Történet a Dél-pesti "hullagyárból"

2010.06.26. 06:00

Olvasgattam ezt a a”Rendőrrel akartak kivezettetni” című blogot és mosolyogtam. Ez is valami? A fiamat egy életre elintézték. Az eset a következőképpen zajlott.


Alhasi fájdalmak miatt beutalták az érettségi előtt álló fiamat a korházba, ahol vakbélgyulladást diagnosztizáltak. Operáció csütörtök hajnalban, én külföldön voltam szombaton értem haza. Látogatásnál a fiam szól, hogy nagyon fáj a sebe. Megnézem kötésen keresztül, a környéke feltűnő. Véres. Kérdezem a fiamtól, hogy kötötték át, milyen színű fertőtlenítővel mosták le? Azt mondja semmilyennel, csak letörölték a sebet a levett gézzel, rátettek egy másikat és egy leokoplaszttal rögzítették.


Szóltam nővérkének, mire a válasz: mi ezt így szoktuk. Utána még szóltam egyet-kettőt de azt nem írnám le. Másnap a gyerek már őrjöng, annyira fáj a sebe. Szólok a nővérkének, hogy nézze meg az orvos, de az orvos operál nem ér rá, majd holnap jön a kezelőorvosa és az megnézi. „Nincsbajapukaneaggódjon”


Vérnyomásom emelkedik. Feleségem, anyám kapaszkodik belém, hogy ne üssek agyon senkit. Reggel korán bemegyek, dokit elkapom. Szerinte a gyerek nem bírja a fájdalmat. Közöltem vele, hogy a fiam fekete öves karatés, edzésekről sokszor olyan sérülésekkel jön haza (zokszó nélkül) amivel a „tisztelt” doktor úrért mentőt küldenének. Jó akkor megnézi.


Szentségel, hogy a fenébe nem vették észre a hét végén, hogy a seb elfertőződött. A sebből egy vesetálnyi gennyet csapol le. A hét végén a fiamat „sarjadzó” sebbel hazaengedik. A sebből szivárog a genny de a doki azt mondja ne aggódjak begyógyul szépen. Másnap december 24-én a fiam szól, hogy nézzem már meg a sebét mert szerinte valami nem jó. Hát tényleg.


A sebet elkezdték a varratok elengedni. Felfeslett mint egy hanyag szabó nadrágja. Felhívtam a mentőket, hogy melyik az ügyeletes korház. Közölték, hogy vigyem vissza a dél-pestibe. Nagy nehezen kinyomoztam (6 telefon, harsány üvöltözés), hogy a Bajcsy. Bementünk, a doki először ki sem akart jönni. A vér és hangnyomásom emelkedett. (érdekes rám nem hívtak biztonsági őrt, igaz 178 centi,90 kiló vagyok és az ún. bikanyakú típus.) Folyamatosan arról meséltek, hogy nem szeretnek (!!!!) más korházból beteget befogadni!!!


Nagy nehezen kijött egy doktornő és szólt, hogy feküdjön fel a gyerek a vizsgáló asztalra. Levette a kötést, hát azt látni kellett volna! A szeme lapostányér méretűre kerekedett, közölte, hogy meg ne mozduljon, azonnal műteni kell. A seb addigra szinte teljesen kinyílt, a genny csendben csordogál belőle. Ennyit a sarjadzó sebről. Ekkor hallatszott először az utána többször elhangzott mondat: Ugye nem akar perelni? Megoperálták, a seb szépen gyógyult, a fiam 78 kilóról 58 kilóra fogyott. Mikor kiengedték a doki közölte, hogy a fiam a sportolást egy életre felejtse el. Kérdeztem tőle, hogy nincs-e valamilyen megoldás. Azt mondta, hogy nincs, a genny szinte teljesen megette a hasfal jobb oldalát. Minden orrfújásnál fél almányi dudor keletkezett a hasán.


A fiam érettségi előtt állt, kiváló atléta, fekete öves karatés volt és testnevelő tanár akart lenni!


Azóta kiderült, hogy egy műanyag háló beültetésével orvosolható a probléma, és ezt a Tétényi úti korházban másfél évvel az első műtét után profi módon kivitelezték, de a fiam azóta sem talált magára. Nem pereltem, be senkit mert a feleségem lebeszélt róla, mondván orvosok egymás ellen úgy sem fognak rossz szakvéleményt adni. De mindent elmond, hogy a népnyelv a dél-pestit csak hullagyárnak hívja. Kifelé menet meg lehet nézni, melyik osztályt ki irányítja. Lehet, hogy tévedek de akkor a legmagasabb rangú orvos a patológián dolgozott. Gondolom a többiek csak a keze alá dolgoztak.


És akkor még tudnák mesélni arról, hogy a feleségem 28 éve nem tud járni rendesen, egyensúlyzavara van és a térde is merev és a magyar egészségügy 28 éve nem tudja megmondani, hogy mi a baja. Egyszerűbb leszázalékolni.


Ennyit az állítólag híres magyar orvostudományról.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leone007 2010.06.26. 15:50:00

@_tracky: heh, néma gyerek? alulról szerveződő egészségügyi reform? ennyire nem lehetsz naiv.

És nem mondtam, hogy mindig minden elől menekülni kell. Csak abból a helyzetből, amelyikben 250-270 órát dolgozol egy hónapban 140e ft-ért (belegondoltál már egy 32 órás sebészeti ügyeletbe?), nincs magánéleted, nincs jövőd. Szerintem aki nem menekül el ebből, azzal baj van.

trimalchio 2010.06.26. 15:51:40

@Irise: "Sajnos megint olvasgattam a blogot és megint elrettentem attól,hogy milyen szemlélet uralkodik. Hogy az orvosokat Magyarországon le lehet szar-hülye -arrogánsozni, ütni lehet. Semmi nem fog változni,mert a társadalom jelenleg nem fogja fel,hogy az ő érdeke,hogy ezen változtasson."

Teljesen igazad van. De, amit leírtál a következő változtatásokkal is teljesen igaz:

Sajnos megint olvasgattam a blogot és megint elrettentem attól,hogy milyen szemlélet uralkodik. Hogy a betegeket Magyarországon le lehet szar-hülye -arrogánsozni, ütni lehet. Semmi nem fog változni,mert az orvostársadalom jelenleg nem fogja fel,hogy az ő érdeke,hogy ezen változtasson

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 15:52:45

@FakezuVakeger:

Laikus vagyok, de abból nagy tudású...
Nem fiatal csak lélekben... de abban baccus nagyon:)))

Ha olvasol láttad a kommunikációt hiányolom magam is.

Nincs kétféle. Diplomásnak és a pórnak.
Érthető és értelmes. Célzott kérdés, standarnizált tennivaló.

Akkor nem okosabb senki az okosnál, ki van jelölve a kompetencia szint.

Ja és mi a dolga a betegnek? Kérdem én, mert nekem már csak ez maradt.

Ne kiabálj! Érvelj! És ne mondjatok lózungokat!

Irise 2010.06.26. 15:53:38

@Dr.laikus PhD: Ez a "mediterrán indulataid magyar szókinccsel" nagyon tetszett. Igaz.

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:00:59

@min:
Na jó. Komolyan. Miért nem tudsz a kezdő orvosnak annyi fizetést adni az egyetem után, mint a sziuntén kezdő jogásznak- mérnöknek, magyarul miért vana bérök az orvosoknak az átlag diplomásbérhez képest a béka segge alatt?
Miért csak a halászati ágazatban kevesebb az átlagbér, mint az egészségügyben? Mert ennyit érdemel? Annyira rosszul dolgoznak ebben? Nem.- Ennyre tartjátok fontosnak (amíg egészségesek vagytok). A kezdő bírói- ügyvédi minimálbér miért 2-3szorosa a kezdő orvos bérének? Mert annyival jobban dolgozik Magyarországon jogászkar? Nem. Mert ennyire becsülitek az egészséget. Értékrend, kultúra kérdése hogy nyugaton kereken 10-szerese az anyagi megbecsülése az orvosnak.
Namost ezt tudjátok is. Turistaként ha orvos kell, meg is tapasztalhatod hogy milyen ellátásért mennyit kell fizetni. Ott nem jár a szátok.
Öreg. Itt - akárhogy is- ha nem változtatsz a rendszeren te jársz pórul.
Ezt nem ismeritek fel... Csak a szátok jár.

_tracky 2010.06.26. 16:07:34

@leone007: a jó és lelkiismeretes orvosnak van kolbászból a kerítés, fogalmazzunk pontosan ;) :)

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:07:37

@Dr.laikus PhD:
Nem tudom itthon élsz-e? Ma magyarországon nem hallják meg az észérveket, illetve annyira kevesen, hogy az nem visz előre.
Biztos vagyok benne, hogy csendes beszéddel senkit nem tudsz változásra bírni. A "rendszer" teljes összeborulása fog bekövetkezni.
Azt csak a paraszolvencia tarthatja fenn még egy darabig. Akkkor viszont a teljes erkölcsi nihil következik be, nem lehet jogalapod rendet követelni.
Kiabálni kell, ha a gyermekeidnek jót akarsz.

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:16:55

@_tracky:
Ha elteszi a hálapénzt- és olyan helyen lakik, ahol tudnak adni eleget a sok kolbászhoz.
Vajon "jó és lelkiismeretes orvos"-e aki elteszi?
Ne álljunk meg a gondolatmenettel: el kell tenni, mert nem él meg a családja. DE "a jó és lelkiismeretes orvos" nem tartja helyesnek ezt, és arra kell törekednie, hogy ne hálapénzből éljen meg! Legalább a fia már ne ebben a rendszerben...

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 16:18:06

@FakezuVakeger: Én nem azt mondtam, hogy halkan beszélj, hanem azt hogy érvelj.

A kiabálás a minősített gorombaságra értendő.

Én beteg mit tegyek? 300.- Ft-ot hagytátok elúszni, első 10 nap fizetését hagytátok elúszni. Ordiba volt és nem higgadt érvelés, Ha most valakit kérdezel azt mondja, hogy a 300.- Ft azért volt, hogy a nyugger ne ott lopja a napot, a 10 napot azért kellett fizetni, hogy a nyugger nyanya ne ott üdüljön és legyen társaságban, kapjon enni stb.... szal gyomorforgató.

Volt orvos aki ezt helyeselte? Nem, és azért nem, mert adminisztrációval járt, fölöslegessel és sokkal - elismerem.

Lett széf minden ágyhoz, azért is az ordiba ment. Mindenki hülye volt, senki nem tudott egy egyszerű számkódot megjegyezni. Most nincs, de ha vizsgálatra kell menni nincs hová zárni az értéked. Kevés pénz - mert azért lásd be kell bent tartani - szégyenlősen mondom, de paraszolvenciát én kell hogy adjak a nővérnek, telefont vinni magammal, jobb lett volna ha marad a széf.
Ne mondd, hogy adjam a nővérnek oda, mert nem tudom a nővérnek odaadni, mert sok a dolga, nekem meg nem akkor kell amikor ő ráér.

Sok az érdekellentét, de az érveket azért a többség megérti ha magyarul beszéltek és egyszerűen.

mepew 2010.06.26. 16:18:07

a pszichiátrián néhány éve meghalt egy beteg(többek között, persze) az ápolók ill. betegszállítók brutalitásának köszönhetően.(konkrétan agyonverték) Ezt gondolom soha senki nem fogja kivizsgálni

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 16:25:33

@mepew: Honnan veszed? Ott voltál? Ki a bánatos szomszédasszony mesélte ezt a szemétséget.

Mindent kivizsgálnak ha valaki feljelent, bejelent.

Alpári pletyka minek ide? Van bajunk elég.

Motorpenis 2010.06.26. 16:31:04

@mothe: Egy másik panaszáradat kapcsán kifejtettem, hogy pl. azért vannak olyan orvosok, akik nem halnak éhen, mert pl. van mellékállásuk. Van, aki fizikai munkát végez rendelés után. Van, aki kiruccan hétvégén külföldre orvoskodni.

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:31:46

@Dr.laikus PhD:
Fent említett rendelkezések - a rohadt liberális garnitúra pótcselekvései voltak igazi "rendcsinálás" helyett (amihöz elveik erkölcsi alapjukből kiindulva eleve rosszak), amit nem az orvosok, hanem a "bölcs népakarat" semmisített meg. Sokkal jelentősebb változtatások maradtak el már fél évszázada. Apró pont: éppen a vizitdíj ügyében azért az orvosok hozzáállása általában pozitív. Kérdezd csak meg a sürgősségi ügyeleteset, mikor viszketés miatt beutaló (alapellátás helyett) nélkül érkező veri az asztalt az ellátásért! Ne idegesítsz a széffel, te is tudod, hogy mutyi beszerzések kellettek a haveroknak! Hát nincs wc papír! Nincs kötszer, vérnyomásmérő!
Az egyik hozzászólásban méltatlankodott valaki, hogy a nővér azt mondta, a mikro nem a betegeké, nem engedte megmelegíteni a hozott étket. Miért nem mikro kellett, miért széf? Aminek a kulcsát elveszti minden harmadik? Uggyan Uram!
Nem értünk egyet.

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:32:31

@mepew:
Na, megint egy épületes kezdés...
Ennek érvelj Laikus!

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 16:33:44

@FakezuVakeger:

Mindkettő a versenyszféra. Ha közszférában kezdenek a bértábla ugyanaz nekik is.

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:34:44

@mothe:
Szerencsés lehetsz, hogy olyan magas körökben forogsz.
Látogass el Szabolcs- Szatmárba.
Vagy ahova akarsz, Budapesten kívül.

Motorpenis 2010.06.26. 16:38:21

@Cloroform: Melyik tantárgyról van szó?

FakezuVakeger 2010.06.26. 16:40:22

Köz- versenyszféra???
Ne idegesíts! Társadalmi megbecsülésről beszélek! Mellesleg- kezdő bírói- ügyészi bérek???
Szétteszed a kezeidet? Azt mondod lássan be, hogy 215e Ft bruttó(!) bérem 3 szakvizsgával, 48 évesen kafa, jó ez így, és fogadjam el???
Na. Ezért kell kiabálni. Érveimre nem fogsz többet adni. Pedig akkor (kedvenc szavam járása szerint:) ráfáztok, és meg fogtok dögleni!

pgergely 2010.06.26. 16:44:57

@Dr.laikus PhD: Bocsánat, eddig más dolgom volt.
"Lassan eljutunk oda, hogy egészségnevelés címén megtanuljuk hogy kell a családtagjainkat eltemetni a lehető legkisebb szenvedéssel, mert a Halál Angyalait a kórházból nem szabad elküldeni, mert eggyel kevesebben lennének és akkor jaj nekünk."
Digitális vagy. Csak 2 véglet létezik, igaz? A kórházakat egyenesen a temetkezési vállalatok üzemeltetik, ők a beszállítóik, minden orvos darabbért kap a láb alól eltett betegek után, minden hétfőn termelési értekezlet van, meg prémiumosztás a "halál angyalainak". Kb. ilyen sarkítva fogalmazol te is...

@mothe: az arrogancia valóban csúnya dolog, de itt sokszor, sokaknak nem csak az arrogancia a problémája, hanem, hogy nem voltak elég kedvesek hozzá. Egy olyan tulajdonságból (viselkedés egy másik emberrel) vontok le következtetést egy másik tulajdonságra (hozzáértés) vonatkozóan, ami az utóbbinak nem indikátora. Nem vitatom, ritkán összefügghet ld.: bunkó és még a dolgához sem ért, de nem feltétlenül. Én szívesebben megyek a betegségemmel olyan helyre, ahol meggyógyítanak, mint ahol kedvesek velem. Ideális esetben ez együtt jön össze, ha választani kell, az utóbbi kevésbé fontos.

pgergely 2010.06.26. 16:47:14

@jean sol partre: elírás, egy "nem"-mel kevesebbet gondoltam, de többet írtam. Bocs.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 16:48:10

@FakezuVakeger: WC papírt én még kórházban soha nem kaptam
Preferenciákat meg mindenki a politikai izlése alapján állít fel?

Ha most lesz valami kis fizetni való akkor megint gyűjtök aláírást és azt mondom a nép akarta így az Isten Adta?
Ne már.

Ennek a baromnak nincs mit érvelni, de nem is neki kell. Ettől függetlenül csak azt harsogta mindenki ami eddig volt az car. Most a másik is ezt fogja harsogni, hogy car és ha soxor mondja el fogjátok hinni, mert a kommunikáció erről szól.

Főleg ha negatív. Te is azt mondod, hogy elvesztik a kulcsot. Minek a számzáras széfnek? Öreg mámi meg nem tart bent értéket, mert a hozzátartozó ha van, elviszi.

Hogy kéne csinálni akkor, ha a liberális egyéni hozzá pótlás nem volt jó? Azt tudjuk az állam nem jó gazda, mert nem fizet meg, mert nem fizet meg

Kiabáltok és a tehetetlen beteg mást nem tehet próbál paraszolvenciát adni, hogy jobb kedvetek legyen. Nem lett volna jobb legálisan? Ég a füle, ég a füled és ha elfogy a pénze és ha beteg Te akkor is meggyógyítod. Ugye meg?
Mert ahogy kiabáltok kétségbeesetten a beteg azt hiszi tőle akartok többet. Hiába mondja, hogy tőle vonják, eddig sokat vontak. Piha kiabáljátok, elmegyek a kóbászos kerítéshó. Így és ennyit érteni ebből.

pgergely 2010.06.26. 16:52:16

@oraculum_dixit: ebben egyetértünk. Ha az egészségügyi személyzet (nemcsak az orvosok) leterheltsége csökkenne (vagy többen lennének/vagy nem kellene másod- harmad állásokba rohangálniuk) a kommunikációjuk bizonyosan javulna.

FakezuVakeger 2010.06.26. 17:02:35

@Dr.laikus PhD:
Akkor ennyi. Nem erőlködnék tovább. Igyekeztem paraszolvencia nélkül, de nem megy. 20 éve végeztem. Folymatosan másod-harmadállásban is dolgozom, Kórházi orvosként havi 6 ügyelet mellett. Belefáradtam.
Nekem lassan mindegy: fizetés és/vagy para - mert belefáradtam- hogy hogyan tartom fenn a családomat. Fizessetek, oldjátok meg. Ha megfogadjátok az orvosok tanácsait nem tudjátok oldani.
Ha nem tudok megélni, akkor elmegyek, hidd el technikailag el tudok. Visszatart a HAZA (70 év feletti szülők, város, Balaton, Pilis - minden) dehát -ha nem tudunk megélni, mi legyen?
Gondolj amit akarsz. A rövidebbet a betegek húzzák. Lehet érvelni.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 17:09:38

@pgergely: Az egész írásnak ez egy kis része, más a kontextus és az írás értelme is.

Előzményre írtam én magam, hogy sarkított. Ahogy háborogtok nekünk ugyanúgy szürreális.
Én mit tehetek?
Anyámat a kórházban én ápolom, bent maradok estig, hogy az utolsó szemcseppjét én cseppentsen be, mert a nővérszoba hűtőjéből elveszett váltáskor nem lett átadva, hogy cseppenteni kell. Glaukomás és 97 éves enyhén demens. Nem neki van szüksége a fél évenkénti infúzióra hanem nekünk, hogy kb. 1-1 hónapig elviselhető legyen az állandóan ismételt fájdalom ami gyűlöletbe megy át, ha hagyom mondani, ha nem hagyom én őrülök meg, mert elfelejti, hogy az előbb hagyta abba. Verbális persze az egész, de akkor is.
Ezért én vagyok ott, mert fürdik egyedül csak figyelni kell, mert bemegy és kijön, mint aki jól végezte a dolgát. Eszik is, de ha nem figyelek azt hiszi evett már. Ellenkezője is igaz, azt hiszi nem evett és jön ki a felesleg. Egyébkén fizikailag rendben van. 92 évesen még olvasott, most is élvezi, ha olvasok neki. Mindig egy oldalt, mert többre nem emlékszik, de az tetszik. Ez a rövidtávú memória.
Tanult görögül hát mondja, idéz latinul, mert azt is tanult, beszél franciául, mert fiatalon beszélt, és németül is, mert azt is. Erre emlékszik. De sokszor mondja, mert nem tudja, hogy mondta.
De még soha nem értem el, hogy ne egy kondér levest adjanak, mert a látványától rosszul van, hogy a főzelékbe ne tegyék bele a cédulát, hogy az az övé. A konyháról külön neki küldenek fel edényben ételt, keveset szépen, konyharuhával együtt. Ha nem vagyok ott nem kapja meg.
Ne fogadják abban a kórházban a csitri nővérek összeszaladva, hogy Te még élsz? Ahol az egész életét leélte. 76 évesen még dolgozott. Még most is 97 évesen romjaiban is nő, mélységesen megbántják vele.
Hidd el, nem ellenetek irkálok én, hanem értetek. De mit tegyek? Ennél többet még mit?
Ehh! Hagyom abba, mert néha azt gondolom csak a beteg marad ki ebből az egészből, mert velünk, ill. nekünk kiabáltok.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 17:11:43

@FakezuVakeger: Még mindíg nem írtad le én mit tegyek?
Megyek én kék lufit vinni melléd, csak mondjad. anyám vasdiplomáját is viszem.
Mit csináljak? Mit?

leone007 2010.06.26. 17:30:41

@Dr.laikus PhD: "Ha közszférában kezdenek a bértábla ugyanaz nekik is. "

Tévedés. Illetve lehet, hogy ugyanaz a bértábla, de nem ugyanaz a kategória, többet keresnek, ez tény.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 17:43:22

@leone007:
Szakvizsgával J osztály, ez az orvosra és jogászra vonatkozik. egyébként H osztály és ide tartozik mindenki más egyetemi végzettséghez kötött alkalmazott

pgergely 2010.06.26. 17:48:08

@Dr.laikus PhD: Sajnálom az édesanyádat, sok türelmet és kitartást kívánok az ápolásához, tudom milyen, nekem nagymamám járt így!
Ami erről eszembe jutott az az, hogy sem a demens betegek ápolása, sem a hospice, de a hajléktalanok problémái sem, a drogelvonó sem és ad abszurdum az alkoholisták ellátása SEM KIMONDOTTAN EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG. A másik nagy problémája az eü. rendszernek, hogy a nyakába zúditottak egy csomó olyan szociális ellátást, amire külön intézményeket kellene létrehozni!

FakezuVakeger 2010.06.26. 17:54:20

@Dr.laikus PhD:
Apukám- tényleg ideges leszek.
Mondom: kiabálni kell. Neked jó? Nem. Édesanyádnak jó? Nem. Becsületes a helyzet? Nem. Vannak választott képviselőid? Igen.
Észérvelésed évtizedek óta eredménytelen.
Sokáig én is elhittem, hogy ha a saját feladatomat elvégzem, akkor mindent megtettem. Ma tudom, hogy nem elég, esünk lefelé a szakadékba. A fiadnak ugyanúgy ápolnia kell majd téged is, és annak a fia is majd őt, ha nem erőltetjük ki a RENDET.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:02:42

@pgergely: Igaz! Igazad van.
Mamára köszi, boldog ő, néha ha sokat mondom már mondtad mami akkor elszontyolodik, de hamar felejt...:)

Kire akkor? Kire tartozik? Ha Alzheimer az is egészségügyi probléma utána néztem. Nem nálunk, de azért lehet emberi módon közelíteni. A hajléktalan is beteg amikor beteg, ez sem szociális probléma.
Emlékszem én arra, hiszen szegény elhanyagolt emberek mindig voltak, a kórházban még külön fürdőszoba sem volt csak lavór. Volt aki maga intézte és volt akinek a nővér. Volt viszont egy fürdő ahol volt 4 kád elválasztva lepedővel és a fürdőmester aki megengedte a vizet. Ha kellett a nővér csutakolt és általában ő, mert az elhanyagolt beteg volt. Tolták aztán vissza, vagy vezették, kit hogyan.

A drogelvonó és a részegség. Alanya beteg, hol közreműködő hol nem. Ha közreműködik beteg, ha csak detoxikálják akkor ki fizesse? Nincs neki miből, a börtön meg ha leüli még több pénz.

Demens betegeket egyébként befogadnak baromi sok pénzért a nyugdíjasházak csak nem látják el őket.

Mindegy mi felosztottuk mamit egymást közt ő míg élni akar a félévenkénti infúziót megkapja szegény miattunk kínozzuk. Mindig lelkiismeret furdalásom van hogy nem hagyom gyűlölködni, azt szoktuk mondani az élteti:)))))))

Ok! Lépjünk túl. Beteg mi a fenét tehet, hogy az orvos bére ne a háború előtti bér legyen?

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:09:20

@FakezuVakeger: Ok! ÉRTELEK!

Mi a rend? Én is elvégzem amit kell és el is végeztem mindig.

Én hogyan fogjam a kezed, hogy hatékonyabb legyen? Képviselő... Ha mostaniakban hiszel lobbizz. Nekem kísérteties emlékeim vannak, melléd állok.
Mit tegyek?
REND. Ki nem akar? Hogyan?
Lózung ám így. Meg ne sértődj.
Egyébként meg tényleg azt gondolom mindegy mi szülők hány évesek vagyunk. Van repülő, nyitottak a határok, ha teheted menj. A hazád nem szalad el, te meg egyszer úgyis visszajössz, mert vissza fogsz, hozol valamit amit most még nem ismerünk, nem tudunk.

Mi szülők meg bölcsek vagyunk kibírjuk.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:14:20

@pgergely: Én még azt is elképzelhetőnek tartanám, ha idős beteget kell gondozni és aktív gyereke van olcsóbb ha betegállományba veszik a kórházi ellátás alatt, de akkor a nővérnek segíteni kell ápolni tanítani.

Ha gyerekkel bent lehettem egész nap a szülémmel miért nem?

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:21:49

@Dr.laikus PhD: Ja és egy öreg (annyira nem, lélekben - írtam - szemtelenül fiatal) Willendorfi Vénusz vagyok :)))))))))

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:25:54

Na jó a Willendorfi és Milói között....

kov_vacs 2010.06.26. 18:31:27

Húúú, mennyi minden van itt, ami keveredik egymással, ki kellene bogozni, át kellene beszélni minden részletét,

nagyon jó, hogy itt ez a blog és (ok, néha túl indulatosan, de) kipakol minden fél, elmondja a szempontokat és közelednek láthatatlanul is álláspontok.

Csak címszavak, amelyek nem keverhetők össze és fontos kérdések:

1, Mi a különbség a betegellátás és a tartós ápolás között? Szét kellene-e ezt korrektül választani?

2, Túlterheltség, túl hosszú munkaidő, túl sok feladat

3, Kinek mi lenne a dolga, kell-e segédápoló és külön ápoló, esetleg (nem viccelek) külön pincér, külön külsős plusz ápoló, önkéntes társadalmi segítő, lelki ápoló, stb.

4, Pénz, ami hiányzik a fizetésből és a kórházi ellátásból

5, Kommunikáció, amit MINDEN részről javítani kellene, tanuljunk kérdezni, kérni, köszönni, felvilágosítani, elmondani, néha megvitatni, kölcsönös udvariasságot, tiszteletet tanulni,
kell-e ehhez szakképzett segítség, akár helybeli közvetítő a vitákhoz, aki azonnal segít megoldást találni pl.

6, Megfelelő helyre pozicionálni a fejekben az orvos, ápolószemélyzet és a beteg szerepét - hogy nincs nagy fehér istenség, nincs tévedhetetlenség, van hiba, DE ennek elismerése, előzetes tényszerű megmondása (szakmailag ezt tartom helyesnek, de nem lehetek benne biztos, hogy ez mindenképpen segíteni fog Önön)

7, Mit várhatok el egy kórháztól és mit nem, bár világos lenne, hogy mi jár és mi nem, és mennyiért, ha mégis, legyen rend a szolgáltatásokban és a pénzes szolgáltatásokban

stb.

Ezek nagyon fontos dolgok, és minden indulat mellett nagyon jó, hogy beszélünk róla, mert eddig nem nagyon találkoztam ilyen fórummal.

gld 2010.06.26. 18:56:47

Huh... Mire a sok kommentet végigolvastam, majdnem elfelejtettem, miről is szólt a poszt. Ami a fiúval történt az szerintem hiba, akár műhibának is nevezhetjük. Oké, hogy nem szaglászik minden nővér, meg orvos gyulladt műtéti sebekre vadászva, de egy beteg panaszát igenis komolyan kell venni. Főleg egy műtétes betegét.

Ugyanakkor igenis el kell ismerni a második, meg harmadik kórházban végzett munkát... A második helyen tulajdonképpen megmentették az életét, a harmadikon meg korrigáltak egy olyan hibát, amire azt mondták, talán nem is lehet... Szerintem ez kicsit túlmutat a "napi rutinon", amire rá lehet mondani, hogy "természetes". Bár azt gondolom, az orvostudomány pontosan az a terület, ahol nincs olyan, hogy természetes, nincs olyan, hogy rutinműtét, mert minden ember egy kicsit másképpen működik, és nem minden betegség mutatja mindig a tipikus arcát, valamint nem mindenki reagál egyformán egy adott kezelésre... Én egészen biztosan nagyon megköszöntem volna, és nagyon hálás lennék...

A többihez: kicsit úgy érzem, mintha egy elakadt lemezjátszót hallgatnék. Minden egyes poszt alatt ugyan oda lyukadunk ki. Aki orvosként kommentel, nem érti annak a mondandóját, aki betegként, és fordítva. Tisztelet az igen kevés kivételnek... Minden egyes poszt alatt elsuttogjuk a sérelmeinket, az orvosok megvédik a mundér becsületét (vagyis próbálják, és ezt abszolút nem érzem rossznak), de hiányzik a közös nevező... Mintha mindenki a másiktól várna megoldást...

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 18:58:03

@kov_vacs:

Nagyon tetszik! Igen ezt kell megbeszélni. Ez már valami, evvel lehet tovább lépni.

Avval nem hogy REND kell, de meg fogtok dögleni! Bocs evvel darázs kimúlt.

1, Mi a különbség a betegellátás és a tartós ápolás között? Szét kellene-e ezt korrektül választani?

Igen szét kell választani. Gerontológiai osztály most is van, de nem kellő a súlya, inkább elfekvő és úgy is kezeli a személyzet

2, Túlterheltség, túl hosszú munkaidő, túl sok feladat

Miért kell 12 órás hosszú műszakot csináltatni. Túlterheltek igen. DE. Valahogy régebben megoldották, hogy az osztályos orvos volt az állandó, a beteg hozzá tartozott, de a nővérek ismerték a betegeket átadták a napi rutin és nem rutin feladatot. Nem volt ebből balhé sose.
(Régi óriási termek 25-30 beteggel elején kis íróasztal és a nővér. Katonás volt és fura, de látta a beteget és azonnal segített).Kis történelem. Bocsi.

3, Kinek mi lenne a dolga, kell-e segédápoló és külön ápoló, esetleg (nem viccelek) külön pincér, külön külsős plusz ápoló, önkéntes társadalmi segítő, lelki ápoló, stb.

Segédápoló jó lenne ha lenne, az ágyhúzás, az ágynemű rendelés és hálóing rendelés nem a nővér vagy a főnővér dolga lenne, mehet ne gyógyszerért ki is tudná osztani, Elosztani szakápoló teszi most is.
Pincér? Mit csinálna?
Külsős ápoló? Nincsből?
Társadalmi segítő igen. Tud beszélgetni a betegekkel egy csomó dolgot meg tud csinálni amire a napi teendő miatt nem jutott rá idő. Én pl. feküdtem daun kóros beteggel a társadalmi segítő erre kifejezetten kéne.
Lelki segítő? Pap most is van, a laikus? pszichológust tudok elképzelni, de nem hiszem, hogy ezt vállalnák.

4, Pénz, ami hiányzik a fizetésből és a kórházi ellátásból

Lehet, hogy kéne egy Nagy Sándor aki átkél az Alpokon? Ezt nem tudom hogy, de a legégetőbb nektek ez.

5, Kommunikáció, amit MINDEN részről javítani kellene, tanuljunk kérdezni, kérni, köszönni, felvilágosítani, elmondani, néha megvitatni, kölcsönös udvariasságot, tiszteletet tanulni,
kell-e ehhez szakképzett segítség, akár helybeli közvetítő a vitákhoz, aki azonnal segít megoldást találni pl.

Ez az ami tanulható. Mindenkivel lehet beszélni és egyformán, ezek standardok, a tónust kell kigyakorolni, hogy elég távolságtartó legyen, tényszerű és mégis kedves, ne nyájas-nyálas. Na ezt haza lehet hozni külhonból, de a kanadai nekem nagyon tecc.

6, Megfelelő helyre pozicionálni a fejekben az orvos, ápolószemélyzet és a beteg szerepét - hogy nincs nagy fehér istenség, nincs tévedhetetlenség, van hiba, DE ennek elismerése, előzetes tényszerű megmondása (szakmailag ezt tartom helyesnek, de nem lehetek benne biztos, hogy ez mindenképpen segíteni fog Önön)

Ha kommunikáció már a helyén van ez magától oda kerül ahová kell.

7, Mit várhatok el egy kórháztól és mit nem, bár világos lenne, hogy mi jár és mi nem, és mennyiért, ha mégis, legyen rend a szolgáltatásokban és a pénzes szolgáltatásokban

Igen. Ez változik kurzusonként, ez a politikai érdekek játszó tere. Na ezt a cumit, kéne elvenni!

stb. nem jut eszembe, de szerencsém van, mert csak laikus vagyok

pgergely 2010.06.26. 19:16:53

@Dr.laikus PhD: nagyon nehezet kérdezel, mert alapjaiban kellene hozzá felforgatni az egészségügyi rendszert... Szerintem az, hogy a hajléktalanokat (akinek nincs komolyabb baja, legfeljebb csak leitta magát aznap este) kórházi osztály felveszi "szánalomból", a demens, magatehetetlen beteget méregdrága "aktív" ágyon fektetik, a szerről lejövő, elvonási tüneteket már nem mutató drogost skizofrének és depressziósok között tartják, a hepatológiai profilú osztály betegei együtt isznak pizsiben-fürdőköpenyben a kórház melletti büfében - szerintem rossz, improduktív és pénzpocséklás.
Otthoni ápolás, nővéri segítséggel, tisztességes ápolási díj, tisztességes ellenőrzéssel, megfizethető ápolási otthon (kevésbé egészségügyi-, mint mentálhigiénés-, empátiafejlesztő-, türelem irányába tréningelt)szakszemélyzettel,kb ugyanilyen, csak a kuncsafttal foglalkozó drogrehabilitációs intézmény. Elérhető célok, kiszámítható jövő a "kilátástalansági" alkoholizmust megszüntetné.
Tudom: álom, álom, édes álom....

gld 2010.06.26. 19:21:58

Még annyit: hogy szerintem túl nagyok az elvárásaink. Hiába hangoztatja itt mindenki, hogy milliókat fizet be élete során TB-járulékként. Ez egyrészt nem teljesen igaz, másrészt (mint ahogy már tegnap is írtam) nem oda jut, ahova kellene, max egy töredéke, harmadrészt egy csomó beavatkozásról, meg hasonlókról azt se tudjuk mennyibe kerül... Bár nálunk egy időben (talán most is) minden vizsgálati lap hátoldalán feltüntettek egy tájékoztató árat, hogy azért képben legyen a beteg...

És azért megint a pénzt emeltem ki, mert bár sokak szerint nem boldogít, de bafott módon megnehezíti az életet, ha nincs...

mothe 2010.06.26. 19:25:31

@FakezuVakeger: szerintem vicces, hogy paraszolvenciának hívjuk a jattot. az adócsalás részét meg elfelejtjük. :) sokmindent elárul.

itt egy kis összeállítás a paraszolvenciáról. nem túlságosan up-to-date, de vannak benne érdekes adatok. mondjuk a 2004-es 30 milliárdos hálapénz, ami az orvosok nettójának a másfélszeresét tette ki, elgondolkoztató.

www.euuzlet.hu/halapenz.html

mothe 2010.06.26. 19:27:45

@Motorpenis: te, pont ezért nem haltam én se éhen, mert volt mellékállásom. most kit kéne sajnálnom?

mothe 2010.06.26. 19:29:40

@FakezuVakeger: nem tudom, szerencsés vagyok-e. irigy, az nem vagyok. neked biztos nagyon szar lehet, hogy nem forogsz „magas körökben”. madarat tolláról.

mothe 2010.06.26. 19:30:55

@FakezuVakeger: köpök a sírodra, hamár a meg fogtok dögleninél tartunk, szívecske.

dr. médiafigyelőbété 2010.06.26. 19:32:49

Az alábbiakat anélkül írom,hogy állást foglalnék a témában - nem mintha a véleményem érdekelne is valakit... :)
Pár éve pár évig egy bizonyos munkakörben dolgoztam egy vidéki nőgyógyászati osztályon,bizonyos szinten rálátásom volt az ott folyó dolgokra.
Az ott működő nőgyógyász szakorvosok kb.70 %-ára vonatkoznak az észrevételeim.
Akik az ambulanciákra (1.,2.,3.,4.) voltak beosztva,azokhoz a "síma,mezei",beutalóval érkező betegek alig tudtak bejutni,mert az előre lejattolt hölgyek a folyosóról mobilon bejelentkeztek a doktor úrnál,hogy megérkeztek.Volt olyan,hogy az orvos a telefonját vállával a füléhez szorítva,a nőben turkálva mondta,hogy 2 perc,és bejöhet.A már régóta a sorukra várakozó mezei betegek kevés kivételtől eltekintve meg sem mertek mukkanni,mert hát ugye a mindenható doktor úr...
Ezeknek az ambuláns orvosoknak magánrendelésük is volt (van).A rendes "állami" munkaidejük - ambulancia-rendelési idő - 7-től 16 óráig,utána a maszekban 16-20-ig."Ma kicsit hamarabb elszaladok,mert amott már 10-en várnak!"
A magánrendelőjükben nincs ultrahang,CT,de az államiban van,így hát ott kell megcsinálni,majd a lóvét "maszekban" eltenni.
Más.Síma szülés 70 e,császár 100-tól felfelé... Császározás kívánság szerint,de ha nem kívánja a kedves beteg,lehet úgy intézni,hogy szükségessé váljék.
Tehát: pl.: 7-16-ig ambulancia.16-20-ig magánrendelés.Vissza,ügyelni reggel 7-ig,éjszaka min. 1 szülés + 1 császár.Reggel bent maradni,7-16-ig ambul........ így a végtelenségig.
Némelyik orvosnak a köpenyzsebéből kilóg a brifkó,mintha valami fehér köpenyes taxis lenne,és így járkálnak a folyosón műtőből ki,osztályra be,ambulanciáról ki,ultrahangba be.Némelyikük úgy fel van pörögve - nem is csoda,hiszen dől a lóvé -,hogy ha egy ismeretlen beteg beszélni szeretne velük a folyosón - "mert a doktor urat ajánlotta egy ismerősöm" -,megállás nélkül tovább trappolnak,mint aki nem lát,nem hall.
Valaki írta korábban,hogy ha tízszer ennyit keresnének,sem lenne elég.Nagy igazság.Az életvitelük ugyanis erre a nagyságrendű pénzbevételre van KIHEGYEZVE!!Komoly villa a helység elit negyedében,3 autó,luxusfeleség,a gyerekek elit iskolákban,szobalány,komorna,bébiszitter,cseléd,etc.Addig,és addig nyújtózkodnak,ameddig a takaró ér!Ezt a színvonalat fenn kell tartani 2 nap kiesés,és a vár inogni kezd.
Mielőtt bárki beír,hogy "én is nőgyógyász vagyok,de...",vagy,hogy "ehhez tanulni is kellett",stb.,közlöm,hogy a leírtak a saját tapasztalataim,és véleményem szerint ezt a jelenséget megszüntetni nem lehet.A szülészet-nőgyógyászat különben is kényes dolog,hiszen a csemetéinkről,feleségünkről van szó,úgy hogy hagyjuk is a témát... :)) Az orvosi kamara elnöke már nem egyszer megmondta,hogy a fent leírt jelenségek nem léteznek,kizárt,hogy ilyenek megtörténhetnek.

mothe 2010.06.26. 19:38:38

@Dr.laikus PhD: hihi :) egyébként te mivel foglalkozol, te vénusz? :)

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 19:44:21

@pgergely:
De ki sajnálja meg?
Gerontológiai osztály az a halál. Ott a szemléleten kéne változtatni. Attól, hogy nem aktív ágy még a beteg beteg. Sőt a demens általában más belgyógyászati gonddal is küzd, de igaz terhes és más bánásmódot igényel.
Hát igen a drogos nem elmebeteg. De nincs is elmeosztály. Vagy van? Elég? Itt aztán tényleg nagy a bűne valakiknek.
Hepatológián isznak? Ki hagyja ezt?
Sok ingyenélő fiatal portás hogy engedi ki? Nonszensz.

Mindent nem lehet egyszerre, ennek a kultúrája ki kell alakuljon. Ápolásért nekem oly keveset fizetnének inkább nem kértem mert az arcom ég. Bezzeg ha nekem kell fizetni piaci ára van. Hallatán piaci kofaként mondtam a magamét. Egy hétre akartunk kikapcsolódni. Vittük mamát és jöttünk rá, hogy a demencia oldódik friss ingerekre. Ezt is lehet tanítani akkor. Valaki tudja én rájöttem.
Credit pont az Agykontroll is, de kommunikációs tréninget gyakorlatokkal együtt lehet tanítani, pszichiáter szaktekintélyek dolgoznak ezen a területen. Még boldogan dolgoznának a nővérek ekkor terhelés mellett is.
Alkohol? Németh László, Illyés most hirtelen nem jut eszembe ki mindenki írt ezekről. Összegyűlnek egy kupacba a többi meg menekül, elszigetelődnek.
És álmodjunk, csak lesz belőle önbeteljesítő jóslat.

gld 2010.06.26. 19:45:11

@korcoló: ez bizony létező jelenség :) Pont azon töri itt mindenki a fejét, hogy mit kellene tennie orvosnak, betegnek, társadalomnak stb. ahhoz, hogy ez nem hogy általános ne legyen, de még csak elfogadható se. Eddig én még nem látom, hogy bárki is sikerre vitte volna az aranycsinálást ;)

gld 2010.06.26. 19:46:56

@Dr.laikus PhD: "Mindent nem lehet egyszerre, ennek a kultúrája ki kell alakuljon."

Bizony-bizony, ez egy hatalmas nagy igazság.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 19:50:02

@mothe:
Közgazdász voltam. Magam is beteg vagyok amúgy. És beszélek, beszélek, beszélek.
Nem a levegőbe mondom, hogy a kommunikáció tanulható.
Itthoni munkát kerestem amit mama mellett lehet művelni. Nekem is monoton őt meg elringatja és alapvetően jó nevelést kapott és nem beszél bele ha más beszél.
Jókat alszik közben.
:)))))

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 19:54:44

@gld: Milliókat fizetünk, mert a munkáltató is fizet.
Oda megy ahová a költségvetési törvény rendeli, azt meg a T.Ház elfogadja.
Azt magáncélra használni nem tudja senki.
A kórház és az egészségügy egy feneketlen zsák.
Szervezetlen és még mindig átláthatatlan.
giulio.freeblog.hu/
Itt egy orvos szélmalom harcos. Kérdés mennyi szövetségese van a szakmában.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 19:56:58

@mothe: Én is szeretlek olvasni.

gld 2010.06.26. 19:57:37

@Dr.laikus PhD: ezekkel tisztában vagyok :)

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 19:58:41

@gld:
Így külön mekkora közhelynek hangzik.
Borzalom. Brrrrrrrr.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:04:50

@gld:

Bocsánat itt ma harmadszor olvasom, hogy társadalom.
Ki tudnék szaladni a világból.
Én+Te+Ő=Mi Külön külön kéne felelősséget vállaljon azért amit tesz.

A társadalom = a közös lakóterületen élő emberek összessége, akiket a közös viszonyrendszerük és intézményeik – gyakran a közös érdeklődésük, ismertetőjegyeik, kultúrájuk – megkülönböztet más csoportok tagjaitól.

Mi bennünk a közös? Semmi. Itt élünk Magyarországon. Ha holnap nem fogod olvasni a blogot mert elunod akkor a Te társadalmi felelősséged megy a kukába.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:06:02

@gld: "Mindent nem lehet egyszerre, ennek a kultúrája ki kell alakuljon."

Bizony-bizony, ez egy hatalmas nagy igazság.

Így a kettő együtt....

gld 2010.06.26. 20:06:42

@Dr.laikus PhD: hogy vállalsz külön-külön felelősséget valami olyasmiért, ami szerinted is közös cél kellene, hogy legyen? :) A legtöbbször talán Te hangoztatod ezt itt...

gld 2010.06.26. 20:09:14

@Dr.laikus PhD: ""Mindent nem lehet egyszerre, ennek a kultúrája ki kell alakuljon."

Bizony-bizony, ez egy hatalmas nagy igazság.

Így a kettő együtt...."

Az alatt a töredék mondat alatt azt értettem, hogy semmi nem megy egyik napról a másikra... Bármilyen kultúráról beszélünk, egyik sem egyik napról a másikra alakult ki.

De itt többen ezt szeretnék látni. Engem viszont ez a mondat megfogott.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:20:37

@gld:
Jaj ez az én mániám. Én mondtam, én gondolom, hogy kenetteljes voltam, nem Te!

"hogy vállalsz külön-külön felelősséget valami olyasmiért, ami szerinted is közös cél kellene, hogy legyen? :) A legtöbbször talán Te hangoztatod ezt itt... "

A társadalom egy halmaz, egy arctalan tömeg. Hogy tudsz felelősséget vállalni? Kérdeznek, válaszolsz, figyelsz a sorok közé, megkülönbözteted az agressziót a kétségbeeséstől.
Ötletelsz (brénsztorming) és annak fogod fel ha más ugyanezt teszi. Nem hülyézed le a másikat, veszekszel, de megbékélsz.
Elfogadod amit a másik mond és igyekszel nem marhaságot mondani ha tényekről van szó. Nem a másik zsebe az értékmérő, mert miért is.

gld 2010.06.26. 20:28:20

@Dr.laikus PhD: furcsa, hogy nem veszed észre, hogy nagyon sokszor ugyanazt mondjuk, csak máshonnan indulva ki, más szavakkal...

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:31:48

@gld: Dehogy nem veszem észre. :))

De a társadalom nem csinál semmit. Az felment. Olyan mintha azt mondanád parancsra tettem. Valahol az is.
Én nem csinálok semmit, mert a társadalom..... helyettesíthető bármivel.

gld 2010.06.26. 20:34:13

@Dr.laikus PhD: ez nyelvészkedés :) A társadalom része vagy Te is, én is, ha Te vagy én teszünk valamit, miért ne mondhatnánk, hogy a társadalom teszi? Főleg, ha mindketten, vagy még többen tesszük... Sztem ezen vitázni értelmetlen, a lényegen pedig nem változtat, de ha ragaszkodsz hozzá, a Te kedvedért többé ebben a szövegkörnyezetben nem használom ezt a szót :) Valaki kedvéért a "dokizásról" is leszoktam, ez is menni fog :))

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:39:39

@Dr.laikus PhD:

www.rtlklub.hu/musorok/21szazad/videok/87665

Talán jobban megértesz ha megnézed és beszámítod, hogy van közöttünk min. egy generációnyi különbség. :)

gld 2010.06.26. 20:42:14

@Dr.laikus PhD: én így is megértelek :) Nekem az volt a bajom ezzel a helyzettel, hogy a mondandóm lényegét nem ez a szó képviselte volna :) Kicsit kiragadott volt. A lényeg pedig elsikkadt.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:44:29

@gld: Jó akkor, hogy értsd nekem ez a szó egy politikai lózung. Üres, tartalmatlan.
Biztos bennem van a hiba, hogy örülök annak, hogy mindent amit teszek a saját felelősségemre teszem, meggondolva és képességeimhez képest elemezve.

Nem akarok már a tömeg után menni, de ez a korom miatt van azt hiszem. :)

Ja és ne ijesszen meg a cím, a közepe felé érdekes lesz.

szabidoki 2010.06.26. 20:45:48

Tudjátok az a nagyon érdekes, hogy mindenki látja ugyan, hogy nagy bajok vannak az egészségügyben, de érdemi megoldási javaslat nincs, csak hagymázas víziók - kommunikációs tanfolyam, csukják le, aki hibázik, szüntessük meg a hálapénzt, vagy egyszerűen csak legyen jobb, mert úgy akarom - közös jellemzőjük, hogy szép álmok, de nem lesz tőlük több meg kipihentebb orvos meg nővér a környéken, sőt gyógyszer meg kötszer sem terem a kommunikációs tréningen. Szóval megy itt egymás szép álmainak simogatása, de ha valaki felveti, hogy esetleg meg lehetne próbálni árán megfizetni a szolgáltatást (a személyi és tárgyi feltételeket egyaránt - nem hiszem, hogy sokkal drágább lenne, mint alagutat ásni a domb alá autópálya-építés címén), akkor valami irdatlan acsarkodás veszi kezdetét, valami össznépi elmebaj, "nehogymámégezekfizessünk", közben pedig, tetszik vagy sem, az ország felült a szopórollerre, ami még csak most indult el, de nemsokára tényleg be is lendül rendesen, ugyanis már most kevés az orvos meg a nővérlétszám, de ahogy a helyzet áll, ez csak rosszabbodni fog, vagyis még több terhet pakolnak a meglévő állomány nyakába, ezért egyre többen és gyorsabban hagyják el a pályát vagy az országot.
Ha nektek ez kell...

biomech 2010.06.26. 20:48:40

@Dr.laikus PhD: Hopp hopp!
"A társadalom = a közös lakóterületen élő emberek összessége, akiket a közös viszonyrendszerük és intézményeik – gyakran a közös érdeklődésük, ismertetőjegyeik, kultúrájuk – megkülönböztet más csoportok tagjaitól."

A társadalomnak talán ennél többnek kellene lennie!
Utalva a viszonyrendszerre. A kohézióra ami tényleg hiányzik.

gld 2010.06.26. 20:54:36

@Dr.laikus PhD: Igen, értelek. Nekem kicsit mást jelent a szó, mint Neked. Amúgy láttam a műsort, szoktam nézni a XXI. századot.

@szabidoki: senki nem szeretné ezt, legalábbis, a többség egészen biztosan... De mondd meg kérlek, hogy hogyan tudod Te érvényre juttatni az ötletedet, hogyan tudod Te személy szerint érvényre juttatni azt, amit jogosnak, sőt elvárhatónak tartasz? Mert itt nem az a gond, hogy nem látjuk, nem látják, hogy baj van. Még csak nem is az, hogy nem akarnánk rajta változtatni, mert jól esik minden nap ugyanazokat a problémákat, ugyanarra a szánalmas végeredményre jutva átordibálni. Hanem az, hogy egyszerűen senki sem tudja, hol lehet ehhez hozzáfogni, és hogyan. Mert az a kérdésemre nem válasz, hogy meg kell fizetni a szolgáltatást. A kérdés nem erre irányul. Sokkal jobban érdekelne a hogyan-ra adott válasz...

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 20:59:43

@szabidoki: Nekem nem ez kell. Általánosságban beszélsz. Valaki pontokba szedte mi kéne. Én válaszoltam.
Te leírod, hogy miután teleordibálták a fejét, hogy fizetni valamiért rossz dolog, mert lopnak, csalnak, hazudnak és rossz - és nincs végtelen jel, de gondold hozzá....

Igen mániám a kommunikáció, mert megkönnyíti a munkád, az elégedetlenség nagy része nem az ellátatlanság, hanem a komfortérzet hiánya.
Felnőtt embereket nem kell általában pátyolgatni. De tárgyilagosan beszélni vele, felvilágosítani azt kell arra kell időt szánni. Megengedni a nővérnek, hogy megmondja amit a viziten vagy utána elmondtak róla.
Mert a válasz mindig az, hogy beszélje meg Doktor Úrral, Professzor Úrral, kinél fekszik épp az ember.
Közben műtét van, előadás van, haza ment, kámforrá vált, dolga volt és nem ért rá velem beszélni. Na ez az amitől beteg rosszul lesz, bizonytalan és elindul a lavina.
Igen a kommunikáció a munkád fele.
Külföldön ezt tudják, sokkal kisebb a terhelés betegnek, orvosnak, nővérnek.

Tőled is azt kérdem, mi az ötlet miben álljon melléd aki beteg lesz, vagy már az?

gld 2010.06.26. 21:00:03

@szabidoki: még annyit, hogy jelen helyzetben én emberként nem tudok mást tenni, mint hogy próbálok vigyázni az egészségemre, ha esetleg megbetegszem, próbálom betartani az utasításaidat, és nagyon megköszönöm Neked, mint orvosnak, amit értem tettél. Nem pénzzel, mert esetleg nekem sincs. De ezzel sem Téged, sem az eü-t nem húzom ki a xarból, nem lesz kevesebb elégedetlen ember, sem orvos, sem beteg, nem lesz több pénz az ellátásra. Maximum szerzek magamnak, és esetleg Neked azzal egy kellemes töredékmásodpercet, hogy sikeres volt az "együttműködésünk", amitől persze Te nem biztos, hogy úgy fogod érezni, hogy megbecsült orvos vagy... Hangsúlyozom, megértem...

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 21:08:02

@biomech: Igaz.
Csak elfelejtettük az indivdumot, olvadnánk a tömegbe és elől ordítsa valaki, hogy Hajrááááá! Induláááááááááás!
A tömeg közepén nem kell csinálni semmit, a széle törekszik középre, mint a halak a tengerben. Csak a túlélés ösztöne működik.
Azért beindul ez, egyenként is és eléri a kritikus tömeget remélem.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 21:12:08

kimaradt egy +u
Elnézést.

FakezuVakeger 2010.06.26. 21:16:39

@mothe:
Jól felhergelted magad... :)
Lazíts haver!

biomech 2010.06.26. 21:27:02

@Dr.laikus PhD: Korábban említetted a generációs különbséget. Én is régebben születtem.
Emlékszem gyerekkoromban még rámszóltak a buszon, ha nem adtam át a helyemet egy idős embernek. Az a társadalmi kohézió egy megnyilvánulása volt.
Ma amikor a gyerek ilyenkor visszaszól, hogy ő is ugyanazt a jegyet vette, az meg az individum.
Hogy melyik a jobb azt is az individum dönti el. Ez egy ilyen csapda.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 21:35:49

@biomech: Nyilván a konvenciókat tanulni kell. Majd rájön, hogy megkönnyíti az életét. Ez egy megegyezés amit a mi korosztályunk nem tanított meg a gyerekével és hát a fagyi visszanyal....

De lehet olyan megegyezés is, hogy ami velem történik azt én akarom. És azért akarom, mert hagyom, hogy megtörténjen velem. Ez a felismerés elvezet oda, hogy felelősséget tudok vállalni magamért, aztán másért és végre elmegyek karitatív munkát végezni. Egy napra igazán kipróbálom milyen az hajléktalanként élni és milyen ha igazán levegőnek néznek.

És akkor az orvos is megérti, hogy ha a beteg azt érzi, hogy nem alany, hanem tárgy és átnéz felette, habár használhatóvá tette, akkor a fagyi visszanyal.

R242 2010.06.26. 21:44:06

Engem is majdnem kinyírtak a dépestisben :-(

biomech 2010.06.26. 21:52:58

@Dr.laikus PhD: Az első két bekezdésre nem érdemes több szót vesztegetni. Annak lényegét egyetértésben tárgyaltuk ki.
Az utolsóval viszont az az ellenvetésem, hogy az eü ellátórendszer feltételeit nem orvos és beteg viszonya határozza meg, hanem a rendszert fenntartók akarata. Vagy annak hiánya. Orvos és beteg viszonya csak ennek folyománya. Egyikük sem felelős érte.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 21:53:30

@R242: Sajnálatos, de 86-ban a Délpesti Kórház még Budapest legkorszerűbben felszerelt kórháza volt.

Nem tudom, hogy perforált vakbelet jegelni kell-e, de amikor jegelték gondolom még nem perforált.

Tényleg laikus vagyok, de a családban volt két perforált és egy kanyaró miatt kivett vakbél. Elég nehéz felismerni. Sebészek rémálma.

gld 2010.06.26. 21:57:23

@Dr.laikus PhD: "Nem tudom, hogy perforált vakbelet jegelni kell-e, de amikor jegelték gondolom még nem perforált."

Hát azon már nem segít egy Északi-sarknyi jég sem.

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 21:59:13

@biomech: Egyetértek.
Tenni érte mégis kell, hogy a fenntartók (ők is individuumok) másképpen gondolják.

És közben megtenni mindent, hogy a két egymásnak ugrasztott fél megbékéljen.
Az orvosi rend visszanyerje méltó társadalmi státuszát a beteg meg a bizalmát a rendben.

Kis szójáték Fakezű Vakegérnek hogy mosolyogjon egy kicsit....

Dr.laikus PhD 2010.06.26. 22:04:17

@biomech: Magától nem!

Hogy legyen? Szerinted elég az ima?

biomech 2010.06.26. 22:16:27

@Dr.laikus PhD: Legyen a leírt szándékod szerint. Én a magam módján teszek érte, te pedig tégy a Te magad módján. Ha a megfogalmazott szándék már megvan és azonos, akkor közelítünk a helyes célhoz.

NemesekErnyo 2010.06.26. 22:32:35

@R242: Véletlenül nem Ercsiben laksz?

bakela 2010.06.26. 22:41:15

@R242:
Visszakanyarodva a kályhához:
A va'gbélgyulladás /fíregnyúlvány/ bizony egy bélszakasz betegsége. Mi van a bélben? Na? Szar. /Kivéve nekem, mer rohadék zorvos vagyok, soxáz zembert megöltem,- a zaranyfogát begyűjtöttem, aki meg élve szabadult, mire kivertem belőle a hálapízt, csak a meztelen segge maradt, -Szóval nekem a beleimben is pénz van, mert csak úgy simán a bőröm alatt nem fér el./
Ráadásul ezt /féregnyúlvány/ csak a hasüreg felnyitásával lehet eltávolítani. /állítólag a manilai csodadoktornak megy végbélen keresztül is/ Aztán ott zúzhatnak, égethetnek, jódozhatnak, leköthetnek, buktathatnak 2x-3x dohányzacskó öltésekkel, klippelhetnek, stb. a legnagyobb gondossággal is /Óh, Abu Ibrahim, ügyvédek eleje!/, ott biz van sz@ros kés, meg csipesz, meg Kocher, meg buci /kis bével mint a stól/. Azokat a fránya bacikat meg nem is biztos, hogy kenni kell a hashártyára, vagy a sebbe: ott üldögélnek ők, a véráram, vagy a nyirokrendszer által szállítva. Egy szivárgó, észrevehetetlen erecske körül kialakuló vérömlenyecske meg igazán a Kánaán nekik. És itt még nem is említettük a szétrohadt, hasüregbe lyukadt va'gbeleket, ami közismerten a sarlatán, mernemattamparát gyilkos /körzeti/zorvos újabb gyilkos trükkje, hogy nem vette észre, pedigénfizetemeatébééét.
Tehát appendectomia után nem irodalmi ritkaság a műtét utáni fertőzéses szövődmény. Talán még a feketeerdei méjó klinikán sem.
Ennek ellenére, ezt észre illik venni: hidegrázás, láz, fájdalom, szép szürke szín, tapintható eltérés, csicsergő sebszélek, laboreltérések, stb. Lásd: 1. /Great/ Giulio reggeli mexólalása. /Áldassék a neve!/
De: egyáltalán nem biztos, hogy a kedves karatekidkettő távolabbi sorsa máskéntzs alakul, ha 1-, v. 2- nappal a spontán áttörés előtt ollóval történik ugyanez. Sőt, vszeg ugyanazzal a szúnyoghálóval a hasfalában aprítaná a cserepeket.

Tékhómmesszidzs: 3-as, 4-es, nemzeti, egyházi, ünnepek körül tényleg ne legyetek betegek, mert soxorosa az esélytelenségetek, hogy úgy jártok, amit a Vakegér kollégám ígér.

gld 2010.06.26. 22:46:47

Üssetek nyugodtan agyon, de engem szórakoztatnak @bakela kommentjei :) Határozottan többet tudok a féregnyúlvány-gyulladásról most.(Semmi irónia)

Dr.laikus PhD 2010.06.27. 06:47:35

@biomech: Ja? Jó.
Neked glória a fejed körül, esetleg már tonzúrád is van.

Én is megtérek majd....

Menjünk csak az utca két oldalán. Hiszen a szabál az szabál ugyi.... Se kezet fogni se kézen fogni.... Még mit nem.

Mi nem fogunk kezet! Kézen fogni? Fuj-fuj. Te eregeted a lufit amit én fújok karitatív céllal és jön egy Vakegér és kiszúrja mer most valaki megsúgta, hogy aki szól annak a belében is van a pénz. Mit megsúgta ordibál.

Ha kell átordibálunk néven nevezve a dolgokat (mondjuk talán én nem mert nekem geniális genitáliám szintelen szagtalan szúrós szagú gááááááz) De te igen. Szelíden, okosan.

Két párhuzamos. Mi a fene értelme van? Ha csak az nem, hogy párhuzamos és a szabál az szabál. Na és mia a szabál, na mi? Hogy a végtelenben stb.....

Giuliot is olvassátok Lope de Vega reinkarnációját. Drámát. Élvezettel. Intelligensen.
De nem amcsi szinopszis! Nem lesz nyálas összeborulás!

A macskámra kifizettem majd 60000.- ficcset pedig myeloid leukémiája volt.
Jó drága teszttel meg is nézték és az az aszonta, hogy de nem. A nővér szájából kiesett a kapa annyira haragudott, hogy kínozom az állatot, de a doki a acszonta macsnak hét élete, még minden lehet. Pedig macs nem kuty, ő olyan mint egy gyerek, nevel és igazodásra kényszerít.

Hát azt hiszed hiszitek, hogy nem fizetnénk ha kell? Ha tudjuk mihez igazodjunk, mit tegyünk.

Volt itt egy mocskos szájú bloggúr ő fiatal és ezt akarja, igaz ő azért mert utálja a nyuggert. De nem akarta, hogy nyugger fizessen már. Mocskos módon fokozatosan akarta bevezetni.

Fafejű Vakegérnek üzenem libsi álláspont volt, de nem kellett, mert Giulio azt írta, hogy valakinek érdeke van benne és közel van a tűzhöz és sok a pénz a belében.

Megsúgom érdekek mentén élünk! Ezt híjják igazodásnak. Ha nem, nekimész a másiknak aki bikanyakú és te 20 kila, akkor fáj. ez is egy érdek, meg az is ami a szürke fejedben van.

Istenem! Ezért szoktak elválni! Nem ordibálják ki mit akarsz csak csendesen teszed a dolgod. És elválnak Tőled és nem érted miért nem érezte azasszonyod melletted biztonságban marad.

Vessző Paripa! Okos emberek hogy nem veszitek észre, mióta lemásztunk a fáról használjuk a gégénk a verbalitás akkor is működik ha vak vagy, háttal állsz, ha van szemed és mimikád akkor meg ütős igazán.

FakezuVakeger 2010.06.28. 21:47:09

@Dr.laikus PhD:
Nekem kissé zavaros.
Túl sok giuliot olvasol...
Ebből nem lesz semmi, csak bőlcselkedés...
Rendszerváltók nem lesznek ilyenfélékből.

Linkas 2010.07.25. 13:28:35

@giulio_vecchio: Majd ha lessz elfogadható fizetés, neked is lessz hozzáértő iparos, szívélyes okmányirodai ügyintéző, tissztességes taxis, korrekt pincér stb. Nem csak az orvosokat és az ápolókat nem fizetik meg. Nem rinyázni kell, hanem el kell menni mást csinálni. Hagy legyen orvos aki gyógyítani akar és nem vagyonosodni.

Linkas 2010.07.25. 13:33:52

@scarabeus: Ha elviszed az autódat a szervízbe mert valami apró baja van, és a szervízben úgy elrontják, hogy soha többé nem lessz igazán jó, akkor Te szó nélkül belenyugszol?
Nézz magadba!
Ugye hogy nem.
Pedig csak egy autó!!!
Nem egy ember.
És állítom Te beperelnéd a szervízt!
Hiába védekeznének, hogy milyen keveset keresnek.

Linkas 2010.07.25. 13:50:44

Tehát: A gennyesedés kívülről indult befelé ,ezt a Bajcsiban mondta a Kocsár doktor (mellesleg egy rendkívül szimpatikus doki) aki a fiamat műtötte, és ő egy szót sem szólt a műanyag hálóról. A kolléganőm lánya a Tétényi úti korház érsebészetén, dolgozik és ő javasolt egy dokit aki egy erre szakosodott teamban van. Protekcióval, baksisért jutottunk be. A fiam azóta is retteg, hogy felszakad a műanyag háló és nem meri terhelni. Pedig mondta neki az orvos, hogy ez lett a teste legerősebb pontja. De tudod ez olyan mint a baleset. Én estem motorral és azóta sem merek motorra ülni.
A konkrétumokra meg mit írjak?
Itt vannak a zárójelentések, nekem ezzel az erővel japánul is lehetne.
Amúgy a hanyagsággal, nemtörődömséggel van a bajom és nem a személyzettel.

adamantium 2010.07.25. 14:14:21

@Linkas: hány éves a fiad? mert a hasfal megerősítésére szolgáló műanyag háló a végső megoldás, fiataloknál semmi szín alatt sem az elsődlegesen választandó. tényleg megtartja a hasfalat de ha valami gond van akkor egy katasztrófa azt onnan kiszedni

Linkas 2010.07.25. 14:20:15

@Irise: Szerintem is ez a megoldás. Mindnyájan menjünk külföldre.

Linkas 2010.07.25. 14:35:51

@adamantium: 23 éves lessz az idén.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása