A gyermekorvosok szégyene

2016.03.18. 07:19

angry_doctor_jpg_838x0_q67_crop-smart.jpgSzégyen, hogy egy fiatal, harminc akárhány éves doktornő, aki még a kiégéssel sem védekezhet, így mer bánni egy gyerekkel, egy beteggel. Ha pedig utálja a gyerekeket, akiknek a gyógyítására esküdött fel, sürgősen válasszon más foglalkozást.

Kedves Praxis!

 

Rengeteg tapasztalatot tudnék írni orvosokkal, kórházakkal kapcsolatban, sajnos a családban szép számmal gyűjtöttük őket az évek alatt. Most azonban a legfrissebbet szeretném beküldeni, mert ez a legaktuálisabb. Eddig mindig úgy voltam vele, hogy a gyermekorvosokat valahogy egész más kategóriának tekintettem, mint a többi egészségügyist, hiszen gyerekekkel foglalkozni az mindig valahogy magasztosabb dolognak tűnt számomra és azt gondoltam, az orvosok is így vannak ezzel. Mert egy gyerek az mindig nehezebb terep, nem tudja olyan pontosan diagnosztizálni a saját tüneteit, nem tudja megértetni magát ugyanúgy, mint egy felnőtt, vagyis egész más kávéház. Legbelül csodáltam is mindazokat, akik ezt a hivatást választották, hiszen bár nem látok bele a sűrűjébe, de nem hiszem, hogy nagyot tévednék, amikor úgy gondolom, a gyermekorvosok fizetése sem magasabb, mint a felnőtt orvosoké.

 

13 éven keresztül jártunk a saját gyermekorvosunkhoz, akiről csak és kizárólag jó dolgokat tudok elmondani. Olyan figyelemmel és odaadással végezte a munkáját, hogy le a kalappal előtte. A hölgy sajnos tavaly év végén külföldre költözött, így átkerültünk egy számunkra teljesen ismeretlen, új doktornőhöz. Mindez egyébként csak menet közben derült ki, amikor kiskamasz lányom március 9-én elment a rendelőbe, mert rengeteg osztálytársához hasonlóan őt is elkapta az a nyavalya, ami még mindig sokakat ledönt a lábáról. Láz, köhögés, orrfolyás és minden, ami kell.

 

Az utóbbi egy évben már nem kísérgettük el a rendelőbe, önálló „nagylányként” egyedül járt be az orvosunkhoz, ha épp szükség volt rá. Szerencsére elég ritkán történt ilyen, de a gyerekek időnként megbetegsznek, ahogy most is történt. A lányunk lement szerdán délután a rendelőbe és sírva jött haza, aminek az oka nem volt más, mint az új gyermekorvos kiállhatatlan viselkedése. Lázas, beteg lányunk elmondása szerint már érkezéskor ráripakodott a doktornő, nem éppen irodalmi stílusban, amiért a kezébe és nem zsebkendőbe tüsszentett, majd ez a hangnem az egész vizsgálat folyamán megmaradt. Végig pokróc módon beszélt vele, majd miután a lányom elmondta a tüneteit, és meghallgatta a mellkasát, szigorúan kérdőre vonta, miért akar „lógni” az iskolából.

 

angry_doctor_jpg_838x0_q67_crop-smart.jpg

 

A lányom csak hebegett, hiszen kitűnő tanulóként, ráadásul a gimnázium előtti utolsó évben esze ágában sincs mulasztani, ráadásul amúgy is teljesen távol áll tőle az úgymond lógás, nagyon ritkán hagy ki pár napot az iskolában, azt is csak akkor, ha már tényleg nagyon nem érzi jól magát. A doktornő semmiféle gyógyszert nem írt fel és nem is javasolt neki, csupán annyit mondott, hogy szedjen C vitamint, végül azzal koronázta meg a vizsgálatot, hogy közölte vele, lehetőleg lassan kezdjen el felnőtt háziorvoshoz járni, mert már nem gyerek.

 

Miután aznap este mindezt elmesélte nekünk, a családi válságstáb úgy döntött, nem vonjuk kérdőre a doktornőt, lévén semmi értelme nem volna, inkább átkérjük magunkat egy másik orvoshoz, mert, hogy ennél a doktornőnél maradni az égvilágon semmi értelme nem volna. De ettől függetlenül úgy gondoljuk, messzemenően elítélendő, ahogy első találkozás alkalmával egy (számunkra) új orvos megengedheti magának ezt a fajta viselkedést egy gyerekkel. Egy gyerekkel, mert egy 13 éves lány igenis gyerek. Egy gyerekkel, főleg, ha beteg, türelmesen és odafigyeléssel kell bánni. Ha segítségre szorul, alaposan meg kell vizsgálni, ha indokolt, gyógyszert kell felírni, hogy mielőbb felépüljön, és végezetül semmiképp nem szabad neki felnőtt orvoshoz küldeni bunkó módon, hiszen 13 évesen gyermekorvoshoz kell mennie minden szín alatt, hiszen oda tartozik.

 

Ráér(ne) megtapasztalni az egészségügy siralmas helyzetét felnőttként, sajnos a mi esetünkbe már gyermekként is megkapta az ízelítőt alaposan. Eddig úgy hittem, esélytelen rossz gyermekorvost találni, de kiderült, egyáltalán nem lehetetlen, nekünk sikerült. Szégyen, hogy egy fiatal, harminc akárhány éves doktornő, aki még a kiégéssel sem védekezhet, így mer bánni egy gyerekkel, egy beteggel. Ha pedig utálja a gyerekeket, akiknek a gyógyítására esküdött fel, sürgősen válasszon más foglalkozást. Menjen informatikusnak, vagy mérnöknek, ott legalább nem kell emberekkel foglalkozni és a fizetés miatt sem lesz oka panaszkodni. Ha viszont a szakmában akar maradni, tanuljon meg bánni azokkal, akik rá vannak bízva. 

Csilla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2016.03.18. 09:31:06

Ó, hát ez nem egyedi eset, nekem huszonakárhány évvel ezelőtt, amikor levittem a gyerkőcöt azt mondta a gyermekorvos, hogy ez a gyerek kövér, majd jöjjünk akkor vissza, ha lefogyott. A betegségével nem is törődött, pedig kórház lett a vége, nagy volt a baj.
Remélem, mire unokám lesz addigra nem kell tartanom ilyen orvosoktól.
Mindemellett őszinte csodálatom azoknak a gyermekorvosoknak, akik szívvel-lélekkel gyógyítják a "bömbölőgépeket" és végtelen türelemmel próbálják kikúrálni őket minden bajságból. Hálistennek sok "igazi" gyerekorvossal is találkoztam, ők vannak többen. Kívánom Csillának is, hogy találja meg azt az orvost a kislányának, aki iránt teljes a bizalom.

apanna 2016.03.18. 12:10:41

Azért mert harminc akárhány éves, még kiéghet, ez nem életkor függő. A lányának nyilván elég volt a vitamin, és szükség szerinti fájdalom és lázcsíllapítás.

2016.03.18. 13:52:04

Az enyém másfél hónap múlva 17 .De egész nap orvosnál voltam vele ma is._Mivel a feje olyan lett mint egy gömbhalé és nagyon erős fájdalmai is vannak mellette.Nem tud beszélni, nyelni és krokodil könnyeket hullat a fájdalomtól.Pedig nem egy kényeske .De én már átvittem a felnőtt dokinénihez akit nagyon szeretünk és pont azon gondolkodom, hogy veszek neki egy 10 ezer Ft-os dm vásárlási utalványt ajándékba. Nehogy külföldre szökjön, mert nagyon, de nagyon sajnálnám.De én még kísérgetem az enyémet minden hova.Főleg ha beteg.

defné 2016.03.18. 14:17:05

@apanna: Ne viccelj már egy 30 éves doktornő mégis mitől lenne kiégve? Ha meg mégis, az ilyennek nem szabadna betegekkel foglalkoznia. Se gyerekkel, se felnőttel, mert mégis mit fog művelni par év múlva?

Pan Modry 2016.03.18. 14:33:05

@Diorella Queen:

17 eves es te kisergeted????
En szulovel utoljara talan 12 eves koromban voltam szakorvosnal. (Hazidokinal sztem szulovel utoljara 8 eves koromban voltam)

neduddki21 2016.03.18. 15:00:34

@apanna: A stílusról szól ez a poszt, nem arról, hogy elég volt-e a C vitamin vagy sem. Iskolás gyereknek el kell mennie az orvoshoz, hogy igazolást kapjon akkor is, ha nyilvánvaló, hogy pl. vírusfertőzésére nem kell antibiotikum. Felelős szülő egyébként is úgy van vele, hogy biztos, ami biztos, lássa orvos, mert ki tudja, nincs-e nagyobb baj.
Kinyílik a bicska a zsebemben, ha felnőttek magukat megvédeni nem képes gyerekkel emberkednek, élnek vissza helyzetükkel. Mindig szóvá teszem, ha gyereket lekezelnek, akár boltban, akár máshol. Egészen biztosan szóltam volna a szülő helyében ennek a gyerekorvosnak is. Ha nem használ, a felügyelő szervnek. Ha senki nem teszi szóvá, semmi nem fog megváltozni. Ennek az orvosnak is el kell sajátítania az emberi viselkedés alapvető szabályait, ha magától nem képes rá, akkor ráhatással. Ha kiégett harminc évesen, mi lesz vele az elkövetkezendő negyven évben?

2016.03.18. 16:00:30

@Pan Modry: Miért ne kísérhetné? Az ő családjuk, az ő dolguk. A téma szempontjából nincs jelentősége hogy kísérték-e vagy nem. Vannak olyan helyzetek amikor jót tesz ha ott van a felnőtt, pl. ha nem egyértelműek a tünetek vagy kezelések közül kell választani ami nem feltétlen bízható egy majdnem felnőttre. De az annyira egyéni, család és gyerekfüggő hogy ebbe beleszólni nincs értelme. Mindenki más szokásokat követ. Nem várható el másoktól hogy ugyanazt csinálják, ugyanúgy gondolkodjanak mint én. Itt az orvos stílusa volt kérdéses. Mindenesetre ha majd ott tart a gyerekem korban és orvosváltás lesz, az első alkalommal én is ott leszek. Amúgy van valami szabály hogy meddig tartozik a gyerek a gyerekorvoshoz és mikor mehet a felnőtthöz. Talán 18 év, amit én egy kicsit későinek tartok.

she_wolf 2016.03.18. 16:08:01

A poszter helyében én azért bekopogtam volna a doktornőhöz újra a gyerekemmel, és kértem volna egy replay-t:)
Ha beigazolódik, hogy a gyerek a valóságnak megfelelően mondta el a történteket, akkor beszélgettünk volna arról, hogy miért nem decens gyerekkel, öreggel, kiszolgáltatottal, védekezésre képtelennel szemben így viselkedni.
És amennyiben lenne rá mód, akkor látnánk utoljára .l..

Nancsibacsi 2016.03.18. 16:28:20

@Pan Modry: Ha szarul van a feleségem is elkísérem dokihoz - ez nem korfüggő. A gyerekem meg nyilván elfogom, amíg nem lesz más, aki kísérgesse :-)

Nancsibacsi 2016.03.18. 16:30:45

@neduddki21: "ha nyilvánvaló, hogy pl. vírusfertőzésére nem kell antibiotikum"
Csak azt nem tudom ez hogy lesz nyilvánvaló tenyésztés nélkül. Valljuk be - tök ugyanazok a tünetei egy bakteriális meg egy vírusos fertőzésnek. Nyilván az volna a helyes, ha a doki ilyenkor megmondaná, hogy tessék, itt az antibiotikum recepet - vagy hat vagy nem, de fosni tuti fogsz tőle. Aztán a beteg döntse el mit akar...

Nancsibacsi 2016.03.18. 16:31:44

Doktornénit meg ne bántsátok, mert abban a hitben végezte el az egyetemet, hogy utána majd azonnal pattan Angliába sok pénzért, de már a 3. helyre nem vették fel - ezért ideges egy kicsit.

Advanced Flight 2016.03.18. 17:02:29

Mondjuk legalább első találkozáskor elkísérhette volna poszter a lányát (13 éves!!!).

elemes 2016.03.18. 17:30:10

Még szerencse, hogy nem írt semmilyen gyógyszert.

A bánásmódra nincsen mentség, az kb antiorvosi.

elemes 2016.03.18. 17:32:47

@Nancsibacsi:

Ez szamárság. Már bocsánatot kívánok.

@Advanced Flight:

Szerintem poszterina örül, hogy a lánya önálló. Én is örülük, hogy örül.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.18. 18:19:00

Kedves szülő, gratulálok. Panaszával pont jó helyre fordult. Itt majd találnak rá megoldást.

Nem gondolja, hogy a doktornővel kellett volna elbeszélgetni a problémáról, utána meg a főnökével?

2016.03.18. 18:22:05

@Turchi: 16
Alig vártam hogy az enyém betöltse és át tudjam vinni az én háziorvosomhoz.

2016.03.18. 18:31:45

@Diorella Queen: Ja, ezt nem tudtam, régen azt hiszem 18 volt és hát elég röhejes volt mikor a csecsemők közé bement egy nagy kamasz. Nekünk jó az orvosunk de az enyém sem szeret sokszor odamenni mert nyitva van az ajtó a picik öltöztetője felé aztán már kényelmetlen neki, nekünk is.

Zephyrous 2016.03.18. 19:16:25

"Menjen informatikusnak, vagy mérnöknek, ott legalább nem kell emberekkel foglalkozni."

Ez nettó baromság.

zünüke 2016.03.18. 19:37:46

@Zephyrous:

Nem, ez nem nettó baromság. Ha ilyen fiatalon-már-képtelen mogorva stílus nélkül gyógyítani, akkor jobban tenné ha szakmat váltana olyan munkakörben, ahol nem mennek az agyára a gyerekek.

lucernaböde 2016.03.18. 19:40:55

A mi gyermekorvosunkhoz addig járhat a gyerek, amíg nappali tagozatos középiskolás. Nagyobbik gyermekem sajnos már csak szűk másfél évig tartozik hozzá. Ez elég nagy gond, mert felnőtt háziorvost nem választhatunk, aki a faluban rendel, ahhoz kell(!) járni. Gyermekorvost választhattunk, mert az nincs a faluban, csak a közeli városban. Gyerekek is, mi is kedveljük a Doktor Urat, megbízunk benne és lelkiismeretes jó szakembernek tartjuk. Kis falunk háziorvosáról nem mondható el ugyanez.
Egyébként az említett gyermekorvos kéri, hogy mindig kísérje felnőtt a kiskorú gyermeket. Szerintem ez teljesen jogos, és mi mindig megoldjuk valahogy.

Advanced Flight 2016.03.18. 19:49:35

@elemes: és örömében megírta ezt a posztot. Jól van.

Zephyrous 2016.03.18. 20:49:47

@zünüke: Arra írtam, hogy ez erős általánosítás, hogy aki utálja a gyerekeket/embereket, az menjen mérnöknek vagy it-snek, mintha ők egységesen utálnák a gyerekeket/embereket.

glad az egyetlen 2016.03.18. 21:34:27

Elsőnek post íróról:
Anno ennyi idősen, már én is önállóan jártam orvoshoz, de most apaként én azt mondom egy ennyi idős gyerekkel még el kell menni. Pont ez az eset, ami bizonyítja ezt. Ha poszter pedig pláne úgy értékeli, hogy 13 éves az még "gyerek", akkor meg ennyi. Gyereket egyedül nem küldöm orvoshoz.
Már 16-17 évesen megtudja magát védeni az ilyen gyökerektől, oda már nem kell kísérő ha beszéd és mozgás képes, mert nem lesz önálló.

Az orvos egy gyökér volt ahogy írtam. Én néhány éve felnőtt orvosnál kaptam ki egy ilyet. A régi nyugdíjba ment aztán jött helyette egy "pláza cica". Az hagyján, hogy érdekes volt a stílusa és lekezelő volt, de félre is kezelt egy elég egyértelmű helyzetben. Elsőnek számon kértem, de sok foganatja nem volt. Hebeget-habogot, de maradt a régi. A második béna húzása után inkább orvost cserélte. Szóval ebben igazat adok az anyukának, hogy nem lett volna értelme utólag félnapot rászánni, hogy kétes vitába kerüljön az ember, főleg úgy, hogy maga se tudja mi volt ott pontosan.

zünüke 2016.03.18. 22:45:32

@Zephyrous: Könyvtárt, vagy telepet őrizni mégsem írhattam ugye...:P:D

she_wolf 2016.03.18. 22:55:52

@glad az egyetlen:
"Gyereket egyedül nem küldöm orvoshoz."
Gondolom, ha a poszter tudta volna, hogy személyi változás történt és nem a régi, megszokott, a gyerekkel egymást jól ismerő orvos lesz a rendelőben, akkor elkísérte volna a lányát.
Arról az orvosról, aki első találkozáskor így indít, megvan a véleményem. És ez független a páciens korától.
Ez a poszt (is) vihar a biliben, szülő és orvos egymás között simán rendezhette volna.
Szerintem:)

glad az egyetlen 2016.03.18. 23:18:19

@she_wolf: Mégis, hogyan zajlott volna egy ilyen "lerendezés"? A Gyerek állít valamit aztán az orvos is fog valamit arról, hogy mi volt korábban a zárt ajtók mögött, ami valószínűleg nem az lesz, hogy "Jaj bunkó voltam". Ha tagad az orvos (asszisztens nem fog ellene beszélni), akkor magad és az odacibált gyerekedet hozod csak hülye helyzetbe. Semmi esélyed az igazat bizonyítani, de az is kérdéses, hogy mi a teljes igazság, mert azért a túl érzékeny gyerek is rátehet még a pokróc orvos viselkedésének értékelésében. Mert hát ez is benne van a pakliban. Szeretem a gyerekeimet, bízok bennük, de gyerekek még máshogy vesznek le dolgokat.
Szóval jól tette, hogy nem rontott be az orvoshoz és kezdett egy kétes számonkérésbe. Az ilyenek amúgy se a megbánásról híresek.

she_wolf 2016.03.18. 23:45:24

@glad az egyetlen:
Nincs forgatókönyvem:)
Olyan pláne nincs, amilyet vázoltál. Valószínűleg csak annyit tettem volna, hogy megemlítem: ilyen jelzést kaptam a gyerekemtől. Ebből egy párbeszéd indul, és minden a továbbiak függvénye.
Nem vagyok "berontós" típus, tárgyalás-hívő vagyok, és a poszter írásából arra következtetek, hogy ő sem egy borogatós, ajtócsapkodós ember.
Ne gondolj többet az írásom mögé, mint amennyi benne van!:)

csokosszaju 2016.03.18. 23:47:07

szegény kislány, nagyon sajnálom, hogy ez történt, volt amúgy is elég baja

she_wolf 2016.03.18. 23:47:49

@glad az egyetlen:
Rendezést írtam, nem "lerendezést". Bár csak egy egyszerű igekötő, mégis tartalmilag jelentős különbséget hordoz:)

macihagyma 2016.03.19. 06:39:28

Feszítsd meg! Üvöltötte a tömeg...
Esetleg a másik oldalról.....

2016.03.19. 08:05:19

"Rengeteg tapasztalatot tudnék írni orvosokkal, kórházakkal kapcsolatban, sajnos a családban szép számmal gyűjtöttük őket az évek alatt. Most azonban a legfrissebbet szeretném beküldeni, mert ez a legaktuálisabb."

El kellett volna menni orvosnak, előtte egyetemre járni és mindent jobban csinálni. Ebből az írásból amolyan önkéntes rendőr feeling jön le.

"kiskamasz lányom március 9-én elment a rendelőbe, mert rengeteg osztálytársához hasonlóan őt is elkapta az a nyavalya, ami még mindig sokakat ledönt a lábáról. Láz, köhögés, orrfolyás és minden, ami kell"

Értem, és ezzel a vírussal képes voltál elküldeni egy orvosi rendelőbe, hogy fertőzze meg a többi gyereket meg szülőt. Gratulálok!

"A doktornő semmiféle gyógyszert nem írt fel és nem is javasolt neki, csupán annyit mondott, hogy szedjen C vitamint, végül azzal koronázta meg a vizsgálatot, hogy közölte vele, lehetőleg lassan kezdjen el felnőtt háziorvoshoz járni, mert már nem gyerek."

Te mit írtál volna fel neki nátha vagy megfázás ellen? Csak nem akarod a gyerekedet gyógyszerzabálásra szoktatni? Mi lesz vele nyugger korban? Gratulálok a doktornőnek, mert veled ellentétben rájött, hogy a lányod már nem gyerek. Ebben a korban már gondoskodhatsz róla, hogy legyen nála óvszer vagy erről is a doktornő szóljon?

"a családi válságstáb úgy döntött, nem vonjuk kérdőre a doktornőt"

Itt szétröhögtem magam. Köszönöm, hogy nem fordultatok a hágai bírósághoz a rettenetes problémátokkal. Ha ez nektek egy válság, akkor eléggé nyugis család lehettek a többi földönfutóhoz képest.

lioliom 2016.03.19. 08:12:06

@Pan Modry: Miért ne kisérgetné?Engem a férjem is elkisér,ha ráér és nyenge ,lázas vagyok vagy egyéb!Egyszerűen megnyugtatóbb Neki,ha együtt "szenvedhet" velem!És viszont!És boldogan megyünk haza,ha kiderül semmi komoly!Szerintem meg egy beteg ember/gyerek/ne kóvályogjon egyedül,mint egy kivert kutya!

lioliom 2016.03.19. 08:24:10

Nálunk a nagykamasz fiamat a gyerekorvos/mert nem akaródzott elhagyni Őt ,mert nagyon jó volt!/a végén már szinte a földre ültette,hogy bele lásson a szájába!És mindenki szétmosolyogta magát ,hogy ott ültünk a csecsemők között!Nem egyedül,mert olyan doki volt!Eszébe nem jutott senkinek a felnőtt rendelés csak amikor már muszály volt!Rögtön antibiotikum nélkül,gargalizálóval kezelte a mandula gyulladást,mert ott meg akkor már fiatalnak számított a sok idős beteg között,így azzal ugye nem kell foglalkozni!Meg is lett a máig ható eredménye!Egyébként az Én tapasztalatom is az,hogy a fiatal orvosok/aki ugye maradt!/lekezelőek,nagyképűek pedig még tudatlanok!Ezen hiányosságukat palástolják a nyegle stílusukkal!

2016.03.19. 08:34:17

@kopasz barmok országa: "ezzel a vírussal képes voltál elküldeni egy orvosi rendelőbe, hogy fertőzze meg a többi"
Nem képes volt hanem a mai iskolarendszerben ha a gyerek nem megy iskolába mert beteg, aznap orvoshoz kell mennie mert az igazolást visszamenőleg nem adják ki. Az orvosnál influenza időben mindenki fertőz. Ha nem kellene igazolás, 2-3 napig a gyereket otthon lehetne tartani. Attól még hogy valaki nem orvos, mondhatja ha sérelem éri. Ahogy te is rászólhatsz boltban a pénztárosra ha veled bunkó, pedig te sem vagy pénztáros. Az hogy kell-e gyógyszer vagy nem, azt valóban az orvos eldönti, ezért a posztolóak kár hibáztatni az orvost, ebben igazad van. Viszont van olyan megfázás, akár vírus, akár más aminek szövődményei lehetnek amire az orvos szintén eldönti hogy kell-e gyógyszer. Én meg beszéltem volna az orvossal. Igaz én el is megyek a gyerekemmel ha beteg. Még.

Katarina 2016.03.19. 08:34:19

@Turchi: 14 és 18 év között szabadon választható, hogy a gyermekorvoshoz, vagy felnőtt orvoshoz fordulnak.

2016.03.19. 08:35:28

@Katarina: Köszönöm, ezt nem tudtam.

macihagyma 2016.03.19. 08:41:11

@lioliom: Én kurvára nem tudtam mosolyogni az ilyen lóbaszó kölkökön mikor másfél-két óra múlva jutottam be az orvoshoz a kétéves lázas, nyűgös fiammal az orvoshoz.

2016.03.19. 08:59:09

Ha egy gyerek nagyobb mint kétéves akkor lóbaszó? Miért? Ő tehet arról hogy későn kerültök be? Nem ő szervezi a betegek behívási sorrendjét. Vagy ő ne menjen orvoshoz mert lóbaszó? Az igazolás miatt menni kell, na meg ha beteg. Neked nem is kell mosolyognod, nem a te gyereked. De mért baj hogy mások is vannak ott rajtatok kívül? Azon kívül hogy várni kell.

platelet 2016.03.19. 09:10:42

Orvosként nem szabad durván, lekezelően bánni a beteggel, akárhány éves is.

Ettől eltekintve a poszt nagyszerű, esetleg egy elbeszélő költemény formájában megírva még akár a világirodalom remekei közé is bevonulhat.

platelet 2016.03.19. 09:12:27

Orvosként nem szabad durván, lekezelően bánni a beteggel, akárhány éves is.

Ettől eltekintve a poszt nagyszerű, egy elbeszélő költemény formájában megírva még akár a világirodalom nagyjai közé is bekerülhet.

lioliom 2016.03.19. 10:31:28

@Turchi: @macihagyma: Csak sajnálni tudom az értékrendje miatt!A kicsi gyerek felnő és,ha életerős fiú vagy lány akkor bizony magas lesz már 16-17 évesen!/az Ön szavaival élve lóbaszó/És mindenki megnő,aki megéri!De attól még beteg!Önnel ellentétben Én örömmel és szeretettel néztem a kis pici gyerekeket és nagyon sajnáltam Őket és Édesanyjukat is az izgalom miatt!És szerencsére nem találkoztam gyereket "lóbaszónak "tituláló kisgyermekes anyukákkal.Sőt, a helyzet komikuma miatt inkább oldottabb lett mindig a hangulat és a kis gyerekek még a sírást is elfelejtették a nagyfiúk, nagylányok láttán!Erről ennyit!

2016.03.19. 10:35:05

@lioliom: Akkor egyetértünk. Az előbb elfelejtettem a válaszom linkelni akinek akartam.

2016.03.19. 10:45:37

Nem latom a problemat, ez egy felfujt hiszti. Egy tulfeltett kamaszlany nyafog, ennyi, hol a problema. Tizenharom eves az mar nem gyerek, itt csak anyuka akarja meg mindig kicsinek latni es legszivesebben meg mindig polyazna. Figyelj, anyuci, ideje megszokni a gondolatot, hogy a lanyod elkezdett felnoni, kezeld is ugy. Csaladi valsagstab, o, istenkem, komolyan? Ez nektek ekkore problema? hisztis anyuci hiszti kicsi lanya nyafizik mert valaki nem gugyogott neki.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.03.19. 11:17:55

Miért a kezébe prüszköli a taknyát a gyerek amúgy?

Itt kezd felfesleni a mártírlegenda. El tudjuk képzelni ezek után, hogy milyen hasonló szörnyű gyerekellenes kirohanásokat intézett a doktornő, mint az alapvető higiénés és illemszabályokra felhívni egy neveletlen kamasz figyelmét.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.03.19. 11:28:00

Amúgy már régebben is eszembe jutott, hogy az ilyen színvonalú "cukorból vagyok és egy goromba szótól leolvadt rólam a máz" színvonalú posztok, ahol a poszter azon jajveszékel, hogy valaki az elmondása szerint GOROMBA vagy neadjisten MUFURC volt vele vagy valamelyik hozzátartozójával az egészségügyi szektorból mégis mi a zöldleveles kivirágzott szagos jófenét keresnek egy olyan blogon, ahol amúgy legalábbis komoly témák és emberi tragédiák vannak a többi posztban.

Már nem azért de mégis ezt hogy, kedves szerkesztőség, ez az egész felfoghatatlanul szürreális. Mintha a Holokauszt múzeumban az egyik szobát az Brazíliában időközben unatkozó és gyomorbántalmaktól küszködő hitközség sorsának szentelnék. Ezt tényleg így kell kezelni, hogy egyszer idejekorán elveszített apukáról olvasunk, másszor valakire valaki RÁSZÓLT.

A pofám lerohad.

2016.03.19. 12:56:06

@Kishableany:
"Nem latom a problemat, ez egy felfujt hiszti."
Az! A doktornő megvizsgálja a gyereket, felírja, amit fel kell, és mindenki megy a dolgára. Ha pedig a gyerek csak szimuláns, és lógni akar az iskolából, akkor rögzítse ezt tényt a naplóba., és ha kötelessége, akkor értesítse az iskolát. Szintén írásban. Már csak a későbbi visszakereshetőség és számon kérhetőség végett is ;-)

Ennyi. Azért hihetetlen, hogy egy diplomás embernek gondot okoz egy ilyen egyszerű szituáció megoldása.

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
"Miért a kezébe prüszköli a taknyát a gyerek amúgy?"
Nyugi. Én majd az arcodba fogom, ha nem tudok elég gyorsan zsebkendőt előbányászni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.03.19. 13:24:19

@Laca1558: Nyugi, ha személyesen találkozunk, nem fogod. :)

Ásatlan Kút 2016.03.19. 14:24:13

na, kontraként csak annyit, hogy tényleg nem azért, de egy megfázásra mégis milyen gyógyszert kellene felírni? legyen már egy kis józan paraszti esze az embernek, na mind1.

a 13 éves meg nem már nem "gyerek"... értem én, hogy nem még felnőtt, de azt sugalmazza a cím, mintha egy síró 4 évest alázott volna az orvos, egy 13 éves lány már fel tudja ezt szerintem dolgozni, még ha nem is volt jogos vagy esett jól a sérelem.

másrészről meg egyértelmű, hogy attól függetlenül nem volna "szabad" beszólogatnia (értelmes embertől eleve nem értem, hogy honnan jön), mert a lány nyilván azért ment el, mert nem ment iskolába, mivel sz*rul volt, így szüksége van igazolásra, ezt nem ő találta ki, ilyen a rendszer.
az más kérdés, hogy ha valaki szubjektív panaszokkal havonta egy hétre kiíratja magát, az a történet már nem kerek, de gondolom itt nem ez volt a helyzet. de ha esetleg jelen eset kamu is volt, hát istenem... melyik kamasz nem csinált ilyet?

viszont azt nem értem, hogy miért kell ennek ekkora feneket keríteni? nem a történet igazságában/jogosságában kételkedek, de nőjünk már fel, mindenhol vannak bunkó emberek, nap mint nap szembesül az ember ilyen helyzetekkel. családi válságstáb, mert beszóltak a kamasz lányunknak... ok. öreg vagyok én már ehhez.

Realista vagyok 2016.03.19. 14:49:36

Mennyi rosszindulatù, megkeseredett ember èl ebben az orszàgban az a kommentek stìlusàn, szìnvonalàn làtszik. :-(

2016.03.19. 14:56:02

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Miért, tudsz más opciót? Ha nincs időben zsebkendő, akkor jobb híján vagy a kezemet teszem oda, vagy arcon tüsszentelek. Mivel az előbbit bunkó dolognak tartod, sajnos kénytelen leszek az utóbbira ;-)

Conchobar 2016.03.19. 15:07:37

"Audiatur et altera pars!" (magyarul: Hallgattassék meg a másik fél is!). A posztoló szépen leírt egy történetet, amelynek a főszereplője a gonosz és arrogáns orvosnéni. Csak sajnos a történet közreadója nem volt jelen az eseményeknél, ő egy 13 éves kamasz elbeszélését reprodukálta a publikum számára. A történet eléggé egyoldalas, a kamaszgyerek szempontjából van előadva. Az elbeszélés szerint a kamasz csak egyetlen-egyszer vétett, mikor 'elfelejtette' a zsebkendő használatát. Csakhát ez eléggé megkérdőjelezi azt, hogy az a kamasz jólnevelten és tisztelettudóan viselkedett volna. Az biztos, hogy nem kedvelték meg egymást, a kamasz és a doktornéni, de ebből az elbeszélésből nem rekonstruálható az, hogy pontosan mi is történt a rendelőben

zünüke 2016.03.19. 15:10:32

@macihagyma: Majd a tiéd is lesz lóbaszó aki miatt nem jut be a kétéves azonnal.

zünüke 2016.03.19. 15:15:00

@Kishableany: A 13 éves már nem gyerek..

-akkor mi az istennek a bánatos pi...ja? Felnőtt? Jézus micsoda hülye emberek vannak.

Conchobar 2016.03.19. 15:22:19

@Laca1558: "Ha nincs időben zsebkendő, akkor jobb híján vagy a kezemet teszem oda, vagy arcon tüsszentelek" - De mire alapozzuk azt, hogy "nincs időben zsebkendő"? Az elbeszélés alapján ("Láz, köhögés, orrfolyás és minden, ami kell"), egyáltalán nem volt különleges és váratlan esemény a tüsszentési inger jelentkezése. Jóindulattal feltételezzük azt, hogy sűrűn elő kellett venni, és kéznél volt a zsebkendő (mert rosszindulattal azt kellene feltételezni, hogy az a kamasz nem használt zsebkendőt, helyette harákolt és köpködött, olykor meg cseléd-módra a kezével csapta ki)

zünüke 2016.03.19. 15:26:04

@kopasz barmok országa:

"Értem, és ezzel a vírussal képes voltál elküldeni egy orvosi rendelőbe, hogy fertőzze meg a többi gyereket meg szülőt. Gratulálok!

-Te nem asztalos vagy? Az szokott ilyen elmebeteg dolgokat írni és közben azt hiszi, hogy most milyen igazat is mondott.

Mégis hová kellett volna a gyereket küldeni ha nem az orvosi rendelőbe? A sarki fodrászhoz? Mondd, hogy lehet ekkora marhaságokat írni mint ami belőled kifolyt? Komolyan mondom borzalmas mennyi új hülye kommentelget itt.

zünüke 2016.03.19. 15:35:24

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Húha már rögtön neveletlen kamasz lett belőle (bár nem is tudjuk kicsoda) mert hirtelenjében nem volt ideje elő kapni a zsebkendőt, netán elfogyott ami nála volt és a kezét a szája elé tette. Húha micsoda egy neveletlen, szánt szándékkal mindent össze meg vissza fertőző rosszindulatú kis genyó lehet mi?

Conchobar 2016.03.19. 15:52:03

@zünüke: "mert hirtelenjében nem volt ideje elő kapni a zsebkendőt, netán elfogyott ami nála volt és a kezét a szája elé tette" - Azért valljuk be, nem túl életszerű az, hogy a kezét van ideje a szája elé kapni, de annyi ideje meg nincs, hogy ugyanezt a mozdulatot egy zsebkendővel kiegészítve tegye. Az se túl életszerű, hogy úgy indul el otthonról, hogy éppen a rendelőben fogy el az a papírzsebkendő. Inkább az tűnik életszerűnek, hogy a kamasznak fogalma se volt, hogy a tüsszentés szállongó termékeit nem puszta kézzel, hanem zsebkendővel kell felfogni. Az orvosnő figyelmeztetését a kamasz kioktatásnak vette, és ez csak tovább mérgezte a helyzetet

apanna 2016.03.19. 16:07:50

@Turchi: Ha beszólok a rendelőbe, a doktornő utólag is igazolja a hiányzást.

2016.03.19. 16:16:19

@apanna: Neked lehet de általában nem szokták hiszen meg is akarják vizsgálni, hátha szükséges gyógyszer. Hivatalosan utólag igazolást kiadni szabálytalan. Ezért nem csinálják gyakran. A táppénzes papírra is ugyanez vonatkozik.

2016.03.19. 16:57:01

@Conchobar: A kéznél van alatt mit értesz? Ha megyek valahova, vagy idegen helyen vagyok (az orvosi rendelőben az ember általában nem szokta kipakolni a cuccait), akkor nekem a zsebemben van. Annak meg van egy elérési ideje. Ha hirtelen tüsszenteni kell, akkor az vagy elegendő vagy nem. Annyira azért nem bonyolult ez, hogy ennyit kelljen magyarázni...

A jó modort illetően pedig nem a lánynak (esetleg még: oktodni gyerek, neveletlen kamasz, krónikus hazudozó, hogy mást ne is mondjak...) van tanulni valója. Értem én, hogy manapság nem egy nagy karrier Magyarországon körzetinek lenni. A jobbak egy ideje amúgy is már Németországban vagy Angliában tolják... De ne egy 13 éves lányon álljon már bosszút a saját elkúrt életéért!

Ártatlan leányka 2016.03.19. 17:01:43

Kezdem magam szarul érezni, hogy megfázás idején nem zsebkendővel a kezemben mászkálok, hanem a zsebemben tárolom és csak akkor veszem elő ha folyik az orrom. Tüsszentéskor pedig a kezemet használom, sőt, köhögéskor is, mert már az oviban is ezt tanították. Ha pedig érezhetően valami kerül a kezemre letörlöm, sőt, ha van lehetőségem vagy megmosom utána a kezem, vagy kézfertőtlenítőt használok. Viszont továbbra se tudom elképzelni, hogy az lenne a helyes, hogy egy zsebkendővel a kezemben mászkálok egész nap, hátha tüsszentek, mert ugye a tüsszentés általában nem olyan, hogy na akkor visszatartjuk addig, amíg elővesszük azt a zsebkendőt.

És sok tapló orvos van, de ugyanúgy ügyintéző, szerelő, tanár, boltos, pénztáros. A szolgáltató szektor nem igazán érti, hogy ha emberekkel foglalkoznak, akkor illene valami kedvességfélét produkálniuk.

A lakli kamasz mit keres a háziorvosnál kommentelőnek pedig üzenném, hogy a legújabb csodás oktatási rendelet miatt 1-2 napos betegséget már nem tud igazolni a szülő, így el kell küldeni a gyereket még aznap a háziorvoshoz vagy másnap megy betegen az iskolába ha nem szeretnének igazolatlan hiányzást, mivel 2-3 nappal előbb be kell jelenteni, hogy a gyerek családi gondok miatt hiányozni fog. Utólag már nem lehet igazolni, csak előre. Az orvos tud aznaptól, utólag már ő se. Akik ismerik a háziorvost azoknál működik, hogy beszólnak a rendelőbe és utólag kapnak igazolást, de az orvos még aznap bejegyzi, hogy elindult a hiányzás.

Ráadásul egy 13 éves gyereknek honnan lenne egyértelmű, hogy vírusos megbetegedés esetén immunerősítés és pihenés a terápia? A levélből látszik, hogy a szülő sem tudja. Ha ott lett volna a gyerekkel, akkor se tudta volna ha a doktornő nem mondja el.

defné 2016.03.19. 17:33:28

Azért az némi figyelmet érdemel, hogy egy bizonyos tábor csak a zsebkendőn illetve annak hiányán lovagol, de egy betű nem esik a doktornő további tapló stílusáról amit egy 13 éves kislányon gyakorolt szülői kíséret hiányában.

Fura

defné 2016.03.19. 17:40:06

@Kishableany: Én azért nem hinném, hogy így velekednél ha a te gyerekeddel történt volna meg. Nem kell ahhoz elkényeztetett pici hercegnőnek lenni, hogy az anyja a védelmére keljen a gyerekének. Vagy nálatok az ilyen eset természetes?

defné 2016.03.19. 17:43:15

@zünüke: 99, 5% az, hogy ez a remekmű asztalostól született. Vagy ha van meg egy belőle, akkor itt vége mindennek. :D

Conchobar 2016.03.19. 17:57:59

@Laca1558: "A kéznél van alatt mit értesz? Ha megyek valahova, vagy idegen helyen vagyok (az orvosi rendelőben az ember általában nem szokta kipakolni a cuccait), akkor nekem a zsebemben van." - De bizony orvosi rendelőben ki szokta pakolni (értsd: várakozik, üldögél, közben kezében szorongatja a csomag papírzsebkendőt, és időről-időre törli a orrát). Nyomatékkal: megfázás idején a papírzsebkendő nem egyszerűen csak 'cucc' (mint mondjuk a rúzs, vagy golyóstoll), hanem a legsűrűbben használt eszköz

Conchobar 2016.03.19. 18:01:46

@Laca1558: "A jó modort illetően pedig nem a lánynak (esetleg még: oktodni gyerek, neveletlen kamasz, krónikus hazudozó, hogy mást ne is mondjak...) van tanulni valója" - Ismered talán? Ott voltál? Ni alapján mered ezt mondani? Tessék már ízlelgetni azt, amit fentebb már írtam: A történet eléggé egyoldalas, a kamaszgyerek szempontjából van előadva. Az biztos, hogy nem kedvelték meg egymást, a kamasz és a doktornéni, de ebből az elbeszélésből nem rekonstruálható az, hogy pontosan mi is történt a rendelőben

Conchobar 2016.03.19. 18:05:34

@defné: "de egy betű nem esik a doktornő további tapló stílusáról" - Tessék már ezt a "további tapló stílus" kifejteni, hogy pontosan miben mutatkozik meg. Mi az a momentum, gesztus, történés, amit "tapló stílus"-nak kellene értékelni

she_wolf 2016.03.19. 18:11:52

@Kishableany:
Te mit olvastál poszt helyett?
Hogy tudd: a 13 éves még vastagon gyerek a szó hétköznapi, jogi és orvosi értelmében egyaránt.
A poszter pontosan azt tette, amit te most hibául rósz fel neki: elengedte a beteg gyerekét egyedül az orvoshoz (nem először!), pontosan az önállóságra való nevelés részeként.
Ismételten: te mit olvastál a poszt helyett?

zrx_xzr 2016.03.19. 18:14:41

doktorneni sem volt a topon, de hulyeszulok is allandoan azt hiszik, h a kolkuk korul forog a vilag

Conchobar 2016.03.19. 18:17:59

@Ártatlan leányka: "Kezdem magam szarul érezni, hogy megfázás idején nem zsebkendővel a kezemben mászkálok, hanem a zsebemben tárolom és csak akkor veszem elő ha folyik az orrom" - Természetesen. Csakhogy az elővezetett történetben nem mászkálásról van szó, hanem nagyonis egy helyben ülésről. Ami a papírzsebkendős momentum fontosságát illeti, azt nagyon telibe tetszett találni (" Tüsszentéskor pedig a kezemet használom, sőt, köhögéskor is, mert már az oviban is ezt tanították"). Vélhetően a kamasz és az anyja is így van vele, ezért szerepel a zsebkendős-tüsszentős momentum az orvos bűnlajstromán. Holott igazából nem tekinthető negatívumnak az, ha egy orvos figyelmeztet, hogy zsebkendőbe tüsszentsünk, vagy hagyjuk abba a dohányzást, vagy szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől stb.

she_wolf 2016.03.19. 18:19:40

@zünüke:
Gondolom, kint van az Indexen, akkor szokott egy rakat gyógyszer elgurulni itt:D
(Az idiótát meg ne emlegesd, mert még....hajjjaj...szerintem a gépe összepakolta magát, és világgá ment:DD)

she_wolf 2016.03.19. 18:32:15

@defné:
Én nem tartom furának, ma már megszokott, hogy a vélt, vagy valós sérelmeinket kiordítjuk a vakvilágba.
Megvan a történet egyik fele, a másikat lehet szövögetni feltétlezések alapján. Az egészben a poszter a hunyó. Én nem írtam volna meg ide ezt a történetet, hanem megbeszéltem volna a dokival, hogy mi a stájsz.
Aztán (de csak aztán!) ha van kedvem, megírom ide a cuccot A-Z-ig.
Ha számomra kedvező a végkifejlet akkor ezért, hogy így is lehet, ha pedig nem, akkor azért, hogy tudassam, nem hagyom magam. Pont.

defné 2016.03.19. 18:46:23

@Conchobar: A doktornő további tapló stílusáról az anyuka bő információt nem ír, viszont említi. Például:miért akar lógni a szemmel láthatóan beteg kamasz. Orvos létére nem látta, hogy a betege nincs túl jól? Ránézésre nem tudta megállapítani, hogy az a gyerek lázas? Miért kell rögtön arra gyanakodni, hogy hazudik? Vagy csak az a beteg akit már felholtan visznek be a szülei?

Conchobar 2016.03.19. 19:04:10

@defné: "A doktornő további tapló stílusáról az anyuka bő információt nem ír, viszont említi" - Hát ez az! Nem tudjuk mi történt, csak azt tudjuk, hogy a történteket hogyan értékeli a gyerek. A 13 éves gyerek. Vagy felnőtt? Merthogy a gyerek értékelését az anyja kritika nélkül átvette. Te meg őtőle veszed át ("tapló stílus"). Meg ne haragudj érte, de megdöbbentesz. Mint a faluhelyen a kutyák. Egyik elkezd valamit dühösen ugatni, mire a környék összes kutyája szintén el kezdi az ugatást. Holott nem látják, nem 'tudják' mi történt, pusztán csak a társuk dühét érzékelik. Egyébként, mit gondolsz, hogyan merült fel ott a rendelőben az, hogy most az a 13 éves felnőttnek tekinthető már, vagy sem?

Conchobar 2016.03.19. 19:13:53

@defné: "Orvos létére nem látta, hogy a betege nincs túl jól? Ránézésre nem tudta megállapítani, hogy az a gyerek lázas?" - Szó nincs súlyos betegségről. Legalábbis nem írt róla (vélhetően a másik orvos megnyugtatásul írt föl valamit, volt egy-két kedves szava, és kész). Nem tudom, mi történt ott, de az életszerű lenne, ha kiderülne, hogy a 13 éves gyerek játszotta a "nagylány"-t, az épp rossz passzban lévő doktornő meg ráharapott. Azért, lássuk be, holmi megfázással, influenzával felnőtt ember nemigen fordul orvoshoz (amíg el nem ér bizonyos életkort)

Conchobar 2016.03.19. 19:25:05

@defné: "Miért kell rögtön arra gyanakodni, hogy hazudik?" - Ezt a hazugság dolgot csak te tódítod hozzá. Ilyent nem mondott az elbeszélő. Amúgy meg, neked sem ártana gyanakodnod: van egy történet, amely a ma született 13 éves bárányról, meg a gonosz, mostoha, vasorrú doktornőről szól, a ma született 13 éves bárány anyjának előadásában

2016.03.19. 19:29:38

@Conchobar: Sok ember nem menne orvoshoz ha 2-3 napot pihenhetne otthon de nem teheti meg orvos nélkül mert a táppénzes papír miatt a betegség, hiányzás első napján kell menni, vagy szabadságot vesz ki. Az iskoláskorúaknál meg az igazolás miatt ugyanez az ok. Holmi megfázás és influenza között van egy kis különbség. Pláne ha valaki lázas és nem munkaképes. Gyerek esetében meg a láz eleve kizárja az iskolába menetelt. Amúgy itt minden történet egyoldalú, vagy elhiszi az olvasó vagy nem. A zsebkendő témához, én azt látom az emberek többsége kézbe köhög, majd ugyanazzal a kézzel szolgál ki élelmiszerboltban, stb. A gyerekem iskolájában (külföld) azt tanítják hogy ha nincs kéznél zsebkendő akkor a könyök hajlat vagy mi a rosseb tájékára kell köhögni. Természetesen az orrukat nem oda kell fújni. Remélem DD

she_wolf 2016.03.19. 19:56:54

"Nem tudom, mi történt ott, de az életszerű lenne, ha kiderülne, hogy a 13 éves gyerek játszotta a "nagylány"-t, az épp rossz passzban lévő doktornő meg ráharapott."

A 13 éves gyerek nem először ment egyedül az orvoshoz. Szó nincs játszásiból nagylánykodásról. A doktornő meg ne legyen rossz passzban rendeléskor, de ha mégsem tud ettől szabadulni (hiszen ő is emberből van), akkor legyen rajta szájkosár!

Jó lenne végre eldönteni, hogy egy orvosnak mit illik és mit nem csinálnia, de úgy veszem észre, hogy nem nagyon találjuk sem a magunk, sem mások helyét ebben a világban. Most vérét vesszük az orvosnak azért, amiért holnap elismeréssel adózunk. Ma elismerjük amit tesz, holnap ugyanezért megfeszítjük. Nem megy ez, emberek!

she_wolf 2016.03.19. 20:00:45

@Conchobar:
Még valami: influenza esetén van gyógyszeres terápia, a nátha nem gyógyítható. Még mindig. A megfázást is igazolni kell az iskola vagy a munkaadó felé, mert keresőképtelenséget okoz, illetve megakadályozza, hogy mások egészségének veszélyeztetése okán közösségbe menjek. Ezt szerintem vehetjük túlragozottnak.

Atosz 2016.03.19. 21:34:23

Sziasztok!

Mókás a vitátok, egy kamasz esetében biztos volt egy kis nagyítás a sztoriban, de alapvetően igaz lehet amit elmesélt, és ez nagyon gáz!
Ja és drága kommentelő mielött az informatikusból valami ultrabrutál szerencsés munkavállaló típust generál kérdem, hogy szerinted miert van hiány informatikusból egyre inkább?
1.) Mert ha jól vegzed a munkád, annyira keresett leszel, hogy 24 órás ügyeletben éled az életed.
2.) Nagyon sok kliens (személyes) kapcsolatot kell fenntartanod. Amihez nem árt ha van, egy jó adag pedagógiai érzéked.
3.) Az esetek döntő többségében hibával találkozol.
4.) A 2. és a 3. pontot összeadva erős ingerültséggel találkozol.
5.) Nagyon nagy felelőséggel jár a munka.

Röviden és kivonatosan ennyi, a szuper informatikus állás. Bárki kipróbálhatja! ;-)

Egy "Informatikus"

she_wolf 2016.03.19. 21:48:59

@Atosz:
+1 :)

(A különböző szamák összehasonlítása az orvosival általában ide vezet. Joggal. Ezért nem kellene összevetni/összekeverni őket, de ezt itt magyarázhatod némelyeknek, csak pocsékba megy a pedagógiai érzéked. Arról nem is beszélve, hogy két -meg nagyon sok- egyforma "döglött" cucc van, élő szervezet viszont nincs.)

Braincelle 2016.03.19. 22:59:14

@defné: 30 éves mért ne lehetne kiégve? Aki 30 éves az 6 éve dolgozik váltott műszakban 250-400 órában, élete legszebb éveiben ebben a kilátástalan, értelmetlen lélekgyilkos éveiben és vesztegeti el élete legszebb éveit a semmire.
Ettől függetlenül nem helyeslem természetesen, hogy így beszélt a gyerekkel, de egy 30 éves, saját munkájából magát fenntartó szakorvost, de egyáltalán bárkit, már nem illik a fiatalsága vagy időssége alapján megítélni. Felnőtt ember az felnőtt ember. Az más kérdés hogy milyen képesítése vagy hozzáértése van.

Braincelle 2016.03.19. 23:00:19

Megpróbálom értelmesen leírni ezt a mondatrészt: "dolgozik ebben a kilátástalan, értelmetlen lélekgyilkos pokolban és vesztegeti el élete legszebb éveit a semmire."

Braincelle 2016.03.19. 23:02:08

Kiégni amúgy pár hónap is elég, három dolog kell hozzá: 1. egy határon túli munkamennyiség 2. embertelen, az egyént nem respektáló, megalázó, gyengeségeivel visszaélő, érdemeit nem elismerő, kiszámíthatatlan környezet 3. tehetetlenség és inkompetencia érzése és ehhez társuló vitális szorongás.
A három közül egyiket sem lehet fél évnél tovább ép lélekkel elviselni.

karcsibácsi 2016.03.20. 08:34:20

@Braincelle: "A három közül egyiket sem lehet fél évnél tovább ép lélekkel elviselni."
Azért ezt embere válogatja. Én pl. közel 40 éve dolgozom, az első két feltétel permanensen, a harmadik időszakosan jelentkezik, mégis ép lélekkel viselem, burn out nélkül.

csakegybeteg 2016.03.20. 09:41:38

@Turchi: Leírtad a lényeget. Ha orvos váltás történik mindenképpen kísérje el a szülő a gyereket. Nem árt ha együtt bemutatkoznak az orvosnak.
Az pedig, amiért rászólt hogy zsepibe tüsszentsen szerintem rendben van. 13 évesnek ezt már mondani sem kellene.

yogosan 2016.03.20. 10:11:05

@Braincelle: Mar bocsánatot kérek senkit nem áll szándékomban sem kérdőre vonni, sem megsérteni de akkor minek tanult orvosnak? A szóban forgó doktornő életkorát nagyjából tudjuk ami felveti a kérdést, hogy miért ezt a szakmát választotta? Annyi szép és érdekes szakma létezik ezen kívül, miért kell tudatosan a szart választani?

yogosan 2016.03.20. 10:19:15

@csakegybeteg: Istenem hagyjátok már ezt a zsebkendőbe kell tüsszögni nem a kezünkbe dolgot. Nyilván oka volt annak, hogy nem zsebkendőbe sikerült a dolog. Az élő sem fordulhatott, hogy nem tudta rögtön előkapni mint amilyen gyorsan jött az ingere?

Dikusz 2016.03.20. 10:49:30

@yogosan: azért nem mondanám, hogy a kommented szerint "szart" választott.

she_wolf 2016.03.20. 10:49:58

@yogosan:
Ha már takony: a férjem pollenallergiával vesződik. Érdekes lenne, ha szezonban abrakos tarisznyát kötne a nyakába, hogy legyen hol tartani a pézsét:D
Jó, ha nagyon elfajzik a dolog, akkor szed rá bogyót:)
Ha engem kerülget az inger és nincs a kezem ügyében pézsé, akkor simán csak befogom az orrom, és lehetőség szerint csukott szájjal hapci, aztán pézsé elő, és trombita szóló. Legfeljebb egyszer szétrobban a fejem, na bumm!:D
Hülyeség ebből itt akadémikus vitát generálni....

she_wolf 2016.03.20. 10:53:42

@Dikusz:
Nem szar ez, sőt! Csak sokan, sokfelől képesek azzá tenni:(

neduddki21 2016.03.20. 11:03:03

@Conchobar: Azt hittem, ez az érvelés már túlhaladott, mert egy ideje szerencsére nem találkoztam vele. Hogyan mondja el a posztoló a történteket, ha nem a saját - vagy a gyerek - szemszögéből? Ez egy poszt, ahol leírja a vele történteket egy olyan fórumon, ami ezért lett létrehozva. Értelemszerűen és szükségszerűen csak azt tudja leírni, amit ő maga tapasztalt, azt, hogy a másik fél szempontjából hogyan történtek a dolgok nyilvánvalóan nem tudja leírni, mert nem ő a másik fél. Ez egy ilyen műfaj. Ha regényt írna, akkor élhetne azzal az írói technikával, hogy minden szereplő bőrébe belebújik és megírja különböző szemszögből. Vagy ha a bíróságon lennénk, ott sem lenne ítélet hozható, amíg lehetőséget nem kapott mindkét fél saját verziója és álláspontja ismertetésére. Ez azonban sem egyik, sem másik, csak egy poszt.

neduddki21 2016.03.20. 11:16:05

@csakegybeteg: Ha tudja előre, hogy orvosváltás történik, akkor nyilván elkísérte volna. Csakhogy erről nem szokták a betegeket előre értesíteni. Benne van posztban is: "Mindez (ti. az orvosváltás) egyébként csak menet közben derült ki, amikor kiskamasz lányom március 9-én elment a rendelőbe..."

yogosan 2016.03.20. 12:21:48

@Dikusz: De igen "szart" választott ha alapul vesszük a fizetést, a rengeteg túlórát, a rossz munka körülményeket. Nem éppen nagy karrier ma ebben az országban orvosnak lenni, kijutni meg nem mindegyiknek sikerül.

Dikusz 2016.03.20. 20:00:16

@yogosan: akkor csak félreértettem a hozzászólásodat, úgy olvastam ki belőle, hogy magát az orvosi hivatást tartod annak (nem az).

yogosan 2016.03.21. 00:34:51

@Conchobar: Nem ártana ha figyelmesebben elolvasnád a posztot. De igen, a doktornő azt kérdezte a gyerektől, hogy miért akar lógni az iskolából a vizsgálat után. Akkor mi ez ha nem kételkedés a beteg panaszában?

she_wolf 2016.03.21. 00:36:58

Időről időre benézek, és még mindig nem tudom felfogni, hogy miért kell ilyen túltolt címeket adni a posztoknak.
Ha megnézzük némelyiket, eléggé aggályosnak tekinthető. Ez is. szerintem. Az egy dolog, hogy a doktornő nem tett túl nagy tanúbizonyságot arról, hogy tudja, egy gyerekkel hogy illenék bánni ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az ellátás, és hogy a gyerekben ne maradjon rossz érzés, de a poszt címe alapján az olvasó nem ilyesmit várt volna.
A poszt címe azt sugallja, hogy szándékosan, és maradandó egészségkárosodást okozott egy orvos egy gyereknek. Az már valóban szégyen lenne. Ráadásul hatványozottan, mert büntetési tétele van (bizonyítottság esetén).
De ez, és így....kattintásért bármit? Rizikózni is? És ekkorát?
Ha ez az orvosnő az általa képviselt szakmának a szégyene, akkor ez a blog legalább akkora szégyene az üzemeltetőnek:(
Az még nem jutott az eszükbe, hogy a posztból kiemeljenek egy esetre jellemző mondatot, és azt citátumként nevezzék ki címnek?
Magukat is védenék vele. Vagy már ez sem lényeges? Úgy tűnik, a számlálón kívül már semmi....:(

shred 2016.03.26. 18:10:24

A leírt tünetekből nem sokra lehet következtetni, de valószínűleg vírusfertőzést kapott el a posztoló lánya, amit bőséges folyadékpótlás, és minimális lázcsillapítás mellett ki lehet feküdni.
Más kérdés, hogy ezt miért nem lehet normális hangnemben elmagyarázni egy gyereknek, akinek nincs akkora tapasztalata ilyen téren, mint akár egy laikus felnőttnek.

dioda 2016.03.30. 10:03:44

14 éves korig mindenképpen gyermekorvoshoz kell(ene) járni. Sok helyen nincs külön gyermekgyógyász, a felnőtt háziorvos látja el a csecsemőt is. (legalábbis próbálkozik, ill. van aki nem is próbálkozik). 14-18 éves kor között választható. Sok országban egyébként 19-20 (akár 21) év a határ! Nem is értem mit beszélt a doktornő, ha igaz, amit a kislány mond, egy felelősségre-vonást megérdemel. De persze nem azért, mert nem írt gyógyszert. Amúgy Magyarországon oltári hülyeség, hogy csak a háziorvos írhatja ki a gyereket az iskolából. Ez máshol nem így van (ott persze a szülők általában erősebb jellemek és nem engedik a gyereket lógni - nálunk ez utóbbi mindennapos és nem csak a cigányoknál).

2016.03.30. 11:46:16

@dioda: És még hozzátenném, ha még így van, nem elég hogy ha beteg a gyerek akkor első nap meg kell jelenni az orvosnál de ha meggyógyult, akkor is vissza kell menni a betegek közé hogy megkapja azt a papírt hogy egészséges, közösségbe mehet. És pont akkor kapja el a következő betegséget. Ez az állami ingyenes rendszer hozadéka. Részben. 3 külföldi iskolába is járt a gyerekem, igaz hogy magániskolák voltak, ha beteg volt, 2-3 napot otthon tartottam, persze telefonáltam az első nap hogy nem megy, majd ha meggyógyult, ment iskolába. Orvoshoz csak akkor vittem ha nagyon magas láza volt, köhögött, romlott az állapota. Semmilyen igazolást nem kértek soha. Nincs is ilyen ott. A tanult anyagot viszont keményen bevasalják, max.1-2 nap haladékot kap, kivéve ha extra hosszú, komoly betegség volt. Nem éri meg lógni. A tanulnivalót pedig a neten kérés nélkül eljuttatják. A szülő meg nem is engedi a lógást mert ugye kemény pénzeket fizet az iskoláért.

Gnyúl 2016.04.10. 13:03:37

Azt hiszem az emberek manapság kissé hiperszenzitívek. A dokinéni aznap a sokadik gyereket láthatta, és legyünk őszinték, a legtöbb ilyen korú valóban lógni próbál. Ha a szülő nem elégedett a kezeléssel, menjen el a gyerekével, elvégre elfogadni, betartani és elutasítani a kezelést is az ő dolga. De hogy lássatok igazi negatív példát: Volt egy gyerekorvos nő, még az én gyerekkoromban. Azt már mindenki legyintéssel kezelte, hogy piál mint egy szomjas teve. De sajnos azt is, hogy ahogy öregedett, egyre hülyébb lett. Először is, majdnem megdöglesztett, mert anyám hiába vitt vissza folyton, pont lesz@rta, hogy az alig kétéves gyerek egy hónapja szinte folyton lázas, gyenge, fogy stb. Amikor a muter felvetette, csináljunk mellkas rtgt, mosolyogva közölte, mindenki maradjon meg a maga szakmájánál. Na akkor már kétoldali tüdőgyulladásom volt. Amikor 14 lettem, konkrétan megmérgezett antibiotikummal, kórházba kerültem feldagadt májjal, léppel, tesszerte sebekkel. A kaput akkor tette be, amikor el kellett mennem hozzá fogamzásgátlót íratni a bőrgyógyász tanácsára, és mosolyogva közölte velem, talán nem kellene ilyen korán d..ni. Szerintem ehhez képest kismiska a dokinéni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása