Az ápolók kedvessége nem a pénzen múlik

2010.07.18. 06:00

Sziasztok!


Én egy 21 éves ápoló hallgató vagyok, jövőre diplomázom. Dolgoztam már segédápolóként onkológián, intenzív osztályon, krónikus belgyógyászaton (értsd: elfekvő), sebészeteken.
Az egyetemet nappali tagozaton végzem, emellett félállásban dolgozom, általában hétvégeken. Szabadidőm így nem sok van. A fizetésemmel jelenleg nincs bajom, ha fáradtan hazaesek, meg tudom rendelni magamnak neten a pizzát, és nem kell a következő héten vízen és kenyéren élnem, kompenzációs jelleggel, azonban lövésem sincs, hogy - támogató szülők hiányában - miből lesz például lakásom (és nem, ha félretenném a „luxus pizzára” költött havi 4000 Ft-ot, azzal nem lennék kisegítve).


A betegekkel való viszonyomra jellemző, hogy gyakran megkérdezik, hogy hogyan vagyok képes még hajnali 3-kor is mosolyogni. Képes vagyok rá. Nem fáj, esküszöm.  És most fogtok hátast dobni: nem fogadok el pénzt a betegektől. Ez a munkám, ezért kapom a fizetésem. Szoktam mondogatni az erősködőknek, hogy a villanyszerelő sem kap borravalót, ő sem keres sokat, van nekem egy fizetésem, amiért dolgozom. A dolgom pedig, hogy ha kell, akkor tisztába tegyem őket, ha kell, akkor óránként kicseréljem az ágyneműjüket (bár az ágynemű hiánycikk a kórházakban), és ha kell, akkor lemosdassam őket, akár naponta négyszer is. Hangsúlyoznám, ez egy ilyen szakma, ez a munkaköröm.


Persze van pár beteg, aki visszaél ezzel, és inkább ki sem kel az ágyból, mert nincs kedve, és fürdessem meg én, ahelyett, hogy ő lezuhanyozna (és igen, képes rá), de ilyen az esetek kb. 5%-ában fordul elő. Az ápolók közül viszont kb. 95% az, aki kihasználja, hogy ugrok a csengőre, hogy képes vagyok elvégezni az ő munkáját is, de a fizetését elfelejti átutalni nekem.


Gyakran érzem azt, hogy kilátástalan a helyzet, mert nincs 10 kezem és 10 lábam, hogy mindenki munkáját elvégezzem a 12 óra alatt, és persze, a fizetésemből nem tudom, mikor lesz lakásom, de ez mind nem a betegek miatt van, és nem is nekik kell kompenzálni, például a hálából adott pénzzel (Miért is hálásak? A munkámat végzem.). Magyarországon általános jelenség, hogy az árak európai szinten vannak, ám a fizetések igencsak alatta. A megoldás nem a hálapénzben vagy a „gonosz” ápolók kiiktatásában rejlik. Az egész magyar rendszert kéne újragondolni. Szerintem.


Végezetül pár fontos dolog:


Az ápolók kedvessége nem a pénzen múlik. (Tudom, vannak kivételek, de aki paraszt, az pénzért sem lesz sokkal kedvesebb, szerintem.)


Nem minden ápoló ugrik hiénaként a hálapénzre. (Kifejezetten sértő a feltételezés, bár tudom, hogy a legtöbb ápoló elfogadja, mégsem mindenki!)


Magasabb fizetés mellett lehet, hogy nem égnének ki olyan hamar, de ehhez már hozzájárulnak a bunkó kollégák is. (Nem ártana például pszichológus havonta-kéthavonta egyszer mindenkinek, szerintem ez is csodákat művelne.)
Az ápoló nem egy orvosnak és betegnek alávetett valaki, hanem az orvos és a páciens partnere a gyógyításban/gyógyulásban, akinek jó esetben komoly elméleti és gyakorlati háttere van, ne nővérkézzük már.


Négy évig tanulok az egyetemen, becsülettel dolgozom, és felelős vagyok emberi életekért. Szeretném, ha nem úgy néznének rám, mint egy pénzhajhász senkire, mégis azt gondolom, hogy egy optimálisabb rendszerben az én fizetésem is magasabb lenne az árakhoz képest, ahogy például a bolti eladóé is.


Üdvözlettel: K.
 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:22:59

@trimalchio

"Nekem nincsenek széleskörű tapasztalataim. Amelyik sebészeti osztályon én feküdtem, ott 40 ezer alatti összeget senki sem mondott. Elismerem lehet, hogy ez kivételes, hiszen nem tudományos felmérésről van szó. "

Mondani lehet.

Aztán a borítékban (ha egyáltalán van), ott figyel egy szép levelezőlap.
Netán 1000 forint.

Ismered a viccet:
Kohn elmegy az orvoshoz.
- Segítsen doktor úr, a Grün azt mondja, neki még hetente négyszer megy, nekem meg csak egyszer!
- Hát mondja maga is, hogy négyszer

És a fő kérdés: te személyesen mennyit adtál?

szabidoki 2010.07.18. 23:25:56

@Droidfigyelő: olvass vissza, valamelyik hozzád hasonló sötét gyökér írta, hogy az még nem dicsőség, hogy megcsináltad, ami kötelező.
Azt meg, hogy sok a potyautas, meg aki fizet, az is keveset, nem én állítom, hanem a jelen (meg az előző) kormányzat. Azt is a miniszter nyilatkozta a minap, hogy a kultúrországokban megszokott minimum 6% helyett a mi eü büdzsénk a GDP 4%-a körül van. Ezek után egészen biztos, hogy én vagyok a pénzéhes?

adamantium 2010.07.18. 23:30:08

@szabidoki: a gond az, hogy nálunk a nép nem fogja fel, hogy kicsi pénz kicsi ellátás. látnák csak amikor van egy betegünk keletről, és meg van lepődve, hogy a gyógyszer meg a kaja ingyen van, mert náluk bizony csak az ágy meg a levegő van ingyen, a gyógyszerért meg az implantátumokért hivatalosan is fizetnek, a kaja, nővéri, orvosi ellátás, műtét meg nem hivatalosan fizetős, de nekik ez természetes, de majd lesz nálunk is

mothe 2010.07.18. 23:33:32

@adamantium: a gyermekre vágyó nő is emberi lény, gondolkodásra képes aggyal. értem én, hogy ösztönök, meg hormonok, de józanul végig kell tudni gondolkodni, hogy az ember képes bevállalni egy ekkora érzelmi, anyagi felelősséget a következő 20 évre, vagy csinál önzésből egy boldogtalan gyereket.

mothe 2010.07.18. 23:34:39

@Irise: köszi. :) tehát, ha jól értelmezem, a háziorvosomnak ezen nem kellett átesnie, de a fogorvosomnak vagy pl. egy belgyógyásznak igen.

mothe 2010.07.18. 23:38:40

@radiologus.hu: egy 600 ezres bruttó az kb 316 ezer nettó. ha azt vesszük, hogy a kezdő orvos kollegina itt panaszkodott a minap, hogy nettó 140-et keres, és hozzáteszünk 100 nettó hálapénzt, akkor az egy 240 ezres nettó fizetés havonta. kezdőként szerintem ez egyáltalán nem rossz, és összesen 76 ezerrel van beljebb annál, amit szeretnél kapni, és nagyon magasan az átlag felett van.

mothe 2010.07.18. 23:40:42

@adamantium: a kis pénz kis focinál kevés tenyérbemászóbb, demagóg szöveg létezik.

majd a tanító néni is azt mondja a gyerekednek, hogy kis pénz, kis betű, aztán csodálkozol, ha nem tanul meg a gyerek olvasni, rendben?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:44:41

@mothe:

Az átlagos kezdő orvos nem kap hálapénzt.

Látom, hogy képtelen vagy a szövegértelmezésre (a havi 100000-ben nagyon nagy a szórás). Ez nem baj, de inkább ne próbálkozz olyasmivel, ahol szükséged van rá, mert nem lesz jó vége.

szabidoki 2010.07.18. 23:53:05

@adamantium: hát, előbb-utóbb valamilyen módon arányosítani kell az ellátást a ráfordított összeggel, mert jelenleg kevés pénzből kellene színvonalas ellátást nyújtani mindenkinek. Az én igazságérzetem azt diktálná első körben, hogy aki nem fizet tb-t, annak a sürgősségi ellátáson kívül ne járjon semmi, de tartok tőle, hogy ezt a milliós számú szavazót a politika nem fogja magára haragítani...
@mothe: tartok tőle, hogy ezt a bölcsességet nem a saját szüleidtől tanultad, mert ha ők is így gondolkodnának, akkor nem kellene a hülyeségeidet olvasnom. Szerinted orvosként normális az, hogy azon kell filózni, megengedhetem-e magamnak, hogy legyen gyerekem, vagy nem?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:53:27

@mothe:

A kezdő orvos nem kap parát, az ő fizetéséhez ne tégy hozzá semmit.

szabidoki 2010.07.18. 23:58:51

@mothe: mutass kérlek egy olyan országot, ahol az árszínvonal, a GDP, az egészségügyre fordított összeg hasonló mint itthon, de az egészségügy lényegesen jobban teljesít, mint nálunk. Ha ilyen nincs, akkor légyszives fogadd el, hogy sok múlik a ráfordított összegen az egészségügyben (is). Nyilván a fejlett nyugaton is mindenki komplett hülye, hogy olyan sokat költenek az ellátórendszerre, mikor lám a magyarok milyen kicsi pénzből megoldják...

TamásD 2010.07.19. 00:10:34

@adamantium: Az oké, hogy én ügyelek és néha ránézek a blogra, de mondd már, te hogy tudod egész nap tartani a frontot:)

mothe 2010.07.19. 00:14:53

@szabidoki: szerintem nem orvosként kell filóznod rajta, hanem magyar orvosként.

ha gyereket akarsz, választhatsz másik szakmát, vagy beházasodhatsz egy gazdagabb családba, esetleg elmehetsz külföldre pénzt keresni, és ha megvan, még mindig visszajöhetsz itt gyereket csinálni.

ha elsősorban orvos akarsz lenni, akkor a karriered fontosabb, foglalkozz azzal, és ha jó orvos lettél, akkor összeszedsz annyi egzisztenciát, hogy vállalhass gyereket.

ha meg mindent egyszerre akarsz, akkor tarts reality checket.

ebben az országban ma mindenféle szakembernek végig kell gondolnia, hogy vállalhat-e gyereket. sem különb, sem különlegesebb nem vagy attól, hogy orvos lettél. te választottad.
neked se jobb, nekem se. ez van.

mothe 2010.07.19. 00:18:03

@szabidoki: most példálózott valaki azzal, hogy Thaiföldön mennyivel színvonalasabb az egészségügy, pedig ők lényegesen szegényebbek nálunk. nem azt mondtam, hogy az egészségügyhöz ne kéne iszonyú mennyiségű pénz, csak azt, hogy neked is fáj, ha kevés van, és nekem is fáj, ha az én zsebemből akarnak még többet kivenni.

mindenki szépen álljon ki a saját fizetéséért, nem kell elvárni, hogy én tüntessek helyetted. nekem is van életem, és bocs, ha nem a te fizetésed a prioritás benne. én befizetem azt, amit kell, ha azt mondják, többet kell, akkor többet fogok befizetni, ennél többet nem teszek, mert pont elég a saját érdekeimet védenem.

te se véded az enyémeket, ha jól emlékszem.

mothe 2010.07.19. 00:18:37

@radiologus.hu: kezdő grafikusként én is szarul kerestem. ezen mindenki átesik, ezt hívják tanulópénznek.

mothe 2010.07.19. 00:20:57

@szabidoki: egyébként kérlek, anyázz otthon. engem nyugodtan gyalázhatsz, de én se hoztam szóba a szüleidet, úgyhogy ezen a téren vegyél vissza.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 00:31:44

@mothe:

Akkor viszont te se írj marhaságokat.

mothe 2010.07.19. 00:38:11

@radiologus.hu: oké. javítom. kezdő kollegina kap 140 nettót. nyilvánvaló, hogy néhány év elteltével ez az összeg ha nem is sokat, de növekszik. erre rájön az általatok mondott átlagos havi 100 hálapénz. még mindig nem látom a rettenetesen alacsony fizetést. bocs.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 00:48:02

@mothe:

Nagyságrendileg egy takarítónő fizetéséről beszélsz.

Heti 72 órás munkát figyelembe véve (ami havi 288 óra) ez épp csak több, mint 1000 forint órabér.

Mennyiért kapsz te takarítónőt óránként?

mothe 2010.07.19. 01:04:08

@radiologus.hu: elmondanám, hogy viszonyleg kevés embert ismerek, aki 1000 Ft/óránál többet keres, és a barátaim többsége nem takarítónő.

és még egyszer: nem kötelező orvosnak menni. ebben az országban egy orvosnak ennyi a fizetése. így is az átlag felett van. ha több kell, harcoljátok ki magatoknak, mint mindenki más, vagy váltsatok szakmát, mint mindenki más. én még soha nem láttam egy olyan orvost se, akit fegyverrel kényszerítettek volna, hogy maradjon orvos kevés pénzért.

egyébként az egyetlen takarítónő, akit ismerek, minimálbért kap. az kicsit kevesebb, mint az 1000 forintos órabér, lássuk be. ezért 59 évesen mindennap reggel fél hatra jár dolgozni, letolja a rendőrségen a maga 8 óráját, kurva nagy területen, becsülettel, akár betegen is. felnevelte a lányát, pedig a férje elhagyta. mindemellett még kedves és udvarias is.

persze, ha mint magán takarító órabérre gondoltál, ami ugye a napi munkaidején felül van, az lehet, hogy egy ezres, csak szeretném megkérdezni, hogy a magánorvos órabére is ennyi-e, vagy esetleg több?

egyébként komolyan nem értem, hogy miért kell 72 órát dolgozni a 40 órás munkahéten, de hidd el, ha egyszer majd megkérdeznek, hogy szerintem ez jó-e így, azt fogom mondani, hogy szerintem nem. nagyon sajnállak, hogy ennyit dolgozol és ehhez képest átlagos a fizetésed, de kicsit rosszul esik, hogy az orvostársadalom engem hibáztat ezért, rajtam tölti ki a dühét és a keserűségét, lenéző, kioktató modorban szól hozzám, és úgy mondja, hogy kevés a fizetése, mintha én nyeltem volna le a maradékot. ez sem intelligenciára, sem problémamegoldó készségre nem vall. innentől kezdve pedig nem kell meglepődni, ha a beteg hasonló stílusban válaszol. ha nektek pénz kéne ahhoz, hogy kedvesek legyetek, akkor nekünk is. patthelyzet. oldd meg.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 01:11:59

@mothe:

A 40 órás munkahéten részben legalább 1 alkalommal 24 órázik az egészségügyi munkavállaló, részben meg ehhez jön még maximum heti 8 óra rendkívüli munkavégzés.

Mivel iszonyatos emberhiány van, a dolgozók meg valamiféle rosszul értelmezett hivatástudatból elvégzik azt a munkát is, ami nem az ő dolguk lenne, ezért a maximális munkaidőkeretet gyakorlatilag mindenhol elérik.

Szóval így.

"ha több kell, harcoljátok ki magatoknak"

"ejnye-bejnye paraszolvencia"

Ellentmondásban vagy. :-)

Kiharcolják az orvosok maguknak a valamivel több pénzt, csak ez nem tetszik a t. társadalomnak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 01:15:04

@mothe:

És félreértés ne essék, én nem általában dolgozom magam halálra - bár az elkövetkező 2 hétben fogok 5 x 24 = 120 órát ügyelni, hogy a kollégák el tudjanak menni szabadságra.

mothe 2010.07.19. 01:18:09

@radiologus.hu: nem vagyok ellentmondásban. nem a be nem vallott hálapénzt kell kiharcolni, hanem a magasabb fizetést. éntőlem levonták. állambácsiban valahol eltűnt. nála keresd, ne az én zsebemben turkálj. én se tőled kérem a fizetésemelésem, amikor névjegyet csinálok neked, meg website-ot a magánpraxisodnak. te megrendeled a cégtől, aminek dolgozom, én meg megkapom a fizetésemet. nem megyek oda hozzád, hogy ugye, tetszett, adjál már egy kis mellékest, a főnök ne tudjon róla.

nem tudom, érted-e a különbséget?

mothe 2010.07.19. 01:19:13

@radiologus.hu: akkor kérj a kollégáidtól paraszolvenciát, mert nem nekem teszel szívességet.

szép dolog, hogy segítesz a kollégáidnak, én is szoktam az enyémeknek. akkor szerintem ezzel egálban vagyunk.

BKKLaci 2010.07.19. 03:31:24

@sanche: "Egy csomóan ajánlották külföldet. Milyen beteg már az ember, aki itt él és a normális ápolónak azt tanácsolja, hogy menjen el??
Vagy akik ezt mondják, azok kint ragadt bunkók? Csak tudnám, hogy azok a szerencsétlenek minek erőltetik még ezt a magyar nyelvet és magyar fórumokat..."

Talán azért mentek ki, mert emberek (maradtak?) és nem csak kenyeret és vizet szerettek volna mindennap.

Talán szerették volna a családjukat is rendben eltartani.

Talán elegük volt abból a gyilkos őrületből, amit mnapság egészségügynek hívnak ottnon.

Talán azért, mert volt valami többlet bennük és megtalálták azt a helyet, ahol ezt kihozhatták magugból és többet is tehettek embertársaikért, mint a kis magyar húsdarálóban.

Talán azért, mert volt bennük annyi többlet, ami alapján elfogadták, befogadták emberileg és szakmailag egyaránt őket az új helyen.

Talán azért erőltetik, hogy valamit megmutassanak nektek, arról hogy másként is lehet. És nem "MI nem tehetünk semmit", hanem "Mit tudnék ÉN tenni, személyesen mint Dr. X?" Talán.

Talán azért, hogy elgondolkozzatok, mit csináltok (mit kell csinálnotok, mire kényszeritenek mindennap benneteket) és ti személyesen mit tehettek, ott és azok között a körülmények között.

Talán... Talán.

NemesekErnyo 2010.07.19. 07:56:45

Hát ez szép. Arról polemizálni, hogy vajon egy takarítónő, vagy egy orvos fizetése legyen nagyobb. Világosan látszik, hogy mit kíván a magyar nemzet.
Na itt én befejeztem.

trimalchio 2010.07.19. 07:57:09

@radiologus.hu: "És a fő kérdés: te személyesen mennyit adtál?"

Nem tudom, miért ez a fő kérdés. De: 2 éve a vesém kivételekor 60 ezret, most áprilisban 100-at.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 08:30:12

@NemesekErnyo:

Komolyan, mint a kaptás lovak. Jártok körbe-körbe.

Szerinted mikor merül ez a kérdés fel?

Csak akkor amikor az ellenállás a beteg felé akkora, hogy erre nincs más válasz.
Te utálod csinálni amit csinálsz, ezért azt hiszed több pénzért szeretni fogod.

A sebész vár a nagy lehetőségre, érdekes, különleges műtétre, közben mert nem szabad mást tenni, ellátja a fejsebet is.

Te nem is nagyon érted mit írnak (már bocsánat) csak írod az általános magatokat védő panel szöveget, hol udvariasan, hol törleszkedve, hol durván.

Ha nem tudtok másról beszélni egy etikus ápoló levele kapcsán, csak hogy nem normális, ennyi a minimum amit le kel lnyeljél, hogy a vitakultúrád alapján megpróbálják belőni mennyit ér a munkád lóvéban.

mothe 2010.07.19. 08:40:33

@NemesekErnyo: látom, nem sikerült megragadni a lényeget. pedig ha ennél szájbarágósabban fogalmazok, valószínűleg egy óvodás is megérti.

mothe 2010.07.19. 08:45:37

@trimalchio: azért ez a fő kérdés, mert az összeggel, amit a zsebébe raksz egyenesen arányban áll az irántad érzett rokonszenve.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 08:46:32

@adamantium:

Én meg azt csodálom, hogy orvosnak mered nevezni magad ezzel az aggyal.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 08:52:42

@szabidoki:

:)))) Hát ezt pl. az adamantium nevű fasz haverod írta. Madarat tolláról, öregem.

Elmondom utoljára: persze, hogy nagyon keveset kap az egészségügy, persze, hogy egyetértek, persze, hogy keveset kerestek, persze, hogy sajnálom, és persze, hogy ha rajtam múlna, mától a hússzorosát keresnéd.

De az, hogy minden rossznak az egészségügyben az eredője, az eredménye, és mindene a pénz, a világ legnagyobb ostobasága. Nem lehet mindent a pénzzel magyarázni.

Egyébként meg gyökerezd anyukádat, légy szíves.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 09:25:19

@Droidfigyelő:

Ha több a pénz, akkor búcsút lehet venni a nem megfelelő emberektől.

Ha több a pénz, több megfelelő ember marad a pályán.

Ha több a pénz, a megfelelő emberek még jobbak tudnak lenni, mert pihentek és kiegyensúlyozottak.

Ha több a pénz, akkor a korszerű műszereket és eszközöket használják.

Egyéb kérdés?

mothe 2010.07.19. 09:31:30

@radiologus.hu: csak egy. ezt miért a betegeknek mondjátok, miért nem a főnökeiteknek? a pénz felülről jön. ott is akad el.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 09:33:54

@mothe:

A főnök pontosan tudja.

De amíg a betegek nem követelik, addig nem lesz jobb az ellátás.

Ha egy polgármester belebukna abba, hogy a városi kórháza szar, na az lenne az első lépés.

mothe 2010.07.19. 09:36:43

@radiologus.hu: akkor nyomás, orvosok, buktassatok polgármestert!

Mária néni 2010.07.19. 09:39:33

@mothe:
Kedvesem!

Segítek neked eligazodni a világban. Elmondom neked, hogy hogyan kell viszonyulnod egy orvoshoz.

Először is tudnod kell, hogy az orvosok egyetlen szigorlatára többet tanulnak és tudnak, mint amennyit te egész életedben tanultál az óvodától addig, ameddig megkaptad az a WC-papírt, amit valamilyen gagyi tanfolyamon szereztél és diplomának csúfolnak.

Másodszor tudnod kell, hogy az orvosok csak a latinnal, amit mellékesen szednek fel az orvosin, több szót, kifejezést és nyelvtani szabályt tanulnak, mint egy átlagos ember egy élő nyelv megtanulásával.

Harmadszor tudnod kell, hogy egy orvos, aki megszerzi a diplomáját, utána a szakvizsgáját, több tudást szerez, mint a te egész családod valaha is összeszedett, amióta ezen a földön él.

Negyedszer, egy kezdő orvos is naponta több stresszt visel el és nagyobb felelősséget, mint amennyit te egész kis unalmas életed alatt képes lennél összesen, te egy nap után felvagdosnád az ereidet, ha neked kellene elviselni.

Ezután, ha találkozol egy orvossal, szemlesütve, alázatosan közelítsd meg, és csak akkor szólj hozzá, ha kérdez téged.

Legyél megtisztelve, ha egy orvos szóra méltat téged, és ha teheted, csókolj neki kezet, mert át kell érezned, hogy te egy senki vagy hozzá képest. És nem azért kell megsüvegelned minden orvost, mert előbb-utóbb a te, vagy rokonaid élete fog függeni tőlük, hanem azért, mert erkölcsileg és szellemileg magasan fölötted állnak.

Örvendezz, hogy ezt most elmondtam neked, mert mostantól tudod, hogy hol a helyed.
:-)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 09:59:04

@radiologus.hu:

A probléma itt csak az, hogy a betegnek fogalma nincs, hogy milyen egy jó kórház.

Amit lát a kosz, a nem megfelelő ellátás, a kiégett(sic) orvos, nem beszélnek velem, stb....

Hogyan és kinek kéne és főleg kit megbuktatni?

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 10:08:28

@Dr.laikus PhD:

Rosszul közelíted meg. Aggyá' pénzt!

Twisk 2010.07.19. 10:17:07

@Mária néni: Kérek engedélyt meghunyászkodni.:)

mothe 2010.07.19. 10:29:54

@Mária néni: kedves Mária néni! Szopj le bő nyállal, de előbb jól mosd ki a szádat szappannal, nehogy valamit összeszedjek a benned lakó fertőből. :)

Twisk 2010.07.19. 10:40:44

@mothe: Ajmán..... :) Próbáld felfedezni az irónát. Ha tévedek és nincs ott, akkor viszont önmagát minősíti. Ne bújj bele egy ilyen kesztyűbe :)

drKotasz 2010.07.19. 10:48:49

Nektek tényleg nincs jobb dolgotok, mint ezen a fórumon lógni több, mint 24 órája?
Kedves@radiologus.hu: @NemesekErnyo: @TamásD: @szabidoki: !
Valóban az hiszitek, hogy itt bárkit meg tudtok győzni? Hogy értelme van magyarázni bármit is? Még ha valaki meg is érti, amit írsz (statisztikákból ismert rossz szövegértési képességek Mo-on), akkor sem fogja soha beismerni, hogy igazad van. Dr. Morcz is belátta, hogy szélmalomharcot vív. Ez a fórum a névtelenül fröcsögésről szól.
A magyar társadalom pedig sok kis önző, korlátolt "individumból" áll, aki szerint az állam, a vezetés, azok döntései tőle teljesen független dolgok, hogy őneki személy szerint semmiféle felelőssége nincs abban, hogy hogy áll ez az ország. Csak a markát tartja az államnak, tudja, neki MI JÁR.

mothe 2010.07.19. 10:50:21

@Twisk: nincs ott. :) olvasd el az előző hozzászólásait.

de tény, hogy nem érdemli meg, hogy a szájával illessen.

mothe 2010.07.19. 10:52:13

@drKotasz: „A magyar társadalom pedig sok kis önző, korlátolt "individumból" áll, aki szerint az állam, a vezetés, azok döntései tőle teljesen független dolgok, hogy őneki személy szerint semmiféle felelőssége nincs abban, hogy hogy áll ez az ország. Csak a markát tartja az államnak, tudja, neki MI JÁR.”

azt szeretném kérdezni, hogy a helytelenül használt idézőjelek közé rossz helyesírással leírt individuum szót az orvosokra értetted, ugye?

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 11:00:29

@drKotasz:

Köszi, ez nagyon pontos leírása annak, ahogy az orvosokra is viszonyulnak a dolgokhoz. Vajon milyen össznépi tréning vagy ismerkedési klubdélután kellene ahhoz, hogy változzon mindannyiunk hozzáállása?

szabidoki 2010.07.19. 11:35:40

@mothe: azt "suggalod", hogy valakinek rossz a helyesírása? :)

mothe 2010.07.19. 11:43:08

@szabidoki: úúúúú, alázz még, gyugyibogyó! :) annyira határtalanul szellemes és főleg eredeti, ahogy beszólsz, ne hagyd abba! :)

szabidoki 2010.07.19. 12:09:47

@mothe: tudod az ebben a szép, hogy nekem nem kell semmi extrémet csinálni, alázod te magad önjáróan, csak néha igényelsz egy kis biztatást :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:11:57

@drKotasz: kis tévedésben van.
Fordítva ül a lovon.

drKotasz az aki itt végezte az egyetemet államilag finanszírozva, itt fogja letenni a szakvizsgáját szintén államilag finanszírozva. Igen az én adómból IS.

Ő valamiért (valószínűleg azért, mert borzasztó sokat tanult és erre a szóra kapta fel a fejét két vizsga között) még mindig disszidál. 50 évig nem jön haza ha 3 hónapon belül nem kap számára elfogadható állást és jövedelmet.

drKotasz még nem tudja, hogy Magyarországon is lehet embernek tekinteni a beteget, tisztességgel megszólítani, felvilágosítani és tudomásul venni, hogy az jár neki amit a törvény garantál. Sajnos drKotasz nem az jár amit maga gondol, vagy vél.

Tényleg el kell menni, ha fájdalmas akkor is, de nem a beteget kell ezért hibáztatni.
Sok tíz évig kell majd bizonyítani, hogy érdemes a tekintélyre a tudása, szeretni való ember és nagy tudású orvos lakozik a betelepült idegen doktor haja alatt.

Aztán vagy haza hozza a tudást a mentalitást, vagy nem.
Hajlok arra, hogy nem, de nekünk betegeknek is JÁR az ellátás, ha magának is JÁR az államilag finanszírozott egyetem.

Én itt maradok, maga "disszidál".

Aztán ne felejtse el azt, hogy mindezt megtehesse azért azt is nekünk köszönheti, hiszen minden bizonnyal még pelenkás volt amikor mi akartunk mást, hogy magának ne disszidálnia kelljen, hanem elmenni másik országba állampolgári jogon.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 12:27:24

@Dr.laikus PhD:

Vigyázz, mert mindjárt jön az a szöveg, hogy az a bajod az orvosokkal, hogy nem azt mondják, amit a plebs elvár.

Twisk 2010.07.19. 12:28:06

@drKotasz: "Ez a fórum a névtelenül fröcsögésről szól."

Nevem: Kotász Béla
Születtem: Galgaböködős, 1975. 05. 06.
Anyám neve: Tóth Gizella
Lakcímem: 1021 Budapest Vállalomanevem út 1-3.

Valahogy így. Nemdebár?:)

Twisk 2010.07.19. 12:32:51

Erről jutott az eszembe. Dr Kotász Bacsó Péter "A Tanú" című filmjében az állami ítéletvégrehajtó. A film végén Virág elvtár és Pelikán között az alábbi párbeszéd zajlik le:

Virág: "Nem baj! Nem baj. Visszasírnak még maguk engem!"

Pelikán válasza: "Hát erre azért nem mernék megesküdni."

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:34:32

@Droidfigyelő:

En bloc nincs bajom az orvosokkal.

EGYES orvosokkal van bajom.

Nem kicsit, nagyon. :-O))))

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:38:21

@Twisk:

Hogy nem láttam előbb amit írsz...

Gratulálok. :-o)

mothe 2010.07.19. 12:44:51

@szabidoki: örömömre szolgál, hogy szórakoztathatlak. :) ezzel is oldódik a feszültség.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 12:55:58

@Dr.laikus PhD:

Én ezt értem, de nem biztos, hogy átmegy az üzeneted:) Pláne nem ott, ahol hasznos lenne.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:59:04

@Droidfigyelő:

Ennyit tehetek. Max megbuktatom a pógármester:

Mire jó nem tudom, egyetlen saját bevétele nincs, mindent visszaosztanak, vagy pályázik.

De orvosaink közgazdaságilag kiművelt emberfők, ehhez is jobban értenek.

Radiológus még csak csak, vállalkozó, de a többiek?

Twisk 2010.07.19. 13:11:44

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, bár vannak labdák amiket MUSZÁJ lecsapnom. Ez is egy ilyen volt. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 13:13:39

@Twisk:

Tiszteletem...:))

A lépcsőházi okos is én vagyok.:-)

Irigyellek csak.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 13:15:13

@Dr.laikus PhD:

Én azt az attitűdöt nem értem, hogy a plebs kussoljon, kórházi ügyektől a világnézetig majd ők megmondják a tuttit. Természetesen ez sem általános.

drKotasz 2010.07.19. 13:19:43

@mothe: ha már nincs más érved, találj egy elírást a szövegben, és lovagolj azon.Hiszen ez még helyesen sem tud írni! Hát akkor ez pont olyan hülye mint én!!!
@Dr.laikus PhD: nem tudom, honnan tudod, hogy hány éves vagyok, hogy mit tudok a betegekhez való viszonyulásról, honnan hova megyek és mikor jövök haza. De közöd, na az nincs hozzá. Érvek hiányában te is csak annyit tudsz, hogy előhozakodsz valamivel, ami nem ide tartozik.Te fizetted az én diplomámat. Hát közlöm veled, hogy én meg fizettem másét. Az én tanulópénzemet pedig már réges rég ledolgoztam, (csak az utolsó munkáltatóm 2 és fél milkával lóg nekem ki nem fizetett ügyeleti díjként)Az EU pedig sajna szabad munkaerőáramlással jár, tudom ez nehéz,inkább tetszene a vasfüggöny.De ha ez ennyire zavar, akkor ne csak az orvosok elvándorlása zavarjon, hanem mindenki, aki a TE pénzedből képezve, nem itthon és nem azt a munkát végzi, amiről a képzése szól.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 13:24:53

@drKotasz:

Circulus vitiosus nem de bár?

Senki nem tud semmit,

Semmi újat nem ír, disszidálásról maga beszélt, 90-ben divatos politikai lóüzungot maga idézett, modortalan maga volt.

Ettől még lehet öreg, töpörödött későn érő. Minden lehetséges.

mothe 2010.07.19. 13:53:42

@drKotasz: bocs, ti állítjátok folyton, hogy az értelmiség csúcsa vagytok, meg hogy sokkal magasabb az IQ-tok, és akkor még Mária néni istenkirálynőt nem is idéztem. egyébként én egyszer elütöttem valamit, és szabidoki nevű igen magasan képzett kollégád azóta is ezt az egy érvet bírja felhozni ellenem, úgyhogy szerintem egálban vagyunk.

Twisk 2010.07.19. 14:16:49

@mothe: Egy dologról szeretnek elfeledkezni:

A tiszteletet nem megkövetelni kell, és nem "jár", hanem ki kell vívni. Ki kell érdemelni.

Vannak akik ezt megteszik. És vannak akik nem. :)

szabidoki 2010.07.19. 14:18:59

@mothe: ha csak a rossz helyesírásod lenne... De sok más baj is van veled.

Twisk 2010.07.19. 14:20:07

@drKotasz: "(csak az utolsó munkáltatóm 2 és fél milkával lóg nekem ki nem fizetett ügyeleti díjként)"

Édesistenem..... Hol adnak ennyi ügyeleti díjat? Én is oda akarok menni! Nincs üresedés véletlenül???? :)

szabidoki 2010.07.19. 14:30:05

@Twisk: ha meg is értetted volna, amit a kolléga írt, épp az a gond, hogy nem fizették ki az ügyeleteit, magyarán ingyen dolgozott...

Twisk 2010.07.19. 14:36:47

@szabidoki: Ó, jaj..... Szerinted dobjunk össze némi pénzt a megsegítésére? :)

Figyelj rám, lassan írom: más közalkalmazott ennyit egy év alatt sem keres összesen. Se ügyelettel, se túlórával, se mással. Gyanakszom ez nem került be az adóbevallásába, de más se. Neked bekerül? :)
Ha nem a torkom akarod átharapni,(csak mert pusztán létezem), akkor ezt is próbáld értelmezni.

Twisk 2010.07.19. 14:39:40

@szabidoki:
1. Él.
2. Olvas.
3. Ír.
4. Véleménye van.
5. Ezt még közli is.

Ez így tényleg túl sok. Lassan intézkedni kellene a kivégzéséről, nem? :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 14:44:04

@szabidoki:

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat

József A. Levegőt!

Twisk 2010.07.19. 14:46:34

@Dr.laikus PhD: És még Te jössz nekem a lépcsőházzal... :)

Twisk 2010.07.19. 14:51:25

@Dr.laikus PhD: Tőlem lassan megkapod az összes titulust. Te nem vagy szakbarbár.

Twisk 2010.07.19. 15:01:50

@Dr.laikus PhD: Tudod furcsa ez. Nem rég óta irogatok ide (bár egyesek szerint már ez is sok), és azt látom, h. ha egyénként nézem az itt szereplőket, alapvetően tök jó fejek. Te, mothe, irise, adamantium, négercsók, hem sorolom, mert akaratomon kívül kihagyok és evvel megbántok valakiket.
Aztán jön egy front vagy mitököm és a tök normális emberek elvesztik a béketűrésüket. Evvel parallel pillanatokon belül vércinikusokká vagy cezaromániás idiótákká változnak. Tudom, h. a netnek van egy nagy hibája: nem mennek át a szupraszegmentális és a metakommunikációs elemek. A vita hevében nem vesszük észre az árnyalatnyi iróniát és a szájzugban megbúvó csibészes mosolyt. :)

szabidoki 2010.07.19. 15:16:28

@Twisk: az elmaradt ügyeleti díjak általában több év alatt jönnek össze, és bruttó összeget kell érteni alatta.
Mivel nem lett kifizetve, gondolom nem kerül bele az adóbevallásba sem. Feketén ügyelni meg nemigen lehet, mert a kórházak közintézmények, csak szerződéssel alkalmaznak bárkit. A háziorvosi ügyelet dettó.
És valóban, én is adóztam az ügyeleti díjaim után, amikor volt ügyeletem.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:18:55

@Twisk:

Jancsi bohóc
a nevem
Cintányér a
tenyerem.

Orrom krumpli,
szemem szén,
Szeretném ha
szeretnél!

Velem nevetsz,
ha szeretsz,
Ha nem szeretsz
elmehetsz!

Szívem, mint a
cégtábla,
ruhámra van
mintázva.

Kezdődik
a nevetés,
Tíz forint a
fizetés.

Ha nincs pénzed,
ne nevess.
Azt nézd innen
elmehess!

Gazdag Erzsébet: A bohóc köszöntője

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:24:22

@szabidoki:

Volt egy LB határozat.

Most hol tart a dolog?

Egyenként kell perelni?

Kicsi humort Neked is ha lehet....

Twisk 2010.07.19. 15:27:23

@Dr.laikus PhD:

Fenyves Mária: Cirkuszban

Bohóc vagyok nem tagadom,
csörgő sipkám neked adom!
Cintányérom összeverem,
bukfencezek a fejemen.
Jókedvemet nem tagadom,
viccet mondok, INGYEN adom.
Tapsra is kész a kezem,
piros kesztyű kezemen.
Ha produkciómnak vége,
futok a közönség elébe.

:)

Twisk 2010.07.19. 15:28:48

@szabidoki: Nem ez volt a kérdés lényege, ó Cézár....

De kérdem magyarul. Adózáskor be szoktátok vallani a parát?

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:33:05

@Twisk:

Szerintem nem, mert már nincs is rá hely.

Nem borravaló, ajándék lehetne, de a magyarázatból azt hiszem így is kimaradt.

Idén nem néztem,

Valóban az állam a legfőbb haszonélvező.

Twisk 2010.07.19. 15:40:58

Hát, kedveskéim, mára érzékeny búcsút veszek Tőletek, elmegyek a kórházba. Előtte hosszan fogok tűnődni, h. mennyi pénzt illik magammal vinni, és ebből kinek mennyit kell adni. Igen, igen. Vesztegetni fogok. Vagy legalábbis kísérletet teszek rá.
A gyerekért mindent.
Pá.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:41:31

@Dr.laikus PhD:

A borravaló is felszolgálói díj lett

NemesekErnyo 2010.07.19. 18:53:00

@Dr.laikus PhD: Az etikus dolgozó kapcsán beszélgettünk, de egymás írásaira reagálunk, a beszélgetés, mint ilyen, általában így zajlik. Arról nem tehetek, hogy valamelyikőtök ezt a gumicsontot dobta be. Kedves fórumozó társunknak a burnout szindrómát vetettem fel - mint a témával kapcsolatos fogalmat-, hiszen azelőtt néhány hozzászólással EZ volt a beszédtéma. Természetesen fel nem foghatta, hogyan kerül a csizma az asztalra... Ezután majd engedélyt kérünk, hogy melyik nem ideillő röffenetre szabad reagálni.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 21:33:49

@NemesekErnyo:

www.matud.iif.hu/03nov/006.html

www.farkasaranka.eoldal.hu/cikkek/cikkek/kieges

Ernyő sajna az a véleményem, hogy Te nem vagy egészségügyi dolgozó. Lehet, hogy szeretnél az lenni, de nem vagy.

Szégyen is lenne, ha szakképzettként valaki ennyi zöldséget alkalmanként összehordana, mint te.

Most sem tudom minek írtad ezt. Főleg mire.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:18:22

@mothe:

Ezt csak a választópolgárok összessége teheti meg.

Amíg ők nem döntenek úgy, hogy fontos annyira a kórházuk (áttételesen a saját egészségük), hogy azért akár a polgármestert is megbuktatják, addig sok változás nem várható, csak a jelen állapot folyamatos - gazdasági viszonyokkal párhuzamos - romlása.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:20:12

@Twisk:

Azt hiszem, pontosan annyira, mint amennyire a pincérek a borravalót.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:21:55

@Twisk:

Azt nem kérdezted meg, hogy drKotasz hány év alatt hozta össze ezt a ki nem fizetett összeget.

NemesekErnyo 2010.07.20. 07:11:20

@Dr.laikus PhD: Dicséretes, hogy ezt eldöntötted. Írtam valahol az ellenkezőjét? Miért linkelsz olyan oldalt, amiért néhány órája kötekedtél? Megváltozott a véleményed?
Ha nem érted, ez egyéni probléma. Tegyél fel egy oda nem illő kérdést, és dőlj hátra elégedetten.
:)

Dr.laikus PhD 2010.07.20. 07:53:07

@NemesekErnyo:

Ernyőő!!!!
Nem tűnt fel, hogy azért a link, mert amit Te linkeltél pénzgyanús és ráadásul hiteltelen oldal volt.
A finom célzásokat nem értetted.

Mindegy. Ne nyilváníts vélemény, van itt aki megteszi.

Kell a béke orvos és beteg közt.
Orvos tudása nagy, sokszor nem közvetíti a beteg felé - nincs ideje, fáradt - millió oka van.

Békét próbáljunk teremteni, de hitelesen amennyire laikusoktól kitelik.

Az úgy nem megy, hogy kritikátlanul elfogadjuk túlhajszolt orvosok goromba kioktató stílusát. Beteg részéről meg pláne nem.
Függetlenül attól, hogy mások az érdekek és mégis ugyanazok.

A tudatlanság gőgje sem és a tudás gőgje sem jogosít fel senkit sárdobálásra, felelősség tologatásra.

Erről van szó, erről kéne valahogy polemizálni.

NemesekErnyo 2010.07.20. 08:41:42

@Dr.laikus PhD: Ámen!
De azt lássuk be, hogy a benne dolgozók többet látnak a rendszerből. Kívülről könnyű kritizálni, bár olyant még nem láttunk, hogy a tervezőmérnökök, szerelők, iparosok silány munkájáról blogot nyissanak, pedig mindenki tudna mesélni, e téren a kifogástalan munka olyan, mint a fehér holló. Elfogadom, hogy van, amihez nem értek, de nem játszom benne a professzort.
Peace! :)

Dr.laikus PhD 2010.07.20. 08:55:38

@NemesekErnyo:

A benne dolgozók a saját nyűgeiket látják és ettől a beteggel való elvárható normális kapcsolat és bánásmód vész el.

Ezek a posztok erről szólnak.
A legtöbb kevés kommunikációval talán elintézhető lenne még a kórházban, sőt fel sem merül, ha a "személyzet"(sic) betegként bánna a bent fekvővel.

Könnyebb lenne mindenkinek. A lusta pihenésre bevonult betegnek is emberi hangon meg lehet mondani mit kell magának tennie és hogy alkalmazkodjon a kórház rendjéhez betegtársak és nővérek örömére.

Peace volt eddig is, csak szóltam amit másként látok.

Balance Of Power 2010.07.20. 10:52:32

Voltam erintett hozzatartozo-oldalrol. Olvasgattam a kommenteket, mindenki jon ezzel, hogy a posztolo 20 ev mulva stb. Hat en nem egy, nem ketto 40-50 kozotti apoloval-orvossal talalkoztam, aki ugy bant az osszes beteggel mint a sajat anyjaval-lanyaval. Persze nem tudom, ki mit fizetett, de mikor adtunk az egyik fiatal csajnak, pironkodva koszonte meg. Kizart dolognak tartom, hogy egyik naprol a masikra megvaltozik a hozzaallas - ertsd: kedves lesz a penztol, ha elotte bunko volt; ill.bunko lesz ha nem kap penzt es elotte kedves volt...

Ami szerintem nagyon karos, az az 50-60-as generacioban meg benne elo "vigyunk ajandekot a novereknek, mert az ugy illik", amig az illeto benn fekszik - ez lehet penz, egy doboz csoki vagy akarmi - WTF?! Ha elegedett vagyok a munkajukkal, majd szepen leulunk a vegen es megbeszeljuk (a beteg feedbackje alapjan!!!), hogy akkor kinek mennyi az annyi, de akkor viszont nagyvonaluak leszunk. Ugyanis a fizetesek valoban gyalazatosak. De ott is felmerul, hogy ha mindenkinek az erdemei szerint adnank, ott hagyhatnank egy millat a korhazban. Az alapitvanyi befizeteseken, 1%-okon magam is gondolkozom, de mit segit ez a baratsagos Icuka napi gondjain?

De igazabol amiota dolgozom es latom a versenyszferas bereket, sose ertettem, miert nem brutto 250-300 egy palyakezdo orvos kezdo fizuja es 200-250 egy novere...? Miert...? Tanar, tuzolto, mentos stb. detto. Kurvara demagog parhuzam, de az orszaggyulesi kepviselo miert kap brutto 750-et? Soha senki nem tudta elmagyarazni ezt. Ismerek olyan orvost, aki elment orvoslatogatonak jo penzert, de visszament a korhazba negyedannyiert, annyira nem tudott onmaga lenni. Ezt a fajta elhivatottsagot nem lenne erdemes honoralni?? Mert szerintem a fiatal orvosok nagyresze igy all hozza...

Cristel 2010.11.12. 18:59:14

A kedvesség azon is múlik, hogy az ápolókhoz hogyan viszonyulnak a betegek. Nekem anno betegként mindenkinek volt egy mosolyom, kedves szavam. Még a legkeményebb, legmogorvább ápolónő is mosolyogva közelített felém.
Tehát senki ne csodálkozzon, ha a kiabálásért, mocskolódásért cserébe nem kap kedvességet, mosolyt, stb.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása