Az egészségügy egy vágóhíd

2015.11.22. 07:10

bigstock-mad-surgeon-2923494.jpgAz egészségügy egy vágóhíd, ahol a kiszolgáltatott embereket függetlenül nemtől és kortól ide-oda dobálják. Én tudom, hogy nem a legnagyobb a fizetésük, tudom a körülményeket is, amiben dolgoznak. De aki a hivatásának érzi, az dolgozzon is annak megfelelően.

Tisztelt Praxis!

 

A Facebookon találtam a Gödöllő csoportban. 

 

„És akkor megint a Gödöllői orvoslás. A héten kedden történt. Két gyerekem van, a kisfiamat bölcsibe hordom a Kossuth L. Utcába. Egy kicsit nagyobb lányom az Erkelben elsős. Szokásos reggeli menetrendünk van, első a bölcsi. Ahol közvetlen a bejárat előtt egy nagyon jól szituált, igényesen öltözött 55-60 felé járó úriember ül a járdán, körülötte minden csupa vér.

 


Első reakció: miben segíthetek? Második: mellettem van a kisebbem, nem kéne feltétlen ezt látnia. Volt ott még egy hölgy, aki próbált segíteni. Mondtam neki, hogy hívjon mentőt, én berohanok, leadom a kisfiamat, kérek valami papírtörlőt, és már jövök is. Így is volt. Csak mire visszaértem, az úr már a kerítés 'párkányán' ült, és reszketett, mint a nyárfalevél. Szörnyű volt látni az elesettségét. A hölgy mentőt nem hívott, mert nem tudta eldönteni, kit hívjon. (a mentőt, nem?)

 


Mindegy, léptünk tovább. A lányom még az autóban volt. Akkor mondom, irány az ügyelet. A lányomat felküldtem az iskolába egyedül, ami számunkra újdonság volt, de Ő nagyon élvezte, hogy önállósodhat, én meg aggódtam, hogy minden rendben legyen. Hozzáteszem, a kisfiam, míg törlőkendőért mentem a bölcsiben, ügyesen át vette a ruháit. Szóval mind 2 gyerekre nagyon büszke vagyok, hogy krízis helyzetben is nagyon profin viselkedtek.

 


A lényeg, hogy az ügyeleten 7:45kor már nem fogadnak senkit. Ezt pont olyan hangnemben közölték velem, amit pont nem érdemeltem meg. A zárómondata az 'úriembernek': jó lenne, ha nézném az órát, és leesne, hogy már nincs ilyenkor ügyelet, ilyenkor már csak sebészet van. Rendben, köszönöm! Legyen további nagyon szép napjuk-kal eljöttem. Irány a sebészet.

 bigstock-mad-surgeon-2923494.jpg


Mivel a szálloda mélygarázsa előtt álltam meg, muszáj volt autóval tovább menni.
SZTK rendelő recepció: regisztráció, majd a hölgy betelefonált a sebészetre, hogy eléggé sürgősségi állapotban a 'sérültem', aki menet közben kiderült, hogy német.  Angolul is beszélt kicsit, így próbáltam neki mondani, hogy ha itt van a felesége, vagy gyereke, hívja fel őket, hogy jöjjön valaki érte.

 


Érkezésünk sem volt leülni, már szólították is. Ezt nagyon tudtam díjazni, mert saját meglátásom szerint az Úr nem volt tiszta tudatállapotba. Lehet, hogy csak a sokk hozta ki belőle. A sebész dokinak elmondtam a szitut, h az utcán találtam rá, és h német az Úr. Mindeközben, persze szegény ember végig csöpögtette vérrel a rendelőt. Persze ezen a doki rögtön kiakadt. Ne vérezzen már össze mindent felkiáltással. Na, mondom, egész biztosan direkt csinálja szegény ember! Következő kérdés: látta, amikor elesett? Mondom nem. Akkor honnan tudom, hogy nem epilepsziás, vagy nem szívbeteg? Mondom én sehonnan, azt hittem, ön az orvos. Jó, de akkor ő honnan tudja? Újra feltettem neki a kérdést: akkor nem ön az orvos? (tisztában volta vele, h ő az orvos ezt megelőző két héttel már találkoztunk a bokám kapcsán, akkor is ilyen nagyon kedves volt.) Beszélt a sérülthöz magyarul.

 

Mondom neki, hogy német az Úr, és egy kicsit angolul is beszél. Orvos: nem hiszem el, h itt él Magyarországon és nem beszél magyarul. Hát én kezdtem eltátani a számat. Mondja végül angolul, hogy akkor hívja fel a valakijét (feleség, gyerek), hátha tudnak segíteni. Próbálkozott az úr, de sokktól, a remegéstől, kb alig ismerte fel a saját telefonját. Erre felordított ismét az orvos: nem beszél magyarul és még telefonálni sem tud. Nagyon jó! Kívántam, hogy nyíljon meg a föld, mert én nagyon szégyelltem magam helyette is. És közben nagyon bíztam benne, h tényleg nem ért az Úr egy szót sem. Már csak halkan jegyeztem meg: egész biztosan nem direkt csinálja szegény! Közben az asszisztens kiderítette, h a fül-orr-gégészetre jár kezelésre a magyarul nem beszélő, német Úriember.

 


Ezzel a lendülettel az orvos nekem megköszönte a segítségemet, majd eljöttem. Sokkolódva, dühösen, csalódottan. De automatikusan mentem a lányom iskolájába, hogy megtudakoljam, minden rendben volt-e. A portás hölgy készségesen segített, bement az osztályba és megkérdezte. Minden rendben volt. És akkor elindultam dolgozni.

 

Annyit fűznék csak hozzá, hogy aki ismer, tudja, hogy egészségügyi végzettségem van! Aki ismer, tudja, hogy miért nem maradtam a szakmában! Többek között ezért! Mert egy vágóhíd, ahol a kiszolgáltatott embereket függetlenül nemtől és kortól ide-oda dobálják. Én tudom, hogy nem a legnagyobb a fizetésük, tudom a körülményeket is, amiben dolgoznak. De aki a hivatásának érzi, az dolgozzon is annak megfelelően. Aki meg csak ott ragadt, viselkedjen azért emberként az embertársaival. Annyira nem kerül semmibe egy mosoly, egy kedves szó. De aki bajba kerül annak meg annyira, de annyira sokat jelentene ez.”

 

ÖN BEVEZETNÉ ÚJRA A VIZITDÍJAT? SZAVAZZON

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rest of boys 2015.11.22. 07:45:08

A helyzet magaslatán állt a posztoló és a gyerekei is profin viselkedtek. Az orvos pedig hogyhogy nem tudja mindenkiről, hogy épp miben szenvednek? Úgy, első !ránézésre. Hisz a nyavalyatörős az a földön fekve rángatózik, a szívbeteg pedig a mellkasához kapkod, a gyomorfájós a hasát fogja, a derékfájós a derekát, a fogfájós az arcát, a schizofrén beszélget önmagával. Kész a diagnózis. Vagy mégsem?

rikitikitévi 2015.11.22. 08:06:45

@rest of boys: A poszter valóban szuper, big like!
Az orvos kevésbé, és ez a minősítés nagyon hízelgő ránézve.
1. legalább az angol nyelv ismerete (de alapszinten legalább még egy európai nyelvé) elvárható az orvostól.
2. A vérző sérüléseit akkor is el kell látni, ha történetesen epilepsziás, vagy szívbeteg. Sőt, még akkor is, ha részeg.
3. A beteget (sérültet) meg kell vizsgálni. Egyszerű fizikális módszerekkel (az egyetemen harmadévtől kezdve oktatják) nagy valószínűséggel megállapítható, hogy fennáll-e komoly szívbetegség (frekvencia, ritmuszavar, zörej, pangás) vagy neurológiai kórkép (ínreflexek, Babinski, pupilla, tarkókötöttség), netán hypglycaemia (bőr hőmérséklet, verejték, tremor), stb.

Szóval, az orvos nemcsak etikailag és (kultúr)emberileg, hanem szakmailag is leszerepelt.

asztalosani 2015.11.22. 08:56:19

jaj.....

"Persze ezen a doki rögtön kiakadt. Ne vérezzen már össze mindent felkiáltással. Na, mondom, egész biztosan direkt csinálja szegény ember! Következő kérdés: látta, amikor elesett? Mondom nem. Akkor honnan tudom, hogy nem epilepsziás, vagy nem szívbeteg? Mondom én sehonnan, azt hittem, ön az orvos. Jó, de akkor ő honnan tudja? Újra feltettem neki a kérdést: akkor nem ön az orvos?"

LOL...LOL...LOL...LOL

XD

szuper sztori!
hűen ábrázolja a mai eü.-et.
egy dolgon csodálkozom: hogy nem váratták órákig

__________________________________________________________
a másik dolog: az ügyeletes orvos nagy valószínűséggel szemrebbenés nélkül hazudott:

GÖDÖLLŐ, SZADA, ISASZEG – Orvosi ügyelet
Helyszín: Tormay Károly Egészségügyi Központ-2100 Gödöllő, Szabadság tér 3.
Hétköznap:
18.00 – 8.00-ig
___________________________________________________________

vagyis 7:45kor beeső embert is köteles lett volna ellátni, sőt ha ennyire súlyos akkor még az azon túl beesett személyeket is.

véleményem szerint ez már erősen súrolja az illegalitást és megállna (mint katiban a gyerek) egy postai (!) ÁNTSZ-es panaszbeadványban!!!!

Braincelle 2015.11.22. 09:20:24

@rikitikitévi: de mért nem hívtak mentőt ha annyira érzett és olyan aggasztónak talàltàk az állapotát?

szabidoki 2015.11.22. 12:33:46

Ha a poszter autóval volt és egyébként egészségügyi végzettsége van akkor akár elsősegélyben is részesíthette volna a sérültet - tudtommal még mindig kötelező az elsősegélycsomag az autókban - aztán nem vérzett volna össze semmit a jóember.
Amúgy meg én sem értem miért nem hívtak mentőt - én valószínűleg nem engedtem volna a hat éves gyerekemet egyedül kóricálni a városban hanem mindenki megvárta volna szépen a mentőt...

csakmotyogok 2015.11.22. 12:42:03

@szabidoki: El sem tudom képzelni milyen eü végzettsége lehet. Az utolsó bekezdést nagyon nem kellett volna odaírnia,akkor azt mondanám 1 jó poszt volt.

rest of boys 2015.11.22. 12:45:46

@szabidoki: A mentő megrendelése nagyot harapott volna a poszter értékéből.
Így kerek a történet, nem? Egy nagyszerű, találékony, áldozatkész anya, két zseniális, profi gyerek és egy nagyonhülye doki.

Ma enélkül praxis-posztot eladni nem lehet errefelé.

Ja, hogy már régóta szánalmas + röhejes ez az egész hatásvadász mizéria és az azt követő purparlé, az más kérdés.

Braincelle 2015.11.22. 14:12:41

@rest of boys: De ez nem is poszt. Valaki elolvasta valahol és elküldte ide. Ez egyáltalán szabályos?

Sajnálom, ha nem volt kedves az orvos, hiszen a történet írója jót akart és segített. Viszont az úr és úriember szavakat kis betűvel írják. Kivéve megszólításban illetve ha a Jóistent értjük alatta. (A felesleges hölgyezés/uriemberezés meg mostanában látom, hogy divat, olyan emberek használják, aki ezzel akarják az empatiájukat és nyitottságukat, az emberek egyenlőségét kifejezni, de valójában csak magyartalan és fellengzős. Körülbelül olyan, mint egy ismeretlen, vérző, elesett állapotú embert hurcibálni autóval az ügyeletre (mért is? a háziorvosi ügyeletben is van traumatológia, CT és sebészet?) majd kórházba, ahelyett, hogy mentőt hívna a betegnek)

she_wolf 2015.11.22. 15:08:21

@Braincelle:
A facén halászták. Amit fellőttél a szájbertérbe az ott marad, szabadon felhasználható, kivéve azt, amit külön szabályozott felhasználói feltételekhez kötöttek.
A face kb. olyan hiteles és mérvadó, mint ez a buxusblog (style by: @reepach -ha jól emlékszem):D

asztalosani 2015.11.22. 15:38:41

@Braincelle:
kb. annyira szabályos, mint amennyire itt egy kommentből bejegyzést kreálni :P

asztalosani 2015.11.22. 15:48:41

@szabidoki:
egészen egyszerűen azért mert:
1. az elsősegélydoboz NEM erre való.
2. ha az ORVOS (!) konkrétan azt mondja, hogy ő honnan tudja hogy mi baja, akkor úgy gondolom hogy egy eü.-i végzettől - aki NEM orvos - nem várható el az ellátás (másrészről megnézném hogy te hogyan tapicskolnál a vérben egyszerű nejlonkesztűben...)

3. "nem vérzett volna össze semmit a jóember"
eü.-i intézményben is kötelező felszereltség közé tartozik a kötözőszer, ha esetleg ezt nem tudnád :)
tehát az ő dolguk szakszerűen ellátni, vérzést csillapítani...stb. nem a betegnek otthon megműteni magát cöcöcöcöcö (érdekes hogy a kocsit nem vérezte össze)

4."- én valószínűleg nem engedtem volna a hat éves gyerekemet egyedül kóricálni a városban hanem mindenki megvárta volna szépen a mentőt... "

pfff...
netto butaság a köbön...
vegyük sorra:
7.30
a kisebbik gyerekedet beadtad az oviba
a nagyobbikkal ott elkezdesz telefonálgatni mentőért, azt vagy kijön vagy nem.
mondjuk az is elképzelhető hogy nem megy ki, mert manapság az is már divat.
(gondoljunk az itteni 10 elmúlt posztra, amikor a mentőért fenyegetőzni kellett)
vársz egy órát: 8.30 ...semmi. neked már 8.00 -ra a munkahelyeden kellene lenned...
telefonálsz.... megint semmi, megint vársz... 12.30-.ra talán kiér a mentő... közben a beteg elvérzett, mivel elkéstél a munkahelyedről téged kirúgnak, a gyerekednek meg lesz egy igazolatlan napja.
gratulálok!

igazi "orvosi mentalitásod van" a tekintetben hogy hogyan varrjuk a másik nyakába a beteget.

:(
szánalom

asztalosani 2015.11.22. 15:51:43

nem is értem miért ekézitek ennyire a posztban szereplő anyukát!????

szerintem ha veletek történt volna ilyen vagy ehhez hasonló, könyörögve kértétek volna a sorsot, hogy ilyen ember menjen felétek, nem olyan aki kihívja a mentőt azt 'oszt otthagy a francba, avgy esetleg röhögve átlép vagy még belétek is rúg.

azt sem értem, hogy elméletileg eü.-is (volt) a történetben szereplő nő, akkor ti eü.-isek (?) honnan veszitek a bátorságot hogy itt ekézitek???

ha orvos "kolléga" lett volna őt is ekéznétek????

2015.11.22. 15:55:19

Ki nem szarja le hogy mennyire kedves vagy nem egy orvos?
Nem is az a dolga, elvégre nem lakáj, hanem orvos.
Lásson el.Gyógyítson meg!
Ez a dolga és ennyi.

Felőlem tüzet is okádhat ha közben meggyógyít.

2015.11.22. 15:56:38

Lehet hogy nem tudott fejkötést csinálni a kedves anyuka.Ezért nem kötözte be.
Nem olyan egyszerű azt, ez igaz.

kheiron 2015.11.22. 16:50:19

@Diorella Queen:

Ez van a posztban:

"Annyit fűznék csak hozzá, hogy aki ismer, tudja, hogy egészségügyi végzettségem van! Aki ismer, tudja, hogy miért nem maradtam a szakmában! "

Mert annyira rossz szakmailag, hogy még egy egyszerű kötést sem képes feltenni - ami amúgy kb. a cserkészek meg a jogosítványt kapó bérszámfejtők elsősegélynyújtási szintje.

kheiron 2015.11.22. 16:52:16

@asztalosani:

Ha valaki azzal büszkélkedik, hogy egészségügyi végzettsége van, de nem végzi el a tőle (és minden állampolgártól) kötelezően elvárható elsősegélynyújtást, az természetesen kritika tárgyát képezi.

asztalosani 2015.11.22. 17:53:16

@kheiron:
hogy te milyen "vicces vagy"...

akkor most gondolj az ügyeletes orvosra és arra hogy 7.45-kor zavarta el őket holott 8.00-ig van ügyelet. az miért nem képezte a kritika tárgyát? rá nem vonatkozik az elsősegélynyújtás, főleg MUNKAIDEJÉBEN???

akkor most gondolj arra, amikor az ügyeletes orvos asszisztense elzavarja a beteget, mert nem akarja felébreszteni az orvost.

akkor most gondolj arra, amikor az orvos a MUNKAIDEJE letelte ELŐTT lelép...

vagy ők mások, mert orvosok?

az ügyeletes orvos hozzáállását miért nem kritizáltad eddig, hm???

nehogy már örülnétek: saját idejében, saját költsége terhére elvitet az ügyeletre, majd tovább szállította. nem hívott mentőt, nem került ez a tb.-nek semmibe. de nem! kákán is kell csomót keresni...

szóval?

asztalosani 2015.11.22. 17:56:25

@kheiron:

"és minden állampolgártól) kötelezően elvárható elsősegélynyújtást"

kiscsillag!
ezt is baromi rosszul tudod!

ugyanis NEM az elsősegélynyújtás várható el, hanem a SEGÍTSÉGNYÚJTÁS, ami abban ki is merülhet, hogy a tér közepén elkezd kiabálni, hogy "segítség" vagy hogy mentőt hív.

kheiron 2015.11.22. 18:18:17

@asztalosani:

:-)

Nagyon jól nyomod, a teljesen indokolatlan személyeskedés szépen kiegészíti egy kis megaloman komponenssel a kveruláns pszichopata képét!

Egyszerűen tökéletes alakítás!

Kommentelő k.m.n. 2015.11.22. 23:25:23

Ezer éve jártam a blogon utoljára, de úgy látszik a kritikán aluli mentális színvonal nem változott (most is a hatásvadász cím az Index címlapról hozott ide, mert sejtettem, hogy megint egy agyhalott történet lesz).

1. El tudom képzelni, micsoda "életveszély" lehetett, ha a gyerkőcöket még simán tutujgatta, utána visszament a férfihoz, majd kocsikáztak és végül az ügyeletes sebész még le is cseszerinti, hogy egyáltalán mit keres ott a férfivel...

2. A hyperintelligens egészségügyis (szerintem valami papírtologatás vagy takarítás lehet a munkakör, csak a helyszín egy kórház, emiatt EÜs) posztolónak az nem jutott eszébe, hogy egy darab gézzel (mert ügyebár minden kocsiban van elsősegély doboz) bekötözze a sebet, hogy ne vérezzen már a vakvilágba szerencsétlen fószer.

3. És ha már felkiáltójeles egészségügyi végzettséget említ a posztoló: egy nyilvánvalóan NEM akut sebészeti teendőt igénylő beteget miért visz a sebészet ügyeletre? Ez olyan, mintha valaki fosással menne a szülészet ügyeletre, hogy lássák már el, mert "orvos-orvos oszt' tegye má' a dógát, ne pofázzon".
Egy ügyeletes(!) sebésznek nem az a dolga, hogy az utcáról beeső random beteget pesztrálgassa, hanem ha valakit sürgősségiről vagy más osztályról küldenek valamilyen SÜRGŐS ellátást igénylő SEBÉSZETI iránydiagnózissal, akkor azt megműtse!
7:45-től már csak 15 percet kell a legtöbb helyen várni, hogy induljon a háziorvosi rendelés. Ha pedig 15 percet nem bír ki a beteg, akkor mentőt kell hívni, nem pedig elfurikázni egy olyan intézménybe/osztályra, ahol más profilú betegeket látnak el, csak az éppen nyitva van...

asztalosani 2015.11.23. 04:59:24

@Kommentelő k.m.n.:

1. mert szerinted a saját gyerekét ilyenkor felejtse el, vagy mi?
2. egy szóval sem írta, hogy nem kötötte be.
3.
"7:45-től már csak 15 percet kell a legtöbb helyen várni, hogy induljon a háziorvosi rendelés. Ha pedig 15 percet nem bír ki a beteg, akkor mentőt kell hívni,"
GRATULÁLOK! ja persze. akkor majd nem 15 percet kell várni, hanem 2 órát...
nem tűnik fel neked az ész nélküli kiosztásodban, hogy az ügyeletes 8.00.ig van, nem pedig 7.45-ig?

"beteget miért visz a sebészet ügyeletre"
tán azért mert ilyen nincs is.
bal amb van.
LOL

alprazolam 2015.11.23. 10:07:47

tanulság: mentőt kell hívni, nem saját kocsin furikázni. Ha meghal a kocsiban, a sofőr a felelős.
A mentősök pedig tudják, hová vigyék.

SD9 2015.11.23. 10:13:07

Sok igazság van a hozzászólásokban is, de az a lényeg, hogy az ügyeleten 7:45-kor még kellett volna fogadni őket.

A háziorvosi rendelés pedig nem 8 órakor kezdődik általában, hanem akkor, amikor az orvos nagy nehezen (mindegy, milyen okból kifolyólag) beesik a rendelőbe, kb. 9-10 órakor.

jogalany 2015.11.23. 10:14:45

Mindig mondom: az egészségügy rendezése nem pénzkérdés, van ott pénz, elég.
Emberség kérdése, hozzáállás kérdése, a gyógyítás és ellátás harmóniájának kérdése.
Akik döntési helyzetben vannak elfogultak, nem akarják látni, hogy a betegek sosem a pénzről beszélnek, hanem az ellátásról, a szakmai és emberséges hozzáállásról.
Ezet kéne rendezni, pl. az ilyen esetek gyors és szigórú kivizsgálásával, és a betegek érdekvédelmével. Az ilyen orvosnak meg kéne mondani, menjen angliába, mert itt ki van rúgva. Az eskűje megszegése bűn.

she_wolf 2015.11.23. 11:16:04

@jogalany:
A beteg csak meg akar gyógyulni. Természetesen nem beszél pénzről, hiszen evidencia, hogy pénz az van, rogyásig. Elvégre is fizeti a tb-t.
Az ellátás (ti.: hogy legyen eszköz) alapfeltétele a pénz, bármilyen rondán is hangzik ez.
Széteső kocherrel nem fogsz le eret, foszlányokkal nem húzol át ágyat, a két szép szemed pedig kevés ahhoz, hogy megtalálj egy rendellenességet a beteg testében.
Málladozó, penészes falak közt pedig nem szerencsés postoperatív kórtermet berendezni.
Ha arról van szó, hogy a nővér a kórházban ellásson a gyógyszerosztáskor vagy megsimizze a beteg testrészemet és halkan gügyögjön a fülembe, akkor az előzőt fogom választani, ha mégoly Teréz anya komplexusút is sodor utamba az élet.
Természetesen nem tolerálom, ha egy egészségügyi dolgozó goromba velem minden ok nélkül.

És az eskü az aduász, ami akkor kerül megemlítésre, ha elfogyott a puskapor:(

Az érdekvédelem valóban fontos lenne. Lehetne azzal kezdeni élből, hogy az összes betegjogi képviselőt közmunkára küldjék?

Köldök_szösz 2015.11.23. 11:49:49

Nem is zavarna hogy milyen fostalicska szarhegy a magyar egészségügy csak ne kéne kötelezően befizetnem a TB-t ha úgyis utána egy magánklinikát keresek fel ha valami bajom van.

jogalany 2015.11.23. 12:24:36

@mig54:
Amerikai Usa-ban nem kötelező. Nincs is egészségbiztosítása 54 millió amerikainak.
Én a magam befizetéseimet kiszámoltam, és 16 millió jött ki az inflációval növelve.
Egy csipőprot. műtét sem több másfél milliónál. Pedig abból is a fele csalás. Tehát bőven kifizettek mindent a betegek. De persze, ha az orvos már háromnegyednyolckor már nem hajlandó dolgozni, vagy csak 9 -10 -re megy be nyolc helyett már érthető mire megy el a sok pénz. Az egészségügybe 240 milliárd a magánoldal pénze, ebből csupán 90 milliárd ma a paraszolvencia, amit többségében kikényszerítenek az orvosok.

asztalosani 2015.11.23. 12:37:39

@jogalany:

jogalany for president!

:-)

Dikusz 2015.11.23. 14:53:03

A legnagyobb tisztelettel kérdezem,remélve, hogy nem bántok meg senkit. A poszt közé beillesztett fénykép kié? Ugye nem a blog gazdáját ábrázolja? Elég sokat találkoztam mostanában orvosokkal, így nézni még nem láttam őket. Nem hiszem, hogy ez a legújabb altatási módszerük a műtét előtt.

@mig54: igazad van, első lépésként valóban lehetne közmunkára küldeni őket. Sokszor felvetődött bennem a kérdés, volt-e valaha olyan eset, amit megoldottak. Nem volt olyan még - bár néha rezgett a léc - hogy megkeressem a betegjogi képviselőt, a hallottak alapján nem sok értelme van.

rest of boys 2015.11.23. 15:14:05

@Dikusz: A kép egy sebészt ábrázol, aki épp megtudja, hogy ismét Ágika a miniszterasszony...

she_wolf 2015.11.23. 15:25:06

@Dikusz:
Vannak, mert van státusz, azokat pedig be kell tölteni (ha a kutya a kovászba szarik is!), hiszen a statisztika mindenek felett! És hogy elmondható legyen: nekünk olyanunk is van.
Nem is értem ennek az egész blognak a létjogosultságát. Nem itt kell panaszkodni, hiszen vannak betegjogi képvizelők, lehet hozzájuk fordulni, ha szar van a palacsintában. Vagy nem?
Tulajdonképpen megértem eszelősizét, tessenek levelezgetni, ellátni a jogi alkalmazottakat mindenféle tennivalóval, hiszen azért vannak hogy intézkedjenek, nem pedig azért, hogy a seggüket aszalják!
Uff!:)

csakmotyogok 2015.11.23. 15:38:57

@jogalany: Ez az össz. járulék vagy az eü járulék? mert nagyon nem mindegy.

csakmotyogok 2015.11.23. 15:41:17

@jogalany: El kell keserítselek,amit nálunk eü-re küldenek egy közepes német város eü-je csak.Nagyon keveset költenek rá,Európában sereghajtók vagyunk. Az emberség pedig igen is pénz kérdése.

she_wolf 2015.11.23. 15:44:03

@jogalany:
Az USA csak olvasmányként érdekel, nem vagyok amerikai, nem ott élek, nem látom sem hasznát, sem kárát (mármint ami a hazai egészségügyi ellátásomat illeti).
Az egészségügyi hozzájárulást csak akkor fizeted magadért, ha magánbiztosítással rendelkezel, a TB megy a közösbe (ebben az esetben a levesbe).
Ezzel együtt vagy talán éppe ezért: a befizetett pénz nem fedezi a kiadásokat. Márcsak azért sem, mert te hiába gyűjtögeted lelkiismeretesen a kekszes dobozban a pénzedet csoportokba rendezve, ha belenyúl ez meg az családtag, és önös célra megdézsmálja.

Az pedig hogy az orvos mikor jön-megy, tessék az orvossal lemeccselni, az enyémről nagyjából tudom mikor mit csinál, miért késik, miért húz el hamarabb.
Nem ismételném magam, már én is unom:)

jogalany 2015.11.23. 18:12:35

@csakmotyogok:
Világosan leírtam, az a magánoldal pénze. Az állam a TB-be ennél nagyságrenddel másabb pénzt pumpál. Ez az eű magánoldali befizetések összege, azzal, hogy a paraszolvencia is benne van, ami 90 milliárd évente. A többi a magánpraxis, a magánklinikák, a magánrendelések (egy jó része eszközben, anyagban és helységben is az államiból származik)ez padig 150 milliárd. Ebből is látszik a paraszolvencia adómentes összegének nagysága, ami közvetlen orvosi, és töredékének ezredrésze a nővérkék bevétele.
Persze nem csodálkozom, ha manapság az állam is benne van a korrupcióban nyakig, bűntetlenül. A GDP 16,7 %-a korrupció. Szinte disznóság, hogy az orvosi paraszolvencia ehhez képest bagatel összeg. Csak a betegeknek sok már egy kicsit.

jogalany 2015.11.23. 18:19:03

@mig54:
Ahol én vagyok a fönök, ott nem dézsmál meg senki semmit. A párom meg olyan, hogy Ő sem engedi a családban a dézsmálást. De ami valakinek jár azt meg is kapja, nem úgy mint a pedagógusok a fizetésüket.
Orvossal lemeccselni? Hogyan ? fizikailag ? feljelentésügyileg ?
Ahol az ügyészség elismeri írásban, hogy a bűnelkövetés megtörtént, de nem látja, hogy a kedvezményezettnek van -e rajt haszna, ezért az ügyet nem vizsgálja ki. Egy ilyen országban mit lehet? Tudom, már mondták: Matrix.

she_wolf 2015.11.23. 18:34:16

@jogalany:
Az országnak kritikán aluli a vezetése. Röviden.
Még rövidebben: a politikust kell rugdosni, nem az adófizetőt!
Az orvossal lemeccselni kicsit már hosszabb dolog. Gyanítom, hogy nem azért megy el hamarabb, és érkezik később, mert magánjellegű dolga van. Legalábbis akivel eddig még dolgom volt, mindegyik húzta a belét maga után egyik helyről a másikra, természetesen késéssel, meg hamarabb.

"Ahol az ügyészség elismeri írásban, hogy a bűnelkövetés megtörtént, de nem látja, hogy a kedvezményezettnek van -e rajt haszna, ezért az ügyet nem vizsgálja ki."
Bocs, de ezt most hirtelen nem tudom hova tenni...
Egy ilyen országben szét lehet és szét is kellene verni az egész politikai "elitet". Szerintem. És mindjárt megbecsülést kapnának a pedagógusok is.

Dikusz 2015.11.23. 19:25:35

@rest of boys: most, hogy figyelmesebben megnéztem a fotót, lehet benne valami. Nem tudom, van-e még olyan hír, amire hasonlóképpen reagálna egy sebész.

Két évvel ezelőtt eltörtem a kezem. Tizenhat nap múlva juttattam el magam abba a szakrendelőbe ahová tartozom, nem a főorvos úron múlt, hogy nem sikerült úgy a kezelés, ahogy kellett volna. Mindezt azért írom le, mert helyén tudta kezelni az esetemet. Nagyon jó fej, sokat dobott a lelkiállapotomon (volt éppen elég bajom akkor is, és azóta is), ő is fáradt volt már. Mondtam neki, hogy eltöröm a másik kezemet is, csakhogy ő kezeljen. Amikor kérdeztem tőle (mivel túlsúlyos vagyok), begipszelt kézzel tudok-e konditerembe járni, akkor azt mondta erre nincs szükségem, tud ő jobbat. Összevarrja a számat, és hozzávarrja a kezemet is, akkor nem lesz gondom a fogyókúrával. Ami miatt szükségesnek éreztem ezt leírni, kíváncsi lennék arra (az elmondottak után), hogy reagálna erre a hírre.

csakmotyogok 2015.11.23. 21:30:24

@jogalany: Jaj,csak a hálapénzt ne írtad volna pont 20-ad annyi,mint amit feltételeznek. Ha igaz lenne akkor nem orvos hiány,hanem jelentős orvos felesleg. A legtöbb orvos akit látogatok komoly egzisztenciális gonddal küzd,és az a szerencse,hogy a család ideköti,különben mehetnénk vajákos Biri nénihez vagy eszelőshöz.

csakmotyogok 2015.11.23. 21:32:59

@mig54: Igen ezek a tetű orvosok képesek azért késni egyik ambulanciáról a másikra menve, mert valakinek mellesleg ingyen megmentik az életét. Tök ciki:)) mikor senki nem csinál semmit ingyér'

Dikusz 2015.11.23. 22:25:21

@csakmotyogok: ez pont olyan mint amikor a háziorvosokra azt mondják, milyen jó nekik, mert csak napi négy órát dolgoznak. Csak azokról az orvosokról tudok véleményt mondani, akikkel kapcsolatban vagyok/voltam. Édesapám háziorvosa is, és az én háziorvosom is a rendelés előtt/után látogatja a fekvőbetegeit, szakterületüknek megfelelően kórházban is rendelnek (egyikük addiktológus, a másik infektológus).

csakmotyogok 2015.11.23. 22:38:53

@Dikusz: Így pontosan,jól látod/tudod. Sajnos a többség nem így gondolkozik. Sajnos, mert akkor lenne pozitív változás.

Dikusz 2015.11.23. 23:14:25

@csakmotyogok: a szakrendelőben meg gondolom azok az orvosok rendelnek szintén négy órát, akik a kórházakban lehúznak 8+akármennyi órát. Volt olyan, hogy időpontra voltunk berendelve a kardiológiai szakrendelésre, az orvos meg elrohant, mert áthívták a kórházba. Senki nem tehet róla, sem a várakozó beteg, sem az orvos.

A másik példa: a férjemhez gyógypedikűröst kell hívni, aki egy budapesti nagy kórház egyik osztályán nővér. Ma beszéltem vele, nem tud csak jövő héten hétfőn jönni. Húsz beteghez segíteni, sokszor azt sem tudja hova is kell mennie. Nem tudok haragudni, ha később jön, nyilván nem jódolgában vállal plusz munkát. A hálapénzre azt mondta ő is, hogy messze nem annyi, mint ahogy mondják. Nem is irigyelném tőle a sokat sem. Pár éve mesélte, hogy hoztak be az osztályra olyan hajléktalan nőt (gondolom nem egy, nem kettő eset van máshol is), akinek mindenhonnan valami mászott ki. El kellett látniuk, és még így is azt mondta, szereti a hivatását. Azt azért megkérdezném, hogy aki sokallja a hálapénzt, bármennyi is az, csinálná-e ezt utánuk?

Kommentelő k.m.n. 2015.11.24. 00:19:22

@asztalosani:
Sani, igazán nem akarok személyeskedni, de olyan sötét vagy, hogy az már fájdalmas. Mindenbe belemagyarázod a saját nézőpontod, sokszor pedig olyan dolgokat állítasz teljesen magabiztosan, amiről süt, hogy lövésed sincs. Pár példa:

"beteget miért visz a sebészet ügyeletre"

tán azért mert ilyen nincs is.
bal amb van.
LOL "

Sajnos, ki kell hogy ábrándítsalak, de létezik külön baleseti (traumatológiai) és külön sebészeti ügyelet és a kettő rohadtul nem ugyanaz!
Szigorló koromban nemcsak álmodtam, hogy sebészeti ügyeleten vagyok: jöttek éjjel a vakbél gyulladásosok, szeptikus epehólyagok, akut bélelzáródások stb, de egy darab autóbalesetes vagy más traumás sem jött. Miért? Mert őket az 5 km-re odébb levő traumatológiára vitték... De szerinted a kettő tök ugyanaz, és még a 14 évesek védjegyének számító "LOL"-t is odabüfögted a végére. Gratulálok, ismét sikerült beleugatnod egy olyan dologba, amiről lövésed sincs, de úgy teszel, mintha hű de jártas lennél benne.

A többi agymenésed csak röviden:
1. Ebben a pontban a gyerekkel való törődést mint időtényezőt említettem (csak úgy, mint a kocsikázást), nem úgy, hogy nem kell törődnie a poszternek a gyerekeivel.

2. Tényleg nem írta, hogy nem kötötte be a sebet, de azt se, hogy bekötötte. De többször is említi, hogy vérzik ill. "összevérez mindent", emiatt inkább az a valószínűbb, hogy nem kötötte be...

3. Ha a mentőre 2 órát kell várni (és nem azért, mert a puszta közepére hívják 120 km-re), akkor az azért van, mert a diszpécser a telefonáló elmondása alapján nem ítélte meg olyan súlyosnak az esetet. Értsd: van olyan eset, aki jobban rá van szorulva a gyors mentésre.
És a híres 15 perccel korábban lelépett az orvos: az se biztos, hogy ügyeleti időben nem küldte volna el a beteget, mert úgy ítéli meg, hogy várhat reggelig. Másrészt azért elég kevesen vállalnának be egy 24 órázás után (lehet, hogy csak 1 óra alvással) egy ilyen csip-csup esetet, mely jó eséllyel tényleg várhat.

nickM 2015.11.26. 01:07:18

@jogalany: Sajnos nagyon nincs. "Emberség kérdése, hozzáállás kérdése, a gyógyítás és ellátás harmóniájának kérdése." Khm. Az adott keretek között leginkább SZERVEZÉS kérdése, ebben azonban nagyon rosszul állunk.

aLány 2017.01.04. 23:09:17

Bocsi, egy orvosi ügyeleten egy traumás sérüléssel mit kezdenek?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása