Nem szeretnek dolgozni a Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben?

2018.01.16. 06:00

dscn0006.jpgKeresztszalag szakadásra kenőcsöt ajánlottak a balesetin. 

Tiszteletem!

 

Mesém főszereplőre egy akadály, amit átugrottam, de a földet érést követően kattanást éreztem, hallottam a térdemből. Azonnal jelentkezett a tünet, nem tudtam mozgatni, fájt, dagadt. Ezt követően mentővel mentem be az OBSI-ba, ahol megvizsgált egy orvos, aki közölte kenegessem. Ehhez hozzátartozik, hogy mondtam, hogy kattant valami. LE IS ÍRTA az ambulánslapomra. Lényeg a lényegében másnap kerületi sztk, sebészet.

 

Ott a doki felajánlotta segítségét, hogy mivel elég gyanús neki, azért holnap jöjjek vissza az ortopéd dokihoz mindenképp, mert fél, hogy a kenegetés nem elég (Ő LEGALÁBB FELISMERTE, H BAJ VAN!!!!) Másnap visszamentem az ortopédiára, ahol egy kedves, határozott ortopéd orvos fogadott, aki megvizsgálta, majd közölte, hogy legjobb esetben is legalább egy első keresztszalag szakadás a diagnózis.

 dscn0006.jpg

 

Majd elhagyta a száját a rettegett mondat. LESZÍVJUK A VÉRT BELŐLE. Leszívta, kellemetlen volt, de nem fájt. Utána kb. 30 perccel meg érezhetően jobb volt. Azt mondta, ha felkészültem lelkileg a műtétre, akkor vár vissza, hogy megbeszéljük a dolgokat.

 

Pár hónap felkerestem, emlékezett rám (pedig egy fillért nem fizettem és nem 20 éves, szőke csaj vagyok :).  Megbeszéltünk mindent a műtéttel kapcsolatban. Még itt is udvarias, határozott és normális volt! A műtéten túl vagyok (szalag pótlás, illetve egy darab porcot is leszedtek!), mankózom, lassan a kalocsai hímzéstől is megszabadulok. Érdekes, hogy egy fillért nem adtam eddig, de végig normális és segítőkész volt!

 

Szumma: friss sérülésnél elmondtam, hogy kattanás volt, amit le is írt. Diagnózis: kenegessem, majd lemegy a duzzanat harmad nap egy hozzáértő leszívta a vért belőle, illetve elmondta mi is a baj... Szóval csak egy kérdés: NEM SZERETNEK DOLGOZNI AZ OBSIBAN vagy frissen nem megállapítható a sérülés?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2018.01.17. 07:34:29

@röf: Aki beteg, az menjen ki focimeccset nézni valamelyik szép új stadionunkba a sok közül, az mindenre gyógyír - és még sorban állni sem kell.

röf 2018.01.17. 09:43:07

@exilis:
Nem, még mielőtt megbetegedne, azelőtt menjen ki focizni.
(Vagy úszni, vagy futni, vagy....)
És akkor nem lesz beteg.
És költeni sem kell.
Ehhez mit szólsz?

iattilagy 2018.01.17. 09:45:54

@röf: Lehet azt kellett volna mondania, hogy focizás közben esett el :)

Jakab.gipsz 2018.01.17. 10:11:21

Az SZDSZ a hibás ők kezdték el az egészségügy szétverést privatizáció címszó alatt, hagyd le pusztulni, hogy bagóért fellehessen vásárolni, ez volt a recept. (cinikus, farizeus, gazemberek)

Ennyi, köszönjétek meg a liberális értelmiségünknek, ők az igazi hatalom mániások, ők a libsik, akik most ismét hatalomra akarnak kerülni.

Fikkentáger 2018.01.17. 10:59:06

@Jakab.gipsz: oké, bagóért fölvásárolták (a mit is?), és utána mi lett vele? Aranyat tojó tyúk? És az hol kapirgál?
Ha a magánegészségügyben jól gyógyítanak, jól dolgoznak az orvosok, az államiban meg nem, akkor az államit meg kell szüntetni. Miért is kéne fizetni egy fillért is rosszul dolgozó, a zembereknek ártó orvosoknak? Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Fikkentáger 2018.01.17. 11:01:39

@Jakab.gipsz: Ja, azt elmútnyócév már nyolc éve elmúlt, csakszólok. Hogyan és mikor állított helyre az elrontott egészségügyben BÁRMIT is ebben a nyolc évben az, akinek volt rá pénze és hatalma?

röf 2018.01.17. 11:53:21

@Fikkentáger:
Az egészségügyben vannak pénzben kifejezhető, forintosítható problémák,
és vannak attól független, morális kérdések.
Ezt szokta keverni minden visongó balos, hogy tönkre tette Viktor az egészségügyet.
Ezzel szemben soha ennyi beruházás nem volt még, kórházfelújítás, építés.
Erről tehet a kormány.
A másik kérdésre azt lehet mondani, több fizetésemelés volt az utolsó négy év alatt,
mint azt megelőzően összesen.
Ja, hogy kenőcsöt adnak szalagszakadásra, hogy délután háromkor már nincs az osztályon orvos, csak az ügyeletes, hogy hogyan lehet a néhány élemedett korú kiváltságos professzornak százszor akkora jövedelme mint egy sima adjunktusnak…. na ez már orvosetikai, lelkiismereti, pofátlansági kérdés, nem kormány kompetencia.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.17. 11:56:33

Sokan gondolják, hogy az orvosok csak ülnek, semmi dolguk, a tökeiket vakargatják. Valóságban iszonyúan túl vannak terhelve. Pláne a sürgősségin. Ebben aztán simán benne van az is, hogy hibázhatnak. Persze, nyilván előfordulhat, hogy valaki nemtörődöm, slendrián mindettől függetlenül. De a posztíró nem ezekről a kivételekről írt, ő általánosított: "Szóval csak egy kérdés: NEM SZERETNEK DOLGOZNI AZ OBSIBAN vagy frissen nem megállapítható a sérülés?" Nagybetűkkel ki is emelte sugalmazott feltételezését (ami egyébként a cikk címét is adja).

Kedves Beteg!
Én nem vagyok orvos. Nem is dolgozom az egészségügyben. De javaslom inkább, tedd össze a két kezed, hogy az általad/általad befizetett társadalombiztosítási járulékhoz képest (!) kimagasló ellátásban lehet részed! Panaszok persze előfordulhatnak, de abból nem kell általánosítanod. Tulajdonképpen egy másik orvossal is találkoztál, akit kedvesnek, odafigyelőnek, felkészültnek mutattál be. Miért nem belőle általánosítasz?

zsoci 2018.01.17. 12:35:50

Nem tudom, nekem az OBSI-val kapcsolatban ellenkező tapasztalataim vannk. Mindig korrektül elláttak, mindig segítettek. Persze, mindenhol előfordul tévedés, vagy rossz döntés, esetleg felkészületlen, fáradt orvos.

Fikkentáger 2018.01.17. 14:07:47

@röf: Már elnézést, de az állami egészségügyet az állam nem csak anyagilag finanszírozza, hanem az egész működését is felügyeli és a rendszer elvárható működéséért is felel. Bármilyen probléma megoldásáról is legyen szó, ha az a jó működést akadályozza, annak megoldása végső soron a működtető felelőssége.
Ha én például egy autószerelő műhely tulajdonosa és üzemeltetője vagyok, nem mondhatom az ügyfélnek, hogy én minden szerszámot és anyagot tisztességgel megvettem a kocsijához, de a szerelő, az alkalmazottam, egy színtiszta geci, vagy egy kókler és széjjelcseszte a kocsiját, bocsika.
Ennyit az etikai kérdésekről.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.17. 16:16:12

@Fermentátor: "Miért nem belőle általánosítasz?"

Feltehetőleg azért, mert ha ott megfelelően diagnosztizálják, akkor hamarabb a gyógyulás útjára lépett volna. Magyarul minek a sürgősségire menni, ha nem csinálnak semmit?
Családtagomat a számítógépben kivezették, hogy hazaküldték, és még másnap reggel is ott volt. A sürgősségin. Mellesleg szívrohammal, ritmuszavarral. Azért nem jött haza, mert ismerős orvosnak szóltak. Azóta ( évek ) is folyamatosan szívgyógyszereket szed, rendszeres kardiológiai ellenőrzés mellett. De nincs mindenkinek orvos ismerőse.
No ezért nem a jó példából általánosítanak a polgárok.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.17. 17:04:47

@látjátok feleim szümtükkel:

Hát, ha szerinted az a legjobb, hogy nem adsz elég pénzt az egészségügybe (még, ha ez nem is a te személyes döntésed), majd a túlhajszolt orvosok közül kiválasztasz egyet, aki rosszul teljesít és az alapján jól leszólod az egész szakmát, akkor egészségedre!
Azt tudtad, hogy a sürgősségin általában 12-24-ben dolgoznak, viszont az ottani orvosok nem adnak 24 órás ügyeletet? Azért, mert olyan kevesen vannak, hogy máshonnan irányítanak át oda orvosokat (akik máshol emellett azért adnak 24 órásat a napi 8 óra mellett).

Schmetterlingi 2018.01.17. 17:44:24

Istenem, megint egy laikus, aki vaktában szidja az eü-et, orvosokat.
Ja, hát még jó, hogy nem esnek neki minden térdsérülésnek rögtön szikével a sürgösségin.

Rotoxis 2018.01.17. 19:49:09

Röviden összefoglalom. A sürgősségin megtörtént a vizsgálgat. Sürgős beavatkozásra nem volt szükség. Lokális fájdalomcsillapítás, másnapra beutaló szakrendelésre. Ott vizsgálat, majd ortopéd konzílium. Ennek utána tervezett műtét. Ez így korrekt, a világ egyetlen más pontján sem történt volna másképp.
Illetve de, "nyugaton" a szakrendelésre az időpont országonként eltérően 1-6 hét.

Indriq 2018.01.17. 20:42:03

@röf: "A másik kérdésre azt lehet mondani, több fizetésemelés volt az utolsó négy év alatt,
mint azt megelőzően összesen."
Ez nettó hazugság, a fajtád csak hazudozni tud.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.17. 21:10:47

@Fermentátor:

Mellébeszélsz, mert nem arról szól a vita, hogy kevesen vannak-é, vagy sokan. Arról beszélünk, miért a rossz jelenségből általánosítanak.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.17. 21:48:57

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet indokokat hozni, hogy valaki miért általánosít a rosszból. De ez mindenképpen az általánosítókat minősíti, nem pedig az orvostársadalmat vagy éppen az országos baleseti és sürgősségi intézet dolgozóit.

platelet 2018.01.17. 22:20:01

akut artroszkópia (azonnali befektetéssel, aznapi műtéttel) nagyon ritka... általában a posztban leírtak szerint szokták megoldani az ilyen sérüléseket... vsz nem indikált az azonnali műtét... jó lenne, ha egy ortopéd/traumatológus tudna véleményt mondani erről (én nem vagyok az)... csak marginálisan ismerem az obsi-t, de nem gondolom, hogy a "nem szeretnek dolgozni" (csupa nagy betűvel) a helyes válasz kérdésre...

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.19. 13:50:19

@Fermentátor:

Látom beutaltak ide.;D

Még mindig másról karatyolsz. Nem veszed, hogy "nincs mindenkinek orvos ismerőse"?
Van ember aki életében egyszer-kétszer jár kórházban betegként, és ha ő rossz ellátást tapasztal, nem tud jóról beszélni. Bár lehet, hogy te rendszeres vendég vagy ebben a magyar egészségügyben, mármint betegként, talán van orvos ismerődős is?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.19. 14:05:08

@látjátok feleim szümtükkel: Én karattyolok, te beszélsz, igaz?
Egyébként írod: "Van ember aki életében egyszer-kétszer jár kórházban betegként, és ha ő rossz ellátást tapasztal, nem tud jóról beszélni."

Ehhez két dolgot fűznék:

1. Aki "életében egyszer-kétszer jár kórházban betegként", az szerintem ne általánosítson ebből az egy-két esetből.
2. Tud jóról beszélni, mert megemlített pozitív élményt. Az általánosítást mégis a negatív élményre vezette vissza.

További jó "karattyolást", én befejeztem ezt a parttalan vitát. Nyugodtan általánosíts (negatívan!)rendszeresen olyan esetekből, melyekből kicsi a merítésed és ráadásul azok is - részben -pozitívak!

she_wolf 2018.01.19. 14:47:34

@Fermentátor:
Az általánosítás nagy hiba, mégis meglévő jelenség, amit komolyan illik venni. Kétutas a dolog, mert egyrészt kell hozzá egy befogadó, másrészt egy közvetítő közeg, Ha a kettő nagyon elkerüli egymást, akkor van a baj.
Emberek vagyunk, s mint olyan, hajlamosabbak a rosszabbik kimenetelt előtérbe helyezni. Ezen nem lehet csodálkozni, az ember a túlélésre bazírozik. Ha ennek csak csekély fenyegetettségét érzi, átkapcsol defenzív üzemmódba.
Hárít, átgondol, elutasít, kivetít.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.19. 14:53:25

@she_wolf: "Emberek vagyunk, s mint olyan, hajlamosabbak a rosszabbik kimenetelt előtérbe helyezni. Ezen nem lehet csodálkozni,..."

Én nem is csodálkoztam. Attól még helytelen a dolog ebben a formában és bulvár/szenzáció-hajhász szagú.

she_wolf 2018.01.19. 15:19:38

@Fermentátor:
Persze hogy helytelen:(
Ugyanakkor ha valaki több negatív tapasztalatot gyűjt be, mint az "statisztikailag" megengedhető lenne, akkor óhatatlanul dolgozni kezd benne egy ellenállás, egy negatív kép, ami elsődlegessé válik hasonló élethelyzetben.
És akkor viszont már bárki ellenség lehet.
Erre figyelniük kellene az egészségügyben dolgozóknak, hogy ti.:nem ellenség, hanem barát. Nem ártani, hanem segíteni akar. A betegek többsége a "partneri" viszonyt hiányolja, ami valóban nincs meg, én is tapasztaltam.

telkoe 2018.01.19. 16:16:53

@platelet: Lattam tobb ilyet is az ismerettsegi korben, magyar es osztrak orvossal is konzultaltam, teljesen egybehangzo volt a velemenyuk.

Azonnali mutetet csak akkor erdemes csinalni, ha a serules utan rogton egyertelmuen diagnosztizalhato es mutheto (nem verzett be az izulet, van orvos, muto, altathato, eleg jo a labizomzata stb). Leginkabb sportoloknal szoktak a kieso edzes es versenyido miatt.

Mindenki masnal esszerubb megvarni amig az izulet rendbe jon, elmulik a gyulladas, aztan megallapithato hogy tenyleg elszakadt a szalag es ha szukseges muteni. Maga a mutet sem mindig indokolt, sok esetben gyogytornaval is hasonlo eredmenyt lehet elerni. (www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1305189#t=article)

Egyebkent szvsz ahogy @Rotoxis: leirta, a surgossegin korrekten ellattak, utana az ortopedian is es a vegen korrekten megmutottek. Az egyetlen problema a tortenetben az iroval van, aki azt hiszi hogy a kenocsot a szalagszakadas gyogyitasara kapta.

platelet 2018.01.19. 21:51:42

@telkoe: köszi az infót! Valószínűleg a tájékoztatáson lehetett volna javítani a posztoló esetében... Nagyon érdekes a cikk is, bár ott a degeneratív sérüléseket vizsgálták, de nagyon jól felépített trial volt.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2018.01.20. 12:54:01

@telkoe: annyit hozzátennék, hogy ha valakinek teljes keresztszalagszakadása van az gyakorlatilag mindig bevérzik.
a cikk egyébként a degenerativ meniszkussérülésekről szól, az messze van a traumatikustól. nálunk a degeneratívat már nem is fizeti a biztosító (vagy olyan keveset, hogy nem éri meg).
lehet ezt akutan műteni, de a rizikó nagyobb. ha havi egy millió eurót keresel akkor a 6 hét kiesés ugye komoly tényező, ha nem akkor jobb várni vele

Anne_B 2018.02.07. 10:30:17

A csodalatos magyar nyelv - gyonyoruen felreerthetove varazsolja a cimet az ekezet hianya ! :) Tudom az en gepemen sincs ekezet, nem kritikanak szantam, csak megjegyeztem :)

Anne_B 2018.02.07. 10:54:00

@Rotoxis: nagyon egyetertek, mint nyugaton dolgozo orvos. Mellesleg ha egy nyugati "praxis.blog.hu"-t megnyitsz, ugyanugy szidjak az egeszsegugyet, mint otthon. a betegek itt is ugyanolyan elegedetlenek, ezt batran allitom.

Dr. Szadó 2018.04.22. 13:05:17

Dolgoznak azok. Ezt nevezik passzív szadizmusnak. Ha tudnád, micsoda élvezet látni azt a sok kétségbeesett arcot, és tudni, hogy ebben neked is részed volt!

Dr. Szadó 2018.04.22. 13:24:48

@Anne_B: Biztos Európában dolgozol. Amerikában nem mernék tahó lenni, mert ott nem a praxis.blog.com-on jönne a válasz, hanem per formájában, és ha mákom van, akkor csak a személyemet perlik, és a kórház nem fog kirúgni, amiért miattam perkálhatnak. Szerencsére Európában a betegeknek nem áll rendelkezésére kényszerítő eszköz, nincs mitől félnünk. Maximum pár perc a hírekben, meg egy vizsgálat beígérése, amire úgysem kerül sor, mert a tévé itt el is vágja a sztorit, és mehet minden tovább a régi kerékvágásban. Nincs amúgy pár felesleges májad? Itthon hiába keresek egészségeset, pedig volna rá kereslet.

Én is akartam külföldön dolgozni egyébként, de azt mondták, hogy a balkáni stílus nem jönne be nekik még akkor sem, ha beszélném a nyelvüket. Most mondd meg! Még szerencse, hogy mindez nem az én hibám, hanem a betegeké, így továbbra is tudok tükörbe nézni.

Anikó Andrea Kovács 2018.11.22. 02:15:40

A Balesetiben lévő "kedves Ortopéd orvos neve kellene . A lányomnak is van hasonló problémája .
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása