Szégyen a magyar egészségügy

2015.10.29. 11:15

bc_korhaz.jpgKöszönöm Jászberényi kórház, hogy annyiszor rámb*szták az ajtót, mikor mentem kezelésre, és köszönöm, hogy egy életen át, viselhetem a fül orr gégészet hanyag, nemtörődöm orvosainak a nyomát, az arcomon. 

Tisztelt Praxis Blog! 

 

Nem sűrűn osztom meg véleményemet, és tapasztalatomat a nagyközönségnek, de amik a jászberényi kórházban történnek, az felháborító! 

 

Nyáron, minden ok nélkül feldagadt az egész arcom, már terjedt a nyakamra is, mikor a háziorvosom kiküldött a jászberényi korház, fül orr gégészeti osztályára. Ki is mentünk. Első próbálkozásnál, azonnal el is hajtottak, mivel nem egyezett meg a beutalón, és a taj kártyán lévő szám, mert a háziorvos elírta véletlen. Visszaküldtek, hogy cseréltessük ki vele a beutalót, és holnap jöjjünk vissza, mert mire visszaérünk végé a rendelésnek. Azért megjegyezte, hogy milyen csúnyán fel van dagadva az arcom. Oké, rendben, itt még nem is nagyon ment fel a pumpa. 

 

Másnap visszamentünk édesanyámmal, mert ő kísért el, rendelési idő kezdetére, azaz reggel 8 órára. Már szinte tömve volt a rendelő, épp hogy le tudtunk ülni! 

 

bc_korhaz.jpg

 

Valakinek időpontja volt, valaki, mint például én, beutalóval érkezett. Tudni illik, úgy működik, hogy az asszisztens kijön, és beszedi a papírokat. Na, igen! Mindezt meg is tette, fél 10-kor! Kérdem én, hogy ha 8 óra van kiírva rendelési idő kezdetére, másfél óráig mit csináltak? Édesanyám, úgy ereztem a világ legtürelmesebb embere volt aznap, és egy szót sem szólt. 

 

Várakoztunk tovább. 11 órakkor behívtak végre engem is. Bemegyek, szokásos kérdezz, felelek játék, azután megvizsgált. Majdnem elküldött fogorvoshoz, csak miután belátta hogy a számat se bírom kinyitni csak alig, mert szájzáram van, elküldött ultrahangra. (Kismama voltam, röntgenre nem bírtam menni) 

 

Oké. Ultrahangra papír beadás, várakozás ismét. Fél 1-kor oda is bekerültem. Megvizsgáltak, mondták, hogy fel kell nyitni, veszélyes betegség és a többi. 

Rendben, gondoltam én, hogy akkor befektetnek, és még ma megműtenek. Ehelyett közölte, hogy üljek vissza a fül orr gégészetre, és majd szólítanak. A várakozástól fáradtan, megint visszaültünk és vártunk. 

 

Újabb fél óra elmúltával ismét behívott, és elmondta az orvos, hogy ezt most fel fogja nyitni. Beküldött, hogy feküdjek le, elmondta, hogy nyaki tályogom van, és gennyes, amit azonnal ki kell szívatni. Megcsinálta a műtétet, mindezt rendelési idő alatt, amig a többi beteg, kint várakozott, és bizonyára szidta az összes a pofámat, hogy miért vagyok én bent olyan sokáig. Vége lett a műtétnek, mondta a doki, hogy lehívtak egy szülész, nőgyógyászt, mert nem hiszik el hogy állapotos vagyok. Lázadni nem bírtam, annyira fájt az arcom, az érzéstelenítő semmit sem csinált.

 

Oké, lejött az orvos, megvizsgált, rájöttek, hogy nem kamuztam a terhességet. Elmondta, hogy örüljek, hogy mentem, mert 2 napot adott volna, és meghalok, mert ráment volna a torkomra. 

 

Kérdem én? Ha tudták, hogy életveszélyes állapotba vagyok, miért küldtek el? Miért várakoztattak addig? 

 

Pár hétig járkáltam vissza kezelésre, mikor az utolsónál közölte velem, hogy plasztikáztatni kell a sebet, mert kifordultak a sebszélek, és nem is varrja össze, menjek Szolnokra át. 

 

A sebem magától forrt össze, ne is mondjam, hogy milyen csúnya, és piros állapotba. 

 

Köszönöm Jászberényi kórház, hogy annyiszor rámb*szták az ajtót, mikor mentem kezelésre, és köszönöm, hogy egy életen át, viselhetem a fül orr gégészet hanyag, nemtörődöm orvosainak a nyomát, az arcomon. 

 

Remélem a szülészet ennél értelmesebb, és ott nem lesz gond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braincelle 2015.10.29. 12:26:00

Most a fül-orr-gégész konkrétan mit vétett?
A nőgyógyász gondolom azért is hívták, hogy a terhesség korát megítélje, ami befolyásolhatja a választott gyógyszereket. Gondolom, a terhesgondozásról készült leletek nem voltak a posztolónál.

drontal 2015.10.29. 12:35:05

@Braincelle:

Konkrétan a fül-orr-gégész semmit,de aki előző nap elhajtotta a rendelésről azt jól seggbe kellene rúgni.

asztalosani 2015.10.29. 13:13:23

LOL...

miért nem szólsz vissza ????

ha elküldi a betegfelvételis mert rossz a tajszám, akkor ott és azonnal le kell vele íratni ezt és azt is vállalja a felelősséget. (mivel nem tette volna meg, tuti még aznap bekerülhettél volna)

másrészről ha nem hat az érzéstelenítő: szólni kell.

harmadrészről: a beteg jogában áll vizsgálatot/kezelést visszautasítani... ez a nődokis vizsgálatra értendő és szépen felvezettetni a papírra azt a tényt hogy az orvos nem akarta elhinni a terhességed tényét. nem is értem ezt az egészet. miért nem böffentetted rá, hogy te meg az orvos diplomáját akarod látni, mert te sem hiszed hogy ő orvos?!

negyedrészről: örülj neki hogy 8-tól ültél be és 13ig elláttak.
nálunk ebből minimum 18 óra lett volna.

ui: FOG-on általában azért kezdődik a rendelés fél 10-től, mert azok az orvosok akik a szakrendelőben dekkolnak a FOG OSZTÁLYÁN éppen reggel vizitelnek. bár azt én sem értem, hogy miért nem lehet fél 10-et kiírni rendelési időnek,miért kell a beteget minimum 1-1/2 órás várakozásnak kitenni? (bár gondolom itt meg a szakrendelő oep-es finanszírozottsága áll a háttérben)

Braincelle 2015.10.29. 15:51:54

@drontal: ezzel egyetértek. A másik viszont megmentette az életét.

Antalbaba 2015.10.29. 18:22:09

...és nem is varrja össze, menjek Szolnokra át.

A sebem magától forrt össze...

Én menjek összevarratni? Mindenki benne van a saját nyomorában - van, aki nyakig:-(((

Katoci 2015.10.29. 19:15:16

A posztból az jön le, hogy azért forrt csúnyán a heg, mert 1 nappal később nyitották fel. Ezt azért gondolom a kedves posztoló sem gondolja komolyan, mert ha igen, nagyobb a baj mint elsőre tűnik. Tályog esetén soha senki nem tudja garantálni az eseménytelen, ún elsődleges sebgyógyulást. El lett küldve Szolnokra. Elment? Mikor elkezdődött az egész, hány napot várt mielőtt orvoshoz ment? Milyen gyakran látta fogorvos? stb.
Valóban nem kellett volna elküldeni, de ebből az égvilágon semmilyen hátránya nem származott.

Katoci 2015.10.29. 19:15:16

A posztból az jön le, hogy azért forrt csúnyán a heg, mert 1 nappal később nyitották fel. Ezt azért gondolom a kedves posztoló sem gondolja komolyan, mert ha igen, nagyobb a baj mint elsőre tűnik. Tályog esetén soha senki nem tudja garantálni az eseménytelen, ún elsődleges sebgyógyulást. El lett küldve Szolnokra. Elment? Mikor elkezdődött az egész, hány napot várt mielőtt orvoshoz ment? Milyen gyakran látta fogorvos? stb.
Valóban nem kellett volna elküldeni, de ebből az égvilágon semmilyen hátránya nem származott.

Zsuzsi25 2015.10.29. 20:33:07

Miert nem fizetoshoz mentel?

Advanced Flight 2015.10.29. 21:34:10

Mi a tanulság? Ha ilyen akut problémánk van, nem a háziorvosnál baszunk el órákat egy beutalóért, hanem megvárjuk az este 8 órát és irány az ügyelet.

xporolyke 2015.10.29. 21:54:11

@asztalosani: ez tenyleg vicces, neked volt, hgoy ez bejott?

amugy, szigoruan nezve valoszinu igaza volt, mas kerdes, hgoy a magyar burokracia hihetetlen, minden IT rendszer ellenere papir alapu szinte minden, es ugyintezo Arankanak fingja nincs mit lehetne tenni, hiszen csak egy fele modjat ismeri a regisztralasnak, valoszinu a traumas beteget is a haziorvoshoz kuldi, hiszen nincs beutaloja, stb... setetseg az van, segitokeszseg az nincs.

Braincelle 2015.10.29. 22:11:21

@xporolyke:
Aranka néninek nincsen joga eldönteni, hogy melyik beteget kell ma megvizsgálni és melyik ér rá holnapig. Ha eldöntötte, az nagy baj.
Ha meg orvos küldte el, akkor merész volt, feldagadt fejű, szájzáras beteget nem lehet hazaküldeni, de nagyon furcsállnám, ha egy orvos ilyen bátor lenne. Inkább az jellemző, hogy az ember félti a bőrét és még az igazán pofátlan, nyilvánvalóan indokolatlan beutalásokat is megvizsgálja, mert nem akar a dutyiban ébredni.
A posztolónak ebben teljesen igaza van, az összes többi viszont nettó rosszindulat és vádaskodás. A másik részről viszont így lehet elb...ni már azelőtt a betegellátást kommunikációs szinten, hogy a beteg egyáltalán belépett volna a rendelőbe; és innentől hiába a nagyon korrekt ellátás (nekem nagyon belevalónak tűnik az a fül-orr-gégész, aki egy zsúfolt szakrendelésen 9-13 óra között diagnosztizálja és ellátja a tályogot és megnézeti szülésszel a beteget, amit amúgy mindenki megcsinál, aki terhes beteget kezel, pláne ha életveszélyes diagnózissal, pláne ha gyógyszert akar neki adni, hogy ezt hogy sikerült úgy értelmezni, hogy "nem hittek neki", az érdekes. Egyébként a terhességnek vannak gyanújelei és vannak biztos jelei, hadd ne mondjam, hogy sem beteg elképzelése arról, hogy ő terhes, sem a pozitív gyorsteszt nem tartozik ezek közé, az adott helyzetben meg nyilván nem lett volna okos dolog kísérleti módszert alkalmazni és megnézni, hogy pár hónap múlva jön-e ki belőle gyerek vagy nem).
A sebgyógyulás meg egy ilyen tályognál nem egyszerű. Azért irányította a plasztikai sebészhez, mert azt akarta, hogy az szépen megcsinálja, úgy, hogy a betegnek ne maradjon csúnya hege. Rohadt egy orvos.

VT Man 2015.10.29. 23:05:11

" Elmondta, hogy örüljek, hogy mentem, mert 2 napot adott volna, és meghalok, mert ráment volna a torkomra. "

Ha ennek komoly esélye van, akkor a posztoló ne panaszkodjon!
Örüljön hogy él, segítettek rajta, és lépjen tovább.

A heget meg majd megoldja. De komolyan, a halál torkából (hah!) jött vissza, és nyávog!?!?

Zsuzsi25 2015.10.30. 06:53:52

@VT Man: en azt n ertem, hogy miert nem ment el maganba. En fizetostol eddig csak pozitiv tapasztalatokkal jottem el.
A szulessel kapcsolatban pedig javaslom hogy menj el maganba... es akkor nem lesz gond.
(Igen szerintem is undorito h fizetni kell de ez van) a hugom most szult. Atment ausztriaba. Maximalisan gondoskodtak rola....
700bol megvolt es ebbe benne volt mimden. (Ossejtlevetellel)

asztalosani 2015.10.30. 07:48:41

@xporolyke:
volt ám!

és azért vicces, mert ameddig az emberek nem mernek visszaszólni, addig egy beszari ember képét festik, akikkel bármit meg lehet csinálni. ez sok egészségügyben dolgozó (direkt nem egészségügyist használtam, bár azokra is érvényes) ki is használja, hogy kevesebb munkája legyen!

és azért is vicces, mert miután kinyitod a szádat (és teszem hozzá értelmes mondatok hagyják el azt) azután mindenki úgy teszi a dolgát mint a kisangyal!

na ezért vicces!

egyszer próbáld ki, meg fogsz lepődni ezen.

aztán azt követően biztos vagyok benne, hogy ha látsz egy ilyen szitút te is viccesnek fogod tartani.

ui.: mondjuk nem ártana elolvasni legalább EGYSZER az 1997.évi Eü tv.-legalább az első 50§ paragrafusát, és talán a MOK etikai kódexét, ahhoz hogy értelmes dolgokat tudjon az ember mondani ilyen helyzetben :)

asztalosani 2015.10.30. 08:14:44

@xporolyke:

megsúgom:
Arankának általában NINCS eü.-i végzettsége, és fingja sincs az EÜ.-i törvényhez sem.

éppen ezért ki kell őket jól osztani ilyen helyzetben, akár egy ilyen kérdéssel, mert annál rosszabbul nem járhatsz, hogy hazaküldenek:

- önnek milyen egészségügyi végzettsége van?
- <erre hablatyol valamit>.
-tehát ön semmilyen egészségügyi végzettség nélkül bírálja felül egy ORVOS azonnali beutalóját?! jól értem?
- <erre megint hablatyol valamit>
- de nem érti? ORVOS! tehát most vagy beír, és holnap elintézzük a szaros papírt vagy a következő kérdésem az lesz, hogy mi a neve, milyen beosztással dolgozik itt és ki a főnöke. egyebek mellett érdeklődnék hogy a kórház működési engedélyét ki adta ki, ugyanis panasszal fogok élni az ön viselkedése,hozzáállása, problémamegoldó képessége miatt. és nem fogom azt sem elfelejteni beleírni, hogy ön EÜ.-i szakképzettség nélkül pattog itt és kénye kedve szerint bírálgatja felül az ORVOS beutalóját, és küldene el, ha egyszer az orvos beutalót írt ide és én most megjelentem itt.
- de nem érti? előírás?
- de pontosan értem és látom hogy önnek mennyire nincs problémamegoldó készsége, és nyugodjon meg ezt is beleírom. jogi osztályt hol találom?
(...)
(felmész a jogi osztályra, elmondod hogy megszívtad és hoyg milyen tirpák Aranka, majd kéred hogy ŐK hívják fel az orvost aki azonnal állítson ki egy új beutalót, és faxolja el, mert elbaszta, minimum ennyit igazán megtehet. így nem kell sem elhagynod a kórházat, sem futkorásznod. mert amint elhagytad a kórház területét, onnantól kezdve már nem kötelesek ellátni, ha a kórház előtt 5 m-re összeesel)

(megjegyzem: a beutalókat általában géppel nyomtatják, amin eleve rajta van az adatbázisban szereplő taj szám - és név kombó)

2015.10.30. 18:18:53

@asztalosani: DDDDDDDD
Vizuális típus vagyok és elképzeltem ahogy Aranka szeme kikerekedik egy ilyen szövegtől és kapkodva veszi levegőt a szívéhez kapva.DD

2015.10.30. 18:25:15

@asztalosani: Nekem a 8 általánost végzett, morcos, hisztis adminisztrátorok a "kedvenceim" az egészségügyben.
És tele van velük a rendszer. Mindenki valakinek a valakije.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.11.01. 11:15:55

ilyen komoly nyaki tályog megnyitása lokálban, ambulánsan? egyébként a heg milyensége miatt szeptikus esetben szinte fölösleges perelni

csakegybeteg 2015.11.01. 13:18:24

@drontal: A fül-orr-gége nem beutaló köteles, be mehetett volna a nélkül is........

asztalosani 2015.11.01. 16:10:22

@csakegybeteg:
nálunk se beutalóköteles még a sürgős eset sem, de a fent nevezett kh honlapján az van kiírva hogy beutalóköteles (máskülönben csak időpontot tudnak adni)

hogy ez törvényese azt döntse el az ántsz
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása