Levágtam az ujjbegyemet

2017.05.09. 06:02

jammed-vs_-broken-finger-how-can-i-tell-.jpgA doktor urak láthatatlanok voltak. Szerintem ha artériás vérzésem lett volna, azt sem vette volna senki észre.

Egy vágódeszkán pörkölthöz vágtam kockára a sertéslapockát, amikor a gáztűzhely rácsozatára tett deszka megbillent és én a szamuráj késemmel levágtam a bal kezemen a mutatóujjam begyét. A levágott begy a húsok közé keveredett. Mindenki ismeri azt a dermedt érzést, amikor az ember hitetlenül nézi az ujját, amely az első pillanatban még nem is vérzik. Azután annál bőségesebben. Egyedül voltam, vasárnap volt. Sebészorvost!

 

Az ujjamat folyamatosan felfelé tartva, a csuklóm köré vérfogó papírtörlőt tekerve megragadtam a kézitáskámat és elkezdtem rohanni az autóm felé. Fél kézzel, könyökkel, térddel és homlokkal vezetve elszáguldottam a Hercegprímás utcába, ahol a rendelő elhagyatottan le volt zárva. Erre elrohantam a közeli Rosenberg Házaspár utcai rendelőhöz (ma Hold utca). Ez is zárva volt, de nagyon, csak a kapu melletti földszintes ablakban könyökölt a kispárnáján egy kopasz ember és figyelte az utca történéseit. Nem mondtam neki semmit, csak felmutattam a vérző ujjamat. Azt mondta, hogy menjek a Fiumei úti Koltói Anna kórház traumatológiájára.

 jammed-vs_-broken-finger-how-can-i-tell-.jpg

 

Oda is elszáguldottam, bementem a földszinten egy nagy terembe, amely tele volt sérültekkel. Mintha a haiti földrengés után lettünk volna. Egyesek a földön feküdtek hordágyon, másokat hozzátartozók támogattak, padon feküdtek, kinek a feje, kinek a karja, kinek a lába volt sérült, amatőr elsősegély kötések és ragtapaszok. Apatikus csend, csak néha hallatszott nyögés. Az arcokon reménytelenség, már belefásultak a várakozásba. Négy ajtó, fehérköpenyesek sehol. A terem bejáratánál volt egy ablak. Amögött ült a túlterhelt recepciós nő. Mintha ő is betegelhárításra lett volna berendezkedve. Hogy képbe helyezzem egyszerűen felmutattam neki az ujjamat, mire hirtelen lefelé fordította a tekintetét, eltakarta az arcát, és rémülten felháborodva így kiáltott: "Ne mutassa!" Majd a fejét félig elfordítva letépett egy sorszámot és átadta nekem. Láttam, hogy körülbelül én vagyok a legkönnyebb sérült valamint is, hogy vigasztalanul magunkra vagyunk hagyatva és nuku személyzet.

 

Nem volt nálam élelem sem. Aztán elkezdtem figyelni, hogy hogyan is működik ez az egész. Egy idő múlva láttam, hogy csak két ajtó mögött lehet rendelő a másik kettő nem funkcionált. Néha az egyik ajtó mögül előjött egy-egy ápolónő kezében kávéval és gyorsan behúzva maga után az ajtót bement a másik helységbe. A doktor urak láthatatlanok voltak. Szerintem ha artériás vérzésem lett volna, azt sem vette volna senki észre. A többi sérült részéről részvétre vagy segítségre nem számíthattam. Kiszemeltem magamnak az egyik csinosabb ápolónőt és amint átment a színen nála érdeklődtem, hogy mi itt a rend és hosszabb távon mi várható. Nem volt ellenséges, és attól kezdve ahányszor előjött hol egy iratcsomaggal, hol egy tálca kávéval beszéltem hozzá és lazán poénkodtam.

 

Nevetett, amit jó jelnek tekintettem. Aztán egy idő múlva színlelt csodálkozással megkérdeztem, hogy hogy van az, hogy nem látok beteget bemenni a szobákba. Sikerült jó hangvételt megütni, mert nem fagyott le, hanem hirtelen megkérdezte: Miért, magának mi a baja? Felmutattam az ujjamat. Erre azt mondta, Á, ez semmi! Na jöjjön! Majd a teremben haldokló sérülteken átlépkedve bevezetett az egyik rendelőbe. Kellemes kávészag, oldott hangulat. Ott ült a fiatal, jóképű sebészorvos, körülötte a rá ácsingózó fiatal ápolónőkkel, és az egyiknek a vállát masszírozta. Nevetve fordult felém, hogy mi a gond. Neki is megmutattam az ujjamat. Ekkor már a professzionális harctéri sebész komolyságával, határozott mozdulattal megfogta az ujjamat és közelről megszemlélte a sebet. Határeset - jelentette ki - az ujjlenyomata is vissza fog nőni.

 

Majd rutinosan ellátta a sebet. Megsózta, megborsozta, megpaprintotta és bekötözte. A kötözés végső fázisát már az egyik nővérkére hagyta és kényelmesen hátranyúlt a kávéja után. Tényleg értette a szakmáját, a seb komplikációk nélkül gyógyult, ma már egy CSI-nak (Crime Sceen Investigator) sem okoznék gondot, mert tényleg regenerálódott az ujjlenyomatom. A pörköltet otthon befejeztem, vittem belőle a munkahelyemre is, ahol az egyik kollegámat is megkínáltam. Nagyon ízlett neki, jó ízűen falatozott és dícsérte. Ekkor neki is felmutattam a bekötözött ujjamat és közöltem vele, hogy valszeg éppen most ette meg az ujjbegyemet, amely beleesett a húsok közé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chili wili 2017.05.09. 06:33:09

Modoros
Tudálékos
Túlzó
Hemzseg a helyesírási hibáktól
Nemvicces

she_wolf 2017.05.09. 08:32:59

@chili wili:
Borongós őszi, téli napokon szoktak ilyen posztok megjelenni, amikor valaki úgy érzi, hogy most írni kéne valamit.
És akkor lesz belőle egy ilyen.
Despotáék meg kirakják ide, hadd ámuljon a jónép:)

(Azért ha a legtöbben így bírnák a magyar helyesírást és a nyelvtant -magamat is beleértve-, én boldog lennék;))

neduddki21 2017.05.09. 08:59:19

@chili wili: Hol hemzseg a helyesírási hibáktól? Miben tudálékos? Miben túlzó?

Borsia 2017.05.09. 11:07:57

Már vagy 20 éve nincs sorszám a balesetiben. Az előtt is csak a járóbeteg kontrollnál volt. Koltói Anna is 20 éve volt, azóta rég nem így hívják.
"Majd a teremben haldokló sérülteken átlépkedve bevezetett az egyik rendelőbe." Ne ez pl túlzás
"Egyesek a földön feküdtek hordágyon," Most akkor hol feküdt???
Ez egy idegesítő és csöppet sem vicces írás.

mechanikus körte 2017.05.09. 16:40:31

@neduddki21: "Hol hemzseg a helyesírási hibáktól? Miben tudálékos? Miben túlzó?"
Túlzás, hogy hemzseg, de akad benne néhány vesszőhiány, no meg egybeírandó szavak (szamurájkés) különírva.:-) Számomra nem tudálékos, hanem idegesítő, mert roppant vicces akar lenni, de nem az. Csak egy végtelenül gyenge Boris Vian-koppintás, következetes mondanivaló nélkül. Azt, hogy miért is találta bárki érdemesnek a posztolásra, inkább végig se gondolom...:D

chili wili 2017.05.09. 17:55:44

@neduddki21: oké, a helyesírási hibáktól nem hemzseg, csak ötöt találtam benne, de a dícsér kib@**ta a plafont.
Tudálékos: CSI megmagyarázása
Túlzó: dokira ácsingózó nővérek, földön fekvő haldoklók.
@mechanikus körte: "Számomra nem tudálékos, hanem idegesítő, mert roppant vicces akar lenni, de nem az."
Na az a modor.

Im just here for the comments 2017.05.09. 18:21:32

@chili wili: bárcsak az összes poszt ennyire "hemzsegne" a helyesírási hibáktól...
A többi stimmel.

Tempus.Anh 2017.05.09. 21:30:56

Rosenbergékről még mindig van utca elnevezve ? :)

Amúgy ne reménykedj, arra a sérült ujjadra sem jut egyik ápolónőből sem.

Jó szar írás ez is amúgy.

she_wolf 2017.05.09. 22:18:18

@Tempus.Anh:
Már nincs. A rencermártózáskor lett átkeresztelve Hold utcára. Megint.
Gondolom, ez diszkrét utalás lehet arra, hogy a poszter nem mostanában csodálkozott rá a világra.
Mint ahogy a Balesetit is a régi nevén nevezi.

she_wolf 2017.05.09. 22:37:44

@chili wili:
A dicsér/dícsér ne bassza ki a plafont, a nyelv és így a helyesírás is változik.
Gyanítom, hogy a poszternek rutinból sült el az ujja a hosszú "í"-n:)
Mert valamikor még az úgy volt helyes, és az ember általában nem ellenőrzi naponta, hogy okés-e ahogy tudja.
Engem ennél sokkal jobban aggaszt néha az, hogy akik most tanulták sem tudnak a ma érvényben lévő szabályok szerint helyesen írni:(
Belőlem olyankor tör ki a nyelvtannáci, pedig én sem vagyok etalon:)

(Ja, a "jóízű" is egybeírandó, és az tudtommal jelentésénél fogva van így, nem változtatás okán.)

Tempus.Anh 2017.05.10. 05:46:32

@she_wolf: Köszönöm az információt. Errefelé dívik az, hogy Micsurin, Lenin, Vöröshadsereg és Tanácsköztársaság nevű utcák léteznek (még, és remélem, nem "már") :-)

dekoninckxx 2017.05.10. 07:26:30

Wannabee standup comedy?

qbr 2017.05.10. 08:28:03

Esetleg Bakela? De ez most tényleg nem sikerült olyan jól

chili wili 2017.05.10. 09:12:56

@she_wolf: én az egybe-külön dolgot már nem is jegyzem :-(

rikitikitévi 2017.05.10. 09:24:57

"... ellátta a sebet. Megsózta, megborsozta, megpaprintotta és bekötözte. "
A poszt többi részének is nagyjából ennyi a valóságtartalma.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.05.10. 09:48:36

Szerintem ez egy hétköznapi történet, a posztíró egyéni stílusában erősen kiszínezve.
Én csak a jóllakott kolléga megnyúlt képére lettem volna kíváncsi, aki a jóízű disznópörkölt benyelése után megtudta, hogy valószínű lehet, emberhúst is fogyasztott.

mrperfect 2017.05.10. 10:10:37

@fekete macska a fűben: Na ez pl. tuti kamu.. nehezen hiszem el, hogy valaki megeteti a saját levágott ujját egy kollégával, vagy ha mégis akkor az büntetőjogi kategória.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.05.10. 10:31:20

@mrperfect:
Hétköznapi történeten az ujjbegy levágását értettem.
A többi biztos hogy kamu lehet, az írója szerintem pusztán jó-pofizni akart, csak azt nem kalkulálta bele, hogy ez a blog éppen nem erre való, vagyis nem a vicc rovat.

John Doe3 2017.05.10. 11:21:17

Ujjbegy... nem a kezed volt? Az ujjlenyomat magyarul bőrredő, és ha az kinő, akkor az a sérülés igencsak felületes lehetett.

she_wolf 2017.05.10. 11:38:13

@fekete macska a fűben:
Ha olyasmi baleset történt amire gondolok (jártam már így én is, nem egy hupli, sima htb.), akkor azon a bőrfecnicskén nyomokban sem lelhető fel "hús". Viszont kegyetlenül tud vérezni, és utána egy darabig rohadt érzékeny. Pedig nekem szamurájkésem sincs, csak tök egyszerűen borotvaélesek a késeim:)
A poszter valószínűleg az írói vénáját vágta át, de túlélte:)

she_wolf 2017.05.10. 11:44:50

@Tempus.Anh:
Én a mai napig is a Tanács körúton császkálok, meg a Dimitrov téren vásárolok (ha arra járok):)
És még az én időmben (ami nem is volt olyan régen) dívott a mondás bizonyos berkekben, hogy "ezért a Kulich Gyula téren már a beledet kiontották volna!":D
Néztem a régi utcaneveket, és a mai megfelelőjüket, jó sok emlék eszembe jutott:)
Az idő halad, a szekér szalad, evvan...

jaap 2017.05.10. 12:53:35

Erre szokták mondani, a fele sem igaz. És ez messziről ordít róla. Ez a blog is a béka segge alá kezd kerülni...

she_wolf 2017.05.10. 14:15:51

@jaap:
Keeeezd? Hol voltál eddig? Mire legközelebb betévedsz ide, már a Mariana-árok aljáról gereblyézheted össze a bötűket.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2017.05.12. 07:53:32

Miert van az, hogy a magyar ember elmegy az orvoshoz es egybol az elelmet hianyolja? Csoda, hogy eletben maradt. Marmint nem a sebet tekintve, hanem a gyomrat.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása