Mennyi hálapénzt kell még adnom?

2016.03.07. 06:21

54c7aeff40706halapenzbuncselekmeny_2.jpgMajd körülírja a kedves doktor úr, hogy mégis van más lehetőség, de persze az nem lesz ingyen. Mivel nem erősségem a megvesztegetés és soha nem adtam még hálapénzt, elég ostoba fejet vághattam, ezért tovább magyarázza, persze virágnyelven, hogy miként tudna nekem „segíteni”.

Tisztelt Praxis!

 

Szoktam olvasni a blogot és gyakran szörnyülködök a történeteken. Szerencsére én nagyon ritkán kényszerülök igénybe venni a magyar egészségügy szolgáltatásait, már ha lehet ezt szolgáltatásnak nevezni egyáltalán. Persze a tb-t fizetem, illetve fizetik utánam, de ezért hiába vár az ember megbecsülést, vagy legalább kölcsönös tiszteletet. A minap háziorvosnál jártam, őszintén szólva amióta itt élek Budapesten, ez volt az első alkalom. 8. kerület, Auróra utca, voltak kétségeim. Az mondjuk erősen meglepett, hogy maga a rendelő elég kulturált, felújított, és egész tiszta is, leszámítva a mellékhelységet, amelyben kaotikus állapotok uralkodtak ott jártamkor és meleg víz még csak nyomokban sem volt fellelhető benne, de ez egész más lapra tartozik.

 

54c7aeff40706halapenzbuncselekmeny_2.jpg

 

Azért kellett ellátogatnom az orvosomhoz, mert már napok óta erős gyomor bántalmaim voltak, így már a munkám elvégzése sem sikerült maradéktalanul, hát lépnem kellett. Kedd délután kiderítettem, hogy az orvos, akihez tartozom, csak szerdán reggel rendel majd, így másnap vissza mentem rendelési idő előtt. Sorban állás, két óra várakozás, ordítozás a folyosón, mondjuk erről nem az egészségügyesek tehetnek, ez nyilvánvaló. Sorra kerültem nagy nehezen, majd az adataim rögzítését követően előadtam panaszomat. Kérdi a 60 feletti doktor, voltam-e dolgozni előző nap, mondom nem, mert már akkor is ramatyul voltam, de mivel senki sem tudta közölni velem, kihez tartozom, csak a délután folyamán, miután személyesen is ott jártam, ezért csak most tudtam menni. Hümmögések, fejcsóválás, majd az orvosom beközli, hogy márpedig ő csak aznaptól tud kiírni táppénzre, és felír 2 gyógyszert a számomra. Mondom hoppácska, álljunk csak meg egy szóra, hogy is van ez? Mondja, hogy szólnom kellett volna neki (hogyan is, ha komplett oknyomozói munkát kellett végeznem, hogy rá találjak?) Időben, így már csak aznaptól tud kiírni. Én mondom neki, hogy ez nagyon nem lesz így jó, kifejtem újra az eseményeket, újabb hümmögés.

 

Majd körülírja akedves doktor úr, hogy mégis van más lehetőség, de persze az nem lesz ingyen. Mivel nem erősségem a megvesztegetés és soha nem adtam még hálapénzt, elég ostoba fejet vághattam, ezért tovább magyarázza, persze virágnyelven, hogy miként tudna nekem „segíteni”. Magamban mondom, csessze meg, inkább fizetek pár ezret, minthogy a munkahelyemen legyen probléma, ezért az asztalra tettem egy 5 ezrest és láss csodát, máris le tudott jelenteni az előző napról betegszabadságra. Sőt, a gyógyszerek mellé még labor beutalót is kaptam, amelyről addig nem is volt szó, vagyis a felületes lerázásból valódi vizsgálat, gyógyítás lett.

 

Pénteken voltam a laboron, hétfőn megyek vissza az orvosomhoz, aztán kiderül, mi a nagy helyzet. Mindenesetre jó kis bemutatkozás volt, hogy pénzt kért tőlem valamiért, ami azt gondolom alapból a dolga lett volna. És mi van, ha épp nincs nálam semmi? Egyszerűen elképesztő az egész. Komolyan azt hiszem, hogy magánrendelésre fogok járni, mert amennyire ritkán van szükségem orvosi odafigyelésre, segítségre, még mindig jobban járok, mintha újra ilyen kellemetlen helyzetbe kerülök. Neveket nem írok, mert az igazán szánalmas az az egészben, hogy még a végén ebből is én jönnék ki kellemetlenül, nem az, aki ki tudja hányadszor kopasztja meg a betegeit.

 

Üdv,

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2016.03.07. 09:35:06

A kedves beteg megtehette volna, hogy mielőtt szüksége van az orvosi ellátásra bejelentkezik a háziorvoshoz. Elég nehéz elképzelni, hogy ne lett volna annyi ideje rá. Szerintem minden háziorvosi rendelőben ki van írva utcák szerint, hogy ki hova, melyik orvoshoz tartozik. Ha az eset előtti nap volt a rendelőben, nehéz elképzelni, hogy ne tudta volna kideríteni kihez tartozik. Legfeljebb nem az az orvos rendel, akihez tartozik. Megtehette volna, hogy megkérdezi (új kerületi lakóként) az éppen rendelő orvost, hogy lehet-e az ő betege. Úgy tudom utólag nem is vehet fel a háziorvos táppénzre.
Arról, hogy a mosdó úgy néz ki ahogy, nem az orvos, és az ott dolgozók tehetnek. A kaotikus állapot esetleg azt is jelentheti, hogy a berendezés fele hiányzik. Az pedig, hogy az orvos 60 feletti, nem értem, miért volt fontos megemlíteni, az a csoda, hogy egyáltalán van orvos.

kovacsbelane 2016.03.07. 10:48:33

@Dikusz: Mondjuk az tényleg nonszensz, hogy némely városban a körzeti beosztást kideríteni kisebb nyomozás után lehet csak.

Ettől függetlenül meg táppénzre aznaptól veszik az embert, persze egy-két napot lehet "csalni", de ez attól függ, hogy a doki mely napokon jelent, viszont mivel ezzel vissza lehet élni, egészen normális, hogy magától nem ajánlja fel.

Jolka40 2016.03.07. 10:56:10

Korrupció kicsiben.

Antalbaba 2016.03.07. 11:08:44

Segíts magadon... Nálunk kezdetektől kitették a ház faliújságára, hogy ki a dokink, mikor rendel és mi a telefonszáma. Ezzel 60 lakás + az azóta jövő-menők letudva. Vajh ilyenkor eszébe jut az illetőnek egy ilyen cetlit kibiggyeszteni otthon (mint ahogy a vicc kedvéért már rég leadhatta volna a kártyácskáját is...)?

hajatsermuta 2016.03.07. 11:20:46

" 60 feletti doktor"
Vajon mi lehet az oka???
Lesz ez még rosszabb is, 24 orvostanhallgatóból 2 akar itthon maradni...
"http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/egesszegugy_petico_orvoshiany_apolohiany_alairas"

EZAZ 2016.03.07. 11:33:20

@Dikusz: @kovacsbelane: www.tbinfo.hu/keresokeptelenseg/keresokeptelenseg
"A keresőképtelenség visszamenőleges igazolására jogosult:

A kezelőorvos a biztosítottat a vizsgálatra való jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb 5 napra visszamenőleg veheti keresőképtelen állományba."

Netuddki. 2016.03.07. 11:48:34

Levélírónak az önérzete csak addig terjed, hogy itt picsogjon. Na, ezért tart itt ez az ország...

nem várt fordulat 2016.03.07. 12:32:26

Amikor én mentem körzetihez, mondtam neki, hogy már 2 napja nem voltam dolgozni, de annyira szarul voltam, hogy idáig nem tudtam levonszolni magam, kérdés és ellenszolgáltatás nélkül mindig kiírtak táppénzre, amíg volt munkám és kellett.

kovácspéterke 2016.03.07. 13:14:25

@Dikusz: és azután mégis sikerült felvennie táppénzre utólag hogy fizetett? és csak azután adott laborbeutalót? szted meg a beteggel van a baj?

micsoda? 2016.03.07. 14:03:40

Semmi más hiba nincs, mint az, hogy képtelenek azok fejével gondolkodni akikből élnek. /Orvoséknál meg valami eskű is van, ha jól tudom./ Nálunk ez nem megy. Itt a kuncsaft van a szolgáltatóért, és nem fordítva.
Hazafele a buszon beszélgettem a pécsi megyei kórházból frissen hazakerült ismerőssel. Meséli a következőket. Ápolónő az idős, kevésbé jomódú beteghez; Nincs másik hálóinge, nincs dezodorja? Mindezt magas hangon, megalázó stílusban. Ugyanitt,vizit. Kérdi ugyanezt a beteget az vezetőorvos. Ki a fizetett orvosa? Válasz. Szegény embernek mindenki az orvosa. Valamit érezhettek, mert csendben kivonultak.
Van ismerős háziorvos aki inkább ad - kirándulást szervez, adományoz - és el nem fogadna egy fillért sem. 100 x -os tisztelet a részére, és a hasonlóan gondolkodónak.

Dikusz 2016.03.07. 15:01:34

@kovacsbelane:
Nem vonom kétségbe a posztot író-, és az általad megírtakat. De azt mondjátok el nekem kérlek szépen, miért lehet nehéz kideríteni ki a háziorvosa valakinek. A posztban leírt rendelő nem kertvárosi rész, többemeletes régi házak vannak arra, ha mást nem, a szomszédot azért megkérdezhette volna.
Be kell vallanom (pedig az első hozzászólásom előtt is olvastam a posztot), elkerülte a figyelmemet a posztoló írta, kedd délutánra derítette ki hogy ki a háziorvosa. Az előző napra kiírhatott volna szabadságot, mivel úgysem tudott bemenni dolgozni.

Dikusz 2016.03.07. 15:06:33

@EZAZ: amire hivatkozol, abban is benne van, hogy a kezelőorvos eldöntheti, hogy kiírja-e a beteget előző naptól betegállományba vagy sem. Nem kötelező neki. Azt, hogy pénzt kért, én sem helyeslem.

kovacsbelane 2016.03.07. 15:13:40

No, mert minden embernél vannak dolgok, amíg addig nem fontosak, amíg akut helyzet ki nem alakul. :)(Az emberi természet ilyen, pl. a többségünk nem spájzol be nonstop elérhető villanyszerelők telefonszámaiból, amíg egy péntek este nem történik valami krízis.)
És persze ezért nem a dokit kell hibáztatni.

Pár évvel ezelőtt a 16. kerületben sem lehetett egyből kitalálni, hogy ki a körzetes háziorvos, nekem is egy random felhívott doki asszisztense derítette ki, pedig annak a kerületnek például nagyon jó kis honlapja van a szakrendelőket illetően.

Dikusz 2016.03.07. 15:15:28

@Mrs. Jackman: @EZAZ: -nak is írtam, nem helyeslem én sem, ha pénzt kér valaki (nemcsak az orvos) olyanért, amiért nem kellene. Lehetne sok példát felhozni hol is van még így, mégis mindenki csak az orvosoknak rója ezt fel.
A leírtakból nem azt olvasom ki, hogy csak azért kapott beutalót laborvizsgálatra, mert előtte pénzt adott. A posztoló új beteg a háziorvosánál, szerinted miből kellene tudnia az orvosnak, hogy a nála jelentkező új betegnek milyen betegségei lehetnek? A laborvizsgálatokból azért sok minden ki szokott derülni.

kovacsbelane 2016.03.07. 15:21:12

@EZAZ: Gondolom nem véletlen, hogy egy frissen beeső beteget nem akar visszamenőleg táppénzre írni.

Dikusz 2016.03.07. 15:28:49

@kovacsbelane: megnéztem a honlapjukat, tényleg jó:).
Nálunk a kerületben a háziorvosi rendelők ajtajára ki van írva, hogy melyik orvoshoz melyik utca tartozik. Hacsak egyszer is bemegy valaki mielőtt beteg lesz a rendelőbe - hiszen új helyre költözött - már nem gond az, hogy a betegsége első napján lekési a délelőtti rendelést.

Gyorgy Nagy 2016.03.07. 17:14:27

A felcsuti volt KISZ titkártól kérd vissza az öt ezret mert ô a felelös hogy ilyen SZAR ellátásban részesülük és az orvosok növérek a fizetése a béka segge alatt ugyan akkor a mélynövésû a stadionokra költeti a mi ado forintukat.

she_wolf 2016.03.07. 20:03:17

A poszt címe:
"Mennyi hálapénzt kell még adnom?"
A válaszom: semmennyit!
Az Auróra utcai intézményben nem kevesebb, mint 12 háziorvos rendel (a honlap mai állása szerint). Csaxólok!:)
Ha költözöm, a lakcímbejelentés és hasonlók után evidensnek kellene egy felnőtt számára (legyek pl. én), hogy tiszteletemet teszem a tizenkettek egyikénél, és megkérem a kezét, mását, sztetoszkópját.
Lehetnénk kicsit talpraesettebbek is.
De nem csak a poszter nem volt a helyzet magaslatán, sajnos a tanult doktor sem:(
Először látott beteget burkolt célzás formájában hála(?)pénz adására presszionálni...?
Erre mondaná megboldogult édesapám, hogy "bátor ember templomban is fingik".

she_wolf 2016.03.07. 20:23:45

@micsoda?:
Az egészségügy csak a magánellátásban tartalmaz szolgáltatást, állami ellátás esetén nem.
Ennek folyománya, hogy az állami egészségügyben kuncsaftok sincsenek, csak betegek.
Jó lenne, ha a kettőt el tetszene tudni választani egymástól, és máris tisztább lenne a kép.
Továbbá az is jó lenne, ha el tetszene olvasni az Orvosi Egyetemeknek a mai napon érvényben lévő orvosi esküjeit, melyekben egyetlen betű sem esik holmi szolgáltatásról, hálapénzről pedig még annyi sem.
Azt pedig kétlem, hogy az orvos él belőlem, én élek a segítsége, a szaktudása által.

És én már csak tudom, hiszen az öreganyám sógornőjének a térgyekalácsa is ezt mondta.
Holnap pedig belengetem Opheliának -a háziorvosnak-, hogyha nem visz el tavasszal Gemencre gyöngyvirágot szedni, a büdös életben be nem teszem hozzá a lábamat!

she_wolf 2016.03.07. 20:28:45

@Mrs. Jackman:
A labor alapból kijárt volna már első körben. Szerintem.
Gyomorbajos betegnél azért van mit nézegetni.

micsoda? 2016.03.07. 21:42:54

@she_wolf: Köszi, kevés kell az örömhöz:)

she_wolf 2016.03.07. 22:10:51

@micsoda?:
Nem örömködöm, nekem ahhoz jóval több kell.

EZAZ 2016.03.08. 06:56:59

@kovacsbelane: És úgy ismerkedik, hogy előbb fizetni kell? Mint egy prosti?

neduddki21 2016.03.08. 14:36:44

@Dikusz: "A leírtakból nem azt olvasom ki, hogy csak azért kapott beutalót laborvizsgálatra, mert előtte pénzt adott."
Pedig pontosan ezt lehet kiolvasni: "ezért az asztalra tettem egy 5 ezrest és láss csodát, máris le tudott jelenteni az előző napról betegszabadságra. Sőt, a gyógyszerek mellé még labor beutalót is kaptam, amelyről addig nem is volt szó, vagyis a felületes lerázásból valódi vizsgálat, gyógyítás lett."
Ha nem ad pénzt, nem lett volna laborbeutaló sem.

csakegybeteg 2016.03.08. 17:23:04

@Dikusz: Nem ismerem a jogszabályt, de volt egy szombati napom amikor nem tudtam felvenni a munkát. Mivel folyamatos munkarendben dolgozom, szükségem volt táppénzes papírra. Az ügyelet ilyet nem tud adni, de hétfőn jelentkeztem a h.orvosomnál aki felvett a szombati naptól betegállományba. Gondolom indokolt esetben ez is megoldható.

Dikusz 2016.03.08. 22:35:36

@neduddki21: még mindig azt mondom. Ahhoz szerintem kevés az infó, hogy egyértelműen ki lehessen ezt jelenteni. Ha nem ad a posztoló pénzt, mert nincs neki, akkor is kapott volna, mert új betegként jelentkezett be. Pont az általad idézett két mondatból (ami kicsit hatásvadászra sikeredett) gondolom ezt.

Dikusz 2016.03.08. 22:42:43

@csakegybeteg: A jogszabályokat én sem ismerem, de az esetedben szerintem az ügyelet által adott igazolás miatt fogadta el a háziorvosod. Meg azt azért tudja a mindegyikük ki az a beteg, aki valóban csak akkor kéri hogy vegyék táppénzre, amikor tényleg indokolt.

platelet 2016.03.11. 16:29:20

Rejtői történet... "Mégiscsak szép dolog a korrupció..."

2016.03.15. 17:23:55

Én a szegényekkel vagyok.Ha látom hogy nincs hozzátartozó és gyámoltalanul egyedül tengődik szegény idős és beteg, akkor automatikusan jobban felkarolom.Hogy ne érezze a helyzetéből adódó hátrányokat. Nem ő tehet róla hogy szegény maradt öregségére. És lehet hogy arról sem ő tehet hogy egyedül maradt. Az ilyeneket én személy szerint sokkal jobban sajnálom a többinél. Hiszen nekik duplán rosszabb mint azoknak, ahol a hozzátartozók jönnek.

A hálapénzhez pedig a betegek szoktatták hozzá az egészségügyi dolgozókat.

dioda 2016.03.30. 01:36:46

Ha igaz a történet, akkor nagyon gusztustalan, mi több törvénytelen az orvos eljárása. Ezért simán fel lehetne jelenteni. A magánorvosokkal annyi a baj, hogy ott meglehetősen ellenőriz(het)etlen a szolgáltatás színvonala és ha nem vagy megelégedve, nincs kinél reklamálni. És a legtöbben táppénzre sem írhatnak...

dioda 2016.03.30. 01:39:39

Ja igen: táppénzt 1-2 napra utólag is meg lehet adni - előző hétre már nehézkes a lejelentés, nekem legalábbis ez volt a rend. És nem kell adni hálapénzt. Főleg ilyennek nem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása