Nem hajlandó kiszedni a kullancsot a gyermekorvos

2016.03.21. 05:47

kullancs_encephalitis_86.jpgKérdezem én, hol van itt a hivatástudat a fent említett orvosnál? Akiben ez nincs meg, miért megy gyerekorvosnak? 

 

Tisztelt Praxis!

Szeretném megosztani a történetemet másokkal is, mert sajnálatos módon bárki kerülhet velem hasonlatos helyzetbe.

 

Én GYES-en lévő anyuka vagyok egy két és fél éves kisgyermekkel. Esztergomban élünk, azonban úgy alakult, hogy a debreceni nagypapa (édesapám) bekerült a Klinikára, így úgy döntöttem, hogy segítségképpen másnap, azaz szombaton ide utazom a gyermekemmel.

 

A vonattal már Szolnok után jártam, mikor megsimogatva a fejét, azt vettem észre, hogy valami nem stimmel, valami nagy sötét dolog van a hajában. Nagyon dús haja van a gyereknek, és természetesen elég izgő-mozgó, de sikerült rendesen megnéznem, és úgy tűnt egy  „hatalmas” kullancs (legalább akkora volt, mint a kisujjamon a köröm). Felhívtam a nővéremet, hogy jöjjön értünk Debrecenbe az állomásra, és a megérkezést követően legyen kedves azonnal vigyen el az ügyeletre (mivel szombaton nincs körzeti orvos).

 kullancs_encephalitis_86.jpg

 

A Klinika Gyermekorvosi Ügyeletére megérkezve soron kívül behívtak minket, megnézték kisfiam feje búbját, majd közölték, hogy ez tényleg kullancs, és, hogy hatalmas, és nehogy azt képzeljem, hogy ők majd ezt kiszedik. A doktornő azt mondta, hogy ő  „orvos”, neki "nem kötelessége" kiszedni a kullancsot. Nekem, mint a gyermek anyjának el kell mennem egy gyógyszertárba, vennem kell egy kullancs kiszedőt, és azzal eltávolítanom. Ez csak egy pár száz forintos tétel, és teljesen egyszerű kiszedni, az sem baj, ha beletöröm. – mondták.

 

Elmondtuk a doktornőnek, és az asszisztenciának, hogy mi szívesen megkeressük az ügyeletes gyógyszertárat, és megvesszük a csipeszt, de képtelenek vagyunk hozzányúlni, megkérdeztük,  ha behozzuk kiszednék-e a gyerek fejéből. A válasz határozott NEM volt. Ezután megkérdeztem, hogy a gyereknél, milyen problémák léphetnek fel a kullanccsal kapcsolatban, mire figyeljünk oda. Erre a válasz az volt, ha a kullancs körüli általuk már akkor megállapított piros folt terjed, akkor forduljunk orvoshoz. Nem vettek nyilvántartásba, hogy ott jártunk.

 

Bementünk az akkor ügyeletes Patikába, ahol a gyógyszerész, akinek annyi köze sem volt a kisfiam fejében található kullancshoz, mint amennyi az orvosnak lett volna,  volt olyan kedves, hogy a kérésünkre megtette ezt a műveletet. Nem volt egyszerű, mert úgy próbálta csinálni, hogy minél kevésbé legyen fájdalmas a gyerek számára, mind a kiszedés, mind a helye. Elmagyarázta, mit kell tudni a lyme-kórról, és a kullancs okozta agyvelőgyulladásról. (Utólag is köszönöm, hogy ő emberként kezelt bennünket.)

 

Kérdezem én, hol van itt a hivatástudat a fent említett orvosnál? Akiben ez nincs meg, miért megy gyerekorvosnak? 

 

Üdvözlettel:

egy anyuka

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2016.03.21. 06:08:53

Hát ez elég hihetetlen és szomorú, ha mégis igaz.

kgaben 2016.03.21. 08:02:34

Jó, a stílus újfent nem a legjobb. Aláírom. De nehogy már egy kullancs kiszedése legyen a legnagyobb problémája egy anyának.... Képtelen volt... Vérzik a szívem....

she_wolf 2016.03.21. 08:48:12

@kgaben:
Ezért toltam csak egy linket:)
Ha az a kullancs akkora volt, akkor rövidesen le is fordult volna anélkül, hogy egyáltalán tudtak volna róla. (Közbevetném a kérdést: hogyan nőhetett meg ekkorára észrevétlenül?)
De így van legalább van min felháborodni:(

2016.03.21. 09:11:34

Tele van az internet tanácsokkal, hogyan kell self made kiszedni egy kullancsot.De ezek között véletlenül sincs olyan, hogy menj az ügyeletre. Nem életveszélyes, nem sürgős, és bárki ki tudja szedni. Egyszerűen nem orvosi eset. Ja, ha az anyuka "képtelen hozzányúlni"! Pedig nem harap.

she_wolf 2016.03.21. 09:39:34

@ivangroznij:
Az internet nem arra van, hogy tájékozódjunk, hanem arra, hogy tajtékozzunk! (Irónia rulez!)
Agyrém:(

pottompanna 2016.03.21. 10:14:39

Ha tüsszent egyet, vagy ha le kell vágni a körmét akkor is az ügyeletre mész? Lehorzsolja a gyerek a könyökét és nem áll vigyázba a fél egyetemi klinika akkor jót hőbörögsz a neten és megkérdőjelezed az orvos hivatástudatát? Az ilyenek miatt nem jutnak be olyan emberek az orvoshoz, akiknek esetleg ténylegesen szükségük van orvosi segítségre. Szerintem neked lenne szükséged orvosra, mégpedig egy jó pszichiáterre.

2016.03.21. 10:18:41

Akkor is kutyakötelessége kiszedni. Egészségügyért felelős ember, ez a feladata. Vagy szóljon egy nővérnek, asszisztensnek, bárkinek. Felelős ember, hadd bízza az ember rá az ilyesmit, nem? Aztán csodálkoztok a szerencsétlen öregemberen, aki inkább saját magát operálja meg ??? Fekete póló, az kell nektek, az. Meg nyugati munka. Ott ezért a fejeteket szednék ki ...

karcsibácsi 2016.03.21. 10:24:33

Néhány éve volt már itt egy hasonló kullancsos poszt, rengeteg felháborodott kommenttel. Akkor óvatosan megjegyeztem, hogy a kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, kaptam is miatta hideget-meleget. Nota bene, az ügyeleteken általában inkább kiveszik, semhogy konfrontálódjanak az anyaoroszlánnal...

2016.03.21. 10:29:19

Nem tudom, mi a fenéért nem orvos feladata ez ... Állatot kiszedni emberből mégiscsak hazardírozás, nem minden civil pógárnak van sebészkeze és -idege ám ... Felsért valamit, beleszakítv valamit, több kárt csinál, mint hasznot, nem steril, stb. Tényleg ne játsszunk emberek, GYEREKEK egészségével már. ORVOSOK.

pottompanna 2016.03.21. 10:35:43

@ekszvájzed: Attól még nem ez az orvos feladata, mert ezen hőzöngsz és nyomatékosítod három kérdőjellel.

she_wolf 2016.03.21. 10:45:10

@ekszvájzed:
Idesanyám! Rám néztek a tikok!
Te tényleg viccelsz ugye?
Anyuka legközelebb hívjon talán rohamkocsit, és a kórházban egy bemosakodott team várja a gyereket a beavatkozásra! Hát mégis, miért vannak az orvosok ügyeletben, ha nem azért, hogy ebber a rohadt nagy önmegvalósító, önrendelkező és jogaikkal tisztában lévő embereknek 0-24-ig a rendelkezésére álljanak ilyen komoly, életveszélyes esetben! Hát nem?
A sztrókos, a nyílt csonttöréses, vérhányós, anafilaxiás sokkos meg vár, amíg a kisgyerekével gyesen lévő anyuka megtanulja végre, hogy hogy kell egy kullancsot kiszedni a testből!
Az overdrive nekem is megy:(
Tényleg ne játsszál már, ember! Megszületni! Az a hazardírozás.

karcsibácsi 2016.03.21. 10:45:27

@ekszvájzed: " Meg nyugati munka. Ott ezért a fejeteket szednék ki ... "
Ezt konkrétan tudom, hogy nem így van.
Nyugaton (az Egyesült Államokban biztosan, személyesen is meggyőződtem róla) a recepciónál küldenek el ilyesmi miatt, az orvoshoz be sem jutsz.

she_wolf 2016.03.21. 10:47:49

@ekszvájzed:
Ja, picit fentebb szúrtam egy linket. Kifejezetten a hozzád hasonlóan gondolkodók számára. Szakember írása, nem laikusé.

2016.03.21. 10:56:19

Na most komolyan: MIÉRT NINCS ERRE 5 ROHADT PERCE VALAKINEK, így, csupa nagybetűvel nyomatékosítva + hat kérdőjel, így ni: ?????? Túl sok a papírmunka, meg a pöcsételés, valahova le kell adózni, vagy mifenefrász?

Régen ezt védőnők csináltak, óvodai-iskolai inspekciózás ment, komplett osztályokat felsorakoztatva tantermekben, vagy iskolaorvosnál, kisebb gyerekek esetében kijártak családokhoz, vagy berendelték azokat, ezeket ki kergette el, és miért? Önnek talán nem hiányzik a régebbi korok egészségöügye, ahol megvolt mindenkinek a dolga, és ha olyan volt, annak szóltak, és minő érdekes: MŰKÖDÖTT! Vagy ez nem tűnik fel a magyar orvoslás, kórházak, szolgálatok, stb. múltját kutatva?

Jut is eszembe, viszont ha a hozzátartozó panaszt emel, hogy nem kapott megfelelő ellátást, vagy segítséget, útbaigazítás, hogy PONTOSAN HOVÁ ÉS KIHEZ FORDULJON, fordulhat a gonddal, akkor is kinéz egy-két kérdőrevonás, mert ha nem ios ez a dolguk, állítólag, csak úgy nem küldHETnek el még ott sem a vakvilágba, hanem nevet-címet kell adjanak, hol és kik csinálnak ilyet.

A megszületésről meg ne magyarázz, azt nem én akartam, ellenben az orvos elvileg orvos akart lenni, hacsak nem botcsinálta, mint Moliére-nél.

she_wolf 2016.03.21. 10:58:49

(Ez a blog egyébként sem egy szakmai oldal, de az nem baj, sőt! Látva a nickeket és mivel egyébként is át kellett mennem az Indexre...naná, hogy címlapos a poszt:D
(Nem véletlen a szmájli, ez tényleg röhej.)
Ja, ilyen címmel:
"Miért megy az ilyen gyermekorvosnak?"
Nem szöveghűen idézve a posztert.)

2016.03.21. 10:59:59

Bocsi, helyesen: "útbaigazításT", és "ios" helyett "is"

kgaben 2016.03.21. 11:03:21

@ekszvájzed: sebész kéz???? Hazárdírozás??? Felsért valamit?? Mivel? Hogy? Láttál már ilyet? Nem steril? Mitől kellene? Ha kinyomsz egy pattanást, akkor is ügyeletre mész, mert nem steril? Vagy ha szálka megy az ujjadba? Ki játszik gyerekek egészségével? Mennyire segghülye vagy ember.....

2016.03.21. 11:05:59

@she_wolf:

Olyan fene nagy baj, ha időnként felhívják a visszásságokra a közfigyelmet, vagy mi a hasfájás? Hogy a költőt idézzem: "A népnek nincs joga"? És mi a bajod a nickemmel? Ha jól megnézed, láthatod, hogy nem vagyok az az indexen uszulós típus, ehhez a bloghoz is kb. 3 éve szóltam utoljára hozzá. Persze jobb kellemesen, szakmaközileg elkvaterkázgatni itten, vaskos betegviccekkel, meg betegfikázással, ezzel is csökkentve a stresszt, meg a feszkót, értem én. Szakmai blog ez csak akkor lenne, ha tudományos dolgokat beszélnének meg a felületén, vagy belső intézményi ügyeket, jelszóval, meg kóddal, de arra nyilván más fórumok vannak.

2016.03.21. 11:10:01

@kgaben:

Tudod, nem mindenki tökéletes. Ne magadból indulj ki, meg a környezetedből. És főleg ne háborogj, mert még azt hiszem, hogy vérig lettél sértve. Hadd ne várd már el egy átlagembertől, egy egyszerű lélektől, hogy a magasságaitokban szárnyaljon, arra vagytok ti az istenek ... bár szomorúan látom itt is, hogy nemigen örültök neki. Hogy valakik a segítségeteket kérik, mert arra vágynak, hisz a szemükben ti vagytok azok, akik ÉRTENEK HOZZÁ. Elvégre nem bankárok vagytok, akiktől pénzt szokás kunyerálni, vagy mi.

2016.03.21. 11:11:47

Ha ennyire egyértelmű, hogy a szülő volt a hülye, akkor miért nem került nyilvántartásba az eset?

Annyira azért nem vagyunk frankó megmondóemberek, hogy az akkori véleményünket a későbbiekre visszakereshetővé tegyük? Komoly ember lehet a tisztel doktornő, na... :)

she_wolf 2016.03.21. 11:14:02

@ekszvájzed:
Nem "régen" van. Most most van. Hogy mi nincs? Öt perce nincs. Hiszed vagy sem: NINCS!
Miért nincs? Azért, mert minden szarral az ügyeletre, meg SBO-ra mennek akkor is, ha mehetnének normál rendelési időben. Mert az ügyelet, SBO meg a tököm tudja hogy mi köteles fogadni és ellátni minket. Ezt itt le merik írni az emberek így, ahogy most prezentáltam neked!
És hogy még miért nincs öt perce? Azért, mert a belét húzza maga után, mert másik 3 helyett dolgozik pluszban, akkora hiány van belőlük.
És hiszed, vagy sem, az öt perc nem öt perc, és rohadt sok papírmunka! Ugyanis ha nincs megfelelően dokumentálva, szétrúgják a seggét!
de! Nekem nagyon hiányoznak a régi doktor nénik/bácsik, és hiányzik a normális pacientúra is, amelyik még tudta, hogy kinek mi a dolga.
Csakhogy azóta sok idő eltelt, és sok dolog megváltozott! Illenék tehát ahhoz igazodni!
Tessék szíves lenni megérteni, hogy egy embernek jó esetben 4 végtagja van, és nem képes még azonnal, és osztódással szaporodni.
És tessék mondani, olvasgatni nem tetszik? Innen-onnan, hogy mégis mi a helyzet a hazai egészségügy frontján? Mert szar van ám, jó nagy! Mindazok figyelembe vételével lehet követelőzni!

Game over!

she_wolf 2016.03.21. 11:17:56

@ekszvájzed:
A nickeddel semmi bajom. Azzal van bajom, hogyha az Indexre kikerül egy poszt és nem csak a blogban jelenik meg, akkor "vérszagra gyűl az éji vad" .

2016.03.21. 11:25:17

@she_wolf:

Igazad van. Akkor viszont azt nem értem, hogy a feketepólózás miért most kezdődött, és miért nem az első megszorítások és leépítések idején, 2006 tájékán, vagy korábban, amikor ha több százezer eü. alkalmazott egyszerre mondta volna meg a frankót, egyet se lehetett volna közülük úgy lapátra tenni, mint most azt a szerencsétlen nővért.

A követelőzés meg továbbra sem a _mi_ dolgunk. Mi csak riadozva nézzük, hogy mivé lett minden. Van egy oléyan érzésem, hogy akkor se szólt senki, mikor 2008 körül negy komplett kórházunk szerelését adták oda ingyen Kínának, biztos nagy szükség is volt ott rá, vagy később, amikor az OPNI-t felszámolták, az egész rendszerével együtt, amit anno azért elég nagy nevek tettek világszínvonalúvá.

she_wolf 2016.03.21. 11:27:23

@ekszvájzed:
"Olyan fene nagy baj, ha időnként felhívják a visszásságokra a közfigyelmet, vagy mi a hasfájás?"

Olyan fene nagy baj, hogy gyakorlatilag semmire nem kell felhívni a figyelmet, mert nagyjából ebben az egyre nagyobb bajban lévő egészségüggyel kell beérnünk a mindenkori kormány delettantizmusának köszönhetően. Immár kb. 20 éve beteg, orvos egyáltalán szenved ettől. Nincs ember, nincs eszköz, nincs forrás, és ami van, abból kell, hogy mindenki el legyen látva. A cukorbeteg, az érrendszeri és mozgásában, érzékelésében korlátozott, a tarumás, no meg a "rám néztek a tikok" kaliberűek is.
Ez a fene nagy baj!

she_wolf 2016.03.21. 11:29:17

@she_wolf:
jav: ..dilettantizmusának...

2016.03.21. 11:32:07

Bocsánat: nem "olyéan", hanem "olyan", és nem "negy" hanem "EGY" ...

2016.03.21. 11:35:29

@she_wolf:

Ez esetben a Zindex szerkesztőségét kell megkérdezni, ők teszik ki a posztot a címlapra, pedig ha jól tudom, nekik sem tetszik a rendszer ... :) Nézd csak meg a híranyagot, ill. annak arányait jobban.

she_wolf 2016.03.21. 11:41:40

@ekszvájzed:
Miért most kezdődött? Azért, mert a magyar birka:( Sajnos.
Nem megelőz, nem jelez, hanem ha teleszottyan a púpja, akkor világégést rendez, vagy beint hazának, népnek, és elhúz. Bárhol szívesen fogadják, ha érti a szakmáját. Ő pdig hálás lesz ott, mert elismerik, és nem nyúzzák le róla a hetedik bőrt is. Lehet ezért haragudni? Nem!
És ahogy haladunk előre az időben, egyre kevesebbeknek lesz honvágya:(
A sztrájk -mint kényszerítés- az egészségügyben nem megvalósítható. Speciális terület.
Azt meg nem merik megkockáztatni a dolgozók, hogy ezrével, és azonnali hatállyal felmondjanak. Itt tartunk:(

she_wolf 2016.03.21. 11:43:54

@ekszvájzed:
Elgépelésért ne szabadkozz, ha érteni akarja valaki, akkor érteni fogja!:)

2016.03.21. 11:55:17

@she_wolf:

Egy a gond, hogy a nyugati félteke már teli van mindenféle egzotikus dokival és nővérrel, a teljes színskálán. Némelyik még a nyelvet is alig beszéli, a gyaur fehérembert meg utálja, s mégis NEKIK VAN TÖBB JOGUK ott működni, mert tudjuk, miért. És már itt is vannak egy jónéhányan.

(Magam is tajálkoztam eggyel, Avicenna egyik kései utódával, a beszédes nevű Iszlam doktorral, aki 4 éve a sérvemet vizsgálva kb. a hasam közepéig nyomta vissza azt, úgy, hogy a csillagokat láttam ...)

MIKÖZBEN A SAJÁTJAIKAT KÉNE ÁPOLNIUK, mert azok vannak odahaza erősen rászorulva, ugyi. DE NEM. Oda a fehér keresztény missziós orvosok mennek, meg a határok nélküliek, a Vöröskereszt, a Vörös Félhold, meg a WHO. Terjednek is arról-felől újra a világjáró nyavalyák, szépen.

De ha itthonról az orvos, nővér, stb. elmegy, az is felelősség, ebek harmincadjára hagyni azokat a becsületesen adózó, TB-fizető polgárokat, akik csak rájuk számíthatnak. És előbb-utóbb itt is beköszönthet a harmadik világ. Akár egy-két apró, hatlábú jószág rögtöni és szakszerű ki-nem-piszkálása képében is.

she_wolf 2016.03.21. 12:23:11

@ekszvájzed:
(...oh, don't you see? Now I can say my ABC...:D
Jutott eszembe, ha jól emlékszem egyáltalán:)

Nézd, én az élni és élni hagyni elven működöm. Lehet hogy kellene, de nem vagyok sem raszista, sem homofób, de hívő sem, meg még egy csomó minden sem. A hazámmal és a honfitársaimmal kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak, pontosan a mindennapok okán.
Az időt, a fejlődést nem állíthatom meg, és nem is akarom. Szintúgy a hanyatlást, visszafejlődést sem.Igyekszem úgy helyezkedni, hogy másoknak nem ártva járjak jól. Ennyim van. Többet nem tudok, kevesebbel nem érem be. Az elkövetkező max. 20 évre ez nekem elég.

Világjáró nayavalyákhoz nem kellenek távolról érkezettek, megteszi a kisbegyeden önképzett, "önizés", rettenetesen okos oltás-megtagadó is:(

2016.03.21. 13:13:19

@she_wolf:

Hát én nem tudom, az egyszerű, szegénységben és tudatlanságban tartott embertömeg megvetése és eltaszítása nem túl humánus cselekedet, különösen egy egészségügyestől … Olyan szakma képviselőjétől, amely annak idején ezt a hazát VILÁGSZÍNVONALRA AKARTA HOZNI, és hozta is. A haza megvetése, olyanok miatt, akik tömegével lakják ... ilyen alapon senki se szerette volna, nem lett volna reformkor, szabadságharc, monarchia-kori progresszió, 1919-1920 vagy épp 1945 utáni talpraállás sem. Egy író vagy költő se szerette volna ezt az országot, ha a plebset, meg a hatalommal visszaélőket nézi.

Ilyen alapon mit vársz a nyugatiaktól, azok tán nemesebb lelkek, és többet tudnak a világról? Szerintem elképednél, hogy ott is mekkora a lélekirtás és az agymosás. A konzumidióta generációk kinevelése, akik az orrukat is legszívesebben géppel fújatnák ki és törültetnék meg. Az igazságok feltérképezése és kimondása pedig abszolút eszmefüggetlen, ha jól tudom.

Hát ha már itt tartunk, az is külön megér egy misét, hogy a jól láthatóan a társadalom felső szintjein élő "fényevők" csecsemőkorú gyerekei miféle orvosi mulasztások következtében kellett meghaljanak.

Oltásokhoz meg én csak azt mondom, a KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSRA még tán 20 éve is RENDŐRÖK VITTÉK BE AZT, pereputtyostul, aki annak ellenszegült, és ha szerencséje volt, nem kellett leülnie az ezért kiszabott időt, csak bírságot fizetnie. Tudod, megint csak nem a szülők a felelősők egyedül, hanem az a "jogrendszer", amelyik ezt a számukra lehetővé teszi. Talán ők is a mindenféle ostoba álkeresztény meg ezoterikus szekták rabjai, a felső tízezerből, olyan jogokkal, amiket magunknak elképzelni se tudunk.

Akik viszont valóban tömegével nem mennek már oltatni, azokon még a bubópestis, meg a spanyolnátha up-to-date verziója is csak átsasszézik, lazán balettozva, bámuló szemeink láttára. Még csak orvost meg mentőst se kell megverniük érte. Ilyen apróságot meg, mint a kullancs, vagy a tetű, és egyebek, valami izgis okból meg észre se vesznek ... :) Biztos mert ők se rasszisták. De még a kisbegyed se figyel ki a zsebükből.

she_wolf 2016.03.21. 13:37:27

@ekszvájzed:
Tudom, mi volt régebben. Tanultam róla, és éltem is benne valamennyit.
Nem győzöm elégszer hangúlyozni: a magyar orvosképzés méltán híres. Nem ebben van a hiba!
A hiba a mindenkori kormányzásban van, ami az egészségügyet érinti. Árnyalhatom, példákat is írhatnék, de minek? A képlet teljesen egyértelmű.

Az utolsó két bekezdésedhez viszont kevés vagyok, ahhoz szakorvos, epidemiológus kell, én meg egyik sem vagyok a szimpla keréreccségimmel. Evvan.

Ja, ami a nyugatot illeti: én ott is magyar lennék, a magam józan, paraszti eszével.
(Nem mellesleg nem minden nyugati gyépés.)
És ha már külföld, jóval fejlettebb ország vs. magyar orvosképzés: az angolok hullottak, mint a legyek, amikor nálunk már alkalmazott klinikai gyakorlat, protokoll volt valami kezelésére. És még sorolhatnánk...
Na, ezt az egészségügyet díbolják szét a mindenkori kormányok. Aki teheti, fejvesztve menekül. A mártírok ideje lejárt, ébresztő!

2016.03.21. 15:36:36

@she_wolf:

+1

Ezer százalékig egyetértek ...

Terézágyú 2016.03.21. 16:30:57

@kgaben:
"Ha kinyomsz egy pattanást, akkor is ügyeletre mész, mert nem steril?"

Tudtommal egy pattanás kinyomásától, bármilyen szarul is csinálja valaki, nem lehet lyme-kórt, agyvelőgyulladást kapni... tehát azért mégiscsak van egy kis különbség a két dolog között.

Terézágyú 2016.03.21. 16:41:38

Mellesleg az ilyen eseteket hallva szokta mondani a könyvtáros ismerősöm, hogy "majd akkor legközelebb, ha odajön valaki, hogy keres egy könyvet, odaküldöm a katalógushoz - ja hogy, egy felnőtt, érettségizett ember 2016-ban nem tud használni egy könyvtári katalógust?.... az ő baja: egy könyv megkeresése a katalógusban nem könyvtárosi feladat"...

Főgebra 2016.03.21. 17:01:43

@Terézágyú:
Plusz, egy időben azzal rémisztgették a népeket, hogy lehetőleg csínján bánjanak a gonosz kullanccsal, mert könnyen beleszakadhat a befúródott rész. Ha nem szakértő kézzel birizgálják, akkor a jószág mindenféle ártalmas dolgokat fog visszaöklendezni bele a sebbe és akkor, majd jól megnézheti magát a beteg, aki mint tudjuk nem is beteg!

kgaben 2016.03.21. 17:27:45

@ekszvájzed: Már ne is haragudj, senki nem mondta,hogy "istenek vagyunk".... És ne is sugallj ilyet.
Nem vagyok vérig sértve. De ha már a blogger háboroghatott, én miért is nem tehetem meg? Nekem ehhez nincs jogom? :-)
Nem, "az egyszerű emberektől" senki nem várhat el semmit. Agyatlan jogokkal rendelkező és azt dobáló drogok, legalább is ezt sugallod az írásoddal.... Az orvos ott a helyszínen sem fogja tudni megmondani, hogy a kullancs fertőzött volt e,vagy sem. Tudod inkább az a fura, hogy a zinternetet mindenki tudja használni, amikor panaszkodni, hangulatot kelteni, vagy sajnáltatni kell magát.
Még valamit nem értek. Ha annyira aggódott a gyermekért, akkor mi az, hogy "képtelen hozzányúlni"? Lehet én gondolom rosszul, de nem lehet a gyerekemnek akkora baja, olyan problémája, olyan gondja, amikor ne segítenék, legyen az bármi. Ha nagyon aggódom. Persze lehet én gondolom rosszul.

Hórukk 2016.03.21. 17:33:17

Nem a kilinikára kell menni ilyennel, hanem az alapellátási (gyermekorvosi) ügyeletre.
Aztán ragaszkodni kell ahhoz, hogy adminisztrálja le (azaz adjon elletet, ambuláns lapot, amiben leírja) a talált elváltozást és azt, hogy mit javasol, ő mit tett, esetleg mit miért nem tett. Inkább kiszedte volna az orvos, mert szakmailag nehéz megmagyarázni amit tett. Igen, egy kullancsot bárki eltávolíthat, de alapellátási ügyeletben meg szokták csinálni, ha már elment oda a beteg.

kgaben 2016.03.21. 17:34:15

@Terézágyú: Nem, pattanástól nem lehet. De a doktor a helyszínen nem is fogja megmondani, hogy az a kullancs fertőzött volt e agy sem. Direkt rákerestem, magnézium, és nagyjából 3 perc alatt rá lehet keresni a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás lappangási idejére, tüneteire. Nagyon jól, laikusoknak is érthetően le van írva. Ja, csak akkor olvasni kellene.... Hamarabb kapott volna információt, mint amennyi idő alatt ez a levélkét megírta. Szóval, ha ennyire aggódó volt a szülő, miért nem ezeknek járt utána?

Igazság, hol vagy? 2016.03.21. 18:48:52

Mennyi ideig lehetett a kullancs a gyermekben,hogy kis ujj körömnyire nőtt?Ha fertőzött volt,akkor már megtörtént a baj.A házi gyógyszeres dobozban jó ha van gyógyszertárban kapható csipesz a kiszedéshez.Használatát a laikus is megtudja tanulni,ha máshonnan nem is,az internetről.Manapság úgy is sokan diagnosztizálják magukat onnan.

Dikusz 2016.03.21. 20:12:48

@kgaben:
Csak azt nem értem, egy hétvégi gyermekorvosi ügyeleten ezzel hogy lehet bejutni soron kívül a rendelőbe. Mi volt az, ami miatt előre vették őket.
Sokat túrázok, járjuk az erdőt egész évben a barátaimmal, mindegyikünk talált már kullancsot magában (volt, hogy napokkal később). Nem jelent gondot kivenni, igen egyszerűen megoldható szemöldökcsipesszel is. A neten sok tanácsot találunk hogy kell és hogy nem szabad kiszedni. A "de képtelenek vagyunk hozzányúlni"-ról az a véleményem az anyuka irtózik a rovaroktól. Én sem szeretem őket, de a gyerekem miatt megtenném, ha már annyira aggódom. Azért volt már olyan, hogy emiatt orvoshoz kellett menni, de akkor olyan helyen volt a kullancs, hogy nem volt elérhető ( hát közepe), nem volt gond, kiszedték, de tényleg nem kötelességük.
Az érdekelne még, hogy mennyi idő kell, hogy kisujj körömnyire megszívja magát. Azért nagyon kellemetlenül tud viszketni, már rögtön ahogy megkapaszkodik. Anyukának észre kellett volna venni, hogy a kicsi nagyon vakarózik.

2016.03.22. 04:12:30

Vajon ha a hátamban egy késsel megyek orvoshoz, akkor is ugyan ez a válasz?

Lehet hogy van a gyógyszertárban késkiszedő kiskésük is?
Egyébként valóban egyre több olyan orvos van aki valamiért semmit nem hajlandó csinálni, már ha egyáltalán bemegy a rendelésre.
Aztán meg ha a beteg kiműti otthon a fürdőszobában magából a vérrögöt, akkor meg fel vannak háborodva.
Érdekes ez.

2016.03.22. 04:22:55

@ekszvájzed: Most nem azért de Iszlám doktor az egyik legjobb sebész Újbudán. Nem kedves az tény, mert Iszlám. De hogy nagyon jó orvos, az is biztos.

2016.03.22. 04:41:11

Abból a szempontból kicsit nem árt vele óvatosnak lenni, hogy van amikor azonnal megműti a delikvens beteget, aki csak azért megy oda hogy mondjuk megmutassa az aranyerét. Olvastam már Iszlám dokiról sztorikat a neten, hogy mire észbe kaptak a betegek, meg voltak műtve. Aztán ez rosszul szokott esni némelyeknek, hiszen ők csak mutogatni mentek a bajukat, Iszlám dokihoz.DDD

she_wolf 2016.03.22. 09:11:08

@Dikusz:
"Az érdekelne még, hogy mennyi idő kell, hogy kisujj körömnyire megszívja magát."

Az attól függ, hogy fiú, vagy jány kullancsról van szó:D A fijjug pár óra alatt megszívják magukat, a jányok napokig képesek csócsálni. Élősködő banda!

(A legutsó küldeményedet spamként kezelte ez az ócskavas, bocsi, tegnap vettem észre. Megy majd rá írás.)

Terézágyú 2016.03.22. 09:42:48

@kgaben:
"Nem, pattanástól nem lehet. De a doktor a helyszínen nem is fogja megmondani, hogy az a kullancs fertőzött volt e agy sem."

Nem is azt kifogásolja senki, hogy nem mondta meg...

"Hamarabb kapott volna információt, mint amennyi idő alatt ez a levélkét megírta."

Az orvos pedig hamarabb kiszedte volna a gyerekből, mint ahogy elhajtotta az illetőt. Vagy legalábbis odaszólt volna a nővérnek, hogy "Gizike, vedd mán ki neki"...

Egyébként éppen úton volt az anyuka, amikor észrevette a kullancsot, és ejnye, hogy nem kezdett el rögtön a neten keresgetni és leírásokat olvasni...

Mellesleg a szövegben ez van:
"A Klinika Gyermekorvosi Ügyeletére megérkezve soron kívül behívtak minket, megnézték kisfiam feje búbját, majd közölték, hogy ez tényleg kullancs, és, hogy hatalmas"

Ha tudták, hogy nem veszik ki, akkor miért hívták be? Miért nézték meg? Akkor ezzel már (munka)időt "pazaroltak" erre...

Terézágyú 2016.03.22. 09:47:57

@she_wolf:
""Az érdekelne még, hogy mennyi idő kell, hogy kisujj körömnyire megszívja magát."

Az attól függ, hogy fiú, vagy jány kullancsról van szó:D A fijjug pár óra alatt megszívják magukat, a jányok napokig képesek csócsálni. Élősködő banda!"

Ebben a hozzászólásban az az érdekes, hogy te, aki orvos(?) vagy (vagy egészségügyes) ennyire jól elpoénkodsz ezen... szóval akkor ilyen poénos dolog ez a kullancs, amelyet annyiszor emlegetnek - és mindig súlyos betegségekkel kapcsolatosan...

she_wolf 2016.03.22. 10:07:00

@Terézágyú:
Nem tudom honnan vetted, hogy orvos vagyok, de ilyet sosem állítottam magamról:)
Igaz, dolgoztam az egészségügyben pár évet. Szerettem is, aztán egy másik vonatra szálltam fel.

A kullancs nem poénos. Randa, utálatos jószág, veszélyeket is hordozhat (és nem feltétlenül hordoz!) a vele való affér. Ez az egész helyzet így, ebben a formában ahogy a poszter prezentálta, tragikomikus.
Bővebben inkább nem, mert csúnya vádak érnének.

she_wolf 2016.03.22. 10:09:47

@Terézágyú:
Ja, @Dikusz (meg még páran) érti a humoromat, tudja kezelni, látja benne a mögöttes tartalmat, jelentést.

Terézágyú 2016.03.22. 10:21:00

@she_wolf:
"Ja, @Dikusz (meg még páran) érti a humoromat, tudja kezelni, látja benne a mögöttes tartalmat, jelentést."...
"A kullancs nem poénos."

Értem.

Falatkányi 2016.03.22. 12:03:24

@Terézágyú: pattanastol gyonyoru agyra raterjedo fertozeseket lehet kapni a verellatas miatt. Egyik gimis osztalytarsam ket honapig volt korhazban egy pattanas kinyomasa miatt.

2016.03.22. 13:27:46

@Diorella Queen:

S közben viccelődött azon, hogy miért akarom megműttetni ezt, nem örülök-e annak inkább, hogy azt nézik a csajok, hogy ugyan mi duzzadozik ott, azon a tájon? ... :) Mondjuk engem már kórházba kellett küldjön, mert mást nem tudott a gondommal ott helyben csinálni. Úgyhogy nem tudtam kipróbálni.

(Hát a Szentimrében az ottani dokim se volt "kesztyűskezű", (csak akivel még ott helyben szintén megnézette, hogy ő mit szól, na annak meg se éreztem a kezét) de aztán úgy megfoltozott, hogy azóta is áldom ... Visszajáró is lettem nála, az epekövemet is vele kapattam ki :) Hát számomra az a kórház példaértékű, én csak ajánlani tudom mindenkinek.)

2016.03.22. 13:41:53

@kgaben:

Jogod van, az esetben, ha totálidióta, kekeckedő, ámde fogalmatlan troll vagyok :) Nyugi van.

"Nem, "az egyszerű emberektől" senki nem várhat el semmit. Agyatlan jogokkal rendelkező és azt dobáló drogok" (? droidok ?) ", legalább is ezt sugallod az írásoddal...."

Ezen a blogon régebben késhegyig menő viták voltak a "szakember" vs "laikus" témában, tán joggal érzem úgy, hogy mindkettő csodát vár a másiktól ... :)

"Az orvos ott a helyszínen sem fogja tudni megmondani, hogy a kullancs fertőzött volt e,vagy sem."

Nem is fontos, hogy fertőzött-e, elvégre ez nem állatvédelmi kérdés, egy gerincesnél kell csak mérlegelni :)

"Tudod inkább az a fura, hogy a zinternetet mindenki tudja használni, amikor panaszkodni, hangulatot kelteni, vagy sajnáltatni kell magát."

Régen díszes kötésű, parfümillatú naplókat írtak tele az emberek, vagy közönséges, kockás jegyzetfüzeteket, s gyártották a szerelmi vallomást, a világmegváltást, a kínrímes bökverseket, vagy a memoárokat, a fióknak. Esetleg gondosan megválogatott és (ön)cenzúrázott olvasói leveleket az újságoknak, rádiónak, tévének. Vagy extrém esetben a vakvilágba, ismeretlenek postaládáiba,, sokszorosítva, amilyet egy szerencsétlen őrülttől egyszer láttam én is) Na, ennek már részben vége, én spec. örülök neki. Kevesebb a feszkó, ha az emberfialánya kiírhatja, amennyiben még abban a stádiumban van. És talán jobban megszólíthatja vele azokat, akiknek szánja.

"Ha annyira aggódott a gyermekért, akkor mi az, hogy "képtelen hozzányúlni"?"

Például képtelen hozzányúlni, mert az ő gyönyörű kisfia / kislánya bársony bőrében, meg tündér hajában egy ocsmány szörnyeteg tanyázik, ez nem kicsit ütős azért ... S ha arra gondol, hogy ezt a förtelmet ki kell onnan piszkálni, hát még el is ájul, ezt el bírom képzelni, vicc nélkül.

Dikusz 2016.03.22. 14:23:11

@she_wolf: sok évvel ezelőtt volt: többnapos börzsönyi túra után 12 db kullancsot szedtem ki magamból, volt olyan is hogy majdnem egy hét múlva találtam meg. Ráadásul olyan helyen, ahol könnyen észrevehető. Jól tudom napokig kóborolhat az emberen anélkül, hogy megkapaszkodna. Olyan még sosem volt,hogy gombostűfejnél nagyobb legyen, ezért nem értem amit írt az anyuka.

(Lehet hogy az enyém ócskavas:)

she_wolf 2016.03.22. 14:34:04

@ekszvájzed:
"Kevesebb a feszkó, ha az emberfialánya kiírhatja, amennyiben még abban a stádiumban van. És talán jobban megszólíthatja vele azokat, akiknek szánja."

Ez így is van. És rögtön öngólokat is rúghatunk magunknak az egész világ szeme láttára.

Az utolsó bekezdésedhez: igen, valóban egyszerűbb egy blogon hivatástudatot követelni másoktól, mint megismerkednünk az "ellenséggel", amire biztos lesz még lehetőség a jövőben.

(És csak egy kérdés (de ez már tényleg költői): Esztergom - Szolnok - Debrecen. Magyarország két legtávolabbi pontja között 602 km van. Esztergom - Debrecen 266 km.
Budapesttől Debrecen több, mint két és fél óra vonattal. Csak úgy filózgattam időn, távolságon, anyai szereteten, törődésen...meg azon, hogy legalább két embernek összesen ennyi sütnivalója van. Jó, hogy megírta ide az anyuka az esetet. Ha másra nem is, elrettentő példának mindenképpen. Remélem, azért figyelte a gyógyszerészt, csak hogy tudja, mit és hogyan tegyen legközelebb!:()

she_wolf 2016.03.22. 14:45:48

@Dikusz:
A kutyáimból szoktam kiszedegetni őket, nem egynek a méretén őszintén megdöbbentem.
Pedig minden megelőzés játszik, ennek ellenére gyakran megtörténik. Utána kicsit jobban figyelek rájuk.

Az anyukát meg azért nem értem, mert az azért idő, amíg a kullancs ekkorára megszívja magát. A gyerek kicsi, két és fél éves. Szeretgetés, simi, vagy csak érintés sehol? Vagy mekkora sörénye lehet egy két és fél éves kisfiúnak, hogy mindezek ellenére közel centis szemölcsnyire duzzadjon egy élősködő?
De hivatástudat, meg minek megy orvosnak?
Tudod, ez az égő, nem az akácfa:(

Dikusz 2016.03.22. 17:49:48

@she_wolf:
Kutyáknál én is láttam körömnyi kullancsokat. Őket is nagyon meg tudják kínozni, csak náluk talán nehezebben lehet észrevenni, különösen, ha hosszú a szőrük.

Nem szívesen fogdosok rovarokat/bogarakat/pókokat, de ha a gyerekemről van szó, akkor megteszem. Volt már rá példa, hogy ügyeletre mentem én is kiszedetni, de csak azért, mert nem értem el. Gyerekekkel (kicsik voltak még)meg azért mentünk el, mert olyan helyen volt a kullancs, hogy nem mertünk hozzányúlni, ráadásul az egyiket amikor megpróbáltuk kiszedni, beleszakadt a feje. Akkor még úgy mondták, hogy az baj. Meg különböző praktikák voltak: olajjal bekenni, és csavargatva kihúzni:(

neduddki21 2016.03.22. 18:37:33

@Dikusz: Bennem is volt már körömnyire duzzadt kullancs, jól látható helyen. Napokon keresztül vakargattam, mire feltűnt, hogy nem kéne ott lennie. Kiszedtem, de beszakadt a feje és a helye kezdett begyulladni. Végül a háziorvos kiszedte a bennmaradt részeket a gyulladt sebből, egy szóval sem mondta, hogy menjek haza, majd magától kilökődik. Még is így jó félévbe telt, mire eltűnt a helye. Szóval csak azt akartam írni, hogy simán meg tud nőni körömnyire anélkül, hogy az ember észrevenné.

she_wolf 2016.03.22. 19:09:01

@neduddki21:
Ezt nekem nagyon nehéz elképzelnem. Tényleg minden rossz szándék nélkül: naponta fürdöm, tetőtől talpig érintem a bőrömet mindenhol. Ha valami "bőrfüggeléknek" tűnő vacak lenne rajtam, észrevenném, hajas fejbőrön a fésű beleakadna.
Volt már rá példa nem egyszer. Gyerekként, felnőttként egyaránt.
Az eltávolítás után Betadine, vagy absz. alc., oszt kalap. És figyelni, hogy hogyan alakul a csípés környéke.
(Ebeknél Bradobad a fertőtlenítő.)
Szóval az, hogy napokig ne tudjak róla, nekem eléggé furcsa lenne:)

Dikusz 2016.03.22. 20:12:40

@neduddki21: biztos így történt, elhiszem neked. Tapasztalatom szerint ahogy a bőr alá mászik, rögtön elkezd viszketni, de még akkor is tudom, hogy kullancs, ha kevésbé látható helyen van. Egészen másképp viszket, mintha szúnyog csípett volna meg. Ahogy @she_wolf: írta, rögtön érezni is a "bőrfüggeléket".

Dikusz 2016.03.22. 20:20:19

@she_wolf: nem mondom, hogy jól tudom, de úgy emlékszem, hogy a hajas fejbőrbe kevésbé kapaszkodik bele, nem is találtam még a ott soha egyet sem. Fertőtleníteni a csipés helyét még nem jutott eszembe. Amire odafigyelek az a Lyme-kórra jellemző tünetek. Láttam már eredetiben ilyet (táborozásnál egy társunkon), biztos hogy van többféle is, de ez az igazi klasszikus tüneteket mutatta.

she_wolf 2016.03.23. 03:22:53

@Dikusz:
Igen, kicsit "gürizős" nekik, de megoldják a kis nyamvadékok:) Pláne, ha segítünk is nekik egy kis romantikázással:D
Én azóta figyelek oda kicsit jobban, mióta kutyázom. Mondjuk gyerekkoromban sem az volt a jellemző, hogy visítva-zokogva hívtuk a mentőt, ha ilyesmi történt, de ma úgy látszik már más a módi:(
Akkor a fertőtlenítés abból állt, hogy tiszta víz, és "kisfiam, letöröm a derekadat, ha mégegyszer..."! Most meg megmossuk a gyereknek az ivóvizet, és szagemberért kiáltunk, a szagember meg akkor is megcsinálja, ha nem feladata. Mert jobb a békesség az "anyaoroszlánnal-tigrissel, tasmán ördöggel":( És ha mégsem csinálja meg, akkor gurulnak elfele a gyógyszerek, és eme égbekiáltó gazságról a világhálón tudatjuk mindenkivel, mekkora "másként gondolkodók" vagyunk! (De diplomatikusan tudok fogalmazni, ha akarok:)

neduddki21 2016.03.23. 12:20:23

@she_wolf: A világ színesebb annál, hogy csak annyiból álljon, amit az ember saját maga megtapasztal. Nem gondolnám, hogy olyan korlátolt vagy, aki szerint csak az létezik, amiről ő tud, vagy ami vele megtörtént már, csak olyan emberek vannak, akiket ő ismer, minden más kívül esik a hihetőnek tartott dolgok körén.
Nekem még soha nem volt kullancsom, fogalmam sem volt, milyen érzés. Amikor észrevettem, már nagy volt, viszketett. Visszagondolva természetesen odanyúltam korábban is (tisztálkodás, öltözködés), de ezeket többnyire automatikusan végzi az ember, csak annyi futott át a tudatomon, hogy biztos egy anyajegy. Később kezdett derengeni, hogy eddig nem volt ott, és viszket is, meg kellene nézni közelebbről. A tisztálkodással kapcsolatos inszinuációra nem reagálnék, nem hiszem, hogy ilyen szintre kellene süllyedni. Nem mindenki olyan figyelmes, mint te vagy, én ezek szerint biztosan nem, légy rá büszke.

she_wolf 2016.03.23. 13:13:25

@neduddki21:
Való igaz, a saját tapasztalataimat írtam (és írom mindig) meg, de kérlek, ne érts félre!
Nem véletlenül írtam, hogy minden rossz szándék nélküli a hozzászólásom!:)
Persze, nem vagyunk egyformák, és eszemben sincs olyasmit állítani, hogy én mondom meg a tutit!
Mint írtad, akkor találkoztál életedben először kullanccsal. Én korábban. Hegyvidéki vagyok, sok kirándulás, táborozás, jó adag vásottság, minden játszik.
Ha ez nem lett volna jelen az életemben, nem így írok, ez egészen biztos.
Mégegyszer: nem a szavaidat vontam kétségbe, és nem véleményeztelek!
"Nem mindenki olyan figyelmes, mint te vagy, én ezek szerint biztosan nem, légy rá büszke."
Tekintsük úgy, hogy ezt el sem olvastam.

De hogy a posztot is érintsem: továbbra sem gondolom, hogy jogos a poszter felháborodása.
Ha pedig fóbiája, undora van az ilyen teremtményektől (mert időközben még ez is eszembe jutott), akkor írja azt, hogy fél, undorodik, ne pedig a hivatástudatra apellálva tüzeljen csípőből.
A patikus kedves és segítőkész volt, köszönet neki ezért, de nem elfelejtendő, hogy ő szolgáltató, míg az ügyeletes orvos nem az.

dioda 2016.03.30. 01:21:36

@macska69: @she_wolf: Ez így van (volt). A debreceni gyermekklinikán, amikor még ott dolgoztam, ügyeletben 2 orvosra (szak- és kezdő) jutott 25-45 újonnan érkező beteg, ebből a fele osztályos felvétel és a bentfekvő 90-100 beteggel (diabeteses, leukémiás, Guillain-Barrés, veseelégtelen, hasfájós, fejfájós, lázas légúti, légzészavaros stb.) is nekik/nekünk kellett foglalkozni. A vizelést is beosztottad. Kullancskanál: álmodjál, sose volt ott olyan! Kullancsot szedegetni se idő, se eszköz nem volt. Gondolom most sincs.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása