Ha a mentőkön múlik, meghal az apám

2016.09.01. 09:14

mentoauto.JPGAzt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez.

Tisztelt Praxis blog és olvasók!

 

Pár hétvégével ezelőtt majdnem családi tragédia zajlott le nálunk, csak a szerencsének és az egyik szomszédunk lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem végzetes eseményekről számolok be most önöknek. A következő törtönt; édesapám, aki egy Budapest melletti kisváros nyaralóövezeti részén él, 7-én a kora esti órákban rosszul lett és összeesett. Az eszméletét is elveszítette, ezért segítséget kérni nem tudott. Hatalmas szerencse a szerencsétlenségben, hogy az egyik szomszéd heti 2-3 alkalommal meglátogatja, rá néz, hogy mi a helyzet vele, ezen a napon is bezörgetett hozzá. Látta, hogy valószínűleg otthon van az apám, mert égett nála a villany és a kertkapu is tárva volt, viszont a kopogtatásra, csengetésre és a telefonhívásra sem felelt. Ekkor felhívott engem és elmondta, mi történt, majd engedélyt kért rá, hogy kvázi betörjön a házba. Természetesen mondtam neki, hogy bármit tehet, jusson be valahogy, mert a vonalas számot hívva sem lehetett elérni apámat. Az események közben végig telefonos kapcsolatban voltam a szomszéddal, aki végül bejutott és rátalált édesapámra, aki eszméletlen állapotban az előszoba kövön feküdt.

 

 Elkezdte az elsősegélyt és riasztotta a mentőket is, ekkor 19 óra 51 percnél járt az idő. Én magam autóba szálltam és szintén elindultam édesapám házához, amely jó 140 kilométer tőlünk. A mentőkre 25 perc eltelte után ismételten rátelefonált a szomszéd, ahol a diszpécser közölte, mennek, amint tudnak és lesz szabad autó. Ekkor édesapám már eszméleténél volt szerencsére, de borzasztó rossz állapotban, beszélni alig tudott. Egy ilyen állapotban lévő beteghez azt gondolom, azonnal küldeni kell, akit lehet, nem pedig fellengzősen, flegmán közölni, hogy majd mennek, ha tudnak. Mert sajnos a szomszédunk elmondása alapján így jött a válasz. Mivel láthatóan nagy volt a baj, a kedves szomszéd szólt a többi ott lakó ismerősnek, kvázi összecsomagolták édesapámat és kocsival bevitték a közelben lévő Dél-pesti Kórházba, az volt a legközelebb.

 

 Amikor elindultak, 20:32 volt, a kiküldött mentőnek még nyoma sem volt ekkor. Közben telefonálgatás közöttünk, a kórház és szomszéd, a mentők és közöttem, 20:54-kor érkeztek meg a kórházba, ahol már várták az érkezésüket, később én is oda estem be. Ekkor az édesapám már az intenzíven volt. Én rengeteg rosszat hallottam már a Jahn Ferenc Kórházról, ugyanakkor az, ahogy ezt a helyzetet kezelték, hogy nem küldték apámékat máshova tovább, a területi ügyeletes kórházba, hanem elkezdték ellátni és megmenteni az életét, számomra egy hatalmas pozitívum volt az eset kapcsán. Érelzáródás miatt életveszélyben volt, ha nincs a szomszéd, aki időben eszmél és végül nem viszi be autóval a kórházba, egész biztosan nem éli túl a történteket.

 mentoauto_1.JPG

Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez. Ez azt jelenti, hogy 41 perc kevés volt ahhoz, hogy segítséget küldjenek, holott több közeli helyről is lehetőségük lett volna.

 

A telefonban nem közölték, mi az oka a késlekedésnek, nem látták el a szomszédunkat semmiféle tanáccsal, mit tegyen, hagyták, hogy történjenek az események a maguk módján. Ha a beteg, jelen esetben az apám meghalt volna, akkor pedig mosták volna kezeiket. Felfoghatatlan, döbbenetes, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett. Több panaszlevelet is írtam az érintetteknek, semmiféle reakciót, vagy választ nem kaptam.

 

 Ez külön felháborító, hogy még arra sem méltatják az embert, hogy reagáljanak a jogos panaszára. Köszönöm a szomszédunknak, hogy ott volt a bajban és hideg fejjel tudta, mit kell tennie, köszönöm a kórháznak, hogy legalább ők megkezdték az életmentést, és köszönöm, azoknak, akik olvassák ezeket a sorokat. Legalább ők is ráeszmélnek, hogy a bajból akkor van kiút, ha a közvetlen ismerőseink ott vannak mellettünk, másra nem igen számíthatunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zünüke 2016.09.01. 09:43:42

Hát ez az,mint- általában- a hozzáállással van itt a gond, sokszor nem is a 40-50 perces késéssel.Azért elgondolkodtató,hogy az újraélesztést telefonon keresztül meg sem próbálta a diszpécser.

KisIst 2016.09.01. 10:32:14

"Ekkor felhívott engem és elmondta, mi történt, majd engedélyt kért rá, hogy kvázi betörjön a házba." És ha nem ér el, akkor még ma is ott toporog a ház előtt???

"kvázi összecsomagolták édesapámat és kocsival bevitték" A mentőre várakozás helyett ezt korábban is megtehették volna... Minek mentőt hívni egy szállítható beteghez, ha még a szállítás is megoldott???

"fellengzősen, flegmán közölni" + " a szomszédunk elmondása alapján" Aha, ja, persze...

"Egy ilyen állapotban lévő beteghez azt gondolom, azonnal küldeni kell, akit lehet" Gondolom nem laikusként, hanem szakemberként írod ezt...

platelet 2016.09.01. 10:51:38

"küldenek, amint tudnak"

Ebben semmi flegma nincs, szó szerint ez az igazság. Nincs szabad autó. Ilyenkor mi a halált csináljanak? Rakják ki az infarktusost az út szélén? Ennek semmi köze a hozzáálláshoz. Nincs pénz elég autóra, plusz rengeteg a felesleges hívás.

@zünüke:

Eszméletlen beteget nem kell újraéleszteni. Max annyi tanácsot adhat, hogy tegyék stabil oldalfekvésbe - ha egyáltalán tudják, hogy hogy kell. De ha a hívás itt is a 112-höz futott be, ott egy rendőrségi dolgozó veszi fel a telefont, aki nem feltétlenül kvalifikált ilyen tanácsok adására.

asztalosani 2016.09.01. 14:42:28

csak így tovább!!!

még több stadiont, még több mnb alapítványt, még több trafikot, még több mutyit, még több rezsicsökkentést!

poszter!
remélem kövi választásoknál fogod tudni a szomszédaiddal, hogy hová tegyétek azt a nyamvadt X-et!
mert ahogy é.apád, ugyanúgy járhat a szomszédod is!
és bárki szomszédja is.

asztalosani 2016.09.01. 14:43:53

ui.: hatóságokhoz kell panaszt benyújtani, ha azok nem válaszolnak rá 30 nap alatt, akkor lehet menni ellenzéki képviselőkhöz, újságírókhoz, hírportálokhoz mellékelve a levél tartalmát (FB-on való közzététel is elég hatásos szokott lenni).

Braincelle 2016.09.01. 17:47:46

Sajnàlom, hogy ilyen sokáig nem jöttek, ettől függetlenül óva intenék mindenkit attól, hogy ilyen állapotú beteget személyautóban fuvarozzon.
Milyen ér akart elzáródni amúgy?

mechanikus körte 2016.09.01. 17:54:10

@asztalosani: "hatóságokhoz kell panaszt benyújtani, ha azok nem válaszolnak rá 30 nap alatt, akkor lehet menni ellenzéki képviselőkhöz, újságírókhoz, hírportálokhoz mellékelve a levél tartalmát (FB-on való közzététel is elég hatásos szokott lenni)."
Több felszerelt és személyzettel is ellátott mentőautó & kevesebb fölösleges hívás lesz? :D

szabidoki 2016.09.01. 18:49:47

@zünüke: Aki még él azt nem kell újraéleszteni.

asztalosani 2016.09.01. 19:54:09

@mechanikus körte:

tipikus kérdés azoktól akik seggükbe szokták dugni a fejüket.

kíváncsi lennék, ha a te apáddal, gyerekeddel történt volna, akkor is ilyen kommenteket firkálnál-e???

Boka1 2016.09.01. 19:58:36

@szabidoki: de. Csak azt lehet. A halott már csak tápanyag.

A kollegák jobban szeretik az egyedülálló gazdag nyugdíjasokat, ékszerekkel .

Thomas Dantes 2016.09.01. 20:16:04

@KisIst: Azét te nagyon okos mert szállításközben is rosszul lehet, és aki súlyos beteg, azt nem véletlenül kell illetve kellene mentővel szállítani.

M_R 2016.09.01. 20:18:10

Sajnos ez van :( Én is tapasztaltam már, hogy amikor mentőt hívtam apámhoz, 30 perc alatt értek ki (megyeszékhely, nem a világ vége, a városközponttól kb. 5 km.)

Hiába a sok új autó, ha nincs személyzet.. ennyi pénzért nem tolonganak. Sofőr/ápoló nélkül meg nem nagyon tudnak mentőt kiküldeni.

Szerencsére a felcsúti kisvasút remekül tartja a menetrendet, napi hatszor fordul, többnyire üresen, de van mozdonyvezető, kalauz, bakter, állomásfőnök, jegyárusító, büfé, stb.. A teljes infrastruktúra megfelelő mennyiségű személyzettel.. Itt és most Magyarországon ez a fontos (nem a mentők, oktatás, egészségügy...)

Merylla 2016.09.01. 20:57:33

Mentőorvos tanácsolta, hogy mindig a 104et kell hívni, a 112 csak közvetíti a hívásokat, nem tud segíteni telefonon keresztül.

KisIst 2016.09.01. 21:09:31

@Thomas Dantes:
Nálad okosabb vagyok, ez tisztán látszik... Biztos jobb fél órát várni a mentőre és állni az eset felett, mint bevinni a 20 percre lévő kórházba...

KisIst 2016.09.01. 21:10:38

@Thomas Dantes:
Nálad okosabb vagyok, ez tisztán látszik... Biztos jobb fél órát várni a mentőre és állni az eset felett, mint bevinni a 20 percre lévő kórházba...

christophe 2016.09.01. 21:12:13

@szabidoki: aki màr halott,azt meg minek.

KisIst 2016.09.01. 21:12:28

@Merylla:
A 112-nek kötelessége az ilyen segélyhívást azonnal átkapcsolni a 104-re...

christophe 2016.09.01. 21:20:04

Belgium lègzès leàllàs,112 folyamatos telefonos segitségnyujtàs,mentok 10perc utàn helyszinen rà 2 percre surgosségi orvos.3 hét mulva 60 euros szàmla, aminek a felét a biztosito visszatéritette. Szerencsére, ijedtségen kivul semmi komoly gond.

Gróf Aranka 2016.09.01. 21:36:42

@Boka1: Azért élő embert ne próbáljunk már meg újraéleszteni, az nem egészséges!
Értelemszerűen azt kell újraéleszteni, akinél keringés - és légzésleállás történt. Akinél pedig ez megtörténik, arra mondják azt, hogy meghalt.

asztalosani 2016.09.01. 21:54:59

@Gróf Aranka:

"Értelemszerűen azt kell újraéleszteni, akinél keringés - és légzésleállás történt. Akinél pedig ez megtörténik, arra mondják azt, hogy meghalt. "

anyám borogass...

szabidoki 2016.09.01. 22:18:43

@Boka1: aki él, annak nincs szüksége újraélesztésre. Sürgős orvosi segítség elkelhet ha olyan a helyzet, de élő embert újraéleszteni komoly hiba és ronthat a beteg állapotán. Újraélesztés olyan esetben jöhet szóba, ahol a delikvens ténylegesen meghalt, keringése és légzése nincs, de még belül vagyunk azon az időn, ahol az agyban visszafordíthatatlan károsodás keletkezik. Ez egyéntől és helyzettől függ, általában 3-5 perc között mozog, extrém esetekben (kihűlés) lehet több, de inkább kevesebb.

Braincelle 2016.09.01. 22:22:29

@KisIst:
Nem biztos. Egyrészt, mert létezik olyan, hogy szállítási trauma, és bizonyos betegségek esetén a felültetéssel, nem megfelelő emeléssel is romolhat a beteg állapota. Másrészt nem biztos, hogy a megfelelő intézménybe viszed, és ebben nem a területi illetékesség a kérdés, hanem az, hogy milyen ellátás és milyen beavatkozás kell.
Azért kérdeztem, hogy milyen betegség derült ki végül is ebben a történetben, mert érdekelt, hogy milyen ér "akart" elzáródni.
Ez a beteg most lehet, hogy jobban járt vele, hogy bevitték autóval, de általánosságban ez csak akkor jön szóba, ha valaki mondjuk eltöri a lábát, vagy más olyan baja van, amivel azért nagy valószínűséggel kockázat nélkül szállítható.

De akinél a hozzátartozóban újraélesztés merült fel, az kérdés. Főleg, hogy bizonyos betegségeknél nagyon fontos, hogy mielőbb kórházba jusson (pl akut stroke vagy jellemzően perakut sebészeti beavatkozást igénylő betegek), máskor viszont a mentőorvos által adott gyógyszer is feltétlenül kellene (még az előző példáim egy része is ide tartozik), pl egy asthma cardiale-t ha jól megkezel a mentő, akkor vissza is tudja fordítani a tüneteket, míg ha tíz perccel tovább fullad a kocsiban a kórházba érésig, mint ahogy a mentő odaért volna (ezt ugye nem tudjuk), akkor lehet, már tehetik is lélegeztetőgépre a kórházban.

A mi lett volna ha sosem értelmes dolog, azért írtam, hogy óva intenék ettől bárkit, nem azt, hogy biztos, hogy hülyeséget csináltak, de azért vannak kockázatai annak, hogy eszközök és gyógyszerek és hozzáértés nélkül bevállalod egy súlyos beteg szállítását, ahelyett, hogy 5 percet még várnál a mentőre. Persze ilyenkor ideges az ember és a bizonytalanság is döntésre sarkallja, tehát teljesen megértem.

De azért gondoljatok ezeknél a posztoknál arra, amikor itt a praxis blog kommentelői közül valaki leírta, hogy mentőhívásnál azt kell hazudni, hogy a mellkasod fáj, akkor is ha csak lázcsillapítót szeretnél, mert akkor kijönnek a rohadtak; meg arra, amikor okos járókelő a földön fetrengő, alkoholtól bűzlő emberre ráhívatta a rohamkocsit, mert azt hazudta, hogy a beteg nem lélegzik, és úgy állt ott, amikor megérkeztünk szétszirénázva a várost és az életünket kockáztatva, mint a szociális igazságszolgáltatás szobra, hogy hát látjuk, segítségre szorul, hiába hajléktalan. Persze, láttuk azt is, hogy jöhetett volna hozzá mentőgépkocsi is, tíz perccel később is.

2016.09.02. 00:58:27

Simán lehet, hogy nem volt kocsijuk. Amilyen elvándorlás van a cégtől... Mert ugyan Palikánk nyomja a kötelező optimista szöveget, hogy minden szép, minden jó, új autók, képzett dolgozók, stb., csakhogy az nem igaz. Emberhiány van, mert amilyen a cég hozzáállása a dolgozókhoz, amilyen a fizetés, amilyenek a munkakörülmények, bármennyire szeretné is csinálni az ember, kénytelen otthagyni. Én is otthagytam őket sokkollégámmal együtt. 15-20-25 év után. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy simán lehet, hogy nem volt kocsijuk. Arról nem szoktak beszélni a sajtóban, hogy a szervezett kocsikból állomásonként hány áll, mert nincs rá ember.(Emiatt aztán fel is vesznek mindenkit aki 50-60% pontossággal meg tudja mondani a nevét, meg a nagybetűket is kb. ismeri. Darab-darab.)

Muad\\\'Dib 2016.09.02. 08:39:50

@KisIst:
De bátran terjeszted a hülyeségeidet. Igen, van olyan eset amikor jobb várni a mentőre, mint mozgatni a beteget. Mondjuk ezt a tünetek alapján a diszpécsernek illene elmondania.

Gróf Aranka 2016.09.02. 09:02:04

@asztalosani: Na, most akkor mi is a probléma, kedves hozzászóló? :)

kgaben 2016.09.02. 11:24:34

Ez nem a mentők hozzáállásán múlik... Sokkal inkább a körülményeken. Meg kell érteni, hogy nincs elég ember. És ez csak egyre rosszabb lesz. Senki ne várja el egy másik embertől, hogy szarért húgyért dolgozzon, miközben a család alig látja, egyről nem tudnak a kettőre lépni, semmi jövőkép, stb. Konkrétan 80-90-100.000 forintos fizetésről beszélünk. Ez kevés, nem fognak ennyi pénzért a cégnél maradni, elmennek. Így kevés lesz a kivonuló állomány, és akkor még a szakállományról nem is beszélve. Szóval itt ütközik vissza a sokszor hangoztatott "ha nem tetszik, nem kell ott dolgozni" hozzáállása a hétköznapi embereknek.
Emberhiány miatt pedig kevés mentőautó tud futni az utakon, ergo a hívásokhoz később fog odaérni. Ez egyszerű következmény.
A másik sajnálatos dolog az a rengeteg felesleges hívás. Pl: kórházból kórházba szállítás nagyon sok van. Amihez nem is kellene feltétlen szükség mentőre, de "előírás"... Vagy az egyéb hasonló könnyű sérült, amikor a család ott jön mögöttünk autóval..., de mentőt hívunk mert nekik jár. Persze, semmi baj, de akkor máshova nem jut, mert nincs elég ember. Vagy:
1, a "ott fekszik egy ember, biztos halott, de oda nem merek menni megnézni, mi van vele, jöjjenek azonnal a k...va anyátok...". Kimész, és egyszerűen csak a füvön az árnyékban alszik, semmi baja.
2, Fűben fekszik, rosszul van. Kirohanunk jelzéssel, sehol senki. Kiderül, hogy arról volt szó, akivel beszélünk, járókerettel megy haza, de elfáradt, lefeküdt. Kérdem ki volt a bejelentő, erre odajön egy 120 kilós cigányember, egy 20 centis konyhakéssel eszik egy almát, és a kérdésre, hogy miért nem ment oda megkérdezni, hogy mi a baja annak, aki ott fekszik, azt mondja, mert nem mert, félt... (???????) Mondom mitől???? Nem körbeölelni, 1 méterről is meg lehet szólítani, egy rosszul mozgó nem fogja elérni.
3, Vagy a hazaszállításra váró tüdőbeteg (!!!!????), aki tüdőszanatóriumban várja a mentőt, mert állítólag oxigén kell neki, és kereséskor kint cigizik a dohányzóban..... Fél óráig kerestük. És a történetek sora végtelen és mindennapos....
Egyszer mindenkinek el kellene menni egy-egy hónapot dolgozni ide hozzánk. Akkor látnák, hogy mekkora a leterheltség.
És a személyes kedvencem: hiszen ott a mentőállomás 5-10 percre. Igen, ott. Csak mentő nincs bent, mert kint szed össze valahol egy hajléktalant, mert az zavarja a gyalogosok szemét. Egy részeget, vagy bármi egyebet. De nem, nem kávézgat az állomáson, és még csak nem is bújkál az árnyékban....
ÉS akkor arról még nem beszéltünk, hogy a céget elhagyó szakemberek helyét képzetlenek veszik át, akkor milyen lesz az ellátás színvonala, stb...
Mikor vonultak az emberek az utcára, hogy szar az egészségügy? Hogy nem jó az ellátás? Hogy sokat kellett várni? Hogy a kórházi (hotel)szobák olyanok amilyenek? STB. Ja, nem, ez nem internetadó.... Erről ennyit. Ez meg a maguk oldaláról, hozzáállásáról mond el sokat.
Lehet feljelenteni bárkit, bármelyik intézetet. Megkapják a megítélt pénzt. ÉS??? Akkor már minden rendben lesz? Máris jobb a rendszer? Nem, csak pár misivel már boldogabbak...
Nem baj birkák, lehet menni szavazni '19-ben...
(és persze tisztelet a kivételnek, azt remélem nem kell külön kiemelni)

g0826 2016.09.02. 11:38:00

@kgaben: Igen sokan mondják: nem tartottak pisztolyt a fejéhez, hogy egészségügyi dolgozó legyen valaki. Lesz ez még rosszabb is:((. Ápolónőnek sem megy már lassan senki, inkább megy eladónak több pénz kevesebb felelősség. Mikor a férjem felvételizett több mint 30 éve az orvosira csak a színjelesek kerültek be és 11x túljelentkezés volt, most már csak 1,5x a túljelentkezés és nem kell kitűnőnek lenni.

rikitikitévi 2016.09.02. 14:03:19

@g0826: "most már csak 1,5x a túljelentkezés és nem kell kitűnőnek lenni."

Most is elég nehéz bejutni, idén pl. a SE-re 441 pont kellett. Ez bizony csak színjeles érettségivel (benne 2 emelt szintű) + nyelvvizsgával jön ki...
Egyébként Pesten 3x-os volt a túljelentkezés (3263 felvételiző ezer helyre).

g0826 2016.09.02. 14:35:50

@rikitikitévi: 480 a maximális ponthatár nem? 441 pont nem színjeles akkor...Azért a 3x-os nagyon messze van a 11x-estől.

snowflakeh 2016.09.02. 17:31:16

Az a baj ezzel az egésszel. Hogy ezt a levelet egy olyan embert írta akinek körülbelül semmi rálátása nincs a magyar egsügy helyzetéről. "Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk" hát végül is ha ezen múlik. Legközelebb gyalog elindulunk vagy járókelőt kérünk hogy tolja az üres autót. A Miskolci régióban például kevés az autó ott az lehet az oka a késedelemnek továbbá a hamis bejelentések. Látom az illető is biztos egészségügyi végzettséggel rendelkezik és nagyon jó rálátása van a dolgoknak:)

Greg24 2016.09.04. 00:36:15

@g0826: huhh de nagyon okos vagy...neked mennyi kellett a BKF-re 350??441 ponthoz igenis szinjeles erettsegi kell, bar nem tudom de tudod e egyaltalan mi az erettsegi?!30 eve 11x tuljelentekezes???hahhaa kamu!

Amugy azert nem nem ment a mento mert a szomszed torokfajosnal meg a komyhaba elvagta az ujjat 30 eves nőnel volt akinek bibis lett az ujja...ugyanis a mentohivasok 80%-a ilyenek miatt van....

g0826 2016.09.04. 07:32:59

@Greg24: Értem, tehát ha neked csak kommunikációs ruhatár szakra futotta azt hiszed másnak is és mivel csak sokadszorra sikerült az érettségid. Sajnálom a szüleid nehéz lehet egy debilissel élni, de szép tőlük, hogy megtartottak. Mikor én felvételiztem 120 pontos felvételi rendszer volt és 120 ponttal vettek fel, nem ruhatár és büfé szakra mint téged.
Nem kamu a férjem mondta hogy akkor mikor ő felvételizett ennyi volt és elhiszem ,mert én is pár évvel később felvételiztem és akkor is csak 120 ponttal lehetett bekerülni az orvosira és sokszoros túljelentkezés volt. Pöntyögd már le ide ha 480 pont a maximálisan elérhető akkor hogy hogy "csak" 441 pont a felvételi határ? Rokongyerek még 2-es matekot is hozott harmadik év végén és mégis összehozott 435 pontot, ha az szín kitűnő neked,tanulj meg legalább 5-ig számolni.

Greg24 2016.09.04. 11:50:48

@g0826: ugy pl h van ket felsofoku nyelvvizsga meg ket emelt szintu erettsegi....de nyilvan ezt nagyon jol tudja aki meg a mult szazadban erettsegizett...30 eve nem is volt pontrendszer de biztosan te a max pontokat kaptad hahhaaaa:-D 2-es matek erettsegi?jo kis csalad....

Greg24 2016.09.04. 12:11:57

Bocs ev vegi matek...:-P

g0826 2016.09.04. 13:27:07

@Greg24: Nézz utána volt pontrendszer.Az volt érvényben 12 évvel ezelőttig.Utána lett 400 ekkor jelentkezett a nagyobbikom egyetemre. A kisebbik gyerekem 4 évvel később jelentkezett akkor 440 volt a max.A keresztfiam az idén. Meg voltam győződve ilyen gyenge tanulással csak kommunikáció szakra veszik fel. 1 felsőfokúja volt. 2-es matek néhány négyes. Az nem szín jeles. A szín jeles az ha a 3.4. évvégén+minden tárgyból 5-ös.+minenből 5-ös érettségin is.Tudod 30 éva csak azok juthattak be az orvosira,nem mint most.

Greg24 2016.09.04. 22:00:39

@g0826: en 9 eve felveteliztem es akkor 144 pont volt a max szal a 12 ev sem stinmel de mindegy is...vagy szinjeles vagy es meg melle nyelvvizsgak plusz emelt szintu erettsegi,vagy baromi jo erettsegit irsz mindenbol plsuz 2 emelt szintu...ugyh azert nem akarkit vesznek fel..ja es nem bejutni nehez hanem bentmaradni...egy egyetem nem kell annyit tanulni mont az orvosin ezt boritekolhatom!

szsuzsanna 2016.09.06. 10:07:24

@kgaben: Hát, -EZ AZ!
Írtál egy hozzászólást "belülről", -ÉRDEKELT VALAKIT? -senkit, lóf@szt se...
-Hát, sajnos, itt van az eb elhantolva...
-arról, hogy mikor hány pont kell, kellett az orvosira...-kit érdekel???
-mi köze a fönti íráshoz?...-de, van pofájuk, itt, ezen vitatkozni...
-Arra, bezzeg, semmi reakció, hogy "szarér-hugyér" dolgoztok, miközben, részegek, drogosok rugdosnak pofán, -stb-stb, -ellátás közben, előtt, után...
-a történet arról szólt, hogy, eszméletlen beteget talált egy szomszéd, aki, hívta a mentőket...
-"NEM-E LEHETNE-E"? -ilyen esetben, annyit elvárni, hogy a "diszpécser"?, segítsen a laikusnak, legalább annyit megállapítani, pl., hogy légzése, szívverése van-e?
-megmondani, hogy kb. mikor tud mentőt küldeni, és addig mit tegyen, mit ne tegyen a beteggel?...

g0826 2016.09.06. 17:33:58

@Greg24: www.bama.hu/baranya/kozelet/uj-rendszer-fele-tart-a-felveteli-49649
www.felvi.hu/pub_bin/dload/FeMu/fuzet_01/oldal59_65_fuggelekI.pdf
24.hu/belfold/2006/08/17/megvaltozhat_felveteli_pontszamitas/
index.hu/belfold/fisz0001/
Tehát a 120 pontos felvétel1 az utoljára 2004-ben volt a 2005-ben érettségizők már a 400 pontos rendszerben a kétszintű érettségikkel elsőként "szívtak".
Nem ez a lényeg egyre kevesebben akarnak orvosok, diplomás ápolók és mentőtisztek lenni és már olyanokat is felvesznek akiket 30 éve nem vettek volna fel. A férjem szokta mesélni egyre butábbak a hallgatói, felkészületlenek.

Greg24 2016.09.06. 19:15:07

@g0826: 2007-ben felveteliztem es 144 pontos rendszer volt ezen kar vitazni...max azert lehetnek felkeszuletlenebbek mert dupla annyi a tananyag mint 30 eve...nezz meg egy akkori es egy mai farmakologia konyvet:-)es megegyszer mkndom nem bejutni a nagy kunszt hanem vegigcsinalni....

rikitikitévi 2016.09.07. 11:35:34

Amikor én felvételiztem (XX.században), 20 pont volt a maximum, a limitet általában 17 pontnál húzták meg, de bekerülni csak 19 pont felett lehetett (nekem 20 volt). Azért volt mégis 17 pont a határ, hogy fel lehessen venni azokat a protekciósokat is (MSZMP, KISZ, Hazafias Népfront, stb.), akik gyengébben szerepeltek. A többiek olyan értesítést kaptak, hogy felvételije sikeres, de helyhiány miatt elutasítva.
A 20 pont felét középiskolából lehetett vinni, másik felét az akkor még külön helyen és időpontban tartott felvételi vizsgán (írásbeli + szóbeli) lehetett megszerezni. Biztosan bekerülni csak jeles érettségivel + 100%-os felvételi vizsgateljesítménnyel lehetett. Aki második, harmadik, sokadik alkalommal is próbálkozott, annak már csak a felvételi vizsga eredménye számított. Pesten átlag 10x-es, vidéki egyetemeken 6-8x-os túljelentkezés volt.
Az is igaz, hogy ma sokkal többet kell tanulni az egyetemen, mint a mi időnkben: a molekuláris biológia, genetika, immunológia, onko-hematológia rengeteget fejlődött az elmult évtizedekben, és ezt a mai hallgatóknak már meg kell tenulniuk, mi meg jószerivel nem is hallottunk ezekről, öreg fejjel kell(ett) úgy-ahogy elsajátítanunk...

Terencius 2016.09.08. 06:26:21

@rikitikitévi: Pontosítanék, csak a felvételi tárgyak eredményei számítottak a középiskolából hozott pontokba. Nálunk, a műszaki egyetemen a matematika és a fizika. Egyáltalán nem számított, hogy magyarból, történelemből, stb. hogy érettségiztél. Nem is fordult elő, 3-as felvételi tárgy eredményekkel bekerüljön valaki az egyetemre.

Braincelle 2016.09.10. 05:18:42

@Terencius:
Én 2004-ben felvételiztem, és nem csak a felvételi tárgyak számítottak, hanem érettségi mindenből, felvételi és nyelvvizsga.

Hogy mekkora a túljelentkezés, az elég fontos dolog amúgy, ahogy egy állásnál sem mindegy, hogy 2 vagy 20 jelentkező közül lehet választani. A túljelentkezés csökkenése egyrészt a tarsadalmi presztízs csökkenését jelzi, másrészt, hogy nem éri meg ezt a szakmát választani. Hasonlö a helyzet a főiskolai szakok (mentőtiszt) esetében is. A diszpécserekre is érvényesül, hogy abból lehet választani, ami van.

Orvosit elvégezni nem intellektuálus teljesítmény hanem önfegyelem és mazochismus kérdése, ezeken kívül nem kell hozzá olyan képesség, amire az átlag IQ ne tenne alkalmassá, de még a summa cum laude minősítéshez sem. Még inkább annak van több esze, aki cseszik arra, hogy hányast kap, de dolgozik egyetem mellett, gyakorlatot szerez, mentőzik stb.
Maga az orvoslás viszont szellemi, lelki és fizikai képességek igen széles spektrumát igényli. Magyarországon ebből a "hogysn építs szarból várat", és a "hogyan nézz szembe azzal, hogy eltoltad az életedet" a legfontosabbak, németeknél szóba jön a szakmai tudás is, az egyéni igényességen túl, mint alapvető működtető elv is.

Braincelle 2016.09.10. 05:19:58

@Terencius: Műegyetemre be lehetett kerülni csak "hozott" pontokkal is. Ott aztán tényleg nem maradt bent akárki.

Terencius 2016.09.10. 07:45:08

@Braincelle: Rikitikitévi hozzászólása a XX. századra vonatkozott, esetemben ez 1966. Akkor és Rikitiki esetében is CSAK a felvételi tárgyak eredménye számított. Amúgy én visszahoznám a felvételi rendszert, mert jelenleg a szakmában irreleváns tárgyak "segítségével" be lehet jutni a felsőoktatási rendszerbe.

kgaben 2016.09.13. 10:57:08

@szsuzsanna: de, el lehet várni, és segítenek is. Én több esetről tudok, amikor a diszpécser segítségével zajlott újraélesztés vagy szülés levezetés, stb. Csak ahhoz, hogy bentről segíteni tudjanak, ahhoz a bejelentőnek is közreműködőnek kell lenni.... ritka, sajnos elég ritka. Legutóbbi nap:
- idős, jól szituált férfi előző nap elesett, orrát, térdét ütötte. Nem akart sehova menni, nem volt különös panasz, otthon ellátta sebét. Másnap megy a család, azonnal ügyelet, az orvos pedig mentővel kh-ba küldi. A sérült sétál, teljesen panaszmentes. A család ugyan meglátogatta, de kórházba nem hajlandóak vinni. Talán mennek erte....
- kisebbségi nő, reggel beviszi a mentő, "ideges", a kórházból meglép, délután újra be kell vinni, mert még mindig ideges.....
- idős férfi, az udvaron 2-3 legalább 10 millió forint feletti értékű autó. 3 hetes panaszai vannak, amik most sem múltak el. Család jön utánunk autoval... a bácsi sétál, jelenleg sem érzi rosszabbul magát, mint egy hete.
- kórházból szállítás kórházba. Mentőt kérnek. Billentyű betegség miatti műtét vár rá. Teljesen jó állapotú, az osztályon is sétál, panaszmentes. Vigye mentő, mert a betegszállító nem vállalja, mert mi van ha.... ezzel az erővel senkit ne vigyenek el, mert mi van ha...
És még sorolhatnám. Ne értse félre senki, elvisszük, megcsináljuk, stb, csak akkor ne lepődjön meg senki, ha késünk.

Falatkányi 2016.09.13. 11:29:45

@Greg24: legalább ne osztogatnád azt, amiből neked is kevés van. 500 pontot lehet elérni, egy emelt érettségi 60(!!!!!) százaléktól ötös, de e jegy semmit nem számít, csak a százalék. Amúgy meg a nyelvizsgákat baszhatod az orvosin, nem adnak érte plusz pontot. És bekerülnek a hülyék is, mivel nem bekerülni, hanem bentmaradni nehéz. De ennek a képzésnek semmi köze nincs ahhoz, amit egy orvos majd csinálni fog, de a sugárfizikát mindenki vágja...

Emesz 2017.01.08. 12:52:56

Kevés az autó, kevés a mentős, sok a felesleges hívás. Sokszor egyértelmű helyzetekben, ahová ügyelet sem kéne, nemhogy mentő, egyből a mentősöket hívják, leterhelve ezzel az egyébként is kevés dolgozót.
A másik pedig az, hogy itt a mentők nem hibáztak, maximum a diszpécser, ami nem egy és ugyanaz. A diszpécser látja, hogy van-e elérhető autó, ő szól az adott egységnek, hogy hová kell mennie, nem a mentősök maguk döntik el, hogy ők most x címre mennek, mert ahhoz tartja kedvük. Ha már kritizálunk, akkor azt kritizáljuk, akinek köze is volt a dologhoz.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása