Vérnyomáscsökkentő helyett antibiotikumot írtak fel

2011.04.18. 06:00

Kedves blog!


Az én történetem nem annyira tragikus, mint sok más levélíróé, ennek ellenére úgy gondolom, nem árt, ha mások is olvassák, mert talán akkor ők is odafigyelnek majd. A történet ott kezdődik, hogy lementem a háziorvosomhoz, mert a vérnyomáscsökkentőm sajnos nem volt a legjobb. Egy ideig sikerült beállítani vele az ideális értéke, de az utóbbi időben elég rosszul éreztem magvamat és arra gyanakodtam, hogy a magas vérnyomás lehet az oka.

 


Az orvosom megnézett, megvizsgált, megmérte a vérnyomásomat és a sejtésem beigazolódott, elég magas értéket mutatott a készülék. Az orvosom csóválta a fejét, majd mondta, hogy ez így nem lesz jó. Kérdezte, hogy rendesen beszedem-e a gyógyszeremet, mondtam, hogy természetesen igen. Picit gondolkodott, majd mondta, hogy akkor ír nekem egy másik pirulát. Közben elég nagy volt a sürgés forgás, asszisztens hölgy gyártotta másoknak is a recepteket, percenként kopogtak, ki-be járkáltak.


Doktor úr lediktálta az asszisztensnek, hogy melyik gyógyszert is kell felírnia nekem. Közben elmondta, hogy mennyit szedjek be belőle és, hogy mérjem a vérnyomásomat minden nap. Mondtam, hogy rendben, veszek egy vérnyomásmérőt. Végül megkaptam a receptet, megköszöntem (bár gyógyszer ugye nem szokás, mert úgy nem hat) és elindultam a patikába, ami ott van a rendelő épületében.


Kiváltottam a receptet, kifizettem egy kisebb vagyont, majd siettem haza, mert aznap rengeteg dolgom volt.hazamentem. Úgy emlékeztem, hogy délután be kell vennem az első gyógyszert, szerencsére nem ment ki a fejemből. Áldom az eszemet, hogy minden alkalommal el szoktam olvasni a betegtájékoztatót, illetve a dobozon található információkat és most is így tettem.

Elképedve láttam, hogy a gyógyszerem még véletlenül sem vérnyomáscsökkentő, hanem egy elég nagy hatóanyag tartalmú antibiotikum. A vérnyomásom ezen a ponton valószínűleg ismét felszökhetett.Nem tudom, hogyan történhetett, de nem jó receptet kaptam.


Felhívtam az orvosomat és kérdeztem, hogy miért írta fel nekem azt az antibiotikumot, a vérnyomás gyógyszer helyett. Először nem akarta elhinni, amit mondok, győzködőt, hogy ő bizony a jó gyógyszert írta fel, meg hogy biztos én vagyok a hülye. Mondtam, hogy az lehetetlen, mert itt tartom a kezemben a dobozát és a betegtájékoztatót. Kért, hogy olvassam fel a gyógyszer nevét, megtettem. Itt mintha egy kicsit elhallgatott volna, biztos őt is meglepte a dolog. Elismerte, hogy hiba történt, biztos az asszisztense adta oda más valaki receptjét.

 

Ez mondjuk valószínűtlen, mert csak és kizárólag az én receptem volt ott, amikor megkaptam, de mondtam, hogy rendben van, biztos úgy történt. Kérte, hogy másnap feltétlenül legyek ott a rendelésén, akkor megírja és odaadja a normális receptet. Így is lett.

 

A rendelésen szabadkozott a doktor úr, én sem csaptam patáliát. Az esetnek véleményem szerint több tanulsága is van. Egyrészt nem ártana, ha az orvosok odafigyelnének arra, amit csinálnak. Akkor is, ha tényleg sok a dolguk, fáradtak, stb.. Ha én elkövetek egy hasonló "bakit" a munkahelyemen, akkor repülök. A másik tanulság, hogy mindenki nézze meg a gyógyszert, amit be akar venni, mert jobb félni, mint megijedni. Kíváncsi volnék, mi történt volna, ha az antibiotikum kúrát csináltam volna végig, csak mert nem olvasom el a tájékoztatót. Arról pedig már jobb nem is beszélni, hogy feleslegesen kifizettem majdnem 5000 forintot.

 

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágia 2011.04.18. 11:55:02

@Dr.laikus PhD:

Viszont bátran diagnosztizál interneten keresztül vadidegen embereken, és ha kell, ha nem, tanácsot is osztogat.

Lehet, hogy az EZO tévé munkatársa?

gaborka78 2011.04.18. 12:29:11

Sziasztok! Nekem nem úgy konkrétan ehhez a poszthoz, úgy általabán a jelenséghez lenne egy "kérdésem" az itt lévő orvosokhoz. Miért van ez a "csak receptet iratok" módi minden házi orvosnál? Ezt úgy sosem voltam képes megérteni. Miért van az, hogy ez "természetes" mindenki rohangál egy halom papírral. Elvileg tudom mi lenne az értelme, hogy azért a beteget időnként lássa az orvos, de akkor sem értem. És most lehet anyázni...

Morrancs 2011.04.18. 12:32:32

@cenzorilla:
Már bocs, de Mária minden hozzászólása vérig sértő valaki más számára, még ha nem is ír bele konkrét sértő szavakat.

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 12:32:53

@gaborka78:

Nem! Abszolút igazad van.
Mániám - ami fejlettebb országokban már működő dolog -, hogy amíg nincs szükség új vizsgálatra, addig az orvos közvetlenül a patikába küldi a receptet és a beteg kifizeti és nincs sorban állás, orvos feltartása, veszekedés más beteggel, influenza időben ráfertőzés.

Azt hiszem jogszabály kéne hozzá.
Patikusok ennek a legnagyobb kerékkötői.

Morrancs 2011.04.18. 12:34:36

@Máгia:

Itt most nem az informatikai hozzáértésről van szó (bár ebből is van diplomám), hanem hogy már akkor jobban szerveztem az anyám praxisát, mint sokan most, sokkal korszerűbb számítógépes támogatás mellett a sajátjukat.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 12:35:17

@Morrancs:

- De mosmá asztán egyet se izguljon anyuka, jó kezekben van a lurkó! Folyik a nózi? Sebaj, írunk rá egy kis rákkeltőt. Olyan tömegesen szabadítjuk a kis szervezetére a rákos sejteket, hogy egy hét múlva nyoma se lesz az orrfolyásnak, meglátja.

cenzorilla 2011.04.18. 12:35:53

@Morrancs:

Ez nem jogosít fel arra, hogy sértő szavakat használj.
Ignoráld, vagy mint más, nehezményezd, de emberi stílusban.
A véleményével lehet vitatkozni is.
Gorombáskodni nem lehet.
Máriának sem.

Morrancs 2011.04.18. 12:37:26

@El Visco Stello:

Nyugodtan viccelődj! :)
Nem a gyerekekre veszélyes ez, mert az ő szervezetükben még kevés ilyen befalt rákos sejt van, hanem az idősekre.

a végzet aszonygya 2011.04.18. 12:39:11

Ciki!
A kedves posztoló elküldhetné nekem az antibiotikumot, mert éppen fáj a mandulám, nincs időm orvoshoz menni.

cenzorilla 2011.04.18. 12:41:57

Elmegyek egy órára.

Nyugalmat kérek, mert utólag törlök, ha durva pihenni küldök. :))

Terézágyú 2011.04.18. 13:05:55

@Máгia:
"Egyszerűen unom már, hogy napok telnek el és egyetlen olyan értelmes poszt sincs, amiben valaki tanácsot kér, vagy tanácsot lehetne adni, olyan tanácsokat, amikből bárki más olvasó is tanulhat.

Ellenben csőstől jönnek a kinyilatkoztatások...

Megjelenik, na bumm, és akkor mi van?
Kinek lesz ettől könnyebb az élete?

A posztolónak vérnyomásproblémája van. Javaslom, hogy beszéljünk ma a magas vérnyomásról, mint problémáról."

Szerinted ez a blog ezért van? Ez egy orvosi tanácsadó blog??

Felül jobboldalt ez áll:
"Pozitív és negatív történetek a magyar egészségügyről, minden mennyiségben. Orvosnál jártunk és nem ment minden zökkenőmentesen? Netán megaláztak, megvárattak vagy félrekezeltek? Vagy éppenséggel lelkiismeretes, segítőkész egészségügyi dolgozókkal találkoztunk? Ide megírhatjuk. "

Eszerint a "program" szerint egyértelmű, hogy a fenti történet idevaló. Akkor is, ha szerinted "Azzal, hogy napról napra közli a kedves aktuális posztoló, hogy az orvosok ilyenek meg olyanok, azzal mostanra már a fax kivan."

gaborka78 2011.04.18. 13:08:44

@Dr.laikus PhD: Másik kérdés, miért nem tud a házi orvos ilyenkor úgy felirni valamit, hogy ne kelljen rendszeresen vissza rohanni hozzá? Miért nem tudja azt csinálni, hogy egyszerre felír mittom én egy fél évnyi gyógyszert? Vagy úgy felírni, hogy többször ki lehessen váltani x. időközönként?

gaborka78 2011.04.18. 13:10:19

@Terézágyú: Felesleges nem érti úgyse. Neki ez a vérében van... Ő mindenkinél okosabb.

Nervus 2011.04.18. 13:12:41

Én csak azt nem értem, hogy az Indexen miért "Jó lesz az magának!" címmel van kint ez a poszt. Azt hittem, hogy a doki ezt mondta, de látom sehol nem volt.
Másrészt szerintem ez nem akkora tragédia (jó, a pénz miatt elég kellemetlen), de előfordul az ilyen.

Lucius Flavius Arrianus 2011.04.18. 13:20:32

Ez az a blog, ahová értelmes, jóérzésű ember - aki éppen beteg - egyre kevésbé küld történetet. Eddig ajánlottam az ismerőseimnek, ezután nem fogom. Lassacskán minden beteg levele kamu, az alanyok buták mint a föld - de minimo calculo rosszindulatúak -, akiknek minden földi vágya, hogy a magyar orvostársadalmat en bloc megalázzák.
Egyszerűen nem lehet más következtetésre jutni, látva némely nick kommentjét. Ide nem érdemes írni, itt nem érdemes olvasni. Nem is teszem többé; ám mielőtt a Mária-féle trollus medicusok örömujjongásban törnének ki, felhívom a figyelmer arra, hogy nem csupán én teszek így, hanem miattuk mások is.

Terézágyú 2011.04.18. 13:23:41

@Lucius Flavius Arrianus:
"Lassacskán minden beteg levele kamu"

Ezt honnan szűrted le? :)

a végzet aszonygya 2011.04.18. 13:42:07

Egyébként nem értem, hogy körzeti orvos miért kezel magasvérnyomásos beteget?
Miért nem küldi el kivizsgálásra a beteget.
Persze ha az orvos hibázik az nem hiba, a beteg figyeljen.
Lassan már receptet is én irok fel magamnak.

Leroi 2011.04.18. 13:47:33

Hehe...
Egyszer egy psychiater Rexetin helyett Rednex-et írt a receptre, mert épp az volt a kedvenc együttese és elírta a nevet...:)
Csodálkoztak is a patikusok sorra, hisz az a gyógyszer "hiánycikk" volt mindenütt, de nem volt nagy füstje a dolognak...

Desiderata 2011.04.18. 13:48:34

Az orvos beismerte,hogy tévedett, elnézést kért.
Vajon miért kell ebből posztot gyártani?
És miért kérik oly sokan, hogy arról beszéljünk,hogy az orvos tévedett?
Hiszen beismerte,hogy tévedett. Tudjuk,hogy tévedett. Mit kell ezen rágni?!

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 13:51:17

@gaborka78:

Három havi adagot írhat fel a rendelet szerint.

a végzet aszonygya 2011.04.18. 13:52:49

Beismerte, csak előbb megpróbálta rákenni az asszisztensre.
Még jó, hogy nem sebész az illető.

Terézágyú 2011.04.18. 13:55:37

@Desiderata:
"És miért kérik oly sokan, hogy arról beszéljünk,hogy az orvos tévedett?"

Miért, mennyien kérik? :)))))

Káin 2011.04.18. 14:01:38

@Leroi: Hehehe, Rednex-et nagyon komáltuk általánosban :D.

Irkutszk 2011.04.18. 14:12:37

@batgirl: Az antibiotikumokról még egy dolgot:

A különböző szedési előirat abból adódik, hogy a különböző hatóanyagok másképpen fejtik ki a hatásukat. Vannak olyanok, amelyeknél azután, hogy kiürültek a szervezetből, még mindig kimutatható a hatásuk a baktériumokra. Ezeket, hogy ne adjunk felesleges munkát a szervezetnek, naponta egyszer szok bevenni. Illetve, az antibiotikumoknál különösen fontos, hogy órára pontosan szedjük őket. Ha naponta háromszor, akkor nyolc óránként, ha naponta négyszer, akkor hat óránként. Igen, ha szükség van rá, akkor fel kell kelteni a beteget a gyógyszer bevétele miatt. (De azért természetesen célszerűbb úgy megválasztani a bevételi időpontot, hogy egyik se essen az éjszaka közepére.)

Irkutszk 2011.04.18. 14:13:53

@Desiderata: Egyetlen pozitív dolog van a posztban (bár ezt azért tényleg mindenkinek tudnia kéne): Elolvassuk a betegtájékoztatót, ha új gyógyszert kapunk az orvostól.

Irkutszk 2011.04.18. 14:19:11

@Dr.laikus PhD: Hát, én nem volnék kerékkötője. Jogszabályi változtatás igen, kell. De ami számomra fontosabb: számítógépes rendszer. Jelenleg több patikai, ill. háziorvosi (mert elsősorban ugye a háziorvosi rendszerről van szó) számítógépes program van forgalomban, amelyek egyike sem kompatibilis a másikkal.

Ma Magyarországon valóban jogellenes ilyen rendszert létrehozni (bár volt vagy van rá próbálkozás), ugyanis a BETEG jogait sérti, hogy nem mehet bármelyik patikába a receptjével, hanem csak abba, amelyben a rendszer már működik. (Egy olyan próbálkozásról tudok, ahol egy kórház rendszereit kötötték össze, és pont a szabadságjogok miatt nem működhet az 'elektronikus recept'.)

Irkutszk 2011.04.18. 14:24:07

@gaborka78: A receptek jelenleg 90 napig válthatók ki. Az orvos pedig indokolt esetben (ha jól emlékszem...) 1 évre írhat fel gyógyszert. Általános, hogy a betegek rendszeres gyógyszerét három hónapra előre felírja mostanság az orvos, így három havonta látja a betegeit a szokásos gyógyszerek ürügyén. Szerény véleményem szerint ez nem sok. Egy új gyógyszer beállításakor viszont jónak tartom, hogy legkésőbb egy hónap múlvára visszahívja a beteget az orvos. Ekkor végig tudja kérdezgetni a mellékhatás palettát, még ha a betegnek nem is tűnt fel esetleg, ellenőrizni tudja, hogy a hatást megfelelőképpen kifejtette-e a gyógyszer, stb.

Desiderata 2011.04.18. 14:31:44

@Terézágyú: Nervus, Morrancs, a Végzetaszongya tett erre irányuló megjegyzéseket, nekem sokadalomnak tűnt, bár nyílván másoknak kevesedelemnek.

@Irkutszk: Ugyanakkor ezzel erőteljesen emelkedik a hipochonderek száma is.

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 14:31:56

@Irkutszk:

Más boldogabb felén a világnak a beteg megadja az orvosának a patikát és oda mén a recipe, sőt a patika értesíti a beteget amikor aktuális a kiváltás.

Nem értem miért nem kompatibilis. Patikai rendszer adott, recept kitöltés szintén adott.
Ha én a jogaimat érvényesítem azaz engedélyezem ott és azt amit én akarok, milyen szabadságjogokba ütközik vajh...

De most én mondom, hogy Magyarország így szeretlek... :(((

albirea 2011.04.18. 14:34:09

@Lucius Flavius Arrianus: Ez így van. Régebben gyakran olvagattam ezt a blogot, de egyre inkább elmegy a kedvem tőle. Nem szoktam posztolgatni, de most megteszem: viszlát blog, elhagylak, mégpedig azért, mert nem tetszik jónéhány törzsvendég stílusa, azoké, akik észre sem veszik, hogy nyitogatják a bicskát mások zsebében és ha rájuk szólnak, akkor a másik hülye. Tehát kedves blogger, tanulj az esetből: egy olvasod tuti, hogy ezért hagy el.

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 14:36:03

@Irkutszk:

Szakorvosi javaslat is csak fél évig él súlyos adminisztratív terhekkel megfejelve, krónikus beteg számára.

1 évre hogy írhat fel gyógyszert? Nem értem...
12 recept?

Leroi 2011.04.18. 14:36:24

@Káin:
Őszintén szólva és inkább ajánlanék egy jó könnyűzenei koncertet, mint egy SSRI-t, ha már depresszióról van szó...

Amúgy sejtésem szerint a "red necks"-ből ered a banda neve, a.m. prosztók, tanyasiak...

a végzet aszonygya 2011.04.18. 14:36:54

@Desiderata:
Nem kértem, leirtam a véleményem.
Ezen a blogon erre van lehetőség.
Ha nem tetszik , akkor sajnálom.
Nem kértem az orvosok gyalázását, nem kell kiforgatni a szavaimat!
A kevesebb néha több.:)))

Leroi 2011.04.18. 14:39:02

@Dr.laikus PhD:
Szia!;*
Szerintem arról lehet szó, hogy /a szakorvos/ megjavasolhatja 12 hónapra /speciális formátumú szakorvosi javaslaton, ami minden szakrendelői és osztályos modulban megvan/, amit aztán a háziorvos kiírhat. Természetesen csak bizonyos gyógyszerekre vonatkozóan.

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 14:41:25

@albirea:

Nem értelek benneteket.
Ignorálni kell ami, aki nem tetszik.
Emberi hangon szólni esetleg.

A lényeg, ha hülyeség is a poszt (mert van ilyen) akkor is van ürügy arra, hogy legközelebb ne én írjak valami marhaságot, mert tudatlan vagyok.

Orvos, laikus és bátor olvasó úr ír.

Ebből lehet tanulni, ha mást nem vitakultúrát. Egészségügyi ismereteket mindenképpen.
Azt is mit várhatunk el, hol tart most a tudomány és még sok-sok mindent.

Nem ismerlek, mert nem beszéltél eddig, de csendben olvasni, tanulni, ha van mit, kár lenne nem megtenni.

Leroi 2011.04.18. 14:42:06

@albirea:
Oh, de költői vagy...:))
A Tom Sawyer-ben volt egy szép vers, "A missouri lányka búcsúja Alabamától", az volt ennyire megható...
Érdemes megkeresni...
Móra Ferenc Könyvkiadó, Bp.,1971, Würtz Ádám rajzaival.
A regényt kb. 114-szer olvastam el akkoriban.

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 14:43:50

@Leroi:

Már 12 hónap? 6 hónapról tudtam.

Szia! ;*

Leroi 2011.04.18. 14:45:40

@Dr.laikus PhD:
Vannak olyan antipilepticumok és antiparkinsonos szerek, amelyeket egy évre is meg lehet javasolni.
Én az élelmes gyógyszerlobbyk karvalykarmait vélem érezni a dologban, de így van...

Leroi 2011.04.18. 14:47:11

Hoppsza, egy kósza e kimaradt, bocsi: szóval: antiepilepticumok...:)

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 15:03:45

@Leroi:

Én autoimmunban vagyok érdekelt...

Ott fél év a kvóta, de nincs köze gyógyszergyárnak hozzá.
Antiepilepticumnak és antiparkionsonnak mi köze a karvalygyógyszerlobbihoz? :DD

Nem csak akkor lenne, ha a folyton változó legdrágábbat írná a szakorvos?

Csak kérdem... ;)

Desiderata 2011.04.18. 15:09:21

@a végzet aszonygya: "a végzet aszonygya 2011.04.18. 13:42:07
Persze ha az orvos hibázik az nem hiba, a beteg figyeljen.
Lassan már receptet is én irok fel magamnak. "
Ugyanmár.

Terézágyú 2011.04.18. 15:13:22

@Desiderata:
És hányan mondták itt, hogy NE azzal foglalkozzunk amikor egy orvos hibázik? :)

Ez nem volt meg a három?

Irkutszk 2011.04.18. 15:43:28

@Dr.laikus PhD: @Leroi: Nem, én úgy értettem az egy évre felírt gyógyszert, hogy adott esetben egy recepten egy évre fel lehet írva gyógyszer. A 12 recept a magyar virtus szerinti megkerüljük a szabályokat. Az indoka egy ilyen nagy mennyiségű gyógyszer felírásának pedig a hosszas külföldi tartózkodás. Három hónapra minden külön indok nélkül is lehet egy receptre felírni gyógyszert. Minden esetben a gyógyszertárban utánaszámolnak, hogy ennyi időre annyi gyógyszer, ezért is fontos, hogy az orvos pontosan jelölje, mekkora időtartamra írja a receptet.

Irkutszk 2011.04.18. 15:44:53

@Desiderata: Ez igaz, de akkor is a betegnek kell döntenie. Legalább azt el kell olvasni, hogy mire jó az a kis fehér tabletta, ha már oly hasonló a másik kis fehér tablettához :)

Irkutszk 2011.04.18. 15:47:22

@Dr.laikus PhD: Azért nem kompatibilis, mert nem olyanra programozták.

Jelenleg ma azért nem működhet Magyarországon az a rendszer, amit példaként említettem, mert csak abban a kórházban működött. Ha országosan be tudták volna vezetni, működhetne.

Patikai informatikai rendszerből csak én egyedül (pedig sok gyakorlatom tényleg nincs) hármat kapásból tudok említeni. Teljesen külön cégek, külön fejlesztések, külön karbantartva.

Erika László 2011.04.18. 16:20:19

@El Visco Stello:

nem, most toltottem be a 30-at... az meg nem kor, hm?

nekem nagyon teccett a mai poszt, atolvasva meg a hszeket, megint megallapitottam, h nem csak a posztolok csinalnak itt bolhabol elefantot, hanem ti is. megy itt a gumiragas rendesen. meg a folosleges, hiteltelen es serto bekopkodesek is, mint a tieid is.

Leroi 2011.04.18. 16:50:11

@Dr.laikus PhD:
Így megvan az esélye, hogy az idén januárban megjavasolt gyógyszert (és csakis AZT a gyógyszert) a háziorvos még decemberben is kiírja. Ezzel a cég egy évre bebiztosította magát atekintetben, hogy CSAK az ő gyógyszerét váltja ki a beteg. Ha netán 6 hónap múlva meggondolná magát a doki és ama gyógyszer egy bizonyos generikumát javasolná meg, úgy vesztene a cég egy 6 hónapnyi gyógyszermennyiségnek megfelelő összeget.
Business is business...

Irkutszk 2011.04.18. 17:06:37

@Máгia: Na várj, magas vérnyomás.

Ahogy a szív dolgozik, úgy az összehúzódásokkal kipumpálja a vért az artériákba. Ilyenkor megnő a nyomás az artériákban, az artériák kitágulnak. Ez a legnagyobb nyomás, amit mérünk: a szisztolés nyomás (első érték). Amikor a szív elernyed két összehúzódás között, ekkor nehezedik a legkisebb nyomás az erekre, ez a diasztolés nyomás (a második, legkisebb érték). E kettőt méri egy vérnyomásmérő. A szisztolés nyomás megmondja a legnagyobb értéket, amely az artériákra nehezedik, a diasztolés pedig azt a nyomásértéket, amely folyamatosan nehezedik az erekre (hiszen ennél kisebb nem mérhető az adott embernél. (Mellékvonal: a szív akkor kap vért, amikor épp elernyedt állapotban van, amikor összehúzódik, akkor a szivet ellátó erekből (koronária) is kinyomja a vért.)

A magas vérnyomás általában abból adódik, hogy az artériák rugalmassága csökken. Mivel nem tudnak kitágulni (hiszen rigidebbek), ezért nagyobb nyomás keletkezik bennük, így nagyobb vérnyomást mér a készülék. A kezelés több megközelítésből származhat: hathat az erekre, a szívre, és az agyra. Az erekre ható szerek az artériák elernyedését segítik, illetve a rigiditást hivatottak csökkenteni. A szívre ható szerek kissé furcsa módon leginkább gátolják a szív munkáját (régi gyógyszerünk ezzel szemben a gyűszűvirágból kivont glikozid, amely a szív munkáját segíti). Azzal, hogy gátoljuk a szív munkáját, a túlhajszolástól óvjuk. Segítjük, hogy a szívet megfelelően lássa el a szervezet vérrel. Az infarktus ugyanis akkor következik be, ha és amikor a szív egy része (leginkább a bal kamra egy része) megfelelő ideig nem kap vért, és a sejtek az adott területen elhalnak.

A magas vérnyomásnak általánosságban nincsenek tünetei, egyéni eltérések azonban természetesen lehetnek. Extrém esetben sincs mindig magának a magas vérnyomásnak tünete. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés. Amennyiben nyugalmi vérnyomás értéket szeretnénk mérni, célszerű ezt otthoni, megszokott környezetben tenni, és nem a rendelői várakozás utáni értéket alapul venni.

Valami konkrétabb kérdés, mert nekem most nem jut eszembe hirtelen több dolog?

gaborka78 2011.04.18. 17:08:42

@Irkutszk: Mondom a célját értem. De ülj be egy háziorvosi váróba egy napra (ahol elég sok idős ember lakik). Hogy néz ki: áll sorba egy halom ember kezében mindenféle cédula. Amikor kijön a nővér mindenki megrohanja (kb. mint amikor kiszórják a tápot a disznóknak), hogy nekem csak ilyen meg ilyen gyógyszer kell... Majd utána nővér el egy 10 perc, negyedóra múlva nővér megjelenik egy halom recepttel amit szépen kioszt. Tehát érdemben nem történt beteg-orvos találkozás, a receptet megkapta (kb. mintha e-mailban küldené el...). Én ezt a gyakorlatot nem értem. És nem egy ilyen körzetet láttam már. Van ahol időnként kijön a nővér: "van aki csak gyógyszerre vár?". Na ennek így biztosan nincs semmi értelme.

Erika László 2011.04.18. 17:12:36

@Irkutszk:

ezt a hszt kulon koszonom, nagyon informative! sajnos apam is kuszkodik a magas vernyomassal, eddig ilyen roviden es attekintoen meg nem olvastam a lenyegerol.

Irkutszk 2011.04.18. 17:17:17

@Erika László: Tök jól kihagytam ám az agyra ható vérnyomáscsökkentők kifejtését :)

A csoport alatt a nyugtatókat értettem, amelyek kifejezetten valamilyen idegi alapon magas vérnyomásúak helyzetét hivatott javítani.

Irkutszk 2011.04.18. 17:23:07

@gaborka78: Akkor másképp fogalmazok: Mert a régi rendszer ilyen. Azóta, hogy ezt felállították, keletkeztek újabb szervezésű rendszerek, és dr. Laikus is egy ilyennal példálózik, hogy az mennyivel jobb, de azért én tudom, hogy vannak mindkét oldalon érvek és ellenérvek. Nevezzük nevén a gyereket, az amerikai rendszerben a beteg sokkal többet találkozik a gyógyszerészével, mint az orvosával, és ennek megfelelően a gyógyszerésznek nagyobb a hatásköre, mint Magyarországon. Példának okáért beadhatja az influenza oltást a gyógyszerész. Az orvosok sokkal kevésbé emberközpontúak, sokkal inkább A/1-es beteg a beteg, mint Kovács néni. A magyar viszonylatokat valahogy úgy tudom elképzelni magamnak, mint valahol háromnegyed úton az amerikai és a kubai rendszer között (közelebb Amerikához): Amerikában van gyógyszer, és van diagnosztikai ellátás, de nincs emberség; Kubában nincs gyógyszer, nincs infrastruktúra, vagy pénz, de az orvosok ismerik a betegeiket, emberként beszélnek velük, és odafigyelnek rájuk (ha már tabletta nincs, legalább odafigyelés legyen alapon). Mindezt előítéletekkel teljesen írtam, ezért név nélkül és példaként tessék inkább olvasni mindenkinek.

gaborka78 2011.04.18. 17:33:29

@Irkutszk: Értem... Meg dr. Laikust is értettem. Ezért mondom, hogy ami rendszer most van se az orvosnak se a betegnek nem ideális. (pl. eleve bele van építve a hiba lehetőség, mint amiről ez a poszt is szól!) Mert ha valóban megtörténne az ami ki van találva, hogy a beteg havonta, háromhavonta stb. találkozik az orvosával akkor a házi orvos valószínűleg nem bírná. Így meg amolyan "kiskapus" az egész, találkozunk is meg nem is... És mivel kiskapus ezért nagy a hibalehetőség. (egy időben 10-12 betegnek adják ki a receptet). Nekem azt tanították, hogy próbálj meg, olyan rendszert alkotni ami hibatűrő (mint már több hsz-ben írtam mérnök vagyok), /olyan legyen a rendszer, ha az egyik eleme hibás akkor is működik tovább ld. űrszondák/, illetve ha emberi interakció szükséges a működéshez akkor azt úgy csináld meg, hogy ha az ember téved ne legyen végzetes (ezt szoktuk mi bolondbiztosnak nevezni, pl. akár mennyire akarod ne tudd fordítva összeszerelni stb.). Ha ezt a műszaki rendszereknél már régen tanítják, ki vannak rá dolgozva a megfelelő módszerek itt miért nem működik? Nekünk azt is megtanították, hogy az üzembiztonság a tervezésnél kezdődik, tehát eleve úgy tervezek, hogy hibatűrő/bolondbiztos legyen. Bocs ha kicsit a saját szakmámról beszéltem itt.

sárga nyúl 2011.04.18. 17:43:08

@Leroi: Nekem pár hete írta fel (adta meg az ajánlást a háziorvosnak) 1 évre az asztmagyógyszeremet a pulmonológus. A papíron a gyógyszer neve is rajta van ugyan, de külön feltünteti a hatóanyagot. Mikor ezt megelőzően utoljára felírattam a háziorvossal a gyógyszert, szólt, hogy az ajánlott gyógyszer már nem támogatott, úgyhogy más néven, de azonos hatóanyagút ír fel. Nálatok nem hatóanyagot kell feltüntetni? Érdekes, hogy ebben sincs normális szabályozás. Valószínűleg tényleg a lobbinak lehet hozzá köze.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 17:45:06

@Erika László: "nem, most toltottem be a 30-at..."

Lám, lám az a huncut kis vesszőcske...
Helyesen így néz ki: nem most töltöttem be a 30-at...

Nem bizony, hanem több mint húsz éve.

Irkutszk 2011.04.18. 17:46:06

@gaborka78: Egyáltalán nem gond, sokkal inkább hozzáállásról beszéltél, mint szakmáról ;) És a hozzáállásod jó!

Az első megjegyzésem: Ideális nem létezik, vagy ha igen, akkor is inkább egy-egy pillanatra vagy helyzetre, mint egész rendszerre. Lsd. néhány posztnál megjelenik, hogy de másoknak pedig milyen jó volt az a kórház, vagy annál a betegségnél a kezelés.

Második válaszom sem tesz sajnos boldoggá: Eddig nem sikerült az egészségügy átszervezése. Lsd. politika címszó.

És végezetül: Én úgy gondolom (semmilyen adatom nincs rá), hogy nem ilyen orvos-ellátottságra tervezték azt a rendszert, amit most próbálnak a mostani helyzethez igazítani. Nem utolsósorban nem is ilyen orvos-beteg viszonyhoz tervezték. Akkor, amikor tervezték, lehet, hogy ez volt az ideális. Most már eléggé nem az, viszont a mai (lsd. második válasz) helyzetben kissé nehézkes az átalakítása ($$$).

gaborka78 2011.04.18. 17:53:08

@Irkutszk: 1./ nem az én hozzá állásom ilyen, nekünk ezt tanították. Rengeteg példát lehet arra mutatni, hogy már eleve olyan a dolog, hogy ne tudd összekeverni (pl. sok helyen ahol többféle gázzal dolgoznak eltérőek a csatlakozók, hogy ne bírj hibázni, ha van két kapcsoló aminél a lényeg, hogy először az egyiket utána a másikat kell megnyomni akkor úgy van megcsinálva, hogy amíg az egyik nincs bekapcsolva addig a másikat nem is tudod kapcsolni stb.). Itt valahogy ezt nem látom. Nincs benne az egész folyamatban az, hogy ne lehessen hibázni. ("Az ember hibázhat, a rendszer nem" ezt is az egyik tanárom mondta mindig, amikor bolondbiztos rendszerekről tanultunk). Eleve megengedjük az embernek, hogy hibázzon (igen én is megengedem és elnézem az orvosnak, hogy hibázzon) de legyen a rendszerben egy pont ahol ez kiderül. Egy ember hibája ne okozhasson gondot (pl. itt, az orvos elkeveri a receptet akkor nővérnek kéne ezt észrevenni számítógépes támogatás? vagy mint amit írt valaki, hogy a gyógyszerész kérdezzen rá milyen nyavajára kapta az illető az adott gyógyszert stb. és akkor máris ki van zárva egy ember hibájának a tragikus következménye).
A többivel sajnos egyetértek.

Irkutszk 2011.04.18. 18:00:15

@gaborka78: Az egészségügyben is vannak ilyen biztonsági kérdések és kapuk. Az informatikai rendszerben ugyanúgy, mint az emberi vonalon. Az emberi oldal miatt (persze a pénz és a raktározás miatt is, de most nem erről beszélünk) próbálják hangsúlyozni, hogy lehetőleg legyen gyógyszerésze is egy embernek, egy olyan gyógyszertár, ahová szokott járni. Ilyenkor sokkal könnyebben kiderülnek a hibák, hiszen ismerik a beteget, tudják, mit szokott szedni, emberi kapcsolat alakul ki a beteg és a gyógyszerész között, így a beteg elmeséli az újabb történéseket, ebből a patikus ellenőrizheti az új gyógyszereket.

Irkutszk 2011.04.18. 18:00:58

És látod, én is hazabeszélek, mert csak a gyógyszertári biztonsági kapukkal foglalkoztam a válaszomban ;)

Dr.laikus PhD 2011.04.18. 18:15:00

@gaborka78:

Elvben erre szolgálna a BNO kód.
Magas vérnyomásra nem kaphat a beteg antibiotikumot, mert annak a kódja más.

Ahogy látom a rendszer ezek szerint nem teljes programtechnikailag?

Csak kérdem, mert nem értek hozzá, csak így lenne logikus, hisz a HO lázasan keresi mindig, hogy ne legyen belőle baj.

Ha így van, akkor meg a posztoló meséje sántít akárki akármit mond.

Erika László 2011.04.18. 18:27:14

@El Visco Stello:
te meg mar vagy 40 eve, mi? 1 forumon mindenki azt hazudozza magarol, ami belefer. soxor a fenykepek sem valodiak. :)

Erika László 2011.04.18. 18:31:58

@Irkutszk:

nem baj, igy is jo volt, az ilyen posztoknak van ertelme

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 18:33:35

@Erika László: Mi a baj a fényképemmel? Szerintem elég fiatalos, szellemi frissességet sugároz, látszik rajta a nagy formátum, rendkívüli értelem. Sokan szeretnének ilyen ábrázatot.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 18:41:59

@Erika László: Majd' elfelejtettem: A nickem melleti képen(avatar) Elvis Costello látható. A művész iránti tiszteletből, rajongásból megemlékezésképpen választottam. Hogy a nevét másképp tagoltam, prózai oka van: Nem szeretném, hogy - ha bárki rákeresne a művészre - az én jelentéktelen személyemet dobja ki a kereső.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 19:10:35

@Dr.laikus PhD: Hát ja:)))
Erre ráment egy lakkcipő. Rongyosra.

Erika László 2011.04.18. 19:29:55

@El Visco Stello:

akkor keress magadnak jobbat, ez a costello - ha az - 1 eleg gusztustalan venember. a sapkaja sem mondhato trendinek! ddd

Leroi 2011.04.18. 19:42:31

@sárga nyúl:
Bocs, nem voltam gépközelben, szóval a javaslaton rajta vannak a beteg adatai, a betegség BNO-kódja és neve latinul, a gyógyszer gyári neve, hatóanyaga, kiszerelése, a bevitel módja, a térítés jogcíme (eü.tér.köt.,eü.rend.) a megjavaslás százaléka, időtartama, indikációs port sorszáma, aláírás, bélyegző...hagytam ki valamit?:)

Leroi 2011.04.18. 19:44:45

@Erika László:
Szerintem eredeti.
Az arc is, az öltözet is.
És a sapka.
A Don-kanyarnál egy ilyen sapkáért aranyat adtak volna szegény honvédeink, gondold csak el Tél Generálist 1942-43-ban...:((

Erika László 2011.04.18. 19:47:55

@Leroi:

ezt jol megaszontad!!!
ddd

Leroi 2011.04.18. 19:47:56

Declan Patrick MacManus (born 25 August 1954), known as Elvis Costello, is an English[1] singer-songwriter. He came to prominence as an early participant in London's pub rock scene in the mid-1970s and later became assorted with the punk/New Wave genre.Steeped in word play, the vocabulary of Costello's lyrics is broader than most popular songs. His music has drawn on many diverse genres; one critic described him as a "pop encyclopedia," able to "reinvent the past in his own image".

Oh,yeah,yeah,yeah...
I can get no...
Jagger után szabadon...:DDD

Leroi 2011.04.18. 19:49:36

Jó ez a MacManus név...:)))
Egy cigus, ha elmegy Írországba, az utódait biztosan így fogják hívni.

Erika László 2011.04.18. 20:02:57

@Leroi:

jol passzol a kleopatrahoz, a jenniferhez meg kevinhez is.., :)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 20:07:22

Örülök, hogy ma sem keltetek fel hiába. Megismerhettetek egy 30 éve a világ zenei élvonalába tartozó művészt. Igaz, még csak a nevét, de jó úton haladtok. Kell-e ennél több egy napra?

Erika László 2011.04.18. 20:13:01

@El Visco Stello:

igazad van nevetesbol ennel tobb nem is kell. :)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 20:17:00

@Erika László: Te még óvatosan a nevetéssel! Felszakadhat. Kezdheted előlről.

sárga nyúl 2011.04.18. 20:43:31

@Leroi: :D Átmentél a vizsgán, gratulálok... :DDD

sárga nyúl 2011.04.18. 20:46:35

@El Visco Stello: Ne savazzuk Erikát. Nincs jó sebésze.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.18. 21:24:48

@gaborka78: és közben beteg emberek között ülsz, mondjuk náthás avgy influenzás időszakban.

bakela 2011.04.18. 23:20:07

Tisztelt Tixar Blog!

Engedtessék meg, hogy a birkafürösztő˙* másik oldaláról is küldhessek egy történetet, ami ugyan hála a Gondviselőnek, nem végződött tragédiával, de közlésre érdemesnek tartom. Annál is inkább, mert jól jellemzi a magyeri betegségügyet. De mit is várhatnánk? Hiszen a Karkaar hegység lakói is undorral rúgják tova a tevexart, ha New Etelköz egészségügye felé kalandozik gondolattyuk.
Tehát a történet: Reggel elindultam az erre rendszeresített, a zegészségügyi vállalkozás tulajdonában álló gépjárművemmel, hogy kritikán aluli ellátást nyújtsak** a rám váró gyanútlan, rászoruló tééébéééfizetőknek. Út közben zavaros*** szemeimmel megdöbbenve tapasztaltam, hogy üres a tank****, ezért sunyi módon az ún. benzionkúthoz kanyarostam. Itt hidegzuhanyként ért, hogy a buxámat is otthon hagytam. Telve szorongással*****, mekkfordultam, és nem törődve a közelítő „rendelési idő kezdete” időponttal, otthonomba hajtottam. Itt megrökönydöbbenetemre nejemet telefonálás közben találtam, de hát mindig szokik tébékázni. De ez már egy más történet. A tömött bugyellárisomet magamhoz véve, arcomon ördögi vigyorral ismét nekivágtam a rendelő felé vezető útnak. Közben már elkébbzeltem, hány becsületes tééébéééfizetőt tudok ma is megnyomorítani, anyagilag tönkretenni. És még nem is említettem a mára tervezett 1, azaz egy emberhalált, saját kezű műhiba által.
Naszóval: Ismét a benzinkút. Elkezdem a műveletet, amikor pár sec. múlva idegen furcsa illat üti meg az orrom./ Amire nagyon büszke vagyok, mert egyáltalán nem emlékes’ztet Jehudi szépapám herfliére/ Rádöbbentem: BENZINT csorgatok a dízel autóba, és már befoj!t 6 liter. Persze nemhiába végeztem el a fizessevissza eggyetemet, a 132 es oktánszámú ikkúmmal +oldottam a vésze szituációt.Bementem a sopppba, kifizettem a benzint, majd ugyan azon /!!/ a lyukon még 52 liter dízelgáz-olajat Lyuttattam a gk töltőnyílásába. Ebből is láccik, micsoda felelőtlen egy kókler vagymuk.****** Majd, -ismételt fizetés után- mintha mi sem történt volna, köszönés nélkül fojjtattam utam. A rendelésem ezek után 3 percekkel később kezdődött volna, ha az életkoromból következően, némi prosztóta elváltozással nem bírnék.*******
Tehát a II. Béla is láthassa, miért tartunk ott, ahol tartunk. Pedig ez nem is pénzkérdés, csak egy kis empátia, odafigyelés, és olympiakoszi eskütt kommunikáció, ami hibáddzik.
UI: Én azt is megértem, hogy az egészségügyiek keveset keresnek, meg túlterheltek, meg minden, -de hát csak van egy határ!?********

*barrikád
**és még qrva bunkó is legyek velük
***pénzsóvár
**** M1A1 Abrams
***** Hogy haza érek-e 2 korty gázolaly’val?
******Mint az összes többi kókler fizessevissza
*******Ugyanis még elmentem /!/ hugyozni is
********Hiszen magam is egészségügyetlen lennék, vagy mi a sas?

sárga nyúl 2011.04.18. 23:33:33

@bakela: :DDD
Remélem, azért nem lincseltek meg???? És az autó is műxik?

(Ezért érdemes volt ébren maradnom.
Nem, ez túl kevés. Ezért érdemes volt élnem!!!!)

bakela 2011.04.18. 23:54:09

@háborka78 13:08:44 @Dr.laikus PhD

Figyejjetek: Eccer fordíccsátok meg asztat a qrva recipét, és olvassátok el a hátújját is.
Egyébként a kiötlője, MP3 lejáccó, azaz MMP, aljas Molnár Márk Péter, jelenkeg nem a jól megérdemelt szabaccságát tőtti Állampusztán, hanem a Marx Károlyról elnevezett Corvinuson OKTATÓ!

Erika László 2011.04.19. 00:49:16

@El Visco Stello:

nevetnem mar szabad. jo darabig meg a kamikazacsuzdakat kell messzirol elkerulnom. no, meg a kokler sebeszeket is.
ddd

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.19. 06:53:46

@bakela: Eddig képtelen voltam elolvasni az írásaidat, de ez bejött. Tetszett.Nekem is szoktak ilyen napjaim lenni, és gondolom minden embernek. Igazad van, ha a másik oldalról nézzük a dolgokat, semmi sem olyan vészes. Kezdelek kedvelni.

gaborka78 2011.04.19. 09:16:52

@Babette_: Nem... én vagyok influenzás, és az amúgy is legyengült betegeket fertőzőm...

gaborka78 2011.04.19. 09:18:15

@Irkutszk: Igen ez a gyógyszerész történet ez tetszene ha működne. Köszönöm.

gaborka78 2011.04.19. 09:19:58

@bakela: Én egyszer elolvastam, felidézni nem tudom, de valami olyasmi volt a véleményem, hogy valaki nagyon ráért...

fúj! 2011.04.19. 10:58:22

@bakela:
Több mint ezer szakorvos hagyta el tavaly Magyarországot. Ha most lépünk, már akkor is 10 éves késésben vagyunk - mondta a Kórházszövetség elnöke a Reggeli Gyorsban. Rácz Jenő elmondta, hiába próbálják az orvosok egyben tartani a rendszert, ha nem lesz plusz segítség, ha nem jönnek be újak a rendszerbe, összeomlik az egészségügyi ágazat.

A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer a rendelkezésre álló erőforrásokkal és a szolgáltató csomaggal nem működtethető azon a színvonalon, mint amit a szakmai szabályok előírnak - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Az egészségügyi intézmények nem tudják azonnal ellátni a legtöbb olyan jellegű betegséget, amely nem a sürgősségi, hanem az ügyeleti ellátás része. Egyszerű ultrahang és laboratóriumi vizsgálatokra heteket, hónapokat kell várni, pedig célszerűbb lenne ezeket a vizsgálatokat azonnal elvégezni, ugyanis a magyarok egészségügyi állapota továbbra is rosszabb a nemzetközi trendeknél, a források nem bővültek az elmúlt időszakban.

A Semmelweis terv is megállapítja, az egészségügy közfinanszírozási része, a magyarországi GDP-hez viszonyítva 2,1 % ponttal marad el a visegrádi országok átlagához képest. Ahhoz hogy ezt az átlagot elérjük 500 milliárd forintra volna szükség, ez azonban láthatóan nincs a rendszerben - mondta a Kórházszövetség elnöke.

Tavaly több mint ezer szakorvos hagyta el Magyarországot. Az itthon maradókra egyre nagyobb teher hárul. Egyre többen jelzik, ha nem változik a helyzet, ők is elhagyják a hazai pályát. Ezt nagyon gyorsan meg kellene akadályozni, ha most lépünk, már akkor is 10 éves késésben vagyunk - hangsúlyozta Rácz Jenő. Az egész ágazatra vonatkozó utánpótlás és- szakember képzés tervét minél hamarabb le kellene tenni, és hozzá rendelni forrásokat, mert így nemcsak az egészségügyet nem választják a fiatalok, hanem Magyarországot sem. Rácz Jenő hangsúlyozta, hiába próbálják az orvosok egyben tartani a rendszert, ha nem jön plusz segítség, összeomlik.

Hip,hip, hurrá!
Hajrá tovább a lennini úton!
Éljen Dr. Ibrahim + Kende!
Sok gazember pénzsóvár lelkiismeretlen orvosnak látszó trágy!
Folytassuk tovább az orvos gyalázást, majdcsak elmegy mind Madzserisztánból!

Dr.laikus PhD 2011.04.19. 11:54:24

@fúj!:

Kérdem én Kendének, meg Ibrahimnak mi köze a finanszírozáshoz?

Orbán nevét még mindig áhitat övezi?
De csak tovább a lenini úton... :DD

Igyekszünk egy páran kilőni az orvosgyalázást, de mindig sikerül valakinek iderittyenteni, fújolni a laikust.
Akkor mit vársz?

Leroi 2011.04.19. 13:09:52

@bakela:
A hasonlat jó, de nézzük meg a technikai részét.
Az egészen más elven működő két motor közül az Otto húzná a rövidebbet, ha netán gázolajat csorgatnánk bele.
A másik motor, a Diesel egy kis benzintől meg se rebben, főleg, ha jól fel van öntve gázolajjal a véletlenül bekerült benzin.
Autómérnökök rulez...

Irkutszk 2011.04.19. 14:06:32

@gaborka78: A gyógyszerész-történet működik is, csak meg kell találni az állandó-, és nem átmenő forgalmú patikákat. Én kettőről tudok, de csak azért kettőről, mert kettő ilyenben voltam gyakorlaton-dolgoztam.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása