Hálánkat 250 000ft felett tudjuk kifejezni

2010.09.23. 06:00

2007 áprilisban Édesanyámról kiderült a Szent László kórházban, hogy Epehólyag daganatban szenved.Ott az orvos kíméletlenül, minden emberség nélkül a szemünkbe vágta, hogy vagy műtét és nyerünk 3 hónapot max, vagy nem műtik, és 2 hét,de biztosított minket róla, hogy az általa korábban az epecsőbe beültetett cső, mely megnyitotta az epeutat segíteni fog addig is.

 

 

Egyértelműen a műtétet választottuk, hisz reménykedtünk és nem akartunk beletörődni az elkerülhetetlenbe. Kb. egy hétig hülyített minket, hogy egy nagyon jó orvos a barátja, beszél vele és akkor hamarabb műtik, de persze ennek ára lesz, nem mintha addig nem kapott volna eleget, holott nem tett semmit.

Eltelt az egy hét, majd közölte,hogy hát bocsi ,de menjünk át az ambuláns rendelésére a profnak és meglátjuk mi lesz.El akarta hitetni, hogy az ő révén kerülünk majd első helyre, holott a daganatos betegeket előre veszik, és a súlyosságtól függően már másnap műtik.


Elmentünk a rendelésre, talán másodikként jutottunk be, majd miután megnézte a doki Anyum leleteit, közölte hogy talán már másnap megműti, de nem tudja hogy lesz ideje...Érdekes, amint meglátta a fehér borítékot egyből közölte, hogy "jó! akkor már holnap műtöm!!!"


Másnap már reggel megműtötte, ott ültem a váróteremben, hisz nem tudtam mire számíthatok. Közölte a nővérke,hogy menjek, végeztek,már az intenzíven van.Bementem,kérdeztem az épp ügyelő orvost ,hogy hogy sikerült, mi a helyzet, majd közölte, hogy sikeresen el tudták távolítani a daganat 100%át, sőt! még többet is, nehogy továbbterjedjen.


Megnyugodtunk, hisz ez volt az,amit hallani szerettünk volna.
Két hét lábadozás után kiengedték a kórházból, két epe-elvezető csövet bent hagytak, míg átveszi a mája az epehólyag szerepét.Ekkor derült ki,hogy a korábban a Szt. Lászlóban berakott cső, csak nagyobb kárt csinált a helytelen behelyezés miatt...


Az első kontroll alkalmával felírt a prof kemót- anyumnak azt mondta a leggyengébbet, holott a legerősebbet kapta. Szerencsések voltunk, Anyukám erős nő volt, sose úgy fogta fel a betegségét, mint halálos kórt, hanem küzdött ellene minden erejével,és hitt abban ,hogy meggyógyul.


Elértünk a 4. kemóig, majd elkezdett felfújódni a hasa. Kb. két nap után mentünk vissza a profhoz - aki Európa hírű szaktekintékly, persze a műtét után szép kis borítokot tett zsebre, miután a nővérkék közölték még műtét előtt, hogy a hálánkat 250 000ft felett tudjuk csak kifejezni- és mondta neki Anyu,hogy feszít a hasa és nem jó a közérzete.


A prof közölte,anélkül hogy egy pillantást vetett volna rá, hogy ez csak a kemó, és őt különben sem érdekli.Kérdezte Édesanyám, hogy a csövek mennyi ideig lesznek még benne, mire az orvos egy szó nélkül kirántotta belőle őket,majd felháborodva közölte hogy őt nem érdekli,nem az ő májműködése fog leállni.Ő csak kérdezte,hogy mikor, nem kérte hogy azonnal szedje ki. Teltek múltak a napok, csak tovább fújódott, a kemó miatt kb 45 kilóra fogyott nőnek akkora hasa volt, mintha ikrekkel járna a 9.ik hónapban.


Nem bírta tovább, kihívta a háziorvost, aki egyből visszautalt minket a kórházba, hogy lecsapolják.Ott egy fiatal dokihoz kerültünk, talán még elsőéves sem volt, aki megközelítőleg 3 hétig szenvedtette, próbálkozott gyógyszerekkel, amit ugye a májműtét miatt nem lett volna szabad, hisz a májunkat minden gyógyszer károsítja, az övet meg pláne.


A szemes és injekció formájában beadott vízhajtók gyönyörűen levitték neki a vizet, az izmaiból, bőréből,stb, mindenhonnan,csak a hasáról nem,ahonnan kellett volna.Miután minden gyógyszert kipróbált rajta félrehívott bennünket, és közölte hogy vigyük haza, max még 2 hetet élhet.


Mi,akik nem vagyunk orvosok, mondtuk neki,hogy mit szólna ha hazajönne, de ő ragaszkodott hozzá, hogy megadja magának még az utolsó esélyt, hogy átkerüljön a Margit kórház belgyógyászatára, hátha ott segíteni tudnak rajta. Ez természetes, a helyében én sem jöttem volna haza.


Átmentünk a Margit kórházba, majd mikor az orvos ott meglátta szörnyülködött, hogy hogy nem voltak képesek ezt korábban lecsapolni és értetlenül állt,mikor mondtuk,hogy eddig gyógyszerekkel próbálkoztak. Addigra a hasa még nagyobbra nőtt, viszont már csont meg a bőr volt.


Első csapolásra 9 liter vizet szívtak le neki, majd közölte a doki, hogy attól függően hogy jön vissza két nap múlva is megteszik ugyan ezt.Édesapám egyből adta volna neki oda a borítékot, majd erre, ilyet még sosem tapasztaltam, kért bennünket,hogyha ezt komolyan gondoljuk ad egy csekket, fizessük be arra a pénzt, nagyobb szüksége van a kórháznak rá.hisz tudnak gyógyszereket venni belőle ill. hozzájárulhatunk új berendezések megvásárlásához.Még aznap befizettük. Ez egy pénteki nap volt,majd hétfőn áttették a kórház onkológiájára.

Aznap még egyszer megcsapolták,ekkor még 5 liter vizet szedtek le...A főorvos asszony nagyon kedves volt, meg is kapta érte a borítékot.Eljött a kedd, apum megint kifejezte a háláját, a doktornő csak mosolygott. Szerdán bementünk, látjuk Édesanyám alszik, jó mélyen:Apum még örült is, hisz eddig még nem tudta kipihenni magát máshol, csak otthon.


Gyanús volt, de hagytuk aludni. Egyből óra elteltével elkezdtük ébresztgetni, nem reagált, próbálta apum, semmi, nagymamám,semmi,én, nekem kinyitotta a szemét,de a tekintete üres volt. Bejött a nővér akitől kérdeztük,hogy altatót kapott, vagy mi történt?Ő közölte, hogy ébresztgessük csak, mert nem fog éjszaka aludni, ők meg nem akarják szórakoztatni.


Mondjuk rendben, próbálkozunk akkor. Sokadik próbálkozásra sem ébredt fel.Ekkor betipegett egy valóban nővérke, aki értetlenül nézett ránk, és kérdezte: "maguknak nem szólt a doktornő?", mondtuk nem de akkor mondja meg mi van. Elmondta,hogy ez májkóma, és már nem fog felébredni, ha mégis akkor károsodott az agya- ez sajnos ezzel jár. Köszönjünk el, még mindent ért, mindent hall, mindent érez.


Könnyű ezt kívülállóként mondani: köszönj el anyudtól ,nem tudni meddig fog ez tartani, lehet már ma elmegy, lehet hetek, lehet hónapok. 20 évesen ekkora traumával egyáltalán nem könnyű szembenézni.Amíg apu beszélt hozzá megkerestem a doktornőt, aki mosolyogva közölte, hogy ő erre számított. Igen?akkor miért fogadta el a borítékot?Ennyi lelkiismerete sincs? Elköszöntünk tőle, hazajöttünk, éppen leültünk,mikor csörgött a telefon. egy idős férfi közölte, hogy elment anyu. Másnap bementünk elintézni amit ilyenkor el kell, bementünk a doktornőhöz is aki nevetve részvételt, és azt mondta hogy ő 3 hónapnál tovább élő ilyen daganatost még nem látott.
 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncut 2010.09.23. 07:47:55

Nagyon szomorú történet, sajnálom.

Nehéz elsőként véleményt írni. Többször is elolvastam a történetet, gondolkoztam rajta, és így kívülállóként biztosan másként élem meg, mint a posztoló. Vegyük csak sorra, mi történt. A kezelőorvos közli a diagnózist (lehet, hogy nem a megfelelő módon), a hozzátartozókat minden bizonnyal sokkolja hír, és belekapaszkodnak az utolsó szalmaszálba, amivel a beteg legfeljebb csak heteket nyerhet, de néhány orvos még jól járhat közben. Gyomor kell ahhoz, hogy egy nyilvánvalóan menthetetlen beteget tortúrák sorozatának vessenek alá, de ugye van az a pénz, amitől elhitethetik, van értelme. És nem számít az, hogy ilyet esetleg sosem mondtak, de a műtét elvégzése, a zsebre rakott pénzek mégis erre utalnak.
Viszont minden tiszteletem azé az orvosé, aki enyhíteni akarta fájdalmat, és a neki szánt összeget az alapítvány számára fizettette be.

janosbacsi 2010.09.23. 09:07:53

Mérhetetlenül felháborító és elszomorító egy történet. Orvos neve?

Valahol el kell kezdeni a gyomlálást, mert ezek a gátlástalan szemétládák azt hiszik a mutyiháló mögé bújva bármit megúszhatnak.

Érdemes lenne angolra is lefordítani ezeket a blogbejegyzéseket, hadd lássák külföldön milyen szép kis pocsolya a miénk.

Borcsika 2010.09.23. 09:16:57

Szegénykém, ez borzasztó.
Én tuti behúztam volna mindegyiknek, aki elfogadta a pénzt, de leginkább ennek a doktornőnek. Hogy lehet valaki ennyire tapintatlan.
Ezt sem értem, hogy miért ilyen az orvosk többsége. Vannak kivételek, például a barátnőm is, aki pumpolhatná a betegeit tüdőgyógyászként, de nem teszi meg, mint ahogy a férje sem, ezért laknak egy panelház 2. emeletén, 2 gyerekkel, és a Budai hegyekben, ahol a kollegáik többsége él.
Nagyon sajnálom a posztolót, és az egész családot.

Borcsika 2010.09.23. 09:18:29

az utolsó előtti mondat vége helyesen: és NEM a Budai hegyekben, ahol a kollegáik többsége

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.23. 09:21:59

hat ti szarjatok a penzt, en tuti nem adnak egy vasat se nekik , az a kotelesseguk hogy segitsenek erre eskudtek fol, ha latnam hogy a penzt varja ott utnem agyon

borso 2010.09.23. 09:27:12

kíváncsi lennék ha az ilyen esetek után a pénzt elfogadó orvosokat mindenki kivétel nélkül feljelentené, de nem csak a kórháznál 8ott úgyis elsikálják) hanem az összes létező szervnél. tendenciózusan meg kellene tenni mindenkinek, hogy végre méltó munkát adjunk az apehnak például...

phoenix102 2010.09.23. 09:27:40

Tragikus történet, a ráknál (főleg az epe és hasnyálmirigy) nem sok ocsmányabb betegség létezik.

A posztoló megismerte az egészségügy legsötétebb bugyrait. Néhány magyarázat a hosszú poszthoz. Az első sebész közölte korrektül a reális túlélési időt, bizonyos daganat típusoknál (pl. ez) viszonylag pontosan meg lehet adni a maximális túlélést (statisztikák szerint minimális a szórás). És sajnos igaza lett. Az, hogy szemtől szembe, dirketben közölte, hogy mi várható, az szerintem korrekt eljárás volt, sokat sajnos nem lehet szépíteni a dolgon. Persze itt jöhetnek a kommentek, hogy hogyan közlünk rossz hírt stbstbstb, de saját tapasztalat szerint, ha nem közlöm a dolgot egyértelműen és előadom, hogy még lehet esélye a túlélésre stb, az sokkal rosszabb, a hozzátartozókban hamis reményt kelt és ez rosszabb, mint a nyers tények közlése. Meg néha csak ezt értik meg. Másrészt, hogy ki hogy él meg egy ilyen helyzetet, az nagyon eltérő lehet, ők így élték meg, ahogy a posztban szerepel. Így legalább tudják mire számíthatnak. Az, hogy a sebészek jó része csak borítékkal motiválható, tragikus, de elég gyakori jelenség. Ezen nincs mit magyarázni. Ha a műtét után ad valamit a beteg hálája jeléül, az ok. Előtte kikövetelni szvsz bűncslekmény. Az más kérdés, hogy a beteg egyes esetekben úgy érzi, hogy adnia kell, mert különben nem megy a dolog, pedig menne (ez sem ritka, és a posztból nehéz leszűrni, hogy tényleg szükség volt rá, vagy anélkül is ment volna). Az, hogy egy sebész mint mond egy másik kolléga műtétjének eredményére nem mindig vehető készpénznek, jelentős szakmai féltékenység is lehet benne (úgyhogy nem tiszta, hogy tényleg rontott-e valamit a "csövek" beültetése, ha egyeltalán ebben a helyzetben lehetett rontani rajta). A csekkes dolog tetszik, ez mondjuk egy kultúrált eljárás. A kemonál nincs erősebb/gyengébb, legfeljebb más a hatásmechanizmus. A felszaporodott folyadék le nem csapolása emberkínzás. Ilyen esetekben mindig felmerül bennem, hogy nem biztos, hogy az kellemesebb egy ilyen betegnek, ha kétszer operálják, meg 4 kemot kap és még kínlódik 3 hónapot. Mert ugye a túlélés 2-3 hónap, és itt nem nagyon lehet reménykedni csodában sajnos.
A jelentős fogyás az a daganat következménye, nem a kezelésé. És a májkóma is.
A mosolyogva részvét nyilvánítás bizarr dolog. Ezt borzasztó nehezen tudom elképzelni, de persze lehet (én is kaptam már ilyet hozzátartozótól, hogy mit vigyorgok, amikor a rokonuk haldoklik, pedig nem is vigyorogtam, ez elég szubjektív dolog).
Az, hogy várható volt a májkóma, egyértelmű. Az hogy nem mondta ezt senki a hozzátartozóknak, hiba. (de itt hozzá kell tenni, hogy én is gyakran mondok rossz híreket hozzátartozóknak, meg hogy mi várható, és alkalmanként amikor negyedszer is mondom, akkor is úgy kérdeznek vissza, minta el sem mondtam volna 3-szor, de ezt én a nagy lelki traumának tudom be.)
Első körben ennyi jutott eszembe a posztról.

ghck 2010.09.23. 09:28:55

Az első orvost kapásból vesztegetésért feljelenteni (amiért pénzt fogadott el, hogy előre kerüljetek a sorban)! A többit műszak után megvárni... Áááááá! Jogszabályi rendezés kell ide! Mondjuk vegyék vissza a szakképesítését az ilyennek! Emberileg NEM ALKALMAS AZ ADOTT HIVATÁS GYAKORLÁSÁRA! Oldjuk ezt meg azzal, hogy erkölcsit kell felmutatniuk, hálapénz-elfogadásért pedig járjon olyan büntetés, ami miatt elveszik az erkölcsijük! Mondjuk letöltendő! A rohadékok!

kubatov_kommunista 2010.09.23. 09:29:56

Hmmm.
Orvos: 250.000 lesz, megfelel?
Páciens: Természetesen, doktor úr. És még félreraktam ennek 4x-esét vérdíjra, ha netán nem a kívánt eredményt kapom. Megfelel?

mojszipupi 2010.09.23. 09:32:05

Nagyon durva. De bízom benne h az ilyenfajta orvosből van kevesebb a szakmában

_tracky 2010.09.23. 09:36:00

Részvétem a posztolónak :(

Sajnos az ilyen orvosokat kellene a becsületes orvosoknak kilökniük maguk közül, mert az ilyenek miatt megy az általánosítás. Gondolom a 250.000 Ft-ot adómentes juttatásnak számít.

Undorító az ilyen ember, és emberileg hulladék.

_tracky 2010.09.23. 09:37:18

@_tracky: A "sajnos" szó törölve.

PointeDuLac (törölt) 2010.09.23. 09:39:29

Miért nem lehet kiírni az ilyen sz*rházi orvosok nevét??ez miért személyiségi jog?egy utolsó szemétládának miért jár személyiségi jog?hadd tudja csak meg mindenki,kik ezek,vagy talán szégyellik felvállalni a munkásságukat??
amúgy én simán visszakértem volna a borítékokat.ha meg nem adja akkor szépen feljelentem.nem a pénzen múlt a néni halála,de ez már a pofátlanság netovábbja volt.

phoenix102 2010.09.23. 09:40:45

@janosbacsi: igen jánosbácsi fordítsuk angolra és mutogassuk külföldön, nagyon jó ötlet. Az agyam megáll komolyan. Nem szerintem ne mutogassuk külföldön, hanem oldjuk meg a saját gondjainkat itthon. Mert attól, hogy külföldön mutogatjuk aszennyesünket, attól még itthon nem lesz jobb.
Itt két csoportnak kell lépnie:

1. egyrészt az állam adjon annyit, hogy a nyugdíj előtt álló 65 éves sebész professzor ne brutto 288-at (közalk. J14 bérk.) 179 nettot keressen a műtőben ledolgozott 40 évével (az asszony kezdő diplomásként keresett ennyit, sima beosztottként), mert ez megalázó a munkakörére és a vele szemben támasztott elvárásokra tekintettel.
2. Ezt követően hozzanak törvényt rá, hogy nem lehet pénzt/borítékot/borravalót elfogadni (de ne csak az egészségügyben, mert sok más helyen is divat a boríték/borravaló)

3. ha az állam megemelte az orvosok bérét, akkor a betegek ne adjanak borítékot, és ha valaki kiköveteli mégis, akkor jelentsék fel

De az első és második pont nélkül a harmadik nem megy.

meronem 2010.09.23. 09:49:17

"A prof közölte [...] és őt különben sem érdekli. [...] majd felháborodva közölte hogy őt nem érdekli,nem az ő májműködése fog leállni."
Már megint egy - legalább félig - kamu cikk. Elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki ilyet mondjon, hálapénz elfogadása ide vagy oda.
A hasi folyadék le nem csapolása még hihető valamennyire.

phoenix102 2010.09.23. 09:49:56

@_tracky: igen, de hogyan, mondja a kezdő sebész, aki még nem annyira borítékozik, mint az idősebbek, hogy professzor úr, legyen szíves takarodni a klinikáról?? Vagy hogyan gondolod. A kezdők, akik még nincsenek ilyen szinten morálisan lecsúszva, közvetlen függő viszonyban állnak a felettük lévő hiénákkal. Még szakvizsgájuk sem lesz, ha kinyitják a szájukat. Ezt már egyszer írtam, a kamara és az etikai bizottságok is ezekkel van tele.

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy az állampolgárok felelőssége a bűnözés visszaszorítása, mert a bűnözők is állampolgárok. Vagy hogy az autósok csináljanak valamit a gyorshajtó társaikkal.

Nem, itt állami döntéshozói szinten kell lépni.
Nem kérnék sokat orvosként, csak azt, hogy a fizetésem érje el a diplomások fizetésének átlagát. Mert azt sem éri el, utána meg lehet törvénykezni, hogy ha valaki borítékot fogad el, jöhet a rendőrség.

cenzorilla 2010.09.23. 09:49:58

Minden kommentelőt kérem, hogy nyugalom!

Lehet háborogni, kondoleálni a posztolónak.
Gorombáskodni és ki mit csinálna és hogyan azt nem.

Keressünk megoldást!

nemezisazis 2010.09.23. 09:52:35

na az ilyenek miatt tartom kevesebbre az orvosokat mint a bkv ellenőröket.

már hallgató korukban is egy két kivétellel mind emberi hulladékok, de ez mindennek a teteje.

10év tanulás valóban ennyire elég? ezért fizetem az adómat, ezért fizetjük az adónkat? hogy évente 2-5milliót költsön az állam egyetlen kontár kiképzésére?

egyébként ha a többi szakmában dolgozó embernek nem jár százezres nagyságrendű borravaló, akkor ezeknek a henteseknek miért is?

goldblum 2010.09.23. 09:52:45

Nagyon sajnálom a családot.
Tanulság másoknak: olyan helyen kell fizetni, ahol adnak érte számlát.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 09:54:39

Ide talán még jobban illik, mint a tegnapi poszthoz.

2009. december 21.

A magyar egészségügy egyre rogyadozóbb épületét a világgazdasági válság vihara megroppantotta. Össze nem omlik, mert betegellátás mindig lesz. Éhenkórisztánban is van. Olyan, amilyen.

Akik gyógyítanak, régóta tudják, a bőrükön érzik, hogy betegellátásunk a rendelkezésre álló forrásokból a jelenlegi módon fenntarthatatlan. Bár mindenki tudja, hogy a király meztelen, de mindkét oldali pártpolitikusaink arról dumálnak, hogy "reformokkal" biztosítható a magas színvonalú betegellátás. Ahelyett, hogy világosan beszélnének.

Számháború

A betegellátás - tetszik, nem tetszik - pénzbe kerül. A jó betegellátás még többe. Ha mindenkinek nyújtani szeretnénk, az rengeteg pénzbe. Pénz meg manapság nemigen akad. A szakmailag jogos igények kielégítésére sehol a világon nincs elég közpénz. Ez nem vigasz, hanem evidencia. Ez az orvosilag lehetséges, de gazdaságilag nem megengedhető dilemmája. Közhely. De a nyilvánvaló következtetést: nincs elegendő pénz arra, hogy mindenki mindig magas színvonalú betegellátásban részesüljön, no ezt egyetlen politikus sem mondja ki. Mert az ellenpárt letámadja. Mert pártja szavazatokat - akár választást is - veszít.

Számháborúzhatunk a hazai egészségügyi ráfordításokról. De - klasszikusunkkal szólva - a tények makacs dolgok. Az Országos Egészségügyi Pénztár betegellátásra és gyógyszertámogatásra együttesen évente ezer-ezerszázmilliárd forintot költ. Közpénzekből lakosonként évente maximum hatszáz dollárt. A fejlett uniós államokban ez három-ötezer dollár. Vásárlóerő-paritáson számolva is a sokszorosa.

Nos, elvtársaim és uraim, ebből nem lehet "mindenkit magas színvonalon" meggyógyítani. Még akkor sem, ha betegellátásunk robotosai nyugat-európai kollégáik jövedelmének ötödéért-tizedéért dolgoznak. Még egy "optimális struktúrájú" betegellátó rendszerben sem. Aki mást mond, az ütődött vagy hazudik.

Két megoldás

A pénzhiány okát nem részletezem. Maradok a kaptafánál. De tény, hogy országunk a felvett hitelei után többet fizet kamattörlesztésre, mint a teljes magyar betegellátásra! A multik még többet szivattyúznak kifele. A bankok profitrátája európai csúcstartó. No meg a korrupció, a feketegazdaság, a nyilvánvaló rablás. De az egészségbiztosítási járulék csökkentése is csökkenti a betegekre jutó pénztömeget.

Mit lehet tenni? Ismét klasszikusunkkal szólva: sto gyéláty?

Két megoldás van. Vagy jelentősen növeljük a betegellátásra szánt közpénzt, vagy csökkentjük a betegellátás szintjét. Lássuk az első, a kívánatos megoldást!

A hazai járulékkulcsok magasak, mindenki csökkentésükről beszél. Az állami adóbevételekből is juthatna több gyógyításra, de államunk kifosztva, nyakig eladósodott. Segíthetne a járulékfizetési fegyelem erősödése is. Mondják évek óta.

Aztán. Jön a varázsszó: a "szerkezetátalakítás". Kell? Kell! A kórházi ágyak számának csökkentése, az alap- és járóbeteg-szakellátás egyidejű megerősítése. De hiszen ahhoz is pénz kell! (A kórházbezárások legfőbb akadálya ma az, hogy önkormányzati tulajdonban vannak. Ideje lenne - az országosan egységes színvonal, az arányos fejlesztés érdekében is - központi kézbe adni őket.) De ne legyenek illúzióink! A szerkezetátalakítás után sem lenne elegendő közpénz a "mindenkinek járó magas színvonalú" betegellátásra. A hatszáz dollár az hatszáz dollár! Nyugat-Euró­pában jó szerkezet mellett költenek többször annyi pénzt. És az sem elég.

Hát akkor? Most mondom a lényeget: korlátozni kell a közpénzekből járó szolgáltatások mértékét. Mennyiségét és minőségét. Ezt kellene a politikának kimondania végre.

Mielőtt "népirtással" vádolnának, kijelentem: a szolidaritáselven alapuló társadalombiztosítás nem adható fel! A kérdés "csak" az: mi a szolidaritás szintje? Mi jut a közpénzekből mindenkinek egyformán? Nem az a kérdés, hogy mi jár, hanem az, hogy mi jut! A biztosítási csomagot meg kell határozni. Szűkíteni kell. Fáradságos szakmai egyeztetés után el kell fogadtatni a társadalommal. Nem könnyű. De meg kell tenni.

A fejlett országokban is - igaz, más szinten - régóta így van ez! Sőt a posztszocialista országokban is így van ma már. Értelmesebb politikusaink ezt tudják, de elvadult közéletünkben illúzió közmegegyezésre várni. Talán egy jelentős fölénnyel hatalomra jutó kormány majd kimondhatja a közpénzekből fizetett szolgáltatások korlátozását. Rá lesz kényszerítve. De - a választás utáni csalódást megelőzendő - talán ideje lenne erről világosan beszélni.

Nehéz feladat

Mit jelent a "korlátozás"? Sok mindent. Csak néhány példa azokból az országokból, ahol jó szerkezetben, nálunk jóval több pénzt költenek a betegellátásra.

Várólista. A "miért vannak várólisták?" kérdés demagóg. A fejlett európai országokban is vannak. Nálunk is vannak, egyre hosszabbak.

A "co-payment" (társfinanszírozás) sem ördögtől való. Az önrész kifizetésére lehet kötni kiegészítő biztosítást. Sok országban van ez így. Természetesen ahelyett, aki szociális okból valóban nem tudja megfizetni, az államnak kell megfizetnie.

A "szabad orvosválasztás" a közfinanszírozott rendszerben korlátozandó. A "választott orvost" meg kell fizetni. Például kiegészítő biztosítás révén. Legálisan, nem hálapénzzel.

Bizonyos szolgáltatásokért fizetni kell. Nem gonoszságból, hanem mert a bámulatosan fejlődő orvosi technológia drága. Nagyon drága. Van, amire már nem jut.

A drága gyógyszerek helyett az azonos hatóanyagú, de olcsóbb generikumokat kell adni. Ahogy a brit háziorvosok csinálják. Hogy több pénz jusson az ápolónők bérére.

A gyógyszerek ártámogatása a közfinanszírozott betegellátásban csökkentendő. Abszolút értékben nem magas! És a beteg sem fizet keveset! De aránya a betegellátásra költött közpénzekből Magyarországon messze az európai átlag feletti. Európa-csúcs. A "vicc" az, hogy a felsorolt korlátozások elemei léteznek nálunk. Van várólista. A betegek egy része hálapénzt ad a jobb színvonalú ellátás reményében vagy a választott orvosért. Ezt kellene legális mederbe terelni. A valódi szolidaritás érdekében! Hogy ne csúszópénz, társadalmi kapcsolat, egyes betegek "rámenőssége" döntse el, hogy kinek mi jut. A biztosítási alapcsomagnak természetesen tartalmaznia kell a betegségek meggyógyításának alapvető elemeit.

Az eddigiekből logikusan következik a kiegészítő betegbiztosítási rendszer kiépítése. Azokra az ellátásokra, amelyek kimaradnak a szolidaritáselvű biztosítási csomagból, kiegészítő biztosítást lehessen kötni. Ebbe nemcsak az egyágyas szoba, a televízió stb. tartozik, hanem némely drága - itt és most -, nem költséghatékony diagnosztikai és terápiás eljárás is. A kiegészítő biztosítás jelenthet igazi forrásbevonást. Többet, mint a hálapénz. Mert nem a forráskivonással járó "tőkebevonásra", hanem forrásra van szükség. A magyar betegellátást is megrengető világgazdasági válságnak van - lehet - egy haszna. Nyilvánvaló lett: a betegellátás jelenlegi rendszere tarthatatlan. A "békeidőkben" is az volt. De ma már mindenki látja.

Ezért talán lesz tiszta, világos beszéd a társadalom egyik pilléréről, a betegellátásról is. Itt az ideje.

dr. Szilvási István

Falusi_metálos 2010.09.23. 09:59:25

Milyen nyomorult módon hal meg az ember sokszor.... Az ilyen esetekben látszik csak, hogy micsoda mértékű elidegenedést szült ez a társadalom. A születés és a halál mellett tevékenykedőket éri leggyakrabban a könyörtelenség és szenvtelenség vádja- gyakran és sajnos, jogosan. Igazából nem tudunk mit kezdeni a halállal és a fájdalommal. Nagy a szakadék aközött, hogy az általunk gyógyító félistennek képzelt orvost,aki minket, hozzánk közelálló rokonunkat majd megszabadít a betegségtől, haláltól
meglátjuk a maga emberi valójában. De a halállal kapcsolatos illúziók leomlása legalább ugyanakkora sokkot okoz.
Ezek nem moralizálós gondolatok, hanem csak konstatáltam őket az évek során. Szerintem addig nem lesz változás ebben, amíg ilyen őrült egészség és fiatalság
kultusz van, és a halál, haldoklás nem természetes, hanem takargatandó beteges dolognak van feltüntetve.
Ja, a "boríték nem adása" a fejekben kellene hogy elkezdődjön, például azzal, hogy nem várunk el csodát az orvostól, hanem szembenézünk a realitásokkal. Az esetek egy részében ez is elég lenne.
Amúgy a tudatlanságunkat pl. azt autószerelők is gyakran kihasználják, mért tennének másként az emberszerelők?
Persze, ez nekem sem tetszik, de a változásna nemcsak egy oldalon (eü. reform) kellene bekövetkeznie.

Leroi 2010.09.23. 10:02:13

1.Ha borítékokat dugdosol, korrupt vagy te is.
És ha már egyszer adtál ,mért pofázol utána, hogy elfogadta?
2. A sebészek objektívek szoktak lenni. Konkrétan elmondják, mennyi az esélye a betegnek.
Nem beszélnek mellé.
Ennyit a "kíméletlenségről".
"The rest is silence".(Shakespeare)

van-e szándék 2010.09.23. 10:06:30

@meronem: márpedig nem példa nélküli az ilyen érzéketlenség. Jó pár éve történt: az exem nagypapája kórházba került. Mentünk érdeklődni az orvosához. Öt perc kopogás után nyitotta ki az irodája ajtaját, majd a kérdésünkre ezt felelte _vigyorogva _: "Jaaa.. az meg fog halni"
Így, hogy "az". És az orromra csukta az ajtót. Hát ott én azt az ajtót tokostól berúgtam, és leordítottam a fejét. Majd azzal a svunggal bementem az igazgatóhoz, hogy vagy kirúgja, vagy megyek a sajtóhoz (tudta, hogy megteszem, amint odaraktam a névjegyemet).
*
A posztolónak részvétem...

Leroi 2010.09.23. 10:10:14

@van-e szándék:
Mért borzasztó az, ha egy menthetetlen betegről elmondják a valót?
Talán hazudnia kellett volna?
Máskor fel fognak jelenteni közszolgálatot ellátó személy elleni erőszakért...
Érted, izmosgyerek?
Névjegykártyával vagy anélkül.

ketyegő 2010.09.23. 10:11:10

Diagnosztizálásról…

Egy rákbeteg minden olyan terápiát megkaphat, amit bárhol máshol a világon, a hiba nem ebben van. Az elérhető és szükséges diagnosztikai eszközöknek általában mindössze negyven százalékát használják ki egy-egy ráktípus pontos azonosításához.

A kismedencei daganatoknál kötelező az MR-vizsgálat, hogy pontosan tudják, hogy mi a szükséges, terápia. Ez hazánkban mindössze az esetek felénél történik meg. Jóllehet így legalább ötven százalékkal javulhatnának a gyógyulás esélyei.

„A tumormarker-vizsgálatból Magyarországon évente háromszázötvenezret végeznek, Ausztriában több mint kétmilliót.”

Az ellátásról…

„A leggyakoribb, hogy vidéki kórházakban lemondtak a betegről az orvosok, noha a daganatot még műteni és kezelni is lehetne. Ezek a betegek "partizánakciókkal", ismerősök révén kerülnek tovább. Ők azok, akik nem nyugodnak bele abba, hogy tétlenül várják a halált.”

„ Mindennapos, hogy a kiskórház - takarékossági okok miatt - nem a megfelelő, esetleg drágább terápiát választja, míg a biztosító mindkét kezelésért ugyanazt a pénzt fizeti ki. Hasonló okból gyakran az elhunyt betegek gyógyszereit használják fel.” Ezek nyomán kijelenthető, hogy a hazai rákbetegek harminc-negyven százaléka nem kap megfelelő ellátást.”

„Átlagosan 15 százalékkal, de van olyan ráktípus, ahol mintegy 25 százalékkal rosszabbak az életesélyei annak a betegnek, akit itthon kezelnek, mint annak, akit bármely nyugat-európai klinikán. De az életesélyek még az országunkon belül is különbözőek!”

Az utókezelésről…

„ Nem ritka, hogy ,,adjunk valamit" felkiáltással, a szakmai előírásokat figyelmen kívül hagyva, nem megfelelő dózisban és időintervallumban adnak valamilyen terápiát.”

„Országos felmérés készült a petefészek-daganatok kezeléséről. Az adott évben, mintegy ezerkétszáz felismert és jelentett beteg közül mindössze négyszáznyolcvan kapott kemoterápiás kezelést. Alig harmincöt százalékuk jutott el utókezelésre, részesült szakszerű ellátásban. A többiek elkallódtak a rendszerben.”

A műszerezettségről…

Az ambulancia műszerezettsége még mindig nem teljes. Nincs zárható, gyógyszertárolásra alkalmas fiókos hűtőszekrény hőmérséklet kijelzővel. Újraélesztő felszerelést még nem kaptunk, mely az ambulancia szabályos működéséhez elengedhetetlen.
Forrás: Országos Onkológiai Intézet honlapja

Az üzletről…

„Sok helyen a beteget nem mutatják meg onkológusnak, csak megműtik, az utókezeléssel pedig nem törődnek. Ez azért van így, hogy a bent fekvésért járó pénz és hálapénz is helyben maradjon.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.09.23. 10:13:26

El sem merem hinni.
Illetve mégis, mert el kellene távolítani az epémet/1cm-es epeköveim vannak/
De jelenleg csak mínusz pénzem van és adósságaim. hogy fordulhatnék így sebészhez????

van-e szándék 2010.09.23. 10:14:56

@Leroi: Le style, c'est l'homme

Neked nyilván se kutyád, se macskád.
Máskülönben értenéd.

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.23. 10:17:11

Őszinte részvétem a posztolónak. Óriási lelkierő kell ahhoz, hogy az ember elviselje a szülője halálát, és a magyar egészségügy általános - nem feltétlen orvosi - színvonala, sajnos, nem támogatja a hozzátartozókat az ilyen esetekben (sem.)

@phoenix102:

Nagyon köszönöm a hangvételedet és a lelkiismeretességedet, és azt, hogy mindig megpróbálod elmagyarázni, mi miért történhetett és mit jelentenek a kezelések stb. Azt látom, hogy következetesen képviseled a másik megértésének igényét, és azt a normális és emberi hangot, ami a civilt, a "beteget" segíti átvészelni a kisebb vagy nagyobb bajokat is. Sok kollégád példát vehetne rólad. A jó orvos nem csak attól jó orvos, hogy nagyon érti a szakmát. Nagy szakmai hozzáértés mellett is simán meg lehet halni, vagy ötször annyi idő alatt gyógyulni, ha az ember nem bízik az orvosban, vagy ha úgy érzi, hogy nem törődnek vele, ha csak a borítékra hajtanak, vagy ha csak egyszerűen már tesznek az egészre. Ha viszont az orvos a szakmát is érti, és azt is, hogy embereket kezel, nem pedig vascsövekkel foglalkozik vagy Velux-ablakokkal, sokkal nagyobb lesz az esélye annak, hogy meg tudja gyógyítani a versenyzőt. És ahogy írod, még így is sokszor fordul elő, hogy nem tudsz csodát tenni. Nagyon tiszteletre méltó, hogy minden nehézség ellenére kitartasz az emberség mellett. Szóval, le a kalappal, és bocs, hogy ilyen hosszan agyondicsértelek, de ez az az attitűd, ami követendő lenne.

phoenix102 2010.09.23. 10:20:09

@nemezisazis:
A fenti kommentjeimből látod, hogy orvosként nem vagyok elfogult ezekkel a morálisan legyúszott kollégákkal kapcsolatban, aki borítékot követel ki, az egy patkány, mert visszaél a beteg kiszolgáltatott helyzetével. De az orvosok nagy többsége nem ilyen, ez egy szűkebb kör. Az operálós szakmákban terjedt el ez a dolog elsősorban. Neurológián ha havonta 2-3-szor jön valaki, hogy hálája jeléül borítékot szeretne adni, akkor sokat mondok.

Így kikérem magamnak, a tisztességes kollégáim nevében a sértegetéseidet.

Kb. 10 éve oktatok a sotén mellékállásban és a
"már hallgató korukban is egy két kivétellel mind emberi hulladékok, de ez mindennek a teteje."
megjegyzésedet döbbenetesnek tartom, ez téged minősít. Nem tartom a diákjaimat emberi hulladékoknak, 99%-ban tisztességes normális emberek.

nem hiszem, hogy az orvosok átlagban kontárok lennének, "így 10év tanulás valóban ennyire elég? ezért fizetem az adómat, ezért fizetjük az adónkat? hogy évente 2-5milliót költsön az állam egyetlen kontár kiképzésére?" ezt a megjegyzésedet tartsd meg magadnak.

"egyébként ha a többi szakmában dolgozó embernek nem jár százezres nagyságrendű borravaló, akkor ezeknek a henteseknek miért is? "
el kell hogy keserítselek, Mo. tízezrek tesznek el ennyi pénzt havonta borravaló gyanánt érdemtelenül (kértek tőlem már zsebpénzt az önkormányzatnál sima ügyintéző az eljárás meggyorsítására, műszaki vizsgán az autóm miatt stbstbstb)

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.23. 10:22:19

@van-e szándék:

Hagyd, nem érti. Nagyon gyűlöli a világot.

Wonko 2010.09.23. 10:30:05

ezt a sztorit mar olvastam valahol, csak egy kicsit at lett fogalmazva...

phoenix102 2010.09.23. 10:33:19

@Droidfigyelő: köszönöm a kedves szavakat, zavarba hoztál.
Annyit szeretnék hozzá tenni, hogy a környezetemben dolgozó kollégáim, akik nem feltétlenül azok, akik a kirakatban vannak, hasonló módon gondolkodnak és foglalkoznak a betegeikkel mint én. A kezdőnek sokat számít, hogy hol kezdi a pályáját és a hozzáállása a beteg emberhez részben tanult tulajdonság, ha a kollégái etikusan, emberi módon és szakszerűen dolgoznak körülötte, neki is ez lesz a példa. Így mindig elkeserít, hogy az itteni posztokban látom a gerinctelen kollégák miatti panaszokat. És éppen ezek vannak a kirakatban, mert hála isten ritkábban van szükség belgyógyászra, neurológusra és egyéb többnyire krónikus betegségeket kezelő kollégákra, mint sebészre, nőgyógyászra, akik leszámítva pl a mai posztot, inkább rövedebb ideig fennálló és gyógyuló kórképekkel foglalkoznak nagy tömegben. A legtöbb ember nyugdíjas koráig évente átlag egyszer látja a háziorvosát, egy-kétszer traumatológiára megy (eltört valamije, izületi panaszai vannak), sebészhez (epekő, sérv) vagy nőgyógyászhoz (rákszűrés, szülés). És ebből következően inkább ők vannak a kirakatban.

_tracky 2010.09.23. 10:35:42

@phoenix102: vérfrissítés, őskövület-söprés.

Most lehet, hogy csúnya lesz, amit írok, de én pl. a megkövesedett orvosokat - akik már koruk miatt sem praktizálhatnának - nyugdíjaznám.

Azokkal együtt penderíteném ki, akik 100 éve végeztek, és nem képesek a fejlődésre.
Ugyanúgy az egyetemekről, főiskolákról is kivágnám a 100 éves profokat (15 millió fokozattal rendelkező embereket), akik már magukról sem tudnak, de még "tanítanak". Mert a többségüknek csak a neve ér valamit, de már minden munkát a fiatal "csicskákkal" végeztetnek el.

Nagyon sok fiatal orvos van, aki friss tudással, az új módszerekkel tisztában van, és mégsem tud labdába rúgni, mert ugye a rangidős orvos nem engedi.

Nagyon sok munkahelyen van ez, hogy hiába van ott a fiatalabb, nagyobb tudással, a régi dörzsölt kolléga keresztbe pakol neki. Megint hangsúlyozom: ez a legtöbb munkahelyen így van. És persze, tisztelet a kivételnek.

Hogy mit lehetne tenni az ilyen nagyzsebű orvosokkal? Névtelen bejelentés az APEH felé, esetleg bizonyítékkal alátámasztva. Gerinctelen dolog, de legalább tisztulna a brigád.

Wonko 2010.09.23. 10:37:53

@Megszívtuk-Waze: kersz a haziorvostol beutalot es besetalsz az ambulans rendelesre... en is igy tettem nem olyan reg es mar tul is vagyok rajta. Az a baj ezekkel a hatasvadasz blogokkal, hogy csak negativ hangulatkeltesre alkalmasak (es sajnos erre torekednek!)...

Falusi_metálos 2010.09.23. 10:39:57

@_tracky:
Szerinted tényleg elindítana az APEH egy
vizsgálatot?

Zuhatag 2010.09.23. 10:44:08

Részvétem a posztolónak :(

Valóban meg kellene rendesen fizetni az orvosokat. De sok esetben nem a pénztelenség hiányát érzem problémának, hanem az együttérzés hiányát. Anyukám orvosa a folyosó közepén, a látogatók és a betegek forgatagának közepén mondta, hogy maximum 3 hete van hátra és ő nem tud vele mit csinálni. Kis híján ott estem össze. És amúgy is szabadságra menne. Mibe került volna neki, ha az irodába mondjuk leültet egy székre és ott mondja el?

Leroi 2010.09.23. 10:45:21

@van-e szándék:
Pas vrai, bonhomme...

Vannak halottaim, igenycsak közeliek. Kórházban haltak meg de eszembe nem jutott volna emiatt a kezelőorvosukat meglincselni.

Malhereusement nous sommes trés differents...

aesculap 2010.09.23. 10:45:22

Sajnálom a posztolót édesanyja elvesztése miatt, sajnos, minden jel szerint incurabilis-inoperabilis (nem gyógyítható, nem operálható) rákos betegségben szenvedett.
Ha az epehólyag-, vagy epevezeték- esetleg hasnyálmirigy rák sárgaságot okoz, akkor az epevezetékbe tükrözés során behelyezett stent(műanyag vagy fémcsövecske) segítségével a sárgaság az esetek nagy részében megszüntethető, így a beteg életminősége javul és valamelyest a túlélési idő is meghosszabítható (az elzáródásos sárgaság önmagában életveszélyt okozhat). Az korrekt kivizsgálással (CT, sz.sz. MRI, szövettani mintavétel, stb) eldönthető hogy lehetséges-e olyan műtétet végezni, amelynek során a daganat eltávolítható, sajnos, ez a ritkább eset. Ha nem, akkor egyáltalán nem kell operálni, mert a palliáció endoszkóposan megoldott, és ilyenkor a műtét kockázata nagyobb, mint amit esetleg a beteg a műtét által nyerhet.Ezt hívják egyébként a
risk-benefit ráció mérlegelésének, amelyet minden műtéti beavatkozás előtt el kell végezni.
Több, mint 30 éves kórházi orvosi pályafutásom alatt számos beteget kezeltem hasonló ok miatt, az endoszkópos beavatkozással majdnem mindig sikerült átmeneti javulást elérnünk, azonban a betegeket sajnos néhány hónap, ritkán fél-egy év elteltével a rákos betegség előrehaladása miatt elvesztettük. Saját gyakorlatomban műtétre csak ritkán került sor, és akkor is előfordult, hogy csak a műtét során derült ki, hogy mégsem lehet a daganatot eltávolítani.
Napi munkakapcsolatban állok az ország (egyik) vezető epe-májsebész professzorával, akivel a legtöbb beteget megkonzultáltuk. Azt, hogy operálni kell illetve lehet-e, és ha igen, mikor, kizárólag a beteg állapota , vizsgálati eredményei alapján döntötte, döntöttük el. Egyetlen olyan esetről sem tudok, amikor a műtétet, annak időpontját pénz befolyásolta volna, pontosabban, fel sem merült ennek a lehetősége. Nem egy olyan betegem volt, akinek ismertem szociális helyzetét (= nyomorgó. éhező, hajléktalan, stb) , hosszas, ismételt kezelése során senkinek egy fillért nem adott (nem volt neki miből, de személy szerint én akkor sem fogadtam volna el, ha történetesen valahogy összekapart volna néhány
ezer forintot. Itt szúrnám közbe, hogy az átlagos paraszolvencia összege -magam is főorvos vagyok és endoszkópos műtéteket végzek - 5-10.000. Ft, de leginkább semennyi), viszont betegsége operábilisnak bizonyult és a klinikai sebész professzor soron kivül elvégezte az egyébként műtéttechnikailag rendkivül nehéz, gyógyító, életet mentő nagyműtétet.
Nem tudom elképzelni, hogy van olyan sebész orvos, aki egy tudottan inoperábilis beteget a pénzért mégis megoprálna, azt meg főleg nem, hogy ilyen összeget, és előre kérne illetve attól tenné függővé a műtétet.
Lehet, hogy még mindig túl naív vagyok? Remélem, nem erről van szó.

Leroi 2010.09.23. 10:46:35

igenycsak=igencsak, bocs...

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 10:48:35

@_tracky:

"Névtelen bejelentés az APEH felé, esetleg bizonyítékkal alátámasztva. Gerinctelen dolog, de legalább tisztulna a brigád."

Atyám! Azt hittem 20 évvel a rendszerváltás után az írmagja is kiveszett még a gondolatnak is, hogy valaki arctalanul jelentgessen bárkit is fel, :((((

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 10:50:21

@Falusi_metálos:

Ha okod van miért nem adod a neved?

Komolyan gondolkodtok ilyen ocsmányságon?

_tracky 2010.09.23. 10:50:49

@Dr.laikus PhD: lehet arccal is persze, bár a legtöbb emberben sajnos nincs annyi, hogy ezt megtegye.

Pedig állampolgári kötelesség lenne, mert ha tudunk róla, és mégsem teszünk semmit, az szerintem kimeríti a bűnpártolást. Bár, nem vagyok jogász.

Zuhatag 2010.09.23. 10:51:33

Wonko

Megjártuk a családommal mi is az egészségügy legmélyebb bugyrait, és hidd el ilyen dolgok megtörténnek nap mint nap. Ebben a posztban a boríték nagyon ki van domborítva, általában borítékügyben nem ennyire rossz a helyzet.

_tracky 2010.09.23. 10:52:49

@_tracky: még annyit ehhez a gondolathoz, hogy aki hálapénzt ad <b>utólag</b>, az azért teszi, mert elégedett azzal a szolgáltatással, amit kapott. Ezért ad az ember a taxisnak, pincérnek, orvosnak utólag.

Ha viszont előre kéri meg állami kórházban az árát, az simán megérdemli, hogy feljelentsék.

van-e szándék 2010.09.23. 10:52:54

@Leroi: ez a poszt és a kommentek (döntő többsége) nem arról szólnak, hogy minden eset vérlázító (lásd phoenix102 tiszteletre méltó megjegyzéseit), hanem hogy sajnos vannak vérlázító esetek. Ezt nem megérteni balgaság, beszólni az ilyen eseteket megélőknek otrombaság.

MagyarZizzi (törölt) 2010.09.23. 10:53:01

Kezdem nem érteni, mire fel is adunk az orvosnak hálapénzt. Úgy tűnik, aki elvárja, az akkor is bunkón viselkedik a beteggel, ha kap, aki nem várja el, az meg akkor is készségesen segít, ha egy kanyit sem adnunk neki. Ha már a fizetésükért nem hajlandók megdolgozni (mondjuk ennyi pénzért én sem szívesen vállalnék ilyen kemény munkát), legalább a pluszjuttatásokért strapálhatnák magukat egy kicsit jobban, hogy a fene esne az ilyennek a fajtájába!

phoenix102 2010.09.23. 10:54:24

@_tracky: van benne igazság amit írsz, de azért a medicínának van jó néhány konstans része, amit csak idősebbektől lehet megtanulni. Azzal egyetértek, hogy egy egészséges korfával rendelkező munkahelyen az idősek adjanak helyet a fiataloknak. Ez eü-ben viszont homokóra formájú a korfa. Pl. a saját munkahelyemen a dolgozók egyik fele 40 alatti, másik fele 60 feletti. Közötte semmi. A fiataloknak pedig sokat kell tanulniuk a betegágy mellet is, hogy megfelelően tudjanak dolgozni, addig viszont az idősebbekre is szükség lehet. Persze az már megkérdőjelezhető, hogy egy 70+ orvos megfelelően tud-e dolgozni korából adódóan.
A másik amit írtál:
Lehet az APEH-hez névtelen bejelentést tenni hálapénz miatt, de mint írtam, először a bérek rendezése, utána jöhet a törvénykezés és utána az APEH meg a rendőrség.
Mi indokolja, hogy a kórházi orvosok fizetése nem éri el a diplomások fizetésének átlagát. persze itt lehet kozmetikázni az adatokat. pl legutóbb bele vették az eü igazgatásban dolgozók bérét is aszámításba és jól látható volt az átlag emelkedése, erre hivatkozva rakták fére a béremelés kérdését. olyan összeg jött ki, ami a közalk. bértábla szerint nem is létezhet (mert az igazgatásban köztisztviselők dolgoznak lényegesen magasabb bérért, de ők ugye beteget még nem láttak, csak számokat). Azért feszegetem a bérkérdést, mert sok orvos barátommal beszélünk a kérdésről és mindig arra jutunk, hogy ha annyit keresne az emebr, amiből átlagos körülmények között meg lehetne élni, akkor esze ágában sem lenne felvállalni a legtöbbnek a kellemetle borítékozós népi játékot. Mert ez igenis kellemetlen, amikor az amúgy is millió problémával küzdő beteg pénze kell ahhoz, hogy a gyereknek legyen új cipője.

Falusi_metálos 2010.09.23. 10:55:17

@Dr.laikus PhD:
Nem állítottam, hanem kétkedve kérdeztem.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 10:56:10

A magyarországi egészségügyi helyzet az alulfizetettség és a paraszolvencia rendszer miatt sajnos ilyen történetek ezreit indukálja.
Addig, amíg az orvosok 80%-nak az az álma, hogy keressen 4-500 e forintot havonta és a maradék 20%-nak pedig ez a rémálma, addig sok minden nem fog változni, mert a hatalom ennek a 20%-nak a kezében van, akik hihetetlen kapcsolati és anyagi tőkével rendelkeznek.
Amíg ezt nem sikerül lebontani, addig sajnos a hasonló történetek mindennaposak lesznek. Ez a szomorú valóság.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.23. 10:56:55

Döbbenetes!

250 ezret elfogadni egy haldokló családjától?
Undorító!

Persze, hogy az ilyen emberek miatt nem "kell" a fizetésemelés, mert hiába emelnék fel átlag 400-ra az orvosok bérét, és tennék büntethetővé a paraszolvenciát.
Az aki havonta többmilliót tesz zsebre, az nem érdekelt ebben.

Az is elkeserítő, hogy sokan mit, és hogyan közölnek a családtaggal, hozzátartozóval.
Egyszer egy idegsebészeten a társalgóban ültünk, műtétre várva, és akaratlanul is végig kellett hallgatnunk, ahogy a feketébe öltözött családot tájékoztatta az orvos a hozzátartozójuk halálálának körülményeiről, persze az eset az orvos szobája előtt történt, előtte inkább kulcsra zárta az ajtót, nehogymár be kelljen ereszteni a hozzátartozókat.
Mivel éppen a dolgozószobájával szemben ültem, lehetőségem volt látni a berendezést, biztosan sajnálta a bútorait a "szegény" hozzátartozóktól.
Nekem ez is undorítónak tűnt.

_tracky 2010.09.23. 10:57:45

@phoenix102: az orvosok fizetésének rendezésével egyetértek. De a jelenség akkor is megmaradna a posztban szereplő embernél.

Egyébként az orvosoknál is meg kellene adni a diplomás minimálbért, ami ha jól tudom 250e Ft. Mégpedig onnantól, amikor kikerülnek a suliból, és elkezdik a tanultak alkalmazását, illetve folytatják "élesben" a kórházakban.

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.23. 10:58:14

@aesculap:

Ha nem bánod, nem kopizom be, amit phoenixnek írtam, de ugyanez vonatkozik rád is. Jó hallani az emberséges hangot, és jó látni, hogy megpróbálod elmagyarázni nekünk a szakmai oldalát az egyes eseteknek. Köszönjük!

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 11:00:31

@Falusi_metálos:

Egyébként igen, lehet névtelenül bejelentést tenni.

Falusi_metálos 2010.09.23. 11:02:05

@Dr.laikus PhD:
Konkrétan az APEH vizsgálat megkezdésében kételkedtem a névtelen bejelentés után.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.23. 11:03:27

Nem tudom borítékügyben mennyire rossz a helyzet a máshol, felénk egy szülés 50-nél kezdődik, de ez a legolcsóbb.

A kilencvenes évek elején, a főnököm szívműtétje, baráti áron került 50 ezer ft-ba

rikitiki 2010.09.23. 11:04:30

@aesculap: sajnos túl naiv vagy,
én a rövid 14 évem alatt mást is tapasztaltam, de örülök, hogy te nem.
Az hozzátartozik, hogy a senkiházi-félék vannak kisebbségben.
De így is túl sokan.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 11:05:48

@pcr: Most 500 alatt sansztalan vagy. Már a szívműtétet illetően.

phoenix102 2010.09.23. 11:07:28

@_tracky: az orvosok kezdő bére (H1-es közalk. bérkategória) brutto 129.500 Ft. Plussz ügyelet, ami pár ezer forint havonta, mert az ügyelet teljes tartamát nem veszik figyelembe (egy 16 órás hétközi ügyeletből ha jól tudom 4 órát fizetnek ki, a többit pihenő időnek mondják, ami persze nem igaz). Próbáltak néhányan perelni emiatt, de nem volt igazán sikeres dolog, meg ugye ha pereled a munkáltatód, akkor előbb-utóbb lapátra tesznek.

kis hangya 2010.09.23. 11:09:08

sziasztok!
Végtelenül szomorú történet, részvétem, undorítóak voltak az orvosok, 1 kivételével. Sajnos, az is baj, hogy amíg a drága jó vezetőink, a politikusok nem fogják föl, hogy az orvosokat tisztességesen meg kell fizetni, mert életek vannak a kezükben, addig sok minden nem fog változni, mert a normálisak mind elmennek külföldre.

Irise 2010.09.23. 11:09:47

Hali!

Ilyen posztok és kommentek után mindig rádöbbenek,hogy milyen jó,hogy én már nem Magyarországon dolgozom.

Poszthoz:
1.Epehólyag rákkal nagyon rövid a túlélés. Az első orvos közölte,hogy mi várható, a hozzátartozók tudták. A részvéttelenül mondott szavakról: kerek perec el kell mondani,mi várható, nem hitegetni, nem mellébeszélni. Evvan. Valószínű hozzátett a kolléga egy sajnálomot/részvétemet, de ezt nyilván nem kell leírni.
2. a hozzátartozók borítékot ajánlottak, az orvos elfogadta, ezek után kiabálnak,hogy korrupt az orvos... jé,nem ezt szerették volna? De. Ha meg azt mondja az orvos,hogy bocs, nem kell boríték és sor végére a beteggel,akkor meg megverik. Magyarisztán.
3.Elsőéves nem gyógyít, ne aggódjatok. Az elsőévesnek kikiáltott kolléga megmondta mi várható,javasolta az emberséges megoldást,hogy menjen haza meghalni a hölgy, ezt a beteg visszautasította.
4.Másik kórházban a haldokló beteget (már az első orvos megmondta,hogy mi várható, tehát a hozzátartozók tudták,hogy haldoklik) boríték kíséretében a család lerakta. Ahogy ez várható, a beteg állapota romlott. De nem szóltak nekik. Nem ám, csak 3 hónappal azelőtt.
5.a májból a rendelésen kirántott csövek..
drágáim, a májból nem rántunk ki csöveket.. azok drének voltak. Hivatottak kivezetni a folyadékot a hasból. Beteg szerette volna,ha kiveszik, orvos figyelmeztette,hogy ez rontani fog az állapotán, de a beteg kérésére kivette, juppijé, tényleg romlott az állapota.

Részvétem a hozzátartozóknak, tényleg.
De sem a rákért, sem a kemoért nem az orvosok a felelősek. Tudták , mi várható, és aki arra tudja használni a netet,hogy posztoljon, az ki is tudja keresni,hogy milyen rákja van a hozzátartozójának és mi várható.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.23. 11:16:38

@ÁkiBáki:
Tudom.
Bár nem készülök nyitott szívműtétre, de ha kellene el sem jutnék a műtőig.
Annak idején egy titkárnőn keresztül vezetett az út a műtétig, ő volt az aki megmondt a tarifát.Akik nem fizettek, azok automatikusan a sor végére kerültek.Tehát előbb jutottak el e temetőbe, mint a műtőbe.:(

Ha baj lenne a szívemmel esélyem sem lenne a gyógyulásra, legalábbis, ha hasonló kezekbe kerülnék, mint a levélíró megboldogult édesanyja, ahol szintén a személyzet közölte a prof tarifáját.

rikitiki 2010.09.23. 11:18:15

@phoenix102:
az én tudomásom szerint, eddig 4 kórházban zajlott (egyéni) per az ügyeleti idő elszámolásának ügyében, és mindenhol nyertek a kollégák.
Ezért is aljas dolog, hogy máshol továbbra sem változtatnak az eljáráson, addig amíg személy szerint nem perelsz te is. Aztán járhatsz évekig perekre, míg végül megítélik azt, amit mindenki tud, hogy jár(na).
És persze kockáztatod, hogy a munkáltató a későbbiekben fellép a "kellemetlenkedőkkel" szemben.

_tracky 2010.09.23. 11:21:33

@phoenix102: ezt szomorúnak tartom. A diplomás minimálbért - ha rajtam múlna - minden diplomával rendelkező ember megkapná.

Azt hiszem itt nagyon sok szakmára ráférne a bérrendezés.

Leroi 2010.09.23. 11:23:57

@van-e szándék:

A posztok többsége jó ideje arról szól, hogy elsorolja a dokik és az ápoló személyzet állati rémtetteit, a hozzászólókat arra ösztönözve, hogy jól szörnyülködve beolvassanak az egészségügyiseknek, akik pedig objektíven kételkedni mernek bizonyos tételeiben a posztnak, azok ki vannak kiáltva fekete bárányoknak...

Olyan ez, mint egy koncepciós per az átkosban.
Megvan a vádlott, a kizsákmányoló osztály egyik tagja, aki az imperializmus szolgálatába állott és akin a dolgozó, szocializmust szorgalmasan építő nép nevében el kell verni a port, nosza ki a pellengérre, hogy minden rendes proletár és paraszt arculköphesse.
Aki nem teszi, az imperialistabérenc.

Kb. itt tartunk.

_tracky 2010.09.23. 11:24:37

@Irise: érdekes, hogy azt írod, hogy keressen rá, mikor - személy szerint én is találkoztam olyan orvossal - aki úgy lecseszett ezért, hogy alig álltam meg a lábamon.

Pedig én csak azt mondtam, hogy "azt olvastam a neten, hogy...". Lecseszett, mondott pár keresetlen szót a netről, és aztán elmagyarázta magyarul, hogy mi fog történni és hogy lesz. Ja, nem magánorvos volt...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 11:30:08

@pcr: Nos ez a szomorú valóság, mint írtam. És ezt húsz éve maszatoljuk. Minden oldalról, mert eddig senki nem jutott el odáig, hogy merjen lépni valamit.
Sokan azt mondják, hogy az egészség is üzlet. Van is benne valami, noha a megállapítás így ebben a formában nem igaz.
Az azonban, amit az orvosok itt nálunk művelnek - tisztelet a kivételnek - az nem üzlet, hanem üzletszerű kéjelgés.
Nem csodálom, hogy nagyon sok fiatal közülük meg sem próbál elhelyezkedni itthon.

van-e szándék 2010.09.23. 11:38:19

@Leroi: nyilván nem akarod érteni, amit mondok. Mindegy, megpróbáltam.

phoenix102 2010.09.23. 11:44:53

@ÁkiBáki: a kezdők azért nem próbálnak elhelyezkedni itthon, mert nagyobbik részük egyedül álló és a fent említett fizetésből még az albérlet is nehezen jön ki,nem hogy a kaja. A kezdők meg borítékra nem nagyon számíthatnak.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 11:49:55

@phoenix102: És így marad nekünk az idősebb - bár garantáltan nagyobb szaktudással rendelkező - ám a helyzetéből fakadó előnyöket végtelenségig kihasználó kufár brigád.
Hibbe jól jártunk.

Terézágyú 2010.09.23. 11:50:27

Teljesen igaza van az itt megnyilatkozó Orvos Uraknak. A beteg volt a hibás mindenben, az Orvos Uraknak csak hála(pénz) jár mindenért.

_Molly 2010.09.23. 11:54:17

@_tracky: "meg kellene adni a diplomás minimálbért, ami ha jól tudom 250e Ft"

Nincs olyan, hogy "diplomás minimálbér".
Szakmai garantált minimálbér van, ez 2010-ben 89.500 Ft, és minden olyan munkavállalónak jár, aki teljes munkaidőben dolgozik, és a munkaköréhez szükséges legalább egy szakmai képzettség vagy érettségi.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.23. 11:55:16

@ÁkiBáki:

Pedig az egészségügyben tényleg nagy üzlet van, legalábbis az olyan orvosoknak, akiket a levélíró is említett, továbbá multinacionális cégeknek, akik jól lehúzzák az egészségügyet.

Ebben a rendszerben csak a szegény beteg vész el.

phoenix102 2010.09.23. 11:56:32

@Terézágyú: ezt meg ki mondta, idézz a kommentjeimből, hol állítottam ,hogy a beteg volta a hibás?? Vagy hogy járna a hálapénz? Vagy csak szimplán provokálni akarsz??

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.23. 11:56:45

halálos betegtől (és családjától) pénzt, borítékot, ajándékot elfogadni HULLARABLÁS.

aki ezt támogatja, vagy maga is elfogad halálos betegtől hálapénzt, paraszolvenciát, az egy etikai, erkölcsi hulla, és nem méltó az ember névre, még kevésbé az orvosra.

Leroi 2010.09.23. 11:57:34

Valószínűleg pancreas vagy egyéb retroperitonealis tumor végstádiumában
lehetett a posztban szereplő beteg.
A helyzet kélezettségét az idézte elő, hogy a hozzátartozók nem akarták elfogadni azt a tényt, hogy a mama MENTHETETLEN.
Ezt a legelső sorokban említett sebész világosan elmondta (ezért volt "embertelen és kíméletlen", természetesen)...
Ami ezután következett,azt már a hozzátartozó görcsberándult agya produkálta: egy haldokló életét próbálták a kórháziak meghosszabbítani és persze, olyan dolgok is elhangzottak, amit a hozzátartozó egyáltalán nem akart elfogadni.
"Megnyugodtunk, hisz ez volt az,amit hallani szerettünk volna."
Ez a mondat sok mindent elárul a hozzátartozó szubjektivitásáról.

Ha menthetetlen egy beteg, akkor menthetetlen, én mint orvos mindig ezt közlöm a beteggel kapcsolatban a hozzátartozóival, hisz nem vagyok sem hazug sem szélhámos...

A zsebembe pedig ne dugdosson borítékot csak azért, hogy visszahalljam a cigányrigmust, miszerint "bezzeg a pénzt elvette..."

_Molly 2010.09.23. 12:00:26

@_tracky: "Ha viszont előre kéri meg állami kórházban az árát, az simán megérdemli, hogy feljelentsék."

Ahogyan erre egyéb állami alkalmazottak esetében is lehetőség van...:

"Kenőpénz átvétele közben csapott le a rendőrség korrupcióellenes hivatala pénteken a gyetvai járásbeli Óhuta polgármesterére."

"Wiesztről múlt héten derült ki, hogy lefilmezték, amikor 2007-ben egy kémilliós borítékot vett át egy Bartók Béla úti számítástechnikai üzlet tulajdonosától, mielőtt az önkormányzat végre eladta volna neki a helyiséget."

stb. stb.

Leroi 2010.09.23. 12:01:05

@_Molly:
A 89 500 Ft tényleg elfogadható lenne egy többévtizedes szakmai hátterű orvosnak.
Szavaztassuk meg...

huncut 2010.09.23. 12:02:02

@ketyegő: Köszönet ezekért a sorokért, nagyon tanulságosak és csöppet sem szívderítőek.

Azt hiszem, mindannyiunknak el kellene gondolkoznunk azon, hogy olyan esetekben, amikor várhatóan csak néhány hetes túlélést lehet elérni, szabad-e egy beteggel végigcsinálni még a nagyműtétet, kemót, sugárterápiát, szabad-e meghosszabbítani a szenvedését. És telik-e rá?
Rengeteg pénzbe kerülhet egy ilyen tortúra, a hozzátartozóknak és az államnak (azaz mindannyiunknak) egyaránt, és mi értelme van? Az a néhány szenvedéssel és kínlódással járó hét?
És közben sokkal kisebb és olcsóbb vizsgálatokat nem végeznek el másoknál, pedig minél korábbi a diagnózis, minél korábban kezdődik meg a kezelés, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

A leghumánusabb eljárás az lett volna, ha pontosan elmondják, mi fog történni, nem végzik el a betegen a műtétet, de mindent megtesznek azért, hogy a hátralévő rövid kis idejében ne szenvedjen.

phoenix102 2010.09.23. 12:06:05

@_Molly: na azért ezt a két dolgot ne keverjük össze

Állítsuk meg a ......... 2010.09.23. 12:06:47

Mi lenne, ha a szemtelen, a hálapénzt előre kikövetelő orvosok egy olyan borítékot kapnának, amin a követekező szövegek jelennének pl:
-nem nyert
-a Jó Isten hálálja meg Néked

phoenix102 2010.09.23. 12:08:35

@_Molly: ők a milliós nagysegrendű fizetésük mellé lopnak még 10 milliókat. Azért ez nem ugyanaz a történet.

huncut 2010.09.23. 12:09:05

@Leroi: Sajnos igazad van, sokan gondolják, hogy csak pénzkérdés, és ha felfogadják a leghíresebb professzort, végigcsinálják a legnagyobb műtéteket, akkor csoda történik. Sajnos nagy a bizalomvesztés, ezért nem bízunk meg egymásban, ezért nem hisz a beteg az orvosban; de ez a jelenség már nemcsak az eü-ben él, hanem lassan már minden területen...

phoenix102 2010.09.23. 12:12:22

@huncut: van benne valami, de ha ezt nagy nyilvánosság előtt elmondanád, az átlagember tömeggyilkosnak nevezne. Mert ugye mindig van egy kis remény és sokan ebbe kapaszkodnak az utolsó pillanatig. Meg ugye mindenki hozzá van szokva, hogy dr, House mindenkit megment, még azt is akit nem lehet.

lac64 2010.09.23. 12:15:21

@Leroi:
"azt a tényt, hogy a mama MENTHETETLEN.
Ezt a legelső sorokban említett sebész világosan elmondta (ezért volt "embertelen és kíméletlen", természetesen)..."
Majd segített abban, hogy mégis megműtsék...

Egy kérdés: Édesapám idén ment el rákban. Arról, hogy milyen kezelést kaphat (műtét, gyógyszeres, sugár, tüneti, azaz pallitatív) egy un. onkológiai bizottság döntött. Ez nem minden rákos megbetegedés esetén működik így (vagy a pénzzel éppen ezt kerülték ki)?

huncut 2010.09.23. 12:18:24

@phoenix102: Igen, tudom, de minimum érzéketlen tuskónak tartanának, pedig csak gondolkodom.
És azt tudom (legalábbis most így érzem), hogy adott esetben én nem akarnám mindenáron meghosszabbítani az életemet: inkább a rövidebb, de emberhez méltó élet pártján állok.

huncut 2010.09.23. 12:19:19

@lac64: Ez egy nagyon jó kérdés, én is kíváncsi vagyok a válaszra.

tizenhárom 2010.09.23. 12:19:40

Érdekes kérdés ez a hálapénz. Lassan tényleg úgy tűnik, hogy a hálapénzt nem elfogadó (vagy csak utólag elfogadó) orvosok azok, akik szakmailag is jobbak.
Az ide író, a hálapénz mértékét a leírtaktól alacsonyabbnak tartó orvosokról nem feltételezem, hogy direkt hazudnának, egyszerűen csak ők nem látják, csak a jéghegy csúcsát.
A családban volt már olyan, hogy komoly műtétért (infarktus utáni szívműtét) nem kértek pénzt, és utólag sem tudott a család adni, mert nem volt miből (nagybátyám régóta rokkantnyugdíjas volt már, mikor infarktust kapott). Ennek ellenére nagybátyám rendes ellátást kapott.
És olyan is volt, hogy az orvos, miután befektetett kórházba, kivizsgálásra, elment szabadságra, közben semmilyen vizsgálat nem történt. A zárójelentést viszont már ő adta át, azzal, hogy az egyetlen, lényeges viszgálat következő héten lesz. Én ez után nem adtam neki pénzt - nem volt miért hálásnak lennem, gondoltam, ha megvan az eredmény, úgyis vissza kell mennem, majd akkor esetleg adok. A doktornő két perccel később jött be a kórterembe, hogy sajnos nincs kontrasztanyag, így elmarad a vizsgálat, majd kb két hónap múlva lehet próbálkozni. Ezután tudtam meg egy betegtársamtól, hogy a doktornő tarifája a magánrendelésen 15000 Ft, itt a kórházban pedig 2 hétért kb 25000-t illene adni. Persze biztos véletlen volt az időzítés, hogy elfogyott a kontrasztanyag. (A fölösleges 2 hét kórházi tartózkodás amúgy jelentős jövedelemkieséssel járt, mivel nálunk a valós teljesítmény után fizetnek.)
Tehát tisztelet azoknak az orvosoknak, akik lelkiismerettel végzik a munkájukat. Általában az életveszélyes betegségekkel korrektebben járnak el szerintem, bár a poszt ennek ellenkezőjére példa. (Az én problémám is "csak" életminőségi volt.)

_Molly 2010.09.23. 12:20:23

@phoenix102:

Jogilag ugyanúgy korrupciónak számít - függetlenül a csúszópénz mértékétől és adott személy jövedelmétől.

"A budapesti megkérdezettek által leggyakrabban a rendőrök, utána a privát szektor képviselői, majd az egészségügyi alkalmazottak (orvosok, nővérek) szerepelnek a megvesztegetett, vagy megvesztegetni próbált személyek között. A megkérdezettek kilenc százaléka felelt igennel arra a kérdésre, miszerint magánszemélyek vagy tisztviselők kérték, illetve várták már el tőle, hogy csúszópénzt fizessen.

E korrumpálható személyek sorában az első helyen a rendőrök szerepelnek, utána pedig az orvosok, a nővérek, az önkormányzati képviselők és az ellenőrök következnek."

Leroi 2010.09.23. 12:23:42

@lac64:
Részvétem, az én Édesapám októberben lesz két éve, hogy meghalt, ugyancsak daganatban.:(
Nem vagyok onkológus, de gondolom, hogy a konzílium mérlegeli, hogy a daganat természete, TNM-stádiuma, kiterjedése alapján milyen típusú kezelés lenne a felsoroltak közül a legelfogadhatóbb...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 12:23:59

@Leroi: "A zsebembe pedig ne dugdosson borítékot csak azért, hogy visszahalljam a cigányrigmust, miszerint "bezzeg a pénzt elvette..."

A tarifa előre közlését miként definiálnád?

2010.09.23. 12:25:00

Én nem mondom az, hogy ez a poszt így ahogy van, nem igaz. De azt sem hogy nem. Hogy ki, hogyan vágjon neki egy műtétnek pénz nélkül? Mint én 2 éve. bementem a kórházba a sebészetre a second rendelésre (azért second, mert a főorvosnak hivatalosan nem volt ambuláns rendelése, de a kisvárosban ahol élek, mindenki tudja, ha odamész, megvizsgál, berendel, kezel), megvizsgált, kiirt betegállományba, elküldött laborba, 1 hét múlva befeküdtem, másnap megoperált, műtét után gondozott, érdeklődött. És én meg hazamentem saját felelőségre (a főorvos kétszer is megkérdezte, BIZTOS???). Az első kontroll után adtam neki is és a nővéreknek is (akikről szintén csak jót tudnék mondani) valami csekélységet (na jó, kevés pénz, ajándékkosár). tegyem hozzá: abszolút jóindulattal adtam, de a főorvoson látszott, amikor nagy nehezen átvette: nem várta, és főleg: soha nem követelne ilyet.
Ez egy 18 ezres város kis kórháza. Amit kívülről, aki még nem volt benne, levágóhidaz, és az ott dolgozókat henteseknek nevezi...

lac64 2010.09.23. 12:25:46

@huncut:
Szerintem az ember kapaszkodik a szalmaszálba is. Mi is nehezen fogadtuk el, amikor kimondták, hogy édesapám menthetetlen. Kerestünk egy a témában jártas másik orvost és konzultációt kértünk tőle. A leleteket megnézve Ő is elmagyarázta hogy sajnos nincs mit tenni, és a kezelésekkel csak rontanánk az édesapám életminőségét. Mindezt roppant megértően és együttérzően. Mi ez alapján értettük meg és tudtuk elfogadni. És ez az orvos (70 körüli tüdőgyógyász prof) visszautasította a borítékot is.

Leroi 2010.09.23. 12:26:03

A hálapénz címszó alatt fentebb felsorolt összegek számomra annyira irreálisak, hogy valóságtartalmukban igen kételkedem.
250 ezret egészben is alig láttam még, nemhogy a zsebemben érezzem.
Eszerint én igencsak a csóró, éhenkórász doki-kategóriába tartozom...

Leroi 2010.09.23. 12:27:04

@ÁkiBáki:
Az aljasság, olyat rendes orvos nem tesz.

huncut 2010.09.23. 12:27:45

@Leroi: És ennek a teamnek a döntése megkerülhető? Elképzelhető, hogy a beteg "kijárja valahogy", hogy mégis elvégezzék azt a műtétet, amit a team nem tart indokoltnak?

tizenhárom 2010.09.23. 12:28:45

@huncut: Miután végig kellett néznem apukám hosszú, orvosok által mesterségesen megnyújott haldoklását (végstádiumú áttétes tüdő-máj-agy daganata volt - nem kapott elég morfiumot, mert esetleg nem bírja a szíve- az infúziót kitépte, mert már meg akart halni, de erre kikötözték), én is egyetértek veled ebben.
Egyszer megkérdeztem egy orvost, hogy mire tesznek esküt: az élet meghosszabbítására, vagy az életminőség javítására, a szenvedés enyhítésére? Nem tudott válaszolni...
Még most is várok a válaszra.

Leroi 2010.09.23. 12:29:23

@_Tomiby:
Szerintem is boxer kellene minden beteg kezére.
Esetleg egy Desert Eagle.50 sem ártana.
Gondold el, hogy hullanának a gaz dokik.
Végre rend lenne...
:)))

Leroi 2010.09.23. 12:31:44

@tizenhárom:
Ez akkora kérdőjel, hogy bizony orvosetikai konferencia témája lehetne.
Rengetegszer szóbajön különböző fórumokon, pro- és kontra hívekkel...
Én az élet híve vagyok, mert esküm erre kötelez...
Az aktív vagy passzív euthanasia nálunk tiltott.

Terézágyú 2010.09.23. 12:32:47

@phoenix102:
"ezt meg ki mondta, idézz a kommentjeimből, hol állítottam ,hogy a beteg volta a hibás?? Vagy hogy járna a hálapénz? Vagy csak szimplán provokálni akarsz?? "

Mondtam én, hogy te mondtál ilyesmit?
Nem, te sose mondasz olyasmit, hogy a beteg volt a hibás, illetve, hogy aki hálapénzt AD az maga is bűnös stb.

Leroi 2010.09.23. 12:33:26

@huncut:
Sajnos, erre nem tudok válaszolni.
Magánklinikán, talán...

huncut 2010.09.23. 12:33:55

@lac64: Teljesen jogos, hogy ilyen esetben kikéred más véleményét is, és csak akkor fogadod el, ha ez a másik is ugyanaz. Néha szörnyű szembesülni az igazsággal, de el kell tudnunk fogadni.
És ha édesapád életminősége volt a legfontosabb szempont, akkor azt hiszem, a legtöbbet és legjobbat tettétek.

2010.09.23. 12:34:14

@Leroi: Nem kell eutanázia, de ha valakinél fájdalomcsillapító kell, egy végső stádiumú betegnél, ott már ne vacakoljanak azzal, hogy milyen más mellékhatása lehet a morfinnak. Nagybátyám szerencsére ezt a részét megúszta (Tüdő kontra agyi áttét), mert az egyik morfin után elszunnyadt...

Terézágyú 2010.09.23. 12:34:50

@Leroi:
"Az aljasság, olyat rendes orvos nem tesz."

És vannak ilyen nem-"rendes orvosok" szerinted?

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 12:39:03

@Leroi: Ó persze, hogy nem. Megnevettettél. Vagy borzasztóan naiv vagy, vagy elképesztően álszent.
Minden rosszindulat nélkül.

tizenhárom 2010.09.23. 12:40:25

@Leroi: De a betegnek joga van visszautasítani a kezelést. Apukámnál az infúzió kitépése ezt jelentette, vagy nem? A kórházban kevesebb morfiumot kapott, mint két héttel korábban, amikor még otthon volt.
Amúgy érdekes módon, amikor bevitték, a főorvos azt ígérte, hogy nem fogják szükségtelenül elnyújtani a haldoklását, de sajnos ő szabadságra ment. Amikor visszajött, másnap reggel apunak nem kellett többet szenvednie...
Én megértem, hogy nem könnyű, és bizonyára a lelkiismeretet is próbára teszi az ilyesmi, de hagyni, hogy egy 100% menthetetlen ember így szenvedjen, szerintem embertelen. De persze nem köteleznék senkit arra, hogy direkt segítse át a halálba. Kérdés, hogy hol ér véget a fájdalomcsillapítás, és hol kezdődik az euthanasia.

_Molly 2010.09.23. 12:44:05

@ÁkiBáki: "A tarifa előre közlését miként definiálnád?"

"Az egészségügyi korrupciónak számos területe ismert. A legjellemzőbb, amikor az orvosok, nővérek pénzt kérnek olyan szolgáltatásokért, amik igazából ingyenesek. Ez nem is csoda: aki megteheti, nem vár éveket egy műtétre, hanem a kedvezőbb pozíció érdekében pluszjuttatásokkal a várólista élére kerül.

Magyarországon a hálapénzek összege évente 40-100 milliárd forint között mozoghat. (2009-es adat)

A Büntető Törvénykönyv szerint az a hivatalos személy, aki a működésével kapcsolatban (..) a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés 2 évtől 8 évig terjed, ha a bűncselekményt vezető beosztású vagy fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott hivatalos személy, más hivatalos személy fontosabb ügyben követi el.

Hivatalos személyeket feljelentési kötelezettség is terheli, amennyiben tudomásuk van a vesztegetésről, akkor a rendőrséghez kell fordulniuk, ellenkező esetben kétéves szabadságvesztést kockáztatnak."

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 12:44:31

@_Molly:

_Molly megtennéd, ha idézel a forrást is megjelölnéd?
Engem érdekel.

lac64 2010.09.23. 12:50:13

@Leroi:
Köszönöm.

"A hálapénz címszó alatt fentebb felsorolt összegek számomra annyira irreálisak, hogy valóságtartalmukban igen kételkedem."

"A hálapénz címszó alatt fentebb felsorolt összegek számomra annyira irreálisak, hogy valóságtartalmukban igen kételkedem."

Nem gondolnám, hogy nagy számban, de vannak ekkora összegek, bár hálapénznek nem nevezném, mivel általában előre közlik az összeget. Kolléganőm férjénél nyitott szívműtétet végeztek 10 évvel ezelőtt, a doki akkor 100 e-t kapott a műtétért.

Falusi (törölt) 2010.09.23. 12:54:09

ilyenkor örülök igazán, hogy így döntöttem. nem Mo.on élek.
és remélem, már soha nem is fogok.
beteg lelkű az az ország.

_Molly 2010.09.23. 12:56:00

@Dr.laikus PhD:
Ha beírod a Google-ba az idézet egy egyik mondatát, azonnal kijön a forrás.

Amúgy:
www.haszon.hu/vallalkozas/1171-szazmilliard-orvosi-halapenzre.html

Terézágyú 2010.09.23. 12:58:28

@Leroi:
"A hálapénz címszó alatt fentebb felsorolt összegek számomra annyira irreálisak, hogy valóságtartalmukban igen kételkedem. "

Ha egy falusi orvos egy receptfelírásért egy ötszázast VÁR EL, akkor egy ilyen műtétért...

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 13:00:20

@_Molly:

Ne a linket, csak a forrást.

Annyi elég, a többit már megnézem.

Köszi.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 13:01:25

@_Molly: Ó nagyon aranyos vagy, de én @Leroi szakértő véleményét szeretném olvasni.

Az említett összeg csak megerősíti az előzőekben írt hozzászólásom lényegét.
Valamint szeretnék egy statisztikát arról is, hogy hány bírósági eljárás indult ilyen váddal orvosok ellen és milyen ítélettel zárult?
Hogy csak a felszínt kapargassuk.

gld 2010.09.23. 13:04:38

Részvétem a posztolónak :(

Szegények, tényleg mindenféle orvossal találkoztak ez alatta kálvária alatt... Erre a hálapénz-dologra már ki sem térnék, hiszen úgysem tunék semmi újat mondani, hacsak azt nem, hogy 250e Ft pofátlanul nagy összeg.

Szerintem a beteg nem kérte, hogy kihúzzák a csöveket a hasából... Egyszerűen megkérdezte, hogy erre mikor kerül sor. Az én olvasatomban ez azért hatalmas különbség...

A fiatal orvos szerintem a tudásának, képességeinek megfelelően járt el. A másik kórház orvosa, aki a hálapénzt nem fogadta el, hanem egy számlaszámot adott, amire a pénzt befizetve a kórházat támogatják, nagyon-nagyon pozitív az én szememben... Megvallom, soha ilyennel nem találkoztam még.

Az számomra megdöbbentő, hogy a májkómáról nem tájékoztatták a hozzátartozókat. Jobb helyek, ha változás áll be a beteg állapotában, arról informálják a hozzátartozókat. Egy májkóma azért elég jól észrevehető változás...

Tényleg nagyon sajnálom :(

Fekete Dália 2010.09.23. 13:08:25

Jó lenne olyan betegekről hallani, akiket gammakéses eljárással kezeltek.
Túl kevésnek tűnik az ilyen eljárással operált betegek száma.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 13:09:39

@ÁkiBáki:

Becsült az összeg.
Ebben benne vannak a hálapénz igazi haszonélvezői a nőgyógyászok és a sebészet bizonyos területei.

A rákos betegek egy idő után inkább az életükért futnak, mint fizetnek és ezt tudják az orvosaik is.

Van terület akik egyáltalán nem kapnak soha egy fillért sem.

Miután felmérés ez egy statisztikai átlag, szorozva, osztva, köbre emelve és deriválva. Egy bizonyos egészség pénztár kérdőívei alapján alakította ki ezt az álláspontot.

Milyen módon kérdeztek, ez mennyire autentikus az kérdés.
Jó nagy összeg jött ki, felkapta a sajtó és azóta ezzel számolnak.

Oszd el a népesség számával, beleértve a csecsmőket is, aztán lehet hinni, vagy kételkedni.

Terézágyú 2010.09.23. 13:14:30

Komolyan beszélve: az orvostársadalom vegye észre, hogy az orvosokkal már teljesen összenőtt a hálapénz fogalma.

Akár mondhatnám: ahogy a cigányokkal a lopás... :(

Bármilyen beszélgetésben kerülnek elő az orvosok, mindig, ismétlem: MINDIG oda lyukad ki a beszélgetés, hogy melyik orvos mennyit kért, mennyit várt el, vagy éppen mennyire nem haladt a kezelése a betegnek egészen addig, amíg a borítékot meg nem kapta az orvos stb.

Mindenkinek, ismétlem, MINDENKINEK van legalább egy ilyen története a saját, vagy a családtagja betegsége folytán...

Az orvostársadalom persze háríthatja mindezeket, de ezzel csak a szakadékot növeli a beteg és az orvos, illetve a beteg által megélt valóság, és az orvos által megélt rózsaszín valóság között...

phoenix102 2010.09.23. 13:15:23

@Terézágyú: "Teljesen igaza van az itt megnyilatkozó Orvos Uraknak. A beteg volt a hibás mindenben, az Orvos Uraknak csak hála(pénz) jár mindenért."
Én is orvos vagyok, ha nem rám gondolsz, kerüld az általánosításokat

Terézágyú 2010.09.23. 13:16:43

Ja, és természetesen ez NEM azt jelenti, hogy minden orvos ilyen lenne - mint ahogy pl. nem minden cigány lop...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 13:19:11

@Dr.laikus PhD: Nekem az összeg nagysága irreleváns. Ha morálisan nézem, akkor még 1000 Ft is sok, mert az orvos ne a zsebem felé kacsintgatva gyógyítson.
Akik pedig gyógyíthatatlan beteg hozzátartozójától egy centet is elfogadnak, azok a szememben csupán erkölcsi hullák.

tódór piroska 2010.09.23. 13:19:55

azé a motorátorbácsi kicsit részrehalyló, merengem kiszuperát amikó asztat irtam hoty börtönbe kel csukni a sok pézéhes gazemberorvost mostmegmá töbenn azstat irhassák hoty atyon kellenne üket ütni

Little Fluffy Cloud 2010.09.23. 13:20:23

gulag-hangulatú történet, nagyon elszomorító.

de legalább volt orvos. igaz, hogy szakmailag szar, igaz, hogy erkölcsi, emberi hulladék, de legalább volt.

a tehetségesebb és jobb orvos elmegy oda, ahol nem annyit keres (azaz annyira becsülik meg), mint a piros lámpánál a kéregető "rászoruló".

Terézágyú 2010.09.23. 13:24:23

@phoenix102:
"Én is orvos vagyok, ha nem rám gondolsz, kerüld az általánosításokat "

Ember vagyok, a tapasztalataimból (és a másokéból, amiket megtudok) következtetéseket szűrök le - ezt nevezheted általánosításnak is.

Gabcsi12 2010.09.23. 13:27:24

Anyósom pár hónappal ezelőtt halt meg hasnyálmirigy daganatban. Nem ragozom, későn felfedezhető ez a tipusú rák. Kétszer nyitották fel, kétszer nem látták. Legalábbis nem irták le. A legutolsó kórházban töltööt alkalommal mintegy számon kérte a főorvos, hogy miért nem vagyunk tisztában a diagnózissal. Férjem mondta neki, hogy nézze már meg a papirokat van-e benne diagnózis. Nem volt. Megismételtek minden vizsgálatot, hozzáteszem CT-t akkor csinaltak először. A sebész a mútét előtt fennhangon közölte a többi beteg előtt, hogy biztos rákja van. A férjem ugyanakkor 3 nap alatt tudta csak 'levadászni', hogy beszéljen vele.

Úgy engedték haza, hogy az inzulinon kivúl mindenért vissza kellett menni a szakorvosi javaslatért az otthoni ápolási eszközökre, mert a háziorvos anélkül nem irhatja fel. Nem kérdezték meg ki fogja ellátni. Ha apósom nincs, aki szintén nem húszéves, nem tudom hogy tudtuk volna gondozni napközben.

Végül otthon halt meg, ahogy szeretett volna. Most már tudom, májkómában.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 13:28:33

@ÁkiBáki:

Ha morálisan nézem a fizetésük irreálisan alacsony.

Ez elvégzett munka meg irrelevánsan sok.
Felelősségben, munkaórában, mindenben.

Maga a hálapénz rendszerét nem az orvosok találták ki, de lenne megoldás.

Ha linkelem, ha bemásolom nem reagál rá senki. Egyszerűbb ezen hüledezni, borzongani, esetleges, vagy egyáltalán létező összegeken moralizálni, elítélni, akasztást vizionálni.

A többség tisztességes, nem várja el, de nem is utasítja el ha kap.
Nagyon kevés - érdekes módon nekem onkológussal volt dolgom sokáig aki nem fogadott el soha semmit.
A kaktuszt, azt szerette és gyűjtötte. :)))

phoenix102 2010.09.23. 13:29:25

@Terézágyú: "Komolyan beszélve: az orvostársadalom vegye észre, hogy az orvosokkal már teljesen összenőtt a hálapénz fogalma." és miért van ez így szerinted? Mert a II. világháború után a szeretett rendszerben úgy határozták meg az orvosok bérét, hogy beleszámolták a paraszolvenciát. Az állam gerjesztette a problémát, és most nem hajlandó megoldani.

"Az orvostársadalom persze háríthatja mindezeket, de ezzel csak a szakadékot növeli a beteg és az orvos, illetve a beteg által megélt valóság, és az orvos által megélt rózsaszín valóság között... " általánosítgass továbbra is ha jól esik, de ezek az általánosítások nagyban hozzá járulnak a tényleges problémák szőnyeg alá seprésében. A hálapénz csak a jéghegy csúcsa, ezt felemlegetni rendszeresen (pl sajtóban) lépten nyomon csak arra jó, hogy a többi súlyosabb problémáról (teljesítmény volumen korlát, ágyszám csökkentés, kórház bezárás) elterelje a figyelmet, és ha az "orvos társadalom" nyilatkozik bármilyen szükséges intézkedésről, akkor mindig az arcunkba lehessen vágni, hogy ez a borítékozó/hálapénzező csapat nem hiteles, ne is figyeljünk oda rájuk.

És azt se felejtsük el, hogy a hálapénz adás nem egyenlő a kikövetelt borítékkal. Szintén két külön kategória, ha tetszik neked, ha nem.

van-e szándék 2010.09.23. 13:29:56

@Leroi: sejthető volt, hogy orvos vagy. Mennyivel szimpatikusabb lett volna, ha a mundér becsülete helyett helyből elküldöd melegebb éghajlatra azokat, akik embertelenül bánnak beteggel, hozzátartozókkal - miként phoenix102 tette -, ahelyett, hogy élből lebaszol mindenkit, akinek fájdalma van.
Broáf.

Bikli néni 2010.09.23. 13:30:49

A kommentözön elején tartok, sokakkal egyet is értek, csak pár megjegyzés:

Először is, részvétem az írónak. Nem is tudom, van-e ennél nagyobb fájdalom...

Aztán: az ilyen súlyos betegségeknél nyilván meg kell mondani, hogy a túlélés sajnos nagyon rövid, emiatt az orvos nem hibáztatható, persze ezt emberségesen kell közölni. Nem tudom, itt mennyire történt így, de ahogy olvaslak titeket, a hozzátartozó ilyenkor lehet olyan lelkiállapotban, hogy mindent gonoszkodásnak meg érzéketlenségnek fog fel.

Valahol a tisztességes orvosokat is sajnálom, mert nem lehet könnyű elmagyarázni a családtagoknak, hogy itt már nincs mit tenni, de ha túlságosan beleélik magukat minden emberi sorsba, abba bele lehet rokkanni. És ez nem csak az orvosokra igaz.

A hozzátartozók ilyen szintű lehúzása viszont undorító. Ha az orvos megtesz mindent, és annak pozitív végkimenetele van, vagy legalább enyhít a beteg szenvedésein, akkor UTÓLAG lehet elfogadni (de semmiképp nem kikövetelni!) a felajánlott borítékot. Erre élő példát is tudok mondani, mert tényleg van olyan, hogy az ember a "hálapénzt" tényleg azért adja, mert hálás, mert meg van elégedve az ellátással.

De hogy bűncselekmény,meg APEH... jaj, kérem szépen, ne legyünk ennyire naivak! Adócsalás és bűncselekmény volt, van és lesz is, hiába vannak törvények, amik elvileg ez ellen védenének. Embert ölni is tilos és szigorúan büntetendő, mégis, hányan lesznek gyilkosság áldozatai. Büntető jellegű törvénytől teljes megoldást várni naivság. Főleg addig, amíg a hozzátartozó is partner ebben, mert tukmálja a borítékot.

És az orvosok: itt szeretném megköszönni minden orvosnak, akiben van annyi, hogy elítéli a kollégák gerinctelen viselkedését, és megragadom az alkalmat, hogy a tényleg pénzéhes, minden érzelem nélküli tuskókat elküldjem melegebb éghajlatra.

gld 2010.09.23. 13:33:48

@phoenix102:

"És azt se felejtsük el, hogy a hálapénz adás nem egyenlő a kikövetelt borítékkal. Szintén két külön kategória, ha tetszik neked, ha nem."

Pontosan így van... Bármilyen hihetetlen, sem nekem, sem a családomnak nem volt még olyan tapasztalata, hogy kikövetelték volna rajtunk, vagy egyáltalán célzást tettek volna arra a bizonyos borítékra... nem mondom, néha, amikor úgy éreztük, adtunk, de soha nem irreális összeget (talán egy közepes autót egyszer meg lehetne belőle tankolni :) ), és soha senki nem emlegette fel, hogy "csak ennyi?"

Nekem sem tetszik ez az általánosítás, sem az egyik, sem a másik oldalról... Az ellenpéldák felett pedig mindenki elsiklik.

gld 2010.09.23. 13:38:23

@gld: ja még annyit: olyat gyakrabban tapasztaltam, hogy pl. önkormányzatnál (nem fogom megnevezni az adott osztályt) a köztisztviselő felajánlotta, hogy meggyorsítja az ügymenetet némi ellenszolgáltatás fejégben... és ők bizony többet tesznek zsebre, mint egy orvos...

Terézágyú 2010.09.23. 13:38:29

@phoenix102:
"általánosítgass továbbra is ha jól esik"

Erről beszéltem :( Hárítgass.

"És azt se felejtsük el, hogy a hálapénz adás nem egyenlő a kikövetelt borítékkal. Szintén két külön kategória, ha tetszik neked, ha nem."

Olvasd el még egyszer amit írtam: a "kikövetel" szó nem szerepel benne.

Lehet hogy másvalaki írt ilyet, én nem. Csak nem általánosítasz??? :-O

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.23. 13:38:46

@aesculap: azt hittem 80ezer körül van. Mi annyit "szoktunk" adni (szülésenként, arcdaganat-eltávolítás, béldaganat-eltávolítás) ürügyén. Sóherek voltunk vagy nagyvonalúak? Fontos lenne tudni, mert nem szeretek fillérbaszónak tűnni. (Komolyan, és sajnálkozva a helyzeten.)

LordAzazel 2010.09.23. 13:39:34

szőrnyű! részvétem :(

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 13:39:55

@Dr.laikus PhD: Az, hogy a fizetésük irreálisan alacsony - tény.
Az, hogy ez elfogadhatatlan, különösen ha a felelősségükkel állítom szembe - ez szintén.
Az, hogy lenne rá megoldás - nos ezzel is sokan tisztában vannak. Sokaknak fájna, olyanoknak legfőképpen, akik azért haszonélvezői a jelenlegi rendszernek, ezt tegyük hozzá.
Ezt a rendszert viszont "alulról" nem lehet megreformálni (de utálom ezt a szót!)csakis felülről, ahol azonban mindig elakad az akarat.

Viszont ha nem változik semmi, akkor az unokáink is szolválni fognak, mert így szocializálódnak.
Viszont ez nem annyira sikeres szisztéma, amit örökíteni kellene.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.23. 13:41:12

@Terézágyú: Amellett, hogy innen és sok elbeszélésből úgy tűnik,
a saját tapasztalatom az, hogy egyetlenegyszer vittem egy ismerős orvosnak egy üveg igen drága konyakot a gyerekem kezeléséért, és nem fogadta el.
soha nem kerültem olyan helyzetbe, hogy kértek volna, utaltak volna rá, vagy éreztem volna, hogy hátrányba kerülök, ha nem adok pénzt.

Mondjuk nem is viselkedem ráutalóan, borravalót is ritkán adok.

Terézágyú 2010.09.23. 13:42:23

@gld:

"Pontosan így van... Bármilyen hihetetlen, sem nekem, sem a családomnak nem volt még olyan tapasztalata, hogy kikövetelték volna rajtunk, vagy egyáltalán célzást tettek volna arra a bizonyos borítékra..."

Világos. Én sem találkoztam még soha egyetlen tolvaj cigánnyal sem. Tényleg nem.

"Nekem sem tetszik ez az általánosítás, sem az egyik, sem a másik oldalról... Az ellenpéldák felett pedig mindenki elsiklik."

1. Ellenpélda mindig mindenre van. ha valaki a nácikat szidja, ott is mondhatnánk ellenpéldát.
2. Az ellenpélda is általánosítás :) És annál is rosszabb, mert kevesebből általánosít valaki.

gld 2010.09.23. 13:43:13

@Terézágyú: ellenpélda alatt konkrétumot értek, a konkrétum pedig nem általánosítás...

Terézágyú 2010.09.23. 13:44:37

@phoenix102:

Mellesleg ne hozd fel az államot, mert én nem az államról beszéltem, hanem arról, hogy az emberek hogyan szoktak beszélni az orvosokról.

Terézágyú 2010.09.23. 13:47:32

@gld:
"ellenpélda alatt konkrétumot értek, a konkrétum pedig nem általánosítás... "

Miért, az emberek talán nem konkrétumokat hoznak fel a beszélgetéskor? :) A fenti levél írója nem konkrétumokat mondott?

ÉN most valóban nem mondtam konkrétumokat, mert nem is az volt a célom, hogy hozzátegyek még egy esetet azokhoz a történetekhez, amelyeket pl. csak ezen a blogon leírtak...

phoenix102 2010.09.23. 13:49:19

@Terézágyú: én nem szoktam hárítani, olvass feljebb, hogy mi a véleményem a kérdésről. "orvos által megélt rózsaszín valóság"
és a legtöbb kollégámmal együtt nem hiszem, hogy ez a kijelentésed igaz lenne ránk. Kicsit sem látom rózsaszínben az eü helyzetét és a hálapénz kérdését.

Csak olyan fizetést szeretnék orvosként a betegágy mellett, mint egy önkormányzati előadó, aki köztisztviselői fizetést kap és kb. 2x annyit mint én. És akkor nem kell a boríték tejre meg kenyérre, mert a legtöbben (nem a fenti posztban szereplő gerinctelen alakokra gondolok) nem új autóra gyűjtenek a borítékból, hanem cipőre a gyereknek. (Én kivételes helyzetben vagyok, mert a mellékállásomból keresek annyit, hogy szóba sem kell jönnie annak, hogy borítékot fogadjak el, de a legtöbben viszont rákényszerülnek)

gld 2010.09.23. 13:50:49

@Terézágyú: mégis általánosítasz. Mondhatod azt, hogy szerinted a történetben szereplő orvosok többsége nem állt sem szakmailag sem emberileg a helyzete magaslatán. és ezzel egyet is értek. De azt nem kéne mondani, hogy az orvosok így meg úgy, mert ez azt sugallja, hogy MINDEN orvos. Ezzel pedig már nem tudok egyet érteni, már csak a saját tapasztalataim alapján sem, amik bizony elég konkrétak. Én sem gondolom persze azt, hogy MINDEN orovos jó szakember :)

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 13:52:53

@ÁkiBáki:

Nem így van. Mindkét részről sürgető igény a változás, ráadásul az államnak sincs már pénze, hogy még többet tegyen az egészségügybe.

Amennyi hálapénzt fizetünk abból egy kiegészítő biztosítási rendszert fenn lehet tartani. A minimális alapszolgáltatásban kell megegyezni.
A kiegészítő biztosítás ütemezésében, hiszen óriási réteg van aki már nem tud fizetni, viszonyt a legnagyobb igénybe vevő..

Szóval kell róla "alulról" is beszélni. Talán most van erre a legjobb és legutolsó pillanat.

van-e szándék 2010.09.23. 13:58:56

@phoenix102:
én is két állásban dolgozom. És ahogy te vagy én, úgy más is képes lehet erre, ha a szükség (gyereknek cipő) úgy hozza. Kétlem, hogy erre a boríték az egyetlen és legjobb megoldás. Bár kétségtelen, hogy a legkényelmesebb...
Megjegyzem, egy önkormányzati előadó kb. 80e nettót keres.. ami gyakorlatilag a rezsire se elég...

varvizib 2010.09.23. 14:00:02

Miért kellett kimoderálni a kommentemet? Semmi sértőt nem írtam (ahhoz képest, amit ezek az orvosok érdemelnek).

Szerintem nem normális, ha szó nélkül elmegyünk amellett, hogy egyes orvosoknak van képük elfogadni hálapénzt miközben TUDJÁK hogy a betegnek érdemben nem sokat tettek az egészségéért.

Akik ezzel nem értenek egyet, azok persze nyugodtan tömjék továbbra is a zsebüket, támogassák ezt a gyakorlatot.

gld 2010.09.23. 14:02:25

@van-e szándék:

"Megjegyzem, egy önkormányzati előadó kb. 80e nettót keres.. ami gyakorlatilag a rezsire se elég..."

Egy diplomás köztisztviselő nem 80e Ft-t keres.

phoenix102 2010.09.23. 14:03:37

@Dr.laikus PhD: ez persze átgondolandó, csak ugye Mo.-ból kiindulva mi lenne a vége: sokan csak az alapszolgáltatást fizetnék ki és utána mennének az orvoshoz a borítékkal plussz szolgáltatásért feketén. Ez szerintem ugyanúgy a korrupció melegágya lenne.
Kiegészítő biztosítást külföldön legfeljebb az egyágyas kórteremre, és hasonló dolgokra lehet kötni, nem véletlenül.
Amennyi TB-t Mo.-n fizetnek az emberek, ebből ki kellene jönnie egy normálisan működő eü-nek. Németben kb. annyi volt a TB járulékom mint itthon (ott nem fizetés függő, fix tarifák vannak). Ráadásul nálunk nagyságrendekkel olcsóbb az eü-ben a munkaerő. Egyszerűen nem értem, hogy hova folyik el itthon ennyi pénz.

Terézágyú 2010.09.23. 14:03:39

@phoenix102:
Örülök, te és a legtöbb kollégád elismeri, hogy a hálapénz-probléma összefonódott a magyar orvostársadalommal. Ha újra megnézed azt, amit írtam, akkor láthatod, hogy én is pusztán ennyit írtam.

De hát mi a megoldás?
"Csak olyan fizetést szeretnék orvosként a betegágy mellett, mint egy önkormányzati előadó, aki köztisztviselői fizetést kap és kb. 2x annyit mint én."

Én elismerem, hogy kevés az orvosi fizetés, DE: fentebb @gld: írta: "olyat gyakrabban tapasztaltam, hogy pl. önkormányzatnál (nem fogom megnevezni az adott osztályt) a köztisztviselő felajánlotta, hogy meggyorsítja az ügymenetet némi ellenszolgáltatás fejégben... és ők bizony többet tesznek zsebre, mint egy orvos... "

Vagyis a nagy, megemelt fizetés nem biztosíték arra, hogy megszűnik a zsebbe csúsztatott boríték, ugyebár...:(

Lehet, hogy te valóban olyan vagy, hogy a megduplázott fizetésed mellett TÉNYLEG nem fogadnál el semmit a betegtől, de biztos vagy abban, hogy a többi kollégád is így tenne?

Másrészt, nem emlékeztet minket ez az érvelés valamire: >>azért "loptam", mert kevés a pénzem... ha többet adtok, akkor majd nem lopok...<< ????

Fekete Dália 2010.09.23. 14:09:07

@phoenix102:
Most tényleg nem látod, vagy nem akarod látni, hová folyik el a pénz az eü-ben?

Terézágyú 2010.09.23. 14:09:26

@gld:
"mégis általánosítasz."

Én sosem mondtam, hogy nem általánosítok :)

"Mondhatod azt, hogy szerinted a történetben szereplő orvosok többsége nem állt sem szakmailag sem emberileg a helyzete magaslatán. és ezzel egyet is értek."

Akkor jó. :)

"De azt nem kéne mondani, hogy az orvosok így meg úgy, mert ez azt sugallja, hogy MINDEN orvos."

Én nem mondtam, hogy az orvosok így meg úgy :)))
Én azt mondtam, hogy minden olyan beszélgetésnél, ahol orvosokról van szó, a hálapénz is azonnal előkerül.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 14:10:07

@phoenix102:

Olvasd el az elején vagy egy tanulmány.

Érdemes végig gondolni.
Nyilván nem lehet kijátszani majd még zsebbe dugott pénzrét sem.

Amíg mindenkinek egyformán jár minden addig lesz korrumpálás. Addig nem lehet ellenőrizni. Ha ennek szintjei vannak akkor zsebbe pénzért nem vesz senki igénybe hotel szolgáltatást, stb.

Annyira nem értek a szakmához, de nem csak Németország van, más országokban is létezik kiegészítő biztosítás, és nem sérülnek a betegek egészséghez való jogai.

gld 2010.09.23. 14:11:11

@Terézágyú:

"Én azt mondtam, hogy minden olyan beszélgetésnél, ahol orvosokról van szó, a hálapénz is azonnal előkerül. "

Na, ezt nem vitatom :)))

gld 2010.09.23. 14:13:38

@Terézágyú:

"Vagyis a nagy, megemelt fizetés nem biztosíték arra, hogy megszűnik a zsebbe csúsztatott boríték, ugyebár...:("

Az nem, de talán pont Phoenix102 írta, hogy ha emelik a bért, és hoznak egy törvényt, miszerint aki hálapénzt fogad el, büntethető, az már talán.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 14:13:42

@phoenix102:

Kevesen fizetnek, sokan vesznek igénybe.

Átalányt lehetne fizetni, de fizessen MINDENKI.
Nem emlékszem a számokra eski honlapján van statisztika, mennyit fizetünk, mennyit költünk és ez hogy aránylik a járulékfizetőkhöz.

lac64 2010.09.23. 14:18:06

@phoenix102:
"Amennyi TB-t Mo.-n fizetnek az emberek, ebből ki kellene jönnie egy normálisan működő eü-nek... Egyszerűen nem értem, hogy hova folyik el itthon ennyi pénz."
Mo-n hiába fizetnek az emberek magas TB-t, ha a lakosság számához képest a fizetők száma alacsony.

phoenix102 2010.09.23. 14:19:02

@Terézágyú: egyrészt én most sem fogadok el borítékot, mint írtam, mert kellemetlen és nincs rá szükségem (de sokak ebből élnek, mert a fizetésből nem jönnek ki)

Másrészt ha a fizetések rendbe lennének (mint írtam a hálapénz 50 éves koncepció és ezt legális bérkieészítésként vezették be a köztudatba akkor, és ezt NEM az orvosok találták ki maguknak), akkor semmi magyarázata nem lehetne annak, hogy borítékot fogadjon el valaki. És hidd el, hogy a közhangulatból és a legtöbb beteg hozzállásából kiindulva, ha a magasabb fizetés mellett is valaki borítékot követelne, két perc alatt fel lenne jelentve.
Ez így egy egészséges rendszer lenne.

Terézágyú 2010.09.23. 14:21:18

@gld:
"Az nem, de talán pont Phoenix102 írta, hogy ha emelik a bért, és hoznak egy törvényt, miszerint aki hálapénzt fogad el, büntethető, az már talán. "

A hálapénz most is törvénytelen, hisz hogy mást ne mondjak: adóelkerülés... Miért ne lehetne már most meghozni ezt a törvényt?

És akár meg is kérdezhetném, hogy ha az etikailag is magasan kvalifikált orvostársadalom is kizárólag a büntetéstől való féltében fog "leszokni" erről - akkor mit várjunk az "alacsonyabban kvalifikált" társadalmi rétegek hasonló eseteiről?

TH 2010.09.23. 14:22:34

@Droidfigyelő: csatlakoznék az előttem szólóhoz...

lac64 2010.09.23. 14:24:40

@Terézágyú:
Sajnos a hálapénz nem az orvostársadalommal, hanem az egész magyar társadalommal fonódott össze. Gondolj bele, még a személyi jövedelemadó törvény is kitér rá (azaz legális jövedelemként tekint rá) és egy kalap alá veszi a borravalóval és a felszolgálási díjjal.

gld 2010.09.23. 14:25:35

@Terézágyú:

Tőlem akár holnap is meghozhatnák azt a törvényt, sajnos nem én hozom :)

Nem csak félelmében fog róla leszokni, hanem azért is, mert nem lesz rá akkora szüksége. Én legalábbis megelőlegezem ezt :)

Amúgy aki adja, azt is lehetne büntetni, főleg, ha előre adja. Az már vesztegetés.

Azt gondolom, hogy ezt a kérdést mindkét oldalon rendbe kellenne tenni a kis buksikban.

gld 2010.09.23. 14:26:34

kellenne = kellene

lac64 2010.09.23. 14:26:47

@Terézágyú:
Nem törvénytelen, "adóterhet nem viselő járandóságnak minősül".

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.23. 14:27:57

@fehérzaj:

Az elfolyás még nem is akkora nagy baj (bár lehetne hol kereskedni), mint az, hogy 1,5 millió ember fizeti 10 millió ember egészségügyét.

Terézágyú 2010.09.23. 14:27:59

@phoenix102:
"egyrészt én most sem fogadok el borítékot, mint írtam, mert kellemetlen és nincs rá szükségem (de sokak ebből élnek, mert a fizetésből nem jönnek ki)"

nekem is 100e a nettóm...

"(mint írtam a hálapénz 50 éves koncepció és ezt legális bérkieészítésként vezették be a köztudatba akkor, és ezt NEM az orvosok találták ki maguknak)"

Erre a szövegre nagyon rácsaptak az orvosok :)))

Tehát előtte, a Horthy-rendszerben nem volt hálapénz, de Rákosiék kitalálták, hogy adjunk kevesebb fizut az orvosoknak (de ha előtte nem volt hálapénz, akkor miből gondolták, hogy márpedig az orvosok eddig is kaptak?), és kiadtak erről egy körlevelet az ország lakosságának, hogy tessenek adni hálapénzt a doktoroknak????
Vagy az akkori lakosság olyan jól volt eleresztve pénzügyileg (naná, hiszen az ő fizujukba nem volt belekalkulálva a hálapénz), hogy ők kezdtek el adni önszántukból? :O

Érdekes sztori ez :))))))))))))

gld 2010.09.23. 14:30:12

@Terézágyú:

"Érdekes sztori ez :))))))))))))"

Pedig igaz, kicsit keresgess, nézz utána. érdekes dolgokat fogsz találni.

Terézágyú 2010.09.23. 14:32:40

@lac64:
"Sajnos a hálapénz nem az orvostársadalommal, hanem az egész magyar társadalommal fonódott össze."

Ez abszolút igaz, de ezen a blogon most az orvosokról beszélünk...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 14:32:57

@Dr.laikus PhD: Igaz, kell róla "alulról" beszélni, de a változás de facto nem onnan érkezik.
Mondj egy pár dolgot az elmúlt húsz évből, amely hasonló horderővel bírt és "alulról" indulva változtattak bármin is, a négyévenkénti szavazást kivéve.
Ebben nem hiszek.
Viszont tény, hogy a legnagyobb igénybe vevő fizeti arányosan a legkevesebbet hivatalosan és összességében a legtöbbet zsebbe. Viszont ha ezt akár egy biztosítási rendszerrel fehéríteni szeretnék, ők tiltakoznak a leghangosabban. Lásd vizitdíj, ami szerintem nem volt rossz ötlet, csak a kivitelezése teljesen amatőr volt, ráadásul vastagon korrupció gyanús ügyletek voltak körülötte (automaták, pénzfelhasználás, stb.).
Hidd el én lennék a legboldogabb, ha nem azt nézné a főorvos, hogy valakin milyen öltöny, cipő, a feleségen milyen bunda, ékszer található és ennek megfelelően kapja a beteg az ágyat, nővért, orvost, hanem a betegséggel foglalkozna. Mert tudja, hogy akkor is megél, ha nem kap egy buznyákot sem a betegtől. De sajnos a magyar egészségügy nem erről szól.

Terézágyú 2010.09.23. 14:33:57

@gld:
Igaz, úgy ahogy leírtam? :)

gld 2010.09.23. 14:34:44

@Terézágyú: nem, úgy, ahogy Phoenix leírta.

Terézágyú 2010.09.23. 14:37:40

@gld:
de én meg feltettem kérdéseket erről :)))

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 14:38:13

@phoenix102:

Az igazság kedvéért csak.

Nem az állam találta ki, csak hagyták, hogy az orvos elfogadja.

frezenstein 2010.09.23. 14:43:31

B@sszátok, ti szavaztok úgy hogy minden maradjon a régiben az egészségügy kapcsán. Megérdemlitek! Ennél a fosnál amit magyar egészségügynek nevezünk, minden jobb.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 14:45:06

Mellesleg egy olyan országban, ahol 3.5 millió ember fizeti 10 millió kiadásait, nos ott egy közgazdasági csodatétel lenne hogy nem mínuszos a költségvetés.

gld 2010.09.23. 14:45:49

@Dr.laikus PhD:

"Nem az állam találta ki, csak hagyták, hogy az orvos elfogadja."

Nem tudom, de szerintem ez nem szimplán arról szól, hogy hagyták :) Gondolj bele: ha a béred úgy állapítják meg, hogy Te úgyis szakítasz majd máshonnan lóvét, azzal valamilyen szinten arra késztetnek, hogy Te azt a hiányzó részt elvárd, kiharcold magadnak...

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 14:50:04

@ÁkiBáki:

Ami nem volt eddig annak így is kell maradni?
Mi volt milyen korrupció, azt tudja a fene. Nem láttunk bele, hatalmi izlésünk mentén tájékozódtunk, azt hallottuk meg ami szimpatikus volt a fülünknek.
Így szavaztunk.

Így nem jó, az államnak az a jó, ha elnézi a hálapénzt, ebből ő profitál a legtöbbet (ő a legnagyobb haszonélvező).

Csak mi tehetünk, összefogva az orvosokkal, mert mindenki tönkre megy bele. A jobbak mennek külföldre, mi meg maradunk gyógyítók nélkül.

Terézágyú 2010.09.23. 14:51:13

@gld:
"ha a béred úgy állapítják meg, hogy Te úgyis szakítasz majd máshonnan lóvét, azzal valamilyen szinten arra késztetnek, hogy Te azt a hiányzó részt elvárd, kiharcold magadnak... "

és az orvosok jó állampolgárok voltak, megtették, amire a zállam késztette őket :) Bár persze az állam ezt tagadta évtizedekig, sőt maguk az orvosok is tagadták sokáig a hálapénz létét... még szerencse, hogy a rendes állampolgárok nem hittek egyikőjüknek sem, hanem csak azért is adtak... önszántukból, illetve emberiességből, sajnálatból.

phoenix102 2010.09.23. 14:52:21

@Terézágyú: nem magamtól találtam ki a dolgot. Nem arra akartam célozni, hogy ez így jó, hanem arra, hogy nem az orvosok találták ki. Ez még a Horthy rendszer előttről ered. Még jóval előtte kezdődött, amikor az orvos nem kapott fizetést az államtól, hanem a beteg fizetett közvetlenül, amivel tudott. Aztán jöttek a pártállami idők, az orvosok állami fizetést kaptak, amibe azt is belekalkulálták, hogy a betegek továbbra is adni fognak valamennyit (így ennyivel kevesebb lett a fizetés).
Ezt csak azért írtam le, mert sokszor úgy állítják be egyesek, mintha ez egy orvosok által kitalált valami lenne.
Az más kérdés, hogy jónéhány kolléga emellett vérszemet kap és még gerinctelen módon követeli is a borítékot.

Amikor otthagytam a legutolsó kórházat ahol dolgoztam (ez a közelmúltban történt), az utolsó hónapban 310 órát dolgoztam (ügyelettel együtt), tehát majdnem dupláját annak, mint egy normál ember dolgozik (172 óra/hónap) még akár túlórákkal is, és a fizum nettó 109.000 Ft volt. Ennek a munkaórának a 172 óra feletti része nem számít bele a nyugdíj esetében kiszámolt ledolgozott évekbe. Tehát egy orvos, amig eljut a nyugdíjas korig, legalább 1,5x de szar helyen akár 2x annyit dolgozik időben mint a legtöbb ember. Ezért a fizetésért.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 14:52:38

@gld:

Az 50-es évek értelmisége az pária volt.

Munkás, paraszt, az értelmiség megtűrt pária. Egy idő után felváltva a gyorstalpaló hűséges pártmunkásokkal.

Így alakult ki. Szerencsére valamiért az orvos perek nálunk elmaradtak.
Annyira nem érdekelt a téma, csak érintőlegesen ismerem, de bele áshatom magam ha kell.... :)))

van-e szándék 2010.09.23. 14:56:47

@gld: legyen 10 év munkaviszony + diploma. Ez nettó 80-90 ezer forint. Ha a közgyűlésük illetménykiegészítést is megszavaz (10-20%), akkor már eléri a nettó 100-at is. Mondom, a rezsire is alig elég. És a többségük nem "borítékos" irodában dolgozik.

frezenstein 2010.09.23. 14:57:35

A hálapénz vastagon korrupció. Kedves olvtársak, ha azt egy politikus, vagy főnök, vagy egy hatalommal bíró ember csinálja, hogy pénzért előnyösebb helyzetbe hozza azt aki fizet neki, az ha kiderül több évi sittel jutalmazza a bíróság. Az orvosokra nem vonatkozik a törvény?

gld 2010.09.23. 14:57:53

@Terézágyú: én nem tudom, hogy a jó szándékú állampolgárok miért adtak, vagy miért sem :)

Egyet tudok: én életemben egyszer adtam, kemény 20e HUF-t, azt is úgy kellett adnom, hogy kicseleztem a dokit. Hogy miért? Egyszerű: mert hálás voltam neki, és tartottam tőle, hogy van már otthon elektromos kávéfőzője ;)

Fekete Dália 2010.09.23. 14:59:45

@radiologus.hu:
Nem vagyok szakértő, de az elfolyás igenis komoly méreteket öltött.
Amikor egy eu-s pályázati pénzből készül beruházás, és a kivitelező cég alatt kismillió alvállakozó dolgozik, abból már feltételezhető, hogy többmilliárd forint kerül "idegen" zsebekbe.
Ott van a közbeszerzés is, ha azt nem látja egy orvos, hogy egy közbeszerzett áru egy cégnél mondjuk 50.000 ft, a munkahely pedig 75 ezerért veszi meg.:(

Persze a rendszerváltás óta az a nóta, hogy kevés a befizetés, de a kifizetésekkel kapcsolatban mélyen hallgatnak.

frezenstein 2010.09.23. 15:00:48

@gld:

Elég baj az hogy adtál neki. A gyereked tanárainak miért nem adsz, ha jól végzi a munkáját?

Terézágyú 2010.09.23. 15:01:55

@phoenix102:
"Ez még a Horthy rendszer előttről ered. Még jóval előtte kezdődött, amikor az orvos nem kapott fizetést az államtól, hanem a beteg fizetett közvetlenül, amivel tudott."

Hát vagy innen kapjon, vagy onnan. Hogy innen is valamit, meg onnan is valamit...

"Ezt csak azért írtam le, mert sokszor úgy állítják be egyesek, mintha ez egy orvosok által kitalált valami lenne."

Nem, ilyet azért senki nem mondott... ez az orvosok által elfogadott, tökélyre fejlesztett dolog...

Olvastátok Zsoldos Péter Távoli tűz c. regényét? Ebben, amikor a főhős állami fizetést ad az orvosoknak, az egyik megkérdi, hogy "és mi van a betegtől kapott fizetéssel?", mire a főhős: "Ti, az orvoslás felszentelt papjai, elfogadtak fizetést azért, amiért egyszer már kaptatok pénzt?" Mire az orvos büszkén kihúzta magát, hogy naná, hogy nem...

"az utolsó hónapban 310 órát dolgoztam (ügyelettel együtt), tehát majdnem dupláját annak, mint egy normál ember dolgozik (172 óra/hónap) még akár túlórákkal is, és a fizum nettó 109.000 Ft volt."

EZ valóban érv a fizuemelés mellett! De az, hogy "majd ha emeltek, akkor majd nem fogadok el hálapénzt, de addig bizony el én!" - az nem!

gld 2010.09.23. 15:02:03

@frezenstein: mert nincs gyerekem :) Ha lesz, majd kap ő is ajándékot, ha úgy látom jónak :)

frezenstein 2010.09.23. 15:02:30

Ti vagytok a hülyék, mert adtok. Ha senki nem adna, előbb utóbb belenyugodnának az orvosok hogy nincs hálapénz.

Fekete Dália 2010.09.23. 15:03:22

@radiologus.hu:
Ezért van az, hogy egymás ellen uszulnak a népek, mert én fizetek, ő meg nem.
Ezzel jó lefoglalni a népek agyát, legalább addig sem a minisztert, államtitkárokat, tanácsadókat szidják.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.23. 15:04:35

@Dr.laikus PhD: Azt mondod az államnak az lenne az érdeke, hogy milliárdokat ne tudjon megadóztatni, melyek most zsebből zsebbe vándorolnak? Ez komoly?
A társadalombiztosítási rendszerekben az állam bármennyire is szeretne, nem tud kivonulni a finanszírozásból. De lehet ezt működtetni úgy is, ahogy teszik egyik-másik olyan országban, ahol szintén társadalom és nem egyéni biztosítási rendszer van.
Csak meg kellene teremteni a lehetőségét, hogy működhessen itt is egy ilyen rendszer. Ami biztosan nem lesz hibátlan, de legalább egy lépés előre. És nem mindig csak egyéni érdekeknek megfelelően vissza.

phoenix102 2010.09.23. 15:05:10

@frezenstein: na itt jönnek a tévhitek, ha nem adsz borítékot, legfeljebb nem széles vigyorral üdvözöl a kezelő orvosod a legközelebbi alkalommal, de attól még ugyanúgy ellát.
A hajam égnek áll néha, amikor hallom a betegeket, hogy egymára licitálnak, ki mennyit fog adni, mert nem akarják, hogy a sebész direkt rosszul operálja meg őket. Ilyen a legelvetemültebb helyen sem képzelhető el, hogy a beteg nem kapja meg a megfelelő ellátást, mert nem adott pénzt. Legfeljebb nem a főnök operálja, hanem a beosztottja.

gld 2010.09.23. 15:05:23

@frezenstein: szerintem óriási a különbség aközött, hogy az ember előre fizet, vagy utólag. Ha előre fizetek, akkor azt azért teszem, hogy különleges elbánásban részesüljek, soha nem tennék ilyet. Ha utólag teszem, azért teszem, mert elégedett vagyok, és valamivel meg akarom köszönni. Hogy ez pénz? Hááát, izé. Ez van. nyilván ezen a téren sem mennék el irreális összegekig, és mint azt írtam, életemben egyszer tettem meg, de nem fogom megmagyarázni neked, hogy ebben az egy esetben miért éreztem úgy, hogy kell :) Ha ez bűn, akkor bűnös vagyok :)

frezenstein 2010.09.23. 15:07:02

@Terézágyú:

Én meg középiskolai tanárként a múlt hónapban 112 ezret vittem haza, úgy hogy reggel kezdtem és este értem haza, 17 évi munkaviszony után. Este olyan hullafáradt vagyok, hogy még takarítani sincs erőm. És nekem senki nem ad hálapénzt.

Fekete Dália 2010.09.23. 15:08:24

Egyébként mikor emelt szót valaki az ellen, hogy az egészségügyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rángassa, mint egy marionettbábot?

Ennyire értéktelen lenne az egészség?

Terézágyú 2010.09.23. 15:10:02

@phoenix102:
"na itt jönnek a tévhitek, ha nem adsz borítékot, legfeljebb nem széles vigyorral üdvözöl a kezelő orvosod a legközelebbi alkalommal, de attól még ugyanúgy ellát.
A hajam égnek áll néha, amikor hallom a betegeket, hogy egymára licitálnak, ki mennyit fog adni"

Na, hát tisztelt doktor úr, ilyenkor, amikor ezt hallják, kéne az orvosoknak a sarkára állni, és kijelenteni, hogy NEM KÉRNEK és NEM FOGADNAK EL semmiféle hálapénzt... ezt megteszik?

gld 2010.09.23. 15:11:27

@Terézágyú:

"Na, hát tisztelt doktor úr, ilyenkor, amikor ezt hallják, kéne az orvosoknak a sarkára állni, és kijelenteni, hogy NEM KÉRNEK és NEM FOGADNAK EL semmiféle hálapénzt... ezt megteszik?"

Igen. A posztban szereplő egyik orvos megtette. Tehát van, aki megteszi.

Terézágyú 2010.09.23. 15:11:32

@gld:
"Ha utólag teszem, azért teszem, mert elégedett vagyok, és valamivel meg akarom köszönni."

Fentebb írtad, hogy csak egyszer adtál... eszerint csak egyszer voltál elégedett...

gld 2010.09.23. 15:13:33

@Terézágyú: nem, egyszer voltam NAGYON elégedett :) Szinte mindig elégedett vagyok, szerencsére.

Terézágyú 2010.09.23. 15:13:46

@gld:
"Igen. A posztban szereplő egyik orvos megtette. Tehát van, aki megteszi."

Van :)

Most örülsz, hogy van egy ilyen? :)
De a fenti történetben még x darab orvos szerepel...

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 15:14:00

@frezenstein:

Nem vonatkozik, ha utólag kapja, ha előre kéri akkor igen.

lac64 2010.09.23. 15:14:40

@frezenstein:
Gyermekem angoltanárja a fogadóórán közölte, hogy a gyermek gyengén áll, de tulajdonlképpen Ő tudná iskola után külön korrepetálni, csak az iskolának erről nem kéne tudnia. Ezek alapján az összes tanár is korrupt?

gld 2010.09.23. 15:14:51

@Terézágyú: amúgy a mondatot nem kizárólag magamra értettem, hanem a jelenség pszichológiájára :)

kaboca01 2010.09.23. 15:14:56

@Leroi: Te hol élsz, a holdon? Van ennél sokkal nagyobb paraszolvencia is, millás nagyságrendű is.

gld 2010.09.23. 15:15:59

@Terézágyú:

"Most örülsz, hogy van egy ilyen? :)"

Igen, örülök. És neked is kéne, mert ha egy ilyen se lenne, mindenért fizethetnél te is :)

phoenix102 2010.09.23. 15:20:15

@frezenstein: "Én meg középiskolai tanárként a múlt hónapban 112 ezret vittem haza, úgy hogy reggel kezdtem és este értem haza, 17 évi munkaviszony után. Este olyan hullafáradt vagyok, hogy még takarítani sincs erőm. És nekem senki nem ad hálapénzt."
én meg ezen felül minden harmadik éjszakát, és minden hétvégén egy napot a kórházban töltöttem ugyanezért a pénzért. És ne kérdezd milyen fáradt vagyok 24 meg 36 óra munka után.

tizenhárom 2010.09.23. 15:28:33

@phoenix102: Lehet, hogy műtétnél így van, de nekem egy csontscintigráfia vizsgálatom a hálapénz elmaradása miatt lett elhalasztva. Persze bizonyítani nem tudom, de elég érdekes véletlen volt.

rikitiki 2010.09.23. 15:33:05

@phoenix102: alábecsülöd a hálapénz probléma hatását, súlyosságát. Már írtam egyszer, a legnagyobb (nem írom nagybetűvel, de hangsúlyozom), tehát a legnagyobb probléma. A TVK-nál sokkal nagyobb, és rombolóbb...

Beszélgess erről mondjuk egy orvosetika proffal, vagy hasonló emberrel, de én is el fogom mondani a véleményem bővebben, talán pár napon belül. Hosszú, most nincs időm.

Terézágyú 2010.09.23. 15:37:30

@gld:
Örülök annak az orvosnak, de egy eset nem változtat semmin... ha terjedne ez a dolog...

@tizenhárom:
"de nekem egy csontscintigráfia vizsgálatom a hálapénz elmaradása miatt lett elhalasztva. Persze bizonyítani nem tudom, de elég érdekes véletlen volt. "

Igen, ez a hálapénzrendszer másik ocsmány tulajdonsága: ha valami gond adódik a kezeléssel, akkor soha nem tudhatod, hogy azért volt-e mert nem nem adtál/nem adtál eleget/későn adtál stb.
Az ilyenről bizonyosságot szerezni lehetetlen, tehát marad az, hogy a beteg saját magát marcangolja...

phoenix102 2010.09.23. 15:41:36

@tizenhárom: sok mindent bele lehet látni a dolgokba, lehet hogy amiatt van, de lehet hogy nem.
Az kétségtelen, hogy több kollégát a hálapénz a beteg szükségtelenül alapos kivizsgálására ösztönzi. Alkalmanként tömegével kérik a felesleges vizsgálatokat. Fordítva nehezen tudom elképzelni, hogy a pénz elmaradása miatt ne történne meg vizsgálat.
A legtöbb kolléga minden esetben próbálja bebiztosítani magát, sokakban van félelem a műhibaperek miatt és a legtöbben hektikusan figyelnek rá, hogy minden elvárható vizsgálat megtörténjen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 15:43:54

@_Molly: "múlt héten derült ki, hogy lefilmezték, amikor 2007-ben egy kémilliós borítékot vett át"

Kac-kac. Az már 2007-ben kiderült, hogy mit filmezett le. Azt, amit le akart filmezni.
Csak akkor minek derült ki, mikor nem tartanak választást.

De most aztán teljesen véletlenül fűnyírás közben előkerült a fiókból.

Tiszta hihetetlenek ezek a véletlenek valahogy mindig megérzik a választási kampányt.

aesculap 2010.09.23. 15:47:20

@RAMBO:
Csak saját tapasztalatomról tudok beszámolni: kórházi főorvosként átlag minden 20. beteg ad hálapénzt, az átlagos összeg 5-10.000 Ft, évente 1-2 alkalommal 20.000.
Persze, vannak sztársebészek és nőgyógyászok, ott valóban nagyságrenddel magasabb a " tarifa", (bár ezt csak szóbeszédből tudom), és, kezdem elhinni, hogy vannak erkölcstelen orvosok, akik kikövetelik az összeget.
Személyesen én is szereztem rossz tapasztalatot, de egészen idáig azt hittem, hogy egyedi, kirívó esetről volt szó: egyik gyermekem születésekor a szülészorvos, akinél szintén orvos feleségem szült, és aki az első gyermeknél nagyon értékes ajándékot kapott, bemosakodás közben a kollégájának mondta, hogy nem szereti az orvos pácienseket, mert nem szolválnak rendesen, sajnos, a feleségem meghallotta.

Mindezek ellenére azt gondolom, hogy bárki, bármilyen betegségben megkapja a szükséges ellátást akkor is, ha nem ad (hála)pénzt, legfeljebb nem mosolyognak rá naphosszat, nem kap nem kötelező plusz-szolgáltatást és nem nyalják ki a v@l@gát...
@frezenstein: a hálapénz nem korrupció. Minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy hálája kifejezéseként bárkinek pénzt/ajándékot adjon. Ha valaki (akár orvos, akár köztisztviselő, akár politikus) pénzért előnyben részesíti a hozzá fordulót, az korrupció és bűncselekmény, de ennek a hálapénzhez semmi köze. A kikövetelt pénz pedig ennek minősített esete.

Terézágyú 2010.09.23. 15:50:16

@phoenix102:
"Fordítva nehezen tudom elképzelni, hogy a pénz elmaradása miatt ne történne meg vizsgálat."

Yay... :))))
Pont az én egyik sztorim is erről szól pedig :)))

Egyébként nyilván a vizsgálat elmaradása olyankor baj, amikor a beteg nem gyógyul/nehezen gyógyul/visszamarad valami stb.

Ha X-et, aki ad borítékot háromszor is megvizsgálja az orvos, majd egészségesen, fájdalommentesen távozik a kórházból, látja a másik beteg, aki nem adott borítékot, az orvos csak egyszer vizsgálta meg, és elengedték a kórházból, de azóta is fájdalmai vannak - szóval az ilyen beteg tuti arra fog gondolni, hogy mindez azért volt, mert ő nem adott hálapénzt...
Lehet, hogy nem ez volt a helyzet, egyszerűen csak az ő esete olyan volt, hogy elég volt egy vizsgálat, és véletlen, hogy neki azóta is fáj - de annyira benne van az emberekben az orvosi hálapénz, hogy ő esküdni fog rá hogy mindez azért van, mert nem adott!

Viviparus 2010.09.23. 15:51:10

Ne haragudjatok, de ezt a "nevetgélve" dolgot nem tudom elhinni.
A szakmai részéhez semmit sem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos.

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 15:53:48

@ÁkiBáki:

Amíg Te fizeted az orvosod jövedelmét addig nagyon jó neki.

www.allamreform.hu/letoltes_eu_hazai.shtml

Keress rá az oldalon:

Mihályi Péter: A hálapénzről - talán utoljára (pdf)

Nagyon jó tanulmány, de ezen az oldalon mindent megtalálsz ami javaslat lehet, átdolgozva még működhet is.
Ma már látjuk jobban a hibákat.

tizenhárom 2010.09.23. 15:53:56

@phoenix102: Persze, lehet, hogy csak belemagyarázom, de a zárójelentés átadása (és a hálapénz nem átadása) után 2 perccel derült ki, hogy "elfogyott a kontrasztanyag". Persze ettől még lehet véletlen. Ha életveszélyről lett volna szó, nyilván nem meri megtenni senki, de így, és ismerve a doktornő korábbi hozzáállását, sajnos hajlok rá, hogy direkt történt. (A doktornő a frászt hozta rám, hogy milyen nagy bajom van, azonnal be kell feküdni, mert le fogok bénulni. Aztán elment szabadságra, és közben semmi nem történt. Mindez 5 éve volt, még nem bénultam le, csak néhány csigolyám van kissé összecsúszva - gyógytorna, csontkovács karbantartja - és mint utóbb kiderült a keresztcsonti izületem volt gyulladt.)

Terézágyú 2010.09.23. 15:56:19

@aesculap:
"kezdem elhinni, hogy vannak erkölcstelen orvosok, akik kikövetelik az összeget."

Csak nem? :)

"Mindezek ellenére azt gondolom, hogy bárki, bármilyen betegségben megkapja a szükséges ellátást akkor is, ha nem ad (hála)pénzt"

Sajnos hiába gondolod így: az a bogár a fülben esetleg mást mond... És ez a bogár csak akkor döglik meg, ha a hálapénz is...

"Minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy hálája kifejezéseként bárkinek pénzt/ajándékot adjon."

Bocs, de ez megint nagyon ocsm... negatív dolog!
Most képzeld el, ha én is kiírnám ide (jó, csak hangsúlyoznám), hogy mindenkinek joga van hálából adni nekem valamit, akkor milyen reakciókat kapnék?

rikitiki 2010.09.23. 15:58:06

@aesculap: "Mindezek ellenére azt gondolom, hogy bárki, bármilyen betegségben megkapja a szükséges ellátást akkor is, ha nem ad (hála)pénzt, legfeljebb nem mosolyognak rá naphosszat, nem kap nem kötelező plusz-szolgáltatást és nem nyalják ki a v@l@gát..."

Azt mondom, ez 99%-ban így van. De van, amikor az ellátást negatívan befolyásolja, csak nem megfelelőt. Példa: a borítékot leggyakrabban műtét után, ahhoz kapcsolódóan adják. Élelmes (de mocsok) "kolléga" rájön, hogy ennek számát lehet növelni, ha egyébként egy "ülésben" elvégezhető műtéteket külön végez el. Külön boríték. Persze a műtéti, altatási stb... kockázatok is ennek megfelelően alakulnak.

Ez egy igen szemléletes példa arra, hogyan befolyásolja károsan a hálapénz rendszer az ellátást, ráadásul úgy, hgoy hátrányosan érinti azt (éppen azt), aki ad.

Hihetetlen? Az. De sok minden egyebet is lehet hallani, bemosakodás közben, csak rossz helyen és időben kell bemosakodni.

énis 2010.09.23. 16:13:07

én csak azt nem értem, honnan van pénzetek?
De, ha már van és adtok is úgy, "hogy nem tett érte semmit", akkor miért kell nyávogni később..
nem a történetet kommentálom, az szomorú, de ez a hozzáállás..hát..

kutya vacsorája 2010.09.23. 16:20:42

rengeteg komment volt már. biztosan megvolt a szegény orvosok keveset keresnek, azért történt az egész, ami egyébként is a hisztis beteg hibája, ráadásul a levélen látszik, hogy a laikus posztoló szart sem ért a magas tudományhoz (mindezt hibás latinsággal)...
semmi sem fog változni addig, amig az ügyészek nem viszik el sittre a boritékos orvosokat. igen, az összeset. kicsit több kárt okoznak, mint a bizsutolvaj elkényeztetett hüjepicsák.
@énis: bakker, tényleg ez a legfontosabb a sztoriban, h. honnan volt vkinek (egy családnak) 250ezer huf pénze a haldokló anyuka orvosának?!?! empatadíjas hozzászólas, gratula. van, aki ilyenkor zaciba vágja a jeggyűrűt. lehet ők is ezt tették. és dollárra váltja bármilyen árfolyamon a zsét, mert a professzor úr a nyugati valutákban bízik.

cambridge.on 2010.09.23. 16:26:04

Valaki említette,hogy külföldet is tájékoztatni kellene a magyar állapotokról.
Nem szükséges.
Néhány orvos munkája nem a legjobb véleményt vonzza maga után.
index.hu/belfold/2010/09/23/felrekezelte_a_betegeit_egy_magyar_orvos_irosszagban/
ebben megtalálható, amit itthon megszoktunk:privát beteg állami kórházban kezelése,a blogban is említett utókezelés elhanyagolása.
A szomorú az egészben,általánosításra ad okot,rontva a magyar orvosok szakmai
megítélését.

egerészölyv 2010.09.23. 16:28:28

Sajnos ez a tipikus. Így zajlik. Az ún. "jó helyeken" is. "Mi ez a kód a zárójelentésen?" - "Majd megmondja az osztályvezető, jöjjön vissza egy hét múlva, most szabadságon van" - "Osztályvezető főorvos úr, mi ez a kód itt?" - "Nem kell azt magának tudnia" - "És ha mégis szeretném?" - "Feltartják itt az embert... Nem tud visszajönni holnapután?... Na várjon... Ennyi erejük van ebben a fázisban... Nézzük csak... Rosszindulatú tumor a tüdőn, májáttétellel, most jobb?"

Bikli néni 2010.09.23. 16:33:39

@énis: Tudod, ez egy olyan dolog, hogy van, amire az ember nem sajnálja a pénzt. Ha az én édesanyámról lenne szó, és lenne csak egy minimális remény, amibe bele lehet kapaszkodni, az utolsómat is odaadnám.
Ha jól értettem, a posztoló 20 éves. Ha az én anyám haldokolt volna 20 éves koromban, felvettem volna a diákhitelt is, vagy napokig nem eszek, ha ez az ára... És akkor a doki drága lakásának az ára egy édesanya halála meg az én diákhitelem, vagy ide tetszés szerint behelyettesíthető pénzforrás.
Ez persze nem a genyó lehúzásokra vonatkozik, csak válasz arra a kérdésre, hogy honnan volt pénzük.

énis 2010.09.23. 16:52:32

@kutya vacsorája:
az csak egy mellékvágány volt,hogy honnan van pénzük (amúgy több mint 5 alkalommal tett rá utalást, hogy adott, tehát nem csak egyszer 250-et, vagy túloz)

a bajom a történettel az, hogy megmondták nekik, hogy 3 hónapon belül meghal az anyukája.. most komolyan, mit vártak a sok-sok pénzért csodát?, mert abból, hogy állandóan azt emlegeti, hogy mindenki borítékot kapott ez derül ki..

tizenhárom 2010.09.23. 16:57:01

@énis: Lehet, hogy fel sem fogták igazán, hogy műtéttel is csak max 3 hónapja van anyunak. Sokszor az ember meg sem hallja a rosszat, csak a jóra, a reményre figyel. Nálunk a családban volt már elég sok rákos beteg, de nekem is ha azt mondaná az orvos, hogy kivették a teljes daganatot, és még egy kicsit pluszban, hogy biztos legyen, még én is reménykednék akkor a gyógyulásban.

énis 2010.09.23. 16:57:24

@Bikli néni:
Bocs, hogy ezt mondom, de én azt látom, hogy de igenis sajnálta azt a pénzt, amit odaadott.., mert ha arról lenne szó, hogy egy nagy műtétre (amire gyűjtögetni szoktak a médiában) kifizetett, ami sikerülhetett is volna, akkor nem téma, hogy pedig mennyit kifizettünk, hanem az a téma, hogy mindent megpróbáltunk...

venszivar 2010.09.23. 16:59:39

Eddig csak olvasgattam a betegek s hozzátartozóik "kínlódásaikról" szóló írásokat. Pl.:@Bikli néni: minden pénzt,így vagy úgy megszerzünk,megadunk..Az orvos meg vesz rajta lakást,kocsit,majd házat s még egy kocsit,telket házzal,külföldi nyaralások,stb-stb.,vitorlás,gyerek külföldi egyetem..........Ezt abból a kicsi fizuból s a havi több százezret érő fehér borítékokból.......Az állam miből fizetne ?Ugyanakkor minek is,"elrendezzük" azt mi mindannyian "helyettük",magunk helyett,magunkért s az orvos társadalomért annak nagy örömére ........

Terézágyú 2010.09.23. 17:00:21

@énis:
Jobban tennéd, ha a levélíró helyesírásába kötnél bele (pl. hogy miért írta nagybetűvel az epehólyagot), mint hogy kifogásolod azt, hogy REMÉNYKEDTEK!
Te gondolom kijelentetted volna, hogy nem kell műtét, két hét múlva meghalsz és kész... lelked rajta.

Janovszki Zsolt 2010.09.23. 17:01:05

Ez egy érzelmekkel telített sztori, a kommentelőnek őszinte részvétem. De. Ilyen helyzetben az ember egyszerűen nem tudja objektíven látni a dolgokat. A legelején megmondták, hogy ebből max. 3 hónap lehet. Egy ennyire beteg embernél az orvos nem azt mérlegeli, hogy miként gyógyítson, mert azt nem lehet, minden egyes döntésével megpróbál javítani egy dolgot, rendszerint sikerül is, de benne van, hogy másik kettő elromlik... Nincs olyan, hogy gyógyszert kapott, pedig mint minden gyógyszer, ez is károsítja a májat.
Azt is mondták az elején, max 2 hét műtét-gyógyszerek nélkül. Nem ezt választották, mindenki heroikusan küzdött, a család is az orvosok is. Aztán amiután lecsapolták egyszer csak beállt a májkóma. A lecsapolást nem azért nem erőltettek, mert nem vették észre, hogy nagy a hasa a néninek, meg kínozni szerették volna, hanem mert az nagyon durva beavatkozás a folyadékháztartásba. 9, meg 5 liter folyadékot távolítottak el... Ez ilyen állapotú betegnél szinte biztosan rövid időn belül májkómához vezet. ahogy ez itt meg is történt... RIP

venszivar 2010.09.23. 17:01:51

- mindannyian "helyette", TALÁN így jobb !?

Terézágyú 2010.09.23. 17:04:29

@Janovszki Zsolt:
"A lecsapolást nem azért nem erőltettek, mert nem vették észre, hogy nagy a hasa a néninek, meg kínozni szerették volna, hanem mert az nagyon durva beavatkozás a folyadékháztartásba. Ez ilyen állapotú betegnél szinte biztosan rövid időn belül májkómához vezet. ahogy ez itt meg is történt."

mert egy másik orvos mégis lecsapolta... akkor eszerint rosszul tette...?

énis 2010.09.23. 17:06:55

@Terézágyú: köszönöm a tanácsot, de nem kérem.
Nem azt kifogásoltam, hogy reménykedik, de úgy látom, te csak ezt tudod kiolvasni, hát akkor inkább ignoráld a hsz-emet..

Janovszki Zsolt 2010.09.23. 17:07:39

@Terézágyú:
nem, az nyilván neked is lejön, hogy egy 45 kilós emberből 9 liter folyadék az a leges-legutolsó pillanat.

Janovszki Zsolt 2010.09.23. 17:12:10

@12341234:
pont az ilyen elképesztően stupid idióták miatt írtam amit, de úgy tűnik nem használt...

Anti Anyag (törölt) 2010.09.23. 17:13:14

Francnak kell pénzt adni a dokiknak. Az összes tehetségtelen kóklert a hálapénz tartja meg a szakmában.

Terézágyú 2010.09.23. 17:13:22

@Janovszki Zsolt:
Nem nekem kell, hogy lejöjjön, hanem az orvosoknak. Az egyik nem csapolta le, a másik igen, és "szörnyülködött, hogy hogy nem voltak képesek ezt korábban lecsapolni és értetlenül állt,mikor mondtuk,hogy eddig gyógyszerekkel próbálkoztak."

2010.09.23. 17:13:59

Először is részvétem a poszt írójának.

Ezzel az egész rohadt borítékozással kapcsolatban: én megértem, hogy az orvosnak nem annyi a fizetése, mint amennyi a tudását és a felelősségét kompenzálná, de ami Magyarországon folyik az már nonsense. Én a Hippokratészi Esküjét dugnám fel az összes orvos seggébe, akik pofátlan módon ELVÁRJÁK hogy egy vaskos borítékot csúsztassunk a zsebébe. Mérhetetlen mód gusztustalan és kiábrándító dolog. Miért fizetünk TB-t? Nem azért hogy ellássanak? Jaaaa, hogy ha nincs boríték akkor szóba se áll veled. Ha nincs boríték esetleg haljál meg?
Kíváncsi lennék hogy néznek ezek az emberek tükörbe lefekvés előtt! És tényleg tisztelet minden egyes kivételnek, aki valóban arra szenteli az életét hogy embereket gyógyítson. A kedves bizniszdoktoroknak pedig a "legjobbakat" kívánom.

Terézágyú 2010.09.23. 17:14:51

@énis:
"Nem azt kifogásoltam, hogy reménykedik, de úgy látom, te csak ezt tudod kiolvasni, hát akkor inkább ignoráld a hsz-emet.. "

esetleg elmagyarázhattad volna, hogy akkor mit értettél, de sebaj, ez is módja a kommunikáció megszakításának :)

venszivar 2010.09.23. 17:15:04

@Janovszki Zsolt: Nagyon okosan leírtad azt ,mit mindenki értheti ki elolvasta,de az is ott volt vagy 3-4-5-ször,hogy a biztos elkerülhetetlen halál ellenére a borítékot,simán ,lelkiismeret furdalás nélkül elrakták !!! Rosszabbak ,mint a hulla rabló,mert annak még melója is akad rablás közbe s ha megbukik,akkor.... A doki nem hunyó,hát a beteg halt meg maga magától,pedig ő még küzdött (a BORÍTÉKÉRT )!!!! Fizetés emelést az orvosoknak !!!Minimum 500%-ost.Azt is mi adnánk.....Akkor tilos lenne a boríték elfogadás !? De úgy lehet,hogy rosszabbul járnának !! BIZTOS.De azért ugye nincs harag ?

epres négercsók 2010.09.23. 17:15:58

@Janovszki Zsolt: Kiszedtem. Kérem szépen az indulatból írókat, hogy fékezzék a nyelvüket, és ne tegyenek egyenlőségjelet a posztban szereplő néhány orvos és az összes orvos között!

Anti Anyag (törölt) 2010.09.23. 17:17:10

@Janovszki Zsolt: A családot gyakorlatilag "levették", azaz kihasználták, hogy szerencsétlenek meg akarják menteni az anyjukat.

Ennél már csak az a durvább, hogy: "a helyzet menthetetlen, de van egy gyógyszer, egy különleges sejtépítő. Sajnos egy millióba kerül". Nem kevés helyen játsszák el.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:19:16

Tragikus történet, de a műtét "sikertelensége" kapcsán azért ne felejtsük el, ha valakinek azt mondják műtét nélkül 2 hét, azzal 3 hónap, akkor bizony a 2 hétnél hosszabb túlélés bizony azt jelenti: A műtét sikeres, elérte a célját.

S azt is lehetett tudni, hogy egy 3 hónapos haldoklás alatt nem lesz igazán jól a beteg, nem lesz kísérleti gyógymód, és bármi komplikáció csökkentheti.

Nem a műtét sikerében nem hitt aki 3 hónapon nem lepődött meg, hiszen végig lehetett tudni: Azért kell műteni, ne két hét legyen, hanem 3 hónap. Ők tudták, hogy ez a sikeres műtét eredménye, ennél többre felesleges számítani, és ezt idejében közölték is a hozzátartozókkal.

Nehéz úgy részvétet nyilvánítani, hogy azt tudod "még pár napig élhet, de az csak szenvedés, te nem tartanád a saját szeretteidet életben így" mert ilyenkor az orvosnak meggyőződése lehet, hogy a beteg jobban járt azzal, hogy vége van.

Persze az elején így is túl nagy reményt keltettek a betegben, a családban, ha rögtön sikerül tudatosítani bennük, hogy max a család nyer néhány hetet, felkészülni az elkerülhetetlenre, persze a beteg szenvedései árán, lehet, hogy nem érdekelte volna őket a műtét.

Sok esetben a daganatos beteget előre veszik mert sürgős, és fontos az életmentő műtét. De úgy gondolom, hogy ilyen helyzetben azt illik előre venni, akinek van reménye a "legalább részleges felépülésre", akinél nem csak pár nappal, héttel meghosszabitott szenvedést hozhat a kezelés.

Valóban életet mentő, valóban gyógyulás esélyét hozó műtétekre sokszor azért nincs pénz, mert olyanok szenvedéseinek meghosszabbítására költünk, akiknek semmi esélyük a gyógyulásra.

Janovszki Zsolt 2010.09.23. 17:20:49

Nehéz ügy... A hozzátartozónak azt lehetett volna még mondani, hogy "ha most lecsapolom, akkor 2 nap alatt meghal aránylag békésen, de lehet azt választani, hogy rettenetesen szenved tovább, nem tudom meddig.". Szerintem korrekt volt a doki, hogy szörnyülködött, ha tudsz jobbat, amit ilyen tudás birtokában lehet mondani a hozzátartozónak, írd meg, mert sok orvosnak ezek élete legnehezebb percei... Ti. a BETEG a lényeg, és a BETEGNEK már rég jobb lenne elmenni, de sokszor a hozzátartozók nem látják ezt be...

Bikli néni 2010.09.23. 17:21:25

@venszivar: Szerintem félreértettél. Nem azt mondom, hogy ez jó dolog, tömni az orvos zsebét, mert ez tényleg csak tovább mélyíti ezt az amúgy is súlyos problémát.
Ugyanakkor, nem mondhatod az orvosnak, hogy nem adok, mert én vagyok a pionír, és bebizonyítom a világnak, hogy maguk tudnak boríték nélkül is rendesen dolgozni. Megteheted, hogy nem adsz, de akkor viseld a következményeket, sajnos ez van... (hozzáteszem, soha életemben nem adtam még borítékot egyetlen orvosnak sem)

De ha én lennék abban a helyzetben, hogy van még remény, vagy legalább remény arra, hogy megkönnyítik a szeretett családtagom utolsó heteit, akkor nem sajnálnám rá a pénzt, tojok én az erkölcsi oldalra meg arra, hogy mire költi. Költse gyógyszerre. Mármint saját magának. Én is hányok ettől a mentalitástól, ne aggódj. De van, amikor az ember nem észből gondolkodik.

Bikli néni 2010.09.23. 17:22:23

Blogmotor! Ha adunk borítékot, múkocc?!

énis 2010.09.23. 17:24:19

@Terézágyú: azt kifogásoltam, hogy végig a postban arról szól a fáma, hogy pedig ő mennyi pénzt adott..
Bocs, ha én elvesztem a szerettemet, akkor nem ez az elsődleges, ezt írtam a Bikli néninek is..

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:26:20

@Bikli néni: Lehet pionírnak lenni, csak semmivel sem olcsóbb. Elmehetsz külföldre, olyan kórházba, stb. ahol a szabott árakért (vagy fizeti a biztosítód, vagy a zsebedbe kell nyúlnod) boríték nélkül is korrekt ellátást kapsz.

Janovszki Zsolt 2010.09.23. 17:28:42

@venszivar:
A borítékos részével nem foglalkoztam. Nem azért, mert nincs róla véleményem. Az orvosok a szememben hősök, elképesztően sokat tanulnak, és nagyon stresszes, felelősségteljes munkát végeznek azért, hogy bagót keressenek. (Magyarországon, teszem hozzá gyorsan)
Nem tudom őket bántani azért, mert elfogadnak hálapénzt. Bármilyen helyzetben. Nekem ez az alapállásom, másoknak meg nem. Én senkit nem akarok meggyőzni az enyémről, ami nem is fog változni, bárki akar is meggyőzni róla.
Ennyi.
Üdv,
Zs

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:31:55

@énis: Csak tudod, ha nincs ott az összeg, a sok boríték, nem kerül ki, mert senkit sem érdekel.

A "megmondták, műtét nélkül két hetet, műtéttel max 3 hónapot él, meggyógyulni jobban lenni nem fog, és jééé igazuk lett. S az orvos még sajnálta is a beteget az értelmetlen szenvedéséért és meg mert könnyebbülni, hogy vége..."

Na az nem kerül ki, mert nem hoz olvasót.

Tudod az Index szerint "nem hitt" az orvos a műtétben, akit csak a műtét után kerestek meg... Ugye a dolog nem stimmel, de így lehet reklámbevétel formájában pénzt keresni más bajával.

Lehet szörnyülködni milyen a zorvosok hogy kínozzák a zembereket, meg ezért is ... a felelős. Meg lehet pénzt termelni az indexnek meg a blog tulajának. Ugye, hogy ott a helye minden összegnek?

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 17:33:15

@énis:

Nem ez benne a lényeg, kár ezen fennakadnod.

20 éves gyerek első nagy vesztesége.
Fizetett az életért, mert kérték, mert elfogadták és azt gondolta megváltja a megválthatatlant.

Kiírja a fájdalmát, Te meg belekötsz, mert nem érted.
Fenét sajnálta a pénzét, de adott és nem kapott érte ÉLŐ ANYÁT.

Legyen benned irgalom iránta és akkor érteni fogod.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:34:15

@Janovszki Zsolt: A hálapénzt utólag kapod, nincs fix tarifa. Az előre elvárt pénz ami feltétele egy beavatkozásnak, na az zsarolás...

És tudod ahol az orvosnak tilos elfogadni a pénzt, ott meg kap egy üveg italt, egy doboz szivart, stb. mert ha hálás vagy, megköszönni amit tett, és adni valamit jó. Ha tudod, hogy pénzhiánnyal küzd akkor lehet akár pénzt is adni. Azzal semmi gond nincs.

Ugye érted a különbséget?

venszivar 2010.09.23. 17:35:08

@Janovszki Zsolt: Zsolti, ebben így igazad van,de vedd már le a nap szemüvegedet s ne szívj annyit,mert már itt többen NEM ITT TARTUNK !!! A borítékokat,ebben az egy esetben is többen ,több alkalommal elfogadták !Mi már ennél a megoldandó "anomáliánál" tartunk.De ha ez téged zavar,akkor neked s a többi dokinak is béke van a lelketekbe s @ZÉ: igen is ezek belenéznek a tükörbe s akkor látják,hogy ezt már ki kéne cserélni egy VELENCEI tükörre s még pár boríték olyanoktól is,kik 2-3-4 nap múlva 100%-hogy elmennek..........NEKIK ez nem probléma , ez a "melójuk" NAGY RÉSZE !

énis 2010.09.23. 17:35:44

@TheElf: oké, igazad van, bedőltem neki, hogy ez egy ténylegesen megtörtént eset és nem piszkáltak bele..
Ebben az esetben már nem is érdekes a téma..

énis 2010.09.23. 17:37:16

@Dr.laikus PhD: "Fenét sajnálta a pénzét, de adott és nem kapott érte ÉLŐ ANYÁT"
meg apu is, aki egyből adta a borítékot, gondolom ő nem 20 éves volt.. mindegy. Vagyis csodát várt!

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 17:39:37

@énis:

És az baj?
Ha milliomos akkor nem mindegy?
Csodát várt igen, mert az édesanyjáról volt szó.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:40:26

@énis: Amikor a blog.hu-n olvasol valamit, sokszor meg neked irreálisak az elvárásaid, mégsem örülsz neki, ha ebből vesztességed lesz.

SiKom 2010.09.23. 17:42:07

@Janovszki Zsolt:
Kétfajta orvos van:
Az egyik közli, hogy 150 ezer a szülés.
A másik csak számít egy borítékra utólag, valamennyivel.

A második morálisan még elfogadható, az első nem.

Hatodéves 2010.09.23. 17:48:25

Részvétem, nagyon sajnálom a történteket.

Számomra az a megdöbbentő, hogy ismerem a Margit-Onkológiát, az osztály főorvosát is, mert két évig önkéntes voltam ott, és az elképzelhető leglelkiismeretesebb, profibb embereknek ismertem meg az ott dolgozókat.

Azt, amit leírt a posztot író, egyszerűen nem tudom elképzelni arról az orvosról (hacsak azóta nem valaki más került a helyére)...

Mindenképp megrázó.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 17:49:42

@SiKom: Ebben tévedsz. Tudod a világban nagyon sok orvos, kórház van, ahol bizony előre szabott árak vannak, megfelelő szolgáltatásért, meg számlát is adnak.

Ott van mögötte egy valós szolgáltatás, és nem csak azt végzi el az orvos ami amúgy is a kötelessége lenne.

Ha többet akar adni, és ezt megteheti hivatalosan, cégszerűen, normális áron, normális feltételekkel akkor szabad vállalkozni.

És tudod mi a szép? Sokszor olcsóbb is mint az "ingyenes" egészségügy a borítékokkal.

Ez korrekt. Ha van biztosításod ami ki is fizeti az ilyen költségeket akkor meg sok szempontból kellemes is.

Akár előre akár utólag elvárni a plusz pénzt amikor nem vállalkozol, csak a kötelességedet tetted már kevésbé.

A kötelességedet elmulasztani, zsarolni, stb. meg még kevésbé.

Rotoxis 2010.09.23. 17:59:34

Elképesztő történet. A posztolóval és családjával közölték, hogy a szeretett hozzátartozó menthetetlen. Ez számukra elfogadhatatlan volt. Mindent megpróbáltak, amit egyáltalán ki lehetett facsarni a rendszerből. Ezért baromi sok pénzt fizettek ki.
A hozzátartozó meghalt, úgy ahogy mondták előre.
Személyes véleményem szerint a beteggel akkor tettek volna jót, ha hagyják békén meghalni, ha a kínzó kezelések helyett szeretettel veszik körül és elkísérik a halálig.
Ehhez képest mindenkinek szemrehányást tesznek és mindent rossznak élnek meg - ilyennek minősítenek - ami történt.

Eddig számomra teljesenérthető a történet. Amit nagyon nem értek, az az anyagi szál. Miért válik vezető szállá a posztban az anyagiak kérdése? Miért kellett minden bekezdésben azt hangsúlyozni, hogy bezzeg mia adtunk sok pénzt és nem azt kaptuk, amit vártunk? Miért a pénz, a pénz, és megint a pénz?

Miért van az, hogy a kommentek jelentős része nem a poszthoz kapcsolódik? Miért van az, hogy a szokásos 5 %-on kívül (akik szerint mindenorvosszemétládát agyonkellütni ésmélyenelásni, demégeéletükben rohaggyanakmeg) mintegy 60 % a hálapénzzel foglalkozik? Miért a pénz és csak a pénz számít?

antitaxis 2010.09.23. 18:06:00

Ugye, jól emlékszem, hogy volt egy honlap, amelyik gyűjtötte a szüléssel összefüggő hálapénzek adatait? Úgy cca. 2 éve. Az volt a reakció, hogy betiltották a honlapot!
Vajon itt mi lesz a reakció? Gyanítom, hogy SEMMI!

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 18:06:29

@Rotoxis:

Mert a cikkben is ez a kapaszkodója a kislánynak, hogy pedig de....

Ebből még jól is ki lehetett volna jönni, de két ember olvasta el amit belinkeltem.

A vélemény még mindig az, hogy alulról nem tehetünk semmit.

Nekem is három hónap kellett, hogy talán mégis. :))

Dr.laikus PhD 2010.09.23. 18:10:04

@antitaxis:

Sokkal több éve volt, maga a hálapénz oldal tovább élt, de már csak elméleti vita folyt, aztán ahogy lenni szokott vége lett, mert valaki megkattant, de egy része fent van itt amit meg tudott belőle menteni, főleg a szakmai része.

steierhoffer.blogspot.com/
hydepark-ra keress a jobb oldalon

Bikli néni 2010.09.23. 18:10:15

@Rotoxis: Akkor én kérdezek mást, nem a pénzt.
Nekem úgy jött le a posztból, hogy a beteg anyu maga is jól tudta, hogy mi vár rá, és nyilván ő maga is beleegyezett a műtétbe. Nyilván mindenkinek joga van eldönteni, hogy még két hétig vagy 3 hónapig szeretne élni, és mennyit szeretne vagy nem szeretne szenvedni, nem? Innentől kezdve tehát nem a családot kell hibáztatni, mert erőltették ezt az egészet. Ha viszont a betegnek nem mondta el az orvos, hogy lehet élni még 3 hónapig, de az fájni fog, az megint csak nem a család hibája.

Suen 2010.09.23. 18:31:15

@TheElf: Nekem is hasonlók jutottak eszembe.

Rotoxis 2010.09.23. 18:48:05

@Bikli néni: Én nem hibáztatok senkit. Én kérdéseket tettem fel, amelyekre nem tudom a választ.
Te viszont egy homályos utalással ismét az orvos hibájára, felelősségére célzol anélkül, hogy erre a poszt alapján bármilyen okod lenne.

Bikli néni 2010.09.23. 19:28:03

@Rotoxis: Szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Nem utalok az orvos hibájára, eszembe sem jutott. Bizonyára rosszul fogalmaztam. Azt akartam ezzel mondani, hogy az orvosnak tájékoztatnia kellett mind a beteget, mind a hozzátartozókat arról, hogy a műtét után mi várható (fájdalom, stb.) És számomra az tűnik logikusnak, hogy a beteg pontosan tisztában volt vele, tehát nem a család a hibás azért, mert "erőltette" a kezelést, nyilván minden az anyu beleegyezésével történt.

gerdo 2010.09.23. 19:28:37

Amerikai statisztika szerint az egy betegre szant penz harmadat a paciens utolso egy honapjaban koltik el az emberek/biztositok. Az hogy, egy sulyos betegseg eseten egy rovid elethosszabbito kezeles draga, nem kellene, hogy meglepetes legyen. Az orvoslasban pedig nincs garancia. Szomoru tortenet, de el kell fogadni, hogy ez igy mukodik, es ennek megfeleloen kell donteseket hozni, mint betegkent, mint hozzatartozokent.

megbecsültorvos 2010.09.23. 19:35:51

A hálapénz korrupció, semmi kétség. Hasonlítsátok össze a gazdaság más szektorával és azonnal rájöttök, milyen bizarr a hálapénzt védő érvelés: melyikőtök megy vissza az autókereskedőhöz, az abc-be vagy az Ikeá-ba, hogy átnyújtson még néhány tíz-húszezrest, mert "mert nagyon nagy hálát érez" a termék megvásárlása után?!.. Senki. Miért is menne?!..
Másik kérdés, hogy a hálapénz-rendszer a mai orvosi fizetések egyetlen támasza: ha máról holnapra európai béreket kellene az orvosoknak kifizetni, összerogyna az egészségügy - erre jöttek már rég rá a főokosok, és ezért falaz mindenki "odafent", hogy ki ne boruljon a bili, mert akkor az ország térdig állna a xarban. Inkább marad a lassú, vándorlós-cserélődős megoldás. Abba nem bukik bele egy kormány sem.

elizon pucsnik 2010.09.23. 19:37:26

1. részvétem minden "lehúzott" embernek
2. tiszteletem minden becsületes orvosnak
3.Hőbörögni pedig ne tessék,tisztelt doktor urak(nők).ha elítélik a jellemtelen alakokat,akkor vessék ki maguk közül - ja,a betyárbecsület!A nyomoruk pedig nem érdekel,nézzünk csak el egy pl.egyszerű körorvosi utánképzésnek álcázott gyógyszervigéc konferenciára.Csupa roncsautó áll a parkolókban.Kongresszus dél -afrikában? Naná,hogy vadászunk is egy kosszal. A para még szóba sem jött...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.23. 20:03:17

@elizon pucsnik:

Ad "kivetés". Te hogyan veted ki a munkahelyedről a saját főnöködet?

Ad dél-afrikai kongresszus. Te hány orvost ismersz személyesen, aki járt effélén?

El Visco Stello (törölt) 2010.09.23. 20:14:03

Későn érkeztem, nem akarom elolvasni a kommenteket. A posztból annyit szűrtem le, hogy a Mama menthetetlen volt. Részvétem a hozzátartozóknak.
Az orvosovicsok(orvosovicsovák) pedig úgy jártak el, ahogy mindenki számít rá. Pénzéhesen, kíméletlenül, cinikusan( nagyonnagy tisztelet az egyetlen kivételnek!). Mindent megpróbáltak kisajtolni a hozzátartozóból, amíg még lehet. Azt is megkockáztatom, hogy cserébe adtak horribilis állami pénzért 1-2 hét életet(szenvedést?). Ennek az 1-2 hétnek az anyagi értékét ítélje meg ki-ki maga. Én nem merném.
Végeredményben egy végstádiumban lévő beteg hatalmas hasznot hozott néhány embernek. Többet, mint egy fizikai munkás félévi bére. Saccra. Valami nincs rendben, de nagyon nincs.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.23. 20:15:41

Könyörgöm, akasszuk fel a blogmotort!

Leroi 2010.09.23. 20:16:25

@elizon pucsnik:
Kéretik nem irigykedni, hanem tanulni, vizsgázni,vizsgázni és vizsgázni 12+6+5...(+2+2+2...stb., szakvizsgaszám szerint) évig...
És lesz autó...
Talán még Dél-Afrika is (ha szét akarod lövetni a segged)...:))

El Visco Stello (törölt) 2010.09.23. 20:33:29

Amióta a blogot látogatom, talán ez a poszt példázza legjobban a Magyar egészségügy betegségét. Ebben minden benne van.
...hogy hogyan lehet egyszerre lehúzni a beteget és a TB-t. Az állami költségekhez képest kevés haszonért zsebbe, rábeszélni a hozzátartozókat egy nem 100%-ig indokolt műtétsorozatra.
Ez a legbiztosabb: Nincs az az Isten, aki megmondja, hogy mi lett volna, ha...

blokkos 2010.09.23. 21:00:32

MAGÁNOSÍTANI kellett volna! Nem 300 Ft-os szavazást tartani!
Egyébként felháborító és tényleg nem érthető, hogy lehet a TB-t is megfejni, meg a "zembereket" is bbüntetlenül, és még az a szép, hogy ebbe bele is halnak!

Hatodéves 2010.09.23. 21:12:34

@blokkos:
Nem értek annyira a közgazdaságtanhoz vagy a pénzügyhöz, hogy biztos véleményt mondjak, de egy dolgot azért kérdeznék.

Vannak privát szolgáltatók Magyarországon is. Vannak fix díjasak is, mint a TB. Csak az mért van, hogy mintegy egyoldalas listán részletezik, hogy mely betegségek és állapotok kezelésének, vagy ezekkel összefüggő diagnosztikai eljárásoknak a költségét NEM térítik.

Szerepel közöttük többek között a rák, a HIV, minden pszichiátriai kórkép, és hasonlók...

Azért igazságtalan a magánszolgáltatók összehasonlítása az államival, mert előbbi gondosan kiválogatja a jólszituált, fiatal ügyfeleket, akiknek jóeséllyel torokgyulladáson és gyomorsav-túltengésen kívül nem lesz más panasza, a cukorbeteg-magas vérnyomásos-skizofrén-dializált szerencsétlenek meg maradnak az államnak.

A most terjedő, az eddigiekhez képest specifikusabb, jobban a tumorra ható kemoterápiák esetében egyetlen alkalom kb. egy millió forint. Protokoll szerint akár tíz-húsz alkalommal is kellhet ez a gyógyszer. (És mint minden kemónál, ennél is kiszámíthatatlan a hatás).

Ez a hozzáfűzésem blokkos témájára válasz, nem az eredeti posztra, nem mentegeti egyes orvosok morálját, hibáit sem.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 21:34:16

@gerdo: Csak kérdés, hogy ezt a statisztikát hogy magyarázod. Pl. sokat számít, hogy ilyenkor nem tudod megkerülni az egészségügyet, hogy a baleset miatt kórházban elég sokan halnak meg. Olyanok is akik amúgy kerülik az egészségügyet, de egy halálos betegség is jó eséllyen kikényszeríti az orvosi ellátást.

Vajon a rendszeresen orvoshoz járók esetében is hasonló arányt találnál? Vagy csupán olyan helyen ahol van ingyenes egészségügyi ellátás is? :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.23. 21:41:38

@Hatodéves: Azért akad elég sok olyan szolgáltató akivel hosszú távra köthetsz szerződést, és drága ellátást is kapsz. :)

venszivar 2010.09.23. 21:41:52

@Leroi: ROHADNÁL MEG !!! Szóval,ha a mi közös pénzünkön kitanultad magad,akkor úgy 40-50 évig a társadalom,nem orvosi tagjait megpumpolhatod,mert te orvos vagy,neked ennyi "tanulás" után jár.Igaz,hogy az én építész szakmámnál esetlegesen előforduló hiba kibukik.....Szemben a doki lehet akár kutyaütő is,de mint a halál ügynöke űzheti az ipart,míg a az emberek,betegek lesznek az ő nyomorúságukat kihasználva el vagytok.Kocsim "mindig" volt s lesz !Dél Afrikát meghagyom nektek,hátha ott rothadtok meg.....

huncut 2010.09.23. 21:47:24

@Hatodéves: Sajnos nem tudom, hogy is van ez a térítésekkel, de valami rémlik, hogy ezeknek a hosszan tartó és drága eljárásoknak valami külön finanszírozási módja van. Jó lenne, ha lenne valaki, aki pontosabban tudná a részleteket...

huncut 2010.09.23. 21:55:45

@venszivar: Nem hiszem, hogy szükség lenne erre a hangnemre. Nem rosszabb ő sem, mint te, és ha vitád van vele, általában le is lehet vele rendezni normális hangnemben is.

Leroi 2010.09.23. 21:57:16

@venszivar:
Na megszólalt az intelligencia...(egyébként mindenki kőművesnek születik, de egyesek továbbtanulnak...)
Méghogy a te pénzeden tanultam.
Micsoda ócska duma...
Na, vedd be az altatódat és szundi...

Hatodéves 2010.09.23. 22:00:35

@TheElf:
Ha van ilyen, az nagyon drága. Van, aki meg tudja fizetni, valaki nem.

Tekinthetjük az egészségügyet a klasszikus értelemben vett szolgáltatásnak, ami azt jelenti, hogy mindenki azt kapja, amit fizet = aki nem tudja kifizetni a dialízist, az meghal. (Nyilván egyenlőtlenségek most is vannak, de egy ilyen rendszer legalizálja ezeket, azt mondja, hogy egy állampolgár fontossága és egészségének értéke attól függ, mennyit keres és fizet).

És van a jelenleg érvényben lévő "szolidaritás alapú egészségügy", ami az állampolgárok egészségét alapból egyenlőnek, és anyagi státuszuktól függetlennek tekinti.

És vannak mindenféle kevert formák (pl. hotelszolgáltatás, magáncégek az állami mellett stb).

Gusztus (és pénztárca) kérdése, hogy kinek melyik tetszik. Egy biztos, a szolidaritás alapú egészségügy színvonala mindig alacsonyabb lesz, mert alul van finanszírozva). Ez az ára annak, hogy mindenki kap ellátást, és a faluszéli nyomortanya veseelégtelen gyermekét ugyanúgy dializálni fogják, mint a felső tízezer tagjait.

venszivar 2010.09.23. 22:15:21

@Leroi: Én is a "közösen"befizetett pénzen tanultam... Én kimondtam a rólad s a hozzád hasonlókról a véleményem,meg a feldobott témáról,de te oly elhárítóan viselkedsz,te sokat tanult féreg.Én nyugodtan s simán alszom,nem úgy mint a te fajtád.Hova küldjem a BORÍTÉKOT ??!!

Leroi 2010.09.23. 22:18:30

@venszivar:
Dugulj már el, lúzerkém...
Ignore on.

venszivar 2010.09.23. 22:32:22

@Leroi: Miért vagy ilyen feszült,te szar alak.Számold a BORÍTÉKOKAT,attól a fajtád jobban lesz.Az infarktus vinne el.Én ingyen s boríték nélkül megtervezem a sírodat,de kőművest azt hívni kell,remélem az ilyen tetűnek nincs utódja,no akkor majd azt is én intézem........Ne idegeskedj !!

huncut 2010.09.23. 22:38:20

@venszivar: Ne vegyél mindenkit egy kalap alá, lécci. Azok az orvosok, akik itt írnak, kíváncsiak a gondolatainkra, problémáinkra, és gondolkoznak. Nem mindig értünk velük egyet, sokszor teljesen másképp látjuk a dolgokat, de beszélünk egymással, és akarva-akaratlanul, de talán még hatunk is egymásra. Ők nem azok, akiket csak a pénz érdekel.

Leroi 2010.09.23. 22:39:14

Valaki nem tudna egy kijózanítóállomást ebben az órában?
Itt egy részeg elmebeteg cigány fröcsög magában.
Fektessék már le szegényt...
Pfúj...

huncut 2010.09.23. 22:44:17

@Leroi: Jaj, ne kezdjél már el cigányozni, mert azt rossz néven veszem. Én is cigány vagyok.

Leroi 2010.09.23. 22:47:14

@huncut:
Bocs, dehogy van nekem gondom a romákkal.
Itt elhangzott egy "jókívánság", ami beillett volna jóslatnak is...
Ne vedd már Magadra...

venszivar 2010.09.23. 22:55:46

@Leroi: Na itt a sok tanulásod eredménye ! No mivel már bolond cigány vagyok a te doktor társaságod szerint : buzi,zsidó,proli (már mondtad,hogy egyszerű kőműves),jobbikos,komcsi,náci...
Különben meg nagyon buzisan nyomod,te az a típus vagy, ki a szart akkor már meg sem eszi,ha van benne egy hajszál.....
Nyafogj még azokhoz,kiktől elveszed a BORÍTÉKOT a SEMMIÉRT,hogy rothadna le a kezed !!!

huncut 2010.09.23. 23:02:11

@Leroi: Rendben, részemről nincs harag.
Nyeltem egyet, felejtsük el. :-)

huncut 2010.09.23. 23:04:11

@venszivar: Én nagyon moderációellenes vagyok, de a te stílusod még nekem is elfogadhatatlan.

venszivar 2010.09.23. 23:15:52

@huncut: Ciki !! Ez a Leroi,ez a Leroi...ő egy nagyon sokat tanult ember !No a borítékok elfogadásakor is ennyi az egész s kész.De TE megbocsájtasz neki,mint mikor a borítékot elfogadják , ő s az oly sokat tanult orvos társai akár a SEMMIÉRT is,lelkiismeret furdalás,ugyan ,ennyi tanulás után ??!!Leroi.
Jobb ha kussolsz,mert még belefutsz egy pár csínybe s NEM LESZ BORÍTÉK !!!

huncut 2010.09.23. 23:24:16

@venszivar: Leroi nem azonos az orvostársadalommal. És az orvostársadalom úgy önmagában is nagyon megosztott. Én sem szeretném, ha engem veled, mint a betegtársadalom egy képviselőjével egy kalap alá vennének.

Leroi 2010.09.23. 23:31:49

@huncut:
Hagyd csak, ebben az órában legjobb, ha lefekszik és kialussza az alkoholmámorát.
Egy-két év és ugyanoda jut, mint az alkeszek többsége, májzsugor, cérnavékony végtagok, hatalmas has, sárga bőr....Borítékkal vagy anélkül, egy kórterem lakója lesz.
Egy orvos őrizete alatt.
Egy adott ponton a kígyó a saját farkába harap.
Amit keres, megtalálja.
Jó éjt Neked.

venszivar 2010.09.23. 23:35:21

@huncut: Én biztos,hogy nem vágyom a te kalapod alá,de a tetű hirtelen nagy kusba lett.A lényeg,hogy ti már majd kinyaltátok egymás seggét.Te most egyszer kimaradhatsz a boríték adásból...
Te is huncut vagy,te kis "elfogadhatatlan".A sokat,még talán nálam is többet tanult féreg,most számolja a borítékjait.Leroi vegyetek rajta, minél előbb jó nagy kriptát.

huncut 2010.09.23. 23:37:20

@Leroi: Nem vagyok benne biztos, hogy igazad van. Sokkal többről van itt szó, mint alkoholmámorról. Morálról, bűnbakképzésről, árokásásról. Látlelet napjainkról. :-(

Aludj jól. :-)

huncut 2010.09.23. 23:43:27

@venszivar: Majd közlöm is minden orvossal, hogy én vagyok ám a "huncut", biztos mindenki hanyatt vágja magát, és éntőlem nem kell majd hálapénz. :-)

Aludj jól, álmodj szépeket! :-)

Janovszki Zsolt 2010.09.24. 07:17:16

@SiKom:
Vicces, de nem szemellenzős vagyok, hanem én az elsővel egyátalán nem találkoztam még. Valószínűleg kitérnék a fent vázolt hitemből, ha ilyen történne. Tudom, hogy ez a szülések körül létező probléma. Teljesen jogos megkülönböztetni a hálapénzt meg az előre bemondott összeget, az egyikről írok, a másikról nem tudok írni, de tudom, elfogadom, és nagyon sajnálom, hogy vannak akik meg igen. Egyik gyerekem sem állami, "ingyenes" intézményben született. És életem legjobb döntései között tartom számon azt, hogy mindkét szülésre kőkeményen spóroltunk fél évig, és nem kellett ezzel az elképesztő gyakorlattal szembesülnöm. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam, zéró negatívum.
Ennyi.

elizon pucsnik 2010.09.24. 18:31:54

@radiologus.hu:
1.A főnököm rendes ember.Igazad van ,orvos nem csinálja ki a kollégát...
2.Sokat,személyesen..Jó,a trófeát nem minden esetben fizeti a gyógyszercég

elizon pucsnik 2010.09.24. 18:41:38

@Leroi:
Demagógia...Kéretett,autó is van,képzeld,irígység viszont nincs.Dél-Afrikába pedig nem a seggét szétlövetni megy az ember...Próbáld ki ,csodálatos élmény,neked lenne miből,ha jól értem.

despoina 2017.03.21. 19:47:58

@Leroi
Apa sosem ivott es sosem dohányzott. Az attet miatt esett majkomaba. Nem kell ehhez alkoholistanak lenni.
Te meg koltsd borítékok tartamat patikara.

nicky77 2017.03.22. 10:33:01

@Leroi: Mondjuk "az" helyett mondhatott volna mást vigyorgás nélkül! Jól tette , hogy leordította mert egy orvosnak nincs joga így beszélni egy betegről és ilyen módon . Sajnos a kommunikáció nem az erősségük!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása