Igazoltattak a kórházban a biztonságiak

2011.03.02. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

62 éves nyugdíjas asszony vagyok. A férjem súlyos betegséggel küszködik hosszú évtizedek óta, a tüdejének egy részét még 87-ben eltávolították. Rengeteget fekszik kórházban, így tapasztalatból sajnos nincs hiány nálunk.Az orvosokkal, nővérekkel, ápolókkal mondhatjuk elégedett vagyok. Persze akadnak kivételek, de a többség lelkiismeretes, hozzáértő ember.

 

 

Nemrég azonban súlyos atrocitás ért az egyik budapesti kórházban. Férjem állapota ismét rosszabbra fordult, így a mentők beszállították a kórházba. Sajnos arra nem volt idő, hogy összekészítsem a holmijait, mondjuk ez más szemszögből egy pozitívum, ugyanis a mentők hihetetlen hamar kiértek, amiért hálás vagyok nekik.

 

Miután összekészítettem mindent, amire bent szüksége lehet, elindultam a kórházba. Budapest közelében élek, elég nehézkes a bejutás, de viszonylag hmar odaértem. Bementem a kórház épületébe, azaz csak bementem volna, mert már a bejáratnál megállítottak. Két nagyranőtt fiatalember lépett hozzám és kérdezősködni kezdtek. Azt tudakolták a maguk sajátos stílusában (mit akar mami)hogy hova megyek, kihez megyek, mit hoztam magammal. Megszeppenve mondtam, hogy oda vitték a férjemet és neki viszek pár apróságot, ami kellhet. Azt mondták, hogy sürgősen vegyem elő az irataimat és mutassam meg neki a személyi igazolványomat, anélkül nem engednek be. Értetlenül álltam ott és mivel órákat utaztam és meg is voltam illetődve, elkezdtem keresni az irataimat. Pechemre a személyi igazolványom nem volt nálam. Mikor ezt meghallották, elkezdtem röhögcsélni és azt ecsetelgették, hogy akkor hívják a rendőröket. A sírás határán voltam, ráadásul épp senki sem volt a közelben, aki a segítségemre sietett volna.

 

Végül eszembe jutott, hogy a már lejárt jogosítványom nálam kell legyen, ezért újra keresésebe kezdtem és nagy nagy megkönnyebbülésemre megleltem és átnyújtottam nekik. Csak egy pillantást vetettek rá, majd közölték, mehetek. Tiszta idegroncsként sikerült megtalálnom a férjemet, aki a körülményekhez mérten szerencsére jól volt.

 

azóta bármikor, amikor csak látogatni megyek, figyelek az irataimra, de meggyőződésem, hogy nem szabályosan járnak el a biztonságiőr urak. Egyáltalán lehet ilyent?Amennyiben nem, megteszem a lehetséges lépéseket, csak nem tudom, hova forduljak.

 

Tisztelettel: Boldvainé Kiss Márta

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2011.03.02. 07:11:57

Úgy tudom, hogy igazoltatni csak (hivatalban lévő) rendőrnek szabad.

Szócska úr szerint az egészségügyben "gáz van"...
Hogy kéjgáz-e vagy mustárgáz, az majd elválik.
A sztori mindenesetre megalázó és sajnálatos.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 07:18:41

Igen, ez egy komoly probléma. A kórháznak - lehetőségeihez mérten - meg kell oldania a vagyonvédelmet, a területvédelmet, a biztonságot. Viszont erre nincsenek meg a megfelelő eszközeik. Ezért a védelmi osztályok az alkalmazottak speciális fellépésével próbálják a nemkívánatos személyeket az intézményekől elriasztani. Természetesen hatósági jogkörük nincs, viszont meg kell győződniük(nem bemondás alapján) hogy a belépőnek van-e valami jogosultsága a belépésre. Tudniuk kell, hogy ki és miért tartózkodik a kórházban.
A posztolónak azt javaslom, fogja fel úgy a dolgot, hogy a férje vagyontárgyaira is vigyáznak. Megértésre van szükség, mert azok az emberek lehetetlent próbálnak megoldani.

serfecs (törölt) 2011.03.02. 07:41:09

@El Visco Stello: ne haragudj, de ezzel nem tudok egyetérteni. Mit tudtak meg abból, hogy megnézték a néni lejárt jogsiját? Ha felírták volna a számát vagy legalább aláírattak volna vele egy "jelenléti ívet", ahogy azt a Nyírőben is teszik, akkor lehet követni, hogy ki mikorlépett be és hova ment. De abból, hogy rápillantanak egy rég lejárt jogosítványra, nem tudják meg a néni nevét, szándékát, magyarul felesleges munka nekik, inzultus a látogatóknak.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 07:54:02

@panni75: Azt érték el, ha esetleg hajléktalan akarná az éjszakát a kórházban tölteni, az elment volna ennyi akadékoskodás láttán. De ne érts félre, én nem azt mondom, hogy ez kellemes. Várok javaslatokat pl a kórházi lopások megszüntetésére. ...mert ha ilyesmi történik, az is itt a blogon köt ki.
Egy kicsit türelmesebbnek kell lenni, vállalni a kisebb kellemetlenséget a nagyobb baj elkerülése érdekében.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 08:08:13

Egyébként pedig - bár emberileg megértem a posztolót - mulasztást ő követett el, mert nem volt nála okmány, illetve nem találta. Mi történik, ha odautazás közben az utazási kedvezményt kell igazolnia? El sem jut a kórházig, mert kizárják az utazásból.(jogszerűen)

Mágia 2011.03.02. 08:32:38

@Leroi:

A kérdés érdekes és sokak szerint nem megfelelően szabályozott.

Egyrészt a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól rendelkező 2005. évi CXXXIII. törvény ezt mondja:

26. § (1) A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:

a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén - a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában - az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni;

c) a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt - a 28. § rendelkezései szerint - csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;

d) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;

e) vagyonvédelmi biztonságtechnikai rendszert alkalmazni;

f) a területre belépők ellenőrzésére fegyver-, illetve robbanóanyag-kutató műszert alkalmazni és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtiltani.

Másrészt viszont a kórházak mögött, bár a fenntartó többnyire az önkormányzat, valamilyen gazdasági társaság áll, ennek ellenére, mivel állami intézmény, elvileg bárkinek joga van oda bemenni, bizonyos korlátozó feltételek mellett.

Tehát nem közterület, ahol bárki sétálgathat, de a speciális funkciója és a tulajdonosi háttere (önkormányzat, állam, adófizető polgárok...) miatt nem is olyan helyszín, ahová csak az mehet be, akit a tulajdonos, vagy annak képviselője beenged, mindennemű indokolási kötelezettség nélkül.

A jogi fórumon se tudtak erre mit mondani, csak hümmögtek.

www.jogiforum.hu/forum/20/8963#axzz1FQ3CTeWw

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500133.TV

Rotoxis 2011.03.02. 08:39:40

@Leroi: Meg még sok más hivatalos személy. Pl. a közterület felügyelő, a finánc, meg a szabadidős renőr (bár ő olyankor szolgálatba helyezi magát).
Mária leírta milyen alapon a vagyonőr.

A stílus kifogásolható, az mindenképpen.

Egyébként érdekességként (mielőtt valaki azzal éevel, hogy egy nyugdíjas hölgyről van szó) Repülős Gizi sztorija. A néni onnan kapta nevét, hogy eleinte az akkor még létező hazai belföldi légijáratokkal ment lopni. A mama még ma is aktív, legutóbb néhány hónappal ezelőtt bukott le, lopáson. Repülős Gizi ma 85 (!) éves. :-))

Leroi 2011.03.02. 08:47:27

@Máгia:
A kórház nem közterület, de közintézmény, ameddig állami vagy önkormányzati tulajdonban van.
A jogi kereteit nálam jobban tudod. Mindenesetre nálunk pl. ilyen soha nem fordult elő, hogy bárkit személyi kilétét illetően igazoltassanak vagy megmotozzanak. A rendész lopás felmerülése esetén mindig rendőrt hív (hivat), ő maga soha nem kezdi el átkutatni bárkinek is a holmiját.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 08:58:06

...és itt rögtön felmerül a kérdés: Az illető feltartóztatása a rendőr megérkezéséig. Autóval rendben van, mert van sorompó. De mi van a gyalogossal?

Leroi 2011.03.02. 08:59:52

@Rotoxis:
Igen, Giziről hallottam/olvastam.

Valószínűleg a mi rendészeinknek nincs vagyonőri képesítésük, tehát
igazoltatási/motozási joguk sem.

A gond ilyenkor ott van, amikor megjelenik a kórházkapuban egy huszonötfős csippeva-törzs, akik épp a törzsfőnököt akarják meglátogatni betegágyán...na ott motozzanak/igazoltassanak aztán apraja-nagyja lebontásban.

Ezenkívül az arany bikaláncos, 140 kg-os, kopasz, bőrüléses Maserati Quattroporteban beszáguldó, szorgalmasan adózó kétkezi munkásokat sem hiszem, hogy bárki megállítaná a kapuban...

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 09:03:48

Az egész vagyonvédelem törvényesség tekintetében necces. A BKV próbálkozik a legjobb megoldással. Közteület-felügyelőket alkalmaz, aki igazoltathat is. Ez még rendben is lenne, de sem a közterületfelügyelő, sem a rendőr nem adhatja ki a személyi adatokat harmadik személynek. Ezért a közterületfelügyelőket látták el jegyellenőrzési, pótdíj szedési jogosítványokkal.

Rotoxis 2011.03.02. 09:16:00

@Leroi: Én olyan helyen dolgozom, ahol a hozzátartozók szők köre mintegy 10-15 fullra töltött autóban (legkisebb a S Merci) várakozik szépen csendben az utcán, egy-két hozzátartozó pedig szinte észrevétlenül a folyosón. Most irgykedsz mi? :-))))

scopolamin 2011.03.02. 09:29:38

Nem egészen értem, hogy a lejárt jogosítvány miért "kell, hogy nálam legyen", miközben semmilyen érvényes igazolvány nincs. Ha tömegközlekedési eszközzel utazott a hölgy, azért, ha gépkocsival, akkor másért. Az, hogy elkezdtem röhögcsélni, nyilván elírás, adott helyzetben életszerűtlen.
Mindazonáltal elképzelhető, hogy a járvány miatti kórházlezárás alatt történt az eset, az igazoltatás ettől függetlenül teljesen szabálytalan.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 09:37:53

A lejárt egészségügyi érvényességű vezetői engedély személyazonosság igazolására továbbra is alkalmas határozott ideig. Ma már ezt az időpontot le lehet csökkenteni az egészségügyi érvényesség időpontjáig. Erre azért volt szükség, mert a jogosítványon két érvényességi dátum szerepelt és ez tévedésre adott okot.

Leroi 2011.03.02. 09:38:58

@Rotoxis:
Szóval láttam én is (Marosvásárhelyen) egy kalapos-bajszos (ott az a divat) atyafit a családjával, amint egy olyan lapos Merciből szálltak ki, amit könnyebb volt átlépni, mint kikerülni...:))

Rotoxis 2011.03.02. 09:40:04

@scopolamin: Szerintem a hozzátartozó miatti aggódás simán okozhat olyan "kisesést", amely miatt otthon marad az igazolás. Olyankor inkább azzal foglalkozik az ember, mit kell összepakolni egy kórházi tartózkodáshoz. Ez a része szerintem érthető, sőt, megérthető. A hölgyek táskáiban időnként a legvalószínűtlenebb dolgok is előfordulnak (remélem nem köveznek meg érte).

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 10:08:04

@scopolamin: ja, mint járvány bevivőt megállították, és igazolja magát, hogy ő nem influs.Röhög a vakbelem.

Heszi421 2011.03.02. 10:37:23

A hangsúly azon van,hogy igazoltathatják-e, és nem a lejárt jogsin. Pechje volt a néninek, mert nem volt nála személyi, és mi lett volna ha van nála? Akkor mit mondott volna a két tökös legény?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 10:37:42

@Leroi: hú..jó hogy szólsz, le is szedem, ha sikerül

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 10:39:28

@Leroi: könyörgök, ne legyen "miss", ahhoz most nem vagyok jól. Béke:)

serfecs (törölt) 2011.03.02. 10:42:49

@Rotoxis: ha olyanokra gondolsz, mint pl gyerek bakugan játéka, kürtős kalács és egy bugyi, akkor lehet valami a felvetésedben...

Rotoxis 2011.03.02. 10:48:14

@Heszi421: Amit így, a jogosítványra. Beengedik.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 10:49:26

@panni75: kindertojásjáték, másfélpár kesztyű, mandarinmag, most csak ennyi furcsaság.)

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 10:51:11

@Heszi421: Nem, a hangsúly azon van, hogy olyan kurvanagy atrocitás érte-e a hölgyet, mint amit emleget.

"Nemrég azonban súlyos atrocitás ért az egyik budapesti kórházban"

Nagyon nehéz felfogni, hogy ami történt, az a férje érdekében is történt?
Még mindig nem hangzott el olyan ésszerű javaslat, amivel csökkenteni lehet a lopásokat és egyéb kockázatokat. A közelmúltban gyujtották föl a János egyik épületének alagsorát hajléktalanok. Nagy anyagi kár nem keletkezett, hála a belső védelemnek, de egy csomó irat semmisült meg.

Leroi 2011.03.02. 11:10:56

@El Visco Stello:
Nálunk egy alkalommal egy oldallépcsőn felfele haladó hölgyet ököllel leütöttek úgy, hogy az állkapcsa, a koponyaalapja és egyik sípcsontja eltört, majd kirabolták.
Ez ATROCITÁS...
A posztoló ellen milyen "bűnt" követtek el?

Leroi 2011.03.02. 11:12:43

@Heszi421:
Mondjuk az orruk alá nyom a mama hirtelen egy Desert Eagle .50-est csak úgy, hogy szagoljanak ők is egy kis lőport.
Akkor lett volna ott dupla gatyábasz@rás...

Rotoxis 2011.03.02. 11:15:37

@Leroi: Ez nem 50 átálló sólymot jelent ugye?? :-)

Mágia 2011.03.02. 11:21:57

@El Visco Stello:

"Nagyon nehéz felfogni, hogy ami történt, az a férje érdekében is történt?"

Nem látom az összefüggést.

1. Minden kórház portáján vannak biztonsági őrök.

2. Minden kórházban lopnak. Nem kicsit, nagyon.

Ebből nekem nem következik, hogy a biztonsági őrök jelenléte a portákon megakadályozza a kórházi lopásokat.

A kórházi lopások számának a csökkentésére nyilvánvaló, hogy nem az a megoldás, ha pár díszpintyet kitesznek csicseregni az üvegkalitkába.

Főként nem, ha jellemzően nem a nehézfiúknak, hanem a megszeppent öregasszonyoknak csicseregnek.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 11:35:55

@Máгia: Megakadályozásról nem beszéltem. Csökkentésről beszéltem. És nem csak lopásról, hanem egyéb biztonsági kockázatokról is. A rosszban sántikálók jelleme is különböző. Vannak nehézfiúk és vannak sunyi, alattomos, gyáva piti csirkefogók. Az utóbbiak már egy nála magasabb fekete ruhástól is meghátrálnak. De nem akarlak én téged meggyőzni. Mivel foglalkozásom egy részét képezi, ismerem a nagy számokat. Tudom, hogy egy nem megfelelő biztonsági cég lecserélése milyen eredménnyel járt egy intézményben. Hosszútávon darabra, értékre kifejezhető.

scopolamin 2011.03.02. 11:36:31

@batgirl: Például magasabb rangú intézményekbe (minisztérium) akkor engednek be, ha előzetes regisztráció után plusz még igazolom, hogy én vagyok ÉN :) Ezt nyilvántartják, és valószínűleg rend is van. Egy kórház sosem lehet "magas rangú" intézmény, csak átjáróház, sajna ezek kapcsolt fogalmak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 11:53:48

@scopolamin: Értem én, bár kissé hétfői az agyam, csak azt nem értem, hogy a néni felmutat egy lejárt jogsit, és akkor már ok??

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 11:54:30

@scopolamin: Nem járok magasabb rangú intézményekbe, ezért tart itt az ország:))))))))

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 11:58:52

@batgirl: OK mert - fentebb írtam - a lejárt vezetői engedély személyazonosság igazolására továbbra is alkalmas okmány.

Leroi 2011.03.02. 12:15:06

@Rotoxis:
Sivatagi Sas...egy félautomata pisztoly, amelyet az Israelian Military Industries gyárt...
/Ők gyártják pl. az Uzi-t is/
0,50 az a kaliber, a 2,54 cm-et (1 hüvelyk = 1 inch) kell megszorozni vele, úgy 12,5 mm-es kaliberű, ami tekintélyes szám.
Eszméletlen tűzereje van.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 12:18:48

@El Visco Stello: Valószínűleg rosszul fogalmazok. Bocs. Szóval, ha én felmutatok egy lejárt vagy nem lejárt igazolványt, akkor én már oké vagyok??? Akkor nem lehetek tolvaj, rabló, pandúr..stb????

Leroi 2011.03.02. 12:21:38

@batgirl:
Nem, Téged mindenképpen végigmotozott volna a két gumikesztyűs manusz. :)

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 12:30:41

@Leroi:

...vagy gumikesztyű nélkül... úgy izgisebb.

Leroi 2011.03.02. 12:32:08

@KAR-TON-HAL:
Szegény batgirl, a hétfői hangulatához nem hiányzik még két kétajtós szekrény.
Vagy igen?:P

Bikli néni 2011.03.02. 12:32:54

Na ezek után mentem volna rögtön a kórházigazgatóhoz, hogy mutassa a szabályt, ami alapján ezek az emberek így viselkedhettek. Meg az igazolványukat. Sőt, már lent így kellett volna indítani!
És igen, ilyenkor az ember agyát elönti a lila köd. Velem egyszer a BKV-ellenőrök szívóztak így, nem engedtek ki a metróból, mert elfelejtettem kicserélni elsején az éves bérletszelvényem aktuális papírdarabjára (otthon maradt). Épp dühömben nem jutott eszembe felsorolni nekik a Btk. 175.§-át a személyi szabadság korlátozásáról, de másnap bementem és beírtam a panaszkönyvbe. Persze eredménye nem lett, mert az őrök letagadtak mindent, a biztonsági kamera meg (kértem, hogy nézzék vissza) nem rögzített semmit... Na, hát ennyit erről.

epres négercsók 2011.03.02. 12:33:38

@Leroi: Nem írunk malacságokat a blogba fényes nappal.

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 12:34:34

Szóval: mint ex-biztonsági őr: az ex-kollégák kissé taplók voltak. Visszatartási joga van, a megjelenő erőszakkal arányosan, amennyiben őt éri a támadás. Ha nincs támadás, nem tehet semmit. Nem motozhat, és nem igazoltathat, még a megrendelő utasítására sem. Lérdezni joga van, kell fogadni a bediktált adatokat, majd ha késöbb bármilyen "érdekes" dolgot észlel, akkor intézkedhet. Ez van, a bizt.őr csak egy eszköz a semmire.
Aposztoló helyében amennyiben sérelmesnek érzi a történteket panaszt tehet a kórház jogi osztályán, ill a vagyonvédelmi kamaránál.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 12:35:08

@Leroi: ..és a gumi kesztyűt kikérem magamnak!!!hüp-hüp
Tiszta vagyok, és ápolt. (nem orvosi értelemben ápolt:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 12:36:04

@Leroi: hát..azt hiszem most kihagynám őket:)

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 12:37:44

@batgirl:
... és hol szabad megnézni...? bocsánat.

Bikli néni 2011.03.02. 12:37:51

@panni75: Én legutóbb egy kéthetes száraz teasüti darabjait találtam meg a táskámban :) De tényleg olyanok tudnak belekerülni, hogy jajj :D

@Leroi: Engem már motoztak meg. Reptéren. Annyira nem volt vicces...

Amúgy jó ez a troll a képen :D

epres négercsók 2011.03.02. 12:38:38

@batgirl: Jogos. Éjjel se írjatok ilyeneket!

Bikli néni 2011.03.02. 12:40:43

@batgirl: Mindig gumikesztyűben motoznak. A táskát is úgy kutatják át. Sőőt, vetkőzni is kell bizonyos mértékig. Persze az összes ember szeme láttára. Ezt a fajta letapizást meg bámulást annyira nem tudtam élvezni...

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 12:46:05

@Bikli néni:

A lényeg: bizt.őr egy ujjal sem érhet hozzád. Ha igen, támadásnak veszem, és letöröm, ami letörhető...

Leroi 2011.03.02. 12:50:59

@epres négercsók:
Csak Witz volt, bocsánat!:)

Leroi 2011.03.02. 12:53:36

@Bikli néni:
Én mindig úgy tudtam, hogy motozni rendőrnek van joga, tanú jelenlétében.
A repteres biztonságiak sokszor a reptéri dolgozókat is végigmotozzák. Mondjuk lehet ezt is kuturáltan csinálni, de ahogy én elnéztem, volt ott egy pár dominaképű nő a cérnakesztyűsök közt, akiknek a normális öszetönéletéért én nem tettem volna tűzbe a kezem...

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 12:58:27

@Leroi:

A reptéri biztonságiak más állatfaj. Inkább hasonlítanak a fenti trollhoz, mint mihozzánk emberekhez...

Bikli néni 2011.03.02. 13:01:58

@KAR-TON-HAL: @Leroi: Reptéren a biztonsági szolgálat megmotozhat. Külföldön főleg. Próbáltam volna meg ugrálni, nem engedtek volna fel a gépre... Az egyik motozás félig-meddig jogos volt, mert olyan tárgy volt a kézipoggyászomban, ami csak a bőröndben utazhatott volna a repülőgép hasában :) A másik motozás amolyan szúrópróba-szerű volt. Női hölgy motozott, és három szekrény nézett hátulról.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 13:07:34

@batgirl: Ha valaki az igazolványod kéri, te nem tudod, hogy mit fog kezdeni vele. Kiírhatja az adataid, beszkennelheti, vagy csak megjegyezheti. Akik rosszban sántikálnak, nem kockáztatnak, mert utólag beazonosíthatók.

@Bikli néni: Azért azt Te is elismered, hogy szabálytalanságot követtél el - mégha mégoly kicsit is - de a Te viselkedésed megbocsájtható, azé pedig, akik a szabályok betartását követelik, azoké nem. Érzed ugye, hogy ez így nem teljesen korrekt? Egy BKV-ellenőr semilyen méltányosságot nem gyakorolhat.
A posztbéli hölgy is elismeri, de talált más alkalmas iratot és mehetett.

A félreértés abból adódhat, hogy mást értek én és szótár és mást a hölgy atrocitás alatt.

Leroi 2011.03.02. 13:07:39

@Bikli néni:
Iraelben a Ben-Gurion reptéren akkora kibiztosított M-16-osokkal jártak a kis másfél méteres katonanők, hogy alig bírták, ott tényleg nem volt pofázás, egy-kettő kilyukasztották vona a "terrorista" bőrömet, ha vakkantok...:)))

Bikli néni 2011.03.02. 13:07:44

@Leroi: Engem egy másfél mázsás nő motozott meg második alkalommal. Tudom, hogy jó nő vagyok, de azért ennyire... :)
(Vicc volt)

KAR-TON-HAL 2011.03.02. 13:07:45

@Bikli néni:

Ismerős. Engem egy szekrényajtó motozott és 3 hölgy nézett...:)))

Ja az nem azaz eset.

De igazad van, egészen más jogosultságokkal rendelkeznek.

Leroi 2011.03.02. 13:08:52

...kimaradt egy z, bocsi, szóval : Izraelben.:)

Leroi 2011.03.02. 13:10:00

@Bikli néni:
Gondolom, a motozó néninek volt otthon egy Beáta nevű felesége...

Bikli néni 2011.03.02. 13:10:28

@El Visco Stello: Bocs, a BKV ellenőrre is vonatkozik, hogy nem korlátozhat a személyi szabadságomban. Még akkor sem, ha otthon felejtem a bérletemet. Sőt, még akkor sem, ha egyáltalán nincs bérletem. Te mit csinálnál, ha beállnának hárman eléd sorfal módjára, amíg át nem adod az igazolványodat?? Sőt, nem is igazoltathat. Csak szólok. Na, de ez már off, lapozzunk :)

@Leroi: Mert neked legalább annyira terrorista kinézeted van, mint nekem :D

Leroi 2011.03.02. 13:13:27

@Bikli néni:
Jó, először amikor rámnéztek, nem tudták, hogy gój vagyok. Elég jól elvegyültem köztük. Akkor volt csalódás, amikor nem tudtam héberül megszólalni...:)
/"mazal tov"...:)))/

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 13:14:32

...és jogászkodni pedig kár, mert ez az élet. Jogilag nincs jól szabályozva a dolog, viszont a probléma jelen van és meg kell oldani. A megoldás pedig az, ha valakinek nincs félnivalója, akkor nem gátolni kellene azt, aki próbálja megoldani, hanem támogatni kellene.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 13:19:28

@Bikli néni: Nem foghatnak meg, de testükkel megakadályozhatják, hogy a védelmükre bízott területre belépj. Nehogymá szabadon lehessen járkálni és fizető szolgáltatást igénybe venni ingyen emberi jogok ürügyén! Ilyen alapon a boltból is kisétálhatsz teli cekkerrel fizetés nélkül.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 13:21:34

@Bikli néni: A reptéri motozást nem külön szobában végzik?

Bikli néni 2011.03.02. 13:26:49

@El Visco Stello: Engem KIFELÉ nem engedtek... Lemenni ugyanis lementem, mert egyrészt nem vettem észre, hogy lejárt a bérletem, másrészt a lefelé megállónál az őrök simán leengedtek...

@batgirl: Hát ha valakit bugyira vetkőztetnek, akkor gondolom, igen. De az ilyen vegye le a cipőjét, meg kiszórunk mindent a hátizsákból, azt mindenki szeme láttára. Ja, meg önhatalmúan kidobálnak a szemétbe dolgokat. Nálam pl. a bontatlan naptej meg hasonlók jutottak erre a sorsra. Meg a fél reptér látta, hogy mit használok "azokon a napokon" :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 13:46:46

@Bikli néni: hát..ez eléggé ocsmánynak tűnik. Gondolom erről is hoztak valamilyen jogszabályt, és megtudják magyarázni. Persze. Biztos vagyok benne. Mindig csak én vagyok a hülye, a felháborodó???

Bikli néni 2011.03.02. 13:55:39

@batgirl: Nem tudom, az adott országokban nem mertem ugrálni, pedig alapból viszonylag nagy szám van :) Ott örültem, hogy felengedtek a repülőre.

Rotoxis 2011.03.02. 13:59:00

@batgirl: Szerintem némi értelmezés is kellene. Motozni a rendőrök, meg a sitten a smasszerok szoktak. Nem bugyira-gatyára, hanem anélkük. Bele is nyúlnak az emberekbe. Na az a motozás. A többi ún. ruházat átvizsgálás.

Ezzel kapcsolatban eccerű szabályt vezetnék be. Ha találnal valamit az átvizsgáláskor, akkor természetesen megteszik a feljelentést. Ha nem találnak semmit, akkor bemutatják azokat a bizonyítékokat, amelyek alapjá n alaposan feltételezték, hogy az illető tilosban jár. Ha nincs ilyen, akkor fizetnek egy méltányos (mondjuk 10-20 milliós) összeget az átvizsgált félnek. Mindjárt meggondolnák, hogy kit és miért vizsgálnak át.

Ez természetesen nem vonatkozna a hatóságokra, ott úgyis törvény szabályozza mit mikor tehetnek.

Leroi: Szerintem a Desert akkor is csak egy felfuvalkodott Jericho! :-))

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 14:05:30

Azért nem árt látni a fától az erdőt.
Gondolt már valaki arra, hogy ezekre az egyébként megalázó eljárásokra miért van szükség? Egy-két perverz alak kivételével senkinek nem okoz örömöt. Sem annak akin végrehajtják, sem annak, aki csinálja.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.02. 14:22:41

@El Visco Stello: igen, gondoltam rá. Tisztába vagyok azzal, hogy miért, egyet is értek vele, csak a "hogyan"-nal nem.

Mágia 2011.03.02. 14:31:23

@El Visco Stello:

Volt már erről vita itt pár hónapja, azóta se értem:

1. A portán az őr megnézi az igazolványom.

2. Beenged. Mi mást tehetne???

3. Fent a nyolcadikon magamévá teszem valamelyik orvos tárcájának a tartalmát az őrizetlenül hagyott orvosi szobában.

4. Ártatlan arccal kisétálok a portán.

Mi értelme van annak, hogy befelé menet elkérték az igazolványomat, hiszen mire fent a nyolcadikon észreveszik a lopást, én már régen dobálom a pénzt a játékgépbe valahol?

Leroi 2011.03.02. 14:52:13

Nekem a kulcsra zárt orvosi szobám szekrényéből, a táskámból lopták ki egyszer a pénztárcámat. Másszor a köpenyem zsebéből a noteszemet (vagyis: az eszemet), harmadszor, nos az komplikáltabb volt, egy volt nővérkét hagytam a szobában, míg elszaladtam kinyomtatni az előző leleteit, mire visszaértem, könyökig turkált a táskámban a nyitott szekrényem mellett...megkérdeztem, mit csinál, hát azt válaszolta, hogy papírzsebkendőt keres, mert elfogta a sírás...
Férfiúi önérzetem így csorbát szenvedett, de eléggé feltűnően kivettem a pénztárcámat és megszámoltam ott előtte a papírbankókat és kijelentettem, hogy minden "zsebkendőm" megvan, most pedig ő kap egyet, és előkaptam egy Zewa-t és átnyújtottam neki...
Több megoldás közül is választhattam.
Ha biztonságiakat hívok, megvan a botrány: volt kórházi dolgozó lopja meg a kollegáját.
Vagy mindent letagad és nekem bizonyítanom kell, tanúk hiányában a lopási kísérletet.
Vagy felajánlja, hogy natúrban törleszt és akkor elérzékenyülök.
Vagy kirúgom, hogy a taknyán csúszik.
Nos, köztes megoldást választottam, megszűnt számomra úgy is mint beteg és úgy is, mint volt kolleganő, kitessékeltem az ajtón...

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 15:12:49

@batgirl:
"egyet is értek vele, csak a "hogyan"-nal nem"
...ötlet?

Irkutszk 2011.03.02. 15:47:08

@Leroi: Akinek nincs esze, legyen notesze.

@Bikli néni: Erre volt nekem régebben az a válaszom (bérlettel a zsebemben), hogy szállíttasson le. Sosem fogtam fel, hogy milyen megelőző eredménye van annak, hogy kifelé ellenőrzik a jegyeket-bérleteket. Hála Istennek, hogy átszoktak a befelé ellenőrzésre. Mondjuk az is csak egy ideig volt hatékony, mostanában eléggé lazán kezelik a dolgot (gondolom, kissé beleuntak).

@batgirl: Reptéren különböző szintű átvizsgálást végezhetnek. Én eleddig (büszkén vallom), csak a ruhán keresztüli átvizsgálást kaptam, már amikor túl sok vasat tartalmazó övben libegtem át a fémérzékelő kapun. A kézipoggyász 100 ml folyadék/krém határát átlépő dolgai nagy ívű repülés után a szemetesben végzik (RIP). Mondjuk szerintem a turkálók jól megélnek a repterek körül. De adott esetben a reptéren joguk van teljes levetkőztetéshez-átvizsgáláshoz is (ezt már külön szobában).

Bikli néninek pedig: Valamikor megszűntem azon pironkodni, hogy igen, én is felnőtt nő vagyok, és nem vagyok épp terhes, ajánlom neked is az érzést ;)

Irkutszk 2011.03.02. 15:50:27

@Irkutszk: Egyszer emlékszem, hogy kb tíz ellenőr vett körül szorosan, mert ki merészeltem mondani a kulcsmondatot: Nincs nálam jegy. Hiába voltam a sárga vonal után, azt mondták, hogy a kijáratig meg kell lennie a jegynek (bár akkor nem értem, hogy vásárol valaki jegyet, bérletet, hiszen az is a kapun belül van). Szóval, körbevettek szorosan, elfelejtették az összes többi utast, én meg nagyon ráértem. Aztán amikor már rendőrt hívtak, hangosan eszembe jutott, hogy jegyem nincs, de bérletem van... Fényképezni kellett volna a csalódottságot.

Bikli néni 2011.03.02. 16:21:26

@Irkutszk: Na igen, én is először égtem nagyon, hogy ezt most végignézi egy csomó ember (ha van röntgenes átvizsgálás, mi a francért rázzák ki a táskámat?!), de így utólag csak mosolygok rajta.

Buszon én olyat láttam, kis cigány lány utazik, jönnek az ellenőrök. Kiscsaj ijedt fejjel ugrana a lyukasztóhoz, de elállta az ellenőr az útját. Körbeállták hárman, na, van érvényes jegyed? Nincs? Akkor most... Erre a csaj kaján vigyorral kivette a zsebéből a bérletét. Ellenőrök paffá lettek, hogy így beszivatta őket a lány, leszálltak, ő meg az utastársával majd' megszakadt a röhögéstől. Én is vigyorogtam :)

Bikli néni 2011.03.02. 16:23:01

@Leroi: Natúrban törleszt? :D Azért egy komolyabb összeget adnék, hogy lássam, milyen fejet vágsz egy ilyen ajánlatra :D

Irkutszk 2011.03.02. 16:33:24

@Bikli néni: Elég vicces, ez az ellenőr-ugratás kb. olyanná kezd válni, mint az angoloknál a bobby-k fejéről a fiatalok általi sapka lelopása.

Bikli néni 2011.03.02. 16:40:33

@Irkutszk: Nem is tudtam, hogy azt lopkodják :) A bobby az a rendőr ott, ugye?
Egyébként pedig az ellenőrök 99%-a (tisztelet a kivételnek) egy külön állatfaj, persze, hogy ugratják őket. Azért ez a troll-kép a posztban nagyon találó :)

autodidakta 2011.03.02. 16:44:13

@El Visco Stello:
A közterületfelügyelő valóban nem adhatja ki harmadik személynek a személyes adatokat, de nem is pótdíjaz.
A BKV kéri ki hivatalos eljárásban az adatokat a Fővárosi Közterület-felügyelettől (FKF, - amely nem azonos az FKF ZRT-vel :))) /

Irkutszk 2011.03.02. 16:46:12

@Bikli néni: A szeleburdi fiatalok között volt (? nem tudom, most is tart-e ez a szokás még) ez egyfajta jópofáskodás. Persze mint hivatalos közeg elleni erőszak, egy egyéjszakás kaland volt érte a jutalom, ha utolérte a rendőr a pácienst. Mondjuk az információim irodalmi eredetűek (lsd. P. G. Wodehouse és mondjuk Jerome K. Jerome műveit), de láttam már valahanyadik Henrik szobor fején útjelző bólyát (megjegyzem, napokig).

Bikli néni 2011.03.02. 17:01:02

@Irkutszk: Hehe :)
Amikor én kint voltam, ezeket a kucsmás őröket ugratta minden turista, és úgy sajnáltam szegényeket, hogy mindenki böködte őket, meg röhögtették, már mindenki a hasát fogta, ezek meg álltak szobormerev arccal. Azt hiszem, ha ilyen helyre jelentkeznék munkára, már a felvételi elbeszélgetésen elvéreznék :D (tudom, nem így megy, de akkor is...)

Leroi 2011.03.02. 17:06:39

@Bikli néni:
Lehet bennem kellemesen is csalódni...:P

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.02. 17:07:49

@Máгia: az ellenőrzésnek visszatartó hatása van. tehát pszichológiai az egész. a kocsidat sem azért nem lopják el, ha van benne 3 védelmi rendszer, mert nem tudnák kinyitni, hanem mert több időt venne igénybe, mint amelyikben csak egy van.
aki lopni akar, nem feltétlenül gondolja így végig, ahogy te, hanem elmegy egy másik kórházba, ahol nincs igazoltatás.

Bikli néni 2011.03.02. 17:20:47

@Leroi: Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az arckifejezésed függ attól is, ki áll veled szemben egy ilyen ajánlattal :)
Nővérke legalább csinos volt?

Irkutszk 2011.03.02. 17:35:12

@Bikli néni: Felesleges képzelegned, tartok tőle, Leroi-nak olyan, mint a csahos kutya, nem harap :P

Bikli néni 2011.03.02. 17:40:06

@Irkutszk: Az az igazság, hogy el se tudom képzelni, milyen fejet lehet vágni egy ilyen helyzetben. De azt csak meg tudta már ítélni, hogy jó nő volt-e a nővérke... :)

El Visco Stello (törölt) 2011.03.02. 17:58:33

@autodidakta: Ok, biztos így van. Nem tudtam pontosan. Kösz az infót.

Leroi 2011.03.02. 18:12:53

@Bikli néni:
Csinos volt, de nálam ez egy tolvaj esetén messze utolsó szempont.
@Irkutszk:
Hehe...

Bikli néni 2011.03.02. 18:20:32

@Leroi: Hát meg is lepődtem volna, ha ilyen esetben szempont lenne... :)

Irkutszk 2011.03.02. 18:45:02

@Leroi: Elnézést kérem, Doktor Úr, tiszteletlen voltam, ráadásul nyelvtani hibát is ejtettem, természetesen az a betű felesleges az Ön nevének említésekor.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása