A központi ügyelet egy orvos szemével

2020.02.21. 07:00

fp_conflict920_jpg_daijpg_600.jpgHobbivá vált, hogy szidjuk az egészségügyet, pedig sok esetben nem a rendszerre kellene panaszkodni, főleg nem az orvosra.

A központi ügyelet egy orvos szemével


Felelősség hárítás, tudatlanság, beteg magatartás

 

A mai social media világában egyre divatosabb, hogy mindenki minden apró gondolatát megosztja a világgal, szint úgy az egészségügyi problémáját, vagy problémáját az egészségüggyel. Melyen jó esetben hónapokon át tudunk csámcsogni, pedig csak egy pattanása jelent meg az illető. Ugyanígy gyakorlatilag hobbivá vált, sőt egész oldalak épülnek arra, hogy szidjuk az egészségügyet. Mivel ebben nem történik változás, tovább lépünk és panaszkodunk az orvosra. Pedig sok esetben nem az eü rendszerre kellene panaszkodni, és főleg nem az orvosra.


Én alig 3 éve kezdtem el dolgozni, 3 éve járok rendszeresen központi ügyelni is, mivel hát tudjuk… a bérem nem elég a megfelelő életszínvonal fenntartásához. És igen, nem azért tanultam 6 évig, hogy aztán a belemet kidolgozva, nulla magánélettel, életem végéig számolgassam a forintokat, hogy kijövök-e a hónap végén.


Mára már a legalapvetőbb betegszokássá vált inkább az orvost szidni. A mi egyre betegebb társadalmunkban ez olyan, mint amikor az angolok az időjárásról beszélnek. 3 rövid éves tapasztalatom alapján azt látom a járóbeteg ellátásban, főleg az ügyeleteken, hogy mindenki folyton követel, szitkozódik és jön a nekem mindenhez jogom van és mindent követelek azonnal. Az kellene, hogy józan paraszti észt szerezzünk valahonnan.


Fiatal vagyok, de én az azt mondom, hogy régen sokkal jobb volt. Anyukámmal sosem rohantunk ügyeletre, ha lázasok lettünk, ha hasmenésünk volt, ha megfájdult a torkunk vagy köhintettünk egyet. Csak 3 éve dolgozok központi ügyeleten, de ilyen rövid idő alatt elmondhatom, hogy az esetek nagyjából 70% teljesen indokolatlan.


És itt egy gondolat: hiba volt megszüntetni a vizit díjat. Így is romban az eü. nem sokat dobna a büdzsén, de még is lenne pici bevétel, talán részben csökkenne a felesleges ügyeletre járás is. De nem, nem szabad kivételezni, hogy csak indokolatlan esetben kell fizetni. Mert olyankor a dolgozók testi, lelki épségét kockáztatjuk. Hisz ilyen esetekben fog jönni a nagypapa, szomszéd, fél utca, hogy márpedig az ő agyon tanult tudásuk szerint ez biztos indokolt volt, úgyhogy ha a doktor úr épségben szeretne hazajutni, jobban teszi, ha nem, állítsa ki az 1000 forintos számlát. Az a pénz amúgy is a cigire kell…


Hiába az a néhány kampány, egyre többen jönnek ügyeltre megfázással. A betegek fele jön ügyeletre és várja a csodát a vírusos betegségre. Csak néhány tipikus indokolatlan és teljesen általános gyakori jelenség:

 

fp_conflict920_jpg_daijpg_600.jpg


- 1 órája belázasodott a gyerek.  (Néhány esetleg adtak neki láz csillapítót, de azért behozza megmutatni. Sose tudom ilyenkor, mit várnak a szülők. Az ügyelet NEM lelkisegély szolgálat. De a „nem merünk nekimenni az éjszakán” egy lázzal, köhögéssel a leggyakoribb válasz arra, hogy jó de ezért miért kellett ügyeletre jönni?)
- Lázas volt tegnap, ma már nem az.
- Tegnap óta köhögök. Más panasz nincs.
- 1 hete fáj a lábam, most már nem bírom tovább. Mind ezt hajnal 4 kor.
- Szintén hajnal 4 kor: én most értem haza a munkából, ezért jöttem be most az ügyeletre a megfázásommal.
- Folyik a gyerek orra.
- Sír a gyerek. De nem úgy, mint ahogy szokott.
- A felnőttek se különbek, mind azzal jár az ügyeletre, hogy neki a munka mellett nincs ideje háziorvoshoz menni. És ezt az indokot valóban komolyan gondolják. Ilyenkor mindig lesokkolódok…
-  Kedvenceim:
Beütötte a gyerek a fejét és pukli van rajta, ha megnyomják fáj.
Ismert, hogy tusfürdőre allergiás, de azért csak új tusfürdővel fürdetik (ami persze nem kifejezetten allergiásoknak való) és most viszket

.
Nem is folytatom a sort, mert ezek a nevetséges dolgok teszik ki az ügyelet nagy részét. (Erre egyébként érdemes lenne külön oldalt létrehozni, ahol az orvos is felrakhatják a panaszaikat a betegekről. Bocsánat…. „betegekről”.

 

Ilyenkor jön a védekezésre a legjobb módszer a támadás, hogy „de hát én nem vagyok orvos, honnan tudjam?!” És vissza is kanyarodhatunk a cikk elejére: józan paraszti ész, illetve hogy 20-30 évvel ezelőtt sem halt bele senki az ilyen panaszokba.

 

A legnagyobb baj, mint írtam, hogy ma már a szülők és az idősebbek is ugyan olyan buták és egyszerű dolgokat sem képesek megoldani. De megértem, hogy ilyen irányba haladunk. A régi módszerek kivesznek, józan észt már nem tanítják otthon. És ha egy befőttesüveget kell kinyitni, egyből az internetről kérünk segítséget. Vagy az orvostól, elvégre ő ügyeletben van és még pénz is kap érte.

Egy rövid intermezzó erejéig: a háziorvosoknál is van bőven gond. Mondjon valaki olyan háziorvost, akinek hétköznap 3 órás időtartalmon hosszabb a rendelési ideje. Nem csodálom néha, ha nem tudnak máshova elmenni, ha csak kedden és csütörtökön rendel az orvosuk 9-től 11-ig. Ez olyan szinten bevett szokássá vált, hogy sok embert már azt se tudja, ki a háziorvosa, hiszen SOHA nem lehet elérni. Marad az ügyelet. Így nem csoda, hogy 16:00-kor sok esetben tele az ügyeleti váró, hiszen, mint írtam 70-80%-ban háziorvosi ellátás folyik az ügyeleteken.


Én jó ideje úgy gondolom, hogy a legjobb hosszútávú megoldás, hogy az iskolákban nem erkölcstant, honismeretet meg etikettet kell tanítani. Ezzel a „tudással” (kisebb túlzással, de) nem fog életben maradni senki. Már általános iskolától kezdve egészségügyi alapismereteket kellene kötelezően oktatni. Mert bár egyértelműnek tűnhet, de a lakosság nagy része nem tudja, hogy lázra lázcsillapító, köhögésre köhögéscsillapító, fájdalomra fájdalomcsillapító, torokfájásra torok fertőtlenítő való. És ehhez nem kell orvosi vélemény vagy orvosi gyógyszer rendelés.  Ezeket kellene az iskolában tanítani. Mert mindenki meg fog betegedni. És a betegség, tünet nem egyenlő az orvosi felügyelettel. Különben a fél országból orvos kellene nevelni, hogy legyen valaki, aki a másik fele mellett áll 0-24-ben ha elköhintené magát.

 

Egy még itthon dolgozó fiatal orvos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.02.21. 12:05:41

Igazából én ott kezdeném el, hogy a körzeti orvosok melóját hogyan lehetne mesterséges intelligenciával kiváltani.

jegeskaveee. 2020.02.21. 12:08:59

Aki ezt az írást idelapátolta, az menjen "magánba" helyesírást tanulni...

wwolf 2020.02.21. 12:10:52

Magyar surgossegi. 1990. OT ORA varakozas szilankos labbtoressel. 1993, het ora varakozas szivinfarktussal. 1997, 12 ora szilankos csuklotoressel. 1995, nem ugyelet, az orvos tenyerbemaszo mosollyal diktalja le: szemmel lathato elvaltozas nincsen, javaslatom a kedves beteg keressen fel maganrendelesemen. Mindezt az izzo voros szinu, negy centimeterrel megduzzadt csukloizuletre. Mondtam neki ne aggodjon, ekkora aljassag utan ha a kozelembe mer jonni eltorom a nyakat. De volt meg erzestelenites nelkuli fogfuras begyulladt gyokeru fogon, es sorolhatnam orakig. Szoval amikor 10 orvosbol 9 mar 30 eve is bankautomatanak nezte a betegeket akkor nem kell csodalkozni hogy a betegek nem hiszik az orvos egyetlen szavat sem. Eddig 4 (nagyon kulonbozo) orszagban tapasztaltam hogy az orvosok hihetetlen lelkinyugalommal hazudnak es ha olyan kedvuk van olnek(!), amikor tudjak hogy nem lehet oket megfogni miatta. Finnorszagban a lanyomat oltek meg. NY-ban eddig 5 fogorvosbol 4 hazudott a szemembe arrol hogy szerzodesben van-e a biztositommal. Az otodik aki nem hazudott viszont olyan draga hogy csak milliomosok tudjak megfizetni. Jelenleg $6000 dollart akar egy korhaz kifizettetni velem olyan tesztekert amire vilagosan megmondtam hogy ha a biztosito nem, fizeti akkor nem csinaljuk. A reumatologus siman a kepembe hazudott hogy a diagnozisa tesztekkel nem ellenorizheto. Harom egyszeru tesztet is talaltam, ebbol kettot o is ponstosan tudott hogy negativ, a harmadik is az lett (masik orvos felirta). De mivel nem volt kedve velem foglalkozni, egyszerubbnek latta hogy felir egy nem tul veszelyes orvossagot es kidob, mint hogy valodi munkat vegezzen. Szoval nekem orvos ne sirjon hogy neki milyen szar dolga van, mert nem hiszem el. Eddig negy orszagban lattam hogy 10-bol 9 szaralak, aki pont annyit fog megtenni a fizetesert hogy bortonbe ne keruljon.

Muhammad Balfas 2020.02.21. 13:23:46

És az ilyen kényszeres sürgősségire járók miatt halnak meg súlyos betegek várakozás közben..

kéki béla 2020.02.21. 13:44:24

Ha az orvos dilettáns és/vagy bunkó, akkor ne csodálkozzon!
Sajnos azt majdnem minden orvos elfelejti, hogy a hozzá forduló beteg ember is egyben, ráadásul az esetek többségében beteg is.

Ezmiértkell 2020.02.21. 13:53:27

Minden szava igaz.... 8 évig ügyeltem, úgy otthagytam, mint a pinty.
0 megbecsülés, 0 köszönet.... Rugdosta az ajtót hajnali 2kor meg káromkodott....? Lássa el az, aki itt baromi okosan kommentel meg a jogszabályokat írja ész nélkül.

Ezmiértkell 2020.02.21. 13:53:28

Minden szava igaz.... 8 évig ügyeltem, úgy otthagytam, mint a pinty.
0 megbecsülés, 0 köszönet.... Rugdosta az ajtót hajnali 2kor meg káromkodott....? Lássa el az, aki itt baromi okosan kommentel meg a jogszabályokat írja ész nélkül.

Muhammad Balfas 2020.02.21. 14:56:41

12 éve voltam utoljára orvosnál.Kontaktlencse viselés során elég csúnyán begyulladt az egyik szemem.Akkor sem a sürgősségit vagy a körzeti orvost basztattam vele ,hanem elmentem a kerületi szemészetre, feltételezve , hogy úgyis továbbküldenének ugyanide , akkor meg minek raboljam az idejüket..

csárlszbrunzol 2020.02.21. 15:08:29

OFF
Megeszem a kalapom, ha ennek az írásnak a szerzője orvos. És nem csak a helyesírással van baj, hanem úgy en bloc az egésszel. Ha valakit felvesznek az orvosi karra, tényleg végigüli az egyetemet, ennél lényegesen korrektebbül kéne tudnia írni. Olyan fokú olvasottságot követel, ami a fenti írásban nagyon nem tükröződik vissza.

Muhammad Balfas 2020.02.21. 16:15:05

@csárlszbrunzol: Hihi..Unokatesóm végzett mérnök , és egy multinál dolgozik. A poszter hozzá képest egy Maupassant , ami a fogalmazást illeti. Családi összejöveteleken , ha eleget ivott már , azzal szokott dicsekedni , hogy úgy lett diplomás , hogy soha , egyetlen könyvet sem olvasott el. (Értsd ,szépirodalom..)

Aglaya 2020.02.21. 17:22:55

@csárlszbrunzol: javítottam orvos írását, helyesírási szempontból. Volt olyan, akinél nem értettem, hogyan tudott magyar nyelvtanból érettségit szerezni.
Attól még lehet, hogy orvosként jó. (Annál a bizonyosnál kétlem)

jegeskaveee. 2020.02.21. 19:09:16

@csárlszbrunzol: Ezt szerettem volna mondani én is, csak nem írtam le.

jegeskaveee. 2020.02.21. 19:10:28

@Aglaya: Nem csak a helyesírással van gond, szerintem.

jegeskaveee. 2020.02.21. 19:19:07

@Ezmiértkell: Nem a tartalommal volt baj, mert az igaz, ezt nem is vonta senki kétségbe.
Egyszerűen arra gondoltam (fogalmazás, helyesírás), hogy ezt nem orvos írta. Ön szerint igen?

Greg24 2020.02.21. 21:39:30

Ebbol latszik mennyi barom van, akik fennakadnak a helyesirason, mert 2 lenyomott ugyelet utan elirt ket szot... az ilyenek mennek hajnalba ugyeletre es rajuk igaz a fenti iras... gratulalok! Ne is tartalmat nezzek, olvassanak at minden egyes szot h helyes e, jaj en is elirtam egyet de direkt nem javitom ki,lehet keresni;-)

Zoltán az Interneten 2020.02.21. 22:48:10

Azt gondolom, egy értelmiséginek vezetnie kellene az embereket, nem beállni a sopánkodók sorába. Én sem hiszem, hogy ezt orvos írta, de abban is kételkedem hogy egészségügyi dolgozó. Aki tényleg benne van a rendszerbe, az tudja hogy az egész úgy szar, ahogy van. A világ is megváltozott, a kezdő orvosok túlhajszolják magukat, a nagy öregek pedig milliókat keresnek egy egy aláírással. A háziorvosi praxis meg többnyire olyan mint egy szanatórium. Magyarországon szerintem már nem dicsőség orvosnak lenni, de tanárnak se, és erről nem csak a hétköznapi munkások tehetnek. Magánegészségügybe színvonalas ellátás van. A baj szerintem az, hogy vannak nagy emberek, akik szándékosan tartják fent ezt a rendszert. A kisembereket itt is lehúzzák.

Muhammad Balfas 2020.02.21. 23:33:01

@Zoltán az Interneten: A posztertől függetlenül Zacher Gábor is ugyanezeket mondta , amikor a Honvéd Kórház sürgősségi részlegét vezette. Nagyon sokszor olyanok jelennek meg a sürgősségin, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott , és a valóban súlyos esetektől veszik el az időt, energiát..

kéki béla 2020.02.22. 06:26:54

@Muhammad Balfas: tudod, volt szerencsém az úrral emailt váltani, az általa vezetett orvosi ügyelet (nem SBO, sima "háziorvosi" ügyelet) minősíthetetlen színvonala miatt.
Egy életre leszerepelt a szememben úgy is, mint orvos, úgy is, mint vezető, de főleg, mint ember. Bocs, hogy az ilyen jellegű véleményére sem adok! És mégis hogy kerül "felesleges" beteg a sürgősségire? Mert a pár alkalom, amikor órákat várakoztam, épp náluk, nem azt mutatta. Még én voltam a legenyhébb a stroke-ra utaló tünetekkel... Ja, emlékszem még kábítószer túladagolás miatt behozott roncsra, aki tényleg nem tudom, mit keresett ott, ahelyett, hogy megdöglött volna az utcán. Legalábbis a személyzet így bánt vele.
És ez valahol őfelsége, dr. Zacher felelőssége is volt.

Takácsné Pálfi Ibolya 2020.02.22. 09:37:42

Nagyon sajnálatos ,hogy ilyen szemlélettel orvos teccik lenni.Lehetne gyári melós,akinek hétvégén is le kell tolni a műszakot, és kidolgozni a 8 óráját.és nem válogathatja meg a " betegeit" !!!

jegeskaveee. 2020.02.22. 09:37:45

@Greg24: Hol olvasta, hogy két lenyomott ügyelet után írta a levelet a posztot író orvos? Nem tartom magam "baromnak", mert leírtam azt a véleményemet, hogy sok helyesírási hiba van benne.

Volt részem az SBO-n ülni éppen eleget a főváros sok kórházában, hozzátartozóimat kísérve, egyik esetben sem indokolatlanul. Magam is tapasztaltam azt, hogy "két hete köhögök"-panasszal képesek voltak SBO-ra jönni. Nagyon jól láttam azt több kórházban is, ha egy betegnek valóban azonnali ellátásra volt szüksége nem tették azt a sor végére, csak mert valaki a benőtt körmével a nagylábujján már ott ült két órája. Mindig kiálltam az SBO-n dolgozók mellett, úgyhogy nem érzem jogosnak az általános lebarmozást, még akkor sem, ha önt ez nemigen érdekli.

Chorda tympani 2020.02.23. 00:23:42

@Takácsné Pálfi Ibolya: Kedves Ibolya! Elég sok orvos tapasztalja azokat, amik a cikkben le vannak írva. A betegeknek is vannak kötelességeik, nem csak jogaik. Az orvosnak is joga van az őt megillető tisztelethez, ha ezt nem kapja meg, előbb-utóbb elege lesz. Sokan az orvost rabszolgának tekintik, aki bagóért köteles éjjel-nappal haptákban állni, és minden kívánságát teljesíteni. Ez nyugaton sehol nincs így, sehol nem jár minden azonnal és ingyen. És ha már a gyári melósokat említette, igen, le kell dolgozniuk a 8 órát, míg egy orvos 24 órát dolgozik kb. ugyanolyan órabérért sok év tanulás után, mint egy gyári melós. Azért a kettő nem ugyanaz!

BiG74 Bodri 2020.02.23. 16:00:53

Az én kedvencem az a fickó, aki a sürgősségire azzal állított be, hogy tóvíz fröccsent a szemébe.
Ja, meg mostanról az, amikor a tömött rendelőbe beállított egy lázas kínai Vuhanból. Hát tényleg csak két beteg maradt.

BiG74 Bodri 2020.02.23. 16:04:24

@Takácsné Pálfi Ibolya:
A gyári melós maximum selejtet gyárt, a fáradt rezignált orvos némi túlzással halottakat.
Másrészről, ha magának szar, akkor legyen másnak is?

kéki béla 2020.02.23. 16:48:01

@BiG74 Bodri: a vuhanos poén, ha poén volt, jelen esetben felér egy bombariadóval (közveszéllyel fenyegetés), amiért akár le is ültethetik.

BiG74 Bodri 2020.02.23. 19:05:06

@kéki béla:
Nem poén volt, hanem egy lázas kínai Vuhanból. De nem minden lázas vuhani koronavírusos.

Farkas Böbi 2020.02.24. 05:58:49

Hàt részbe tudok egyett érteni ezzel.Mikor az ügyeletes orvos helyett az aszisztensnő beszêl és persze ő jobban tud mindent mint egy orvos telefonon nem adja az orvost minek.En se szaladgàlok most már be a gyerekkel minden miatt és még én vagyok a hülye hogy mertem az ugyeletett felhívni de hàlistenek itt Kecskeméten nem minden orvos ilyen hagya hogy aki mellet ülő kolléganőm beszéljen helyette.Volt Bene részünk tavaly nyáron mikor a gyerek olyatt kapot el hogy màsnap kiszàradàs hatàràn volt ja és ne aggódjon egy anya gyereket mert időbe beviszi ügyeletre utána meg elküldenek hogy váltsa ki ezt és Orbán tudva ja persze véres széklet ezt se néz meg a doktornő arra hivatkozva hogy ünnep van majd a saját körzeti orvos.Masnap meg már fent a gyerekosztályon mert az utàna következő orvos nem vette félvàllròl az ügyeleten hogy a gyerekből kijött minden.Úgy hogy orvosok közt is van különbség és haza engednek minket 5 nap után azzal a cîmszòval széklett eredmény egy hét múlva erre meg rá 2 napra màr a Kiskunhalasi kòrhàzba kötöttünk ki persze zàròjelentésre ràvolt îrva ha visza esik akkor a màsik kòrhàz mert ott van fertőző osztàly persze ott eléggé nagyon kedvesek megértőek voltak velünk és persze orvos szàjàbòl hallotam szîdta ezt a kòrhàzat na szòval orvosok közt is van különbség és én dolgoztam egészségügybe làttam amitt làttam nem kell bemutatni néha milyen a mostani orvosok tisztelett a kîvételnek régebben jobban oda figyeltek a betegre....enyi a véleményem erről

wovbagger 2020.02.26. 00:09:28

Hülyegyerek, hiába végeztél el egy egyetemet, helyesen írni - pláne fogalmazni - nem tudsz. Először ezt tanukd meg meg, utána majd picsoghatsz. És igen: az orvosnak nem rinyálnia kell, hanem kiszolgálnia a betegeket - ha már az államtól (azaz az adófizetők pénzéből) kapja a fizetését.

wovbagger 2020.02.26. 00:15:39

Bocsánat: tanuld helyett tanuld. :P

manófalvi_manó 2020.03.10. 18:17:50

ugyanaz a gond az orvosokkal ami a betegekkel. kezdenek elhulyulni. keves a tudas, sok a felsobbrendusegi erzes. viszont a betegek egy resze sajnos nem hulye, feltunik neki ha 3 orvos 3 felet mond. csoda hogy nem becsuli semmire? bajdovej a torokfajos beteget miert nem hajtjak el, ha komoly betegekkel ugyanezt siman megteszik?

tapló II. 2021.08.03. 21:21:46

Épeszű háziorvosunk van. Ennyi. Ügyelet? Egyszer vasárnap rosszul mozdultam, megroppant a bordám. Mivel két óra múlva is szúró fájdalmat éreztem kihívtam az ügyeletet. (Itt nincsen rendelő, az ügyeletes jön ki kocsival.) Bevittek a Szent János kórházba röntgenre. Du.5-re sor került rám. Utána a doki (7 órás várakozás után!) azt mondta, hogy semmi baja, menjen haza. Sokáig fájt még. Két éve időgyulladás miatt kerültem ismét tüdőröntgenre. Hát ott van a lapomra írva, hogy régebbi bordatörés nyoma látható baloldalon.
Vagyis mégis el volt törve, de a Szent Jánosban van nem jó felvételt készítettek, vagy az orvos meg se nézte a felvételt. Ez utóbbi is -sajnos- lehetséges!

kéki béla 2021.08.04. 12:29:57

@tapló II.: Bordatöréssel, ha nincs szükség műtétre, nem tudnak mit kezdeni. Még begipszelni sem szokás.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása