Tényleg itt tart a magyar egészségügy?

2018.06.04. 06:00

sad-woman-thinking-sitting-on-sofa-staring-at-nothing_h8dvv6hie_thumbnail-full11.pngFizetem minden hónapban a TB-t, es áprilisban "csak" 100 ezer forintomba került az, hogy magánklinikán megcsinálták azt, amit a háziorvosnak kellett volna.

Üdvözlök mindenkit!


Szeretném leírni az én tapasztalatomat a magyar egészségüggyel kapcsolatban. 
Én egy 28 éves lány vagyok, budapesti lakos. Tavaly augusztusban kaptam az első pánikrohamomat. Nem volt oka, nem volt úgynevezett "trigger". Párommal, akit szeretek már 7 éve otthon ültünk, néztünk valami műsort és nagyokat nevettünk amikor lecsapott... 4 órás szenvedés volt, 3 frontin, es 1 betaloc tudott lenyugtatni. 
Akkor kezdődött az egész...


Másnap háziorvos azonnal, Frontint irt egy EKG után, 2x30 szemeset es utamra bocsátott azzal, hogy ha nem jó akkor pszichiáter. Egészen decemberig jó volt. Decemberben elmentem hozza egy kisebb problémával, akkor mondta, hogy "na nézzük meg hogy állunk jóisten színe elött, csináljunk egy nagyrutint"  - Elmentem, december 20-an a vérvételre, 21-re lelet meglett, csomó csillag volt benne, de azt mondta, hogy annyira picik az elteresek, hogy o ezt inkább egy teljesen jó leletnek értékeli. 


A TSH hormon 3,8 volt es 4 a felső határ. - Ennek később még szerepe lesz. 
Éltem a kis életemet pánikrohamokkal teletűzdelve, januárban mar nem bírtam tovább, beadtam a derekam a pszichiáternek. Február elejére kaptam időpontot. Ott ő felirt egy 100 szemes Frontint, továbbá 10 mg Escitilt, 5 napig felet kellett volna szednem belőle, 5 nap után napi 1 szemet. 
Amikor kiváltottuk az Escitilt, akkor volt 3. napja, hogy elmúlt a menstruációm. Reggel bevettem a gyógyszert, augusztus óta nem éreztem magam olyan jól, mint aznap. Minden színes volt, imádtam a világot, mint az ominózus este elött. Este ültem a kanapén, beszélgettünk párommal, egyszer csak hirtelen alhasi görcs, szűnni nem akaró fajta. 


Nézek páromra, mondom megjött. Azt mondta, hogy nem lehet. Menjek, nézzem meg. 
Csakugyan elkezdtem vérezni. SOTE Nőgyógyászati klinikát azonnal felhívta párom, hogy mi történt, égre földre esküdöztek, hogy az Escitil nem okoz ilyesmit. Másnap felhívtam anyukám nőgyógyászát, aki osztályvezető főorvos az egyik budapesti kórházban. Azt mondta tegyem le az Escitilt, azaz már be se szedjem a másik felet, el fog múlni higgyem el. 

sad-woman-thinking-sitting-on-sofa-staring-at-nothing_h8dvv6hie_thumbnail-full11.png


Tényleg igy történt, vérzés elállt mihelyst kiment belőlem az Escitil. Maradtam hat en meg a Frontin. 
Közben február vége fele jött a hónalj árkomba egy hatalmas csomó. Szerintem kemény volt, a radiológus szerint nem :) . Háziorvoshoz elmentem, irt fel Sirdalud tablettát, mondván, hogy izomcsomó. Sirdalud az mindent csinált, csak azt nem, amit kellett volna. Nosza, hát, elküldött a reumatológiára. Reumatológián türelmesen kivártam a 4 óra várakozási időt, egy nagyon kedves doktor úr fogadott aki sacc per kb 50 éve diplomázott, tehát nem most látott ilyet először. Azt mondta, hogy lehetetlen, hogy ez izomcsomó, nagy szilványi, mozog, nyirokcsomók erezhetők mellette, nem rosszindulatú, azt mondta, hogy valamilyen -oma, de hogy milyen azt majd az ultrahang eldönti. 


Innen indul a sztori érdekes része. Elmentem a 16. kerületi Arvai Barta Med magánklinikára ultrahangra, megmondtam , nem érdekel mennyibe kerül, én most ide elmegyek, vélemények alapján a radiológus doktornő is jó volt. Való igaz, nagyon kedves, odafigyelő, mindent elmagyarázó doktornő fogadott 14 ezer forintért. Azt mondta, hogy nem daganat, az ott virítana a monitoron fekete pacával ha valamilyen daganat lenne, latja az ínakat az izmokat a nyirokcsomókat, semmi gond nincs vele, semmit nem kell vele csinálni, akkor menjek hozza vissza, hogyha elkezdne nőni, vagy fájni. (azóta is jól megvagyunk igy ketten en es Csomócskám).

 

Viszont, mivel túlsúlyos vagyok, mondta, hogy megnézné a pajzsmirigyemet, ha nem baj, természetesen nem kell kifizetni, csak őt érdekeli, hogy mi az ábra odabent. Amikor meglátta a pajzsmirigyem az UH-n, csak annyi hagyta el a száját, hogy "ajjaj". Utána elmagyarázta, hogy a PM átmerője mindösszesen 8mm es dupla ennyinek kellene lenni, valószínűleg ez okozza a pániktüneteket, a fogyni nem tudást egészséges életmód ellenére is. Ráírta a leletre a háziorvosnak, hogy milyen pajzsmirigy hormon vizsgalatokat kellene csinálni lehetőleg rohadt sürgősen, mert ez nem tegnap lett 8 mm kicsi. 


Múlt héten lementem a háziorvosomhoz, akinek az orra alá dugtam a papírt az ultrahangról, a diagnózisról, valamint a tanácsról. Ram nézett es annyit közölt az orvos: "Hat igen valóban, akkor minden kétséget kizáróan a pajzsmirigy okozza a problémát. De nem áll módomban beutalót adni mert a decemberi vérleleten a TSH hormon épp határon van." Hozzáteszem, most perpillanat 2 hete menstruálok, ma voltam nőgyógyásznál aki szinten azt véleményezte, hogy nagyon bátor a háziorvosom aki ezt nem akarja kivizsgáltatni, mert erre nagyon gyorsan gyógyszer kell, mert most már a legváltozatosabb tüneteket produkálja a szervezetem es teljesen tehetetlen vagyok ellene.

 

 A nőgyógyász magyarázta el, hogy elég masszív hormon hiányom van szerinte nem csak egyfele hormonból, és valószínűleg a pánik oham volt a szervezet utolsó nagy segélykiáltása, hogy menjek el orvoshoz, ezek a kretének meg a Frontint kezdtek el belem tolni és ezt a háziorvosomnak mint belgyógyásznak kötelessége lett volna felismerni hiszen könnyen látható tünetei vannak, száraz bőr, száraz ajkak, túlsúly, halvány sárgaság a bőrön, ő Hashimotora tippelt igy végeredmény nélkül. 


Kérdem én tényleg itt tart a magyar egészségügy? Hogy fizetem minden hónapban a TB-t, es áprilisban "csak" 100 ezer forintomba fog kerülni az, hogy magán klinikán megcsinálják azt, amit a háziorvosnak kellett volna megcsináltatnia? Neki ebből valamilyen hátránya származik? Mit tudok ez ellen tenni? Érdemes ezzel betegjogi képviselőhöz fordulni? 



Köszönettel: 
Krisztina

u.i.: Elnézést kerek a hosszú írásért, de muszáj volt kiírnom magamból, mert mar nem bírom magamban tartani. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvéCézárVavan 2018.06.04. 10:35:40

Fogd be a szádat szépen, és vedd tudomásul, hogy a TB = adó. Ellentételezés nélküli jövedelem-átengedés. Ha nem akarsz elpatkolni, egészségben tönkremenni, akkor fizetni kell. Most már legalább az megvan, hogy van két hálózat, tehát nem kell ugyanoda fizetni, ahová már fizettél.

chili wili 2018.06.05. 08:52:13

Ha 7 éve otthon ültetek a pároddal és tévéztetek, nem csoda, hogy pánikrohamot kaptál :-)

De viccen kívül: a háziorvos nem kérhet akármilyen vizsgálatot akármilyen gyakorisággal. Marad a magánút, fizetés, TB-n behajtás, ha bizonyítást nyer, hogy szükséges és eredményes volt az elvégzett vizsgálat.

Flaggx 2018.06.05. 09:03:46

@AvéCézárVavan: Még jó hogy valaki egyszer azt mondta úgy 10 éve, hogy "az egészségügy nem lehet üzlet.", csak nem ugrik be ki volt. Ahhoz képest évek óta nem voltam "állami" rendelésen, de legalább minden ami kellett, az normálisan el lett végezve (fogászat ésatöbbi), normális körülmények között. Persze nem olcsó, de vagy fizetsz, vagy megdöglesz. De biztos vagyok benne, hogy az elmúlt 10 évben befizetett tb-m jó helyre ment...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2018.06.05. 09:24:13

Saját tapasztalat (porckorong sérv): ha bármi bonyolultabbra van szükség egy SBO-s "szabásvarrásnál", akkor irány a magánrendelés. Ott valahogy minden doki elérhető a jövő héten és haladnak is a dolgok.

desw 2018.06.05. 09:29:23

Itt valami nem stimmel:

"Én egy 28 éves lány vagyok, budapesti lakos. Tavaly augusztusban kaptam az első pánikrohamomat. Nem volt oka, nem volt úgynevezett "trigger". Párommal, akit szeretek már 7 éve otthon ültünk, néztünk valami műsort és nagyokat nevettünk amikor lecsapott... 4 órás szenvedés volt, !!!!! 3 frontin !!!!, es 1 betaloc tudott lenyugtatni.
Akkor kezdődött az egész..."

Tehát már az ELSŐ roham előtt is volt otthon Frontin?

2018.06.05. 09:39:09

Megdöbbenéssel olvasom ezeket az állami vs magán sztorikat.
Én a harmadik magánból sikítva rohantam vissza az államiba, mert pénztárcakopasztáson kívül semmit, de semmit nem csináltak velem. Száttárták a kezüket, elláttak valami jótanáccsal, legjobb esetben az volt a javallat, hogy menjek vissza az államiba. Se diagnosztikai vizsgálat ("csináltasson valahol röggent és hozza vissza a leletet"), se terápia, semmi. Leírja az anamnézist, odaírja, hogy ilyen és ilyen vizsgálat javasolt. Ennyi. 20 ezer ft 10 perc, aviszontlátásra.
Ezzel szemben az állami eü- ben ellátnak. Igaz, hónapokat kell várni, ezért már nem is megyek orvoshoz. Nem tudom ki hogy van vele, de ha valami bajom van, úgy érzem meg kellene mutatni orvosnak. De bejutni nem lehet. Aztán vagy az van, hogy googli batátom vagy simán elmúlik/hagyom a francba/együtt élek vele.
Ha egyszer lesz valami komoly bajom, szerintem akkor addig fog tartani nyomorult életem.
Ne menjetek magánba, semmi értelme.

Kopasz Szuzukis 2018.06.05. 09:48:58

1. A magyar háziorvosi kört - tisztelet a ritka kivételnek - kilóra megvették a gyógyszergyártók. Nem a betegellátás az elsődleges, hanem a lehető legtöbb, legdrágább gyógyszer felírása. Akkor is, ha szükségtelen.
2. Magyarországon dúl a kábítószer ellenes háború! Mégis az orvosok a legnagyobb kábítószer dílerek. Mert a Frontin, és hasonszőrű társaik kábítószerek, a legsúlyosabban addiktív fajtából.
3. A laboreredmények határértékei statisztikai alapon születtek. Nem veszik figyelembe az egyéni-egyedi sajátosságokat. Ráadásul az orvosok úgy értelmezik, ahogy akarják. (koleszterin szintem évtizedek óta a felső határérték fölötti egy kicsivel. A té lódoktor mindenáron sztatinkúrára akar fogni, mondván, infarktus-kockázatom van. 166 cm magas, 62kg súlyú, 59 éves férfi, enyhén alacsony vérnyomással. Hol a többi infarktus kockázati tényező? Ami indokolná a drasztikus beavatkozást?)
Nagyon sok esetben a határértékeket nem a kutatóorvosok, hanem a gyógyszergyártók állapíttatják meg. Kevés sztatin fogy? Csökkentessük a koleszterin-határértéket, hogy többet írhassanak ki az orvosok.
4. A laboreredmények határértékei ráadásul országonként is változhat. Pl a svédeknél sokkal magasabb koleszterin szint és sokkal alacsonyabb TSH-szint tartozik a kezelendő kategóriába. Mi indokolta a svédeknél a pajzsmirigy diagnosztika fokozottabb alkalmazását? Egy szó: Csernobil. Svédország is telibe kapta azt a radioaktív felhőt, amiből potyogott sok olyan matéria, ami többek között pajzsmirigy elváltozást okozhat. Akár 50-100 év múlva is. Ebből a "jóságból" jutott Magyarországnak is.
5. Kevesebb stadion építése esetén jutna pénz a pajzsmirigy betegségek megelőző vizsgálataira.

szikenszöcske 2018.06.05. 09:57:43

@Hortenz: nem attól jó, mert magán-, hanem a magánintézmények között sok a jó.
Másikat kell keresni.
Az államiba iszonyatos lepattantság, életuntság, apátia, esetenként kosz és dilettantizmus tud lenni (persze nem mindenhol), de a másfél-két éves várólista már vicc.

_B_ 2018.06.05. 10:01:25

@Kopasz Szuzukis: Csernobil csak csepp a tengerben. Az egy robbanás volt. Itt egy rövid animáció a tisztánlátás végett:
www.youtube.com/watch?v=q5jk9gsDgR4
TB ellátásnak nem érdeke a megelőzés. A gyógyszerezés az érdeke, mert abból van a pénz.
Szégyen, hogy évente több milliós egésségügyi adót fizetek, és magándokihoz kell mennem, mert az SZTK-ban nem foglalkoznak a kezdődő problémával.

@Hortenz: Voltál már állami bőrgyógyászaton? :D Én egyszer, Bp XI. Ulászló utca.... de soha többent nem megyek oda, majdnem összehánytam magam.Azóta szerencsére csak egyszer volt bőrbajom, de akkor már jattoltam egy magánnak.
Fogorvoshoz szintén magánba járok, ahogy midenki a környezetemben, mert az SZTK-ban inkább csak húznak, mer az gyorsan megvan.
Fülmosásom is 3x volt már magánban, mert az SZTK nem hajlandó addig fogadni, amig csak bedugult fürdés után, de nincs begyulladva (értsd láz, és elviselhetetlen fájdalom. Akinek volt hallójárat gyulladása, tudja miről beszélek).

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2018.06.05. 10:37:52

Mindenhol vannak kóklerek, ezt el kell fogadni. Neked peched, nekem egy esetet leszámítva szerencsém volt.
Volt szerencsém a délpestihez, okitihez : ezek teljesen rendben vannak, jó, a délpesti lepukkant, de ettől még az orvosok, nővérek normálisak voltak. De a volt máv (manapság honvéd) kórház valami borzalom. El akartak küldeni urológushoz, mert vért találtak a vizeletemben, amikor szóvá tettem, hogy ezzel 2 probléma van
a) az enyémben biztos nem, mert nem kértek mintát
b) akinek kellene annak viszont nem lesz része a vizsgálatban
még engem néztek hülyének.
Még szerencse, hogy ha az embernek hormonproblémája van, 2 helyen tudják a szükséges vizsgálatokat elvégezni, és ez az egyik :( tehát el sem küldhetem őket a halál f@ßára.

desw 2018.06.05. 10:39:41

@_B_:

"Szégyen, hogy évente több milliós egésségügyi adót fizetek, és magándokihoz kell mennem, mert az SZTK-ban nem foglalkoznak a kezdődő problémával."

A baloldal ezt nevezi szolidaritásnak. Nem a magadét fizeted, hanem azét, aki egy fillért sem fizet az EÜ-ért és mégis használja.

naty77 2018.06.05. 10:42:39

@Hortenz: Sajnálom hogy neked ilyen tapasztalataid vannak. De én is magán párti vagyok. Van 4 komolyabb betegségem és két gyerekem. Csak magánba járunk. Igen drága, de nem kell várni és minden azonnal van. Sosem küldtek vissza állami sorba állásra bármivel is, ha jó helyet választasz ott helyben van minden eszköz és csak átküldenek a szomszéd szobába a vizsgálatok folytatására...

benőjenő 2018.06.05. 11:39:15

orosz rulett. minden azon múlik, hogy az épp rád néző orvos ennyire jó szakmailag. és az igazán jóból egyre kevesebb van itthon. ja és egy teszt, nem teszt. ha csak egy kicsi kétsége is van az embernek az orvos szakértelmét illetően, el kell menni másikhoz is

Warlimont 2018.06.05. 11:41:09

"Amikor kiváltottuk az Escitilt (...) Reggel bevettem a gyógyszert, augusztus óta nem éreztem magam olyan jól, mint aznap. Minden színes volt, imádtam a világot, mint az ominózus este elött."
.
Ez a gyogyszer a regi, jolismert escitalopram, ami meg lenyegeben a meg regebbi es meg jobban ismert citalopram/Seropram egy tisztitott formaja, azaz egy SSRI antidepresszivum. Az ilyen gyogyszerek nem szepitik meg az eletet az elsö tabletta utan, nincs ilyen azonnali gyogyhatasuk. Amit a posztolo erzett csodas javulaskent, az szintiszta placebo effektus volt (vagy siman egy szerencses nap, de nem az antidepresszivuma tett azonnali csodat)

DarthVader 2018.06.05. 11:54:14

1000 pánikrohamra jut 1 olyan amit - esetleg - a pajzsmirigy autoimmun gyulladása vált ki.
(Mondjuk, attól, hogy decemberben normális volt a TSH, attól májusban már lehetett magas, ugyhogy az nem indok az ismételt vizsgálat elmaradására, de más hormonszintet a háziorvos nem indikálhat.)
Amúgy pedig ha elkezdik a hormonszubsztitúciót, attól nem fog megszűnni a pánikja. De nehogy újra a kreténekhez forduljon.

DarthVader 2018.06.05. 11:55:55

@desw: Miért, a jobboldal minek nevezi?

haXXXor 2018.06.05. 12:04:52

@desw: Az minden háztartás szériatartozéka :D ( nem, kurvára nem )

ember100 2018.06.05. 12:53:26

@desw:
Helló !

Még lyó hogy 8 éve a baloldal "vezeti" az országot !
Milyen rossz lenne a helyzet ha a jobboldal költené el azt a sok pénzt. pl. stadionokra, gázszerelésre, kaszinóra.....

hummel8 2018.06.05. 12:56:56

@haXXXor: nekem is ez tünt fel.. ha jönne egy panikroham, fogalmam sem lenne milyen gyogyszert lehet arra bevenni... arrol nem is beszelve, hogy biztos hogy nem lenne otthon...

En nem akarok ketelkedni a posztoloban, de csak volt valami elözmeny, ha ilyen xarokat tart otthon ? ezek gondolom raadasul receptkötelesek, tehat valaki valamiert egyszer mar felirta..

mondjuk az egeszsegügy allapota az az allami propahanta ellenere egyre szarabb...

van csilli-villi uj korhaz, csak szakember nincs benne.. keresztfiunk mult vasarnap 4 evesen törött felkarral 5 ora alatt kapott ellatast a sulyponti SBO-n... mondanam hogy vicc, de annak nagyon szar...

2018.06.05. 13:05:51

@szikenszöcske: @naty77: De mi alapján válasszam ki, hogy melyik a jó magán? Csak akkor derül ki milyenek, ha bejelentkezek és egy alapvizsgálatra kicsengetem a 10-20 ezret. Nincs annyi pénzem, hohy kisérletezgessek. Internet alapján pl. rendelkeznek laborhátérrel és ott derül ki, hogy nem. Ez pl. netto hazugság. Amikor szóvátettem, akkor felajánl 10% kedvezményt.
Mindegy, nem kezdek el sztorizgatni, de már sokadik próbálkozásunk a családban, senki nem jutott tovább.
Szerencsére jó háziorvosunk van (csak túlterhelt, hozzá bejutni sem könnyű), de mindig ajánl valakit. Itt jegyzem meg, szakorvosokhoz szabad orvosválasztás van, ne hagyjátok magatokat lerázni, betegjogi képviselővel lehet fenyegetőzni, ha a magát atyaúristennek képzelő asszisztens Jucika le akar rázni!! A várólista az, ami elviselhetetlen.
@_B_: Haha, pont bőrgyógyász az egyik ellenkező tapasztalatom. :)

Nekem az a véleményem, hogy olyan nincs, hogy egy orvos a tb rendszerben nemtörődöm, magánban meg kedves és alapos. Ugyanazok dolgoznak mindkettőben, az ember a jellemét nem cserélgeti a délelőtti és délutáni műszakban. Megtalálni a megfelelő embert, na az tű a szénakazalban.

desw 2018.06.05. 13:08:57

@hummel8:

"nekem is ez tünt fel.. ha jönne egy panikroham, fogalmam sem lenne milyen gyogyszert lehet arra bevenni... arrol nem is beszelve, hogy biztos hogy nem lenne otthon..."

Még arról sem, hogy milyen egy pánikroham egyáltalán, nem hogy milyen gyógyszer kell rá . . .

desw 2018.06.05. 13:11:30

@haXXXor:

"Az minden háztartás szériatartozéka :D ( nem, kurvára nem ) "

Há' nem?? :DD

Én a természetes hatóanyagtartalmú szerekben hiszek: sör, bor, pálinka, és az antidepi hancúrban.

desw 2018.06.05. 13:14:07

@ember100: @DarthVader:

A mostani bagázs úgy jobboldali, ahogy én hajasbaba.

Egy stadion csak 6-8 milliárd, az éves eü költségvetés meg 2000 milliárd.

ember100 2018.06.05. 13:40:42

@desw:
Helló !

Akkor hogyan nevezed a mostani rablókat ? Illeszd be a szövegembe :)
Vizes VB 100 milliárd és fölötte Népstadion dettó ....és tudod ami felesleges az FELESLEGES !

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.05. 14:01:30

@DarthVader:

Minek nevezi? Nem nevezi hanem hívja, hogy gyere zsebbe.

desw 2018.06.05. 14:30:08

@ember100:

A stadion-mánia még mindig kisebb kárt okoz, mint a bal-baloldali ellenzék osztogatása okozott volna. (nyugdíjemelés a "kisnyugdíjasoknak", ingyen gyógyszer, ingyen 3 diploma, . . . )

Kicknick 2018.06.05. 14:45:15

Én értem hogy a pajzsmirigy miatt lett pánikos a hölgy, de mitől ment össze a pajzsmirigy?
Túl sokat ült otthon a párjával?

lüke 2018.06.05. 14:48:35

Hyperthyreosis kezelése komplex, se a bétablockoló, se a diazepam nem marad ki.
Egyébként a TSH- T4 aránypár kezelésére nem kell magasabb iskola, a Lajtán túl minden Otanár tudja.
MO- n egy Otanar csak a TSH- t ellenőrizhet! Hajrá.....

lüke 2018.06.05. 14:50:28

Még nem láttam se jobb T4. -t se balos TSH- t, hajrá, buli van.....

lüke 2018.06.05. 14:54:12

@desw: kisnyugdíjas jó szociális ellátó rendszerekben bizony- bizony kap ingyen medikációt

lüke 2018.06.05. 14:57:07

@Hortenz: ez pontosan így van, ua. rendel de a szakrendelőben, du magánban
ezért a magán se jobb!
Kivéve ,ha színvonalas! kórházi hátterű magán orvost választasz!

Netuddki. 2018.06.05. 15:05:07

Rohadjon meg az is aki ezekre a tetves tolvajokra szavazott! Van sok csilivili stadion, migráns focisták milliárdokért, az eü. meg szépen lerohadt közben.

driopios 2018.06.05. 15:16:51

Öööö, Praxis blog? Akkor minden a szakma szabályai szerint történt, senki semmit nem hibázott, a beteg viszont egy idióta.

RHalacska 2018.06.05. 15:45:47

Azért drága posztoló, a tünetek még jó néhány betegség tünetei is. De te ezt jobban tudod. Imádom, amikor hasonlóan jönnek a saját szakmámban a laikusok. A háziorvosnak semmit nem kell megcsináltatnia. Ad beutalót a szakrendelésekre, és ha szerencséd van eltalálják mi a bajod. Nem csak nálunk, máshol is. Bár az orvostudomány sokat fejlődött, de még nagyrészt ma is csak találgatás. Voltam kivizsgáláson adott tünetekkel, egy csomó mást találtak, de az okot, hogy miért történt, hogy nem tudtam lábra állni egyszercsak reggel, majd egy óra után mégis, na azt nem tudták megmondani.
Ez van. Örülj, hogy megműtenek, és olcsón megúszod.
Fordulj nyugodtan betegjogi képviselőhöz. CSak ne lepődj meg a végén. Szerintem nem fogod tudni bebizonyítani, hogy ott a háziorvosi rendelőben meglévő lehetőségeivel biztosan fel kellett volna ismernie, hogy nem csak egy hisztis nő vagy.

RHalacska 2018.06.05. 15:46:56

@Kicknick: Hát 7 évet ült otthon. Én biztosan megveszek mellette....

yoisten 2018.06.05. 16:34:29

Kedves 28 éves Lány!

Ahogy látom, még mindig nem sikerült eljutni IGAZI SZAKEMBERHEZ, amiben az a legszomorúbb, hogy a háziorvos se oda irányította a fent leírtak után!!!

Hormonális zavarok esetén:
ENDOKRINOLOGIA / Endokrinologus / - ezt a "műfajt" tessék keresni. Állami intézmény esetén 6-8 hónapos előjegyzés, magán klinika esetén 2-3 hónap !!! (komolyan)

Örülök hogy segíthettem...

efi 2018.06.05. 16:48:44

Én már arról sem vagyok meggyőződve, hogy az az első pánikroham volt, nem szimpla rosszullét.
Az antidepi meg nem hat 1 nap alatt.

zuhanorepulesss 2018.06.05. 18:00:31

Sajnos tendencia, ha beteg vagy, fizess a magánklinikán, mert az életeddel játszol. Nem mindegy, pár hónapot vársz vagy pár nap után lát és ellát egy felkészültnek tűnő orvos. Nem vagyok sznob, de amikor a (magán)kórhában kérdeztem, mit vigyek magammal, és azt a választ kaptam, hogy még eldobható papucsot is kapok, akkor eldobtam az agyam.

tulpon 2018.06.05. 18:18:16

Jajj hát endokrinológia, ugyan. Oda bizony magánúton kell elmenni. De abban se lesz köszönet egyébként. Engem pl évekig refluxra kezeltek totál sikertelenül de legalább egy tonnányi gyógyszerrel, meg közben áá dehogy van a Hashimotonak ilyen tünete ugyanmár ne olvasson semmit a neten, maga nem orvos. Kicsit gyanús ugyan, hogy a hashimotosoknak akikkel csetelgettem pont ugyanilyen tünetei vannak, meg egy ismerős immunológus orvos is tök ugyanezekkel a tünetekkel találkozott :)

haXXXor 2018.06.05. 18:47:23

@zuhanorepulesss: Magas elet. Amugy en pont a magandokikkal szoptam honapokon at, mire a tbs korhazban megtalaltak, hogy miert latok szarul. Szerintem a fizetosoknel trehanyabb es leszarobb orvosok nem nagyon vannak, de ez ugye szubjektiv.

konyhakész pumi 2018.06.05. 21:12:42

Baja mikor kap új stadiont?

kasu 2018.06.06. 06:34:50

Hagyjuk már a stadionozást... az egészségügy akkora falat, annyira rossz és más a struktúrája, szemléletrendszere, lehetőségei, a megváltoztatásához évtizedek és teljes átalakulás szükséges. Amúgy a komcsik izélték el, hagyták lerobbanni és tönkremenni, eleve nem fejlesztették... Csak szóban.
A "közellátás" iszonyatosan túlterhelt, mert rengeteg a beteg, bármikor mehetsz és annyira képzetlen, analfabéta a népesség, hogy fogalma sincs a legkisebb egészségügyi problémáról sem. Aki pedig beleássa magát, legalább érdeklődő, de kevesek értik meg, értelmezik jól. Ezért is lehet minden szart eladni a bamba népnek. A gyógyszer biznisz hatalmas, viszont a páciensnek káros, csak azt a hatást lehet értékelni, mi a nagyobb baj az ő szempontjából: ha nem szedi vagy ha szedi és ezzel MÁS bajokat okoz magának.
Az orvosok többsége remek ember... és tudója a szakmájának. De nincs sok lehetősége, mert időben és térben túlterhelt, ehhez képest csodákra képesek.
Az óriásit javítana a helyzeten, ha olyan generáció nőne fel, akik többet tudnak a életről, a szervezet működéséről, az egészségesebb életmódról. A sokkal többet tenne az állam a tájékoztatásban, hogyan táplálkozz, hogyan mozogj, legyél egészséges! A gyógyszer-reklám nem ez! Több ilyen fizetett műsor van, mint tényleges életvezetési tanács és tájékoztató.Sok mindent lehetne még mondani...

Lesből Támadó Szárítókötél 2018.06.06. 07:35:25

@kasu:

Dehogy hagyjuk. A stadionok mutatják, hogy lenne pénz. A kétharmad (másodszorra) mutatja, hogy lenne hatalom is. De ennek ellenére mégis a stadion épül. Az egeszsegugynek a minisztériumi struktúrában elfoglalt helye jól mutatja a fontossagat.

Morgo1229 2018.06.06. 07:39:12

Draga Poszterina. A frontint iszonyat nehez lesz letenni. Hatalmas adag a napi 3x. Az egy kabszer. Nagyon lassan felezve az adagokat honapok alatt meg lehet csinalni. Parhuzamosan szedni esetleg b vitaminokat meg magneziumot esetleg valerianat ha nagy a feszko. Az antidepresszas pedig igazabol 1 honap mire hat. Az euforia tuti nem attol volt. Egyebkent az antidepitol sosem ereztem ilyesmit. De segit abban, hogy ne allandoan aggodjak meg tuneteket analizaljak meg jo nagy erzelmi reakciokat adjak miniatur problemakra. Jobbulast !!!!

Takács Bálint 2018.06.06. 07:52:55

Önök fizetett magánorvosi rendelő hirdetésünket olvashatták!
(x)

boriska 2018.06.06. 08:26:47

A pajzsmirigybetegek (esetleg hashimotosok a kevert tuneteikkel) kb. 85-90%-a tudna meselni hasonlo remtorteneteket sajnos. Az egeszsegbiztositas szarik finanszirozni a hormonvizsgalatot rendesen, az orvosok meg (tisztelet a kivetelnek) szarnak gondolkozni. Egyszerubb azt mondani, hogy "nesze, nyugtato, szedjed".

desw 2018.06.06. 08:28:14

@Lesből Támadó Szárítókötél:

"Dehogy hagyjuk. A stadionok mutatják, hogy lenne pénz. A kétharmad (másodszorra) mutatja, hogy lenne hatalom is. De ennek ellenére mégis a stadion épül. Az egeszsegugynek a minisztériumi struktúrában elfoglalt helye jól mutatja a fontossagat. "

Buta és demagóg duma.

Az elmúlt 8 évben összesen 350 milliárd ment a focira és 15 ezer!!! milliárd az eü-re.

Nem, nem kellene egy stadion sem, de ez lófaszra sem lenne elég.

Tessék:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_sporolhatna_konnyeden_evi_szazmilliardot_a_magyar_egeszsegugy.645419.html

Ellenben a cukorbetegekre ÉVENTE ~200 milliárd megy. Orbán monnyon le, mi? És akkor egyből kevesebb lesz a mozgásszegény életet élő zsírdisznó, ugye?

boriska 2018.06.06. 08:30:18

@Kicknick: mert ha autoimmun a folyamat, akkor a szervezet tamadja es idovel eltunik a pajzsmirigy. Nem egy vicces allapot. Kezeles nelkul konkretan eletveszelyes.

Endre Udvaros 2018.06.06. 08:37:32

A Hashimoto thyreoditis autoimmun betegség, ami a pajzsmirigy gyulladásával és megnagyobbodásával (!), alacsony(!) TSH-val jár. Éppen hogy fogynál és nem híznál. Sajnos elsőkézből szerzett tapasztalatom. Ha hízol és kisebb pajzsmirigyed és magas a TSH-d, akkor neked tuti nem az van.

boriska 2018.06.06. 08:44:33

@Endre Udvaros: ezt most nagyon osszekeverted. Az autoimmun lehet alulmukodes (mint a posztolonak) es lehet tulmukodes is. Amit te leirtal, abbol hianyzik, hogy hiper-, vagy hypo thyreosis. Csak a lenyeg. Es ha mindez autoimmun miatt van, akkor a kevert tunetek gyakoriak. Nincs olyan, hogy pl. alulmukodessel csak hizni lehet.

desw 2018.06.06. 08:56:04

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Ja, és hol van még a sok alkeszre és dohányosra feleslegesen elkötött százmilliárd.

Endre Udvaros 2018.06.06. 09:24:16

@boriska: Sejtésem szerintem nem vagy sem endokrinológus, sem páciens hashimoto thyreoditis-szel.
www.endokrinkozpont.hu/hashimoto

tulpon 2018.06.06. 13:37:00

@Endre Udvaros: még az általad linkelt oldalon is írják, hogy több stádiuma lehet. Egyébként a diagnózisom hashimoto, mégpedig magas tshval és alulműködéssel.

BéLóg 2018.06.06. 14:31:09

Az az én bajom ezzel, hogy ez NEM egészségügy, hanem 100%-ban EMBERI dolog. Ha itt minden kórházban wifi lenne és aranyozott kerekesszékben tolnák a pácienseket a frakkba öltözött betegszállítók, ezek az ORVOSOK akkor is egy rakás fos és tehetetlenség.

Más ügyben én is hónapokig jártam vizsgálatra, zsibbadással. Reuma, sebészet, de még a kullancsvizsgálat is volt Lyme kórra.
Hosszú idő után megkérdeztem a kezelőorvost, hogy elképzelhető-e hogy a világon nekem van egyedül ilyen betegségem, mert akkor jó lenne ha publikálnánk, mert mindketten híresek leszünk. Azt is megkérdeztem, esetleg Doktor Hauszhoz (sic!) forduljak-e mert úgy látom, MEGOLDHATATLAN helyzet elé állítottam.

persze megsértődött, és elküldött egy ideggyógyászhoz (ez ugye NEM a pszichiátria). Ott az első szakember AZONNAL rávágta hogy TOS (meg is jegyeztem hogy Thoracic Outlet Syndrome), adott rá kezelést és elmúlt.

Az ilyesmikhez mia f....sz köze van Orbánnak, Fidesznek, de akár Gyurcsánynak vagy Vonának?

Ez a beleszarok orvosi hozzáállás, akiket ráadásul NEM azért finanszíroznak hogy az embert meggyógyítsák, hanem hogy (amennyiben fizetőképes), a betegségét lehetőleg a halála napjáig FENNTARTSÁK, hiszen KIZÁRÓLAG ez a haszon forrása, nem a gyógyulás.

(Utóirat:
Elgondolkodtatok már azon, ha egy körzeti orvos MINDEN betegét meggyógyítaná és SENKI nem menne hozzá mert jól van, akkor ÉHENHALNA???)

SD9 2018.06.06. 20:20:48

@_B_: Bőrgyógyász, fogorvos, fülmosás?
Tudod, a tisztálkodás csodákat tud tenni, majd próbáld ki és nem kell magánrendelésekre járnod. :D

Greg24 2018.06.06. 22:53:01

Megorulok...amikor a nogyogyasz es a radiologus megmondja a frankot a belgyogyaszati(endokrin) problemarol:-D
Draga Holgyem, el kell keseritsem a haziorvosnak van igaza...a 3.8 teljesen jo TSH,nem kell 2 hetente megnezni....majd 3 honap mulva raer...nem lehet ertelmezni a 8mm-es pajzsmirigyet sem igazan,duplajanak kene lenni ez mit jelent??:-D a pajzsmirigy meretet ml-ben merik es noknel 18ml a max meret,nincs minimalis meret....

Greg24 2018.06.06. 22:55:48

@boriska: de mirol beszelunk??a holgynek normalis a tsh-ja!!!tok mindegy h mekkora a pajzsmirigye...kis PM is tud normalis mennyisegu hormont termelni

boriska 2018.06.07. 06:47:46

@Greg24: sajnos a 3,8-as tsh nem teljesen jo. A 4-es hatarertek regen kiderult mar, hogy nem igaz, sot, teherbeeseshez pl. 1-2 kozott idealis. Az atpo szintet nem emliti, ami kár, de kizarolag tsh alapjan valoban nem lehet diagnosztizalni. Az uh. es a tunetek alapjan viszont all a dolog.

Braincelle 2018.06.07. 17:55:37

@boriska: lehet, de attól még a szubklinikus hypothyreosis nem okoz pánikrohamot. Nekem is a normál tartomány határán volt évekig a TSH-m, az ultrahang is leírta a Hashimotot, de nem kellett kezelni, addig, amíg az általad írt ok miatt nem kellett (fogamzási szándék). Most a negyede a TSH-m, közelebb van az alsó, mint a felső határhoz, és semmi nem váltotozott, a súlyom továbbra is a mozgástól és az evéstől, a bőröm az ápolástól, a fáradtságom az alvástól függ. A bőre meg amúgyis mindenkinek száraz.
Szerintem a sztoriban az igazi bruti az zsírcsomót centrális izomrelaxánssal kezelő kolléga.
Mondjuk a háziorvosoktól meg elvenném a jogot, hogy előzetes pszichiátriai javaslat nélkül benzodiazepint írhassanak fel.

Braincelle 2018.06.07. 17:58:47

@Braincelle:
Amúgy még annyit, hogy amikor elkezdtem kb az adható legkisebb dózisban a pajzsmirigy hormont, akkor hetekig szívritmuszavarom volt, nem lelki, mellkasi fájdalommal, meg kipirultam, fulladtam a lépcsőn.
Szerintem nem véletlenül van egy határa annak, hogy mikor kell valamit kezelni, amikor nem kóros, akkor például nem.

Braincelle 2018.06.07. 18:03:00

@boriska:
Az ATPO meg úgyis fent van az egekben, nekem pl mérheterlen magas, de ennek szerinted mi a jelentősége, ha az ultrahang kép már amúgy is pozitív?

Magica 2018.06.10. 12:59:39

@desw: volt mivel parom panikbeteg, tisztaban volt vele, hogy ez panikroham. Azota is van. Csak mostmar csomo minden mast is szedek melle. Es vizsgalgatnak jobbra balra

Magica 2018.06.10. 13:03:00

@Braincelle: az a haziorvos volt aki az izomlazitot irta fel

Braincelle 2018.06.11. 15:55:24

@Magica: Mért ő nem kolléga? Vagy nem értem.

DarkWolf 2018.06.22. 18:20:56

Levélíró kérdésére válaszolva: sajnos igen

Ez a szép magyar valóság, ezt szavaztattuk meg magunknak megint 4 évre Orbán király személyében

DarkWolf 2018.08.19. 11:09:57

@AvéCézárVavan: mintha a csodás magyar egészségügyben nem lehetne elpatkolno

oh wait

2018.09.11. 00:32:36

@Flaggx: "Persze nem olcsó, de vagy fizetsz, vagy megdöglesz."

Nincs a fizetéssel önmagában probléma. Azzal van problémám, hogy kíméletlenül vonják a fizetésemből ha akarom ha nem, aztán amikor szar van a palacsintában, általában magánban kell mindent megoldani.

lüke 2018.10.06. 12:09:20

ne is pánikoljatok !
akinek multidiszciplináris ,komoly diagnosztikát és terápiát igénylő betegsége van, az pánikoljon!

lüke 2018.10.06. 12:11:55

@Flaggx: s komoly kórházi ápolást igénylő betegségek volt- e?
azt a magán szolgáltató milyen intenziv, sebészeti v. belgyógyászati ágyon oldja meg?

rest of boys 2018.12.30. 01:21:03

Ez a nép előbb-utóbb kihal én úgy látom.
Amennyi nyavalygó, magát sajnáltató nő és férfi él ebben az országban: mit tettetek volna egy háború esetén, amikor nem a"vakaromafenekemésközbenrámjönapánik" tünetcsoporttal, hanem a puszta léttel kell foglalkozni ?

Vagy éhínség, menekülés, természeti katasztrófa.
Mint más országokban, cunami, vulkánkitörés, földrengések.

Nem igaz, b+ !
Katasztrófa.

Reactor 2019.07.03. 22:48:26

Jelenleg itt tart a magyar egészségügy. És erre fizessünk évente 100 ezret. Kösz, nem, inkább megyek magándokihoz, aki actually meg is gyógyít, különben nincs lóvé.

Köszönjük, szavazók, remélem elégedettek vagytok magatokkal, ismét jó helyre pakoltátok az X-et azért a 2 kiló krumpliért. Amikor meg majd ti kerültök kórházba, és nincs se orvos, se gyógyszer, se semmi, rajtatok kívül mindenki más lesz a hibás.
Ez ma Magyarország.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása