Amputálták a lábát, majd tüdőembóliában meghalt a beteg

2018.01.10. 06:00

gyaszgyertya-e1454955885607.jpgVagy négy órát váratták az előtérbe, tolószékbe parancsolták, ivás, pisilés nuku, végre vizsgálatok, úgy ahogy és az eredmény vigyem haza, túl van egy trombózison, otthon ágynyugalom és fel se írtak semmit.

Mindenkinek üdvözletem! Az élet kiszámíthatatlan és váratlan helyzeteket produkálhat, azért írom le édesanyám kálváriáját, mert tanulságos. Remélem már egy emberen is tudok segíteni és akkor nem volt hiába. Képzeljünk el egy mindig vidám és fiatalos nagymamát, aki még rollerezik az unokával, hozza-viszi őket és többször gyalogol, mert nem jön a busz és igy hamarabb érek, mondta mindig.

 

Aznap hazaérek a munkából, baj van, fekszik az ágyon, a lábát se tudja behajlítani, a térde mögötti részt fájlalja és sír, pedig nem nyavajgós fajta. Beviszem az ügyeletre saját kocsival, mert mentőt hívni macerás, hisz nagyvárosba lakunk és hozzánk minden közel van, így időt spórolok. Az ügyeleten letolnak, hogy már egyenesen vihettem volna a sürgősségire, mert nagy a baj! Ahhoz képest vagy négy órát váratták az előtérbe, tolószékbe parancsolták, ivás, pisilés nuku, végre vizsgálatok, úgy ahogy és az eredmény vigyem haza, túl van egy trombózison, otthon ágynyugalom és fel se írtak semmit, pedig anno szülés után már volt a lábába trombózis, attól vastagabb is maradt, de most a másik lába fájt és fájt...vissza négy nap múlva mentővel.

gyaszgyertya-e1454955885607.jpg

Jónevű klinika, vizsgálatok, eredménye: érelzáródás a térd mögött, kitakarítják, jó lesz. Megvolt a műtét, sikerült, nem indult be a keringés, le kell vágni a lábfejét, jó ez még talán belefér, mégse az egész lába, gondoltuk. Két nap várakozás, értágítás és a vége: térd fölött vágták, mert nem indult meg a keringés. Húsvét hétfőjén ez is megvolt.

 

Írhatnék itt még három oldalnyit a mai Magyarországon amputált betegnek nem jó lenni, ez még egy történet lenne, és nem lenne benne pozitívum, az biztos. Szóval éljük tovább a kis életünket, de köhögni kezd...Lába fáj, terhelésre fullad, dagad az az egy lába aggasztóan, de a legrosszabb a csillapíthatatlan köhögés.

 

Háziorvoshoz el, aki bár 130-as pulzust mér, de egy köptetővel hazaenged. Közben még elviszem kocsival műlábat csináltatni, mert a TB-s egy istencsapása. Ez volt pénteken, a háziorvosnál hétfőn jártunk és a lábműtéten már régen túl voltunk, októbert írunk, seb csodásan gyógyult, kb.30 óra gyógytorna is megvolt végre lesz használható műláb.

 

Vasárnap ügyeletre újból, anyám akkor már könyörgött, hogy csak vigyem valahova, mert a végét járja. Mivel nemrég jártunk a háziorvosnál, nem gondoltuk, hogy baj van, mondván csak egy kis köptetővel és nátha diagnózissal nem lehet rossz. Ma már tudom, hogy a lehető legrosszabb lett...

 

Ügyeleten már az idős doktornő harmadszori hívására a szomszédból átjöttek a mentősök (egy háztömb)és SBO megint. Onnan Deszk, mert a tüdejére gyanakodtak, de semmi komoly, pénteken hazavihetem. Kedden mikor mentem látogatni, már azzal fogadtak átvitték vissza Szegedre, tüdőembólia.

 

Intenzív osztályon találom, túlélheti talán, karjába vérrög, szívébe vérrög, tüdőbe is, a lábból indulhatott ki. Szerdán altatás, keze műtve, abból már nem ébredt fel... Közben leálltak a veséi, dialízis vagy egy napig, de szombat hajnalban összeomlott a keringése és meghalt!

 

Volt egy ember, történetesen az anyám, akit két éve még mellrákkal is műtöttek és lehet, hogy több odafigyeléssel egy kicsit hosszabbíthattunk volna még az életén, de jó lett volna, csak hetvenkettő volt és bízott benne, ahogy mi is...bocsánat összefolynak a betűk, egy hete sincs, hogy temettük!!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2018.01.10. 13:39:25

Sajnálom.
A történet ezúttal abszolút korrekt, itt sokan és nagyot hibáztak!
Isten nyugtassa és adjon nektek békét.
Sajnálom.

czinimini 2018.01.10. 15:47:38

Szegény, nagyon sajnálom! Részvétem. Több hasonló eset van az ismeretségemben, amikor az orvos simán megelőzhette volna a tragédiát! Nem tudom, a házi orvosnál/sürgősségin mit lehet csinálni, hogy az embert komolyan vegyék.

Pic 2018.01.10. 16:03:43

Milyen érdekes, hogy
- ez is Szegedi sztori...
- Nagynéném is ugyanígy volt az ügyeleten
- Őt is ugyanígy váratták
- Ő is meghalt

A történet ott indult, hogy rosszul érzete magát nem bírt lábra állni, fájt a keze, szédült, nehézkesen beszélt..

Kijött a körzetorvos, megvizsgálta és azt mondta, hogy szerinte ez Stroke, nem kapott maximális pontszámot, de erős volt a gyanú.

Beszélt mentőkkel, mondta, hogy intézkedett. Elment.

Kettő órával (!!) később jött is.. de nem a mentő, hanem egy betegszállító, akik bevitték a Szegedi klinikára ügyeletre.

A szállítók Mikor átadták az ottaniaknak szóban mondták (elvégre szagértők:D ), hogy a néni csak rosszul van, szerintük nem stroke.

Az ügyeletesek rá sem néztek, befektették egy ágyba és betolták a fal mellé.... még 4 órán keresztül feküdt ott.

Ete 10-kor kijött egy orvos és közölte, hogy itt a vége, mindenki menjen haza, mert leáll a diagnosztika.

Anyámék mondták neki, hogy rég várnak étlen-szomjan és a "néni" idős, cukros, stb

Az orvos nagy morogva mondta, hogy egye-fene megvizsgálják, de úgysincs semmi baja a "szimulánsnak", de azért betolták vizsgálatra..

Hirtelen egy halom ember kezdett el rohangálni, a stroke osztályról lejött valami nagykutya, idegesen időablakot kezdtek el emlegetni és számolni ::))

Diagnózis: Kétoldali, nagykiterjedésű durva stroke.

Ekkor már beszélni sem tudott. Rögtön intenzívre vitték.. Még aznap este kómába esett, hamarosan tüdőgyulladást is kapott... átrakták elfekvőre.. a Stroke után 3 hét múlva meg is halt.

Még ott a klinikán Az orvosok hirtelen feltűnően barátságosak lettek, többen odamentek anyámékhoz és vigasztalták őket, hogy... khmm..... meg izé... de ÚGYSEM tudtak volna segíteni rajta. Gondolom eszükbe ne jusson panaszt tenni, netalántán perelni.

Ja igen.
A "szimuláns néni" cirka 40 évet dolgozott nővérként és még nyugdíjasként is ráhúzott párat, ápolta a betegeket amíg bírta.

Mondhatnám, hogy no comment.

De inkább csak azt kívánom, hogy a kedves ápolószemélyzet ugyanezt kapja vissza amikor odakerül a sor!

Rengeteg hasonló történetet hallok és egyre inkább azt hiszem, hogy amikor egy komikus egyszer viccesen azt mondta, hogy az "idősek meg csak dögöljenek meg" akkor azt hivatalos helyen valaki komolyan gondolta és sikeresen meg is valósították a gyakorlatban.

Legalábbis Szegeden biztosan.

metax 2018.01.10. 17:00:23

"Aznap hazaérek a munkából, baj van, fekszik az ágyon..."

Ahogy anyám egyre halad előre a korban, az én szemeim előtt is egyre többször jelenik meg rémképként eme szituáció.

metax 2018.01.10. 17:12:21

@Pic: Részvétem.

"Legalábbis Szegeden biztosan."

Pedig ott a csilivili klinika. Tavaly vagy még tavalyelőtt adták át az új részleget? Anyámat 2014-ben és '15-ben térdprotézissel mindkét lábával ott műtötték, de még a régi helyen, azóta adták át az új részleget.

Úgy látszik ennyit ér a fejlesztés, az abba beleölt milliárdok, ha csak az infrastruktúra változik, a személyzet és azok betegekhez való hozzáállása nem.

lüke 2018.01.10. 20:32:53

PE
emedicine.medscape.com/article/300901-overview

Külföldön még csak csak, de MO- n nem tartják be az algoritmust, ha
a diagnózis felmerül
Pedig ,mint mindig
- D dimer
- etiológia : compression US,véralvadás faktorok
- spirál CT( VQ scan)
a diagnosztika
Nem is nagyon drága, de inkább elnéznek a komplex feladatsor mellett

Pöff 2018.01.10. 20:45:15

Én már ott nem értem, hogy "nem indult be a keringés,"
vérhígító mire van ilyenkor?

" Az élet kiszámíthatatlan és váratlan helyzeteket produkálhat,"
Magyarországon...

menekülni ebből a pöcegödörből

Pöff 2018.01.10. 20:47:38

Mellesleg akinek ilyen vénás trombózisos, aranyér, baja kezd kialakulni, ajánlom a hair clinicet
nem tudom mi van benne ...de javított nekem valamit

Ugyan Nemár 2018.01.10. 21:50:11

@BéLóg:
Egyetértek.
Sokan és nagyot hibáztak.
D-dimer és Wells score meghatározás volt, amikor fulladásra panaszkodott az édesanyja? (Ez laborviszgálatból megvan)
Őszinte részvétem.

2018.03.22. 17:56:00

Szegény anyukád, őszinte részvétem.
Azzal legyen tisztában mindenki, hogy az amputációkra a tb sokkal többet fizet a kürházaknak,mint a műtétekre. Ezért inkább amputálnak, mint sem műtétekkel kínlódjanak az orvosok!

Hórukk 2018.03.23. 23:58:06

@Ugyan Nemár: Tegnap volt egy betegem, lumbágóval jött, a Wells-score 0 volt, fulladás nem volt. lábdagadás nem volt. Na innen diagnosztizáltam a tüdőembóliáját. Szóval nem olyan egyszerű a dolog...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása