Édesapám halálára várnak?

2016.03.31. 07:54

lady.pngTeljesen olyan az egész, mintha csak arra várnának, mikor alszik el örökre, hogy aztán azt lehessen mondani, már nem tudtak tenni érte semmit.

Tisztelt Praxis!

 

Teljes kétségbeesésemben fordulok önökhöz. Édesapámról nemrég kiderült, hogy agyi áttétes tüdődaganat támadta meg a szervezetét, minden előzmény nélkül. Értve úgy, hogy egyik napról a másikra lett rosszul, semmiféle jele nem volt, hogy ennyire súlyos beteg volna. Nem köhögött, nem fájt semmije, aztán két és fél hete ágynak esett. Szédülés, hányás, erős fejfájás, mindössze ezek voltak a tünetei, természetesen orvost hívtunk hozzá, aki egy budapesti kórházba szállíttatta mentővel. A kórházban napokon keresztül szinte semmiféle vizsgálatnak nem vetették alá, holott állapota egy cseppet sem javult. Szűkszavúan annyit mondtak, hogy a vérnyomásával lehet valami, majd kiderítik. Enni, pihenni, egyedül közlekedni teljes mértékben képtelen volt és most is az, és mivel nincs módunk pénzt adni, nem is nagyon foglalkoztak vele, nem fürdették, mosdatták, szinte minden ránk hárult.

 

Két hét után jutott az orvosoknak eszükbe, hogy egy CT-t és egy tüdő röntgent készítsenek, amely jelezte, hogy nagy baj van. Több alkalommal próbáltunk beszélni a kezelőorvosával, de abszolút elhárított mindenfajta érdemi kommunikációt is, mindig lerázott bennünket, végül közölte édesapámmal, hogy vélhetőleg áttétes daganatos betegségről van szó. Mikor megtudtuk, újfent beszéltünk az orvossal, rákérdeztünk, hogy történik-e valamiféle kezelés, vagy beavatkozás édesapám érdekében, de csak annyit közölt, majd kiderül. Közben nagy nehezen elkezdték szteroidokkal csökkenteni az agyi nyomást, majd átszállították édesapámat egy másik kórház pulmonológiai osztályára. Sajnos itt ugyanaz a nemtörődöm hozzáállás a jellemző, mint a korábbi helyen, tetézve azzal, hogy itt nem csak a flegma hozzáállás a jellemző, hanem a beteg és a hozzátartozók sértegetése is sajnos. Nem értjük, és nem tudjuk mire vélni ezt a fajta viselkedést, kétségbeesett emberekkel egész biztosan nem így kellene bánni.

 lady.png

 

Az egy hónapos kálvária közepette édesapámmal érdemben nem igazán foglalkoztak, bár már nagyjából egy hete folyamatosan avval hitegetnek minket, hogy amint lesz rá lehetőség, az áttétet eltávolítják. A tüdejében található tumor egy darab és jelenleg borsónyi méretű, nem növekedett szerencsére érdemben, nem úgy az agyi áttét. Közben apám állapota nem javul, mitől is javulna, így végképp nem értjük, mire a késlekedés. Magától, kezelés nélkül egész biztos, csak romlani fog a helyzet.

 

Azért írok önöknek, hátha tudnak nekem segíteni, néhány jótanáccsal, ötlettel, mit tehetnénk a helyzet megoldása érdekében. Kihez forduljunk, mit mondjunk? Már arra is gondoltunk a családban, hogy hitelt veszünk fel és megpróbáljuk „saját szakállra” meggyorsítani a folyamatot, mert ha így marad minden, biztosan elveszítjük édesapámat. Lelkileg is megviselt, a fizikai állapota szintén kétségbe ejtő. És nyilván nem tesz neki jót az sem, hogy csak a hitegetés és az odafigyelés teljes hiánya jut ki számára. Teljesen olyan az egész, mintha csak arra várnának, mikor alszik el örökre, hogy aztán azt lehessen mondani, már nem tudtak tenni érte semmit. Olyan, mintha a halálát várnák, ahelyett, hogy kezelnék és megtennék érte, amit még lehet, már ha lehet egyáltalán. Ha pedig nincs rá mód, azt talán legalább nekünk, a családjának illene elmondani, mert akkor egész biztosan nem itt, és nem ilyen körülmények között szeretnénk, ha távozna az árnyékvilágból. Ezt egyébiránt a főorvos asszonynak is megmondtuk, de újra csak azt mondta, majd megműtik.

 

Igazából ez a bizonytalanság és a hitegetés a legrosszabb és az, hogy mi abszolút tehetetlenek vagyunk. Arra kérem önöket, mondjanak valami bíztatót, vagy legalább kézzelfoghatót. Van esély rá, hogy megműtik még, ha már ezt mondják minden alkalommal, amikor rákérdezünk, vagy tegyünk le róla és törődjünk bele, hogy csak hülyének néznek minket? Ha mégis eljutunk a műtétig, mire figyeljünk utána? Ha nem növekszik a tüdőben az alap tumor, vagy nem olyan mértékben, amely menthetetlenné teszi, van-e esetlegesen lehetőség a tüdő daganat későbbiekben történő műtéti eltávolítására, vagy ez már nem lehetséges? Mert ha hiszik, ha nem, ezt is mondták már itt nekünk, ugyanis műthető helyen lenne. Kérem, segítsenek! Mindenképpen elolvasom a hozzászólásokat, tanácsokat, és nagy köszönettel veszem őket!

 

Tisztelettel,

 

B. Anikó

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rest of boys 2016.03.31. 14:25:45

Tudnunk kellene az áttétek számát, elhelyezkedését, méretét, viselkedését is, ehhez adatok kellenének, így érdemben nehezen tudnánk nyilatkozni.
Szoliter, felszínhez közeli, műthetőnek nyivánított agyi áttétet eltávolítanak idegsebészeten nyílt koponyaműtéttel, a mélyebben fekvőket gamma-késsel (Debrecent is tudom e tekintetben ajánlani)
Többszörös agyi áttétnek a műtéti sikere csekély, ilyenkor a palliatív beavatkozás marad.
Amúgy egy borsónyi daganat áttétet okozna ? Nem két különböző, egymástól független daganatról van esetleg szó?
Szóval onkológiai vizsgálatot + pulmonológiai, mellkas- és idegsebészeti konzíliumkérést javasolnék.
Egyébként azt nem írta a posztoló, hol fekszik az apuka, milyen osztályon.

rikitikitévi 2016.03.31. 17:42:51

@rest of boys: továbbá a hisztológia ismerete is fontos lenne. Egyébként tüdő tumor tud olyant csinálni, hogy a primer elváltozás egészen kicsi, akár rejtve is maradhat, mégis multiplex metastasisokat ad. Találkoztam már olyannal, hogy semmilyen képalkotó vizsgálat nem mutatta ki a primer tumort, csak a sectionál volt egy néhány mm-es gyanús terime, aminek a szövettana igazolta a tüdőrákot.

Greg24 2016.03.31. 17:48:48

Azt is kéne tudni milyen a beteg általános állapota, ha nagyon leromlott, egy agyi áttétes tüdődaganattal hiába lenne műthető nem fogják megműteni. Sajnos ha már semmi remény, az orvosoknak is nehéz megmondani a betegnek (ettől még persze meg kell). Azt írta a posztoló, hogy általános állapota is kétségbe ejtő, gondolom ez lehet az ok, hogy halasztják, de látatlanba sajnos senki nem fog tudni mondani Önnek érdemi tanácsot itt.

elemes 2016.03.31. 20:16:36

Kedves Anikó.
Szereted édesapádat?

Harmony12 2016.03.31. 20:23:23

@rest of boys: Többszörös agyi áttét kezelhető gammakéssel Debrecenben. Akár 5 tumor is becélozható egy kezelés alkalmával. Mondjuk, hogy ebben a kórházban miért nem tolják ezerrel az ödéma lehúzására a glicerin és Mannisol infúziókat a szteroid mellett, az érthetetlen. Elképesztő, hogy hagyják szegényt szenvedni azzal az agyi nyomással...

briggancs 2016.04.01. 09:25:12

@elemes: Ne haragudj, de ez milyen kérdés és hogyan jön ide? Nyilvánvaló, hogy szereti és kétségbe van esve szegény. Engem mint egészségügyist (CT-MR asszisztens) mindig elkeserít amiket itt olvasok. Az ember a betegekért kiadja a lelkét, sokan meg nem törődöm, vagy bunkó módon viselkednek. Ezt sohasem értem meg, miért nem lehet legalább két jó szót mondani a hozzátartozónak, vagy miért nem lehet legalább rendesen palliatív módon kezelni a beteget. Istenem, csak soha ne kerüljek át a másik oldalra...ha meg kell halni egyszer inkább üssön meg a guta, aztán kész. Mert sajnos manapság szerencse kell ahhoz, hogy az ember jó helyre kerüljön. Ez nagyon szomorú. Sajnos ez pedig már a szakemberelvándorlás miatt van. Én ezt látom.

BrickTop 2016.04.01. 09:27:58

Ha tippelnem kéne, Székesfehérvár pulmonológia. Barátnőm édesapját ugyanígy hagyták sorsára tüdő-agyi áttéttel, 10 hónap agónia mellett. A műtéttel 4 hónapon keresztül hitegették, majd közölték, hogy késő. Több hibát is elkövettek, többek közt későn vettek észre egy tüdőgyulladást, amiért nem tudták elkezdeni a kezelést. Halála előtt két nappal az orvos nem volt hajlandó telefonon sem beszélni, majd még aznap szabadságra ment.
De lesz ott is szép stadion.

Boar... 2016.04.01. 11:39:29

Kis magyar rögvalóság. Megvárják amíg a beteg nyomorultul elpusztul aztán megelégedetten hátradőlnek, hogy a probléma magától megoldódott.
És ezek az "emberek" a gyógyításra esküdtek fel.

HoIsDe 2016.04.01. 11:53:04

Kedves Anikó!

Az eset leírásából nagyjából azt veszem ki, hogy Édesapádnak sajnos agyi áttétje van a tüdődaganatától (ami egyébként nem ritka a tüdődaganatok esetében.)

Tudom, hogy nagyon nehéz helyzetben vagytok lelkileg is, hiszen mindannyian szeretitek Édeasapátokat. Azonban a valóság az, hogy a IV. stádiumú tüdőráknak (ami áttétes, az automatikusan IV. stádium) a hosszú távú túlélési esélye nagyon-nagyon közel van a nullához, különösen, ha agyi áttétről van szó. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is így van (én külföldön dolgozó kutatóorvos vagyok, tüdőbetegségekkel foglalkozom, többek között tüdőrákkal is).
Az orvos valószínű azért viselkedik ilyen kitalálhatatlan módon, hogy pénzt adjatok neki, ami sajnos nagyon erkölcstelen. Még ha meg is operálnák édesapádat, akkor is legfeljebb a szenvedését hosszabítanák meg ezzel.
Semmiképen se gondolkodjatok hitelfelvételben, mert ezzel nagyon nagy valószínűséggel nem segítetek rajta, viszont a saját anyagi helyzeteteket nagyon megnehezíthetitek a jövőben.
Én szívből azt javasolnám, hogy próbáljátok meg hazavinni a kórházból, hogy az utolsó napokat a szerettei körében tölthesse el, nyugalomban, békésen eltávozva.
Én így tennék a saját Édesapámmal.

elemes 2016.04.01. 23:27:10

@briggancs:

rossz kerdes. nem volt idom bovebben irni.
ezt meg nem kellett volna.

dioda 2016.04.08. 18:31:47

Itt nem világos, hogy miért halasztódik a beteg műtéte: a rossz általános állapot miatt a kezelőorvos (aki most egy pulmonológus a fentiek alapján) szerint nem műthető, vagy az idegsebész (esetleg az aneszteziológus) javasolja még a várakozást, további agynyomáscsökkentést, állapotjavítást. Ha az utóbbi, lehet más intézetben második idegsebészeti véleményt kérni (de áttétes, rossz állapotú daganatos beteget nehezen vesz át olyan intézet, ami nem illetékes - OITI?). Ha a kezelőorvos döntött a várakozás mellett, akkor nem tudom mi a teendő. Gondolom neki is kellett idegsebészeti véleményt kérni a műthetőségről. Ha ez utóbbi nem történt meg eddig, akkor meg kéne történnie hamarosan.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása