Őszintének kell lenni az orvosokkal

2016.01.27. 05:52

medicalterminology.jpgTanulság, első perctől komolyan kell kezelni a sérüléseket, és bármennyire képtelen a „baleset”, minden részletet pontosa kell tudatni az orvosokkal, hogy pontosan diagnosztizáljanak.

Elsősorban le szeretném tisztázni, hogy névtelenséget szeretnék. Nem járulok, hozzá, hogy E-Mail címem, nevem illetve élőhelyem bármilyen módon megjelenjen.

 

Az én esetem eléggé nevetséges amiért én vagyok teljesen a felelős. Azért osztom meg, hogy más is tanuljon belőle, az orvosokat fontos pontosan tájékoztatni minden részletről. Fiatal informatika hallgató vagyok, többnyire céltudatos és megfontolt. Az én „történetem” pont az ellenkezőjéről fog szólni.

 

 

Gimnázium utolsó événél tartottam, mikor egyik barátom születésnapi buliján részt vettem. Felelőtlen voltam és túlzásba estem az alkohol fogyasztással. Olyannyira, hogy nem tiszta minden emlékem az éjszakával kapcsolatban. Az éjszaka egyik pontján egyedül tartózkodtam egy emeleti erkélyen (első emeleti erkély, alatta garázs). A lakás újépítésű volt, olyannyira, hogy még be sem volt fejezve, de bulira tökéletes. A lakás olyannyira nem volt befejezve, hogy az erkélyen még nem volt megépítve a korlát. Én erről az erkélyről leugrottam, mert lent volt pár barátom akikkel szerettem volna beszélgetni. Alkohol befolyása alatt voltam, nem mértem fel pontosan a magasságot, illetve a nagyobb gond, hogy késtek a reflexeim és mereven tartottam a térdemet így az esés terhelését a gerincemnek kellett feldolgozza. Azon nyomban összeestem, jajgattam. Olyannyira kijózanodtam, hogy első próbálkozásaim az voltak, hogy „Tudom-e mozgatni a lábaimat”. Tudtam! Később aztán sikerült talpra is állnom.

 medicalterminology.jpg

Már akkor ittas állapotban nagy fájdalmat éreztem, de mivel hülye helyzetben voltam szándékosan elkerültem a sürgősségit, mondván, hogy „Nyugi fiúk, talpon vagyok nincsen baj.” Utólag belátva ez hatalmas hiba volt. Otthon sem tudtam eltitkolni a bajt. A szüleimnek azt mondtam, hogy egy korláttalan lépcsőről ugrottam le nagyjából 80-100 cm magasról (szüleim tudták, hogy kitelik belőlem, mert otthon is így rövidítek, ha sietek). Illetve az ugráshoz azt is, hozzátettem, hogy a talaj csúszott és ahogy leértem az ugrásból meg csúztam és befeszítettem a térdem és így sérült a hátam. Itt se fordultam azonnal orvoshoz, hiszen megnyugtattam a szüleimet, hogy nincsen baj, pedig már a járás is nehezen ment.

 

Következő napra megfáztam és elég volt egy tüsszentés, hogy összecsuklodjak. Ekkor a házi orvosomhoz fordultam, neki is beadtam a „fedő sztorimat” és elmondtam, hogy mennyire kegyetlen a tüsszögés és a köhögés illetve, hogy olyan is volt, hogy nem tudtam talpra állni. Erre ő annyit mondott felír két gyógyszert megfázásra, hogy ne köhögjek, ne tüsszögjek, melyen nem csodálkozom, hiszen nem voltam őszinte vele. A hátfájásos problémámra annyit mondott, hogy valószínűleg húzódás. Orvosi úton ennyi maradt. Majd én önszántamból eljártam masszázsra és csontkovácshoz (egyiknél se készült röntgen felvétel) és egyre jobban kezdtem lenni. Idővel szinte nyomtalanul eltűnt, viszont egy évben 2-3 alkalommal újra előjön és napokon át fáj és ezzel már együtt kell tudjak élni.

 

 

Tanulság első perctől komolyan kell kezelni a sérüléseket, és bármennyire képtelen a „baleset” minden részletet pontosa kell tudatni az orvosokkal, hogy pontosan diagnosztizáljanak.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.01.27. 09:57:48

és akkor most milyen sérülést is szerzett? eltört egy csigolyája vagy porckorongsérve lett?

rikitikitévi 2016.01.27. 11:16:59

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Bár Te vagy a szakember, a sérülés
körülményei és a panaszok alapján én úgy gondolom, discus ruptura ÉS kompressziós myelopátia lépett fel (lépett le, bocs).
Mindenképpen javaslom a poszternek, hogy csináltasson képalkotó vizsgálatokat a gerinc státus felmérésére.

pacagánycsök 2016.01.27. 12:23:43

én egyszer teremfoci közben térddel beleszálltam a 90 kilómmal az acél tartóvázba, teljes 1/2m*v^2 a porcban nyelődött el. Orvosnál nem voltam, és most olyan 12 évvel később már semmi panaszom nincs:)

Lehetnék rosszmájú, hogy ha elmentem is volna orvoshoz, kb most lennék a térdműtét várólista elején, de nem leszek:)

poszter egyébként jól beszél, a teljes őszinteség a minimum elvárható.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.01.27. 14:04:39

@pacagánycsök: ha a térded rongyá megy akkor max sántítasz, de ha a gerinced instabil törése elnyírja a gerincvelőt akkor még tolókocsiban is landolhatsz inkontinensen meg impotensen. van különbség. végtagi sérülésnél normális ember jellemzően elmegy a kórházba mert látja, hogy pl ferde a lába, ott hajlik ahol nem kellene, akkora a térde mint a feje stb. gerincnél ha nincs bénulása akkor sokan inkább kivárnak.

agarik 2016.01.27. 17:04:47

@pacagánycsök: Aki inkább 12 évig szenved minthogy kikérje az orvos véleményét, és mondjuk kiderült volna hogy 12 év fájdalmat megúszik egy sima jegeléssel - az szvsz ne legyen büszke.

PomberMaci 2016.01.27. 19:56:23

Én azt szeretném kérdezni, hogy az orvos mikor lesz őszinte a pacienséhez, akár élet-halál kérdésben is?

csakmotyogok 2016.01.27. 20:26:53

@PomberMaci: Talán mikor itthon is elég felnőttek ahhoz,hogy elfogadják az igazságot.
Mire gondolok:"egészséges volt és eltették lábalól' a hentesek a férjem".Annyira egészséges volt:gerincsérv,vak és kezeletlen cukorbeteg,aki nem tartotta a diétát,ezért üszkösödött a lába. De az orvos a hibás,mert meghalt a beteg. Vagy,mikor nem az orvost jelenti fel a beteg,mert nincs gyógyszer+amit ő szeretne nem is használ neki,de drága,kiguglizta' másnak használt,és jár mert fizeti a TB-t. Szóval majd,ha eléggé felnőttek és egészség tudatosak lesznek nálunk az emberek és nem mindenért a doki a hibás.Vagy mikor elfogadják, napok óta tartó fülfájás az nem sürgősségi/ügyeleti esemény. Nézd meg ,meglett fenőt ember gyomorrontással diéta helyett sürgősségire megy.

she_wolf 2016.01.27. 21:22:12

@csakmotyogok:
Alapelveim egyike: nem hazudok, orvosnak különösen nem, hiszen csak magammal tolok ki. Magamnak meg nem akarok rosszat.
Kérdés: honnan tudod, hogy a gyomorrontásosnak gyomorrontása volt?

drappa 2016.01.27. 21:40:34

@csakmotyogok:

"Nézd meg,meglett felnőtt ember gyomorrontással diéta helyett a sürgősségire megy"

Nagyon rosszindulatú nő lehetsz.Hát nem érted,hogy a srác már a kiszáradás szélén állt mert akkor már hosszú órák óta semmi nem maradt meg benne?Miért forgatod ki ezt a történetet (is)? És honnan tudod egyáltalán azt,hogy a srácnak gyomorrontása volt amivel nem kell orvoshoz menni? Mi vagy te orvos? Szerintem nem kéne neked posztolgatni eü témában mert nagyon nem vagy otthon benne.

xclusiv 2016.01.28. 00:00:47

Már bocsánat, de tl;dr.
Aki 600 karakterben képes leírni azt a 4 szót, hogy részegen leugrott egy emeletnyit, na az menjen a picsába.

asztalosani 2016.01.28. 02:01:41

@PomberMaci:
kár hogy nem lehet likeolni ezt a hsz-t... :(

asztalosani 2016.01.28. 02:12:00

@csakmotyogok:
eléggé elszaladt veled mindig a ló, hogy mire gondolok?

"Vagy,mikor nem az orvost jelenti fel a beteg,mert nincs gyógyszer+amit ő szeretne nem is használ neki,de drága,kiguglizta' másnak használt,és jár mert fizeti a TB-t."

kívánom neked hogy járjál úgy, hogy a betegségeidre ne használjon a felírt több tízezres gyógyszer (kapjál csak 47 ezres fizút!!) , de a HO nyuszt is csakis azt írja fel. kívánom azt is neked, hogy vedd észre: állapotod nem javul, inkább romlik, de még mindig nem hajlandó az orvosod a kezelésen, gyógyszerléseden változtatni. talán akkor majd átgondolod hogy sokszor miket irkáltál ide

"Vagy mikor elfogadják, napok óta tartó fülfájás az nem sürgősségi/ügyeleti esemény."
soha a kib*szott életben nem fogod megtudni, hogy egy fülfájás mögött mi húzódik meg: pl.: tályog? mert azt meg mielőbb el kell látni ott nem lehet szarakodni időpontkérésekkel meg miegyebekkel. még egyszer kívánom neked, hogy legyen napokig tartó tartós és fülfájásod, aztán ne az ügyeletre menjél te okostojás, hanem a szakrendelőbe, és onnan is hajtsanak el min. 3 hónapos időponttal, mert hát "nincs orvos"!

" Nézd meg ,meglett fenőt ember gyomorrontással diéta helyett sürgősségire megy. "
már megint az okoskodás és a rosszindulat dől belőled! soha nem lehet tudni, hogy nem mérgezés, ételmérgezés vagy gombamérgezés okozza a tüneteket kiscsillag! tudva a beteg laikus egy szaros gyomorfekély is okozhat gyomorrontásos tüneteket. remélem ha ilyen "okos" vagy megtapasztalod első kézből.

Peetee 2016.01.28. 14:15:19

Kell erről is beszélni, mert ez lenne a normális, mégsem ezt tapasztalják a doktorok.
Én legutóbb megmondtam kerek-perec az enyémnek, hogy az auto-immun készítményt legalább 2hónapja nem szedem. Lehet, hogy ez nem jó így, de ezek a tények, ennek tudatában nézze a laboromat, és ennek tudatában menjünk tovább! Így lenne normális. sokat elfelejtik, hogy az orvos nem csodatévő, és mennyi-mennyi félrekezlés van abból, hogy pironkodásból nem árulnak el neki fontos tényezőket, aztán az orvos a hülye, mert a "sárga tablettától fájt a fejem".

kitchen 2016.01.28. 14:42:13

@asztalosani:

Az orvos ismerősével ők ketten megállapították -gondolom- az esti híradóból leszűrve,hogy ez bizony gyomorrontás.Gomba mérgezés,ételmérgezés,egyéb mérgezés teljességgel kizárva.

she_wolf 2016.01.28. 15:27:12

@kitchen:
@csakmotyogok orvoslátogató. Ezt ő írta meg magáról itt, a Praxison. Sok dologra ráláthat, amire mezei beteg nem, ez kétségtelen.
Az viszont komoly ellenérzést vált ki belőlem, hogy ő hogyan tudhat konkrét orvos-beteg közti kommunikációról, vizsgálatról, diagnózisról?
Nem akarom őt bántani, gyakran értek vele egyet, még ha nem is oly szélsőségesen fogalmazva is, mint ő.
De nem tudok elsiklani afölött, ami az orvosetika határait súrolja.

kitchen 2016.01.28. 19:49:13

@mig54:

".....hogy ő hogyan tudhat konkrét orvos-beteg közti kommunikációról,vizsgálatról,diagnózisról?

Szerintem nem tud ő semmit senkiről és semmiről.

Én még az orvoslátogatói munkakörében sem lennék olyan biztos mint abban,hogy az orvosok felé szinte normálisnak nem mondható vonzalmat érez.Az nem bűn ha valaki sajnálja az agyonhajszolt dokikat,nincs is azzal semmi baj.De ő már átment egy folyamatos gyűlölködésbe öreggel,gyerekkel,fiatallal,felnőttel.

she_wolf 2016.01.28. 22:00:11

@kitchen:
Ez az internet áldása és átka is egyben. Csak azért vetődött fel bennem, mert azt írta, biztos forrásból tudja. Innentől kezdve nem nagyon tudok és akarok mit hozzátenni. Sok orvost ismertem/ismerek én is egykori munká(i)mból adódóan, számomra nem idegen a környezet. Sokat ismerek betegként is, sajnos így jött össze. Nem skizó dolog mindkét helyzetbe belegondolnom, és a többi hozzászóló írását is ebben a szellemben olvasom.
Az orvos-beteg kapcsolat törékeny, könnyen meginoghat a bizalom mindkét oldalon. Az pedig senkinek sem jó.

drontal 2016.01.30. 11:52:22

@kitchen:
Végre valaki (rajtam kívül)ugyanígy látja.

csakmotyogok 2016.01.30. 20:12:00

@kitchen: Ez beteges gondolkodás. Keresd fel a pszichiátered. :)) S ha majd nem lesz aki elláson gondolj rám.

csakmotyogok 2016.01.30. 20:12:50

@drontal: Elmebetegekkel nem vitakokozom:D

she_wolf 2016.01.30. 21:50:37

@csakmotyogok:
Nekem nem válaszoltál, pedig érdekelne.

csakmotyogok 2016.01.30. 21:53:33

@mig54: Mi a valóság? Priviben leírom,de a tahókkal már nem terhelném magam. Csak addig míg szórakoztat. Ha már nem kikapcsolódás,lapozok.

she_wolf 2016.01.30. 22:29:42

@csakmotyogok:
Jöhet. Mások minősítése nélkül, ha kérhetem.

drontal 2016.01.31. 01:39:23

@csakmotyogok:
Picinyem én nem sértegettelek ilyen szavakkal,de ha akarod elkezdhetem.

Moderátor úgy sincs.

csakmotyogok 2016.01.31. 08:23:01

@drontal: Rosszul emlékszel igen csak gusztustalanul sértegettél,még 1 valódi úriember megkérdezte,nem szégyelled-e magad. Szóval csak 1-1. :))

csakmotyogok 2016.01.31. 08:24:24

@mig54: Írd meg mire gondolsz...
De kényes lettél a felettem szólókra ne dörrentél rá a minősítgetés miatt:))

drontal 2016.01.31. 12:24:16

@csakmotyogok:

Ahhh igazad van "gusztustalanul sértegettelek" !!

Azt követően,hogy egy számodra idegen édesanyát válogatott szemét szöveggel minősítettél,mert panaszra mert nyílni a szája a gyermekorvos stílusa ellen.
A "valódi úriember" véleménye meg vajmi keveset érdekelt akkor is és most is.

kitchen 2016.01.31. 15:33:51

@csakmotyogok:

Ez beteges gondolkodás.Keresd fel a pszichiátered.))

Miben lenne beteges a gondolkodásom? Mert nem értek Veled egyet abban,hogy minden betegről negatív véleményed van? Mert nem fújok Veled egy követ,hogy minden posztoló buta,alul iskolázott,némber,selejt,tök hülye,ingyen élő,tanulatlan?
Ezért szorulnék pszichiátriai kezelésre?
Lehet.

De Neked sem ártana egyet felkeresni.

she_wolf 2016.01.31. 16:22:34

@csakmotyogok:
Nem gondolom, hogy kényes lennék, ez mondjuk érdekes is lenne pont tőlem:)
De ha már...egy-egy vaskosabb kiszólás, virtuális hajtépés egy ilyen témájú oldalon tulajdonképpen valahol érthető is. Ez a hozzászólók vérmérsékletétől függő lehet.
De csak azért, mert a magam igazát tartom mindenek fölött állónak, "leelmebetegezni" valakit per tu...?
Ha azt mondod valakire hogy elmebeteg, akkor diagnosztizáltad.
Sok ember van itt, aki szimpatikus a számomra a hozzászólása alapján (ők ketten éppúgy, mint te is gyakran). Nem feltétlenül kell mindenben egyetérteni, ellentmondani is lehet észérvekkel alátámasztva, okosan, ezekből kerekedhetnek jó kis viták építő jelleggel.
De az a részrehajlás ami téged arra ösztökél, hogy minősítésekkel megspékelten elsöpörj mindenkit mert neked valamilyen szintű rálátásod van a dolgokra az asztal másik oldaláról nézvést, néha már nekem is sok -az pedig nem kis teljesítmény-:(
De leginkább az a sok, hogy mintha süket lennél arra, amit mások írnak.
Valaki itt egyszer Pratchettet említette, én pedig citáltam tőle:
"Senki sem lehet annyira süket, mint az, aki nem akar hallani."
/forrás: Terry Pratcett/

És előttem még mindig titok, hogy honnan tudod, hogy a gyomorrontásosnak gyomorrontása volt?:(

kitchen 2016.01.31. 19:50:24

@mig54:

"......még mindig titok,hogy honnan tudod,hogy a gyomorrontásosnak gyomorrontása volt?:(

Nem tudja és nem is tudta,csak rávágta hidd el.Így megint tud egy számára ismeretlen embert baszogatni annak ellenére,hogy lila fingja nincs miért is volt ott a srác az sürgősségin.Elhiszed,hogy egy orvosnak az a véleménye egy ilyen súlyos fosóshányos nyavalyára az éjjel kellős közepén, amikor a beteg csuklik össze a váróban,hogy-ez nem sürgősségi eset és nem itt a helye? :))

she_wolf 2016.01.31. 20:12:04

@kitchen:
Azt írta, hogy biztos forrásból tudja. Engem csak ez érdekel.
Nem gondolnám, hogy ezt behazudta, inkább elszólta magát. Ha így van, akkor szomorú vagyok. Ezért várnám a válaszát.
A hazugság az, amikor azt írom magamról, hogy többdiplomás, 25 éves bombázó vagyok, seggig érő természetes vörös hajjal, és lézerzöld szemmel:D

zünüke 2016.01.31. 20:44:05

@mig54:
Osztom @kitchen: véleményét.Szerintem sem tudja miért ment a fiú a sürgősségire,csak blöff az egész.Viszont:tök mindegy,hogy tudja vagy sem, a bicskanyitogató hozzászólásain ez semmit sem változtat.
Nekem tavaly tavasz óta erős a gyanúm,hogy bértollnok vagy provokátor.Ennek jellegzetes szaga van mint a leégett vezetéknek.

she_wolf 2016.01.31. 21:31:38

@zünüke:
Vannak bicolor (nem átvitt és nem műszaki értelemben!) emberek, így vannak huzalozva, ezzel különösebb bajom nincs. Én csak kockáknak hívom őket:) De ő egyik sem. Szerintem. Nem az én tisztem ezt megállapítani, csak hangosan gondolkodom.
Engem csak az érdekelt volna, hogy hogyan tudhat meg egy betegről olyan bizalmas dolgot, amihez csak a kezelőorvosnak van köze? Ha elszólta magát, az nagy hiba. Az pedig, hogy esetleg @kitchen beletenyerelt...na bumm!:)
Lehet írni ződségeket, blöffölni is lehet, de ez nekem akkor sem tiszta.
Bértollnok? Provokátor? Ez meg különösebben nem érdekel, a Praxisnak már nem (ez sem!)árthat:(

drontal 2016.02.01. 11:13:29

@mig54:
Én nem látok bizalmas infót, Te igen?
Itt az lehetett,hogy a dühtől elkékülve talán megkérdezett egy orvost,hogy mi a véleménye az esetről.Az orvos meg pipa lehetett még,hogy a média is ettől zengett 2 napig, aztán az sem volt túl megértő a srác gyomorbajával így arra jutottak,hogy az biza'nem volt más mint egy sima gyomorrontás,és azzal meg minek a cirkusz.

she_wolf 2016.02.01. 15:42:31

@drontal:
Egyetlen bizalmas infót látok: a diagnózist. Mi lehet annál bizalmasabb?
Ha van kedved, nyálazd át a netet, egy valag dolgot találsz erről (kereső kulcsszavak: orvosi titoktartás).
És az a komoly, hogy harmadik személy szerezhetett tudomást erről, amit aztán nagy bölcsen meg is osztott itt imígyen: "biztos forrásból tudom", nem pedig az, hogy kifektették egy padra egy infúzióval.
Biztos lassú vagyok, de ezt így nem tudom hova tenni, bocs:(

Magyarul, és egyszerűen (már amennyire tőlem telik:D):
1: az orvos vétett a szakma egyik legfontosabb jogi kategóriájában,
2: @csakmotyogok kezében volt az ásó.
A kérdés pedig: miért történt? Ha pedig nem történt meg, vagy nem így történt, akkor tét nélküli meccset miért kell játszani? Ebben az esetben még a szórakozás sem opció.
Ha pedig nem történt semmi, akkor csak én kaptam megint egy pofont, de nekem már ez sem számít, kaptam eleget, ütésálló vagyok. Csak nem szeretek csalódni, ennyi:(

she_wolf 2016.02.01. 15:51:31

@drontal:
Egyébként ez az eset lassan már a jereváni rádiós viccet idézi nekem:)
Csak hogy tompítsak kicsit:

"K: Igaz-e, hogy Moszkvában a Vörös téren Mercedeseket osztogatnak?
V: Igaz, de nem Moszkvában a Vörös téren, hanem Leningrádban a Néva partján, nem Mercedeseket, hanem Volgákat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!"

asztalosani hülye sebészetre nem kell beutaló 2016.02.22. 06:34:19

@asztalosani: Azért mert míg a pszichiátrián kezeltek elmebajjal téged és haloperidollal telenyomva kihallgattad a nagyvizitet, még nem vagy egészségügyi szakember, csak egy nyomi hülye.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása