Rutinműtétre ment, szörnyű halált halt az ópályi asszony

2020.02.28. 06:34

gyaszgyertya-e1454955885607.jpgSzomorú, hogy így kellet meghalnia...

Tisztelt Címzett!

 

Elküldöm Önöknek a testvérem szomorú halálának történetét, ahogy az ATV újságírója megírta és megjelentette az ATV honlap, az eleje az én kommentem a cikkhez, amikor megosztottam ismerőseimmel a facebookon a cikket. 

 

Meg kívánom jegyezni, hogy a család 2018. április 12-én átadta a Mátészalkai kórház Igazgatónőjének dr. Szondi Zitának a hozzá címzett panaszbeadványt, amire mind a mai napig nem adtak választ, annak ellenére, hogy 30 munkanapon belül köteles lett volna az Igazgatónő kivizsgálni a panaszát a családnak és válaszolni a panaszbeadványra. A panaszbeadványt mellékelem. 

 

Ugyancsak panasszal élt a család Ombódi Zsuzsannánál, de Ő sem tudott segíteni, csak tanácsokkal ellátni a testvérem családját.

 

Az említett cikk és komment:

 

Néhai Dobos Miklósné valamennyi családtagja és rokona nevében köszönetünket szeretnénk kifejezni a Jósa András Kórház Intenzív Osztályának minden dolgozójának, különösen Dr. Szücs Attila Főorvos Úrnak és a Sebészeti Osztály minden dolgozójának, különösen Dr. Sztankó Éva Főorvos Asszonynak, akik lelkiismeretes, adaadó munkájukkal segítették hozzátartozónk gyógyulását, igyekeztek mindig segíteni, hogy a Mátészalkai Kórházban elrontott műtét miatt bekövetkezett súlyos állapotából felépülhessen! 

 


3 hónapig tartó emberfeletti küzdelmük, hogy az életét megmentsék sikeres volt, a csatát megnyertük, de sajnos a háborút elvesztettük, szerettünk 2018,04.08-án elhunyt. Újra a mátészalkai kórház krónikus osztályának súlyos gondatlansága miatt, szerintünk szakmailag hibás döntésüknek köszönhetően.

 


Bekövetkezett az, amitől a családunk rettegett és ennek hangot is adtam, amikor Misák Főorvos Úrnak januárban a következőket mondtam, amikor azt mondta áthelyezik a beteget vissza Mátészalkára: " Főorvos Úr! Ha az én testvéremet Mátészalkára visszahelyezik, egy hetet adok neki, hogy vagy meghal, vagy újra itt lesz az Önök Intenzív Osztályán!!"


Pont egy hét kellett ahhoz, hogy a már felépülőben lévő, rehabilitációra készülő testvérem kómába essen, intenzív osztályra kerüljön újra és elhunyjon a Mátészalkai kórházba visszakerülésének 12. napján.

 


Köszönjük a munkájukat, nagyon sajnáljuk, hogy kitartó küzdelmük nem a testvérem felépülésével végződött, hanem a halálával.

 

 

Az ügyben az ATV internetes honlapján még 2008-ban megjelent egy cikk, ezt megosztom mindenkivel, az elején a facebookon megosztott cikk általam tett kommentjével kezdődik.

 

Szomorú, hogy így kellett meghalnia a Drága testvéremnek, aki harcolt közel 4 hónapot az életéért, és a mátészalkai orvosok gondatlansága miatt 62 évesen el kellett hagynia a szeretteit,egy életerős, az életet szerető családanyának annak ellenére, hogy a nyíregyházi intenzív osztály orvosai és ápolói kiemelném Dr. Szücs Attila főorvos urat, valamint a sebészeti osztály orvosai és ápolói élükön Dr. Sztankó Éva főorvos asszonnyal emberfeletti küzdelmet folytattak 3 hónapig a megmentéséért, köszönet és hála az odaadó,minden egészségügyi dolgozó számára példaértékű munkájukért! A család mindig hálával gondol ennek a két osztálynak a dolgozóira, mert ők mindent elkövettek a betegük megmentéséért, ami sikerült is nekik és az ők 3 hónapos küzdelmük eredményét rombolta le a mátészalkai kórház krónikus osztálya.

 gyaszgyertya-e1454955885607.jpg

 

Az ATV internetes honlapján megjelent cikk:

 

ÍRTA Varga
Krisztián


Rutinműtétre ment, szörnyű halált halt az ópályi asszony
Mária egy rutinműtét miatt került kórházba karácsony előtt pár nappal, a szentestét mégsem tölthette otthon. Vastagbélpolipot találtak nála, annak eltávolítása után állapota drámaian romlott. Csak a második műtét után derült ki, hogy kilyukadt a gyomra. További műtétek sora következett – immár a nyíregyházi kórházban –, ahol stabilizálták az állapotát, és visszahelyezték a kisvárosi intézménybe. Már a rehabilitációra készült, bő egy hét múlva azonban mégis elhunyt. A család úgy véli, a mátészalkai kórházban mulasztás történt, és gyógyszer-túladagolás vezetett szerettük halálához. A feljelentést is megtették, a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

 

Rutinműtétre ment, szörnyű halált halt az ópályi asszony
A Dobos család kálváriája még novemberben kezdődött, amikor Mária hányás, hasmenés, gyomortáji és alhasi fájdalmakkal kereste fel a mátészalkai kórház sürgősségi osztályát. Pár napra rá vastagbélpolipot találtak a nőnél, majd decemberben meglátogatta az orvost, hogy egyeztessenek a műtét részleteiről (endoszkópos úton ugyanis nem tudták eltávolítani az elváltozást), és noha ódzkodott annak gondolatától – mesélte a fia – az orvos nyugtatta:

 

rutinműtétről van szó, a szentestét már otthon töltheti.
Pár nappal szenteste előtt meg is műtötték az asszonyt. Csakhogy utána – ahogyan mesélte a fia, és a mátészalkai kórháznak beadott hivatalos panaszban is szerepel – állapota rosszabbra fordult: erős hátfájdalmakra panaszkodott és fulladt, miközben olyan választ is kapott a személyzettől, hogy nem kell elhagynia magát, csak a fekvéstől fájhat a háta. Már ezt sem értette, hiszen édesanyja mindössze 2-3 napja feküdt, és azt is sérelmezi, hogy a fájdalom és fulladás hátterének felderítése helyett csupán fájdalomcsillapítót kapott, igaz, azt négyóránként.

 

Azt a zárójelentés is alátámasztja, hogy az operációt követő negyedik napon „hirtelen állapotromlás állt be” Máriánál. Fia szerint csak az unszolásukra küldte el az orvos röntgenre, ahol kiderült: szerettük tüdeje vízzel telt meg, és ez állhat a fulladás hátterében. Ekkor felgyorsultak az események, Máriát oxigénre kapcsolták, bekötötték a katétert, és kiderült, hogy már a veséje is leállt. Majd megjelent az intenzív osztályos orvos, aki észrevette, hogy a nő hasa feszes, és közölte: azonnali műtétre van szükség. Még aznap újabb beavatkozás következett, amelynek végén kiderült: kilyukadt a gyomra és a savas gyomortartalom a hasüregbe került. Ennek következtében hashártyagyulladás alakult ki, ráadásul a gyomor kétharmadát is kénytelenek voltak eltávolítani. Keringése ekkor már támogatásra szorult, és lélegeztetőgépre is kapcsolták.

 

Karácsonykor közölték a családdal, hogy szerettük szeptikus sokkot kapott, mint ahogyan azt is, hogy csak dialízissel van esélye a túlélésre. Ekkor szállították át a megyei kórházba, Nyíregyházára, ahol a fia szerint „emberfeletti küzdelmet” folytattak az édesanyjáért. Az második műtétet követően ugyanis a nő gyomra ismételten kilyukadt, és újra meg kellett műteni. További beavatkozások is történtek, míg végül javulás állt be Mária állapotában. A zárójelentés szerint ekkor „tudatállapota fokozatosan javult, kissé aktívabbá, éberebbé, egyszerű kooperációkba vonhatóvá vált”. Keringéstámogatást sem igényelt már tartósan, és a gép lélegeztetést is felváltotta a spontán légzést biztosító gégekanül. Nagyjából három hónap után ismét visszahelyezték Mátészalkára, a krónikus belgyógyászatra.

 

Visszatérve a kisvárosi intézménybe – folytatta a fia – tudata tiszta volt, kezei mozogtak, önállóan evett, mint ahogyan a palackot is képes volt megfogni, és abból önállóan inni. Már a rehabilitációra készült, és arra vártak, hogy megszabadítsák a gégekanüljétől. Napokra rá azonban hirtelen romlást tapasztaltak az állapotában. Az átszállítását követő hetedik napon „tudata beszűkült” a zárójelentés szerint, amit a fia úgy írt le: nem beszélt, nem evett, csak egy pontra meredt, majd elkezdett hányni. Ezt követően az édesanya már semmire nem reagált.

 

Az állapotrosszabbodást már akkor annak a tapasznak tulajdonították, amit még az állapotromlás előtti napon véltek felfedezni az asszony karján (a zárójelentésben is feltüntetik a tapaszt, ebben leírták: „a felvételt követő napon, a végtag mozgatására jelzett intenzív fájdalom miatt került rá Fentanyl kábító fájdalomcsillapító tapasz”). Csak később tudatosult bennük – meséli a fiatalember –, hogy erős hatóanyagú fájdalomcsillapítót kapott hozzátartozójuk, amit azért furcsálltak, mert úgy vélik, Nyíregyházán sem kapott hasonlót, még a legsúlyosabb műtéteket követően sem. Eközben kutakodtak, és arra jutottak: a tapasz egy ilyen legyengült – többször műtött, többszöri hasi katasztrófán átesett – betegnél akár súlyosabb következményekkel is járhat.

 

Az asszony állapota nem javult, a család szerint alig találtak ekkor orvost, akihez fordulhattak volna, tekintve, hogy csak kórházi ügyelet volt az osztályon. Mégis orvost követeltek, aki csak később jött az elmondásuk szerint. Sikerült elérniük, hogy a tapasz végül lekerüljön. A doktor megjelenésével végül a Mária ellátása is elindult, és ahogyan a rendőrségre benyújtott feljelentésben is szerepel, sűrűsödtek a vizsgálatok: vérvételre került sor, egy ideggyógyász is megvizsgálta a nőt, majd arra jutottak, hogy 24 órás megfigyelést igényel. A hozzátartozók szerint bár az orvos nem gondolta, hogy az erős fájdalomcsillapító hatóanyagú tapasz állhat a problémák mögött, ezt követően mégis egy Nexodal nevezetű készítményt adtak be neki, ami a zárójelentésben is szerepel. Az interneten a következőt találjuk erről a készítményről: az opioid gyógyszerek, pl. a morfin túladagolása által okozott hatások felfüggesztésére használható.

Közben azon voltak, folytatta a fiatalember, hogy édesanyját ismét Nyíregyházán kezelhessék. Ez mégsem történt meg, mert közben újra át kellett helyezni az intenzív osztályra, ahol számottevő változás már nem következett be az állapotában.

 

Szerettük életét már nem lehetett megmenteni, végül április 8-án hunyt el.
A fia azt mondta: a halál oka szívleállás, mégis az a kérdés, hogy mi vezetett el odáig. Úgy vélik, hogy a kisvárosi intézmény hibázott, ezért már a rendőrségi feljelentés is megtették, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt tettek feljelentést a mátészalkai intézmény ellen. Szerintük ugyanis – a rendőrségi feljelentésben foglaltak alapján – az egészségromlás többszöri orvosi mulasztás miatt következett be, vagyis amiatt, mert későn vették észre, hogy hozzátartozójuk gyomra kilyukadt, a halálhoz pedig a gyógyszer-túladagolás vezetett szerintük. Utóbbi alatt azt értik – ahogyan azt a panaszban is részletezik –, hogy az erős fájdalomcsillapító hatású tapasz, és az azzal egyszerre alkalmazott ópiát típusú fájdalomcsillapítók (Contramal, Tramadol), valamint az egyéb nyugtató, altató, antidepresszáns szerek (Frontin, Citapram) tapasszal való együttes adása vezethetett szerettük állapotromlásához, és halálához.

 

Természetesen a kórházat is megkerestük kérdéseinkkel, arról érdeklődve, hogy mi az ő álláspontjuk ebben az ügyben. Mint ahogyan arról is kérdeztük az intézményt, hogy elképzelhető-e, hogy a család által említett fájdalomcsillapítók hozzájárultak a nő állapotának romlásához. De arról is érdeklődtünk, hogy előfordulhatott-e, hogy bármilyen mulasztás vagy gondatlanság történhetett a kezelés során. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Mátészalkai Kórházától a következő választ kaptuk: „Minden, az Intézményünkhöz benyújtott panaszt az irányadó szabályok szerint vizsgálunk ki. A folyamatban lévő ügyben a vizsgálat lezárultáig nem kívánunk részletekbe bocsátkozni.” A nyíregyházi intézményt is kerestük, de mivel ugyanazon intézménycsoportnak a tagkórháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház), mint a mátészalkai „társa”, ugyanazt a választ kaptuk, mint amivel az utóbbit kerestük.

 

A Mátészalkai Rendőrkapitányságot is megkerestük a kérdéseinkkel, arról érdeklődve, hogy elrendelték-e a nyomozást, és ha igen, milyen szakaszban tart most az ügy. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságtól pedig azt kaptuk, hogy ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire tekintettel azonban, jelenleg nem áll módukban bővebb tájékoztatást adni

 

Remélem, úgy gondolják érdemes a blogban leközölni a testvérem történetét okulásul másoknak!

 

Tisztelettel   Szolnoki Jánosné

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2020.02.29. 01:48:26

A cikkben 2008 és 2018 is szerepel, de bármelyik dátum esetén is gondolom már van valamilyen eredménye az ügy kivizsgálásának, amit esetleglehetne közölni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása