Gyalázatos állapotok a magyar egészségügyben

2015.10.30. 08:01

reteny_1.jpgNem az 500 Ft-os NET adó miatt kell utcára vonulni, hanem értük, értünk, a dolgozókért, a betegekért, az idős megfáradt kórházba kényszerült szüleinkért, a gyerekeinkért, unokáinkért, a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóinkért.

Tisztelt Praxis!

 

Sajnos, szappanoperát tudnák írni a mai gyalázatos, béka segge alatt levő egészségügyről, a nívó alatti ellátásokról. Vannak tapló orvosok, még taplóbb nővérek, de vannak köztük bizony normálisak is, akik erejükön felül látják el a sokszor hisztis betegeket. A betegek zöme azt hiszi, csak ő fekszik az osztályon, és csak velük kell foglalkozni. A hozzátartozók leszarják, hogy reggel 6 vagy este 10 óra van, csapatostul ülnek, állnak, a beteg ágya körül, hangosan vitatják meg a pletykáikat, miközben ott reggeliznek, ebédelnek, vacsoráznak, a kisebb gyerekek üvöltenek, futkosnak...stb.

 

E közben a beteg csukott szemmel pihen, mert unja, és mert fáradt, de legfőképp beteg, akinek pihenésre lenne szüksége. A többi beteg nem mer kikelni az ágyból, ágytálat még véletlenül sem mer kérni, mert a hozzátartozók fel vannak háborodva, ha a nővérek ilyen esetben kiküldik őket. A WC-k, fürdők zöme koedukált, villany nincs, akasztó az ajtókon nincs, és bizony borzasztó kellemetlen, ha fürdés közben a másik nem közül valaki besétál.

 

Gyógyszert jobb, ha mindenki minden eshetőségre tart magánál, mert sokszor még algopyrin sincs az osztályokon. A sürgősségit, aki kitalálta, kívánom neki, hogy mielőbb minél több hozzátartozója tapasztalja meg azt a fejetlenséget, a leszarom stílust, a majd csak megdöglik a beteg hozzáállást. Tök mindegy, hogy valaki krónikus, súlyos beteg, vagy épp csak szeretné magát kivizsgáltatni, 3-8 hónap a várakozási idő. Hiába megy időpontra, jobb, ha hideg-meleg élelmet visz magával, de sokat ne igyon, mert a régi latrinák is tisztábbak voltak a járóbeteg rendelésen található angol WC-k-nél.

 reteny_1.jpg

 

Az elfekvőkben, a krónikus belen ...stb... szintén nővér függő hogy a magatehetetlen beteget megetetik-e, megfürdetik-e, vagy csak épp akkor tüsténkednek, egy kis ajándék reményében, mikor a hozzátartozó megjelenik. Az orvosok futószalagon, normára műtenek, ezért egyre több a műhiba. Perelni kevesen tudnak, mert a betegeknek, hozzátartozóknak olyan papírokat kell aláírni, hogy zömében a tök hülye hozzá nem értő orvos is védve van. Sorolhatnám a jó és rossz tapasztalatokat, de azok, akiknek fingjuk nincs az egészségügy kritikán aluli teljesítményéről, azok ezt nem fogják egész addig felfogni és megérteni, míg oda nem kerülnek. De tapasztalatból írom, ők lesznek a legrosszabb, leghisztisebb, legarrogánsabb betegek. Nekik üzenem: a diliházban, a börtönben és a kórházban mindenkinek van 1 téglája, ami rájuk vár.

 

Aki meg átéli és tapasztalja ezeket a dolgokat, azok maximálisan tisztában vannak a fent leírtakkal, és még ennél sokkal többel is! Senki számára nem mentség, hogy orvos és nővér hiány van! Az esküt letették, és tudásukat kamatoztatva lássák is el a betegeket minden paraszolvencia nélkül! Az intenzív és szubintenzív osztályokról,orvosaikról,nővéreikről, ahol én feküdtem, kizárólag csak jókat tudok írni! Nem igazán szeretnék politikát belemagyararázni, de sajnos kihagyhatatlan. Nem az 500 Ft-os NET adó miatt kell utcára vonulni, hanem értük, értünk, a dolgozókért, a betegekért, az idős megfáradt kórházba kényszerült szüleinkért, a gyerekeinkért, unokáinkért, a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóinkért.. stb...-

 

Még sok minden másért sem ártana lázadoznunk, de most a jobb emberközpontibb Magyar Egészségügy a téma -aminek javítása elsősorban a mindenkori kormány kutya kötelessége lenne! Amit magas lesről leszarnak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2015.10.30. 11:01:02

Szép felütéssel indul a nap, bravó bloggazdi!:)

neduddki21 2015.10.30. 11:13:39

Ez így csak egy általánosságban mozgó, minden konkrétumot nélkülöző sommás vélemény. Alkalmatlan bármilyen érdemi vitára vagy hozzászólásra.

asztalosani 2015.10.30. 13:29:05

@neduddki21:
mégis milyen konkrétumra vágysz?
X megyei Kh. MZ/X orvos?

(ha tippelnem kellene akkor ezt egy eü.-is írta)

"Sajnos, szappanoperát tudnák írni a mai gyalázatos, béka segge alatt levő egészségügyről,"
nosza hajrá!
mi meg csorgó nyállal várjuk :)

Gábor Juhász 2015.10.30. 17:49:22

Azért gondolkodjál már el ember...majd ha lemész a bányába és egyhuzamba 7. napja tolod napi 12 órába a szarkaparást, akkor megnéznélek, hogy mennyire boldogan fogod lent a csákányt...eskü, nem eskü, az emberi teljesítő képességet sok esetben többszörösen átlépik...rád ia vonatkozik az írásod...amíg nem tapasztaltad meg a munkájukat, addig meg se szólalj...tudod miért? Mert ha ebbe az országba az egészségügybe bekerülne 15 ezer milliárd forint és űrtechnikás kórházak lennének milliós fizetésekkel, akkor se lenne sokkal különb a helyzet, mert ugyanúgy azok a magyar emberek dolgoznának ott...

2015.10.30. 18:05:11

@asztalosani: ha tippelnem kellene akkor ezt egy eü.-is írta)
Válasz erre;
Egyetértek és minden szava igaz.

2015.10.30. 18:08:29

Azért abban is igaza van, hogy ha már egyszer valaki orvosnak vagy nővérnek állt, akkor csinálja azt rendesen, vagy húzzon a bánatos picsába és menjen bányásznak a sóbányába!

micsoda? 2015.10.30. 19:33:49

Aki így ír,elsősorban felindultságából fakad, és azért felindult, mert ezt tapasztalta. Különben nekem is az a véleményem, hogy ne a betegen töltse ki az egészségügyi dolgozó a problémáját, végezze a munkáját rendesen, vagy tényleg keressen más munkát.

Amivel nem értek egyet a posztolóval, hogy a NET adó ellen tiltakozókat negatívumként hozza fel. Igenis jobb kivonulni, ha nincs párbeszéd, bármiről is legyen szó, mint egy "56"

2015.10.30. 21:27:41

"A hozzátartozók leszarják, hogy reggel 6 vagy este 10 óra van, csapatostul ülnek, állnak, a beteg ágya körül, hangosan vitatják meg a pletykáikat, miközben ott reggeliznek, ebédelnek, vacsoráznak, a kisebb gyerekek üvöltenek, futkosnak...stb. E közben a beteg csukott szemmel pihen, mert unja, és mert fáradt, de legfőképp beteg, akinek pihenésre lenne szüksége. A többi beteg nem mer kikelni az ágyból, ágytálat még véletlenül sem mer kérni, mert a hozzátartozók fel vannak háborodva, ha a nővérek ilyen esetben kiküldik őket."
A már bezárt Schöph mérei körházban látogatási időn kívül 2 biztonsági őr kiküldött mindenkit és a külső ajtót becsukták. Nem volt mászkálás. Ez nem pénzkérdés.

Hórukk 2015.10.30. 22:23:49

@Turchi: Egy jó biztonsági szolgálat ugyan kemény pénzkérdés, de a fő gond az aktuális Eü. Törvénnyel van, amely a korlátozásmentes látogatást tekinti normális alaphelyzetnek. Aki tehát a látogatást korlátozza, az azt kockáztatja, hogy törvénytelenséget követ el és ugye ez főbenjáró bűn lehet, főként ha valami csókos kinézte ugyanazt az állást magának.

2015.10.30. 22:31:11

@Hórukk: Nem vagyok képben a friss törvényekkel de egyre több szülészeten szabályozzák látogatást, ami a weblapjukra is ki van írva. A fertőzésveszély és a pihenés miatt. Akkor ők most mind szabálytalanul járnak el? 2 jól fizetett biztonsági ember helyett megteszi 2 jól megtermett beteghordó és egy kísérő orvos. Én egy kórházból azért léptem le szülés előtt mert tele volt látogatókkal. Érdekes módon a másik kórházban ez szabályozott volt.

asztalosani 2015.10.31. 08:38:13

@Hórukk:

"a fő gond az aktuális Eü. Törvénnyel van, amely a korlátozásmentes látogatást tekinti normális alaphelyzetnek"

na most fog kiderülni, hogy ki beszél a levegőbe és ki nem:

__________________________________________________________________________________________

idézd be azt a paragrafust (idézve téged:) az EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYBŐL, mely (idézve téged): "korlátozásmentes látogatást tekinti normális alaphelyzetnek"
________________________________________________________________________________________

tudod: eü. tv/§/bekezdés

vélemény74 2015.10.31. 13:53:41

@Gábor Juhász: Na akkor most én is írok ide valamit. Édesanyám 40 évet dolgozott az egészségügyben. Mégis szerette a munkáját, idős emberekkel is foglalkozott a szabadidejében vérnyomást mérni is járt. De ez amit most csinálnak ez borzalom. Szégyen amit mondanak az ottani dolgozók. Ha háború lenne ami hála a jó istennek nincs ezek mészárosok lennének nem orvosok. Fel kellene ébredni drága jó emberek és meglátni, hogy ha valakire számítanak, és bíznak benne , hogy meggyógyít azt jó szívvel teszik és nem Önös érdekből. A beteget meggyógyítani kell nem megalázni még jobban és elküldeni egy fájdalomcsillapítóval haza. Viszont a modern gépeknek hála már mindent attól várnak el az orvosok tisztelet a kivételnek, hogy majd valaki megmondja mi a baja. Amíg csak röntgen volt addig is folyt gyógyítás és ma már van MRI CT Röntgen Ultrahanag Labor a vizelet és vér vizsgálatához. Kéretik használni És Még egy fontos tanács! az érelzáródást pláne ha egy 10 centis vérrög miatt záródott el egy artéria nem értágítóval gyógyítjuk, mert így eljuthat a tüdőbe szívbe vagy más létfontosságú szervbe. szóval aki nem gyógyítani akar az nem menjen oda dolgozni.

Hórukk 2015.10.31. 15:13:07

@asztalosani:
11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvõbeteg-gyógyintézetben meglévõ feltételektõl függõen, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvõbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. ...

(2) A beteg fekvõbeteg-gyógyintézeti elhelyezése során jogosult más személyekkel akár írásban, akár szóban kapcsolatot tartani, továbbá látogatókat fogadni. ...

(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. ... E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, ...

(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülõje, törvényes képviselõje, illetõleg az általa vagy törvényes képviselõje által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

(5) A szülõ nõnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, ...

Az alapeset tehát a korlátozásmentes kapcsolattartás, amit indokolt esetben a házirend korlátozhat ugyan, de ez sikamlós dolog, mert "e jogok tartalmának korlátozása nélkül" kell korlátozni. Persze a házirendek egyre szigorodnak, mert egyrészt a folyamatos látogatás joga nem életszerű, másrészt manapság nem a liberális jogvédőknek áll a zászló.
A (3-4-5) bekezdés eseteiben pedig különösen nehéz a jogszerű korlátozás.

Hórukk 2015.10.31. 15:23:30

@vélemény74:
"az érelzáródást pláne ha egy 10 centis vérrög miatt záródott el egy artéria nem értágítóval gyógyítjuk, mert így eljuthat a tüdőbe szívbe vagy más létfontosságú szervbe. szóval aki nem gyógyítani akar az nem menjen oda dolgozni."

Szerencsére te nem gyógyítasz, mert akkor tudnád, hogy egy artáriában kialakult vérrög gyakorlatilag sohasem jut el a szívbe, vagy a tüdőbe - maximum úgy kerülhet oda, hogy már eleve ott képződött. Kevered az artériát a vénával, "nem középiskolás fokon". Az artériás vérrögöt bizonyos esetekben műtéttel el lehet távolítani, míg más esetkben nem, marad a gyógyszeres kezelés lehetősége, többek közt az "értágító".

asztalosani 2015.10.31. 19:19:50

@Hórukk:
mit ne mondjak: megleptél-megleptél.

de.

szerintem te ezt eléggé félreértelmezed.

az eü. tv. betegjogokat deklarál a betegek részére az eü.-i törvény keretében.
pl.: kapcsolattartási jog, eü ellátáshoz való jog, emberi méltósághoz való jog...stb
ez eddig stimt ugye?

na nézzük részletesebben:
a kapcsolt tartási jogot az eü.-i törvény írj elő mint az egyik betegjog.
tehát ez azt jelenti, hogy a beteg jogosult kapcsolatot tartani a ht-ival.(ami ne felejtsük el akár lehet írásban vagy szóban - látogatás, telefon)
csakhogy az eü.-i tv NEM mondja ki azt hogy az korlátozásmentes lenne, merthogy (pont az ellenkezőjét ) konkrétan azt mondja ki:

"11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja"

tehát NEM korlátozásmentes, ugyanis: az általad bemásolt paragrafus első mondatából is kitűnik:
ad.1. a fekvőbeteg-gyógyintézetben ___meglévő feltételektől___ függően (!)
ad.2. betegtársai jogainak tiszteletben tartásával (!)
ad.3 betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja (!)

tehát nem korlátozásmentes, hanem igenis korlátozva van:
"Ennek részletes szabályait a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg."

vagyis ha az X megyei kórház hr-je előírja, hogy látogatási idő 16-17-ig van, és te nem érsz oda, akkor sorry de így jártál, ezzel a kh nem sért jogokat. az hogy nem vágják ki a látogatókat az azért alakult így, mert az ottani ápnők arra számítanak, hogy ha berongyolsz (vagy ott dekkolsz egész nap) a ht-d hoz (akár súlyos beteg akár nem) , akkor egy beteggel kevesebb akit gondozni kellene. de a hangsúly a kellene-n van, ugyanis az esetek döntő többségében ez nem valósul meg.

vagyis összegezve: a kórház nem tilthatja meg, hogy egyáltalán látogasd a ht.-dat*, de törvényszerűen és jogosan kijelölhet egy idősávot, amely nem zavarja a többi beteg ellátását. (pl.:16-17-ig)
* kivéve ez alól a karantént, a fertőző eseteket, meg a pszichiátriai betegek (stb.) látogatását, amit az eü.-i tv a későbbi §-ban rendez

másrészről:
a betegtársaknak meg van olyan joga, hogy : "emberi méltósághoz való jog" 10.§ illetve hogy kezelése közben csak az arra illetékes személy tartózkodjon a szobában. (tehát egy másik beteg ht-ja NEM illetékes- keresnivalója ott nincs ) ez pedig ugye többször is felülírja a fenti látogatási jogot (u.i. ez meg már a beteg ellátását is zavarhatja, ha a ht-kat állandóan ki kell küldözgetni és várni kell arra, hogy elhagyják a helységet)

harmadrészről:
ahogy te is beírtad:
"A ___súlyos állapotú___ betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon"
itt meg a hangsúly a súlyos állapotú-n van.

én azért döbbentem meg a reggeli kijelentéseden, mert a részletes beteglátogatást elve NEM az eü.-i tv szabályozza (nem is szabályozhatná, mert ahány kórház, annyi szokás) , hanem eleve a kórház házirendje, amit jobb kórházak interneten elérhetővé is teszik, és ami osztályonként eltérő is lehet)

(ez meg már nagyon zárójeles megjegyzés: ez kb olyan mint a munka törvénykönyvében meg van határozva hogy 8 órára 1/2 órás ebédszünetet kell biztosítani a munkáltatónak. az viszont nincs benne, hogy az 12-12.30 -ig van, mert az az adott cég hr-től függ, illetve hogy hogyan tudnak a kollégák megegyezni...stb.)

;-)

2015.10.31. 23:22:56

@asztalosani: A korlátozás nélküli látogatás az biztos hogy az eügy alapjogban benne van, hiszen képzeld el ha valaki hozzátartozója haldokolna és nem engednék a közelébe a családtagokat, mert még nem kezdődött el a látogatási idő.

2015.10.31. 23:23:41

@asztalosani: A kapcsolattartási jog az ami lefedi gyakorlatilag.

2015.10.31. 23:27:32

@asztalosani: Na jó, de képzeld ha meghal úgy, hogy nem nyilvánították súlyosnak, ezért megtiltották a hozzátartozónak a soron kívüli látogatást.Aztán tarthatja a hátát az, aki nem nyilvánította súlyosnak ha véletlen még is meghal valami egészen másban, mint amivel a kh-ba került.
Nem olyan egyszerű ez.

asztalosani 2015.11.01. 09:47:02

@Diorella Queen:
"képzeld el ha valaki hozzátartozója haldokolna és nem engednék a közelébe a családtagokat"

lsd. fentebb leírtak, + lsd eü.-i tv.
"11.§ 3) A____ súlyos állapotú betegnek____ joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon"

később definiálja a "súlyos állapotú" beteget is az eü.-i tv.

any question? :)

egyebek mellett a haldokló beteg mellett nem dekkol a rokonság 1-4 hétig 0-24 óráig! és úgy gondolom, hogy a kh.-ban nem abból van a gond, hogy a haldokló mellett dekkol a rokonság, hanem az mellett "aki egyébként önálló ellátásra is képes" lenne. és ez is akadályozza a szakszerű munkát, mert ha teszem azt van egy 40 ágyas osztály, amin 38 beteg fetreng, és azok ht-i nem tartják be a 16-17 órás látogatási rendet, képzeld el milyen, ha napközben (pl.: gyógyszerelés közben) töri rád a kedves rokonság az ajtót és érdeklődnek xy felől. és akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy egy beteghez átlagban 3 látogató jön... 38*3=114. most gondold el hogy 8-20 óráig 114-en zaklatnak téged* azzal hogy xy-al mi van ( tehát minden 6. percben oda megy valaki hozzád és megzavar, pl.: a gyógyszerelés meg A-tól Z-ig minimum 1-1+ 1/2óra.)

*és téged fognak zaklatni, mert te vagy ott. az orvos meg felszívódik, eltűnik.

(vagy ilyen erővel azt is mondhatnánk, hogy te is - én is - haldoklunk , mert hát aki megszületik az meg is hal, és ami közte van tulajdonképpen egy haldoklási szakasz, aztán jogunk van ahhoz, hogy a betegellátást akadályoztatva a rokonaink bent legyenek 0-24-ig. jó viccc.... a kórház nem kocsma, hanem <elméletileg> gyógyító helység, ebből a szempontból a rokonlátogatás ezredrangú. ha meg a rokonok ennyire a beteg seggébe kívánnak lenni :-) , akkor vigyék haza és ápolják otthon 3:) - mert akkor ezek szerint értik mit kell csinálni és idejük van rá )

egyebek mellet úgy tudom ilyen per még nem is volt Mo.-on. de ha te tudsz ilyenről... légyszi linkeld az esetet ;)

aztán lehet arra is gondolni, hogy vajon ha a 8 ágyas kórteremben sürgős beavatkozásra szorul az egyik beteg, és meghal, mert a másik 7 beteg 24 hozzátartozój éppen bent dekkolnak (ezáltal akadályozva, zavarva a gyógyítási / vagy az életmentő folyamat kivitelezését akkor vajon az elhunyt beteg hozzátartozói nem indíthatnának-e pert a kórházzal szemben? ugyanis az eü.-i tv ezzel kapcsolatosan egyértelműen fogalmaz: első a gyógyító munkálatok biztosítása (kh felelőssége) , aztán utána jöhet a beteglátogatás, és ha amennyiben a többi beteget NEM zavarja...stb!

mondjuk az már intelligencia kérdése, hogy ha a beteglátogatás 16-17-ig van, és én éppen nem érek rá, és reggel tudok csak menni, akkor:
1. kib@szottúl meghúzom magam, és laposkúszásban közlekedem
2. csak minimális időt töltök bent (kaja átadás ...stb), nem pedig fél napokat
3. nem röhigcsélek és nem hangoskodom, hanem halkan beszélek
4. nagy orvostömeg (vizit) észlelése után nem várom meg, míg az ápnő kiküld a kórteremből, és nem húzom a számat hanem automatikusan állok fel és hagyom el a termet
5. nem fetrengek utcai ruhában a tiszta kórházi ágyon (na ilyen eseteknél igazán el tud durranni az agyam)
6. viszek egy tiszta papucsot
.
.
.
stb.

:)

és akkor most nézzük meg a kórházi fertőzések aspektusát is: 16-17 óra után régebben a takkernők felmostak, így 24 órából 23 órában tisztaság volt. így ha mindenki 16-17 óra között trappolna be UTCAI CIPŐBEN (aminek a talpa lehet egyébként kutyaszaros is), akkor csökkentené a fertőzések számát. értelemszerűen ha a ht 0-24-ben trappolja össze az osztályt nem lehet patika tisztaságot akár még egy 1/2 órára sem fenntartani! és most gondoljunk arra hogy egy ápnő sem teheti be a lábát utcai cipőben. (vajon miért?) és akkor csodálkoznak hogy pl.: MRSA-ban meg egyéb cukker betegségeket kapnak el a betegek (aka legyengült szervezetű emberek) a kórházban akár az osztályok között vagy a kinti világból...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.11.01. 11:17:41

egy ilyen általánosságokban elmarasztaló írást a gazdaság bármely ágáról lehetne írni
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása