Mit tegyen egy szívbeteg, ha heteket kell várni a kezelésre?

2017.10.02. 06:43

3_1.jpgMegpróbálok imádkozni, hogy a szívbetegségem és a rosszulléteim kihúzzák novemberig, ha nem, akkor remélem , hogy a sürgősségin fogadni fognak egy már bekövetkezett infarktussal.

Tisztelt Praxisblog!

 

Szívbetegként nem nagyon szoktam az orvosokat zavarni, a fizetett járulékom alapján az egészségügyet igénybe venni.

 

Mivel állapotom lényegében egyre nehezebben viselhető kezelés nélkül , folyamatos rosszullétek fordulnak elő - diagn szívnagyobbodás, szívfal vastagodás, naponta vízhajtót szedek a nagyfokú ödéma miatt már stb- felhívtam volna időpont kérésre a BAJCSY kórház X kerületi rendelőintézetének kardiológiáját. Sajnos egy hétig tartó próbálkozásra sem értem el senki, azaz senki nem vette fel a telefont az előjegyzési számon.

 

Megpróbáltam a lakóhelyem szerint illetékes Bajcsy Kórházban időpontot kérni, mellyel az alábbiak szerint jártam: 2017. novemberre tudnak időpontot adni. Egyébként ha nagyon rosszul vagyok -mondták- menjek a sürgősségire -ahová viszont megjegyzem csak sürgősségi esetben, sürgősségi ellátással mehetnék.Ha csak így besétálok, hogy folyamatosan rosszul érzem magam, szédülés, ödéma,szívszorítás természetesen az ambuláns ellátásra küldenek.

 

3_1.jpg


Ezek után megpróbálok imádkozni, hogy a szívbetegségem és a rosszulléteim kihúzzák novemberig, ha nem akkor remélem , hogy a sürgősségin fogadni fognak egy már bekövetkezett infarktussal.

 

Igy utószóként az egészségügyi törvény egyik alap betegjogi passzusát idézném fel:

 

7. § (1)33 Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

 

Kérem a nevem ne jelentessék meg.

Üdv, J.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badger 2017.10.02. 09:20:24

Ha ezekkel a fent leírt panaszokkal besétál az SBO - ra, nem a járóbeteg rendelésre irányítják, hanem felveszik osztályos kezelésre.

badger 2017.10.02. 09:37:22

Mindennek az alapja a háziorvos. Látta -
e Önt? Elég magára néznie és blikkre el lehet dönteni hogy várhat-e a novemberi szakrendelői időpontig, vagy hogy beutalja magát osztályos ellátásra. De akár még fel is emelheti a telefont hogy sürgős lenne a szakrendelői vizsgálat, rá is írhat a beutalóra egy szép nagy S betűt hogy sürgős.
Telefonban a nővér / betegirányító / call centeres nem látja magát, kiadja a legközelebbi időpontot, és jelzi ha nagy a baj akkor kórház.

Általában ilyen dolgok nem jól működő praxisok és tehetetlen beteg (idős, nincs családja aki elvigye az orvoshoz, ritkán mozdul ki stb) kombinációja esetén történik. De aki jogi passzusokkal jön elő az nem lehet ilyen tehetetlen beteg.

badger 2017.10.02. 09:44:47

És tényleg inkább ehhez a szennybloghoz fordulnak az emberek, mint sem felhívja a háziorvosát hogy mi ilyenkor a teendő? Mi a poszttal a cél? Hangulatkeltés, tanács kérés, vagy a megoldás keresése? Mert az elsőn kívül ez a mocsok blog nem nyújt semmit.

Antalbaba 2017.10.02. 10:22:56

Befizetésünk, meg jogaink vannak, csak ORVOSOK nincsenek. A korfájuk meg inkább őket predesztinálná a mielőbbi ellátásra:-( Komolyan, a fél rendelő nyugdíjon túli orvosokkal tengődik, ha ezek ténylegesen ki/ráhalnak a betegeikre, akkor lesz csak az igazi ramazuri:-(((

badger 2017.10.02. 11:06:17

@Antalbaba: ez 10 éven belül szépen fokozatosan bekövetkezik. Több millióan lesznek háziorvos és szakrendelői ellátás nélkül. A jobb körülmények között élők magánpraxishoz fordulnak (most is) , a leszakadó réteg meg ellátatlanul marad, tovább rontva Mo. megelőzhető elhalálozási, cardiovasculáris és tumoros elhalálozási statisztikáját.

apanna 2017.10.02. 16:30:52

@badger: Vegyük azt is számításba, hogy még az ingyenes és gyakran rövid ideig tartó szűrésekre sem járnak, akkor mennek orvoshoz amikor szinte már késő. 10 nőből 2 megy el rák, és emlőszűrésre. Férfiaknál ugyan ez az arány. Dohányzunk, iszunk, zabálunk nulla mozgással.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása