Nem érdemelt ilyen kegyetlen halált

2016.02.18. 08:39

41_1.jpgA boncolási jegyzőkönyv a halál okaként gócos tüdőgyulladást nevezett meg. Ez lehet, hogy így van, ugyanakkor bennem továbbra is ott a kétely, az alapján amit mondott az intenzíves orvos, meg a lázlapon szereplő hiányosságot miatt.

Tisztelt Praxis olvasók!

 

Én is szeretném megosztani egy közelmúltban történt eseményt, ami egyik hozzátartozómmal történt az ő 13 napját szeretném elmesélni a tüdőgyógyászati osztályon. Igyekszem tárgyilagosan fogalmazni és minél több részletet közölni. Nehéz erről az esetről érzelmek nélkül írni, de a könnyeknek nem itt van a helyük most.
A legtöbb dolgot a zárójelentésből fogok idézni.
Alig 30 éves epilepsziás testvérem minden baja köhögéssel,38 fokos lázzal kezdődött. Háziorvosa elhúzódó panaszai miatt amoxicillin/clavulánsav kúrába kezdett, majd ezen terápia ellenére továbbra is fennálló panaszai miatt, parenterális ceftriaxon terápiában részesítette. Testvérem tünetei nem múltak s odáig romoltak, hogy 3 hét otthoni háziorvosi terápia után erősebb köhögés, masszív váladékretentio és tachypone miatt tüdőgyógyászati osztályra került. Itt elkészült az első mellkas röntgene, aminek diagnózisa a bronchitis acuta és bronchopneumonia ld.susp. A hasi UH teljesen negatív lett. Felvételi laborvizsgálatából az alábbi értékek mutattak eltérést: fehérvérsejt 11,2 neutrofil gran. +, limfocita -, kreatinin : <30 CRP 49 a vizeletében aceton volt és fokozott urobilirogén volt az eltérés,valamint a vegyhatás 8-as volt. Az osztályon levofloxacin terápiát indítottak, parenterális folyadékpótlás és oxigén adása, Dycinonos inhalálás,parenterális szteroid és imipenem/cilasztatin kezelés mellett.
Annyira sok volt a váladéka szegény tesómnak, mait már nagyon nehezen tudott felköhögni és szörnyen ki volt merülve már tőle, hogy hörgőtükrözés során leszívták neki több alkalommal is. Tenyésztést is csináltak, e.coli tenyészett ki 10^3 csíraszámmal. A megkezdett antibiotikumokra érzékeny volt a kórokozó,Egyébként a tükrözés során mérsékelten gyulladt hörgőket találtak.Testvérem állapota javulni kezdett, tüdeje feltisztult,de oxigenre folyamatosan szüksége volt, folyadékot nem tudott magához venni a levegő kapkodásától rendesen és enni sem tudott,hiába lassan már egy hónapja lázas beteg volt. Majd a 13.napon hirtelen állapotromlás következett be, a légzése még rosszabb lett. Intenzíves konziliumot kértek, ott lehettem amikor az orvos vizsgálta. Artériás vérgázt néztek, azt mondta, hogy nem rossz a vérgáz értéke, meg is mutatta nekem, hogy mi mit jelent.De amikor megvizsgálta mondta, hogy testvérem súlyosan kiszáradt, nyelve véresre repedezett, a bőr turgora extrém módon csökkent, nyálkahártyái nagyon sápadtak voltak, vizeletét meg nem mérték.Szerinte tesóm légzési elégtelenségét a súlyos fokú kiszáradás okozza és kérte, hogy készüljön egy mellkas röntgen és kezdjenek nagyon bő infundálásba és 500 ml  Sterofundin B 3 órán át való adását is kérte s leírta.Nagyon kedves és segítőkész volt az intenzíves orvos, soha nem felejtem el az emberségét a mosolyát, ahogy a vállamra tette a kezét s mondta, hogy ki tud ebből jönni a testvérem.A kontroll vérvétel eredménye karbamid 10,2 (norm érték:1,7-8,3), kreatinin 31 (norm: 64-104), Na 147 és CRP 15,1. Ismételt hörgőtükrözés következett,haemorrhágiás bronchitis képét látták, ismét kitenyészett e.coli, de most 10 ^5-en csíraszámban, de az antibiotikumra amit adtak, továbbra is érzékeny volt.
41_1.jpg
Ez mind a 13.napon délelőtt folyamán történt. Sajnos mi aznap nem lehettünk vele sokat, mert valami hasmenéses fertőzés volt az osztályon. Délelőtt miután beszéltünk az intenzíves orvossal, elbúcsúztunk testvéremtől és haza mentünk.Késő  éjjel a telefon csörgésére ébredtem, a kórházból kerestek. Közölték velem, hogy a testvérem progrediáló légzési elégtelenség,majd teljes keringés összeomlás következtében meghalt.Ennek leírását most bevallom megkönnyeztem, de folytatom, mert számomra innen jön az a rész, ami a  legtöbb kétséget adó történés.
Bemehettünk tesómhoz a halála után, majd reggel átvehettem a zárójelentését.Aki kiadta-nem tudom, hogy szabályosan-e vagy sem- de odaadta mellé a lázlapot is. S amit ott láttam benne, attól kikerekedtek a szemeim. A lázlap szerint s az ott lévő személyzet szerint, testvérem csak a bekerülés után 5 napig kapott infúziót a 13 napból! Úgy, hogy nem tudott se enni, sem inni, csak inni egész minimálisat, noha lázas beteg volt és már szörnyen meggyötört, kifáradt. Ezek után nem tüntették fel a lázlapon, hogy mennyi volt a folyadékbevitel s mennyi az ürítés, noha ott volt a hely. Az antibiotikumok nem voltak behúzva. Ez a dolog nagyon bántott és kértem egy személyes beszélgetést a kezelő orvosával ,mondtam neki, hogy van pár dolog, ami nem hagy nyugodni és szeretném megbeszélni vele.Készségesen beleegyezett, normálisan beszéltem vele, gondolom ezért is. Próbáltam a lehető leghiggadtabb maradni, nem felejtvén el, hogy nem én vagyok az orvos, de a hozzátartozó, aki elvesztette a fiatal testvérét igen. Elmondtam neki, hogy láttam a lázlapot. Megkérdeztem tőle, hogy nem-e játszott közre a romló állapotában az, hogy nem kapott semmilyen folyadékot 8 napig mesterségesen, csak azt a pár kortyot, amit meg tudott inni. Zavartan rám nézett s halkan mondta, hogy már hogyne kapott volna infúziót. Megnéztük a lázlapot. Szótlanul nézte, hogy valóban nincsen feltüntetve, hogy kapott volna bármi folyadékpótlást 8 napon át, ahogy az sem, hogy volt bármiféle folyadékbevitele.Nem tudott egyszerűen mit mondani, csak hallgatott. Majd azt mondta nekem, hogy 3 nővér van 40 betegre. S az előfordul, hogy az egyik azt hiszi, hogy a másik megcsinálta az adott beteggel, amit előírt az orvos,vagy épp nem megy át az információ, hogy azt a 3.-nak kellene megcsinálnia, s osztályátadáskor sem derül ez ki. Ettől meg nekem kerekedett ki a szemem. Megkérdeztem tőle, hogy ezek szerint akkor ha ez megtörtént az infúzióval, akkor az antibiotikummal is megtörténhetett? Erre is csöndbe maradt, majd azt mondta, azzal azért nem. De nem tudta bizonyítani, hogy megkapta, mert nem volt feltüntetve a lázlapon, sőt a következő lapokra fel sem volt vezetve az antibiotikum már, míg az első lapokra igen, s ott be volt x-elve.
Ezek után nagyon rosszul éreztem magam, de láttam már ő is.Ezután elmondtam neki, hogy mit mondott az intenzíves orvos, hogy tesóm légzési elégtelenségéért a súlyos kiszáradás a felelős. Erre sem mondott semmit, csak nézett a szemembe. Azt is mondtam neki, hogy lehet leküzdötte volna a betegséget, ha nem kell a szervezetének a kiszáradással és tápanyaghiánnyal küzdenie 8 napon át? Azt mondta erre, hogy én sem vagyok éhes, ha beteg vagyok.. Ez igaz, de folyadékra szükség van nem? Megkérdeztem, hogy miért nem kezdték bőségesen infundálni, ha egyszer ezt előírták és miért nem kapta meg azokat a gyógyszereket, amit kért? Itt is csak szótlan volt.
Ezután elbúcsúztunk egymástól, azt mondta nekem zárszóként, hogy az ő lelkiismerete tiszta, meg hogy a testvéremmel a vérzéses bronchitis végzett. 
A boncolási jegyzőkönyv a halál okaként gócos tüdőgyulladást nevezett meg. Ez lehet, hogy így van, ugyanakkor bennem továbbra is ott a kétely, az alapján amit mondott az intenzíves orvos, meg a lázlapon szereplő hiányosságot miatt. A testvérem lehet élne még, nagyon fiatal volt és nem érdemelt ilyen kegyetlen halált.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rikitikitévi 2016.02.19. 12:38:03

@Braincelle: "...inni sem tud a tachypnoe-tól, akkor annak respirátoron lenne a helye, nem?" Nem. Annak infúziót kell kapnia, mint ahogy a kezelés ellenére sajnálatosan elhunyt beteg is kapott. Ha valaki 8 napon keresztül nem kap infuziót, akkor annak a halála napján nem 10,2 a CN és 31 a creatinin értéke, hanem legalább 50 és 600! Nyilván elfelejtették továbbhúzni az infuziót a lázlapon, ami ugyan helytelen, de a kimenetel szempontjából irreleváns.
Az alkalmazott antibiotikum (Imipenem/cilastatin) igazi nagyágyú, nem ezen múlt a beteg halála. Amúgy egy ampulla 30.000. ft-ba kerül, és ebből napi négyet kell adni. Sajnos, vannak esetek, amikor a leghatékonyabb gyógyszerek és a leggondosabbb kezelés sem segít. Ismeretélenül is őszintén sajnálom, és együtt érzek a családtagokkal.

kispotzak 2016.02.19. 14:05:47

Laikuskent ugy érzem, érdemi hozzaszolas rikitikitevitol érkezett.
Az elhunytat nem kritizalnam, mi az h 3 hét otthoni patyolgatas, ment orvoshoz, követte azt amit mondtak neki. A posztoló sem atkozodik, nem keres mindenaron felelősöket, mert meghalt a testvére, mert valóban vannak igencsak zavarba ejtő jelek, és mert ő nem orvos, h 1 mp alatt atlassa azt amit pl rikitikitevi leirt. Nagyon korrekt lenyegretoro és az általa ismert adatokat tartalmazó posztot írt (ami azért a blogon nem mindig általános).

Morc75 2016.02.19. 15:02:20

Részvétem és együttérzésem. Hogy pontosan mi történt, az alighanem kideríthetetlen. Én azt gondolom - saját tapasztalat alapján - hogy valószínűleg csak nem adminisztrálták az infúziókat. Édesapám több osztályon is feküdt, mindenütt rendesen kapták az inni nem tudó betegek az infúziókat, de ha csak egyszerű NaCl-oldatot kaptak, azt egyáltalán nem jegyezték fel sehova sem. (Reggel kikészítették a szükséges számú infúziós zacskót, és nap közben szépen befolyt.) Az, hogy az antibiotikum kimaradt volna, az nagyon valószínűtlen. A gyógyszereket általában precízen kiporciózták, és rögzített időben kapta meg az összes beteg.

alprazolam 2016.02.19. 15:07:26

Na, most itt érzem úgy, hogy van esély nem kis mennyiségű kártérítésrea a posztíró családjának.
Ugyanis az, hogy mit kap a beteg, egyes-egyedül a LÁZLAP mutatja meg, mert ott dokumentálnak mindent. Mikor osztályos orvos voltam (kb- 10 évvel ezelőttig), mindig leegyeztettem az osztályos nővérrel a terápiát, amit rá kellett vezetni a lázlapra, és ő is , én is onnan ellenöriztük. A lázlapok pedig egy külön dossziéban voltak, vagy az ágy lábánál, hogy az ügyeletes is hozzáférjen. tehát ami azon nem volt feltüntetve, az nem is történt meg. nem tudom, manapság hogyan szokás, mert átnyergeltem a járóbeteg ellátásba.
Egyébként nagyon korrekt poszt. Ja, és nagyon valószínű. hogy az antibiotikum elmaradt, mert a Coli mennyisége a 100x-osára nőtt, valószínű az antibiotikum és a folyadékpótlás hiánya miatt.

rikitikitévi 2016.02.19. 15:28:40

@alprazolam: Abban egyetértek, hogy kártérítést valószínüleg lehet érvényesíteni. Egyszerűen a dokumentációs hanyagság miatt. Ti. a bíróság úgy fogja tekinteni, hogy nem kapott infuziót a beteg, sőt, ha az antibiotikumot sem vezették át, akkor azt sem. Ez valóságban nem jelenti azt, hogy nem kapta meg, sőt, majdnem biztosra vehető, hogy megkapta (l. amit a vesefunkciós értékekről írtam). A csíraszám növekedése pedig csak annyit jelent, hogy nem hatott az antibiotikum - leromlott állapotú, anergiás szervezetben, szepszisben ez gyakran előfordul.
Bár még a kártérítés sem biztos, mert az antibiotikum igénylés névreszólóan történik, van osztályos- és főorvosi vizitfüzet, nővérátadó, injekciós füzet, orvosi- és ápolási dekurzus is. Ha ezekben szerepel az antibiotikum és az infuzió adása, akkor a slendrián állapotú lázlap ellenére is bizonyítottnak vehető, hogy megkapta a beteg.

alprazolam 2016.02.19. 15:43:04

Igen, közben gondolkoztam, valóban így lehetett. Meg a kórház a saját védelmében elvégezhet egy serum antibiotikum szint meghatározást, ha még a holttest hozzáférhető, vagy a hozzátartozó is kérheti, ha komolyra fordul az ügy. Mert ha már nyolcadik napja nem kapta, akkor már nyomokban sem lehet kimutatni a hatóanyagot. Azt esetleg tudod, hogy a Colinak vannak ilyen agresszív extraenterális formái, amik máshol, akár a tüdőben is okoznak súlyos hemorrhágiás gyulladást?

rest of boys 2016.02.19. 15:59:12

@alprazolam: Én kezeltem műtött AGYtályog utáni beteget, akinél E. coli volt a tályogból kimutatva.

Amúgy a fenti esetben no chance , hogy pert nyerjen az illető hozzátartozó.
A halálhoz vezető fő okként messze nem a folyadék és az antibiotikum hiánya lesz megnevezve, hanem a therapiarezisztens, progrediáló tüdőgyulladás.

A laborok exsiccatiora abszolút nem utalnak, az ITO-s "igen emberséges és kedves" "kollega" lejárató böfögményére pedig abszolút az égvilágon senki nem fog adni.

Ne adjuk a lovat a rosszindulatú tudatlanok alá és ha lehet, ne szarjunk a saját fészkünkbe.
Csak tanács volt.

alprazolam 2016.02.19. 16:04:00

Nem volt szándékomban, de egy ilyen súlyos állapotú betegnél borzalmas látni a dokumentációs fegyelem teljes hiányát. Ha én így dolgoztam volna, főigazgatói fegyelmit kapok.

rest of boys 2016.02.19. 16:17:42

@alprazolam: Nálunk is ügyelünk az ilyesmire, nyilván amit megadok, azt ledokumentálom, főleg úgy, hogy iszonyú drága gyógyszerekről van szó, aminek az árával a gyógyszertár el kell számoljon, a sót, krisztalloidot is behúzom, mert enélkül nem teljes a lázlap.
Én csak arra céloztam, hogy jóindulatú, a betegért mindent elkövető orvos ne szenvedjen csak amiatt, mert a lázlapja nincs kitöltve.
A beteg az "elhúzódó panaszai" miatt került háziorvoshoz, aki 3 hétig kezelte Augmentinnel, jó egy hónapig kinyúlt tehát a kórházba jutás előtti időszak, azonkívül a valószínűleg antiepilepticumokon élő betegnél azok hosszútávú mellékhatásai is szóba jöhettek.

alprazolam 2016.02.19. 16:27:29

@rest of boys: igen, egyetértek. Mivel én krónikus finanszírozású osztályon dolgoztam, akkora kincs volt az antibiotikum, hogy az intézményi infektológus ellenjegyezte az igényt, amelyet névre szólóan, diagnózis meghatározásával, napra előre kellett megrendelni. próbáltam volna nem ráírni a lázlapra. De ez csak egyéni szoc.probl. Azért tanulságos poszt volt.

rest of boys 2016.02.19. 16:41:57

@alprazolam: Igen, nálunk is nagyon szigorú a krónikus osztályok gyógyszerelszámolása, még arra is vigyáznak ezenkívül, hogy nagyon drága vizsgálatokat, ha lehet, ambulánsan vagy a beteget előttük kezelő aktív osztályról kérjenek, ne az ő osztályukról.

Braincelle 2016.02.19. 18:01:02

@rikitikitévi:
Nem értem, mért írsz nekem ilyen stílusban, vagy mért gondolod, hogy nem ismerem a carbapenemeket.
De nem szeretném ezt itt megvitatni.

rikitikitévi 2016.02.19. 18:33:04

@Braincelle:
"...mért írsz nekem ilyen stílusban, vagy mért gondolod, hogy nem ismerem a carbapenemeket."
Nem szándékoztam bántó stílusban írni (szerintem nem is volt az, inkább tényszerű), de nem tudhatom, hogy mit ismersz. Az a hozzászólásod, hogy "... ha annyira légzési elégtelen, hogy inni sem tud a tachypnoe-tól, akkor annak respirátoron lenne a helye, nem? " nem tűnt kimondottan szakmainak. Azt nem is fejtettem ki, hogy a respirátornak nem az az indikációja, hogy nem tud inni a beteg, hanem a légzési elégtelenség, amely a klinikai kép mellett a vérgázértékekből (respiratorikus acidosis, hypoxia, hypercapnia) derül ki.

rikitikitévi 2016.02.19. 18:47:15

@alprazolam: Coli szepszissel már találkoztam, ezek általában leromlott állapotú, idős betegek voltak, és pneumonia és endocarditis is társult némelyikhez.
A poszttal kapcsolatban az a gyanúm, hogy ott egyéb kórokozó is lehetett. A coli a köpetből/bronchus váladékból tenyészett ki, jó lenne tudni, hogy mi volt a haemocultura eredménye. Nem lepődnék meg valamilyen polyrezisztens törzsön sem (MACI, MRSA, ESBL).

midnight coder 2016.02.19. 19:33:07

@rest of boys: "Ne adjuk a lovat a rosszindulatú tudatlanok alá és ha lehet, ne szarjunk a saját fészkünkbe."

Na ezért nem nagyon bízik az ember az orvosokban. Az ember ha bemegy egy kórházba, a legdrágábbat, az egyetlen életét - vagy még drágábbat, a hozzátartozója életét teszi az orvos kezébe. Ezért elvárná, hogy ezek az orvosok legalább annyira legyenek felelősek mint egy autó márkaszerviz ahová a kocsiját viszi az ember, és ha valamelyik hibázik vagy épp szarik a munkájára, akkor a többi ne összezárjon a védelmére, hanem igenis vessék ki maguk közül az erre alkalmatlant.

Hórukk 2016.02.20. 01:46:29

Sajnos az alacsony nővéri fizetések miatt az alkalmasak elhagyják a pályát vagy az országot.
A maradók közt sok a pályára alkalmatlan, akik helyére nincs kit fölvenni - tehát nem merik elküldeni őket akkor sem, ha észlelik a sorozatos hibákat, a hanyagságot. Ráadásul a takarékosság miatt sem lehet több nővért alkalmazni. Az ápolás színvonala pedig erőteljesen csökken, ami az eredményesség rovására megy. Az orvosok is túlterheltek, valószínűleg nincs energiájuk állandóan a nővéri adminisztrációt ellenőrizni. Azt meg hogy egy injekció, egy infúzió beadásra került-e a valóságban, vagy meg lett-e etetve-itatva a beteg, ezt ellenőrizni sem tudják. Normális esetben meg kellene tudni bízni egymásban. Az ápolás színvonalát pedig a főnővérnek kellene ellenőrizni.
A fertőtlenítés nélkül beadott injekciók, a hetekig "bentfelejtett" kanülök, eldugult de soha nem tisztított drének azt mutatják, hogy súlyos hiányosságok vannak a kórházakban. Jelen esetben nem tudjuk, hogy valójában mi történt. De sokan halnak meg manapság olyanok, akiknek nem feltétlenül kellene. Így függ össze az eü. bérezés, a költségvetés, a GDP-arányos ráfordítás és az egyébként elkerülhető halál. Amikor választások vannak, akkor az egészségügy sohasem téma, vagy csak a nagy általánosságok szintjén. Inkább választ a nép beígért turulmadarak, rezsicskecsökkentés és földetelnemadás (aztán persze mégiseladás) stb mentén. Nem veszik észre, hogy amiről a poszt szól, az a sorsunk, a jelenünk és a jövőnk - azaz politika.

luis5 2016.02.20. 06:17:58

Minden peres ügyben a kórházak azért buknak meg mert trehany az adminisztráció. Ha meg is csinálnak vmit nem írják le és ez számít nem a valóság. Mondjuk itt a 3 hét otthontartas döntő volt szerintem.

Ez a Nevem 2016.02.20. 09:25:34

Régen a lázlapok az ágy végében voltak, ezáltal a vizitkor rögtön rákerült minden, amit a betegnek elrendeltek. Tehát nem történt meg, hogy az adminisztráció hiányos lett volna.Mindenki rögtön látta és tudta , hogy mi a teendője a beteg körül. Igen ám, de a modernizáció eltüntette a lázlapokat az ágy végéből, így maradt az utólagos irkálás, már ha volt rá idő.Ennek a következménye a sok hiányosság az adminisztrációban, ami ráadásul sokszorosa lett a réginek. Régen, ha valami kétségünk volt az aznapi teendőkkel kapcsolatban, elég volt ellenőrizni, hogy mit is rendelt az orvos aznapra.Ja és az átadó könyvben mindent leírtunk a beteggel kapcsolatban műszakváltáskor.

Braincelle 2016.02.20. 12:57:08

@rikitikitévi:
Azért elég rég óta dolgozom, intenzív osztályos betegeket is látunk el, a respirátorral mentőn dolgozva is találkoztam.
A lélegeztetésnek a túl magas légzésszám és a kufáradás akkor is indikációja lehet, ha a vérgáz önmagában nem indikolná.
A nem tud inni a nehézlégzés miatt számomra olyan súlyos tachydyspnoet jelent, ami vélhetően indokol lélegeztetést, persze nem láttam a beteget, nem tudom, hogy a tachy 30 volt vagy 45. Gondolom, azért volt ott az itós konzi, hogy ezt eldöntse.
Kicsit furcsállom, hogy egy 30 éves úgy haljob meg egy tüdőgyulladásban, hogy nem is volt kísérlet sem invazívabb légzéstámogatásra. Ha jól értem, nem is intenzív osztályon volt.
Valami azért csak nem volt olyan atomkirály, nem? Nem igazán szól a kollégáival oly jóindulatú intenzíves mellett, hogy a beteg órákkal később meghalt. Ha úgy ítélte volna meg, hogy az osztályon a folyadékháztartását nem lehet egyensúlyban tartani, akár mert keringéstámogatást igényel, akár mert nem tartja kompetensnek a kollégáit, már az is indokolta volna az intenzívre helyezését.
Légy szíves ne mondd el, hogy a tüdőgyulladás súlyos betegség, amiben meg is lehet halni, mert tudom.
Azért kérdeztem, hogy volt-e valamilyen gyógyíthatatlan krónikus betegsége, mert csak azzal tudnám magyarázni a dolgot.

Braincelle 2016.02.20. 13:15:53

@rikitikitévi:
Arról nem is beszélve, hogy a parciális légzési elégtelen, akinek csak oxigenizációs zavara van,hyperventilál, az hypocapniás és csak a teljes kimerülésnél, amikor már nem bírja légzési munkával, akkor lesz hypercapniás. Egy olyan beteg, aki 50-es légzésszámmal tart fenn akár tolerálható véroxigén szintet, az gép pozitív, kivéve, ha nagyon gyorsan neg tudod szüntetni a kiváltó okot, pl egy asthma cardiale tud baromi jól és gyorsan reagálni a gyógyszerekre, de egy napok óta mélyülő légzési elégtele nséget egy kifáradt beteg nem fog tudni sokáig bírni és az sem valószínű, hogy 500ml folyadék ebben segít, főleg ha még szeptikus és vagy hypovolaemiás sokkban is van.

Braincelle 2016.02.20. 13:22:25

@Braincelle: utóbbira (hypovolaemia) az idézett karbamid érték valóban nem utal. Szepszis attól még indulhatott. De ha egyik sem volt, akkor annál inkább az oxigenizációs zavar uralta a képet.

rikitikitévi 2016.02.20. 18:25:53

@Braincelle: " egy asthma cardiale tud baromi jól és gyorsan reagálni a gyógyszerekre"
Akkor te még nem láttál igazi asthma cardiale.t

Braincelle 2016.02.20. 18:26:25

@Hórukk: lázlapvezetés orvosi feladat.

Braincelle 2016.02.20. 18:37:44

@rikitikitévi:
Évi komolyan mondom, szégyen, amit csinálsz. Láttam asthma cardiale-t, olyat is, amit gyorsan vissza lehetett fordítani, és olyat is, amit nem. Intubáltam is ilyen beteget, mármint az utóbbi fajtát. De relatíve nem gyakran kell intubálni, mert az időbem elkezdett és megfelelő kezelésre jól reagál.
Én nem vagyok képzett srm zseniális oxiológus, de másfél évet ültem rohamkocsin, olyan emberektől tanultam, akik a szakma legendás öregjei. Őket is láttam meg kezdőkény szarul lévő asthma cardiale-s beteget megkezelni úgy hogy az SBO-n nehezen hitték el, hogy mi a baja (nyilván a dok. bemutatása után aztán igen, mielőtt is belekötsz)
Inkább mutass egy olyan forrást, ahol a kimerülés és a tartósan 40 feletti légzésszámmal küzdő, tahycard légzési elégtelent nem kell megintubálni, hanem azt javasolják, hogy várd meg, amíg a PaO2 már tényleg a béka segge alatt lesz. Már csak azért is, mert 40-et szaturáló beteget akut véstlzhelyzetben sokkal jobb lesz majd intubálni.

Braincelle 2016.02.20. 18:59:44

És még valami, mielőtt a nővérre terhel bárki bármit, a lázlap szerepe a mindennapi munka megkönnyítésén kívül az, hogy az orvos ezzel bizonyítja, hogy elrendelte az adott kezelést. A lázlapon az orvos által elrendelt kezel3s szerepel, nem a megkapott. A nővéteknek külön dokumentáció van, terápiás füzet, nővéri átadó, amiben leírja, hogy a kiírt kezelést megadta.

Az infúzió sajnos pont olyan, amit gyakran elfelejt beírni az orvos és szóbeli megbeszélés alapján megy. Mert mindenki agyon van terhelve. Sajnos.
Ha ez a beteg nyolc napig nem kapott volna folyadékot, nem ilyen laborja lett volna. Ezt a korábbi hozzászólók is leírták, de nem akarom, hogy nővéri hibáról beszélgessünk egy orvosi hiba esetén, ami remélhetőleg és sokunk szerinr csak adminisztrációs hiba.

Hórukk 2016.02.20. 20:23:24

@Braincelle: Orvosokkal, orvoshiánnyal, túlterheltséggel is hasonló a helyzet mint a nővérniánnyal. Veszélyezteti az ellátás biztonságát.
A lázlapon az elrendelés az orvos feladata, míg a megadott kezelés dokumentálása a lázlapon elsősorban a nővéré. A lázlap elnevezés szerinti alapfunkciója, a testhőmérséklet dokumentálása, ezt - és nem csak ezt - 99,9 %-ban a nővérkék végzik. Mindezt az orvosnak ellenőrizni kellene, de leszoknak róla. Nővérhiány esetén az orvos hiába figyelmezteti a nővért, semmi nem fog változni. Jelen esetben lehet, hogy csak adminisztrációs hiba történt, de a rossz statisztikák, "indokolatlan" állapotromlások, idő előtti elhalálozások oka nem elsősorban adminisztrációs hiba.

hozzatartozo00 2016.02.20. 20:30:32

Üdvözletem!
Az elhunyt testvére vagyok, én írtam a posztot. Nagyon köszönöm mindenki hozzászólását a történtekhez. Vétettem egy hibát a leírtaknál, időrendileg rosszul helyeztem el 2 mondatot.
"A kontroll vérvétel eredménye karbamid 10,2 (norm érték:1,7-8,3), kreatinin 31 (norm: 64-104), Na 147 és CRP 15,1. Ismételt hörgőtükrözés következett,haemorrhágiás bronchitis képét látták, ismét kitenyészett e.coli, de most 10 ^5-en csíraszámban, de az antibiotikumra amit adtak, továbbra is érzékeny volt.".
Ezt pár sorral feljebb kellett volna beszúrnom, azután a mondat után,hogy "Testvérem állapota javulni kezdett, tüdeje feltisztult,de oxigenre folyamatosan szüksége volt, folyadékot nem tudott magához venni a levegő kapkodásától rendesen és enni sem tudott,hiába lassan már egy hónapja lázas beteg volt." Mert ezután történt meg a kontroll vérvétel,nem a 13.napon.Ez a vérvétel és hörgőtükrözés a halála előtt 5 nappal készült,ezért tudom a tenyésztés eredményét is.Vérvétel ezután már nem volt, csak a 13.napon az artériás vérgáz levétele.
Elfogadom, hogy vannak olyan esetek,amikor a leggondosabb kezelés sem menti meg a beteg életét.Ha ezek az antibiotikumok a legjobbak voltak,,akkor meg tényleg lehet nem volt mit tenni,nem tudom. Testvérem elhamvasztottuk azóta,temetése is megvolt.
Az elhúzódó panaszok alatt meg azt értettem, hogy pár nap köhögés, hőemelkedés után ment orvoshoz, amikor már azt gondoltuk,hogy nem egyszerű megfázás.

hozzatartozo00 2016.02.20. 20:36:34

Tényleg azt mondta az intenzíves orvos, hogy a súlyos kiszáradás okozza a testvérem légzési elégtelenségét. Ezért is kérte a bő infundálást, ami a lázlap szerint szintén nem történt meg.Azt is mondta, hogy ki fog ebből jönni. :( S még aznap meghalt.

Braincelle 2016.02.20. 20:41:26

@Hórukk: nővér nem írhat ki terápiátca lázlapra. Ha az orvos nem írta ki, nincs kérdés, mért nem kapta meg a beteg. Nem intenzíves észlelőről, hanem osztályos lázlapról heszélünk.

rikitikitévi 2016.02.21. 08:00:49

@hozzatartozo00: Ismételten együttérzek Önökkel, és nagyon sajnálom testvére elhunytát.
Őszinte elismerésem, hogy tényszerű, nem vádaskodó módon ismertette a történteket.
Az antibiotikum valóban a legszélesebb spektrumúak közül volt, de azért néhány kérdés felmerül bennem is: volt-e hemocultura? ha nem, az önmagában mulasztás. Történt-e vizsgálat gombás szepszis és anaerob kórokozó irányában? Akár igen, akár nem, ilyen súlyos esetben "vakon" (empirikusan) is szoktunk adni antimycotikumot is, és kombináljuk az antibiotikumot.
És helyesebb lett volna ITO-n folytatni a kezelést, bár a respirátor szükségét nem látom egyértelműnek most sem. "mondta az intenzíves orvos, hogy a súlyos kiszáradás okozza a testvérem légzési elégtelenségét" ez butaság, a kiszáradás hypovolaemiát, veseelégtelenséget okoz, de légzési elégtelenséget nem.
Ha hamvasztás történt, kevés az esély a jogorvoslatra és a kártérítésre, bár az az érzésem, hogy nem is ez motiválja Önöket. A dokumentációs trehányság miatt azért érdemes lenne konzultálni eü-ben jártas szakjogásszal, vagy legalább a kórház vezetőségétől kérni az eset kivizsgálását, márcsak azért is, hogy a jövőben figyeljenek jobban a dokumentációra és a hozzátartozókkal történő kommunikációra!

rest of boys 2016.02.21. 12:02:21

@Braincelle: A mongúz itt ismét tanúbizonyságát adja annak, hogy egy okoskodó rosszindulatú alak.
Most kitalálta ezt a haemocultúra-sztorit, mintha annak egyáltalán lenne jelentősége: egy sima prokalcitonin-teszt kimutatja a szepszist, azonkívül VAN kimutatott kórokozó és VAN antibiogramm által meghatározott antibiotikum-érzékenység, VAN AB-kezelés - amire a legyengült szervezet válasza nem az elvárt.

Aki ennek ellenére a kákán csomót (értsd gombát ill. anaerób kórokozót)keres, annak figyelmébe ajánlom ezen komment első mondatát.

Braincelle 2016.02.21. 13:21:09

@rest of boys:
Azt hiszem, egyetértünk az eset megítélésében, legalábbis az egyik kommented alapján. Nem is akartam hozzászólni, de van az a mértékű inkorrekt, gennyes viselkedés a kollégákkal szemben, amit nem tudok tolerálni, és itt nem a hozzászólókra gondolok.
A történet mikrobiológiai részét olyan mélyen nem is gondoltam végig, de lennének kérdéseim, ha akarnám.
Azt gondolom, hagyjuk ezt a vitát, főleg a pisztot író hozzátartozóra tekintettel.
Mi az a mongúz? ☺

rest of boys 2016.02.21. 14:10:59

@Braincelle: Rudyard Kipling egyik állathőse, a Riki-Tiki-Tévi, mongúz volt, onnan vette a nicknevét.
Én sem tolerálom az önmagukat a kollegák beszarozásával kiemelni akaró fehérköpenyes f@szfejeket.
Szándékosan nem írtam orvost, mert nem azok.

asztalosani 2016.02.21. 14:14:59

@Braincelle:
vitatnám.

ugyanis ha egy ápnő napközben pl.: mosdatás, etetés, gyógyszerkiosztás közben lát bármilyen változást, mely negatív irányban kihat a beteg állapotára köteles azt az orvossal azonnal közölni, az orvosnak meg kötelessége gyógyszert elrendelni (ha olyannak ítéli meg a helyzetet), nem pedig megvárni míg vagy az orvos veszi észre egymaga, vagy a következő napi orvosi viziten a másik ápnő vagy észreveszi vagy sem... ezért mondják a kórházi gyógyítók munkájára, hogy TEAM munka.

hogy mire gondolok?
arra, hogy ha egy beteg nem kap megfelelő folyadékpótlást annak biza nem csak labor eredménye van, hanem észrevehető tünetei is, amit illett volna felismerni (főleg úgy hogy lázas, köhögő emberről volt szó. vagy csak azért nem tették infúzióra, hogy a felhalmozódó váladékkal és azt kiváltó köhögéssel ne zavarja a másik ágyon fekvő beteget?! hm.... ) . véleményem szerint az ápnő is hibás, nem kicsit lett ez az eset eltrehánykodva :(

Braincelle 2016.02.21. 14:21:53

@asztalosani:
Szerintem az ápolónő nem hibás. De erről az egész rohadt esetről nem vagyok hajlandó vitatkozni. Értő füleknek már leírtam a véleményemet. A hozzátartozót hagyjuk megnyugodni. Részemről nyugodt szívvel mondom, hogy a beteg szerintem megkapta az infúziókat.

rikitikitévi 2016.02.21. 15:00:32

@rest of boys: Attól tartok, nemcsak az én szememben szerepeltetek le, főleg te, de az agysejt (az az egy) is kitett magáért. Nem személyeskedésről szól ez a blog, hanem szakemberek és laikusok elmondják véleményüket az esetről, és a vélemények nem feltétlenül egyeznek minden esetben. Egy rossz szót nem szóltam egyiktekhez sem, erre ti faszfejeztek meg gennyes alakoztok. Szégyelljétek magatokat! Ezzel együtt részemről nincs harag, inkább csak szomorú vagyok miattatok. Ezzel a hozzáállással csak az orvostársadalom (sokszor alaptalan) negatív megítélését erősítitek.
A kommented "szakmai" része meg olyan szintű hozzá nem értésről tanúskodik, hogy szerintem nem is fogod megérteni, amit írok, de a többiek kedvéért mégis helyesbítenem kell néhány dolgot, nehogy tévhitben maradjanak.

Szóval, ezt írtad: "kitalálta ezt a haemocultúra-sztorit, mintha annak egyáltalán lenne jelentősége: egy sima prokalcitonin-teszt kimutatja a szepszist, azonkívül VAN kimutatott kórokozó és VAN antibiogramm által meghatározott antibiotikum-érzékenység, VAN AB-kezelés"

Ez nagyjából asztalosani színvonala, úgy látszik, nemcsak a csúnya beszédben vagytok rokonlelkek. Tehát: procalcitonin csak a szepszis tényét bizonyítja. A kórokozó köpetből/bronchusváladékból tenyészett ki, gyakori jelenség, hogy a bacteraemiát más kórokozó okozza. Szeptikus állapotú betegtől nem nézni hemoculturát, egyértelmű szakmai hiba. Igenis gondolni kell más kórokozóra is, ahogy fentebb is írtam, sőt influenzás időszakban még vírusra is, a vérzéses pneumonia miatt fokozottan. Coli szepszisben/pneumoniában nem szoktak meghalni, különösen nem 30 évesen.

2016.02.21. 15:10:08

Lehet hogy MRSA volt a beteg. Azt nem hatott az antibio. Gondolom ilyen irányú vizsgálat kérése fel sem merült , mivel 30 évesről van szó.

rest of boys 2016.02.21. 15:59:53

@rikitikitévi: Ha egy bizonyítottan pneumóniás beteg bronchusváladékából kitenyészik egy kórokozó, akkor a halálhoz vezető betegségként kórboncolás során is igazolt tüdőgyulladását más kórokozó idézte elő, ugye ? Netán az, hogy nem kapott elég folyadékot. Vagy nem táplálták/ápolták szakszerűen. Vagy csúnyán néztek rá.
Nem vagyok se belgyógyász se pulmonológus, de annyi logika szorul belém, még ha nem is állok a hozzád hasonló Olümposzi szakmai csúcsokon, hogy a fenti kijelentés tévességét megállapítsam.
Egy eléggé tisztázott esetet próbálsz megfejelni saját kútfőből, provokálva a hozzátartozót, azzal, hogy újabb "mulasztásokra" hívod fe a figyelmet.
Csak úgy, l'art pour l'art, mert te akkora szakmai lumen vagy, hogy ezt megengedheted magadnak.
A beteg érdekében és a szakma - egyúttal az orvostársaid - ellenében.

A faszfej nem neked szólt amúgy, de még meggondolhatom a címzettet.

Braincelle 2016.02.21. 17:15:35

@rikitikitévi:
Még hangsúlyoztam is, hogy a gennyes alak nem a hozzászólókra vonatkozik, hogy még véletlenül se vedd magadra.
Soha életemben nem volt semmi bajom Veled, a mostani vitában voltak számomra furcsa megnyilvánulasaid, de ezt egy az egyben közöltem Veled, utána le is írtam, hogy mért nem értek egyet. A mongúz dolgot annyira értettem, hogy rá is kérdeztem, előtte meg Évinek szólítottalak (mert egészen addig mindig is valamilyen, számomra nem érthető Évinek tartottalak.)
Nem engedtem meg magamnak még hasonlót sem, mint ez a legutóbbi kommented. Egyébként a korrektség azt kívánná, hogy ha már szakmaiatlannak tituláltad az (egyébként a posztból idézett) mondatomat, de mégsem szakmaiatlan elgondolás van mögötte, akkor mondjál annyit, hogy "ja, bocs, félreértettelek".
Viszont megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó ezen az eseten többet vitatkozni, most azt is megmondom, hogy Veled sem szeretnék beszélgetni.

Terencius 2016.02.21. 17:34:37

Nagyszerűen alakul a blog színvonala. Tempus Ahn ekézi az exét "Hatodéves", aki még feltehetőleg rezidens, szakorvosi magasságokra emelkedik. Bravo.

Kalla Tünde 2016.02.21. 17:36:50

@alprazolam: Tisztelt Dr! Ugye Ön sem gondolta komolyan, hogy bármilyen kártérítést is kaphatna a család! Mindenki tudja az orvosok összefognak, és mikor Igazságügyi szakvélemény készül akkor ott megvédik az orvosokat. Tudom, hogy így van mindent megmagyaráznak mellébeszélnek. Különben meg azok az orvosok akik nem lelkiismeretesen végzik a munkájukat NEM ÉRTEM MIÉRT CSINÁLJÁK? A beteg rá-van utalva az orvos tudására az ÉLETÜNK AZ ORVOSOK KEZÉBEN VAN! Szörnyű ma egy ember élet nem számít! Azt is tudom nagyok sok jó orvos van nálunk, de sajnos 60%-a nem orvoshoz méltóan dolgozik. Igen a kormány hibája, mert teljesen tönkre tette az gyógyítást.

rest of boys 2016.02.21. 17:38:40

@Terencius: Ki is az exem, ó, Publiusom ? :)

Braincelle 2016.02.21. 17:45:35

@Terencius:
Nem emelkedtem szakorvosi magaslatra, semmi olyat nem írta, amit az államvizsgára ne kellene tudni.
De a vita kialakulásakor egyrészt utánaolvadtam, másrészt utána kérdeztem, hogy vajon adekvát-amit gondoltam és írtam.
Egyébként sem vagyok rezidens, de ha az lennék sen jelentene semmit, főleg, hogy sok helyen a rezidens egyedül ügyel otthoni szakorvosi háttérrel, és ilyenformán egész sok problémával kénytelen találkozni, és igen csak veszélyeztetné az ellátást, ha ezek a rezidensek képtelenek lennének véleményt alkotni.
A cafolás lehetősége adott mindenki számára, de nem ez alatt a poszt alatt, ld előző kommentem vége.

rikitikitévi 2016.02.21. 17:52:22

@rest of boys:@Braincelle: Sajnálom, hogy félresiklott a párbeszéd. Békejobbot ajánlok (vita)partnereimnek.
Valóban nincs értelme a vitának,különösen nem egymás ekézésének. Mondunk (írunk) néha olyasmit, amit nem gondolunk komolyan. Részemről nem szeretnék ezzel többet foglalkozni.

rest of boys 2016.02.21. 18:12:03

@rikitikitévi: Természetesen én is elfogadom.

hozzatartozo00 2016.02.21. 18:47:07

@rikitikitévi: Köszönöm a részvétet! Hemocultura nem volt, a második hörgőtükrözésnél (ami a halála előtt 5 nappal történt) a bronchusmosóból tenyészett ki az e.coli, valamint sarjadzó gomba. Csak azokat a gyógyszereket kapta, amiket a posztban is írtam, egyebet nem. A halála napján egyébként annyira más volt már tesóm légzése. Olyan volt, mintha felületesen venné csak a levegőt,a szája szinte rángott hozzá. Volt, hogy percekre becsukta a szemét, ha szólongattuk, akkor alig nyitotta ki, majd hirtelen kipattant a szeme és megrázkódott. Ezt jeleztük akkor a nővéreknek, akik hívták az orvost és utána jött az intenzíves orvos is. Egyébként az intenzíves doktor azt is hozzáfűzte, hogy ha most testvérem lélegeztető gépre kerül, akkor nem hiszi,hogy lejönne onnan, meg hogy az intenzív osztályokon olyan baktériumok vannak, amikkel már nem tudna megküzdeni a szervezete. Meg azt is mondta, hogy egy szabad ágyuk van csak. Utána mondta, hogy ki fog ebből jönni és folyadékot kell neki pótolni, ahogy ezt már írtam.
Nem célom pereskedni egyáltalán, senkinek nem célja a családból. Számomra furcsa lenne, ha pénzt kapnék a haláláért. Ha valakit kártérítés is illetne, akkor az a testvérem lenne, a mi kárunk egészen más természetű s azon a pénz nem segít.
Amikor beszélgetést kértem az orvosától, akkor mondta nekem, hogy őt is nagyon megviselte a dolog, reménykedett benne, hogy megfordul nála a folyamat.
@rest of boys: igen, kiskora óta szedett epilepszia miatt gyógyszert, ha jól tudom, nem is egy fajtát. Ritkán, de előfordult az is, hogy ennek ellenére nagy rohama volt.

Egyébként minden orvos hozzászólónak köszönöm, hogy segítenek tisztán látni ezt az egész történetet. Higgyék el nagyon rossz volt végignézni a halálát, azt a 13 napot meg főleg, amikor folyamatosan rajta volt a oxigénmaszk és egyszerűen nem tudtunk rajta segíteni.S pont ez segít talán megnyugodni, hogy leírják nekem ezeket a tényeket.Én is fiatal vagyok még,számomra nagy tanulság az,hogy fiatalság nem életbiztosítás. Bármikor történhet valami bárkivel. Én is köhögni kezdtem a halála után nem sokkal, infektológushoz küldtek, aki testvérem miatt azonnal mellkas röntgenre, hasi ultrahangra és vérvételre küldött, valamint antibiotikumot kellett szednem.Az infektológus azt mondta, hogy a TBC is felmerül testvéremnél a boncolási eredmény miatt. A részletes leírásban úgy van " hogy a tüdőben számtalan lencsényi nagyságú sárgás gócok vannak".

Összeugrasztani meg végképp nem akartam senkit. Számomra az viszont továbbra is elfogadhatatlan, hogy egy osztályon úgy megy a gyógyszerek beadása, meg az ápolás, hogy "az egyik azt hiszi, hogy a másik megcsinálta, a másik meg azt, hogy a harmadik fogja megcsinálni és hogy ez nem derül ki a műszak átadásakor, mert elfelejtik mondani egymásnak."

Braincelle 2016.02.21. 19:13:27

Kedves Hozzátartozó!
Egyrészt részvétem a testvéred halála miatt.
Másrészt, kérlek, válaszolj arra a kérdésemre, hogy a testvéred a tüdőgyulladás előtt milyen állapotú volt? Mentálisan és fizikálisan egészséges, felnőtt ember (az epilepsziát leszámítva)? Volt-e bármilyen senyvesztő, visszafordíthatlan betegsége (daganat, cisztás fibrosis, HIV, izomdystrophia, drogfüggőség stb...)?

rikitikitévi 2016.02.21. 19:38:04

"...ha most testvérem lélegeztető gépre kerül, akkor nem hiszi,hogy lejönne onnan, meg hogy az intenzív osztályokon olyan baktériumok vannak, amikkel már nem tudna megküzdeni a szervezete. Meg azt is mondta, hogy egy szabad ágyuk van csak."

Ebben három olyan kijelentés van,amit egy intenzív osztályon dolgozó orvosnak nem szabad mpndani.
1.

hozzatartozo00 2016.02.21. 19:44:10

@Braincelle: Köszönöm a Te részvétedet is. Nem tudok róla, hogy bármi súlyos baja lett volna. Gerincferdülése volt, de gondolom az nem lényeges. Ha beteg volt,akkor az általában valami felső légúti fertőzés volt.Évekkel ezelőtt egyszer volt kórházban tüdőgyulladással 1 hetet.

Braincelle 2016.02.21. 19:48:30

@hozzatartozo00:
Akkor mitől volt a felvételi kreatinin értéke a normál tartomány alsó határának a fele? Ez alultápláltságot sugall, ami nem lesz attól, hogy pár napja nem eszik annyit a betegség miatt (gondolom a táplálékfelvételt is akadályozó nehézlégzés nem sokkal a bekerülése előtt kezdődött)?

rikitikitévi 2016.02.21. 19:52:06

Bocs, itt folytatom.
1. Az intenzív osztályokon néha kétségkívül előfordul polyrezisztens kórokozó okozta fertőzés, néha még járvány is, azonban egy jól működő nosocomialis surveillance-szal ezeket ki lehet és ki is kell küszöbölni. Azzal az indokkal, hogy ott ilyen fertőzést kaphat, nem utasíthatjuk vissza az ITO-s felvételt, ha arra egyébként szükség van.
2. nem lehet levenni a gépről: ilyent végstádiumú COPD-ben szenvedő betegről mondunk, gyakran így is van, de esetenként még az ilyen állapotú beteget is gépre tesszük. Egy fiatal, nem tönkrement tüdejű beteget, ha lélegezteni kell, gépre tesszük, majd az állapot rendezése után le vesszük (le lehet venni).
3.Csak egy szabad ágy van: akkor arra az egy ágyra kell helyezni a beteget. Ha meg egy sincs, meg kell nézni, hogy melyik az a beteg, akit ki tudok helyezni osztályra, akár azért, mert az állapota annyira javult, hogy további kezelése bel(ideg, sebészeti)osztályon is folytatható, akár azért, mert olyan súlyos, hogy állapotának javulása az intenzív kezelés folytatásától sem várható.

Természetesen fentieket általánosságban mondom, a konkrét esetben azt sem tudjuk , hogy valóban szükség volt-e intenzív osztályos áthelyezésre, és azt sem, hogy amennyiben igen, ott meg lehetett volna menteni az életét.

hozzatartozo00 2016.02.21. 19:59:57

@Braincelle: Fogalmam sincs. Vékony testalkatú volt, nem volt elhízva, de az étvágyávak korábban nem volt gond. Igen az a nehézlégzés nem sokkal előtte kezdődött.Mivel ahogy írtam lázas beteg volt, 3 hétig kezelte a háziorvosa az otthonában, gondolom nem nagyon evett.

hozzatartozo00 2016.02.21. 20:08:59

@rikitikitévi: Értem. Amikor mutatta a vérgáz vizsgálat papírját, akkor mondta, hogy ez a vérgáz nem olyan rossz.Mondta, hogy szerinte ezt már nem a tüdőgyulladás okozza. Lázas sem volt már akkor.

Braincelle 2016.02.21. 20:11:00

@rikitikitévi:
Már azt sem értem, hogy mi az, hogy az infektológusban felmerült a tbc (ráadásul miliaris tbc) lehetősége.

hozzatartozo00 2016.02.21. 20:20:14

@Braincelle: Elolvasta testvérem zárójelentését és a boncolásról készült dokumentációt.Akkor mondta, hogy ez TBC is lehetett, ezért küldött mellkas röntgenre engem gondolom. Ennyit tudok hozzáfűzni.

Braincelle 2016.02.21. 20:25:57

@hozzatartozo00:
A tbc-t a pulmonógiai osztályon, de legkésőbb a boncteremben, gondolom diagnosztizálták volna, különösen, hogy közegészségügyi jelentőségű betegség.
Szerintem tényleg ne tapogatózzunk tovább a sötétben, félinformációkból gyártjuk az elképzeléseket. Sajnos a lényegen úgysem változtat. Még egyszer részvétem.

asztalosani 2016.02.22. 08:17:05

@asztalosani hülye sebészetre nem kell beutaló:

csak magadat égeted drágám, mert SEBÉSZETRE kell beutaló!

apropó: csak gratulálni tudok, hogy képes vagy a tegnapi után egy harmadik (vagyis ezt a topicot is) összesz*rozni, a hülyeségeddel!

mnika88 2016.02.22. 09:10:52

@asztalosani: sebészetre nem kell beutaló. Nálunk legalábbis nem. Lehet, hogy van olyan háziorvos aki ad, ezt nem tudom. Nálunk csak simán odamész, elmondod az adminisztrációnál, hogy mi a bajod s kivárod a sorod, ami általában egy betegnek 3 óra várakozást jelent.

Terencius 2016.02.22. 10:04:28

@rest of boys: Elnézést, ezt benéztem. A régmúlt időkben volt egy afférod egy régi törzs kommentelővel, amiből társi kapcsolat volt érzékelhető, vele kevertem össze.

Terencius 2016.02.22. 10:18:12

Régóta folyamatosan olvasom a blogot.Örvendetes, hogy még nem minden orvos tűnt el innen. Hiányolom Őket (Karcsi bácsi, Rotoxis, Dr. Morc, és még néhány). Igaz már vágták a fejemhez, hogy ez nem szakmai fórum, de úgy vélem, hogy konkrét egészségügyi panaszok esetén, főleg ha a posztoló is megjelenik Ők tudnának a problémákra értelmes választ adni, nem csak zsigerből köpködni.

hajatsermuta 2016.02.22. 11:30:10

@mnika88: " sebészetre nem kell beutaló. Nálunk legalábbis nem."
Ez nem helyi sajátosság, a beutaló köteles szakrendeléseket központilag határozzák meg.
Sebészetre sehol nem kell beutaló! Ez biztos, az már kevésbé, hogy ezt @asztalosani: is felfogja...

asztalosani 2016.02.22. 11:51:05

@mnika88:

nálunk nincs olyan, hogy a "SEBÉSZETEN" megjelensz és elmondod mi a bajod, majd bejutsz.
nálunk olyan van, hogy ÁLTALÁNOS SEBÉSZET meg BALESETI SEBÉSZET.
de mindkettő OSZTÁLY formájában működik (vagyis bentfekvő, ágyakkal), ahová előtte vagy HO-i beutaló kell (pl.: sérv, vagy cukorbeteg fekélyes lába...stb.amit műteni fognak), vagy az hogy a mentő bevigyen (perforált vakbél) , vagy az hogy egy másik szakrendelőből a szakorvos oda irányítson át (pl.: eltört a kezed / lábad rosszul forrt össze, korrekciós műtét kell...stb.) . már jó sok kórházban megfordultam és kivétel nélkül mindegyiknél így volt. (nem lehet hogy kevered a baleseti ambulanciával???)
_________________________

egyébként az egész az abból indult ki, hogy egy másik cikk alá az egyik "észlény" (defné) azt kommentelte, hogy "ha balesetet szenved a gyereke, akkor berohan vele a SEBÉSZETRE". amire azt mertem neki írni, hogy a "sebészetről" ilyennel kivágják.

már tegnap óta folyamatosan röhögök, mert több "észlény" is megjelent és oszt ezerrel, hiszen a balesetet szenvedő emberrel nem a "sebészeten" kell jelentkezni, hanem a "baleseti ambulancián" ;) és igen, még mindig röhögök, mert ha ezt ide a praxisra nem írtam le legalább 10x, hogy mi a különbség a baleseti sebészet / általános sebészet / baleseti ambulancia / sbo ...stb. között akkor egyszer sem. de van még rajta kívül minimum 20 ökör, aki most azt hiszi, hogy "nagyon okosat" mond :D . csak tudod ezzel az a baj, hogy ha valaki aki nem járatos az egészségügyben, és olvassa a blogot,most azt fogja hinni, hogy a balesetet szenvedő betegeket / gyereket (pl.: leesett a lóról, a bicikliről, a nagymama a lépcsőről, munkahelyi baleset következtében egy teljes fémrúd áll ki a fejéből) ) a "sebészetre" kell vinni, mert 99 embert azt állítja. :( no de hát az már nem az én gondom :)

____________________________________

az egyik "ismerősöm" tavaly hívott telón: balesetet szenvedett, bekötötték már neki korábban a sebét,most másik városban van, viszont át kellene kötni a sebét, meg a papírra is az van ráírva, hogy kötéscserére jelentkezzen x nap múlva. felhívott, hogy most akkor hová kell mennie. mondtam neki, ha van abban a kórházban olyan hogy "baleseti ambulancia" akkor oda, vigye magával a papírt. erre ő nagyon "okosan" azt hitte okosabb nálam, így hát csak azért is felment a sebészetre, mert hát seb van a karján és hogy ő jobban tudja (akkor miért hívott?!).... csakhogy két sebészet van, de nagyon "okosan" arra gondolt, hogy mivel balesetből származó problémája van, ezért bemegy a baleseti sebészetre. várt 1 órát a nővérpult előtt, majd az ott dolgozó nővér, megkérdezte hogy mi járatban van ő ott? erre elmesélte a kötéscserét, meg minden. az ott dolgozó ápolónő kedvesen közölte, hogy nem rá tartozik. majd ismerősöm tovább erősködött és osztotta az észt, erre berágott az ott dolgozó ápnő : leteremtette, hogy ő aztán át nem fogja kötözi egy jött ment alak kötését, és neki nem kötelessége ezt megcsinálni, másrészről pedig húzzon ki a baleseti sebészetről, mert ott ezzel a problémájával nincs keresnivalója, és feltartja a napi munkában. ekkor hívott vissza, már sírt, hogy "hogyan bántak vele"...
kérdeztem tőle: mégis hol volt:
mondja: baleseti sebészeten.
mondtam neki: de én a baleseti ambulanciát mondtam neked.
erre ő: igen tudom, de ez mégiscsak sebészi ellátást igénylő feladat.
erre már csak röhögni tudtam a telefonban.
erre meg megsértődött...
hát így járt. :D

swiss blend 2016.02.22. 12:22:27

@asztalosani:

Te vadbarom!!

Nyilván a SEBÉSZETET az általad említett BALESETI AMBULANCIÁRA értették,csak senki nem ilyen elmebeteg,hogy állandóan "szakszavakat" használ ha kell ha nem.Az okoskodásodba fogsz beleőrülni te félbolond.

she_wolf 2016.02.22. 12:27:14

Elnézést!
Lehetne, hogy legalább ezt a posztot ne tiporjuk szét?
Egy poszt, aminek kapcsán szakemberek beszélgettek egymással, és a poszterrel. Itt ne dúljunk, legyetek szívesek! Több megértést:(

mnika88 2016.02.22. 12:43:50

@asztalosani:
Nem,nem keverek semmit,nem kell beutaló a sebészet szakrendelésre. Nálunk külön van szakrendelés, meg osztály. A osztályra nem mehet oda senki csak úgy,ez természetes.De szakrendelésre igen.Időpont sincs oda.Érkezési és orvos szakmai szempontok alapján történik a behívás.@hajatsermuta: nálunk a gyermek szakrendelés is beutaló köteles, ettől függetlenül nem kérik, ha valaki hoz akkor hoz,ha nem nem.

asztalosani 2016.02.22. 12:51:13

@swiss blend:

"Nyilván a SEBÉSZETET az általad említett BALESETI AMBULANCIÁRA értették"

hát nem éppen, mert nem egyszer írták!

a vadbarom te vagy az összes többi kommentelővel aki tegnap óta csak károgni tud és osztani az "okosságait" ahelyett hogy kérdeztetek volna! érdekes, hogy ha rajtatok kívül más (vagy a posztíró) összecserél két fogalmat, annak egyből neki tudtok rohanni, amikor meg ti kevertek össze fogalmakat, akkor mindig azzal jöttök, hogy "nyilván" és az a vadbarom aki nem áll be mögétek béééééégetni, illetve felhívja a figyelmeteket a tévedéseitekre.

_________________________________

igen, tessék megtanulni a "szakszavakat", ha már valaki úgy dönt, hogy a praxis-on osztja az "okosságait", mint defné és társai, hiszen ez egy EGÉSZSÉGÜGYI blog, nem pedig a blikk...

:-)

marand22 2016.02.22. 12:55:49

@asztalosani:
A beteg orvosi beutaló nélkül jogosult igénybe venni
a szakorvosi rendelő által nyújtott
bőrgyógyászati,
nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati,
urológiai,
pszichiátriai és addiktológiai
fül-, orr-, gégészeti, valamint csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti,
szemészeti és gyermekszemészeti,
általános sebészeti és baleseti sebészeti,
onkológiai
szakellátást; valamint
az első alkalommal beutalás alapján igénybe vett bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó és onkológiai gondozó, valamint kúraszerű ellátás keretében a gondozásba vett biztosítottak részére nyújtott ellátást.
Nem szükséges beutaló a különböző tb vagy szociális ellátásokra való jogosultság megállapításához előírt vizsgálatok igénybevételéhez sem.
Nem szükséges a beutaló akkor sem, ha a biztosított személy úgy ítéli meg, hogy az egészségi állapota miatt azonnali ellátásban kell részesíteni, és a beutaló orvos felkeresése az ellátását jelentősen késleltetné. Ebben az esetben azonban a járóbeteg-szakellátás orvosa - a vizsgálatot követően - dönt az azonnali ellátás szükségességéről. Ha a vizsgálat alapján az orvos úgy ítéli meg, hogy a beteg azonnali ellátása nem szükséges, a biztosított személyt a beutaló orvoshoz irányítja.
Fontos, hogy minden egyéb ellátást csak beutalóval lehet igénybe venni.

Forrás: www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/jarobeteg_ellatas/jarobeteg_szakellatas.html#Milyen%20ell%C3%A1t%C3%A1sokat%20vehetek%20ig%C3%A9nybe%20beutal%C3%B3%20n%C3%A9lk%C3%BCl?

marand22 2016.02.22. 13:22:33

Néhány megjegyzés:
1. Bronchoalveolaris lavage (BAL) tenyésztése jól használható a tüdőgyulladás kórokozójának meghatározására (ellentétben a garatváladékkal, amit még mindig sok helyen használnak, de aspecifikus) a haemokultúra (vér tenyésztése) mellett. Annyit azért hozzátennék, hogy légzési elégtelen, terápiára nem vagy alig reagáló betegnél levetettem volna haemokultúrát is.
2. Furcsállom, hogy intenzíves konzílium történik, de 5 nap alatt nem volt egy Astrup kivételével laborellenőrzés (legalább kreatinin, elektrolitok, vérkép, CRP).
3. Procalcitonin nemcsak a szepszis diagnosztizálására alkalmas, de követhető az antibiotikus terápia hatása is.
4. Heveny bal szívfél elégtelenség nagyon gyorsan ki tud alakulni, és ugyanolyan gyorsan meg is szüntethető az esetek egy részében. Mondom mindezt 15 éve haemodinamikai központban dolgozó kardiológusként, meg 10 év mentőzés után.
5. Ma már nemcsak intubálás és invazív lélegeztetés létezik, de ún. noninvazív technikák is vannak. "Patients with hypoxemia or respiratory distress should receive a cautious trial of noninvasive ventilation unless they require immediate intubation because of severe hypoxemia (PaO2/FiO2 ratio, <150) and bilateral alveolar infiltrates." Forrás: cid.oxfordjournals.org/content/44/Supplement_2/S27.long
emedicine.medscape.com/article/304235-overview

asztalosani 2016.02.22. 13:43:06

@marand22:

köszi, de akkor neked is KÜLÖN ;-)

olyan hogy "SEBÉSZET" NINCS.
te is írtad, ott van fent a posztodban!

olyan VAN, hogy:
-baleseti sebészet osztály / SZAKrendelő
-általános sebészet osztály / SZAKrendelő
-sebészeti SZAKRENDELŐ
-baleseti ambulancia
.
.
stb.

ne keverjük már össze az itt tájékozódó embereket, csak a "SEBÉSZET" szóval, mert ha gondjuk lesz, akkor majd forgolódhatnak mint a vasorrú bába a mágnesviharban, hogy most akkor melyik is a "SEBÉSZET"" ;-)

mnika88 2016.02.22. 15:53:20

@asztalosani: Szerintem nem zavarjuk össze őket. :) Én ahány kórházban jártam eddig,mindig mindenhol úgy volt feltüntetve csak,hogy sebészeti szakrendelés,sebészeti osztály. ( női és férfi külön persze) Vagy ha megállítanak engem a kórház területén,mindig úgy kérdik,hogy merre van a sebészeti szakrendelés. Szerintem pont így nem hívja senki,hogy általános sebészeti szakrendelés. :) Aztán lehet,hogy ennyire érződik az, hogy a nyugati országrészben élek.:)

swiss blend 2016.02.22. 16:18:53

@asztalosani:

...ahelyett,hogy kérdeztetek volna.."

Téged? Tőled kéne felvilágosítást kérni az osztályok pontos elnevezéséről? Nem veszed észre,hogy röhög rajtad mindenki?

asztalosani hülye sebészetre nem kell beutaló 2016.02.22. 16:40:33

@asztalosani: Senki sem kevert össze semmit. Egy problémás összekeverés volt, apád ivarsejtje anyádéval. Kell a sebészetre beutaló?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.02.22. 17:04:59

@asztalosani: Ez már csak kínos magyarázkodás kisanyám. Egy rendelőintézetben csak egy sebészet van például. Nagyon leégtél, most csak próbálod kimagyarázni. :-))

she_wolf 2016.02.22. 17:32:42

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: @asztalosani hülye sebészetre nem kell beutaló:
Bocs, szerintem ezzel nyugodtan át lehetne fáradni másik poszt alá. Ez lehetőleg hadd maradjon tiszta. Kérlek!

2016.02.22. 18:30:08

@hozzatartozo00: ra is elfogadhatatlan, hogy egy osztályon úgy megy a gyógyszerek beadása, meg az ápolás, hogy "az egyik azt hiszi, hogy a másik megcsinálta, a másik meg azt, hogy a harmadik fogja megcsinálni és hogy ez nem derül ki a műszak átadásakor, mert elfelejtik mondani egymásnak."
Válasz erre ;

Ilyen sehol nincs , maximum a te képzeletedben.
Mindenhol szigorúan vezetik a betegek kartonját.Azon minden létező vizsgálat rajta van, Minden gyógyszer és egyéb is. Mivel személyiségi jogi dologba ütközne ha az ágy végén lenne, ezért sok helyen nincs az ágy végénél.

hozzatartozo00 2016.02.22. 18:47:48

@Diorella Queen: Szia! Bárcsak az én képzeletemben lenne ez. Nekem ezt a kezelőorvosa mondta pontosan így,amikor a halála után beszélgetést kértem tőle. Ebben a posztban pedig pont a pontos adminisztráció elmaradásáról van szó. Azt meg meg sem említettem, hogy miért nincs az ágy végében.

rikitikitévi 2016.02.22. 19:36:55

@hozzatartozo00:

" miért nincs az ágy végében." Mármint a lázlap? Azért, mert törvény tiltja (1997 évi CLIV) személyiség jogi védelem miatt.

2016.02.22. 19:43:25

@hozzatartozo00: De értsd már meg, hogy ez kizárt, mert gyógyszereléskor a nővér a beteg kartonjáról nézi azt, hogy milyen gyógyszert kell adni a betegnek. Oda pedig az orvos írja fel.Szóval....

2016.02.22. 19:47:08

@hozzatartozo00: Te magad is meggyőződhetsz róla ha nem hiszed el, adott kórházba menj be és a nővérszobában ott vannak a gyógyszerek mindenhol, a kartonokkal együtt. Ha figyelsz egy kicsit vagy bekukucskálsz, fogod látni amikor a nővér gyógyszerel, azaz osztja a gyógyszereket kis dobozokba. Szigorúan a beteg kartonjáról, ami oda fel van írva azt.
Vagy ha csak simán téblábolsz akkor fogod látni hogy mennyit adminisztrálnak a nővérek mindenhol, minden osztályon. Állati sokat. Rengeteget.
Tehát valami nagyon nem stimmel ebben a történetben.

2016.02.22. 19:51:17

Valószínűbbnek tartom hogy orvos nem írta fel a beteg kartonjára az utasítást , max szóban mondta. És emiatt esetleg nem lett felvezetve a kartonra.

hozzatartozo00 2016.02.22. 20:51:11

@rikitikitévi: nem úgy értettem, mintha kifogásoltam volna, csak Diorella Queen említette meg a beteg kartonját. Erre reagáltam, hogy én ezt meg sem említettem sehol az írásomban, mintha kifogásolnám.
@Diorella Queen: elhiszem neked, tényleg. De Te is értsd meg, hogy nekem ezt mondta az orvosa. Én meg csak őt idéztem, ennyi. Tudom, hogy rengeteget dolgoznak, akkor is láttam. Ezt nem is vitattam. Nem tudom, hogy szóban lett-e elmondva, amit én láttam a lázlapon az az, hogy nem volt felírva az utolsó 8 lapra semmi gyógyszer,infúzió csak hőmérséklet ,meg nem tudom mi már, nem akarok hazudni. De erre is kaptam a választ az itteni orvosoktól, hogy valószínűleg nem írták tovább, meg a vérképe sem ilyen lett volna, ha ennyi ideig nem kap infúziót. Leírtam ezt az esetet és nagyon jó, hogy kaptam választ a számomra kétséget okozó dolgokra. Az orvos hozzászólók érthetően elmagyarázták nekem ezeket. Köszönöm nekik utólag is!

marand22 2016.02.23. 12:52:57

@Diorella Queen:
Lehet szóban elrendelni gyógyszer adását, de csak kivételes esetekben (pl. újraélesztés vagy telefonügyelet). Ilyenkor is szabályozottan kell zajlania a tevékenységnek, azaz vissza kell ismételni a szóbeli utasítást, meg kell őrizni a gyógyszerek ampulláját/dobozát (vagy ami releváns), és az első adandó alkalommal írásban is adminisztrálni kell (lázlap, dekurzus).
@hozzatartozo00:
Ha elmarad a terápia továbbjelölése a lázlapon, akkor a nővérnek kellene szólnia a kezelőorvosnak, ügyeletben az ügyeletesnek (minden nap kell legyen a betegnek orvosa fekvőbeteg osztályon), hogy hogyan tovább, az orvosnak KELL továbbhúznia a terápiát. Erről a nővér nem dönthet. Nagy bajok származhatnak mind az automatikus továbbadásból (mai példa: warfarint csak továbbhúzták, a beteg INR-je 7, szerencsére időben kiderült), mind abból, ha nem adják a szükséges gyógyszert.

2016.02.23. 16:36:00

@marand22: Én ma megkérdeztem nővért hogy a betegkartonra ki írja agyógyszereket és a kezelést.
És azt mondta hogy kizárólag az orvos.
Amit a nővér oda ír az vérnyomás, vércukor, súly,,láz elvégzett kezelések.
De hogy milyen gyógyszert kap a beteg, illetve milyen kezelést ( infúzió és egyéb) azt mind az orvos saját kezűleg írja a kartonra.

Igazság, hol vagy? 2016.02.24. 17:38:45

m@Diorella Queen: Ma már ápolási lapok vannak,amit a nővér vezet.A lázlapról írja ki az adandó gyógyszereket,illetve az egyéb orvosi utasításokat is.marand22.csak annyiban javítanám ki,hogy a nővérnek nem kellene,hanem kötelessége szólni.Egyébként jobb helyeken az ápolási lapot is átnézi az orvos és saját pecséttel látja el az utasításait.

2016.02.25. 18:14:48

@Igazság, hol vagy?: Nekem ez a második kórházam ahol gyakorlaton vagyok, de én még olyan nővért nem láttam, mely ne lett volna lelkiismeretes, vagy ne szólt volna az orvosnak ha valami bajnak csak az árnyékát észlelte volna egy beteggel kapcsolatban. Én személy szerint abszolút kizárnak tartom azt, hogy valaki kiszáradjon egy kórházban pl. Mindenhol az első amire rákötik a betegeket az infúzió.
És akár milyen ellenszenvesnek tűnik a nővér vagy durvának vagy kellemetlennek, az egészen biztos hogy mindenhol maximálisan lelkiismeretesek.Még a legdurvább nővér is.
Senki nem vállalná azt, hogy egy életen át hordozza egy tévedésének a súlyos következményeit. Már emiatt is kizárt, hogy ne tennének meg mindent a betegekért ami módjukban áll.

Igazság, hol vagy? 2016.02.25. 19:09:45

@Diorella Queen: Ezt nem is vitatom.Olvasd el még egyszer,hogy mit írtam.

István 68 2016.02.25. 21:00:21

@Diorella Queen: Sajnos én már láttam a saját szememmel, amikor a neurológiai osztályon az idős beteg kihúzta a karjából a branült,és ömlött belőle a vér.Egy szobatársa szólt a nővérnek,hogy mi történt, erre a nővér meg sem mozdult csak állt,és szólt egy másik nővérnek,hogy eredj oda mert az a te beteged.

forge 2016.02.25. 21:44:13

@Diorella Queen:

Távol áll tőlem,hogy bántsam a nővérkéket de azért nem mindegyik tartozik a lelkiismeretes kategóriába.Hogy ez az emberhiány vagy inkább a hanyagságnak róható fel,az egy jó kérdés.

2016.02.26. 03:27:51

@István 68: Hát jellemző, hogy az idős betegek imádják kitépkedni magukból a dolgokat. Aztán meg szeretnek látványosan vérezni is. Láttam olyat, aki szó szerint bemosakodott a saját vérével. Látványos volt, meg egy csomós pluszmunka nővérnek. De legalább elvolt a beteg addig is magával és nem a fájdalmaival foglalkozott.
Továbbá egymás betegeihez nem nyúlnak, ez logikus. Szólt. Ez a legtöbb amit tehetett.

2016.02.26. 03:34:09

@forge: Súlyos emberhiány van.Aki még ennyi pénzért az egészségügyben trappol 12 órában megállás nélkül, az mind azért van még ott, mert lelkiismeretes és szereti a szakmáját.
20 beteg egy emberre nagyon sok. Főleg ha még segédápoló sincs mellette.

she_wolf 2016.02.26. 07:24:20

@Diorella Queen:
Valóban, mindezt csakis és kizárólag passzióból csinálják....mert imádják. Hát tudod...

István 68 2016.02.26. 08:05:46

@Diorella Queen: Nekem azt mondta az idősebb kollégám,ha ezt a pályát választottad akkor tartsd a segged,és ne panaszkodj ,vagy lehet változtatni. Van olyan nővér akit vasvillával szedtek ki az anyja alól,durva,okosabb mint az orvos. És ha nincs másik nővér akinek szóljon, akkor a beteg el is vérezhet ? Sokat robotolnak ez nem vitás,és tisztelet, dicséret azoknak akik ezt lelkiismeretesen teszik, de sajnos ez egyre kevesebb.

she_wolf 2016.02.26. 08:39:36

Betegnek, egészségügyi dolgozóknak egyaránt érdeke, hogy az adminisztáció (is, vagy legalább az!) megfelelő legyen. Vészes gyorsasággal fogynak az egészségügyi dolgozók, és egy nap továbbra is 24 órából áll.
Valaki ennek köszönhetően mindig sérül, és ez többnyire a beteg:(

mnika88 2016.02.26. 19:56:39

@Diorella Queen: Azért ez nem igaz,hogy "egymás betegeihez nem nyúlnak".Ha én tapasztalom azt,hogy kirántotta a branült és vérzik,nem kezdem el felhajtani a "nővérét", hanem odamegyek s ellátom.Az a másik nővér lehet egy másik betegnél épp vért vesz,katétert helyez be,stb.Addig nem hagyom ott vérezni a beteget.Szépen is néznénk ki,ha így lenne! Egyébként,ha ezt orvos észleli,az is odamegy! Egyszer volt olyan,amikor felnőtt osztályon voltam,hogy a branül csak félig volt kicsúszva,aneszt vénában volt,mellette meg szépen az infúzióval karöltve csöpögött a földre a vére.2 orvos volt a kórteremben,egyik szólt egy nővérnek,másik elszorította az eret s elzárta az infit.Nem mentek szólni a kezelőorvosának,hogy "vérzik a beteged".:) Most elképzeltem,hogy nálunk ha az egyik újszülöttünk az inkubátorban ejti a sat.-ját,szürkül,kékül,akkor én szépen elsétálok mellette s odamegyek szólni annak a nővérnek,aki vele van.Az meg dobhatja el a kezében lévő babát,mert nem az én "betegem." :)

mancikaa 2016.02.28. 16:11:40

Őszinte reszvetem a posztolonak. Át tudom érezni, az én apám is tüdőgyulladás bán halt meg több éve. Igaz ő 80 volt. Mindig is meg akartam kérdezni, bár posztot én is írtam, hogy az augmentin nevű antibiotikum egy súlyosabb tüdőgyulladásra is szokott hatni illetve milyen esetekben nem hat, pl. COPD?

mancikaa 2016.02.28. 16:14:01

@mancikaa: sajnos apu valóban későn került kórházba.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása