Csináltassa inkább magánban, jó?

2017.02.10. 06:00

cosmetic-dentistry-cost.jpgAnnak ellenére, hogy járulékaimmal fenntartom a szociális ellátórendszert, nem kapok érte cserébe semmit, ja, de igen, ma kaptam egy jó adag megalázó, lekezelő, önkényes bánásmódot.

Kedves Praxis Blog!

 

Szeretném megosztani Önökkel a következő történetet. Sajnos fogaimmal rengeteg gond van, rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőknek. Annak ellenére, hogy a TB-t rendszeresen fizetem, magán fogorvosi ellátást választottam, miután az SZTK-s fogászaton félrekezelték több fogam is. Miután egyik fogpótlásom alatt makacs és idült ínygyulladás alakult ki, doktornőm javasolta fogászati fémallergia elvégzését, hogy elkerüljük a jövőben az ehhez hasonló gyulladásokat - hamarosan újabb fogpótlásra szükség lesz.

 

A fogászati fémallergia vizsgálat miatt feltúrtam az egész internetet - Budapesten kb 4-5 magán rendelést találtam, akik ezt csinálják - kértem árajánlatot - 40e-50e Ft-ba kerülnek ezek sajnos (többször visszakérnek kontrollra) Mivel nincs gazdag amerikai nagybácsim, és a múlt héten se nyertem meg a lottóötöst, ezért nem gondolom, hogy ezt megengedhetem magamnak, így is rengeteg pénzt fizetek folyamatosan a fogászati kezelésekre. Mint TB-t rendszeresen fizető állampolgár, felhívtam a területileg illetékes SZTK-m (Székesfehérvár) bőrgyógyászatát, fémallergia vizsgálat felől érdeklődve.

 cosmetic-dentistry-cost.jpg

 

A következő párbeszéd zajlott le köztem és az asszisztens hölgy között - Jó napot, fogászati fémallergia tesztet végeznek? - (megkérdezi) Igen, tudok önnek időpontot adni. - Szuper. Kell vinni beutalót? - Milyen célból csináltatná? - Fogászati fémallergia kivizsgálása miatt. - Fogászat? Olyat nem végzünk. Csináltassa inkább magánban, jó? - ... Annyira lesokkolt az asszisztens hölgy válasza, hogy egy erőtlen jó-t válaszolva letettem a telefont.

 

 Milyen jogon diszkriminál? Csinálnak ilyen tesztet, elárulta. Benne van a kiskátéjukban, hogyha annyira rongyrázó vagy, hogy magán fogorvoshoz is be mered tenni a lábad, akkor lesheted az sztk-s időpontod? Én kérek elnézést. Mi lett volna ha erősködöm? Végül is fizetem a tb-t, járna az ellátás.

 

Talán kaptam volna 2-3 hónappal későbbre időpontot? Vagy azzal kellett volna előjönnöm, hogy végstádiumú bőrrákos páciens vagyok aki ha beteszi az ezüst fülbevalót, fibrillálni kezd? (elnézést a bőrdaganatos olvasóktól)

 

Nagyon durva ez, én, mint adófizető állampolgár minden nap úgy érzem, annak ellenére, hogy járulékaimmal fenntartom a szociális ellátórendszert, nem kapok érte cserébe semmit, ja, de igen, ma kaptam egy jó adag megalázó, lekezelő, önkényes bánásmódot. Ez az, a magyar egészségügy erősödik, még szerencse

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.02.10. 19:25:22

@Igazság, hol vagy?: Az aktivitásod alapján, diplomás (volt) nővérként, állandóan idejársz kiosztani a hozzászólókat. Keress inkább egy cicológost!

élhetetlen 2017.02.10. 19:31:17

@Kicknick: Már megint nagyon tudod, mint a tanároknál. „aki ennyire széjjelbarmolja a fogait”. Tudod, (nem tudod), a fogak leendő állapota nem csak attól függ, hogyan kezeljük őket. A szüleim ugyanazt a fogkrémet használták, ugyanolyan gyakorisággal. Apának minden foga ép volt, anyánál az ép felső fogak sorban kilazultak, az alsókat tömni kellett, mert szuvasodtak, és később azok is elmentek, gyökérgyulladással, lazulással. És anya futamát játszom végig, esélytelenül. „Mondjuk napi 2x fogmosás, hathavonta csekkolás oszt nincs ilyen gond.”. Ez csak az ilyen hülyék szerint van így, mint te vagy. „ha nincs pénze rendesen megcsináltatni”. Nem csak pénz kérdése, van, amit nem lehet megcsináltatni. Beültetni sem lehet mindenkinek, csak te ezt nem tudod, csak osztod az észt. Továbbra is úgy látom, hogy egyszerűen hülye vagy.

Netuddki. 2017.02.10. 19:32:10

@Greg24: "ergo mi fizetjuk a fogaszati kezeleset"

Hát, ez lenne a biztosítás és a társadalmi szolidaritás lényege, bár kétlem, hogy az utóbbit értenéd. Amikor meg neked lesz rá szükséged, akkor mások fizetek a te kezelésedet.

Mellesleg már nincs olyan, hogy TB. Most nemtomminek átnevezte a tolvajfidesz, hogy elszórhassa román és horvát focicsapatok támogatására, meg az orbán kisvasútjára.
A 30%-os baleseti adóból is összehoztak 100 milliárdot, decemberben gyorsan el is költötték a pluszpénzt, hogy rohadnának meg ott ahol vannak!

she_wolf 2017.02.10. 19:47:54

Ha az ember alaposabban körbenéz, azért lehet alacsonyabb árakat is találni 40-50 ezer forintnál:)

"14000.- Ft.
borrak.hu/vizsg%C3%A1latok-%C3%A9s-kezel%C3%A9si-d%C3%ADjak

www.allergiakozpont.hu/arak
Epicután tesztek:
....
Epicután teszt - Fodrászati sor [megtekintés] 20.400,-
Epicután teszt - Fogászati alap sor 6.000,-
Epicután teszt - Fogászati bővített sor 9.200,-
Epicután teszt - Fogászati teljes sor [megtekintés] 12.900,-
....
www.vitalport.hu/arak/budapesti_rendelo

Allergia teszt 60 fajta anyagra : 10.000,-Ft
Allergia teszt 100 fajta anyagra : 13.000,-Ft
Allergia teszt fogászati anyagokra: 7.000,-Ft"

És nem igazán merültem bele a keresőbe. Igen, a fog nem egyszerű dolog. Azt tudom, hogy az én számba többé nem nyúlnak Tb-s rendelésen ismeretlen orvosok, max. azonnali húzás esetén:)
Voltak kalandjaim, maradjunk ennyiben!:D
Marhára tudok örülni az olyan kommenteknek, amikben azt mondják, hogy "mossá' fogat, oszt jóvan". Meg a francokat!:)
Jó annak, aki ilyen szerencsés, de én nem vagyok az, ilyen lapot húztam.
Igen, zsebbe kell nyúlni, de nem biztos hogy olyan mélyre, ahogy a poszter mondja.

Dikusz 2017.02.10. 21:24:13

@GMS: nem irigykedve, és kritizálva, de jó neked, hogy ki tudod fizetni a magánpraxist. Mivel azt írtad, hogy alig vagy beteg, nyilván fiatal is vagy. Az emberek általában idősebb korukban kényszerülnek arra, hogy járják a rendelőket. Elmúltam már hatvan éves, a saját hibámból - túlsúly - adódóan már én is járhatnám a rendelőket. Mondhatnám mindennek ellenére szerencsém van, mert pár héttel ezelőtti, és 2004.évben végzett műtéten kívül csak a fiam születése okán voltam kórházban. 43 munkában töltött évem alatt csak olyan állásom volt - állami cégeknél -, ahol mindig levontak tőlem mindent. Mégis azt mondom, hogy lehet ezek a kórházi költségek felemésztették a több évtized alatt befizetett járulékok összegét. Közeli hozzátartozóm hosszantartó kórházi ápolása meg az egész rokonság befizetéseit.
Még nem voltál beteg - kívánom, hogy soha ne is legyél -, de ha eléred az idős kort, és már nyugdíjas korú vagy, te is kénytelen leszel járni a rendelőket.

Dikusz 2017.02.10. 21:28:53

@Fergio: kérlek, csak egy-két példát említs, mi az az általad írt "legegyszerűbb" vizsgálat, amiért fizetni kell az SZTK-ban? Labor, háziorvos, vérnyomásmérés, diabéteszes-, kardiológiai szakrendelés? Ezek mindegyikére kísértem beteg hozzátartozómat, de még soha, sehol nem kértek a vizsgálatokért egy kanyi hálapénzt sem.
Megköszönném a válaszod.

Greg24 2017.02.10. 22:40:18

@Tibi !: így van csak nem én nem írok rinyáló posztot a praxis blogra...
A hozzászólásod többi részét válaszra sem méltatom, ráadásul nem is témába vág, de köszönjük, hogy megosztottad frusztrációidat.

and/or 2017.02.10. 23:30:30

@Tempus.Anh: Na ezért van a biztosítás. Mert egy mütétet ma Magyarországon nagyon kevesen tudnának saját pénzükböl kifizetni! A biztosításban viszont az is benne van, hogy esetleg Te, meg sokan mások, egész életükben nem lesznek orvosi ellátásra szorulva. Nem rosszabb befektetés mint a tüz és árvízbiztosítás a házadra, vagy az autód biztosítása. Mindenki megköti abban a reményben, hogy soha nem lesz szüksége használni. De ha mégis, akkor jó, hogy van! Statisztika és szolidaritás.

DFK 2017.02.10. 23:39:12

@Tempus.Anh: Akkor mondjuk egy kicsinke iparosmunka, mondjuk a duguláselhárítás kb 200000 ft lesz, és még mellé zsebbe egy kis mellékes.

Fergio 2017.02.11. 01:03:32

@Borsia: Nem akkor beszélünk kishuszár, hanem most. Az orvosi hivatás ha jól tudom, nem a pénzről szól. Vannak olyan országok, ahol önkéntesek mennek gyógítani. Na ehhez mit szólsz kispofa? Nálunk van ez a hiszti a fizetéssel kapcsolatban, amiért senki sem tesz semmit. De persze megint arra válaszoltál Te is, amit írtam. Mit kéne tennie a mezei embernek, hogy a sértett orvosok ne kapcarongynak nézzék az embert, akkor erre kérnék egy frappáns választ, ha már olyan baromira okos vagy Te is... de lehet, hogy érintett vagy a hálapénzesdiben, és keserű a szőlő...

Fergio 2017.02.11. 01:30:40

@Dikusz: Akkor kezdem: 3 hónappal ezelőtt János kórház gyerek rendelés, 2 óra várakozás után 4 éves kissráccal... doktor úr mondja, hogy még van előttünk 2 beteg, akiknek is bizonyos 5 perces beavatkozásra fél-fél órát kellene várni, és addigra letelik a rendelés... holnap jöjjünk inkább újra... pár ezer Ft-ot odacsúsztattam, és még aznap meg lehetett oldani. Vérnyomáscsökkentő felírása idős embernek, azért hogy ne rajta kísérletezzék ki a legújabb gyógyszert, hanem azt írja fel a doktor úr, amit már eddig is szedett és bevált 5.000... ha komoly baj van, ami miatt idős emberhez ki kell hívni a körzeti orvost 5.000... és ez mind faluhelyen, nem a nagy Budapest... Meséljek a műtétekről is? Hányról szeretnél hallani? Mekkora összegeket írjak, amiket főorvos Úrnak fizettünk? Barátom elesett motorral a Hungaroringen, kulcscsont törés, borda törés. 100.000 Ft. Pár hónap múlva, rehab után még mindíg fáj a válla,másik orvos: magának benne hagyták a szilánkokat a lágy szövetekben a vállánál, nem tisztították ki rendesen a sebet, amiatt fáj a válla... apám amikor hasnáylmirigy rákkal haldoklott, 10.000 Ft-ért adta be neki a doki naponta a morphium injekciót a fájdalmai enyhítésére. Barátom felesége agyvérzéssel került kórházba, fél oldala lebénult...fizetett a nővérkéknek, orvosoknak, bejárt minden nap, az asszonyka hallucinált, nem evett, egyre rosszabb bőrben volt, azt mondta a főorvos, vigye el onnan, mert legfeljebb 2-3 hete van hátra... elvitte egy másik kórházba - mint elfekvőbe -, de az ottani főorvos asszony kikérte a leleteit, azt mondta a 15 gyógyszerből a többsége nyugtató volt, amiatt hallucinált és kikészítették a gyomrát, azért nem evett. Az asszonykát fél év alatt rendbe hozták, a bal lábára sántít még egy kicsit, bonyolult origamikat hajtogat, lejár a boltba a panelből vásárolni. Ezek azok az esetek, amelyek most gyorsan az elmúlt 1-2 évből eszembe jutottak. Ja, volt tényleg jól sikerült csípőprotézis műtét idős embernek 60.000 Ft. Nem minden gáz, vannak olyan orvosok és kórházak, ahol nagyon jó munkát végeznek, pedig ott sem keresnek többet, mint máshol... csak ne gyertek nekem a TB fikázásával, mert k@rvára semmi köze a dolgoknak a TB-hez...

she_wolf 2017.02.11. 02:12:20

@Fergio:
Nem kell adni. Senki nem kötelezhet rá. Miért adtál?
És ha már adtál, akkor miért most ez a számonkérés?
Ha előre adtál (és nem utólag, tehát nem hálapénzt adtál), akkor jogosulatlanul szereztél előnyt másokkal szemben, ez viszont már más néven ismert.
Szóval nem igazán értelek.

Fergio 2017.02.11. 03:36:02

@she_wolf: Senki sem kötelezhet rá? Ti valamilyen álomvilágban éltek? Vagy csak úgy csináltok... Ne játszuk ezt. Magyarázd meg nekem, hogyan megy ez 20 éve... meg még korábban. Azt még azért mondd el kérlek, hogy ha hálapénzt adtam, akkor abból hogyan adóznak? Nyilván sehogy. Akkor pedig hagyjuk ezt a jogi rizsát... Túl öreg vagyok ehhez... A számonkérés ha elolvastad amit korábban írtam, a szokásos "tbhuszározás"-nak szólt... hogy még mindíg itt tartunk... ezen a primitív szinten, hogy ki mennyi TB-t fizet... mintha a hozzáállás és a gyógyító munka ezen múlna... (egyetlen országban sem kizárólag a privát befizetésekből finanszírozzák az egészségügyet, de ezt már szászor lerágtuk) ezt a képmutatást nem bírom... nyafogunk 20 éve, hogy döglődik az egészségügy, senki semmit sem tesz, a szakorvosok többsége - tisztelet a kivételnek, biztos van, de én meg nem találkoztam ilyennel - a hálapénzt nem kéri, ELVÁRJA a műtét előtt/után, aztán amikor valaki panaszkodni mer, hogy mennyire leszarták, akkor jövünk azzal, hogy "mit akarsz a nyamvadt TB-del"???? Remélem most már érted...

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.02.11. 08:09:41

@Fergio: 'doktor úr mondja, hogy még van előttünk 2 beteg, akiknek is bizonyos 5 perces beavatkozásra fél-fél órát kellene várni, és addigra letelik a rendelés... holnap jöjjünk inkább újra... pár ezer Ft-ot odacsúsztattam, és még aznap meg lehetett oldani'

Ez mondjuk annyira nem az ördögtől való gyakorlat. Elmegyünk bulizni, 4-kor záróra, és mi még maradnánk. Lerakunk a pultra egy ötezrest, és maradunk még egy órát. Ergo nem hálapénzt adtál, hanem az orvos munkaidőn túli idejét fizetted meg.

sunabajnok 2017.02.11. 08:14:47

Fogászat. :( 34 éves vagyok, paradontózussal küzdök. Az sztk-s orvosom azonnal húzott. Kettő után berágtam,és maszekhoz mentem. A maszek küzd. Fizetek is rendesen, de elvégzi a kezeléseket. A fogaim teljesen épek, egy hátsót kellett eddig tömni. Elhiszem,hogy húzni könnyebb, kezelni fájdalmasabb, de vannak fogaim. Bízok benne,hogy lassan találnak erre is valami csodagyógymódot,mert lenne esélyem arra,amire a szüleimnek. Saját foggal megöregedni. Akárkit ismerek,mindenki maszekba jár. Nődiki,szemészet,fogászat,bőrdoki stb... De ha kifog rajtam a paradontózis, és egy kocsi árát kell kifizetnem protkóra muszáj leszek sztk-ba menni,mert csóró leszek. Itt kell akkor majd eltűrnőm azt a stílust,amit a ptaxison szoktam olvasni......

qbr 2017.02.11. 10:10:41

Elnézést, szövegértési gondom van. Most akkor mi történt pontosan:
1. A vizsgálat tb finanszírozású, és a beteg
a) nem kapott időpontot, hanem maganba irányították
b) sokára kapott időpontot + maganba iranyitottak
c) 6-8 héten belül kapott időpontot + maganba irányították
2. Ez egy nem finanszírozott vizsgálat és magánba irányították

g0826 2017.02.11. 10:45:09

@DFK: Dugulás elhárítás 20000 és számla nélkül. Akkor lenne egál ha 1 orvosi vizsgálat is gyakorlatilag műszer nélkül 15 perc 40 ezer lenne. De amíg 25 Ft egy vizsgálat Ennyit kap az orvos kézhez érte) nem kellene verni a tamtamot. Már minden területen piacgazdaság van, csak az egészségügyben nem.

she_wolf 2017.02.11. 10:56:06

@Fergio:
A jogtól félek, mint Makó Jeruzsálemtől:)
Tényleg. Jogászt akkor lássak, amikor nekem és értem dolgozik. Olyan kérdésekre vársz tőlem választ, amiben nincs jártasságom, de azért megpróbálom a lehetetlent.

1: Tényleg senki nem kötelezhet rá, ez van.

2: Nem élek álomvilágban, és az általános (állami) egészségügy sem él abban, pedig jó is lenne, ha nem lenne sehol (értsd: a világon sehol!) deficites az állami egészségügy mérlege. Nekünk, betegeknek lenne a legjobb!

3: A befizetett egészségügyi hozzájárulásod csak akkor ragadna bent, ha éves szinten többet fizetnél be az eü. kasszába, mint amennyit rád (csak rád!) költenek. (Nem kívánom, hogy így legyen, mert ez azt feltételeztetné, hogy egy teherbíró fiatal voltál, aki sokat dolgozott sok pénzért, sokat fizetett be az államkasszába, és nem hagyott hátra árvákat, egyébként béke poraira.) Az, hogy itt a Tb. befizetéssel lőnek vissza, jogos. Legalábbis szerintem. És azért jogos, mert ez nekik sem jó, a poszterek és hozzászólók pedig érvek híján ezt rángatják elő, mint aduászt: miért fizetem a tébét? Ja, a másik kedvenc lap a hippokratészi eskü, amiről némelyek azt se tudják, hogy eszik, vagy isszák. 2017-ben csökkentik az egészségügyi hozzájárulás mértékét. Nem kérdezem meg, hogy egy eleve kivéreztetett ágazatból elszívni a forrást, hova vezet:(
Csóró embertől csóró Tb.-t vonnak, csórón fizetik meg az egészségügyi szakdolgozókat, ugyanakkor az eszközi háttérért ugyanannyit kell(ene) fizetni, mint a tőlünk jóval barátságosabb gazdasági mutatókkal rendelkező országoknak. A kórházak egyik adósságból a másikba keverednek, többéves felhalmozást görgetve maguk előtt.

4: A rendszerváltás után pár évvel már beszopta az ország azt a gyerekbetegséget, hogy reform címszó alatt csak az egészségügyet nem kezdte el áthelyezni üzleti alapokra, mert ami jól működik, ahhoz minek hozzányúlni? Csak az kerülte el a figyelmüket, hogy amikor valami elmozdul a helyéről, akkor minden más mozdul vele együtt. Az évek során aztán egyre mélyebbre került a dolog, most meg láthatod, hogy mindez idáig vezetett. Gazdája pedig nincs. Azóta sem!

5: Az az orvos aki elvárja a hálapénzt, és mindezt félreérthetelen módon tudomására is hozza a betegnek vagy hozzátartozónak, ugyanúgy megvetendő a hivatásukat lelkiismeretesen végző kollégáik, mint a betegek szemében. (És büntetendő a törvény szerint.)

Nem vagyok én sem nagy pártolója a paraszolvenciának, ugyanakkor nem is titkolom, hogy szoktam adni. Amíg Btk.-ba nem ütközik, ez nálam így is marad. Ez jellemzően a kórházi kezelésekre vonatkozik. Az utóbbi pár évben kijutott az ilyesmiből mind a magam, mind a családom okán. SBO-n pedig egyszer adtam parát egy gasztroenterológusnak (illetve nem a beavatkozáskor, hanem napokkal később sikerült felkutatnom, hogy hol rendelt éppen), aki nélkül ki tudja, mi történt volna.
Egyébként eddig is értettelek.
Az egészségügy és ebből adódóan a betegek helyzetéért fentebb kell keresni a felelősöket, úgy gondolom.

g0826 2017.02.11. 10:56:15

@Szántó Gábor: Egyetértek. Mindig mondom a férjemnek, ha letelt a munkaideje , küldje el a betegek, mert nem korrekt mindennap ingyen dolgozni több órát. Különösen akkor nem ha tőlem egy szaki 15 perces munkáért elkér 10-20 ezret számla nélkül. A múlt héten volt a legédesebb történetem. Kijön az ürgebürge 15 perc és elkéri a 20 ezrest. Odaadtam nézek rá. Visszakérdez mire várok.Mondom: a számlára. Jaa úgy drágább. Ezt mondhatta volna a telefonba, mert azt gondoltam azért 20 ezer nála szolgáltatás, mert számlát ad. Másnál ugyan ez 12-15 ezer volt.Mikor kísérem ki azt mondja elmenti a számom, mert szüksége lenne neki protekcióra a férjemhez, mert ilyen olyan baja van. Megkértem a férjem ezt a férget a törvényes keretek közt a lehető legtöbbet várakoztassa.

she_wolf 2017.02.11. 10:59:01

@qbr:
Éjjel megpróbáltam keresni finanszírozottat, nem találtam, csak árlistásat.
Ezek szerint vagy nincs, vagy eldugták:)

Borsia 2017.02.11. 16:52:31

@Fergio: Soha nem fogadtam el hálapénzt. Biztos van az az összeg amiért meg lehet engem is vásárolni, de még senki nem próbálta meg azt az összeget. Nem, én 3 műszakban dolgozom, hogy meg éljek.

Rókaregeróka 2017.02.11. 23:06:46

@g0826: Pacsi! :)
Jaj de benne van az írásodban a mai magyar társadalom működése :)

HAL9100 2017.02.25. 18:58:08

Hát... a fogászati allergia vizsgálathoz a hüjje tb-s fogorvostól kell kérni beutalót, ez már csak egy ilyen bicikli.

g0826 2017.02.27. 06:37:42

@Rókaregeróka: Most arra célzol, hogy azok akik, egy szalmaszálat sem raknak keresztbe ingyen és még adócsalók is (az állami ellátást igénybe vevők nagyobb része) szemrebbenés nélkül elvárják, hogy a más ingyen végezzen magasan kvalifikált munkát? Vagy arra, hogy milyen gáz már hogy egy csatorna szerelő 30x annyit keres , mint egy szakorvos-egyetemi tanár?

yogosan 2017.02.27. 23:59:38

@g0826:

Hülye hasonlat,mivel a vízszerelő a saját vállalkozását viszi a saját áraival.A vizsgálatot az orvos egy állami kórházban végzi amiért fizetést kap.Mégis milyen indokkal kérne/kérhetne pénzt?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.28. 04:08:31

@yogosan: azért mert sokkal nagyobb a felelősség. mondok egy jobb példát. nézd meg mennyit kér egy jó ügyvéd 1 óra munkáért (az eset felmérése és tanácsadás, esetleg egy levél megírása) és mennyit kap ezért egy orvos? és nézzük, hogy miről kell dönteni? elvegyek a jogosítványodat gyorshajtásért vagy megműtsék a gerincedet? az ügyvéd garantáltan százszor annyit kap. egy jó ügyvédre óránként 25 ezret (vagy ne adj Isten 100 ezret kiadni jó üzlet) egy orvos meg kap erre az időre mondjuk 1500-at.

Fergio 2017.02.28. 07:36:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Bocs, de rossz a hasonlat. Az ügyvédnek magánpraxisa van, az orvos pedig a Te példádban alkalmazotti viszonyban dolgozik, amikor a kórházban egy műtétet elvégez. Nézzük akkor azt, amikor az orvodsnak is magánpraxisa van, magán rendelése, mennyit is kér el egy fél órás vizsgálatért? 10.000 Ft-ot? Az mennyi óradíj? 20.000 Ft. Egy ügyvédnek sincs ennél több, hacsak nem egy sztárügyvédet választottál... Ha az ügyvéd jogászként dolgozik egy cégnél, akkor ő ott alkalmazotti fizetést kap, ami a versenyszférában több, mint az államiban. (Bár ez nem minden állami intézményre igaz, de ezt most hagyjuk.) Az az ügyvéd, akik alkalmazottként dolgozik, nem végezheti az ügyvédi praxisát, mert a kettő ütközik, a cégek ezt nem engedik. Az orvos attól függetlenül, hogy alkalmazott egy kórházban, simán végzi a magánpraxisát, ugyanazon a szakterületen.

g0826 2017.02.28. 08:37:30

@yogosan: Mert letelt a munkaideje. A vízszerelő pedig nem fizet adót.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.28. 09:18:54

@Fergio: nem rossz a hasonlat. nem volt még műtétről szó, csak vizsgálat,szakvéleménye, levélírás. mennyi ennek a javadalmazása? nem feltétlenül az amit az orvos kap, hanem amennyire a biztosító becsüli ezt a tevékenységet? pár száz, esetleg ezer forint.
ha meg a magánszektort firtatjuk: egy orvosi kabinetnek ahol 10 ezret elkérnek fél órára vannak olyan anyagköltségei ami egy ügyvédi irodának nincs, pl. ritka az ügyvédi irodában az ultrahangkészülék (hogy másról ne is beszéljünk). meg aztán mennyi is a jogi egyetem? ha nem tévedek kevesebb mint 6+6 év ami a szakorvossághoz kell.
tehát az orvosi hivatás messze alulfizetett, valószínűleg egy nyugati ország sincs ahol az orvos az országos átlagfizetés alatt keres,

Fergio 2017.02.28. 10:36:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok: optimális eset: kórházi alkalmazás (alulfizetett) + magánpraxis (ügyvédi irodákéval vetekszik, fél órás nőgyógyászati vizsgálat ultrahang nélkül pl.) + hálapénz (műtétenként, esetleg vizsgálatonként). Vannak olyan orvosok akik valóban alulfizetettek, mert ők nem tartoznak az optimális esetbe, de ahogy már számtalanszor megbeszéltük, erről csak az állam tehet, aki a fizetéseket adja az orvosoknak. Felesleges ebbe belekeverni az emberek által fizetett TB-t, mert annak az orvos fizetéséhez semmi köze. Ergo felesleges egy blogon azért siránkozni, mennyire alulfizetettek az orvosok, mert ehhez a blogon kommentelőknek szintén semmi köze. Viszont azzal magyarázni a helyenként elégtelen kórházi ellátást, hogy azért ilyen mert nincsenek megfizetve az orvosok, és az emberek mennyire kevés TB-t fizetne be az államkasszába az előbb említett indokok miatt logikailag bukfenc. Az elmúlt 20 év (!!!!) alatt lett volna lehetőség az Orvosi Kamara segítségével kiharcolni a megfelelő béreket, ha ezt igazán akarták volna. Hogy miért nem tették meg, azon pedig nem a mezei embereknek kell elgondolkodnia, hanem azoknak akik 6+6 évet tanulnak egy olyan hivatásért, amit aztán tudvalevőleg nem becsülnek meg ebben az országban. (Kivéve, ha az optimális esetbe tartozik valaki... és elég sokan tartoznak azért bele...)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.28. 11:22:30

@Fergio: természetesen a TB mint olyan elavult fogalom. beszéljünk egészségügyi biztosításról/járulékról. ennek tényleg nincs direkt köze a bérekhez, de indirekt van. a kórházi ellátásnak természetesen van köze a bérekhez, szintén nem direkt csak indirekt de azt el kell ismerni, hogy ha 8 óra munkában elég fizetést kapsz ahhoz, hogy ne kelljen túlórázzál/magánpraxisban dolgozzál/havi tízet ügyeljél akkor kipihentebb és kedvesebb vagy, ritkábban hibázol és kevesebbeket küldesz el az anyukájukba. ha jó a fizetés akkor nem minimumon megy a létszám hanem válogathatsz a jelentkezők közül, nem egy ember lát el 3-4 munkakört egy időbe,n hanem mindenkinek megvan a saját felelőssége. olyan országokban ahol magánbiztosítás van ott természetesen a kapcsolat a befizetés és az ellátás között majdnem direkt (természetesen ott is van egy beépített puffer, hogy a rákos betegnek ne kelljen tízszer annyit fizetnie mint az egészségesnek).
a finanszírozással az a gond, hogy míg nyugati országokban a költségvetésből kb 10% megy az egészségügyre addig magyarországon kb 5%. természetesen kétszer annyi pénzből másfélszer annyit lehetne elérni (nem kétszer mert sokat elvinne a korrupció).
az orvosi kamara meg éger pista vezetésével egy nagy nulla, mondjuk nyugati testvéreihez képest a magyar kamara ki van herélve de a vezetője miatt még vak is (a német kamara mindent a kezében tart ami az orvosokkal kapcsolatos: van saját nyugdíj és munkaképtelenségi biztosítója, van bankjuk és hatalmuk).
a változásért meg igenis csak a nép tehet mert az egészségügyben nincs lehetőség teljes munkabeszüntetésre, tehát megbénítani nem lehet a rendszert mint pl. vasutasoknál. de a nép kivonulhatna az utcára és tüntethetnének a jobb egészségügyi ellátásért. nem akarok a keleti szomszéddal példálózni de romániában amikor a kormány sunyiskodott a korrupció ellenes törvénnyel fél millió ember vonult az utcára tüntetni, az államelnök rögtön alkotmánybíróságra küldte a dolgot és bejelentette, hogy népszavazásra bocsátja a törvényt ha nem vonják vissza (a nép nyilván leszavazta volna ezért sebtiben vissza is vonták). a lehetőségek megvannak csak nem kell birka módjára tűrni.

Fergio 2017.02.28. 12:28:54

@csak néha benézek ha marhaságot látok: majdnem mindennel egyet értek, tényleg. Pontosan így gondolom, ahogy leírtad, sokkal többet kellene az államnak, a Kamarának tennie az orvosokért, hiszen a finanszírozás központi. Azzal viszont nem értek egyet, hogy attól várjátok a megváltást, hogy az emberek kimennek majd a rossz egészségügyi ellátás miatt az utcára. Akkor csak annyit, hogy ahogy most is láttuk, egy kis társaság ha összefog, akkor lehet népszavazást kierőszakolni, nem kell hozzá az utcára menni. Valakiknek végre az asztalra kellene csapni a saját érdeketekben, és egy ilyen kezdeményezést elindítani. Mert így 20 év után nem az emberek tűnnek (csak) birkáknak, hanem akik siránkoznak a megbecsülésük miatt (joggal!), és közben másoktól várják a megoldást. (Most, amikor van pénz a kasszában a sok EU pénz miatt, most lehetne egy olyan népszavazást elindítani, ami arról szólna, hogy a jelenlegi GDP 5% helyett 10%-át tegyen az állam az egészségügybe, és ennek az emelésnek a pl. 2%-át az orvosok és egészségügyi dolgozók bérére költsék. Ezzel egy időben hálapénz beszüntet.)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.28. 13:08:51

@Fergio: ez tiltott téma a népszavazáson, ezért marad a tüntetés:
Tiltott téma

Az egyes államalakulatoknak, térségeknek, és településeknek az alapszabályaiban meghatározzák, hogy mely témákról tilos népszavazást tartani. Ilyenek lehetnek például:

a költségvetéssel, az adókkal, illetékekkel, vámokkal kapcsolatos kérdések,
a hatályos nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek,
a népszavazás alkotmányos rendelkezései,
a parlament hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdések,
a parlament feloszlása,
a kormányprogram,
a hadiállapot kinyilvánítása, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetése,
a fegyveres erők alkalmazása,
a helyi önkormányzati képviselő-testületek feloszlatása,
a közkegyelem gyakorlása.

metax 2017.02.28. 13:36:07

@Kicknick: "Az miért az ő hibája ,hogy elkezelték?"

Olvasni nem tudsz, idióta? Félrekezelték. Az nem a beteg hibája, hanem az orvosé.

"Mondjuk napi 2x fogmosás, hathavonta csekkolás oszt nincs ilyen gond."

A cinikusságnak is van egy felső határa... az orvos hibáján ez viszont nem változtat.

"Amúgy pont azt irtam hogy húzassa ki a francba, ha nincs pénze rendesen megcsináltatni"

Így van, dögöljön meg mindenki, akinek nincs elég pénze...

metax 2017.02.28. 13:40:20

@Fergio: "Pontosan így gondolom, ahogy leírtad, sokkal többet kellene az államnak, a Kamarának tennie az orvosokért"

Az a 300 Ft vizitdíj, amit leszavaztatok, pont arról szólt, hogy az az egészségügyi intézmény zsebében maradt volna, és az ott dolgozók saját magukra fordíthatták volna.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.28. 15:38:24

@metax: ???? nem mondod komolyan, hogy bedőltél ennek a parasztvakításnak? a vizitdíjból befolyó összeget előzőleg levonták a finanszírozásból, úgy, hogy nagyon kellett igyekezzél a 300 forintot behajtani, hogy egyáltalán arra a szintre jussál ami azelőtt volt, az intézmények nagy része kevesebbet keresett ezáltal.

g0826 2017.02.28. 16:15:25

@Fergio: A kamarát és Égert gyakorlatilag a fidesz fizeti. 20 ezer orvos mit tehetne, ha gyakorlatilag a ti kedvetekért elvették az egészségügyi dolgozóktól a sztrájk jogot?

she_wolf 2017.02.28. 16:59:01

@g0826:
Miből gondolod, hogy az egészségügyi dolgozók nem sztrájkolhatnak?
Megtehetik, feltéve, ha tavaly június óta nem hoztak rendelkezést az ellenkezőjére:
reszasz.hu/index.php/64-nyilt-level-az-egeszsegugyi-sztrajk-jogi-lehetosegei-es-benne-az-antsz-szerepe

(Kérdés, hogy miben állapítják meg az ellátás elégséges mértékét.)

Fergio 2017.02.28. 19:38:29

@metax: "leszavaztatok"???? Ott voltál, amikor én és a haverjaim leszavaztuk a 300 Ft-ot? Nem valószínű, mert akkor nem mondanál ekkora hülyeséget. Én egyébként is egyet értettem vele, mert így azok, akik csak azért mentek minden nap orvoshoz a képzelt betegségeikkel, hogy beszélgethessenek az orvossal, nem mentek...

g0826 2017.02.28. 19:48:34

@she_wolf: Tudom. Az ellátás elégséges mértékét abban látják, hogy gyakorlatilag bejelentik, hogy sztrájkolnak és ugyanúgy kell dolgozniuk. Az az igazi sztrájk, ha nem látnak el senkit.Hidd el átrágták már ezt 1 párszor, a reszasz is és a a többiek is. Ezért is mennek el,nincs csak jelképes sztrájk joguk.

Fergio 2017.02.28. 19:50:01

@g0826: 20 évvel ezelőtt is a Kamarát és Égert a Fidesz fizette? És 18 évvel ezelőtt? És 16? Egyébként a Fideszt TI is MEGSZAVAZTÁTOK, persze ilyenkor a 2/3-os többség eltűnik a süllyesztőben, mintha sosem lett volna... Nem lehet elzavarni a bús picsába x éve egy oda nem illő embert egy bizottság éléről? Ez komoly? Pedig úgy látszik ismeri minden orvos... Azt gondolom, hogy az orvos társadalom nem képvisel egy érdeket. Bizonyos embereknek, akik sokat profitálnak a már említett plussz juttatásokból, nem érdekük, hogy változzanak a dolgok. És ezek az emberek nem a nővérek és az aneszteziológusok... kicsit magasabb pozícióban lévő emberek, akiknek ha akarnák lenne erejük leváltani és aztán nyomást gyakorolni... hiszen a Ti szakszervezetetek az Orvosi Kamara. Az orvosok érdekeit kellene védenie...de ha nem védi, akkor mi a francnak van egyáltalán?

she_wolf 2017.02.28. 20:31:09

@Fergio:
Bár itt-ott találkozgatnak a gondolataink egymással, de ezt a hozzászólásodat nagyon megköszönöm!:)

@g0826:
Kutyaszarból nem versz tejszínhabot. Lefordítva: annyira emberhiányos a magyar egészségügy, hogy amennyiben egy szabályos sztrájkot megvalósítanának, nem lenne több egy flashmobnál --> maréknyi ember mnegáll, oszt kalap, sokra mentél vele.
Az még számodra is világos, hogy az emberáldozatok kora lejárt, ma már csak némely szubkultúrában létezik, ott is csak elméleti síkon -no meg filmekben:)
Teljes munkabeszüntetés éppen ezért gondolatban sem merülhet fel, kivitelezhetetlen.
Regnáló nagyurunk meg az ország házából röhög, hogy köhög a bolha. Az ő és a sleppje vigyorát kéne már a képére fagyasztani, merthogy:

"A Kemény Ferenc-lista (tehát ezek az olimpia nélkül is megépülnek):
Budapesti Xtrém Szabadidő Park, Csepel
Dunai Evezős Központ, Ráckevei Duna-ág, 8 ezres szlalompályával
Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri edzőpályák, Ferencváros és Csepel, 55 ezer néző befogadására alkalmas, az olimpia után visszabontották volna kisebbre
fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok, Csepel, 12 500 fős befogadóképességgel
Új Budapesti Teniszközpont, Csepel, 16 teniszpálya
Új Budapesti Velodrom, Óbuda, a volt Fővárosi Gázgyár területén
Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, a Nagytétényi lőtéren
Nemzeti Lovas Központ, az Üllői Tangazdaság területén
új jégcsarnok, uszoda és futókör, Zuglóban, a Budapesti Olimpiai Központban
BOK Sportcsarnok, új B csarnok, a Budapesti Olimpiai Központban
a Népliget most is sportolásra hasznosított területének fejlesztése"

Kivonat innen: index.hu/belfold/budapest/2017/02/28/ezeket_bukja_budapest_az_olimpia_lefujasa_miatt_elmarado_fejlesztesek/

Ne érts félre (és senki, kérem!), nem a sportfejlesztésekkel van bajom, nagyon nem!
Hanem a pénzeszközök ilyen átgondolatlan és szemmel láthatóan egypólusú felhasználásával.

g0826 2017.03.01. 17:25:20

@Fergio: Legutóbb senki sem szavazott Égerre és mégis ő maradt a vezető. Ez mindent elárul. Az orvosok is azt kérdezik minek a kamara ha nem védi az érdekeiket.Kormányunk kötelezővé tette a kamarai tagságot. Kötelező fizetni, hiába nem tesz az orvosokért semmit, csak a sápot szedi le róluk. Erre szavaztak a választók, nem az orvosok.

swiss blend 2017.03.02. 00:50:19

@g0826:

Szerintem hagyjuk a sztrájkot annyiban,hogy Sándor Marcsi mellé kqrva kevesen álltak amikor szerencsétlen nem győzte szervezni a tiltakozó felvonulásokat amiből akár lehetett is volna valami.

A tények makacs dolgok.

g0826 2017.03.02. 07:33:03

@swiss blend: Ó igen, dolgoztak, mert nekik nem lehet úgy sztrájkolni, mint a vasutasoknak. Pedig ha 1 hétig nem mozdítaná az ujját 1 eü. dolgozó sem az lenne csak a demokrácia gyakorlása. Ha halomra hullanának akkor jönnének rá az emberek, hogy mit ér a munkájuk.Sajnálom Sándor Máriát, de nagyon bután csinálta.

g0826 2017.03.02. 07:34:17

@g0826: A Sándor Mária mellett azoknak kellett volna kiállni, akik jobb egészségügyet szeretnének nem állt mellé az ország, tehát...:((

Főgebra 2017.03.02. 10:05:12

@g0826:
Az ország sem, de a közvetlen kollégái sem!!
Neki pedig, szerintem ez volt a nagyobb baj!

she_wolf 2017.03.02. 16:02:14

@g0826:
"Pedig ha 1 hétig nem mozdítaná az ujját 1 eü. dolgozó sem az lenne csak a demokrácia gyakorlása. Ha halomra hullanának akkor jönnének rá az emberek, hogy mit ér a munkájuk."

Például: "HA" a kutya nem szarna, szétdurranna.
"HA" én -a nem titkoltan egészségügy-párti átlagpolgár!- éppen egy totális munkabeszüntetés miatt veszítem el bármely hozzátartozómat, szerinted megbocsáthatom (meg fogom bocsátani?) az ágazatnak?
Más farkával csak akkor verd, ha teljesen érintetlen vagy a dologban, ha nincs vesztenivalód! Meg merem kockáztatni, hogy te is úgy gondolod, hogy senki fizetése nem ér neked annyit, hogy veszni hagyd miatta gyemekedet, szülődet, testvéredet!
És azt is meg merem kockáztatni, hogy az adott egészségügyi dolgozó lelkiismerete sem lelne nyugtot a méltó fizetésvel, ha annak emberélet az ára.
(Nem személyeskedés, de kicsit mégis: "HA" a férjeddel együtt mindenki letenné a lantot pár napra és ez idő alatt ellátás híján rokonotokat, barátotokat veszítitek el, hogy dolgozná fel pl. a férjed?)

Szóval szerintem töröld le a vért a szádról, és gondolkodj, mielőtt írsz, leginkább pedig vigyázz, mit kívánsz!

Igazság, hol vagy? 2017.03.02. 16:47:35

@g0826: Nagyon szereted az embereket.Halomra hullanának.....Kicsit erős volt.Ha dolgoznál betegosztályon azt hiszem másképp vélekednél a sztrájkról!Férjednek is ez a nézete?Remélem,hogy nem!

g0826 2017.03.02. 17:33:44

@she_wolf: ha...ha én vagy a rokonaim lennének betegek a férjem és a kollégái megmentenék. Csak akkor lesz itt változás ha megtehetik a teljes munkabeszüntetést, amúgy szerintem 1 nap után megadnák nekik azt a bért amit kérnek, lásd Szlovákia pár éve 700 eurós béremelést kértek és megkapták. Szlovákiában sokkal magasabbak az orvosi bérek, ott lehet sztrájkolna valóban. Tudod tele van a hócipőm, a héten 2x ügyelt a férjem és az órabére bruttó 990Ft, ha kifizetik. Muszáj ügyelni mert halomra hullanának, szerintem megérdemelnék, de gondolhatod a párom ne mezt gondolja különben nem ügyelne.

g0826 2017.03.02. 17:36:08

@Igazság, hol vagy?: Szerencsére nem dolgozok beteg osztályon a hazug embereket szívlapáttal kúrálnám:)). Jobban szeretem az embereket , mint a nagy átlag. Inkább azon kérd számon az ember szeretetet aki 15 perc munkáért elkér egy 20 ezrest és nem adózik. Miattuk nincs gyógyszer és műszerek.

she_wolf 2017.03.02. 18:03:50

@g0826:
Világos. Minden családban legyen minimum egy orvos.
Meg az is világos, hogy a slepp Dunába lövetése helyett te inkább a sérültet hagynád megnyuvadni az árokparton. Továbbra is lehengerlő az empátiád, a vakságod, és az, hogy olyanokon vernéd el a port, akik a legkevésbé sem tehetnek az eü. káoszos helyzetéről, meg a férjed üres zsebéről.

Nos, azt hiszem megyek, mielőtt megpörkölődöm a belőled sütő emberszeretettől:(

"Muszáj ügyelni mert halomra hullanának, szerintem megérdemelnék..." hasonló jókat beléd is!:)

swiss blend 2017.03.02. 19:00:04

@Főgebra:

Szinte szégyen volt úgy ahogy van. Ha 30-50 embert lehetett látni az akik kimondottan az eü-ből jöttek,akkor sokat is mondtam.Hol voltak? Mindenki ügyelt? Mindenki éppen a műtőben volt?
Arról nem is beszélve,hogy ezt követően is harcolt még sokáig-egyedül.

swiss blend 2017.03.02. 19:06:25

@g0826:

Nem.Sándor Mária mellé azoknak kellett volna mind kiállni,akik reggeltől reggelig robotolnak szaré-hugyé,akik a munkaidejük után még mindig (te írtad) betegeket látnak el,akiknek a nettó bére annyit ér,hogy fizetéstől fizetésig valahogy eltengődnek.Nekik kellett volna ott menetelni a fekete ruhás nővér mellett nem a betegeknek,ez egy óriási tévedés.De amint az ábra mutatja,minden oké és minden rendben van,nincs olyan nagy baj.

she_wolf 2017.03.02. 20:10:17

@swiss blend:
Tetszik, vagy sem, nagy büdös demokráciánkban félnek az emberek. Nincs jogbiztonság.

g0826 2017.03.02. 20:21:17

@swiss blend: Rendben elmentek volna menetelni, a betegek pedig elhullottak volna és mivel nincs valódi sztrájk joguk utána mehettek volna börtönbe. Így gondolod? Mi lett volna a nyereségük? A börtön?

g0826 2017.03.02. 20:27:33

@she_wolf: Már ne is haragudj de az egészségügy káoszos helyzetéről a betegek tehetnek leginkább. A netadóért kimentek tüntetni élhető munkakörülményekért az egészségügyi dolgozóknak nem mennek. A vége úgy is az lesz hullanak az emberek majd mint a legyek, ha nincs orvos a családban.Elmennek, meghalnak nem lesz 5-6 év múlva csak a kiváltságosoknak és az orvosok anyjának/házastársának ellátás.Az én nagylelkűségem miatt gyógyult ma is vagy 10 ember ezeket ugyanis ügyelet után látta el sem munkabért nem kap érte és hálapénzes boríték sem csúszott a zsebébe, de lemerném fogadni ezek az emberek azt hazudják. Ha én nem támogatom a férjem nem tudott volna ma sem jótékonykodni.

she_wolf 2017.03.02. 20:40:46

@g0826:
A netnek köszönhetem -többek között- a munkámat, és az egészségügyi dolgozóknak adott hálapénzt is.
Gondoltam, szólok.
Ez az összehasonlítás úgy ahogy van: hülyeség!
(Hosszabban nem taglalnám, offtopik.)
Az egészségügy káoszos helyzetéről az állampolgárok tehetnek. Együtt! Szakmabeli és laikus egyaránt tesznek egymás ellen, és ennek következményeként szívnak együtt, mint a torkosborz. Ugye, te is látod a helyzet komikumát?

forge 2017.03.02. 23:28:54

@g0826:
Itt szeretnélek emlékeztetni,hogy a szóban forgó Sándor Mária tüntije hétvégére lett bekalkulálva.Több alkalommal.

forge 2017.03.02. 23:32:24

@she_wolf:

Valóban elképesztő amiket ide ír @g0826: hirtelen felindulásában.

forge 2017.03.02. 23:37:22

@g0826:

Ha meg szabadna kérdeznem miért nem települtök ki a dolgozni ha ennyire rossz körülmények közt dolgozik a férjed? Ott nincs túlóra és baromi jó a pénz.Ugye most nem azt akarod válaszolni,hogy mert a párod itthon szeret(ne) gyógyítani??

g0826 2017.03.03. 11:11:58

@forge: Tudod az eü dolgozók hétvégén is dolgoznak gyakorlatilag ingyen. A szülők miatt vagyunk itthon.Éltünk máshol szuper volt.

forge 2017.03.03. 13:47:10

@g0826:

"Tudod az eü dolgozók hétvégén is dolgoznak gyakorlatilag ingyen"
-Én ezt egy percig nem kétlem,de hogy jön ez most ide?

"A szülők miatt vagyunk itthon"
-Ez hülyeség.Egy család megélhetése nem függhet attól,hogy a szülők itthon élnek.Aki igazán ki akar menni az talál megoldást erre.

"Éltünk máshol szuper volt"
-Akkor mit kerestek itthon ha "szuper" volt? Szülők? Miért nem vitettétek ki őket is? Ha minden olyan szuper volt akkor lett volna az az opció,hogy az idős szülőket is kitelepítitek magatokhoz,és minden marad a "szuperben." Jól fizető állás túlóra nélkül,stressz mentes élet jó anyagiakkal,és a szülők is ott vannak helyben.

swiss blend 2017.03.03. 16:49:19

@forge:

Ez úgy jön ide,hogy azért nem mentek tiltakozni mert mindenki dolgozik hétvégén is.Arra hogy akkor hogy lehet az,hogy hétvégén ügyelet van mindenhol (országszerte)azt a részét én sem értem.

:))

swiss blend 2017.03.03. 16:54:23

@g0826:

Momentán nem azokra gondoltam akik éppen egy műtőasztal fölött állnak,meg azokra sem akik hétvégi ügyeleti beosztásban vannak.Minden dolgozó nem dolgozhat hétvégén ez nem igaz.

dayue 2017.03.03. 18:35:17

@g0826:

Rendben elmentek volna menetelni,a betegek pedig elhullottak volna és mivel nincs valódi sztrájkjoguk utána mehettek volna a börtönbe.Így gondoltad? Mi lett volna a nyereségük? A börtön?

Igazad van,nem kellett volna elmenniük menetelni mert az tilos.Sokkal egyszerűbb a 90 éves Marika nénin,a lázas beteg gyereken,az ügyeletet hívón,a törött lábún,a frissen műtötten,a nagybetegen elverni a port.Csatlakozom @swiss blend: véleményéhez, hétvégén nem dolgozik mindenki!!! Kár itt fényezni a dolgot,nem álltak ki a saját érdekükben és ennyi.

swiss blend 2017.03.03. 20:31:24

@dayue:

'Sokkal egyszerűbb a 90 éves Marika nénin,a lázas beteg gyereken,az ügyeletet hívón,a törött lábún,a frissen műtötten,a nagybetegen elverni a port'

Ez is közrejátszik,hogy civilek szinte nem is voltak ott.Ugye egyre több a panasz,a kikövetelt paraszolvencia,a félrekezelés,a nemtörődöm ellátás,a negatív kórházi élmények.Persze vannak akik ezt a körmük szakadtáig tagadják pedig...

g0826 2017.03.04. 09:38:56

@forge: Te nem vagy komplett. 3 idős embert külföldre telepíteni. Életszerű. Idős embert nem ismersz valószínű. De más országban sem éltél még ez biztos.

g0826 2017.03.04. 09:45:33

@swiss blend: Ez oda is érvényes. Könnyebb egészségtelenül élni, könnyebb adót csalni, nem fizetni a fenéken ülni és az orvost hibáztatni a tettek helyett:)). Lázas gyerek mellé minek ügyelet? A nagybeteg rákos minek bagózott? Az orvos tolta cigit a piát a szájába? Az orvos a bűnös,mert egészségtelenül élnek? Mert nem fizetik ki az ellátás árát? Nem gondolod,hogy akinek csöpp esze van el is hiszi:)).

forge 2017.03.04. 20:21:53

@g0826:
"Te nem vagy komplett.3 idős embert külföldre telepíteni.Életszerű."

Te nem vagy komplett ha azt hiszed,hogy eszem ezt a "nemhagyjukittaszülőket" dumát mert pontosan EZ nem életszerű.A főorvos férjed folyamatosan túlórázik "ingyen" a keskeny bérén kívül semmi haszna a magyar betegek gyógyításából, és adott vagy te,aki annyira utálod a magyar betegeket,hogy szíved szerint egyesével vinnéd őket akasztani a kórtermekből.

Ez most komoly??

"Idős embert te nem ismersz valószínű"

Ezt miből gondolod?

"Más országokban sem éltél még az biztos"

Szerintem te sem.

@swiss blendnek írt válaszodra azt hiszem nincs mit mondani. De a "nagybeteg rákos minek bagózott-ra" képtelenség higgadtan reagálni ezért nem is teszem.Gondolom ezzel többen így lesznek.

Igazság, hol vagy? 2017.03.04. 20:59:39

@forge: Mit vársz tőle?Őt sztrájk idején is ellátják,ha szüksége van rá.És még ő írja,hogy szereti az embereket!

drontal 2017.03.04. 21:51:51

@g0826:

Miből gondolod,hogy a rákbetegek mind cigarettáztak?
Miből gondolod,hogy a rákbetegegek mind alkoholisták?
Miből gondolod,hogy a rákbetegek egészségtelenül éltek?
Miből gondolod,hogy a rákbetegek az orvost hibáztatják?
Miből gondolod,hogy senki nem fizet semmit?
Miből gondolod,hogy mindenki adót csal?
Miből gondolod,hogy mindenki a fenekén ül otthon?
Miből gondolod,hogy az ellátás árát az orvosnak kéne odaadni?
Miből gondolod,hogy az eü.káoszos helyzetéről a betegek tehetnek?
Miből gondolod,hogy a betegek megérdemelnének ha halomra hullanának?

És én miért gondolom azt,hogy te csak idejársz trollkodni egy képzelt főorvos feleségeként?

she_wolf 2017.03.04. 21:55:07

@g0826:
Én nem ismerlek téged, de látatlanban is magas tétet tennék arra, hogy a te segged sem olyan patyolat, mint ahogy itt lefested.
Nem bántás akar ez lenni, csak te is egy ember vagy, és az sajnos látszik is, hogy nagyjából milyen:(
De ez nem az én dolgom, semmi közöm hozzá, úgy csapod be magad, ahogy akarod.

Viszont azt megkérdezném, hogy hol olvastad @swiss blend (vagy @dayue) hozzászólásában, hogy lázas beteghez ügyeletet kell hívni? Rákos beteget pedig nem is említettek.
Az írásbeli kommunikáció alapjai: olvasni, megérteni, reagálni. Mindjárt kevesebb öngólt rúgsz.
Szóval nem mindenki azért betegszik meg, vagy fekszik műtőasztalon, mert önsorsrontó, úgyhogy ez harmatgyenge érvelés. Már ha egyáltalán érvelés akar lenni, nem pedig hirtelen felindulásból elkövetett szőkeség:)

drontal 2017.03.04. 21:56:20

@Igazság, hol vagy?:

@g0826: -nak úgy főorvos a férje ahogy az én nejem idegsebész.

she_wolf 2017.03.04. 22:03:20

@drontal:
Nem akarok ízetlenkedni, tényleg távol álljon tőlem, de hirtelen a leukémia ugrott be, mint igen komoly, és a legkevésbé sem "önhibás" betegség.
Az ennek a révén eszembe jutott gondolatokat nem írnám le, mert tiszteletlenségnek hatna, pedig eszemben sincs ezzel akár egy pillanatra is elmeni a szatirikus hangvétel irányába:(

zünüke 2017.03.05. 00:27:50

@she_wolf:

Elképedve olvastam én is @g0826:véleményét a halálos kórral harcoló betegekről.
A nagynéném 1 hónapja halt meg daganatos betegségben, és nála ha valaki jobban vigyázott magára egész életében az hazudik.Nem dohányzott,nem ivott,rendszeres életet élt,szingli lévén soha nem volt leterhelve fizikailag,anyagi gondjai nem voltak,mindig odafigyelt mit eszik, (fogyókúra)és mégis október óta a daganattól lebénulva,a morfiumtól kábán várta a halált egy hospice házban nagy 'szerencséjére nem itthon.
Vajon mennyi beteg lehet még akik önhibájukon kívül küzdenek a rákkal, és az egész borzalommal ami körülveszi őket...Még rágondolni is rossz.Szerény véleményem szerint szégyellheti magát aki ilyen véleménnyel van a súlyos betegekről.

zünüke 2017.03.05. 00:31:09

@drontal:

...vagy én az USA új elnöke !!!!

zünüke 2017.03.05. 01:03:22

@g0826:

Kérd meg a főorvos férjedet, (már ha tényleg van neked olyan)hogy világosítson már fel a daganatos betegségek kialakulásáról mert olyan hülye vagy mint a segg, és ez miatt súlyos betegek/túlélők/haldoklók százezreit tiportad a sárba.

she_wolf 2017.03.05. 01:50:30

@zünüke:
Részvétem:(
A mi családunkban is volt hasonló eset, anyósom bátyja veszített a gégerákkal szemben már jópár éve.
Erre kinyilatkozatós kommentelőnk simán azt írná, hogy nem kellett vón bagózni, meg inni, oszt nem patkol el. Csakhogy az egész cirkalmatos nagy famíliában én vagyok az egyetlen feka birka.
Sem anyósom, sem apósom testvérei közül senki nem dohányzott, és alkohol csak jelképesen és ünnepekkor volt fogyasztandó (bor, pezsgő, különleges alkalomkor alkoholos aperitif).
Amikor azt írom, hogy senki, akkor azt úgy kell érteni, hogy SENKI(!!!).
Ők egy ilyen család voltak.

Nem tudni, hogy hogy távozunk, csak azt, hogy egyszer mindenki elmegy.
Kicsit irigylem az ilyen "én mindent tudok, és majd én megmondom a mithogyant", mert nem büntethetők még a lelkiismeretük által sem.

yogosan 2017.03.05. 12:33:08

Dr Bittner Nórát a rákellenes liga vezetőjét 2 hónapja hasonlóért majdnem meglincselte az ország.Nem alaptalanul.

yogosan 2017.03.05. 12:40:56

@she_wolf:

Egy volt kolléganőm 48 évesen mellrákban halt meg tavaly.Nem dohányzott,nem ivott.

yogosan 2017.03.05. 12:42:08

@zünüke:

Milyen rákban halt meg a nagynénéd?

g0826 2017.03.05. 13:36:25

@zünüke: @forge: pont úgy általánosítottam, ahogy itt olvastam:)).De nem tetszik a másik oldali tükör:DDDDDDDDD.

g0826 2017.03.05. 13:48:47

@she_wolf: Mostanában csak önsorsrontók szuttyait olvasom, cukorbeteg nem tartja a diétát megvakul elüszkösödik a lába: ki a hibás ?a doki.
Crohn beteg nem tartja a diétát gyulladt szakaszban káposztát zabál , kit akar feljelenteni? az orvost.
cöliákiás: nem tartja a diétát nem szedi a gyógyszer mert méreg, vacakul van k ia hibás: nyilván az orvos.
Dohányos, rákos, öntik bele kemót milliókért, de a tüdőklinika előtt bagózik. COPD-s fullad és mégis szívja a cigit+iszik. Csak azért nem írok le 1000 példát, mert nem akarok rá időt pazarolni, felesleges.
Pont annyira van jogom másokat a sárba tiporni, mint amennyire másoknak joga van mocskolni a becsületesen dolgozó mártír orvosokat vagy nekem beszólogatni:D.Sőt több jogom van, mert ez a jótékonykodás az én hátamon is megy míg az itt fröccsögők 99% semmit nem tesz más emberekért.:))

g0826 2017.03.05. 15:02:55

@drontal: Hoppá ezt most látom. Hol írtam, hogy mindenki?
Nem mindenki mert pl. én és a férjem nem csalunk adót, de a nagy többség igen. Az elmúlt 1 hónapban rengeteg szaki, alja ember dolgozott nálunk, 1 sem tisztességes adófizető a munkájuk minőségéről annyit ha a férjem így dolgozna csak egyszer is jól meghurcolnák, kár hogy ezekkel nem lehet ugyanúgy bánni ha orvoshoz kerülnének majd megtudnák mi a magyarok Istene!Fodrász, kozmetikus, körmös, taxis még az életben nem adott nekem számlát, de még az ismerőseim közt is bárkit kérdeztem, senkinek sem.
Az összes többi kérdésedre ez a a válaszom: a nagy többség és a főleg.
Egyebekben pedig nem vitatkozom hülyével és a többet nem válaszolok neked:).

drontal 2017.03.05. 19:12:22

@g0826:

Ne mosakodj,teljesen felesleges.Minden egyes hozzászólásodból süt a gyűlölet és a rosszindulat az emberek irányába.

-vagy adót csal
-vagy ingyenélő
-vagy ha egyik sem akkor fizessen többet
-meg a minek zaklatja az orvost..

A többi zagyvaságodra,meg a kitalált történeteidre amiben főorvos feleségként tetszelegsz nem kívánok válaszolni.
Szálljál magadba és gondolkozzál el,hogy mennyi szerencsétlen súlyos beteget és hozzátartozót sértettél meg a meggondolatlan,ostoba,primitív véleményeddel.

forge 2017.03.05. 21:21:08

@g0826:

Miért foglalkozol állandóan mások adófizetési kötelezettségével? Mi közöd van neked ahhoz,hogy a Kovács János víz-gázszerelő és Lucz Gizi női fodrász nem fizeti be az adóját a nálad v rajtad elvégzett munka után? Kovács János és Lucz Gizi fizet éppen elég mást a feneketlen állami kasszába havonta amitől te, vagy sokan agyvérzést kapnának.
És végezetül egy kérdés.Hogy van az,hogy nálad mindig az alja dolgozik akik nem adnak számlákat és a munkájuk kifogásolható? Nem az van itt,hogy kimondottan az olcsó és számlaképtelen melósokkal végeztetsz el mindent?

drontal 2017.03.05. 21:55:02

@forge:

Nem az van itt,hogy kimondottan az olcsó és számlaképtelen melósokkal végeztetsz el mindent?

-Egészen biztos

zünüke 2017.03.05. 23:27:07

@she_wolf:

Köszönöm:((

Szegénynek ráadásul lipószarkómája volt ami állítólag elég ritka,és sok esetben semmi kezelés nem hatásos.Mindegy,túl van rajta, vége a szenvedéseinek mert abban bőven volt része annak ellenére,hogy a lehető legjobb ellátást és kezelést kapta.Naponta láttam a skypon,hogy romlik az állapota,borzalmas volt nézni.Éppen ezért nagyon dühös lettem amikor olvastam a hozzászólását a rákos betegekről @g0826 nak.

zünüke 2017.03.05. 23:28:50

@yogosan:

Liposzarkóma, és szörnyű mire végez a rohadék.

she_wolf 2017.03.06. 06:25:08

@g0826:
Marha egyszerű, olvasgasd az Aladdint, vagy nézegess Hupikék törpikéket:)

Csak egy dolgot ne tegyél: ne általánosíts!
Azért, mert egyik-másik szarik a saját egészségére, még nem jelenti azt, hogy mindenki így tesz.
Egészen biztos hogy van 1000 példád, ugyanakkor nem hiszem el, hogy csak ilyenek vannak. Mert ugye a kivételek fölött könnyebb elsiklani, azokról tudomást sem venni. Ilyen alapon az emberiség úgy, ahogy van, gyerekestül, felnőttestül, aggastyánostul, az összes szenttel és ördögfajzattal együtt megérett a pusztulásra.
Igen, én is, de nyugi, te is! Ha azt vesszük, te még inkább, mert a jónak szikráját nem mutatod azon embertársaid felé, akik önhibájukon kívül kerülnek keserves helyzetbe (except a szent család).
Úgyhogy lejjebb azzal az egóval, mert ha leesel róla, csúnyán megütöd magad!

A @drontalnak írott válaszodat nem tudom figyelmen kívül hagyni, mert megérdemel egy misét, és ha megengeded, akkor a te stílusodban (ha nem, akkor is):
1: Aki hülye, haljon meg!:) A balek meg is érdemli, hogy megvegyék kilóra, hadd dógozzon a magyar virtus, ihaj!

"...Az elmúlt 1 hónapban rengeteg szaki, alja ember dolgozott nálunk, 1 sem tisztességes adófizető a munkájuk minőségéről annyit ha a férjem így dolgozna csak egyszer is jól meghurcolnák..."

Kettőtöknek összesen nincs annyi esze, mint egy marék papírlepkének? Pedig a férjed tanult ember, orvos. Azt megnézném, hogy nálam mikor vonul le a szaki számla nélkül, amit megelőz a minőségellenőrzés! Pont ilyesmiben vagyok benne, a közeljövőben pedig még jobban bele fogok merülni, majd megírom a tapasztalataimat, és küldök képeket, ha igényled. (Spoiler alert: én majd azért fogok háborogni, hogy a köcsög ügyintézők hogyan igyekeznek kibaszni az emberrel, és mennyi pénzembe kerülNE, hogy ezt ne engedjem!)
Szívesen segítek neked abban, hogy hogyan NE legyél balek!
De azt, hogy téged megszopattak (ezek szerint többször is), nem lehet indok arra, hogy a szakik munkáját és munkamorálját összehasonlítsd egy egészségügyi dolgozóéval!
Közük nincs egymáshoz, nem említhetők egy lapon!

Fodrász, körmös, anyámfasza... viccelsz ugye?
1: Nem látsz bele a könyvelésébe, honnan tudod, mi van benne? Mind fodrászhoz, mind körmöshöz, egyéb szépészhez járni bizalmi viszonyra épül. Vagy te mindig máshoz mégy?
Tapasztalat: bárhová bármiért megyek, legalább az első alkalommal számlát kapok. Nem meri megjátszani, hogy tök idegennek ne adjon számlát, amikor basztatják őket, ha kell, ha nem.
És hogy tudd: Kérj, és megadatik néked! A szádat ne csak evésre, és a Praxison gyalázkodásra használd, hanem formáld vele a következő szavakat: nyugtát/számlát lesz kedves!
Taxis? Bocs, erre nem tudok mit mondani, nem közlekedem taxival, sőt, körmöshöz sem járok, magam intézem az ilyesmit.
De ahogy a soraidból kiveszem, te és kedves barátaid, ismerőseid valahol a Lila akác közben élhettek:D

De azt hiszem, én is inkább arra hajlok, amit @forge feszeget:
"Nem az van itt,hogy kimondottan az olcsó és számlaképtelen melósokkal végeztetsz el mindent?"

(Bocs' a hivatkozásokért, hasonló gondolatok vetődtek fel bennem is, és nem akartam elbitorolni a szerzőktől:D)

she_wolf 2017.03.06. 06:32:23

@zünüke:
Tényleg nagyon sajnálom:(
Negyon nehéz azt elfogadni, ha valamivel szemben tehetetlenek vagyunk.

zünüke 2017.03.06. 19:32:41

@she_wolf:

A hétről hétre való szellemi és fizikai leépülés látványa talán borzasztóbb mindennél.

(a taxisoknak nem olyan régen vezették be a számlaadási kötelezettséget,előtte a NAV által leplombált órából vették ki az adatokat az alapján kellett adózzanak):D:D

she_wolf 2017.03.08. 11:09:47

@zünüke:
Elég arra gondolnom, hogy apósom az Alzheimer miatt milyen változásokon ment kereszül, anyósom pedig a különböző vázrendszeri gyengeségei miatt mennyit szenvedett fájdalmaktól, és mennyi gyógyszert szedtek, hogy valamelyest élhető életet élhessenek utolsó éveikben:(
Két gyönyörű ember ment a szemem láttára teljesen tönkre egy mégis teljes élet végén.

(Ja, biztosan nem kellett volna annyit bagózni, meg inni, zabálni a cukrot.... hányhatok?)

NoOne 2017.03.11. 21:42:50

@g0826: Kedves, javaslom, hogy kérdezze meg az orvosokat - elsőként a férjét -, hogy mi a búbánatos @-ért nem állnak már ki magukért. Állítólag képzett, okos emberek (min. 6+6 év ugye...), abszolúte észérvek állnak mögöttük, szakmai (és politikai) képviseletük is van (még, ha jelenleg sz@r is...). Ennek ellenére semmi egységes fellépés nem látható, és ha valaki helyettük lép végre, akkor sem állnak mögé, sőt még fikázzák is egyesek, hogy mit képzel, meg hát amúgy is "csak egy nővér..." Ius murmurandi gyakorlása vég nélkül, az igen, egységes fellépés, az esetlegesen némi saját érdek feladása az már nem... Pedig ők igazán tudhatnák, hogy "fájdalom nélkül nem megy".
Csak csendben megjegyzem: a mérnöki munkaóra 7000-10000 Ft lenne, de pl. amikor mondjuk egy PC-t egy nyugdíjasnak kellene "szakérteni" és javítani, aminek a piaci értéke kb. 20-60000 Ft (ám az ő számára sokkal több, mert ált. nem tud másikat venni), hogy a búbánatba kérhetném a rendes piaci árat a munkámért. És nem csak én vagyok így a dologgal. Úgyhogy egy szemét+adócsaló mesterember miatt általánosítani eléggé gyalázatos teljesítmény öntől.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása