Ne hisztizzek, akkor sem fognak elaltatni

2010.12.12. 06:00

Ami velem történt a kórházban az maga a rémálom!Történt ugyanis hogy a régi műtétem helye begyulladt és a Hetényi kórház baleseti sebészetén műtétet javasoltak!Be is kerültem a kórházba 2010 november 19-én és még aznap el is végezték a műtétet!Délután fél háromkor került rám a sor!Na ami a műtőben várt az hihetetlen!

 


Kezdődött azzal hogy nem vállalták az altatásom mivel meg voltam fázva noha én az altatást jelöltem meg.Az altató orvos a nyaki érzéstelenítés mellett döntött ami igen kellemetlen sőt fájdalmas dolog!Az istennek nem akart elzsibbadni a karom,a negyedik nyaki szúrás után már sírva fakadtam!Az orvos erre rám kiabált hogy ne hisztizzek akkor sem fog elaltatni!Az ötödik után elzsibbadt ugyan a karom,de a könyököm ami be volt gyulladva nem!


Ekkor betoltak az előkészítőből a műtőbe ott volt legalább hat műtős akik fel voltak háborodva hogy pénteken fél háromkor miért van még beteg akit műteni kell,mit képzel az orvos hogy csak úgy odaküld egy beteget!Na ekkor megint sírva fakadtam,volt nekem elég bajom és még a műtőben is támadtak!Ezt a műtőorvos nem hallotta mivel ő utána érkezett a műtőbe!


Elkezdte a műtétet és mikor a szikével felnyitotta hatalmas fájdalmat éreztem na ekkor gyorsan elaltattak!A műtét után bejött hozzám az altató orvos és azt kérdezte miért hazudtam azt hogy nam zsibbadt el a karom!A válaszom az volt az egész karom zsibbadt csak a könyököm nem!Neki ezt tudni kellett volna szerintem hogy egy erősen gyulladt terület nem zsibbad el!Másnap erősen fulladni kezdtem alig kaptam levegőt!


Elküldtek mellkas röntgenre és kiderült az érzéstelenítés miatt légmellett kaptam,rögtön be is csövezték a mellkasom!Sajnos ez mind annak köszönhető hogy rosszkor voltam rossz helyen,mert ha reggel én vagyok az első műtétes a hozzáállás is más lett volna!


Amúgy a baleseti sebészeten dolgozó orvosok,nővérek nagyon kedvesek,becsülettel végzik munkájukat!Nekik szeretném megköszönni odaadó munkájukat!

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 18:19:51

@ondol:

Nem kell stresszmentes életet élni.
Mamám nem élt stresszmentesen, nem is ivott, kétszer volt hepatitisze, A és B mindkettőt betegtől kapta el.
Sokat számítanak a gének.
Artritisszel kínlódott egy életen át, dolgozott nagyon sokat, háborút is végig csinálta a keményebbik felén és 97 éves.

Minden ősünk sokáig élt.
Természetesen az egészséges életmód is fontos, de nem csak az.

sárga nyúl 2010.12.12. 18:19:56

@Leroi: A pszichózis az az, mikor képzelődik már, meg le akarja ölni az orvost? A hosszú távú alkoholizálásnak mik az eredményei, az ismert májbajon kívül? Csinálhat pl hashártyagyulladást? Az agyban visszafordíthatatlan károkat? Masszív dohányos és alkoholista gégerákja a dohányzástól vagy az alkoholizmustól lehet?

Leroi 2010.12.12. 18:22:32

@sárga nyúl:
Hoppá, a kérdésedre nem válaszoltam.
Clonazepam-függőséget értesz ezalatt?
Ez már a gyógyszerfüggőség-kategória, de éppúgy az addiktológia foglalkozik vele, mint az alkoholizmussal.
Psychiatriai tárgykör.

Mi az alkohol központi vagy környéki idegrendszeri organikus következményeivel foglalkozunk.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 18:27:27

@ondol: a nagyanyámnak az biztosan nem volt.
Rengeteg stressz érte, két háborút ért meg, csak tudta kezelni.
Olyan kemény fizikai munkát végzett, amit el sem tudnánk képzelni. Nekünk mindig azt mondta: benneteket ez a sok ülés fog megölni. Azt hiszem, igaza volt.
Fiatal asszony koromban telente eljött tanítani. Engem, meg később a szomszéd asszonyokat is. Ültünk körülötte huszonéves tanult , De abszolút tudatlan ifiasszonyok és hallgattuk. Ő meg vizsgáztatott is. Mit főzünk, hogy főzünk, az egész hétre előre kellett tudni és így vásárolni. Mennyi pénzünk van a tárcában ( sosem tudtam), nem ülünk le munka után újságot olvasni, hanem játszunk a gyerekkel, aztán apa játszik a gyerekkel ( mert haza jött), aztán mosunk, vasalunk, nincs TV, aztán beszélgetünk, és ha a gyerek elaludt, akkor magunkra zárhattuk az ajtót...
De a hétvége az szent volt, nincs házimunka, séta van, kirándulás, családi program( neki templom)
Hát így kell a stresszt kezelni. Nem olvasott Selye Jánost, csak tudta, hogy hogy kell élni.

sárga nyúl 2010.12.12. 18:28:12

@Leroi: Nem, csak hogy mennyire lehet elnézni egy alkoholizmust pánikbetegségnek, amire felírják a Rivotrilt, amire persze ráiszik a beteg, és utána delíriummal (vagy pszichózissal, nem tudom) viszik a detoxba. Ebben az esetben több orvosról is szó van, a mentőorvostól a háziorvoson át a pszichiáterig.

Leroi 2010.12.12. 18:28:31

@sárga nyúl:
Deliriumbam több alkalommal is leírtak hasnyálmirigy-gyulladást, ez nagyon így van, ahogy írod. Halálosat is.
A deliráló beteg hallucinál, nemlétező alakokat lát és hangokat hall.
Apró rovarokat érez mászkálni a testén, majd egyre nagyobb rágcsálókat, azokat tapogatja, megpróbálja lesöpörni magáról... A távolból rohanó bivaly-vagy elefántcsordát lát feléje közeledni és előlük menekülni próbál.
A rémségek a sötétben kifejezettebbek.
A hangok arra ösztönzik, hogy lépjen ki az ajtón, gyújtsa fel a kórtermét és megteszi.
Egyik pasi egyszer a szobatársai kacsáiból sorra kiitta a vizeletet, minden zokszó nélkül...
Lezsibbadtunk, amikor megláttuk.
Utána vizet kért, hoztunk egy pohár vizet neki, mellényúlt a pohárnak, megfogta a semmit, "kiitta", majd visszatette és megköszönte, megtörölve a száját is...
Szóval rémes egy sztori a delirálóké...
:(

2010.12.12. 18:28:38

@apolka11: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21037046
Itt megtalálod az utóbbi pár évtized összes ezzel foglalkozó tanulmányának összefoglalóját :-)

sárga nyúl 2010.12.12. 18:30:06

@tbjárulékfizető: Tudott valamit. Már az iskolában kellene ezeket a dolgokat tanítani.

Leroi 2010.12.12. 18:33:27

@sárga nyúl:
Az agyban okozhat ún. Korsakoff- tünetcsoportot előidéző bántalmakat, ami borzalmas elbutuláshoz vezet, az egyén növénnyé válik, amit öntözni kell...
A gégerákot szerintem mindkettő okoz, különösen a dohányzás...Szegény Babits is ebben szenvedett...Érdekes, hogy regényeiben igen gyakran fordult elő a fulladás-motívum.

2010.12.12. 18:37:50

@Leroi: édesanyám egy ilyen helyen dolgozik éppen.

Leroi 2010.12.12. 18:46:37

@ReignOfdark:
Kemény, embert próbáló hely a psychiatria...

2010.12.12. 18:59:26

@Leroi: Édesanyám 25 éve házas. Két fia van. Egyikünk sem egyszerű eset. Kiképzésben van, de néha olyanokat mesél, hogy aggódom érte.

Leroi 2010.12.12. 19:09:31

@ReignOfdark:
Zwo brave deutsche Junge...:)
Miért ne lennétek egyszerű esetek?:))

2010.12.12. 19:12:12

Öntörvényű, akaratos férfiak vagyunk :-)

Leroi 2010.12.12. 19:13:55

@ReignOfdark:
Hogy mondják németül az öntörvényűt?
Selbstgewaltsam?

apolka11 2010.12.12. 19:16:53

@ReignOfdark: Köszi az oldalt, legalább frissítem az angolt kicsit. Hugit pedig valamiképpen le fogom beszélni, ha már a fejembe vettem:)

@Leroi: Köszi, jól van a kis királyfi, igen mozgékony fiúcska, egy hónapon belül megtudja, milyen a kinti világ:)

Hú, ez a delirium tremens elég rosszul hangzik.
babits meg szinte mintha érezte volna, hogy mi lesz. Alapvető problémája volt, hogy a költészetnek meg kell-e szólalni társadalmi kérdésekben (politika, háború, stb.) vagy csak az esztétikum a lényeg. Ezen sokat vívódott, halk szavú, politikai értelemben sokáig "néma" költő volt, és hát ez aztán valahogy tárgyiasult is szegénynél.

Leroi 2010.12.12. 19:19:26

@apolka11:
Nagyon örülök, hogy jól vagytok, erőt- egészséget Neked és a kis emberkének...:)

@ReignOfdark:
Köszönöm szépen! Amit én írtam, azt hiszem valami "önerőszakolót" jelent...:)

2010.12.12. 19:19:55

@Leroi: Nagybetűsen. Jó és rossz értelemben is :-) Furcsa keveréke ez a szeretetnek és a parancsolásnak az okosabb és gyengébb fölött, lévén ha mindannyian befejezzük az egyetemet és még egy nyelvvizsgát csinálunk, akkor lesz összesen annyi végzettségünk, mint a háziasszonynak. :-D

Leroi 2010.12.12. 19:25:08

@ReignOfdark:
A német az mindig német marad.
Nemhiába vezeti ma fegyverek nélkül is az az állam Európát...
Ilyen kemény férfiakkal, erős nőkkel...

Láttam az este egy háborús témájú BRD-filmet 1959-ből, Die Brücke a címe, valahonnan leszedtem.
Már akkor olyan filmeket készítettek, hogy ma is beleremeg az ember tőle...

2010.12.12. 19:25:12

@apolka11: Szerintem Babitsnál nagyobb, hasonló szellemiségű írónk már csak Lénárd Sándor. Szerintem több Nobelt is érdemelne (irodalmi, béke).

2010.12.12. 19:32:42

@Leroi: Nekem ő szomorú volt. Végül öngyilkos lett. Soha nem érintette meg a panteista idill, pedig a természet szeretetét belém sajnos amint járni tudtam, belém nevelték. Nekem e nélkül nem egész egy ember.

Mondjuk életem életem egyetlen sérvműtétét is akkor szedtem össze, mikor túl sokat segítettem másodikos koromban a kertben, és meg akartam emelni egy földdel telirakott talicskát. :-D

2010.12.12. 19:37:17

@Leroi: Az Akarat diadalán majdnem elkönnyezem magam. Mikor egy tizedesből lett diktátor beszél több tízezer emberhez, akinek ő adott takarót meg lapátot a kezébe, hitet meg a lelkükbe, hogy mégsem fölösleges élniük. Más kérdés, hogy aztán a lapát helyett Kar98-asok lettek ott, szinte napra pontosan 5 évvel 1934. szeptember 5-e után. De ne történelmezzünk :-)

Leroi 2010.12.12. 19:37:27

@ReignOfdark:
Így van, a természetből vétettünk, a magunk köré épített művilág,ami elválaszt a természttől, egyre inkább
teherré válik.
Ezért üdvözítőek az ÖKO-mozgalmak, a zöld-irányzatok.
Az a kert-sztori pedig eléggé komoly
áldozatkészség jele...

Leroi 2010.12.12. 19:40:11

@ReignOfdark:
A Leni Reifenstahl-t én is többször megnéztem.
Inkább fanatizálta őket mint meggyőzte,
annak az államnak akkor Rá volt szüksége.
Nem lehet egy népnek pofontól pirosló arccal évtizedekig szemlesütve élni.
Kellett egy ostorcsapás a Nyugatnak, egy Peitschenhieb, hogy magához térjen önteltségéből...

Leroi 2010.12.12. 19:40:42

Bocs, elírtam, Riefenstahl...

2010.12.12. 19:58:26

@Leroi: ezért is imádtam annyira Tolkien könyveit, mert olyan érzékletesen tud írni az élő és virágzó vagy éppen a kivágott fákról. Majdnem kertész lettem, a növényeket nagyon szeretem :)

2010.12.12. 20:10:08

@Leroi: Minél inkább közelítesz a Maslow piramis aljához, annál elemibb érvek hatnak rád. (Így lesznek a magukat állatbarátnak nevező szociopaták is, akik az állatokkal való kapcsolatukat arra építik, hogy az éhes élőlény visszaszeret.)

apolka11 2010.12.12. 20:28:11

@ReignOfdark: Irulok és pirulok, de Lénárd Sándort nem ismerem,ami azt jelenti, nem olvastam tőle semmit. (utánanézek, ezt talán pótolnom kell, főleg, hogy ilyesmivel foglalkozom)

@Leroi: Márai...hát, nekem ő nagyon kettős. Pl. A gyertyák csonkig égnek c. regényt vagy a Füveskönyvet kifejezetten gyengének tartom irodalmi szempontból (ezek a legismertebb könyvei sztem), de más könyvei meg azt mutatják, hogy igenis jól tudott írni.

De nekem ez a mániám, nem megyek bele, ez egy orvosi blog, azért járok ide, mert érdekel, és hogy tanuljak, nem pedig, hogy okoskodjak:)
(ami sajna néha becsúszik)

Leroi 2010.12.12. 20:28:45

@ReignOfdark:
Én is mindig imádtam a biológiát, rengeteg körre jártam, sokat sátoroztunk mesés hegyeinkben...
A természet szeretete végül rávezet arra, hogy minden élőlényt szeressünk a végén.
Talán még az embert is...:)

tódór piroska 2010.12.12. 20:30:37

@ReignOfdark: @apolka11: @Leroi:
A Jónás könyvében már egyértelműen állást foglal politikailag is.

Lénárd Sándor (1910-ben született Bp-en, de Bécsben tanult, becsavarogta a világot, rengeteg nyelven beszélt, végül valahol Braziliában halt meg viszonylag fiatalon a "világ végén levő völgyben" egy láthatatlan házban" elsősorban orvos volt, egy időben a a bulvársajtó benne vélte felfedezni a szökésben levő Mengelét) bár élvezetesen, jó stílusban írt, személy szerint is nagyon szerettem azt a két vékonyka könyvét, amihez hozzájutottam, iróként nem említhető a legnagyobbak között.
Márainak minden szava igaz, bölcsen és gyönyörűen írt, senki sem ismerte nála jobban az emberi (és főleg női) lelket.
Hogy 90 évesen, magára hagyatottan, betegen, leszámolva az élettel, maga ellen fordította a fegyvert, amit néhány héttel előtte, ezzel a céllal vásárolt? Ne ítéljük meg ezért, és ettől nem lett kisebb. Sem írónak, sem embernek.

Leroi 2010.12.12. 20:31:06

@apolka11:
A Gyertyák csonkig égnek a briteknél is nagy sikert aratott.
Nagyon megrázó műnek tartom, s bár csak egyszer olvastam el, máig bennem van a hangulata.
Nagyon tudott írni és az emberi lélek legmélyebb bugyrait is jól ismerte...
Szép versei is voltak, naplót is írt...

2010.12.12. 20:31:14

@apolka11: Völgy a világ végén (zseniális német címe a Der Kuh auf dem Bast) és az Egy nap a láthatatlan házban. Ez utóbbit reggel kezd olvasni, és ahogy a nap telik, úgy folytasd. Már ha le tudod tenni :-)))

A római történetekben orvostörténeti érdekességek is vannak. Mondjuk a Völgy a világ végénben is :-P

Leroi 2010.12.12. 20:32:25

@tódór piroska:
Wass Albert hajszálpontosan úgy halt meg Floridában.
Ő az egyik bálványom.

Leroi 2010.12.12. 20:33:20

@ReignOfdark:
Meg fogom szerezni őket, annyira kedvet adtál hozzájuk...:)

2010.12.12. 20:34:55

@Leroi: Én mindig csak a kiszolgáltatott lényt tudtam igazán szeretni. Emberben, állatban, növényben. Valószínűleg azért tanulok ilyesmit, mert szeretnék hinni abban, hogy a kiszolgáltatottaknak esetleg a tudásomra is szüksége lehet.

Leroi 2010.12.12. 20:37:32

@ReignOfdark:
A szellemi hatalmaktól tanulni tanultam meg, a gyengébbeket pedig tényleg segíteni.
Ebben nagyon rokonlelkek vagyunk!:)

tódór piroska 2010.12.12. 20:38:54

@Leroi: "Nagyon tudott írni és az emberi lélek legmélyebb bugyrait is jól ismerte..." (Te)

" gyönyörűen írt, senki sem ismerte nála jobban az emberi (és főleg női) lelket" (Én)

montam hogy rokon. Lelkek vagyunk.

Leroi 2010.12.12. 20:40:35

@tódór piroska:
Ezt megköszönöm Neked...

tódór piroska 2010.12.12. 20:41:39

@Leroi: nekem is (Üzenet haza, De a prózái is!)

Amikor legutóbb Erdélyben jártam, vettem egy Adjátok vissza a hegyeimet feliratú pólót, hordom is. Nálunk ilyent nem kapni

apolka11 2010.12.12. 20:44:29

@ReignOfdark: Utána fogok nézni mindenképp! Köszi a tippet.

@Leroi: Jó, maga a téma A gyertyák...-ban, de irodalmilag hatásvadásznak érzem kissé, szóval inkább egy filozófiai mű lehetne, két, viszonylag élettelen figura szájába adva. Azt nem tagadom, hogy a koncepció maga jó, és hogy Márai valóban irtózatosan ismerte az emberi lelket, motivációkat.

A naplóit szeretem viszont, bár jó sokat írt:)

Ha ajánlhatok nektek a huszadik századból, olyat, aki már félig-meddig klasszikus, akkor Mészöly Miklóst mondanám. Rövid regényeket írt és novellákat, nagyon szikár életmű, de talán az egyik legfontosabb a század második felében.

Ő Polcz Alaine férje volt, az ő neve tán többet mond orvosi körökben.

Illetve Hajnóczy Péter, aki egész más világ, de A halál kilovagolt Perzsiábólc. rövid regény nagyon jól mutatja az alkoholizmus működését, csapdáját, a delirium tremens állapotát is...önéletrajzi jellegű, maga a szerző is súlyos alkoholista volt sajnos.

na, lakat a számra, kezemre:)

Leroi 2010.12.12. 20:44:57

@ReignOfdark:
"Doch fassen Geister, würdig, tief zu schauen,
Zum Grenzenlosen grenzenlos Vertrauen..."
(Goethe: Faust)

@tódór piroska:
Nagyon jó Wass-regény ez is...:)
Köszönöm, hogy megvetted...

Leroi 2010.12.12. 20:45:46

@tódór piroska:
Az átoksori kísértetek...ajaj...

2010.12.12. 20:46:10

@Leroi: Na, örülök!

Boldog ezüstvasárnapot mindenkinek! :-)

Leroi 2010.12.12. 20:49:49

@apolka11:
És a szenvedélybetegek közül Csáth Géza (Brenner József) Naplója és az ugyancsak naplójellegű Fej a pohárban is igen megrázó...Ő is orvos volt, Kosztolányi unokatestvére, borzalmas sorssal, Dobai Péter forgatókönyvet is írt egy Róla megrendezendő filmhez ("A fürdőorvos") amit soha meg nem rendeztek azután...
Egyik regényét, az Egy elmebeteg nő naplójá-t megfilmesítették, Ópium cimmel.

Leroi 2010.12.12. 20:50:47

@ReignOfdark:
Jawohl, fröhliches Silbersonntag für alles...:)

apolka11 2010.12.12. 20:53:27

@Leroi: Igen, jól ismerem Csáthot, foglalkoztam vele sokat:9
De hajnóczyt nézd meg mindenképp!!!

Leroi 2010.12.12. 20:56:44

@apolka11:
Te irodalomtörténész vagy...
Köszönöm, mindenképpen fogok foglalkozni
Hajnóczyval.
Különösen, hogy neve összecseng egyik magyar jakobinuséval a Martinovits-összeesküvésből...

tódór piroska 2010.12.12. 20:58:07

@apolka11:
Polcz Alaine is elég sokat publikált(nekem egyébként gyak.vezetőm volt a SOTE-n), mindig arra gondoltam, hogy azért a férje átfésülte az írásait...
Róla meg mindig a lyukasóra jut eszembe. Nagy élmény volt, persze, ehhez Gyurkovics Tibor is hozzájárult.

Na, pofa be (ezt magamnak mondtam), mindenkinek jó éjszakát, aki fáradt, pihenjen, aki beteg, gyógyuljon, aki haragszik, béküljön. De tényleg!

tódór piroska 2010.12.12. 21:09:42

@apolka11:

Kösz, Hajnóczyt én sem ismerem, de alig várom, hogy megismerhessem (Garancia a Te ajánlásod.) Vigyázzatok Magatokra!

Leroi 2010.12.12. 21:33:25

@tódór piroska:
Neked is jó éjt, és köszönjük, hogy vagy nekünk!

apolka11 2010.12.12. 21:39:36

@tódór piroska: Az egy másik Mészöly ám a lyukasórában:)
Nem is tudtam, hogy Polcz Alaine gyakorlatot is tartott, azt tudom, hogy kemény témákkal foglalkozott, és tán a hospice-mozgalomnak is egyik alapítója volt.
Örülök, hogy megbízol az ajánlásomban, remélem nem okozok csalódást!

@Leroi: Igen, olyasmi lennék:)

Jó éjt, öröm volt a beszélgetés

Leroi 2010.12.12. 21:57:12

@apolka11:
:)
Köszönöm, jó éjt Nektek is!

Visegrádi 2010.12.12. 22:13:23

A posztokban a betegek "ekézik" az eü-t, a hozzászólásokban pedig az orvosok a betegeket, így nehezen lesz ebből kulturált rendszer.
Más: A betegjogok oldaláról (hisz ilyen is van): Mivel a beteg az általános "altatásos" érzéstelenítésbe egyezett bele, gondolom később aláírattak vele papírt a helyi érzéstelenítésről. Remélem ez nem maradt ki,de úgy tudom, hogy elviekben nem is maradhatott volna ki.

Visegrádi 2010.12.12. 22:16:24

P.S. Bár off, de örülök az irodalmi kitérőnek:)

nicknémber (törölt) 2010.12.12. 22:19:58

"Az ötödik után elzsibbadt ugyan a karom,de a könyököm ami be volt gyulladva nem!" Azt már az orvosi előkészítős diákok is vágják, hogy a gyulladt terület nem reagál az érzéstelenítésre. Miféle Isten barma volt az, amelyik ennek ellenére 5 adag érzéstelenítőt beléd nyomott?! Örülhetsz neki, hogy nem lett "komolyabb" bajod a túladagolástól.

Nevem Earl 2010.12.12. 22:28:03

Utoljára a girl-power korszakban láttam minden mondat végén felkiáltójelet. :) A Spájz Görlz beszélt így...

Leroi 2010.12.12. 22:42:29

@Nevem Earl:
Nem is csoda...
A felkiáltójel, mint fallikus szimbólum!:)))

bakela 2010.12.12. 23:12:25

Emmegmá megin mijasas?

A rémálom monnyuk oké, -Anasztázia koromban magam is előszeretettel alkalmaztam a hasonló kunstcsaftoknál a naggyon lájtos premed után a ketamin narkózist, bő relaxánssal. Asszem egyiknek sem kell ma sem sokáig magyarázni, mi is aza flessbekk.

„én az altatást jelöltem meg” Hát jelöljük meg Vágó Úr! Meg felezzünk, esetleg telefonos segíccség?? Ezeknek a betegeknek tanáták ki az ún „magyarba” műtétet.

Az anamnézésről is van elképzelésem: Addig nintendózom a hasikámon a könyökömre támaszkodva 24/7/12, amik a közben kialakult könyöktály!i nyáktömlő gyulladás el is kezd gennyedni. Asztán folytatom, mintha mi sem történt volna- el is rohad rendesen, ami lapszerűen szét is szalad.

Namost: a kezet ellátó nyaki + asszemnémi felső háti gerincvelőből összeszedődő majd kisujjnyi vastag ideg, a tüdőcsúcs felett áthajolva-, és a hónalj felé tartva- igaz hogy 3 fő kötegbe rendeződik, de:
a tüdőcsúcs felett má egy erős, zárt közös kötőszövetes hüvelyben halad. /Ilyen egy rosszul sikeredett körmondat/
Esztet a zárt „csövet” a Zanasztázia Romanova a hónalj felől /könnyen/, vagy a kulcsont és a fejbliccelő izom találkozásától 1 X 1,5 cm-re, a nyakon Mengele típusú tűvel szokja felkeresni.
„nyaki érzéstelenítés mellett döntött ami igen kellemetlen sőt fájdalmas dolog”
Ha a csőben vagyok, akkor a mekfelelő mennyiségű helyi érzéstelenítő, v azok keveréke minden rosthoz eljut. Itt 2 kolléga segítségét szokjuk igénybevenni, ugymint:
dr. Vártok Józsi és
dr. Diffúzió Lalyos. Nélkülük nem műxik a dolog.
Mivel a nehezebb, a könyöktől távolabbi szúrási pont választatott, vszinű, hogy a gyulladás kiterjedt volt, avagy a nyirokerekben kúszott felfelé.

Megmég, ezeka zidegek mindenféle különböző egyedi rostokbból állnak. Attól függően, hogy van-e myelin hüvelyük /kék, fekete, sárga-zöld PVC szigetelés a vasalózsinórba/, meg az milyen vastag, a zanatómusok a zösszes latin, meg görög betű különböző konbinációjával nevezték el őket/azokat. Ezek MINDEGYIKE másképpen reagál /főleg időben/ a helyi érzéstelenítőkre,
Ezé vanik, hogy a zemberek teljes fájdalommentesség mellett is érezhetnek nyomást, vongálást, sőt, még némi mozgatóképesség is maradhat. Ilyenkor a Strasbourgból ideiglenesen hazánkban állomásozó polgártársaink üvölteni szoknak.

Az axilláris, és a supraclaviculáris idegblokádnál egyébként a Zanasztázia elég nagy volumenű 25-40 ml oldatot szok használni, ami elég közel van az adott szerek ecceri maximális dózisához. Na ebból 5 lövés az 1-2 deci!!! Aki esztet beadja, azzal a Zábrahám/ádám doktor foglalkozik a Kálmánolgáknál a kereskedelmi téébéékben, aki kapja, annak meg köszönik a veséit a Transzplant. Klinikán. „A zötödik után elzsibbadt ugyan a karom”

A nyakon biz meg lehet döfni a tüdőcsúcsot, akár 1-2 cm mélyen is. Ez azonnal kiderűl, meramikor a Zanasztázia visszaszívja a fecskendőt, az bugyborékol. Ekkor tű kihúz, leucoplast ráragaszt, tüdő mekkhallgat /többx/, hónapreggel kontroll mellkasrözgöny, oszt jónapot, mekkgyógyult.
Kivéve: néha akár öklömnyi emphysaemás bullák /hólyagok- asszem veleszületettek/ lehetnek arra,
vagy TÚLNYOMÁSOS lélegeztetés. Na ekkor szívás! /ált 1-2 nap/

Kedvenc anaesthesiologus bon mon-om:
„Nem fáj az kedveském, csak úgy érzi”

Ja, Bristolba keresnek anesztest havi 8000 fonté'! Volt kollégáim közül most is >10-en odaát dolgoznak. Szerintem soha se hallják: Do we mark it Mr. Cutter?
Jé, most jövök rá, hogy ez nem is magyeri sztori, hanem az Emirátusokból írt a posztoló:
„a műtőbe ott volt legalább hat műtős”

Ha nem lennák álmos, mosmég mesélnék Nektek a taknyos altatott betegekről, de mékse.
Jelöljük meg!

bakela 2010.12.12. 23:13:33

@bakela:
Na, míg ihlettem a kukacWerem mekkelőzött!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.12.12. 23:21:50

@werem: a 6. pontra:
Remélem a megértés kölcsönös, "péntek délután gyártott autót venni megint más dolog".
Évtizedek óta küzd az ipar azért, hogy a péntek délutáni és hétfô délelôtti termékek ne legyenek gyakrabban hibásak, mint a többi napokon készültek. Már azon termékeknél, ahol a humánerô minôségi tényezô. Mára alapvetô, hogy jól szervezô vezetés minimálisra csökkenti ezt a problémát.

bakela 2010.12.12. 23:22:28

@nicknémber:
Figyejjé nikkelribi:
a könyök meg a nyak 3 méterre van egymástól. A helyben, a beszűremítéses érzéstelenítés nem műxik a gyulladásban. Vszinű agyilag nem tudod követni: gyulladás- savanyú anyagcseretermékek felhalmozódása- pH le- bázisos local anaestheticumok ionos disszociációja- így nem oldódik a zidegek zsírjában- nemhat.
Itt vszont vezetéses érzéstelenítésről van szó:
Csak Neked:
Ha konnektorba hugyozol- meg fox lepődni,- tehát konnektorba hugyozni nem okos. De ha nyócméterre a kettősen szigetelt kábelre csurgacc- a meklepi elmarad. Érted?

Eliot Rosewater 2010.12.13. 01:19:24

Nem sok kicsit az az egy kijelentő mondat? Én bízom benne, hogy át lehetne alakítani felkiáltóvá azt is.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.13. 05:43:46

@bakela: jelöljük meg, Vágó úr:DDDDD

midnight coder 2010.12.13. 07:32:49

@werem:
1. Ha valamit valami miatt akkor és ott nem tudok megcsinálni, nem csinálom meg. Ha én találok egy hibát a számítógépeden akkor felmérem hogy meg tudom-e csinálni úgy hogy neked is jó legyen. Ha nem tudom, akkor megmondom hogy ez most így nem megy, és megkérdezem akarod-e hogy újfaformázzam a winchestert vagy beküldjük a Kürt-höz. De nem fogok nekiállni leformázni a winchesteredet és kitörölni a gépeden lévő összes adatot ha nem akarod.

2. A magyar átlagpolgár a jövedelméhez képest befizet annyit az egészségügybe hogy joggal várná el hogy akár hálapénz nélkül is fényesre nyalják a dokik a seggét. Ehhez képest úgy van kezelve mint ha koldulni jönne - tisztelet a kivételnek. Ok, az orvosok jóval kevesebbet keresnek itt mint kinn - de ezzel mindenki így van aki ebben az országban dolgozik.

mindgap 2010.12.13. 08:16:03

@bakela: te vagy az az okádék egészségügyi hulladék akinek valóban szól a blog.

és igyál kevesebbet, vszleg nem voltál szomjas amikor ezeket írtad.

követheted kollégáid, nekünk is jobb lesz, neked is épülésedre szolgálhat, hogy is kellene ezt emberségesebben.

Leroi 2010.12.13. 08:26:59

@mindgap:
Bakela remek anesztes, annyi a tapasztalata, mint az itt hozzászólóknak összesen (beleértve engem is) megszorozva öttel...
Kérnénk nem ekézni, hanem tanulni Tőle...

2010.12.13. 08:51:24

@sárga nyúl: @tbjárulékfizető: @IoSonoGerardo: Jó reggelt! Hoppá, hogy elsiklottam itt tegnap a fő-fő kutatási témám fölött! Az alkoholfogyasztás mellőzése CV rizikófaktor. A tanulmányok azt mutatják, hogy 22-32g alkohol/nap szignifikánsan csökkent egy sor kockázatot, az alkohol típusától függően akár a daganatos megbetegedések kockázatát is. A francia paradoxon jelenségét egy Samuel Black ír orvos jegyezte le, 1819-ben. Sokáig magát az alkoholfogyasztást vizsgálták, később azonban egy 1939-ben Takaoka, egy japán kutató által felfedezett anyagot, a transz-rezveratrolt kimutatták a vörösborból is a bordeaux-i egyetemen Serge Renauld vezetésével. Innentől kezdve a rezveratrolt hozzákapcsolták a francia paradoxonhoz. Aztán 1997-ben Jang kimutatta a rezveratrol antikarcinogén hatását, onnantól kezdve szinte exponenciálisan lendül fel a témában a cikkek száma.

Hogy megéri-e vörösbort inni? Mindenképp :-) Pláne Magyarországon, ui. a második legtöbb rezveratrolt a világon itt találták egy vörösborban, konkrétan a 2002-es Polgár Merlot-ban (14.32mg/l). A 2002-es vörösborokban amúgy is több van, ezért ha egy nővel megyünk étterembe, ezt mindenképpen említsük meg, amikor a bort kérjük ki :-D

IoSonoGerardo, 22-32g alkoholba belefér azért 2 deci is. ;)

Egyébként érdemes bízni a dologban, mert többek között Füreden, az állami szívkórházban a trombocita-aggregálódás gátló hatását is kimutatták a vörösbor-extraktnak. Én speciel most azon dolgozom, hogy a biológiai hozzáférhetőségét stabilizáljam humán kísérletekben. :-) Ezért megyek jövőre Barcelonába.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.12.13. 10:04:01

@werem: Az iparban buta tárgyakat alakítunk buta tárgyakká, és nem engedjük meg, hogy a nap és napszak befolyásolja a munka minôségét.
Értem, hogy a túlterheltség és pénztelenség miatt az egészségügyben nem lehet észszerûen szervezni, de elfogadni, hogy ez normális, nem szabadna.

sárga nyúl 2010.12.13. 11:19:20

@bakela: Ezeket a finom válaszaidat annyira szeretem. :DDDD

sárga nyúl 2010.12.13. 11:21:30

@ReignOfdark: Mit ki nem talál az ember, hogy igazolja az alkoholizmusát. :D Barcelona a legjobb, csak ügyesen. :)

Dr.laikus PhD 2010.12.13. 11:38:49

@werem:

Nem ipari szemléletről beszél, hanem szervezésről.
Nem azonos a kettő.
Bizony szervezetlen a magyar egészségügy.
56 órát bent tölteni meg felér egy gyilkossággal.
Orvost is beteget is gyilkol.
36 óráról már hallottam, láttam is - igyekeztek is nem felébreszteni, megoldani helyette a feladatot a nővérek.
56 óra nekem nagyon sok, legendának tűnik.

Itt egy blog, hogy mire gondolok:
kaizen.freeblog.hu/categories/Lean_egeszsegugy/

Érdemes végig olvasni.

tbjárulékfizető 2010.12.13. 12:14:57

@ReignOfdark: szép jó napot
De ha nővel mész étterembe, biztosan okos dolog az a rezveratlor dolog?
Bariqolt,( barikolt?) meg erdei gyümölcsök illata , meg mély, bordóba játszó színek. Ezt még megértjük. Az előző ijesztő is lehet:)
A Merlot nem szeretem, túl édes, más nőknek biztosan bejön?
csakhogy dicsekedjek: Szeremley személyesen küldött nekem somlói juhfarkot a pincéjéből( ez fehér) a férjemen keresztül.

Leroi 2010.12.13. 13:29:21

@ReignOfdark:
Erről a rezveratrolról az ehavi National Geographic-ban van egy kimerítő cikk...

2010.12.13. 14:22:49

@sárga nyúl: Ez érdekes, mióta minden nap iszom 2 deci bort, gyakorlatilag nem akarok alkoholizálni, még a bulikon sem. :-/
Voltál már Barcelonában? :-) Milyen?

@tbjárulékfizető: Én olyan nőkkel megyek étterembe, akiknél bejön az, ha brillírozhatok :-) Az a típus, akit nem szoktak étterembe vinni, annak majdnem tökmindegy mit mondasz, a helyzet varázsa fog hatni. Aki meg... na mindegy, általában véve egy csóró egyetemista csak olyan nővel menjen étterembe, aki már minden szavára figyel :-)) Azért a pénzért nekem meg kell dolgozni, nem apci-anyci utalgatja a forró deákigazolványokat. :-P

A Somló meg egy nagyon szép hegy, a Szeremley borokért meg irigyellek :-) Egyszer személyesen is elmehetnél arra ha még nem voltál, nekem az egyik exem apjának van ott szőlője a déli oldalon. Rengeteget voltam ott egy időben.

@Leroi: Hú. A neten is rengeteg van. Sajnos azonban ezek az összefoglalók kihagynak egy sor jó és rossz tapasztalatot. Például még sohasem láttam leírva, hogy rezveratrol tilos adni hepatitis C-s betegeknek. Belinkelnéd esetleg ezt az összefoglalót?

tbjárulékfizető 2010.12.13. 14:29:52

@ReignOfdark: Az ország majdnem minden táján laktam, Zalát, Veszprémet különösen jól ismerem.
Nem a helyes megjegyzést tetted. Az úgy szólt volna: mit keresett ott apa nélküled?

Leroi 2010.12.13. 14:30:29

@ReignOfdark:
Én a papír-folyóiratban olvastam, de az online-változatot is megkeresem Neked...:)
Warte nur ein bisschen, bitte...:)

2010.12.13. 14:51:18

@tbjárulékfizető: Minden tisztességes férfiembernek eljön az a pont, amikor a túlcsorduló szeretete ellenére férfitársaságra van szüksége. Pozitív esetben ezt borkóstolókon - pl. mint az ex édesapja -, vagy a kertben - mint az én édesapám -, vagy horgászás, kirándulás közben találja meg. Rossz esetben a kocsmában. Ilyenkor jó, ha nem vagy ott :-)

@Leroi: Köszönöm, este reflektálok rá, most megyek tanulni. Dánke Dir :-)

Leroi 2010.12.13. 14:57:53

@ReignOfdark:
Schade, nem találom a NG online-on a cikket.:(
Szerintem üzleti fogás, hogy kikényszerítsék a folyóirat megvásárlását.Elolvasom még és a lényeget közlöm!
Jó tanulást, bis bald...:)

sárga nyúl 2010.12.13. 16:04:39

@ReignOfdark: Nem lehet unatkozni. Mindenre van lehetőség. Munka után leugrani a beachre, hétvégén kirándulni a gyönyörű környékre, a közlekedéshez az infrastruktúra kifogástalan. Na és Gaudí... A kedvencem a Güell park!!!!!!!! A Miro múzeum a Montjuic-en... Az állatkert is szuper, elektromos kisautót is lehet bérelni! Na és partik rogyásig éjszaka. :D Ja, és mindenki mosolyog. :) A világ egyik legjobb helye.

sárga nyúl 2010.12.13. 16:09:11

@Leroi: Tényleg aljasság, már én is kerestem rajta cikkeket, és sose találok meg semmit. Lehet, hogy csak jól elrejtik. De újabban 3D képeket is közölnek az újságban, azt elég nehéz lenne a képernyőn nézni, úgyhogy érdemes megvenni. Meg valahogy más a papíralapú folyóiratok és könyvek hangulata, mintha a neten olvassa az ember. Csak nagy helyet foglal. :(

Leroi 2010.12.13. 18:16:46

@sárga nyúl:
Kedvet adtál Catalunyához...:)
Még nem jártam Spanyolhonban, bár a derék katalánok eléggé görbén néznének rám, ha lespanyoloznám őket...
Az új NG-ban (lám, ebben minden benne van?) épp Gaudí Sagrada Famiglia-járól esik szó, megvan kihajthatós képen a vázlata, a tornyok neve, az építési terve, végső kinézete (a mostani nagyságánál kétszer magasabb lesz!), amely 2026.-ban ölt testet majd...

Leroi 2010.12.13. 18:18:19

@sárga nyúl:
Egy Barcelonáról szóló útikönyvem fedelén épp a Güell park látható, a legendás, mozaikkal kirakott színes gyíkkal...:)

Leroi 2010.12.13. 18:21:37

/most látom, hogy a "család"-ot olaszosan írtam le, bocs...:), azt hiszem, spanyolul is és katalánul is "família" a helyes írásmód.../

sárga nyúl 2010.12.13. 18:42:25

@Leroi: Láttam, eszméletlen. Mondtam is a férjemnek, hogy jövő nyáron ránézünk a melósokra, nehogy elkanászodjanak felügyelet nélkül... :D
Az a gyík nagyon jó, de ott a parkban más érdekességek is vannak, pl a "plafonba" ágyazott polip, vagy a mozaikos padsor külső oldaláról figyelő kutyák (farkasok?).
Egy hibája azért van a helynek: nehéz nem tengeri herkentyűt enni, én meg azt nem eszem. Egyszer egy étteremben csak katalán nyelvű étlap volt, megkérdeztem az egyik szót, hogy az mi? Erre a pincérlány kihozott tálon egy hatalmas élő rákot, és az orrom alá emelte. Akkorát ugrottam..! :DDDDDD

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.12.13. 18:57:07

@werem: Ha 56 órát bent tölt egy orvos, az a rossz szervezés jele, nem valami normális dolog. Nem az a hibás, aki pénteken délután háromkor esik be mûtétre, hanem az, aki olyan szervezetet hoz létre, amiben pénteken délután háromkor nem azonos a szolgáltatás (emberek hangulata, képessége, minôsége, munkavégzése, stb), mint szerda délben.

Nem támadtalak, csupán erre akartam felhívni a figyelmet. Nem azzal van a baj, hogy valaki rosszkor megy. Az a baj, hogy mehet rosszkor.

Az ipari szemlélet nem azt jelenti, hogy futószalagon jön le minden (hadd ne untassalak az ipari termelés millió formájával), hanem azt, hogy a bejövô anyagon elvégzett munka bizonyos határértéken belül azonos minôségû. Nem azonos elvégzett munka, hanem a bejövô anyagtól, annak minôségétôl, illetve más környezeti változóktól függôen eltérô munka.

Amit Dr.laikus PhD linkelt, az lenne a szervezés csúcsa. Van a mostani és aközött is átmenet, ami mindenkinek jobb lenne.

tódór piroska 2010.12.13. 19:02:24

@ReignOfdark:
Tavaly voltam családdal Barcelonában, valóban a világ egyik legjobb helye, pedig sok helyütt jártam.

Ramblas, Gaudi...
Látni és...
A sagrada famigliakicsit csalódásvolt, a Gaudi általépített (tó közeli) homlokzat fantasztikus,de a többi gyenge utánérzés. Nem vasbetonból, modern technológiával kellene befejezni (szerintem)

sárga nyúl 2010.12.13. 19:35:28

@tódór piroska: Jó lesz az... Nekem sem az volt a kedvencem, de a NG cikk felhívja a figyelmet a részletekre, és így sokkal érthetőbb a koncepció.

tódór piroska 2010.12.13. 20:28:18

@apolka11:
Ajaj, csak nem a Kálmán?
Polcz Alaine 1976-ban, amikor gyermekgyógyászatot halllgattam, a II Gyermek klinikán dolgozott, leukémiás kisgyerekekkel, haldoklókkal (és szüleikkel) foglalkozott. A klinikai gyakorlatunk kapcsán minket is tanított , nemcsak pszichológiára, de emberségre, életszemléletre, bölcsességre is. A gyógyíthatatlan gyerekekkel nagy szeretettel foglalkozott, igyekezett megkönnyíteni számukra nehéz útjukat. Később egy megrendítő könyvben számolt be tapasztalatairól. Megkönnyeztem.

Ugye, jól vagy? /csak mert hallgatsz ma/

apolka11 2010.12.13. 20:44:21

@tódór piroska: Nem, nem:) A lyukasórában az Mészöly Dezső,ő költő, meg főleg műfordító.

Igen, tudom, hogy Polcz Alaine ilyen dolgokkal foglalkozott, irtózatosan nagy lelkiereje lehetett, bár nekik sosem volt gyermekük, a 2. vh.-ban megerőszakolták, valószínű ez is közrejátszott, erről is ír az Asszony a fronton c. regényben.
Szép nő is volt, igaz? (mert én csak fotón láttam)

Jól vagyok, olyan kedves, hogy kérdezed, nem születik meg idén a kicsi, érzem...a lányom is betöltött 41. után jött:)
Csak ő lázas ma, így kevesebbet jártam erre.

tódór piroska 2010.12.13. 22:12:53

@apolka11:

Szép volt, sugárzóan szép. Nemcsak külsőleg. És valóban nagy lelkierő volt benne, és minél többet foglalkozott a halállal,annál jobban hitt az életben. Nekem Ő az egyik példaképem.
"Az élet nem a halállal végződik – vallja Polcz Alaine. A pszichológusnő több mint ötven éve foglalkozik haldokló gyerekekkel és felnőttekkel, az utolsó napjaikat, óráikat próbálja
könnyebbé tenni.

Thanatológiai munkássága nyomán az utolsó percek tanújának is nevezik. Polcz Alaine számtalan haláleset tapasztalása után állítja: az élet nem a halállal végződik. Az a valami, amit
halálnak nevezünk, átlépés egy másik minőségű és formájú életbe, egy materiális, fizikai létből egy szellemibe. Csakhogy az utolsó órák és percek nagyon fontosak. Eldönthetik,
meghatározhatják az örök élet helyét és minőségét. – nyilatkozta."

apolka11 2010.12.13. 22:27:53

@tódór piroska: Te sokkal jobban ismered az ilyen irányú munkásságát, mint én. Az a helyzet, hogy egyelőre nem tudok a halál kérdésével foglalkozni, és most, hogy kisgyerekem van, illetve hamarosan kisgyerekeim, még nehezebb az ő témájával szembenézni.
Volt már kezemben többször is erről szóló írása, könyve, de nem mertem ebbe a szakadékba még belenézni...tán majd ha bölcsebb leszek.

Egyébként Mészöly mellett sem volt könnyű élete, a férje ugynis kifejezetten jóképű férfi volt (talán lehet mondani, hogy a legszebb magyar író), és hát nem is igen tudott ellenállni a nőknek. Ezt ugyan nem verték nagydobra, de azért P. A. önéletrajzi írásaiból kiderül.

Jó éjt neked!

tódór piroska 2010.12.14. 21:29:45

@apolka11:
Teljesen igazad van, Neked most nem ilyesmivel kell foglalkoznod, hanem sokat pihenni, játszani a kislányoddal, mesét olvasni neki (ő, gondolom, még nem tud, de akkor is igénylik az anyuka meséit, amikor már megtanulnak olvasni), és készülni a fiú érkezésére...

timcso30 2010.12.20. 11:49:15

Nem az altatás miatt kaptam a PTX-et,hanem a plexus szúrások miatt.Amúgy egy kis nátháról volt szó,ami már másnap nem is okozott tünetet.A műtétet nem lehetett elhalasztani mivel antibiotikus kúra mellett is duplájára dagadt a könyök,és már terjedt a lob a csukló felé.A kirschner drótok behatolási kapuja gyulladt be.
Elnézést kérek a sok felkiáltó jelért,nem direkt volt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása