Nem mindenhol bánnak úgy az emberrel, mintha állat lenne

2015.11.12. 07:40

szivs.jpgCsak azt szerettem volna megosztani az emberekkel. hogy nem mindenhol bánnak úgy az emberrel, mintha állat lenne, van ahol tényleg emberszámba veszik őket és emberségesen viselkednek.

Tisztelt Praxis blog!
 
Annyi rossz történetet hallani a magyar egészségügyről, flegma orvosokról és nővérekről. Én most nem ilyet akarok leírni.
 
Férjemnek az aorta billentyűjét kellett kicserélni mechanikus billentyűre ez év októberében. Már egy éve tudtuk, hogy műteni kell. Megtörtént minden vizsgálat, ami kellett, csak az időpontra vártunk. Többször érdeklődtem telefonon a Debreceni  Szívsebészeti Klinika adminisztrátoránál, hogy mikor lesz a műtét. Minden egyes alkalommal nagyon rendes volt az adminisztrátor, soha el nem küldött a fénebe, hogy majd szólnak, hanem rendesen válaszolt.
 
Elkövetkezett a műtét ideje. A műtét előtti napon a szívsebész behívott bennünket egy szobába, és mindent elmagyarázott türelmesen, lehetett tőle kérdezni is. A műtét napján ( délután volt a műtét) az egész délelőttöt bennt tölthettem a férjemmel, senki nem zavart el, egy rossz szavuk sem volt. Műtét után a szívsebész mindent elmondott, hogy zajlott a műtét. Még 24 óra sem telt el, már osztályra vitték a férjemet. Segítettem a nővérkének férjem dolgait kipakolni a kórteremben, amit nagyon kedvesen megköszönt, mondván ha nem lennék ott, akkor ezt neki kellene megcsinálni. Véltelenül a WC-ben a villanykapcsoló helyett a nővérhívó gombot nyomtam meg. Pillanatok alatt jött valaki, hogy mi a gond. Egy durva hang nem volt, hogy miért nem figyelek oda a kapcsolókra. Mindenki -  nővérek, orvosok -  nagyon kedvesek minden beteggel és a hozzátartozókkal. Nem hallani sehol egy hangos vagy kioktató szót sem a betegekkel, pedig elég sok idős ember van ezen az osztályon (kb.80%), és hát ugye műtét után elég nehéz az első pár nap. Csak barátságos megnyilvánulással találkoztunk.  
szivs.jpg
A műtétet végző orvos pár nap múlva szabadságra ment, és akinek átadta a férjemet nem pattintotta le magáról. Nem engedte haza a férjemet, azon a napon, amikor az első orvos megígérte, hogy ha jók az eredmények, akkor hazamehet. Az eredmények jók voltak ugyan, de az INR érték kicsit magasabb volt, ezért még nem engedte el. De bármelyik orvos jött vizitre, mindenki nagyon kedvesen beszélt minden beteggel. Csak pozitívat tudok mondani az egész osztály munkájáról. Nagyon szépen köszönünk Nekik mindent! Neveket csak azért nem írok, mert nem akarok senkit megsérteni, ha esetleg kimaradna a felsorolásból. Minden orvosnak és nővérnek  nagyon-nagyon sok köszönet.
 
Viszont a Debreceni Klinika SBO osztályán kicsit más a helyzet. Vérvételre kellett mennünk az egyik hétvégi napon. Férjemmel minden rendben volt. De a többi beteg hiába ült a váróteremben, a dolgozók csak ki-be járkáltak a vizsgálóból úgy, hogy meg sem kérdezték, kinek mi baja, mire vár. A Kenézy Kórház SBO osztályán levő dolgozóktól tanulhatnának a Klinika SBO dolgozói. Szégyellni való a hozzáállásuk.
 
Csak azt szerettem volna megosztani az emberekkel. hogy nem mindenhol bánnak úgy az emberrel, mintha állat lenne, van ahol tényleg EMBERSZÁMBA veszik őket és EMBERSÉGESEN VISELKEDNEK.
 
Üdvözlettel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.12. 23:20:41

Tény, vannak ritka kivételek. Ismerek a János kórházban egy doktornénit, aki nagyon kedvesen, türelmesen válaszol a leghülyébb kérdéseimre is, mi több, pár interneten feltett kérdés után abba is belement, hogy a kórházban megvizsgál, mikor a szakterületét érintő problémám volt. És nem futószalagon lévő munkadarabként kezeli a betegeket.
A napokban kérés nélkül javasolta, hogy keressem fel újra, mikor megemlítettem neki, hogy volt egy "apró" problémám, amiről egyébként eszembe nem jutott volna, hogy hozzá forduljak.

csakmotyogok 2015.11.13. 06:49:41

Igen így van többnyire csak az nem hír.Az én édesapám is ugyan itt műtötték. 5*.
Csak emberi hangot kell megütni az eü-sökkel és nem úgy viselkedni a nővérekkel,mintha cselédek lennének.Örülök,hogy jól van a beteg.

Braincelle 2015.11.13. 07:19:41

Az SBO-kon a beérkezésnél triage-olják az embereket. Teljesen értelmetlen az alapján bírálni egy sürgőssègi osztályt, hogy a folyosón átmenő esetleg más osztályon dolgozó emberek leállnak-e munka helyett a várakozókkal pajtizni

Braincelle 2015.11.13. 07:22:05

Egyébként sem értem, hogy a kedvesség mért az első szempont. Beszéljenek udvariasan az emberrel és tájékoztassák, de főképp lássák el szakmailag helyesen. A mosolygást és közvetlenkedés idegen embertől inkább illetlenség és határsértés.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.13. 07:29:13

@Braincelle: ha jól sejtem, komoly problémával még nem kellett orvoshoz fordulnod és közeli hozzátartozódat sem kellett ilyen helyre vinned. Nagyon nem mindegy, milyen hangon beszélnek a beteggel és családtagokkal egy ilyen helyen. Arról nem beszélve, hogy a prosztó stílus általában dilettáns "szakembert" takar. Eleve ahol úgy kezelnek, mint egy darab szart, ott nem figyelnek rád, még ha a tudás meg is lenne, akkor sem fogsz normális ellátást kapni.

blackshíp 2015.11.13. 08:18:07

@Hóhér az utolsó barátod: Azért a kedvesség és a prosztó stílus között elég sok dolog elhelyezkedik még, pl. az udvarias tájékoztatás is, amint Braincele is elvárna. Ehelyett az emberek azt akarják érezni, hogy szeretik őket vadidegenek. Ez nekem is inkább fura mint bármi más

Braincelle 2015.11.13. 08:59:04

@Hóhér az utolsó barátod:
Az nem tudom, hogy komoly-e, amikor apámat kivérezve vitte be a mentő, és akut gyomorműtéte volt, egy hónapig volt intenzíven, hol gépen, hol nem. Általában ügyelet előtt derült ki, hogy megint gépen van.
Nagyon hálás voltam, mert normálisak és tisztességesek voltak velünk, de pont hogy ilyen helyzetben nem a mosolygás számít.
Egyébként ebben a helyzetben a mi családunk egyszer nem vette a bátorságot, hogy az intenzíves orvost zavarja és tájékoztatást követeljen. Ha kérdésük volt, kerestek minket. Velem meg ordít a folyosón a hozzátartozó, hogy a napok óta bent lévő, stabil állapotú rokonáról mért nem adok tájékoztatást neki, miközben akutan kellene vért rendelnem a félhalott betegnek, és közben az orra előtt tolják ki a másik félhalottat, akit, kezemben ballonnal-maszkkal, akut vizsgálatra kísérnék.

asztalosani 2015.11.13. 09:52:42

"röhejes és szánalmas", hogy van az országban jó pár hely ahol UGYANANNYI PÉNZÉRT DOLGOZNAK az eü.-sek ÉS MÉGIS MINDEN FLOTTUL MEGY, sőt a beteg még elégedett is!

röhejes és szánalmas, hogy máshol meg verik a nyálukat a pénzért, megalázzák a betegeket a hozzátartozókat!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.13. 09:53:27

@Braincelle: egy szóval sem mondtam, hogy a vigyorgás sokat számít. Bár néha az sem árt. De az a közöny, sok esetben bunkóság, amit a legtöbb helyen tapasztalni lehet...
Mit szólnál, ha egy héten át egyre korábban mész a háziorvoshoz, de nem jutsz be, mert csak annyi beteget hajlandó ellátni a háziorvos, ahány sorszámot kiraktak és ezek kb húsz perc alatt elfogynak. Hogy ezzel párhuzamosan észreveszed, hogy évi két és fél havi rendelési időt elvettek. És amikor megemlíted a dokinak, csak annyi a válasz, hogy neki ez a heti 24 óra is sok...
Vagy ha egy orvosnak nevezett élőlény előbb téged, majd a háziorvosodat nevezi hazugnak és ahelyett, hogy a betegségeddel foglalkozna, azon veszekszik veled, hogy hogy mersz munkanélküli lenni.
Vagy... van rád 15 perce a dokinak, de ebből 10 perc privát beszélgetés mobilon. Vagy... folytassam?

asztalosani 2015.11.13. 09:54:35

@Braincelle:

"Velem meg ordít a folyosón a hozzátartozó, hogy a napok óta bent lévő, stabil állapotú rokonáról mért nem adok tájékoztatást neki, miközben akutan kellene vért rendelnem a félhalott betegnek, és közben az orra előtt tolják ki a másik félhalottat, akit, kezemben ballonnal-maszkkal, akut vizsgálatra kísérnék. "

lefordítom neked:
ez azt jelenti hogy valamit nagyon de nagyon sz@rul csinálsz.

kérj tájékoztatást, vagy menjél gyakorlatra Debreceni Szívklinkiára. :)

asztalosani 2015.11.13. 09:56:44

@Hóhér az utolsó barátod:

"Vagy... van rád 15 perce a dokinak, de ebből 10 perc privát beszélgetés mobilon. Vagy... folytassam? "

mert meg van engedve nekik, mert a betegek szó nélkül hagyják.

addig fogják ezt csinálni ameddig seggbe nem lesznek rúgva.

Braincelle 2015.11.13. 15:29:14

@Hóhér az utolsó barátod: a korrektség és a tisztesség hiánya nyilván nem elfogadható.

Braincelle 2015.11.13. 15:33:37

@asztalosani: életemben először láttam azt a hozzátartozót, ügyeletes voltam. Ügyeletben a sürgős betegek ellátása kötelezően prioritást élvez a napok óta bennfekvő, nem általam kezelt betehek hozzatartozóival való beszélgetésnél. Ráadásul ugyananbak a betegnek a másik hozzátartozójával már beszélt a kezel
Őorvos. Nem hiszem, hogy éb hibáztam volna.

asztalosani 2015.11.13. 19:58:34

@Braincelle:
akkor is valamit nagyon de nagyon rosszul csinálsz és vagy csináltok,
ami vagy a te hibád, vagy azt osztályvezető orvosé, hogy ilyen gané (bocs, most nem jut eszembe szebb kifejezés) emberekkel dolgozik együtt a saját osztályán. és igen jogos a tsz.

csak gondolj bele:
tegyük fel nem vagy eü-s és fingod sincs semmiről, de apád/gyereked bent fekszik 3 napja.
te már 9 szakembert kérdeztél meg mondjuk nyájasan türelmesen, de mindenki sz@rik a fejedre, senki nem mond semmit, mindenki leráz, sz@rba sem vesznek.
hogyan mész oda a 10.hez?

szóval mégiscsak jogos lehet a "hülye" HT. viselkedése, nem?

"nem általam kezelt betehek"
JUJJJJJ....
(nem a helyesírási hiba miatt)
hanem azért mert ott az osztályon fekszik xy napok óta és nem te kezeled?
akkor hogyan is kezdted a műszakot, ha nem osztályos átadással - átvétellel?!
akkor mégiscsak tudsz neki mondani egy két mondatot, hiszen azt ott valakitől valamikor átvetted, nem?

csakmotyogok 2015.11.13. 20:35:51

@Braincelle: Szerintem sem. Az átlag magyar beteg bunkó. Evvan:((

Braincelle 2015.11.14. 10:10:13

@asztalosani:szerintem fogd vissza Magad. Hidd el, hogy korrektül volt a korábbinapokon tájékoz

Braincelle 2015.11.14. 10:18:33

@asztalosani:
Még annyit, hogy a más által kezelt betegről akkor lehet tájékoztatni ügyeleti időben, ha valami sürgős dolog történt vele. Mert vagy az akut dolgokról tájékoztatod, vagy az állapotáról, feltételezett diagnózisról teendőkről,amik a kezelőorvos feladatai.

Amikor az ember mondjuk ötven vagy száz akut ágyra ügyel és egyszerre több súlyos állapotú beteget kell ellátni, akkor nem teheti meg és nincs is értelme napok óta bennfekvö stabil beteg rokonával beszélgetni csak azért mert ő nem hajlandó a kezelőorvost megkeresni telefonon vagx személyesen, amit amúgy a másil rokon már megtett.

Erről szerintem nincs értelme vitázni.

rest of boys 2015.11.15. 11:19:50

@Braincelle: A legtöbb gond azokkal van, akik épp akkor "érnek rá" érdeklődni és azt az orvost találják meg (nem keresik: találják), aki ott és akkor kéznél van, ügyel, nyilván ezer gonddal a nyakán.

Olyan eset is előfordult, amikor a nagyon elfoglalt (értsd: a pénzt hajtja egész nap a pénzre) fővárosi gyerekek (három lány) folyamatosn telefonon érdeklődtek a bentfekvő anyu állapotáról, aztán számonkérték az állapotromlását ugyancsak telefonon, majd a visszakérdezésre, hogy a személyes jelenlétükkel mért nem óhajtják megtisztelni a beteg anyjukat, felháborodottan utasították rendre a kezelőorvost.

Erre mondta a volt főnököm, hogy egy anya felnevel három gyereket, de a három gyerek nem képes ellátni egy beteg anyát.

Made in Hungary.

csakmotyogok 2015.11.15. 15:48:21

@rest of boys: Igen azt ilyen tudja mi a te kötelességed,a sajátjáról meg elfelejtkezik,pedig az lenne az első. Akkor kritizálni a más munkáját ha ő hibátlan.

csakegybeteg 2015.11.25. 08:20:48

Megint elszálltak a hozzászólások a személyeskedés és az orvosok szidása felé.
Miért nehéz elfogadni, hogy vannak tisztességes, udvarias orvosok is?
A jómagam is debreceni klinika "vendége" voltam, igaz az idegsebészeten. Az osztály orvosai és ápolói tették a dolgukat, pedig nagyon sok beteg volt. Udvariasságot és segítőkészséget tapasztaltam, bunkóságot nem.
Egyébként a klinikáról összességében csak jót hallottam. Talán nem véletlen, hogy a fővárosból is sokan oda mennek gyógyulni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása