Az ápolók kedvessége nem a pénzen múlik

2010.07.18. 06:00

Sziasztok!


Én egy 21 éves ápoló hallgató vagyok, jövőre diplomázom. Dolgoztam már segédápolóként onkológián, intenzív osztályon, krónikus belgyógyászaton (értsd: elfekvő), sebészeteken.
Az egyetemet nappali tagozaton végzem, emellett félállásban dolgozom, általában hétvégeken. Szabadidőm így nem sok van. A fizetésemmel jelenleg nincs bajom, ha fáradtan hazaesek, meg tudom rendelni magamnak neten a pizzát, és nem kell a következő héten vízen és kenyéren élnem, kompenzációs jelleggel, azonban lövésem sincs, hogy - támogató szülők hiányában - miből lesz például lakásom (és nem, ha félretenném a „luxus pizzára” költött havi 4000 Ft-ot, azzal nem lennék kisegítve).


A betegekkel való viszonyomra jellemző, hogy gyakran megkérdezik, hogy hogyan vagyok képes még hajnali 3-kor is mosolyogni. Képes vagyok rá. Nem fáj, esküszöm.  És most fogtok hátast dobni: nem fogadok el pénzt a betegektől. Ez a munkám, ezért kapom a fizetésem. Szoktam mondogatni az erősködőknek, hogy a villanyszerelő sem kap borravalót, ő sem keres sokat, van nekem egy fizetésem, amiért dolgozom. A dolgom pedig, hogy ha kell, akkor tisztába tegyem őket, ha kell, akkor óránként kicseréljem az ágyneműjüket (bár az ágynemű hiánycikk a kórházakban), és ha kell, akkor lemosdassam őket, akár naponta négyszer is. Hangsúlyoznám, ez egy ilyen szakma, ez a munkaköröm.


Persze van pár beteg, aki visszaél ezzel, és inkább ki sem kel az ágyból, mert nincs kedve, és fürdessem meg én, ahelyett, hogy ő lezuhanyozna (és igen, képes rá), de ilyen az esetek kb. 5%-ában fordul elő. Az ápolók közül viszont kb. 95% az, aki kihasználja, hogy ugrok a csengőre, hogy képes vagyok elvégezni az ő munkáját is, de a fizetését elfelejti átutalni nekem.


Gyakran érzem azt, hogy kilátástalan a helyzet, mert nincs 10 kezem és 10 lábam, hogy mindenki munkáját elvégezzem a 12 óra alatt, és persze, a fizetésemből nem tudom, mikor lesz lakásom, de ez mind nem a betegek miatt van, és nem is nekik kell kompenzálni, például a hálából adott pénzzel (Miért is hálásak? A munkámat végzem.). Magyarországon általános jelenség, hogy az árak európai szinten vannak, ám a fizetések igencsak alatta. A megoldás nem a hálapénzben vagy a „gonosz” ápolók kiiktatásában rejlik. Az egész magyar rendszert kéne újragondolni. Szerintem.


Végezetül pár fontos dolog:


Az ápolók kedvessége nem a pénzen múlik. (Tudom, vannak kivételek, de aki paraszt, az pénzért sem lesz sokkal kedvesebb, szerintem.)


Nem minden ápoló ugrik hiénaként a hálapénzre. (Kifejezetten sértő a feltételezés, bár tudom, hogy a legtöbb ápoló elfogadja, mégsem mindenki!)


Magasabb fizetés mellett lehet, hogy nem égnének ki olyan hamar, de ehhez már hozzájárulnak a bunkó kollégák is. (Nem ártana például pszichológus havonta-kéthavonta egyszer mindenkinek, szerintem ez is csodákat művelne.)
Az ápoló nem egy orvosnak és betegnek alávetett valaki, hanem az orvos és a páciens partnere a gyógyításban/gyógyulásban, akinek jó esetben komoly elméleti és gyakorlati háttere van, ne nővérkézzük már.


Négy évig tanulok az egyetemen, becsülettel dolgozom, és felelős vagyok emberi életekért. Szeretném, ha nem úgy néznének rám, mint egy pénzhajhász senkire, mégis azt gondolom, hogy egy optimálisabb rendszerben az én fizetésem is magasabb lenne az árakhoz képest, ahogy például a bolti eladóé is.


Üdvözlettel: K.
 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2010.07.18. 07:23:54

Ööööö... az ápolók nem főiskolát végeznek?

(És de, a villanyszerelő sokkal kevesebb munkáért sokkal több pénzt keres nálad.)

Motorpenis 2010.07.18. 07:42:16

@TamásD: De, a diplomás ápolók főiskolát végeznek, nem egyetemet. A poszt írója azért mondhatja el magáról, hogy egyetemet végez (pedig nem is), mert az egészségügyi főiskolák integrálódtak az egyetemekhez, azokon belül működnek. Pl. PTE EFK a Pécsi Tudományegyetem Eü.-i Főiskolai Kara, ahol van dip. ápoló kézés, így elmondhatja, hogy a PTE-n végzet, pedig nem.

A villanyszerelő tényleg többet kap, és milyen morcos, ha éjjel hívja az ember, nem is annyit kér, mint nappal, ahogy a többi kisiparos sem. Pedig ezt sem lehet emberség nélkül csinálni.

mothe 2010.07.18. 08:08:40

most komolyan, nem full tökmindegy, hogy fősikola vagy egyetem? négy évig tanulta, kész.

kétségbeejtő, hogy emberek képtelenek a lényeget kiszűrni egy egy oldalas cikkből. nektek nem volt magyartanárotok?

Káin 2010.07.18. 08:41:08

Üdv mindenkinek! Jó volt olvasni a posztoló sorait és teljesen mindegy, hogy főiskolai képzés keretében szerzi meg a diplomáját, úgy érzem jó ápoló lesz belőle ezzel a mentalitással.

Motorpenis 2010.07.18. 08:47:02

@mothe: Ideges vagy? Én pl. megértettem a cikket, és annak egy részére reagáltam.

Egészségtelen ám ez a sok stressz, szerintem most kapcsold ki a gépet.

NemesekErnyo 2010.07.18. 08:48:37

Szeretettel várjuk a poszt íróját 20-25 év múlva! :) Pályakezdőként mindnyájan így gondolták, hiszen világmegváltó tervekkel jelentkeztek ápolónőnek, aztán jött a valóság. Egy frissen végzett ismerősöm 3 év alatt katartikusan átment rajta, semmilyen tanulmány jobban nem érzékeltethetné.
Erre több szót kár is áldozni :)

mothe 2010.07.18. 09:31:29

@Motorpenis: dehogy vagyok ideges. :) még csak stresszesnek sem mondhatnám magam. nyilvánvaló, hogy nem csak a poszt, hanem az én hozzászólásom lényegét sem sikerült kihámoznod. de semmi gáz :) a gépet azért bekapcsolva hagynám, ha megengeged. :)

_tracky 2010.07.18. 10:34:21

Na, mindjárt jönnek a pénzcentrikus (pénzéhes?) egészségügyi dolgozók, hogy a levél kamu, meg hogy mennyire pénzfüggő az, hogy normális "kiszolgálást" kap-e a beteg. Ha valaki emberként is ember tud maradni, akkor pénz nélkül is el tudja becsülettel látni a munkáját.

Hogy mennyire igaz ez a levél: Egyik ismerősömet egy 30-35 év körüli doktornéni látta el. Mikor végzett a kezeléssel megpróbált neki borítékban hálapénzt adni. Nem tudta belegyömöszölni a zsebébe, megkérte a doktornő, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe, nem szeretné elfogadni, de ő ezért kapja a fizetését, ami ugyan nem sok, de akkor sem fogadja el a pénzt, mikor a betegnek sincsen több pénze.

A sok hálapénz-centrikus öreg lecserélésével a még nem "fertőzött" fiatalok nem "kurvulnának" el. Ugyanakkor legalább megnégyszerezni kellene mindenhol a béreket, de szigorúan azután, hogy a hálapénzhez szokott egészségügyi dolgozókat eltávolítják onnan. Mert nekik a 4x-es, 100x-os fizetés sem lenne elég.

adamantium 2010.07.18. 10:37:39

mindenki így kezdi a szélmalomharcot, aztán egy idő után beleun. majd a kedves levélíró is rájön, hogy, hoppá, hogy is van ez kérem: egyetemet (főiskolát) végeztem és szart lapátolok? akkor mit csinál a segédápoló? miért is keresek én 80 ezret ezzel a munkával amikor németországban 600 ezret keresnék és mivel főiskolám van gyakorlatilag még a beteghez sem kellene nyúljak? majd a kezdeti hősies optimizmus és munkakedv után jön az elkeseredés, megvilágosodás és ha esze van akkor még időben elmegy szebb jövőt keresni magának. a villanyszerelőről meg annyit, hogy a jó multkorában előzetes megbeszélés alapján hívtam egy villanyszerelőt akinek egy új biztosítékot kellett beszerelnie meg kihúznia egy nagyobb terhelést is elbíró kábelt az új villanytűzhelyig. negyed óra volt kb és 10 ezer forint

_tracky 2010.07.18. 10:44:09

@adamantium: való igaz, ez a megoldás. csak innen el, de ha mindenki elmegy, mert hogy ott többet keresnek ki marad itt?

adamantium 2010.07.18. 10:45:42

@_tracky: "pénz nélkül is el tudja becsülettel látni a munkáját." azok az apácák voltak de róluk az egyház gondoskodott, nem volt lakáshitelük (mert ugye a zárdában laktak), nem volt autóhitelük (mert akkoriban nem volt divat), nem kellett 3 gyereket egyedül felnevelniük (mert ugye a kettő kizárja egymást). a mai világban lássuk be, hogy azért fizetség nélkül nem várható el a munka, márpedig a pénz és a munka mennyisége és minősége összefügg, ezért meg nem a beteg a hibás hanem az állam. és mindaddig míg akár ezer forint is jelentős összeg egy nővéréletében addig sajna nem várható el, hogy a pénz ne legyen befolyásoló tényező az életükben. és ahogy egyre több kiadás kerül egy ember életébe (autó, ház, gyerekek) egyre kevesebb lesz a 80-90 ezer, és nem teheted meg a gyerekekkel, hogy 10 éjszakát ügyelsz valahol pénzért mert rámegy a házasságod, és megnézem azt a hősies pénzt el nem fogadó nővért aki egyedül neveli a 3 gyereket és hónap végén amikor már nincs mit tegyen az asztalra enni a gyerekeknek, ellenállna a kísértésnek.

_tracky 2010.07.18. 10:49:22

@adamantium: nyilván.

A hálapénz tulajdonképp nem más, mint ha bankot rabolna az ember vagy kenőpénzt fogadna el.
Azt kéne felfogni, hogy nem csak a nővér, meg az orvos van ilyen helyzetben, hanem szinte mindenki. Mégsem mennek bankot rabolni, vagy kenőpénzt elfogadni azért a munkáért, amiért amúgy kevéske fizetést kapnak.

Viszont a hálapénzfüggő egészségügyi dolgozónak a világ sem lenne elég - a többiek meg ezért a kevéske pénzért is próbálják a legtöbbet kihozni magukból. Mert a fentebb említett dolgozók megszokták a pár tízezer, százezer forintnyi fekete jövedelmet. Ez is megélhetési bűnözés?

NemesekErnyo 2010.07.18. 10:50:12

@_tracky: Az anyagiak annyiban mégis szerepet játszanak, hogy ne egy, hanem két-három ápolónő lehessen, legyen tiszta lepedő, kötszer, fájdalomcsillapító, az adminisztrációra külön személyzet, ne raboljon el drága időt a betegtől a papírmunka. Egyáltalán, kevesebb legyen a papírmunka. Mindnyájan ismerjük a jelenséget, amikor egyetlen ápoló személyt (otthon) kibuktat a beteg hozzátartozó, miből gondolnánk, hogy 40x-es "túlerőben" csupa csíz, csupa mosolygás? A betegápolás az, amit mindenki jobban tud csinálni - elméletben.
Szóval az említett hiányosságok azok, melyek miatt igenis, több pénz kell, optimalizálni az 1/1 fős ápoló/beteg arány felé, ami nyilván sosem valósul meg. Ha egy 8 tagú család nem tud ápolni egyetlen embert, ne várjon maximalizmust máshonnan. Persze fel lehet venni magán ápolónőt otthonra, de az pénzbe kerül. Olcsóbb bedugni intézménybe, és szidni a rendszert.
Jöhetnek a kövek, meg az "azért kapja a fizetését", de a jelenség ettől vidáman virul.

_tracky 2010.07.18. 10:52:30

@NemesekErnyo: igazad van, mindenki tudja, hogy az egészségügybe kevéske pénzt pumpálnak, és sok a potyautas. Ezzel nem lehet vitatkozni, mert aki azt mondja, hogy elég a pénz az egészségügyben, az tévedésben van. Talán megváltoznak a dolgok a jövőben, vagy aztán lehet, hogy nem.

De! A hálapénz elfogadás bűncselekmény, és adócsalás, amit szigorúan meg kéne torolni. Aki ilyet tesz, zavarosban halászik, na azokkal kellene keményen bánni a hatóságnak.

NemesekErnyo 2010.07.18. 10:57:41

@_tracky: Én végeztem egy egyéni statisztikát, az ismertekkel ellentétben. Megkérdeztem egy rakás embert személyesen, ismerősöket, hogy mennyit adnak, műtét, beavatkozás, kórházból hazatávozás stb. során. Meg fogsz lepődni, majdnem mindenki azt mondta, hogy lófaszt, semmit, ezeknek?
A névtelen statisztikák lényegesen eltérő adatot mutatnak. Persze mondhatnánk, hogy névtelen az igaz. A hazugságnak ebben az esetben nem látom fejlesztő szerepét, nem javít semmit. De, remekül megfelel feszültség szítására, kell ennél több? :) Valaki ismeri a statisztikák készítését, szavahihetőségét?

_tracky 2010.07.18. 10:59:23

@NemesekErnyo: a statisztikáknak nem hiszek, mivel lehet úgy kiolvasni az adatokat, hogy alá lehessen bármit támasztani vele - manipulálás nélkül.

Az ismerőseim között szinte mindenki ad hálapénzt, pláne akkor, amikor be van árazva egy-egy orvos, műtét...

NemesekErnyo 2010.07.18. 11:04:08

@_tracky: Ha nem változik a teljes ellátórendszer, nem lesz jobb soha.
Viszont a változtatásnak a szolgáltatást igénybe vevőket is érintenie kell. Lehet, hogy más címszóval, más néven, számlásan, vagy járulék emelés formájában. Legálisan, és remélhetőleg kiskapuk nélkül mindenkit érintve. Hamvába holt kezdeményezések voltak, persze lehurrogva.

_tracky 2010.07.18. 11:05:19

@NemesekErnyo: én bízom a változásban.

NemesekErnyo 2010.07.18. 11:08:04

@_tracky: Hát nem túl gusztusos, amikor magánrendelőből érkező beteg elsőként csörtet be a rendelőbe, félretaszajtva a 3 hónapja időpontra várakozókat. Nyilván ezt ő megfizette a magánban, miközben lehet, hogy a hálapénz ellen ágál a fórumon :) Érdekes, előnyeit szeretjük, csak hátrányait nem, pedig minden éremnek két oldala van. Jelen esetben két felelős, mégis az orvost hibáztatjuk, pedig őt "csak" megvették kilóra.

mothe 2010.07.18. 11:18:19

@adamantium: ez az, motiváljuk csak a fiatal kollégát, adjuk át megkeseredettségünket és pesszimizmusunkat, nehogy egy percig is jól érezze magát a bőrében! :) hajrá, öregek!

mothe 2010.07.18. 11:20:52

Kedves Posztíró!

Ott rontottad el az egészet, hogy le merted írni, hogy te nem hálapénzért dolgozol, hanem a fizetésedért. Ezzel sikerült magadra haragítanod csaknem az összes itteni egészségügyest, mert ők mindenre csak a pénzt látják megoldásnak.

Sajnállak, mert tudom, hogy mit fogsz itt még ma kapni.

adamantium 2010.07.18. 11:21:21

@_tracky: a hálapénz nem büntethető, hacsak nem kötik az ellátás minőségét vagy létét a hálapénzhez. ha megtörtént az ellátás akkor te azt és annyit adsz az ellátónak amennyit akarsz, ahogy teszed a pincérrel, a taxissal, a borbéllyal, a benzinkutassal és úgy eleve a magyar társadalom minden szereplőjével aki neked valamilyen munkát végzett, mégis csak az egészségügyben jelent ez gondot az emberek szemében, pedig hidd el az ambuláns ellátásban a betegek 1%-a ha ad valamit míg egy pincérnek jellemzően a vendégek 90%-a odaadja az össze egy tizedét mert azt úgy érzi normálisnak. mostanában két érdekes feliratot is láttam vendéglátóhelyen: "a számla a 10% borravalót is tartalmazza", "a számla az ÁFA-t igen, a borravalót nem tartalmazza". ha én kiírnák egy ilyet, hogy "a pertrochanter törés gamma szeggel való ellátásának állami finanszírozása 600 ezer forint, kérem mellékelni a 60 ezer forint borravalót, ígérem adózni fogok belőle" mit szólnának hozzá? másnap a nyakamon lenne az egészségügyi főfelügyelet és 100 per lenne ellenem

BKKLaci 2010.07.18. 11:21:37

Üdv mindenkinek és előre is elnézést kérek, ha valakit megsértenék!
Elég rég óta, és meg kell mondanom, egyre inkább elszörnyedve, olvasom rendszeresen ezt a blogot. Jó messziről persze, a sötét és elmaradott Ázsia szívéből. A postok és kommentek azt mutatják számomra, hogy valami nagyon nagy baj van otthon ezen a területen is. A rendszerrel is, és a hozzászólások alapján, a kommentezők fejének belsejével is. Az utóbbi pár post alapján elhatároztam, hogy írok egy kis provokatív anyagot. Szeretném megmutatni, hogy máshogy is lehet és az a világ ahol éldegélünk, kicsit elhúzott mellettünk. Mind szakmailag, mint szervezetileg, mint emberileg.
Miután ez itt nem a reklám helye, egyenlőre maradjunk a mesélésnél. Természetesen, minden szükséges részlettel is rendelkezem, ha bárkinek kétsége támadna.
A kis hazudós első története…
2010 március közepén, rövid pár másodperces szabad repülés után (egy hegyi szerpentinen, ahol a kanyar balra dőlt én meg a motorral jobbra…) sikerült majdnem rendesen leszállnom. Mivel a beton itt Ázsiában is kemény, a landolás nem sikerült a legfényesebben. Ennek következményeként rendesen leamortizáltam a jobb vállamat. A felkarcsontom okosabbik, felső peje teljes keresztmetszetében és természetesen szilánkosan törött, a váll ízületemhez csatlakozó levesbe való egyéb részek jó pár centimétert elmásztak eredeti helyükről és érdeklődve figyelték, vajon most mit fogok csinálni. Én persze nem ürültem a helyzetnek és lévén némi közöm az orvosláshoz, inkább leintettem agy autót és bevitettem magam a legközelebbi műintézménybe. Miután a legközelebbi egy magánkórház volt, és nekem az itt ingyenes, tehát oda. (Miután hivatásosan tartózkodom itt és fizetem a havi 5270 Ft-nyi társadalombiztosítási hozzájárulásomat és van teljes körű kiegészítő biztosításom balesetre, kórházra, földrengésre és árvízre is évi 13.200 Ft-ért), nem mentem tovább a legközelebbi közkórházig, mert az még kb. 10 km lett volna és erősen kezdtem érezni, hogy valami nincs rendben, mert a sokk elmúltával, bizony fájdogált a vállam.
Tehát kikászálódtam a kocsiból és azonnal elütött egy kerekesszék, mert itt a beteg ne mászkáljon, majd mi toljuk. Kb. 3 perc után, már készült is a felvétel, majd visszadodzsemeztünk az ortopédiai klinika kedvesen mosolygó (és gyönyörű) nővérihez. Egy kis vérvétel, vérnyomás és testsúly mérés. Az adminisztráció eközben természetesen elkészítette a kórházi regisztrációmat, stb. (A dokumentáció nyelveként választhattam angol, német, francia, olasz, kínai és a bennszülött nyelv között…)Egyszóval, 15 perccel az érkezésünk után már az orvosom szobájában ültünk és elemeztük a katasztrófáról készült felvételeket. Nem volt egy szép látvány. Abban maradtunk, hogy ezt sima borogatással nem lehet elintézni, tehát operáljunk egyet. Persze ez pénzbe kerül, mert magánkórház. Ezért megjelent egy másik (szintén erősen szemrevaló) ügyintéző a pénzügyi osztályról. Bemondásra elfogadta, hogy minden papírom ok (ki a fene hurcolja magával a biztosítási papírjait?) és átadott egy fényképes, és a szolgáltatásokat leíró étlapot, ahol választhattam 4 féle szoba közül. Én, mivel nem szándékoztam hosszabb időt henyélni, a legkisebbet választottam. 25 m2, fürdőszoba, társalgó sarok kanapéval, fotellel, dohányzó asztallal,Kábel TV-vel, hűtőszekrénnyel és erkély. Természetesen ez egy kicsit sokba kerül, mondta ő. Napi természetesen. 10.800Ft/nap.
Ezek után, felkísértek, átöltöztettek, lefektettek, bekötötték az infúziót, pluszban belém nyomtak pár lókoktélt és azt mondták, egy óra múlva irány a mészárszék. Aztán, 3 óra múlva kwerültek elő, szabadkozva, hogy két órán keresztül hívták a budapesti háziorvosomat, de a rendelőintézet, természetesen csak magyarul beszélő telefonközpontosánál nem jutottak tovább. A telefontról a negyedik hívás után már egészen rutinosan bontotta a vonalat…
Ezután egy kellemes három órás műtét következett, teljes anesztéziával és jó mély szunyálással. Rendbe raktak mindent, beépítettek némi rozsdamentes acélt, jó néhány csavart és 24 ezüstkapcsot, mert azért vágtak vagy húsz centit.
Mire a meglepetéstől magamhoz tértem (volt benne valami szerepe az altatásnak is) egy nővérke és az orvosom vigyorgott az ágyam mellett. Megbeszéltük a műtétet és a követő kezelést. És még valamit. Miután ő (a doki) nyugati orvoslást tanult kizárólag, én meg TCM-et főleg, megkérdezte, hogy zavarhat-e munka után egy kis eszmecserére. Ő heti 5napon, 12 órát dolgozik, de nagyon szívesen marad még beszélgetni. Én ráértem, mert csak a napi háromszor négy db lókoktélt kellett befogadnom (fájdalomcsillapító, általános antiszeptikus, antibakteriális és antivirális lötty.) Remek beszélgetések voltak és a harmadik este az intézet vezető főorvos is benézett ez ügyben. Nyaralásom további részleteit nem taglalnám, csak a távozást. Lesétáltam a pénztárba, (közben egy nővérke üldözött a tolószékkel…), majd vissza az osztályra. Ott kaptam egy pár búcsú ajándékot. CD-t az összes felvételemmel, a medikációs naplóval, az összes vizsgálat eredményével, a műtéti jegyzőkönyv hangfelvételével, stb. Egyet nekem és egyet, mivel öt napok keresztül nem jutottak át a telefontrollon, azért, hogy hazaküldjem a háziorvosomnak, legyen meg neki is. Ezenkívül egy csinos kis zacskót, menne szépen kiporciózott tablettákkal, minden külön kis zacskón az összes adat, adagolás, esetleges mellékhatások. Volt benne minden, ami szükséges, még egy két hónapos csontregeneráló Ca kúra is. És egy kis program, a varratszedés, 30 napos, 60 napos és 90 napos vizsgálati időponttal. Ki lehet számolni, hogy egy ilyen ellátás „otthon” mibe került volna. „Itthon” a teljes hercehurca 1.080.000 Ft-ot kóstált. (Beleértve az előre ütemezett felülvizsgálatokat is és ennek jelentős részét – természetesen- szó nélkül fizette a biztosítás. Még egy kedves levelet is kaptam tőlük egy csekkel a kórházban töltött kieső időm fedezésére..)
Hát, ez lenne a kis hazudós első története. Itt a vége, fuss el véle. És ülj le vele és rágd át jól.
És még valami… Mialatt ezt írtam, hívtak a kórházból. emlékeztettek, hogy péntekre megbeszéltünk egy találkozót. Az egyik csavar rakoncátlankodik. Tehát kicsavarjuk. Csak helyi anesztézia, kicsi vágás, nagy csavarhúzó. Megbeszéltük, hogy mivel érdekel a dolog, végignézhetem. Kicsi tükör jól elhelyezve. Már várom…

A kis hazudós második története.
Első történetemben az itteni magánkórházi ellátásról írtam. És most nézzük, hogyan bánnak a bennszülöttekkel. (jóval több van itt belőlük, mint otthon.) A hely, ahol lakom szép és bennszülött övezet. Miután lusta vagyok, több mint egy éve ugyanazokat a pálmákat bámulom, ezért már ismernek a bennszülöttek. Egyis este bekopogott egy szomszédom (hétrét görnyedve és sírva). Miután a gyengébb nemből való, hamarosan kiderült, hogy megjött neki. Nem csak a piros betűs ünnep, hanem egy jó kis menstruációs görcsroham is. Miután ez sem szokott egyszerű rábeszéléssel elmúlni. Azonnal mentőt hívtam és irány a közkorház. Itt nincs állami mentőszolgálat, felvételes, besorolós, majd megyünk dolog. Talán éppen azést működik. Sőt! Ha beviszel valakit a saját motorodon/autóddal megkérdezik, hogy kéred-e a szállítási díjat. Nagyon fura hozzáállás. Összegezve, 5 perc múlva megérkezett a magánmentő, és mivel mit elmondtam, az alapján bármilyen akut hasi katasztrófa is lehetett, nem betegszállító, hanem rohamkocsi. Kb 20 perc autózgatás után megérkeztünk a kórházba. sürgősségi felvétel, vérvétel, anamnézis, lókoktél görcsoldóval, kismedencei gyulladásokra belőtt egyebekkel és sok vassal. Majd lefektették, hogy várjon, amíg a vizsgálati eredmény elkészül, és különben is, a görcsoldónak idő kell és ne legyen láb alatt. Szóval pihengettem és közben nézegettem, hogy működik az igazi vészhelyzet. Miután a kórház kb. 1.5 millios populációt lát el, állandó felvételes, ezért esténként igen szorgalmasan hozzák nekik az alapanyagot és igen változatos formában. De láthatólag jól bírták a teamek. volt dolguk elég, de két fasírt formálás között az orvos mindig odajött, tapogatott (nem engem) és érdeklődött. Mivel vacsora idő volt, odajött egy (szintén kellemes) nővérke egy jó nagy ételes kocsival, és megkérdezte tőle, hogy milyen vallású. Kicsit hülyén néztem, ezért kedvese elmagyarázta (angolul…), hogy ez fontos, mert ugyebár buddhista, muszlim, zsidó és még vagy öt féle helyi istenség követői nem ehetnek össze mindenfélét. Másfél óra időtöltés után kiderült, hogy minden ok, és mehetünk a pénztár felé, de ejtsük útba a gyógyszertárat is. (Szokásos kis zacskók, ezúttal a bennszülöttek nyelvén, és mint kiderült abban a verzióban, ahonnan származik.) Aztán a pénztár. Miután nem a saját körzetében volt ezért kellett fizetnie egy komolyabb összeget. tokkal vonóval 660Ft-ot. És mehettünk haza motortaxival. Az viszont 950Ft-ba került.
Ez volt a kis hazudós második története. Aki nem hiszi, járjon utána…

Irise 2010.07.18. 11:26:38

Remélem még sokáig lesz ilyen lelkes az ápoló kolléga :) ! Hajrá,előre! (Bár kiszámolta már,hogy mit fog csinálni,ha párra akad, és gyereket szeretnének, hogy fogja fizetni az albit/lakásrészletet, gyerekek kajáját.ruháját stb.?)

Irise 2010.07.18. 11:32:27

@BKKLaci: Nagyon jó sztorik.
Egy kérdés: miért kaptál a posztop koktélba antivirális szert?
És még egy: hol van ez az ország? Szeretném látni és ott dolgozni egy kicsit, nagyon érdekes lehet.

Despota 2010.07.18. 11:34:23

@BKKLaci: Ezeket elküldted nekünk is, lesz belőle poszt hamarosan.

BKKLaci 2010.07.18. 11:36:48

@Irise: Hogy miért azt inkább a hely határozza meg. Itt elég erősen dühöng mindenféle pici és agresszív dolog. Ezért inkább, ha már úgyis szúrni kell, akkor méiért ne csináljanak egy kis prevenciót... A hely egyébként Thaiföld, közelebbről Phuket szigete.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.07.18. 11:37:00

@_tracky: Hogy kik maradnak? Azok akiket meg tudsz fizetni és azok is akik semmi pénzért nem kellenének Neked.
Igen, aki nem egy mások által rálőcsölt életet( "más is ennyit keres, az a dolga, mi taníttattuk , miért akar többet elégedjen meg ennyivel stb..." közhelyeket ismerjük )akar élni az lelép külföldre vagy pályát változtat.
Csúny dolog a hálapénz, adócsalás, bankrablás stb...Jó szöveg. Csak az az érdekes, hogy ezen a hazai életsztrádán mindenki a forgalommal szemben megy. Azért van számla nélküli vízszerelő, festő, autószerelő, fodrász, jogász stb.. bőven. Ne beszéljünk a be nem jelentettekről, fusizókról... Igencsak a többségnek van be nem jelentett jövedelme- bankrablása ahogy mondod.Ez pedig nem azért van, mert bűnözni akarnának, hanem csak megélni szeretnének. Megélni!!
Most küldte a becsületes , törvénytisztelő bank a levelet, hogy minden eddigi számlához kötött szolgáltatását 2x-re emelte- törvényesen- mert szüksége van a profitra valakiknek: most cserélik a jachtot a Bahamákon.
Mellesleg rövidesen elvesztem az asszisztensem. Kiváló dolgozó , kiváló ember. Egyedül neveli a gyermekét- elég ismerős modell hazánkban. Miért is?
Az anyukája 6 hétig Bajorországban egy idős nénit ápol, majd 6 hétig itthon vam amíg a váltótársa van kint.6 hétért 1800 eurót hoz haza- teljes ellátást kap odakint.A lánya lesz ősztől a váltótárs és ha minden rendben lesz állandó állást fog kapni . Viszi a gyermekét is. Iskola megoldva stb....Mit is veszít? 100ezer nettót, albérleti díjat és még lehetne sorolni. Miért is maradna?? Csak jobbat kívánhatok Neki.Megérdemli.

BKKLaci 2010.07.18. 11:38:57

@Despota: Köszönöm! És bocsi, hogy előre belenyúltam, de nem vagyok gyakorlott kommentező. És (tudom, hogy és-sel nem kezdünk mondatot) nagyon hozzáillett a mostani posthoz.)

adamantium 2010.07.18. 11:45:02

@BKKLaci: az egy ágyas kórterem különdíja nálunk is 10 ezer, a magánbeteg automatikusan, az állami biztosított kérésre megkapja a röntgen, CT, MR felvételeit CD-n. nálunk sajna ennyi idő alatt nem kerülsz műtőbe mert mi nem egy esetet hanem 20-30-at operálunk egy nap így a műtő állandóan megy. alapból nem adunk a betegnek antibiotikumot, főleg nem antivirális készítményeket mert csak tönkre vágnánk vele a máját és gyönyörű rezisztens fajokat tenyésztenénk ki. erre a típusú törésre nálunk titán szögstabil lemezt rakunk, abból a csavarok nem szoktak elvándorolni. jellemzően nem kapcsozunk (főleg nem ezüst kapcsokkal mert azok a puhaságuknál fogva nem tartanának semmit) mi varrunk. jellemzően elmondjuk a betegnek mit akarunk vele csinálni, elvégre alá kell írja a beleegyezést, a műtét után is elmondom neki mit csináltam vele. itthon a műtét az 1,29 HBCs, tehát 188340 forintba kerül, ebből a jobb titán lemez ára nem jön ki. nyugaton a műtét 20-30 ezer euró, tehát te keleten nagyon olcsón megúsztad. a második ellátásról: ha ez tényleg így történt akkor az a kórház egy szakmai nulla szintjén áll: először is ugye gyanakszunk egy akut hasra, ezt jellemzően nem pumpáljuk tele fájdalomcsillapítóval meg görcsoldóval amíg nincs eredmény mert elfedi a tüneteket és a védekező mechanizmusokat, rontva jelentősen a problémát. elsődlegesen ultrahanot kell készíteni, ez mindenképpen fontosabb mint a labor időrendben (vasat miért adtak érdekes), ha akut has akkor úgy is felvágom ha nincs laborja. megetették a végleges eredmény előtt, ez katasztrófa, és ha van egy lyuk a gyomrán akkor az a kaja ki is folyt a hasüregbe, na szóval: vagy kimaradtak részletek vagy ebbe a kórházba én nem mennék, legyen az bármilyen olcsó is. ha nem titok áruld már el hol jártál mert pár közel keleti országról nekem is vannak történeteim

mothe 2010.07.18. 11:45:53

@adamantium: nyilvánvaló, hogy nem tudod, hogy működnek a dolgok máshol. egyrészt egy csomó szolgáltató nem kap borravalót. másrészt, a pincérek borravalója adóköteles, törvény szerint be kell vallani. ez az orvosoknál is így van, csak ők hajlamosak úgy felülni a morális magaslatra, hogy pont ugyanúgy felejtik el bevallani az efféle jövedelmet, mint a lenézett pincérek, fodrászok, miegymások. persze azt azért hozzátenném, hogy a pincér egy kiadós vacsora és néhány ital után 10% borravalót kap (ez kevés esetben több személyenként mondjuk 1000 forintnál, és akkor elég jó helyen vacsoráztunk), míg az orvos soktízezres, időnként százezres mértékben számít hálapénzre. a másik lényeges különbség a pincérek és az orvosok között pedig az, hogy a pincérek elosztják a borravalót mindenki között, így kap a pultos is, a szakács is belőle. az orvosok viszont egymásra mutogatnak, hogy ő kapta, nem én, mert eszükbe se jut adni a nővérnek, a kollégának. hiszen jó emberek, alázatosak, és persze ők az értelmiség csúcsa is a határtalanul magas IQ-jukkal. :)

_tracky 2010.07.18. 11:49:26

@adamantium: de, a hálapénz is adóköteles jövedelem lenne, ha bevallanák. Hülyék lennéne bevallani a havi tíz- százezer tiszta egyéb jövedelmet (a taxisnak fix viteldíja van, azon felül szoktam pár száz forintot adni - max. 500 Ft-ot - borravalónak, ha normális, és nem Sopronon keresztül visz 2 km-rel odébb lévő helyszínre).

Sok orvosokról viszont a betegek között megy az infóáramlás, hogy mennyi az ára, mennyi a minimum, amit érdemes/illik adni, ha jó kezelést és ellátást akar... Ne legyünk naívak!

@aversio avagy pacalfagylalt: erre mondom azt, hogy a hálapénzhez szokott, és arra éhező orvosnak a világ sem lenne elég. Kereshetne itt milliókat, akkor is kaparna, ragaszkodna az adómentes pénzéhez. A tiltott gyümölcs mindig édesebb!

Az egészségügyet a nulláról kellene újraépíteni, a pénzéhes brigád mellőzésével. Azok menjenek külföldre, el is zavarnák őket ha zsebbe dolgoznának, akik viszont itthon maradnak normális pénzt adni. A feudális rendszert le kellene rombolni az egészségügyben.

A besavanyodott, mindenért a betegeket okoló pénzre csorgó nyálú orvosoknak megköszönni a közreműködést, és a kórház közelébe sem lenne szabad engedni őket.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.07.18. 11:51:28

@_tracky:
Még egy apróság a bankrablásról.
Hogy lehet az , hogy hazánkban az embereket ilyen helyzetbe hozták a bankok?? Hogyan engedhették meg a törvények, hogy mindenki kritikátlanul vehetett fel kölcsönöket lelkes média segítséggel, akik erősen felkorbácsolták a vágyakat, miközben nem tünt fel senkinek, hogy a törlesztő részletek meghaladták a legális bevételeket?? Gyakorlatilag az állam a törvényeivel asszisztált a fekete-szürke gazdaságnak.Kezdő orvosként nem kaptam 25ezer Ft kölcsönt, mert 15 Ft-tal nagyobb lett volna a törlesztőrészlet a fizum 30%-ánál.Lehet, hogy a törvényekkel van a baj vagy mindenki nyugtalanul szeretne aludni?A hálapénz csak kicsi elenyésző része ennek a hazai káosznak.

_tracky 2010.07.18. 11:52:12

@mothe: van egy étterem, ahol nagyon jó volt a kiszolgálás, adni akartunk a pincérnek több, mint 10%-nyi borravalót. Az Istennek se fogadta el, közölte, hogy ha megteszi kirúgják, mert bele van építve a számlába az ő jussa is. Ezen felül akartunk neki még adni, mert tényleg normális, átlagon felüli kiszolgálást kaptunk, de nem vette el. Biztos lúzer volt, nem?

_tracky 2010.07.18. 11:53:10

@aversio avagy pacalfagylalt: erre a kérdésedre nem tudok válaszolni.

mothe 2010.07.18. 11:56:12

@_tracky: egészen biztosan nem volt orvos. :)

adamantium 2010.07.18. 11:57:53

az ilyen "urban legend"-ek a több százezres hálapénzekről nem tudom hol születnek, talán a nőgyógyászaton? manapság nagyon kevés beteg ad valamit és az se százereket, ma már a 20-30 ezer is kirívónak számít. és míg egy jól menő vendéglőben egy pincér egy nap akár 100 embertől is kap pénzt (500 forintjával ugye 50000) addig szerintem 1000 ből egy orvos ha van aki napi 50 ezret hazavisz és azok már azon a szinten vannak, hogy saját nővérjük, műtősnőjük, asszisztensük van akiknek azért illik juttatni a pénzből, tehát nem egyedi ez. az meg, hogy a pincér adót fizet a borravaló után nevetséges, van pincér ismerősöm aki minimálbéren van bejelentve a borravalóból él és nem fizet érte adót garantálom

adamantium 2010.07.18. 11:59:55

@_tracky: bele van építve a számlába a borravaló, erre írtam, hogy én is fizetnék a gamma szegenként 60 ezer forintos borravalóból adót, de hát nem úgy van mint pincéréknél mert hát "én egész életemben fizettem a TB-t mit, hogy még ezen felül is adjak valamit SOHA"

mothe 2010.07.18. 12:02:58

@adamantium: szerintem, szerintem, szerintem.

szerintem meg nem.

érvelni nem tanítottak az egyetemen, mi, öreg?

mothe 2010.07.18. 12:05:56

@adamantium: a gamma szegeket te gyártottad? csak azért, mert a pincér beépített borravalóját szervizdíjnak hívják, és úgy számolják ki az egész számla végösszegéből, hogy a számlán nem volt TB-támogatás, amit a vendég éveken keresztül előre megfizetett.

nem tudom, látod-e a problémát az elmésnek jóindulattal sem nevezhető visszavágásodban?

adamantium 2010.07.18. 12:14:31

musáj lesz válaszoljak ennek a parasztnak: na figyelj, tegyük fel szegény ember vagyok, egyszer az életben jót akarok enni, havi 100 forintot félrerakok a bankba erre a célra, az 30 év alatt ugye 36000, kamatokkal legyen 50 ezer. elmegyek egy nagyon jó étterembe, kajálok 45 ezerre és adok 5000 borravalót, az 50 ezer. a homárt nem én gyártottam, a számlán nem volt TB támogatás mert az én 30 év alatt apránként összegyűjtött pénzem az, a vendéglőnek a számlában benne van a profit garantáltan (a kórházak ugye a műtétek nagy részét veszteségben csinálják mert a TB nem fizet eleget a beavatkozásért). és mégis semmi gond nincs a borravalóval. de, hogy értsed is a lényeget: havi 100 forint=TB járulék, bank=egészségügyi kassza, kamat=kamat, homár=gamma szeg, kiszolgálás=műtét, köret=ápolás az osztályon, szakács=nővérke. na érted már a komplikált párhuzamot

lehet más a handa-banda 2010.07.18. 12:19:02

A volt barátnőm is huszonéves korú szakasszisztens, nagyon értett hozzá és nagyon okos lány volt, szerintem sok dolgot jobban tudott az átlag orvosnál, nagyon kedves volt ráadásul, szerették a betegek és a klinika vezetése is. Szintén a főiskolán tanult, megszerezte a diplomáját és itt jön a poén: otthagyta az egészségügyet. Szerintem teljesen igaza volt, annak alapján amit hallottam tőle. Ilyen minőségnek nincs helye a magyar eü-ben, a fizetségről nem is beszélve. Nem tudom a posztíró miből élhet és hol? Ha nem fogad el hálapénzt, milyen alapon ad borravalót a pizzafutárnak? Mert ha nem számíthat egy-két (teljesen jogos) megjegyzésre. Ez a sztori vagy kitalált vagy földöntúli idealizmus íratta ami 21 éves korban már ritka később pedig még elvétve is alig fordul elő

TamásD 2010.07.18. 12:20:27

@mothe: Nyilván senki nem állítja, hogy egy pincér/kutas/fodrász, stb. havi milliós borravalót kap, de mondjuk fejenként párezer forint összejön naponta. És akkor hasonlítsuk össze, hogy ki milyen szintű, felelősségű, milyen végzettséget igénylő munkáért mennyit kap. És tudom, nagyképű vagyok, amiért lenézem a többi szakmát.

Az orvosok is elosztják a pénzt, a legtöbb műtétes helyen működik a kiskassza/kávépénz, akárhogy hívjuk. Nálunk szakorvosoktól felfelé minden műtét után 500 Ft-ot fizetünk be a közösbe, amit a műtői személyzet (műtősfiú, műtősnők, aneszt. asszisztensek) szétosztanak egymás közt. Az 500 forintos műtétnek pedig azt nevezzük, amikor mi nem kapunk semmit a betegtől, és ennyibe került, hogy operálhattunk:)

Én sosem állítom, hogy sebészként úgy akarok keresni, mint mondjuk egy amerikai/svájci/stb. sebész, mivel elfogadom, hogy az ország körülményei mások. Azt viszont elvárnám, hogy Magyarország fizetési hierarchiájában alapból ne a gátőr/irodai alkalmazott közalkalmazotti szinten álljak, hanem a sokéves tanulásnak, állandó továbbképzésnek, felelősségnek, fizikai és szellemi megterhelésnek megfelelő szinten fizessenek meg. Mondjuk kapjak annyit, mint a repülőpilóták, akik szintén sok tanulás után, nagy felelősséggel dolgoznak. Csak éppen havi 1.5-2 millióért.

epres négercsók 2010.07.18. 12:23:08

"(Miért is hálásak? A munkámat végzem.)" A kérdést saját magad válaszolod meg pár sorral feljebb:

"Az ápolók közül viszont kb. 95% az, aki kihasználja, hogy ugrok a csengőre, hogy képes vagyok elvégezni az ő munkáját is, de a fizetését elfelejti átutalni nekem."

Vagyis: azért hálásak, mert a többi viszont NEM végzi a munkáját, tehát a kedves betegnek nem feltétlenül evidens, hogy minden ápoló a munkáját végzi. Azért hálás, mert te vagy a kivétel.

epres négercsók 2010.07.18. 12:26:57

@Káin: Én egy kicsit azért félek attól - és most vonatkoztassunk el a konkrét posztolótól - hogy a fiatal, lelkes ápolók néhány év után belefáradnak ebbe az egészbe, és vagy nem ugranak éjszaka a csengőre, vagy elteszik a felajánlott zsebpénzt. Ki tudja, lehet azok a morcos ápolók is így kezdték valamikor.
De őszintén drukkolok annak, hogy ne történjen ez a szerzővel, mert akkor kiállhat egy pódiumra, hogy nesztek, én vagyok a példakép, így is lehet.

Mária néni 2010.07.18. 12:35:40

@Motorpenis: csatlakozom. Nem kell feszültséget kelteni, ahol nincs. Az egyetem és a főiskola nem véletlenül más, ugyanis más a tananyag és más végzettséget ad.

Mária néni 2010.07.18. 12:41:03

Nagyon szimpatikus a 21 éves ápoló hallgató cikke. Jó, hogy van ilyen fiatal. Sok sikert kívánok neki a hivatásához!

mothe 2010.07.18. 12:43:15

@adamantium: értem hát. :) óriási faszság az alapja, de képes vagyok megérteni, hogy egy hozzád hasonlóan korlátolt gondolkodású személy így gondolja. csak sajnálom. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 12:51:33

@mothe:

Az orvosi hálapénz

* A hálapénz az a juttatás, amit a beteg vagy hozzátartozója az ellátást követően, utólag, kérés nélkül az orvosnak ad.

* A hála kifejezése csak kényszer nélküli, szabad elhatározáson alapulhat.

* Az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független egyéb juttatásoktól.

* Az orvosok egymás közt nem adhatnak és egészségügyi dolgozótól nem fogadhatnak el hálapénzt.

* A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre felajánlott, vagy ráutaló magatartással kikényszerített anyagi juttatást, amely törvénysértő, korrupciónak vagy zsarolásnak minősül.1

* A hálapénz elfogadása etikailag aggályos, mert kötődhet pozícióhoz, szakterülethez, eszközökhöz és számos egyéb tényezőhöz, feszültséget tarthat fenn az orvosok között és az orvos függetlenségét is veszélyezteti.

* A Magyar Orvosi Kamarának erkölcsi kötelessége, hogy a hálapénz megszüntetése érdekében mindent megtegyen az orvosok fizetésének méltányos rendezéséért.

1. Btk. 251. §, 11/1972. (VI. 30.) EüM. rendelet

szabidoki 2010.07.18. 12:53:16

Hát, a posztolónak kitartás, meg hajrá, de tényleg jobban jár, ha diplomaosztó előtt rágyúr az angolra/németre. A vízválasztó hálapénzileg az lesz, mikor megházasodik, és jön a gyerek. Remélem megmarad mosolygósnak és kedvesnek, mert a jelen környezetben ez nem könnyű.
@_tracky: namostakkor bankrablás, vagy adócsalás? Nem ugyanaz a kettő. Tényleg, áruljátok már el, miért van az, hogy a pincérnek meg a fodrásznak szinte mindenki ad borravalót, és ez teljesen természetes, senki nem hőbörög, hogy mekkora bunkó volt múltkor a taxis, elfogadott 500 Ft-ot, de ha az orvosi hálapénz kerül terítékre, azonnal elindul a hörgés? Nyilván nem az előre elkért tarifákra gondolok, hanem amit utólag adnak.
@BKKLaci: lehet, hogy szépen csillog, de rozsdamentes acél az a kapocs...
Áruld el nekem, mi van az "általános antiszeptikus" infúzióban? Illetve mi van az antivirális cuccban, és miért adják, mikor a sebfertőzés (ha van) bakteriális? Ha akut hasra van gyanú, akkor irány a műtő, ha nem olyan vészes a szitu, akkor nyilván lehet a gyógyszerekkel variálni, de megetetni akkor is nagy ostobaság, ha csak sima menstruációs görcse volt a hölgynek, mert jó eséllyel kihányja az ételt.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 12:55:00

@adamantium:

Ezt a veszteséget ki kompenzálja?

mothe 2010.07.18. 12:55:23

@TamásD: annyiból nincs igazad, hogy a legtöbb helyen egy darab fizetőpincér van, az össze borravalót ő gyűjti be és ez oszlik meg sokfelé. ahhoz nagyon jól kell menni a boltnak, hogy így fejenként 3 ezer forintál többet vigyenek haza, és tekintve, hogy a pincéreket legfeljebb minimálbérre jelentik be, így akár havi 60-70 ezerrel is kiegészíthetik a 70 ezer forintos fizetésüket. ezt irigyled?

a magyarországi fizetési hierarchiában pedig ott vagy, ahol vagy, arról nem a beteg tehet, hiszen te sem fogod helyettem kiharcolni a főnökömnél, hogy fizessen nekem többet. mindenki panaszkodhat, hogy elégedetlen a fizetésével, és mindenkinek ugyanazt mondják: legyél vállalkozó, a te esetedben indíts magánpraxist, csináld jó pénzért. vagy legyél te a legjobb, és sok hálapénzt fogsz kapni.

a hatéves egyetem nem annyira sokéves tanulás, hogy erre egész életetekben hivatkozhassatok, mert mindenki más is kiesik, aki nem képzi magát folyamatosan. nekem minden évben új szoftververziót kell tanulnom, és a szakmámban 2-3 évente fedeznek fel új metódusokat, amik törlik az előző években megszokott gyakorlatot. mégse sírok, jobb akarok lenni.

ha pedig annyit akarsz keresni, mint egy repülőpilóta (vigyázz, ugrik a hálapénz), akkor menj repülőpilótának. vagy lázadj fel, kérj fizetésemelést, oldd meg a saját anyagi problémáidat! az enyémet se oldja meg helyettem senki.

egyébként pedig csak a nagyon ostoba emberek nézik le a többieket, főleg szakma alapján.

BKKLaci 2010.07.18. 12:57:22

@adamantium: Aha! Köszönöm a válaszodat és a sommás ítéleteket. Számomra ezek pontosan arra a hozzáállásra mutatnak példát, amit nem szeretek. (Elnézést!) Egy kcsit szétszedem a választ.
az egy ágyas kórterem különdíja nálunk is 10 ezer, a magánbeteg automatikusan, az állami biztosított kérésre megkapja a röntgen, CT, MR felvételeit CD-n. nálunk sajna ennyi idő alatt nem kerülsz műtőbe mert mi nem egy esetet hanem 20-30-at operálunk egy nap így a műtő állandóan megy.
Nem tudom hol dolgozol, de én az ország egyik legdrágább magánklinikájáról írtam. Azt számold ki inkább, hogy mennyibe kerülne ez otthon egy jónevű magánklinikán. És akkor hasonlítsd össze a z árakat. A másik kulcsszó a napi 20-30 műtét. Persze. Ilyen körülmények között nem lehet gyornak lenni. De nem tűnt-e fel, hogy az egy órából lett három és csak azért, mert nem tudtak átjutni a telefontrollon Pesten a XVIII-kerületben. 8500 km-ről.

alapból nem adunk a betegnek antibiotikumot, főleg nem antivirális készítményeket mert csak tönkre vágnánk vele a máját és gyönyörű rezisztens fajokat tenyésztenénk ki.
Hát nem a szakmám a trópusi orvoslás, de itt, ha monszun időszakban feldobsz egy kenyeret, már penészesen esik le. A trópusi környezetben kialakított és remekül működő rutinról, talán inkább elgondolkodni kellene, miért ilyen és miért különbözik annyira az otthonitól.
erre a típusú törésre nálunk titán szögstabil lemezt rakunk, abból a csavarok nem szoktak elvándorolni. jellemzően nem kapcsozunk (főleg nem ezüst kapcsokkal mert azok a puhaságuknál fogva nem tartanának semmit) mi varrunk.
Boszi! Nem elmászkált, hanem az a bajom vele, hogy a mindennapi harcművészeti gyakorlataimnál zavar. Ezért inkább kicsavarjuk. Kapocs, vagy varrás. Szivesen átküldöm neked a felvételeket és akkor, nem csak a bevált rutinod magasságából tudsz ítéletet mondani, egy szándákosan könnyedre fogott történeten.
jellemzően elmondjuk a betegnek mit akarunk vele csinálni, elvégre alá kell írja a beleegyezést, a műtét után is elmondom neki mit csináltam vele.
Ez teljesen rendben van és így helyes. És köszönöm, hogy így teszed, mert ahogy hallom ez nem mindenhol így szokás kishazánkban.

itthon a műtét az 1,29 HBCs, tehát 188340 forintba kerül, ebből a jobb titán lemez ára nem jön ki. nyugaton a műtét 20-30 ezer euró, tehát te keleten nagyon olcsón megúsztad.
Mondtam, hogy magánklinika. Küldhetem a szobáról készült felvételeket? Az árról annyit, hogy éppen itt van a bökkenő. EZ ITT Phuket-en, az itteni legdrágább magánklinikán került ennyibe. Ha nem vagyok türelmetlen és továbbautózom, akkor csak 500 Bath-ba. Kellett nemem magánklinika. És bruttó. Azaz, se hálapénz, se egyebek. És ebben (számlában szépen leírva, tételesen) az operatőr munkadíja (40.000 Bath) és az aneszteziológus munkadíja (11.000 Bath) is benne van.

a második ellátásról: ha ez tényleg így történt akkor az a kórház egy szakmai nulla szintjén áll: először is ugye gyanakszunk egy akut hasra, ezt jellemzően nem pumpáljuk tele fájdalomcsillapítóval meg görcsoldóval amíg nincs eredmény mert elfedi a tüneteket és a védekező mechanizmusokat, rontva jelentősen a problémát. elsődlegesen ultrahanot kell készíteni, ez mindenképpen fontosabb mint a labor időrendben (vasat miért adtak érdekes), ha akut has akkor úgy is felvágom ha nincs laborja.
Ez egy kicsit érdekes… De a rutinok közötti különbségbe nem megyek bele, nem az én dolgom. De természetesen minden vizsgálat megvolt, amit hiányolsz, mert (a sürgősségin!) hosszasan elbíbelődtek vele. Előtte pedig a rohamkocsiban. Majd jött a „szuri”. Előzetesen én gyanakodtam, még otthon „akár hasi kataszrófára is”. Bocsi, ha homályosan fogalmaztam! Ebből annyit érdemes megjegyezni, hogy 5 perc alatt jöttek, és mivel a telefonban leírtak alapján komolyabb dolog is lehetett, nem betegszállítóval.
megetették a végleges eredmény előtt, ez katasztrófa, és ha van egy lyuk a gyomrán akkor az a kaja ki is folyt a hasüregbe, na szóval: vagy kimaradtak részletek vagy ebbe a kórházba én nem mennék, legyen az bármilyen olcsó is.
Bocsi! Megint az időrend. Akkor már minden tiszta volt. Ebből meg arra érdemes emlékezni, hogy milyen a korházi koszt.

ha nem titok áruld már el hol jártál mert pár közel keleti országról nekem is vannak történeteim
Egyáltalán nem titok,ahogy már @iris-nek is válaszoltam. Thaiföld, Phuket. Nem éppen közel-kelet.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 12:57:26

@lehet más a handa-banda:

Van azért - nem is kevés orvos és ápoló - aki nem fogad el hálapénzt. Ez az ő saját döntése.

Aztán meg ellát rendesen akkor is ha már nem tudsz adni hálapénzt.

Kicsit komplikáltabb az egész...

mothe 2010.07.18. 12:57:49

@Dr.laikus PhD: köszi. kérlek, ne kezdd el bemásolni a fél internetet, hanem mondd, amit akarsz. a google nekem is a barátom.

_Molly 2010.07.18. 13:03:24

@mothe:

Na, mostmár minden meg fog itt változni.... A kormány - állítólag - eltökélt az egészségügyi reformokban:

"A nemzeti ügyek kormánya folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken - így az adórendszer, az EGÉSZSÉGÜGY, és a közösségi közlekedés területén is.

A kormány elkötelezett aziránt, hogy Magyarország minél előbb Közép-Európa legversenyképesebb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb országa legyen."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/17/megszakadtak_a_targyalasok_az_imf-fel_es_az_eu-val/

BKKLaci 2010.07.18. 13:07:18

@szabidoki: lehet, hogy szépen csillog, de rozsdamentes acél az a kapocs...

Hát lehet. Itt van előttem egy az asztalomon.

Áruld el nekem, mi van az "általános antiszeptikus" infúzióban? Illetve mi van az antivirális cuccban, és miért adják, mikor a sebfertőzés (ha van) bakteriális?

Őszintén szólva, nem tudom. De összeszedem a listát.

Ha akut hasra van gyanú, akkor irány a műtő, ha nem olyan vészes a szitu, akkor nyilván lehet a gyógyszerekkel variálni, de megetetni akkor is nagy ostobaság, ha csak sima menstruációs görcse volt a hölgynek, mert jó eséllyel kihányja az ételt.

Bocsi, az időrend… @adamantiumnak most írtam le… Elnézést érte. De a lényeg, amire ezzel fel akartam hívni a figyelmet, inkább az ellátás „emberi” oldala volt.

mothe 2010.07.18. 13:07:23

@_Molly: helyes! elveszik végre az ostoba orvosok engedélyét?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 13:07:28

@mothe:

Nem csak Neked szól, de belefáradtam.

Nincs a világon se jó se rossz poszt, ahol ne kérdőjeleznék meg annak igazságát.

Egyszerűen nem maradt más eszközöm.

Valóban igyekeztem mindennek utána nézni, megérteni, ez az ámokfutás számomra ijesztő már.

mothe 2010.07.18. 13:08:46

@BKKLaci: ne vitatkozz, ezek mindenkinél mindent jobban tudnak, és az egyetlen céljuk, hogy bebizonyíthassák, hogy mindig a beteg a hülye.

ezen a blogon orvosok előtt neked soha, semmiben nem lesz igazad. akkor se, ha papírod van róla, mert azt bárki írhatta. ennyi.

mothe 2010.07.18. 13:10:15

@Dr.laikus PhD: megértelek. :)

az van, amit mondtam. mindegy, ki mit ír, a lényeg, hogy adamantiumnak, bakelának, szabidokinak, meg a többi nagyokosnak MINDIG igaza van.

akkor is, amikor nincs.

át kéne nevezni a blogot Állatfarmra.

_Molly 2010.07.18. 13:13:18

@NemesekErnyo: "a változtatásnak a szolgáltatást igénybe vevőket is érintenie kell. Lehet, hogy más címszóval, más néven, számlásan, vagy járulék emelés formájában."

Nekem pl. tetszene egy olyan megoldás, ha pl. minden kórháznak lenne egy alapítványa, és oda utalhatnék plusz pénzt, ha meg voltam elégedve.

A megjegyzés rovatba beírhatom azt is, hogy konkrétan ki(k)nek vagyok nagyon hálás, így a munkáltató - jutalom formájában - az összeg egy részét visszaforgathatná az érintetteknek.

A többiből pedig vehetne akár ágyneműt is, vagy pszichológust, coach-ot, tudomisén.

Én meg leírhatnám az adómból az adományt, hiszen egyszer már adóztam belőle. Így minden legális lenne.

trimalchio 2010.07.18. 13:15:53

@adamantium: "hidd el az ambuláns ellátásban a betegek 1%-a ha ad valamit míg egy pincérnek jellemzően a vendégek 90%-a odaadja az össze egy tizedét "

Ez igaz, de vendéglőbe akkor megyek, amikor akarok és pénzem van rá. Ráadásul, ha nem megyek vendéglőbe semmilyen hátrányt nem szenvedek. Orvosohoz azonban nem feltétlenül jó kedvemben megyek.

_Molly 2010.07.18. 13:16:10

@NemesekErnyo: "Én végeztem egy egyéni statisztikát, az ismertekkel ellentétben. Megkérdeztem egy rakás embert személyesen, ismerősöket, hogy mennyit adnak, műtét, beavatkozás, kórházból hazatávozás stb. során. Meg fogsz lepődni, majdnem mindenki azt mondta, hogy lófaszt, semmit, ezeknek?"

Terhes nőket, kisgyerekes anyákat-apákat is kérdeztél? Tumoros betegeket is? :-o

BKKLaci 2010.07.18. 13:17:03

@mothe: Mielőtt kimenekültem ide, pár évig rendesen elvoltam otthon azzal, hogy megpróbáljak tenni valamit. De, miután nem ment, kerestem egy helyet, ahol megy. De, kérlek, ne általánosíts. Tudok egy pár jó ellenpéldát is. Sajnos, elég keveset.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 13:18:38

@mothe:

Eddig ha írtam és vitáztam, nekem is mindig a sorrenddel az önkényesen kiragadott részekkel, a távdiagnózissal van és volt bajom.

De mindegy is orvossal is lehet vitázni, megkérdőjelezni, kiragadni lángot okádni.

Pedig itt tényekről van szó, műtétről, csillapításról, emberi hozzáállásról csak @BKKLaci írt, egyelőre még ölég keveset...

_Molly 2010.07.18. 13:23:20

@adamantium: "ahogy teszed a pincérrel, a taxissal, a borbéllyal, a benzinkutassal és úgy eleve a magyar társadalom minden szereplőjével aki neked valamilyen munkát végzett, mégis csak az egészségügyben jelent ez gondot az emberek szemében,"

---
Hány olyan - fejlett - országot ismersz még, ahol UGYANÚGY adják a borravalót az orvosnak, ápolónak, műtősnek, mint a taxisbak, a borbélynak, a benzinkutasnak?

Ráadásul az arányok sem ugyanazok. A borravaló néhány száz forint - a hálapénz néhány (tíz)ezer...

mothe 2010.07.18. 13:28:47

@trimalchio: „vendéglőbe akkor megyek, amikor akarok és pénzem van rá. Ráadásul, ha nem megyek vendéglőbe semmilyen hátrányt nem szenvedek. Orvosohoz azonban nem feltétlenül jó kedvemben megyek.”

...viszont akkor is fizetek érte, amikor nem vagyok beteg.

mothe 2010.07.18. 13:30:22

@BKKLaci: a blogra mindennap referáló orvosokra általánosítottam, nem minden itthoni orvosra. én is ismerek jókat. írtam is jó példát ide már.

mothe 2010.07.18. 13:34:20

@_Molly: itt a nagy félreértés, szerintem.

azt mondja, de a pincér sokkal több borravalót kap, mint az orvos hálapénzt. rossz oldalról nézi. én adok háromszáz forintot a fizetésemből a pincérnek. ha az orvosnak adnék háromszáz forintot (pont ugyanannyit dolgoztam érte), megsértődne. ha háromezret adok, tehát tízszer többet, nem boldog. ha harmincezret (százszor többet), akkor már közelítünk az elvárt mennyiség felé. az viszont nem érdekli, hogy nekem nincs felesleges harmincezrem, hogy hálálkodjak, mert amikor beteg vagyok és műtenek, nem kapok annyi fizetést, mint amikor dolgozom, és életem nekem is van.

ez az, amit leszarnak azok, akik ostoba hasonlatokat hoznak a pincérek borravalójával.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 13:36:07

1. A thaiföldi ellátáshoz.

Annak jár a leírt magánkórház, aki kifizetni a díjat, és nem ugyanebből a díjból látnak el még 4 embert.

2. @_Molly:

Minden, ismétlem minden kórháznak (és számos kórházi osztálynak külön is) van alapítványa, bármelyiket évtizedek óta támogathatnád, ha tényleg komolyan beszélnél.

3. Az állami alkalmazott orvosfizetések Magyarországon egyértelműek: annyit kellene keresnie egy orvosnak, mint egy bírónak. Az előre (mondjuk egy műtétért) elkért tarifa meg egyszerű köztörvényes bűncselekmény.

lehet más a handa-banda 2010.07.18. 13:38:20

@Dr.laikus PhD: "Van azért - nem is kevés orvos és ápoló - aki nem fogad el hálapénzt. Ez az ő saját döntése."

A hálapénzre alapozott kisfizetésű hazai rendszer legnagyobb aljassága, hogy az erkölcsi normák alá rendeli az alapvető megélhetést, mert itt ténylegesen erről van szó. Tehát egy példával megvilágítva: kirak a sivatag közepén, odatesz melléd egy leplombált palackban vizet, és azt mondja: kinyithatod ugyan a vizet, de akkor csak esendő ember vagy, nem érdemled meg az erkölcsi elismerést. Akkor lehet választani: vagy szomjazol vagy aljasnak látod magad

Emiatt utálom annyira a hozzád hasonló, kommunista időkből ittfelejtett vándor moralistákat

_Molly 2010.07.18. 13:40:55

@mothe: "a másik lényeges különbség a pincérek és az orvosok között pedig az, hogy a pincérek elosztják a borravalót mindenki között, így kap a pultos is, a szakács is belőle"

Jah. Tegye fel a kezét, aki az operációért kapott hálapénzből az aneszteziológusnak is juttatott.
Meg a laborosoknak is.
Meg a saját asszisztenseinek is.

Tényleg kíváncsi vagyok!

_tracky 2010.07.18. 13:46:04

@szabidoki:

Én szoktam adni hálapénzt, de csak akkor, ha elégedett vagyok az orvos munkájával, ha emberszámba vett, ha nem alázgatott stb. De nem minden orvos, nővér kap UTÓLAG. (Igazából nekem nem azzal van a bajom, hogy létezik a hálapénz, mert ahogy benne van a nevében a beteg a háláját fejezi ki ezzel.)
Nekem azzal van bajom, mikor ELŐRE nyújtja az orvos a markát, még semmit sem csinált, de már akarja a jussát (?), és akár ettől is függhet a beteg kórházban töltött napjainak, vizsgálatainak minősége, hiszen a kórház falai között ő az úr.

Taxisnak is adok borravalót, pincérnek is, postásnak is. De csak akkor, ha úgy ítélem meg, hogy elégedett vagyok vele.

BKKLaci 2010.07.18. 13:48:22

@mothe: Igazad van, úgy látom. :-)Valahogy nem kapok válaszokat a válaszaimra. :-) Pedíg úgy érzem, volt valami megszívlelendő a kis tanmeséimben. Emberségről, hozzáállásról, hivatástudatról és hasonló megfoghatatlan dolgokról.

Van itt errefelé egy ősi bennszülött szokás. Pár ezer éve megvan és még mindíg müködik, persze nem a nagyvárosokban. A "háziorvos" egy kicsit csaádtag is. Sétálgat a körzetében, lehet vele beszélgetni, meghívni családi vacsorára, még sörözni is. És persze ezért a család rendszeresen fizet neki. Addíg, amíg valaki meg nem betegszik a családban. Akkor viszont "dolgoznia" kell. De a betegség idejére nincs juttatás. (Mondjuk nem hevegy késszúrás asatére gondolok...)Működik a prevenció is, mert alapérdeke, hogy fizetőképes maradjon a család. És ezt csak egya jó orvos képes megtenni. Ezt a vendéglői példádra írtam.

És még valamit. Akkor adok borravalót, ha előtte kaptam valamit, ami több, mint a szokásos szolgáltatás. Hálapénzt meg azért, hogy legyen esélyem túlélni. előtre, biztosítékok nélkül. Olyan valakinek, akinek az élete e kezemben van, és ezt alaposan ki is használja. Számomra az ilyen ember csak főemlős. És nem érdekel a magyarázat, ha ad egyáltalán. Egyszerűen emberileg nem tudom elfogadni.

BKKLaci 2010.07.18. 13:50:04

@mothe: Bocsi!

Akinek a kezében van az életem...

mothe 2010.07.18. 13:50:24

@lehet más a handa-banda: még mindig nem kötelező orvosnak menni.

ha minden egyes állatkerti ápoló sírna, mert kevés a fizetés, akkor nem volnának állatkerti ápolók. azért vannak, mert ők így is szeretik a munkájukat, és boldogok, ha vakargathatják az elefántot.

hozzá kell tennem: az igen alacsony fizetés ellenére is nagyon nehéz egy ilyen állást megcsípni.

ha tényleg annyira szar orvosnak lenni, mint amennyit itt az orvosok sírnak, akkor nem volna orvos. főleg nem volnának orvos-dinasztiák.

érdemes újranézni a Szomszédokat. isten-státuszban csak az orvosok vannak. az orvos szülők tele vannak pénzzel, nyugati autójuk és amerikai telefonjuk van. a mentőorvosnak valóban nincs sok pénze, de van családja, és neki is kijár a doktor urazás, még a közvetlen szomszédtól is.

egyértelműen látszik, hogy honnan indult a konfliktus és hogyan vezetett ide. az orvosok nem haladtak a többiekkel. ezért ekkora a szakadék. az emberek ma már nem gondolják, hogy az orvos felsőbbrendű, és kikérik maguknak, ha nem veszik őket partnerszámba. ez okozza a konfliktust. nem a pénz vélt vagy valós hiánya. a presztizs.

mothe 2010.07.18. 13:52:10

@BKKLaci: maximálisan egyetértek. :)

BKKLaci 2010.07.18. 13:53:14

@radiologus.hu: Igazad van. Tökéletesen. Ami otthon van, a betegségügy területén, kétségbe ejtő és tragikus. És ahogy innen a világ végéről látom, még rosszabb lesz.

_tracky 2010.07.18. 13:53:48

@_tracky: Nyilván nem azt várom, ha beteg vagyok, hogy az orvos ugráljon körbe, olvasson esti mesét, vagy lejtsen sztiptíz táncot, hanem azt, hogy vegyen emberszámba, ne nézzen le, tekintsen hülyének, és beszéljen érthetően, hogy megértsem. A vizsgálatoknál legyen tapintatos, mintha magának csinálná, és legyen figyelemmel arra, hogy embert kezel, vizsgál, nem pedig egy próbababát. Az előbbinek vannak érzései, szégyenérzete, ennek megfelelően járjon el - tehát pl. ne 10 beteg meg 30 hozzátartozó előtt kelljen vetkőzni meg ilyenek.

BKKLaci 2010.07.18. 13:57:58

@radiologus.hu: De még annyit, hogy ehhez azért tartozik a "külön" biztosításom is, évi 2.800 Bathért. Írtam róla, hogy jó részét az fizette az egésznek. És azért nem az egészet, mert elkapkodtam a dolgot. Nem vártam mentőt vagy rendőrt, hanem bementem magam. Ilyenkor a baleset ténye a biztosítónak "papíron" nem bizonyítható. Ez egy kis pénzembe került.

_Molly 2010.07.18. 13:59:11

@szabidoki: "Tényleg, áruljátok már el, miért van az, hogy a pincérnek meg a fodrásznak szinte mindenki ad borravalót, és ez teljesen természetes, senki nem hőbörög, hogy mekkora bunkó volt múltkor a taxis, elfogadott 500 Ft-ot, de ha az orvosi hálapénz kerül terítékre, azonnal elindul a hörgés?"

---
Elárulom. (Ha már ilyen szépen kérted.)
Mert
1.) A nagyságrendek mások. Akkor is, ha mindig akad itt valaki, aki azonnal replikázik, hogy ő alig kap valamit. Ugyanakkor tudjuk, hogy egy komoly betegség a családot teljesen lenullázza. Így vagy úgy, de a szeretett hozzátartozó gyógyítására szánt (hála)pénz a gyógyításban résztvevő orvosok-ápolók zsebében landol. Lehet, h. egyenként mindenki kevesli, amit kap, de ha sok embernek kell adni, az kész anyagi csőd a családnak.

2.) A taxist és pincért akkor veszed igénybe, ha erre vágysz, és ha telik rá. Az orvost akkor, ha bajban vagy. Ez igenis nagy különbség.

trimalchio 2010.07.18. 14:08:50

Szerintem a hálapénz nem megvesztegetés és nem korrupció. Ezek teljesen más fogalmak.
A hálapénz valóban nem jó. Sőt!
Ugyanakkor vannak (talán nem kevesen), akiknek érdeke a hálapénz fenntartása. Érdekeltek azok a betegek, akik tudnak hálapénzt adni. Ahogyan Dr.laikus PhD által küldött egyik tanulmányban is olvashattuk, nekem olcsóbb hálapénzt adnom alkalmanként, mint egy biztosítási rendszerben a sokféle ellátásra kiterjedő biztosítást fizetni.
Nyilvánvalóan érdekeltek orvosok is. Tavaly, felmérések szerint, 72 milliárd Ft hálapénzt adtunk az eü-ben (nem csak orvosoknak). Én hiszek az ide kommentelő orvosoknak, akik azt mondják a legtöbb orvos nem vagy alig kap hálapénzt. A 72 milliárd, azonban csak ment valahová. Ezek szerint valahány (fogalmam sincs hány) orvos nagyon sok pénzt keres a hálapénzekkel. Nekik sem érdeke egy átlátható, tiszta biztosítási rendszer.
Mint látjuk nincs is biztosítási rendszer és ahogyan elnézem belátható időn belül nem is lesz. És ezt mindnyájan megszívjuk még jó sokáig.

Ui: Baromira felháborodunk a hálapénzen, hogy az milyen gazemberség. Ugyanakkor a mesterembertől nem kérünk számlát, mert úgy olcsóbb. Egyik oldalon korrupciót kiáltunk, másik oldalon megkérdezzük a rendőrt "nem lehetne-e okosban elintézni". A példák sora sajnos végtelen. Egész működésünk a kisebb-nagyobb stiklikre épül, miért pont az eü maradna ki?

_Molly 2010.07.18. 14:10:35

@radiologus.hu: "Minden, ismétlem minden kórháznak (és számos kórházi osztálynak külön is) van alapítványa, bármelyiket évtizedek óta támogathatnád, ha tényleg komolyan beszélnél. "

Nem tudtam.:(
De miért nem tudok én erről? Miért nem nyomják a kezembe a tájékoztatót erről, amikor befekszem a kórházba? Miért nem javasolják, hogy inkább oda hálálkodjak, ha lehetne...

Miért nem javasolják, hogy ha elégedett voltam, akkor az 1%-ot majd nekik utaljam?

Miért nem? :-o

_Molly 2010.07.18. 14:13:08

@radiologus.hu: "bármelyiket évtizedek óta támogathatnád, ha tényleg komolyan beszélnél"

Komolyan beszélek. De akkor vagy-vagy.
VAGY hálapénz, VAGY alapítványi befizetés.

Szerinted melyik legyen?

_Molly 2010.07.18. 14:19:22

@lehet más a handa-banda: "egy példával megvilágítva: kirak a sivatag közepén, odatesz melléd egy leplombált palackban vizet, és azt mondja: kinyithatod ugyan a vizet, de akkor csak esendő ember vagy, nem érdemled meg az erkölcsi elismerést. "

---
A kisnyugdíjast, a tartósan táppénzes állományban lévőt, a minimálbéren élőt és a munkanélkülit is nap mint nap kiteszik ennek a próbának, amikor a szerencsétlenek bemennek pl. a közértbe.

Ki van téve eléjük a bélszín, a milka csoki meg az import narancs, de nekik el kell fordítaniuk a fejüket. Ha te tudnád, hogy AZ milyen fájdalmas tud lenni!

mothe 2010.07.18. 14:23:33

@trimalchio: annak mindig ára van, ha valamiről nem kérsz számlát. ha a mesterembertől nem kérek számlát, mert úgy olcsóbb, akkor nem reklamálhatok, ha valamit elcseszett. akinek egy kicsi agya van, belátja, hogy nem számlát kérni kockázatos. persze, nem 1-2000 forintos tételekről beszélünk, de mondjuk a 25000 forintos kazánszerelésről szeretnék számlát, mert különben két hét múlva nem hívhatom fel xy-t, hogy szarul csinálta meg, jöjjön ki és ingyen hozza helyre.

ez megint olyan példa, ami összehasonlítható mértékek nélkül értéktelen.

mothe 2010.07.18. 14:24:57

@_Molly: VAGY hálapénz, számla ellenében, VAGY alapítványi befizetés, számla ellenében, VAGY semmi, mert ezt is választhatom, és ettől még pont ugyanaz a szolgáltatás jár.

a többi ti. EXTRA.

Twisk 2010.07.18. 14:30:26

A közelmúltban zajlott a balatoni Kék-szalag vitorlásverseny. A rajthoz állók listáján nem kevés ember neve előtt találtam "dr" megjegyzést. Vajon mit takarhat?
Köztudott dolog, h. a vitorlázás kifejezetten az olcsó sportok közé tartozik. Vagy nem annyira?:)
Hja!
Tudom már! 30 éven át spóroltak rá. Asszem.:)

bakela 2010.07.18. 14:35:26

@mothe:
@GRAgumifa:
Háááát, sz@r ügy, amikor a grafikából, má' csak a FIKA maradt!

adamantium 2010.07.18. 14:41:11

@BKKLaci: megnéztem magánklinikán (egy példa, lehet másutt több vagy kevesebb) 1,29*240 ezer=310 ezer + implantátum ára (philos lemez csavarokkal durván 200 ezer) + napi 10 ezer az egy ágyas szoba (mondjuk 5 nap bentfekvés)= 560 ezer. a kapcsozásról nem azt mondtam, hogy rossz csak azt, hogy mi jellemzően nem alkalmazzuk (vagy csak ritkán). a második sztorival kapcsolatban mondtam, hogy valószínűleg egy két részlet hiányozhat. egyébként pukhet nagyon jól áll mert sok a külföldi, én is láttam onnan hazaérkezett magyar turistát gyönyörű műanyag gipszben (itthon ugye ezt nem állja a biztosító), de azért hidd el ez csak a turista központokra és a nagyvárosokra igaz. ha láttad nemrégiben volt a tévében egy dokumentumfilm egy ottani plasztikai sebészről aki helyi érzéstelenítésben, mezítláb, gyakorlatilag egy raktárhelyiségben komoly műtéteket végez, és ő az országban a legjobbak egyike

adamantium 2010.07.18. 14:44:15

@trimalchio: te lehet, de ha megnézed, hogy magyarországon a nyugatinak akár ötszöröse is az adott populációra eső orvos-beteg találkozások száma, akkor gyanús lehet, hogy ezek 80%-a fölösleges, tehát sokan jószántukból, poénból, beszélgetni járnak orvoshoz

szabidoki 2010.07.18. 14:45:01

@BKKLaci: csak azért kérdezem, mert az antiszeptikus anyagok súlyosan mérgezőek (különben nem tudnák megölni a gonosz bacikat), és nem szokás őket infúzióban adni.
Amúgy meg kissé sántít az az összehasonlítás, ami egy gazdag ország legdrágább magánklinikáját veti össze egy szegény ország ezer sebből vérző közegészségügyével - akár a tényleges szakmai ellátás, akár a hozzáállás területén.
@_tracky: az, hogy te mit szoktál csinálni, nem válasz a kérdésemre.
@_Molly: egyrészt én a nem kötelezően, előre elvárt pénzre gondoltam, hanem az utólag adottra, másrészt tény, hogy más nagyságrend az orvosi hálapénz (bár nem láttam kimutatást, hogy a pincérek hány milliárdot visznek haza összesen), de talán más nagyságrendű maga a szolgáltatás is, amiért hálás vagy (ha vagy). Azt nem igen látom, hogy miért kell őrjöngeni a hálapénzen, ha annyi a különbség, hogy orvoshoz szükség esetén megy az ember (hangsúlyozva a "hála" utólagos voltát).

mothe 2010.07.18. 14:46:22

@bakela: bár érteném, galambom, hogy miről beszélsz. :)

NemesekErnyo 2010.07.18. 14:48:30

@_Molly: Amíg internetes portálon indítanak új fórumot, hogy "holnap szemölcsöt vesznek le rólam, mennyit adjak? Vagy mennyit fizettél a szülésért, hatvanezret? Jó, akkor én hetvenet adok", egyértelműen kiderül, hogy honnan ered az egymásra licitálás. Szerintem. Nem olvastam ki belőle, hogy kérték a pénzt. Ha meg valaki azt szeretné, hogy éjjel kettőkor ballagjon be az orvosa, vagy szabadnapján rohanjon szemölcsöt szedni, igenis fizesse meg. A kényelmi szolgáltatás mindenütt feláras.

mothe 2010.07.18. 14:48:30

@szabidoki: a gazdag ország ebben az esetben Thaiföld óhajtott lenni?

mert ha igen, akkor ROFL :)

NemesekErnyo 2010.07.18. 14:50:30

@_tracky: Valószínűleg az adása is.

NemesekErnyo 2010.07.18. 14:51:52

@_Molly: Eddig volt rá lehetőség, adó 1%-ának felajánlása formában. Mégis többet adunk kóbor kutyák befogására, mint az egészségünk javítására.
No comment :)

adamantium 2010.07.18. 14:53:32

@trimalchio: valószínüleg azt a 72 milliárdot is azok találták ki akik a következő hazugságot: www.delmagyar.hu/szeged_hirek/halapenz_orvosnak_30_novernek_7_ezer_forint_jar/2133110/
nem látjátok, hogy ez parasztvakítás, egyre nő az összeg miközben a nép szegényedik, láthatóan egyre kevesebbet és kevesebben adnak, de állandóan újabb és újabb újságcikkek jelennek meg mind nagyobb összegekkel, hogy a népet az egészségügy ellen tüzeljék és eltakarják a probléma valós okát. "Divide et impera" nem ismered? ha a kormány uralkodni akar akkor egy gyenge népen tud a legjobban, megossza azt mondvacsinált problémákkal és így nem ütközik ellenállásba

NemesekErnyo 2010.07.18. 14:54:26

@NemesekErnyo: A testvérem évek óta a helyi kórháznak utalja, annak dacára, hogy sosem feküdt ott. Jómagam eü-n belül, egy spec. ágazatnak, amely a szívem csücske.

mothe 2010.07.18. 14:56:44

@adamantium: tudjuk, hogy mindenki hazudik, csak ti nem. és azt is tudjuk, hogy a felső vezetés régesrég az Illuminati kezében van, amit alakváltó gyíkemberek vezetnek. tudunk mindent.

BKKLaci 2010.07.18. 14:59:51

@adamantium: Köszi! Nagyon korrekt válasz. De két bökkenő is is van benne számomra, amihesz egy kis pontosítást kérnék, illetve adnék.

Szeretném megnézni a dokumnetum filmet. Annélkül nem tudok nyilatkozni róla. A Média a kedvenc vesszőparipám, mert annál sötétebb és gyilkosabb dolgot nem nagyon ismerek.(De ez nem ennek a bolognak a tárgya.)

A másik dolog Phuket/nagyváros/Thaiföld. És most én kérlek, hogy hidd el nekem amit mondok. Phuket és Bangkok nem Thaiföld. És az itteni egészségügy nem a fizető farangokra (ezek mi vagyunk, de csak kb 15 millió, átlagosan 10 anpig egy évben), hanem 63 millió bennszülöttre (365 napig minden évben) van alatpozva. "Praxisom" és kedvteléseim során megfordultam már pár helyen itt az évek során. Ugyanazt kaphatod (ha thai vagy), bárhol. Voltam északon a hegyek között, "középen" a rizstemő vidékeken és itt délen is eleget. A rendszer egységes és működik. Bárhl az országban. Kb. 40 éve elindult egy egészségügyi reform, amit tíz év alatt befejeztek. Azóta működik. Nem véletlenül az egyik legjobb a világon. És büszke vagyok, hogy - hacsak egy kicsit is - részt vehetek benne.

Twisk 2010.07.18. 15:02:02

@NemesekErnyo: Már gyanakszom: nem félreértetek valamit, hanem egyszerűen nem vagytok hajlandóak megérteni. Kovács néni NEM azért ad pénzt, h. a kedvenc dokija éjjel kettőkor vuvuzálázva, fűszoknyában mérje meg a vérnyomását. Hanem azért, mert így TALÁN van rá esélye, h. az orvosa MUNKAIDŐBEN kávé, netezés és nővérke ficcegtetés helyett, megvizsgálja őt. Ebben nincs extra, ebben kiszolgáltatottság van és a kiszolgáltatottság kihasználása. Lehet csűrni-csavarni, de aki érteni AKARJA, az érti. Aki meg nem, az le fogja írni még 74x az extrázást.:)

BKKLaci 2010.07.18. 15:10:59

@szabidoki:

Az első kérdésedre nem tudok igazán jó választ adni. Az itteni "anyagok" döntő többsége otthon egyáltalán nem ismert és nekem sincsenek mélyebb ismereteim ezen a területen. Én TCM-mel foglalkozom és az jó esszire van ettől.

A másodikra viszont: Igen! És éppen ez volt a titkos célom, hogy megmutassam, talán van más út is. De semmiképpen nem azért, hogy talán kellene tenni valamit azzal, ami hotthon folyik. Hogy miként, arra még ötletem sincs. Csak fáj az egész és dühít, hogy másként is lehetne. Talán.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.18. 15:15:02

Nagyon szép hozzáállás, derék dolog.

Tartson ki ez életed végéig.

Sok sikert!

Irise 2010.07.18. 15:16:46

@mothe: "érdemes újranézni a Szomszédokat. isten-státuszban csak az orvosok vannak. az orvos szülők tele vannak pénzzel, nyugati autójuk és amerikai telefonjuk van. a mentőorvosnak valóban nincs sok pénze, de van családja, és neki is kijár a doktor urazás, még a közvetlen szomszédtól is."

Ugye nem azt akarod mondani,hogy a Szomszédok című teleregényben láttakat tartod valósnak?

Én elfogadhatónak tartom,hogy baleset esetén Thaitájon iv AB-t adjunk azonnal, de iv antivirális szereket... hát az azért erősen toxikus és igazából nem látom indokoltnak. Ha BKKLACI szét is törte az aszfaltot a vállával, akkor sem kapott attól HIV-et, vagy Hepa B-t, akkor mégis minek? Hacsaknem attól tartanak,hogy az eü kezelés során, mondjuk transzfúzió formájában kapja a HIV-et, de az már megint nem az 5 csillagos ellátás felé mutat.

BKKLaci 2010.07.18. 15:17:22

@adamantium: A "mezitláb" egy kicsit érdekes. Talán rávilágít a kultúrális és éghajlati, stb. különbségekre is. ITT nem mehetsz be utcai cipőben/papucsban még az utolsó paraszkunyhóba sem. És ez vonatkozik például a sarki fűszeres boltjára is. Mert beviszed a szennyet. És csak tiszta lábbal léphetsz be. Ha úgy érzed, koszos, kérsz egy kendőt és letörlöd. Ha nem kimondottan antiszeptikus a környezet, nyugodtan sétálhatsz mezitláb, vagy kérhetsz egy papucsot. Persze, ha túrista vagy, akkor azt csinálsz amit akarsz. De nem is nagyon tekintenek embernek.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.07.18. 15:17:23

A büdös magyar lusta orvosok úgyis szarul dolgoznak, nem adok nekik egy fillért se. Ha nem tetszik nekik, menjenek más pályára.

lehet más a handa-banda 2010.07.18. 15:22:21

@Dr.laikus PhD:@mothe:

Ez a rendszer nem csupán abból ered, hogy az állam magára vállalta az egészségügyi ellátást, de nem akar vagy tud elég pénzt fordítani rá. Ugyanúgy része annak a lejáratásnak, amivel a tekintélyes társadalmi csoportokat akarták a kocsik félreállítani, ha már nem likvidálták őket valamilyen okból. (az orvosokat mégse lehetett csak úgy mindenestől kiirtani, bár ha jól tudom Kambodzsában ez se maradt el)

Némi vigasz, hogy egy felmérés szerint az átlag magyar az orvosokat többre értékeli, mint a politikusokat vagy az újságírókat. Úgyhogy sokat kell még szájalnotok, hajrá előre!
Még az se zavar benneteket hogy a poszt és az én hozzászólásom is az ápolókról és nam az orvosokról szól

Acsabi44 2010.07.18. 15:24:06

én akár csak 10 forint hálapénz elfogadása után soha többé nem tudnék tőkörbe nézni...
viszont éppen ezért nem is adok. Nem vagyok nagyon idős úgyhogy viszonylag kevésszer volt hogy önállóan mentem volna orvoshoz, nagyon szépen megköszönöm a munkáját de pénzt nem adok. Az ő szégyenük, ha várják, nem az enyém hogy nem adok.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 15:26:21

@szabidoki: a pincér, taxis, benzinkutas megdolgozik a jattért=hálapénzért - a "megdolgozik" valószínűleg ismeretlen neked, szóval elmagyarázom:

- ha a pincér paraszt, nem kap borravalót
- ha pofákat vág a kéréseimre, nincs jatt
- a várakozással eltöltött idővel egyenes arányban csökken a borravaló mértéke
- ha nem veszi észre, hogy hívom, ohne lé

Tehát a pincér figyel rám, és kedves, a taxis nem kerüli meg velem a Balatont Újpest és Zugló között, a kutas ugrik, mosolyog, kitölti, behúzza, felnyitja és lemossa. Én meg adok plusz pénzt, mert totál elégedett vagyok.

És hogy a párhuzam még élesebb legyen, elmesélem, hogy még 1 picér se jött oda a rendelés előtt, hogy 1000 forint lesz a normális kiszolgálás, mert kevés a fizuja. Nem volt taxis, aki megígérte volna, hogy egy kis zséért nem a macskakövön megy, és nem a Roxyt kell hallgatnom egész úton.

És meg 1 fontos: ha a fentiek nem jól végzik a munkájukat, előbb-utóbb kibasszák őket az utcára. Kivéve az orvost, aki akármilyen szarul dolgozik, a kollégái megvédik.

akira2 2010.07.18. 15:32:47

A naivitás csimborasszója a kedves posztíró! Már, hogy a manóba ne kap(hat)na a villanyszerelő borravalót? Mint ahogy a pincér, az autószerelő, a könyvelő, az ügyvéd, az orvos és az ápolónő is. Nekem, mint ezeket a szolgáltatásokat igénybevevőnek szuverén jogom borravalót adnom, ha elégedett vagyok. Na még csak az kellene, hogy ezt az alapvető jogomat törvénnyel akarnák elvenni tőlem...

Az önkéntes borravalót/hálapénzt ne keverjük már össze a korrupcióval, meg a "kötelező tarifával", amely utóbbiak természetesen szerintem is büntetendőeknek kellene lenniük, de csak utóbbiaknak, nem az önkéntes borravalónak...

adamantium 2010.07.18. 15:34:50

@Parmezanidész: egy:én meg azt mondom neked, hogy voltam olyan helyen ahol ki volt írva, hogy a számla tartalmazza a 10% borravalót. én figyelmeztettem őket, hogy nem vagyok hajlandó azt kifizetni mert nem vagyok megelégedve a szolgáltatással, és közölték, hogy márpedig ezt nem lehet felosztani és ki kellesz fizessem és még diszkréten fenyegetőleg is léptek fel, szóval ne védjük már annyira a vendéglátó helyeket. kettő mivel jellemzően az orvosnak is utólag adsz pénzt, mi is történik ha nem adsz? kilyukassza a gyomrodat amit azelőtt nap varrt össze, kiveszi belőled a lemezt vagy mire gondolsz?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 15:37:36

@NemesekErnyo:

A Bethesdában feküdt a gyerek és oda is vittem ambulanciára is ha szükség volt rá.

Ez a kórház nem szégyenli minden évben kiküldeni, hogy amennyiben szeretném az 1%-ot neki adni, akkor tegyem.

Ennek már 20 éve.
Soha nem felejtkeznek meg rólunk és ezért mi sem.

A többi kórház vajon miért nem teszi?
Legalább azoknak küldhetné ki akik ott feküdtek.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 15:37:40

@adamantium: A népet nem kell tüzelni az egészségügy ellen, ezt megteszi az egészségügy ingyen.

NemesekErnyo 2010.07.18. 15:40:56

@Twisk: Aha, kávé, netezés, ficcegtetés közben még unalmában beír még ötven-hatvan olyan beteget, aki meg se jelenik, különben nem jönne ki a évenkénti több milliós orvos-beteg találkozások száma. Igaz, hogy nem jártak ott, mert szerinted üres volt a folyosó, különben is 15 percet várni kellett, de olyan jól esik belőlük is hálapénzt kalkulálni, ugye. Könyvet nem írsz? :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 15:41:32

@_Molly:

Mert úgy gondolják, a betegek képesek elolvasni a várókban a falra kirakott tájékoztatókat.

De ezek szerint nem. :-(

adamantium 2010.07.18. 15:41:36

@Dr.laikus PhD: nálunk ki van plakátolva az alapítvány neve és számlaszáma, de mondjuk nem tudom ha nem egyesek zaklatásként értékelnék ha levelet is kapnának róla

BKKLaci 2010.07.18. 15:42:02

@adamantium: Köszönöm! Megpróbálom megkeresni.

NemesekErnyo 2010.07.18. 15:42:15

@Dr.laikus PhD: Ha nem küld, az a baj, ha küld, akkor meg zaklat. Magától nem jut eszébe valakinek, akkor felesleges irocskálni, ki fizeti a postást?
Evvan :)

fuzzykinkyfunk 2010.07.18. 15:43:33

Kedves posztíró, dicséretes ez a kezdeti hozzáállás, de oly' fiatal vagy még a munkád világában. Kíváncsi lennék a véleményedre majd 25-30 év múlva is. Addig is csak így tovább. :D

NemesekErnyo 2010.07.18. 15:44:34

@_Molly: Nemcsak javasolják, hanem a helyi újságokban (legalábbis nálunk) még el is számolnak a tavalyi összegekkel. Közlik, hogy mennyi folyt be, és mire fordították. Persze ettől még hazudhatnak, de a nagyságrendes példát a kóbor kutyásról innen ismerem.

adamantium 2010.07.18. 15:46:28

@Parmezanidész: de mivel is teszi meg? azzal, hogy megment több tízezer embert egy évben? több ezer sikeres esetre jut egy műhiba vagy gyanús eset mégis 100 elmarasztaló újságcikkre jut egy dicséret magyarországon, mi ez ha nem a nép tendenciózus orvosok ellen való feltüzelése. ha minden nap megjelenne, hogy dr. kovács józsef ma megmentett 8 életet, másnap 10 életet, és ez így menne 10 évig, majd egyszer csak dr. kovács józsef 3 napi folyamatos ügyelet után fáradtan benne felejtett egy tanpont a betegben. a nép úgy ítélné meg, hogy na jó 10 ezret megmentett, egyet elhibázott ettől még jó orvos, ehelyett azt a 10 ezret soha senki nem említi csak azt az egyet amit elhibázott és így a nép úgy ismeri meg, hogy na ez az az orvos aki megölte a beteget

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 15:47:02

@lehet más a handa-banda:

Miért kell valami amit már kitárgyaltunk mantraként újra kezdeni?

Linkeltem, bemásoltam, írtam mellettetek, és mellettünk is.

Ha valamit nem követsz lelked rajta, csak akkor ne nekem írjál.

20* írtam le. Ezt a stílust ha az orvosok továbbra is folytatják, ne csodálják, hogy mindenki szembeszáll és nem szemben áll, ha érzékeled a különbséget.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 15:47:23

@adamantium: a vendéglátóhelyek még véletlenül se védem, de egyrészt általában rá van írva az étlapra, hogy van szervízdíj, tehát ennyi az ára a kajának, másrészt ez a legtöbb helyen nem így van.

És a probléma nem az, hogy az orvos elfogad pénzt, hanem hogy elvár. Amit már említettek más kommentelők: fórumkérdés - te mennyit adsz a szülésznek, sebésznek?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 15:49:11

@Parmezanidész:

A "szervizdíj" nem az étel ára, hanem lehúzás - olyan, mint a prágai sörözőkben: csak akkor annyi a sör, amennyiért ki van írva, ha rendelsz mellé valami ételt is.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 15:50:29

@NemesekErnyo:

MLM rendszerben?

Kik vezetik ezt a stúdiót?

Egy db nevet nem találtam.

Persze ettől még lehet jó és más... :D

NemesekErnyo 2010.07.18. 15:52:13

@Dr.laikus PhD: Fogalmam sincs. Egy előttem leírt véleményről jutott eszembe, amelyikben valaki utalt a kezdeti lelkesedésre. Majd 20-25 év múlva betársulhat, akár MLM-ben is :) Ezt úgy borítékolom, mint a sicc.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 15:53:25

@Dr.laikus PhD:

Csehák Hajnalkáé a honlap.

Csak el kell olvasni a kezdőlapot, ott a neve és a képe is.

adamantium 2010.07.18. 15:53:31

@Parmezanidész: te én még soha nem láttam, hogy nálunk valakit azért ne műtöttek volna meg mert nem fizetett illetve valakit akit nem műtöttünk volna meg fizetség fejében megműtötték. azt elhiszem, hogy ha motivál a beteg valakit akkor hamarabb sorra kerül, esetleg az orvos saját befolyását latba véve elintéz neki sürgősségiben egy CT-t (de ilyen esetekben ha úgy vesszük a beteg az időt veszi meg más betegek kárára, nem azt mondom, hogy korrekt, de neked tetsző szolgáltatást vásárolsz meg). nem tartom elképzelhetetlennek, hogy van olyan ahol mondjuk előre kérnek pénzt de én még nem láttam és remélem, hogy nincs is

Twisk 2010.07.18. 15:53:53

@NemesekErnyo: Nem érted, mert nem akarod érteni. Ez a napnál világosabb. Ha egyszerű mezei embereket kérdezel meg, h. ültek-e több órát egy üres váróban, el fogják mondani, h. bizony, igen. Ha megkérdezed, h. átéltek-e olyat, h. a rendelési idő megkezdése után egy órával érkezett az orvos, el fogják mondani, h. igen. Tudom furcsán hangzik, de vannak a folyosókon, várókban emberek. És ha elismered, ha nem, vannak láblógató-lébecoló orvosok is. Vannak másmilyenek is, de az előzőek létét ez nem befolyásolja. És válaszként kedves kérdésedre, h. akarok-e könyvet írni: igen akarok.

BKKLaci 2010.07.18. 15:54:13

@Irise: Szerintem megvan a válasz az iv antivirális löttye. :-) Ezt én sem értettem se elsőre, se másodikra. Ez talán egy kis helyi és főleg pénzügyi óvintézkedés lehetett, főleg. Ez itt teg Phuket. És én, amíg ki nem derült, hogy nem egy vagyok az évi négy-hét millió sextúrista közül, akik azért jönnek ide, hogy szétigyák és szétkeféljék az agyukat, addig úgy lettem kezelve.
Ez itt nagyon komoly probléma. Több százezer ősi foglakozást űző nő, férfi és vegyes. A HIV és a Hepa-B nagyon komoly probléma. Ezért lépjünk egyet előre. Pár nsap alatt nem sok kárt tesz és talán elfogja a dolgot, mielőtt komolyabb baj lesz. És megvéd a perektőlis. :-)

Főleg az amarikai és belga túristák között szokás, hogy megmentetik magukat a kórházban és másnap beállít az ügyvédjük... Jó sok szemét él ebből. És ameddig a dolog lezajlik, (2-3 hónap) addig ingyenvízum és Hawai. A túrizmusnak vannak sötét oldalai is.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 15:54:33

@adamantium:

Mitől zaklatna jobban, mint az OBI, vagy a többi szemét.

Kulturált levél, benne minden tudni valóval. Ha nem akarod ugyanúgy kidobod, mint bármi mást.

Ha én történetesen júliusban feküdtem nálatok, már régen elfelejtem, hogy van alapítványotok, sőt minden gondom más, mint elolvasni a kiplakátolt színes betartani valót.

Fantasztikus érzéked van megtalálni azt a pontot ahol a miért nem akarom megcsinálni lehetséges változataival traktálsz.

adamantium 2010.07.18. 15:55:54

@Dr.laikus PhD: jól van te így éled meg de szerintem sokan meg nem

adamantium 2010.07.18. 15:57:53

@Twisk: jó de miért fordul ez elő? azért mert a visszarendelési napomon hatmillió más teendőm is van, mert adott esetben nincs senki az osztályon, az ambulancián a műtőben, mert kevesen vagyunk. én lennék a legboldogabb ha szépen a visszarendelős napomon 15 perceket elcseveghetnék a betegekkel és nem lenne más dolgom

jean sol partre 2010.07.18. 15:58:10

Én soha nem hálából adtam hálapénzt, mint borravalót amikor elégedett vagyok a szolgáltatással
amikor adtam hálapénzt '98-ban, azért adtam - még a kórházi tartózkodás közben és nem utána, mert féltem, hogy máskülönben még kevésbé figyelnek rám és így még nagyobb eséllyel történik valami galiba (már történt velem korábban)valamint reménykedtem, hogy kicsit emberibben bánnak velem
nagyjából úgy is lett

magam azóta magánintézménybe mentem ha kellett és elégedett voltam

amikor adtam tavaly apukám agyvérzése után ugyancsak a fenti indokból adtam: az egyik helyen semmit sem ért (cegléd),a másik helyen nem fogadták el (aek)
viszont azért, hogy ne kelljen 2-3 hónapot várni a rehab ágyra és addig ne az elfekvőbe kerüljön, illetve h. egyáltalán mehessen máshova mint területileg kellene, azért nagyon sokat kellett fizetnem (200e+ HUF)és nem biztos hogy komoly kapcsolatok nélkül ez sikerült volna

igaz még emléxem azokra az időkre, amikor ha nem adtál borravalót valahol és még egyszer odamentél, akkor minimum kinéztek a helyről, de akár még bele is köptek a kajádba (és még most is sok ilyen lehúzós vendéglátós és hely van)
szóval úgy lenne a párhuzam a hálapénz és a borravaló között ha borravalót is előre (vagy mondjuk már az ital felszolgálása után) odaadnánk, mert félünk, hogy különben még meleg se lesz az étel...

számlát a múlt héten a vizestől, a villanyostól meg a gázszerelőtől azért nem kértem, mert ha kértem volna, nem jöttek volna ki pár napon belül, nem lett volna idejük csak jóval később, hetek múlva arra járni én viszont csak most értem rá. Ezek ismerős mesterek, akik nagyon jól dolgoznak. Nagyon nehéz jól dolgozó szakembert találni mostanában (nem Pest környékén), és egy új szakiról idő amíg kiderül hogy megbízható-e, ezért nem szeretnék összeveszni az ismerősökkel. Ha számlát kérnék egy 10-20-30 ezres munkáért nagyon nem szeretnének...

mokas_gizi 2010.07.18. 15:58:22

Le a kalappal a blog író előtt, de én pl elképzelni sem tudom hogyan éltél meg abból a pénzből amit keresel...

Volt nekem egy ismerősöm aki egy kórházban vezető beosztásban dolgozott férfi ápoló volt értelmes, okos, kedves 3 felsőfukó képsée és tobb egyébb szaképesítése volt és 2 nyelven is beszélt...
Hónap végén már nagyon megnézte hogy mire költ és itt kajára gondolok nem mozi jegyre...

Kiment Olaszországba, de vissza jött kb 2 éve, most egy kórházba igazgató kb 150.000Ft-ért felelőssége az igen nagy (ápolóként sem volt kicsi egy intenzív osztályon, kevés volt az ember is...)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 15:58:49

@adamantium: hagyjuk már ezt az életmentős szöveget. ebbe fogsz meghülyülni. azért talán nem pusztulna ki a teljes lakosság egy orvos nélküli nap után.

te szereted úgy értelmezni a dolgot, hogy a munkád teszi lehetővé mások számára az életet. ha ezt így nézzük, akkor a földtúró paraszt, a vízműtisztító kezelője, a cipőgyártó, a sebtapaszgyártó, és még vagy 10000 más szakma ugyanezt a státuszt követelhetné magának.

ha egy orvos kiveszi valakinek a gyulladt vakbelét, hiába nagyon fontos a dolog, még mindig csak a munkáját végezte el. azt, amiért tartják. ez nem spirituális szolgálat, nem az isten küldött ékként az emberi élet és a sátán munkája összefeszülése közé.

nem érdemelsz szobrot az akropoliszon, max életed végén, amit majd azok az emberek állítanak, akik elmondhatják, hogy adamantium doki mindig rendesen bánt velünk, nélküle sokkal nehezebb lett volna. ha csak olyanok maradnak, akik azt mondják, hogy adamantium doki rendesen elvégezte a munkáját, igaz, meg is kérte az árát tőlünk is, meg az államtól is, akkor nincs szobor.

az egészségügyi ellátás emberi bánásmód részének színvonala hergeli az embereket, és arról nem csak az újságban olvasnak, hanem a saját bőrükön tapasztalják.

adamantium 2010.07.18. 15:59:01

@BKKLaci: és állítólag ott a legszebb prostituáltak férfiak, vagy legalábbis azok voltak valaha :D

szabidoki 2010.07.18. 16:00:35

@Parmezanidész: lenyűgöző, hogy milyen érdekes fordított arányosságok vannak... Itt vagy te, a funckionális analfabéta, aki olvasni tud ugyan, de nem igazán érti, hogy mit olvas, de a fröcsögés annál jobban megy...
@mothe: hát, eddig sem nagyon csillogtattad intellektusod fényét, de most komolyan kezdek aggódni az elméd épségéért...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:01:08

@radiologus.hu: olyan helyre kell menni, ahol nincs szervízdíj :) az én kedvenc helyem egy nem túl olcsó kávéház, de jók a kaják, jó a környezet, és ott van a legjobb pincér. ha sokallom, megyek máshová.

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:03:11

@Twisk: Azért, mert nem kötnek mindent az orrodra, még lehet magyarázata a jelenségeknek. Régen is órákat vártál, de dugig volt a váró, az jobb volt? Anyámat vizsgálta az orvos a kardiológián, a földszinti szakrendelésen. Fentről jött egy telefon, otthagyott csapot-papot, rohant. Ki kellett volna vernie a balhét, hogy pusztuljon a másik, mert én vagyok soros? Ha egy órát késik, esetleg az osztályról jön, egy fenékkel kell ülnie két lovon, de azért üssük agyon, ugye. Valahol másutt kéne reklamálni, lehet, hogy a jóistennél. A (magyar) egészségügy az, amit mindenki jobban tud csinálni, marhára okos. Elméletileg. Nem véletlen, hogy eü. miniszterek egy kormányzati ciklust sem bírnak ki.

Twisk 2010.07.18. 16:03:16

@NemesekErnyo: Ez egy nagyon klassz írás. Nekem ebből több dolog is kiderül:
1. A kiégés megelőzhető.
2. Kezelhető.
3. Gyógyítható.

Kedves és kedvetlen orvosok, hajrá! Egy napi paraszolvenciából bátran fedezhető.
Köszönjük Emese! :)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:03:21

@adamantium:

Vedd észre, hogy ezt akadályozzátok meg.

Adott a poszt írója aki etikusan dolgozik és úgy is akar. Gondolatban már 4-szeres fizetésemelést szavaztam meg. :)

Olvasod mit kap ezért?

Sok mindenben igazatok van és sok mindenben nekünk is.

Te vagy, ti vagytok akik a kiszolgáltatottságunkon javítani tudtok.
A hangnem kéne más legyen.
Akkor nem fog senki szemben állni és nem lesz tromfra tromf és nem lesz belőle hazárdjáték, nem győz a nevető harmadik az állam aki a hálapénz legnagyobb haszonélvezője.

adamantium 2010.07.18. 16:04:23

@Parmezanidész: szerintem te nem érted miről írtam. én csak arra akartam rávilágítani, hogy míg a sikeres esetek vs sikertelenek aránya több ezer az egyhez, addig a médiába kerülők aránya fordított. ezt neveztem és uszításnak. nincs ebben semmi világmegváltás. de mondok akkor más példát a te szinteden: krumplit árulsz, mindig szépet és tisztát, 30 évig 5 generáció óta. mit ad Isten egyszer férges a krumplid és megbetegszik tőle valaki, na addig soha nem voltál az újságban mert a jól végzett munka természetes, de most bekerülsz mint a "Krumplis gyilkos", majd egy hét múlva, hogy minden krumpliárus gyilkos és ha nem fizetsz nekik borravalót akkor férges krumplit kapsz, na ez szerinted micsoda? nem az igazság ferdítése és a krumplisok ellen uszítás?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:04:52

@adamantium:

Nem így élem meg, hanem így van.

Minden évben megkapom a Gyermek Étkeztetési Alapítvány levelét, és vagy húsz másikat.

Elfér, ha nem érdekel kuka.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:04:53

@szabidoki: a diplomáddal és az élethosszig tartó továbbképzéseddel olvasd már el még 1x és rajzold le, hátha akkor megérted :)

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:06:24

@jean sol partre: Iparos legfeljebb kibaszik egy másik megrendelővel, aki várja arra a határidőre, amit soron kívülre lefizettél.
Mindenütt van egyensúly.

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:07:38

@Twisk: Például a tiédből, úgy látom, szívesen adsz rá :)))

Twisk 2010.07.18. 16:10:10

@adamantium: Utálok saját sarkos példát írni, de megteszem. SZTK, nőgyógyászat. ELVBEN 8 órától kezdődik a rendelés. Fél 10-kor még nincs ott orvos. Megkérdeztem az asszisztenstől, mi ennek az oka. A válasz prózai: az rendel délelőtt, aki a kórházban éjszakai ügyeletes volt, az meg vagy ideér, vagy nem, de inkább vagy nem. Menjünk sorjában. 1. Miért kell az éjszakásnak rendelnie? 2. Ha mindenki tudja, h. úgysem fog odaérni, miért kell kiírni, h. a rendelés 8-kor kezdődik? 3. Elismerve, h. ez az orvos nyilván halálosan fáradt, miért büntetjük evvel az SZTK-ban várakozó betegeket?
Megmondom. Ne menjen az SZTK-ba. Az ott rendelő orvosoknak van magánrendelésük. Sok-sok pénzért. Menjen oda a beteg. Vagy menjen a kórházba, de vigyen bélelt borítékot.
Ne értsd félre, én értem amit Te mondassz. De ettől függetlenül úgy érzem, h. azok a betegek, akik sima "SZTK-s" ellátást akarnak igénybe venni, igenis büntetésben vannak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 16:10:33

@adamantium:

A "pénzért műtét" alapvetően az elektív dolgoknál létezik.

adamantium 2010.07.18. 16:10:47

@Dr.laikus PhD: én örülnék neki ha annyit keresnék, hogy ne is gondoljak a hálapénzre, a nagy fizetés annyi orvost vonzana, hogy nem az ÁNTSz normatíva szerinti minimum feltétel 50%-án futnánk, hanem 120%-on, tényleg csak az odavalók végeznék el az egyetemet, és engem nem motiválna semmi, hogy agyon dolgozzam magam, csak a számomra érdekeseket műteném meg, a többit meg műtsék a kicsik, hadd tanuljanak. de nem így van és ezen nem az orvosok fognak változtatni hanem a nép amikor rájön, hogy, hogy is van ez kérem: ennyi betegre 50 orvos kell minimum, 25 en vannak (ebből ugye 5 professzor vagy docens aki igazán nem dolgozik) akkor 20 ember látja el az 50 munkáját (persze nem 2,5-szörös pénzért). ez így nem jó mert így nincs ideje semmire főleg nem a betegre

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:11:20

@Twisk:
Örülök neki, hogy tetszik. Remélem, nem ugrottál át lényegi dolgokon, ezért a sokatok által okokat külön kiemelem:
A burnout (kiégés) okai a következőkben foglalhatók össze:
* hiányos teljesítménymérés (kontroll),
* visszajelzés hiánya,
* megerősítés hiánya,
* alacsony jövedelem,
* extra igénybevétel mellett nagy felelősség,
* gyakori krízishelyzet,
* elégtelen adminisztratív támogatás,
* adminisztratív terhek,
* korlátozott előrejutási lehetőségek,
* határaink rugalmas kezelése.

Ja, nem én írtam a cikket :)

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:12:38

@Twisk: Világos, ne büntessük az SZTK-s betegeket. Büntessük meg őt, ha fél tízkor megjön. Így jó lesz?

adamantium 2010.07.18. 16:13:42

@radiologus.hu: hát bizony, amikor a kés áll ki a hátából nem mondhatom neki, hogy józsi bácsi ugyan menjen már haza 2 tyúkért meg 30 tojásért mert másképp nem lesz műtét. hanem megműtöm, oszt ha ad jó, ha nem akkor meg legalább megmentettem egy életet, Szent Péter majd számon tartja

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:13:56

@radiologus.hu:

Köszönöm, csak annyira mindenre még a vitiligora is jó, kissé gyanús.

Twisk 2010.07.18. 16:14:34

@NemesekErnyo: Mutasd meg hol olvastad ezt. Nézd. A vita érvekből és ellenérvekből áll. Tényekből és feltevésekből. Ha az érveid fogytán ostoba személyeskedésbe próbálsz elvonulni, szived joga. Te tudod, h. miért teszed. Én is tudom, h. miért teszed. Ettől a ponttól én ezt pontosan tudom kezelni. :)
És tudod mit? Egy havi TB-met szívesen felajánlom a kiégésed megszüntetésére. Írok is a TB-nek, h. erre költsék.

mothe 2010.07.18. 16:16:08

@Irise: azt gondolom, hogy huszonvalahány év távlatából szemlélve a Szomszédok nagyon pontos szociológiai képet ad az akkori társadalmi trendekről. pl. arról, hogy hogyan viszonyulnak az emberek az orvosokhoz, az orvosok pedig az emberekhez.
abban is biztos vagyok, hiszen nem egyszer bizonyítottad, Irise, hogy messze intelligensebb és árnyaltabb személyiség vagy annál, hogy ne értsd, amit ezzel mondani akartam. :)

Twisk 2010.07.18. 16:16:13

@NemesekErnyo: Kifejtenéd, h. miért KELL az sztk-s beteget büntetni?

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:16:36

@Twisk: Hát nem te írtad öt sorral feljebb, hogy egy napi hálapénzből fedezhető? Erre válaszoltam, hogy pl. a tiédből. Amit ugye nem adsz, hiszen ezt már tudjuk.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:17:53

@adamantium: a műtétek minősége szerintem fontos szempont lenne itt, de erről csak sejtéseim vannak. könnyen el tudom képzelni, hogy adott (állami rendszerben dolgozó) orvosokhoz csak olyan betegek jutnak el, akik fizetnek. azt is, hogy előrefizetség nélkül a doki kevesebb odafigyeléssel végzi a munkáját. ha szerinted ez kizárt, vagy ritka, szólj.

abban viszont biztos vagyok (saját tapasztalatok alapján is), hogy külön pénz nélkül gyakaran emberileg és szakmailag is rosszabb ellátást kapsz. az a figyelem, amit a pénz biztosít (és ami egyébként alapból elvárás lenne), nagyon is közrejátszhat a gyógyulás gyorsaságában és végeredményében.

Twisk 2010.07.18. 16:18:12

adamantium Te sebész vagy?

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:18:13

ÉN: ne büntessük az SZTK-s betegeket
Te: miért KELL az sztk-s beteget büntetni?
Kissé bővebben, erre hogyan következtettél?

mothe 2010.07.18. 16:19:05

@adamantium: tények és valóság a fókuszban. :) ROFL :) gratulálok. :)

manyuska 2010.07.18. 16:19:51

@mothe: Többször jártam úgy, hogy a kihívott szerelő számlásan nem vállalta el a munkát. Olyan is volt, aki azt mondta, ő ad számlát, aztán nem adott, utána kellett telefonálni, végül hozott egy egészen más cég nevéről szóló számlát, megsértődve.

Twisk 2010.07.18. 16:20:03

@NemesekErnyo: Ez az egész párbeszéd arra jó, h. ne feszegessük az eredeti témát. Ez a cél. Nem vagyok hajlandó a Te játszmádat játszani.:)

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:23:02

@Twisk: No igen, tegnap Mária néni kollegina ugyanezt játszotta. Bedobta az eredeti állítás ellenkezőjét, és azon lovagolt órákig, végül azt bizonygatta, hogy én találtam ki. Lenne tippem, mi rá a terápia :)

Twisk 2010.07.18. 16:26:45

@NemesekErnyo: Ez a Te problémád és nem az enyém. Ezt neked kell megoldanod. Sajnálom, ha ritkán szembesülsz ilyen kommunikációval, ha gyakrabban történne megértenéd, nem mindig és nem mindenki megvezethető. Még egy gondolat az általad linkel írásról: végigolvastam, de nem találtam az önvallomások között orvost. Ennek mi lehet az oka? Nem vállalják fel? Vagy nincs sem idejük, sem energiájuk erre? Vagy a társadalom által rájuk kényszerített szerep ezt nem teszi lehetővé?

oraculum_dixit 2010.07.18. 16:27:36

Én ismertem olyan sebészt (már meghalt), aki leosztotta a hálapénzből a fizetéskiegészítést az összes közeli munkatársának (anesztesnek stb), és azt hiszem, nem Ő lehet(ett) az egyetlen. De az is tény, hogy előre megbeszélte a pácienssel, hogy mennyi legyen a borítékban.

Egyetértek a posztolóval, meg az idealistább hozzászólókkal, hogy a munkavégzés minősége, meg az általános hozzáállás nincsen KÖZVETLEN és DETERMINISZTIKUS összefüggésben a fizetéssel, de azért az tény, hogy a posztoló egy gyermektelen, egyedülálló, friss, fiatal, egészséges, lelkes személy, és majd mikor már sokkal fáradtabb lesz, és sokkal nagyobb egzisztenciális kihívásoknak néz elébe, mert másokért is felelős lesz anyagilag, nem csak magáért, akkor majd esetleg más megítélés alá fog esni az ő szemében is, hogy el szabad-e fogadni a hálapénzt.
És ha elfogadja majd, én biztosan nem fogok rá követ vetni.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:28:18

@adamantium:

Én a NÉP mit tehetek?

Ezzel mindig felbosszantotok! :-)

Mondtam már valakinek fogom a kezét, viszem a lufit, rekedtre ordítom magam a réten az Ország Háza előtt - addig amíg még lehet - és akkor mi lesz?

Ez a kormány a büdös életben nem fogja felvállalni, hogy a járulékot nem fizetők ne kapjanak ellátást.
Gondolom Te sem fogod vállalni, hogy elküldöd, ha a TAJ száma alapján stb....
Végig játszottátok már, tudjuk, hogy ti sem akarjátok. A több biztosítós rendszert sem. voltak nagyon jó tanulmányok miért nem jó úgy, hogy kéne csinálni így, de semmit az orvosi elit nem tartott jónak.

Mit tehetek én?
Mit tegyek én?
Ötlet?

Hátha nem mondok rá nemet csípőből.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:28:34

@adamantium: ha így volna, az valóban uszítás lenne. de nincs így. utoljára Kende Péter írt könyvet a műhibákról, az orvosok felháborodása persze óriási volt. mikor hallottál utoljára olyat, hogy valakit műhiba miatt eltiltottak volna? Geréb Ágnes keze alatt már a 3. vagy 4. gyerek hal meg otthonszülés miatt, és még mindig praktizál.

amire a sajtó egyre inkább felhívja a figyelmet, az az ellátás emberi részének a minősége. hogy úgy bánnak veled, ahogy.

a blogomban is leírtam: külföldi tanulmányok kellenek, hogy egy kórházból vagy rendelőből eltűnjenek a nekopogj-táblák, legyen ivóvíz a folyosón, és legyen egy ember, aki elmagyarázza, miért kell 3 órát várnod, amikor senki nincs bent?

hogy az ilyesmi most ér el hozzánk "újításként" annak az az oka, hogy a kórházakat orvosok vezetik, és ők ennyit tudnak az emberekről. nekik újdonság a víz és a tájékoztatás.

amit te nehezményezel, az az orvosok lerángatása a piedesztálról. és minél előbb megy végbe a dolog, annál hamarabb kerülhet ki egy olyan orvosgeneráció, amelyik tesz is az elismerésért, és nem a diplomája alapján várja azt.

mothe 2010.07.18. 16:29:08

@szabidoki: ne aggódj, inkább várásolj magadnak humorérzéket, ha már magától nem nőtt.

adamantium 2010.07.18. 16:30:48

@Parmezanidész: de most egy lyukat a gyomrodon nem lehet szarul összevarrni mert akkor 2 nap múlva újra kilyukad és akkor már a te beteged, nem műti meg más, max a főnököd ha nagyon felháborodik, de ez 1/1000. tehát ha már megműtesz valamit akkor azt érdemes jól megcsinálni. más sebészi szakmákban pénzzel el lehet érni, hogy a sebész mondjuk bátrabb legyen és eltérjen az addigi szokásától és mondjuk ne vágja le a lábadat hanem próbálkozzon valami bravúrral, nem mondom, hogy esélytelen, de általában az ilyenek szoktak rosszul elsülni: pl: láttam én már olyat, hogy a baleseti sebész le akarta vágni a lábat, a többiek is amellett voltak de a család akadékoskodott, így-úgy meggyőzték arról, hogy próbálja megmenteni, a vége az lett, hogy a beteg meghalt fertőzésben. szóval a lényeg, hogy pénz ide vagy oda én legalábbis remélem, hogy egy műtét milyenségét nem befolyásolja az orvosnak adott pénz. annál inkább a kórház költségvetése, mert ha nincs pénz és mégis kell műteni akkor a leggyengébb minőségű eszközökkel kell műtsön a sebész, és annak már lehetnek következményei. persze a beteg ilyenkor nem azt látja, hogy a minisztérium kevés pénzt adott XY kórháznak és emiatt a kórház nem a legújabb titán variábilis szögstabil lemezt adta a sebész kezébe hanem az Kirschner dróttal műtötte meg a lábát, mert az volt, hanem azt látja, hogy az orvos biztos azért műtött meg egy szar régi módszerrel mert nem adtam neki elég pénzt. mondjuk az is felvetődik, hogy ezt miért nem ismerjük el? miért nem ajánljuk fel a betegnek,hogy: figyelj, van ettől jobb is de a kórháznak nincs rá pénze, kifizetnéd azt az eszközt? de ezt magyarországon nem lehet

mothe 2010.07.18. 16:33:21

@NemesekErnyo: így jó lesz, mert mindenkit megbüntetnek, aki másfél órát késik a munkahelyéről. és soha egyik foglalkoztatót sem érdekli, hogy miért.

adamantium 2010.07.18. 16:33:44

@Dr.laikus PhD: mi sztrájkoltunk pár éve, semmi eredménye nem lett, lefizettek pár rektort meg nagy kutyát és szépen lecsendesedett a dolog, akinek meg nagy volt a szája jött a retorzió

_tracky 2010.07.18. 16:34:07

@szabidoki: fentebb leírták a választ. A pár száz forintos borravaló nem egyenlő a pofátlanul előre elkért kemény ezrekkel. Ez már megfelelő válasz?

Twisk 2010.07.18. 16:34:59

@Parmezanidész: "minél előbb megy végbe a dolog, annál hamarabb kerülhet ki egy olyan orvosgeneráció, amelyik tesz is az elismerésért, és nem a diplomája alapján várja azt."

Most is van ilyen réteg. A betegek között közszájon forog a nevük. És az ellenkező előjel is ugyanígy megjelenik. "Ha x doktor rendel, inkább menj haza és gyere vissza holnap".
Evvel meg csak az a bajom, h. x doktor ugyanannyi fizetést kap, mint a helyette is dolgozó y doktor. Nagyon hülyén hangzik, de a teljesítményértékelésbe az ilyeneket miért nem lehet bevenni? Tudom, utópia, tudom macera. Vajon a betegek elégedettségmérési eredményeit publikálják valahol?

_tracky 2010.07.18. 16:35:09

@NemesekErnyo: nem. Mert ha az ember önként adja akkor az nem bűncselekmény. Ajándékozni lehet. Ha viszont megszabják, hogy ez ennyi, akkor az már az.

Dwokfur 2010.07.18. 16:35:29

Tegye fel a kezét, aki tudja egyátalán, hogy mit csinál a radiológus.

mothe 2010.07.18. 16:35:32

@manyuska: de azért ez nem követendő, nem?

mothe 2010.07.18. 16:38:05

@Parmezanidész: számból vetted ki a szót.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:38:17

@Parmezanidész:

Nem összehasonlítható foglalkozások.

Alapvetően az orvostól az életed függ. Magad nem tudod kivenni a vakbeled, nem műtheted meg a szürke hályogod.

Kicsit többet gondolkozz ezen!

Minden mást Mekk Elek módjára el tudsz végezni és ha ügyes vagy akár még jól is.

Orvosnak lenni egész más.

Twisk 2010.07.18. 16:39:50

@Dwokfur: Emelem. Azóta tudom, amióta elolvastam, h. mennyiért hajlandóak megultrahangozni egy rákos beteget.

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:40:05

@Twisk: Nem olvastam az önvallomásokat, sőt a cikket sem raktárból húztam elő, teljesen váratlanul kerestem rá. Úgy emlékszem, néhány évvel ezelőtt konkrétan beszéltek erről a problémáról, amúgy a burnout nem régóta elismert jelenség. Betegségnek még nem nevezik. Azért került újra előtérbe, mert a pedagógusok gondjai kapcsán vetette fel valaki a megoldást: (bérek rendezése nélkül) az X időnyi munkavégzés után Y időnyi fizetett szabadságot. Mert létezik erre rendszeres tréning, tudtommal Mo-n nem terjedt el - javíts ki, ha tévedek-, cél a foglalkozási elégedettség növelése, ami a körülmények változtatása nélkül nálunk nem valósítható meg. A mókuskerékből kiszállás talán segítene, de ahhoz több dolgozó kellene.

mothe 2010.07.18. 16:40:17

@Dwokfur: én tudom! magánrendel.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:40:26

@Twisk: Persze, hogy van teljesítményértékelés... hány beteget láttál el? :) És mivel egy adott körzetbe, egy adott dokihoz vagy beutalva, a szám nem változik :)

A szakrendelőben, ahová járok néha, beírtam a véleményládába, hogy a vécépapír jól jönne a vécébe, illetve hogy X főorvos mindennap 1,5-2 órát késik a rendeléséről. Szerinted változott valami? :D

_tracky 2010.07.18. 16:40:44

@adamantium: nem mindegy, hogy egy orvos milyen munkát végez. Egy sebet össze lehet szépen is varrni, meg kontármunkát is lehet végezni, amivel tönkrevághatja az ember további életét, ha egy undorító széttrancsírozott heg marad. Persze, itt is a beteg a hibás, ha csúnya marad a heg.

Nyilván ezért tejelnek a betegek előtte, hogy minden oké legyen.

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:41:47

@mothe: Én aláírom, mert személy szerint nem szoktam késni. Az előbb kezdett, és később befejezett munkaidőért sem nyújtottam be fizetési igényt. Evidens, hogy nem kellett volna.

_tracky 2010.07.18. 16:42:21

@adamantium: és ezért a betegek a hibásak?

Twisk 2010.07.18. 16:42:32

@Dr.laikus PhD: Továbbá magam nem tudok szennyvizet tisztítani, a balkonon gabonát termeszteni, vásznat szőni, kazánt kovácsolni, kutat fúrni, stb. ...... Kb. EZER dolgot nem tudok se mekkelekül, se másképp megoldani.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:43:14

@Dr.laikus PhD: A MekkElek megoldások általában szarok. Minden férfi tuningmester és háziszerelő, de ha valami elromlik, csak jobb a hozzáértőt hívni.

Az orvos csakugyan alapszolgáltatás. Fontos. De nem vagyunk az őskorban, hogy a sámánok uralkodjanak mindenki felett. A doki éppúgy belefullad a szarba, ha eldugul a vécéje. A vízvezeték-szerelést talán könnyebb megtanulni, de ha nem ért hozzá senki, mindenki nagy szarban lenne.

_tracky 2010.07.18. 16:44:47

@Dr.laikus PhD: valóban nem összehasonlítható foglalkozások. Az óvónéni az oviban ellátja a kisgyerekeket. Foglalkozik velük. A tanító megtanítja írni, olvasni, számolni a lurkókat. A tanárok különböző tudást adnak át a fiataloknak, aminek hatására lehet valaki orvos.

"Alapvetően az orvostól az életed függ. Magad nem tudod kivenni a vakbeled, nem műtheted meg a szürke hályogod."

Valóban nem. Mert ez az orvos munkaköréhez tartozik.

"Minden mást Mekk Elek módjára el tudsz végezni és ha ügyes vagy akár még jól is.

Orvosnak lenni egész más. "

Aha, tehát mindenki más munkája szart sem ér, mert a hülye is meg tudja csinálni. Csak az orvosok munkája a jó. Kezd hányingerem lenni attól, hogy istennek hiszik egyesek magukat.

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:44:49

@_tracky: :))) Kedvenc esetem, amikor egy hölgy megkérdezte, hogy mivel tartozik. Mondtam, hogy semmivel. Jó, akkor hadd adjak egy puszit:) Adott is!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:45:21

És mert erről most tényleg keveset beszélünk, a posztíró hozzáállása dicséretes, követendő, nagy gratula neki. Ha nem utálja ki a többi ápoló, akkor remélem páran átveszik ezt a gondolkodásmódot. Persze ettől még legyen több a fizuja, de ha nem, akkor a főnökére legyen dühös.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 16:45:24

@Twisk:

Mennyiért? Érdekel, hogy mit hallottál, meg hogy mennyivel kellene emelnem szerinted a díjaimat. :-)

_tracky 2010.07.18. 16:47:35

@NemesekErnyo: ez egy aranyos történet. Viszont ne feledd: az elégedett ügyfélnél/betegnél jobb reklámhordozó nincs is...

Twisk 2010.07.18. 16:48:55

@NemesekErnyo: Egyrészt. Másrészt meg lássuk csak. Tudom, h. ez sem fog itt közönségdíjat nyerni, de egy orvos ki tud szállni a mókuskerékből? 1. Mihez ért még? 2. Ha csak alkotói szabadságra megy, ezt nem sínyli meg a betegköre, praxisa? 3. Nem marad le a folyamatos kutatásokról? !. És végül, de nem utolsó sorban: az alkotói szabadság alatt nem jár csak a bér. Ebből meg nehéz egy megszokott életszínvonalat fenntartani.

Halk-csendes kérdés a végére: ha a pedagógusok kapcsán merült fel mindez, akkor velük mi a helyzet? Rajtuk ki segít? Fizessék ki a havi 90 ezres fizetésükből a 30 ezres tréning díjat? Ez annyira nem életszerű. Ha rajtam múlna (sajnos nem múlik), akkor én a kötelező továbbképzések közé igenis betenném az ilyen típusú tréningeket is. Természetesen minimális önrésszel, ahogy eddig. (De már nem, sajnos.)

Donor 2010.07.18. 16:49:15

@_tracky: Azok maradnak akik bunkók a betegekkel, és elfogadják a hálapénzt ;-)

Ez ilyen egyszerű.
Mindig jönnek a dumák hogy az emberség nem a pénzen múlik. Ez tökéletesen igaz. Csak hogy aki emberséges, jó munkaerő az több pénzért máshol is kap állást. Kevés pénzért csak a szarkupacok meg néhány (jó értelembe vett) luzer marad itt.

A kedves posztoló még nagyon fiatal. -Majd kiderül hogy pár év alatt kiég és belőle is szarkupac marad csak.
-alul fizetett jóindulatú luzer lesz
-jó pénzért talál magának jobb állást és megmarad ilyen rendes embernek.

Én drukkolok hogy a harmadik lehetőség jöjjön be neki, bár a lakás még úgy is elég sanszos segítség nélkül.

adamantium 2010.07.18. 16:50:17

@_tracky: sajna jellemzően a hegek minőségét a beteg genetikája határozza meg, nagyon durva roncsolt seb is tud vonalszerűen gyógyulni egyeseken, másoknal meg a szépen összevarrt sebei is nagymérvű hegképződéssel gyógyulnak. persze lehet ezeket enyhén befolyásolni (contactubex, stroncium tapasz) de igazán hatékony módszer nincs. a kórházak alulfinanszírozásáért a kormány a hibás, és közvetve azok az emberek akik nem fizetnek betegbiztosítást és azok akik indokolatlanul igénybe véve azt pénzt vonnak el a rendszerből

NemesekErnyo 2010.07.18. 16:51:17

@Twisk: Senki sem fizeti a tréning díját, nyugaton a munkáltatónak érdeke.
A mókuskerékből kiszállás "fizetett szabadság" terhére terveződött, az előző kormányzat ötlete nyomán.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:51:25

@Donor: Sajnos ez egy orbitális faszság. Mitől lenne alulfizetett lúzer?

Twisk 2010.07.18. 16:51:36

@radiologus.hu: Bátran emeld a duplájára. Aki a szerette életéért küzd, ha hajléktalan lesz is, ha pénzzért vuvuzelázik is - ki fogja fizetni. (irónia!!!)

_tracky 2010.07.18. 16:53:37

@adamantium: na, ebben egyetértünk, hogy szigorítani kellene a potyautasok miatt az egészet. :)

Twisk 2010.07.18. 16:53:43

@Parmezanidész: Gyanakszom nem történt semmi. Ezért kérdezem, h. a véleményládás cetliket olvassák is, vagy csak kihordják a klotyóra papír helyett?

Twisk 2010.07.18. 16:54:38

Adamantium már az előbb is kérdeztem: Te sebész vagy?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:55:32

@adamantium:

Én mit tehetek?

Ugyanannyit, mint Te.

Vannak érdekvédelmi szervezeteitek.

Azokat Ti választjátok.

Laikus abba bele nem szólhat.

Talán nekik kéne lobbizni, elérni, hogy a betegek tömegként ott álljanak mögöttetek.

adamantium 2010.07.18. 16:55:58

@Parmezanidész: szal nem tudom neked a fizetségről milyen elképzeléseid vannak de A: 60 órát dolgozik 90 ezerért és B: 40 et 600 ezerért ugyanabban a munkakörben. akkor most A kicsoda?
a: egyszerűen hülye
b: álmodozó örök optimista aki majd rájön, hogy másképp is lehet
c: lúzer mert nem képes megtanulni németül vagy angolul

adamantium 2010.07.18. 16:57:48

@Dr.laikus PhD: írtam már az előbb, pár éve sztrájkoltunk, lefizettek pár embert, megszüntették a kamarát és megbukott az egész, a 90% semmit nem ért el az egésszel, sőt sokan rosszul is jártak vele

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 16:58:25

@_tracky:

Hogy jutottál erre a következtetésre?

Komolyan kérdezem!

Akkora baromság amit írsz, hogy párját ritkítja.

De nem bánom vedd ki a perforált vakbeled, orvoshoz sem kell menned.
Helyettesítsd magaddal.

Lássuk mire mentek ketten - magatokkal.

_tracky 2010.07.18. 16:58:27

@adamantium: huh. Na, az egy izgalmas terület!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 16:58:38

@Twisk: én már annak is örülnék :) beírnivaló bőven van, mission accomplished :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 16:58:51

@Twisk:

Viccen kívül kérdeztem, hogy te konkrétan mekkora összegről hallottál.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 16:59:58

@Twisk:

Az ISO miatt elvileg kellene olvasni.

oraculum_dixit 2010.07.18. 17:00:29

@Parmezanidész: Geréb Ágnes nem jó példa. Egyrészt Őt eltiltották, tehát nincsen igazad, már rég nem praktizálhat legálisan, csak dúlaként (laikus segítőként) lehet jelen szüléseknél.
Másrészt Geréb Ágnes több mint 30 éve szülészorvos, és ennyi idő alatt ennyi fatális kimenetelű szülés nagyon is jó arány, csak éppen a nem alternatív gyakorlatot végző szülészek halálozási és nyomorodási statisztikáiról fogalmad sincsen, mert arról nem cikkezik a sajtó.
No és miért éppen Geréb Ágnesről cikkeznek?
Ennek érdemes utána-gondolnod!
Talán csak nem az óriási pénzügyi érdekeltség miatt, amit a hospitalizált terhes nők jelentenek a magyar szülész-szakmának?
Talán hallottál már arról, hogy van néhány nálunknál jóval fejlettebb ország, ahol kifejezetten ellenjavallt, hogy egészséges, kompilkációmentesnek ígérkező terhesek kórházi ellátást vegyenek igénybe a szüléskor. (Pl. Hollandia.)
A szülés persze valamelyest kockázatos, sehol -- sem kórházban, sem otthon -- nem tud 100%-os hatásfokkal dolgozni egy szülész sem.
De tudod, én ismerek néhány kórházi rémtörténetet is, köztük olyanokat is, ahol a szülészorvos nyilvánvaló mulasztást követett el, és belehaltak, vagy totálisan belerokkantak a gyerekek -- sőt előfordult, hogy az anya (is) -- és elmondom neked, hogy azokat az orvosokat viszont valóban nem titlották el, hanem megvédte őket a szakma, és eltussolták az ügyet, amennyire csak lehetett, és egyikből sem lett olyan botrány, mint Geréb Ágnes balvégzetű eseteiből.

Mindig az az első kérdés, hogy kinek az érdeke?
Geréb Ágnesnek nem volt érdeke megölni a babákat, ez biztos. Ahogy más orvosoknak sem érdekük megölni a pácienseiket. Ennek ellenére ez benne van a pakliban, ebben Adamantiummal teljesen egyetértek.
Az viszont nagyon jó kérdés, hogy kinek milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy egyes orvosokat boszorkányüldözésnek tegyenek ki baj esetén, míg másoknak még a kórházi jegyzőkönyveket is meghamisítják, ha kell. (Igen, volt olyan, hogy független szakértőt kellett hívni annak bizonyítására, hogy a gyereket újraálesztették, mert a kórházban elfelejtették ezt feljegyezni, sőt amúgy sem emlékeztek rá. Még jó, hogy külsősök is részt vettek benne...)

Na ennyit Geréb Ágnesről.

_tracky 2010.07.18. 17:00:42

@Dr.laikus PhD: ha már a saját hozzászólásodat sem tudod felfogni, az ne legyen már az én problémám. Szótagolva lehet gyorsabban fog az agyad, próbálkozz úgy.

adamantium 2010.07.18. 17:01:53

@_tracky: a munka nagy részét adó réteg a részeg fejsérült, 3 hete elestem azóta fáj a bokám (és most már nem mertem nekimenni az éjszakának) és a szocotthonban ágyból kiesett 90 éves mamikák. szívesebben venném ha súlyos sérültekkel kellene foglalkozni, de ahhoz először át kell verekedd magad az az első 3 kategória hadán

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:02:05

@Twisk:

Mi következik ebből? :-)

Twisk 2010.07.18. 17:03:04

@radiologus.hu: Konkrétan megéltem és nem hallottam. 100 ezer, még aznap, soron kívül. De nem ultrahang volt, hanem CT.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:04:12

@adamantium: mondok egy olyat, amilyet te el se tudsz képzelni... szereti a munkáját. hivatástudata van.

amikor legközelebb besétálsz a könyvesboltba megvenni a szakmai és egyéb újdonságokat, és a pénztárnál hangosan, többször is elmondod, hogy DR(!) Bélmetélő Eduárd vagy, akkor nézz végig az eladókon... mindegyik 60-80 ezer forintért cipeli a tízkilós könyvnyalábokat, és álldogál egész nap úgy, hogy este 1 vagy 2 óra kell, hogy a lábából kiálljon a fájás. ezek az emberek imádják a könyveket, és éhbérért töltik köztük az életüket. mert szeretik.

én is dolgoztam közöttük, és eljöttem, mert kevés volt a pénz, de egyik se lúzer, csak azért, mert keveset keres, holott van diplomája és nyelveket is beszél.

_tracky 2010.07.18. 17:04:30

@adamantium: na, erről pl. nem tudtam, hogy itt is szintek, kategóriák vannak.

Ezért is jó ez a blog, mert pár dolgot megtud az ember. Egyébként lehet, hogy így lehetne közelíteni az orvos-beteg ellentéteket, ha lenne egy kis rálátás a szakmátokra.

Twisk 2010.07.18. 17:05:03

@Dr.laikus PhD: Ebből konkrétan az következik, h. nem értek semmihez sem.:)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:05:31

Egyébként a "melyik szakma ér többet, ha egyáltalán" kérdés könnyedén eldönthető, természetesen azon kívül, hogy a társadalomban valamennyi szakmának megvan a saját helye.

Adott két, különböző mesterséget űző ember, azonos szellemi és fizikai képességekkel.

Mennyi idő alatt képesek elsajátítani a másik mesterségét?

Azaz mennyi idő egy radiológusból villanyszerelőt, illetve egy villanyszerelőből radiológust csinálni?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:08:20

@Twisk:

Azt viszont szórakoztató módon teszed. :-D

Nekem tetsző módon.

Mikor lesz az a könyv?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:08:38

@Twisk:

100 ezer zsebbe egy szinte azonnali, OEP-es helyen elvégzett natív és kontrasztanyagos CT-ért?

Nálam 60000, de számlára, teljesen legálisan.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:09:06

@oraculum_dixit: csakugyan nem tudom, hogy normális, kórházi körülmények között hány születendő gyerek hal meg. De Geréb asszony pár év alatt produkált ennyit, mindent otthonszülésnél és nyilván mindegyiknél meg volt győződve, hogy egyszerű lesz.

Ezen túl viszont kinek az érdeke az otthonszülés? Nem annak a newage, ezómániás, természetbe visszatérni vágyó rétegnek, aki olyan hülye, hogy az ablakot is 2 gével írja, viszont tele van pénzzel? Illetve a rajtuk élősködő kuruzslóknak?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:09:45

@Twisk:

100 ezer egy kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT-ért?

Nálam 60 ezer, számlával.

Twisk 2010.07.18. 17:09:55

@radiologus.hu: Nem jó a hasonlat. Legyen mondjuk tűzkovács. :)

_tracky 2010.07.18. 17:10:05

@radiologus.hu: orvos = isten. írd le, veregesd meg a válladat.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:11:19

@Parmezanidész:

Imádom amikor a pasik szülni is tudnak nem csak gyereket csinálni.

Kicsit mélyedj el ebben.
Nem ennyire sarkos. Sőt.

Twisk 2010.07.18. 17:11:44

@Dr.laikus PhD: Ahogy találok kiadót. Fizetőképeset. :( Mert köztudott, h. szép dolog a neten publikálni, de abból nem lesz hálapénzre való, egy peták se. :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:12:04

@_tracky:

Hja, hogy így már nem lehet egyenlőségjelet tenni az autószerelő meg az orvos közé?

:-)

lehet más a handa-banda 2010.07.18. 17:12:12

@Dr.laikus PhD: "Miért kell valami amit már kitárgyaltunk mantraként újra kezdeni?

Ugyanezt a topicot 20 vagy 40 éve le lehetett volna futtatni ugyanilyen hozzászólásokkal ha lett volna internet, de 10 vagy 20 év vagy talán 40 év múlva is ugyanez lesz mert az indulatok újratermelődnek, észműködésnek meg semmi jele. Körbe-körbe jár a téma és semmi se jön ki, a magyar egészségügy örve alatt egy rég elbukott rendszer vagy inkább ideológia vívja az utóvédharcát amiben mindkét oldal felörlődik. A barátnőmnek volt esze amikor elhúzott az állami egészségügyből én meg a tájára se mennék

_tracky 2010.07.18. 17:13:39

@radiologus.hu: nyilván, az orvos házakat is tud építeni, hiszen az építészek is büfészakosak. A beképzelt orvosok széklete a spanyolviasz.

Twisk 2010.07.18. 17:15:36

@radiologus.hu: Így van. Konkrétan műtét után és a kezelés megkezdése előtt kért az onkológus egy kontroll CT-t. Az előjegyzett időpont kb. 2 hónap volt. A kezeléssel jobb volt nem várni. Ééééés lőn csoda: az ismerős ismerőse vállalta még aznap, zsebbe 100-ért. Hogy mik vannak. Gondoltad volna?

oraculum_dixit 2010.07.18. 17:16:02

Kedves @Parmezanidész!

A kérdésfeltevésed olyan mértékű negatív elfogultságot sugároz, hogy nem látom értelmét annak, hogy elkezdjem ezt érdemben elmagyarázni neked.

Csak arra utalnék, hogy én már szültem néhány gyereket (valamennyit kórházban) és nagyon plasztikus elképzeléseim vannak arról, hogy az ezón és a hülyeségen kívül még mi minden motiválhatja a nők egy részét arra, hogy otthon szüljön, pedig nekem jobbára egész jó tapasztalataim vannak a kórházi szülésről, legalábbis RELATÍVE!!!
Ugyanis tudom, hogy sokaknak SOKKAL rosszabbak vannak.
Nem tudom, Te hány gyereket szültél, és mennyit voltál már kórházban...

Egyébként van ennek a témának szakirodalma, ha nagyon érdekel, utánanézhetsz. (Pl. nemrég csináltak az USA-ban egy felmérést, aminek az lett az eredménye, hogy az otthonszülés során kisebb a komplikációk valószínűsége, és ezért végső soron otthon sem rosszabbak a szülés körüli halálozási statisztikák, mint a kórházakban...)

Itt ez a téma úgyis offtopik.

Szép estét kívánok!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:16:29

@_tracky:

Egy építész egyeteme 5 év, utána még néhány (3-4) év gyakorlat.

Nagyságrendileg ott tartunk, mint egy szakorvos (ami legalább 11 év).

Twisk 2010.07.18. 17:17:45

@radiologus.hu: Én azé' megnéznélek téged 5 kilós kalapáccsal meg fújtatóval a kezedben, kovácskötényben a 80 fokos pusztulatban. :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:19:21

@Twisk:

A sebességet fizette meg az illető.

Ha nem akar fizetni, akkor szépen kivárja a sorát, hisz "fizeti a TB-t", ami 2 hónapos előjegyzésre elég.

Aki engem talál meg, azok egy része először a sebességért fizet, amikor meg évek múltán visszatér, akkor meg már azért, hogy konkrétan én írjam meg a leletét. :-)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:19:21

@Twisk:

Kiadósat nem tudok. :(

Sajnálom. Volt kiadót vezető ügyfelem, de belebukott, mert fizetett.

adamantium 2010.07.18. 17:20:22

@_tracky: nem kell félreérteni, ez a 3 kategória is beteg csak nem feltétlenül az akiről azt gondolod, hogy mindenáron ezekért teremtették az ügyeleti ellátást, ellátod őket, de nem az ő ellátásuk az életcélod.
@Parmezanidész: most könyvtárosból nem tudom mekkora a hiány illetve mekkora a kereset rájuk külföldön, de ha itthon nem tudok megélni és van rá lehetőségem, hogy kint jobb jövőt teremtsek magamnak és a családomnak akkor simán elmegyek, akkor már kevés lesz a munka meg a hazaszeretet

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:21:07

@Twisk:

Jól kinézne civilben :))))

Twisk 2010.07.18. 17:21:21

@radiologus.hu: Nagyon megharagszol rám, ha azt szeretném, h. nekem SOHA ne kelljen leletet írnod? Se tb-set, se másmilyet?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:21:39

@Twisk:

Ne feledd, mit írtam: "azonos szellemi és fizikai képességekkel."

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:21:59

@Dr.laikus PhD: A gyerekcsinálásban szívesen elmélyedek, főleg, ha nem sarkos :)

Twisk 2010.07.18. 17:22:41

@Dr.laikus PhD: Fizetett..... Bebukott.... Háááát, most sem látom rózsásnak a jövőmet. :S

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:23:39

@Twisk:

Egyszerű a te dolgod:

1. nem keresel meg a magánrendelésemen.

2. elkerülöd azokat az intézményeket, melyekben néha előfordulok.

Hidd el, elég könnyen megoldható. :-))))

Twisk 2010.07.18. 17:24:08

@radiologus.hu: Ha tényleg azonosak a képességet, akkor viszont okafogyott a kérdés. Totál egyértelműen egál a válasz.

adamantium 2010.07.18. 17:24:13

@Twisk: pl 6-8 órás gerincműtét gumirozott ólomkötényben a 30 pár fokos műtőben mert ugye légkondi nincs, közben 2000 watt lámba süti a hátadat és röntgeneztek is pár százszor, persze egy helyben kell állni és egy millimétert mellévágsz és már csak tolókocsiban rohangál a beteg nem is tudom melyiket válasszam

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:24:43

@Twisk:

Amúgy meg, komolyra fordítva a szót:

Valóban az lenne a jó, ha nem szorulnál soha orvosra, mert egészséges maradsz.

Twisk 2010.07.18. 17:25:36

@radiologus.hu: Ajaj. Nem értettél. Ez a megjegyzés arra vonatkozott, h. nem szeretnék olyan betegségben szenvedni, amihez a Te közreműködésed szükséges. Így már oké? :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:25:41

@adamantium:

Egyértelműen a kovácsé a minden szempontból nehezebb munka! A felelősséget össze sem lehet hasonlítani!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:25:54

@oraculum_dixit: nyilván minden szülészorvosnak szülnie kell pár gyereket, mielőtt levezet egy szülést, másként úgysem érthetné meg... :) persze én nem vagyok orvos, de azért sejtem, hogy ha a gyerek nem fér ki, vagy gyenge, vagy a nyakára tekeredett a köldökzsinór, akkor nem elég az imádság, meg a természet ereje...

egyébként úgy tudom, itthon is van lehetőség otthonosan berendezett kórházi szobában szülni, ahol van medence meg plüssmackó, de azért sebész is.

Irise 2010.07.18. 17:26:53

@radiologus.hu: Szerintem az adott szakma fontosságát nem a képzési idő határozza meg,hanem a társadalmi hasznosság.
Tételezzük fel,hogy van egy globális háború, és az egyes települések elszigetelődnek .Áram, közbiztonság, gázellátás nincs.
A település adott földterülettel, állattal,gabonával rendelkezik.
Kik azok a lakosok,akikre abszolút szükség van (vagy kik azok a jövevények, akiket az adott település befogad,mert szükség van rá)?
Az orvosok, gyógyszerészek, tanárok feltétlenül odatartoznak. A fegyveres erők tagjai oda tartoznak.
Elnézést,de bolti eladót, postást bárkiből lehet csinálni, műkörmösre, túrisztikai szakelőadóra,bankárra nem lesz szükség.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:27:31

@Twisk:

Nézd meg az eggyel fölöttebbi hozzászólást. :-))))

De a szűréseket ne felejtsd el, azok nagyon fontosak mindenkinek!

Twisk 2010.07.18. 17:27:52

@adamantium: Nektek se jó semmi. Munkaidőben még szaunázhattok is. Ingyen. Ehhhh. :)
Más: Fület is tudsz műteni?

@radiologus.hu: Szal mégis értettél. Nem vagy teljesen reménytelen. Hivatali éljen-éljen. :)

Twisk 2010.07.18. 17:29:38

@radiologus.hu: Ez így van. Ezért szűröm le mindig a teát, a húslevest és a tanulságokat.:)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:29:40

@Irise:

Érdemes elolvasni Douglas Adams könyveit, melyek a Galaxis útikalauz sorozatba tartoznak.

Nem tudom már, melyikben, de szerepel egy bolygó, ahonnan kipucolták az összes "sallang-mesterség" űzőit, mint mondjuk HR-menedzser, kreatív asszisztens meg telefonkagyló-tisztító.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:29:54

@adamantium: hát erről pofázok. menj a pénzed után, akinek hiányzol, majd utánad megy.

de attól, hogy valaki azt csinálja, amit szeret, és cserébe vállalja az ezzel együttjáró életszínvonalat, még nem lesz lúzer.

Twisk 2010.07.18. 17:31:31

@Irise: Ha nincs áram, akkor villanyszerelő is kell. Meg kútfúró. Meg verekedős emberek, h. a közé legyen a biztonság. És a jó dokiknak legyen kit összestoppolni. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:31:41

@Parmezanidész:

Ezen kívül még egy csomó más szempont amit egy szülő nő a kádon és plüssmackón kívül is joggal elvárhatna.

Műtő jó ha van a közelben, de a cél az, hogy ne kelljen.

Tényleg mélyedj el egy kissé benne.

Szülészorvos és a teremtő hím, nem azonos kategória. :-D

Hipósgriff 2010.07.18. 17:32:42

@radiologus.hu: vettél saját CT-t? Hány szeletes? Amúgy egész olcsó vagy, csak 20 ezret teszel rá a normál fizetős árra. (Lehet, hogy az operátornak is leesik valami?)
Mondjuk a pajzsmirigy UH vizsgálatáért 9 ezer forint egy kicsi húzós szerintem, hiszen a hasi is ugyanannyi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:34:13

@Hipósgriff:

Nem, second look-ot csinálok, de meg is szervezem a dolgot.

A pajzsmirigyvizsgálat meg annyi, amennyi, ha nem tetszik valakinek, máshova megy.

Irise 2010.07.18. 17:35:45

@radiologus.hu: Hát mondtam én olyat,hogy írtsák ki őket?! Hát mondtam én?!
Csak a társadalmi szükségességről mertem értekezni,halkan, és azt is csak extrém bajos időkre vonatkoztatva.
És még mielőtt valaki hozzám vágja,hogy beképzeltbunkóistentudatúrohadékasszonyság vagyok, az egyik ember,akit legjobban szeretek életemben és a legjobban hiányzik: kukás :D

(De majd egyszer újraolvasom a Galaxis útikalauzokékat,mert nem rémlik ez a bolygó,és hogy mi a tanulság.)

Irise 2010.07.18. 17:37:44

@Twisk: Ha globális háború van,akkor vszín azért nincs áram, mert a zatomerőművek elpukkanytak, lezárták őket, konyec filma. (Vagy legalábbis az általam vázolt szitu ez lett volna.) Szal villanyszerelőket át kell képezni.

Lehetnek mondjuk : ÁPOLÓK!!! Juhéé!

Twisk 2010.07.18. 17:39:06

@Dr.laikus PhD: Ill. néha igen, de ez már egy családon belüli kategória.:)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:39:09

@Dr.laikus PhD: Volt már olyan, hogy a kitűzött cél komolyan befolyásolta a történéseket?

Én, mint teremtő és megtartó erő, mint magamat sokasító hím összebújhatok egy csajjal azzal a céllal a fejemben, hogy élvezek egy jót, de gyerek ne legyen, viszont a gumi sokat tehet a végeredmény érdekében.

Őszintén kétlem, hogy a szülés környékén azonnal elérhető orvosok hiánya csökkentené az okok számát, amiért mégiscsak szükség lehet rájuk.

Kamion :) 2010.07.18. 17:39:25

A poszt írója én lennék, és bár a téma már igencsak más irányba halad, szeretnék néhány dolgot hozzáfűzni az eddigiekhez.
Azért írtam, hogy egyetem, mert az egyetem egy karán tanulok. A közgazdász is ezt teszi például, csak neki 3 év a bsc.
Sok kollégától hallottam már, hogy később már nem így fogok hozzáállni a dolgokhoz. Nekem az a véleményem, hogy a betegekhez ugyanígy fogok, és a pénzhez is. Egy dolog van, ami miatt már most a kiégés határait súrolgatom, az pedig a kollégák magatartása, de ettől a beteggel ugyanúgy viselkedem, maximum nem szívesen járok be, ha a beosztás kevésbé jóra sikerült.
És sajnos igen, külföld a cél, bár csak egy itthoni lakás és némi spórolt pénz megszerzéséig.

Hipósgriff 2010.07.18. 17:40:55

@radiologus.hu: A PM UH? Igen, minden annyit ér, amennyiért eladható. De azért azt elismerhetnéd bátran, hogy egy negatív PM max. 2 perc, egy has ennek a többszöröse.

_tracky 2010.07.18. 17:42:05

Minden ember munkája fontos kezdve a szemétszállító sofőrtől a buszvezetőn és a takarítón keresztül a boncmesterig. Mindenkié (Kivéve a celebeké. Igaz, ez nem foglalkozás).

A legnagyobb butaság pedig azon embereket lenézni, vagy alsóbbrendű embernek kezelni, akik nem ültek éveket középiskolában, meg egyetemen, főiskolán. Minden helyzetben más munkája a fontos, ha a trendipicsának műköröm kell a műkörmös munkája a legfontosabb számára. Ha esküvőre megyünk, akkor a varrónőé, szabóé, fodrászé stb.

Én is többdiplomás leszek hónapokon belül, én is rengeteget ültem egyetemen, mégsem éreztetem a házmesterrel, hogy kisköcsög neked 8 osztályod van, nekem meg egyetemi diplomám.

Hipósgriff 2010.07.18. 17:43:05

@radiologus.hu: Még egyelőre Magyarországon élek. Itt egy natív+k. anyagos (dinamikus) hasi ct 40.000 Ft, ha te ezt 60-ért adod, akkor 20 ezret teszel rá. Jól tévedtem?

Irise 2010.07.18. 17:44:03

@Kamion :): "És sajnos igen, külföld a cél, bár csak egy itthoni lakás és némi spórolt pénz megszerzéséig. "

Hehe,mi is így kezdtük. Aztán hozzászoktunk a jóhoz...
De sok szerencsét az álmaidhoz :)Szívből.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:45:37

@Hipósgriff:

Az, hogy negatív-e egy vizsgálat, csak utólag derül ki.

Egyébiránt egy inkorrekt hasi ultrahang, azaz a beteg hasának bezselézése szintén megcsinálható 2 perc alatt.

És nem órabér van, hanem a tudásomat veszik igénybe.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.07.18. 17:46:27

@Kamion :): szerintem toljad keményen :) a munkatársaidban biztos nem lesz sok örömöd, a betegekben inkább.

Irise 2010.07.18. 17:46:51

@_tracky: "Én is többdiplomás leszek hónapokon belül, én is rengeteget ültem egyetemen, mégsem éreztetem a házmesterrel, hogy kisköcsög neked 8 osztályod van, nekem meg egyetemi diplomám."
Ügyes vagy,okos vagy, szép vagy, kezeltesd az orvosokkal szembeni kisebbrendűségidet :D

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 17:47:09

@Hipósgriff:

Budapesten és a környéken nem találsz olyan helyet, ahol 40 ezerért jó minőségű géppel korrektül megcsinálnának egy kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT-vizsgálatot.

Egyszóval: tévedsz.

Twisk 2010.07.18. 17:49:42

@Irise: Nana..... Láttam én már olyan filmet, ahol a műtő áramellátását generátorokkal oldották meg. A generálozáshoz meg csak kell valami technikás ember. Voltam olyan fogorvonál, aki nem tudott dolgozni, mert elromlott a furkálója. És az összes szakvizsgájával se tudta működésre bírni. Ez meg az általam felvázolt forgatókönyv.:)

_tracky 2010.07.18. 17:51:49

@Irise: te is orvos vagy, de jó is nekünk hogy már nem itthon.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 17:52:25

@_tracky:

Penig a stylus a két diploma.

Komolyra fordítva a szót.

Valamit nagyon félre értesz. Orvos valóban nem cserélhető fel.

Van orvos aki lenézi a tanulatlant és van aki nem.

Itt a tudásba fektetett munka a felelősség és a haszna ára kérdésről folyna kétségbe esett polémia.

Sokszor a te lassan kétdiplomás mérges hangnemedben.

Irise 2010.07.18. 17:52:29

@Twisk: tyű,ez igaz, a generátorokra nem gondoltam :D Akkor a villanyszerelők maradjanak!
Nade mi a a helyzet a büfé-litvanisztika szakosokkal? Sok szép diplomájukkal egyetemben?

_tracky 2010.07.18. 17:52:44

@Twisk: de buta vagy. Hát szerinted miért tanulnak ennyi évet az egyetemen? Nincs olyan szakma, amihez nem értenének! :)

Irise 2010.07.18. 17:53:13

@_tracky: Kedves egészségedre!

_tracky 2010.07.18. 17:57:19

@Irise: köszönöm. Szép napot neked is.

@Dr.laikus PhD: az orvosi munka felelősségét nem vitatom, mert azért életekért felelnek, életekkel "játszanak".

De olvass csak el pár kollégád hozzászólását, és viszonyulását a munkájához, és szerintem rájössz, hogy mi miatt írtam mindazt, amit írtam.

Twisk 2010.07.18. 17:59:06

@Irise: Ejnye, no.... Ha mindenki orvos lenne, kit gyógyítanátok? Ha mindenki felkapaszkodna az Olymposzra, kit köpködnétek? Ha mindenki olyan lenne mint Ti, kin élnétek ki a frusztrációitokat?
Lásd be, kellenek a pórok, mert nélkülük sosem bizonyítanád be a önnnön hatalmadat. :)

Twisk 2010.07.18. 18:02:27

@Irise: Egészen addig lesznek büfé-litvanisztika szakos hallgatók, amíg lesznek olyan állások, amit csak VALAMILYEN diplomával lehet betölteni. Ugyan a feladat elvégzéséhez nem kell, de a pályázati feltételekben szerepel. Hát itt a bibi. Ez pont olyan, mint a rengeteg kamu nyelvvizsga. Kellett a pozíció ellátásához a papír. A munkához nem kellett, így sosem derült ki, h. hamis. Na de akkor meg????? :)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 18:03:01

@_tracky:

Nem vagyok orvos:)

Értelek.

Alant Twisk válasza Irise-nek.

Ez az én véleményem is.

Irise 2010.07.18. 18:04:35

@Twisk: "Ejnye, no.... Ha mindenki orvos lenne, kit gyógyítanátok? Ha mindenki felkapaszkodna az Olymposzra, kit köpködnétek? Ha mindenki olyan lenne mint Ti, kin élnétek ki a frusztrációitokat?
Lásd be, kellenek a pórok, mert nélkülük sosem bizonyítanád be a önnnön hatalmadat. :) "
Neked ki mondta,hogy nekem hatalmam van? És ki mondta,hogy én azt szeretném,ha mindenki orvos lenne?

garymoore54 2010.07.18. 18:05:22

Kedves K.
Tisztelet és megbecsülés illet Téged. Sajnos volt alkalmam nem egyszer tapasztalni, milyen állapotok uralkodnak a magyar egészségügyben, a kórházakban. Legutóbbi (1,5 hónapos) 4 napos kórházi tartózkodásom alatt a főnővér, aki az égadta világon semmit nem csinált, csak bejött a kórterembe dörgő hangon számon kérni, körülnézni, vidáman tette el a folyosón a szemem láttára a hálapénzt egy hozzátartozótól. Volt viszont egy éjszakás nővér, akinek nem derogált a fél napos operált roma asszonyt reggel lemosdatni (később tudtuk meg, hogy bennünket is le kellett volna, még szerencse, hogy nem szorultunk rá), tisztességgel gondoskodni rólunk, emberi hangon kommunikálni. Csak néztünk, hogy ilyen is van!? Annyit tennék még hozzá, hogy olyan fiatal sebész orvos műtött, aki orvos familiából származik, egy fillért sem fogad el (nem csak tőlem), szakmai tudása már most irigylésre méltó, és nagyon kedves ember. Kívánok nagyon sok szeretetet a munkád során, amit bizonyára ezzel a mentalitással meg is fogsz kapni a betegektől.

Twisk 2010.07.18. 18:05:52

@Dr.laikus PhD: Ha engem kérdezel a tanulatlan is relatív. Attól hogy valakinek nincs papírja valamiről, még tökéletesen tudhatja. Régen falun a Birinénét hívták ha jött a baba. Tanulta? Tanulta! Az anyjától, nagyanyjától. Volt róla papírja? Nem. Mégis tudta, h. ha őrölt borsot szór a kifáradt vajúdó kismama orra alá, az tüsszögni fog, és ettől alhasi prés keletkezik. Működött? :)

Irise 2010.07.18. 18:07:16

@Twisk: Jaja, ezt mondom én is,hogy ezek a kamu szakok, kamu nyelvvizsga dolgok teljesen feleslegesek, és ezzel is csak a "bürökráciát etetjük" .

Irise 2010.07.18. 18:08:45

@Twisk: "ha őrölt borsot szór a kifáradt vajúdó kismama orra alá, az tüsszögni fog, és ettől alhasi prés keletkezik. Működött? :)"
Hű, ebből mekkora per lenne ma :D

Twisk 2010.07.18. 18:08:46

@Irise: Nyilván nem szeretnéd. Már csak a fenti okokból sem. :)
Mondd.... Muszáj Neked ennyire morózusnak lenned? Elhisszük, h. orvos vagy, értjük, h. elmentél, mert Neked ott jobb, de miért kell mindig ennyire morcosnak lenned a civilekkel?.)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 18:11:38

@Twisk:

Kötöszköcc, kötöszköcc?

Velem?

Bölcsességből is vizsga? Nem elég a laikuss?

adamantium 2010.07.18. 18:11:52

@Twisk: fület összevarrni tudok ha kell, de semmilyen komolyabb más műtétre nem vállalkozom, ahhoz egy fül-orr-gégészt keress inkább

Twisk 2010.07.18. 18:12:02

@Irise: Figyelj.... Egy ismerősöm munkanélkülivé vált. Elment hát szépen a munkaügyi központba, adjanak neki munkát. Adtak. Takarítónői állást. Közölte, h. neki ez nem derogál, de azért csak lenne egy közgazdasági érettségije. A válasz: ezért kaphatja meg a munkát. Az állás betöltését ugyanis érettségihez kötötték.
Na de könyörgöm, minek????? Érettségi nélkül nem tudja elovasni, h. a sósavat hány %-os higításban kell használni?
Erre mondom ént azt, h. totálisan felesleges.

Irise 2010.07.18. 18:13:10

@Twisk: Én morcos? Én nem is vagyok morcos... ez tuti a net átka, teljesen jó kedvem van. És hidd el kérlek,hogy nem köpködök.
Pár napja egy nagyon mély, nagyon ronda arcsebet varrtam össze, s a beteg nyilván nem mosott fogat a balesete előtt (már jó pár napja nem). De akkor sem köpködtem,nem voltam morcos sem, és a beteggel nagyon vidáman elbeszélgettünk. Ezzel csak azt akartam mondani,hogy sokkal több kell ahhoz,hogy én morcos legyek.
Néhány hozzászólás pedig kifejezetten vidámságra sarkallt.

Twisk 2010.07.18. 18:14:15

@Dr.laikus PhD: Dede! Nekem aztán depláne, de nagyon. :)

@adamantium: Nem akartalak műtétre felkérni, csak egy elvi kérdésem lett volna.

adamantium 2010.07.18. 18:15:49

@Twisk: ha tudok válaszolok, szó se róla

Irise 2010.07.18. 18:17:16

@Twisk: "Na de könyörgöm, minek????? Érettségi nélkül nem tudja elovasni, h. a sósavat hány %-os higításban kell használni?
Erre mondom ént azt, h. totálisan felesleges." Abszolút egyetértek. Egyszerűsíteni kellene az életet. A legtöbb dolgot már régesrég túlbonyolították.
A takarítónő legyen takarítónő,ne közgazda.

Hipósgriff 2010.07.18. 18:18:16

@radiologus.hu: Készséggel elhiszem, mert nem vagyok ismerős a fővárosi eü. intézményekben.
(Bár úgy emlékszem, hogy pl. az Euromedic központokban ennyi a hasi CT ára. Biztosan sz@r régi gépekkel és inkorrektül csinálják... borzasztó.:)

Twisk 2010.07.18. 18:18:17

@Irise: Ez örömmel olvasom. A perről meg csak annyit, ki perelte volna be Birinénét? Sanyi a kisbíró?:)
Tudod, néha azért nosztalgiám van, mert abban az időben a falu társadalmi elitjét a bíró, a kántor, az orvos, meg a tanító alkották. Volt dolguk, volt respektjük.

Twisk 2010.07.18. 18:20:43

@adamantium: Totál off, és előre elnézést mindenkitől. Adva van egy 15 éves gyerek. (az értelmi képességeit nem minősítem!!!)
A totális gyulladásig tágította a fülét. Az orvos szerint műteni kell. Ez mit takar? Mit tud vele tenni? Hangsúlyozta, h. ez nem plasztikai műtét.

_tracky 2010.07.18. 18:27:23

@Twisk: ezek voltak anno a megbecsült szakmák. Régen sok gyerek álma volt az, hogy tanító, orvos vagy kántos legyen.

Kérdezz meg egy kisgyereket, hogy mi szeretne lenni: celeb, valóságshow-hős, modell és további csupa hasznos foglalkozást fog felsorolni (látják, hogy szinte 0 teljesítménnyel mit érnek el).

Nézzük meg, hogy akkor mik voltak az értékek - becsületesség, tisztelet, illem -, és ma mik - gátlástalanság, pénz, törtetés stb.

_tracky 2010.07.18. 18:28:37

@Twisk: arról a lyukról beszélsz, amit a fülcimpába fúrnak és a végén már egy emberi ököl is átfér rajta? Emlékeim szerint a Kés/alattban volt ilyen műtét :)

Twisk 2010.07.18. 18:29:33

@_tracky: Pont ezért van nosztalgiám. Hiányolom a tiszta világot. Mindenhol és mindenben.

Twisk 2010.07.18. 18:31:22

@_tracky: Arról baccameg.:( Szerintem azon kívül, h. át lehet rajta köpni, semmi értelme nincsen. Az általad említett opust sajnos (?) nem láttam. Így lövésem sincs erről az egész córeszről.

_tracky 2010.07.18. 18:33:01

@Twisk: na igen, sokszor én is nosztalgiázom. Amikor a porbafingók még tanultak otthon tiszteletet, és a szülőktől gondos nevelést kaptak. Ma már ez is ritka dolog.

Ma már a pénz / nagy ház / nagy himblimibi (f.) vagy mell (n.) / autó / jó állás a menő sokak szemében.

_tracky 2010.07.18. 18:34:48

@Twisk: Lehet, hogy nem a Kés/Alattban, hanem másik sorozatban. Nem igazán értem én sem, hogy mi ebben a lyukas fülben a poén, de én maradi vagyok :)

Nyilván a film/sorozat más, mint a valóság, így erre majd válaszol egy hozzáértő, hogy mit tudnak vele csinálni.

Irise 2010.07.18. 18:36:43

@Twisk: Ki perelte volna be Birinét - nem én a máról beszélek. Ha ma mondjuk a szülész elkezdene borsot szórni a kismama orra alá,hogy majd ez fokozza a hasprést...
Másnap benne lenne a hírekben, és halálra aláznák illetve jó eséllyel beperelné a beteg/hozzátartozó.

@_tracky: "ezek voltak anno a megbecsült szakmák. Régen sok gyerek álma volt az, hogy tanító, orvos vagy kántos legyen.

Kérdezz meg egy kisgyereket, hogy mi szeretne lenni: celeb, valóságshow-hős, modell és további csupa hasznos foglalkozást fog felsorolni (látják, hogy szinte 0 teljesítménnyel mit érnek el).

Nézzük meg, hogy akkor mik voltak az értékek - becsületesség, tisztelet, illem -, és ma mik - gátlástalanság, pénz, törtetés stb. "

Ezzel implicite bizonyítottad,hogy az orvosi szakma nem a gátlástalanságról,pénzről, törtetésről szól. Thank you.

2010.07.18. 18:36:55

@Kamion :): Ha meg tudod orizni a jelenlegi mentalitasodat, akkor a vilag barmelyik orszaga tart karokkal var (az osztrak-magyar hatartol nyugatra), sem a kollegaktol, sem a betegektol nem fogsz kiegni, es lehet hazad ott is, ahol szeretned, es ott is, ahol dolgozol.

_tracky 2010.07.18. 18:40:22

@Irise: mik voltak AKKOR az értékek, én azt írtam. Nem bizonyítottam semmit sem, mivel nem írtam sehol sem azt, hogy az orvosi szakma gátlástalan, pénzcentrikus vagy jellemző lenne a törtetés rá.

Viszont az orvosi szakmában dolgozók között bizony akad ilyen.

Twisk 2010.07.18. 18:40:32

@_tracky: Nézd.... Ez is összetett kérdés. Változott a világ, változtak az emberek. Változtak a lehetőségek és a körülmények. Demagóg duma, de amikor próbálok a gyerekeimnek a kubai narancsról mesélni, néznek rám nagy kerek szemekkel. Nem kívánom vissza azt azt időt. Tetszik, h. lehet akár még ananászt is kapni. Csak még nem tudunk élni a demokrácia adta lehetőségekkel. Nézd meg a franciákat. Nekik se megy mindig, pedig pár száz évvel több idejük volt rá, h. megtanulják. A szülők gyakran hibásak, de köztük se mind fekete meg fehér. Van aki egyedül nevel 3 gyereket, jelzálogot fizet és örül, ha enni tud adni a gyerekeinek. És van olyan gyerek, akit a bébiszityó nevel, mert a szülők nagy partyarcok és nem érnek rá. Én nem venném egy kalap alá őket.:)

_tracky 2010.07.18. 18:41:08

@_tracky: de ne kezdjük elölről ezt a ciklust, jó?

Twisk 2010.07.18. 18:45:04

@Irise: Biztos vagyok benne, h. ezek az "autentikus" módszerek közel sem tudományosak. :) De ott és akkor így oldottak meg helyzeteket. Ma nyilván már más a helyzet. És ma már nem Birinéni fogja a kismama fejét, hanem dr X. (báááár, én LÁTTAM a szülészorvost a barátnőm hasán térdelni.... brrrrr)
Tévedek ha azt gondolom, h. bizonyos helyzetekben az orvosok is pont olyan tanácstalanok, mint anno Birinéni?

Irise 2010.07.18. 18:50:46

@Twisk: De mennyire tudunk tanácstalanok lenni :) Ilyenkor kell gyorsan keríteni egy okosabbat szaktanácsért.
(És itt hadd mutassak rá,hogy érvelésetek az olymposzi orvosokról alapvetően téves. Merthogy az Istenek mindent tudnak, de mint ahogy arra te is rámutattál, mi nem. Csak egyes betegek hiszik azt,hogy de, és egyes betegek hiszik azt,hogy mi azt hisszük,hogy de, pedig nem. Vili? :D)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.07.18. 18:54:38

Egy csomóan ajánlották külföldet. Milyen beteg már az ember, aki itt él és a normális ápolónak azt tanácsolja, hogy menjen el??
Vagy akik ezt mondják, azok kint ragadt bunkók? Csak tudnám, hogy azok a szerencsétlenek minek erőltetik még ezt a magyar nyelvet és magyar fórumokat...

Egyébként szerintem vizitdíj nagyon is jól jönne, nem csak az orvosi rendelőbe volt jó, hanem valmit a kórházra is érdemes lett volna. Azokat a 300 ftokat kizárólag az ápolók közt elosztani. Cserébe viszont a hálapénzről leszoktatni az embereket.

10ből egy orvos nem fogad el hálapénzt és érdekes módon, a jó orvosok is kb ilyen arányban fordulnak elő. Tízből egy. De lehet minkét arány ennél is rosszabb.

Én azt üzenem a korrekt orvosoknak és az olyan ápolóknak, mint a levél írója, hogy JELENLEG szerintem nem bűn, ha elfogadnak hálapénzt egészen addig, amíg tisztán látják a dolgokat. Tehát a hálapénzt el lehet fogadni, meg lehet köszönni, de ne viselkedjenek ettől másként. Aki esetleg nem ad ilyet azt ugyanúgy ellátni és aki ad utána vele is kizárólag annyit foglalkozni, mint előtte.
Orvost és ápolót mondtam, de egyébként az orvosok nem keresnek olyan rosszul, tehát nálunk tán még elfogadni is kevésbé illik szerintem.

Twisk 2010.07.18. 18:57:23

@Irise: Na várjál. Szóval hogyan is mondta Pelikán József a gátőr? Az a gyanús aki nem gyanús??? :)))
De viccet félre. Az "olympuszozást" nem a tudásotokra szokták használni, hanem a (néha kioktató és ettől rendesen bicskanyitogató!) stílusotokra. Aztán amikor megengeditek, h. az emberek EMBERKÉNT lássanak benneteket, már nem is annyira vészes a helyzet. Sokatokkal teljesen normálisan el lehet beszélgetni. De tessék mondani!!!! Ehhez mindig le kell futni a "kianagyobbhülye" kötelező köröket?:)

Irise 2010.07.18. 19:06:29

@Twisk: A kioktató stílusunk - (levettem ám,hogy nem a tudásunk miatt tettetek az Olymposzra).
1. A betegoktatás benne van a feladatkörünkben. Minden betegnek joga van a részletes felvilágosításhoz, ezt meg is tesszük. Legkönnyebben és legrészletesebben beszélgetőpartnereink elmeállapotáról nyilatkozunk.
Vicc félre.
Az én stílusomat kérlek ne vedd be az általános orvosi stílusba,mert én veleszületetten és magamtól vagyok arrogáns.
Nem tudom,csak nekem ilyen nyilvánvaló-e ,de minden munkakörnek megvan a maga stílusa. Ha belegondolsz,hogy milyen beszélgetést vársz el egy paptól, milyen stílusban szól hozzád a műkörmös, igenis az orvosoknak is megvan a saját stílusok.
Hosszú évtizedekig a beteg helyett volt az orvos felelős a döntéseiért. Csak az utóbbi évtizedekben lett a beteg "partner" a döntésekben. És nagyon nehéz a beteget felvilágosítani,lefordítani neki mindazt,amit én tudok,hogy megértse és el is fogadja. Mindezt 10 percben,mert van másik betegem is.
Bocsánat,most mennem kell. :) Szépeket!

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 19:06:50

Nagyon szimpatikus a poszt írója, benne még megvan az emberség, és remélem, így is marad. Gratulálok, csak így tovább.

Biztos lesz olyan, aki eü dolgozó, és azt mondja, a poszt kamu, de ne hallgass rájuk. A megkeseredettek azok, akik ezzel próbálnak eltiporni.

És szerintem azokra a régi motorosokra se hallgass, akik majd levezetik 5 másodperc alatt, mekkora hülye vagy, és majd meglátod, hogyan fogod feladni az emberségedet, amikor nem jut erre meg arra.

Örülök, hogy vannak ilyen eü dolgozók, és még egyszer, grat, és köszi!!!!

hoel 2010.07.18. 19:07:57

Szép, öntudatos sorok egy nyilván nagyon etikus embertől. Gratulálok hozzá, de őszintén! Sajnos , pár év múlva 2 lehetősége lesz: vagy feladja az amúgy nagyon tiszta és szép elveit, vagy úgy elhúz külföldre mint a pinty.Visszatérheténk a posztiró életére 10- 15 év múlva, amikor 2-3 gyerek( esetleg egy lelépett férj) is benne lesz már a játékban. Harmadik lehetőség is van: a pályaelhagyás. Ezt kifelejtettem az előbb.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.07.18. 19:08:55

@_tracky:" ezek voltak anno a megbecsült szakmák. Régen sok gyerek álma volt az, hogy tanító, orvos vagy kántos legyen.

Kérdezz meg egy kisgyereket, hogy mi szeretne lenni: celeb, valóságshow-hős, modell és további csupa hasznos foglalkozást fog felsorolni (látják, hogy szinte 0 teljesítménnyel mit érnek el). "

Ez meg egy tipikus demagóg mai szülő ostoba, hanyag képzelgése. Milyen kisgyerek ismeri a celebeket?? Akik a 6éves gyerekekkel aktívot meg egyéb szánalmat nézetnek. Ne csodálkozzon az ilyen, ha hülye a gyereke. és amúgyis városi legenda ez a dolog, hogy megkérdezték a gyereket mi szeretne lenni és az volt a válasz, hogy celeb és nem az, hogy tűzoltó.

Másrészről az orvosi szakma nagyon sokat dolgozott az elmúlt 10-20 évben azért, hogy ne legyenek annyira tiszteltek.

hoel 2010.07.18. 19:11:34

@Droidfigyelő: Majd ha " emberségre" és szimpátiára adják a kenyeret a közértben, akkor lesz realitás ilyennek maradni. El tudod képzelni, hogy valaki" füteni és enni adni nem tudok a gyerekeimenk de az elveimhez ragaszkodom" stilusban éli az életét? Én nem nagyon.

Kamion :) 2010.07.18. 19:14:26

@sanche: Nem is feltétlen bűnnek érzem az elfogadását, szimplán az egóm nem hagyja, hogy bárki azt feltételezze, pénzért különbséget teszek a betegek között.

lehet más a handa-banda 2010.07.18. 19:14:32

Én az életbörze megrendezését javasolnám az egészségügyben. Minden nap a műtétre várók licitálhatnának ki adja a legtöbbet, azt megoperálják a többiek várjanak. Természetesen ellenőrzött keretek között folyna a licit, mert meg kell adni az esélyegyenlőséget. Beszállhatna az állami egészségbiztosító is de nem hiszem hogy labdába rúghat a maga összegeivel. Akik a piacgazdaság hívei azoktól megkérdezném mi kifogásuk ellene, hiszen más területeken is van licit?Akik meg azt mondják az orvosi munka is annyit ér mint bármelyik azoknak javaslom rendezzenek hasonló licitet a maguk területén is aztán a piac majd eldönti

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 19:15:02

@hoel:

Teljesen igazad van. Abszolút, vitathatatlanul. Ugyanakkor a világ olyan, hogy számtalan párhuzamos igazság megfér egymás mellett, így a posztíró igazsága is a tiéd mellett.

Egyébként szerintem nem lehet mindent a pénzzel magyarázni. Meg lehet próbálni, de zsákutcába vezet.

Intizar 2010.07.18. 19:17:49

@Parmezanidész: Nem pár év alatt, hanem tizenkilenc éves gyakorlata során hármat.

trimalchio 2010.07.18. 19:20:52

@adamantium: "valószínüleg azt a 72 milliárdot is azok találták ki akik a következő hazugságot:"

Nem tudom. Te honnan tudod, hogy ez merő hazugság? Nem gondolom magam sem, hogy ez pontos szám, de el tudom fogadni, hogy megközelítően igaz. Ha tudsz bizonyítékokat, hogy az egész egy nagy hazugság, akkor tárd elénk, én el fogom ismerni, hogy igazad van. Ha nincsenek ilyen bizonyítékok, akkor ugye tőlem is elfogadod majd, hogy a nekem nem tetsző statisztikákra azt mondjam: politikai célú kitaláció. (Mellesleg ha elosztod orvosok számával vagy beteg-orvos találkozásokkal, nem olyan rettenetesen nagy számok jönnek ki.)

_tracky 2010.07.18. 19:26:23

@sanche: ez egy felmérés eredménye.

swt (törölt) 2010.07.18. 19:32:24

@sanche: "Csak tudnám, hogy azok a szerencsétlenek minek erőltetik még ezt a magyar nyelvet és magyar fórumokat..."

Megbocsass, de mi kozod neked ahhoz, hogy ki es hova ir?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 19:32:27

@trimalchio:

Mint az köztudott (legalábbis azok között, akik el is olvasták az eredeti statisztikákat), a végeredményként kapott összegek egyszerű hasraütés eredményei.

Azaz a magyar "hálapénz-statisztika" úgy készül, hogy a "szakértő" leír egy tetszése szerinti számot (ez a hasraütés), majd ezt elkezdi visszaosztogatni a betegtalálkozással stb.

Komolyabb cégek ezt kiegészítik egy kérdőívvel, melynek kitöltése ismert okok miatt bizonytalan. Arról van szó, hogy a kérdezőbiztos megkérdi az illetőt, hogy adott-e pénzt, és ha igen mennyit, az meg szégyelli kimondani, hogy nem adott semmit, ezért bemond egy szép összeget, általában annyit, amennyit "megfelelőnek" vél.

És persze ne felejtsük el, hogy az összes hálapénz-tanulmány azzal kezdődik, hogy "az itt szereplő számok nem biztos, hogy a valóságot tükrözik".

A 72 milliárd tehát hazugság.

kvadrillio 2010.07.18. 19:38:02

Gyönyörű hivatás !
Csodálatos önfeláldozó készség !
Elhivatott segítő szándék !
"Ha a világon mindenki ilyen lenne !!!"

....egybként Gundel-ivadék-e vagy ?????!!! :)

mothe 2010.07.18. 19:42:05

@Dr.laikus PhD:

Ez most mellément, szerintem. :)

„Minden mást Mekk Elek módjára el tudsz végezni és ha ügyes vagy akár még jól is.

Orvosnak lenni egész más.”

1) Mekk Elek mindent a világ elrontott.
2) Sosem voltál orvos, hogy tudd, hogy mennyire más.
3) Légy szíves, csináld utánam az én munkámat ugyanolyan minőségben, mint ahogy én csinálom, én meg majd csinálom a tiédet. Nagyon fogunk röhögni a végén.

szabidoki 2010.07.18. 19:48:41

@Droidfigyelő: érdekes, hogy már több, mint háromszáz komment van, de egy eü. dolgozó sem mondta a posztra, hogy kamu :)
Olyat sem írtunk, hogy hülye a posztoló...
Olyasmit valóban írtunk, hogy jelenleg a szartenger sekélyebbik végén áll, és meglátjuk, mi lesz, mikor már ott jár, hogy lassan úszni kell benne, vagy belefullad. Mi drukkolunk neki, csak féltjük, mert már végigjártuk ezt az utat, és tudjuk, milyen.
Persze ezt kezdőként soha senki nem hiszi el, anno én is azt hittem, hogy megváltoztatom a világot, aztán kiderült, hogy fordítva történt :)
@sanche: nyitott kapukat döngetsz, anno a kórházak is szedtek vizitdíjat, meg volt kórház napidíj is. Azt mondjuk nem nagyon értem, hogyan szűnik meg a hálapénz attól, hogy a vizitdíjat csak az ápolók kapják. Ha arra gondolsz, hogy a Viktor rendelje el, hogy márpedig a hálapénz tilos, az egyrészt magától nem múlik el, ahhoz valami érdemi intézkedés is kell, azt meg egyik eddigi kormány sem vállalta fel, mert az sok pénzbe kerülne.
Feltettem pár órája egy kérdést, miszerint miért hörög a plebs, ha az orvosi hálapénz kerül szóba, és hiába írtam le, hogy az utólag adott pénzre gondolok, csak jöttek a hörgések, hogy "mert előre elkérik!!!"... Ennyire nehéz megérteni két mondatot?

swt (törölt) 2010.07.18. 19:53:33

@_tracky: "Kérdezz meg egy kisgyereket, hogy mi szeretne lenni: celeb, valóságshow-hős, modell és további csupa hasznos foglalkozást fog felsorolni (látják, hogy szinte 0 teljesítménnyel mit érnek el)."

Elotted is nyitva a lehetoseg, hogy ne a tevekeszulekre bizd a gyermeked neveleset, hanem magad vegezd azt.

trimalchio 2010.07.18. 19:56:08

@radiologus.hu:
Mit értesz eredeti statisztikán?
"Arról van szó, hogy a kérdezőbiztos megkérdi az illetőt, hogy adott-e pénzt, és ha igen mennyit, az meg szégyelli kimondani, hogy nem adott semmit, ezért bemond egy szép összeget, általában annyit, amennyit "megfelelőnek" vél." Az a veszély, hogy a megkérdezett hazudik minden hasonló módon készült statisztikában benne van. Ne, haragudj, de amit leírtál nem bizonyíték, hanem a Te véleményed.
Egyébként szerinted mennyi a hálapénz reális összege?

adamantium 2010.07.18. 19:59:37

@trimalchio: szóval az említett cikk azt írja, hogy a kórházba kerülők 90%-a ad hálapénzt, átlag 30 ezret az orvosnak és 7 ezret a nővérnek, 3 ezret a beteghordónak. a legrosszabb időszakomban olyan havi 500 beteget láttam az ambulancián, tehát évi 5-6 ezret, ha ezt beszorzod akkor ugye 30.000*5000*0.9= 135 millió egy évben. valahogy ez nem tűnik soknak számodra? csak úgy józan paraszti ésszel számolva, és vannak orvosok akik 6-7 ezer beteget látnak egy évben mert csak szakrendelőben dolgoznak, az már 189 millió. a szegény nővér kb ugyanennyi beteget lát el, legyen 5000 beteg, annak 90%-a ad 7000 forintot, az 31,5 millió nem gondolhatod, hogy ezek reális számok?. havi 11 milliót kerestem, tisztán, adómentesen? hmmm kár, hogy nem látom a bankszámlámon

trimalchio 2010.07.18. 20:09:11

@adamantium: Úgy gonodolom, hogy a "kórházba kerülők" fogalmába (most nem olvastam újra a cikket) nem értették bele az ambulanciákra, szakrendelőkbe bevitt, bemenő embereket.
Én a 72 milliárdot osztottam és arra mondtam, hogy nem olyan rettenetes nagy szám: orvos-beteg találkozónként kb. 100 Ft.
Ezek szerint nem igaz a 72 milliárd. OK. Szerinted mennyi a reális összeg?

swt (törölt) 2010.07.18. 20:11:19

@szabidoki: A jelek szerint ugyanolyan nehez megerteni, mint az "azonos fizikai es szellemi kepessegu embert", mint kitetelt.

swt (törölt) 2010.07.18. 20:12:41

@adamantium: Vegul megiscsak kiderult, mibol indultal a Kekszalagon :)

trimalchio 2010.07.18. 20:13:16

@adamantium: A cikkből, amit én használtam:
"A Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által végzett kutatás szerint tavaly 73,4 milliárd forint hálapénzt adtakl az egészségügyben. A kutatók ezt az összeget a kérdőíves felmérés eredményei és az orvos-beteg találkozók hivatalos adatai alapján számolták ki.

A paraszolvencia összegén belül nagy különbségek vannak, az összegek 1000 forinttól egészen 500 ezer forintig terjednek. A legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot. A rendelőintézetben átlagosan 8600 forintot kapnak az orvosok, a háziorvosok pedig 6600 forintot. A nővérek zsebébe a kórházban átlagosan 6800 forintot csúsztatnak, a rendelőkben és a háziorvosnál kisebb a tarifa, 2500-3000 forint."

Ez távolról sem az, amiről Te írsz. Ebben szó sincs arról, hogy minden egyes találkozásnál adnak hálapénzt. Ebből a cikkből a Te számaidat egyáltalán nem lehet levezetni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 20:13:16

@trimalchio:

Az orvosok hálapénzére van valamekkora áttekintésem. Az "átlagos orvos" havonta maximum 100 ezer forint körül kap (persze a szórás nagy), ez 34000 orvossal számolva évente mintegy 40 milliárd forint körül lehet.

Ehhez jön az ápolóknak adott összeg, amit még becsülni sem tudok.

NemesekErnyo 2010.07.18. 20:16:21

@trimalchio: Lehet, hogy valakik 30 ezret adnak, de ehhez arányosan 3 ezer fő csak 100-at,vagy semmit. Ami nem fedi le egészen a "muszáj adni, kell, mert elkérik" kedvenc teóriánkat.

trimalchio 2010.07.18. 20:17:33

@NemesekErnyo: "Ami nem fedi le egészen a "muszáj adni, kell, mert elkérik" kedvenc teóriánkat."
Nekem nincsen ilyen teóriám. Egyébként egyetértek.

adamantium 2010.07.18. 20:26:26

@trimalchio: most 2008 as adatot találtam csak reálisat: www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.eski.hu%2Falaptabla%2Faktivitas_p.xls&ei=vkNDTNjkOYrfOPjD_JUN&usg=AFQjCNEs7vF5ZwjhHa0UIHNwqArH48eihw
ebből az derül ki, hogy 64 millió beteg-háziorvos, és 37 millió klinikai orvos-beteg találkozás, illetve 2,5 millió bentfekvéses eset történt, volt kb 20 millió diagnosztikai jellegű találka is. mindent összevetve kb 124 millió találka, az ugye 580 forint találkánként. de vegyük csak a 2,5 millió bentfekvő beteget, ha annak 90%-a fizet 30 ezret az orvosnak, 7 ezret a nővérnek, 3 ezret a beteghordónak az már 100,3 milliárd és akkor még a többi 121 millió orvostalálkozóról nem is beszéltünk. hogy is van ez kérem? hogyan jött ki a 72 milliárd?

adamantium 2010.07.18. 20:29:40

az előbb 90.3, milliárdot akartam írni de úgy is több mint 72 milliárd
@trimalchio: most számoljam át 28500+6800 ra is? (de akkor 100% nem 90% mert itt átlagról van szó)

trimalchio 2010.07.18. 20:30:37

@adamantium: "ogyan jött ki a 72 milliárd?"
Ha elolvasod második kommentemet kiderül.
Csak egy példa a cikkből: " A legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot. " Ez ugye nem azt jelenti, hogy mindenki ad, hanem azt, hogy aki ad, az átlag 28500 Ft-t.

adamantium 2010.07.18. 20:32:14

@radiologus.hu: azért a 34000 aktív orvosból a fele biztos nem kap vagy jelentéktelen összeget: pl labororvos, patológus, radiológus, transzfuziológus, csomó féle kutatóorvos, a rezidensek, a 100 ezer havonta már egy befutott orvos

adamantium 2010.07.18. 20:34:12

@trimalchio: ok de hányan adnak akkor? mert ha 1% ad átlag 28500-t akkor nem jön ki. egyébként hol van az a hely ahol annyit adnak (főleg átlagban) és 6800-at a nővérnek, én max havonta egyszer hallok olyan betegről aki pénzt adna a nővérnek inkább bonbon, kávé, csoki de az is nagyon ritkán

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 20:35:34

@trimalchio:

Ráadásul az orvost előre kifizetted a járulékaiddal, jó pár évre. Nem te tehetsz róla, hogy vannak, akik nem fizetnek, meg hogy a költségvetésbe befizetett járulékaid véletlenül nem oda mennek, ahova állítólag szánták.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 20:37:18

@szabidoki:

Örülök, hogy tévedtem. És örülök, hogy szurkoltok neki. Esetleg a "támogatunk, de..." típusú véleményekből a "de..." részt hagyjátok el.

adamantium 2010.07.18. 20:39:36

@Droidfigyelő: szal azért ne ferdítsünk ennyire, nem te fizeted az állam fizeti, mert akkor most te fizeted az orvost, a tanárt, a rendőrt, a katonát, a vasutast meg mindent? nem sok egy kicsit? értsük már meg, hogy a befizetett összeg az nevetséges, semmire sem elég

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 20:45:23

@adamantium:

Bocs, hanem ki? És persze, hogy nevetséges, de mennyiben tehetek én erről? És te mennyiben tehetsz erről?

És szerinted ki fizeti pl. a költségvetési deficit finanszírozására felvett hiteleket? Megmondom: az adófizető. Vagyis én, meg te, ha fizetsz adót és járulékot. Senki más.

Egyszerűen nem tudom megérteni, miért hajtogatod ezt a butaságot, hogy az állam fizeti, nem az állam polgárai. Az állam egészen addig én vagyok, amíg adót és járulékot kell fizetni, utána meg le vagyok szarva, de ez a felvetésed szempontjából tök lényegtelen.

trimalchio 2010.07.18. 20:46:05

@adamantium: Bevallom nem tudom hányan adják. De ettől nekem még nem tűnik irreálisnak a 72 vagy 73 milliárd. De hajlandó vagyok Radiologus 40 milliárdját is elfogadni, ha szakmabeliek azt reálisabbnak tartják. Engem érvekkel valóban meg lehet győzni.
Egy biztos, ezek szerint én a Ti véleményetek alapján az átlagnál többet adok. Át fogom gondolni. :-)

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 20:47:11

@mothe:

Mellé hát :-)

Még egy jobb féltekés tréning után sem.

Borzasztó, hogy mennyire nem engedelmeskedik a kezem a szememnek. :))

adamantium 2010.07.18. 20:52:34

@Droidfigyelő: azt kell higgyem, hogy te nem érted magyarország állami berendezkedését. te adófizető vagy, beadod a nagy kasszába a pénzt amivel az állam gazdákodik, de a nagy összeg az az nem a TB járulékodból van hanem mondjuk az ÁFA-ból, az iparűzési adókból miegymásból, attól, hogy te fizetsz egy összeget még nem teheted magadévá annak végeredményét, én se verem a mellem, hogy én fizetem a magyar államadósságot, bár biztos van ott az én forintjaimból is. a te ellátásodat az OEP fizeti. az állam én vagyok??? - szabadon XIV Lajostól. ez már paranoja

mothe 2010.07.18. 20:53:03

@radiologus.hu: viszonylag nehéz összehasonlítani két szakmát, nagyokos, ha az egyiket egyetemen oktatják, a másikat meg szakközépiskolában.

hasonlítsuk mondjuk össze a képzőművészt az orvossal. vagy az épületgépészt. vagy a nyelvészt, a bioinformatikust, a pszichológust, az egyetemi tanárt, a tolmácsot, soroljam?

jaj, tudom, neked plusz 1 év volt. hidd el, egy csomóan ráhúznak még néhány évet az egyetem után, hogy jobbak legyenek.

akkor ki az értékesebb? SENKI.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 20:55:33

@hoel:

Itt nem arról van szó, hogy kenyéren és vízen nem lehet megélni.

Elvégre a hálapénzt sem uralkodó osztályaink keveset kereső díszpéldányai adják.

adamantium 2010.07.18. 20:56:53

@trimalchio: szal én nem zárom ki, hogy vannak osztályok, vagy orvosok ahol az átlag 30 ezer, de ez az össz 5%-a max.
azonkívül ennek az összegnek a nagy része olyan orvosokhoz, nővérekhez áramlik akik valamilyen plusz szolgáltatást is adnak érte, amit nem feltétlenül korrekt bevonni az összegbe, mert azt már nem lehet hálapénznek nevezni, a szolgáltatás ellenértéke a fizetség: a nőgyógyászokat említsük, elvégre ott plusz szolgáltatásként bármikor felhívhatod, mindig ő néz meg, ha valami bajod van akkor bejön megvizsgálni, ha vasárnap éjjel jön rád a szülés akkor bejön és levezeti. lehet neked privát bankárod is vagy közgazdászod akikkel ezt megteheted, csak nem ennyiért

mothe 2010.07.18. 20:58:43

@Irise: szerintem meg aki azon verseng, hogy az ő szakmája fontosabb és értékesebb, mint a másiké, az nagyon buta és kb. az én-apukámnak-meg-cascója-van szinten tolja.

miféle ostobaság már ez? de most komolyan. :) csak én látom az ovit?

adamantium 2010.07.18. 20:59:16

természetesen többféleképpen lehet mérni ki mennyi hasznot hoz a társadalomnak, van aki rajzol, van aki oktat, van aki műt: de az lenne a kérdésem, ha egy sebész megmenti élete során 10 ezer ember életét akkor az a 10 ezer ember által befizetett adó, az általuk elért eredmények nem közvetve annak a sebésznek az eredményei? csak ezt a magyar társadalom nem ismeri el

trimalchio 2010.07.18. 21:00:45

@adamantium: "szal én nem zárom ki, hogy vannak osztályok, vagy orvosok ahol az átlag 30 ezer, de ez az össz 5%-a max."
Nekem nincsenek széleskörű tapasztalataim. Amelyik sebészeti osztályon én feküdtem, ott 40 ezer alatti összeget senki sem mondott. Elismerem lehet, hogy ez kivételes, hiszen nem tudományos felmérésről van szó.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 21:05:25

@adamantium:

Pont erről van szó. Mindenki fizet bizonyos adókat (lásd ÁFA), és sokan fizetnek járulékot is. Ez megy a kalapba, a költségvetés ebből gazdálkodik (csak nem arra fordítja a járulékokat és adókat, amely jogcímen beszedi, hanem eltünteti, és oda tolja, ahol épp lyuk van. Lyukból meg van elég.) Mivel ez még mindig kevesebb, mint amennyit a költségvetés kiad, hitelekből, mondjuk, államkötvény-kibocsátással finanszírozzák a deficitet.

Szerinted all in all ki a tököm finanszírozza a költségvetést, a hitelezők mellett, ha nem azok, aki befizetik az ÁFÁT, az SZJA-t, a TB-t, a nyugdíjfaszomat, a szakképzési hozzájárulást, vagy az illetékeket?

Miért is ne verjem a mellem, hogy én megtettem a magamét a jogszabályok szerint? Ha ez nem számít, mi számít? Hogy te orvos vagy és azt szajkózod (bocs), mennyire nevetségesek a fizetéseitek, egy dolog. Igen, nevetséges, de 1. azt nem én állapítottam meg 2. amit nekem meg kell tennem, megteszem és befizettem. Mit tegyek még, hogy elégedett legyél?

És bocs, de te finanszírozod a magyar államadósságot, meg én, meg mindnyájan. Szerintem maradj az orvosi szakma mellett, mert nagyon nagy marhaságokat vonsz le következtetésként.

Végül, paranoia i-vel, nem j-vel.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 21:08:36

@adamantium:

Egyébként a legnagyobb butaság mindabban, amit beszélsz, a mindennek a pénzhez való visszavezetése. És ebben nagyon következetes vagy, itt tolod nonstop ezt a végletesen szűklátókörű cuccot. Persze, jogod van hozzá, de barátom, ezzel nem jutsz sehova. Nem itt a neten, de sehol.

mothe 2010.07.18. 21:14:42

@radiologus.hu: én azért lehet, hogy befognám a számat, ha átlagosan évi 1,2 milliót tolnának a zsebembe a fizetésemen felül csak azért, mert tetszett, amit rajzoltam.

ezek szerint azok az átlagos orvosok, akik mindenre azt mondják, hogy kevés a pénz, több jattot szeretnének havi 100 ezernél. nos, tessék elgondolkodni azon, hogy mit tetszenek nyújtani érte.

biomech 2010.07.18. 21:15:36

Nem bizony, a jelek ezt mutatják.
Ha nem jut sehová Te is ott maradsz.
Ezt kell észre venni.

mothe 2010.07.18. 21:16:03

@adamantium: szerencse, hogy nem lettél matematikus, és balszerencse, hogy orvos lettél.

adamantium 2010.07.18. 21:16:15

@Droidfigyelő: nem tudom de ha olvastad én az alacsony fizetések miatt nem téged hanem az államot, a kormányt hibáztatom, a legújabb statisztika szerint 209 ezer a bruttó átlagfizetés, ennyit kb egy főorvos kap, akkor a főorvos az átlagpolgár? de jó országban élek.
sajnálatosnak tartom, hogy valaki egy alapvető állampolgári kötelességét dicsőségnek fogja fel, sajnálatos, hogy idejutottunk.
a második hozzászólásod meg aztán a butaság netovábbja, már jó régen megmondta Francesco Guicciardini marsal, hogy „A háborúhoz három dolog szükséges: pénz, pénz és pénz.” ugyanez kell az egészségügyhöz: sok pénz= több orvos, több nővér, a konkurencia miatt jobb orvos, jobb nővér, jobb ellátás, boldogság, egészség. ezt szerintem egy negyedikes is felfogja

trimalchio 2010.07.18. 21:19:19

„A háborúhoz három dolog szükséges:... "
És mekkorát tévedett! A háborúhoz egyetlen dolog kell: ellenség. Lassan elhiszem, hogy ez a magyar eü-re is igaz.
:-(

Patu2000 2010.07.18. 21:19:42

@Dr.laikus PhD:

Szep estet kivanok Mindenkinek, probaltam lefogni az ujjaimat, de nem megy,ezert kerdezek:

* A hálapénz az a juttatás, amit a beteg vagy hozzátartozója az ellátást követően, utólag, kérés nélkül az orvosnak ad." - Ha az orvos kozli, hogy hogy fejenketn 5,500 forintert megyek hazhoz ( 2 idos beteghez, havonta egyszer) azt ugye nem ebbe a kategoriaba tudom beletenni? Aztan az egyik idos ember mar inkabb alszik es nem nagyon kommunikal, ezt kozli a masik idos "beteg" az orvossal -nem baj en akkor is jovok,majd elbeszelgetunk ( 11,000 HUF/latogatas)

* Az orvosok egymás közt nem adhatnak és egészségügyi dolgozótól nem fogadhatnak el hálapénzt. - "Ne faradjon at vervetelre, majd a noverke atjon es megcsinalja 2,000 HUF-ert" - ugye jol latom nem adtak egymasnak az eu. dolgozok a bevetelbol?

* A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre felajánlott, vagy ráutaló magatartással kikényszerített anyagi juttatást, amely törvénysértő, korrupciónak vagy zsarolásnak minősül. - Az egyik idos beteg eltavozott, a masik beteg megkerdezte az orvostol: " Akkor most majd mennyit kell fizetnem, ha havonta egyszer idejon a doktor ur? 5,000 Huf-ot, de ne tessek megfeledkezni arrol, hogy a kedves elhunyt karacsonyra mindig juttatott extrat" - ez nem zsarolas, ugye?

2010 Magyarorszag. Bocsanat,de nem tudtam nem leirni ezt,mert sajnos eleg kozlerol vagyok erintve, es ezek meg csak a jeghegy csucsan levo kicsi kis dolgok:(

adamantium 2010.07.18. 21:20:11

@trimalchio: mindenhez pénz kell manapság

2010.07.18. 21:22:54

Az értelmes, okos embereket onnan lehet felismerni, hogy soha nem hangoztatják ezt.

szabidoki 2010.07.18. 21:24:16

@Droidfigyelő: megmondta itt valaki korábban, hogy az, hogy megcsináltad a kötelezőt, az még nem ok a dicsőségre, az az alap.
@mothe: bár látnám már ezt a havi plusz százezret... Legalább egyszer...

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 21:26:26

@Patu2000:

Bocsánat, de ezt miért nekem írod?

Patu2000 2010.07.18. 21:28:30

@Dr.laikus PhD:

Beideztem a paragrafusokat amiket irtal es ahhoz probaltam tarsitani a tortenteket, tehat nem neked irtam, csak az altalad beirtakra reagaltam.

Patu2000 2010.07.18. 21:31:23

Tehat a reagalasom a Dr.laikus Phd -vel semmi kapcsolatban nincs, csak egy tarsitas mas tortenesekkel.

drKotasz 2010.07.18. 21:32:05

Villanyszerelőt kerestem egy egyszerű munka elvégzéséhez.Kijött egy, felmérte, mondta hogy kb. 30-40e lesz a munkadíj + anyag és kihangsúlyozta, hogy ÉS ÁFA. Majd ígérte, hogy 2 napon belül pontos árajánlatot ad. 5 hét eltelt, se kép, se hang, úgyhogy felhívtam, mi lesz. Közölte, hogy ő igazából nem akarja megcsinálni, neki ez túl kis meló , nem éri meg. Hívtam egy másikat, na az azóta is küldi az árajánlatot. Úgyhogy megcsináltam egyedül, 1 nap (max 8 óra munka)alatt, nem villanyszerelőként végeztem. Szakember Vsz. megcsinálta volna 3-4 óra alatt. De neki 30000 Ft 3 óra munkáért nem érte meg.
Mint itt többen kifejtették, egyenértékű a két szakma. Várom a kedves villanyszerelő kollégák jelentkezését, szívesen átadok nekik egy két éjszakai sebészet ügyeletet, hiszen egyenértékű a szakmánk, ők is röhögve meg tudják csinálni Egy csak a bibi:(8000 FT bruttó)/16 óra.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 21:32:39

@szabidoki:

Kedves doktor, akkor lennél elégedett velem, ha kétszer annyit fizetnék, mint kellene? Hát itt panaszkodtok minden második posztban, hogy sok szemét beteg ingyér' jár a kórházba, és nulla járulék után azt várja, hogy naponta százszor mosdassák meg. Most akkor ki a jó fej? Már várom a következő fázist, ami az lesz, hogy lebasszuk, aki befizeti, amit kell.

@adamantium:

Kedves doktor, súgok: mindenhez pénz kell. Képzeld, más szakmákban is, nem csak a tiédben. De az élet minden vetületének origójaként és egyidejűleg eredményeként tolni a pénzt, hát, ez nagy butaság.

Bocs, de mintha a korlátoltság egy kötelező tantárgy lett volna nálatok.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 21:34:27

@Patu2000:

A magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexéből
Az orvosi hálapénzről cimű passzusai voltak.

Ez veled történt meg? Nem igazán értem.

Patu2000 2010.07.18. 21:36:20

@Dr.laikus PhD:

Igen, latom, honnan masoltad ki, nem velem, hanem gey kozeli hozzatartozommal tortent meg. Nem hinnem el biztos, ha az eset nem kozvetlen hozzatartozoval tortent! volna meg.

adamantium 2010.07.18. 21:38:05

@Droidfigyelő: először el kellene olvasni mennyi is magyarországon a TB járulék és mennyi másutt, mennyien is fizetnek TB-t és mennyien másutt, majd, hogy a költségvetés hány százalékát fordítják az egészségügyre és mennyit másutt ha ezekkel végeztél akkor kárálj itt a pénzről

Irise 2010.07.18. 21:42:15

@trimalchio: "Nekem nincsenek széleskörű tapasztalataim. Amelyik sebészeti osztályon én feküdtem, ott 40 ezer alatti összeget senki sem mondott. Elismerem lehet, hogy ez kivételes, hiszen nem tudományos felmérésről van szó. "
Ez a ki mekkora összeget mond, ez egy nagyon érdekes dolog. Idős rokonom kórházba került,utólag kérdeztem tőle,hogy és mennyit adott (szoktuk egymást heccelni),mire azt mondta: "Semmit, de a többi betegnek azt mondtam,hogy 50 ezret,nehogy lemaradjak.." Zabáltam az öreg csajt,nagyon aranyos volt.
Szóval azért annyira nem megbízható ez a ki mit mond.

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 21:42:58

@Patu2000:

drKotasz már megírta, nem kell fizetni a betegnek, el kell menni külföldre a fiatal orvosnak, de a szakvizsgát itthon kell letenni.
Az persze hab a tortán, ha mindezt egy másik országban teszi szinte nyögi egy életen át annak költségeit.
Ha demagóg akarnék lenni akkor azt mondanám, hogy miután esze volt és nem költségtérítéses szakon végzett, azt az én adómból IS végezte el. Vagyis én már megfizettem a taníttatása költségeit is.

Természetesen az idős beteg per mama.
Nem baj ő villanyszerelőnek is jó.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.18. 21:46:06

@adamantium:

Kezdj leveleket írni, menjél be vmi szakbizottságba, kampányolj, hogy ne így legyen, építsd fel magad, mint politikus orvost, smúzolj a játékosokkal, és duruzsold a mantrát. Van ennek módja, csak csinálni kell. Szurkolok, hogy elérj valamit, mindannyiunk érdekében. De ne sértődj meg, ha nem rád szavazok.

Ok, értem, a te életedben a pénz a templom, az oltár, a szent cél és maga az istenség, mindez egyszerre. Rendben, good for you.

Én meg pont leszarom ezt a világnézetet, osztjónapot, ennyiben maradhatunk.

bakela 2010.07.18. 21:47:41

A végébe beleolvasgatva:
1/ Nekem ezen statisztikák szerint tartoztok havi 1.2-1.5 milka parával. Ki a f@β nyeli ezt le előlem?
2/ Ki fizeti a révészt? Hát, ahogy az utóbbi idők híreit nézem:
a) az unokáink /lásd államadósság/
b) Az őseink, biz. Árpádig visszamenőleg: most folyik az utolsó, még megmaradt -ezeregyszáztizenvalahány év alatt megszerzett- családi ezüst elkótyavetyélése

Patu2000 2010.07.18. 21:48:11

@Dr.laikus PhD:

Nem igazan ertem ezt a beirasodat, de visszaolvasom mit irt drKotasz,hatha akkor megertem:)

Irise 2010.07.18. 21:48:42

@drKotasz: Igen,ez ismerős szitu. 5 évvel ezelőtt egy hónapon át 287 ft-os órabérért dolgoztam ügyeletes orvosként, (mert a kórház igazgatója úgy döntött,hogy csak minden sokadik óránkat fizeti ki, így a 12 órás ügyeletem alatt az órabér átlag 287 ft volt). Elláttunk infarktusosokat, agyvérzetteket ezt-azt.
Aztán varrónő ismerősömhöz elvittem felhajtatni a nadrágom és a 15 perces munkáért 500 ft-ot kért.
Egy nadrág felhajtása majdnem 10x annyit ér a magyaroknak,mint egy infarktusos ellátása...

Patu2000 2010.07.18. 21:51:52

@Irise:

Ez igy eleg demagog szvsz. nem a varrono kert sokat,hanem a te fonokod adott keveset. Tole megkerdezted,miert csak 287/h a kifizetett ber? Miert is nem?

biomech 2010.07.18. 21:56:22

@Patu2000: Te már megkérdezted a főnököd miért csak annyit fizet neked?

Irise 2010.07.18. 21:57:42

@Patu2000: Hogyne kérdeztem volna meg.
A velem egyenrangú rezidenseknek azonnal megszüntették a szerződését (megtehették,mert havonta hosszabbított szerződésünk volt a kórházzal),nekem,mint legjobbnak, felajánlották,hogy maradhatok - ennyiért.
Maradtam. Nagyon szerettem azt a munkahelyet,a kollégáimat, voltak aranyos betegeim is.
A főnöknek egy hónapon belül sikerült kiharcolnia,hogy visszaemelkedjen az eredeti szintre az órabérünk: 500valahány ft-ra. Ez volt akkor a hivatalos, állami fizu.
Ekkor már a varrónő fizetésének egynegyedéért láthattam el infarktusosokat. Jó,nem?

Dr.laikus PhD 2010.07.18. 22:00:13

@biomech:

Egy nem ennyire hierarchikus rendszerben ezt meg lehet kérdezni.

Sőt lehet bértárgyalást folytatni, mert a versenyszférában nincsenek fixált bérek.

Patu2000 2010.07.18. 22:00:32

@biomech:

En mikor szerzodes (munka) kotok a fonokommel, akkor kerdezem meg!

bakela 2010.07.18. 22:00:47

@drKotasz:
Dettó:
Én egy egész házat csináltam meg a 70 éves faterral.
Minden tökéletesen működik, csak nálam a kék színű vezeték ráz, nem a fekete, + van 1 db élő kapcsoló, aminek nem tudtam kideríteni, hol a másik vége.
A végén /a villanyórához papír is kellett/ a maestro csodálkozott, hogy miért van mindenhol 2,5 mm2 réz, ha 1,5 is elég, meg miért van leforrasztva minden kötés, + nem hitte el, hogy azért nem lát dobozokat, mert az öreggel mi 3-4 kanyaron is át tudtuk vezetni a fűzőszálat /Na, persze neki nem sok gyakorlata lehetett a Seldinger technikáról!/
Ennek a munkadíja, nem hiszem, hogy belefért volna a negyed millióba.

bakela 2010.07.18. 22:01:58

@bakela:
Persze, ácsmunkában, tetőfedésben, gipszkartonban, csőszerelésben is qrva jó vagyok.
Ja, meg 2 Leier kéményt is megcsináltam- a kéményseprő csont nélkül átvette.

Úgyhogy van elképzelésem az uralkodó osztály munkájáról is.

biomech 2010.07.18. 22:06:36

@Patu2000: Na de emberek! Az orvosok kollektív szerződéssel dolgoznak. (egy)
A bérüket a közalkalmazotti bértábla és szatellitjei határozzák meg. (kettő) Akkor kit kérdezzek meg?

Patu2000 2010.07.18. 22:08:41

@biomech: En erre a szovegre reagaltam, amit Irise irt: "mert a kórház igazgatója úgy döntött,hogy csak minden sokadik óránkat fizeti ki, így a 12 órás ügyeletem alatt az órabér átlag 287 ft volt)" Most akkor vagy a Te vagy Irise infoja nem stimmel.

Patu2000 2010.07.18. 22:10:07

@biomech: En csak az Irise beirasara reagaltam:"mert a kórház igazgatója úgy döntött,hogy csak minden sokadik óránkat fizeti ki, így a 12 órás ügyeletem alatt az órabér átlag 287 ft volt)" igy pedig vagy a tied vagy Irise kozlese nem stimmel....

adamantium 2010.07.18. 22:12:59

@Droidfigyelő: akkor te még a "adok két kiló krumplit három kiló kukoricáért" érában vagy :D amiket beírsz nem is csodálom

mothe 2010.07.18. 22:15:10

@adamantium: nekünk most pl. tökre nincs pénzünk, mégsem tesszük pokollá egymás életét a párommal. próbálunk egymás kedvében járni, a nehéz helyzet ellenére is, és éreztetjük egymással, hogy a másik igenis fontos.

őszintén sajnállak, ha neked ehhez pénz kell.

biomech 2010.07.18. 22:16:36

@Patu2000: Lehet, hogy stimmel azért mindkettő. Ugyanis a jogszabályok értelmezése terén lehetnek különbségek Magyarországon. Régebben voltak olyan jogszabályok, melyek szerint az ügyelet nem folyamatos munkavégzésnek felel meg ezért csak a bizonyos részének megfelelő díjazás jár érte. Irise esete szerintem ennek felel meg.

mothe 2010.07.18. 22:19:07

@adamantium: gyugyi. nem másutt vagyunk, hiába hasonlítgatod, itt meg ott ki mennyit fizet, mert mi itt fizetünk, nem ott.

hawaii-on pl. nem kell cirkogejzírt szereltetned a házadba és télen nem több a rezsi mint nyáron. változtat ez a magyar otthonok rezsijén? nem.

falra szerelt tehénnel vitatkozni annyi, mintha a nagymamámnak gumikerekei volnának.

adamantium 2010.07.18. 22:19:31

@Patu2000: sokáig volt, hogy sunyiságból a 24 órás ügyeletből csak 4-6-8 órát fizettek ki mert a többit állítólag elhenyéltem, az, hogy nem az az asszonnyal otthon a tévé előtt tettem az nem volt érdekes. aztán az únió úgy döntött ha ha benn vagyok a munkahelyemen akkor dolgozom tehát a 24 óra az magyarországon is 24 óra. de hát a mi embereink sunyik de nagyon és kitalálták, hogy ha én vasárnap 24 órát dolgozom akkor hétfőn nem szabad dolgozzak, ergó a heti 40 órából 8at nem dolgozom le, tehát a vasárnapból levontak 8 órát és csak 16-ot fizetnek ki, az persze senkit nem érdekel, hogy hétfőn nem tudok hazamenni és ugyanúgy dolgozom 24 óra után mintha akkor frissen csöppentem volna be a kórházba

adamantium 2010.07.18. 22:21:36

@mothe: az egészségügynek kell ehhez pénz, és minden más olyan szakmának ahol ember-emberrel dolgozik, mert lehet, hogy a pároddal nem érezteted de ha mondjuk 4 gyereknek másnap nem tudod mit adsz enni akkor már nehezebben mosolyogsz arra a betegre aki huszadjára hív ki egy órán belül, hogy inna egy korty vizet, vagy mégse, inkább teát, de ne cukrosat, na jó legyen kakaós kávé

mothe 2010.07.18. 22:24:20

@adamantium: lehet, hogy van bennem annyi előrelátás, hogy nem csinálok négy gyereket a semmire.

Irise 2010.07.18. 22:25:36

@Patu2000: Nem, ez nem kollektív szerződés volt. Ez megbízási szerződés volt.
A legszebb az volt,hogy mivel havonta kellett újra kötni,fogalmam sem volt,hogy következő hónapban is dolgozom-e még ott. Volt olyan,akivel megtették,hogy a hónap utolsó napján mondták meg,hogy másnap már nem kell jönnie dolgozni.
Bázz,milyen jó is volt magyar orvosnak lenni. Fene ebbe a nosztalgiázós énembe.

adamantium 2010.07.18. 22:27:37

@mothe: ma már egyet is nehéz felnevelni 80 ezerből

sunwind 2010.07.18. 22:29:29

@adamantium: miért nem lehet? Komolyan kérdezem - ugyanis simán el tudom képzelni, hogy vagy 1-2%, akinek lenne esélye a jobb, drágább, nagyobb sikerrel kecsegtető eszköz/beavatkozás megvásárlására - legalább a tájékoztatást, az esély megragadásának lehetőségét miért nem adják meg nekik?

mothe 2010.07.18. 22:31:04

@Irise: légy szíves, linkeld ide nekem, vagy magyarázd el röviden, hogy mi a különbség a rezidens meg a nem rezidens orvos között, mert összezavarodtam.

köszi.

mothe 2010.07.18. 22:31:43

@adamantium: nem kell mindenkinek reprodukálnia magát. főleg azoknak nem, akiknek nehézséget jelent 1 gyerek felnevelése.

adamantium 2010.07.18. 22:39:29

@sunwind: szerintem is meg lehetne, csak ez finanszírozási aggályokat vet fel, mert államilag finanszírozott intézményben az OEP a finanszírozó, csak biztosítással nem rendelkező beteg finanszírozhatja saját ellátását (vagy te a sajátodat teljes egészében ha azt az OEP nem állja pl szilikonmell) de a kettős finanszírozás nem engedélyezett, vagy nagyon kacifántos megoldásokat alkalmaznak, pl alapítványra fizettetik be és az alapítvány veszi meg az eszközt meg, vagy kísérleti anyagként állítják be meg hasonlók. amiben szerintem a legnagyobb hátrány ez a maradiság az a szintetikus csontok alkalmazása, mert pl egy műtét során csontpótlásra szorulsz, megoldások:1) a saját csípőlapátodból veszik=fájdalom, plusz műtéti terhelés, 2) konzerv csont=azt egy másik betegből vették ki akinek nem kellett pl combfejek, sterilizálták ugyan de én nem rakatnám be magamba, 3) szintetikus csont=steril anyag, nincs plusz műtét, idővel beépül, de jelenleg 5ml=kb 30-40 ezer forint, erre a kórházak nagy részének nincs pénze. a másik az a vacuum sealing, az is egy jó megoldás nagy sebek gyors feltisztítására és besarjasztására, csak megint drága

adamantium 2010.07.18. 22:40:17

@mothe: ezt azért magyarázd el egy gyermekre vágyó nőnek

Irise 2010.07.18. 22:41:45

@mothe: rezidens az egyetem elvégzése utáni 1-2 év. Nem rezidens: mindenki ,aki ezen túl van, vagy nem vesz részt a rezidensképzésben (a szakorvossá váláshoz vezető út első két éve a rezidensképzés).
Mielőtt valaki azt mondaná,hogy akkor a rezidensek teljesen tapasztalatmentesek: nem. Hatodév alatt már orvosi munkát végzünk,szigorúan felügyelet alatt.

biomech 2010.07.18. 22:42:11

@Irise: Jó akkor nem kollektív szerződés volt, de attól még nem a szabad piac kereslet-kínálat viszonya határozza meg, hanem továbbra is állami rendelkezések. (Vagy azok kikerülései)

adamantium 2010.07.18. 22:42:16

@mothe: civilizált helyen a rezidens az az orvos aki a szakosodását végzi, ezt még osszák junior meg senior rezidensre. nálunk mert mi mindennél jobbak vagyunk a rezidens az az orvos aki a szakosodása első 26 hónapjában van és utána meg szakorvosjelöltnek hívják, mondjuk ezt rendesen keverik még az orvosok is akik inkább a logikusabb külföldi rendszerhez mérik a fejlődést

adamantium 2010.07.18. 22:47:34

@adamantium: azt még el kell áruljam, hogy azért 26 hónap a két év mert az okos vezetőink rájöttek, hogy a két év alatt a szegény orvos két hónapig szabadságon van és azalatt nem fejlődik ezért még két hónapot rá kell dolgozzon, hogy elérje a megfelelő fejlettségi szintet és megfelelő sebességgel tudjon zárójelentést gépelni és kórlapot tölteni

Irise 2010.07.18. 22:57:06

@Irise: jé,kihagytam két pöttyöt. Első és második év, ezt akartam írni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:17:48

@mothe:

Ez az évi 1,2 millió még mindig csak aprópénz a reális fizetéshez képest.

:-)

Ugyanis egy szakorvosnak a havi bruttó 600-700 ezres fizetés kb. reális lenne. Ez évente 7,2-8,4 millió forint.

Egy kezdő bíró keres ugyanis 356000 forintot.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:22:59

@trimalchio

"Nekem nincsenek széleskörű tapasztalataim. Amelyik sebészeti osztályon én feküdtem, ott 40 ezer alatti összeget senki sem mondott. Elismerem lehet, hogy ez kivételes, hiszen nem tudományos felmérésről van szó. "

Mondani lehet.

Aztán a borítékban (ha egyáltalán van), ott figyel egy szép levelezőlap.
Netán 1000 forint.

Ismered a viccet:
Kohn elmegy az orvoshoz.
- Segítsen doktor úr, a Grün azt mondja, neki még hetente négyszer megy, nekem meg csak egyszer!
- Hát mondja maga is, hogy négyszer

És a fő kérdés: te személyesen mennyit adtál?

szabidoki 2010.07.18. 23:25:56

@Droidfigyelő: olvass vissza, valamelyik hozzád hasonló sötét gyökér írta, hogy az még nem dicsőség, hogy megcsináltad, ami kötelező.
Azt meg, hogy sok a potyautas, meg aki fizet, az is keveset, nem én állítom, hanem a jelen (meg az előző) kormányzat. Azt is a miniszter nyilatkozta a minap, hogy a kultúrországokban megszokott minimum 6% helyett a mi eü büdzsénk a GDP 4%-a körül van. Ezek után egészen biztos, hogy én vagyok a pénzéhes?

adamantium 2010.07.18. 23:30:08

@szabidoki: a gond az, hogy nálunk a nép nem fogja fel, hogy kicsi pénz kicsi ellátás. látnák csak amikor van egy betegünk keletről, és meg van lepődve, hogy a gyógyszer meg a kaja ingyen van, mert náluk bizony csak az ágy meg a levegő van ingyen, a gyógyszerért meg az implantátumokért hivatalosan is fizetnek, a kaja, nővéri, orvosi ellátás, műtét meg nem hivatalosan fizetős, de nekik ez természetes, de majd lesz nálunk is

mothe 2010.07.18. 23:33:32

@adamantium: a gyermekre vágyó nő is emberi lény, gondolkodásra képes aggyal. értem én, hogy ösztönök, meg hormonok, de józanul végig kell tudni gondolkodni, hogy az ember képes bevállalni egy ekkora érzelmi, anyagi felelősséget a következő 20 évre, vagy csinál önzésből egy boldogtalan gyereket.

mothe 2010.07.18. 23:34:39

@Irise: köszi. :) tehát, ha jól értelmezem, a háziorvosomnak ezen nem kellett átesnie, de a fogorvosomnak vagy pl. egy belgyógyásznak igen.

mothe 2010.07.18. 23:38:40

@radiologus.hu: egy 600 ezres bruttó az kb 316 ezer nettó. ha azt vesszük, hogy a kezdő orvos kollegina itt panaszkodott a minap, hogy nettó 140-et keres, és hozzáteszünk 100 nettó hálapénzt, akkor az egy 240 ezres nettó fizetés havonta. kezdőként szerintem ez egyáltalán nem rossz, és összesen 76 ezerrel van beljebb annál, amit szeretnél kapni, és nagyon magasan az átlag felett van.

mothe 2010.07.18. 23:40:42

@adamantium: a kis pénz kis focinál kevés tenyérbemászóbb, demagóg szöveg létezik.

majd a tanító néni is azt mondja a gyerekednek, hogy kis pénz, kis betű, aztán csodálkozol, ha nem tanul meg a gyerek olvasni, rendben?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:44:41

@mothe:

Az átlagos kezdő orvos nem kap hálapénzt.

Látom, hogy képtelen vagy a szövegértelmezésre (a havi 100000-ben nagyon nagy a szórás). Ez nem baj, de inkább ne próbálkozz olyasmivel, ahol szükséged van rá, mert nem lesz jó vége.

szabidoki 2010.07.18. 23:53:05

@adamantium: hát, előbb-utóbb valamilyen módon arányosítani kell az ellátást a ráfordított összeggel, mert jelenleg kevés pénzből kellene színvonalas ellátást nyújtani mindenkinek. Az én igazságérzetem azt diktálná első körben, hogy aki nem fizet tb-t, annak a sürgősségi ellátáson kívül ne járjon semmi, de tartok tőle, hogy ezt a milliós számú szavazót a politika nem fogja magára haragítani...
@mothe: tartok tőle, hogy ezt a bölcsességet nem a saját szüleidtől tanultad, mert ha ők is így gondolkodnának, akkor nem kellene a hülyeségeidet olvasnom. Szerinted orvosként normális az, hogy azon kell filózni, megengedhetem-e magamnak, hogy legyen gyerekem, vagy nem?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.18. 23:53:27

@mothe:

A kezdő orvos nem kap parát, az ő fizetéséhez ne tégy hozzá semmit.

szabidoki 2010.07.18. 23:58:51

@mothe: mutass kérlek egy olyan országot, ahol az árszínvonal, a GDP, az egészségügyre fordított összeg hasonló mint itthon, de az egészségügy lényegesen jobban teljesít, mint nálunk. Ha ilyen nincs, akkor légyszives fogadd el, hogy sok múlik a ráfordított összegen az egészségügyben (is). Nyilván a fejlett nyugaton is mindenki komplett hülye, hogy olyan sokat költenek az ellátórendszerre, mikor lám a magyarok milyen kicsi pénzből megoldják...

TamásD 2010.07.19. 00:10:34

@adamantium: Az oké, hogy én ügyelek és néha ránézek a blogra, de mondd már, te hogy tudod egész nap tartani a frontot:)

mothe 2010.07.19. 00:14:53

@szabidoki: szerintem nem orvosként kell filóznod rajta, hanem magyar orvosként.

ha gyereket akarsz, választhatsz másik szakmát, vagy beházasodhatsz egy gazdagabb családba, esetleg elmehetsz külföldre pénzt keresni, és ha megvan, még mindig visszajöhetsz itt gyereket csinálni.

ha elsősorban orvos akarsz lenni, akkor a karriered fontosabb, foglalkozz azzal, és ha jó orvos lettél, akkor összeszedsz annyi egzisztenciát, hogy vállalhass gyereket.

ha meg mindent egyszerre akarsz, akkor tarts reality checket.

ebben az országban ma mindenféle szakembernek végig kell gondolnia, hogy vállalhat-e gyereket. sem különb, sem különlegesebb nem vagy attól, hogy orvos lettél. te választottad.
neked se jobb, nekem se. ez van.

mothe 2010.07.19. 00:18:03

@szabidoki: most példálózott valaki azzal, hogy Thaiföldön mennyivel színvonalasabb az egészségügy, pedig ők lényegesen szegényebbek nálunk. nem azt mondtam, hogy az egészségügyhöz ne kéne iszonyú mennyiségű pénz, csak azt, hogy neked is fáj, ha kevés van, és nekem is fáj, ha az én zsebemből akarnak még többet kivenni.

mindenki szépen álljon ki a saját fizetéséért, nem kell elvárni, hogy én tüntessek helyetted. nekem is van életem, és bocs, ha nem a te fizetésed a prioritás benne. én befizetem azt, amit kell, ha azt mondják, többet kell, akkor többet fogok befizetni, ennél többet nem teszek, mert pont elég a saját érdekeimet védenem.

te se véded az enyémeket, ha jól emlékszem.

mothe 2010.07.19. 00:18:37

@radiologus.hu: kezdő grafikusként én is szarul kerestem. ezen mindenki átesik, ezt hívják tanulópénznek.

mothe 2010.07.19. 00:20:57

@szabidoki: egyébként kérlek, anyázz otthon. engem nyugodtan gyalázhatsz, de én se hoztam szóba a szüleidet, úgyhogy ezen a téren vegyél vissza.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 00:31:44

@mothe:

Akkor viszont te se írj marhaságokat.

mothe 2010.07.19. 00:38:11

@radiologus.hu: oké. javítom. kezdő kollegina kap 140 nettót. nyilvánvaló, hogy néhány év elteltével ez az összeg ha nem is sokat, de növekszik. erre rájön az általatok mondott átlagos havi 100 hálapénz. még mindig nem látom a rettenetesen alacsony fizetést. bocs.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 00:48:02

@mothe:

Nagyságrendileg egy takarítónő fizetéséről beszélsz.

Heti 72 órás munkát figyelembe véve (ami havi 288 óra) ez épp csak több, mint 1000 forint órabér.

Mennyiért kapsz te takarítónőt óránként?

mothe 2010.07.19. 01:04:08

@radiologus.hu: elmondanám, hogy viszonyleg kevés embert ismerek, aki 1000 Ft/óránál többet keres, és a barátaim többsége nem takarítónő.

és még egyszer: nem kötelező orvosnak menni. ebben az országban egy orvosnak ennyi a fizetése. így is az átlag felett van. ha több kell, harcoljátok ki magatoknak, mint mindenki más, vagy váltsatok szakmát, mint mindenki más. én még soha nem láttam egy olyan orvost se, akit fegyverrel kényszerítettek volna, hogy maradjon orvos kevés pénzért.

egyébként az egyetlen takarítónő, akit ismerek, minimálbért kap. az kicsit kevesebb, mint az 1000 forintos órabér, lássuk be. ezért 59 évesen mindennap reggel fél hatra jár dolgozni, letolja a rendőrségen a maga 8 óráját, kurva nagy területen, becsülettel, akár betegen is. felnevelte a lányát, pedig a férje elhagyta. mindemellett még kedves és udvarias is.

persze, ha mint magán takarító órabérre gondoltál, ami ugye a napi munkaidején felül van, az lehet, hogy egy ezres, csak szeretném megkérdezni, hogy a magánorvos órabére is ennyi-e, vagy esetleg több?

egyébként komolyan nem értem, hogy miért kell 72 órát dolgozni a 40 órás munkahéten, de hidd el, ha egyszer majd megkérdeznek, hogy szerintem ez jó-e így, azt fogom mondani, hogy szerintem nem. nagyon sajnállak, hogy ennyit dolgozol és ehhez képest átlagos a fizetésed, de kicsit rosszul esik, hogy az orvostársadalom engem hibáztat ezért, rajtam tölti ki a dühét és a keserűségét, lenéző, kioktató modorban szól hozzám, és úgy mondja, hogy kevés a fizetése, mintha én nyeltem volna le a maradékot. ez sem intelligenciára, sem problémamegoldó készségre nem vall. innentől kezdve pedig nem kell meglepődni, ha a beteg hasonló stílusban válaszol. ha nektek pénz kéne ahhoz, hogy kedvesek legyetek, akkor nekünk is. patthelyzet. oldd meg.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 01:11:59

@mothe:

A 40 órás munkahéten részben legalább 1 alkalommal 24 órázik az egészségügyi munkavállaló, részben meg ehhez jön még maximum heti 8 óra rendkívüli munkavégzés.

Mivel iszonyatos emberhiány van, a dolgozók meg valamiféle rosszul értelmezett hivatástudatból elvégzik azt a munkát is, ami nem az ő dolguk lenne, ezért a maximális munkaidőkeretet gyakorlatilag mindenhol elérik.

Szóval így.

"ha több kell, harcoljátok ki magatoknak"

"ejnye-bejnye paraszolvencia"

Ellentmondásban vagy. :-)

Kiharcolják az orvosok maguknak a valamivel több pénzt, csak ez nem tetszik a t. társadalomnak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 01:15:04

@mothe:

És félreértés ne essék, én nem általában dolgozom magam halálra - bár az elkövetkező 2 hétben fogok 5 x 24 = 120 órát ügyelni, hogy a kollégák el tudjanak menni szabadságra.

mothe 2010.07.19. 01:18:09

@radiologus.hu: nem vagyok ellentmondásban. nem a be nem vallott hálapénzt kell kiharcolni, hanem a magasabb fizetést. éntőlem levonták. állambácsiban valahol eltűnt. nála keresd, ne az én zsebemben turkálj. én se tőled kérem a fizetésemelésem, amikor névjegyet csinálok neked, meg website-ot a magánpraxisodnak. te megrendeled a cégtől, aminek dolgozom, én meg megkapom a fizetésemet. nem megyek oda hozzád, hogy ugye, tetszett, adjál már egy kis mellékest, a főnök ne tudjon róla.

nem tudom, érted-e a különbséget?

mothe 2010.07.19. 01:19:13

@radiologus.hu: akkor kérj a kollégáidtól paraszolvenciát, mert nem nekem teszel szívességet.

szép dolog, hogy segítesz a kollégáidnak, én is szoktam az enyémeknek. akkor szerintem ezzel egálban vagyunk.

BKKLaci 2010.07.19. 03:31:24

@sanche: "Egy csomóan ajánlották külföldet. Milyen beteg már az ember, aki itt él és a normális ápolónak azt tanácsolja, hogy menjen el??
Vagy akik ezt mondják, azok kint ragadt bunkók? Csak tudnám, hogy azok a szerencsétlenek minek erőltetik még ezt a magyar nyelvet és magyar fórumokat..."

Talán azért mentek ki, mert emberek (maradtak?) és nem csak kenyeret és vizet szerettek volna mindennap.

Talán szerették volna a családjukat is rendben eltartani.

Talán elegük volt abból a gyilkos őrületből, amit mnapság egészségügynek hívnak ottnon.

Talán azért, mert volt valami többlet bennük és megtalálták azt a helyet, ahol ezt kihozhatták magugból és többet is tehettek embertársaikért, mint a kis magyar húsdarálóban.

Talán azért, mert volt bennük annyi többlet, ami alapján elfogadták, befogadták emberileg és szakmailag egyaránt őket az új helyen.

Talán azért erőltetik, hogy valamit megmutassanak nektek, arról hogy másként is lehet. És nem "MI nem tehetünk semmit", hanem "Mit tudnék ÉN tenni, személyesen mint Dr. X?" Talán.

Talán azért, hogy elgondolkozzatok, mit csináltok (mit kell csinálnotok, mire kényszeritenek mindennap benneteket) és ti személyesen mit tehettek, ott és azok között a körülmények között.

Talán... Talán.

NemesekErnyo 2010.07.19. 07:56:45

Hát ez szép. Arról polemizálni, hogy vajon egy takarítónő, vagy egy orvos fizetése legyen nagyobb. Világosan látszik, hogy mit kíván a magyar nemzet.
Na itt én befejeztem.

trimalchio 2010.07.19. 07:57:09

@radiologus.hu: "És a fő kérdés: te személyesen mennyit adtál?"

Nem tudom, miért ez a fő kérdés. De: 2 éve a vesém kivételekor 60 ezret, most áprilisban 100-at.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 08:30:12

@NemesekErnyo:

Komolyan, mint a kaptás lovak. Jártok körbe-körbe.

Szerinted mikor merül ez a kérdés fel?

Csak akkor amikor az ellenállás a beteg felé akkora, hogy erre nincs más válasz.
Te utálod csinálni amit csinálsz, ezért azt hiszed több pénzért szeretni fogod.

A sebész vár a nagy lehetőségre, érdekes, különleges műtétre, közben mert nem szabad mást tenni, ellátja a fejsebet is.

Te nem is nagyon érted mit írnak (már bocsánat) csak írod az általános magatokat védő panel szöveget, hol udvariasan, hol törleszkedve, hol durván.

Ha nem tudtok másról beszélni egy etikus ápoló levele kapcsán, csak hogy nem normális, ennyi a minimum amit le kel lnyeljél, hogy a vitakultúrád alapján megpróbálják belőni mennyit ér a munkád lóvéban.

mothe 2010.07.19. 08:40:33

@NemesekErnyo: látom, nem sikerült megragadni a lényeget. pedig ha ennél szájbarágósabban fogalmazok, valószínűleg egy óvodás is megérti.

mothe 2010.07.19. 08:45:37

@trimalchio: azért ez a fő kérdés, mert az összeggel, amit a zsebébe raksz egyenesen arányban áll az irántad érzett rokonszenve.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 08:46:32

@adamantium:

Én meg azt csodálom, hogy orvosnak mered nevezni magad ezzel az aggyal.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 08:52:42

@szabidoki:

:)))) Hát ezt pl. az adamantium nevű fasz haverod írta. Madarat tolláról, öregem.

Elmondom utoljára: persze, hogy nagyon keveset kap az egészségügy, persze, hogy egyetértek, persze, hogy keveset kerestek, persze, hogy sajnálom, és persze, hogy ha rajtam múlna, mától a hússzorosát keresnéd.

De az, hogy minden rossznak az egészségügyben az eredője, az eredménye, és mindene a pénz, a világ legnagyobb ostobasága. Nem lehet mindent a pénzzel magyarázni.

Egyébként meg gyökerezd anyukádat, légy szíves.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 09:25:19

@Droidfigyelő:

Ha több a pénz, akkor búcsút lehet venni a nem megfelelő emberektől.

Ha több a pénz, több megfelelő ember marad a pályán.

Ha több a pénz, a megfelelő emberek még jobbak tudnak lenni, mert pihentek és kiegyensúlyozottak.

Ha több a pénz, akkor a korszerű műszereket és eszközöket használják.

Egyéb kérdés?

mothe 2010.07.19. 09:31:30

@radiologus.hu: csak egy. ezt miért a betegeknek mondjátok, miért nem a főnökeiteknek? a pénz felülről jön. ott is akad el.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 09:33:54

@mothe:

A főnök pontosan tudja.

De amíg a betegek nem követelik, addig nem lesz jobb az ellátás.

Ha egy polgármester belebukna abba, hogy a városi kórháza szar, na az lenne az első lépés.

mothe 2010.07.19. 09:36:43

@radiologus.hu: akkor nyomás, orvosok, buktassatok polgármestert!

Mária néni 2010.07.19. 09:39:33

@mothe:
Kedvesem!

Segítek neked eligazodni a világban. Elmondom neked, hogy hogyan kell viszonyulnod egy orvoshoz.

Először is tudnod kell, hogy az orvosok egyetlen szigorlatára többet tanulnak és tudnak, mint amennyit te egész életedben tanultál az óvodától addig, ameddig megkaptad az a WC-papírt, amit valamilyen gagyi tanfolyamon szereztél és diplomának csúfolnak.

Másodszor tudnod kell, hogy az orvosok csak a latinnal, amit mellékesen szednek fel az orvosin, több szót, kifejezést és nyelvtani szabályt tanulnak, mint egy átlagos ember egy élő nyelv megtanulásával.

Harmadszor tudnod kell, hogy egy orvos, aki megszerzi a diplomáját, utána a szakvizsgáját, több tudást szerez, mint a te egész családod valaha is összeszedett, amióta ezen a földön él.

Negyedszer, egy kezdő orvos is naponta több stresszt visel el és nagyobb felelősséget, mint amennyit te egész kis unalmas életed alatt képes lennél összesen, te egy nap után felvagdosnád az ereidet, ha neked kellene elviselni.

Ezután, ha találkozol egy orvossal, szemlesütve, alázatosan közelítsd meg, és csak akkor szólj hozzá, ha kérdez téged.

Legyél megtisztelve, ha egy orvos szóra méltat téged, és ha teheted, csókolj neki kezet, mert át kell érezned, hogy te egy senki vagy hozzá képest. És nem azért kell megsüvegelned minden orvost, mert előbb-utóbb a te, vagy rokonaid élete fog függeni tőlük, hanem azért, mert erkölcsileg és szellemileg magasan fölötted állnak.

Örvendezz, hogy ezt most elmondtam neked, mert mostantól tudod, hogy hol a helyed.
:-)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 09:59:04

@radiologus.hu:

A probléma itt csak az, hogy a betegnek fogalma nincs, hogy milyen egy jó kórház.

Amit lát a kosz, a nem megfelelő ellátás, a kiégett(sic) orvos, nem beszélnek velem, stb....

Hogyan és kinek kéne és főleg kit megbuktatni?

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 10:08:28

@Dr.laikus PhD:

Rosszul közelíted meg. Aggyá' pénzt!

Twisk 2010.07.19. 10:17:07

@Mária néni: Kérek engedélyt meghunyászkodni.:)

mothe 2010.07.19. 10:29:54

@Mária néni: kedves Mária néni! Szopj le bő nyállal, de előbb jól mosd ki a szádat szappannal, nehogy valamit összeszedjek a benned lakó fertőből. :)

Twisk 2010.07.19. 10:40:44

@mothe: Ajmán..... :) Próbáld felfedezni az irónát. Ha tévedek és nincs ott, akkor viszont önmagát minősíti. Ne bújj bele egy ilyen kesztyűbe :)

drKotasz 2010.07.19. 10:48:49

Nektek tényleg nincs jobb dolgotok, mint ezen a fórumon lógni több, mint 24 órája?
Kedves@radiologus.hu: @NemesekErnyo: @TamásD: @szabidoki: !
Valóban az hiszitek, hogy itt bárkit meg tudtok győzni? Hogy értelme van magyarázni bármit is? Még ha valaki meg is érti, amit írsz (statisztikákból ismert rossz szövegértési képességek Mo-on), akkor sem fogja soha beismerni, hogy igazad van. Dr. Morcz is belátta, hogy szélmalomharcot vív. Ez a fórum a névtelenül fröcsögésről szól.
A magyar társadalom pedig sok kis önző, korlátolt "individumból" áll, aki szerint az állam, a vezetés, azok döntései tőle teljesen független dolgok, hogy őneki személy szerint semmiféle felelőssége nincs abban, hogy hogy áll ez az ország. Csak a markát tartja az államnak, tudja, neki MI JÁR.

mothe 2010.07.19. 10:50:21

@Twisk: nincs ott. :) olvasd el az előző hozzászólásait.

de tény, hogy nem érdemli meg, hogy a szájával illessen.

mothe 2010.07.19. 10:52:13

@drKotasz: „A magyar társadalom pedig sok kis önző, korlátolt "individumból" áll, aki szerint az állam, a vezetés, azok döntései tőle teljesen független dolgok, hogy őneki személy szerint semmiféle felelőssége nincs abban, hogy hogy áll ez az ország. Csak a markát tartja az államnak, tudja, neki MI JÁR.”

azt szeretném kérdezni, hogy a helytelenül használt idézőjelek közé rossz helyesírással leírt individuum szót az orvosokra értetted, ugye?

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 11:00:29

@drKotasz:

Köszi, ez nagyon pontos leírása annak, ahogy az orvosokra is viszonyulnak a dolgokhoz. Vajon milyen össznépi tréning vagy ismerkedési klubdélután kellene ahhoz, hogy változzon mindannyiunk hozzáállása?

szabidoki 2010.07.19. 11:35:40

@mothe: azt "suggalod", hogy valakinek rossz a helyesírása? :)

mothe 2010.07.19. 11:43:08

@szabidoki: úúúúú, alázz még, gyugyibogyó! :) annyira határtalanul szellemes és főleg eredeti, ahogy beszólsz, ne hagyd abba! :)

szabidoki 2010.07.19. 12:09:47

@mothe: tudod az ebben a szép, hogy nekem nem kell semmi extrémet csinálni, alázod te magad önjáróan, csak néha igényelsz egy kis biztatást :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:11:57

@drKotasz: kis tévedésben van.
Fordítva ül a lovon.

drKotasz az aki itt végezte az egyetemet államilag finanszírozva, itt fogja letenni a szakvizsgáját szintén államilag finanszírozva. Igen az én adómból IS.

Ő valamiért (valószínűleg azért, mert borzasztó sokat tanult és erre a szóra kapta fel a fejét két vizsga között) még mindig disszidál. 50 évig nem jön haza ha 3 hónapon belül nem kap számára elfogadható állást és jövedelmet.

drKotasz még nem tudja, hogy Magyarországon is lehet embernek tekinteni a beteget, tisztességgel megszólítani, felvilágosítani és tudomásul venni, hogy az jár neki amit a törvény garantál. Sajnos drKotasz nem az jár amit maga gondol, vagy vél.

Tényleg el kell menni, ha fájdalmas akkor is, de nem a beteget kell ezért hibáztatni.
Sok tíz évig kell majd bizonyítani, hogy érdemes a tekintélyre a tudása, szeretni való ember és nagy tudású orvos lakozik a betelepült idegen doktor haja alatt.

Aztán vagy haza hozza a tudást a mentalitást, vagy nem.
Hajlok arra, hogy nem, de nekünk betegeknek is JÁR az ellátás, ha magának is JÁR az államilag finanszírozott egyetem.

Én itt maradok, maga "disszidál".

Aztán ne felejtse el azt, hogy mindezt megtehesse azért azt is nekünk köszönheti, hiszen minden bizonnyal még pelenkás volt amikor mi akartunk mást, hogy magának ne disszidálnia kelljen, hanem elmenni másik országba állampolgári jogon.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 12:27:24

@Dr.laikus PhD:

Vigyázz, mert mindjárt jön az a szöveg, hogy az a bajod az orvosokkal, hogy nem azt mondják, amit a plebs elvár.

Twisk 2010.07.19. 12:28:06

@drKotasz: "Ez a fórum a névtelenül fröcsögésről szól."

Nevem: Kotász Béla
Születtem: Galgaböködős, 1975. 05. 06.
Anyám neve: Tóth Gizella
Lakcímem: 1021 Budapest Vállalomanevem út 1-3.

Valahogy így. Nemdebár?:)

Twisk 2010.07.19. 12:32:51

Erről jutott az eszembe. Dr Kotász Bacsó Péter "A Tanú" című filmjében az állami ítéletvégrehajtó. A film végén Virág elvtár és Pelikán között az alábbi párbeszéd zajlik le:

Virág: "Nem baj! Nem baj. Visszasírnak még maguk engem!"

Pelikán válasza: "Hát erre azért nem mernék megesküdni."

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:34:32

@Droidfigyelő:

En bloc nincs bajom az orvosokkal.

EGYES orvosokkal van bajom.

Nem kicsit, nagyon. :-O))))

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:38:21

@Twisk:

Hogy nem láttam előbb amit írsz...

Gratulálok. :-o)

mothe 2010.07.19. 12:44:51

@szabidoki: örömömre szolgál, hogy szórakoztathatlak. :) ezzel is oldódik a feszültség.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 12:55:58

@Dr.laikus PhD:

Én ezt értem, de nem biztos, hogy átmegy az üzeneted:) Pláne nem ott, ahol hasznos lenne.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 12:59:04

@Droidfigyelő:

Ennyit tehetek. Max megbuktatom a pógármester:

Mire jó nem tudom, egyetlen saját bevétele nincs, mindent visszaosztanak, vagy pályázik.

De orvosaink közgazdaságilag kiművelt emberfők, ehhez is jobban értenek.

Radiológus még csak csak, vállalkozó, de a többiek?

Twisk 2010.07.19. 13:11:44

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, bár vannak labdák amiket MUSZÁJ lecsapnom. Ez is egy ilyen volt. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 13:13:39

@Twisk:

Tiszteletem...:))

A lépcsőházi okos is én vagyok.:-)

Irigyellek csak.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.19. 13:15:13

@Dr.laikus PhD:

Én azt az attitűdöt nem értem, hogy a plebs kussoljon, kórházi ügyektől a világnézetig majd ők megmondják a tuttit. Természetesen ez sem általános.

drKotasz 2010.07.19. 13:19:43

@mothe: ha már nincs más érved, találj egy elírást a szövegben, és lovagolj azon.Hiszen ez még helyesen sem tud írni! Hát akkor ez pont olyan hülye mint én!!!
@Dr.laikus PhD: nem tudom, honnan tudod, hogy hány éves vagyok, hogy mit tudok a betegekhez való viszonyulásról, honnan hova megyek és mikor jövök haza. De közöd, na az nincs hozzá. Érvek hiányában te is csak annyit tudsz, hogy előhozakodsz valamivel, ami nem ide tartozik.Te fizetted az én diplomámat. Hát közlöm veled, hogy én meg fizettem másét. Az én tanulópénzemet pedig már réges rég ledolgoztam, (csak az utolsó munkáltatóm 2 és fél milkával lóg nekem ki nem fizetett ügyeleti díjként)Az EU pedig sajna szabad munkaerőáramlással jár, tudom ez nehéz,inkább tetszene a vasfüggöny.De ha ez ennyire zavar, akkor ne csak az orvosok elvándorlása zavarjon, hanem mindenki, aki a TE pénzedből képezve, nem itthon és nem azt a munkát végzi, amiről a képzése szól.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 13:24:53

@drKotasz:

Circulus vitiosus nem de bár?

Senki nem tud semmit,

Semmi újat nem ír, disszidálásról maga beszélt, 90-ben divatos politikai lóüzungot maga idézett, modortalan maga volt.

Ettől még lehet öreg, töpörödött későn érő. Minden lehetséges.

mothe 2010.07.19. 13:53:42

@drKotasz: bocs, ti állítjátok folyton, hogy az értelmiség csúcsa vagytok, meg hogy sokkal magasabb az IQ-tok, és akkor még Mária néni istenkirálynőt nem is idéztem. egyébként én egyszer elütöttem valamit, és szabidoki nevű igen magasan képzett kollégád azóta is ezt az egy érvet bírja felhozni ellenem, úgyhogy szerintem egálban vagyunk.

Twisk 2010.07.19. 14:16:49

@mothe: Egy dologról szeretnek elfeledkezni:

A tiszteletet nem megkövetelni kell, és nem "jár", hanem ki kell vívni. Ki kell érdemelni.

Vannak akik ezt megteszik. És vannak akik nem. :)

szabidoki 2010.07.19. 14:18:59

@mothe: ha csak a rossz helyesírásod lenne... De sok más baj is van veled.

Twisk 2010.07.19. 14:20:07

@drKotasz: "(csak az utolsó munkáltatóm 2 és fél milkával lóg nekem ki nem fizetett ügyeleti díjként)"

Édesistenem..... Hol adnak ennyi ügyeleti díjat? Én is oda akarok menni! Nincs üresedés véletlenül???? :)

szabidoki 2010.07.19. 14:30:05

@Twisk: ha meg is értetted volna, amit a kolléga írt, épp az a gond, hogy nem fizették ki az ügyeleteit, magyarán ingyen dolgozott...

Twisk 2010.07.19. 14:36:47

@szabidoki: Ó, jaj..... Szerinted dobjunk össze némi pénzt a megsegítésére? :)

Figyelj rám, lassan írom: más közalkalmazott ennyit egy év alatt sem keres összesen. Se ügyelettel, se túlórával, se mással. Gyanakszom ez nem került be az adóbevallásába, de más se. Neked bekerül? :)
Ha nem a torkom akarod átharapni,(csak mert pusztán létezem), akkor ezt is próbáld értelmezni.

Twisk 2010.07.19. 14:39:40

@szabidoki:
1. Él.
2. Olvas.
3. Ír.
4. Véleménye van.
5. Ezt még közli is.

Ez így tényleg túl sok. Lassan intézkedni kellene a kivégzéséről, nem? :)

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 14:44:04

@szabidoki:

Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat

József A. Levegőt!

Twisk 2010.07.19. 14:46:34

@Dr.laikus PhD: És még Te jössz nekem a lépcsőházzal... :)

Twisk 2010.07.19. 14:51:25

@Dr.laikus PhD: Tőlem lassan megkapod az összes titulust. Te nem vagy szakbarbár.

Twisk 2010.07.19. 15:01:50

@Dr.laikus PhD: Tudod furcsa ez. Nem rég óta irogatok ide (bár egyesek szerint már ez is sok), és azt látom, h. ha egyénként nézem az itt szereplőket, alapvetően tök jó fejek. Te, mothe, irise, adamantium, négercsók, hem sorolom, mert akaratomon kívül kihagyok és evvel megbántok valakiket.
Aztán jön egy front vagy mitököm és a tök normális emberek elvesztik a béketűrésüket. Evvel parallel pillanatokon belül vércinikusokká vagy cezaromániás idiótákká változnak. Tudom, h. a netnek van egy nagy hibája: nem mennek át a szupraszegmentális és a metakommunikációs elemek. A vita hevében nem vesszük észre az árnyalatnyi iróniát és a szájzugban megbúvó csibészes mosolyt. :)

szabidoki 2010.07.19. 15:16:28

@Twisk: az elmaradt ügyeleti díjak általában több év alatt jönnek össze, és bruttó összeget kell érteni alatta.
Mivel nem lett kifizetve, gondolom nem kerül bele az adóbevallásba sem. Feketén ügyelni meg nemigen lehet, mert a kórházak közintézmények, csak szerződéssel alkalmaznak bárkit. A háziorvosi ügyelet dettó.
És valóban, én is adóztam az ügyeleti díjaim után, amikor volt ügyeletem.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:18:55

@Twisk:

Jancsi bohóc
a nevem
Cintányér a
tenyerem.

Orrom krumpli,
szemem szén,
Szeretném ha
szeretnél!

Velem nevetsz,
ha szeretsz,
Ha nem szeretsz
elmehetsz!

Szívem, mint a
cégtábla,
ruhámra van
mintázva.

Kezdődik
a nevetés,
Tíz forint a
fizetés.

Ha nincs pénzed,
ne nevess.
Azt nézd innen
elmehess!

Gazdag Erzsébet: A bohóc köszöntője

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:24:22

@szabidoki:

Volt egy LB határozat.

Most hol tart a dolog?

Egyenként kell perelni?

Kicsi humort Neked is ha lehet....

Twisk 2010.07.19. 15:27:23

@Dr.laikus PhD:

Fenyves Mária: Cirkuszban

Bohóc vagyok nem tagadom,
csörgő sipkám neked adom!
Cintányérom összeverem,
bukfencezek a fejemen.
Jókedvemet nem tagadom,
viccet mondok, INGYEN adom.
Tapsra is kész a kezem,
piros kesztyű kezemen.
Ha produkciómnak vége,
futok a közönség elébe.

:)

Twisk 2010.07.19. 15:28:48

@szabidoki: Nem ez volt a kérdés lényege, ó Cézár....

De kérdem magyarul. Adózáskor be szoktátok vallani a parát?

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:33:05

@Twisk:

Szerintem nem, mert már nincs is rá hely.

Nem borravaló, ajándék lehetne, de a magyarázatból azt hiszem így is kimaradt.

Idén nem néztem,

Valóban az állam a legfőbb haszonélvező.

Twisk 2010.07.19. 15:40:58

Hát, kedveskéim, mára érzékeny búcsút veszek Tőletek, elmegyek a kórházba. Előtte hosszan fogok tűnődni, h. mennyi pénzt illik magammal vinni, és ebből kinek mennyit kell adni. Igen, igen. Vesztegetni fogok. Vagy legalábbis kísérletet teszek rá.
A gyerekért mindent.
Pá.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 15:41:31

@Dr.laikus PhD:

A borravaló is felszolgálói díj lett

NemesekErnyo 2010.07.19. 18:53:00

@Dr.laikus PhD: Az etikus dolgozó kapcsán beszélgettünk, de egymás írásaira reagálunk, a beszélgetés, mint ilyen, általában így zajlik. Arról nem tehetek, hogy valamelyikőtök ezt a gumicsontot dobta be. Kedves fórumozó társunknak a burnout szindrómát vetettem fel - mint a témával kapcsolatos fogalmat-, hiszen azelőtt néhány hozzászólással EZ volt a beszédtéma. Természetesen fel nem foghatta, hogyan kerül a csizma az asztalra... Ezután majd engedélyt kérünk, hogy melyik nem ideillő röffenetre szabad reagálni.

Dr.laikus PhD 2010.07.19. 21:33:49

@NemesekErnyo:

www.matud.iif.hu/03nov/006.html

www.farkasaranka.eoldal.hu/cikkek/cikkek/kieges

Ernyő sajna az a véleményem, hogy Te nem vagy egészségügyi dolgozó. Lehet, hogy szeretnél az lenni, de nem vagy.

Szégyen is lenne, ha szakképzettként valaki ennyi zöldséget alkalmanként összehordana, mint te.

Most sem tudom minek írtad ezt. Főleg mire.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:18:22

@mothe:

Ezt csak a választópolgárok összessége teheti meg.

Amíg ők nem döntenek úgy, hogy fontos annyira a kórházuk (áttételesen a saját egészségük), hogy azért akár a polgármestert is megbuktatják, addig sok változás nem várható, csak a jelen állapot folyamatos - gazdasági viszonyokkal párhuzamos - romlása.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:20:12

@Twisk:

Azt hiszem, pontosan annyira, mint amennyire a pincérek a borravalót.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.19. 23:21:55

@Twisk:

Azt nem kérdezted meg, hogy drKotasz hány év alatt hozta össze ezt a ki nem fizetett összeget.

NemesekErnyo 2010.07.20. 07:11:20

@Dr.laikus PhD: Dicséretes, hogy ezt eldöntötted. Írtam valahol az ellenkezőjét? Miért linkelsz olyan oldalt, amiért néhány órája kötekedtél? Megváltozott a véleményed?
Ha nem érted, ez egyéni probléma. Tegyél fel egy oda nem illő kérdést, és dőlj hátra elégedetten.
:)

Dr.laikus PhD 2010.07.20. 07:53:07

@NemesekErnyo:

Ernyőő!!!!
Nem tűnt fel, hogy azért a link, mert amit Te linkeltél pénzgyanús és ráadásul hiteltelen oldal volt.
A finom célzásokat nem értetted.

Mindegy. Ne nyilváníts vélemény, van itt aki megteszi.

Kell a béke orvos és beteg közt.
Orvos tudása nagy, sokszor nem közvetíti a beteg felé - nincs ideje, fáradt - millió oka van.

Békét próbáljunk teremteni, de hitelesen amennyire laikusoktól kitelik.

Az úgy nem megy, hogy kritikátlanul elfogadjuk túlhajszolt orvosok goromba kioktató stílusát. Beteg részéről meg pláne nem.
Függetlenül attól, hogy mások az érdekek és mégis ugyanazok.

A tudatlanság gőgje sem és a tudás gőgje sem jogosít fel senkit sárdobálásra, felelősség tologatásra.

Erről van szó, erről kéne valahogy polemizálni.

NemesekErnyo 2010.07.20. 08:41:42

@Dr.laikus PhD: Ámen!
De azt lássuk be, hogy a benne dolgozók többet látnak a rendszerből. Kívülről könnyű kritizálni, bár olyant még nem láttunk, hogy a tervezőmérnökök, szerelők, iparosok silány munkájáról blogot nyissanak, pedig mindenki tudna mesélni, e téren a kifogástalan munka olyan, mint a fehér holló. Elfogadom, hogy van, amihez nem értek, de nem játszom benne a professzort.
Peace! :)

Dr.laikus PhD 2010.07.20. 08:55:38

@NemesekErnyo:

A benne dolgozók a saját nyűgeiket látják és ettől a beteggel való elvárható normális kapcsolat és bánásmód vész el.

Ezek a posztok erről szólnak.
A legtöbb kevés kommunikációval talán elintézhető lenne még a kórházban, sőt fel sem merül, ha a "személyzet"(sic) betegként bánna a bent fekvővel.

Könnyebb lenne mindenkinek. A lusta pihenésre bevonult betegnek is emberi hangon meg lehet mondani mit kell magának tennie és hogy alkalmazkodjon a kórház rendjéhez betegtársak és nővérek örömére.

Peace volt eddig is, csak szóltam amit másként látok.

Balance Of Power 2010.07.20. 10:52:32

Voltam erintett hozzatartozo-oldalrol. Olvasgattam a kommenteket, mindenki jon ezzel, hogy a posztolo 20 ev mulva stb. Hat en nem egy, nem ketto 40-50 kozotti apoloval-orvossal talalkoztam, aki ugy bant az osszes beteggel mint a sajat anyjaval-lanyaval. Persze nem tudom, ki mit fizetett, de mikor adtunk az egyik fiatal csajnak, pironkodva koszonte meg. Kizart dolognak tartom, hogy egyik naprol a masikra megvaltozik a hozzaallas - ertsd: kedves lesz a penztol, ha elotte bunko volt; ill.bunko lesz ha nem kap penzt es elotte kedves volt...

Ami szerintem nagyon karos, az az 50-60-as generacioban meg benne elo "vigyunk ajandekot a novereknek, mert az ugy illik", amig az illeto benn fekszik - ez lehet penz, egy doboz csoki vagy akarmi - WTF?! Ha elegedett vagyok a munkajukkal, majd szepen leulunk a vegen es megbeszeljuk (a beteg feedbackje alapjan!!!), hogy akkor kinek mennyi az annyi, de akkor viszont nagyvonaluak leszunk. Ugyanis a fizetesek valoban gyalazatosak. De ott is felmerul, hogy ha mindenkinek az erdemei szerint adnank, ott hagyhatnank egy millat a korhazban. Az alapitvanyi befizeteseken, 1%-okon magam is gondolkozom, de mit segit ez a baratsagos Icuka napi gondjain?

De igazabol amiota dolgozom es latom a versenyszferas bereket, sose ertettem, miert nem brutto 250-300 egy palyakezdo orvos kezdo fizuja es 200-250 egy novere...? Miert...? Tanar, tuzolto, mentos stb. detto. Kurvara demagog parhuzam, de az orszaggyulesi kepviselo miert kap brutto 750-et? Soha senki nem tudta elmagyarazni ezt. Ismerek olyan orvost, aki elment orvoslatogatonak jo penzert, de visszament a korhazba negyedannyiert, annyira nem tudott onmaga lenni. Ezt a fajta elhivatottsagot nem lenne erdemes honoralni?? Mert szerintem a fiatal orvosok nagyresze igy all hozza...

Cristel 2010.11.12. 18:59:14

A kedvesség azon is múlik, hogy az ápolókhoz hogyan viszonyulnak a betegek. Nekem anno betegként mindenkinek volt egy mosolyom, kedves szavam. Még a legkeményebb, legmogorvább ápolónő is mosolyogva közelített felém.
Tehát senki ne csodálkozzon, ha a kiabálásért, mocskolódásért cserébe nem kap kedvességet, mosolyt, stb.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása