A szülésig minden nap sírtam

2010.08.03. 06:00

Sziasztok!

Nekem rossz tapasztalataim vannak a ceglédi kórházzal kapcsolatban, amelyet szeretnék megosztani veletek.


Terhesgondozásra Albertirsára jártam, oda járt le hozzám Ny. doktor úr havonta egyszer,vagy nem is jött,mert dolga volt. A 39. héten voltam nála szerdai napon.megvizsgált,adott beutalót a kórházba,hogy pénteken reggel hétre menjek be,de valószínű már éjszaka megszülök,mert szerinte teljesen kitágultam. Vártam,de semmi.


Pénteken reggel bementem,adtak egy ágyat,de nem mondtak semmit,csak hogy öltözzek át és menjek a folyosó végére,ott egy orvos megvizsgál.Meg is vizsgáltak,fel is vettek a kórházba,úgy dél körül.Aztán mondtam mit mondott a Ny. doktor úr.


Kiröhögtek engem,hogy lemaradtam a saját szülésemről. Egy hétig feküdtem a nőgyógyászati osztályon.Közben egyik nap találtak valamit a köldökzsinóron és a kisfiammal is volt valami,viszont másnap egy másik doki azt mondta minden rendben.Ez ment egy hétig.Közben folyamatosan tágultam.Egy vizsgálat során közölték,másnap megindítják a szülést.Másnap reggel le kellet mennem a szülészetre.Nem volt orvos,mert az ügyeletes doki épp dolgát intézte.


Végül megjelent,majd összevesztek a nővérek és a dokik,hogy mit is kéne velem csinálni.Végül burkot repesztettek,aztán vért vettek,nekem kellett tartani a kis vérrel teli üvegcséket.Amikor már a tolófájások jöttek jött D. doktor úr,aki rendes volt,közben kisfiam szive kezdett leálni,jött drága Ny. doktor úr.Szóltak neki,hogy kéne segíteni,mert baj van,De ő közölte,hogy neki 2 perce le járt a munka ideje,megy haza,oldjuk meg.


Végül jött K doktor úr.Én fogtam az egyik térdem,férjem a másikat,Kdoktor úr nyomta ki a gyereket,D pedig vákuummal kihúzta.A másik fele,kisfiam besárgult 2. nap,szóltam,mert ugye látni lehetett,de csak a 3. napon tűnt fel nekik.Kékfény meg minden,felvitték a csecsemőosztályra,3 óránként jártam fel szoptatni nem nagy sikerrel ,mert nem volt tejem,de azt mondták nem jól csinálom.


Közölték,hogy nem tudnak tovább ellátni az osztályon,mert kell a hely,de menjek fel a csecsemő osztályra,hátha ott van egy ágy.Felcuccoltam.Sárgaság elmúlt,de kijöttek valami pöttyök.addig is mindig azt mondták még egy napot maradjunk.még egy nap után kiderült ezek olyan szokásos pöttyök az erős mosószertől.A nővérek nem segítettek,nem bírtam felállni,de nem foglalkoztak velem,a nővérhívó nem működött,a kaja pocsék volt.Végül két növér rendes volt,mint kiderült a férjem osztálytársai voltak.2 hétig voltam,bent,minden nap a szülésig,sírtam.


Örültem,hogy végre hazajöhettem.A gyereket hintőporozzam mondták,és elmúlnak a pötyik.Szorgalmasan poroztam,nem használt.Abbahagytam,pöttyök elmúltak.Csupa negatív élmény!A következő babám Pesten szülöm!

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Írd meg nekünk a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irise 2010.08.03. 14:08:03

@fehérzaj: "Akkor miért gondolja Irise, hogy a kismama volt túlérzékeny egy belekönyöklős, vákumos szülés után?"
Ha elolvasod még egyszer azt a hozzászólásomat,akkor látni fogod,hogy egyáltalán nem mondtam olyat,hogy anyuka túlérzkéeny,mert ez egy sima szülés volt, vagy hogy a vákum stb. az semmi.
Amit ott kiemeltem, hogy anyuka azért sírdogált,mert nem volt havonta ellenőrizve orvos által a szülés előtt, mert feltették a csecsemőosztályra ( a gyerek mellé a gyermekágyas helyett),csak két orvosa volt (hol fért volna el a harmadik egyébként?),hogy egy héttel a szülés után nem segítettek neki felállni, hogy a kaja pocsék volt...
ha azért sírt volna,mert borzalmasan fáj,szerintem mindenki megértette volna. De anyukát nem ez borította ki, a leírtak szerint.
Ugyanakkor azt is leírtam,hogy érthető,hiszen mindenki érzékeny a a szülés körül és után.

Fekete Dália 2010.08.03. 14:11:18

@Irise:
Tudod, biztosan rossz könyveket, újságokat olvastam, mert azokban csak komplikációmentes szülésekről olvastam.
Nem én valóban nem vágytam a szülés utáni fürdetésre, hanem éppen azon aggódhattam, hogy nem lesz-e maradandó baja a kicsinek.
Az már csak hab volt a tortán, hogy, az idióta szülésznő megkérdezte tőlem, hogy összeőckölve nincs-e kedvem lemenni lifttel a megfigyelőből, ahol dupla annyi időt töltöttem, mint a többi kismama, majdnem nevetőgörcsöt kaptam volna kínomban, ha éppen kedvem lett volna hozzá.
Mi nem kaptunk sem csomagot, sem szoptatás felkészítést, de gondolom a szülésem akkor sem maradt volna szép emlék.
Igenis egyedül kellett kínlódni és bénázni, de örültem hogy 8 napra, végre hazakerülhettünk a vágóhídról.

Nekem azóta is egyenlő a szülészet a vágóhíddal.

Irise 2010.08.03. 14:17:26

@fehérzaj: Az,hogy neked szörnyű emléked vannak a szülészetről,nem jelenti azt,hogy automatikusan mindenki,akinek problémája van az ebéd minőségével a gyermekágyas osztályon, a vágóhídon járt.

Fekete Dália 2010.08.03. 14:30:09

@Irise:
Nem is az ebéd minőségéről beszélek a gyermekágyas osztályon, pedig lehetne arról is, hanem egyes orvosok és egyes szülésznők munkájának a minőségéről, és a csecsemősök nemtörődömségéről..
Azt hiszem ez óriási különbség.

Twisk 2010.08.03. 14:55:03

Az ételről jutott az eszembe egy dolog, amin már sokat gondolkodtam. A kórházi koszt gyakran ehetetlen, ezért vagy mag sem kóstolják vagy az első falat után kerül vissza a tálcára. Cserébe jön anyu-apu-nagyi-barát-férj-feleség és ellátják étellel a beteget. Az egy dolog, h. a betegnek jó étel kellene, de a kevésből nehéz, a nincsből meg még nehezebb. Miért nem lehet olyat tenni, h. a beteg jelzi: NEM KÉREM a kórházi kosztot. Meg sem főzik, meg sem kapja, ki sem dobják. Ez utópia?

Fekete Dália 2010.08.03. 15:01:03

@Twisk:
Mivel a OEP felé ez is elszámolásra kerül, erről nem monadanának le egykönnyen, amúgy meg a táppénz éppen ezért csak 50%-os, állítólag a beteg a kórházban teljeskörű ellátást kap.
Aki kitalálta ezt a táppénzcsökkentést, azt is jól ........

Cartman (ex Cartman) 2010.08.03. 15:02:42

Ha tényleg olyan nagy trauma volt, fordíthatott volna egy picivel több gondot a megírására...

Twisk 2010.08.03. 15:03:38

@fehérzaj: Értem én, h. ez a rendszer így működik, de nincs ez így jól. Semmire sincs pénz, és még ez is feleslegesen pazarlódik. Elvben teljes ellátást kap a beteg, de mindenki tudja, h. jaj annak, akit nem tud ellátni a családja. A diétás kaja is megoldható otthonról. Ez felesleges pocsékolás szerintem, de én nem értek hozzá.

P75 2010.08.03. 15:52:46

Teljes ellátás alatt én azt érteném, h ők adják a tusfürdőt, wc-papírt is... Bár talán jobb így, h nem adják :-)

epres négercsók 2010.08.03. 16:07:01

@fehérzaj: A táppénz-csökkentéssel az is volt a baj, hogy az volt az egyik indok, hogy minél jobban lecsökkentik, annál inkább visszaszorul a táppénzcsalás. Jó, ez talán az otthoni betegeskedésre még elmegy. Na de b+, aki csak kamuból megy el betegszabira, az értelemszerűen nem a kórházban van. Oda önszántából senki nem megy, mégis arra fizetnek kevesebbet.
Amúgy a kórházi trutymóval egyet értek, hogy az egy ehetetlen fosch. Ráadásul úgy hallottam, hogy néhány helyen oda se figyelnek, hogy mit nem ehet a beteg, pl. puffasztó ételeket, aztán viszik a babfőzeléket...

IrishOak 2010.08.03. 16:09:41

Mindig elgondolkodom, ha szülés sztorikat olvasok:-)Érdekes egybeesés, hogy minden kismama a saját szülését találja a legborzalmasabbnak, és csak vele bánnak leggaládabbul.Minden kórház puruttya,és lepukkant, mindenhol szívtelenek, és semmivel nem foglalkoznak.Aztán valami csoda folytán, mégis gondoskodnak az emberről,óvják, és ápolják az újszülöttjét, és minden jóra fordul:-)

Az meg teljesen érthető, hogy a hormonok tombolása zaklatottá teszi az ember lányát ilyen esetekben.

Örüljön a levélíró, hogy csak a 39.ik héten lett program.Lett ügyeletes aki segített, és végül is minden okés.Kellemetlen a fogós szülés, de hát ha nincs hasizom,meg a tologatás sem segít, akkor kell a segítség.
Minden gyerek besárgul!(A császárosok kevésbé.)A történet egy átlagos kórházi műsorszámot takar, talán abból is az eseménymenteset.
A szoptatási problémákat pedig kérés esetén -megoldják, megtanítják, csak beszélni kell.Legutóbb én kértem segítséget a mellettem sipítozó kismamához, aki még nem látott előtte újszülöttet közelről sem. Szóltak neki, hogy nem jól csinálja, ő meg hisztizett(nekünk szobatársaknak) hogy akkor hogy? Próbáltam mutatni, hogy hogy kell egyáltalán magához ölelni a gyereket, hogy elérje a cicit, de anyuka azt mondta , hogy az fáj. Naná!hogy fáj. Mivel még két szoptatást így szenvedtünk végig, én szóltam a nővéreknek, hogy jöjjenek, tanítsák meg anyukának, mert én is csinálom a magam dolgát.Megtanították neki, aznap ment is szuperül nagy jajveszékeléssel, majd másnaptól ugyan azt hallgattam, valószínűleg kialudta a tanultakat:-)

Mondjuk a férjemnek mondták, hogy csak mogyorós csokiért mutatják meg a friss lányát, mert "ma "olyan nap van:-DD no el is szalasztottam az uramat egy kiló mogyorós csokiért:-D a nővérkék meg úgy meglepődtek, hogy nem is tudták, mit mondjanak...rémesek a szülészetek:-DD

Bár szerintem a világ legjobb helyei!!

epres négercsók 2010.08.03. 16:12:42

@P75: Na igen. Lemondanék én a fantasztikus kórházi kosztról, ha cserébe mondjuk használható fürdőszoba lenne. Mikor tavaly becsuktak vesegörccsel, kivonszoltam magam az infúziós állványba kapaszkodva, és néztem, hogy egy nyamvadt wc-deszka nem volt, amire lerogyhattam volna. És mivel vesegörccsel nem különösebben könnyű síelőpózban végezni a dolgunkat, a fajanszot tekertem körbe papírral, és arra rogytam le, továbbra is az infúziós állványba kapaszkodva.
Ahogy hallottam egyébként, a szülészeten a legrosszabb a helyzet, mert ott az igényes kismamák még a falat is összekenik, meg beengednek oda boldog-boldogtalant.

IrishOak 2010.08.03. 16:17:35

@epres négercsók:
Jaj, a kórházi kaja! Az borzalom!
Nem tudom szült-e(az anyja biztosan), aki kelkáposzta főzeléket tol a gyermekágyasoknak.Párolt borsót, meg bablevest.
Hogy a sportszeletet mégis hogy sikerült gyümölcsjoghurt mellé ,az máig pozitív kozmikus rejtély marad előttem:-)
Bár a szülészeten bekalkulálják a "hozott" anyagot, lehet, hogy azért oly pocsék a táplálék.( de ha látogatási tilalom van, akkor baj van!)

epres négercsók 2010.08.03. 16:21:16

@IrishOak: Most így hirtelen eszembe jutott az az ételízesítő reklám, amikor az újdonsült nagymama viszi be a piros fazékban a kockás konyharuhával a jó kis csirkeragulevest a frissen szült anyukának... Biztos ez a szemét reklám tehet róla :D

Egyébként, nem csak a szülészeten szar a kaja, hanem mindenhol. Szülészethez még nem volt szerencsém, de más osztályokhoz igen, és merem állítani (pedig majdnem minden nap kantinkaját eszek), hogy a kórházi kaja moslék. Inkább éhezem. Csak gondolom, a szülészeten nem lehet megcsinálni, hogy nem eszik a mama, mert akkor miből lesz tej? :s

epres négercsók 2010.08.03. 16:22:55

@IrishOak: Látogatási tilalom esetére be kell spájzolni mindjárt érkezéskor a bőröndbe sportszeletet/milkacsokit, ízlés szerint :D

IrishOak 2010.08.03. 16:36:39

@epres négercsók:
Háhá, és tényleg a levert szélű zománcos láboska:-DDD meg a lapos hasú kismama karján a kb 3 hónapos reklámbébivel:-DD

Valóban nem ilyen a valóság.
Összehasonlítva pár opciót - a kórházi kaja tényleg a moslék kategória! De azt nem értem a mai napig: adtak sült csirke combot(párolt borsóval persze)és a csirkehús még véresen nyers volt! Bakker ahhoz tényleg nem kell sok tudomány, hogy megvárják míg megsül,és esetleg ehetővé válik.

Mást csak sebészetet láttam, de a bokaműtét utáni pépes kaját -nem értem pedig a nagyobbik gyerekemnek már vagy 6 éve volt a bokaműtétje!Igaz a tejallergiája mellett meg vígan hozták a dobozos tejet...fene érti ezt!

P75 2010.08.03. 16:55:11

@IrishOak: na, a pépes kaját csak ne bántsd, életemben két olyan műtétem volt, ami után arra voltam ítélve és mondhatom, azok a legfinomabbak! Komolyan! :-)

Irise 2010.08.03. 18:27:12

@P75: Ehhez csatlakozom! Vakbélműtétem után tévedésből egy nappal későbbi,de még mindig pépes menüt kaptam. Darált főtt hús, krumplipüré. Esküszöm életemben nem ettem olyan finomat :DDD (Amikor végre,végre kap valamit az az éhes gyomor!)

Fekete Dália 2010.08.03. 18:27:46

@epres négercsók:

Annyira nagy gond lett a táppénz 60%-ra való csökkentése, hogy a betegek már csak az utolsó stádiumban mennek orvoshoz.
Az állam és a munkáltató szerint már egy kisebb műtét is táppénzcsalás.
Közben vedd meg a gyógyszereket is a betgenek.
Nálunk egy téli influenzás időszak 30 ezerbe fájt.

Hányás ízű sóskalevest nem kóstolt még senki:)))

Fekete Dália 2010.08.03. 18:30:48

@Twisk:
A eü-ben a legtöbb helyen már magáncégek végzik az étkeztetést.
Az eü intézmény területén működő kajáldák maszekok, persze a bevételből kellőképpen részesülnek a fejesek.

Fekete Dália 2010.08.03. 18:38:26

@IrishOak:
Portland Hospital?Ha ott szültem volna, biztosan nem lettek volna rémálmaim.

Csodálatos, hogy mindent jóra fordítanak azok, akik miatt majdnem meghal az anya és a csecsemő, nemde?

epres négercsók 2010.08.03. 19:29:54

@fehérzaj: Nah én is, mikor egy hétig otthon feküdtem gége- és arcüreggyulladással egy hétig, nem volt hangom, csak vmi hörgés, alig hallottam és fájt mindenem, és nem azon gondolkodtam, hogy de jó itthon feküdni ezzel, hanem hogy vajon mennyivel lesz kevesebb a fizum - aztán mikor megkaptam a fizetési csekket, valóban majdnem agyvérzést kaptam. És azt még bele se kalkuláltam, hogy mennyi lóvét hagytam ott a gyógyszertárban. Jó beteg módjára mindenféle szopogatós meg gőzölős izéval próbálkoztam, hogy az orvost megússzam - nem jött be. Utána a méregdrága gyógyszer segített két hét szenvedés után.
Anyukáját annak, aki a 60%-ot kitalálta, anélkül is van elég baja az embernek.
Ja, és soha életemben egyetlen napot nem csaltam el táppénznek. Ha nem fertőző bajom van, inkább bejárok betegen is dolgozni.

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.03. 20:07:28

@IrishOak: A győri kórházban 12- 23 évvel ezelőtt élmény volt minden nap. Helyben főztek, és jól. Azondrukkoltam, ha menni kellett, hogy a kedd beleessen, mert kedden esténként helyben sütött briós/kalács volt.

De még pár éve is finom volt a tea, amikor a nagymamámhoz mentem.

Twisk 2010.08.03. 20:55:43

@Babette_: Ez kb. olyan mint az, h. a gyerekeim szerint én sosem tudtam olyan finom tejbregízt főzni, mint az ovis.

IrishOak 2010.08.03. 21:23:19

@fehérzaj" Portland Hospital"? - ez most hogy??? Én sem ott szültem. Mo-on nem is messze Ceglédtől:-DD
Sőt Bp-ről mentem haza szülni a kis szocreál intézménybe.
Van jó pár barátom a világ minden részén,és a legfurább kórházi élményem Nepálban ért, de azért az Egyiptomi sem kutya:-).Angliáról meg kifejezetten negatív véleményem van!!!-de nem a kórházak miatt,az olyan mint nálunk.
A postban nem volt szó életveszélyről, meg halálról.Ne túlozzunk, ha nem muszáj!
Sima szülés,kis hormonrátéttel.Első baba -semmi rutin,pánik, tanácstalanság, nem kérdezés.
A világon naponta kb.260000 gyerek születik.Abból nagyon kevesen -kórházban!Mondjuk egy Ázsiait, egy Indiait, egy Oroszt, egy Németet, megy egy amcsit kérdeznénk, biztosan a legprofibb kórházban szült leggazdagabb mondaná,hogy neki mindenki másnál borzalmasabb volt!!

IrishOak 2010.08.03. 21:31:45

@Babette_:
Erről eszembe jutott, hogy anyukám 16 évig volt szakácsnő egy állami gondozó intézményben.Amikor eljött sírtak a gyerekek, hogy ki fog nekik finomat főzni.

Érdekes, hogy a mai napig sótlanul, és minimális fűszer használattal főz, de a cukrot nem felejti ki semmiből:-DD Sokszor kérdeztem, hogy miért, és el is magyarázta, hogy nem sózhatnak, és fűszerezhetnek úgy mint ha otthon lennének. Mondjuk ettől még jó a főztje:-)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.08.03. 22:43:47

Látjátok, Telkiben nincs ilyen gond. Pici lóvé, aztán percre pontosan megjön a kis császár.

Somaka 2010.08.03. 23:01:36

Én megértem a posztírót. Teljesen objektíven nézve a saját szüléseimet és úgy általában a szüléseket magyar kórházakban -- hát az empátia hiánya a legjellemzőbb. És azért az nagyon gáz h csak vagy akkor sem kapsz emberhez méltó bánásmódot ha fizetsz.....

LevLev 2010.08.03. 23:05:35

Sötét magyar ugar! És ezekért az orvosokért népszavaztak az ugar birkái!
Szívjátok, ti akartátok!

Piraeus 2010.08.03. 23:10:13

@zsebibaba12: Hasonló jó sztorit kívánok neked te hálapénzt, gorombaságot és együttérzés hiányát a legtermészetesebb dolognak tartó prosztó picsa.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.08.03. 23:10:14

Ismeröm húga Angliában szült. Reggel még elengedte a nagyobbik gyereket az iskolába, aztán fájások és szülészet.Délután már otthon volt az kistesóvalmire a nagy hazaért a suliból.Aztán egy ideig naponta megjelent egy védőnő( mindig más)segíteni a gyermekágy dolgaiban.Ehhez mit szólnának itthon???
Akoszt: jelenleg egy elítélt napi börtönkosztjának normatívája kétszerese a korházi normatívának( mennyi juthat a fejesnek vissza??).Marad a kőleves....

Dee_ 2010.08.03. 23:10:29

Mondták itt többen, hogy miért olyan nagy ügy, hogy elment a harmadik orvos, mikor maradt ott még kettő (ebből egyik akkor még talán fel sem vette a munkát, a lelépő orvos után jöhetett).
Nem tudom, feltűnt-e, hogy nem ő kérte úri passzióból, hogy maradjon már ott vele, hanem egy kórházi személy, aki talán jobban meg tudta ítélni, hogy szükség van az orvosra, míg a következő felveszi az ügyeletet... Nem a kismama parázott erre rá, nem ő ítélte a helyzetet veszélyesnek, orvos által ellenőrizni szükségesnek, de gondolom nézett egy nagyot, mikor így lepattintották a segítséget kérő személyzetet...
Vagy nem lenne fura, ha egy rokonotok szíve egyre lassabban verne, és nem is ti, hanem egy nővér vagy gyakornok, vagy másik orvos kéri, hogy maradjon már ott az, akinek a szaktudására valószínűleg szükség van, az meg lelép, mert lejárt a műszakja...?

Intizar 2010.08.03. 23:12:05

@Irise: Azér tán mégse mindegy, ha azt mondják anyukának, nem jól csinálja, vagy azt, így tessék csinálni.

Interlock (törölt) 2010.08.03. 23:22:47

@epres négercsók: "A csecsemős nővérek minden kórházban bunkók (még Pesten is), és a segítséget lerendezik annyival, hogy szoptasson, anyuka!"

Lehet, hogy írta már más is, de az általánosítás sosem a legjobb irányelv. Egy éve született a fiam Egerben (igen, a sokat szidott, és elég negatívan megítélt kórházban), senki zsebébe nem dugtunk borítékot, de különösebb rosszat nem tudunk mondani, elég rendes volt mindenki. Annyira, hogy amikor kiengedték az asszonyt, egy apró ajándékcsomaggal is megköszöntük a támogatásukat, szerintünk megérdemelték.
Oké, a kaja nem volt valami híres, de azért van az asszonynak embere, hogy vigyen be neki :-)
Szóval vannak rendes csecsemőosztályos nővérek is, még a "világ végén" is.

zsoci 2010.08.03. 23:41:14

Én még soha egyetlen fillért sem adtam a háziorvosomnak, és más orvosnak se. Nem is fogok soha, mert az nem old meg semmit se. Igaz a háziorvos 10 egynéhány év alatt egyszer látott , mikor a jogsim hosszabitottam.

VIKUNYA 2010.08.03. 23:53:20

Durva élmény. Volt olvasni az írást. Átélni is szörnyű lehetett. De a szöveg olyan, mintha még mindig sokkos állapotban lenne a kismama. Sokkos vagyok én is ennyi zagyvaságtól.

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.08.04. 00:39:13

Magánklinika, ahol a pénzedért szolgáltatást is kapsz...vki segítsen megérteni miért is fizetünk TB-t? Főleg az, aki 5évben egyszer elmegy hozzá de akkor is csak azért, mert a faszszopó gyógyszerész geci baszik kiadni egy szájbabaszott lázcsillapító szart, mert hát nehogy másnap már tudjon dolgozni az ember...és bocs, h a végére szétoffoltam, de kb így ennyi a véleményem aznagy magyar egészségügyről.

DArchAngel 2010.08.04. 01:11:11

Öröm, hogy a gyermek egészséges.
Nem értem, hogy miért nem lehet figyelni a kismamára? Csak annyi kellene, hogy figyeljenek a másik emberre. Ez nem a Power Hegesztő Kft., ahol lesz*rod, hogy a Józsinak mi a baja, ha a meló megvan.

carramba2 2010.08.04. 03:04:46

Hát nem. A Powernél sokkal jobban fizetnek, és a vas nem karcol vissza, valamint esküt se kell tenni.

komment_komment 2010.08.04. 03:44:50

@zsebibaba12:
De nagyon kemény vagy! Ha ott vagy, talán még fel is pofozod a kismamát, hátha azzal segítesz, hogy az empátia-mentes helyzet feldolgozza....

sc.

BKV reszelő 2010.08.04. 06:17:42

@zsebibaba12: Csak azt tudom mondani neked, amit a paraszt szabidokinak is...beszéljünk erről face to face...

huncut 2010.08.04. 06:22:08

@carramba2: Nem veszélytelen munka az sem, és előfordulhat, hogy a túlórákkal dúsított hónap végén egyáltalán nem kap fizetést, mert közben csődbe vitte a céget a tulaj, aki esetleg be sem jelentette őt...
Valahogy úgy tűnik, mintha szerinted csak az orvosoknak lenne nehéz...
Ne érts félre, szívből amellett vagyok, hogy rendezzék végre az egészségügyben az anyagiakat, de ne feledkezzetek el arról sem, hogy ha nem pörög fel a gazdaság, az egyikünknek sem jó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.04. 06:26:56

Szerencsére nekünk jó dokink volt - ez is kelt, mert az 1. és a 2. gyerek születése olyan volt, mint a Sikoly I.-II.

Mondjuk én bántottam volna azt az orvost, aki így viselkedik. Gondolattal, szóval, cselekedettel. Kipróbálhatta volna utána a saját kórházát, hosszú-hosszú ideig.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.04. 06:29:16

@Interlock: kaját sztem mindenhová vinni kell - az lenne a normális, ha be kellene fizetni valami menza-szerűre, amíg kórházban van az ember.

Edömér 2010.08.04. 07:07:32

@Dee_: Lehet, hogy a szülésznő azt hitte, még mindig az első doktor az ügyeletes. Mondta hogy már nem ő, hívták a ténylegesen ügyeletes doktort. Szerintem ez teljesen normális dolog.

Puch Cavette 2010.08.04. 07:08:31

Kedvesem csaszarral szult este. Az ejszakat az intenziv orzon gorcsolte vegig az osszehuzodasoktol. Reggel pedig osszegornyedve, araszolva csoszogott at a csecsemoosztalyra a babaert. Azt mondtak ugyanis, csak akkor veheti magahoz, ha egyedul kepes ellatni. Akkor ez kicsit kemenyen hangzott, de lassuk be, baromira igazuk volt es van.
A gyermekagyas osztaly fozotanfolyam, nem pedig etterem - aki ezt nem erti meg, nagyot fog csalodni.

hattyú 2010.08.04. 07:32:55

zsebibaba12: nemcsak cinikus és ostoba vagy, de még olvasni sem tudsz, remélem ha szülsz akkor neked is ilyen sima lesz + kifizetsz jó sok kenőpénzt is, mert neked ez mind jár!

gpetersz 2010.08.04. 07:53:59

Te hülye vagy, gondolod Pesten jobb lesz a helyzet? Bár egy lelkiismeretes orvost tudok mondani. De ahogy a történetben írod egy OTT IS volt (D), nem?

ujpestimami · http://ujpestimami.hu 2010.08.04. 08:02:36

Ha legközelebb Pesten szülnél, ajánlom az Uzsokit. Én ott szültem, nem volt fogadott orvosom, csak úgy beestem... persze volt egy-két kellemetlenség, nővérkék el akartak küldeni, mert hogy nem oda tartozom, hanem a MÁV-ba, (felvilágosítottam őket, hogy a szülés ambuláns ellátás, és bárhova bemehetek szülni... persze nyilván nem akartak dolgozni... - jutalmul, amikor tényleg beindult a szülés, lehánytam az egyiket... :-)) aztán első nap - mert hogy állítottam, hogy folydolgál a magzatvizem, amit nem hittek el... - 6 órát ücsörögtünk a folyosón, de mindezekkel együtt is nekem jó élményeim vannak, a szülésre sikerült kifognom egy nagyon kedves, fiatal dokit, szerintem a csecsemősök is rendben voltak, (jó, volt olyan anyuka, aki szerint bunkók voltak, de szerintem ez csak egyéni érzékenység kérdése...) és a kaja is jó volt, nekem nem kellett behozni semmit. (persze volt olyan, akinek nagy demizsonokban hozta a család az ételt...) Én még a régi szárnyban szültem, azóta átadták a felújított részt, ha lesz ketteske, én odamegyek...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.08.04. 08:22:37

A forradalmi, nép-nemzeti tanács Orbán elvtárssal majd - mint mindent- ezt is orvosolja.

Yasashi Tanuki 2010.08.04. 08:30:43

Tulajdonképpen mindent megkapott a postíró amire szüksége volt akár happy end is lehetne.
Ez a történet szvsz arról szól, hogy milyen fontos az egészségügyben dolgozók attitűdje.

Pl. ha a doki azt mondja neki, hogy "nekem most sürgős dolgom van, de itt van a kollegám és barátom, nála jó kezekben lesz", vagy ha elmagyarázzák neki, hogy "a mai napon a szokottnál többen szültek a melegfront miatt ezért nagyon sajnáljuk, de át kellene költöznie a csecsemőosztályra, hogy mások is ilyen aranyos cuki kis babákat szülhessenek mint maga kedves", akkor nem születik meg ez az írás.
Szerintem a fizetős szülésnél a többlet amit kap az ember az a kedvesség és figyelem, ezért fizetünk ki százezreket.

flora.a 2010.08.04. 08:31:31

El kell hogy szomorítsam a poszt íróját, Pesten korántsem biztos hogy jobb szolgáltatásban lesz része. Én 5 éve a SOTE II. női klinikán szültem, ahol a fogadott orvos - így utólag, az idő által megszépítve, és utánaolvasva is közepesre értékelhető teljesítményéért - akkor már 80.000.-Ft-ot kért. A klinika szakmai teljesítménye nem értékelhető (kerek egy évig járt hozzánk a gyógytornász, hogy az általuk észre sem vett generalis hypotoniát kezelje), és életem egyik legrosszabb döntésének tartom, hogy tényleg oda is adtuk az orvosnak a pénzt, + hogy ott szültem, valamint máig kiráz a hideg az egész emlékétől. Így nehéz lesz szaporítani a magyar népet...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.04. 08:32:44

Azért nem kéne odáig süllyedjen a blog, hogy az Indexen ilyen szöveggel van kint: "Szülés közben leállt a kisfiam szíve, az ügyeletes orvos megvonta a vállát, és közölte, hogy neki lejárt az ügyelete. Cegléd, 2010."

Twisk 2010.08.04. 08:50:16

Az Uzsokiban vegyes tapasztalatokat szereztem. Az orvosom érdes, karcos, de rendkívül hozzáértő ember volt. Egy dolgot nem tolerált, a hisztit. Aki ezt belátta, annak semmi baja nem volt vele. Aki nem, annak természetesen "hülye bunkó" lett. Pénzt végig nem fogadott el, mindig azt mondta: majd. Szülés után elvette, de nem reklamált, h. mennyit kapott. (Más kérdés, h. az anyukák pontosan ismerik a szülészek "tarifáit".) A sors fintora, h. évekkel később hibázott és felfüggesztették. Sajnálom, mert az Uzsoki egyik legjobb szülésze volt, szerintem. A csecsemősök között volt nagyon rendes és borzalmas is. Számomra a műtősnő volt a rémálom. Varratszedés után lekente a hasamat sebbenzinnel, majd lefújta plastubollal. Evvel csak egy baj volt: allergiás vagyok a sebbenzinre. Utána úgy néztem ki, mint aki megégett.
Még egy dolog. Az Uzsokiban senki nem kényszerített rá, h. császár után rögtön a babámmal sétálgassak a kórteremben. A másik kórházban viszont ez történt. Senkinek nem kívánom azt az élményt, h. császár után 10 órával fel-alá vonszolja magát a kórteremben egy síró újszülöttel, mert a szoba többi babája alszik és felébreszti őket. Én értem, h. össze kell szokni, azt viszont tapasztalatból tudom, h. császár után nem olyan jó azonnal felkelni. :(

admin1221 2010.08.04. 09:02:26

...hát nem tudom...
kicsit szkeptikus vagyok a cikkel kapcsolatban, mert nem tudom elképzelni, hogy az az orvos, aki felesküdött az életmentésre egy "lejárt a munkaidőm" benyögéssel otthagyja a leállt szívű gyereket.
Nem mondom azt, hogy kamu a cikk, de egy nagyon erős túlzást érzek benne. Megértem az anya véleményét is és azt is tudom, hogy milyen körülmények uralkodnak az egészségügyben, de ezt egy felindultságában megírt levélnek érzem.

Fekete Dália 2010.08.04. 09:23:23

Egyes orvosoknak nagyon fáj az igazság.
Bezzeg ha más élethelyzetekben találkozunk velük vajon hogyan viselkednek ők.
Boltban morózusak, ha nem nekik jutnak a legszebb falatok a csemegepultból, ha ki kell várni a sorukat az APEH-nél, vagy a bankokban sokan viselkednek flegmán.

Olvastam az egyik posztban, mennyire fel vannak háborodva azon, ha nem köszön előre a beteg, jelentem szoktam köszönni, de az orvosok a legritkább esetben köszönnek vissza a rendelőkben.
Akkor ki is a bunkó?

házisárkány 2010.08.04. 09:26:34

Előrebocsátom: nincs gyerekem. Személyes élménnyel tehát nem rendelkezem a témakörben, csak amiket a barátnőimtől, ismerőseimtől hallottam, na meg amit a neten olvastam. (Ez sem kevés.) Egy tanulságot szűrtem le: szülni csakis otthon szabad! Már persze ha egészséges a mama, és komplikációmentesnek ígérkezik a szülés. Egyetlen(!) pozitív sztorit sem hallottam vagy olvastam kórházi szülésről. Most azt hagyjuk, hogy utána minden emlék megszépül, meg a gyerek kárpótol a fájdalomért stb.

Kórházi kajáról: 30 éves koromban vették ki a mandulámat, másnap reggelire túrót kaptam (amit egyébként sem lehet simán lenyelni, mert tapad, "fojtós", nemhogy frissen szabdalt torokkal) száraz zsömlével. Szerencsére a családom hozott be tejfölt, így tudtam leküzdeni a túrót.

gejame 2010.08.04. 09:31:48

"Sárgaság elmúlt,de kijöttek valami pöttyök.addig is mindig azt mondták még egy napot maradjunk.még egy nap után kiderült ezek olyan szokásos pöttyök az erős mosószertől."

Pl. a magzati cmv fertőzés egyik jele a szülés után a csecsemőn megjelenő pöttyök. Ha olvassa a kommenteket, érdemes lenne anyukának utána nézni, mi lehetett ez valójában...

madarvedo golyokapkodo 2010.08.04. 09:37:20

@zsebibaba12: Te nem vagy normális. Kívánom neked, h ugyanezt éld át.

madarvedo golyokapkodo 2010.08.04. 09:39:02

Ha az én feleségemmel és gyerekemmel csinálják ugyanezt tutira kitekerem az orvons nyakát. Ez nem csak hálapénz kérdése. Pesten (pontosabban Budán) a Kútvölgyiben UGYANEZT az ellátás kapod egy kalap pénzért...

flora.a 2010.08.04. 09:41:22

@házisárkány: azért óvatosan az ilyen kijelentésekkel, hogy otthon biztosan jobb szülni. Egy momentumot emelnék ki saját esetemből: semmilyen terhességnél nem lehet előre számítani - tudtommal - arra, hogy nem vált le a méhlepény, és ha nem kórházban vagyunk, akkor nem csak némileg, de teljesen elvéreztem volna, így ellenben megműtőttek, és bár hónapokba telt a felépülésem, de megtörtént. Nem véletlenül került be a szülés a kórházba, ez az egészségügy egy vívmánya, ne feledjük már el.
Az hogy olyan a körítése, amilyen... ha még lesz gyerekem, már felkészülten járom végig ezt a nehéz utat, és nem fog meglepetés érni. De nem szabad felelőtlennek lenni.

nyiroszilvi 2010.08.04. 09:57:00

Magyarországon a szülészeteken igenis kötelező a hálapénz sajnos. Pesten sem jobb a helyzet, még az un. elit kórházakban sem. Sőt ott még nagyobb hülyének néznek, ha fogadott orvos nélkül mész szülni.
Az életedet kockáztatod, ha ilyet csinálsz!!!

(jó lenne, ha változna ez...)

nyiroszilvi 2010.08.04. 09:58:42

A bunkóságról meg annyit, hogy a nőgyógyászoknál bunkóbb állatfaj kevés van. A kiszolgáltatottságból nyerészkednek.

házisárkány 2010.08.04. 10:03:09

@flora.a: Igen, pont ezért írtam azt, hogy amennyiben komplikációmentesnek ígérkezik a szülés. Nem azt állítom, hogy mindenkinek, minden esetben jobb othon szülni, de az is elgondolkodtató, hogy csak azok élték meg valóban pozitív élményként a gyerek világra jövetelét, akik nem kórházban szültek. Tudom, az én ismeretségi köröm nem reprezentatív, de a statisztikák alapján is az derül ki, hogy az otthon szüléseknél jóval kevesebb a gond, mint kórházban (nyilván ebben az is szerepet játszik, hogy ha előzetesen bármilyen gyanú felmerül, hogy gond lehet, nem engedik otthon szülni a nőt.) Mégis, az emberek hozzáállását alapvetően az befolyásolja, amit maguk vagy az ismerőseik tapasztalnak, márpedig ezek a tapasztalatok elfelé mutatnak a kórháztól, de nagyon messzire!

Poccka 2010.08.04. 10:11:27

Én szinte mindig meglepődöm a szüléstörténeteken, pedig én is szültem. 6 évvel ezelőtt, egy nagyon kicsi kórházban. Volt fogadott orvosom, de amikor terminustúllépés miatt befektettek, akkor éppen szabin volt. Egy hétig én is bőgtem minden nap (előtte is sok mindenen), de a saját anyám mondta, hogy ez természetes, bőgjem csak ki magam. Egy hét után megindították a szülést, behívták a dokimat, 14 órát vajúdtam, baromira fájt, de erre számítottam, pedig 22 évesen, első gyerek volt. A végén kinyomták, varrtak is, de pont nem érdekelt: végre megszületett a babócám. 2 órát a megőrzőben voltam, utána saját lábon mentem megnézni végre a kisfiamat (jól le is szidtak, hogy mit mászkálok máris). A dokim ugyan ott volt a szülésnél, de csak bejött időnként megnézni, mert lassan tágultam: mit tudott volna még csinálni??? Tejem volt elég, fájt a szoptatás, kisebesedett a mellem, mert ügyetlenek voltunk mindketten: megkérdeztem, milyen krémet ajánlanak, hozattam be, bekentem, újrapróbáltuk. Pár nap alatt összeszoktunk, 2 évig szopott a fiam. Nem volt folyékony szappan, nem volt wc papír: nem is számítottam rá, vittem. Ha átvérzett a lepedőm, kimentem, kértem, behozták, átcserélték. Foylamatosan kommunikáltam, kérdeztem, válaszoltak. Nem leányálom a szülés, azóta sem fájt annyira semmi (nem kértem fájdalomcsillapítást), de ki lehet bírni egy élet során 2x-3x.
Ja, és a hisztire: hajnalra elfogyott a türelmem és az erőm, elkezdtem hisztizni császármetszésért. A dokim nekiállt nevetni, hogy dehogy fogja felvágni a hasamat, ha már eddig jutottunk, menni fog. Konkrétan legyintett és kinevetett. Erre én is nekiálltam röhögni, aztán valóban megszületett rá 3 órára a fiam.
Néha tényleg az a baj, hogy nincs jó kommunikáció, de ebben sokszor nem csak az eü-s személyzet a hibás. Meg a másik: én mindig mosolygok. Nagyon ritka az, aki képes bunkózni egy mosolygós, kedves nővel (bár van ilyen is, ezt a méhen kívülimnél tapasztaltam).

Poccka 2010.08.04. 10:16:23

@aversio avagy pacalfagylalt: Én, a másodiknál valami ilyenre készülök. Nem szeretnék hetekig kórházban lenni, ha nem muszáj. Még a házidokival is megbeszéltem, hogy kell valami igazolás róla, hogy naponta kijön és ellátja az újszülöttet, akkor lehet így szülni. Bár, ha jól emlékszem, egy éjszaka ottalvás mindenképpen benne van a pakliban :( Na, majd kikérdezem pontosan.

Zee 2010.08.04. 10:20:32

LEÁLL A GYEREK SZÍVE ÉS KÖZLI,HOGY NEKI MEG AZ ÜGYELETE??!!

AZONNALI HATÁLLYAL BEVONNI AZ ENGEDÉLYÉT!!

hol voltál amikor a Hippokratészi esküt tetted jóbarát??????

elhiszem,hogy lejárt az ügyelketed,meg hogy semmi pénzt nem keresel-amit azülészorvosnál kétlek-de nem menjen orvosnak,aki nem elég elhivatott hozzá.a qrva anyját az ilyen fasznak,a saját gyerekénél is lejár az ügyelete??

és még kérdik,hogy miért nem mernek gyereket vállalni manapság a fiatalok.

ilyenkor eszembe jut a JohnQ(Végszükség)
c. film és mélységesen egyetértek vele.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.04. 10:22:27

@Irise:
A szülés során két orvosa volt, a harmadiknak lejárt a munkaideje és hazament - rendben van."

Ezt azért gondold végig mégegyszer
Én ezt szakmunkás létemre nem csináltam soha,nem esett ki a kalapács a kezemböl ha dudáltak m.idő végén

Egy orvostol ez elfogadhatatlan, mégha ott marad a másik kettő is
Legalább is ne mondja ki hangosan

főboszorka45 2010.08.04. 10:27:52

Én 87-ben szültem a fiamat, Egerben, akoriban ott éltem, és még sok évig. Csupán néhány éve vagyok Bp-en. Azt kell mondjam, hogy nekem csodás élmény volt maga a szülés, pedig nem volt könnyű, mert nem tudták megfordítani a gyereket, ennélfogva farral előre "bújt elő". Előző este 8 körül kerültem be a kórházba, beküldtek a vajúdóba, kérdezték, ki a dokim. Akkoriban az volt a divat az egri kórházban, hogy megállapodsát kellett kötni az orvossal, írásban, hogy ő kezel és ott is lesz a szüléskor. Ott is volt, hajnali negyed ötkor szóltak neki, 10 perc alatt be is ért, igaz, 2 percre lakott a kórháztól.Egy hang nélkül szültem, mert rövid úton kitapasztaltam, hogyan kell lélegezni, és mikor kell levegőt venni, a gyerek "irányított", így kevéssé fájt, igaz, hogy a fájdalom tűrése a családban igen magas fokú.Ezt egyéne válogatja.
Az akkori szülészeti szakirodalmak szerint egy x súly felett farfekvéses gyereket termlészetes szüléssel kérosodás nélkül nem lehet világra hozni. ehhez képest a fiatalúr +30 dkg-mal nehezebb volt.
A szülés után elterjedt a hír,hogy egy kismama ( aki én voltam) naturálszüléssel farfekvéses babát szült jóvel a szakirodalom feletti súlyban.
Minden orvos lejött gratulálni nekem, ( akkor már reggel 8 óra elmúlt) a szülőszobán rögtönzött nagyvizitet tartottak, hogy megnézzék, milyen csodabogár fekszik ott. Közbne vicceket is meséltek, és én is, általános röhögésre. A fogadott dokim meg iszonyat büszka volt, legalább annyira, mintha ő szülte volna a babát, hozzátéve,hogy hang nélkül! erre is nagyon büszke volt.Mindenki megszemlélt, a kölyköt is, majd elvonultak, engem meg később ( miután összevarrtak) feltoltak a szülészetre.
Én sem tudtam rendesen szoptatni, de minden védőnő, csecsemős nővér, stb. segítettek.Reggel 6-kor szültem, délután 2-kor már elzraándokoltam a kórházi büfébe, ami ugyan a kórház területén volt, de elég messze egy frissen szült kismamának. Visszafelé szembetalálkoztam a dokival, kérdezte, merre voltam:italbeszerzésen, tele volt a kezem rostos üdítőkkel.Azt mondta, remek!!!!
A kelleemtlen élmény: az osztályon sok volt a hogy is mondjam, szóval nemzetiségi, térdig lehetett járni a tusolóban a véres papírvattákban, szó szerint.
Ettől eltekintve nekem csodás élmány volt és lesz is a szülesét, csodának és a világ legtermészetesebb dolgának tekintem.
Embere válogatja tehát, és kórháza is talán.LEginkább az orvosok hozzáállásán is múlik azért.

Irise 2010.08.04. 10:36:57

@horex: értem,hogy mit akarsz mondani. Pont ez volt ma éjszaka is a munkahelyemen. Folyamatosan jönnek a betegek és mi forgó rendszerben dolgozunk. A beosztottam lehúzta a 12 óráját,és mivel sok volt a beteg és lelkes fiatal, benn maradt még további másfél órát segíteni,ingyen.
Csakhogy a betegek folyamatosan jönnek. Valamikor,valakinél ki kell szállni.

Ez a dolognak csak az egyik aspektusa.
A másik az,hogy az az orvos,aki lehúzta a munkaidejét: fáradt. A fáradt ember hibázik.
Hajnalban épp egy másik beteget vizsgáltam,amikor jöttek a nővérek,hogy hamar-hamar,mert baj van.
Ez a fiatal kollégám,aki szívességből bennmaradt még másfél órát (ahogy ti szerettétek volna a 3. orvossal a posztban), fáradt volt - hibázott. FÉlig ellátott egy beteget - és hazament. Elfelejtette "befejezni" a beteget. A betegnek egy késsel szúrt sebe volt, ami még nem vérzett nagyon akkor,mikor a kolléga látta - de mikor én láttam,akkor már több volt kettőnél.

Gondolkodjatok el rajta: jobb lett volna,ha a harmadik szülész, fáradtan, a műszakja végén tovább bennmarad - és hibázik? Biztosan ezt szerettétek volna kockáztatni?

phoenix102 2010.08.04. 10:42:25

Ez a post gyönyörű példája annak, amikor a belefásult/és vagy igénytelen kórházi alkalmazottak hangneme és hozzáállása ötvöződik a beteg hisztijével. Ez mindig tragédiához vezet. Sajnos az a helyzet, hogy a betegek jelentős része nem tudja, hogy mi miért történik, és mivel néhány nem túl gyakori kivételtől eltekintve a kórházi orvosnak nem igazán van ideje a betegtájékoztatásra, így marad az értetlenség és hiszti. Más nálunk fejlettebb országokban van egészségügyi alapismeretek tantárgy már általános iskolában is. Mondjuk, ha lenne kétszer ennyi orvos, akkor lehetne jó betegtájékoztatás és lelki gondozás. Csak hogy értsétek a lényeget, 4 évig dolgoztam egy 80 ágyas neurológiai osztályon 200e fős ellátási terüelten. Ügyeletben 2 nővér és én egyedül ügyeletesként, mindez úgy hogy a baleseti felvételen is én vizsgáltam a fej és gerincsérültet, és CT-t leleteztem+ a saját osztályos betegeim+ éjszakánként 6-8 betegfelvétel. Szerintetek mennyi időm jutott a kulturált és teljes körű betegtájékoztatásra? Vagy épp a két nővérnek az átlag 20 mozgásképtelen és átlag 10 eszméletlen vagy zavart beteg mellett? Amúgy az átlag nőturkászról meg van a véleményem. Erre a szakmára külön születni kell. Pl. ki kell operáltatniuk a gerincüket :) Egy vicces/siralmas helyzet: orvos kollégám felesége terhes lett. Hol máshol, mint a saját munkahelyén szerette volna megszervezni a terhesgondozást, és a szülést. Közli a nőgyógyász, hogy tekintettel arra hogy kolléga(hangsúlyozom ugyanabban a kórházban dolgoznak és ő volt a nőgy. oszt. neur. konziliárusa és az anyja nálunk feküdt az osztályon hetekig az agyi infarctusával - a segge kellőképpen körbenyalva, mindenki ugrásra készen) csak 30.000 Ft lesz a szülés. ???? Persze nem szabad általánosítani, de jelentős részük ebbe a gerinctelen kategóriába tartozik.

Twisk 2010.08.04. 10:53:41

@phoenix102: Tudod, ilyenkor gondolom azt, h. ha a berkeken belül sincs összetartás és lojalitás egymás felé, akkor mit várjanak a civilek? Ettől nem lettem bizakodóbb.....

Irise 2010.08.04. 10:57:25

@Twisk: "@phoenix102: Tudod, ilyenkor gondolom azt, h. ha a berkeken belül sincs összetartás és lojalitás egymás felé, akkor mit várjanak a civilek? Ettől nem lettem bizakodóbb..... "
De ha lenne összetartás és lojalitás,akkor valaki izibe felemlegetné,hogy csak védjük a mundér becsületét.. nemdebár? (Bocsánat,hogy közbeszóltam.)

Poccka 2010.08.04. 10:59:22

@phoenix102:
Miért baj, hogy kért 30.000 Ft-t? Oké, hogy az anyja ott feküdt, de hozzá nem kellett volna a vmelyik orvosnak pl a szabiját félrerakva bemennie, nem? Én úgy gondolom, hogy a hálapénzzel azt fizetem ki, hogy a saját orvosom akkor is jön, ha nem ő az ügyeletes, vagy szabin van, vagy vmi. Amikor a fiam született, a dokim szabin volt, mégis bejött. Persze, hogy adtam neki. De ha ügyeleteshez kerülök vmiért, akkor nem fizetek.
A fiam orrmandula műtétjéért is fizettem, mert én kértem, hogy aznap, az a bizonyos orvos műtse, akit én választottam.
Az meg, hogy melyik orvos mennyit kér: azért el lehet helyezni valahol a saját lehetőségeimet, és tudni lehet előre, h kb mennyit "kér" egy-egy doki. Nyilván, akinek a magánrendelése 5.000 Ft, és kong, az nem fog elkérni annyit, mint akihez bejutni alig bírok és 15.000 Ft-t fizetek. Én meg tudom, hogy én mennyit keresek, melyiket tudom megfizetni, stb. Sőt, én előre rákérdezek és megbeszélem, mi, mennyi lesz. De utólag adom oda, mint ahogy a boltban sem fizetek előre. Ezzel kivédem, hogy esetleg mégsem azt az ellátást kapom.

Dr.laikus PhD 2010.08.04. 11:07:59

@Irise:

A hibák elkendőzése lojalitásból és az orvosi kezelés gondossága és ingyenessége nem ugyanaz.

Még a kórházi büfében is soron kívül szolgálják ki az orvosokat a VIP szoba nekik hivatalból kéne járjon.

A terhes gondozás és a szülés is a legjobbtól. Orvosnak ez JÁR.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.04. 11:09:28

@Irise:
Jó, ha érted mire gondoltam
Igazad van neked is,dehát olyan szerencsétlen egy beteg/szülő anya
hogy tényleg isteneknek gondoljuk az orvosokat.
Bááár,én kopp-kopp.....

Twisk 2010.08.04. 11:09:50

@Irise: Részemről nem. Pont az ellenkezőjét várnám el. Nem azt, h. takargassák egymás hibáit és soha egy orvos se mondja azt a másiknak, h. "te most egy orbitális farokságot csináltál!". Hanem azt, h. basszus, a kollégájától ne kérjen már pénzt. Nekem ez nem ugyanaz.

Dr.laikus PhD 2010.08.04. 11:12:20

@Twisk:
1mp, de pont ugyanezt akartam írni, hogy egyszerre. :-)

phoenix102 2010.08.04. 11:17:28

@Twisk: Hogy jön ide a lojalitás kérdése. Az egészségügyben van egy kb. 10%-os réteg, akik a jelenlegi káoszt és hálapénzt, a mutyikat, magánba hazahordott kórházi eszközöket élvezik. És sajnos ezek az emberek vannak az egészségügy kirakatában. Mert egy egészséges nő pl. csak nőgyógyásszal találkozik élete nagyobb részében. Ha nincs szerencséje akkor sebészhez megy az ember, sérv, epekő, vakbél, sportbaleset stb.A kórházat látogató populáció jelentősebbik része csak ezekkel a kollégákkal találkozik, akik jelentős része pofátlanul lenyúlja. Ezekkel legyek lojális???? Ezt komolyan gondolod? A mi osztályunkon nem volt divat a borítékozás, a főnök megoldja a dolgozók megélhetését pl. fizetős klinikai tanulmányokkal stb. De nem ez van általában az index címlapján, hogy az orvosok jelentősebbik része nem kér és általában nem is nagyon kap hálapénzt. Az orvosok nagyobbik része nem nőgyógyász vagy sebész, hanem pl. röntgenorvos, laboros, anesztes neurológus,....és sorolhatnám a szakmákat ahol a kollégák elvétve találkoznak borítékkal.
Csak ugye kik vannak a MOK vezetőségében több mint fele sebész és nőgyógyász. Terepgyakorlat gyanánt javasolnám ha pesti vagy, hogy a Klinikáknál néz be a Női klinika parkolájába és utána 100m-es sétával tedd meg ugyanezt a Neurológiai Klinika esetében. És láss csodát, mindkét helyen dolgozók ugyanúgy a közalk. bértábla szerint kapják a fizetésüket és valahogy mégis telik a női klinkán a 10 m Ft feletti autókra is. Vajon miért?

Dr.laikus PhD 2010.08.04. 11:28:04

@phoenix102:

De hát Ti vagytok többen, akkor miért kell hallgatni és hagyni, hogy a MOK vezetőségébe ők kerüljenek?

A beteg oldal ezen nem tud segíteni, pedig de nagyon szeretne. :-(

huncut 2010.08.04. 11:40:40

@Irise: Nem hibáztatom a fiatal és lelkes kollégát, sőt... De amikor a fáradtság miatt olyan dolog történik, ami elkerülhető lett volna, akkor nem szabad belenyugodni ebbe. És ez főleg szervezési kérdés, amit a betegeket ellátó orvosoknak együttesen kellene kiharcolniuk. Ha nem elég két orvos, akkor be kellene állítani még egyet. Egy kipihentet.
És visszatérve a posztoló esetére: ha egy bevatkozás nem fér már bele a normális munkaidőbe, akkor a műtő orvos sem rakhatja le a szikét, mert neki lejárt a munkaideje, és egy műtőben pl. nyilván ez nem is jut eszébe senkinek. Szóval nem tartom normálisnak és elfogadhatónak, hogy a munkaidő és nem a dolga végeztével indult haza.

phoenix102 2010.08.04. 11:42:28

@Dr.laikus PhD: mert ezek az emberek nem csak a kamarában, hanem a kórházakban is többnyire vezető pozíciót töltenek be. És nem kevés közülük eléggé sajátos kapcsolatrenszereken keresztül sok mindent el tud intézni.
Egy groteszk példa: volt főnököm fiatal korában sebésznek készült, be is dolgozta magát egy kórház sebészeti ambulanciáján és szakrendelésén, de ő nem akart a betegektől semmit elfogadni (elég sajátos személyiség, volt hogy a karácsonyi bonbont sem fogata el tőlem). Miután a betegek egy idő után elkeztek a kollégáknak sem borítékot adni, közölte a főnöke, hogy ez így nem megy, vagy elveszi a borítékot a betegtől, vagy felmond. Ha nem hajlandó a fentiek valamelyikére, akkor találnak a zsebében egy ampulla morfint. Na valahogy így mez egy dörzsöltebb körökben. Ha későbbiekben sikerül kimennem teljesen magánba, akkor lehet hogy rájuk borítom az asztalt, de addig kockázatos. Viszont lojalitást nem várjon tőlem senki addig sem.

Droidfigyelő (törölt) 2010.08.04. 11:58:03

@Irise:

Szerintem ezt abszolút nem akarja senki. Teljesen igazad, a jó szándékú ilyen segítség akár hibát is okozhat.
De van különbség a "lejárt a munkaidőm" és a "nagyon jó kezekben van" vagy "örüljön, hogy megszabadul tőlem, a kollégák sokkal jobbak, mint én" között. Ez nem kerül sokba, csak egy kis empátia kell hozzá. Borzasztó fontos a hangnem, bármilyen helyzetben.

Ez pedig egy kérdés, általában: ha ennyire egyértelmű, hogy a szülő nők túlérzékenyek, sőt, gyakran valami más pszichés univerzumban mozognak, mint normál állapotban (az én feleségem fizikailag jelen volt, de pszichésen nem, 12 óra vajúdás után), akkor miért nem készítjük fel jobban, alaposabban előre a terhes nőt és a férjét, hogy erre is számítsanak, és pl. az apa ne akadjon ki, és ne az orvost akarja agyon verni, ha a felesége ordítva zokog, hogy elege van, mindenki ellene van, kész, megy haza és hasonlók? Szerintem hiányzik az ilyen felkészítés.

huncut 2010.08.04. 11:59:42

@Dr.laikus PhD: Elég szörnyű, hogy egy pillanatig sem kételkedünk, én pl. minden szavát elhiszem. Én is hallottam már hasonlóról...
És olyan főorvosról is, aki érdekes módon csak a magánrendelőjében tud elvégezni rengeteg kezelést, úgyhogy a panaszok felsorolása után már mondja is a címet... :-(

Twisk 2010.08.04. 12:11:56

@phoenix102: Nem. Ezt félreértetted. A szülésznek kellett volna lojálisnak lennie a kollégájával. Nem a Te lojalitásodat hiányoltam, hanem az általad említett kolléga eljárása háborított fel.

Dr.laikus PhD 2010.08.04. 12:12:22

@Droidfigyelő:

Azt gondoltam pedig, hogy ez már megoldott.

Összeolvastam most mindent és szomorú, hogy 27 év telt el és ha az anyánk nem mondja, hogy fáj a szülés, de elfelejted azonnal ahogy felsír a gyerek és azt a fájdalmat soha többé nem tudod visszaidézni, akkor szakembertől ma sem lehet megtudni, hogy első szülő mama mire készüljön.

Magán rendelésen sem.

Órákat beszélgetünk és olvasunk össze mindent, hogy az első unokám születése élmény legyen a mamájának is és ne egy kellemetlen esemény amire egy életen át fog emlékezni ahogy az ő mamája emlékszik.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.04. 13:33:11

@ujpestimami:
ajánlom az Uzsokit"
Én is, ott szülETtem és nézz rám :)

Droidfigyelő (törölt) 2010.08.04. 14:14:18

@Dr.laikus PhD:

Az ilyen családi segítség nagyon kell! És nagyon jól teszitek, hogy együtt haladtok a szülés felé, grat!

Nálunk sajnos már nincsenek szülők, hogy ők elmondták volna, mire számítsunk. Így maradt a "rendszer", a választott orvos és az ő munkahelye, a kórház. Ez az orvos minden alkalommal bekotorta a 10 ezer forintot a magánrendelésen, kb. 8 perc alatt letudott mindent, beleértve az ultrahangot is, mikor jöjjünk legközelebb, stb., és igen röviden válaszolgatott a kérdéseinkre, nagyjából a "ne aggódjanak, minden oké lesz", kategóriájú válaszokat adott, ami nekünk kevés volt. És miután egy-két héttel megtudtuk, hogy kellene szívhang vizsgálat (amit ő addig EGYSZER sem csinált meg), azonnal orvost és kórházat váltottunk. Így kerültünk Barna főorvoshoz a Tétényi úti szülészeten, és szuperlatívuszok járnak neki és a stábnak.

A pszichés felkészítést, meg az én trénelésemet - parázó leendő apuka, nonstop ájulásközeli állapotban, hogy egészséges legyen a baba és a mama, hogy ne legyenek komplikációk stb,- a dúla csinálta, aki nekem legalább annyit segített, mint a feleségemnek.

Dr.laikus PhD 2010.08.04. 15:15:35

@Droidfigyelő:

Szerintem meg nem családi segítség kell, hanem pl. egy dúla aki már tapasztalt és nem csak a saját szüléseiről tud beszélni.

Ahány gyerek annyi születés történet.
A fiam szülése sem maradt kellemetlen emlék, pedig három napig vajúdtam, fájás kiesésekkel, fájt de nem nagyon, és a végére halálra fáradtam, majdnem császár lett.

Vén fejemmel tudtam meg, hogy amit csináltunk a szülésszel az rosszul is elsülhetett volna. Ezt meséljem neki?
Marhaság.
Viszont idealizálni sem akarom, amit érezni fog ő érzi, nem én, lelkileg talán sikerül jól hozzá állni.
Persze ezt a természet is megoldja, kismamánál bölcsebb testi bölcsőt keveset hord a föld a hátán.

Hát parás papák azok jók. :D

Azt hiszem más dolgotok ott nincs, mint nagyon kedvesnek lenni, csöndben tűrni a kirohanásokat, masszírozni stb, szal' haptákban állni - egyszer az életben igazán. :-))))) Hadd érezze a mama az erős támaszt - persze ha ájuldozik? Az már más.... (tréfálok, ugye tudod)

"...Minden halandó. Az öröklét csak az anyáknak adatott meg. S mikor az anyák már nincsenek az élők sorában, olyan emléket hagynak maguk után, amelyet még senki sem mert meggyalázni...." (Iszaak Babel)

szubjektiv 2010.08.04. 15:25:32

" A 39. héten voltam nála szerdai napon.megvizsgált,adott beutalót a kórházba,hogy pénteken reggel hétre menjek be,de valószínű már éjszaka megszülök,mert szerinte teljesen kitágultam."
"Közben egyik nap találtak valamit a köldökzsinóron és a kisfiammal is volt valami,viszont másnap egy másik doki azt mondta minden rendben.Ez ment egy hétig.Közben folyamatosan tágultam."

Szerintem ez a poszt is rendkívül kínos.
A várandós nő méhszája teljesen kitágult, ezt követő egy vagy két hétben továbbtágult. Még a teljes tágulás után is tovább tágult. Mint a világegyetem, hihetetlen...

"Egy vizsgálat során közölték,másnap megindítják a szülést.Másnap reggel le kellet mennem a szülészetre.Nem volt orvos,mert az ügyeletes doki épp dolgát intézte.

Végül megjelent,majd összevesztek a nővérek és a dokik"

Nem volt doki, mert a dolgát végezte. Mivan????

Nem volt doki amikor posztoló lefáradt a szülészetre, aztán hirtelen lett több is.

"Sárgaság elmúlt,de kijöttek valami pöttyök.addig is mindig azt mondták még egy napot maradjunk.még egy nap után kiderült ezek olyan szokásos pöttyök az erős mosószertől.A nővérek nem segítettek,nem bírtam felállni,de nem foglalkoztak velem,a nővérhívó nem működött,a kaja pocsék volt."

Itt már legalább négy nappal a szülés után járunk. Hogyhogy nem tudott felállni?

Na és a vége, hogy a kaja pocsék volt..

Szánalmas az egész. Pedig tényleg vannak komoly problémák. Ez pedig egy hisztis nő írása.
Ettől még a ceglédi kórház lehet pocsék, de az írásból biztosan nem derült ki, hogy miért.

"Csupa negatív élmény!"

Szeretném, ha a posztoló megírná, hogy milyen negatív élményei voltak, amit a kórház okozott pontosan, mert ez számomra nem derült ki.

IrishOak 2010.08.04. 16:04:16

@Dr.laikus PhD:
Az idézetet (én) köszönöm:-)!

IrishOak 2010.08.04. 16:07:32

@szubjektiv:
Höhö, ez nagyon tetszett, főleg az univerzum tágulása:-DD
..és igen! addig tágul, míg megszületik egy új csillagrendszer:-)..ez már csak így van.

Irise 2010.08.04. 20:50:11

@Droidfigyelő:
Igazad van abban,hogy több felkészítés kellene a szülőpárnak - de nem hiszem,hogy ezt orvosi szinten kellene megoldani. Ehhez lelkekkel foglalkozó szakember (ek) kellenének. Én úgy gondolom,hogy a szülésznők, dúlák, védőnők, nővérek is sokkal jobbak ebben,mint a legtöbb orvos, tisztelet a kivételnek.
Hacsak belegondolsz, ha a lelki alkatod megfelelő ahhoz,hogy belevágj az élő húsba,hogy a beteg érdekében, de komoly fájdalmakat tudj okozni,hogy el kell tudnod azt viselni,hogy sajnos az emberi élet véges - talán egy kicsit túlzás elvárni,hogy ugyanez a lélek tudjon úgy beteget vezetni,ahogy ti szeretnétek (és ami, ismétlem, teljesen jogos,csak nem jó helyre címeztétek).
Nyugaton sem az orvos vezeti a szülőnő lelkét. A fennt felsoroltakon kívül vannak szülésre felkészítő tanfolyamok, csoportok, ahol adott esetben laikus, de sokat szült nők segítenek az anyukáknak. Én ezt nagyon jó dolognak tartom.

huncut: a dolgozó orvos nem tudja kiharcolni,hogy legyen más is beosztva. Ugyanúgy,ahogy a bolti eladó sem tudja elintézni,hogy a főnöke vegyen fel még mást is mellé. (Hacsaknem persze magán, de jelenleg az állami ellátásról beszélünk.:)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.04. 22:47:54

@horex:

Ha kiderül, hogy az orvos a munkaideje lejárta után dolgozik, az neki 200000, a kórháznak 500000-2000000 forint büntetés.

Te minden bizonnyal kifizetnéd helyettük, ugye?

huncut 2010.08.05. 18:02:33

@Irise: Szakszervezet, MOK? Semmi olyan szervezet, amelyik betegek és orvosok között egyetértés esetén tovább tudna lépni?

Irise 2010.08.05. 18:07:56

@huncut: nem tudom. Nem az én asztalom a politika és a közgazdaság :) . Vannak itt a fórumon,akikjobbak ebben a kérdésben: Szabidoki, Radiológus s tsaik. Passzolom.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása