Órákig szívatják a betegeket

2015.11.03. 04:48

jahn-ferenc-korhaz_1_1.jpg6,5 órát ültük a váróban, közben több beteget is behoztak mentővel, félholtan szintén a váróba tolták a többi ember közé, és 2 óra elteltével se nézett rájuk a kutya se.

Tisztelt Praxis!

 

82 éves nagymamámat tüdőgyulladással és bevizesedett tüdővel kezelték a Dél-pesti Kórházban úgy, hogy az intenzív osztályról kitolták egy huzatos hideg folyosóra, és takaró gyanánt volt rajta egy vékony lepedő. Rá 2 hétre meghalt.

 

Párommal sürgősségire be kellett menni egyik éjjel, felháborodva megkérdezték, hogy miért nem szakrendelésre mentünk, mire én közöltem, hogy ha nem lenne sürgős, nem lennénk itt, majd pofákat vágva sarkon fordult a nővérke és elviharzott. 6,5 órát ültük a váróban, közben több beteget is behoztak mentővel, félholtan szintén a váróba tolták a többi ember közé, és 2 óra elteltével se nézett rájuk a kutya se. A nővérszobában láttam, hogy 4 nővérke lábukat felpakolva, kényelmesen elhelyezkedve, vidáman beszélgettek, még hangosan vihorásztak is, plusz nyomkodták a telefonjukat...

 jahn-ferenc-korhaz_1_1.jpg

 

A csecsemő osztályon a csecsemős leüvöltötte a fejemet, mert mit képzelek én magamról, hogy nem tudom a házirendet, mikor mi van, és hogy képzelem, hogy kérdezni merek tőle, az már csak zárójeles hogy semmit nem mutattak meg még kérésre sem. A műtét alatt pedig igen csak hentes munkát végeztek, úgy szét szabdaltak.

 

Akinek nem tetszik, amit leírtam, az lapozzon tovább. Nem kívánom senkinek, hogy átélje ezeket! Rá lehet fogni ezt a helyzetet a birka emberekre, politikára. Stadionra, új utca, terek, reptér nevek változtatására van pénz, egészségügyre nincs, vagy csak nagyon kevés. Ez mondjuk minden kormánynál így van.

 

Ennyi....igyekeztem finoman fogalmazni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2015.11.03. 13:19:17

1.bekezdéshez - én megértem, hogy a posztoló félti szeretteit, és kicsit feldúlva írta a posztot. Nagyon kevés információt adott. Két közeli hozzátartozóm feküdt az elmúlt bő egy évben intenzív osztályon, az igaz, hogy nem ebben a kórházban (az olvasottak, és a hallottak alapján szerencsére). Egyiküknél sem lehetett semmilyen pizsama, hálóing, köpeny stb. az ITO-n, természetesen. Még jó, hogy nem. Amikor kikerültek az intenzívről, ha nem voltunk éppen náluk, akkor ebben a kórházban is csak egy lepedővel voltak betakarva. Ha ott voltunk, akkor a bevitt köntössel betakartuk őket. Nem hagyták kint a folyosón, hanem tolták az osztályra. A nagymama biztos nem amiatt halt meg.

2.bekezdéshez - itt sem írta le, hogy a párjának mi baja volt. Ha sürgős ellátásra szorul, akkor valószínű azonnal sorra kerül. Ha a kórház ügyeletes volt, akkor nyilván sokat kell várakozni (ha nem akkor is). Az orvos lehet nem véletlenül mondta, hogy miért nem szakrendelésre ment. Nincs minden beteghez orvos. Amikor mi voltunk sürgősségin (a férjem lába üszkösödött) mire a másik kórházba átszállították több, mint 10 órát vártunk.

3.bekezdéshez - ez szinte értelmezhetetlen, valószínű a posztolónak babája született. Amikor unokahúgom szült (egyik szülészeti klinika), ott sem magyaráztak semmit. Számomra is érthetetlen, nem mindegyik első babás anyuka tudja mit kell csinálni. Lehetne nekik kicsit többet segíteni. A műtéti részt meg egyszerűen nem értem, mármint az össze-vissza szabdalást.

Utolsó bekezdés - nincs gond azzal, hogy leírta a posztoló, csak kicsit több információ jobb lett volna, és elhiheti, hogy rajta kívül sokan átélték még ugyanezt.

Dikusz 2015.11.03. 13:31:22

Nem véletlen, hogy a következőket nem az előző hozzászólásomhoz írtam.

Végtelenül fel vagyok háborodva, ezt nem is lehet ép ésszel felfogni. Minden jó érzésű ember kiakad ezen a híren. Egy mentőst életveszélyesen megsebesített egy ellátásra szoruló férfi. Erre egyszerűen nincs mentség, bármilyen állapotban is van a beteg.
Csak annyit tudok kívánni, hogy remélem minél előbb felépül a mentős. Ezen elgondolkozhatnak azok, akik szidják a mentősöket, hogy sokszor az életüket kockáztatják a munkájuk során.

kgaben 2015.11.03. 15:00:31

Nem a Dél-pesti kórházat akarom védeni, csak azt elmondani, hogy nálunk ez hogy van:
1. Mi is lepedővel takarjuk be a betegeket, nagyon egyszerű oknál fogva: nincs a sürgősségi osztályon takaró. Egy -egy lepedő van, ha van. Ha nincs, akkor marad a ruha, ami rajta volt, vagy kabát, vagy semmi. És ez nem emberség kérdése, hanem ha nincs, akkor nincs. És van, hogy ki kell nyitni az ablakot, mert jön egy koszos és nagyon büdös igénytelen "beteg", akit nem lehet elviselni. Persze, van, hogy valaki az ablakhoz kerül, mert nem tudjuk hova tenni. Valakinek rossz lesz. De azt még sosem hallottam egyik betegtől sem, hogy nekiesett volna annak a "betegtársának", aki ilyen vállalhatatlan testszaggal jött be, hogy miért nem fürdött le, de nekünk szólnak, hogy miért van büdös... Ha????
2. Ezek a panaszok eléggé csalókák, pontatlanok. Miért, milyen betegséggel ment be kórházba? Mióta tartott az az állapot? Mit tett ellene, hogy jobban legyen? Ezeket rendre nem írják le, csak a hangulatot keltik. Persze, van olyan, amikor a sürgősségin dolgozók nem úgy beszélnek, és akkor meg is értem a felháborodást, de az a tapasztalatom -és mondom nem védek mást, hanem saját helyemen-, hogy az a legkevesebbszer olyannal találkozunk, aki úgymond akut eset lenne. A legtöbb 4-5 napos panasz, de több hetes is nagyon sokszor előfordul, többször, mint akut.
Tehát ebből a szemszögből már érthetőbb talán, miért is kérdezik meg sokszor, hogy szakrendelésen járt e...???!!!
3. 6,5 órát ültek a váróban. Itt megint kijön az, hogy nem írta le, hogy milyen panasszal ment kórházba. Csak egy egyszerű példa: Ha valaki mellkasi panasszal megy kórházba, akkor kezdődnek a vizsgálatok: vérvétel, EKG, mellkasröntgen. Ezek egyike összesen nem pár perces vizsgálatok. És röntgenre nem mehet a saját lábán, betegszállító kell. Nálunk nappal 4 betegszállító van a sürgősségi belgyógyászati részre és a trauma részre. Ha nincs ilyen fiatalember, mert épp a trauma elvitte mindet, vagy éjszaka van, ahol az egész kórházra (mind a 7-8 emeletre vannak ennyien) vannak ennyien, érthető, hogy ne fog 2 perc alatt odaérni, és elvinni-visszahozni a beteget, van, hogy fél órát is várni kell. Ehhez jön még, hogyha van némi Troponin eltérés (ami specifikus enzimeltérés a szívbetegség esetén), akkor a kontroll vérvétel 6 óra múlva lesz, mert ez a protokoll. Szóval, hogy várni kell, az bizony előfordulhat.... Csak hogy tiszta legyen, a sürgősségi osztályon eltölthető idő 0-24 óra lehet. Vagyis 24 órát tölthet valaki maximum itt. De a minimum nincs meghatározva, az az orvosra van bízva, mikor látja úgy, hogy elengedi haza a beteget. És persze a lelkiismeretes, rendes ellátást meg mindenki elvárja. Viszont azt senki ne gondolja, hogy valami perverz kielégülést okoz bármelyik orvosnak vagy ápolónak ott tartani a sürgősségin valakit, bámulni, szagolni őt a kelleténél tovább. Az éppen szükséges osztállyal sem egyszerű átvetetni, felvetetni a beteget, elég nagy harc az is.
4. Mit jelent a félholt? Mit jelent magának, és mondjuk egy szakembernek...??? Ugye?! Szóval ez megint inkább csak hangulatkeltés.
5. Egyszer próbálja ki milyen érzés 12 órán keresztül folyamatosan talpalni, vagy csak pár lépéseket tenni. Másrészt miért ne lehetne jó kedvük? ha fancsali pofával állnak, az a baj, ha jó a kedvük, az... Van sapka, nincs sapka. Én rendszerint szoktam viccelődni a betegekkel, és képzelje, vissza szoktak mosolyogni, szokták szeretni... Ja, és Velük viccelődöm, nem rajtuk, csak hogy tiszta legyen. vagyis jól esik a lábnak is néha megpihentetni. És ha közben a telefont nyomkodja? Miért fáj az magának? egy benzinkutas, eladó, pultos is szokta, ha épp ráér.
6. Na igen, a házirendet tényleg nem sokan tudják. De nálunk elmondják, hogy otthon mit hogyan kell csinálni, használni, vérhígítót hogy és hova kell adni, stb. Persze páran próbálkoznak hazudozni, hogy nem tették, de érdekes módon a legtöbb esetben lebuktak. A legutóbb, hogy nem mondták el, hogy kell és hova beadni a vérhígítót, tápszerrel kapcsolatban hogy kell eljárni. Nos, kiderült a női hozzátartozó nagyon jól tudta, mert előtte évekig kellett magának is adnia, másrészt ott volt egy telefonszám, amit a kórházban kaptak a tájékoztatás mellett, hogy hívják, mert ez a nővér fog kimenni. Természetesen nem hívták...
7. Műtét. Vannak jó és kevésbé jó orvosok. Ez a világon mindenhol így van. Csak nálunk talán az igazán jó orvosok nagy része már külföldön dolgozik. Mint ahogy az ápolók közül is aki csak teheti megy el. Bár ez is elég pontatlan, hogy mi miatt mondja, hogy "hentesmunka" történt??!!
Igazán sajnálom, hogy rossz tapasztalatokat szerzett, azt pedig még jobban, hogy emiatt a legtöbben általánosítanak.Vannak nagyon jó szakemberek az országban, és vannak ennek az ellenkezői is. Mint ahogy minden más szakmában is. Engem pl rendszeresen megvetéssel néznek a boltban, mikor zárás előtt fél órával esek be vásárolni, pedig műszakból megyek haza, nem is tudtam volna előbb oda érni.... De az ilyen boltosokat senki nem bélyegzi meg...

lutria 2015.11.03. 15:45:00

Azért az elég furcsa hogy a mentők behoznak valakit,majd ledobják a váróban és elhúznak...Tavaly elég sokat voltam egy balesetin/sürgősségin és ott azt láttam hogy a mentők ott várnak addig amíg soron kívül be nem viszik a betegüket az vizsgálóba,ott a mentőorvos átadja a beteget,átrakják a mentős tolókocsiról a kórházi ágyra és csak utána mennek tovább.

Dr.Démonmac1 2015.11.03. 19:13:31

"Mi is lepedővel takarjuk be a betegeket, nagyon egyszerű oknál fogva: nincs a sürgősségi osztályon takaró."
Érdekes, akkor miért nem kértek??? Facebookra fel, és név nélkül...
Egy csomó esetben a kórházat vezető ember az idióta barom, aki, holmi pártpreferenciából visszautasítja mások segítségét.
(halkan és zárójelben írom, többször vettem részt ilyen gyűjtésben, tudom mit beszélek)

Dr.Démonmac1 2015.11.03. 19:15:49

Az a helyzet, hogy aki tehette, az elment innen, és a nagyon kevés kivételtől eltekintve, csak a szar maradt. Orvosból is, nővérből is, és ápolóból is.
köszi kormány.

Gyorgy Nagy 2015.11.03. 19:49:41

Ki kell rugni a Dél-pesti korház vezetőit.Rengeteget hibáznak .ALKALMATLANOK de nemcsakők hanem a Balogh féle megélhetésivel fideszes minisztert és seggnyaló munkatársait is.9

kgaben 2015.11.03. 20:34:16

@Dr.Démonmac1: facebookon név nélkül? Lehet én vagyok már fáradt így este, de mégis hogyan? Tehát azért, mert az, aki azért kapja a fizetését, hogy beszerezze a gyógyszereket, szükséges eszközöket, nem tudja beszerezni, én kéregessek????? Aham ja.... És már ne is haragudjon senki, de igen is azt a kis időt, amit munkán kívül töltök, nem azzal foglalkozom, hogy munkahelyen mi van, mi nincs, hanem a párommal töltöm, hogy a kapcsolatom ne menjen tönkre, és esetleg megpróbálok pihenni, feltőltődni. És emiatt senki nem szólhat egy szót sem.....

Igazság, hol vagy? 2015.11.03. 20:41:14

@Dr.Démonmac1:"Csak a szar maradt"Ezt majd ott is hangoztasd ha éppen egy szar menti meg az életed,vagy valamelyik szerettednek.További jó egészséget kívánok Neked és a rokonságnak is!

varisztor 2015.11.03. 20:50:09

@kgaben: "... vagy semmi. És ez nem emberség kérdése, hanem ha nincs, akkor nincs. És van, hogy ki kell nyitni az ablakot, mert jön egy koszos és nagyon büdös igénytelen "beteg", akit nem lehet elviselni. Persze, van, hogy valaki az ablakhoz kerül, mert nem tudjuk hova tenni. Valakinek rossz lesz"

Ha ez nálatok tényleg így van, hogy meztelen emberre rányitjátok az ablakot, hogy ne kelljen egy büdös ember miatt fanyalogni, akkor a ti kórházatok tulajdonképpen egy siralomház kivégzőosztaga. Bocs, de vagy hülye vagy vagy még az sem csak jó formában vagy és sikerült hülyeséget írnod. Most pedig, mielőtt indignálódni kezdenél, képzeld el, hogy idős édesanyádat egy szál nyugdíjszelvényben az ablak alá tolja a mentős ma este, de egy büdös hajléktalan miatt valamelyik hasonló kollégád rányitja az ablakot. Próbálj meg a hülyeséged, a novemberi hideg, a meztelen idős nő és az ő halála között a tüdőgyulladáson át némi összefüggést találni és ne írj többet. Inkább ne.

kgaben 2015.11.03. 21:24:52

@varisztor: meztelen? Ennyire fasznak néz, hogy meztelenre rányitjuk? Az is ott szerepelt, hogy a saját ruhájával betakarjuk. Figyelmes olvasás... A legritkább esetben teljesen meztelen a beteg nálunk. Már csak a betegjogok miatt is igyekszünk valamivel letakarni. De azért a rosszindulat magában is dolgozik rendesen.... :-D És a betegek miatt nyílik az ablak szellőztetésre, nem miattunk. Idióta. :-D

kgaben 2015.11.03. 21:37:34

@varisztor: és elolvasta újra, amit írtam, és abban sehol nem szerepel, hogy a kevésbé betakart beteg kerül az ablak alá. Csak annyit írtam, hogy van aki oda kerül, mert az ágy eleve az ablak előtt van. De még egyszer mondom, sehol nem azt írtam, hogy a meztelen (bár ilyen nincs, mert igyekszünk valahonnan szerezni valamit, amivel letakarjuk) beteg kerül oda. Tanuljon meg értőn olvasni.

2015.11.03. 22:41:47

@Dikusz: Tegyük hozzá, hogy nem bugylibicskával, vagy konyhakéssel támadt a mentősre, hanem boxerrel kombinált tőrrel, mint az látható volt a híradásokban. Aki ilyet tart magánál, nagy valószínűséggel nem jó szándékkal teszi. Azonkívül azt sem tudta a pali, hogy melyik bolygón van, annyira be volt állva a drogtól.
Talán engedni kellene a mentősöknek, hogy aki láthatóan drog vagy bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll, azt csak úgy szállíthatják, amennyiben odakötözik a hordágyhoz, mintegy ártalmatlanítva ezzel. Nem kell bilincs, a kábelkötegelő simán megteszi.
Persze tudom, hogy szinte azonnal tiltakozna a TASZ, a Nőtanács, az összes ombudsman és civil szervezet, hogy mennyire jogellenes mindez.
Szóval megoldás nincs. Leszúrt mentős az intenzíven az van.
Mindenesetre jobbulást kívánok neki.De tudom, hogy van, aki ennél többet is tudna tenni.

varisztor 2015.11.04. 08:30:46

@kgaben: Akkor tanulj meg te értően olvasni és ne engem oktass, idézlek:

"Mi is lepedővel takarjuk be a betegeket, nagyon egyszerű oknál fogva: nincs a sürgősségi osztályon takaró. Egy -egy lepedő van, ha van. Ha nincs, akkor marad a ruha, ami rajta volt, vagy kabát, vagy semmi. És ez nem emberség kérdése, hanem ha nincs, akkor nincs."

Szeretem, ha valaki osztja az észt, de amikor olyan osztja, akinek nincs, az nem vicces.

A vagy semmi elég egyértelmű jelentésű. Nem kell a duma, hogy nem úgy értetted.

varisztor 2015.11.04. 08:34:06

@...elmúlik...: Én sem értem, hogy miért kell finomkodni...és ez nem csak az agresszív betegekre vonatkozik a mentőben, hanem általában az agresszív, a mások jogait lábbal tipró tirpák seregre.

Köldök_szösz 2015.11.04. 08:59:16

Ma voltam (vagyis lettem volna) vérvételen. Kb 6 éve voltam utoljára de teljesen ledöbbentem hogy mennyi ember van egy laborvizsgálaton és milyen lassan halad.
Már kezdem megérteni azokat akik magánrendelőbe, laborba járnak csak legalább akkor ne lenne kötelező fizetni a tb-t...

asztalosani 2015.11.04. 10:06:41

@kgaben:

______________________________________________________

"És van, hogy ki kell nyitni az ablakot, mert jön egy koszos és nagyon büdös igénytelen "beteg", akit nem lehet elviselni."

elküldeni fürdeni, vagy lefürdetni már nem divat a kórházakban az általad "igénytelen betegeknek" nevezett egyéneket????
látom: nem.
szagolja csak a többi!
problémamegoldásból egyes.

annak idején a gerón járásképtelen betegeket tolószékben vitték a fürdőbe és tolószékestől fürdették és mosták meg a hajukat, mondjuk nem is volt olyan, hogy ott az ápnő kinyitja az ablakot -20 C-ban majd "elfeledkezik" róla, hogy be kellene csuknia... hosszú órákon át...

_____________________________________________________

"5. Egyszer próbálja ki milyen érzés 12 órán keresztül folyamatosan talpalni"

vajon miért vannak a szakszervezetek és az érdek képviseleti szervek?
ha ez ennyire zavar és bajod vanbelőle, akkor miért nem TESZEL is elelne?
vajon mennyire nehéz lenne elérni hogy 8 órát dolgozzanak az eü.-i alkalmazottak naponta?

_____________________________________________________

"És ha közben a telefont nyomkodja? Miért fáj az magának? egy benzinkutas, eladó, pultos is szokta, ha épp ráér. "

HA ÉPP RÁÉR.
tán azért mert egy benzinkutas, egy eladó, egy pultos nem több ember életéért felel, és tán azért mert nem annyira pofátlanok hogy ha odaérkezik egy vevő nyuszt is nyomkodja tovább.

ja és képzeld: bolti eladó: ha nincs bent senki leül és olvas, amint belépsz az ajtón hangosan köszön, leteszi az újságot és figyel rád, no és persze feláll, nem pedig hátrasuhan a nővérszobába diskurálnia többi eladóval...

swiss blend 2015.11.06. 14:27:26

És nagyon sok helyen a bolti eladó/pincér/pultos stb. nem ülhet le akkor sem ha nincs sem vevő vagy vendég.Vagy árut kell feltölteni,vagy pultot takarítani,vagy árut rendezni,árut átvenni,bevinni a gépbe és a többi.
Kevés helyen lehet ülve újságot olvasni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása