Rosszindulatú agydaganatra fejfájás-csillapítót ajánlottak

2017.04.11. 05:15

agydaganat_tunetei.jpgMost rendszeresen járok MR vizsgálatra, és várom a halálos ítéletemet. Mindezt egy kontár miatt a dél-pestiből.

Tisztelt Praxisblog!

 

Valószínűleg már csak néhány nap van hátra az életemből (legalábbis tiszta tudattal), és úgy gondolom, megosztom Önökkel/veletek az én dél-tepsis történetem.

 

Történt egyszer kb. 3 éve, hogy egy éjszaka kínzó fejfájások törtek rám. Alvásról persze szó sem volt, sejtettem, hogy ez nem egy egyszerű fájdalomcsillapítós történet. Reggel valahogy bementem dolgozni, és munka után, kora este irány a dél-pesti ügyelete. Este nyolc körül értünk be a feleségemmel, bejelentkeztünk és vártunk. Vártunk egy órát, kettőt, hármat és éjfélkor még semmi.

 

Közben a személyzet pizzát rendelt (ők legalább nem lettek éhesek, mint mi), jókat dumált, és szigorúan ügyeltek az óránkénti négy cigi elszívására. Miután kb. 7 órája ültünk ott étlen-szomjan, és azt sem mondták, hogy bakfitty. Kb. hajnali háromkor teljesen kizsigerelve az asszonnyal elindultunk haza.

 

Hajnalban, alvás közben ismét jelentkeztek a fejfájások. Meló után ismét irány a kórház, bejelentkezés, és kb. hat óra várakozás után már sorra is kerültünk. Először egy vélhetően neurológus szakorvos vizsgált meg, de mivel a mozgásom rendben volt, mehettem az ügyeletes orvoshoz. Elmondtam neki a panaszaimat, erre ő belecsapott egy kérdezz-felelek játékba:

 

agydaganat_tunetei.jpg

 

-Ha lázas, mit vesz be?

-Lázcsillapítót. -feleltem.

-És ha fáj a feje?

-Fájdalomcsillapítót?

-Igen! Ha fáj a feje, vegyen be fájdalomcsillapítót!

 

Eddig tartott a vizsgálat.

 

Ezután eltelt kb. másfél hónap, és megműtöttek (szerencsére nem itt) rosszindulatú agydaganattal. A műtét után szövődmények léptek fel, és perceken múlott, hogy akkor nem haltam meg. Az orvosok akkor azt prognosztizálták, hogy már nem leszek önellátó, de hosszú hónapok kemény munkájával sikerült valamelyest visszakapaszkodnom. Most rendszeresen járok MR vizsgálatra, és várom a halálos ítéletemet. Mindezt egy kontár miatt a dél-pestiből.

 

Üdv,

 K. L.

 

ui.: bocsánat, hogy nem fedem fel a személyazonosságomat, de utolsó heteimet nem bíróságra járással szeretném tölteni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizi77 2017.04.11. 13:12:38

Nem vagyok szakértő, csak józan paraszti ésszel még az első estét meg lehet érteni. Nem múlt a fejfájás, és már elviselhetetlen volt. Másnap viszont ugyanúgy bement dolgozni, ahelyett hogy a háziorvoshoz ment volna.
Ezzel együtt nagyon sajnálom, hogy már nem tudnak segíteni rajta, de erről nem az ügyeletes orvos tehet, mert szimpla fejfájás nem indokol azonnali kórházi felvételt/szerintem/, így azonnali MR vagy CT vizsgálatot sem. Természetesen a háziorvos beutalhatja, ha nem szűnik, ami valószínű meg is történt. De sajnos 1-2 hét csúszás itt már nem rontott pluszban a helyzeten. :-(

petivagyok innen 2017.04.11. 13:14:18

Szégyen, hogy a magyar egészségügyet pont azok nem vehetik igénybe, akik fizetik. Igenis fontos a munkahely. Nem jár végtelen mennyiségű szabadság, hogy csak úgy el lehessen ücsörögni a váróteremben. Nem is értem, hogy miért nem hétvégén vannak a rendelések, amikor a munkából élők ráérnének elmenni.
Hiába állja ki a sorát az ember, egyszerűen a kórházakban csak papírt és hullákat gyártanak. Legutóbb a neurológiára utaltak be látás probléma miatt. Jött a kérdezz-felelek. -Fogyasz alkoholt? - Heti pár alkalommal 1-2 sört. -Tőményet? -Ritkán. -Akkor maga alkoholista, ezért vannak a látásproblémái.
később találkoztam egy természetgyógyász ismerősömmel. Rámnézett. Rögtön megállapította, hogy a csigolyáim nem jól állnak. Kiderült, hogy a munkahelyen túl sokat kell bámulnom a laptopot, ami nem túl ergonómikusan van elhelyezve. Az "orvos" letudta annyival, hogy alkoholista.

Lángharcos 2017.04.11. 13:26:22

@petivagyok innen: Nyáron voltam bent a Jánosban. A nővérek a kórházi pihenőnapjukon másik munkahelyre mentek. Szerintem előbb ezen kéne javítani.

Valóban jó lenne, ha hétvégén is lenne ugyanolyan intenzitású szakrendelés, mint hétköznap, de azt akkor meg is kell fizetni. Eleve több ember kellene, és olyan fizetés is kellene, hogy vállalhatóbb legyen a hétvégi munka. Elvégre ugyanúgy szeretnének együtt lenni a családjukkal, mint bárki más.

she_wolf 2017.04.11. 13:39:43

@chili wili:
Magánorvos normál munkaidő után ill. éjszaka legfeljebb magánkórházban rendel.
Az ügyelet valóban nem erre való. Ugyanakkor ha függésben vagyok a melóhelyemen, akkor ahhoz, hogy rendelési időben mehessek dokihoz, a melóhelyen kell egyeztetnem. Így megint csak az ügyelet marad --> ahol igen, várni kell. Órákat.
Itt senki nem hibás a szereplők közül -legalábbis én így látom.

@petivagyok innen:
Mindenki alkoholista, aki többet iszik a kezelőorvosánál.
Úgyhogy szerintem jobban teszed, ha megmaradsz a természetgyógyászodnál.
A kórházakba úgyis csak meghalni mennek az emberek.

petivagyok innen 2017.04.11. 13:55:53

@Lángharcos: Nem azt gondolom, hogy hétvégén IS, hanem hogy hétvégén legyen. Amikor bevásárló központban dolgoztam, akkor simán kiadták a keddet meg a szerdát szabadnapnak és szombat vasárnap berendeltek. Valami hasonlót az egészségügyi szolgáltatások esetén is be lehetne vezetni. Még valamekkora csekély díjazás fejében is, akár. Pl simán fizetnék 1-2000Ft-ot azért, hogy szombaton mehessek a rendelésre. Álláspontom szerint az emberek többsége hétköznap vagy iskolában van vagy dolgozik. Aki otthon van az a nyugdíjas, munkanélküli, más műszakban dolgozó, gyesen, gyeden lévő, háztartásbeli. Az egészségügyi rendszer jelen formájában az utóbbiak kiszolgálására van beállírva.
Szerintem nem lenne elvetendő ötlet megnézni, hogy havonta pár szombatra általános kórházi nyitvatartást hírdetni, 1000Ft körüli térítési díjért cserébe. Akkor mindenkinek lenne lehetősége választani.
Persze biztos vannak, akik meg tudják oldani, hoyg elszökjenek a munkából pár órára. De vannak olyanok, akik nem, mert pl 100km-re a lakóhelyüktől távol dolgoznak, vagy éppen tele vannak megbeszélésekkel, de az is lehet, hogy az egészségügyi problémáikat nem szeretnék a munkatársaikkal megosztani.

karcsibácsi 2017.04.11. 14:06:02

@dekoninckxx: " az éjszakai fejfájás = agydaganat gyanú, ezt minden orvostanhallgató tudja. "

Ez egyáltalán nincs így, minden fejfájás oka lehet agydaganat (mint ahogy lehet fejfájás hiányában is), de az éjszakai fejfájás oka a legritkább esetben az, rendszerint exsiccosis, vertebrogén ok, myalgia, érgörcs vagy cluster áll a hátterében.
Nem találkoztam még olyan orvostanhallgatóval, aki a fent idézett összefüggést "tudta" volna .

Tempus.Anh 2017.04.11. 14:08:51

Bizonytalan, éjszaka de főleg REGGEL jelentkező fejfájás esetén mindenkit meg-koponya-CT-ztetek (lehetőleg kontrasztanyaggal), még a sarokban mászó pókot is. Nálam ez alap.
Inkább száz negatív koponya-CT mint egy elnézett kórisme.

Viszont a posztoló ne csüggedjen, sok minden függ az agydaganat szövettanától, elhelyezkedésétől, a daganatos gócok számától, a műtét jellegétől, az eltávolíthatóság mértékétől, stb.

zizi77 2017.04.11. 14:20:49

@petivagyok innen: férjem rendeteget dolgozik. Most, szintên látás problémával, rengeteg rendelésre kellett mennie. A mi kerületünkben háziorvos és szakorvos is van este 8-ig. Persze nem minden nap, de megoldható volt 2 héten belül többször a háziorvos és 5 féle szakrendelés felkeresése. Persze MR-re itt se lehet csak úgy beesni, de akinek már arra van szüksége, annak tényleg nem is árt 1 napot hiányozni a melóból.
Az ügyeleteken legtöbbször pont az ilyen "nem érek rá napközben" esetek miatt van tömeg.

Medgar 2017.04.11. 14:22:48

@karcsibácsi: Viszont milyen jól hangzik: " az éjszakai fejfájás = agydaganat gyanú, ezt minden orvostanhallgató tudja. "

chili wili 2017.04.11. 14:32:15

@petivagyok innen: és az ő családjuk mit csináljon hétvégén? Vegye tudomásul, hogy apu/anyu kedd-szerdán hétvégézik? Vezessék be ugyanezt a hivatalokban is? És ha mindenhol bevezetik, akkor mindenki dolgozni fog hétvégén, viszont kedd-szerdán senki, és akkor ugyanez a probléma fog előállni, szóval majd szépen visszavezetik a hétvégéket?

Tempus.Anh 2017.04.11. 14:48:13

És az agydaganatot - még ha felfedezésre kerül is - egyáltalán nem az orvos pakolja a páciens fejébe, ő legfeljebb észleli és kórismézi a képalkotó lelet alapján.
Az tehát, hogy "az orvos miatt van agydaganatom", egy akkora csúsztatás mint ide Amsterdam.
Legfeljebb nem gondolt rá és nem küldte tovább vizsgálatokra, a tumor viszont nőtt odabent.
Persze nem másfél hónap alatt, hanem évek alatt, differenciáltsági fokától függően.

Amikor már fáj a fejed egy daganattól, akkor már többnyire eléggé nagy méretű a térfoglalás, talán ödémát is képez, koponyaűri nyomásfokozódást is okoz, stb.

Tempus.Anh 2017.04.11. 14:56:56

Az eü. dolgozók is emberből vannak, őket nem klónozzák vagy tenyésztik úgy, hogy pinehésre, alvásra, szabadidőre ne legyen szükségük. A heti 5 munkanap + 2 szabadnap rendszer tehát nekik is éppúgy jár, mint minden más dolgozónak, ehhez hozzávesszük azt, hogy ügyelnek is.

Ha elmész Angliába egy két-háromnapos hétvégi ügyeletre, úgy 800-900 ezer Ft körüli fontsterlinget inkasszálsz be.
Nem nehéz elképzelni, hogy a magyar eü. a hétvégi sztahanovistáknak ennyit nem fog kifizetni.

Addig tehát marad minden a régiben.
Szabadnapot veszel ki és elmész az előjegyzési időpontodban a rendelőbe, stb.

Lángharcos 2017.04.11. 15:14:37

@petivagyok innen: Elvileg erre lenne a betegszabadság és keresőképtelenség fogalma, hogy nyugodtan mehess munka helyett az orvoshoz. Az más kérdés, hogy olyan a nyomás a munkavállalókon, hogy sok esetben inkább lázasan is bemennek dolgozni.

Az egészségügyben olyan a nyomás a dolgozókon, hogy nagyon sokat kéne tennünk a mérleg másik serpenyőjébe, hogy bevállalják ezt, ellenkező esetben még többen keresnek más országot vagy más szakmát. Gondold meg, egy szombati rendelési nap nem fogja kiejteni a keddi rendelést, a plázákban ugyanúgy nyitva vagytok kedden, csak éppen váltjátok egymást: nem vagy bent minden hétvégén és nem vagy szabad minden kedden.

petivagyok innen 2017.04.11. 16:03:46

@zizi77: Az ember több okból is meggoldolja, hogy elmegy-e betegszabadságra. Az sok cégnél csak mese. Dolgoztam olyan helyen, ahol le is írták: aki 1 napnál tovább van táppénzen abban a hónapban, akkor annak nem jár bónusz. Így 20%-kal kevesebbet visz haza. Nem beszélve arról, hogy a keresőképtelen napokra a fizetésed töredéke jár. Viszont az albérletért,rezsiért teljes áron kell fizetned.

petivagyok innen 2017.04.11. 16:09:24

@Lángharcos: Érdekes, hogy a vasárnapi boltzár eltörlésekor senki nem aggódott a kereskedelmi dolgozók családja miatt.
Abból a pénzből, amit tőlem levonnak simán fizethetnének nyugati béreket. Keressék meg a pénzt. Én befizettem, elvárom érte a szolgáltatást.

petivagyok innen 2017.04.11. 16:16:53

@chili wili: Amikor egy bevásárlóközpontban dolgoztam senki nem foglalkozott a családommal. Csak jöttek a vevők, sokszor szórakozásból és tették fel a hülye kérdéseiket.
Szerintem megközelíthető lenne piaci oldalról is a dolog. Aki szombaton akar menni, fizessen azt a pénzt meg kapja meg, az orvos meg az ápoló.
Egyébként simán be lehetne vezetni a hivatalokban is a szombati munkát. Legalább havonta 1-2 alkalommal.

dekoninckxx 2017.04.11. 16:55:21

@karcsibácsi: hát, akkor biztos olyan orvos látta szegény beteget, akit te is ismersz

dekoninckxx 2017.04.11. 16:58:18

@Medgar: mi bajod van? Arra is ilyen gúnyosan reagálsz, hogy jobb alhasi fájdalom + hányás = vakbélgyulladás gyanú? GYANÚ!

dekoninckxx 2017.04.11. 16:59:47

@dekoninckxx: ja, említettem, hogy GYANÚ, tehát fel kell hogy merüljön a lehetősége az agydaganatnak.

ultraelite 2017.04.11. 17:01:44

Itt valami zavar van az erőben, illetve az időben:

- NAPJAI vannak hátra,
- de nem akarja utolsó HETEIT bíróságon tölteni,
- de HOSSZÚ HÓNAPOK kemény munkájával javulni fog az állapota.

Szóval szerintem az egész poszt kamu.

she_wolf 2017.04.11. 17:03:34

@petivagyok innen:
A boltos a pénzedért kiszolgál. És elvárom, hogy kiszolgáljon, mert ha pokróc, többet a lábam be nem teszem oda, a főnöke meg elhajtja a retekbe, hogy miatta esik a forgalom.Fizetést kap érte, szabadnapokat, ünnepnapokat, mesmeg rövidesen kötelező vasárnapokat is, havonta legalább kettőt. És csak szólok, hogy nem tettek le a kötelező zárvatartásról. Mert a bulldog már csak egy ilyen idióta állatka, ha ráharap valamire...

A nővér megközelítőleg bolti eladói fizetésért (néhol jóval kevesebbért) szart pucol, lehányhatod (hiszen beteg vagy, nem tehetsz róla), anyázhatod (mert beteg vagy, félrebeszélsz, nem tudhatsz róla), tettleg bántalmazhatod (hiszen beteg vagy, nem vagy a magad ura), és elvárhatod tőle -a szolgáltatótól?-, hogy még ezek után kedves is legyen veled. Alkalmasint a kompetenciáját meghaladó munkát végezzen a te (a beteg) érdekedben. Mindezt éjjel, vagy éppen nappal, esetleg diszkrét karácsonyi dekorációval a háttérben.
Jön a négynapos Húsvét. Elképzelem, hogy csak mentők, és SBO van, ahol angol mintára fogadnak.

Tessék már tudni különbséget tenni a szolgáltatási és egészségügyi ágazatok között, kérem!
Ha szolgáltatásra vágysz, akkor fordulj magánrendelőhöz, ott szolgáltatnak tarifa ellenében.
Az állami egészségügy nem szolgáltató -mondanám én általánosítva!
De legyen szolgáltató, engedékeny vagyok. Azonban az SBO és az ügyeleti rendelés már tényleg nem az.
Te mit szólnál ahhoz, ha a hétvégén, ünnepkor, rendes munkaidőn túl csak sürgősségi lenne? Ha megszűnne az ügyeleti rendelési forma? Mert ha fáj a feje/foga/füle/gyomra/segge, ott az SBO ha annyira kínlódik szerencsétlen beteg.
Jön a négynapos Húsvét. Elképzelem, hogy csak mentők, és SBO van, ahol angol mintára fogadnak.
Két lehetőséget látok: vagy tébolyda, vagy kiderülne, hogy az emberek mégis képesek úgy megszervezni az életüket, hogy inkább normál szakrendelésre menjen.

("Abból a pénzből, amit tőlem levonnak simán fizethetnének nyugati béreket." Bocs, látatlanban lefogadom, hogy nem vagy te akkora ember. És az egy dolog, hogy most nem vagy, de gondoltál-e a jövődre? Tudod, amikor öreg leszel, ez is fájdogál meg az is, és sorolhatnám a prevenciótól a nagyműtétig bezárólag.)

she_wolf 2017.04.11. 17:19:18

@petivagyok innen:
Bocs' megint én:)
Bevásárlóközpontban dolgoztál, írod. Letelt a munkaidőd, szépen hazamentél a családodhoz. Szerető házastársad, gyerekeid körében kisimultak a rácaid. (Remélhetőleg. Ha nem, az nem ide tartozik.)
Semmi nem történt, másnap újra beálltál a taposómalomba, megkapod a jó kis fizetésedet, nyugi van.

A doki/nővér bemegy dolgozni, és minden áldott nap jöhet a Mikulás, aki csak meglepetést tud hozni. Mert a betegek az ő bajaikkal nem egyformák. És az már csak hab a tortán, hogy többször a te döntéseden múlik az életük, mint szeretnéd.

Megkérlek, hogy ne hasonlítsd össze az egészségügyi dolgozók feladatát és javadalmazását egy irodistáéval, kereskedelemben, vagy szolgáltató iparban dolgozóéval, mert millió sebből vérzik!

zizi77 2017.04.11. 17:41:24

@petivagyok innen: a férjemnek 2 hét alatt szabi nélkül sikerült minden orvost végig járni. Nem mondom, hogy mindenhol ennyire egyszerű a dolog, de azért kapásból azt mondani, hogy nincs időm elmenni, és erről az eü. tehet, hááát... 1-1 nap szabadságot is be lehet azért áldozni, ha már nagyon muszáj munkaidőben vizsgálatra menni. Mi a gyerekek betegségeit is szabiból próbáljuk megoldani, amíg van rá keret. Úgy se tudunk 1 hétnél többet kivenni egyszerre nyáron. A szabadságot meg kötelesek mindenhol kiadni, még ha táppénznek nem is tapsolnak.

Tempus.Anh 2017.04.11. 17:52:38

@ultraelite: Nagyon remélem, hogy kamu, nagyon, de nagyon. :(

Im just here for the comments 2017.04.11. 17:56:16

@she_wolf:
"A nővér megközelítőleg bolti eladói fizetésért (néhol jóval kevesebbért) szart pucol..." Hol élsz te, ahol a nővér töredékét keresi egy bolti eladó fizetésének?! :D Azért álljunk már meg, nővér ismerősöm 180 nettót visz haza, bolti elaró ismerősöm a 100-at se kapta meg, míg nem váltott. Akiről te beszélsz, az a segédnővér, nyolc általánossal.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.11. 18:01:00

@Im just here for the comments: index.hu/gazdasag/2016/08/24/kiskereskedelem_berek_munkaerohiany/ 304 ezer bruttó. kétlem, hogy egy nővér ennyit keresne 40 órában. ez inkább főorvosi vagy még magasabb bér

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.11. 18:02:54

mi a cikk üzenete? minden fejfájásra csináljunk MRT-t? ha valaki naponta fejfájásban szenved akkor naponta?
egyébként ha 3 évet túlélt újabb műtét nélkül akkor nem heteken múlik az élete

rikitikitévi 2017.04.11. 18:06:22

@Tempus.Anh: "Inkább száz negatív koponya-CT mint egy elnézett kórisme."
Ez jól hangzik a laikusok körében és biztosan népszerűbb leszel tőle, de alapvetően egy szakorvosnak nem szabad így működni. Talán hallottál már arról, hogy a CT egyáltalán nem veszélytelen mulatság, önmagában a jelentős sugárterhelés miatt sem, és a kontrasztanyag miatt meg különösen nem az. Bármilyen vizsgálatot csak akkor szabad induikálni, ha a risk/benefit ráció az utóbbi javára billen. Egy szakorvosnak a gondos anamnesis és fizikális vizsgálat alapján el kell tudni dönteni, hogy valóban alapos-e a gyanú, és csak ez esetben kell (szabad) invaziv vizsgálatra küldeni a betegét (márpedig a kontrasztos koponya CT annak számít).
Ahhoz nem kell ész, hogy mindenkit elküldjek CT-re, aztán majdcsak lesz köztük pozitív eredmény. Jelen esetre vonatkoztatva, nem szabad minden fejfájós beteget megcétéztetni, de szerintem ez Te is tudod, sőt, minden bizonnyal jobban tudod nálam, csak vs. nem átgondoltan fogalmaztad meg a mondandódat. Bocs.

she_wolf 2017.04.11. 18:44:22

@Im just here for the comments:
Nővér ismerősöd 180 nettóért valószínűleg már hosszabb ideje gürcöl ebben a szakmában.
Az egyik végzettségem kereskedelmi. Aldiban dolgozik egy volt osztálytársnőm, tavaly kérdezte tőlem, hogy nem akarok-e a munkatársa lenni 210 nettóért, mert nehéz az Isten hónaljában embert találni.
Viszont van nővér ismerősöm is, aki nem kap kézhez 130-at.
A 180 nettó nekem egyedül és minden kedvezményt figyelmen kívül hagyva olyan 230 bruttó körül jönne ki (sacc).
Egy átlagos osztályos nővér ma nem kap ennyit.

(Egyébként itt van egy link kérdőíves felmérésről: www.mennyitkeresel.hu/szocialis-egeszsegugy-fizetesek Nincs most időm hosszasabban kurkászni megfelelőbb forrás után, ami valamelyest friss.)

she_wolf 2017.04.11. 18:50:42

@she_wolf:
"...230 bruttó körül jönne ki..."
Meg még egy kevés, mondjuk össz-vassz 270 bruttója lehet 180 körül -ha nem kavar nele semmi.

Im just here for the comments 2017.04.11. 18:54:25

@she_wolf: tök átlagos osztályos nővér, bár valóban régóta űzi az ipart.
Megadhatnád azt az Aldi elérhetőséget, ahol 210 nettót keresnek :DD Hagyjuk már.
Nyilván össze lehet hasonlítani fizetéseket úgy is, h az egyikbe beleszámolsz pótlékot, túlórát, mindenlószart, a másikba meg csak az alapbért.
Kicsit unalmas állandóan azt hallgatni, h milyen szarul keres az eü-s. Rajtuk kívül elég sokan keresnek még szarul.
Menjen mindenki bolti eladónak, úgy hallom, azoknak a kerítés is kolbászból van.

she_wolf 2017.04.11. 19:10:22

@Im just here for the comments:
Ne forgasd ki a szavaimat!
Inkább nézd meg, hogy ki mennyiért és milyen jellegű munkát végez, és mennyiért! Utána beszélgethetünk. A lakhelyemet nem adom ki nyilvános fórumon, ez érthető. Legalábbis gondolom, hogy megérted. Ellenben szívesen írok neked privátban a közeli aldis dolgozókról, a fizetésükről, és arról, hogy nekem milyen melót ajánlottak fel.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozók keresnek keveset, de ezt úgy tűnik, nem szokás meglátni ezen az ergya fórumon, sok a szelektív olvasásra képes hozzászóló:(
Azt viszont nem tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy miért nem hasonlítható össze egy orvos vagy nővér munkája egy kereskedelmi vagy szolgáltató ágazatban dolgozóéval.
Vagy én fogalmazok félreérthetően, vagy pedig nem is akarjátok megérteni, mit brekegek:(

("Az eladó pozícióban elérhető, pótlékokkal (kivéve a vasárnapi pótlékot) növelt legmagasabb havi bruttó fizetés 222.225 forint (heti 30 órában), ez 8 órára vetítve 296.300 forint. Az Aldi eladója pénztárosi, árufeltöltő és takarító munkát egyaránt végez."
És akkor ezt vesd össze légy szíves az állami egészségügyi intézményekben dolgozó nővérek fizetésével, köszi!)

Medgar 2017.04.11. 19:12:24

@dekoninckxx: A hülyeségre szoktam gúnyosan reagálni.

she_wolf 2017.04.11. 19:14:35

@Im just here for the comments:
Egyébként nem is értem, hogy honnan veszik, hogy kb. 16000 (bötűvel is: tizenhatezer!) nővér hiányzik a magyar egészségügyből...
Pedig tökre jól meg vannak fizetve, dől a para is...

Im just here for the comments 2017.04.11. 20:24:10

@she_wolf: bolti eladóból is bizonyára azért van hiány, mert 210 nettókat vágnak hozzájuk.
(A másik kommented majd egy pihentebb napon végigolvasom, egyelőre nincs rá kapacitásom.)

she_wolf 2017.04.11. 21:23:34

@Im just here for the comments:
Természetesen ott is van szóródás, nem is kicsi, és ők sincsenek rendesen megfizetve (leszámítva 1-2 exkluzív árut kínáló egységet a külső soron).
És a kereskedelem sem csak Budapestből áll.

Most már akkora ember vagyok, hogy gátlástalanul ismételhetem magam:
"Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozók keresnek keveset, de ezt úgy tűnik, nem szokás meglátni ezen az ergya fórumon, sok a szelektív olvasásra képes hozzászóló:("

Beláthatnád végre, hogy a munkabéreket a feladat és a munkavégzés helye függvényében kellene differenciálni.
Ezért szar az egész rendszer így, ahogy van.

Tempus.Anh 2017.04.11. 21:31:48

@rikitikitévi: Amit írtam, amiatt írtam, mert vannak rossz tapasztalataim e téren.
Egyebekben valóban, mérlegelek én is, ahogy a szakma ezt megköveteli tőlem. Az, ahogy fogalmaztam, csak a sarkított kifejezésmódja a stratégiának, amit követek.

Greg24 2017.04.11. 22:12:07

Sajnalom az esetet,renelem meggyogyul azert! DE imadom az ilyen posztokat,ha jol veszem ki SBO-ra ment...miert nem haziorvoshoz?milyen alapon ugralja at ő az ellatas sorrendjet?mas var a haziorvosnal(sajnos egyre kevesebben),vagy ugyeletre megy es ha beutaljak akkor korhaz,de nem, ő szo nelkul besetal a korhazba...sosem ertettem...a masik,hogy mindig birtam az ,,en dolgozom,nem erek ra haziorvoshoz menni",persze minden nap reggel 8-tol este 8ig dolgozik....hagyjuk mar...

Greg24 2017.04.11. 22:14:39

@Im just here for the comments: nover ismerosod 220 ora munkaval visz haza 180 nettot,bolti elado ismerosod meg 160 orara es bocs de a novernek picit nagyobb felelossege van minthogy fel vagy 1 kilo parizsit adok:-P

she_wolf 2017.04.11. 23:08:39

@Greg24:
Mai ropogós:
magyarhirlap.hu/cikk/81318/Megketszerezodik_a_surgossegi_ellatas_penzelese

Érdemes a számokat megnézni, és sírva fakadni. Aprópénzzel szúrják ki az egészségügy szemét:( És érdemes visszafelé is vizsgálódni, hogy mi volt korábban, ha ez a kétszeresére emelt összeg is baksis az ágazat számára.

vö.:
hvg.hu/gazdasag/20170411_Index_osztogatast_tervez_a_kormany_csak_nincs_meg_a_fedezete

Erről meg már nem is beszélek:
index.hu/sport/2024/budapest/2017/04/08/budapest_minden_olimpiai_helyszint_felepit_es_palyazik_2028-ra_vagy_2032-re/

(Nem! Nem vagyok az Olimpia, vagy általában a sport ellen, még mielőtt...., de azért..)

Rókaregeróka 2017.04.12. 00:03:48

@rikitikitévi: Ct helyett Mr? :)
Bocs hogy bele vaú-vaú :)

Im just here for the comments 2017.04.12. 05:54:53

@she_wolf: nem ezért szar a rendszer, hanem mert a fizetések között qrva nagy különbségek vannak, de ez egy egész más blog más vitája kéne legyen.
Továbbra is tartom, h nem fogom magam hanyatt vágni az ápolóktól és qrvára nem fogom őket külön sajnálni, mikor mindenki ugyanabban a szarban él.

Im just here for the comments 2017.04.12. 06:09:06

@Greg24: meg sem lep, h ezt az egyébként téves összehasonlítást épp tőled olvasom, aki szerint egy hasi fájdalom összekeverhető egy menstruációs görccsel.

petivagyok innen 2017.04.12. 10:11:28

@she_wolf: HIdd el, hogy ugyanaz van a bevásárlóközpontban is. Csak ott épp az egészséges emberek köpnek le meg anyáznak. Ha nem vagy kedves beírnak a panaszkönyvbe és repülsz vagy épp levonják a fizetésedből a kárt. A kereskedelmi dolgozó se simull ki otthon. Az állandó stresszelő akciók a kötekedő vevők, a sz*r termékek, amiket el kell adnod. Takaríthatod a patkányokkal teli raktárat meg a kiborított lecsókonzervet. Ismerek olyan volt eladót, aki inkább elment hullákat tologálni a kórházba.
Igenis az egészségügy is egy szolgáltatás. Havi 65000Ft-ot vonnak le a fizetésemből érte. Amikor bemegyek valamilyen kisebb műtétre az egész bagázs tartja a zsebét. A szülésről ne is beszéljünk. Még szegény orvost nem láttam.
Valójában az egész egészségügy semmit nem csinál. Mi lenne a célja? Az hogy egészséges emberek legyenek vagy az , hogy éppen ne dögöljenek meg. Úgy látszik, hogy inkább az utóbbi. Még mielőtt meghal, etessünk vele meg minél több drága gyógyszert, mert az orvoslátogató abból fizeti az idei nyaralást. Bemegyek akármelyik osztályra rögtön nyomják a kezembe az aktuális vény nélkül kapható termék szórólapját.
Nem mondom, hogy csak az egészségügyi dolgozók a hibásak ezért, de ők is. A rendszerrel is sok baj van. Gyakorlatilag arra való, hogy az állami pénzeket kijátsza magáncégekhez. Az ellátás szervezetlen. Érdekes módon vannak magánintézmények, ahol a szombati rendelés normális. Mert van rá igény. Azt, hogy ezt az igényt az állami egészségügy nem képes kielégíteni elég nagy baj.
Az, ami itt van az már közel van a szervezett gyilkosság kategóriához.

Lángharcos 2017.04.12. 11:07:08

@petivagyok innen: Egyrészt voltak akik aggódtak, én mondjuk pont nem mert:

Másrészt régen nyitva voltak, a kultúra és igények így alakultak ki, aki ebbe a szakmába ment, az tudta, hogy ezzel jár, szóval a zárlat eltörlése az eredeti állapot visszaállítása volt.

Harmadrészt ha a bolti dolgozó nem veszi észre a rohadt krumplit a pulton, mert fáradt, akkor max nem veszed meg.
De ha az orvos félrediagnosztizál, mert fáradt, akkor emberek halnak meg vagy nyomorodnak meg. Ugye hogy nem ugyanaz a veszélyességi szint?

Ettől függetlenül be lehetne vezetni, csak TÖBB orvos és TÖBB asszisztens, nővér, egyéb személyezet kellene, hogy az eddig csak hétköznap elérhető rendeléseket elérhetővé tegyük hétvégén.

Továbbá mivel ez új, nincs beépítve a bérükbe, nem ezekkel a feltételekkel választották ezt a szakmát, tehát bért is kéne emelni nekik, hogy ne reagáljanak a többlet munkára (vagy átszervezésre) úgy, hogy mennek ki még többen külföldre vagy kényelmesebb 8-tól 4-ig szakmákba.

Tehát TÖBBET kéne fizetni nekik bérben, mert TÖBBEN lennének és egyénenként TÖBBET kérnének.

Az ötlet jó, hogy legyenek szakrendelések hétvégén is, szerintem nincs olyan ember, aki ne örülne neki. Kivéve azok, akiknek (a pöckével verjük most a csalánt) ott kell lenniük és dolgozniuk kell, de számukra vonzóvá lehetne tenni megfelelő munkabeosztással és bérezéssel, csak ugye az SOKBA kerül, és ezért nem fog megvalósulni.

Greg24 2017.04.12. 11:14:39

@Im just here for the comments: a mestruációs görcs tényleg nem hasi fájdalom....meg sem lep a hozzászollásod végtelen hozzá nem értősége...

yogosan 2017.04.12. 14:32:55

@Greg24: Felelosseg? Ugyan mar. Ahhoz,hogy egy egeszsegugyi dolgozot felelossegre vonjanak,ahhoz mar nagyon nagy bakit kell elkovessen. Szoval ezt tenyleg hagyjuk mar.

she_wolf 2017.04.12. 14:39:53

@Im just here for the comments:
Látom, csak a lényeg nem ment át:(
Senki nem kéri, hogy zokogj az egészségügyi dolgozók fizetése miatt, vagy éppen búslakodj sanyarú sorsuk fölött. Én sem kérem, mert én sem teszem. Ennél jóval önzőbb vagyok, mert csak magamat nézem. Nekem pedig akkor jó, ha kipihent és a munkájukra teljes erővel koncentrálni tudó egészségügyi szakemberek vesznek körül, és foglalkoznak velem. Ha az ÉN! megszerelésemen fáradoznak.
Mindennek előfeltétele a kellő létszám, kellő létszám pedig akkor lesz, ha az orvos/nővér megkapja az őt megillető anyagi és erkölcsi megbecsülést.

A fizetések között persze hogy nagy különbségek vannak, de ennek -tetszik vagy sem- meg kell lenniük. Nem szakmákat hasonlítok össze, hanem csak szakterületeket, és megmaradva az eü.-nél: amikor a RESZASZ elindította a hálapénz-ellenes tevékenységét, sok fejfájást okozott nekik (szerintem még mindig), hogy a bérrendezést milyen szempontok szerint kérjék végrehajtani, hogy elkerüljék a bérfeszültségből adódó belháborúkat.
Ezt sem árt figyelembe venni.

És végül: nagyon sokat kellene visszalaponzni a hozzászólásaimban hogy megtaláljam az egyik olyan írásomat a sokból, ahol azt fejtegettem ennek kapcsán, hogy mindenkinek annyit, amennyit megérdemel. Nem többet, nem kevesebbet, és hivatalosan, lekövethetően. Csak akkor tudsz tisztán harcolni, ha te is tiszta vagy.

Greg24 2017.04.12. 15:03:19

@yogosan: jo akkor akkora felelossege van mint egy bolti eladonak...agyhalott..

she_wolf 2017.04.12. 15:46:59

@petivagyok innen:
A kereskedelem szolgáltat. Pont.
Ha bemegyek, hogy nekem razsaszín keretes naphemügő kell, akkor olyat adjon, mert a katalógusukban szerepel, hogy van (ja, rövidesen katalógus, meg szórólap sem lesz, nehogy tudd, hol mi mennyibe kerül). Ha meg sem érkezett a szállítmány, akkor bevésem a panaszkönyvbe, hogy a zország másik végéből csak ezért bumliztam ide, és követelem a feleslegesen kiadott benyópénzt vissza!
Ezt elolvassák, kiröhögnek, kapok egy sablonos választ amivel kitörölhetem, oszt kalap. Neked bolti eladóként ebből semmi károd nem származik. Ha hazaviszed ezt a "problémát", akkor bocs' de veled van a baj:(

Ha kijön érted a mentő és bevisz a kórházba ahol elállítják a vérzésedet, begipszelik a törött végtagodat, összetettebb és komolyabb probléma esetén intenzív obs. alá kerülsz, az NEM SZOLGÁLTATÁS! Az sem szolgáltatás, hogy addig nem jöhetsz ki a kórházból (ha van némi eszed), amíg önállóan nem tudsz dönteni a további sorsod felől. Addig ők kötelesek gondoskodni rólad.
A te havi 65000 forintodból másnak is jut, mint ahogy az én befizetésemből is költenek rád, vagy valamelyik családtagodra (amennyiben a TB-ről beszélsz).
Ezek már ezerszer átbeszélt dolgok itt, és sajnálom, ha még mindig nem világos a számodra:(

Úgy háborogsz, hogy egyik elvárásodat egy másikkal ütöd agyon.
Vény nélkül kapható kegyszerek vs. csak receptre kaphatók -->doki
Ez külön fejezet, hosszú lenne kitérni rá, hogy miért van létjogosultsága.

"Még szegény orvost nem láttam."
Miért? Annak kellene lennie? Azt tartod kívánatosnak, hogy egy orvos (vagy bárki, aki hasonló felelősségű munkát végez) szegény legyen? Drótszamáron tanyavilágban, dűlőúton közlekedő körorvosokat szeretnél látni? Ezen már talán túl vagyunk, azt hiszem. Viszont tuján utaztam már dokinénivel:) Jó, szervízben volt a fizukicsije (Suzuki):)
Ellenben amolyan igazán kőgazdag dokit sem láttam még -ami persze nem azt jelenti, hogy nem is létezhet. Én nem sajnálom senkitől. Illetve van akiktől igen, de inkább lapozzunk...

De azt ugyen te sem gondolod komolyan, hogy az SBO-n keccsölő doki nyakába kell varrni az ellátás szervezetlenségét? Mert ha igen, akkor azt hiszem, nem nagyon van miről beszélnünk:(

A magán pedig azért magán, mert nem állami. Teljesen más szempontok szerint zajlik a gazdasági működtetése, és ez kihat a fogadási/rendelési időre is. Igaz, hogy mehetsz szombaton is rendelésre, ellenben hiába van 0-24 óráig ügyelet, ha akut b+ van, az államiban kötsz ki!

(Bár találtam olyan magánklinikát, aminek gyönyürű palettája van gyönyörű árakkal. Míg olvastam, nyúlt a nyakam, mint a zsiráfnak... szóval ők sem a szombati rendelésekből tartják fent magukat, hanem mondjuk az olyan mindennapos dolgokból, mint egy térdprotkó (másfél milla), hüvelyi szülés (690 ezertől), császár (980 e.)...
és hosszú a lista.)

Szóval lehet megkérdezni, hogy mit csináljon az a szerencsétlen beteg, aki bolti eladóként keccsöl, és nem áll módjában magánegészségügyi ellátást igénybe venni? Igen, megy a jó öreg államiba, ahol se pénz, se paripa, se fegyver. Nemhogy szombaton, hanem hétköznap SE!

"Azt, hogy ezt az igényt az állami egészségügy nem képes kielégíteni elég nagy baj."
És szerinted ez miért van így?

(Bocs', még egy pillanat: az érdekes, hogy a bolti eladó simán ótvarolhatja egy blogon a vásárlót -aki szolgáltatást vesz igénybe-, az egészségügyi dolgozó pedig egy ferde szóval sem illetheti a beteget még akkor sem, ha az Uram bocsá' hülye, és önhibás. Mi ez a kettős mérce?)

És én most balra el...

she_wolf 2017.04.12. 15:48:32

@yogosan:
Ez nem véletlenül van így.

rikitikitévi 2017.04.12. 20:12:36

@Tempus.Anh: 100%-ig egyetértek, egyébként is, Te vagy a szakember!
@Rókaregeróka: Általában igen, az MR hátránya, hogy jóval hosszabb ideig kell mozdulatlanul feküdni, és ez nyugtalan, zavart, nem kooperáló betegnél nehézséget okozhat.
Egyébként, mint képalkotó eljárás, talán csak traumás esetekben jobb a CT az MR-nél, de erre inkább Tempus tudna válaszolni.

yogosan 2017.04.13. 10:18:38

@Greg24: Hiaba probalsz sertegetni lepereg. Akkor maskeppen fogalmazok,hogy ertehto legyen neked is. Hiaba van rajttuk felelosseg szarnak bele jo magasrol (tisztelet a keves kivetelnek) hiaba fenyezed itt a dolgokat. Szamtalan esetet tudnek felsorolni,hogy a nover felelotlensege miatt kinek milyen gondja volt mint betegnek. Szoval ne gyere ezzel a felelosseggel allandoan. Mindenkinek felelosseget kell vallalni a munkahelyen azzal kapcsolatban amit dolgozik. Az ovonoktol kezdve a pedagogusnak,a banki alkalmazottnak,a buszvezetonek,a metrovezetonek,a troli es villamosvezetonek,a taxisnak mindenkinek.

petipeti 2017.04.13. 15:45:52

@she_wolf: Úgy látom te nagyon nem vagy képben a világgal. A bolti dolgozók és multiknál dolgozók sem írkálhatnak akármit a cégükről. Volt olyan kollégám, akit azért rúgtak ki, mert egy üzlettárs céget fikázott a facebookon és ezzel megsértette az etikai szabályzat x. pontját. Szinte minden munkahelyen van ilyen. Az meg már nehogy kérdés legyen, hogy a beteg dolgairól lehet-e nyílvánosan beszélni.
Nehogy azt hidd, hogy csak az egészségügyi dolgozók játszanak életekkel. Millió egyéb szakma van, ahol az emberek élete forog kockán. A buszsofőr egy percre sem lazíthat. De nem lazíthat a pék sem. Ha mellényúl simán belekeveri a patkánymérget a kenyérbe. Nézz körül a világban, hány ember mujnkájától függnek életek. Ha az építész elront valamit összedől a ház, ha az erőművész elront valamit felrobban az atom.
Az egészségügy igenis szolgáltatás. A benne dolgozók a betegeket rajtuk keresztük a térsadalmat szolgálják. Magyarországon születésétől fogva mindenki szerződik erre a szolgáltatásra. Sajnos nem lehet lemondani.
Az egészségügy tele van begyepesedett dolgozókkal. Tisztelet a kivételnek mindenki csak lepasszol mindent, nehogy már dolgozni kelljen. Eszükbe sem jut, hogy valamin változtassanak. Jó az úgy nekik. Kapnak egy új gépet inkább elrontják nehogy már kiderüljön , hogy gyorsabban is el lehet látni egy beteget.
Persze a rendszer is hibás, sok az adminisztráció. Bár néha úgy néz ki, hogy sokan szivesebben adminisztrálnak, mint a beteggel foglalkoznak. A spórolásnak nyoma sincs. Legutóbb a leletemet olyan drága papírra nyomtatták, hogy majd' hanyat estem. A cégünknél megszoktam, hogy újrahasznosított olcsó papírt használunk. Erre a kórházban a kétszer olyan drága szuper fehér nyomtatópapírt használják. És ez csak egy a sok közül. A főorvosok kiskirálykodásáról ne is beszéljünk.
Egyszerűen be kéne látni, hogy nem jut mindenkinek az egészségügyi ellátásból. Nem is kapja meg mindenki, aki épp rászorulna. Csak épp azok nem, akik megtermelik a rá valót.

she_wolf 2017.04.13. 16:49:50

@petipeti:
Az első bekezdésedet nem értem, hogy egyáltalán hogy vetődött fel. Senki nem feszegette az orvosi titoktartás kérdését.
Az etikára vonatkozó szabályokat mindenhol illenék betartani.

Látom, te is szelektív olvasó vagy, gratulálok! Meg ahhoz is, hogy te is a szokásos panelekkel jössz: orvos vs. buszvezető felelőssége. Ez is a kitárgyaltak paklijában van már régóta. Meg az is, amit @Im just here for the comments: nek írtam:

"Most már akkora ember vagyok, hogy gátlástalanul ismételhetem magam:
("Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozók keresnek keveset, de ezt úgy tűnik, nem szokás meglátni ezen az ergya fórumon, sok a szelektív olvasásra képes hozzászóló:(")"

A buszsofőr meg a pék is átnyergelhet simán más munkaterületre is, meg más országba is. Mint ahogy meg is teszik. Az egészségügyi dolgozók is. De egy pék soha nem fog tudni helyettesíteni egy orvost, amíg egy orvos csinálhat bármikor maszek pékséget.

Szolgálni valamit és szolgáltatni teljesen más dolog jelentésénél fogva. A szolgáltató (kukás, buszos, boltos, hírközlés, etc...) szolgáltató, az egészségügyi dolgozó szolgáló. Éjjel-nappal rendelkezésre kell hogy álljon. Érted, neked, miattad!

Építész? Most röhögtetsz, ugye? Nem mesélgetek, offtopik. De a lényeg, hogy a szomszédban héderelő román idénymelós srácoknak köszönhető, hogy nem szakadt ránk a tető. Patkányméreg? Hát az eddig még talán nem került kenyérbe, de mojzi már nem egyszer, meg ugye az ellák, meg megsemmisített, vagy átcimkézett húsok.... ne folytassuk.... merthogy ezek nem "műhibák, meg diagnosztikus tévedések", hanem szándékos károkozások, amelyeknek súlyos egészségüyi következményei lehetnek.
(Amiből majd a szemét túlfizetett orvosok gyógyítanak ki, míg az utálatos, engem nem simizgető és jattól dudorodó zsebű nővér tarja elém a vesetálat, vagy segít kimosakodnom a híg fosból.)

Nemsoká örülhetsz, nem lesz tele az egészségügy "begyepesedett" dolgozókkal. Semmilyen sem lesz. Akkor majd mehetsz a henteshez hasi műtétre, CO-hegesztőhöz csípőprotézisért.

Elrontják az új gépet, semhogy dolgozzanak vele? És én még veled próbálok beszélgetni....

Hogy ki kit szar le az egészségügyben, vagy éppen a kereskedelemben, azt inkább ne firtassuk. Rendre egérszaros cereáliás polcok, és hiába szólsz, ívesen tesznek rá.
Még szép, hogy vásárlók könyve!
Milyen spórolásról beszélsz? Neked fingod nincs az egészségügy beszállítási és rendelési mikéntjéről (igaz, nekem se sok), merő baromságokat írsz, aminek köze nincs ahhoz, ami miatt itt tart ma az egészségügy!

Greg24 2017.04.13. 21:34:18

@yogosan: igen ez igy van,csak mas nem eletert vallal felelosseget,allandoan elfelejtik itt h itt embereletekrol van szo konyorgom!!es akkor jon itt a troll petipeti is h a buszsofor meg a pek felelossege...hagyjuk mar...egy egeszsegugyi dolgozonal nincs nagyobb felelossege senkinek,es ezt nem halalja meg se az allam se a beteg ez van,ezert szarnak mar sokan az egeszsegugybe is es ezzel veszelybe sodorjak a betegeket...

drappa 2017.04.14. 16:22:21

@yogosan: @Greg24: @she_wolf: @Im just here for the comments: @petipeti:

Jó is,hogy pont a munkaköri felelősség irányába kanyarodott el a téma.Elmondok valamit ami velünk esett meg tegnap, azaz 2017.április 13-án. Az Isteni szerencsének,illetve egy éppen odafigyelő nővérkének köszönhetjük,hogy nem lett komolyabb baj!!

A lányomnak egy kisebb nőgyógyászati műtétre kellett befeküdnie a tegnapi napon.Reggel 7 kor megjelent az osztályon.Betegfelvétel megtörtént,orvosi vizsgálat megtörtént (kétszer is)már csak arra kellett várni,hogy egy elbocsájtott beteg átadja az ágyat.Várakozás közben (a folyosón) a nővérszoba ajtaja nyitva volt,így a lányom minden szót hallott amiről bent beszéltek.Hallotta amikor az egyik nővér azt mondja a másiknak,hogy ez így nem lesz jó,a beteg így nem műthető,hát ezt nem látták?? Ott van a "dr" a nevük előtt és egy ilyen fontos dolgot nem vesznek észre? Az első percekben nem is tudta szerencsétlen,hogy róla van szó de mivel félig be is lehetett látni a kis szobába látta,hogy a nővérek felé-felé tekingetnek.A nővér csak mondja magáét,hogy ezt nem akarja elhinni,hogy ilyen megtörténhet megy és azonnal jelzi X. doktornak mit fedezett fel a műtéti papírokon.Épp megjelent a doktor akinek a nővérke felháborodva mondja,hogy nem érti,hogy két orvosnak sem tűnt fel,hogy a beteg nem műthető amíg nincs itt a vérellátóból a megfelelő vér? Erre a doktor nem megköszönte,hogy esetleg az osztályt ez a nővér megmentette egy botránytól hanem még lecseszte,hogy ne kiabáljon,de rögtön megkérdezi az anesztest "mi legyen".A lányom megkérdezte,hogy most róla van szó? Igen róla volt.A vércsoport vizsgálatnál kiderült,hogy ellenanyag pozitivitást láttak,így a vérellátóval előzetesen egyeztetni kellett,de a kért vér még nem érkezett meg a kórházba,így beteg a műtőasztalra nem kerülhet amíg az adott vérkészítmény nem áll rendelkezésre.Abban a pillanatban amikor a nővérke ezt elmondta megjelent a doktor,és a fejét csóválva közölte,hogy az anesztes így nem engedi, ma nincs műtét nagyon sajnálja.Nem kell elkeseredni a műtétet április 18-án mindenképpen elvégzik,addig is kellemes húsvéti ünnepeket,és kedden reggel várjuk. Na bazmeg, kedden reggel várjuk,és kellemes húsvéti ünnepeket.Arról persze egy szó sem esett,hogy ez hogy történhet meg,meg arról sem,hogy ha a nővérke nem olvassa át figyelmesen a műtéti papírokat,akkor úgy tolják be a műtőbe,hogy ha műtét közben történik valami baki nincs a számára megfelelő vérkészítmény kéznél.Meg arról sem,hogy két orvos keze közt ment át a szóban forgó orvosi lelet amin magyarul és érthetően ott volt a lényeg és egyiknek sem tűnt fel.

Felelősség 2017

Im just here for the comments 2017.04.14. 17:09:22

@Greg24: biztos voltam benne, már amikor a kommentet elküldtem, h a pontatlan megfogalmazásba fogsz belekötni, így legalább ismét nem kellett csalódnom.
Egyébként sosem mondtam, hogy szakértő lennék, a hozzá nem értésemet lehet azzal magyarázni, hogy sosem tanultam orvosnak.
A probléma ott kezdődik, mikor végzett orvosok hozzá nem értését kéne magyarázni valamivel.

Im just here for the comments 2017.04.14. 17:33:43

@she_wolf: gondolom abban mind a ketten egyetérthetünk, hogy mindenkinek akkor a legjobb, mikor semmilyen eü dolgozó nem foglalkozik vele, mert nincs rá szükség. De túl messziről indítás lenne, szóval az ember saját felelőssége az egészsége iránt részt megspórolom.

Egy utópisztikus, nemlétező világot álmodtál meg. Olyan nincs, hogy mindenki keressen annyit, amennyit megérdemel (gyanítom te itt a szó morális értelmét érted, de szólj, ha tévedek), marha nagy hülyeség is lenne gazdasági szempontból, tökéletes zsákutca.
A különbségeknek meg kell lennie a dizetések között, sosem mondtam, hogy nem. Azt mondtam, hogy a fizetési olló manapság úgy néz ki, hogy az egyik szár képtelen a fizetéséből megélni, nem tudja fizetni a rezsit, nincs szabadnapja, kap 40ezret közmunkáért. A másik szár meg évente kétszer megy külföldre nyaralni, futja megtakarításra és fogyasztásra is bőven. Nem szabadna ekkora különbségnek lennie, nem szabadna ilyen mély szakadéknak lenni a kettő között. És nem azért, mert az egyiknek több a felelőssége, mint a másiknak, nem is azért, mert jobban megérdemli, ezeknek fikarcnyi köze nincs hozzá. Nem csak az eüs keres szarul, nem csak az eüs bérét kéne emelni, hanem sok mindenkiét, csökkenteni a munkáltatók meg a munkavállalók terheit, és ésszerűen költeni a közpénzeket. Nem lehet csak egy szeletét kipécézni egy szar gazdaságnak és őket kollektíve sajnálni, ilyet még nem hallott a világ.
De valamiért azt érzem, hogy úgyis hiába magyarázom.

Im just here for the comments 2017.04.14. 17:47:26

@drappa: én nem írtam a munkahelyi felelősségről.
Az eset meg egy kicsit túl lett lihegve szerintem.

she_wolf 2017.04.14. 18:55:01

@Im just here for the comments:
Természetesen az erkölcsi érzék háborog bennem, no meg némi tapasztalaté is.
Egyébként rosszul (nagyon rosszul!) érzed azt, hogy gyakorlatilag feleslegesen beszélsz nekem, hiszen mindketten nagyjából ugyanazt mondjuk (include az általános fizetési statisztikák). Csak azon csodálkozom, hogy te ezt nem vetted eddig észre:(

Amiben viszont nem értünk egyet, az a felelősség kérdése. Továbbra sem vagyok hajlandó elfogadni egy olyan nevetséges egyenlőségre törekvést, amely szerint egy orvos/nővér munkája kevésbé felelősségteljes, mint egy banki alkalmazotté, eladóé, uram bocsá' HR-esé! És nézd meg, mégis....
Azon a száron, amelyik évente kétszer megy külföldre nyaralni, nem a nővérek, vagy éppen orvosok ücsörögnek. Bár lehet, hogy matematikai akadálya nincs, hogy némelyik (tehát nem mindegyik!) orvos ezt meg tudja tenni.
Én nem sajnálom tőle/tőlük. Meg általában majdnem senkitől sem az észszerűség határain belül.

A "kipécézés" annak köszönhető, hogy -figyelj, titok!- ez egy egészségügyi témájú blog:)
Írogathatunk itt a tűzoltók kezdő fizetéséről, vagy a katasztrófavédelemben dolgozók anyagi és tárgyi feltételeket nélkülöző körülményeiről, de...de ez itt egy dokis/beteges -és hovatovább már magában is beteg- blog:(
És mint mondtam, nem sajnálom őket. Csak dühöt érzek, amikor azt látom, hogy dilettáns csürhe vezeti ezt az egész kócerájt, amiben élünk.
A gazdasági fejlődés alapja az erős és egészséges termelő réteg, nem pedig a statisztika fényezése.
Legalábbis én így gondolom.

(Kis színes: amikor a CEU-s balhé elindulgatott és láttam, hogy milyen vehemenciával van a lécen ezzel kapcsolatban a kormány, azt kérdeztem a férjemtől, hogy szerinte mit fogunk megtudni a háttérben zajló sumákolgatásokból, a parasztvakításból? Tulajdonképpen semmi nem történt, csak annyi, hogy amíg a nagyvezír az országra rántotta a fél világot (jellemzően a fejlettebb régiókat), addig Lőrinc barát megvette fél Balatont. Ha tudtam volna, mekkora karrier lehet belőle, gázszerelőnek jelentkezem nyolcadik után. Ne keress összefüggést a dolgok között, mert nincs. Csak elgondolkodtam a lehetséges folyományokon.)

she_wolf 2017.04.14. 19:10:49

@drappa:
Sajnálatos szervezési hiba, de örülök, hogy időben kiderült.
Mert ez csak annak tudható be. A gyermekedet megvizsgálták, műteni kell, kiírták műtétre. Innen szétcsúszhatnak a dolgok, mert mindenkinek megvan a saját területe, amiért felelősséggel tartozik. Nem tudom, kinek a kompetenciája pl. az, hogy vér pótlása esetén kövesse az eseményeket. Az orvosé, vagy a műtősnőé? Utóbbira lenne tippem, mert (legalábbis régebben) ő felel azért, hogy a műtét során minden eszköz kellő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljon. (Nálunk mindig a műtősnő osztotta ki a beszerzési feladatot, és pakolta meg a szekrényeket, hűtőket.)

És ilyenkor milyen jó lenne, ha az ember magánellátás keretében vehetné igénybe az orvosi szolgáltatást. Elektív műtét, van idő és lehetőség egy betegre fókuszálni, hogy minden flottul menjen.

drappa 2017.04.14. 19:34:36

@Im just here for the comments:

Véletlen kattintottam a nick nevedre.
Inkább mondd meg az igazat,hogy fingod nincs miről van szó, de ne beszélj marhaságot,hogy túl van lihegve.

drappa 2017.04.14. 19:39:20

@she_wolf:

Soha a büdös életben nem fog kiderülni,hogy kinek kellett volna ezt figyelemmel kísérni,hogy miért kapott időpontot ha még nem volt ott a vér,hogy miért nem értesítették előző napon,hogy ne menjen be mert nem érkezett meg a vér,hogy két orvos nem vette észre,hogy mi van ráírva arra a kurva papírra jó nagy betűkkel.Áááá nem is idegesítem magam,és hálával tartozom az ismeretlen ápolónőnek amiért időben kiszúrta.

Im just here for the comments 2017.04.14. 19:48:32

@she_wolf: Háborog mindenkiben, legalábbis a jobbérzésűekben, meg többen több minden miatt vagyunk dühösek, de nem hiszem, hogy bárki egyenlőbb lenne a többieknél.
Bármilyen hihetetlen, tudom, hogy eüs blog. Olvass vissza, és nézd meg, miből indult ki az első hozzászólásom, nincs kedvem visszakeresni most.
A ceu-t nem keverném ide, mert ahogy te is írtad, ennek a blognak ez nem témája.

Im just here for the comments 2017.04.14. 19:50:10

@drappa: Most már többszörösen túlliheged.

she_wolf 2017.04.14. 20:15:09

@drappa:
Emlékezetem szerint a különböző kockázatokra való felhívás vagy vastagon szedetten van kiemelve, vagy kézzel írják jól láthatóan arra a papírra, amelyikkel műtétre megy a beteg. (Nem emlékszem a formanyomtatvány pontos nevére, hülyeséget meg nem akarok írni.)
Az enyémen is ott virított pirossal is, meg vastagon szedve is, hogy "E és K antigénekre negatív választott vért" kaphatok a műtét során.
Nálatok valaki figyelmetlen volt. És pontosan ezért beszélünk team-munkáról ilyen esetben. Ami felett az egyik átsiklik (tökéletes ember nincs, te sem vagy az, én sem vagyok), azt a másiknak észre kell vennie, és jeleznie kell.
Dokinak meg persze hogy ciki, ha mulasztást/tévedést mások előtt jól hallhatóan egy, a hierarchia alacsonyabb fokán álló közöl vele. Mert hierarchikus rend van, és ennek meg is kell lennie. (De ez megint az én gondolkodásomat tükrözi.)
Mindezeknek nem a beteg előtt kell történnie. Nem azért, hogy ne tudjon róla, hanem azért, mert éppen elég neki a szorongás, amit érez egy közeli beavatkozás végett. Mert minden emberben van egy bizonyos fokú félsz ilyenkor.

kitchen 2017.04.14. 20:22:15

@Im just here for the comments:

Ember!!
Nem olvasod végig a posztot vagy tényleg nem érted.

she_wolf 2017.04.14. 20:28:53

@Im just here for the comments:
Még mindig nem egyenlőségről beszéltem, sőt!, és ezek szerint te ezt még mindig nem érted.
Arról beszélek, hogy mi az elvárás társadalmi és egyéni szinten az egészségügyi dolgozókkal, és mi egy merőben más foglalkozásúval szemben. Nem teljesülés esetén mik a várható következmények és reakciók, valamint hogy a teljesítés mögött milyen anyagi és eszközi fedezet van az egészségügy, ill. más foglalkoztatási terület között.

(Arról meg inkább nem beszélek, hogy a befizetett adók sorsa hogyan alakul, mert egyrészt hülye vagyok hozzá, másrészt pedig elgurul a gyóccerem:) Már megint:()

drappa 2017.04.14. 20:31:04

@Im just here for the comments:

Kíváncsi lennék arra,hogy milyen arcot vágnál ha a gyerekedet úgy tennének a műtőasztalra,hogy baj esetén nincs vér a közelben.Szóval ha okosat nem tudsz írni,hülyeséget meg ne kommentelj.

drappa 2017.04.14. 20:32:08

@kitchen:

Az én meglátásom szerint mindkettő.

she_wolf 2017.04.14. 20:52:26

@HighOnWriting:
A fájdalom már korábban jelentkezett, de mostanra krónikussá vált. 16 ezer nővér hiányzik a magyar egészségügyből. Iszonyatos szám. Akkora szakorvoshiány van, ami már önmagában veszélyezteti a rendes betegellátást, életekkel fizetünk érte.
A kormány felébresztésére használható egyetlen eszköz pedig tiltott az egészségügyben: a totális, és határozatlan idejű sztrájk. Tiltott jogszabályilag, morálisan pedig totálisan szembemegy azzal a bizonyos esküvel, amit oly sokan, és a legtöbbször indokolatllanul kérnek számon.
Egy javaslat maradna: a kollektív felmondás, akkora egyetértés viszont nincs, hogy ezt megreszkírozzák. Még a végén kiderülne, hogy van lelkiismeretük. Ezt a pofont képzeld el!:)

Igen, marad a szájtépés:(

yogosan 2017.04.14. 21:31:45

@drappa:

Pontosan erről írtam 2 napja.Én sajnos egyre nagyobb és egyre sűrűbb felelőtlenségeket látok hallok mindenfelé az egészségügyben.Napi szinten hallom hol a kollégáimtól,családtagjaimtól,barátaimtól,szomszédaimtól,hogy ez meg az történt velük kórházban,rendeléseken,kezeléseken.Tényleg szarnak az egészbe bele.
Istennek hála,hogy időben észrevette a nővér a hiányt és nem lett komoly baj.Természetesen nem kell mindjárt arra gondolni,hogy egészen biztos a műtét alatt lett volna igény a vérre,de ha mégis???

yogosan 2017.04.14. 21:33:10

@Greg24:

Nos másik agyhalott olvastad @drappa: történetét? Kretén.

she_wolf 2017.04.14. 22:02:20

@yogosan:
És szerinted ki szarik bele az egészbe? Kinek milyen hozzáállásán kellene változtatnia ahhoz, hogy ezek a valóban egyre növekvő számú esetek visszaszoruljanak?
Most én mondom: nem kötelező az egészségügyben dolgozni, nem kötelező orvosnak/nővérnek/betegmozgatónak lenni!
Mint ahogy eltűrniük sem kötelező a mindennapos meg nem értést, hogy miért nem tudnak azonnal mindenki mellett ott lenni, és hatékonyan dolgozni. Nem kötelező eltűrniük, hogy szarért-húgyért rajtuk csapódik le minden, mert okolni mindig kell valakit, csak éppen önmagunkat nem. Aki pedig hibázik, azt szankcionálják, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt.

És őszintén mondom Neked, hogy én azokat a kórházigazgatókat is a seggükön keresztül fordítanám ki, akik azt mondják, hogy minden flottul megy mindenhol. Mert ez hazugság!
A tököm tele van azzal, hogy "nincs várólista, nincs létszámhiány, nincs eszközhiány" és minden heppiség! Igen, a tv-ben, az inetrjúkon. Feküdjön be, várjon a sorára az SBO-n, és közben figyeljen okosan, alaposan. Szívesen elkísérem, és majd akkor hazudjon az én szemembe (vagy bármelyik betegébe)!

Greg24 2017.04.15. 14:35:37

@drappa: kisebb nogyogyaszati mutethez nem kell verbiztositas.pont. Az hogy az anesztes azt kert annak mas oka lehet,ezt nem kellett tudnia az orvosnak...santit megint a story..

she_wolf 2017.04.15. 23:18:01

@Greg24:
Ez abrasio esetén simán elképzelhető, hogy vért kell biztosítani, és az valóban csak pár perces beavatkozás.

Greg24 2017.04.15. 23:47:20

@she_wolf: azt kismutobe csinaljak,nem kell hozza ver...vannak mondom ritka esetek mikor kell,de nemhinnem h ez az volt

she_wolf 2017.04.16. 00:50:41

@Greg24:
Hogy kisműtőben csinálják, egy dolog. Hogy gyakorlatilag az előkészítés tovább tart mint maga a beavatkozás, az is egy dolog. Az pedig egy harmadik dolog, hogy egy ilyen beavatkozásra (amit valóban csak példának hoztam fel) milyen indikációval kerül sor. És ha egyébként is hiba van a mátrixban, akkor nem árt felkészülni, mert az ördög almatlanságban szenved:)
Egy abrasio ma már simán megy egynaposban, altatással is. Amikor én még kissrác voltam, akkor ez komplikációmentesség esetén is minimum 3 nap volt mindenestül.
És altatásosra nem is emlékszem, csak helyi érzéstelenítésre.
És akkor még a haematológis is kicsit "egyszerűbb" volt -talán:)

Úgyhogy ma ez a "kisműtőben csinálják=nem kell hozzá vér" eléggé leegyszerűsített megközelítés -szerintem:)

"A vércsoport vizsgálatnál kiderült,hogy ellenanyag pozitivitást láttak,így a vérellátóval előzetesen egyeztetni kellett,de a kért vér még nem érkezett meg a kórházba,így beteg a műtőasztalra nem kerülhet amíg az adott vérkészítmény nem áll rendelkezésre."

Abrasionál a leggondosabb odafigyelés mellett is előfordulhat olyan sérülés, ami egyébként nem okozna gondot a betegnek, de egy eleve macerás vérképzés vagy ellenanyag-probléma fennállása esetén már nemkívánt szövődmény lehet a vége.
Ha bizonyítottan választott vérre volt szüksége, akkor ott nem lehet helye annak, hogy te mit hiszel.
(Már csak azért sem, mert végül az aneszteziológus elhalasztatta.)

Persze mindezt úgy mondom, hogy téged nem akarlak megbántani, a @drappa által hozott példának pedig nem ismeretes minden részlete, tehát peace!:)

Greg24 2017.04.16. 11:44:03

@she_wolf: jogos persze nem ugy ertettem h kismuto= nem kell ver,csak altalaban...de nkem akkor is santit a dolog,hogy az orvos nem veszi eszre,de a nover az igen,a nover figyelmezteti az orvost h az aneszt nem engedte el...vicc

she_wolf 2017.04.16. 16:25:00

@Greg24:
Nézd, én gyárilag egy jóindulatú ember vagyok. Meg csóró is vagyok, nem keresek csomót a kákán:)
Ebben a meggyötört és kivéreztetett egészségügyben pedig már semmin nem tudok csodálkozni:(
Részletek hiányoznak, a nővér sem mindegy, milyen nővér. Segédápolónő, nővér, vagy intenzív-terápiás, mekkora rutinnal....
És igen, a doki is ember, be-/elnézhet valamit, elkerülhetik adatok a figyelmét, mert nem tévedhetetlen.
Rikácsolni pedig teljesen hatásvadász dolog a "mi lenne/lett volna ha...?"-ból kiindulva.

zünüke 2017.04.16. 19:39:30

@Greg24:

Nem értem,hogy miért kell mindig minden negatív esetet megkérdőjelezned?
Csendben megjegyzem,hogy a "kisebb" nőgyógyászati műtétekhez is kérik a vérképet,vércsoportot.Ha ennyire tájékozott mindenben ezt hogy nem tudod?

zünüke 2017.04.16. 19:50:40

@she_wolf:

"Rikácsolni pedig teljesen hatásvadász dolog a "mi lenne/lett volna ha...:"-ból kiindulva

Azért ez nem ilyen egyszerű.Ha a eltelne úgy 1 hét,hogy a tévében nem látok hol ebben a kórházban hol abban a kórházban nemtörődömségből,figyelmetlenségből adódó szörnyű történeteket, nem szóltam volna semmit.De egyre több van, vagy egyre több kerül napvilágra.

she_wolf 2017.04.16. 20:35:29

@zünüke:
Ez attól függ, hogy az ember életében éppen mi a központi téma, vagy mi az, ami specifikusan érdekli.
Hidd el, hogy más témájó blogokon nagyjából ugyanez van. A média szerepe ebben a kérdésben kifejezetten jó és hasznos még akkor is, ha éppen negatív hírekről számolnak be.
Nem biztos, hogy a közpolgár figyelmét akarják felkelteni, vagy ország-világnak hírül adni, hogy szegény beteg hogy járt, hanem (remélem) nyomásgyakorlás a cél.
Az, hogy tarthatatlan, ami folyik ebben az országban -és most kifejezetten az egészségügyre gondolok! Ha a pedagógusi pályára fókuszálnék, vagy az általános foglalkoztatottság (és az azzal kapcsolatos anomáliák), érdekelne akkor ott szólnék hozzá. De ebben a témában mindkét oldalról érintett vagyok/voltam/leszek, tehát itt maradok:)

A "mi lett volna ha" kérdéskörhöz pedig csak annyit fűznék hozzá, hogy:
1; mindenre nem készülhetsz fel, nem minden védhető ki;
2; a kérdés mindig az, hogy megtörtént, vagy sem.
3; az én faék kaliberű véleményem ezzel kapcsolatban pedig: ha a kutya nem szarna, szétdurranna.

(Feküdtem kórházban nem egyszer, és tényleg önvédelemből vittem magammal muzsikát, mert azokba a konteókba amiket úgy általában hallottam némelyik szárnyaló fantáziájú betegtől, csak megbolondulni lehet:D)

zünüke 2017.04.16. 21:02:44

@she_wolf:

"Ez attól függ,hogy az ember életében éppen mi a központi téma,vagy mi az,ami specifikusan érdekli."

Ez a téma mindenkit érint.Olyan ember nincs aki nem kerül közvetlen kapcsolatba az egészségügyi dolgozókkal akiktől a gyógyulása,vagy extrém esetben az élete függ.Kevés ember van aki nem kapja fel a fejét egy olyan hírre aminek nem kellett volna megtörténnie ha mindenki kellő odafigyeléssel végzi a munkáját.Én tudom,hogy fáradtak,sokat dolgoznak,kevés a pénz, de könyörgöm emberek élete és egészsége forog kockán ami egyáltalán nem mindegy.Szerencsére azért vannak még figyelmes ápolók/orvosok akik semmit nem bíznak a véletlenre akármilyen hullafáradtak, vagy akármilyen keveset is visznek haza hó végén.

Greg24 2017.04.16. 21:41:31

@zünüke: azert kell mert tapasztalatom szerint a laikusok altal velt vagy valos problemak 90%-a csak egyoldalu problema,ha meghallgatjuk a masik felt is gyorsan vilagossa valik h talan nem is volt problema..igen kernek vercsoportot verkepet es akkor mivan?az nem ver keres...egy egyszeru erfesteshez is kernek verkepet vercsoportot megse rendelnek vert...

drappa 2017.04.16. 22:18:40

@she_wolf:

Nem ismeretes minden részlet???

Milyen fontos' tényezőt hagytam volna ki ami elengedehetetlen a történet szempontjából? Szerintem semmit.Ha csak azt nem,hogy valójában abrasioról van szó.

she_wolf 2017.04.16. 22:30:21

@zünüke:
"Én tudom,hogy fáradtak,sokat dolgoznak,kevés a pénz, de könyörgöm emberek élete és egészsége forog kockán ami egyáltalán nem mindegy."

Nem Neked írom, hogy ezért kellene talán jobban odafigyelni az ok-okozati összefüggésekre.

drappa 2017.04.16. 22:37:08

@Greg24:

1/ Mit értesz 'kisebb nőgyógyászati műtét alatt amihez nem kell vér? Mert ez egy méhkaparás lett volna (csúnya magyar kifejezéssel élve)ami talán nem is olyan kicsi műtét.Elég kockázatos.

2/Nem az anesztes kérte a vércsoport meghatározást,hanem ez a törvény/szabály minden kórházban.Nem értem,hogy ezzel hogy nem vagy tisztában de mindegy.Minden műtét előtt vért/vizeletet vesznek a betegektől sőt még EKG-ra is kötelező menni.
Az anesztes annyit tett,hogy amikor megtudta,hogy a kért vér még nem érkezett meg nem vállalta a kockázatot.

3/És igen, egy nővér vette észre a mulasztást aki nem csak bámulta az orvosi leleteket, hanem el is olvasta végig.Az orvosok (rögtön kettő is) csak bámulták ezek szerint de el nem olvasták,mert ha elolvasták volna akkor nem rohangáltak volna a lányom leletével ki meg be a betegfelvételi szobából,hogy most mi legyen.

she_wolf 2017.04.16. 22:39:19

@drappa:
Nem említetted az abrasiót:)
Más kisműtétet is végeznek hasi feltárás nélkül, hüvelyen keresztül.
Remélem, hogy azért megnyugodtatok valamelyest, és 18.-án a beavatkozás gördülékenyen zajlik majd.
Meg azt is remélem, hogy legalább egy mondatban biztosítasz arról, hogy minden rendben van:)
Lányodnak relax, és jobbulást a későbbiekben!

Greg24 2017.04.16. 23:30:07

@drappa: mertne lennek tisztaban vele?tudom,hogy kell,pont ezt irtam h egy egyszeru erfestesnel is kernek verkep vercsoportot...azt mondtam csak,hogy ez nem egyenlo a verkeressel...

defné 2017.04.17. 09:23:52

@Greg24: Laikus letemre elsore ertettem,hogy valami gebasz van a verkepevel a betegnek,ezert nem mindegy milyen vert kaphatna ha szukseg lenne ra. A mutet reggelere nem erkezett meg,a mutetet elhalasztottak unnepek utanra. Az egy masik kerdes,hogy akkor mi van ha a beteg mar a mutoben van es ez akkor derul ki. Vagy ki se derul.

drappa 2017.04.17. 18:29:26

@she_wolf:

Nem említettem az méhkaparást mert nem akartam reklámozni,de ettől függetlenül nem egy veszélytelen műtét.Utánaolvastam a neten.Nem vagyok valami nyugodt bevallom.Holnap megírom melyik kórházról volt szó.

drappa 2017.04.17. 18:31:18

@defné:
Ugyanezt kérdeztem én is,hogy ha 2 órával később derül ki akkor 'vissza az egész" és kitolják a műtőből a műtét kellős közepén? Szóval abszurd.

she_wolf 2017.04.18. 00:32:59

@drappa:
Valóban nem veszélytelen, láttam néhányat, különböző lábadozási eseményekkel.
A köznyelv által emlegetett "méhkaparást" számos okból végezhetik, ezeknek csak egyike az abrasio, ami szinte mindig annak a kiderítésére irányul, hogy mi okoz rendellenes vérzést a betegnél.
A kockázatot az hordozza magában, hogy az orvos gyakorlatilag nem látja, mit csinál. Ennek következményeként bekövetkezhetnek kisebb sérülések, amik alapesetben spontán gyógyulnak.
Nem szeretem amikor egy invazív eljárást "rutinnak" becéznek, pedig ezt annak tekintik. És ugye, hogy mégsem az?:( De ez az én bajom:)

Viszont nem hallgathatom el azt, ami felmerült bennem a panaszod kapcsán: nem elég, hogy egy ilyen beavatkozás vár rátok, még tetézitek is, belelovalljátok magatokat a félelembe még jobban azzal, hogy "és mi lett volna ha"?
Megtörtént? Nem történt meg. Megtörténhet? Sajnos igen, de nem biztos, hogy meg fog.
Erre szoktam úgy kiszólni, hogyha nekem áramszedőm lenne, villamos lennék (ez a lájtosabb verzió).
Mindez természetesen nem menti fel a felelősség alól azokat, akik figyelmetlenek voltak, és emiatt később kerül sor a beavatkozásra.

drappa 2017.04.20. 00:04:00

@she_wolf:

Túl van rajta,minden simán ment.Egyébként a Péterfy Sándor utcai kórházról van/volt szó.

Kívülállónak ez csak egy 'belelovalás a semmibe', viszont az ilyen 'semmi' kis ügyből akár tragédia is lehet holnap, vagy a jövőhéten, vagy 1 hónap múlva más nőbeteggel.Azért az ilyenekre oda kéne figyelni.

she_wolf 2017.04.20. 10:44:33

@drappa:
Örülök, hogy rendben mentek a dolgok, gyors, problémamentes felépülést kívánok neki, és köszönöm, hogy szóltál!:)

Természetes, hogy amikor ilyesmivel találkozik az ember, akkor óhatatlanul is elkezd kombinálni. És ha jó figyelsz, én sem mondtam, hogy "semmi kis ügy" ez. Már többször írtam: a vér nem (sem!) játék.
Figyelmetlenség, laza kezelés, negatív következménye lehet, de szerencsére nem lett.
Értem én, hogy fel akar az ember készülni, ki akar védeni, de erre tuti megoldás nincs.

( Mellékes: Anyósom volt ilyen túlbiztosítós, "mi lenne/lett volna, ha?" vezérhangyától beindult ember. Volt is eredménye, eléggé neurotikus volt:(
Hidd el, hogy azért egymás között szakemberek levonják a megfelelő konzekvenciákat:))

Hanna Gica 2017.05.08. 14:21:31

Az éjszakai fejfájás oka lehet pl migrén, vagy agyértágulat, kiboltozódás, vagy bármi más is... sőt stroke is...
Nem egyértelműen agydaganat...
Mondjuk Neurológus nyilván az elmozdulásokat, reflexeket vizsgálta...
Nincs közvetlen összefüggés az agydaganat és az éjszakai fejfájás miatt...
Viszont a daganatok többsége nem egyik napról a másikra fejlődik ki, és jó darabig nem is fájnak...
A munkából is el lehet menni rosszullétre hivatkozva orvoshoz!
Az SBO_-n persze kell várni, nem is keveset, mert a mentővel bevitt betegek előnyt élveznek, ezért is érdemes rosszullétkor mentőt hívni.
Sajnálom hogy rosszabbodott az állapota, de ilyen nagyfokú rosszindulatú daganat nem két hét alatt fejlődött ki... És esetleg voltak előjelei, hányásos rosszullét, kettős látás, homályos látás, remegés, ami mellet elment előtte, akár évekig is...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása