Ennyit az orvosokról

2015.11.02. 06:00

6a00d8341bf67c53ef016300748e78970d-800wi.jpgNem akartam ilyen hosszú siránkozást írni, de tényleg elképesztő, az ember milyen akadályokkal találja szembe magát, ha egy náthánál komolyabb dologgal van dolga. 

Tisztelt Praxis!

 

Nekem is vannak már kellemetlen tapasztalataim a magyar egészségüggyel. Sajnos nem is egy.  Vidéken járok gimnáziumba, ezért kollégista vagyok. Még tavaly tavasszal esett meg, hogy borzalmasan fájni kezdett a torkom, és egyre rosszabb lett, a végére alig ettem. Felkerestem a kollégium orvosát, aki megvizsgált, ajánlott szopogatós cukrot és méltóztatott adni egy cataflamot. Azonban az állapotom tovább romlott ezért másnap ismét elmentem az orvoshoz. Kis fehér hólyagokat látott a torkomon, de még mindig nem tudta mi bajom lehet, Szerencsére jött a tavasz szünet és haza tudtam menni. Otthon is panaszkodtam a fájdalomra, és édesanyám tüszős mandulagyulladásra kezdett gyanakodni. Kiderült, hogy igaza van, meg is kezdtük a hólyagok ecsetelését, hogy a sebeket megtisztítsuk a gennytő. De addigra olyan rossz állapotba kerültem, hogy 5 napig képtelen voltam enni. 

 6a00d8341bf67c53ef016300748e78970d-800wi.jpg

Persze egy orvos is tévedhet, megértem, de azt már nehezebb volt, hogy amikor később megbetegedtem, miért állt az orvosnak és a nevelőknek feljebb, hogy miért nem voltam hajlandó bemenni be a doktornőhöz. (Főleg, hogy télen is mikor panaszaimmal felkerestem hét elején, majd pénteken ismét, és megállapította, hogy arcüreg gyulladásom van, megjegyezte, hogy több vitamint kéne szednem, mivel látja, hogy, a hét elején is a rendelőben voltam, túl sokszor vagyok beteg. Persze biztosan egy hét alatt két egymástól független betegségem volt...)

 

Egy másik kellemetlen élményem még mindig tart. Évekkel ezelőtt kezdődött, hogy futás közben a lábszáramban bekeményedtek az izmok, hetedikes-nyolcadikos koromra már egy kúpert sem tudtam lefutni, annyira fájtak a befeszült izmok. Végül időpontot kértünk egy ortopéd orvoshoz (és valamikor jó messzire kaptunk is, lévén, hogy magánklinika). Ott megállapították, hogy gyulladt mindkét boka ízületem. Különféle kivizsgálások után sem jöttek rá okára, de azért lézerkezelést és gyógyszereket kaptam (gyakori mellékhatások közt szívrohamot írtak WTF?!) de ezek után is fent állt a baj. Majd tavaly ilyentájt jött a ráadás, rosszul léptem le az útpadkáról. A bokám borzalmasan bedagadt, alig bírtam ráállni. Kollégiumunk zseniális orvosa nem volt rest, mikor meglátogattam, jegelést ajánlott, és ha nem javulna, másnap látogassak vissza. Mikor ismét meglátogattam már diagnosztizált is, teljesen biztos benne, hogy nem tört el de a szalagszakadást nem zárná ki el kéne mennem röntgenre. (Persze hivatalosan nem mehettem egyedül, bölcs nevelőm szerint pedig lesétálom azt a pár utcát a kórházig.) A rezidens orvos a röntgen alapján megállapította, hogy csak rándulásom és húzódásom van, de szakadt szalag nincs. 

 


Egy ideig nem is volt baj, aztán nyáron rosszabbodni kezdett a helyzet, így ismételten felkerestük az ortopédiát, injekciót kaptam a korábban sérült bokámba, és mindkettőre lágylézel kezelést írtak fel, a gyulladásra. Átmenetileg javult a helyzet, de az iskola kezdete óta egyre rosszabb lett, mindenféle terhelés nélkül is kínlódtam a bokámmal. Október közepén ismételten felkerestük az ortopéd orvost, aki megállapította (egy évvel a baleset után!!) hogy egy szalag el van szakadva a bokámban, És meg is mutatta, hogyan képes az ízületem könnyű szerrel elmozdulni. Újabb injekció (a túlterhelés miatti gyulladásra) és ajánlottak nyárra (nyárra!?) egy szalagpótló műtétet. Ismerve ezt a diagnózist, utánanéztünk, Így kiderült, hogy a szalagok teljes gyógyulása fél-egy évig is tarthat, tehát jelen állás szerint másfél-két évig nem sportolhatok. (Legalábbis bokát terhelőt. Kár hogy hobbyból lovaglást és korcsolyázást választottam.) És ezek után is ott van az ismeretlen eredetű gyulladás, amiről az orvos már szót sem ejtett...

 


Nem akartam ilyen hosszú siránkozást írni, de tényleg elképesztő, az ember milyen akadályokkal találja szembe magát, ha egy náthánál komolyabb dologgal van dolga. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2015.11.03. 15:22:24

@Frady Endre:
"siker, pénz, csillogás
a mozivásznon..."?:)
Lennének ötleteim, de nem az én mikulásom Mr. Vajna, hogy bírja pénzzel (na, ebbe még belegondolni is (h)idegrázás):D No meg offtopik is...

camilló 2015.11.03. 15:59:53

@rest of boys: No, egy újra egy értelmiségi, aki nem bírja a kritikát. Bizony igaza van kedvenc filozófusomnak, amikor azt írja, hogy "szitkokkal csak azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik. Katonai szlengben a páncélos és a tank ugyan azt jelenti. A dilettánsok használják a tank szót a harckocsikra. A Magyar Néphadsereg idején, mindenkinek AMD-65 képkarabélya volt, bár emlegetik géppisztolyként is. Ergo, nem csak a gépesített lövészeknek volt kiosztva, hanem mindenkinek. Ez ugye magyar fejlesztés volt, aminek nagy a vitairodalma. Valóban az AK-47-es leszármazottja, de nem AK-47. A rendszerváltás után az AMMSz-63-as típusú, gépkarabélyok kerültek rendszeresítésre, ami ránézésre hasonlít az AK-47-esre, bár én nem tudok olyan AK-47-esről amelynek behajtható VÁLLTÁMASZA lenne. Az említett AMMSz ma is rendszerben áll. A "kúpert" 30 évvel ezelőtt is használták felmérésre, legfeljebb nem így nevezték. No, de nem is ez a lényeg. Te simán lehordhatsz egy "gyereket" mert... és itt jössz a jogász dumával. Én hiszek a bejegyzés írójának, mert saját bőrömön is tapasztaltam hasonlót. Lehetnek kétségeid, mert miért ne. DE! Ide valószínűleg olyan emberek írnak, akik kínjukban, elkeseredésükben, nem találnak más fórumot, hogy kibeszéljék a rajtuk esett sérelmet. Lehet még az is, hogy egyes dolgokat eltúloznak, de a lényegen semmit nem változtat! A magyar egészségügy, nem csak azért olyan amilyen, mert nincsenek megfizetve az ott dolgozók. Kényelmes helyzetben érzik magukat, és visszaélnek a beléjük helyezett bizalommal! Tisztelet a kivételnek! Ezek után csak gratulálok a stílusodhoz!

she_wolf 2015.11.03. 17:00:35

@Frady Endre:
A költségvetésem az eü.-be vándorol. Többnyire. Jó pénzért döfködik a nemlétező írói vénámat, előadóművészként pedig már kisiskolásként sem remekeltem. Senki nem ijedt meg tőlem a farsangon, hiába öltöztem ördögnek:)
Neked viszont: Hajrá Frady!:)
(és én most balra el...)

rest of boys 2015.11.03. 17:55:47

Így nézett ki (ez valamiféle replika, de megszólalásig ilyen volt), más képem nincs róla, az időpont 1985-86, a helyszín Nagyvárad.

camilló 2015.11.03. 18:42:20

@rest of boys: A kioktatás minden szándéka nélkül! Én is airsoftozom. Nekem is AK-47-es airsoft fegyverem van. Az airsoftnál törekednek az élethűségre, de a fegyverek esetében ez nem mindig jön össze. Az én "fegyverem" műanyagtusás, ami AK-47-es estében nem fordulhat elő. Egyszerűen, fatusával gyártották a tokfedelem nem lemez volt, hanem kimarták a tus másként van rajta, mint a későbbi verziókon. A klasszikus értelembe vett AK-47-est hamar elkezdték fejleszteni, így amire az átlag polgár azt hiszi, hogy AK-47 az korántsem biztos, hogy az. Magyarországon a Néphadseregnél, Kalasnyikov rendszerű fegyver először az AKM volt, amit hamar leadtak a Munkásőrségnek és helyette jött az AMD-65. Volt még ugye az említett AMMSz és az AMP amit szintén a Munkásőrség állományában volt. A behajtható válltámasz a harcjárműben történő könnyebb mozgás és a deszantolásnál a kisebb helyigény miatt került kifejlesztésre. Érdekességként majd minden volt szocialista (annak mondott) ország gyártotta a saját Kalasnyikovát, kivéve a csehek akiknek egy külsőre hasonlító fegyver volt rendszeresítve. Vz-58. Szóval vannak behajtható válltámaszú Kalsnyikovok, de azok nem az első szériából származnak. Az oroszok az első nagy változtatást 74-ben tették. Egy egész fegyver család született, ami más kaliberű volt, (most is az) mint a nálunk rendszeresített. Szóval az airsoft sokmindenben élethű, de a fegyverek terén nem feltétlenül. vannak olyan csapatok, akik próbálják szimulálni a valóságot, de nem ez az elterjedt. Mert ugye ki az a hülye aki közel 15-20 kilóra rakott un. éles súllyal akar játszani?:) Vannak persze fanatikusok. (Mint e sorok írója is.) Igazából az egész hozzászólásból nekem az sérti a szemem, hogy hiányzik a másik ember tisztelete. Van olyan blog, ahol nagyon éles viták vannak, de egy sértő szó sincs! Itt (is) megdöbbenek amikor mindenféle jelző kerül a hozzászólóra! Sokan azt hiszik, mindent tudnak, és kioktathatnak másokat. Én sajnos messze vagyok attól a tudástól, ami megengedné, hogy leszóljak másokat, ha meg birtokában lennék annak a tudásnak, akkor meg nem szólnék le másokat! Mondom, bennem azért ment fel a "pumpa", mert nézetem szerint a bejegyzést készítő abszolút leszólása volt. Nem szokott elragadni ennyire a hév! Tehát elnézést, ha sértő voltam!

asztalosani 2015.11.03. 19:47:16

@reepach:

reepach 2015.11.03. 08:45:17

" régebbi hozzászólásai alapján tudjuk, hogy ő egy kiválóan képzett szakorvos,"

cöcöcöcöcö
LOL LOL LOL LOL LOL

"kiválóan képzett szakorvos"
na ne röhögtess...
mig szintjén van aki azt se tudja mi az a vérátömlesztés!

kiválóan képzett szakorvos szerinted az aki szerint nem gond, ha torokfájásra egy igen erős fájdalomcsillapítót _AMI MELLESLEG RECEPTKÖTELES_ csak úgy odaad egy 18 éven aluli GYEREKNEK, ráadásul úgy hogy SZART SE TUD A KÓRTÖRTÉNETÉRŐL és úgy hogy vannak a C-nevű gyógyszer mellett még számtalan olyan fájdalomcsillapítók amik recept nélkül kaphatók/adhatók és aminek fele ennyi mellékhatása van?

okoska! szerinted a C-t MIÉRT RECEPTKÖTELES???
hm, aranyvirágszálacska regéljed már el!

szerinted olyan a "kiválóan képzett szakorvos" aki leszarja a gyulladásos folyamatot és szó nélkül hagyja a fenti történet szerinti orvosi tevékenységet, melyben az említett "orvos" csak fájdalomcsillapítót ad??? nem ad, sem nem ír fel antibigyót, sem nem küldi haza a háziorvosához és ezt nem írja le az általad "kiválónak kikiáltott orvos?

NA NE RÖHÖGTESS!!!!

szerinted ilyen egy kiválóan képzett szakorvos???
hát, tudod semmi gond, legalább kiállítottad magadról a szegénységi bizonyítványodat!
kezeltesd magadat ilyen mészárosokkal!

amúgy:
1. messziről jött ember azt mond amit akar
2. neten meg pláne
3. mint MÁR KORÁBBAN MEGÍRTAM, hogy az itteni különböző nicknév mögé bujkáló "orvosok" szememben senkik, addig ameddig nem vállalják fel magukat mint arcügyileg (FOTÓ) és TELJES HIVATÁSOS NÉV alatt. itt már minimum egy IGAZI ORVOS MEGTETTE. ameddig ez a részetekről nem lesz általánosan elfogadott, addig mindenkinek azt tanácsolom, hogy SEMMIT SE VEGYEN KÉSZPÉNZNEK AMIT ITT OLVAS állítólagos "orvosoktól" és már bocs de
4 sz@rok rá hogy te mit gondolsz más emberekről, nem fogom bekajálni a sz@rságaidat

"Egyébként a cataflam egyáltalán nem bivalyerős, ugyanabba a csoportba tartozik (NSAID), mint a TV-ben ükre reklámozott ATC készítmények, pl az ibuprofen vagy az aszpirin..."

kiscsillag! ülj le egyes!
mert tök mindegy hogy NSAID vagy sem, MERT MÁS A HATÓANYAGA!
fel tudod ezt te fogni???
látom: nem!

"Az orvos pedig nem lázra ír fel antibiotikumot, hanem akkor, ha gyanúja van bakteriális infekcióra, és az nem minden esetben jár lázzal. "
bravó! tehát egy bakteriális infekció során fertőzött szervezet immunválaszát (vagyis a lázat) már akkor lőjük ki a pics@'ba, amikor még meg sem jelent, és a szervezet éppen hogy csak kezdene védekezni! hát mit ne mondjak így kell tönkreb@szni egy immunrendszert egy életre!

"gyanú? "
na ne röhögtess és ne írjál már ekkora sz@rságokat!
és így alakulnak ki az antibiotikum rezisztens baktériumok!
a bakteriális infekciónak (vagyis aka gyulladásnak) megvannak a tünetei (felhívnám a figyelmedet a TÖBBES SZÁMRA!!) és arra is, hogy ezeknek VANNAK KÜLÖNBÖZŐ LATIN MEGNEVEZÉSEI IS.
és innen látszik, hogy sz@rt sem tudsz te az orvostudományról!

gratulálok!
ülj le, ismét egyes!

és csak neked:
most kikopizom a mellékhatásokat, hogy lásd mekkora egy idióta barom vagy, aki szerint helyénvaló egy 18 év alatti GYEREKNEK ilyen fajsúlyú gyógyszert egy enyhe torokfájásra adni!

asztalosani 2015.11.03. 19:49:20

@reepach:

CATAFLAM MELLÉKHATÁSAI:

- Néhány mellékhatás súlyos lehet
- Hirtelen kialakuló vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom (a szívinfarktus vagy szívroham tünetei).
- Lefekvéskor jelentkező légszomj, nehézlégzés, a lábak vagy az alsó végtagok vizenyője (a szívelégtelenség tünetei).
- Ritka, vagy nagyon ritka mellékhatás, amely 10 000 betegből kevesebb, mint 1-10 betegnél jelentkezhet
- Magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás (az alacsony vérlemezkeszám tünetei).
- Magas láz, gyakori fertőzések, tartós torokfájás (a fehérvérsejtek egyik fajtája hiányának - agranulocitózisnak - a tünetei).
- Nehézlégzés vagy nehezített nyelés, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés (a túlérzékenység, anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók tünetei).
- Elsősorban az arc és a torok feldagadása (az angioödéma tünetei).
- Zavart gondolatok vagy hangulat (pszichotikus kórképek tünetei).
- Memóriazavar (a memóriaromlás tünetei).
- Görcsrohamok (a konvulziók tünetei).
- Szorongás
- Tarkókötöttség, láz, hányinger, hányás, fejfájás (a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás tünetei).
- Hirtelen jelentkező, súlyos fejfájás, émelygés, szédülés, zsibbadás, beszédképtelenség, a beszéd nehezítettsége, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása (az agyi történés vagy a szélütés tünetei).
- Hallászavar (a hallásromlás tünetei).
- Fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás, hipertónia tünetei).
- Bőrkiütés, bíborszínű-vöröses pontszerű kiütések, láz, viszketés (a bőrben kialakuló érgyulladás tünetei).
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés és mellkasi szorító érzés, sípoló légzéssel vagy köhögéssel (az asztma vagy ha láz is kíséri, akkor a tüdő kötőszövetes gyulladása, a pneumonitisz tünetei).
- Vérhányás (hematemezis) és/vagy fekete, vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
- Véres hasmenés (a vérzéses hasmenés tünetei).
- Szurokfekete széklet (a vérszékelés tünetei).
- Gyomorfájdalom, hányinger (a tápcsatornában lévő fekély).
- Hasmenés, hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás (a vastagbélgyulladás, köztük a vérzéses vastagbélgyulladás és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodásának a tünetei).
- Erős fájdalom a has felső részében (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- A bőr vagy a szemek besárgulása (a sárgaság tünetei), hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet (a májgyulladás/májelégtelenség tünetei).
- Influenzaszerű tünetek, fáradtság, izomfájdalom, emelkedett májenzimszintek a vérvizsgálati eredmények között (a májbetegség, köztük a nagyon gyors lezajlású májgyulladás, a májelhalás, májelégtelenség tünetei).
- Hólyagképződés (a bőr felhólyagosodásával járó bőrgyulladás tünetei).
- A bőr vörös vagy lilás elszíneződése (érgyulladás lehetséges tünetei). Bőrkiütések, hólyagok az ajkakon, szemhéjakon vagy a szájnyálkahártyán (afták). Bőrgyulladás, bőrhámlás (az eritéma multiforme, vagy ha lázzal is jár, akkor a Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis tünetei).
- A bőr hámlásával járó bőrkiütés (exfoliatív dermatítisz tünetei).
- A bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenysége (a fotoszenzitivitási reakció tünetei).
- Bíbor színű foltok a bőrön (a purpura vagy ha allergia okozza, akkor a Schönlein-Henoch féle purpura tünetei).
- Vizenyő, gyengeség vagy kóros vizeletürítés (a heveny veseelégtelenség tünetei).
- Túl nagy mennyiségű fehérje a vizeletben (a fehérjevizelés tünetei).
- Az arc vagy a has feldagadása, magas vérnyomás (a nefrózis szindróma tünetei).
- Nagyobb vagy kisebb mennyiségben termelődő vizelet, álmosság, zavartság, hányinger (a tubulointersticiális nefrítisz tünetei).
- Sokkal kisebb mennyiségben termelődő vizelet (a vesepapilla elhalás tünetei).
- A szervezet egészét érintő vizenyő (az ödéma tünetei).
- Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Gyakori mellékhatások:
- Az alábbi mellékhatások 100 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek
- Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós laboratóriumi vizsgálati eredmények (pl. emelkedett transzamináz-szintek), bőrkiütés.
- További ritka mellékhatások:
- Az alábbi mellékhatások 10 000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhetnek
- Aluszékonyság, (a szomnolencia tünetei), gyomorfájás (a gyomorhurut tünetei), májbetegség, viszkető bőrkiütés (a csalánkiütés tünetei).
- További nagyon ritka mellékhatások:
- Az alábbi mellékhatások 10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhetnek

foly...

asztalosani 2015.11.03. 19:50:15

@reepach:
CATAFALM MELLÉKHATÁSAI II. rész

folyt
- Az alábbi mellékhatások 10 000 betegből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhetnek
- Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), zavartság, depresszió, alvászavarok (az álmatlanság tünetei), rémálmok, ingerlékenység, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása (a fonákérzés tünetei), remegés (a tremor tünetei), az ízérzés zavarai (a diszgeúzia tünetei), látászavarok (a látásromlás, homályos látás, kettős látás tünetei), fülzúgás (a fülcsengés tünetei), székrekedés, szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom (az intesztinális diafragma betegség tünetei), viszkető, vörös és égő bőrkiütés (az ekcéma tünetei), bőrpír (az eritéma tünetei), hajhullás (az alopécia tünetei), viszketés (a pruritusz tünetei), véres vizelet (a vérvizelés tünetei).

asztalosani 2015.11.03. 19:51:27

@reepach:

általad kiválasztott IBUPROFEN MELLÉKHATÁSAI:

Nem gyakori mellékhatások:
- fejfájás,
- gyomor- és bélpanaszok, pl. emésztési zavar, hasi fájdalom, hányinger,
- túlérzékenységi reakciók (bőrvörösség, viszketés, bőrkiütés), asztma súlyosbodása (néha vérnyomáseséssel),
- látászavarok.
Ritka mellékhatások:
- hasmenés, puffadás, székrekedés, hányás, emésztőrendszeri fekély,
- toxikus eredetű tompalátás (toxikus ambliópia)
Nagyon ritka mellékhatások:
- emésztőrendszeri fekélyek, nyílt emésztőrendszeri fekély vérzésekkel, gyomor-, bélátfúródás,
- a vizelet-kiválasztás csökkenése, folyadék-visszatartás, (pl. a lábakon megjelenő vizenyő, ezek vesebetegség, vagy akár veseelégtelenség tünetei is lehetnek), magas kreatinin- és karbamidszint, papilláris nekrózis (egy vesebetegség, ami különösen hosszú távú kezelés mellett jelentkezhet),
- májműködési zavarok, beleértve egyes májenzimek (pl. transzamináz) emelkedett szintjét a vérben (ez szintén főleg hosszú távú alkalmazásnál fordulhat elő),
- vérképzőszervi betegségek (a vörös-, illetve fehérvérsejtek csökkent száma vagy hiánya) olyan korai tünetekkel, mint a láz, torokfájás, felületi szájsebek, influenza-szerű panaszok, súlyos kimerültség, az orr és a bőr vérzékenysége,
- súlyos bőrelváltozások, hajhullás,
- úgynevezett autoimmun betegségek,
- fertőzés nélkül jelentkező agyhártyagyulladás (tünetei a tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz, tudatzavar).
Ugyancsak nagyon ritkán súlyos túlérzékenységi reakciók is bekövetkezhetnek az arc, a nyelv és gége duzzanatával, nehézlégzéssel, szapora szívveréssel, súlyos vérnyomáseséssel vagy sokkállapottal. Ha ilyet tapasztal, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és hívjon orvost.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

asztalosani 2015.11.03. 19:52:31

@reepach:
általad említett ASPIRIN MELLÉLHATÁSAI:

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Előfordulhatnak gyomor- és bélpanaszok, pl. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, ritkán gyomor-bélrendszeri gyulladás.
Az Aspirin fokozhatja a vérzékenység kockázatát, amely jelentkezhet operációval kapcsolatos vérzékenység, vérömleny, orrvérzés, vizelet-kiválasztó rendszeri vérzés, fogínyvérzés formájában. Ritka-nagyon ritka esetben megfigyeltek súlyos vérzést, gyomor-bélrendszeri vérzést, fekélyt, átfúródást, koponyaűri vérzést. A gyomor-bélrendszeri vérzés tünetei lehetnek a vérhányás és a szurokszéklet. Koponyaűri vérzést különösen olyan betegeknél figyeltek meg, akik kezeletlen magas vérnyomásban szenvednek, illetve egyszerre alkalmazott véralvadásgátlót szednek. A hosszútávon fennálló vérzés vérszegénységet okozhat.
Kialakulhatnak túlérzékenységi reakciók, pl. asztmás roham, bőrkiütések, csalánkiütés, ödéma, viszketés, orrdugulás, orrfolyás, szívvel és légzőrendszerrel kapcsolatos rendellenességek, valamint nagyon súlyos esetben az egész szervezetre kiterjedő túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk).
Nagyon ritkán előfordulhat átmeneti májkárosodás.
Jelentettek még szédülést és fülcsengést, amelyek a túladagolás tünetei is lehetnek.
Jelentettek hemolízist (a vörösvérsejtek szétesését) és hemolitikus vérszegénységet súlyos glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) enzimhiányban szenvedő betegeknél.
Jelentettek vesekárosodást és akut veseelégtelenséget.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

asztalosani 2015.11.03. 19:53:21

@reepach:
és végül nézzük a PANADOL MELLÉKHATÁSAIT:

- 4. Lehetséges mellékhatások
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
- Allergiás reakciók, mint: anafilaxiás sokk (vérnyomás hirtelen csökkenésével és légzészavarokkal járó életveszélyes allergiás reakció), bőrkiütés, vagy hámlás, viszketés vagy a száj nyálkahártyájának fekélye, az ajkak, nyelv, torok vagy arc duzzadása (angioödéma, Stevens-Johnson szindróma).
- Hörgőgörcs, ha korábban légzési nehézséget tapasztalt acetilszalicilsav-tartalmú vagy más fájdalomcsillapító (pl. ibuprofén-tartalmú) alkalmazása során.
- Ha megmagyarázhatatlan eredetű véraláfutást vagy vérzést tapasztal (vérlemezkék számának csökkenése a vérben).
- További mellékhatások:
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
- májműködési zavar
- súlyos bőrreakciók

asztalosani 2015.11.03. 19:57:41

@reepach:

kib@szottul látszik, hogy a CATAFALM-nak mennyi mellékhatása van

és elég gáz, hogy te "jól képzett szakembernek" tartod azt a MÉSZÁROST, aki szerint rendben van, ha egy torokfájásra a legsúlyosabb mellékhatásokkal rendelkező AMÚGY VÉNYRE KAPHATÓ gyógyszert ad EGY GYEREKNEK (akinek még el sem mondja a lehetséges mellékhatásokat) , úgy hogy kvázi SZ@RT sem tud a kórtörténetéről?!

hát te meg vagy húzatva drágám, nem is kicsit!

remélem ilyen "SZAKEMBEREKNEK NEVEZETT" MÉSZÁROSOK kezei közé kerülsz...

asztalosani 2015.11.03. 20:00:20

@reepach:
amúgy megjegyzem HA NEM TŰNT VOLNA FEL, hogy a catafalm mellékhatásai KI SEM FÉRT EGY POSZTBA!!!

reepach 2015.11.03. 20:27:44

@asztalosani:
"CATAFALM MELLÉKHATÁSAI II. rész"
"ib@szottul látszik, hogy a CATAFALM-nak mennyi mellékhatása van"
" a catafalm mellékhatásai KI SEM FÉRT EGY POSZTBA!!!"

Catafalm nevű gyógyszer nincs. Ennyit rólad.
Inkább Reaper manre figyelj, hasznos tanáccsal szolgált neked...

Igazság, hol vagy? 2015.11.03. 20:53:03

A fent leírt mellékhatások majd minden gyógyszeres dobozban megtalálhatóak.Még a homeopátiás szereknél is.

badger 2015.11.03. 20:55:04

@asztalosani
Cöcöcöcö.... itt nincs mese, minden magát orvosnak kiadó egyedet a blogon be kell perelni. Főleg azokat akik tanácsot akarnak adni, meg leírják a frankót mi hogy működik. Azok a legveszélyesebbek. Hogy képzelik azt hogy NSAID-ot adnak egy GYEREKNEK !!4!!! és még helyeslik is.... lázcsillapításra hivatkozva MEGÖLIK !!! Nem tudják a kórtörténetet, meghal anamnesis acutában a beteg!!! SŐT már VÉNY NÉLKÜL is kapható a Cataflam dolónak nevezett MÉREG !!! De ne a betegjogi képviselőhöz fordulj, azok szart se csinálnak, hanem az ÁNTSZ-hez kell postai úton levelet feladni (e-mailt nem fogadják el), aláírni, ledátumozni. Ezt csak így lehet, akkor talán történik is valami. Amúgy meg ne hallgass ezekre a trollokra, az orvos csak láz jelentkezésekor írhat ki antibiotikumot (hisz ezt mindenki tudja), amúgy meg ki látott már láz nélküli infekciót? Meg amúgy is vírusfertőzésnél mi van ha láz is van?

Pici görbe tükör a te görbe személyiségednek és hebrencs pofázásaidnak. Komolyan tüntesd már el magad a blogról .... nem fér ki egy egész blogra a fasságaid, ülj le fiam egyes

Reaper Man 2015.11.04. 06:18:53

@mig54: Teljesen igazad kell adnom Neked! Mondom, paranoid schizophrenia. :-D Egyébként még orvosok közt is vannak ilyenek. Múltkor egyet kénytelen voltam megfenyegetni, hogy arcbaverés lesz a vége, ha nem fejezi be. :-D (A másik lehetőség az "apenia dolorosa chronica", ami tulajdonképpen az elmebajt kiváltó idült b...atlanság "orvosi" megfelelője. :-D ) Ez tényleg az emberiség rákfenéje, a teljes negligáláson és elkerülésen kívül aligha lehet másképp kezelni őket. Amúgy pár éve elég sokat kommenteltem itt a blogon, egyáltalán nem abban a stílusban, mint a legtöbb eü. dolgozó (értsd: a "mundér becsületét" akár elvtelenül is védve), kaptam is bőven mindenhonnan... :-D Aztán elegem lett az idiotizmusból és a parttalan vitákból, főleg, hogy néha teljesen ad hoc módon kimoderált valami agyatlan kretén, aki csak a szótárt ismerte (értsd: csak a trágár szavakra volt érzékeny, a kommunikációt szétverő eszetlen barmokra nem annyira), így értelmetlennek láttam ezt az egészet. Szóval tudom, hogy mennek itt a dolgok, semmi nem változott azóta. :-)

Reaper Man 2015.11.04. 06:24:49

@badger: Úgy úgy. :-) De van ám tudományos magyarázat is a jelenségre, itt:
index.hu/tudomany/til/2015/10/13/miert_hiszik_azt_a_hulyek_hogy_ok_okosak/
Zseniális! Főleg a videó. Belinkelném az egysejtűnek is, de ő úgyse érti. :-)

Reaper Man 2015.11.04. 06:51:36

De legyünk picit kedvesek, és adjunk egy kis igazat a mi kiabáló idiótánknak. A Cataflam (és úgy általában a diclofenac) nem éppen a legideálisabb gyógyszer sem fájdalom-, sem lázcsillapításra. Gyulladásgátló hatása elég jó, de vannak modernebb szerek, melyek nem sokkal drágábbak. Én személy szerint nem szeretem, szinte sosem használom, se magamnak, se a családomnak, se a betegeknek. De a felírása még ma sem jelent egyet a tudatos és szándékos népirtással. :-)

asztalosani 2015.11.04. 07:56:53

@Reaper Man:

ha már megint megmukkantál drága migecském , akkor magyarázd már ki (legalábbis próbáld meg), hogy rajtam mi a fenéért kéred te számon azt, hogy a posztoló ne gyógyítsa magát otthon fájdalomcsillapítóval enyhe banális "bakteriális infekció" (aka begyulladt mandula) esetén, HA A POSZTERT ELLÁTÓ ORVOS SEM TETT MÁSKÉNT? mert ugye se nem írt fel antibiotikumot, se nem küldte tovább FOG-re esetleg HO-hoz, erről miért nem ömlengesz sorokat, hm? ráadásul a poszterina többször is lement és megkereste. ilyenkor nehéz visszarendelni a beteget, vagy mi a fene? főleg ha még gyerek, és a szülőktől el van vágva (mert kollégista)?

és az téged miért zavar, ha kezdődő torokfájsra az emberek otthon sós vízzel gargarizálnak, szájfertőtlenító tablettát szopogatnak ezzel csökkentve a baktériumszámot és adják meg a szervezetüknek azt hogy saját maga is legyőzhesse a fertőzést?

egyebek mellett nem kell mindenre apró gyulladásra antibiotikumot szedni tonnaszámra! ha ezt mindenki megértené és elfogadná, akkor nem lennének már most antibiotikum rezisztens bacik!
de nem!
kellenek az ilyen "jól képzett szakorvosok", akik aztán minden apróbb baktériumfertőzésre, SŐT MÉG GYANÚRA IS írogatják az antibiotikumokat, hogy a nyárra meg legyen Hawaii nyaralásuk!

valami gyógyszerlobbista vagy, vagy mi a fene??? hogy szerinted a legbanálisabb baktériumfertőzésre a legbrutálisabb mellékhatásokkal rendelkező gyógyszert adnál, csak azért hoyg a később kialakult súlyos mellékhatásokat még több gyógyszerrel kelljen kezelni?!

"Én személy szerint nem szeretem, szinte sosem használom, se magamnak, se a családomnak, se a betegeknek."
de azért itt a blogon ajánlgatod, és nem teszed még szóvá sem, hoyg talán azt nem kellene az "orvos kollégádnak", hogy esetleg az a "hülye" aki nem orvos, de itt olvassa a kommenteket legalább tanuljon is valamit és ha esetleg vele is C-ot szedetnének torokgyulladásra, mandulagyuszira, legalább legyen mersze szólni?!

"de jó fej vagy", de "tényleg"

asztalosani 2015.11.04. 08:01:45

@badger:
". Amúgy meg ne hallgass ezekre a trollokra, az orvos csak láz jelentkezésekor írhat ki antibiotikumot (hisz ezt mindenki tudja), amúgy meg ki látott már láz nélküli infekciót? Meg amúgy is vírusfertőzésnél mi van ha láz is van? "

na a másik eszetlen troll wc pucoló!!
vírusfertőzésekre NEM ÍRNAK FEL ANTIBIOTIKUMOT, te szerencsétlen!
lázat csillapítani pedig csak és kizárólag 38-39C felett AJÁNLOTT, te szerencsétlen!

"A hivatalos magyar szakmai ajánlás szerint már nem kötelező a lázcsillapítás, amennyiben csupán a testhőmérséklet normalizálását szeretnénk elérni, miközben a beteg közérzete jó. Akkor ajánlott a lázcsillapítás, ha a beteg közérzete nagy mértékben romlik. Ugyanezért próbálnak sok szülőt meggyőzni arról is, hogy ne adjunk az első lázra antibiotikumot, hiszen a baktérium elpusztulhat a szervezet természetes védekező rendszere, a magasabb testhőmérséklet által is."

she_wolf 2015.11.04. 09:35:54

@Reaper Man:
Tévedsz, változott. Szarabb lett. A helyedben nem gyanakodnék olyan komoly betegségre, mint a paranoid schizophrenia. Tudjuk, hogy az nem vicc, igencsak meg tudja keseríteni mind a beteg, mind a környezete életét:(
Teljesen más dologról lehet szó, ami nem kevésbé káros, ám jóval könnyebben kezelhető: az énkép teljes torzulása, annak minden visszataszító tünetével együtt.
És hogy szemétkedjek is egy kicsit: az a.d.ch. ennek éppúgy kiváltó oka, mint következménye lehet:D
Illetve a már többször is megfogalmazott gondolat is meccsben lehet még, miszerint fizetnek azért valakit, hogy okádék módon legyen hülye...erre meg nincs mit mondanom.
Engem már nem érdekel.
Orvosoknak áll a zászló ezt megfejteni, de szerintem mindenki jobban jár, ha egy tepsi jégre teszitek ezt a kihívást;)
Nagyo(bba)t nőnél a szememben, ha nem harcolnál fegyvertelennel, döglött lóba nem illik belerúgni:(

rikitikitévi 2015.11.04. 11:33:55

@mig54: Valóban az a legokosabb, ha nem bosszankodunk az ostobaságain, végül is "bolond likból bolond szél fúj".
De legalább ne lenne grafomán!
Régi igazság, hogy a legrosszabb konstelláció, amikor a hülyeség kitartással társul...

Reaper Man 2015.11.04. 15:16:28

@mig54: Igazad van, túl sok szót vesztegettünk eddig is rá. :-)

Reaper Man 2015.11.04. 15:18:51

@rikitikitévi: Csak azt sajnálom, hogy ezen a blogon nincs ún. "tahótlanítás" gomb, amivel egy klikkel el tudja az ember tüntetni, akire nem kíváncsi. :-)

rest of boys 2015.11.04. 15:29:44

@camilló: A fegyverekhez való vonzódás nálam is hasonló, és ez a kezdeti, elsősorban általam gerjesztett csörték ellenére tartós, közös témára alapozott kapcsolat kezdete is lehet. Ehhez a közös, noha más hadseregek más egységeiben letöltött katonai múlt is hozzájárulhat.

A fenti behajtható válltámaszú Kalasnyikovot a páncélosok legénysége számára fejlesztették ki, épp a tankba történő be- és kiszállás megkönnyítése, a térnyerés érdekében. Ilyen fegyverünk volt a '85-ös berukkolásomtól egészen '86 tavaszáig, amikoris az ország legnagyobb fegyverraktárából (a város és az egység - mint később, három és fél év múlva jegeces borzadállyal tudomásul vettem - épp azonos volt a román diktátor kivégzési helyével) fa-válltámaszú vadonatúj fegyvereket hoztunk az egységbe (hoztunk, mondom, mert a vasúti kocsik őrzésével többek közt én is meg voltam bízva), onnantól kezdve azzal gyakorlatoztunk.
Ehhez hozzájárult az is, hogy 100 mm-es önjáró lövegjeinket elvitték és helyettük 100 mm-es páncéltörő ágyúkat kaptunk, így már irrelevánssá vált a behajtható válltámasz ill. a fegyver mérete.

Örülök, hogy hódolsz az airsoftnak, jómagam még nem próbáltam, de sok fantáziát látok benne.

Innentől hands of peace between brothers in arms...:)

Reaper Man 2015.11.04. 16:02:01

@mig54: Még néhány apróságot tennék hozzá a fentiekhez, illetve az egész bloghoz. Annak idején (lehetett vagy 10 éve) elindult a Pirula blog, ami elég silány termék volt, hasonló sztorikkal, mint ez. Az egyik primitíven orvosgyalázó poszthoz írtam egy kis szösszenetet, kvázi egy kis gúnyiratot, egy viccesnek szánt "beteggyalázó" választ, mely az eredetit figurázta ki. Meg is tetszett valamelyik szerkesztőnek, és mindjárt rittyentett is belőle egy posztot, bár a választ kommentként írtam, nem posztolási szándékkal. Hát, amit ott kaptam a sok IQ-hiányostól, azt nem tettem ki az ablakba. :-D A legdurvább az volt az egészben, hogy még orvosok, meg eü. dolgozók is nekem estek, abban az időben még nem volt ekkora divat az ilyesmi (hogy ti. orvosként "leparasztozni" a betegeket). Nincs már fent a neten az a poszt, egy kis szatíra volt, szerintem nem volt durva, mégis nagyon kevesen értették. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a magyar egészségügy témában még mindig nagyon nehéz bármiféle értelmes párbeszédet folytatni. Túl sok a tudatlanság, a ködösítés, az indulat.
Én próbáltam orvosként előjönni olyan dolgokkal, melyeket az orvosok titkolnak és nem nagyon teregetnek ki, erre a kollégák küldtek el a büdös franca. Ha a totál idióta posztírót kritizáltam nem éppen irodalmi stílusban, akkor kimoderáltak. Ha meg próbáltam konstruktív stílusban, adatokkal, érvekkel felvértezve elemezni dolgokat, akkor egyszerűen nem értette meg senki, maximum 2-3 ember.
Sajnos tény, hogy az ide írt történetek nagy része annyira homályos és összefüggéstelen, a "szerzők" annyira tökéletesen tudatlanok, hogy a legtöbb poszt egyszerűen nem tudja egy előremutató vita alapját képezni. Akkor viszont marad a fikázás, az értelmetlen szarhajigálás, a "rohadjon meg az ilyen orvos", meg a "mekkora büdös tahó az ilyen beteg" típusú anyázás. Egyszerűen nincs meg sem a szándék, sem az ismeret egy értelmes diskurzushoz. És a téma érzékeny volta idevonzza a frusztrált kreténeket, hogy itt üvöltözzék ki a világfájdalmukat. Ez szánalmas, és elveszi az ember kedvét. A magyar egészségügy tényleg agonizál, és a blog tökéletesen visszatükrözi ezt. :-)

Dikusz 2015.11.04. 16:44:42

@mig54: @rikitikitévi: @Reaper Man: én úgy szoktam megoldani, mivel tényleg nincs "szűrés" gomb, hogy egyszerűen nem olvasom el annak a hozzászólását, aki direkt csak azért ír ide, hogy másokat provokáljon. Nem éri meg, hogy bárki is reagáljon az ilyenekre.

rest of boys 2015.11.04. 16:48:37

@Reaper Man: A francia forradalom óta divat a tömeg felheccelése, a kinevezett bűnbakra történő rámutatás, majd a széttépett tagjaival való beteges kéjelgés, ezt a plebs mind a mai napig szívesen műveli, minél képzettebb és magasabb poszton ülő a széttépendő személy.
Gondoljunk csak Mme Lamballe-ra, Marie-Antoinette barátnőjére, akinek meztelen, lefejezett tetemén sorra végigment vagy félszáz sans-culotte Párizs utcakövén, a hullagyalázás minden válfaját elkövetve rajta (ilyet manapság a mexikói drogkartellek művelnek profi szinten, ld. a The Counselor c. remek filmet)...
Szóval a precedens megvolt és ennek finomított, tompított változatát egy-egy poszt kapcsán tapasztaljuk, az orvosok elleni beteges vádaskodással, sárdobálással, a fiktív bűnbak meghurcoltatásának, kipellengérezésének patológiás vágyával.

camilló 2015.11.04. 16:56:01

@rest of boys: Én nem azt vontam kétségbe, hogy nincs behajtható válltámaszú Kalasnyikov. Én azt mondtam, hogy AK-47-esben nincs. Amik behajtható válltámaszúak, azok már nem 47-esek. Ilyen a magyar AMMSz-63. Persze ennek van megfelelője az oroszoknál is. A Romániában gyártott Kalasnyikov klónokat könnyű megismerni annyira jellegzetes gyártásúak. Ha érdekel a téma ajánlom a Combatgear.blog.hu oldalt. Az AMD-ről igen jó kis vita volt. No ott is vannak éles véleménykülönbségek, de nincs anyázás, és mindenki tiszteli a másikat, még ha nem is szeretik egymást!

rikitikitévi 2015.11.04. 17:01:52

@Reaper Man: Teljesen igazad van. Elég sok gondom van az orvos kollégákkal is, sok köztük az amortizálódott tudású, de nagy képű, öntelt, primitív alak. Szerencsére ezek keveset tudnak ártani, mert ha területen vannak, előbb utóbb csak bekerül egy hozzáértő ember kezébe (szakrendelő vagy kórház) a beteg, ha meg kórházban van ilyen tudatlan bunkó, ott azért a team korrigál. Én mindenesetre fel szoktam hívni a kollégákat, ha durva hibát vétenek, és nem sértő, de határozott módon közlöm a véleményemet, azzal a reménnyel, hogy legközelebb már nem lépnek bele ebbe a csapdába. Csak az elmult 1-2 évben került hozzám beteg előrement (és tapintható) hasi tumorral,akit lumbágóra kezelt a körtanár, tüdőemboliával fiatal nő (mint később kiderült, homozigóta Leyden mutáció következtében ) területen "felállított" intercostalis neuralgia dg-sal , ötvenes férfibeteg ujjal elérhető rectum tu., occult vérzés miatt, akit peros és iv (!) vassal kezelt a háziorvosa anaemia sideropenica miatt...
A betegek és hozzátartozók pedig azt hiszik, ha tudnak olvasni és guglit használni, már eltudják dönteni,hogy mi a bajuk és mit kell tenni vele. Jó (elrettentő) példa erre a mi szerencsétlen asztalosanink, akinek a tudatlanságánál csak a beképzeltsége nagyobb.
Nemrég egy írni-olvasni éppen csak, hogy tudó huszon éves hozzátartozó (akinek az anyukáját pancreas fej tu, pancreatogen choledochus stenosis okozta icterus és multiplex met. miatt kezeltük), nekem támadt, hogy miért nem adunk kínai gyógygombát , mert azt olvasta a neten , hogy attól meggyógyul. Amikor mondtam, hogy ez sajnos nem így van, lehülyézett, hogy még ezt sem tudom...
Szóval, nem könnyű az élet...

camilló 2015.11.04. 17:08:59

@Reaper Man: Igazán nem akarok senkit sem minősíteni, mert jó gazda módjára megteszi mindenki saját magáról. Akármennyire is tahó valaki, attól még ember, ésígy kijár egy alapvető tisztelet. A szitkozódásról meg annyit amit kedvenc filozófusom írt:"szitkokkal azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik". Pont olyan, mint egy értetlen emberrel üvöltözni. Nem süket, hanem a képességei korlátozottak! Egy igazán intelligens ember egy gyengébb képességűt felkarol, nem pedig lenéz. Persze ettől még "elgurulhat a gyógyszer", de itt teljes hiányát tapasztalom a gyógyszernek. Nekem az édesapámmal követtek el olyat a kórházban, amire azt mondtam, hogy inkább került volna valamelyik koncentrációs tábor kórházába, mert ott legalább az ápolók segíteni akartak. Miből gondolja akárki is, ha több lesz a fizetés, akkor jobban fogják a munkájukat végezni?? Ugyanolyan részvétlenek lesznek, stb. Mikor tisztába kellett tenni édesapám és nem tette senki tisztába, elindult kifelé. (Alig tudott járni) Nyilván leesett róla a pelenka, és bizony összekent pár dolgot. A nővér szemrehányóan, emelkedett hangnemben mondta, hogy nézzem meg, mit csinált. Mondtam, hogy talán azért van itt, hogy tisztába tegye, ha kell akkor naponta százszor. Nem szívességet tesz, mert ezért apám 42 évig dolgozott és bizony én is fizetek annyi adót ami a fél fizetése. ha nem tetszik neki, jöhet hozzánk betonozni, minusz 20 fokban is, meg plusz 30-ban is, kb, ennyi pénzért. Azért hogy ne tudjon mozogni, kezét lábát lekötötték. Akkor hangosan, hogy mindenki hallja mondtam, hogy ha mégegyszer ilyet meglátok, akkor apám ágya fölé fogom szögezni aki ilyet tett! Másnap már a főorvosnő vegzált. Neki is mondtam, hogy én nem félek akár más eszközökkel is kiharcolni azt ami megillet egy embert. Milyen emberek az ilyenek?? Hülyeséget beszélek! Ezek nem emberek, mert az emberek jellemzője az empátia!

Dikusz 2015.11.04. 17:16:31

@Reaper Man: Komolyan kérdezem, hogy ezt a blogot hogy lehetne szerinted megmenteni (már amennyiben még meg lehet)? Én régóta olvasom, pár hónapja szólok néha-néha hozzá. A régebbi posztokat olvasom vissza, 2010-nél tartok. Abban az időben is voltak viták, akkor is írták, hogy a végét járja már a blog, mégis érdemes olvasni, sokat lehet még most is tanulni belőle. Már amennyiben normális hangnemben megy a kérdezz-felelek.

Az második bekezdésedhez - többször leírtam, hogy készülök posztot írni ide. Úgy gondolom, aránylag jól meg tudom fogalmazni (legalább írásban) a mondanivalómat, mégis kétségek merülnek fel bennem, hogy érdemes-e. 2010.májusa óta vannak igazán kórházakkal tapasztalataim, férjem, és édesapám révén. Nincs egészségügyis végzettségem, dolgozni is csak fél évet dolgoztam gazdasági területen az egészségügyben. Éppen ezért csak érzelmi oldalról tudom leírni a történteket. Sokszor egy történeten belül negatívan, és pozitívan is. A visszaolvasások alapján úgy látom, ahhoz, hogy hozzászóljanak a poszthoz, egy csomó "büdüsbunkózást" kellene a történetbe írni, mert egyébként mindkét oldal számára érdektelen lenne. Láttam azt is, hogy a posztoló válaszolt, partner is lett volna a beszélgetésben, csak senkit nem érdekelt.
Azért nem lenne jó, ha nem írnátok orvosként a blogra, többször írtam már, hogy hasznosak a tanácsaitok.

Reaper Man 2015.11.04. 17:19:55

@rest of boys: Sajnos itt is jobbára csak heccelés megy, de azért tartsuk szem előtt, hogy elég sokszor - legalábbis részben - jogos a kritika. És a kettőt nagyon nehéz ebben a tudatlanságban szétválasztani. Az elmúlt napokból is tudok olyan esetet, amikor egy "rutinbeavatkozás" nem éppen úgy sikerült, ahogy azt elképzelték, és jelen állás szerint a történet egy amúgy egészséges ember halálával fog végződni... Ha ez bekövetkezik, nagyon fasza kis posztot lehetne írni belőle, de előre megmondom, hogy senki nem fog. És ez sokkal rosszabb annál, mint amikor azért panaszkodik valaki, mert a hozzátartozója 6 órát fulladt a sürgősségin, mire ellátták, de azt már csak a sorok közül lehet kiolvasni, hogy 40 év dohányzás és alkoholizmus után a sokszoros áttétet adó nyelőcsőrák végstádiumában már azonnal óhajtaná az egészséget, a gyógyulást, de addig nem tett érte semmit. És mielőtt ebből megint kiolvasná valami agysérült, hogy " Szerinted aki rákos, az már dögöljön meg??", szeretném leszögezni, hogy szerintem 5 percet se fulladjon a beteg, ha tehetünk ellene, de az egészségszemléleten is van még mit javítani.
Szóval a jogos kritikának igenis teret kéne engedni, de pont ehhez nincs meg se a tudás, se az akarat. Az egészségügyet amúgy is mindenki leszarja, amíg nem beteg. Egy vacak internetadó ellen kimegy azonnal 100 ezer ember az utcára, a "fekete ruhás" nővérdemonstráción meg vannak 200-an, abból 150 nővér, 50 meg hozzátartozó. A társadalmi támogatás meg pont zérus. Kíváncsi lennék, hogy az itt fröcsögő seggarcok közül hányan tettek akár egy szalmaszálat is keresztbe a változásért.

Dikusz 2015.11.04. 17:31:45

@rest of boys: @camilló: engedjétek meg, hogy az eszmecserétekhez hozzászóljak, remélem nem haragszotok meg érte.
Mindig szeretek katonatörténeteket olvasni, még ilyen "szakmai"-t is. Tapasztalatom szerint a férfiak órákig teljesen komolyan tudnak beszélni róla (a nők meg a főzésről, gyerekekről). Főleg a vicces, humoros eseteket szeretem, akár többször is hallani. Van két túratársam, ők együtt voltak határőrök a nyugati határnál az erdő közepén egy kis laktanyában több, mint harminc éve. Ezerszer hallottam a történeteiket, sosem tudom megunni. Van egy blogjuk is, sok éve történt eseményeket tudnak újra, meg újra elmesélni egymásnak. :)

Reaper Man 2015.11.04. 17:32:38

@rikitikitévi: Igen, ilyen sztorikat én is tudnék mesélni százával. Sajnos. Nekem kollégákkal szerencsére nagyon kevés szakmai konfliktusom van, mert nem dumálhat bele senki a dolgomba :-), ami van, az inkább személyes jellegű. A betegekkel, hozzátartozókkal is nagyjából szót értek, a menthetetlenül totál idiótáktól meg rövid úton megszabadulok. Sok a silány szakember, ezt el kell ismerni, de azért hozzáértők is vannak szép számmal, sokszor inkább a feltételek hiánya a borzasztó, nem is annyira a szaktudásé.

Reaper Man 2015.11.04. 17:34:53

@Dikusz: Jó kérdés és összetett probléma. Most sajnos nincs időm elemezni ezt, de egyszer visszatérhetünk rá. :-)

Reaper Man 2015.11.04. 17:36:16

@Dikusz: Ha írsz posztot, és észreveszem, mindenképpen írok pár szaftos kommentet! ;-)

Reaper Man 2015.11.04. 17:43:34

@camilló: Erre is tudnék most válaszolni, de nagyon hosszú lenne, ha érthetővé akarnám tenni. Sajnos a másik oldalra történő betekintés nélkül nehéz megérteni a jelenségeket, amit hozzátartozóként látsz, az csak annyi, amit leírtál. De a probléma annál sokkal összetettebb, mint hogy ezek gonosz, lelketlen nővérek, vagy bunkó, pénzéhes, kontár orvosok. Sokszor próbáltam korábban különböző fórumokon érthetővé tenni a dolgokat, de az a tapasztalatom, hogy nagyon kevés az intelligens, látni és érteni akaró ember, ezért teljesen hiábavalónak éreztem az erőfeszítést. Ezt a blogot is többek közt ezért hagytam el pár éve.

rest of boys 2015.11.04. 17:54:59

@Reaper Man: Feltevődik a kérdés, hogy a posztok és a hozzászólások nagy része mennyire építő jellegűek ? Kinek válnak hasznára ?
Qui prodest, ugye...
Ha építő jellegű, normális párbeszéddel van dolgunk, ésszerű és logikus keretek közt, akkor van értelme, ha nem, akkor minek...
Itt teljesen következetlen és logikátlan, érzelmi vadhajtásokkal sűrűn körülnőtt sztorikkal találkozunk, gyűlölködő, pocskondiázó, lejárató és "könyörgöm, akasszuk fel"-stílusú irományokkal, amelyek nem hasznos párbeszédre szólítanak fel, hanem uszítanak.
Az ezt tompítani próbáló és józanságra intő hozzászólókat vagy lehurrogják, vagy pedig azzal a magyarázattal élnek, hogy a beteg az beteg, ebből eredendően JOGA van teljesen szubjektíven ítélni, ergo vádaskodni, sárral dobálózni vagy rágalmazni.

Tévedés: nincs.

Sehol, se itt, se a kórházban vagy szakrendelőben.

A minősített elmebetegeket kivéve egyetlen beteg sem sérthet meg öncélúan, öntörvényűen, következmények nélkül, csak úgy, zsigerből egyetlen egészségügyi alkalmazottat sem.

Ahogy fordítva is igaz.

camilló 2015.11.04. 17:56:35

@Dikusz: Van egy blog, ami katonai történetekkel foglalkozik. Én még csak olvasgattam, de majd alkalomadtán írok is. Velem tudsz a gyereknevelésről és főzésről is értekezni:) Szóval nem minden férfit érdekelnek csak a "férfias" dolgok. Tovább megyek ha már a főzésnél tartunk. Lehet most felháborodsz, de jól főzni csak férfiak tudnak:) Amúgy a fehér ingem, soha nem engedtem másnak sem mosni, sem vasalni:)

camilló 2015.11.04. 18:06:11

@Reaper Man: Tudod, ha az én beosztottaim, annyira nem végeznék el a munkájukat, mint ahogy azt tapasztaltam az egészségügyben 5 percig nem dolgozhatnának velem! Nem a pénz miatt kell tisztességesen dolgozni. Aki az egészségügyben nem akar a betegekkel dolgozni, odafigyelni, az menjen krumplit kapálni, mert ott a selejt munka, legfeljebb pár "bokor" krumpli, itt meg ugye emberi életek! Ha valaki ezt nem akarja tudomásul venni akkor nincs helye az egészségügyben. Volt egy öreg művezető kollégám. Ő mindig pontosan elmagyarázta a munkásoknak mit kell csinálni, és azt is, hogy miért. Ha kellett többször és soha nem vesztette el a türelmét. De mondok egy más példát. Ez ugyan nem divatos, de A Volokalamszki országút című könyvben a parancsnok mindig megkérdi, hogy "jól megértette? Nos valami hasonló türelem szükségeltetik a betegekhez is. Bár szerintem, ha empátia megvan (az én fogalmaim szerint ez az ember ismérve, a többiek legfeljebb emberszerűek)már nem hagy egy embertársát szenvedni, de legalábbis igyekszik enyhíteni a szenvedését. No és most lehet rám köpködni! Aki nem ilyen és mégis ott van, az első hasonló esetnél, ami édesapámmal előfordult személyesen lőném le, mert nem való emberi közösségbe!!!!!

Reaper Man 2015.11.04. 18:21:07

@rest of boys: Ezzel alig tudok vitatkozni. :-) Tényleg süketek párbeszéde, és sokszor orvos-orvos között is. Régen zárt orvosi fórumokon is sokat kommenteltem. Már évek óta nem teszem. De a tanulás, az ismeretek megszerzése, a világ dolgainak jobb megértése sosem haszontalan.

rest of boys 2015.11.04. 18:28:40

@camilló: Ezzel úgy van a nővér, hogy huszonévesen kedves, mosolygós, a bolhányi fizetésért kiteszi éjjel-nappal a lelkét a betegért, tűri terhesen a zavart beteg hasbarúgásait, a ravaszdi öregasszonyok huszonhetedik éjszakai hívására is odamegy a betegágyhoz és ugyanúgy mosolyog, simiz, a százhúsz kilós öregurak herezacskóját ugyanazzal a mosollyal az arcán huszonhetedszerre is simára sikálja, miután azok szándékosan a pelusba rondítanak, valami beteges kéjjel, öncélúan és aljas módon ugráltatva a nővért, szagolja az alkoholista kéthetes zokni- és gatyabűzét, alkoholos-cirrhoticus másnapos lehelletét, csinálja ezt hősiesen, éveken keresztül, így éli végig a harmincas-negyvenes éveit is, aztán úgy harminc év "Csepel művek = szopás" után, 50 évesen azt mondja, hogy ELÉG, csinálja akinek tetszik, fizetgetnek, tehát dolgozgatok, ...szok az egészre, egy életem van, a sérv ott a derekamban, a köszvény a lábaimban, a stent a coronariámban, a kő a veséimben, az ember iszik és félrekefél, a gyerek munkanélküli és drogos, én pedig senki szaros kapcája nem vagyok, csak csinálom és várom, hogy teljen a műszak.

Szóval: kiég, mert ki lehet égni ebben a szakmában, de rendesen.

És még el sem ítélem őket, mert úgy éltek és dolgoztak, évtizedeken át, mint ama ló az Állatfarmban, akit a végén eladtak a dögtelepnek.

camilló 2015.11.04. 18:54:30

@rest of boys: Én megértem, amiről írsz! DE! Tudta, hogy ez vár rá? Tudta. Akkor nincs miről beszélni! A beteg ember, sokszor nem tehet arról amit tesz. Az én édesapám is erősen demens volt. Szerinted tudta, mit csinál?? Ő nem tudta, de az ápoló tudta, és így kötözte meg mondom, kezét, lábát! Kiégett? biztosan így van, de akkor menjen onnan el, mert mint írtam itt a selejt emberi élet! Szerinted az én munkatársaim meg vannak fizetve? Mégis megkövetelem, hogy a munkát tisztességesen lássák el. Nem tűröm azt se, hogy más munkáját akadályozzák, vagy tönkre tegyék. Ennek ellenére szeretnek velem dolgozni. Tudod, hosszú évekig foglalkoztam gyerekekkel (harcművészetet oktattam) Végtelen türelem kellett ahhoz, hogy egy egyszerű mozdulatot megtanítsak. Mégsem adtam fel! Egyszerűen azért, mert meg akartam csinálni. no az egészségügyben ha valaki nem akarja csinálni, akkor ott kell hagyni!
Hidd el lesz aki a helyére menjen. Érdekes módon nincs felvétel a kórházakba. Nekem az egyik kőművesem szeretett volna elmenni beteghordónak. Másfélszer annyi bér, tizedannyi munka, és ne beszéljek a körülményekről. (Nyáron nem sül meg, lesz rosszul a hőgutától, nem romlik meg az ebédje, a konténerbe, stb.)Mikor kirobbant az emlékezetes kötözős botrány, akkor azzal védekeztek, hogy nincs csempe a falon. Én szívesen megkérdeztem volna, hogy az a pár darab ami fenn volt, az tiszta? ha igen akkor igazuk van, de képekből ítélve nem volt tiszta! Szóval megint leírom, hogy az igazán primitív ember a jogai maximumához, és a kötelességei minimumához ragaszkodik! Engem úgy neveltek, hogy mindig végezzem tisztességesen a munkám. Apám is úgy végezte, ráadásul sokam sokat köszönhetnek neki, erre az a bánásmód volt a társadalom hálája, amit kapott!

csakmotyogok 2015.11.04. 19:01:17

@camilló: El kell keserítselek a nővérnek nem az a feladata ,hogy pelenkázzon és a napi százat ne a nővér taposásával érd, el hanem illetékes helyen,ott ahol kitalálták napi 2-3 tisztába rakás jár.

csakmotyogok 2015.11.04. 19:08:45

@Reaper Man: Sőt sok agyhalott alákommentel a nővérek demonstrációját hirdető blogokon, "dehát ő is keveset keres" "majd ha úgy dolgoznak mint a Feketeerdő Klinikán akkor megérdemlik,addig még sok is." A kedvencem mikor ő nem mossa le otthon az apját,de az 50 kilós nővér mossa le emlegesse. Mikor mondtam a munkaügyi törvény szerint 25 kilóig emelhet felháborodott.

hajatsermuta 2015.11.04. 19:10:09

@camilló: csináld csak két hétig, kiváncsi lennék rá, hogy utána hogyan vélejedsz és beszélsz...

Reaper Man 2015.11.04. 19:11:43

@camilló: Én meg sok helyen azt szoktam mondani, hogy ha én úgy dolgoznék, mint maguk, akkor már börtönben ülnék. :-) Amit írsz, az viszont indulattól fűtött, és egy tapasztalat nem tapasztalat. De röviden hadd világítsam meg egy kicsit a másik oldalt. Talán van egy icipici értelme, bár a tapasztalataim elég rosszak e téren... :-)
Van egy zavart, idős bácsi, aki a szaros pelenkával a fenekén elindul (most tekintsünk el attól, hogy adott esetben a hozzátartozódról van szó). Az adott helyen általában feleannyi nővér van, mint amennyire szükség lenne (mondjuk 40 betegre 2-3 nővér, min. 5 helyett). Emiatt a napi rutinmunka elvégzése is sokszor feszített időbeosztás szerint történik, több száz tabletta kiosztása, inzulinok beadása pontosan időre, vérvételek, mosdatás, irtózatos mennyiségű (és többnyire tök felesleges) adminisztráció. Itt minden meginduló bácsika felborítja a rendszert, a generált plusz feladat sose jön jókor. És nem csak egy ilyen bácsi/néni van, hanem sok, és minden napra jut valami hasonló. Mindig van olyan beteg, aki kizökkenti és lefoglalja a nővért. Ez nem egy falazás, ahol minden tégla egyforma, és nem áll ellen a falba építésnek. És sokszor az orvos sem partner. Kéri a sok felesleges vizsgálatot, amelyhez a nővér asszisztál, de nem segít a problémák menedzselésében. Nem jön oda, hogy változtasson a gyógyszerelésen, mert épp a sürgősségin gályázik, vagy a tizedik zárójelentést írja. De a nővérnek folytatnia kell a munkáját, gyorsan kivakarja a beteget a szarból, és az ágyhoz köti, ha magától nem marad ott. Egyszerűen nincs más lehetősége. Ennyi idő jut a probléma megoldására, és azt is másik beteg ápolásától kell elvenni. A hozzátartozó szarik rá, hogy a másik 39 beteggel mi van, őt csak a saját rokona érdekli, és első körben ő is nővért cseszteti. Ebben a rendszerben előnyhöz csak valaki más rovására lehet jutni. Ez megy éveken keresztül, szar fizetésért. Nincs jutalom, se megbecsülés, se vállveregetés, legfeljebb kávé, süti, csoki, virág, és pár kedves szó a normális emberektől. Elmegy a nővér külföldre, ahol 4-5-ször annyi fizetést kap. Az itt maradók még többet dolgoznak ugyanannyi pénzért. Egyszerűen elvárhatatlan az, amit leírtál. Ha nekem mondaná valaki ezeket, csak annyit közölnék higgadtan és kimérten, hogy nincs életveszélyben a bácsi, felírjuk a gyógyszereket, haza lehet vinni, ha nem tetszik az itteni ellátás. A pelenkával szaladgáló idős bácsi megfékezése, és a szétkent ürülék eltávolítása nem igényel szakképzettséget, otthon is bárki által megoldható. Ne vedd kioktatásnak, amit most leírtam, csak gondolkodj el rajta.

csakmotyogok 2015.11.04. 19:14:45

@camilló: A te embereid ezek szerint pótolhatóak. Amúgy baromi rossz főnök lehetsz. Nem vezető, az több minőségileg és emberileg is.A lekötözés pedig demens betegnél megengedett. A demens beteg nem kórházba való törvény szerint, hanem otthon kell ápolnia a családnak ha nem karja jó pénzért megfelelő szociális intézménybe.

hajatsermuta 2015.11.04. 19:16:12

demens, agresszív, inkontinens beteget igenis szedálni kell, és ha ez nem elég, kikötözni. Ha leesik az ágyról vagy elkóborol, akkor meg azért rinyálnak. És nem lehet minden beteg mellett mindig nővér, mert betegből van 60-80 egy osztályon, nővérből meg kettő (éjszaka 1). és igenis előfordul, hogy nem lehet azonnal tisztába tenni, amikor egyszerre tizen kakálnak be . Sokadszor. Sokszor azokat a betegeket sem akarják hazavinni, akik "csak" ápolást igényelnek, mert a hozzátartozónak bizony büdös azt az egyetlen beteget (az apját vagy anyját) tisztába tenni, etetni, itatni, mosdatni, ápolni, sétáltatni stb. amit a nővértől elvárnak mert az a dolga.

" Tudta, hogy ez vár rá? Tudta. Akkor nincs miről beszélni!"
Aki ezt ilyen egyszerűnek látja, azzal valóban nincs miről beszélni.

rest of boys 2015.11.04. 19:18:06

@camilló: Mindenki érzi, hogy mennyi az a limit, amit elbír és ami után már ama vörös veszélyzóna jön, ami a lehetőségek hatámezsgyéje.
Nos, a magyar eü. dolgozó most folyamatosan ebben a határzónában van dolgoztatva.
Mint a turbó, amin nincs cooler, hanem állandóan izzik.

Megteszi, amit megtehet. Nálunk a nővérek ezt teszik, ismerem őket húsz éve, látom, mennyi a dolguk és hogyan végzik, láttam sírni és kiborulni őket, láttam csendben, sápadt arccal tűrni is.
Nem szidják a beteget, nem szólnak vissza neki, nem ítélkeznek fölötte, ha panaszkodni kell, az orvosnak vagy a főnővérnek panaszkodnak és van elég okuk a panaszra.
Ez egy nagyon emberi szakma, emberek végzik embereken, az emberek érdekében, oda-vissza az emberiesség határain belül.

Reaper Man 2015.11.04. 19:23:11

@camilló: Ezt én sem tudtam volna szebben megfogalmazni!! :-D :-D Régen hasonló stílusban kommenteltem, csak valahogy nullára redukáltam vele a népszerűségi indexemet...:-) Kurva jól leírtad!!!

Reaper Man 2015.11.04. 19:25:27

@rest of boys: Bocs, ez ide szól, de biztos rájöttetek!
Ezt én sem tudtam volna szebben megfogalmazni!! :-D :-D Régen hasonló stílusban kommenteltem, csak valahogy nullára redukáltam vele a népszerűségi indexemet...:-) Kurva jól leírtad!!!

rest of boys 2015.11.04. 19:29:01

@Reaper Man: Köszönöm, én is vállalom a népszerűségi index-redukciót :)

camilló 2015.11.04. 19:39:02

@csakmotyogok: Mindenki pótolható a munkahelyen! Mint említettem szeretnek velem dolgozni, én ugyanis Che szelleméhez híven, úgy dolgozok, mint a Szovjet repülők harcászati szabályzatában írva van. "A parancsnok az élen repülve vezeti harcba az alegységét!" Én bármit megtudok csinálni amit a beosztottaim, és többet tudok elméletileg is, de nyilván olyat is kell tudnom csinálni, amiknek nekik fogalmuk sincs. (Komoly épületeket tűztem k pl.) Amíg kórházba nem került édesapám addig én ápoltam otthon! Nem egyszer, és nem kétszer tettem tisztába, mostam le stb. Amikor lázas lett és az én tudásom kevésnek bizonyult akkor utalta be a háziorvos. Megjegyzem, nem kevés pénzt is adtam, hogy valamennyire tisztességes ellátást kapjon. Szóval nem kell kioktatni arról, miként kell egy beteggel, vagy egy öreggel bánni! Nem tudom, Neked mond-e az a mese valamit, ami a 3 kenyérről szól? ha nem ismered keress rá! Tudod,nekem ez IS jelent valamit! Azt azért vegye már tudomásul mindenki, hogy nem szívességet tesz az egészségügyi dolgozó a betegnek! Az a szerencsétlen aki oda kerül, nagy valószínűség szerint dolgozott és a munkabéréből fizette az egészségügyi hozzájárulást. Senki nem kényszeríti hogy ott dolgozzon! Ha viszont akármilyen munkát elvállal, és megállapodik a munkabérről, akkor igenis kutya kötelessége a munkáját tisztességesen elvégezni! Ha más szemszögből vizsgáljuk. Nem feltételezem, hogy itt mindenki tisztában van a munkások munkabérharcával. Tudok ajánlani irodalmat, de dióhéjban talán annyit, hogy a szakszervezetekbe a háború előtt nem vettek fel olyan embert aki nem végezte el a munkáját maradéktalanul. A bérharcnál a tőkés könnyen odavágja, hogy ugyan miért fizessek többet, amikor nem tudod tisztességesen elvégezni a munkád! Remélem kicsit sikerült más szemszögből is megvilágítani a problémát!

camilló 2015.11.04. 19:41:47

@rest of boys: Pont az emberségről beszélek! Én mondtam is a fiamnak, hogy nem fogok ilyen helyre kerülni, ahol megalázzák az embert, inkább lövöm fejbe magam, mint hogy kiszolgáltatott legyek!

csakmotyogok 2015.11.04. 19:42:58

@camilló: Amit te vagy édesapád fizetett járulékként még mindig mélyen alatta van az ellátás színvonalának. Jól olvasod jóval többet kaptok,mint amiért fizettetek. Ezek szerint ha nem kapnak bért a munkájukért a te sarad...
Azért a beosztottaid is meghallgatnám...
s egy szemelvény
www.weborvos.hu/lapszemle/az_agyelszivas_uj_korszaka_jon/227105/

rest of boys 2015.11.04. 19:43:12

@camilló:
Año de la Agricultura"
Habana

Fidel:

Me recuerdo en esta hora de muchas cosas, de cuando te conocí en casa de María Antonia, de cuando me propusiste venir, de toda la tensión de los preparativos.

Un día pasaron preguntando a quién se debía avisar en caso de muerte y la posibilidad real del hecho nos golpeó a todos. Después supimos que era cierto, que en una revolución se triunfa o se muere (si es verdadera). Muchos compañeros quedaron a lo largo del camino hacia la victoria.

Hoy todo tiene un tono menos dramático porque somos más maduros, pero el hecho se repite. Siento que he cumplido la parte de mi deber que me ataba a la revolución cubana en su territorio y me despido de ti, de los compañeros, de tu pueblo, que ya es mío.

Hago formal renuncia de mis cargos en la dirección del partido, de mi puesto de ministro, de mi grado de comandante, de mi condición de cubano. Nada legal me ata a Cuba, sólo lazos de otra clase que no se pueden romper como los nombramientos.

Haciendo un recuento de mi vida pasada creo haber trabajado con suficiente honradez y dedicación para consolidar el triunfo revolucionario. Mi única falta de alguna gravedad es no haber confiado más en ti desde los primeros momentos de la Sierra Maestra y no haber comprendido con suficiente celeridad tus cualidades de conductor y de revolucionario. He vivido días magníficos y sentí a tu lado el orgullo de pertenecer a nuestro pueblo en los días luminosos y tristes de la crisis del Caribe. Pocas veces brilló más alto un estadista que en esos días, me enorgullezco también de haberte seguido sin vacilaciones, identificado con tu manera de pensar y de ver y apreciar los peligros y los principios. Otras tierras del mundo reclaman el concurso de mis modestos esfuerzos. Yo puedo hacer lo que te está negado por tu responsabilidad al frente de Cuba y llegó la hora de separarnos.

Sépase que lo hago con una mezcla de alegría y dolor; aquí dejo lo más puro de mis esperanzas de constructor y lo más querido entre mis seres queridos... y dejo un pueblo que me admitió como su hijo: eso lacera una parte de mi espíritu. En los nuevos campos de batalla llevaré la fe que me inculcaste, el espíritu revolucionario de mi pueblo, la sensación de cumplir con el más sagrado de los deberes: luchar contra el imperialismo dondequiera que esté; esto reconforta y cura con creces cualquier desgarradura.

Digo una vez más que libero a Cuba de cualquier responsabilidad, salvo la que emane de su ejemplo. Que si me llega la hora definitiva bajo otros cielos, mi último pensamiento, será para este pueblo y especialmente para ti. Que te doy las gracias por tus enseñanzas y tu ejemplo y que trataré de ser fiel hasta las últimas consecuencias de mis actos. Que he estado identificado siempre con la política exterior de nuestra revolución y lo sigo estando. Que en dondequiera que me pare sentiré la responsabilidad de ser revolucionario cubano y como tal actuaré. Que no dejo a mis hijos y mi mujer nada material y no me apena; me alegro que así sea. Que no pido nada para ellos, pues el Estado les dará lo suficiente para vivir y educarse.

Tendría muchas cosas que decirte a ti y a nuestro pueblo pero siento que son innecesarias, las palabras no pueden expresar lo que yo quisiera, y no vale la pena emborronar cuartillas.

Hasta la victoria siempre, ¡Patria o Muerte!

Te abraza con todo fervor revolucionario

Che

csakmotyogok 2015.11.04. 19:44:52

@camilló: Jó megoldás ,aki nem tud alázatot és másoktól elvárja,sőt másokat megaláz, jobb ha ezt teszi az emberség nevében.

rest of boys 2015.11.04. 19:45:15

@camilló: A levél utolsó sorait Castro felolvasásában beemelték egy Fiesta-szám első akkordjai közé is (Fiesta: Cuba Libre).

camilló 2015.11.04. 19:48:33

@hajatsermuta: Hazavinni a beteget! Bizony nem szívesen engedtem be apámat, pont a már leírtak miatt!! De kedves testvérem az úrban, bizony én csak egy munkás vagyok, aki ha nem dolgozik akkor esetleg éhen hal. Még egyszer leírom, nem szívesség az egészségügyben amit tesznek a betegekért! Apám 42 évig dolgozott becsületesen amiből egy évet volt táppénzen, a születésem előtt amikor TBC-s volt. Utána olyan sem fordult elő, hogy akár csak egy napot is táppénzen legyen! De mást mondok! Társadalmi szolidaritás! Itt is megdolgozott azért hogy tisztességes emberhez méltó ellátást kapjon! Gyerekkorom nagy árvízénél a városban sokan köszönhetik neki azt, hogy a vagyonuk megmaradt! Tudod, amit Józsefnek adsz, azt Sándortól kapod vissza! Amúgy majd kíváncsi vagyok, mi lesz, ha Te kerülsz olyan helyzetbe, akkor hogyan fogsz gondolkodni erről?

camilló 2015.11.04. 19:51:43

@rest of boys: Ez Che levele, ugye? Nem beszélek spanyolul! (sem) Preferio, morir de pí, qi vivir siempre arrodilladó! Remélem jól írtam le!:)

camilló 2015.11.04. 19:59:10

@csakmotyogok: Akkor oldjuk meg egyszerűen! Aki beteg lőjjük fejbe! Úgy sem hasznos tagja a társadalomnak! Csak teher! Felszabadul egy csomó ember, nem kell milliókat költeni az orvosok képzésére, stb. Én azt írtam, hogyha elvállalsz egy munkát X fizetésért, akkor kutya kötelességed azt tisztességesen elvégezni. Ha nem tetszik a munka, vagy a bér, jogodban áll másikat keresni. Amúgy meg a külföldi munkához egy apró adalék. Dolgoztam kint 5 csillagos szállodában! Fogalmad sincs, hogy mi a pörgés. Ott a munkaidőd, teljesen kidolgozod, nincs időd egy cigit sem elszívni. Javaslom menj ki próbáld meg! Utána el lehet mélázni az itthoni munkatempóról. Ezt nem panaszként írtam, mert bár nem tudtam mit vállaltam, de tisztességgel elvégeztem. Megvallom a pénz motivált amikor kiindultam, de utána nem az volt a lényeg, hanem az, hogy egy magyarra senki ne tudja azt mondani, hogy nem tud dolgozni.

rest of boys 2015.11.04. 20:00:19

@camilló: Igen, Che utolsó levele Castrohoz.
A spanyol passzív nyelvtudásom kp. fokú, inkább a latin áthallások mennek a franciából, olaszból és a románból, no meg az első neurológiai atlaszom (Sinelnikov) spanyol nyelvű volt, onnan is átjött valami.

Ja és volt egy sztorim: Madridban, a Pradoban megvettem egy ismeretterjesztő albumot a múzeumról, amiről itthon derült ki, hogy portugál nyelvű.:)
Paganel esetével cseng ez össze Verne Tizenötéves kapitány-ából... :)

rest of boys 2015.11.04. 20:01:55

Igen, a Grant kapitány gyermekei-t akartam írni :)))

hajatsermuta 2015.11.04. 20:02:19

@camilló: " Apám 42 évig dolgozott becsületesen "
Én is már közel ennyit dolgoztam (becsületesen), előtte 8+4+6 évig tanultam, és, ha "az égi és ninivei hatalmak engedik", még néhány évet fogok is dolgozni. Ez derék dolog, de abból a szempontból, hogy milyen ellátás "jár" (neki vagy nekem), semmi jelentősége nincs. Ugyanolyan ellátás jár (és jut!), mint a munkakerülő csavargónak vagy hajléktalannak.

camilló 2015.11.04. 20:04:36

@csakmotyogok: Megint leírom, az eredményes bérharchoz elengedhetetlen a tisztességesen elvégzett munka! Szerinted én szeretném, ha több bért fizetnének? Én annak örülök, ha a szomszédnak jobban megy, vagy esetleg mindenkinek jobban megy. De értsd meg vannak feltételei ennek. A kapitalizmus keretei között hangsúlyozom az eredményes bérharc csak akkor elképzelhető, ha a dolgozók munkájába nem lehet belekötni! Megint leírom, aki kevés bérért nem dolgozik tisztességesen, az a többért sem fog! Tapasztalatból mondom! Ha jól tudom 5 fokozata van a motivációnak, és a legalja a pénz! Biztos van aki ezt jobban tudja, és az 5 fokozatot fel is tudja sorolni!

camilló 2015.11.04. 20:08:45

@hajatsermuta: No akkor még adalékként apámhoz. 13 évesen kezdett el dolgozni az üveggyárban. a 42 év az melegmunkán volt. Javaslom nyáron legyél 7 órát szaunában és 120 decibellel szóljon melletted a légkalapács. Mind ezt 4 műszakban 42 évig. Ha már a tanulás. Az hogy tanulhattál, (ahogy én is, és sok mindenki más) annak köszönhető, hogy apukád, anyukád, meg az enyémek, meg sok más dolgozott és megteremtette ennek a fedezetét. No és itt jön megint a 3 kenyér tanmese.....

Dikusz 2015.11.04. 20:09:19

@Reaper Man: köszönöm, majd akkor ha több időd lesz megbeszéljük. Amennyiben megírom a posztot, valószínű felismerhető lesz az aláírásom. Egy-egy történetben valószínű lesz negatív és pozitív tapasztalat is. Olyan is, amiben kívülálló minket okol. Az biztos, hogy a stílusa semmiképpen nem lesz átkozódó, mert nincs miért. Ha észreveszem, hogy kikerül a poszt, akkor jelezni fogom, és várom a szaftos kommentet. :)

hajatsermuta 2015.11.04. 20:09:56

Quiero que al limpio amor que recorriera
mi dominio, descansen los cansados,
se sienten a mi mesa los oscuros,
duerman sobre mi cama los heridos.

Hermano, ésta es mi casa, entra en el mundo
de flor marina y piedra constelada
que levanté luchando en mi pobreza.
Aquí nació el sonido en mi ventana
como en una creciente caracola
y luego estableció sus latitudes
en mi desordenada geología.

Tu vienes de abrasados corredores,
de túneles mordidos por el odio,
por el salto sulfúrico del viento:
aquí tienes la paz que te destino,
agua y espacio de mi oceanía.

camilló 2015.11.04. 20:10:09

@hajatsermuta: Járni jár, de nem jut....

Dikusz 2015.11.04. 20:37:01

@camilló: lehet, hogy egy blogról beszélünk. Az ismerősöm adta meg a nevét, ő is ír oda. A sok történetet ő írt, egy valaki írt tőle többet. A blog nevének (8 betűből áll) első kezdőbetűje "m", az utolsó "y". A történeteit többször is mesélte, sosem volt unalmas, nagyon jól tud mesélni, és írni is.
Azt én is hallottam már, hogy igazán jól főzni csak férfi tud, de ezt általában férfiak mondták nekem.:)
A fehér inggel kapcsolatban megemelem előtted a kalapom.:) Nem szeretek, soha nem is szerettem vasalni, nincs jobb találmány az olyan anyagokból készített ruháknál, amit csak mosni kell.:)

csakmotyogok 2015.11.04. 20:39:07

@camilló: Én is dolgoztam külföldön csak szerintem egész más beosztásban,mint te ne hasonlítsuk már össze az eü-ben végzett munkát a szállodai munkával. Mintha krumplit hasonlítanád a szarvasgombához és vernéd az asztalt, a krumpli áráért miért nem szavasgombát, de minimum libamájat kapsz. Nem a szarér' hugyér' való melót vállalták, csak pont a hozzád hasonlód miatt nem kapják meg a túlóráik ellenértékét és a szabadnapjukat sem vehetik ki ami nekik is járna.

Dikusz 2015.11.04. 21:06:53

@camilló: a másik hozzászólásodhoz: megértem azt, amit édesapáddal kapcsolatban írsz. Ugyan ebben a cipőben jártam, az én apukám egy éve halt meg. Idős volt, több súlyos betegsége volt (Parkinson-kór, demencia, sérvek, ami az utóbbi pár évben félévente, majd kéthavonta záródtak ki, gyomorvérzések). Volt amikor ki kellett kötni a kezét, mert öntudatlanul kitépte az infúziót. Ha benn voltunk nála, addig kioldottuk a kötést, simogattuk a kezét, hogy ne piszkálja a csövet. Még akkor is ki akarta szedni. Egyszer fordult elő, amikor kiakadtam a nővérre, szóltam is neki. olyan szoros volt a csuklójánál a kötés, hogy a kézfeje, és a karja is fel volt nagyon dagadva.
A második bekezdésedhez: lehet, hogy nem jól tudom, de hiába van nővérhiány, egyszerűen nem vehetnek fel ápolószemélyzetet, létszámstop van. Nem tudom hány éves volt édesapád, de ha kb. annyi, mint az enyém, akkor neki sem lehetett könnyű élete. A fiatal éveiket vették el tőlük. Sokkal többet érdemeltek volna attól, minthogy így érjen véget az életük.

camilló 2015.11.04. 21:10:44

@csakmotyogok: Hozzám hasonló??? Nagyon nem ismersz, mert ugyan honnan ismernél?! Azért azt tudd, hogy én a munkatársaimért mindig kiállok! Én nyugodtan bevállalok bármilyen konfliktust ,mert tudom, hogy nem rúgnának ki, mert nem találnak még egy ilyen hülyét. Moldovától egy idézet, ill. nem idézet mert nem pontos, de a lényeget visszaadja. Úgy kell dolgoznod, hogy a munkaadód ha fogcsikorgatva is, de kénytelen legyen alkalmazni. No értsd meg végre, hogy én ezt hiányolom, és igenis megkövetelem a beosztottaimtól a tisztességes munkát, ugyanakkor mindig és minden körülmények között, ki állok az érdekeikért! Nem a szarér húgyért... Lehet menni oda, ahol többet fizetnek! Vagy lehet úgy dolgozni, hogy kénytelenek legyenek a jogos bérigényeket megadni! Nem gondolom, hogy munka, és munka között lehet különbséget tenni! Az utcaseprő munkájára pont annyira van szükség, mint az útépítőére, varrónőére, orvoséra, stb. Nincs különbség! Én az egyik kőművest azért rakattam el másik munkahelyre, mert azt mondta, hogy ő többet ér, mint a segédmunkás! Mikor ezt mondta, nem is adtam neki segédet. persze jött, hogy akkor most hogy van ez? Mondtam, hogy ha többet ér, akkor simán meg tudja csinálni a másik munkáját is! Mondtam neki hogy én sem érek többet mint egy segéd, vagy kőműves, vagy ács! Az lehet, hogy többet tudok mint ők, de nem vagyok több, és akkor mondjon majd ilyet, ha nincs szüksége a másik segítségére. Szóval... Lehet pont nekem nem kell elmondani, milyen az amikor nincs szabadnap, mert nem gondolom, hogy Te Leningrádból hazajöttél kamionnal úgy, hogy csak a határokon álltál meg. Egy petákkal sem kaptam többet érte, mintha betartom a vezetési időket.(Ez nem most volt, már nem lehet ilyet csinálni.) Tettem ezt azért, mert a főnököm megígérte, hogy adott időre hazaér a motyó! Vállaltam, megcsináltam és nem sírtam, hogy adjon több pénzt vagy akkor most nem megyek a következő fuvarra. Megint csak Moldova A bűn az élet című könyve. Keresd meg azt a részt, amikor beszélget az órás igazságügyi szakértővel! Vagy Akit a mozdony füstje megcsapott, és az öreg vasutasok beszélnek a munkájukról! No ők az én példaképeim, meg a hőseim! Ajánlom figyelmedbe!!

camilló 2015.11.04. 21:23:09

@Dikusz: Úgy kötötték ki, hogy a két kezét e feje fölé és a két lábát is az ágy keretéhez! Arra nem számítottak, hogy este 9-kor megyek be Hozzá! A sok Sztahanovista kedvéért azért akkor mert addig dolgoztunk, ugyanis a betonnak nem lehet azt mondani, hogy bocs, majd holnap folytatom. Teljesen más az, hogy a beteg érdekében kötik meg a kezét és megint más amikor nem azért! Az mond valamit, hogy este 8 után a jelzőket kikapcsolták, nehogy valaki megzavarja az éjszakát jelzéssel?
Apám soha nem panaszkodott a munka miatt sem! Mindig elvégezte becsületesen és a szabadidejében is vállalt társadalmi munkát. Én vagyok olyan hülye idealista, aki azt gondolja, hogy van társadalmi szolidaritás. Sokszor elveszítem a hitem az emberekben amikor ilyet látok és bizony a határon voltam, hogy ne ültessem örök életre tolószékbe aki így bánik emberekkel! Aztán amikor a munkahelyen látom, hogy kínlódva térdig sárban is megcsinálják amit kell, akkor arra gondolok, hogy ezekért az emberekért érdemes harcolni, mert megérdemelnék azt, hogy legalább egy éveben egyszer el tudjon menni nyaralni, megérdemelné, hogy 11.-én ne kelljen várni 10.-ét!
Ha már katonaság! Remélem olvassa akinek kell. A parancsnok felel azért amit tesz, és azért is amit nem tesz! Nekem ezek nem hangzatos jelszavak!
Kicsit off. Én is szeretek túrázni, olyan egyedül kintalvóst is. Elég komoly motyókat szedegettem össze hozzá. Véletlenül katonai mind:)

Dikusz 2015.11.04. 21:36:58

@Reaper Man: ha válaszolok erre (19:11:43-as)hozzászólásodra, akkor az egyik megírandó poszt témája már ki lenne lőve.:)
Csak ez az egy osztálya a kórháznak megérne egy egész posztot. Budapesten lakunk, orvosként bizonyára tudod, melyik kórházról van szó. Egyetemi oktatókórház, néhány éve egy része (elég nagy) teljesen fel lett újítva. Minden kórháznak ilyennek kellene lenni. Van olyan része, ami úgy néz ki, mintha szálloda lenne (nem VIP részleg volt). Ami viszont számomra furcsa volt, hogy mindig volt szabad ágy az osztályokon, nem is egy. De ennek nyilván gazdasági okai vannak.
Amit a nővérekről írtál, teljesen így van, csak mi a másik oldalról látjuk. Az világnak nekiinduló idős beteg is valóság. Régebbi posztoknál olvastam tanácsként, hogy a hozzátartozó is tisztába tudja tenni a beteget, valóban így is lenne. Nem ápolóként viszont, mivel nem tudjuk a szakszerű mozdulatokat, fájdalmat is okozhatunk a betegnek. A negyven kilós nővér fél kézzel megemelte aput, én több mint kétszeres súllyal nem tudtam. Ahogy Camillo-nak írtam az előbb, úgy tudom hiába kellene több nővér, a kórházak nem vehetnek fel.

Dikusz 2015.11.04. 22:02:12

@camilló: megértelek,borzasztó lehetett látni. Én is keresem, hogy hol hibáztunk, mit tehettünk volna másképp. Szörnyű teljesen kiszolgáltatottnak látni a szüleinket. Ha rosszabb hangulatban vagyok, inkább magamban keresem a hibát. Bele sem gondolok, hogy milyen kiszolgáltatottak tudnak lenni a betegek. Gondolkodtam már azon jobb lett volna neki, ha hazahozzuk?
Tudom, hogy 30-40 betegre egy nővér kevés (ezen az osztályon azért többen voltak), de nekünk, akik nem vagyunk szakemberek sem könnyű még ideális helyzetben sem akár csak egy betegről is gondoskodni. Apu az utóbbi hónapokban már olyan állapotban volt, hogy elfelejtette, hogy evett, az öt perccel korábban beszéltekre már nem emlékezett, állandóan hívott valamiért. Szívszaggató volt ilyen állapotban látni.

A túrázásról: nagyon szeretem én is a túrázást, bár biztosan jobban bírod mint én (általában a legtöbben jobban bírják). Az egyedül kintalvóst is megértem.:)
Nem tartom magam irigy embernek, de azt nagyon sajnálom, hogy nem tudok úgy felfelé menni mint mások. Akkor sem tudtam, amikor nem volt túlsúlyom, és jóval fiatalabb voltam, pedig soha életemben nem dohányoztam. Még nem mertem megkérdezni egy orvost sem, hogy ez mitől van. Ennek ellenére ha tehetem járom az erdőt. A katonaságtól csak (kaptam őket) kanálgépem van, meg két kis kulacsom.:)

she_wolf 2015.11.05. 14:46:31

@Reaper Man:
Igaz, hogy a válaszom jócskán időn túli, és talán okafogyott is lesz, de úgy gondolom, hogy a tisztesség mindenképpen megkívánja, hogy megírjam:

Ehhez a bloghoz az Indexről csatlakoztam egy olyan eset kapcsán, amelyhez volt mit hozzászólnom. Úgy álltam be a sorba, hogy "Ide lőjetek!" Mert ugyanabban a cipőben jártam nem sokkal korábban mint a poszter, és igyekeztem bele bátorságot önteni azzal, hogy megosztottam vele - és rajta keresztül a blog olvasóival is - mindazt, amin túl kellett esnem ahhoz, hogy túléljek. Nem tudom, azóta mi van vele...
Tőlem is, mint ahogy mindenki mástól kapott hideget-meleget.
Azóta nagyjából naponta benézek ide, és olvasok. Sokszor megfogadtam már, hogy nem teszem, pláne nem írok, mert ki a francnak van erre szüksége, de már megint bebizonyosodott, hogy miért érdemes mégis:)
Köszönöm!
Neked, azoknak az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, akik jóvoltából és akik miatt újra és újra megnyit(hat)om ezt az oldalt. És köszönet illeti azokat a laikus hozzászólókat is, akik valóban próbálják segíteni egymást ha csak annyival is, hogy szemük és értelmük van elolvasni a másikat.
Igen, sajnos sokszor előfordulnak szélsőséges esetek, de ezek elkerüléséhez csak némi belátásra lenne szükség. Mindkét oldalról.

she_wolf 2015.11.05. 15:10:48

@camilló:
Dolgoztam már pár évet, és eddig összesen 2 (két, azaz kettő!) főnököm volt, akik közül az egyik amerikai-angol vezetőségi tag volt, a másik magyar. Az egyik helyen dőlt a zsé, mert azt mondták, hogy egyenletesen jó teljesítményt és lojalitást csak jól megfizetett emberektől várhatunk el, akik mellé emberileg is odatesszük magunkat.
A másik helyen (szintén kiemelkedően jó fizetéssel) pedig nem létezett olyan munkavállalói gond, amit átszervezéssel, átütemezéssel meg ne oldottak volna.
És mindkét helyen orrvérzésig folyt a meló. Egyikről sem főnök, szar fizetés, vagy kizsigerelés miatt jöttem el.
És egyik sem az eü.-höz tartozott.
Magyarországon a munkamorál és a fizetés viszonylatában elmondható, hogy az egyik jellemzi a másikat. Nagy általánosságban.
Többen beleestek már itt abba a hibába, hogy különböző munkaterületeket és fizetéseket hasonlítottak össze az egészségügyben alkalmazotttal. Ezt óriási hibának tartom.
Az meg már egyenesen nonszensz, hogy van, aki a végzettségek tekintetében elmerészkedik addig, hogy melyik ér többet!?
Az meg hogy csak egyes "divatszakmákban" lehet egy jónak mondható fizetést elérni, nem újdonság, az alapállás az, hogy egy réteget leszámítva a magyar emberek mélyen alulfizetettek:(
A probléma mgoldását nem a Praxison kell keresni, hanem néhány segget kéne rojttosra rugdalni, de ahhoz meg nem vanik kurázsi:(

camilló 2015.11.05. 16:52:35

@mig54: Alapvetően egyet értek Veled! Az egyik párt vezetőjének tettem fel a kérdést, hogy a változás érdekében, ha nincs más megoldás, hajlandó lenne-e komolyabb eszközöket is alkalmazni. Hebegett-habogott, és végül csak kibökte, hogy (most kicsit átviszem az értelmet) Máglyára nem, de egész a lángokig hajlandó elmenni. Szóval nem sírni kell, hanem cselekedni! Leírtam, de leírom megint, eredményes bérharc a kapitalizmus keretei között csak olyan munkaerkölccsel lehetséges, ami manapság nem jellemző. Írtam a Moldova könyvek EMBEREIRŐL (igen így nagybetűvel), de minden bérkövetelő figyelmébe ajánlom Marosán György A tüzes kemence című könyvét is. Szóval kedves idegen, Te velem jönnél a máglyára?

she_wolf 2015.11.06. 13:00:29

@camilló:
Máglyára? Nemes gondolat, és én majdnem komolyan is vettelek. Egy pillanatig. Olvastam a hozzászólásaidat, és azt mondtam magamban, hogy Te egy nagyon komoly ember lehetsz, komoly értékrenddel. És több dologban adok Neked igazat, mint nem.
De az, hogy egy párt vezetőjébe beleállsz, némiképp ront az összképen, mert megkérdőjelezi az épelméjűségedet:D
(Tudom, poénnak gyenge, de ma ennyire vagyok képes.)

Itt élsz. Tudhatnád, hogy Magyarországon nem divat lemondani egy-egy pozícióról, hibát, alkalmatlanságot beismerni. Nálunk soha, semmi nem megy gördülékenyen immár ezer év óta. Itt csak világégést lehet rendezni, ha már nagyon tele a púp. És most már opció a "megszoksz vagy megszöksz", mert szabad a pálya.
Feláldozható emberek, sőt, rétegek mindig lesznek. A politikus pedig bőkezűen áldoz, mert mi másra teremtetett volna, ha nem erre? Rá aztán senki ne mondja, hogy nem hozott áldozatokat. Hozott ő, majdhogynem ina szakadt belé! A parancsot is kiadta: Fogjuk meg, és vigyétek!
Mert a politikus már csak ilyen. Innentől jön az, hogy mi - az egyéb kategóriába tartozó emberek - szűk körben tartjuk egymásért a hátunkat, de ha ezt a kört kiterjesztjük, abbba mi rokkanunk bele minden szempontból. A cselekedet ki is merül abban, hogy itthon, vacsora közben szörnyülködünk a híreken, másnap pedig birka módjára tesszük ugyanazt, mint tegnap. Mert konfrontálódni senki sem szeret, fő a nyugalom!

A munkaerkölcsünk meg olyan, amilyen. Amilyet láttunk magunk körül, amit sok évtized alatt megtapasztaltunk. Kezdetben vala a Btk. szerint törvénybe ütköző bűncselekménynek minősített közveszélyes munkakerülés. Ha nem melóztál, lesitteltek. Bűnügyi nyilvántartásban szerepelni nem a legfaszább dolog, ami történhet egy emberrel, így aztán folyt a lázas munka még akkor is, ha csak a selejtet gyártották halomra az emberek 3 műszakban, szalag mellett. Ha bekopogtál valahova, kötelesek voltak felvenni, munkát adni neked, te meg bejártál csinálni a semmit, és azért felvenni a fizetésedet.
Aztán a rendszer változott, a Btk. detto, az emberek pedig nem. Mert az ember már csak ilyen.
Az addig igyen és azonnal, bárki számára hozzáférhető ellátásért immár fizetni kell(ett), az oktatásért szintén. Horribile dictu: jövedelemadó!
Félreértések elkerülése végett: nem a rendszer-és módszerváltással van bajom, hanem annak a kivitelezésével, be/átvezetésével, sebességével! Azóta is annak a traumájában vergődünk, és azóta is azok húzzák a hasznát, akiket a szívem szerint startáriális bíróság elé állítanék.

Egyszerű vagyok, mint egy faék, és a saját túlélésemre bazírozok. Minden egyes nap. A nagy önzésemben arra azért igyekszem vigyázni, hogy másoknak ne okozzak kárt, mások ne sérüljenek, de ennek feltétele, hogy engem is hagyjanak lógva. De leginkább az, hogy senki ne tekintsen a játékszerének, vagy almos tálcájának! Mert akkor zabos leszek:)

Szóval oda kellene egymásra figyelni, és ha könnyebb nem is, de emberibb lehetne az életünk. Úgyhogy most letörtöm a vérhabot a számról, és elmerülök a napi kicsinyes dolgaimban. Mert nekem az úgy jó.

she_wolf 2015.11.06. 13:03:37

@mig54:
jav:
startáriális - "r"

camilló 2015.11.06. 17:04:44

@mig54: Mi történik, ha beleállok egy párt vezetőjébe, vagy egy politikusba? Retorzió nem fenyeget, mert ha erőt látnak és elszántságot elbizonytalanodnak. Nem vagyok híve a köntörfalazásnak! A krumpli leves, legyen krumplileves! Ha forradalomról beszél, akkor ne addig terjedjen a bátorsága, hogy hátulról biztat! Che példája mutat utat a minden politikusnak! Manapság pedig emberség dolgában is, az Uruguay-i elnök! Ha hozzá felnőnek erkölcsileg akkor politikus maradhat, ha nem nincs helye a közéletben! Fogjuk meg és vigyétek? Nem! Ha áldozatot követelek, kérek a néptől, akkor személyesen kell példát mutatnom, másként hiteltelen leszek! Írtam már a Szovjet Hadsereg repülőinek harcászati szabályzatát. Nekem etalon!
Munkaerkölcs. Azért nem teljesen úgy volt a "létezett szocializmus" idején. % perc késésért egy óra mínusz járt, 3x megcsináltad és fegyelmivel rúgtak ki. Fegyelmivel bizony nem szívesen vett fel másik cég! Legendárium kategória, hogy csak selejtet tudtunk termelni. Édesanyám MEO-s volt az üveggyárban. Gyerekkoromban sokat hallottam ahogy édesapámmal megbeszélték mi történt a Gyárban. (Így nagybetűvel.) Nyilván volt selejt de nem az volt a jellemző. Csak selejtből, hogy a fenébe tudtak volna egy új hutát építeni? Azért a 68-as elakadt reformnak voltak részei, amik megvalósultak. Az egyik ilyen, hogy a termelő üzemek, nagyobb gazdasági szabadságot kaptak. A fejlesztéseknél, a politikailag és a hadi termelés szempontjából fontos helyeken nem számított, hogy megtérül-e. Gondolok itt LKM, Csepel Művek, stb. A termelőüzemek túlnyomó többségénél, ha nem látszott, hogy ki tudja termelni, nem kapott fedezetet az adott egység! Bátran utána nézhetsz!
Falon belüli munkanélküliség. Mennyivel humánusabb a mai gyakorlat, hogy az akinek a képességei nem alkalmasak arra, hogy a versenyszférában dolgozzon (eleve kizárva a közszolgálat) annak adunk segélyt, meg mehet közmunkára. Ajánlom figyelmedbe, hogy a munkáról és a személyiségformáló szerepről, mit írtak a Marxista gondolkodók. Ha egy ember életének úgy adok értelmet, hogy kap munkát (ami látszólag nem hoz gazdasági hasznot), akkor legyen a falon belüli munkanélküliség, ami hangsúlyozom, nem igaz! A csökkent munkaképességűeknek, külön segéd üzem volt például az üveggyárban. Ha megrokkant, nem dobták ki, hogy élj meg valahogy a rokkantsági járadékból, hanem olyan munkát adtak neki, amit el tudott végezni. Közösségben volt!! No akkor ezek fényében nincs gazdasági haszna?? Én mindig termelő egységnél dolgoztam, ha nem csináltam semmit, akkor nem is kaptam bért! Szóval ez sem állja meg minden körülmények között a helyét. A liberálisok szokták mantrázni, hogy ne várjunk a gondoskodó államra. Könyörgöm, akinek a képességei nem alkalmasak arra, hogy jól fizető állást találjon (amúgy ez ma lehetetlen még az alkalmasak számára is), az tengődjön segélyből? No ez aztán emberséges. Aki ezt emberségesnek találja, azt én lőném fejbe, mert mást nem érdemel!
Tudod, a rendszer mai urai annyit megtanultak a Marxizmusból, hogy a kispolgár nem fog forradalmat csinálni. Kispolgárt csináltak az emberek jó részéből, akinek meghagyták a mormogás jogát. A majdnem nincsteleneket meg félelemben és sötétségben tartják. ha nem tartanák sötétségben, akkor rájönnének, hogy csak a láncaikat veszíthetik ha fellázadnak. Ma sem termelünk többet mint a Kádár rendszer idején, csak az elosztás "kicsit" más!
Én azt mondom, ha már nem is magamért, de a gyerekeimért érdemes harcolni. Hiszek abban, hogy minden szülőnek az a feladata, hogy egy jobb, élhetőbb világot hagyjon az utókorra!
Amit egyszer már spanyolul, jól, rosszul leírtam: Inkább állva meghalni, mint térden csúszva élni!

she_wolf 2015.11.06. 18:34:53

@camilló:
Úgy látom, ez már megmarad a kettőnk közti beszélgetésnek, ebben a szellemben folytatom tehát tovább, még ha orbitális off is lesz:)
A rendszerváltáskor fiatal felnőtt voltam, így nem volt különösebb trauma a számomra, amikor egyszercsak hipp-hopp! új napra ébredtem.
Dolgoztam tehát az "átkosban" is, termeltem én is selejtet, noha az üzem ahol melóztam exportra gyártott! Te hozod a saját tapasztalataidat, én az enyémeket. És ahány ember, annyiféle terület, annyiféle tapasztalat.
Borsodi volnék, a szüleim fizikai melósok voltak, apám pedig példakép a számomra minden tekintetben.
Nő vagyok, nem voltam katona, így nekem a seregben/háborúban szerzett tapasztalatok vajmi keveset mondanak, nem tudok velük mit kezdeni. Ráadásul istenverte pacifistaként nem is akarok!

Bár szokásomtól eltérően általánosítva írtam korábban, annyira azért talán mégsem, hogy sarkítva idézd a mondandómat. Nem azt mondtam, hogy csak selejtet voltunk képesek csinálni:)
Ugyanakkor a kötelező X éves tervek, a kikényszerített versenytempó kötelező negatív hozadéka volt az is. Kommunista szombatok, szakcsoportok, többlettermelés...
Az igaz, hogy ki is rúghattak, és akkor bezárultak előtted a kapuk, ha felmondtál, akkor "problémássá" léptél elő, így is, úgy is szívtál.
Az új utakon lépkedő fejlődésnek beáldozták a termelő munkát. Sosem gondoltam magamról, hogy jóstehetség lennék, de két dolog kristálytiszta volt előttem, és mindkettőt '92-ben mondtam ki először egy baráti beszélgetés alkalmával.
Az egyik az, hogy Magyarországon csak kereskedelem és szolgáltatás lesz záros határidőn belül, a gyártás megszűnik, a másik pedig az volt, hogy mire elérem a nyugdíjkorhatárt, addigra nem lesz nyugdíj (50 éves vagyok most). Nem magam miatt, de ne legyen igazam!:)
Ennek tükrében mégis milyen javaslatod lenne egy munka alapú társadalomra ott, ahol az egészségesnek sincs munkája? Csak kérdezem. Tudom, nem Tőled kellene kérdeznem, de látod: mi beszélünk róla. Akiknek pedig kellene, azok vért szívnak. A tiédet, az enyémet...ahelyett, hogy egymás torkának esnének neki immár tevőlegesen.
Nagyon józanul írsz, a problémát csak abban látom, hogy miközben engem próbálsz meggyőzni, nem látod, hogy engem nem kell!:) Engem megvettél, bár jót vitázhatnánk egy-két olyan dologról, amit különbözőképpen látunk akár korkülönbség, akár eddigi tapasztalataink alapján. De nem hiszem, hogy annak itt lenne a helye:)

És hogy a Praxist is érintsük: valamivel több, mint nyolc évet dolgoztam az eü.-ben. Szerettem. De választanom kellett, és választottam. Sajnálom ugyan, de meg nem bántam.
Egyetlen dolgot azonban nem értek: bármiről is legyen szó, miért nem tudunk emberként viszonyulni a másik emberhez? Ha erre nekem valaki válaszolni tud....

camilló 2015.11.06. 18:54:50

@Dikusz: Az én véleményem szerint a túrázás, nem abból áll, hogy rohanok az erdőben. Így nem vagyok híve a teljesítmény túrának. Következésképen szeretem látni magam körül a természetet, így nem rohanok. Nyugodt egyenletes tempót kell felvenni, így nem fáraszt, még a hegymászás sem. Két öreg cigány jut mindig az eszembe erről. Segédmunkásként dolgoztak ott ahol én. Azóta sem láttam olyan jól dolgozó embereket földmunkában, talán csak egyet. Felvettek egy nyugodt tempót. Ali bácsi ásózott, Pista bácsi meg ment utána lapáttal. Túlzás, de legalább 100x kidolgozták a fiatalokat! Szóval legyen a példa előtted a két öreg!:)

camilló 2015.11.06. 19:55:22

@mig54: Borsodi vagyok így is. nem nehéz kisakkozni ezek után melyik városban élek:) No akkor rugaszkodjunk neki! X éves tervek! nem az ördögtől való a tervezés a termelésben. Ezt bizony belátják már a kapitalisták is. nekünk annyiban volt jobb helyzetünk, hogy a világpiac nem hatott annyira a gazdaságra. Jó, tudom, begyűrűzött (akkori szóhasználattal élve) ide is a válság! A "létezett szocializmust" a rákényszerített fegyverkezési verseny tette tönkre. Bizony a kapitalizmus érdeke csak a fegyverkezés, és a háború. Baj volt nálunk az is, hogy a hadiipari kutatások eredményét nagyon lassan ültették át a polgári életbe. A tervek egy egyenletes fejlődést voltak hivatottak elősegíteni. Az első 5 éves tudjuk milyen okoknál fogva nagyot bukott. Ez sokáig éreztette a hatását. A többinél óvatosabbak voltak és egy ideig ment is a dolog. A szerkezet átalakítás (68-ban)a balos (Rákosista) szárny megerősödése miatt (no meg a Csehszlovák reform kísérlet bukása miatt, amit rettenetesen dilettáns módon próbáltak Novotny-ék bevezetni) csak félig sikerült. No nincs is rosszabb a félig kész dolgoktól. Akkorra datálható a magán szektor megerősödése. (maszekok közkeletű szóval) No ez nem volt azért olyan jó hatással a termelésre, mint azt gondolták. Az öntudatra meg pláne nem. Ide tartozik még egy nagyon fontos dolog. Kádár első számú célja az volt, hogy az életszínvonalnak minden éveben emelkedni kellett! A tervezésnél ezt tartották szem előtt, holott mondott mást is az öreg! Csak annyit fogyaszthatunk, amennyit megtermelünk. No ezt az igen tisztelt közgazdászaink pont leszarták, és máig tartja magát az, hogy milyen jó ha kölcsönöket veszünk fel, meg adósok vagyunk! Komoly tanulmányok születtek ebben a témában.
Munkaverseny. Ez inkább a Rákosi érára volt jellemző. Voltak természetesen munkaversenyek a Kádár rendszerben is, de az meg sem közelítette az 50-es évekbeli Sztahanovista munkaversenyeket. Kommunista szombat. Nem feltétlen negatívum! Sőt! Közösségformáló hatása is volt. Senki nem akart menni, de aztán általában egész jó buli volt. Ne mond, hogy egy játszótér felújítása, vagy mittudomén az üveggyári munkásőr század védnöksége a Gyermek városnál az közösségellenes! Ha jó vezetők voltak,lehetett azt értelmesen is csinálni! Én pl, szívesen mentem. Voltál építőtáborban? Olyan rossz volt? Most 14 évesen nem dolgozhat sehol a gyerek még nyári munkán sem. Miért? Mert rosszul értelmezik a gyerekmunka fogalmát. Manapság már nem a munkás a hős, hanem a vállalkozó. Persze azt nem teszik hozzá, hogy gátlástalan másokon átgázoló emberek ezek. No, most majd nekem esik valaki, ha még olvassa. Azért elmondom, hogy egy nagy cég (milliárdos forgalma van) tulajdonosa kérdezte tőlem, hogy miért kell gátlástalannak lenni, ha érvényesülni akar a gazdasági életben? Azért ez mutat valamit!
Javaslat! Minden embernek megélhetést nyújtó munkát! Ez a megélhetés nem a vegetálással egyenlő! Közvetlen állami beavatkozással , munkahelyeket teremteni! Ezer ötletem van rá! No az állami beavatkozásra rögtön jönne a kontra hogy a viki is ezt csinálja, Na ja! Annyi a különbség, hogy ő nem a haza üdvére teszi, hanem a haverok kiszolgálására. Tudod én bizony feltámasztanám Rákosit vagy 6 hónapra! Bizony lerendezné ezt a hiéna falkát!:) Szóval vannak konkrét elképzeléseim, aminek még háttere is van. Egyik párt sem mozgatja füle bojtját sem, pedig megkerestem párat! Néztek rám, mint a vett gyerekre! Lehet engem hülyének nézni, de nem vagyok az. Az egyik helyre a György szalaggal mentem be. (magát baloldalinak valló párt) No rögtön jöttek hogy orosz barát vagyok. Mikor rákérdeztem, hogy tudják-e a György szalag mit jelképez, akkor síri csend volt a válasz! Mit lehet kezdeni ilyen tájékozatlan társasággal?? Az egyik fél is kitalál valami mantrát, lásd rezsicsökkentés az egyik oldalról, a külföldi tőke a másikról, de elképzelésük az nincs! A még tájékozatlanabb emberek, meg beveszik ezt! De mit is lehet várni, amikor a vélemény formálásában a Blikk és társaik a mérvadóak! No ezek a Blikk olvasók szólogatnak be mindenkinek, itt pl, nekem!:)) Végül a teljes foglalkoztatottsághoz talán még annyit, hogy miért szentírás a 8 óra munka??? Dolgozzunk 6 órát (tisztességes bérért) és akkor másoknak is lesz munkája! Az, hogy nem termelékeny a magyar munkás, Bokros és a hasonszőrűek lázálma! Nagy tisztelettel megkérdezném, ha nem tudunk termelékenyen dolgozni, akkor a fenének jön a ide a Merci, Bosch stb. Nem csak az alacsonyabb bérekért az biztos!

she_wolf 2015.11.06. 20:59:12

@camilló:
Nem mondom, hogy nem esik jól nosztalgiázni, sőt! Ha a gyerekkoromra visszagondolok, messze jobb, tartalmasabb volt, mint nagyon sok mai gyereké.
Hogy ki, mikor, mit, hol, hogyan rontott el, ma már csak merengésre adhat okot, eredményre nem vezet. Valamit vagy idejében csípsz nyakon, vagy fújhatod. A múltban tapasztaltakat nem elfelejteni, a hasznosat átmenteni, és következetesen, új elemeket is beleépítve alkalmazni. Ezt kellene. Szerintem. Vajon miért van olyan érzésem, hogy ez az én életemben már nem fog elindulni sem, nemhogy megvalósulni?
Az emberek fáradtak, betegek, motiválatlanok, gyermekeiket szélnek eresztik. Lehetőleg minél távolabbi szélnek. Nem vagyok derűlátó még akkor sem, ha olykor-olykor tenni akaró emberekbe botlom.
A magyar embereknek legendás munkabírásuk (is) van, ez köztudott. Ezért vannak itt összeszerelő műhelyek, kirendeltségek. Nem csak azért, mert mindezért jóval alacsonyabb bért fizetnek, mint a saját honfitársaiknak otthon. De a magyarnak esze is van. Inkább kimegy a melóért ha teheti, mint helybe kívánja a sült galambot. És akkor a bére sem annyi lesz, mint itthon. És a magyar munkaerőt szeretik külföldön!

Igen. A rezsicsökkentés című parasztvakítással meg lehet vezetni a jónép egy részét, aki csak azt látja, hogy ugyanakkora fogyasztás mellett kevesebbet fizet. Annak, akinek a quasi megtakarítás azt jelenti, hogy több jut a gyerekének ételre, ruhára, neki magának pedig gyógyszerre, hiába magyarázod, hogy a ami bejön a réven az elmegy a vámon, és előbb-utóbb nem lesz villanya, gáza, mert nem lesz pl. karbantartás, vagy a szép otthona lesz a lángoló koporsója, nem fogja elhinni! Mert ő csak azt látja, hogy idén mennyit nem kellett befizetnie. És ezért jellemtelenek azok az emberek, akik mindezt nagy okosan kitalálták. Umm....hogy tudd: nagyon-nagyon visszafogtam magam:(

8 óra munka? Már Nagy Feró is megénekelte:) Mondjuk ha 8 órát kéne naponta szórakoznom, nagy szószban lennék:) De itt és most a gond nem ez, hanem az, hogy rengeteg az álláshirdetés, nincs jelentkező, ellenben nagy a munkanélküliség. Ez az egyenlet valahogy nagyon nem kóser. Valaki valahol marha nagyot hazudik!
Vittorról meg csak annyit, hogy szerintem valami veleszületett nyálelszívója lehet, hogy nem köpködi magát naponta szembe. Mert ha belegondolok, hogy milyen volt a politikai pályája kezdetén, és mivé "fejlődött", akkor szerintem jogosan gyanakszom, hogy valamikor mutálódott. És most a menekültekkel kapcsolatos tevékenysége folytán sikerült is bebetonoznia magát, és nem csak itthon. Erről pedig most bővebben inkább nem, ha nem baj....

camilló 2015.11.06. 21:24:05

@mig54: No, az is parasztvakítás, hogy nem lesz karbantartás. Ha állami kézbe kerül akkor lesz. Marx: A tőke, profit maximalizációra törekszik! Tehát először elbocsát embereket, majd másként csökkenti a működési költségeket. Azt nem teszi kockára, hogy ne tudjon szolgáltatni, mert akkor a profitot veszélyezteti!:) Szóval lehet ezt így is látni. Az ellenzéknek az nem tetszik ebben, hogy a kenyéradó gazdáik vagyonát fosztogatják, holott azért kellene szót emelni, hogy ne azért törekedjenek az államosításra, hogy a klienseiket kiszolgálják! Látod a Marx-i látásmód teljesen más:)A migránsokkal kapcsolatban van igazsága! Egy más kulturális környezetből érkezőkkel ilyen tömegben bizony lesznek konfliktusok. A helyzet megoldása Szíriában, Afganisztánban, stb van.Viki politikai szempontból jól csinálta. Az impotens ellenzéknek azzal kellett volna operálni, hogy a plakátokat nem itthon kellett volna kirakni, és nem ezzel a szöveggel, no és nem magyarul. Látod, nem akarnak regisztrálni! Nyilván van oka. Vannak információim, de inkább nem írom le. Szóval megérdemeljük, hogy ilyen rendszerben éljünk. Bár vagyunk egy páran, akik teszünk is és nem a neten gomb nyomogatva tüntetünk. (Bokrosék agymenése!)

she_wolf 2015.11.06. 21:59:34

@camilló:
Karbantartás, és az ehhez fűződő: nyugtával dícsérd....
Migránsok: nem mondtam, hogy nincs igaza. Viszont a migránsok sem hülyék, Magyarország soha nem volt célország, csak tranzit. A helyzet pedig már rég elkezdett túlmutatni a migránsok anyaországain. Várható volt. Hogy miért most? Nem tudom.
Épkézláb ellenzék nincs, marakodik a falka, legfeljebb azért dörgölőznek néha, hogy bolhát cseréljenek.
És én - meg még sokan mások is - ebben a kennelben próbálok túlélni.

Marxot soha nem olvastam, valamikor a suliban érintőlegesen tanultunk róla, meg arról az Engels nevű fickóról. A lemaradásomat nem most fogom bepótolni, szűkös hozzá az időm:)

Dikusz 2015.11.06. 22:19:52

@camilló: nekem is ez a véleményem, hogy nem kell rohanni (és nem azért, mert nem tudok).

A két öreg cigányról írt példásra pedig annyit: szinte szóról-szóra ezt mondta egy nagyon jó barátom, sokat tanultam tőle a túrázásról, szívesen tanított mindenkit, aki kérte. Ő is annyit mondott, mindig egyenletes tempóban kell menni, nem szabad azzal törődni, hogy valaki elhúz melletted. 70 évesen (84 éves lenne)fent járt a Toubkálon, a párjával. Egy olyan utazási irodával voltak, ami direkt sátoros, terepen alvó túrákat is vezet, megtapsolták őket. Még annyit hozzátennék a véleményedhez, hogy fel kell ismernünk a határainkat a túrázásnál, nem szabad túlvállalni magunkat. Az idei erdélyi túránkon eljutottunk a Székelyő-höz. Én nem mertem felmenni, két idősebb társnőnk, mindketten 78 évesek felmentek. Nem volt könnyű, de megtették. Láttam a szintkülönbséget, 600 m környékén, tudtam, hogy nekem nem fog menni. Nem segített volna az egyenletes tempó. Túlsúlyos vagyok (tudom, az én hibám),de nehezen megy fölfelé, bár ideális súllyal is nehezen ment. Nem bírom tüdővel, pedig soha nem dohányoztam. Egyedül csak ezért irigylek (erre az esetre ez rossz szó) mást, mert ilyenkor is csodaszép a természet, én pedig csak kapkodom a levegőt.

Sok idős embert látok erdőt járni, én is a lehető legtovább szeretném ezt csinálni (mindig ésszel), mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon fel tud tölteni. Volt olyan, hogy évekkel ezelőtt pontőr voltam egy túravezetői gyakorlaton, órákig ültem egy kis réten. Madarak szálltak le mellettem, csendben figyeltem őket, csodálatos élmény volt. Nekem az természet a "templomom".

Dikusz 2015.11.06. 22:26:18

@mig54: nagyon tetszik a párbeszédetek, szívesen hozzászólnék, csak attól tartok belezavarodnék a saját mondanivalómba, a végén már nem tudnám, mit is akartam az elején:)

@Dikusz: utolsó mondat: az = a

she_wolf 2015.11.07. 13:29:14

@Dikusz:
Szerintem ne fogd vissza magad!:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.12.04. 10:25:51

Egészségtelen egészségügy

Nem jó hír a magyar fülnek:
Ápolónők menekülnek,
s persze már az orvosok is.
Se mézes madzag, se csokis

nem tartja őket vissza már:
„Aki marad, az is szamár!”
Mire Mikulást hoz vasszán,
csak az ide nősült Hasszán

doktor agyműt tökegyedül:
„Polcon, amin kiskegyed ül,
van, asszem a donor agya.
Ha megkérem, ideadja?”

Látogató visít, ájul,
mája szolgál cseremájul,
s vág a többször használt szike…
Ez a jövő! Elhiszik-e?

„Hiszi a piszi! Amikor legutóbb beteg voltam, luxusellátást kaptam Mákony professzor úr magánklinikáján. Többféle menü volt, de én a’la carte ehettem és mindig két-három ápolónő sürgött-forgott körülöttem. Nem értem, mi ez a hiszti a magyar egészségügy körül?” /Vastagbőr Virgilné Toka Terézia, miniszterfeleség/

„Én mint píszí, azaz politically correct személy, nem hihetek abban, hogy egy nálunk letelepült arab orvost csak a keresztnevén szólíthatunk és abban sem, hogy ne lenne annyi esze, hogy itt maradjon tök utolsónak.” /Dr. Korrekt Kelemen, a Jogászok A Jövőért! (JAJ!) civil szervezet szóvivője/

„Ez a jövő?! Ez már a jelen! A jövő elkezdődött! Én meg itt maradtam egyedül tökutolsónak az egészségügyben, úgyhogy indulok jómagam is kifelé. Nem kapcsolom le a villanyt, mert úgysincs már áram se.” /Dr. Hasszán Ben Izmael, általános kül-, bel- és természetgyógyász, ideg- és elmesebész, szülész-nőgyógyász, kezelőorvos és gyógyszerész/

„Na, költő úr, már megint bérretteg és kelti a pánikot?! Jobban fél a tényektől, mint a tenyeremtől?! Inkább hisz a szemének, mint nekem?! Na, fáradjon be sovány sertés vágtában a hangszigetelt alagsori irodámba, és ott majd elbeszélgetünk! Még egy ilyen letargikus klapancia és soron kívül átkerül a várólistámról a verőlistámra! Meg vagyok értve?!” /Csávás Kálmán főfőfő, a Rendszert Egyben Tartó Ellenségmentesítő Kaszt (RETEK) karizma/

„Én nem mézesmadzagra vágytam, hanem normális fizetésre és emberi munkakörülményekre. Itt Ausztriában mindez megvan. A középiskolai matektanár férjemmel esténként leülünk a gép elé, a neten elolvassuk az otthoni egészségügyi és oktatásügyi ígéreteket és többet röhögünk, mintha elmennénk osztrák Sas kabaréba.” /Szinusz Szilárdné Szuri Szidónia, diplomás ápolónő/

„Muszáj volt a polcon hagyni a donoragyat, mert félbe kellett szakítanom az agyátültetést, mivel indult a londoni gép! Money, money, money, must be funny in the rich man’s world!” /Dr. Hentes Huba, agysebész/

„Hentes doktor úr mindig jól méri fel a helyzetet. Tévedni ugyan emberi dolog, de neki mindig igaza van, mert ő egy állat.” /Hannibál Anti, portás/

„A költő ismét a nép felhangján szólal meg és féljózan paraszti észjárással tunkolja bele vészharang kongatóan primitív gondolatait a keményen dolgozó kisemberek lelkivilágának szaftjába. A tompa rímpárok nemes egyszerűsége kanonikus konnotációban áll a látszólag felszínes elsődlegességgel. A közkórházak kiüresedése a mai eldologiasodott emberiség álspiritualitásának visszataszítóan magával ragadó pszeudo-szintézise. Mene tekel ufarszin, valamint meneküljön, ki merre lát! Igazi fals futurológia líra!” /Hungarikum Heuréka, az Állami Verstani Hivatal (ÁVH) mellébeszélés ügyi főelőadója/

„Íme így kell egy fontos társadalmi kérdést agyatlanul agyagba döngölni! Frady Endre felmarja a témát, megrágja, megemészti, majd szükségét végző panelbulldogként egy fa tövébe nagydolgozza és földet kotor rá. Egy átlag lakótelepi eb ezen a ponton némi szégyenérzettel ott hagyná rohadni a művét, ez a degenerált kutyaütő azonban megjelenteti, és gyanítom, hogy még büszke is rá. Anyámat figyelmeztettem, hogy séta közben nézzen a lába elé, nehogy véletlenül belelépjen egy Frady műbe!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer meglátogattam egy idős, beteg magyar rokonomat egy lerobbant pesti kórházban. A hasfalamon fentem meg a csorba szikét és a nyálammal fertőtlenítettem. Közben kiderült, hogy minden orvos elmenekült, úgyhogy nekem kellett kettévágnom a saját szívemet és az egyik felét beültetnem az ő mellkasába. Azóta fekete öves karate bajnokként éli az életét.” /Chuck Norris/

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a mindenkori politikai elitet és teljes rokonságukat betegségük esetén kizárólag közkórházban, ügyelet utáni túlórában lehet kezelni?” /népszavazási kezdeményezés/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/12/egeszsegtelen-egeszsegugy.html
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása