Aki kórházba kerül, magára marad

2017.02.27. 10:14

janoskorhaz_0.jpgLázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.  

Tisztelt Praxis blog!

 

Azért írok önöknek levelet, mert a feleségem nemrég a Szent János Kórház belgyógyászatán vendégeskedett és a szerzett tapasztalataink olyan mértékben voltak megdöbbentőek, amelyekről úgy gondolom, másoknak sem árt értesülni.

 

Hosszú ideje rosszul érezte magát a feleségem, de mint jó magyarhoz illő, nem fordult mindaddig orvoshoz, ameddig az állapota már addig fajult, hogy a szédülés, a rossz közérzet a mindennapjait teljesen megkeserített volna. Evvel sem ártana egyszer részletesebben foglalkozni, hogy vajon miért nevelik belénk magyarokba, hogy az orvost csak akkor szabad felkeresni, amikor már tényleg nagy a baj. Úgy vagyunk kódolva, hogy az orvos ideje drága kincs, nem szabad zargatni őt, nem szabad mindenféle „aprósággal” felkeresni, csak ha tényleg nagy a gond. Ez az egészségtudatosság teljes hiánya, ugyanakkor konszenzus övezi, így viszont, ha az ember orvosig jut, legtöbbször már nem is maga megy, hanem viszik és az sem ritka, hogy ilyenkor már nem, vagy csak komoly nehézségek árán tudnak rajta segíteni.

 

A mi történetünk veleje a következő, miután a lányunk is ráparancsolt az édesanyájára, hogy vegyen erőt magán és keresse fel a háziorvost, végre beadta a derekát. A háziorvos el is küldte laborra, ahol az eredmények nem voltak épp biztatóak, ráadásul a leletek kiértékelésekor végre az orvosnak eszébe jutott egy vérnyomásmérést is alkalmazni, ahol jelentős hipertóniát fedezett fel. Az eredmények tükrében kórházba utalta a feleségemet, így került a Jánosba.

janoskorhaz_0.jpg

A kórházi körülményekbe most nem mennék bele részletesen, aki az utóbbi években járt bármelyik magyar államilag finanszírozott intézményben, az nagyjából rendelkezik egyfajta képpel az uralkodó állapotokról. Ami inkább megdöbbentő, az a kórházban dolgozók nemtörődöm magatartása és a béka feneke alatti munkamorálja. Hivatástudatról ne is beszéljünk, sajnos mi ilyennel nem találkoztunk. Gyakorlatilag rá sem néztek a nővérek a feleségemre, ha információt, vagy segítséget mertünk kérni, szinte sértésnek vették, igyekeztek a lehető leginkább elkerülni a tennivalójuk ellátását. Ez több, mint szomorú.

 

Lázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.

 

Nagy az esélye, hogy a vérnyomását sem mérték meg alaposan jó darabig, ugyanis több, mint egy hétig nem találták indokoltnak, hogy vérnyomáscsökkentőt kapjon, majd, amikor szóvá tettük ezt, illetve azt is, hogy még mindig rendkívül rosszul érzi magát, hirtelen lett gyógyszer és a feleségem is jobban kezdte érezni magát. A másfél hét alatt újabb vérvételeket leszámítva semmiféle vizsgálatot nem végeztek el rajta, meg sem próbálták kideríteni, mégis mi okozhatja a vérnyomás megemelkedését. Ez azért különösen szomorú, mert a felségemnek korábban mindig kifejezetten alacsony volt a vérnyomása.

 

A második hét vége előtt közölték, hogy mehet haza isten hírével, meggyógyult. A vérnyomását ugyan nagyjából belőtték a gyógyszerekkel, de kész, annyi. Amikor ismét a háziorvosnál jártunk a kórházi kiruccanás után, az orvos volt, aki erősen csóválta a fejét és nemtetszésének adott hangot, miután beszámoltunk neki a fejleményekről.

 

Most így állunk, a felségem szedi a felírt gyógyszert, de az állapota megközelítőleg sem az egészséges, amelynek lennie kellene. Abban maradtunk a háziorvossal, hogy ezen a héten vissza kell mennünk hozzá, és ha minden marad a jelenlegiben, akkor újabb vizsgálatokra fogja küldeni (EKG stb.). Abban is megállapodtunk, hogy amit lehet, járóbeteg ellátás keretében fogunk megoldani, mert a kórházi állapotok nem a gyógyulást segítik elő. Már csak arra kell tudnunk felkészülni, hogy így elég sokat kell majd várnunk az időpontokra. Remélhetőleg ki fogjuk tudni várni.

 

L.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2017.02.27. 14:15:28

Magas vérnyomás beállítása miatt fekvő osztályra utalás? Miért nem járóbeteg szakrendelésre utalta? Vagy volt egy sürgősségi beutalás is, hogy meggyorsuljanak a folyamatok?
És a vége persze a járóbeteg szakrendelés lesz.
Asszem itt most feleslegesen pazaroltuk az egészségügy erőforrásait.

"Evvel sem ártana egyszer részletesebben foglalkozni, hogy vajon miért nevelik belénk magyarokba, hogy az orvost csak akkor szabad felkeresni, amikor már tényleg nagy a baj. Úgy vagyunk kódolva, hogy az orvos ideje drága kincs, nem szabad zargatni őt, nem szabad mindenféle „aprósággal” felkeresni, csak ha tényleg nagy a gond. Ez az egészségtudatosság teljes hiánya,"
Még szerencse, hogy semmiért sem vagyunk felelősek, csak azok a gonosz orvosok, akik belénknevelik az egészségtudatosság teljes hiányát. Amit így persze akkor már nem is lehet pótolni. Így aztán nem is mi vagyunk a felelősek a saját egészségünkért.

"A másfél hét alatt újabb vérvételeket leszámítva semmiféle vizsgálatot nem végeztek el rajta"
Szóval az elvégzett vizsgálatokon kívül nem végeztek vizsgálatot.
Őrület egyébként, velem is mindig ez van. Azokon a vizsgálatokon kívül, amiket elvégeznek rajtam, soha nem végeznek el más vizsgálatot.

she_wolf 2017.02.27. 15:01:40

Bennem csak egyetlen kérdés vetődött fel:tulajdonképpen mi lett volna a beteg elvárása, miben szenvedett hiányt?
Mert dombon ülő fűcsomó legyek, ha értem ezt a habverést.

Greg24 2017.02.27. 15:25:36

Lázmérés magas vérnoymásos betegnél???gratulálok valóban értlemes vizsgálat lett volna...Miért került kórházba?a vérnyomásbeállítás háziorvos dolga, ne a fejét csóválja hanem dolgozzon!
A magyarokba az van nevelve, hogy végszükségbe menjen orvoshoz? Jöjjön le egy háziorvosi ügyeletbe ott nem ezt mondaná:D
Tökéletesen el volt látva a neje...Egy 50-60-70éves embernél laboreltérés nélkül gyakorlatilag mindig primer hypertonia van, aminek az okát nem tudni, gyógyszer kell rá, pont.

she_wolf 2017.02.27. 16:09:37

A háziorvos egy huszárvágással megoldotta: gyía a kórház, ahelyett, hogy -látva a leletet- inkább szakorvosi vizsgálatra (mondjuk: kardiológushoz és/vagy endokrinológushoz) küldte volna a beteget -amennyiben szükséges.
Háziorvosi rendelőben nincs EKG készülék?:O
Mindezek helyett aszalták a beteget közel 2 hétig(!) kórházi osztályon.
Ha az első köröket megfutják és kiderül, hogy másban kell keresni a hipertónia okát, akkor indokolt lehet egy teljeskörű kivizsgálás, és az sem feltétlenül kórházba befekvéssel.
Ez beszarás:(

"A vérnyomását ugyan nagyjából belőtték a gyógyszerekkel, de kész, annyi."
Mi kellene még? Ez kb. azzal egyenértékű, hogy pl. eltört a kezem, összehegesztették, gipszelték de kész, ennyi. Ahelyett, hogy lecserélték volna a vázrendszeremet egy huszonéves egészségesre, nohát!
A poszter meg a lázmérés hiányán van kiakadva.... ami egyébként tök fölösleges rutin lenne a jelen beteg esetében.

(Cseszdmegdespota!)

2017.02.27. 17:06:35

@qbr: a posztot nem teljesen értem, de van olyan magas vérnyomás, amit nem lehet ambuláns rendelésen beállítani. Én is jártam kórházban, nagyon remélem, hogy az ottani mérésre alapozva nem diagnosztizáltak magas vérnyomást. Egyrészt mert a dolgozók nagy részének puszta látványa is elég volt a drasztikus vérnyomás emelkedéshez, másrészt azért, mert ahol egy pult mellé állítják a beteget és egy ócska, automata mérővel mérik a vérnyomását, ott nem beszélhetünk normális mérésről.

she_wolf 2017.02.27. 17:16:22

@Rajzok a diliházból:
A poszt minden olyan lényegi információt nélkülöz, ami alapján itt hozzászóló szakember elindulhatna.
A poszt lényege kimerül abban, hogy a János kórház belgyógyászata(!) úgy szar ahogy van.
Pont.

2017.02.27. 17:21:45

@she_wolf: ebben viszont lehet igazság.

she_wolf 2017.02.27. 18:13:03

@Rajzok a diliházból:
Abban, hogy a poszt egy általánosan megfogalmazott semmi, vagy abban, hogy a János egy szar hely?
Mert ez utóbbival a nyilvánvaló hibák és hiányosságok ellenére sem tudok teljes mértékben egyetérteni. A hibák és hiányosságok pedig nem az ott dolgozó szakembereknek róhatók fel.

2017.02.27. 18:24:57

@she_wolf: már nem lehetett szerkeszteni, de utólag rájöttem, hogy jobb is. Így, kétértelműen az igazi amit írtam. ;)

Bővebben lásd postaláda!

fekete macska a fűben (törölt) 2017.02.28. 17:23:47

Jaj a szegény betegnek, ha már annyira rosszul van, hogy el kell mennie az orvoshoz.
Jaj a szegény háziorvosnak, ha nem tudja mit kezdjen a beteggel, s a biztonság kedvéért kórházba utalja, éppen a belgyógyászatra kivizsgálás céljából, mert az általa kérhető laboreredmények miatt is úgy látja jónak. Az, hogy valaki mondjuk 60 körül csak hipertóniás, az még nem jelenti azt feltétlenül, hogy szarul van. (Édesanyám műtéte előtti belgyógyászati vizsgálaton, 82 évesen 217/126 vérnyomással tökéletesen jól érezte magát, azon kívül, hogy ideges volt.)
Majd a belgyógyászaton kap a beteg gyógyszert hipertóniára, amitől csak részleges a javulás. Lázmérést hiányolt a posztíró, lehet talán jogosan, hisz a belgyógyászat nemcsak kardiológiából áll. Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy az ember tudja, hogy csak laborvizsgálatokból meg vérnyomás mérésből lényegében sok mindent megállapítani nem lehet, csak következtetni.
Megint csak édesanyám régi esetére tudnék hivatkozni, akinek a méh-myomáját éppen a belgyógyászati kórházi tartózkodása alatt állapították meg, sokféle egyéb vizsgálat elvégzése mellett. Feltételezem, ezt várta volna a posztíró is és a háziorvosa is, vagyis a diagnózist.
Ehelyett visszapasszolták a háziorvosnak 2 hetes kórházi tartózkodás után a nagy semmivel.
Gondolom, senki nem várja el 50-60 körül vagy fölötte, hogy 20 éves kora körüli fitt állapotát adják vissza, csak elfogadhatóan szeretné érezni magát.
@she_wolf:
Én azért mindennél jobban tudnám élvezni, ha elcserélhetném balesetben megsérült csontjaimat, az azt megelőző állapotra, az azóta eltelt természetes öregedéssel együtt, de sajnos jó ha én is felébredek.

she_wolf 2017.02.28. 18:16:30

@fekete macska a fűben:
Vaktában posztra mégis mit lehet írni szerinted, ha nem akarunk a találgatás csapdájába esni?
Tudsz valami konkrétat a betegről? Nem. Annyit, hogy a család taszigálja végre el az orvoshoz, mert annyi önállósága nincs, hogy a saját fejében megszülessen a gondolat. És mindezt még rá is lőcsölik bőszen a magyar társadalomra azzal, hogy "mert akkor kell orvoshoz menni, ha halálunkon vagyunk"!

"A másfél hét alatt újabb vérvételeket leszámítva semmiféle vizsgálatot nem végeztek el rajta, meg sem próbálták kideríteni, mégis mi okozhatja a vérnyomás megemelkedését."

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy azért, mert nem ülnek felváltva a beteg mellett 0-24-ben és nem tartanak miatta napi 5 konzíliumot 600 szakorvossal, a háttérben még komoly munka folyik annak ellenére, hogy sokan ezt nem hajlandóak elismerni/elhinni.

A háziorvos rutinból és csuklóból írta a laborba a beutalót, aztán beküldte kórházba a beteget, hogy majd ott... az egész posztból az jött le nekem, hogy a háziorvos nem volt a helyzet magaslatán.
Ha valamelyest logikusan gondolkodom (nézd el nekem, ha nehezen megy, Index után vagyok:D), akkor a legelső körben -amikor a beteg elment a háziorvoshoz a panaszaival- illett volna vérnyomásmérést és EKG-t megejteni, miközben laborba beutalót körmöl. Ezekkel az adatokkal, valamint a laborlelettel együtt már körvonalazódhat egy iránydiagnózis, ami nyomán talán nem is belgyógyon köt ki a beteg.

(Nálunk, az Isten hónaljában úgynéz ki a dolog, hogy minden egyes alkalommal vérnyomás mérése és testsúly mérése zajlik manuális vizsgálatokkal (fonendoszkópos és betapintásos), miközben megbeszéljük az aktuális hajfájásomat. Van krónikus beteg, aki azért nem szívesen jár a rendelőbe, mert (figyelj!) nincs ideje bohóckodni ezekkel a körökkel. Erre köss csomót!)

2017.02.28. 18:22:29

@she_wolf: és mi van ott, ahol a WC-ben bekapcsolva a riasztót, csak annyi történik, hogy a folyosón felkapcsolódik egy lámpa? Mert a nővérpultban nem ül senki, hangjelzés viszont nincs.
Dettó ugyanez, ha valaki a szobai telefont emeli le vagy nyomja meg a mellette lévő kapcsolót.
Utalva itt arra, hogy "azért, mert nem ülnek felváltva a beteg mellett ... a háttérben még komoly munka folyik"

badger 2017.02.28. 18:51:43

Fene se érti ezt a posztot

she_wolf 2017.02.28. 18:58:58

@Rajzok a diliházból:
Mi van ott? Miért nem azt kérdezed, hogy mi van MINDENHOL?:(
Vagy inkább azt, hogy mi NINCS? És akár éjjel, akár nappal.
Ad hoc én is példálózhatnék pro és konrta, mint ahogy mások is -gondolom.
Tudom, hogy tele vagy negatív tapasztalatokkal, míg én a inkább "másik oldalt" ismerem jobban. Ezért soha nem lesz köztünk teljes egyetértés, de neked is tudnod kell, hogy nem vitatom az igazadat (amikor igazad vvan), nem vagyok szemellenzős.
(Hangjelzés nem véletlenül nincs nővérpultban, vagy ha van is, csak nagyon halk berregés.)

Rajzok a diliházból (törölt) · http://rajzokadilihazbol.blog.hu 2017.02.28. 19:20:30

@she_wolf: kizárólag negatív tapasztalatokkal vagyok most tele. :(
Régen, nagyon régen volt pozitív is, de most csak negatív van az ellátók részéről.

she_wolf 2017.02.28. 19:45:41

@Rajzok a diliházból:
Tudom, és a legőszintébben sajnálom:(
(Írtam.)

Rajzok a diliházból (törölt) · http://rajzokadilihazbol.blog.hu 2017.02.28. 20:27:10

@she_wolf: ne engem sajnálj, nekem még volt kiút belőle és éltem is vele. De akik maradtak, mert muszáj, velük mi lesz? :(

fekete macska a fűben (törölt) 2017.02.28. 22:53:27

@she_wolf:
Konkrétumok nélkül tényleg nehéz megítélni mennyire volt jogos vagy sem a kórházi beutalás, mint ahogy azt is lehetetlen eldönteni, megtettek-e mindent amit kellett vagy kellett volna a kórházban a beteg érdekében.

Clamesa 2017.03.01. 16:21:01

Egyszer a taxis ide vitt minket a Kútvölgyi helyett, terhesgondozásra. Rosszul kanyarodott. Annyira bepánikoltam, hogy esetleg oda be kell mennünk, hogy azt hittem, megszülök:D Szerencsére nagyon gyorsan visszajutottunk a Maternityre.

otapi 2017.03.01. 16:30:40

Amit hiányolok a történetből (és lehet hogy részben a posztoló is), hogy oké hogy a kórház gyógyszerekkel beállította a vérnyomást, de sem a körzeti, sem a kórház nem magyarázta el hogy miért alakult ki a magas vérnyomás, és hogyan lehetne megelőzni? Ez a "gyógyszerekkel beállítás" csak amolyan tüneti kezelés, ha nem jár mellé életmódváltás...

badger 2017.03.02. 12:21:54

Szeretem az ilyen bullshit történeteket. Nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy a 2 hét alatt rendszeres laborparaméterek, EKG, terheléses EKG, echo, vérnyomásbeállítás, cukorterhelés, diab. konzi történt. 2 hétig a semmiért aszalni valakit nem nagyon szoktak. Gondolom ha a belgyógyászok nem látták volna indokoltnak a kórházi bentfekvését, akkor hazaküldték volna, és ambulanter folytak volna a vizsgálatok. Vérnyomásemelkedést 90-95% nem lehet egy dologra ráfogni, ezt hívják esszenciális hypertoniának. Életvitel, túlzott sóbevitel, dohányzás, stressz, mozgás hiánya, öregedés, erek meszesedése , egyéb számos kísérőbetegségek, vesekárosodása, stb. és még kismillió tényező okozza együttesen az elsődleges magasvérnyomást. Azzal hogy kap rá vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, amik ugye csak " tüneti kezelés, nem az okot szűnteti meg" ( kicsillió okot nem szüntet meg semmi) csökken a stroke, és szív-érremdszeri halálozás kockázata jócskán! --> beteg túlélése jóval nő --> 80-90-100 éves mamák és papák léteznek és élnek és mennek piacra meg bótba --> mégiscsak jó ez az orvostudomány, nemde?

mechanikus körte 2017.03.02. 16:25:36

Kéthetes kórházi ápolás aktív osztályon vérnyomás beállítása céljából nagy luxus. Az, hogy valaki felelőtlen és nemtörődöm a saját egészségével kapcsolatban, a saját hülyesége, és nem az orvos vagy a társadalom hibája. Vérnyomást patikákban is mérnek ingyen, csak ezért nem kell orvoshoz menni, lázat is lehet otthon méregetni, ha valaki ezt tekinti a gyógyítás csimborasszójának.:D Lehet itt hőbörögni, de pl. Angliában max telefonon konzultálhatott volna a háziorvos mellett dolgozó nővérrel, majd ha ő úgy ítéli meg, akkor ad egy időpontot személyes megjelenésre, szükség esetén megtanítja a SAJÁT vérnyomásmérő használatára, helyben elvégzik a labort, EKG-t, felteszik az abpm-et, ha van, szigorúan járóbeteg-ellátás keretében esetleg megnézi szakorvos (ha indokolt), majd kap néhány brosúrát, esetleg weblinkeket az életmódváltásról, hipertóniáról, meg a receptet a gyógyszerhez, és szevasz.

Rajzok a diliházból (törölt) · http://rajzokadilihazbol.blog.hu 2017.03.02. 16:30:22

@mechanikus körte: vérnyomás beállítással kapcsolatban szerintem kérdezz szakembert! Én úgy tudom, van olyan vérnyomás probléma, amit csak kórházban és még ott sem mindig tudnak beállítani. Például egy régi, kórházi ismerősöm azzal volt visszajáró, heteket a kórházban töltő beteg, hogy a 180-200-as, systolés vérnyomását nem tudták az orvosok lejjebb vinni. Nem tudom, él-e még egyáltalán.
Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy ugyan, ne lovagoljatok már ezen a témán, hogy vérnyomás, mert van ilyen is.

kpityu2 2018.10.26. 08:35:58

Elég érdekes itt egynémelyek stílusa. Azt hiszem ez sok mindent megmagyaráz.

Amúgy, ha van pénzed, kereshetsz magánkórházat, ahol vállalnak intézeti gyógyszer beállítást.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása