Gyógyítás helyett A Nagy Duettet nézte az ügyeletes orvos

2017.04.25. 06:23

firing_your_cancer_doctor.jpegEgyébként éjjel a kórházban meg is halt a néni. Úgy gondolom, ilyen súlyos betegnél elvárható lenne a teljes odafigyelés és lelkiismeretes ellátás.

Tisztelt Praxis!

 

Többször volt már szó a gödi orvosi ügyeletről pozitív és negatív előjellel is. Most egy megdöbbentő esetet hallottam. A szomszédomhoz, aki nagyon rossz állapotban volt félrebeszélt, fulladt, nem ivott, nem evett, gyógyszereit sem tudták már beadni Neki, kihívták a gödi ügyeletet húsvét vasárnap este kb.1/2 9-kor.

 

Már a telefonban azt kérdezte a doktornő -mit tud Ő csinálni? Amikor belépett a lakásba az volt az első kérdése, hogy be tudnák e kapcsolni a Tv-n a Nagy Duettet, mert már múlt héten sem látta, mindig van valami.

 

firing_your_cancer_doctor.jpeg

 

Leült és miközben nézte a műsort úgy vizsgálta a beteget és azzal kapcsolatban közben megjegyzéseket is tett. Amúgy az idős hölgyet elvitte a mentő később, mert ismétlem nagyon súlyos állapotban volt. Én nem voltam jelen, a gondozója mesélte el, de nem feltételezem, hogy kitalálta.

 

Egyébként éjjel a kórházban meg is halt a néni. Már odaúton a mentőben 60hm volt a vérnyomása. Nyilván nem feltétlenül azt akarom mondani, hogy emiatt a hozzáállás miatt halálozott el, de úgy gondolom, ilyen súlyos betegnél elvárható lenne a teljes odafigyelés és lelkiismeretes ellátás.

Meg másnál is természetesen!

 

Tisztelettel:

R.Melinda

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.04.25. 08:42:55

Dokinő jelentkezzen a következő Nagy Duettbe, ha ennyire érdekli.
Kérdéseim lennének ugyan, de a poszter nagy valószínűséggel úgysem tudna rájuk válaszolni, úgyhogy én balra el....

Im just here for the comments 2017.04.25. 14:21:01

"A tévénézés vizsgálat közben azért nem szép, de tartsa fel a kezét aki hétvégén este szívesen dolgozik ingyen." Nem ingyen dolgozik, pénzt kap a betegei után, ez pedig beletartozik a betegellátásba.
Nyilván most megint lehet ezzel vitatkozni, hogy na de keveset kapnak, de utálom ezt olvasni a kommentek között, hogy "ingyen látja el a beteget", vagy épp fordítva, "ingyen veszi igénybe az eü szolgáltatásokat". Ha bemegyek a rendelőbe, mert szarul vagyok és van valami bajom, helyben nem kell pénzt fizetnem, de minden hónapban vonják a TB-t tőlem, tehát fizetek az eü ellátásért. Ezt van, hogy igénybe veszem, van, hogy nem, de sosem sír a szám, ilyen a rendszer és kész. Egy biztos: nincs ingyen.

she_wolf 2017.04.25. 15:11:26

@Im just here for the comments:
A druszám néha túltolja a biciklit, de általában figyelmen kívül hagyom. Most azonban nagyon nem tudok igazat adni neki semmiben.
Tényleg szolidáris vagyok az eü. dolgozókkal, mert nélkülük én sem lennék, de azért van, mi nálam is kicsapja a biztosítékot.
Azt azért megnézném, hogy az otthonomban tv-műsort rendel a hozzám kihívott (és kiérkezett!) orvos:)
Pedig én aztán alaposan rá vagyok tekeredve a muzsikára:D Nagy duett... te jószagú:D

(Kis színes: egyre elfogadottabb, hogy amennyiben nem zavarja a beteget, akár műtőben is hallgatható zene a beavakozás ideje alatt. Az én szemműtétem nagyon kellemes muzsikától kísérve zajlott.)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.25. 18:27:25

mennyi is az a 60hm vérnyomás? mert ha a h a higanyt jelenti akkor 60 higanyméterről, tehát 60.000 Hgmm-ről van szó. 60 ezres vérnyomással még szép, hogy meghal az ember. az ha jól számolom 4,41 atmoszféra, nem kellene bejelenteni világrekordként?

badger 2017.04.25. 18:31:36

Megtanultam mindenről feltételezni hogy akár igaz is lehet, simán megtörténhetett, de kellő távolságtartással lenni a szóbeszédektől is. Általában nem úgy van az, ahogy azt elmondták. Ez van. Másik oldal: volt már olyan hogy az infarktusgyanús papát miközben elláttuk, a család szépen hátat fordított és kiment EB meccset nézni. Minket le se szartak a félidőig.

badger 2017.04.25. 18:35:21

Ez is megtörtént, akár a másik is megtörténhetett. Lehet az adott szitu nem is volt olyan sértő, senki nem volt ott aki erre értelmes választ adna, mivel csak egy ismerősöm szomszédjának a húgának a kutyája mondta el. Így ez egy totál felesleges poszt.

she_wolf 2017.04.25. 18:35:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Hallottam valakitől, aki talákozott olyannal, akinek modták hogy valaki látott már....
Kb. ez a kaliber.
Blogszerkesztő csak úgy szárnyal!

she_wolf 2017.04.25. 18:37:16

@badger:
Nem akartak titeket zavarni. Olyan izé vagy!:)

zuhanorepulesss 2017.04.25. 20:02:54

Szegény mami akkor se maradt volna meg, ha a domi nem Vajna tvt néz.

VoluntartistA 2017.04.25. 20:54:00

A mesét félretéve; a tanulság: ha bárki "nagyon rossz állapotban...félrebeszél, fullad" stb, akkor nem szabad azt a drága időt ügyelet hívogatására, várására pazarolni. MENTŐT kell hívni, rögtön.
Saját mese, ami igaz: az én apám is majdnem meghalt úgy, hogy a házorvos semmirevaló vizsgálata után pár órával lett rosszul, majd anyám ügyeletet akart hívni, amit nem engedtem (gyerekként), a mentőket hívtam és ők már kritikus, válságos állapotban vitték be.
Később is csak jót tapasztaltam a mentőkkel, ellentétben az alapellátással.

Boka1 2017.04.25. 20:54:19

amikor apámat vittem a Jahn Ferenc kórházba, a sürgősségi osztályon a Való Világ kiszavazást nézték a nővérek és mentősök. Volt, aki vakbélgyanúval vergődött, volt, aki nem ihatott a vizsgálat miatt. Ez nem pénzkérdés, hogy a szar megy ezekre az állásokra.

platelet 2017.04.25. 21:43:34

A leírás alapján nem egy súlyos betegről volt szó, hanem egy idős ember az élete végére ért, haldoklott. Nem a betegség súlyossága a lényeges, a beteget tiszteljük meg azzal, hogy ellátás közben nem a tévét nézzük.

Reaper Man 2017.04.25. 21:57:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Viccesnek indult, de elég szarul sikerült kiszámolni. Amúgy is Hgm lenne a higanyméter, nem hm, de ha ettől az apróságtól eltekintünk, akkor is 1 atmoszféra (ami ugye szintén baromság, de a kPa tényleg egy felfoghatatlan mértékegység, szóval legyen akár torr/bar) ugye 760 Hgmm, ami 0,76 Hgm, 60/0,76 pedig közelítőleg 79 atmoszféra, ami ugyan még inkább világrekord, de akkor legyünk pontosak. Ha már.

Reaper Man 2017.04.25. 22:12:22

@VoluntartistA: Alapvetően egyetértek, azt kéne végre megértetni a retardáltakkal, hogy az orvosnak semmi keresnivalója a beteg lakásán, az egy kényelmi szolgáltatás, amit kőkeményen meg kéne fizetni a lusta disznóknak, akik még arra is képtelenek, hogy elvonszolják a valagukat egy sürgősségire. Az ügyeleti rendszernek a jelenlegi formájában semmilyen létjogosultsága nincs, azt fel kéne számolni. A lakásra érkező orvos semmiféle komoly egészségügyi problémát nem tud menedzselni, a receptfelírás pár forint paráért pedig nem tartozik a sürgős ellátás körébe. Egy masszőr komolyabb szintű wellbeing-et tud nyújtani, de azt se finanszírozza a TB. Ha meg tényleg baj van, az orvos is csak mentőt hív, egy-két óra késéssel. Ettől függetlenül TV2-t nézni überszánalmas, bármely helyzetben.

badger 2017.04.25. 23:45:20

@Reaper Man: ezt ügyeletes orvosként csak megerősíteni tudom. Így van.

zünüke 2017.04.26. 09:41:23

@Reaper Man: Azért ez nem egészen igy van,mert előfordulnak olyan esetek amikor az adott beteg az ágybol fel sem tud kelni olyan rosszul van. Igy járt az én anyám is egy jò pár éve. Nem életveszélyes állapotba került ez igaz,csak egy nagyon csùnya tüszős mandula gyulladás olyan szinten ledöntotte a lábaról,hogy a vécére sem tudott kimenni egyeďül. Közel 40 fokos lázzal,borzalmas fájdalmakkal,lenyunyt szemmel csak feküdt,és egyre rosszabbul volt. Ez persze hétvegén.. Egyszerüen annyi ereje nem volt,hogy felöltözzön es valahogy eljussunk valamilyen ügyeletre,vagy kórházba,igy muszaj volt kihivnom az ügyeletet hozzá. Kapott 2 injekciot meg antibiotikumot amit azonnal kiváltottam. Estére sokkal jobban lett.

Reaper Man 2017.04.26. 12:00:19

@zünüke: Köszönjük az értelmes hozzászólást. Pont az ilyen esetekre találták ki a mentőket. Egy leírt állapotú betegnek a mandulagyulladáson kívül ezer más baja is lehet, a gyors lefolyású szeptikus állapottól az agyhártyagyulladásig, olyan kórképek is, amelyeknél a beteget másnap már a dobozos bácsi viszi el. Differenciáldiagnosztika, ha szabad ezt a kifejezést használnom. Az meg ugye nem pici pálcácska, pici lámpácska, doktor bácsi/néni megnézi a torkocskát esete. De nem vitatom, hogy hülyeséget kommentelni állampolgári jog, éljetek vele bátran.

Reaper Man 2017.04.26. 12:30:46

@zünüke: De nincs azzal semmi gond, ha a beteg nem tud/nem akar/nincs kedve felkelni, járt így a rokonom is olyan országban, ahol a magyarhoz képest mérhetetlenül magas az ellátás színvonala. Nagyon begyulladt a gyerek körömágya, köhögött is, ünnep is volt, és rohadtul nem akarta a fél napot 58 harákoló gyerek között tölteni a sürgősségin. Ezért orvost hívott, aki kijött a lakásra, kedvesen és korrektül megvizsgálta és ellátta a gyereket, receptet is írt, meg a végén egy 180 eurós számlát.

badger 2017.04.26. 13:11:30

@zünüke: egy nagyon csúnya mandulagyulladás nem dönt le. Az esetek 90 %-ban mikor kiér az ügyelet, a beteg járóképes, csak olyan rosszul érzi magát hogy inkább házhoz jöjjön az orvos+orvosi táska+gépkocsivezető. (hagyjuk már ezt a olyan rosszul van hogy képtelen az ágyból kikelni :-D ilyen nincs.) Ez színtiszta kényesség. Ráadásul ha anyós, akkor idősebb korú lehet , ilyenkor sokkal kisebb a tüszős mandulagyulladás esélye, ha ilyen elesett állapotúnak érzik akkor érdemesebb fül-orr-gégésznek látnia, de hát ugye az nem jön házhoz. Az injekció az hókuszpókusz 1 ampulla algopyrin, olyan mintha szájon át bevenne kettő tablettát. Valószínűleg attól lett sokkal jobban, (még ügyelet hívása előtt ezt kellett volna tenni), az antibigyó kb 2 nap múlva "dúsul" fel úgy, hogy hatását kifejtse

she_wolf 2017.04.26. 13:32:33

@badger:
Bár igazat adok Neked (és Reaper Man-nek is), csak annyi ellenvetésem lenne, hogy -félig a posztra visszatérve- egy többnapos ünnep első estéjén meg van lőve a beteg, ha nincs otthon kegyszer (tudom, miért nincs...azért, mert a hatásosabbja vényköteles, a recept nélkülieket meg kenhetem a hajamra), vagy éppen nem tudja, hogy mit vegyen be, mert az sem mindig egyértelmű, hogy cipőt a cipőboltból. Olyankor egy ügyeletes orvos csodát tud tenni egy ampulla pár percen belül ható fájdalomcsillapítóval, vagy bármi mással. Éééés megteheti a javaslatát arra, hogy hová menjen a beteg ünnepek után.
A posztot szándékosan nem boncolgatom, mert azon nincs mit: egy harmadkézből származó
nem teljesen kerek infócsokor.

Nem pártolom a házhoz kicsászkálós orvosi ügyeletet, noha már vettem én is igénybe. Mentő nem volt indokolt (ezt állította a díszpancser), de apósomnak olyan fájdalmai voltak, hogy az őrjöngés határán volt. Egy olyan ember, akire ha rászakad volna egy első emeleti erkély, csak annyit mondott volna kissé ingerülten, hogy "nohát, ez de kellemetlen!":)
Ezt csak a kényesség megemlítése miatt írtam, és igen, egy orvos nem tud csodát tenni a kis kézitáskájával, pedig de:(

badger 2017.04.26. 14:06:21

@she_wolf: egy jó, tapasztalt nővér simán tud hatalmas hatékonysággal tanácsot adni. Nemrég óta néhány ügyeletben központi diszpécserszolgálat van, 0-24 - ben mentőtiszt szakirányú eü dolgozó ad tanácsot, vagy küldi inkább a mentőt, vagy az ügyeletet. Kvázi kis 112-ként funkcionál. Persze vannak esetek amikor vényköteles recept elfogott, kellene, de most őszintén : ezért fenntartani egy ügyeleti rendszert, igen csak pazarló.
Nekem az a véleményem hogy aki nem mobilis, számos kísérő betegsége van, óriási fájdalma van, az kerüljön kórházba. De ez Magyarországon kapacitás hiányában nem valósítják meg ezt a piaci rést használja ki az ügyelet. Én is mentettem már meg kistáskával életet, de ezek elenyésző számok. Ha bedarálnák az ügyeleti rendszert, és azt a pénzt a mentőszolgálatok és sürgősségi centrumok finanszírozásába tennék bele, egyértelműen látszódna, hogy az ügyeletekre SEMMI szükség.

Reaper Man 2017.04.26. 14:09:35

@she_wolf: Kb. ugyanazt mondogatjuk, de a lényeg akkor is az, hogy az elmúlt évtizedekben hozzászoktak a parasztok ahhoz, hogy orvost-mentőt bármikor ingyen lehet csicskáztatni következmény nélkül. A kultúráltabbja némi parával próbál enyhíteni a helyzeten, de ettől még ez egy szar rendszer, amit fel kell számolni, illetve legfeljebb Notarzt formában kell megtartani, ahol az első ellátó gyors helyszínre juttatása előnyt jelenthet a szállítási kapacitás megérkezéséig (leginkább vidéken, nagyobb távolságok esetén).
(Zárójel: Bizonyos országokban az orvos "emergency" helyszínre juttatása a fejlett paramedic rendszer miatt (pl. USA) eleve drága és nagyrészt felesleges, legfeljebb mentőhelikopter esetén jöhet szóba. Bár én már láttam US medevac gépet is orvos nélkül. A "kijön a háziorvosom nyalogatni a benőtt körmömet" sztori 300 USD-nél kezdődik.)
Néhány helyen az OMSZ agyhalott diszpécserei is minden szart az ügyeletre tolnak, ezekben az esetekben a laikus tényleg meg van lőve, és átlag feletti eü. kultúra esetén is szív a fos rendszer miatt. A kórházi sürgősségi ellátás színvonalát, hozzáférhetőségét és anomáliáit ide nem véve, de nem is feledve. Szóval nem csak az emberek a hülyék, és szemléletváltásra nem csak a társadalom részéről van szükség. Mert meg lehet ugyan vonni előjogokat, de akkor alternatívát is kell nyújtani. Szóval nyugi, ez a trágyaszar eü. még sokáig veletek marad.

badger 2017.04.26. 15:00:35

Első ellátóként kimegyek, de nem érek semmit ha nincs mögöttem háttér, ha valaki beteg, nem tudom azonnal elszállítatni, megfelelő protokollterápiát alkalmazni. Ez a valahol háziorvos- valahol mentőorvos között lévő nagyon gyatra felszereltségű és tudású ügyeleti rendszer inkább ártalmas mint hasznos. Hiába állapítom meg hogy infarktusa van, hiába látom hogy elzáródott a verőér a lábában, hiába tudom hogy éppen ezt a beteget most azonnal intubálni és lélegeztetni kéne, ha csak én - mint orvos első ellátó a helyszínen van - megrendelem a mentőt, az mire kiér Budapesten is 20-30 perc, ha nincs esetkocsi akkor egy-másfél óra! Késlekedés, egy felesleges elem a rednszerben.
Kiküld a mentésirányító stroke-os beteghez. Azonkívül hogy megmérem a vérnyomását (amit ugye az esetek 90%-ban nem szabad csökkentenem), biztosítok egy vénát ( amit egy mentőápoló is tud) , és visszaszólok az irányításnak hogy: igen, az, stroke, kéne egy jármű ami elviszi a beteget .... semmi értelme az egésznek. Sokszor azért küldenek ki minket hogy legyen valaki a helyszínen aki döntsön, priorizáljon, meg hát ha van kint orvos akkor "már tud valamit csinálni" . Hát nem, a legfontosabbat nem: elszállítani a megfelelő célintézménybe felesleges késlekedés nélkül --> ezt nem tudja
Aztán baszhatom az orvosi diplomámat, meg a kis ügyeletes táskámat, amikor mentési kapacitáshiányában ott imádkozok hogy ne forduljon fel a beteg, mert nincs semmim már amit adhatok, és nincs megfelelő kocsi ami elvinné a célintézménybe.

Szóval ügyeletet bedarálni, normális mentést, normális sürgősségi rendszert, több alapellátást.

she_wolf 2017.04.26. 15:20:23

@badger: @Reaper Man:
Itt jön be az, amit már korábban írtam és csak megismételni tudom, hogy az egészségügy folyamatos jelenlétet és figyelmet kíván meg azoktól, akiktől a működése függ (nem az egészségügyi szakdolgozókra gondolok, hanem a gazdasági vezetőkre, és akik felettük állnak).
Igazodni, alkalmazkodni kell a változásokhoz, nem lett volna szabad beletapadni az egykor jól működőbe, mert látható volt már sok-sok évvel ezelőtt, hogy ez hova futhat ki. Ami hasznos és jó, haladó, azt megtartani, fejleszteni, ami kártékony, azt kikukázni a francba. Ez nem történt meg, és most hatványozottabban szakad be az egész rendszer.

És igen, képtelenek még mindig sokan elengedni azt a mentalitást amit beléjük (koromnál fogva belém is) nevelt a régi rendszer, hogy az eü. mindent, és azonnal.
Szép volt a régi világ, csak az már vastagon a múlt. Magunk mögött hagyni pedig nem nagyon akaródzik.

Az urak a patkóban a másik összetevője a dolognak. Titokban be vannak szarva, mert régóta tudják hogy túlcsordult az emésztő, de a kirakatrendezést nem hanyagolják el.

she_wolf 2017.04.26. 15:29:36

@badger:
"Aztán baszhatom az orvosi diplomámat, meg a kis ügyeletes táskámat, amikor mentési kapacitáshiányában ott imádkozok hogy ne forduljon fel a beteg, mert nincs semmim már amit adhatok, és nincs megfelelő kocsi ami elvinné a célintézménybe."

Miért? Nem Ti vagytok az Istenek? A Mindenhatók? Nem erre esküdtetek fel? Nem akarlak bosszantani, béke!:*
Bármelyik végéről közelíted meg a dolgot, akadályba ütközöl, és mindig lesz aki megszenvedi.
Az utolsó sorodban leírt követelés jogos, és mindennek az alapja kellene hogy legyen, de nem fog bejönni!
Spoilerezném hogy miért, de még a végén markos ápolókat küldenél rám, hogy vigyenek a vigyorgóba:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.26. 18:31:37

@Reaper Man: a hozzászólásod első része ugye sületlenség: "mennyi is az a 60hm vérnyomás? mert ha a h a higanyt jelenti akkor 60 higanyméterről, tehát 60.000 Hgmm-ről van szó"
a második része sajnos igaz, osztottam ahelyett, hogy szoroztam volna a higany sűrűségével.
az atmoszféra miért is baromság? elvégre a klasszikus vérnyomásmérők higanyoszlopa pont aszerint van kalibrálva. kilopascalban mérni értelmetlen lenne a vérnyomást mert nagyon szűk mezsgyén mozognának az értékek. én láttam már SI vérnyomásmérőt (kivételes ritkaságnak számít) és hektopascalban voltak az értékek rajta.

she_wolf 2017.04.26. 19:36:58

@badger:
"Ha bedarálnák az ügyeleti rendszert, és azt a pénzt a mentőszolgálatok és sürgősségi centrumok finanszírozásába tennék bele, egyértelműen látszódna, hogy az ügyeletekre SEMMI szükség."

Szerinted kinek lenne annyi vér a pucájában, hogy ezt a döntés meghozza, és közölje az emberekkel mindazon indoklással, amit a józan ész diktál?
Naugye....:(

Reaper Man 2017.04.26. 20:24:11

@badger: @she_wolf: Ezt nagyon szépen kielemeztük. ;-)

zünüke 2017.04.26. 21:37:56

@Reaper Man:

"Pont ilyen esetekre találták ki a mentőket"
-Ezt a hozzászólást komolyan mondom be kellene keretezni.Te ugyanolyan jól tudod mint én és mindenki,hogy ha felsoroltam volna a diszpécsernek,hogy az anyám magas lázzal,kínzó torokfájással,nyelési nehézséggel,nyálfolyással nagyon szar állapotban van, nem jöttek volna ki.Ha meg mégis akkor sem történt volna semmi más mint az,hogy ugyanúgy "lámpácskával" belevilágítanak a szájába és ugyanúgy megállapítja,hogy ez bizony egy csúnya mandulagyulladás,és ugyanazt az injekciót adta volna a mentőorvos is bizony bizony.Az már egy más lapra tartozik,hogy eközben a mentőre sokkal súlyosabb beteg(ek) vár(nak) amíg ők egy tüszős mandulagyulladással szaroznak amit a KÖRZETI ÜGYELET SIMÁN EL TUDNA LÁTNI helyettük.Comprende?

"Egy nagyon csúnya mandulagyulladás nem dönt le"
-Te már csak tudod.:)

"Olyan mintha szájon át bevenne kettő tablettát,még az ügyelet kihívása előtt"
-Nocsak,hát mindent tudsz a tüszős mandulagyulladásról és pont az a része nem megy,hogy a beteg képtelen nyelni? Ennek azért olvass még utána egy kicsit.:D

"Az injekció hókuszpókusz 1 ampulla algopyrin"
-Ez sajnos nem talált mert nem algopyrint kapott.:D

Látod abban igazad van,hogy a hülyeség kommentelése állampolgári jog.Én is így látom veled kapcsolatban.

she_wolf 2017.04.26. 22:16:04

@Reaper Man:
Ja. Beljebb vagyunk néhány karakterrel, ennyi:(

Tempus.Anh 2017.04.26. 22:29:00

@she_wolf: Iszonyat színvonal, gagyi sztorik, lassan már egy szappanoperába sem tudnának forgatókönyvet írni. Rémes.

she_wolf 2017.04.26. 22:53:02

@Tempus.Anh:
Azt nem értem a szerkesztő(k)ben, hogy ha már megcsináltak egy ilyen fórumot, akkor miért hagyják elgazosodni?
Nem is kell különösebben a múltban keresgélni, volt a posztok és a hozzászólások között is olyan, ami miatt érdemes volt benézni, véleményt cserélni. Poszterek, betegek is kaphattak tanácsot, vagy véleményeztek szakemberek is nem egyszer egymással megvitatva egy terápiát, vagy éppen diagnosztikus eljárást. Jó volt, én legalábbis szerettem és sokat profitáltam is belőle.

Mostanra híg gyíkfossá silányult ez az egész, a régebbiek közül már csak néhányan szólalnak meg.

badger 2017.04.26. 23:13:05

@zünüke: tudom. Mert több százat láttam. Az hogy valaki gyenge a láztól és az ágyból nem tud kikelni eset között óriási különbség van (az utóbbi az amikor valaki pl. béna vagy vegstádiumú beteg) . A nyelési fájdalom-nehezítettség és a nyelési képtelenség között is. Vizet tudott inni? Nahát. Persze hogy igen.
A WC - re ki tud sétálni? A lépcsőházba le tud menni a beteg? Autóba be tud szállni a bágyadtsága ellenére? 97%-ban igen. Tessék elvinni az ügyeletre. Ne lábhoz - házhoz rendelje az orvost ilyen betegséggel.

Algopyrin és Voltaren fájdalomcsillapítók vannak. Ha mást kapott akkor az vagy irreleváns, vagy valahogy nem kerek a történet.

zünüke 2017.04.27. 00:21:52

@badger:
Mit hajtogatjátok állandóan,hogy az ügyelet kihívása az az orvos "lábhoz rendelése"? Az ügyeletes orvos az adott kerületben ügyeletet lát el, pontosabban a munkáját végzi amiért fizetést kap.Itt ne menjünk bele mennyit,nem ingyen látja el az ügyeletet és kész.Akik szükségszerűen ügyeletet hívnak akár éjjel akár hétvégén,azok túlnyomó többsége márpedig ad pénzt az orvosnak ezt mindenki tudja ezt tök fölösleges tagadni.Én is adtam,a szomszédasszonyom is adott ahányszor a 90 éves anyjához ügyeletet volt kénytelen hívni, ő is minden alkalommal már előre elkészítette a pénzt mert így illik. Egy ügyeletes orvos nagyjából 7-8 percet tartózkodik általánosságban a betegnél többet nem nagyon.Ha ezért a 7-8 percért kap 3-4-5 ezer forintot akkor már megérte kimenni arra a kurva címre természetesen autóval, mert gyalog vagy villamossal egyik sem jár.Ha egy éjjel 5-6 beteghez kell menni,és ebből csak a fele ad a zsebébe pénzt, akkor már nem linkre szaladgál.Szóval ezt ne boncolgassuk tovább mert a dolognak van egy másik oldala is.
Nekem ne akarjátok mindenáron elmagyarázni,hogy a szerencsétlen idős anyám azért nem tudott kikelni az ágyból mert nem akart.Én nem engedtem,hogy ilyen rosszulléttel,magas lázzal abban az állapotban felkeljen ha már ügyeleti rendszer működik a kerületben, és ez mindenhova ki is van írva szép nagy betűkkel a kapualjakban,körzeti orvosnál,és sok más helyen.
Nem tudom miről beszélsz mert se enni,se vizet inni nem tudott.Így értelemszerűen semmilyen gyógyszert nem tudott lenyelni ha akart volna akkor sem.
Ne lovagoljunk már ezen,hogy mit kapott.Egy olyan injekciót kapott amitől órákon belül jobban (nem jól,hanem jobban) lett.Nem algopyrin és nem is voltaren volt ez biztos, ha kerek a történet részedről ha nem.Lényeg az,hogy az ügyelet kihívása akkor és abban az állapotban indokolt volt,a doktornő egy szóval sem tett arra utalást,hogy feleslegesen minek hívtam,vagy miért nem a mentőket tárcsáztam, (a magát nagyon okosnak képzelő Reaper Mant idézve)vagy miért nem vittem be a hátamon.

zünüke 2017.04.27. 00:29:22

@zünüke:
..Reaper Man és badger így akartam, de nem engedte a gép.

badger 2017.04.27. 00:55:10

@zünüke: az első kommentben csak elesettség, láz, torokfájás és csupa szubjektív dolgok szerepelnek. A második kommentben bővebben már a nyálfolyásról való említés is van, ami el is kerülte a figyelmem, ezért bocsánatot kérek. Nagyon nem mindegy, hogy hogy adja ezt elő az orvosnak / mentőszolgálatnak. Az első hozzászólás csak egy általános panasz, amire ki se kéne menni (az előbb említett 97 %) , a másodikban már szerepel egy intőjel -
a nyálfolyás- amire már abszolút indokolja azt hogy valami orvos lássa. Ezen információval már az előbb írottakat visszavonom erre az esetre. Ha nem lenne ez az infó, akkor viszont abszolút fenntartanám.

badger 2017.04.27. 01:43:37

@zünüke: oh időközben megint jött komment. Igen ez az egyetlen infó hozzáadásával - nyelési képtelenség - indokolttá tette az ügyelet hívását, ezt az egy szem szót nem vettem észre az előbb amikor írtam azt a kommentet, ezért sűrű elnézést kérek.

Igen, nehezünkre esik kimenni, mert ez nem arról szól hogy megéri-e címre menni a ' zsebpénz " miatt. Qrvára nem a pénzről van szó. Pont leszarom hogy ad vagy nem ad valaki. Nagyon nem mindegy hogy miért megyünk ki. 100 emberből 100 elvárja hogy akár éjjel 4-kor is azonnal ugorva kimenjünk hozzá. Ebbe a 100 emberbe beletartozik a 97 indokolatlan (megfáztam, fáj a torkom, lázas vagyok) , és a 3 indokolt (nem tud nyelni) is. Egy házi látogatás még sosem volt 40 perc alatt, már maga az hogy a kerületben kell mozogni lakásba bejutni, adatokat felírni, beteget kikérdezni, dűlőre jutni, nem 7 perc. Nem. 1 órát elvesz. Egy db felesleges látogatás 1 órára egy 50-80 ezres lélekszámú kerületből vonja el az egyetlen ügyeletes orvost. Ez alatt az ügyeleti praxisba 5 hívás fut be, 1x mentőszolgálat szeretne átadni esetet és hadrendbe állítani minket, vagy az ügyeleten vár 2 beteg akikről még semmit sem lehet tudni, vagy rendőrök érkeznek ittas vezetőt hoznak vérvételre

Ezért hívom lábhoz hívásnak, mert általában felesleges, és társadalmilag elvárt hogy úgy táncoljon az orvos ahogy az állampolgár fütyül akkor is ha felesleges ,miközben máshol nagyobb szükség lenne rá.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása