„Felőlem nyugodtan meghalhat a beteg”

2016.04.06. 05:32

11886.jpgHiába a szívroham, amíg nincs betegkártya, nincs vizsgálat! Azóta a korrektebb ellátás érdekében agresszívebb beteg lettem és sajnos mérsékeltebb kivitelen már szükség is volt rá. 

Tisztelt Blog!

 

Nem nekrológ. Amikor valaki bajba kerül, intelligensnek kell lennie és türelmesnek. Akit megvert a sors némi humorral, az is lehet egyfajta pozitív eredményre vezető eszköz. De szinte mindegy, mert szélső esetben sokszor azon múlik(hat) a végkifejlet, akihez segítségért fordulunk... Előre is elnézést kérek azoktól az egészségügyben dolgozóktól, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat az ismerten nehéz helyzet és a most említendő kollégáik mentalitásának ellenére.

 

A helyszín Veszprém, sürgősségi osztály, 2012.08.18. Céges autóbusz kirándulással, kollégáimmal utaztunk kisbusszal éppen Veszprém irányába (kb. Herendhez közelítve), amikor a szívinfarktus tipikus jeleit észleltem magamon. Kértem a sofőrünket, hogy "nyomja meg a gázpedált" és irány a Veszprémi Kórház Sürgősségi osztály, mert ha mentőt hívunk, ki tudja mikor ér ki, addigra mi is odaérünk. Kb. 20 perc alatt oda is értünk. Egyre rosszabbul voltam. A kisbusz a kórház előtt állt meg, de (nyilván!) ott nem parkolhat, tehát egyből elment parkolót keresni. "Lábon" besétáltunk (én is!) a kórházba, ahol SENKIVEL (értve a portaszolgálatot is) nem találkoztunk kb. 20-30 méteren keresztül, mire nagy megkönnyebbülésünkre éppen a Sürgősségi osztályhoz értünk, ahol egy fehér ruhás hölgy ült egy kis fogadópultnál.

 

Megörültem, hogy innen már jó helyen vagyok, túlélem. Kértem, hogy legyen kedves készíteni/készíttetni egy EKG-t, mert valószínűleg infarktusom van. Először nem is válaszolt. Aztán látta, hogy többen is ott vannak velem és azt mondta:NEM. Kérdeztem, hogy miért nem, mire azt válaszolta (inkább számon-kérő hangnemben kérdezte), hogy van e betegkártyám. Mondtam, hogy igen, de kint van (valahol) a kisbuszban, a csomagomban. Közölte, hogy amíg nincs betegkártya, nincs EKG. Ez még pont hiányzott az állapotomhoz. Két kollégám azonnal futottak, hogy megkeressék, egyáltalán hol is parkol a kisbusz és kikeressék, elhozhassák a betegkártyámat. Én még próbálkoztam, hogy: "nem lehetne-e addig mégis..."? "NEM! Amíg nincs betegkártya, nincs vizsgálat!".

 

De hát - mondtam - életmentésről van szó, és ahhoz nem kitétel, mert bárhol, bárkivel előfordulhat ilyen! Semmi. Mondtam még, de már lemondóan, hogy pedig "nagyon szarul vagyok". Semmi, csak üveges, merev, megvető, unott tekintet. És senki a környéken, akihez még esetleg fordulhattam volna. Kiabálni segítségért már nem bírtam. Próbáltam némi keserű humorral hatni (már alig kaptam levegőt és az összecsúszás előtt álltam, leültem), hogy "tessék mondani, meg tetszik engedni, hogy itt, a Sürgősségi osztály előtt meghaljak?". Mire ő unott nyugalommal azt felelte, hogy: "felőlem nyugodtan meghalhat". Ez is nagyon hiányzott, de hát én kezdtem a humort... A tehetetlenségben kifogytam, arra gondoltam, hogy 40 éve dolgozom, gyógyszergyárban, mindig befizettem a TB-járulékaimat (levonták). Régebben veszprémi diák voltam (Vegyipari Szakközépiskola, Vegyipari Egyetem, stb.) és ezt kapom Veszprémben. Elkeseredtem.

 

11886.jpg

 

Egyszer csak egy függönyparaván mögül előjött egy szálfa egyenes középkorú hölgy sötét ruhában és rám sem nézve flegmán odaszólt, hogy: "na jöjjön az a beteg, aki olyan szarul van". Szerintem (így utólag) hallhatta/hallotta a kint ülő hölggyel lefolytatott párbeszédet és rájött, hogy sok a tanú, tett egy megoldáshoz vezető látszatgesztust. Innen kezdtek el egyenesbe jönni a dolgok. Erről a hölgyről sohasem derült ki számomra, hogy kicsoda, mert sem az ápolószemélyzet, sem pedig a szakorvosi állomány külső jegyeit nem lehetett felfedezni rajta. Megjelenésében teljesen civil volt. De talán nem is ez a lényeg. Elkészült a szívműködésemről egy EKG és beindult egyfajta futkosás az életemért. Megkérdeztem az EKG-t készítő hölgytől, hogy szabad e valamit tudni az EKG eredményével kapcsolatban? Mire ő: "van eltérés...".

 

Addigra visszaértek a kollégák a betegkártyámmal és a Sürgősségi osztályt velem szemben (NEM ÉNÉRTEM!) egy személyben képviselő hölgy szőrén-szálán eltűnt. Sok orvos vett körül másodpercek alatt, kaptam a nyelvem alá Nitromint spray-t, többféle gyógyszert, branül-t, infúziót, stb. Elvesztettem mindezen elő-küzdelmek miatt újabb kb.15-20 percet és mint egy későbbi izotópos vizsgálaton kiderült, a szív bal-kamra funkció 64,9 %-át. Köszönöm Veszprém. A mentőben mondta az orvos (fantasztikusan jó mentőorvos!), hogy ne beszéljek, mert szükségem van minden kevés oxigénre és még így sem biztos, hogy életben tudnak tartani. Korrekt információ. Tájékoztatott, "tűvel-cérnával" várnak a balatonfüredi Állami Szívkórházban, de még időben (az én időmben) oda kell érnünk. És így is volt. 

 

 Köszönöm mentők, köszönöm szívkórház, Mentőorvos, Dr. Bujáki Csaba, Dr. Szeles Éva és Intenzív osztály ! Mindkét "kedves" hölgy még valószínűleg ott dolgozik a Veszprémi Kórházban és rég elfelejtették az esetet. Én magam emiatt sohasem tettem bejelentést. Azóta volt még négy szívügyem, ebből csak egy volt újabb infarktus. Okulásul... Köszönöm, jól vagyok. Dolgozom azóta is, tehát "befizető" vagyok. A kontrasztokat is látva, kérem mindezt tiszteletben tartani!

 

Ui.: Azóta a korrektebb ellátás(om) érdekében agresszívebb beteg lettem és sajnos mérsékeltebb kivitelen már szükség is volt rá. Erre van a túléléshez, de akár a gyógyuláshoz szükség? Ugye nem? Köszönöm a türelmet.

 

  1. IV. 3.

 

Tisztelettel: Cs. Béla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.04.06. 10:23:17

Üdítő volt olvasni ezt a posztot annak ellenére, hogy maga a téma nem éppen vidám, sőt az eset óta eltelt idő során történtek is bőven okozhatnak fejfájást a poszternek.
Innen kívánok Cs. Bélának a jövőben kevésbé gubancos életet, és jó (jobb) egészséget!

"NEM! Amíg nincs betegkártya, nincs vizsgálat!".
Ez egyszerűen nevetséges, pontosan azért, amit a poszter is írt: bárhol előfordulhat, bárkivel. Csak azért, mert a kórházban voltak? Ott voltak később is, és annyi idő alatt simán prezentálják a tb-s zsugát. Mint ahogy az meg is történt.
Én elhiszem, hogy rendnek kell lenni, de ez nem írhatja felül az azonnalos intézkedést. Vagy ki lehet percre pontosan számolni, hogy meddig lehet még szívózni az infarktusossal, aztán majd lesz valami?

Tanulság: humortalan emberrel ne humorizáljunk, mert mi húzzuk a rövidebbet:(
(Szomorú lennék, ha általánossá válna, hogy elkomorult tekintetűnek, és erőszakosan viselkedőnek kell lennünk ahhoz, hogy kellő ellátásban részesüljünk.)

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.04.06. 13:46:07

Elvtársak, nem értem az aggodalmat.
Épül a szép új magánkórház a főelvtársaknak.
Oszt jónapot.

Aki kívül esik a halmazon, az ne pattogjon, az egészségügy nem azért van, hogy gyógyítson.

Katoci 2016.04.06. 13:49:06

Természetesen nem helyes, ahogy a recepciónál lévő hölgy viselkedett, erre mentség nincs, pont. De az a 64,9% nem 15 perc alatt ment el. Ha a posztoló ott helyben az autópálya mellett mentőt hív lehet később ér kórházba, de egyből a megfelelő helyre, ahol katéter labor is van a helyszínen, ráadásul ha a mentőben készült EKG és a panaszok infarktust valószínüsítenek, az omsz egyből oda viszi, ráadásul ilyenkor többnyire telefonon is értesítik a kórházat, így nagyon lecsökken a kórházban való várakozási idő is. Ráadásul a felesleges "siessünk, rosszul vagyok" balesetveszélyes is.

jkjjjpépppppppp 2016.04.06. 14:31:11

Pont ez történt pár hónapja.
Kórház parkolójában már autóból nem tudtam besétálni.
Mentőt hívtam, jó helyre kerültem egyből, nem volt veszekedés.

Éppen azért hívtam mentőt, mert biztos voltam benne, ha gyalogos segítséget hívok, senki nem fog segíteni, inkább átlépnek. Portás akadéskoskodik, stb.

Bár az író sem tudhatta esetében, hogy így megakad a rendszer. Legközelebb okosabb lesz.

ko2 2016.04.06. 15:23:14

Sajna ez nem egyedi eset, 2007-ben Guillain-Barré szindrómám volt. Persze az elején nem tudtam. Bementem a kórházba Szombaton, hogy zsibbad a lábam és erőtlennek érzem magam. Szent Imrében csináltak ekg-t (miután a papírmunka megvolt), majd a neurológus azt mondta, hogy stressz, menjek haza pihenjek. Vasárnap elmentem a Nyírőbe, hogy csak nem vagyok jobban, inkább vacakabbul. Na itt is kihozták, hogy stressz. Hétfőn az ágyból, csak segítséggel tudtam kimászni, szerencsére a nővérem felhívott egy neurológus orvost az klinikán és azt monda azonnal vigyenek oda. A kocsiból nem tudtam kiszállni, kerekesszékkel vittek be, amikor az orvos meglátott, már tudta mi a gond. Természetesen alaposan megvizsgált, majd mivel ott nem volt lehetőség a kezelésemre, hívta a mentőt és elvittek a Péterfy-be. Intenzív osztály, meg ami kell... 5 nap alatt teljesen lebénultam. Ha még várok egy napot, akkor vége. Persze írtam a Szent Imre kórháznak, hogy tudtommal ezt a betegséget fel kellene ismerni azonnal, de válaszra sem méltattak.

Ma Magyarországon ahhoz kell szerencse, hogy valaki jó és lelkiismeretes orvost, nővérkét, segítséget kapjon és nem balszerencse ha rosszat kap (sajna ez az alapellátás). Nem a beteg tehet arról, hogy ilyen helyzetben van az egészségügy, mindig befizetem én is amit kell. Tisztelem az összes orvost és mindenkit aki az egészségügyben kitart, de megvetem ezeket az emberi életekkel játszó, senkiháziakat.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 16:31:40

Közelítsük meg ezt a dolgot a kórház oldaláról.

1. A főnök kit ültet a recepcióra?
2. A főnök, vagy annak felettess hatósága a recepción alkalmazottat mikor, és milyen módon oktatja ki arra, mi a teendője?
3. A főnök ( már aki a recepcióst alkalmazza ) vizsgálja-e azt, emberi tulajdonságai miatt az illető alkalmas-e arra, hogy emberek, beteg emberek ügyeivel foglalkozzon?
4. A főnök vizsgálja-e, hogy a recepciósnak mekkora az agykapcitása, és abban mennyi szakmai hozzáértés került korábban?

Egyáltalán a recepciósokkal szemben ( nem csak az egészségügyben, hanem a közszférában ) mi a munkáltató elvárása, vagy mindegy, csak üljön ott valaki?

Ismerős bekerült szívritmus zavarral a sürgősségire. Házastárs reggel megy megnézni mi a helyzet, recepciós közli, hogy átkerült a belosztályra. Belosztályon közlik nincs ott, ezért visza a sürgősségire. Recepciós közli, a számítógép szerint a belosztályon van, hozzátartozó közli, most jött onnan ott nincs. Kérdezi is egyben, netán időközben az érintettet kivitték a temetőbe, csak erről a számítógép nem értesült? Recepciós elszégyeli magát, és azonnal utána néz, hogy két szobával távolabb éppen ébredezik a beteg egy szív kiütésből.

Szóval az elmúlt években ennyit változott a helyzet, és ez egy jobb kórház. Nem a sürgősségi jobb, hanem a kórház.

platelet 2016.04.06. 16:58:24

"ne beszéljek, mert szükségem van minden kevés oxigénre" hmmm... az kizárt dolog, hogy a mentőorvosnak elege volt a posztolóból...

az ilyen "infarktusom van, kérek egy EKG-t" típusú beteg a legidegesítőbb... kérni a boltban lehet, kórházban elmondod a panaszaidat... és természetesen tartós, erős mellkasi fájdalom esetén azonnal mentő... mi lett volna, ha még a kisbuszban, Veszprém felé vágtázva kamrafibrillál? olyan hülye meg hogy lehet valaki, hogy kórházba menet a kocsiban hagyja a TAJ-kártyáját??

"Próbáltam némi keserű humorral hatni (már alig kaptam levegőt és az összecsúszás előtt álltam, leültem), hogy "tessék mondani, meg tetszik engedni, hogy itt, a Sürgősségi osztály előtt meghaljak?". Mire ő unott nyugalommal azt felelte, hogy: "felőlem nyugodtan meghalhat". Ez is nagyon hiányzott, de hát én kezdtem a humort..."

Bunkó megszólalásra bunkó választ kapott... azért ezt ilyen formában kritizálni kissé erős...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.04.06. 17:03:45

Nalam is volt olyan eset a MArgit korhazban, hogy korabbi kortortenet + helyszini eszmeletvesztes + ugy, hogy semmi nem maradt meg bennem, es kiszaradasi tuneteim voltak, a kedves doktrorur az 1-es belrol atiranyitott a 2-es belre, mert o biza fel nem vesz, mert nem mento hozott be. Ha a 2-es belgyogyaszat felvesz, oke.
A 2-es belgyogyogyon szerencsere egy kedves doktornot fogtam ki, ket nap infuzion, elmondasa szerint olyan rosszak voltak az ertekeim, hogy igen hamar kiszaradtam volna. O felvett. A masik orvos nem. Legkozelebb en is mentot hivot, ahelyett hogy a Selmeci utca -MArgit korhaz tavot esetleg villamossal (1 megallo) megtegyem.

hajatsermuta 2016.04.06. 17:05:49

@Katoci: Igen, a mentő hívása lett volna a helyes eljárás, biztos, hogy előbb került volna a beteg a katéteres laborba, nem beszélve arról, hogy már az OMSZ-tól megkapta volna a 600 mg clopidogrelt, hogy az intervenciós kardiológusnak ne egy ragadós masszában kelljen kotorászni.
Egyébként mi valódi urgencia esetén nem foglalkozunk a TAJ kártyával, sőt, ha később kiderül, hogy a betegnek érvénytelen (piros) a TAJ száma, akkor is ugyanolyan gonddal (és költséggel) folytatjuk a kezelését. Persze, ez azzal is jár, hogy az OEP semmit nem fizet az esetenként több százezres vagy milliós nagyságrendbe kerülő kezelésért, ezt valahogy be kell hozni ("nincs gyógyszer, nincs pelenka").

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.04.06. 17:06:50

@platelet: Betegen nem az az elso, hogy tajkartyat nez az ember. Surgos esetben akkor is kotelezo ellatni egy beteget, ha konkretan kulfoldi, hontalan, vagy szimplan nincs taj kartyaja. MAjd utolag lehet azon pattogni.

Ketto: senki nem profi orvos, hogy tudja, hogy biza kamrafibrillalas lehet a veszpremi korhazba szaguldva egy kisbuszban :) Ha mindenki olyan okos lenne anatomiabol es orvoslasbol, akkor nem kene "orvoshoz rohanni"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.04.06. 17:09:59

@hajatsermuta: edesapamnak amikor infarktusa volt 5 azaz 5 evet vart kateterezesre. Mert nem kuldtek fel a helyi korhazbol a kardiologiai intezetbe! PEdig mento lett hivva, megis a helyi kis korhazban kezeltek, meg sem katetereztek ott. Lehet azota valtoztattak, de azert sosem felejtem, mikor megkaptuka kardiologiai intezetben, hogy hogyhogy ilyen soka kerult fel. ( Apum konyorogte ki , hogy hadd mehessen, mert fureden javasoltak neki)

platelet 2016.04.06. 17:10:47

@tildy[UK]: Ez igaz, el kell látni, ennek ellenére idióta, aki a kocsiban hagyja. Ha egy kicsit nyugati mintára gondolkodunk: azt a dokumentumot hagyja a kocsiban, amivel az ellátásra való jogosultságát igazolja?

Ezt mondtam: "tartós, erős mellkasi fájdalom esetén mentő" - ehhez nem kell orvosi diploma, a csapból is ez folyik. Egyébként, ha a posztoló annyira okos, hogy "szívinfarktusom van, EKG-t kérek", akkor miért ne kérjük tőle számon ezt is?

ko2 2016.04.06. 17:12:00

@hajatsermuta: Ezek alapján, ha én egy kórház előtt leszek rosszul, akkor hívjak inkább mentőt, mint az 5 méterre lévő (akkor segítségnek és biztonságnak tűnő intézménybe) menjek be? milyen világ ez?

ko2 2016.04.06. 17:18:36

@platelet: Azt nem értem, hogy akkor az eszméletlen betegeket miért látják el még az előtt, hogy odavinné a TB kártyáját?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.04.06. 17:19:22

@platelet:
Ha mar nyugati minta: valoban surgos esetben - mint a fenti - ellatnak, de a benntartozkodas ideje alatt igazolni kella jogosultsagot. Nem azzal inditanak, hogy na akkor ehic, kulonben nem latunk el.
Amugy megneznem a surgossegi ellatasra vonatkozo jogszabalyt, kotelezo-e elore bemutatni a tajt.

platelet 2016.04.06. 17:21:11

@ko2: Ne haragudj, nem tudsz olvasni? Ahogy írtam, el kell látni a sürgős eseteket TAJ-kártya nélkül is. Ennek ellenére be kell mutatni, ez a szabály, ezzel igazolja az ellátásra való jogosultságát, tehát, aki nem viszi el, pedig ott van a kocsiban az szerintem idióta. Ragozhatjuk tovább, de szerintem elbeszélünk egymás mellett.

platelet 2016.04.06. 17:25:06

@tildy[UK]: Nem tudom pontosan, mi a jogszabályban leírt sorrend. De ez olyan, mint ha kimész az utcára, viszed a személyid, mert ha a rendőr igazoltatni akar, azzal igazolod a személyazonosságodat. Persze, anélkül is ki lehet menni az utcára... Szóval, ez az én személyes véleményem, hogy a posztoló egy idióta, mert egy ilyen nyilvánvaló helyzetben kinthagyta a kocsiban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.04.06. 17:30:44

@platelet: itt pl szemelyi sincs. Amugy szerintem aki nem viszi be, pedig ott van a kocsiban, az nem idiota, hiszen surgos esetben el kell lassak anelkul is, es surgos esetben az eletmentes elorebb valo, mint egy papir arrol, hogy jogosult-e ellatasra. Majd beviszik utana. Nem az a fontos.

platelet 2016.04.06. 17:34:17

@tildy[UK]: Azt hiszem, ebben nem fogunk megegyezni... de ez nem baj! van ilyen :)

apanna 2016.04.06. 17:43:09

A sürgősségi ellátáshoz nem kell tb kártya.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.06. 17:53:10

@platelet:

Amikor valaki úgy érzi, hogy azonnal meghal, nem a tb kártyán jár az esze. Gondolom, a tied sem azon fog majd eccer járni.

A tb szabályok szerint el kell látni kártya nélkül minden magyar ( meg talán nem magyar ) állampolgárt is, és van rá hatóság, amelyik utólag behajtja a kártyát, ha nincs akkor az ápolási díjat, vagy a járulékot visszamenőlegesen.

she_wolf 2016.04.06. 18:45:42

@platelet: @hajatsermuta:

Ne haragudjatok, de folyamatosan azt olvasni mindenhol, hogy fölöslegesen hívogatják a mentőket mindenféle csip-csup esethez, nem bírják emberrel, kocsival.
Hány olyan poszt jelent már itt meg, hogy rácsapták a zömében képzetlen díszpancserek a képzeletbeli ajtót a telefonálóra azzal, hogy nem indokolt a mentő?
Hány késlekedésből adódó nagyobb bajról lehetett már itt olvasni?
És hányszor kapták már meg a poszterek (tőlem is, tőlem aztán főleg!), hogy ennyire önállótlanok, hogy várják a sült galambot?
Most meg az a baj, hogy önállóan oldotta meg?

Csak emlékeztetőül: buszos kirándulás, 20 perc alatt értek kórházba. És ott meg elkezdenek cseszekedni a TAJ kártyával?
Mentő hívása esetén ez tuti hogy nem 20 perc, és ebben az esetben lehet, hogy mire megérkeznek a mentők, le is takarhatják a beteg szemét a zsugával.
Mert az infarktusnak lehet ugyan sokféle kimenetele, de azért egy laikus beteg hadd merje már félteni az életét.
És szerintem teljesen jól csinálták, mert helyből tovább is irányították, miután többen ráugrottak.

(A humor pedig...ha nekem nem osztották volna két kézzel, már nem "boldogítanálak" itt Benneteket. Nagy ívben kerülöm a humortalanokat, de ez az én bajom.)

she_wolf 2016.04.06. 18:55:08

@platelet:
"Ezt mondtam: "tartós, erős mellkasi fájdalom esetén mentő" - ehhez nem kell orvosi diploma, a csapból is ez folyik. Egyébként, ha a posztoló annyira okos, hogy "szívinfarktusom van, EKG-t kérek", akkor miért ne kérjük tőle számon ezt is?"

Nem kötekedni akarok, de a diszpécser érzi is az én erős mellkasi fájdalmamat?
Igen, nekem a csapból is ez folyik, de vajon neki is? Meg a stroke. Ez a két hirtelen beköszönő kaszás aratja a jónépet.
Tulajdonképpen őket is meg tudom valamennyire érteni, mert rengeteg az olyan riasztás, aminek kapcsán csak pocsékba megy a mentőzéssel kapcsolatos kiadás (a szándékos megtévesztőket pedig ne is említsük, mert azt keményen szankcionálnám!), de tényleg nem lehetne, hogy a megfelelő emberek a nekik megfelelő helyen legyenek? És akkor talán az egészségügybe vetett és egyre jobban megrendülő bizalom is helyreállna (bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezzel már elkéstünk(tek).

she_wolf 2016.04.06. 19:00:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Hasonlóképpen már mi is jártunk. Egyszerre 4 helyen volt az apósom! Majd az ötödiken (nem emeleten:D) megtaláltuk, mert volt egy spurim:)
Nem tettem szóvá, pedig az ABC összes rövidítésének írhattam volna cirkalmas episztolákat:)

bubbii 2016.04.06. 19:34:55

@platelet: Miért igazolja az ellátásra való jogosultságot a TAJ-kártya? Úgy értem,a fizikai papír, hiszen azt sehol, senki nem vonja be ha megszűnik a TB jogosultságom és nincs is rajta lejárat dátuma. Nem sokkal biztosabb/frissebb infó az, hogy pirosan világít az IT rendszerben a TAJ -számom vagy sem? Személyi adatok alapján viszont lehet keresni az EU nyilvántartásban, tehát mire is szolgál ebben a konkrét , éles helyzetben a TAJ kártya? Elég lett volna megkérdezni a személyi adatokat vagy elkérni a szig-t. (bár vélhetően azt is a buszban hagyta)
Nem kekeckedni akarok veled, hanem IT-s vagyok és tényleg nem értem:(
Előre is kösz a választ. Üdv

she_wolf 2016.04.06. 21:29:31

@bubbii:
Logikusan elképzelhető(nek tartom), hogy két ember minden adata megegyezik, egy számsor ezt az esetleges egyezőséget iktatja ki.
A TAJ kártya ebben az esetben egyrészt a jogosultságot tisztázza (ez mondjuk azonnali életmentés esetén nem lényeges, ráér), valamint azt, hogy melyik Tóth Józsiról van szó, noha többen is születtek ugyanazon év ugyanazon napján egy olyan asszonytól, kinek lánykori neve Nagy Rozi:) Nem mindegy, melyik Tóth Józsi dokumentumai közé kerül az adott ellátás/beavatkozás.
(A szignek is száma van:) A TAJ kártyán viszont nincs fénykép. Engem mindig érdekelt például, hogy miért?:)
Szerintem a TAJ kártya a jelenlegi formájában túrót sem ér -számok ide vagy oda, hiszen lophatam is!-, és ezen kiakadni pl. ebben az akut esetben... :(

Számítógépes alapú társadalomban a szám -mint adat- az Isten!:)

2016.04.06. 21:40:53

Papír a lényeg a többit ki nem szarja le. Gyógyítás vagy kerítésmázolás, nem egykutya? Meghalt? Nem. Akkó?

rest of boys 2016.04.07. 00:24:42

Az USA-ban próbálj bemenni bármelyik kórházba úgy, hogy nem tudod igazolni az eü. biztosításod...
Na ott megvárják szépen, amíg életveszélybe kerülsz, addig támaszthatod a kórházajtót. Kívülről.
Mert csak azt követően vagy jogosult arra a minimális életmentő beavatkozásra, ami kihoz a gödörből.

Bocs, hogy a rosszulléted nem jogosít fel sem a hanyagságra sem a nagyképűsködésre. Nem mindenki vevő a hülye humnorodra. Még akkor sem, ha az vagánykodó akasztófahumor.
Az eü. dolgozó nem a pajtásod. Még neked sem.
Érted, Bélu ?

És köszönd meg, hogy segítettek rajtad, mert megtették.
Az életedet nem százalékban mérik.
Ha megmentettek, az neked 100 %.

she_wolf 2016.04.07. 02:36:45

@rest of boys:
Az életmentés mindenhol életmentés. Az USA-ban is. A különbség az, hogy ott kihívod a mentőt, és kimegy érted a mentő. Mondjuk Magyarországon is kijön. Reggel hívod, estére hipp-hopp, itt is van!
(Talán esetleg a diszpécsernek az USA-ban nem óhéber, amit a hívó mond, és nem küld el melegebb éghajlatra, vagy ügyeletre.)
Itthon -ha nem akarsz idő előtt felfordulni-, mégy ahogy tudsz, hogy minél hamarabb ott legyél.
Úgyhogy az USA-val példálózni nem igazán életszerű. Legalábbis itt és most, bocs!:(

De ha már... ha jobban belegondolsz, egy 40 éve a gyógyszerész szakmában dolgozó valakire csak ragad némi cucc a koszon kívül, hogy felismerje az infarktus jeleit magán. És "Bélu" nem rosszul volt, hanem infarktusa volt = életveszélyben volt.
Nem tudom az USA-ban mi a módi, szerencsére nem ott élek. Gondolom, bevasalják a cucc árát a legutolsó centig biztosítás híján, és jól teszik. Itthon is ez kellene!
De mindazon visszásságok ellenére ami a honi egészségügyben fellelhető, ragaszkodom a magyar orvosokhoz, és ez mindig is így lesz. Mert nem őket hibáztatom a jelen helyzetért.

Most őszintén: szerinted ez a TAJ izé mire jó önmagában a mai formájában?
A poszt végén pedig ott van a köszönetnyilvánítás;)

(Lorenz után szabadon: Humor nélkül lehet élni, de minek?:D)

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2016.04.07. 09:57:29

@she_wolf: 'Most őszintén: szerinted ez a TAJ izé mire jó önmagában a mai formájában?'
Amennyire tudom, maga a kártya semmire nem kell. Elég, ha fel van írva pl a mobilodba + szig. Az adókártyával egy kategória, tehát nem kell eredeti kártya: fénymásolat, fejből bemondás + saját magad igazolása.

Én vagy 15 éve hagytam el a sajátomat, szerencsére be volt szkennelve, azóta szorgalmasan nyomtatgatom, ha kell, és még sosem volt probléma.

Awalin 2016.04.07. 12:42:49

Ezt most azoknak a kommentelőknek célzom, akik szerint ki kellett volna hívni a mentőt (ami jelzem továbbra sem garantálja, hogy jobb ellátásban részesül!), vagy akik úgy vélik, hogy a sok félre-riasztás miatt, vagy az iratok hiánya miatt jogos a személyzet közönye a két lábon besétáló beteggel szemben:

Azért legyetek szívesek belegondolni, mit tennétek, ha veletek, vagy közeli hozzátartozótokkal történne ilyesmi?! Csak nyugodtan elfogadnátok, hogy "Jaaaaj, hát azért halt meg apu-anyu-kislányom-kisfiam a sürgősségi kellős közepén, mert olyan sok nyafogós ember van, aki színleli, hogy haldoklik... Vagy mert hát kint hagytam nagymamám iratait a kocsiban, ezért elutasították az élete megmentését... Hm... Senkit sem hibáztatok, rosszul jött ki, belenyugszom és ez van..." Ugye hogy nem? Akkor Nektek is az lenne a világon a legfontosabb, hogy azonnal normálisan ellássanak benneteket, vagy hozzátartozótokat. Ezt egyikőtök sem tagadhatja, csak voltatok olyan Isteni szerencsések, hogy még nem kellett ilyen helyzetben helytállnotok. Jön még kutyára kamion... És ebben az a szomorú, hogy a sok jó, fiatal, elkötelezett orvosunk az osztrákok életét mentik meg sokkal több fizetésért, mint amit itthon kapnának, ezért marad itt a savanyú, megfáradt, és letojom hozzáállású személyzet (jelzem, ez nem a kint élő magyar orvosaink hibája!) És igen is, a kórházban szerintem nekik kutya kötelességük lenne (a tagadhatatlanul rengeteg dolguk ellenére is!) legalább egy EKG-t megcsinálni! Itt nem arról van szó, hogy fáj a kisujjam, és verem az asztalt, mert délre haza kell érnem teregetni!

A mentővel kapcsolatban pedig több olyan eset is előfordul, hogy szívroham gyanújához kiküldik a mentőt alapvető felszerelések nélkül! Uram bocsát, ki sem küldik, mert a telefonkagylón keresztül nem tűnik az infarktusnak! Tudom, hogy rengeteg pénz megy el felesleges riasztásra, de kérdem én... Az az 1-2 szerencsétlen beteg tehet erről, aki hirtelen rosszul lesz, valóban életveszélyben van és a 40 éven át lelkiismerettel fizetett TB járulékából még a mentő sem megy ki érte? Köszönöm szépen Magyar Állam, hogy még ennyi plusz költséget sem vagy hajlandó a polgáraidra áldozni, hogy a valóban sok felesleges kiadás mellett életeket ments meg. A stadionok persze épülnek. Az kell a magyar embernek, nem a szakszerű betegellátás... A fontos emberekért nem az állami kórházak mentője megy ki, ha belerúg az asztal sarkába, és nem a helyi város sürgősségijén kell asztalt vernie esetlegesen egy francos EKG-ért, uram bocsát: normális személyzeti hangnemért!

Jó lenne ha mindenki elgondolkodna.
Köszöntem.

she_wolf 2016.04.07. 16:42:13

@Szántó Gábor:
Számomra akkora jelentőséggel bír, mint egy sajtcetli. Mégis egy kultusz épült köré. Igaz, hogy önmagában semmit nem ér, kell hozzá személyi. Egyik iratom hitelességét kell alátámasztanom egy másikkal, hogy igazoljam, a személyemet, valamint azt, hogy jogosult vagyok-e az egészségügyi ellátásra, vagy kaphatom elő az erszénykémet, hogy helyben cash-sel fizessek. Bürökrácia rulez, önfarkába harapó saját kígyó, de ez Magyarország!
(Elhaló kérdés: ha önmagában semmire nem jó, és maszek módon gyárthatom, lamináltathatom, akkor mivégre ez a cécó körülötte? Ja? Hogy ezzel megint egy csomó lé lett kiötve az ablakon? Így már érthető.)
Nekem egy átlátszó tokban van a jogsim, személyim, meg az összes zsuga mellett. Ha kiteszem a lábam itthonról, akkor zsebes cuccban teszem: egyikben a brifkó a zsugákkal, másikban mobil. Gatya elülső zsebében pedig egy csomón az összes kulcsom(pecó, kocsi). Nem ridikülözgetek (csak jeles alkalmakkor, de akkor a férjemet használom teherhordónak), így vagyok gyárilag huzalozva:)

De a poszthoz visszatérve: soha, senki nem fogja tudni nekem "eladni" azt, hogy a papírozgatás előbbre való egy ember életénél!
Hogy amikor ver a víz, levegő után kapkodok, nem bírok megállni a lábamon mert csuklok össze mint a collstock, két ember kell hogy támogasson haladtomban, akkor azért a rohadt kis cetliért kell aggódnom a saját életem helyett.
Az a cetli meglesz akkor is, amikor már értő kezek matatnak a mellkasomon, én pedig nagyon meg fogom köszönni, hogy segítettek rajtam, a családomon.

bubbii 2016.04.07. 17:43:33

@she_wolf: személyi szám ? Lehet, hogy az nem áll rendelkezésre az EÜ adatbázisban, éppen a személyiségi jogok miatt? Egyébként a szülnév/ szül hely/anyja neve/ szül. dát. kombóval egyedi a jelenlegi népesség. Valóban volt probléma kb. 20 évvel ezelőtt, akkor volt 2 férfi tök ugyanazokkal az adatokkal, akkor az egyik elhunyt, a másik egyedi lett.:)

Beer Monster 2016.04.07. 18:05:37

Végeztek egy tesztet kísérletképpen, aminek az lett az eredménye, hogy az emberek 30%-ának semmit nem ér az emberélet. De ez a teszt nem része az egészségügyi személyzet munkaalkalmasságijának.

hu.wikipedia.org/wiki/Milgram-k%C3%ADs%C3%A9rlet

she_wolf 2016.04.07. 18:30:40

@bubbii:
A személyiségi jog. Oldalakat lehetne teleírni azzal, hogy rendre és napi szinten hol csorbul:(
A személyi szám is mekkora balhés reakciót váltott ki, amikor bevezetésre került: "Há' mi vagyok én, mi? Marha? Hogy megszámoznak? Még jó, hogy nem billogoznak! Meg nem lőnek lapkát a fülmbe! Hö!"

Gyakorlatilag valóban egyedi a népesség az általad összeállított alapadatos kombóval, azonban elméletileg nem. Mert matekilag benne van a hibalehetőség, ami ebben az esetben 2 teljesen különböző ember teljes adategyezését jelenti.
Felgyorsult világunkban és egyre szaporodó létszámmal ennek az esélye inkább nő, mint csökken. (Mondjuk Magyarországon pont nem, mert itt fogyik a népesség elfele, viharos gyorsasággal.)
De ha már rend a lelke mindennek, akkor valóban a számok, számsorok uralhatják a káoszt. Igaz, azokkal is emberek dolgoznak, és ahova ember beteszi a kezét-mását, ott bármi borulhat:(

2016.04.08. 04:43:23

Ha újrakezdhetném az életemet, csak mentőshöz vagy fogorvoshoz mennék feleségül.:)

2016.04.08. 04:47:10

Én azért egy ilyen esetben ( bár általában az egészségügyisek mellett vagyok) de én valószínű hogy visszamentem volna és azt a 8 osztályos, barom, nagyseggű, flegma, majom adminisztrátort, melyik azt mondta hogy nyugodtan meg is halhat akár, hát tuti hogy úgy levertem volna egy bézbólütővel, hogy a hülye fejét vissza sem tudták volna varrni, még interlockal sem.

dioda 2016.04.08. 16:51:03

@she_wolf: A mentősök 3 betegséget látnak el: 1. baleset 2. szívinfarktus (jobban mondva: szorító mellkasi fájdalom, esetleg vérnyomáskiugrás) 3. stroke. Ezeket ismerik, többet nem igazán, ezeket azonban komolyan veszik. Mennek. Ha van szabad kocsi.

dioda 2016.04.08. 17:02:31

@bubbii: Ha még nem járt az illető az említett kórházban, nincsenek meg ott az adatai. Ha nincs TAJ kártya - a TAJ számot tudja fejből? Szóval nincsenek adatok, nincs piros meg zöld, mert nincs semmi ellenőrizhető! Ha a számot tudja, nyugodtan használhatja más TAJ számát is. Persze ennek tényleg egy biztosító alapú e.ü.-ben lenne értelme. De olyan itt nincs, hát értelme sincs a kártyázásnak. Úgyhogy egyetértek veled, igazad van, de nem azért, amit írtál.

dioda 2016.04.08. 17:18:46

A "kérek egy EKG-t, infarktusom van" szöveg kicsit idegesítő, még ha igaza volt is a betegnek. (Mit szólt volna, ha a hölgy is humoros kedvében lett volna, odatolta volna neki az EKG-t, hogy "ha ennyire szakember, szolgálja ki magát, uram...és itt a vérvételi szett, használja nyugodtan...a gépben a vizsgálatokat is feladhatja...). Mégiscsak az orvos hadd döntse már ezt el. A "fáj a mellkasom, nagyon rosszul vagyok" - pont elég a gyors ügyintézéshez - lehet itt sem akadékoskodott volna a hölgy, ha így indít a kedves beteg (ha mégis, akkor tényleg bunkó, sőt, gondatlan - valójában persze mindenképpen gondatlan volt - egy kis letolást megérdemel). A laikus okoskodókat (de még a hozzáértőket is) nagyon rühelljük az e.ü.-ben. Én is értek a saját nyavalyámhoz is, de soha nem adnék tanácsokat a kezelőorvosomnak. Bár az igaz, hogy másik véleményt nekem könnyebb kikérni. Az építésznek sem adok tanácsot, hogy "oda egy kicsit vékonyabb gerenda is elég szerintem", meg a buszvezetőnek sem: "ezt a kanyart 35-tel is be lehetett volna venni". Az e.ü.-höz mért gondolja, hogy ért? (Bocs a gyógyszeriparban egy hashajtó-probiotikum-fogamzásgátló vigéc mennyit is ért a szívbetegségekhez?)

she_wolf 2016.04.09. 05:12:24

@dioda:
Én jó gyerek vagyok, hiszek neked:)
Meg másoknak is (egy ideig), meg magamnak is (magamnak legfőképpen!).
És most a poszternek is hiszek. És azt is elhiszem, hogy szabad kocsi sincs mindig, és azt is elhiszem, hogy haltak már bele emberek abba, hogy vagy későn érkezett a segítség (nem a hívó hibájából), vagy pedig nem vették komolyan a bejelentést. Igaz, minden jól működő kapcsolathoz legalább két fél kell.

A címzett nélküli hozzászólásodhoz:
"A laikus okoskodókat (de még a hozzáértőket is) nagyon rühelljük az e.ü.-ben."

Elhiszem, tele a púpotok, többször joggal, mint nem. Pontosan a nagy "önizézők" miatt.
De: ha újra előfordul velem az, ami már megtörtént (gasztronterológus figyelmeztetett, hogy előferdülhet!) és egyedül vagyok itthon napokig, akkor mit mondjak a 104-nek? Melyik a jobb: ha szépen, nyugiban és az ő (a Ti) nyelvén elmondom neki, hogy mi a stájsz, vagy ha Mári néni stílusban elóbégatom neki, hogy a belemmel együtt kiokádom az összes véremet?
Két reakciót tudok elképzelni a vonal másik végén:
1: Na, egy okoska, ráér műszak végéig, mert a madár se jár a közelben,
2: Jóvan, óbégass, majd megyünk. Egyszer. Talán. Mert van elég eset, te meg rohadtul nem hiányzol a nyígásoddal.
Én meg lassan csak kiköpködöm itthon az utoló csepp életnedűt is magamból.

A teoretika színpadát elhagyva hadd kérdezzem meg: milyen magatartást várnátok el Ti, szakemberek a betegtől egy olyan esetben, mint a poszteré?
Pihike, és sztoikus nyugalommal fogadja el azt, amivel a sorsa megkínálta, mentő meg vagy tud jönni, vagy nem, legfeljebb megsasolja élete filmjét, miközben rendíthetetlenül bízik a megmentőiben, valamint abban, hogy nem is lehet akkora etwas ez az infarkas, ha eddig kibírta?
Vagy vegye a kezébe a sorsát, legfeljebb önmagát hibáztathatja, ha félresikerül valami?

Ez a beteg többedmagával volt, volt aki őt kísérte be, volt, aki parkolt, és volt, aki megkeresse azt a nyüves TAJ kártyát.
Egy komplett történet van itt, és szomorú azt látnom, hogy tanult emberek kapaszkodnak szavakba, alátámasztandó: mekkora lúzer már a beteg!
Nyíltan eü-párti vagok, és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Itteni fennállásom óta talán egy kezemen meg tudom számolni, hányszor álltam igaz, és mindenre kiterjedő meggyőződéssel poszter mellett. Ez mindenképpen közéjük tartozik.

"(Bocs a gyógyszeriparban egy hashajtó-probiotikum-fogamzásgátló vigéc mennyit is ért a szívbetegségekhez?)"
Mári néninél valószínűleg többet, úgyhogy én megelőlegezném neki, hogy felismeri az infarktus klasszikus tüneteit, bocs. Tudod, akinek megfájdul a szíve a rádióban hallott szomorú nótától:D
És nem tudható, hogy a poszter mit dolgozik a gyógyszeriparban immár 40 éve, mégis simán levigécezted:(
Vérig sértődtök, ha a beteg általánosítva beszél Rólatok. Ti miért vehettek egy kalap alá minden beteget, és leginkább minek okán prejudikálhattok?

(Bocs a szájmenésért:D És legalább Te/Ti ne hasonlítsátok már össze az ilyen-olyan szakmákat a tiétekkel...jaj..)

Beer Monster 2016.04.09. 18:11:43

@she_wolf: Akárhogy adod elő magad, járhatsz így. A különbség nem a betegekben van. Amelyik alkalmazott tudja a dolgát, az ellátja mindegyik beteget. A többi meg megtalálja a kifogást, most épp volt rajta sapka.

she_wolf 2016.04.09. 19:02:31

@Beer Monster:
Mindenkinek nem lehet megfelelni, ez tény.
Bármelyik szempontból nézzük a dolgokat a lényeg ugyanaz lesz: nem vagyunk egyformák.
Találkoztam már ilyennel is, olyannal is, és egészen biztos, hogy én sem vagyok (nem lehetek!) etalon.
Azonban jó lenne, ha legalább a minimumra való törekvés mindenkiben következetesen meglenne, mert amikor két teljesen más irányban szélsőséges ember találkozik, annak sosincs jó vége.
Én mindenesetre igyekszem kooperatívnak lenni, és továbbra is az a véleményem, hogy az orvos, nővér van értem, és nem fordítva.

Valaki írta egyszer, hogy itt a blogon az egészségügyi dolgozókon csapódik le mindaz még pluszban, ami nem is igazán az ő saruk, de az emberek nagy része itt tud "háborogni", mert itt van rá lehetősége. Ezt meg is értem, és nem is.
Megértem, mert Lujza bácsi mégis mit tud tenni? De nem is értem, mert nem a katonát kell okolni, amikor rossz parancsot teljesít.

De igen, beteg és beteg között is lényeges különbség van!:) Ebben nem tudok egyetérteni veled.
Abban azonban igen, hogy minden igyekezetem ellenére én is járhatok így:(

Beer Monster 2016.04.09. 22:21:07

@she_wolf:
Te is és én is elvárhatjuk az emberekkel foglalkozó szakmákban a személyiséget feltáró munkaalkalmasságit.

she_wolf 2016.04.10. 06:44:02

@Beer Monster:
Valóban. És kezdeném az ügyfél/okmány- akármi irodásokkal, a szolgáltató ágazatok ügyintézőivel:) Ha már annyira jellemző itt a különböző szakmák összehasonlítása, én sem maradok ki a sorból.

(Csak hogy egy kicsit szemétkedjek. Amikor nem tudom, hogy az ő haját vagy a sajátomat tépjem, mert azt hiszik, hogy ők sütik a Napot, noha teljesen jogos a panaszom vagy kérésem, és egymásnak ellentmondó infókat kapok egyazon irodában.)

Velük (kik között egyik hülyébb, mint a másik) Dunát lehet rekeszteni, ellenben az egészségügyi dolgozók akkora létszámhiánnyal küszködnek, hogy lesz ez még sokkal rosszabb is:(
Nem mondom hogy ez menti azokat, akik hanyagul dolgoznak, még mielőtt....!
Éppen ezért most meg vagyok lőve, mert költözni akartam. Nem tehetem, mert szeretném magam körül tudni azokat, akik eddig is törődtek velem, és akiknek köszönhetően most itt lehetek:)
Én Velük vagyok! És nem Velük van a baj, hanem a körülményekkel, amelyek között dolgozni kénytelenek (kifogástalanul, alázatosan, empatikusan, a "hipós" eskü szellemében!).
Ez a szomorú:(

dioda 2016.04.10. 15:25:14

@Beer Monster: Elvárhatjátok a "személyiséget feltáró munkaalkalmasságit", de az e.ü.-ben nincs olyan. És nem is lesz. Mindenkire szükség van. A balfékekre is. Ez van.

dioda 2016.04.10. 15:39:09

@she_wolf: 1. A mentőhívás helyett a saját kisbuszt választotta a beteg a szállításra - ezt én nem kifogásoltam. Ha jött volna egy hirtelen szívmegállás, súlyos ritmuszavar akkor rosszul járhatott volna. De nem jött. 2. Ha a felvételi irodás adminisztrátor tényleg így cselekedett, ahogy a posztoló írja, akkor kicsit fenéken kell billenteni (ha adminisztrátor, akkor hivatalból azt sem kötelező neki tudnia, mi az az infarktus, de azért tudnia kell, mi a sürgősség és nem a TAJ kártyán kellett volna rugózni). 3. Nagyon helyes, hogy az Úr felismerte magán az infarktus jeleit. Amit kicsit sérelmeztem az az EKG megrendelése volt, mintha boltban/vendéglőben lenne. A tünetek felismerése a beteg dolga is lehet (jó esetben). Minden más (kivizsgálás, terápia) a szakemberé. 4. Rosszindulatúan levigéceztem, bocs', írta, hogy vegyiparit végzett, tehát fejlesztő mérnök is lehet. Akkor kicsit többet tud Mari néninél a szívinfarktusról. De még az a tudás is elhanyagolható, olyan picuri. Tanácsosztogatásra semmiképp sem elégséges.

dioda 2016.04.10. 15:46:13

@she_wolf: Azért itt szakadt ki ez belőlem, mert annyi "okos" beteg/hozzátartozó van, aki tanácsokat osztogat az elvégzendő vizsgálatokat tekintve, rosszabb esetben már kész diagnózist is felállít és terápiát is javasol, hogy nagyon ki van velük a tököm. Itt a beteg jól érezte, hogy baj van, jó helyre ment, az EKG-t nem kellett volna megemlítenie, de ettől függetlenül az adminisztrátornak nem lett volna szabad ilyet beszólni. Nem kifogásolható a beteg viselkedése (bár a humorkodás nem mindig jó ilyen esetben - egyik fél részéről sem, de nem is felróható), az adminisztrátoré viszont igen. Úgyhogy végső soron a beteg jelen panaszával egyetértek.

dioda 2016.04.10. 15:50:09

@she_wolf: "Elvesztettem mindezen elő-küzdelmek miatt újabb kb.15-20 percet és mint egy későbbi izotópos vizsgálaton kiderült, a szív bal-kamra funkció 64,9 %-át. Köszönöm Veszprém." Ezzel a mondattal viszont nem értek egyet, nem 15-20 perc alatt vész el 65% kamrafunkció.

she_wolf 2016.04.10. 19:38:27

@dioda:
Az élethez bizony nagy adag szerencse is kell. Ez így eléggé hülyén hangzik, de igaz, különösen ha a szervezetünk működéséről van szó.
Néhány önjelölt "csodadoktor" kivételével ugyanis nem látunk bele.
Szóval járhatott volna a beteg rosszul is, ha...
Szerencsére nem így történt.

Az elvárás/teljesítés mérlege soha nem fog kiegyenlítődni az egészségügyben. Több okból sem, és ennek csak egy, ám jelentős része az ún. ügyfél-szolgáltató szemlélet a betegek nagy részéről.
Te a betegek/hozzátartozók követelő magatartására rágsz be, én arra szoktam, hogy az állami egészségügyet simán "leszolgáltatózzák" (mert fizetematébét).
És a kettő között van némi korreláció, így teljesen megértelek:)

A poszter: nekem egy írás mindig sokat mond magáról az íróról (úgy gondolom).
Vannak emberek, akik beletúrnak a netbe, mindent elhisznek, és már az első találatban olvasottat is készpénznek vesznek. Pedig nagyon el lehet ám tévedni a susnyásban. Ez a poszter nagy valószínűség szerint nem ilyen, hanem képes logikusan, elemzően gondolkodni. Ez jó:) Tévedhet is. Ez alkalmasint kényelmetlen lehet, de a hibáinkból tanulunk. (
Itt arra gondolok, amit a kamra funkció elvesztése kapcsán írtál. Neki. Ugyanakkor nekem is. (Jó lesz észben tartani, elsősorban a férjem miatt.)

"Azóta volt még négy szívügyem, ebből csak egy volt újabb infarktus."
Úgy tűnik, zűrös a poszter. Szívzűrös:( Vigyázzon és figyeljen magára! Ha még nem tette volna meg: keressen egy olyan kardiológust, akiben feltétel nélkül képes megbízni, ámbár a szerencse-faktorra még akkor is szüksége lesz!:(

Amit pedig @Beer Monsternek írtál: elég baj az (Nektek és nekünk egyaránt), hogy pusztán financiális okokból kényszerülünk el-/megtűrni a kevésbé alkalmas egészségügyi dolgozókat is:(
Az egészségügyben dolgozókkal kapcsolatban pdig jó lenne, ha tudná a beteg, hogy az irányító pult mögött, felvételi helyiség ablaka mögött egy adminisztrátor ül, vagy szakképzett eüs.
Nem hiszem, hogy akkora projekt kellene valami egyszerű jelzést kitalálni erre. De hát az impotencia már csak ilyen:(

Beer Monster 2016.04.10. 20:55:35

@dioda: Nem kell olyant sejtetni, amit nem írt a betelefonáló. Sőt, a történet bevallottan körülbelül órás időtartamban játszódik. Azon meg még múlhat most az élete, hogy nem 53%-ot vesztett, hanem többet.

Dr. Szadó 2018.04.22. 11:57:48

@platelet: Teljesen igaza van a kollégának. Akiben szívroham közben nincs annyi lélekjelenlét és kötelességtudat, hogy előbányássza és magával vigye a TB-kártyáját, azt hagyni kell megdögleni a picsába. A vezetőség úgyis kidumálja a dolgot, a média is csak pár napig foglalkozik az esettel. Életképtelen szardarabok.

Dr. Szadó 2018.04.22. 12:05:58

@rest of boys: A tájékozottnak és világlátottnak tűnő demagógia remek taktika, magam is gyakran élek vele. Előtte azonban alaposan körbe kell szaglászni, mert ebben a fránya világban már bármikor felbukkanhat valaki, aki pl. élt Amerikában, és tudja, hogy az életmentő beavatkozásokat, mint amilyen a szívroham is, kötelesek elvégezni, ráadásul az orvos-beteg viszony is teljesen más, vagyis nem anyázzák közben a beteget, ha másért nem, hát azért, hogy ne kapjon sem az orvos, sem a kórház egy jókora pert a nyakába, de ígéretes próbálkozás volt a kolléga részéről, csak így tovább!

ui.: folyékonyan beszélek angolul, de a neve jelentésére sehogysem sikerül fényt derítenem, ez is része a megtévesztésnek? Pl. aki élt Amerikában, az se értse, vagy ilyesmi? Ragyogó ötlet, kolléga, ragyogó!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása