ha most eset utáni tablettát nem írt fel az ügyeletes orvos, legközelebb mást sem fog, csak mert rosszkedvű és álmos? Tényleg rendben van ez így?Nem értem, hogy gondolta, hogy önhatalmúlag megtagadja a kötelességének teljesítését.


Simó Éva

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoss 2011.05.18. 17:20:03

@tódór piroska:
Még valami. Ha elolvassátok a posztot, abból kiderül, hogy a beteget a gyógyszertáros küldte az ügyeletre, mondván, hogy ott felírják neki.
A tájékozottságról meg annyit, hogy elég sok orvosnak nyújtottam már szolgáltatást és elmondhatom, hogy baromira nyilvánvaló dolgokról halvány lila fogalmuk sincs, mintha más világban élnének. Ami rendben is van, nyilván más témában profik, nem érthetnek mindenhez, de akkor ők se állítsák a betegekről, hogy orvosi témában milyen tájékozatlanok. Nem az a dolguk, hogy ilyesmihez értsenek, az orvosoknak a dolguk, hogy tájékoztassák őket emberi hangnemben. Kb. És akkor mindenki elégedett lesz.

jágör68 2011.05.18. 17:26:46

@Yoss:
a "magyar versenyszféra" egyik jeles képviselőjéhez van szerencsénk?
A be nem jelentett- max. kamu- minimálbéres foglalkoztatással, maximális veszteség- könyveléssel?
Mert akkor inkább maradj csendben.
Főleg ha nem dolgozol 48- 64- 72 órát egyhuzamban.

Bikli néni 2011.05.18. 17:27:38

Te jó ég, ez a poszt még mindig így pörög? Nem semmik vagytok :)

adamantium 2011.05.18. 17:31:11

@Bikli néni: nem ismered a mondást, hogy mi kell a népnek: cirkusz és kenyér, itt az első már meg is van :)

Rotoxis 2011.05.18. 17:33:08

@adamantium: Teljesen igazad van, én csak egy posztra próbáltam válaszolni. lassan, hogy a posztoló is megértse. :-)
@Yoss:
Sajnálom, nem tudom elfogadni az álláspontodat. Bunkónak lenni tilos, de sürgősségi ügyeltben nem sürgős esetet nem lehet ellátni. Az "Ezzel a problémával forduljon holnap nőgyógyászati ambulanciához!" mondat elmondása töredéke annak az időnek, ami egy recept felírásához kell. Ahhoz ugyanis meg kell vizsgálni a beteget, azt adminisztrálni kell és csak az után lehet receptet írni.

tódór piroska 2011.05.18. 17:48:18

@Yoss:
Nem arról van szó, hogy egy (orvosi témában) laikustól magasszintű szakirányú tájékozottságot várnék el, hanem minimális egészségügyi ismereteket, amikkel egy irni-olvasni tudó felnőttnek tisztában kell (illik) lenni. Pl. étkezés után fogat mosunk. WC használat után kezet (ha kell, más testrészt is) mosunk.
Láz esetén gyógyszeres- vagy nem gyógyszeres lázcsíllapítást alkalmazunk.
Ha nem akarunk terhességet, valamilyen módszerrel védekezünk, akár esemény utáni tablettával, amit rérünk bevenni 1-3 napon belül.
Más szakma kérdéseiben az orvosok nagyobb része is tájékozatlan, de alapvető ismeretekkel azért tisztában vannak, pl. Ha jelzi az autóm, hogy fogytán az üzemanyag, tankolni kell, mert különben nem megy, de nem abban a pillanatban, amikor felvillan a jelzőlámpa, ráérek 50-100 km-en belül. Ha nem csukom be a hűtőszekrény ajtaját, nem hűt rendesen és többet fogyaszt, de ha néhány percig nyitva felejtem, még nem megy tönkre. Ha a porszívó kezd gyengébben szívni, előbb-utóbb üríteni kell a porzsákot... Ezek kb olyan szintű elvárt ismeretek, mint a fent említett alapvető eü. szabályok. Nem kell tudni a laikusnak, hogy mi okozza a cariest vagy pontosan mi a hatóanyaga és működési mechanizmusa a tablettának, mint ahogy az orvosnak sem kell tudnia pontosan a négyütemű robbanómotor vagy az abszorpciós hűtőgép müködési elvét, de senkinek sem kell (nem szabad) hülyének lenni.

Bikli néni 2011.05.18. 17:48:41

@adamantium: Cirkuszbú' inkább kimaradok, a fene fog elolvasni 600 hozzászólást, elég volt nekem a tegnap este... Egyébként el lehet még mondani valamit ehhez a témához?
Azon kívül, hogy vigyázni kell, mert a legutóbbi 500< kommentet generáló levél után megjutalmaztak minket még két vagy három olyannal (vetkőzős poszt, ugye...)

Leroi 2011.05.18. 18:21:41

@Bikli néni:
Az a poszt, ahol én veszekszem-verekszem kb. tucatnyi keménygyerekkel mindig rekordot szokott dönteni a hozzászólók számát illetően. Egyszerűen annyira irritálom a közönséget, hogy még az írástudatlanok is írásra vetemednek. Ld. az éjféli szájkaratét, szájdzsudót, szájkempót, szájkyokushint...:)))

dbeata 2011.05.18. 18:27:31

@jágör68: Nemcsak hogy elismerem, hanem az jutott még eszembe, hogy egyenesen extrém sportnak tartom manapság a magyar egészségügyben orvosként tevékenykedni. Mi vonzott téged erre a hivatásra? Vagy szereted a kihívásokat? Tényleg érdekel, emberileg, a történeted.

Yoss 2011.05.18. 18:41:41

@Rotoxis: Oké azon lépjünk túl, hogy miért nem írta fel, mert kiderült, hogy ő nem is írhatta volna fel. Ezt nyilván elfogadom, hisz ti tudjátok jobban. De azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy ezt normális hangnemben is közölhette volna a beteggel. Ha úgy történt, ahogy a beteg leírta, az szerintem vérlázító.

trisss 2011.05.18. 18:42:00

irigylem azért Éva problémáját, én ellátást sem kaptam, pedig ha sikerült volna az ekg-t megcsinálnia..

nekem ez volt a problémám:
www.vitalitas.hu/?ctype=3&todo=bet&id=4&showbet=1671
aztán a háziorvosom sem jött rá, nekem esett le néhány nap múlva, de akkor már a hasi tünetek miatt elkerültem a belgyógyászatra. Nálam a túl gyors hormonpótlás okozta, szörnyű volt, iszonyat rosszul voltam, és folyamatosan pisiltem.
Két méretet fogytam pár nap alatt és a bőröm nem bírta követni. De még örüljek, hogy bírta a szívem.
Borzasztó hogy ennyire nem figyelnek! Az ügyeletes még hagyján, mert félig aludt, de a háziorvosok (kettőnél is voltam) miért nem tudták?

dbeata 2011.05.18. 18:42:10

@tódór piroska: Kedves Doktornő! Vitatkoznék Önnel. Ha valaki 10 éve közelébe se ment (vagy lehet,még régebben),miért kéne tudnia, hogy ráér? Persze, majd legközelebb későn megy, és akkor azzal vág oda az orvos, hogy miért nem jött előbb? Tipikus lenne. Valamint a gyógyszerész nem tudta volna felvilágosítani? Amit nem tett meg...
Még ha fel is tesszük, hogy elvárható tudomány lenne tudni a 3 napot, az sem jogosítja fel az orvost, hogy bunkón viselkedjen. Tiszteletem. Bea

dbeata 2011.05.18. 18:44:47

@tódór piroska: AMúgy köszönjük a felvilágosítást, szerintem most sokan okosabbak lettünk! De azért továbbra is óvatos duhaj maradok a magam részéről, és inkább elmegyek és faggatom a gyógyszerészt, ha ilyen történne.

Yoss 2011.05.18. 18:49:58

@jágör68: ?? Mi van? Mi a tököm köze van ahhoz, hogy én mennyi adót fizetek, vagy mennyit dolgozok, ahhoz hogy ez a doki bunkó volt? Ha nem vagyok vállalkozó, akkor igazam van, ha meg igen, akkor nincs? Neked tényleg ennyi eszed van?
Egyébiránt biztosíthatlak róla, hogy sokkal több adót fizetek, mint azok az orvosok, akik egy-egy közpénzből fenntartott kórház infrastruktúráját veszik igénybe magán betegeik diagnosztizálására és/vagy kezelésére és aztán mindent szépen kifizettetnek a beteggel úgy, hogy annak adminisztrációs nyoma semmi. Vagyis semmi adó, semmi közteher, csak baromi nagy ház, baromi nagy autó, karibi nyaralás a sokat szidott minimális orvosi fizetésből. Tisztelet persze azoknak az orvosoknak akik vagy nem követelnek pénzt az ilyesmiért, vagy legalább beruháztak egy magánrendelőbe. Nem tudom melyik csoportba tartoznak többen, de az először említett csoport tagjaihoz volt néhányszor szerencsém, nem szóbeszéd alapján alakult ki a véleményem.
Egyébként meg az adott témához ennek semmi köze, csak kissé kiakadtam a hülye demagóg hozzáállásodon.

jágör68 2011.05.18. 18:53:44

@dbeata:
Semmi ilyesmi.
Csillagász akartam lenni, de hülye voltam a matekhoz:DDDDDD
Így maradt a fizika és hát egye fene nekifeküdtem a biológiának.
Bár a matek érettségit minden évben simán megírnám még most is 4-esre.
@Yoss:
És miért nem teszel feljelentést?

Yoss 2011.05.18. 18:58:06

@jágör68: A dbeata-nak írt posztodból is kiderül, hogy hihetetlen szinten tudsz mellébeszélni.
Senki nem állította, hogy az orvosok en-bloc bunkók, meg lopnak csalnak. Csupán annyi itt a téma, hogy adott ügyben az orvos igenis elítélendő módon cselekedett.
A többi duma.

Fekete Dália 2011.05.18. 19:02:10

praxis.blog.hu/2010/03/30/surgossegi_fogamzasgatlas_1

"Sürgősségi fogamzásgátlásra volt szükségem, és ugyan tudom, hogy háziorvos is felírhatja a tablettát, azt hittem, hogy egy nagy kórházban gyorsabban hozzájutok, valaki kiad majd egy receptet egy ajtón és kész. Hát nem. Nem a Miskolci Semmelweis kórházban! Itt ugyanis szépen várni kell, aztán végre behívnak. (A tajkártyát túszul ejtik, nehogy lelépjen az ember). Ül a rendelőben egy kopasz fehérköpenyes hentesképű orvos, és egy hentesasszisztens.

A beszélgetés körübelül úgy zajlott, hogy az asszisztens rákérdezett, hogy sürgősségi fogamzásgátlást szeretnék-e, erre én igennel válaszoltam. Erre a hentes:
- Akkor vetkőzzön le
- (Én) Már miért vetkőznék le.
- Hogy megvizsgálhassam.
- Visszautasítom a vizsgálatot. (csend) Állampolgári jogom.
- Akkor én meg nem adok receptet. Visszautasítom a maga ellátását.
- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?
Erre a hentes elkezdett receptet írni, én meg rákérdeztem ugyan mit vizsgáltak volna-"

Yoss 2011.05.18. 19:02:38

@jágör68: És te? Gondolom a tűzhöz közel sokkal több ilyen információhoz jutsz hozzá, mint én. Te ráadásul a mundér becsületét is védenéd ezáltal, szóval csak rajta.
Persze, csak ha nem kórboncnok vagy, mert ott a páciens nemigen panaszkodik. Meg nem is fizet..

bakela 2011.05.18. 19:06:32

Jó poszt.
Jó kommentek.
Jó blog.
Jó ország.
A Durva Anyád Piktoristan!

Fekete Dália 2011.05.18. 19:10:50

Sürgősségi fogamzásgátlás magyar módra.
Primitív orvossal.

bakela 2011.05.18. 19:11:29

1x má' kifejtettem bővebben, de a kínai nevű csíkos görény kinyeste:
Ez a blog NoI. találmány:
-parasztmágnes-

tódór piroska 2011.05.18. 19:11:29

@dbeata: Kedves Bea!
Egyetértünk. Az ember próbáljon lehetőség szerint mindig, mindenkivel udvarias és kedves lenni. Akár orvos az illető, akár nem. Ezt válaszoltam Yoss-nak is, és komolyan így is gondolom.
Többször jártam az USA-ban, elég vegyes benyomásokat szereztem, inkább több negatív, mint pozitív tapasztalattal, de amiért irígylem őket, és jó lenne, ha átvennénk, az pontosan a kedves, udvarias, figyelmes viselkedésük, ami nem csak felszínes attitűdnek tűnik, hanem - legalábbis én úgy vettem észre - valódi, tartalmas emberi kapcsolattartás eszköze. Bárkivel beszéltem, útbaigazítást kértem, stb. búcsúzóul rám mosolygott és "have a nice day" - vel köszönt el. Szociológusok és pszichológusok szerint az amerikai sikertörténetnek pontosan ez az egyik oka. Szóval, az orvos ne (se)legyen bunkó! Tisztelettel és üdvözlettel: Piri (néni)

Fekete Dália 2011.05.18. 19:16:20

Ahogy látom itt is egyre több kezd gyűlni belőlük, úgyhogy pááá

dbeata 2011.05.18. 19:22:33

@tódór piroska: You made my day, sunny. Köszönöm, kedves Piri (néni). :-)

Bikli néni 2011.05.18. 19:26:21

@Leroi: Szió :)
Most gyanút ébresztettél bennem! Nem lehet, hogy te vagy a bloggazda beépített embere, és azért tartanak, hogy kommenteket generálj? ;DDD

jágör68 2011.05.18. 19:47:16

@Yoss:
Hát persze.
A 3 millió koldus országában percenként milliós hálapénzeket kapnak orvosok.
:DDDDDDDDDD
Bodzásék, csövesék, meg nagymamiék egyfolytában tömnek minket zsetonnal.
Már nőgyógyászból sincs utánpótlás- úgyhogy ez a hálapénz- szövegelés bizonyíték nélkül ÜRES DUMA!

Leroi 2011.05.18. 19:58:12

@Bikli néni:
Igen, én vagyok a Nagy Kommentgenerátor, akit aztán a Kommentterminátorok kiküldenek a blogoszférából egy másik dimmenzióba pihizni...:)))

dbeata 2011.05.18. 20:27:17

@jágör68: Amúgy én már egy éjszakázástól rosszul lennék (voltam is). Egyszer a Heim Pálban a kislánnyal. El se tudom képzelni, mi lenne 72 óra után. Nem vagyok olyan fából faragva. Szóval tisztelet meg minden. Azért sajnálni nem foglak, mert tisztességes, szép hivatás a tiéd, és van benne perspektíva. Csak nem szabad megrekedni, meg minden negatívot beszívni. Amúgy én a matekhoz nagyon hülye vagyok, úgyhogy maradtam a nyelveknél, így lett belőlem közgazdász, nemzetközi kommunikáció szakon. Most meg természetgyógyászatot tanulok. Érdekes módon amikor elkezdtem, a dac és harag is munkálkodott bennem az orvosokkal szemben (félrediagnosztizálások, pökhendi hozzáállás, meg hasonlók), de az eü ismeretek tanulása során inkább a tisztelet ébredt fel irántuk/irántatok.
Nem csinálnám. Nem tudnám csinálni.

Bikli néni 2011.05.18. 20:31:06

@Leroi: Nem baj, előbb-utóbb visszatalálsz, szükség van itt rád :* De azért inkább önszántadból pihenj :D

Dr.laikus PhD 2011.05.18. 20:37:20

@tódór piroska:

Isten hozott megint! Remélem kipihented magad. :)))

"az ügyeletes orvosnak nem kötelessége, sőt, nem is szabad felírnia az ún. esemény utáni tablettát"

Nem SZABAD.... Ebben a 700 beszélyben ez a lényeg. A beteg nem tudja, orvos megszegi és kész a káosz,.
Így is a bemásolt jogszabály, a tételes felsorolás két hozzászóláson belül is értetlenséghez vezet, mert nem olvas, csak létezik.
Amíg készségszinten nem épül be mikor veszünk igénybe ügyeletet, hol nézheti meg a beteg (nálunk pl, ki van írva patika ajtóra, rendelő rácsra) mivel hová forduljon, nincs ellátás, mert jó fej vagyok ide vezet. :(((

Bikli néni 2011.05.18. 20:43:35

@Leroi: Van egy élő szövet a belső fémvázon és egy mimetikus polialoid... Melyiktől félsz jobban? :D

acidx 2011.05.18. 20:50:27

nem értem, miért olyan nehéz megérteni, hogy ha egy nő NEM akar teherbe esni, és meg is tesz ellene mindent, DE valami hiba csúszik a dologba TŐLE FÜGGETLENÜL,akkor miért kellene neki végigidegeskedni 2 éjszakát legalább, és csak UTÁNA felkeresni a dokit, hogy ugyan adjon már egy sürgősségi tablettát/receptet. talán az itt kommentelő, bunkó ügyeletes orvost mindenáron védő kommentelők nagy része férfi, és nem tudja átérezni, hogy milyen az, amikor NEM akar gyereket, és MÉGIS ott a lehetőség, hoppá becsúszott. miért kellene megvárnom az utolsó percet, hogy beszedjem? persze ha megszülöm, és nem törődök vele, ugyanezek a kommentelők küldenek el a halál f.szára, hogy minek szültem, ha nem is kellett gyerek!!!!!! erre azt mondanám, hogy 72 órával később vettem be, mire ők azt mondanák: jó hülye vagy, nem kell kivárni a 72 órát...

acidx 2011.05.18. 20:51:31

szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy akárkinek van igaza, mindig vannak, akiknek ez úgysem tetszik. valamibe mindig bele lehet kötni.

tódór piroska 2011.05.18. 20:53:07

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, igen, hazajöttem. Hiányoztatok (although the pocket was not empty).

Dr.laikus PhD 2011.05.18. 20:54:29

@tódór piroska:

Köszönöm, aranyos vagy... :)))

Bikli néni 2011.05.18. 20:55:42

@Dr.laikus PhD: Szia! Hogy vagy? Gondoltam rád az elmúlt napokban sokat...

Dr.laikus PhD 2011.05.18. 21:03:01

@Bikli néni:

Mindenem görcsöl, kijött belőlem a szusz is 2 napig, de sokkal hamarabb tértem magamhoz érdekes módon.

Nincs mozdulat ami ne lenne fájdalmas, olyan helyen is görcsöl ahol nem is tudtam, hogy izmozni tudok. :DDD Már nem tudom mit szedjek,mert semmi nem használ.

Pénteken lát orvos, de lehet, hogy lesz ennél fontosabb dolog és megint itthon jut eszembe, hogy akkor elmulasztottam szólni. Most viszont nagyon sajnálom magam. ;-)

Bikli néni 2011.05.18. 21:08:14

@Dr.laikus PhD: Kitartás! És én személy szerint nagyon örülök, hogy ide is jársz gyógyulni! Veled vagyok nagyon! :)

Dr.laikus PhD 2011.05.18. 21:13:23

@tódór piroska:

Megyek és köszönöm, mert csak itt tehetem! :)))

adamantium 2011.05.18. 21:15:32

@tódór piroska: erről jut eszembe:
egy szőke meg egy barna autókáznak, barna vezet. egyszercsak fogja félrehúz az autóval és megáll. kérdi a szőke,
- mégis miért álltunk meg
- elfogyott a benzin - válaszolja a barna
- jaj de ügyes vagy, én biztos nem vettem volna észre, és továbbmegyek

adamantium 2011.05.18. 21:18:14

@trisss: hát igen megint pénz, mi itt alapból minden betegnél csinálunk T3, T4, TSH-t, ez magyarországon nem volt így, biztos azért mert fölösleges volt, ahogy az eseted is mutatja :D

adamantium 2011.05.18. 21:23:34

@fehérzaj: itt sokan állították, hogy az orvos ilyen esetben soha nem vizsgálkodik és az nem helyes, ha meg vizsgálódni akar akkor az a baj. szal én ezt már nem értem, én ha ragaszkodom a vizsgálathoz, a beteg meg nem írja, akkor egyszerűen nem vállalom az esetet és mehet Isten hírével

csutkababa 2011.05.18. 21:30:33

@tódór piroska:
Kedves kolléganő!
Kérlek, írd be a gugliba a rigesoft felírhatósága kifejezést. Két találat lesz, az első egy pdf fájl, a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2011. áprilisi száma. SzerzŐ:Dr Csermely Tamás, PTE ÉOK
Az utolsó oldalt ajánlom figyelmedbe:
és szószerint be is írom:

"Mi befolyásolja a sürgősségi tabletta elterjedését?
...
Több tényező....Kevesen tudják például, hogy a sürgősségi tabletta felírásáért nem kell nőgyógyászhoz fordulni, azt bármely receptírásra jogosult orvos , legfőképpen a háziorvos felírhatja! Ezt az érintettek döntő többsége sem tudja, sőt,esetenként negálja."

És ezek után, ha lehet, azért ne ítélj el.

adamantium 2011.05.18. 21:45:02

@csutkababa: minden olyan készítményt amit gyakran kell felírni és valamilyen okból kellemetlen dolog az adott szakma joggal vagy jog nélkül keni másik szakmákra

Reaper Man 2011.05.18. 21:55:45

@csutkababa: Felírhatja (törvény nem tiltja), de NEM KÖTELES megtenni, mert ez nőgyógyászati szakfeladat. A szülészek persze ezt írják, de csak hogy éjszaka (amikor is nem kérhetnek érte pénzt) ilyen szarsággal ne őket csesztessék, hanem az ügyeletet.

csutkababa 2011.05.18. 22:00:32

@adamantium: @Reaper Man:
Mindössze annyit szerettem volna mondani, hogy ha felírhatja, akkor piroska gyanúsítgatása a nem felírhatóságról és a paralesésről sértő.
Én felírtam, és ezek szerint semmilyen szabályt nem sértettem vele.
Csak tisztába tettem szakmai oldalról.
Végül is a zöldséges sem KÖTELES nekem eladni a paradicsomot, csak adhatja. De ha nem adja oda, nagyon fel lennék háborodva.

csutkababa 2011.05.18. 22:01:38

És bocs, de én nem neveznék szarságnak egy épp nem kívánt terhesség rémétől frászt kapott laikus nő igényét.

tódór piroska 2011.05.18. 22:03:38

@csutkababa: Kedves Kolléganő!
Nem így tudtam, sőt, most sem vagyok teljesen meggyőzve. A gyógyszerek rendelhetőségét illetően az egyetlen autentikus forrás az OGYI által jóváhagyott alkalmazási előirat, ami a Pharmindexben található meg (nincs nálam itthon, nem tudok utánanézni).
Ettől függetlenül 2 dolgot szeretnék leszögezni:
1. természetesen nem itéllek el/meg, ellenkezőleg, elnézést kérek, ha megsértettelek volna. 20 évvel ezelőtt vs én is felirtam volna (akkor még a Postinort) ügyeletben, merő jószándékból. Esetenként még ma is képes vagyok hatályos jogszabályt sérteni, ha a beteg érdeke azt kívánja, és az eü. rendelet ellenében írok fel gyógyszert kiemelt támogatással, amikor az nem is járna (pl. azathioprint IBD-ben vagy UDCA-t a szűk támogatott körön túl).
2. Az ügyelet igénybevétele akkor is teljes mértékben indokolatlan volt, ha adott esetben az ügyeletes orvosnak volt (lett volna) jogosítványa a gyógyszer felírására. Az ügyelet olyan akut betegségek ellátására van szervezve, amivel nem lehet megvárni a következő "rendes" rendelést. Vagyis amikor az azonnali ellátás hiányában a beteg egészsége súlyos maradandó károsodást szenvedne. A posztban szereplő esetben egy minden szempontból teljesen egészséges ember egy jóiző ke..,. akarom mondani coitus után kereste fel az akut betegségek gyógyítására kitalált szervezetet. Cipőt akart venni az édesség boltban zárás után, aztán csodálkozott, hogy a biztonsági őr elhajtotta.
De azért nincs harag!

trisss 2011.05.18. 22:15:19

@adamantium: igazából nem csak a pénz, bár nagyon szomorú, hogy az ügyeletnek nincs egy normális ekg készüléke. Nekem a magán endós nagyon gyors hormonemelést írt elő, ahhoz képest, hogy súlyos és hosszan tartó volt az alulműködéses időszak, egy hónap alatt lett megemelve a gyógyszerem (ugye a semmiről) 75-re.
Aztán meg nem jutott eszébe annak a három orvosnak, hogy ez lehet a baj.
végül nagyon jó orvoshoz kerültem, remélem ő nem akar külföldre menni.

trisss 2011.05.18. 22:17:29

@adamantium: ja és még annyi, hogy az egyik endós szerint rosszak a határok - nálam bejött, mikor még 2007-ben megnézték a tsh-m akkor a mostani határok szerint jó volt, de amit ő mond aszerint nem. Utána három évig még nem derült ki a baj.

Reaper Man 2011.05.18. 22:18:51

@csutkababa: Az említett gyógyszer általános rendelhetőségű, és szabadáras, ami egyenlő azzal, hogy TB-támogatás nincs rajta. Ezért az OEP leszarja, hogy ki írja fel. Ez az érem egyik oldala.
Az orvos által felírt vényköteles gyógyszer alkalmazásának másik oldala a szakmai kompetencia. Konkrét szabályozás hiányában erről az orvos maga dönt (ti. hogy megvan-e neki vagy nincs), ki így, ki úgy.
A zöldséges hasonlat nem jó, mert ő keres a paradicsom eladásán, ráadásul a profiljába tartozik. Inkább mintha a gumisnál akarnék egy új akksit a kocsimba, persze azonnal és ingyen.

Yoss 2011.05.18. 22:21:12

@jágör68: Ismét mellébeszélsz. Én nem hálapénzről beszéltem, hanem arról a pénzről, amit az orvos előre megmond, hogy mennyibe fog kerülni a diagnosztizálás/kezelés és amit közpénzből fenntartott infrastruktúra igénybevételével fog elvégezni. Az nem adható pénz, hanem vagy elfogadod, hogy annyiba fog kerülni, vagy mehetsz amerre látsz. Nyilván nem a nagymamik a fő ügyfélkör, sem a 3 millió koldus. A bodzások viszont simán beférnek ebbe a körbe. "Tisztán" jött pénzt "tisztán" adnak tovább. "Tiszta" sor.
Veled az a baj, hogy vagy szándékosan magyarázol félre, vagy tényleg nem érted. A végeredményt tekintve a két lehetséges ok indifferens, viszont ha lehet én nem szeretnék a páciensed lenni.
További szép estét, részemről lezártam a témát, mivel vitatkozni csak érvekkel szeretek, a demagógiát meg utálom.

adamantium 2011.05.18. 22:24:22

@csutkababa: hát nem annyira jó a hasonlat. én inkább ahhoz hasonlítanám, hogy fél egykor eszedbe jut bolognai spagettit főzni, persze a kedvenc hentesed már nincs nyitva, így elmégy a henteshez a tescoba, marhahúst szeretnél venni, megdarálva, persze nem mondod, hogy izraelita vagy. a hentes ha rendes akar lenni akkor megdarálja a marhahúst, ami persze hajnalban nem éppen szokványos feladat de hát na, de mivel nem mondtad, hogy te vallásodnál fogva nem ehetsz disznót, így nem mosta ki előzőleg a darálógépet és maradtak benne disznóhús darabok, amiért ha rájössz adott esetben bepereled. persze ha kóser henteshez mentél volna másnap akkor ilyen nem fordulhatott volna elő

Yoss 2011.05.18. 22:27:23

@Reaper Man: Eleddig piroskával mintha azt állítottátok volna, hogy nem is SZABAD felírnia. Akkor most mi van ügyeletes doktorunkkal, tájékozatlan, vagy rosszindulatú? Merthogy bunkónak bunkó, az kiderült a beteg posztjából.
De mindegy is, hagyjuk. Úgysem jön ebből az egészből ki semmi, csak a szart dagasztjuk, mindenki mondja ami neki előnyös, az igazság meg ki tudja hol van.
Jó éjt.

adamantium 2011.05.18. 22:30:43

@Yoss: ne haragudj már de ha te annak reményében, hogy téged XY főorvos fog ellátni (és nem a rezidens) és holnap (nem pedig a várólista szerint 3 hónap múlva) pénzt adsz egy orvosnak, akkor te vagy a megvesztegető (nem mondtam, hogy ő ártatlan), tehát a bűncselekményt te váltod ki, és abban társtettesed az orvos. ha hivatalosan megvártad volna a 3 hónapot és elfogadtad volna a rezidenst akkor ez nem merült volna fel.
hidd el nálunk németországban os ha nincs magánbiztosításod akkor várólistás vagy és a rezidens lát el (ha nem tud ellátni akkor hív egy főorvost). persze ha neked nincs kedved várni pl térdsebészeti szakrendelésre (nálunk jelenleg a következő szabad időpont augusztusban van) akkor simán kifizeted zsebből a magánbiztosított és az állami biztosított közti tarifakülönbséget és van időpont jövő héten. sokan megteszik, persze kapnak róla számlát de ez itt is így van

csutkababa 2011.05.18. 22:34:28

@tódór piroska:
2011-es Pharmindex van a bal könyökömnél, először abban néztem meg. V és NT jelzések vannak mellette.
Ellenpróba: kettővel fölötte a Rifazid SZ jelű , azaz szakorvos által felírható, és NT azaz nem támogatott...

Az indokolatlanág kérdése...tudod, azt hiszem, ez inkább belefér, mint a több napja köhögök, és éjfélkor letalálok az ügyeletre típusú megkeresés.
És még valamit hadd mondjak: a központi ügyeletek önkormányzati és OEP finanszírozásúak. tehát ha arcoskodok, és elküldök mindenkit, aki nem fel meg a sürgősség Magyar Közlöny által meghatározott kautéláinak, ráadásul az ábrázolt hangnemben, akkor a panaszok előbb-utóbb a kényszerű kirúgásomhoz fognak vezetni. Sok fenntartó deklarálja is: mindenit el kell látni, ha nem tecc, lehet elmenni.

valaki írta, mennyire fölöslegesek a központi ügyeletek. Valójában, mi elég jó szűrőfunkciót látunk el, és így nem esik minden beteg az SBOk nyakába.
És mindezt úgy mondom, hogy nekem is sűrű anyázhatnékom van a hajnali kettőkor beeső kullancstulajdonosok miatt.

Reaper Man 2011.05.18. 22:37:01

@csutkababa: Egy utolsó megjegyzés a témához. Kultúrországban az ilyen problémákat (jelen esetben a "sürgősségi" fogamzásgátlás) az adott szakma saját érdekében pontosan szabályozza, így mindenki tudja, hogy kinek mi a dolga, és mikor hova kell fordulni.
Nálunk is lehetősége lenne a nőgyógy. szakmai kollégiumnak pl. azt mondani, és állásfoglalásként kiadni, hogy ez a kérdéskör csak rájuk tartozik, és mindenki keressen fel egy szakambulanciát, magánrendelést vagy ügyeletes szülészeti osztályt, ha elszakadt a gumi.
Viszont ezután kötelesek lennének mindig, mindenkinek, bármely napszakban felírni. Mennyivel egyszerűbb világgá kürtölni, hogy "bárki felírhatja".
Hogy erre nincs korrekt szabályozás, az csak és kizárólag az orvosszakma bűne.

Yoss 2011.05.18. 22:40:45

@adamantium: Nem haragszom én, miért tenném? Kissé bánkódom csak, hogy rájöttem hogy itt senki nem tud/akar olvasni. Én soha egy szóval nem példálóztam hálapénzekkel, ami szerintem teljesen jól kivehető a hozzászólásaimból, persze csak ha elolvassák.
Konkrétan arról van szó, hogy elmész egy orvoshoz, aki választás elé állít hogy TB-s ellátással keress valakit, vagy várj rá hónapokat, vagy fizesd ki a valamennyi pénzt, de ennek fejében nem a saját magánrendelőjében, általa finanszírozott eszközökkel gyógyít, hanem behív a kórházba, ahol történetesen ügyel, vagy mittomén mivel tölti az időt és majd ott szépen megvizsgál, kezel, akármi és te szépen tejelsz, azt az összeget, amit ő előre közölt. Ez nem hálapénz. A hálapénz az, hogy kedvesen, hatékonyan és gyorsan kezel, amitől én gyorsan meggyógyulok és ezen örvendezve beledugok némi pénzt a zsebébe, amit ő pironkodva (nem sok meggyőződéssel ugyan, de) megpróbál visszautasítani, de persze én kitartok.
Remélem érezhető a kontraszt, mert mégegyszer ennek nem futok neki. Ha világos, remek. Ha nem, akkor is.
Jó éjt.

Reaper Man 2011.05.18. 22:40:51

@Yoss: Olvasd vissza, egyszer sem írtam, hogy NEM SZABD, csak azt, hogy NEM KÖTELES.

csutkababa 2011.05.18. 22:41:11

@Reaper Man:
Legesleginkább rá kéne bízni a népességre, és ha már vagyonokba kerül, akkor szabadon vásárolható legyen, mint ahogy sok országban, az idézett szakcikk is kitér erre.
És van szabályozás, a Pharmindex meghatározza a felírhatóságot. Gondolod, hogy a nőgyógyász lobbi az átszunyókált iccakák reményében befolyásolta az OGYI-t? :D

Yoss 2011.05.18. 22:46:53

@Reaper Man: Te lehet hogy nem, de tódór_piroska biztosan. Egyébként szakmai érvként én simán elfogadom, hogy nem szerencsés, ha az ügyeletes írja fel, már előzőleg is jeleztem, hogy nem lévén orvos nem fogok orvosokkal orvosszakmai kérdésekről vitázni. (Nem is tudnék)
A baj itt igazából a hogyannal volt, mint arra már előzőleg többször is rámutattam.

adamantium 2011.05.18. 22:51:41

@csutkababa: "ha már vagyonokba kerül, akkor szabadon vásárolható legyen"
a sarin gáz is vagyonokba kerül, az is legyen szabadon vásárolható. logikátlan amit mondasz, örülj, hogy gondol az ország az egészségedre és nem teszi lehetővé, hogy postinorral kísérelj meg öngyilkosságot

Reaper Man 2011.05.18. 22:52:30

@Yoss: Én már kb. 20-szor leírtam, itt is és más fórumokon is, hogy hálapénz nem létezik, csak korrupció és adócsalás, esetleg egy kis zsarolással tarkítva. Nem mondom, hogy keress rá, de tényleg leírtam.
Ha fizetsz, bűnrészes vagy. Kb. mint mikor a rendőrnek adtál egy ötezrest, hogy engedjen el. Mindkét félnek az az érdeke, hogy ez sose derüljön ki.
Ugyanis valós előnyt nyújtani ebben a szisztémában mindig csak valakinek vagy valaminek a hátrányára lehet. Szerencsés esetben ez csak egy elhasznált "állami" eszköz. Rosszabb esetben egy másik beteg. Ha fizetsz, Te is korrupt vagy, és bizonyos értelemben meglopod azokat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni, és akiknek a hátrányára Te előnyhöz jutsz.

Reaper Man 2011.05.18. 22:55:51

@csutkababa: Nem, ez is tipikus magyar hülyeség. Az orvos közbeiktatása ebben az esetben - mivel érdemi vizsgálat és diagnosztika a felírást gyakorlatilag sosem előzi meg - teljesen felesleges. De ha beiktatjuk, akkor korrektül szabályozni kell. A "valaki csinálja már meg" típusú dolgok nem szoktak működni.

csutkababa 2011.05.18. 22:58:19

@Yoss:
No. Ahogy írtam: kikérdezem. Leginkább arra vagyok kíváncsi, szedett-e már ilyet, illetve bármilyen hormontartalmú fogigátlót.
A nyilatkozatban aláírja, hogy eltitkolt betegsége nincs.
Innentől ő megnyugodott, mert fel van világosítva, bármi kérdésére válaszolok, én meg védve vagyok, mert aláírta, hogy minden infót megkapott, és nincs eltitk... már írtam.
És írtam azt is, hogy a 16 éves kicsilánynak nem írtam fel, mert még SOHA nem szedett ilyesmit. neki javasoltam a sürgős nőgyógyászfelkeresést.

A szakcikk máskülönben sok tévhittel leszámol, ami ezen tabik veszélyességét és rettenetességét illeti.
Kérdem én: miért kellene több órával később másik orvossal ugyanezt végig játszania, amikor bizonyítottan csökkent már a hatásosság, és sok szakorvos helyett ott is a nővér adja ki az ajtórésen a recipét, vizsgálat nélkül?

Ez kicsit hasonlít arra, hogy pl. ha nem vagy belgyógyász, hanem mondjuk neurológus, akkor semmiképp nem adhatsz a betegednek ACEgátló vérnyomáscsökkentőt, hisz nem vagy avatott mestere ezen gyógyszer alkalmazásának...
.

Yoss 2011.05.18. 23:00:02

@Reaper Man: Ebben egyetértünk, ezért írtam hogy tisztelet azoknak az orvosoknak, akik vagy nem fogadnak el pénzt, vagy ha igen azt a saját vállalkozásukban teszik.
Ez a helyzet annyival kényesebb egyébként, hogy ha az ember életéről van szó, akkor bármibe képes belemenni. Nem egyszerű gyorshajtásról beszélünk. A legbecsületesebb ember, akinek soha eszébe nem jutna senkit korrumpálni, is simán meginoghat, ha az életéről vagy mondjuk tartós egészségkárosodásról lenne szó. Ez nem mentség, de érthető. Valszeg magam is megalkudnék adott helyzetben.

Yoss 2011.05.18. 23:04:15

@csutkababa: Én is ilyesmire gondoltam, de ebbe én tényleg nem mennék bele. Nem az én pályám. Ha ti orvosok sem tudtok megegyezni ebben, akkor hogy jövök ide én?

Reaper Man 2011.05.18. 23:15:04

@Yoss: Az orvosok folyamatosan tiltakoznak az ellen, hogy a területükön bármiféle "szabályozást" vezessenek be, mert az szűkíti a mozgásterüket, ezáltal a korrupciós lehetőségeiket is.
A zsebbe adott pénz elfogadása és az egzisztencia erre való felépítése kockázatos, és szinte mindenkinél torz pszichét eredményez. Naponta látom, tudom miről beszélek.
Valaki írta valahol, hogy az angol eü. rendszer annyiban hasonló, hogy az is szar, és annyiban különbözik, hogy ott pénzzel sem tudsz elintézni semmit. Viszont ezáltal nyilván igazságosabb, mert mindenki kivárja a sorát, amit elsősorban a szakmai elvek határoznak meg, és nem a "megvett" kezelőorvos hierarchiában elfoglalt helye.
Valaki itt jóval feljebb kérdezte, hogy van-e orvosi omerta?
Bizonyos értelemben igen. Tudnék írni olyan dolgokról, amitől a laikusok sikítófrászt kapnának, engem meg letiltanának a blogról. De miért tenném?

NFormula 2011.05.18. 23:40:24

@petbecks:

Bocs, ha közönségesen válaszolok, de röviden szeretnék:

Lóf.szt! Azért te fizetést kaptál! Lheet, hogy nem eleget, lehet, hogy méltánytalanul keveset, de mégegyszer kénytelen vagoyk aláhúzni: téged sem kényszerített senki arra, hogy orvosnak menj, de engem sem kényszeríthetnek, hogy eltűrjek minden f.szságot, pusztán azért, mert a szerszám rossz végén állok.

petbecks 2011.05.19. 00:32:50

@NFormula:
"Lóf.szt! Azért te fizetést kaptál!"

nem írtad le, hogy mire válaszolsz. feltételezem, hogy az esemény utáni tablettára gondolsz. nem kapok ezért fizetést, és nem tartozik a munkakörömbe.
ezt csak te hiszed.

"téged sem kényszerített senki arra, hogy orvosnak menj"
nem, én ezt választottam. 16-17 évesen kb. tudtam mivel fog járni a munkám, hogy mit fogok csinálni nap, mint nap. csak azóta az orvosok fizetése aránytalanul alacsony lett (aktualitás: jelenleg a kukások fizetésénél tart, ez azért nem volt mindíg így, még ebben a szar országban sem) és arról sem világosított fel senki, hogy pár év múlva divat lesz az orvosok becsmérlése.

"de engem sem kényszeríthetnek, hogy eltűrjek minden f.szságot,"

ne tűrd el! mi a frászt tudsz csinálni? csináld!

petbecks 2011.05.19. 00:37:30

"Lóf.szt! Azért te fizetést kaptál!"

ha napi csak négy beteget meggyógyítok, akkor az fejenként csak ezer forintért teszem. (fizetésem leosztva: napi 4 ezer forint.)
ha napi kb. 16-ot, akkor 250 forintot kapok egy betegért.
ennyit ér egy beteg? komolyan?

komolyan gondolod, hogy "Azért te fizetést kaptál" - én ki vagyok fizetve mindenre, amire te úgy gondolod, hogy jár neked????

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.19. 06:34:05

De jó is, hogy kimaradok ebből a katyvaszból, ami itt folyik... :)
De azért ez a komment (@Leroi:) megért egy "üdv, mestert", ez meg (@bakela:) egy sírva röhögést.
Piri (nénit) is üdvözlöm (@tódór piroska:), de nem nagyon fogok erre járni a jövőben.

Yoss 2011.05.19. 07:14:14

@Reaper Man: Az omerta intézménye nem csak az orvosokat érinti, ugyanezt megtaláljuk az ügyvédek között, a rendőrök között (bár nem ennyire keményen) és meglepő módon még a politikusok között is, csak ott bizonyos feltételekhez kötötten. (Az "ellenséges" pártok tagjai remekül tudnak együttműködni olyan projektekben, amiből mindkét fél tud profitálni)
Egyébként ez a dolog, hogy az orvosokat már szinte megalázó módon alul fizetik, számomra teljesen érthetetlen. Nincs olyan sok orvos az országban, hogy a normális fizetés megadásába belerokkanjon az ország. Valamiért az egészségügy nálunk "feketeseggű" ágazat, de nem értem az okát. Hacsak nem az a cinikus politikai álláspont húzódik meg a háttérben, hogy majd beszedik maguknak a pénzt, amire szükségük van. Csak hát ez még az orvosok között is csak néhány szakterületen lehetséges, az ápolók esetében meg még inkább lehetetlen. Egy kórház meg végképp nem tartható fenn ilyen módon.

NFormula 2011.05.19. 08:12:02

@petbecks:

MÉGEGYSZER: senki nem mondta, hogy az államtól kapott fizetése egy orvosnak sok. SENKI! Sőt, úgy gondolom, valóban keveset keresnek az orvosok ahhoz képest, hogy milyen felelősség van a vállukon, rosszabb esetben egy rossz döntéssel akár még a börtönt is meg lehet járni (persze nem minden területen, de van ilyen is, el kell ismerni)Ehhez képest a fizetésük nem áll arányban ezzel. DE EZ NEM EGY ÚJKELETŰ dolog. Ez így volt már 20 éve is, meg 40 éve is, tehát ha ma elmegy egy orvos az egyetemre és állami pénzből kitaníttatják, akkor 1./ tudja, hogy milyen munkakörülmények és feltételek várják. 2./ha viszont úgy gondolkodkodik, hogy pár év múlva lelép, és ebből a közpénzből szerzett tudását euro-ra váltja, semmi gond, de akkor fizesse vissza az országnak, nekem a tandíját amit arra fizettem, hogy engem gyógyítson meg.

De mégegysezr: NEM ÉN ADOM A FIZETÉSED, hanem az a kormány, aki feletted is és felettem is van. Tőlem személy szerint sokkal több járulékot és adót vonnak le, mint amennyit egész életemben igénybe vennék. Ennek megfelelően elhiszed, hogy felmegy a vérnyomásom, mikor bemegyek évente 1x az orvoshoz és ilyen mentalitással találkozom?
Értsd meg, hogy egy hétköznapi életet élő embernek is megvannak a maga problémái, igazságtalanság, sérelem mindenkit ér a maga munkaterületén, vagy az életében. Ez azonban nem lehet mentség arra, hogy nem látja el a munkafeladatát teszem azt...

petbecks 2011.05.19. 09:42:52

@NFormula:
"ha viszont úgy gondolkodkodik, hogy pár év múlva lelép, és ebből a közpénzből szerzett tudását euro-ra váltja, semmi gond, de akkor fizesse vissza az országnak, nekem a tandíját amit arra fizettem, hogy engem gyógyítson meg."

Akkor mégegyszer:
egy kezdő orvos külföldön kb. havi egymillió forint bruttót keres. Ennyit ér egy orvos munkája,ennyi az orvos piaci értéke.
(ha belegondolsz, hogy mennyit ér egy élet akkor ez nem is sok..)
egy 2-3 évet itthon kukás béren foglalkoztatott kezdő orvos visszatartott bére 20-30 millió forint, tehát bőven ledolgozta a taníttatás költségét!

petbecks 2011.05.19. 10:07:11

@jágör68:
na igen, ez a 20 millió is elég gyanús..

az előadások nem kerülnek többe, mint bármelyik másik egyetemen, ami oktatást a klinikán kapunk, az pár tíz ezer forint pluszban egy egyetemen dolgozó orvosnak, aki hetente 2-3x órát tart egy-egy csoportnak.

szeretik a klinikák magas működési költségét az oktatásra terhelni..

kíváncsi volnék ki tud belinkelni egy kimutatást, hogyan jön össze akárcsak 10 millió forint oktatási költség egy orvos kiképzésére..

dr.pupak30 2011.05.19. 10:09:45

ej de szep vilag lesz itt hamarosan. az orvosok ehen halnak mikozben meg kopkodik is oket. nagy reszuk szepen kivandorol. majd jon helyettuk a nigeriai, arab stb. orvos. akkor fogod visszasirni az magyar orvost amikor kezzel labbal probalod elmagyarazni, hogy a torkod faj es nem a vegbeled.

jágör68 2011.05.19. 10:21:24

@petbecks:
Azt aláírom, hogy els- mádoév az milliós tétel- ugye PCR, fehérje elktroforézis, élettan gaykorlatok- ezek tényleg 100 ezres tételek, majdnem hetente.
Na de 3. évtől klinikum a 6. év meg ugye ingyenmunka...
Arról van szó, amit Te is írsz, ráterhelik a drága klinikai gyógyítás költségeit az oktatásra.
No meg ugye kapitalizmusban élünk- tehát HASZNOT is elraknak az egyetemek vezetői. Az, hogy egy külföldi devizás mennyit fizet, annak semmi köze ahhoz, hogy valójában mennyibe kerül- pont a fentiek miatt.
@Leroi:
Sajnos a hülyeség abszolút pártsemleges.

jágör68 2011.05.19. 10:22:01

@jágör68:
mármint "első és másodév"

NFormula 2011.05.19. 10:34:22

@petbecks:
Értem én, és egyet is értek azzal, hogy keressenek többet az orvosok, de ez állami szektor, és ott még a x minisztérium y ügyintézője sem keresi meg azt a pénzt, amit a verseny-szektorban szoktak...
ez a helyzet: tény.
Kár arról vitatkoznunk, hogy ez kevés, mert ezt mindenki elismerni, az
alapsztori még mindig arról szól, hogy egy "orvos" hogy küldi el a francba a laikus beteget. Kevés olyan emberrel találkoztam, aki, amikor elment az orvoshoz bármely problémájával, az úgy kommunikált volna, mint egy értelmes felnőttel. Vagy nem mondanak semmit, vagy úgy beszélnek az emberrel, mintha hülye gyerek lenne. Az alapkérdés ez volt: a hozzáállás. A beteg nem tehet arról, hogy ennyit keresnek az orvosok, vagy igen? NEM. Megvannak erre a megfelelő fórumok, más kérdés az, hogy ezek semmiféle érdekérvényesítő erővel nem bírnak. ez itt a probléma, de nem mentesít senkit a viselkedése, modora,az empátia teljes hiánya alól, ahogy embertársaink felé fordulunk.

A hölgy, aki mint tisztán látható nem egy idióta k.rva, 10 éve után először kért segítséget egy orvostól (hivatása és esküje szerint is segítenie kell) aki nem azt mondta, hogy nézze, van még 3 napja, én nem tehetem meg, vagy ez nem ide tartozik, forduljon ide-vagy-oda, nem: a megszokott stílus, a hülye gyerek vagy wazz' húzzál haza, -stílus ment MEGINT. A posztolónak ez volt a problémája. Mindennapi sztori. Sajnos.

dr.pupak30 2011.05.19. 10:35:25

@jágör68: hát igen. el is hiszem. mert egy jól képzett nigériai is inkább nyugatra megy. nem lesz itt elgondolkodás, hanem utolsó pillanatban történő kapkodás. mivel ugye a társadalom egészségi állapota hagyományosan rossz, a csökkenő erőforrások mellett az ellátás színvonala még ennél is rosszabb lesz. eü átalakításról pedig szó sincs és nem is lesz, mert orbán király nem vágja tudatosan olyan fába a fejszéjét ami a népszerűségének árthat. nem is értem mit panaszkodnak itt a zemberek. lesz még rosszabb

NFormula 2011.05.19. 10:38:34

hjah... és ezután a hozzáállás után nehezen elvárható magatartás a páciensektől, hogy támogassák az orvosok évtizedes küzdelmét a megfelelő honoráriumok kialakítására. Ez sem elvetendő szempont.. ugye... Ezért úgy a jelen helyzetben csak az marad talpon, aki ténylegesen szolgáltat valamit a páciensnek, vagy van akkora arroganciája, és képessége a megfélemlítésre, hogy kierőszakolja a paraszolvenciát.

adamantium 2011.05.19. 16:20:41

@NFormula: óriási tévedés, az eskü szerint szigorúan tilos gyereket elhajtani

Red Treff 2011.05.19. 19:09:43

Mennyi hozzászólás huhhh
Szerintem mindenki maga dönti el, hogy mit csinál.
A nők döntik el mit csinálnak, hiszen nem a férfiaknak kell szülni, nem nekik kell kihordani a magzatot, sőt sok férfi nem is vállalja fel a saját gyermekét.
Itt nem is abortuszról van szó.
A doktor meg szépen elintézte a dolgot.
Remélem egyszer majd hasonlóképpen bezáródik előtte is egy ajtó, ha segítségre szorul.
Vagy már be is záródott?:)

adamantium 2011.05.19. 19:56:05

@Red Treff: már meg ne haragudj de minden olyan fogamzásgátlási módszer mely a megtermékenyült petesejt vagy az embrió ellen irányul az abortusz, legyen az gyógyszeres vagy mechanikai. abortuszban meg nem kötelező részt venni, simán lehet hivatkozni vallási vagy erkölcsi indokokra

Red Treff 2011.05.19. 20:27:53

@adamantium:
Hivatkozhatna, csak itt nem ez történt és nem volt megtermékenyült petesejt.
Egyébként ha jeleznék valahol az orvosok, hogy ki az aki vallási vagy egyéb indokból elutasítja a segítségadást akkor a beteg tudná, hogy kihez fordulhat segítségért és kihez nem.
Ennyi:)

Red Treff 2011.05.19. 20:29:39

A római katolikus egyház még az óvszerhasználatot is elítéli.

adamantium 2011.05.19. 20:52:28

@Red Treff: ha nem volt megtermékenyült petesejt akkor miért volt szükség az esemény utáni tablettára?
nem a segítségadást utasítja el, ne forgasd ki a szavaimat, az abortusz különböző formáit utasítja el

Red Treff 2011.05.19. 20:57:59

@adamantium: a hímivarsejt a bejutástól számított 3 napig életképes, ezeket akarta elpusztítani.

adamantium 2011.05.19. 21:59:38

@Red Treff: az esemény utáni tabletta nem a spermiumokat öli meg hanem a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg

Red Treff 2011.05.20. 07:26:05

@adamantium:
Van aki ezt nem karja, megteheti joga van hozzá.
Konyec

Münci66 2011.05.20. 11:30:05

Hölgyek és Urak!

Végigolvastam a hozzászólásokat 05.20. 11:15-ig Nem volt semmi...
Egyesek leszúrják a hölgyet, hogy elemi egészségügyi ismeretekkel sem rendelkezik (pl meddig lehet a tablettát hatásosan alkalmazni) Mások azt állítják, hogy az ügyeletes orvos ilyet nem is írhat fel. A két halmaz metszete igen nagyszámú. Aztán kiderül, hogy mégis írhat fel. No comment...
Egyébiránt a posztoló fő problémája a hangnemmel volt érzésem szerint. Az meg a poszt alapján minősíthetetlen volt. Én is vagyok gyakran fáradt, néha én is igencsak nem megfelelő hangnemben beszélek. De! Mindig észreveszem magam és elnézést, bocsánatot kérek a hangnemért.
A poszt valóságtartalmáról nem szeretnék vitatkozni. Tapasztaltam már ennél sokkal rosszabbat is, meg az abszolút ellenvégletet is (orvos maga ajánlotta, hogy bejön apukám sürgős műtétjére este 22:00 körül, mert tudta, hogy beteg apukám csak benne bízik meg. Pedig nem volt közeli ismerős, pénzt sem remélt!)

Tisztelettel, Münci

adamantium 2011.05.20. 16:32:46

@Red Treff: de az orvos is megteheti, hogy nem segédkezik egy embrió megölésében, mert nem tartja elfogadhatónak különböző okokból

nadiposzata 2011.06.06. 22:42:01

@Babette_: igen-igen ott ez volt a rend.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.07. 11:40:50

@csutkababa:

Meggátolni az A vitamin feldolgozását, az folyamatos, mesterségesen fenntartott vitaminhiányos állapotot jelent, nem?

Következménye: farkasvakság, kötőhártya-gyulladás, szaruhártya homályosodás, bőrszárazság, hajhullás, körömproblémák, hoszabb távon teljes vakság.

Emellett még a hímivarsejtek se termelődnek.

Kérdés, hogy egy félig megvakult, gyulladt szemű, hámló bőrű, hulló hajú, töredezett körmű férfinak mekkora kedve lesz a lepedőakrobatikához?

ondol 2011.06.07. 11:57:03

@mariablog: LOL

Egerek azért nem férfiak mostanában sem:-DD

"Kérdés, hogy egy félig megvakult, gyulladt szemű, hámló bőrű, hulló hajú, töredezett körmű férfinak mekkora kedve lesz a lepedőakrobatikához?" Hát anyunak lesz-e kedve? ._))

csutkababa 2011.06.07. 12:45:38

@mariablog:
Átmeneti gátlásra lehet.
Egyébként meg tök jogos a kérdés:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása