Nővérként alap és kötelesség a beteg tisztelete

2015.10.12. 05:42

canadian-immigration-nurses.jpgNővérként alap és kötelesség a beteg (legyen az élő vagy halott) tisztelete. És a beteget már legalább pár nappal a halál bekövetkezése előtt külön helyiségbe kellett volna elhelyezni. Igenis a nővérnek mutatnia kell együttérzést mind a beteg, mind a hozzátartozók felé.

Növerkent alap es kötelesseg a beteg (legyen az elö vagy halott) tisztelete. Es a beteget mar legalabb par nappal a halal bekövetkezese elött kulön helyisegbe kellett volna elhelyezni.

 

Igenis a növernek mutatnia kell egyutterzest mind a beteg mind a hozzatartozok fele.
A fent leirt törtenetben etikailag es erkölcsileg nem megfelelöen Bantak beteggel. Mert minden embernek joga van a tisztesseges es fajdalommentes halalhoz.

 


AZ hogy az egeszsegi dolgozok nagy resze szembesul a halallal nap mint nap, nem jogositja fel arra hogy erkölcsileg sertöen es illetlenul viselkedjen .

 canadian-immigration-nurses.jpg

 

Mindenegyes beteg halala egyedulallo.

 

Javasolnam a korhazi dolgozoknak a növeri gyakorlat alappilleret

 

'International council of nurses: ethics in nursing practice:
-ethical responsibilities of the nurse.


1.promote Health. 2prventing Health 3.restoring health. 4alleviating suffering

NOVER ES A BETEGEK:
1.serving people who need nursing care - responsibility
2.individual versus collective good
3.respecing values and spiritual beliefs
4.PROTECTING HUMAN RIGHTS AND DIGNITY

 

Mindenki elmondhatja a sajat velemenyet. De a növeri gyakorlat etikaja elöirja minden egyes beteg tiszteletet.

 

Növerkent szegyellem magam 'kollegaim neveben' Mint az elhunyt beteg ,mind az esemenyt atelt Betegek reszeröl.

 

Eddigi növeri munkam soran sok haldoklorol es Betegegröl gondoskodtam.

 

De minden betegem megkapta a vegtisztesseget, tiszteletben tartva a többi beteg erzeset a haldoklo betegeket 99%ban kulön szobaban helyeztuk el. Igy a hozzatartozok is nyugodtan vegsö bucsut mondhadtnak szerettuknek.

 

Remelem hogy a törtenet irojanak sikerul feldolgoznia a törtenteket. Isten nyugasztalja az elhunytat.

 

-Registered Nurse

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rest of boys 2015.10.12. 12:46:54

A haldokló beteget külön szobában helyezitek el?
Aham...

Ezzel kb. tudatosítjátok benne, hogy őt már leírtátok és számára befejeztetett, nincs mentség, mintegy "várjátok" az elhunytát....

Felemelő, megnyugtató érzés ez a beteg számára, nem mondom...

A barom amerikaiak ki találták ezt (is)?

CPR 2015.10.12. 12:50:59

Amerikában vagy egyéb más fejlettebb országban ez lehet, hogy kivitelezhető, de itthon a legtöbb esetben még paraván sincs. Sajnos.
Az, hogy ki és hol nevetgélt, azt csak az egyik szemszögből ismerjük. Mielőtt bárki, bárki felett pálcát tör meg kéne hallgatni a másik felet is.
A halált pedig el kellene fogadni, nem félni tőle és túlmisztifikálni.
Egész életünkben haldoklunk, attól a perctől, hogy megszülettünk. Minden sejt öregszik, csak más ütemben.

rest of boys 2015.10.12. 12:53:15

@CPR: Egyetértek.
Ahogy egyik nagy humoristánk írta valamikor: az ember az idő múlásával egyre jobban különbözik attól a pufók, rózsás csecsemőtől, aki volt, és egyre jobban hasonlít ahhoz a csuklyás, ronda, kaszás csontvázhoz, aki az út végén várja.

she_wolf 2015.10.12. 13:50:23

És mi van azzal az 1%-kal, kedves Vivien Nagy?
Hát, igen, még Helsinki sem gondolhat mindig mindenre, ugyebár:(
A bogszerkesztőnek megint sikerült posztot generálni egy facés hozzászólásból, köszi!:)
Végtisztességet megadni, végső búcsút mondani temetésen szokás, kedves Vivien!
Ha lenne oly bőkezű hozzánk Helsinki, hogy ne csak tentával és papirossal járuljon hozzá a nemzetközi irányelvek betartásához, akkor rögvest megvalósulhatna a pénz-paripa-fegyver szentháromság, ami egy győztes csata elengedhetetlen feltétele.
Akinek pedig vaj van a fején (értsd: felelősök!), távozzon! Bársonyszékből, kórházból egyaránt.

Ne szégyellje magát mások miatt Vivien, inkább legyen még nyitottabb a tudományok felé! Kellő létszámban klónoztassa és exportálja magát Magyarországra, hogy minél több ilyen igaz ember végezhesse áldozatos munkáját nálunk! Váltsa le ezeket az erkölcstelen, etikátlan, heherésző nővéreket, akiknek semmi sem szent, és csak a baksisért járnak be a munkahelyükre!
Ja, paravánt se felejtsen el hozni.....

she_wolf 2015.10.12. 14:14:40

@CPR:
Ott sincs kolbászból a kerítés, mint tudjuk. Azt írod: fejlettebb. Nemzetgazdaságilag, katonailag biztos, hogy mindenképpen. És mind a fizikai, mind a verbális erőszakot tekintve is.
A napokban olvastam éppen arról, hogy a nagy átlag melósnak 1000 dollárnál több megtakarított pénze nem nagyon van.
Ha van melója, van társadalombiztosítása, ellátják (azt nem mondom, hogy meg is gyógyítják, az külön kategória).
De ott társadalombiztosítás híján valóban a kórház előtt dobhatod fel a talpad. Ha az életedet meg is mentik, akkora számlát kapsz, hogy az unokáid is belegebednek, mert még a légyszar is tételesen szerepel rajta.
És ez nem olyan ritka.
Fentiek az USA-ra vonatkoztak, az én látásmódom szerint.
Vivien írását lehetne még boncolgatni, de nem hiszem, hogy érdemes, mert megint a pénznél kötnénk ki. Azzal kezdeném - és fejezném is be -, hogy merne csak másképp bánni ott egy beteggel, mint ahogy az írása szerint teszi, cuccolhatna szélsebesen, ajánlólevél nélkül!

she_wolf 2015.10.12. 14:43:24

@rest of boys:
Nagyjából:)
De tényleg...ez milyen már? Jó öreg Finnországban a haldokló szerettünket miért nem otthon ápoljuk, gondozzuk a hosszú téli éjszakán? Mennyivel meghittebbek lehetnének ezek az utolsó napok egy békés, meleg házban, mint a folyosó végi X kórteremben?
Nem kis pofon ez az emberségnek:(
Pedig a skandinávok igazán természetközeli emberek...
Ja, bocs'. Vivien nem skandináv. Magyar. Az a típusú magyar, aki ha kiteszi a lábát itthonról akár csak 2 hét nyaralásra is, rögtön minden vonzóbb, szebb, normálisabb, überfaszább lesz, mint itthon volt. És onnantól szabad kígyót-békát kiabálni, abcúgolni.

Nem tudom -talán @platelet vagy @braincelle?- írta korábban, hogy káros az egészségére a Praxis olvasása, mindenesetre biztos, hogy ez fertőző. Én is észlelem a szimptómákat:(

Muad\\\'Dib 2015.10.12. 15:05:08

@mig54:
"...Ha lenne oly bőkezű hozzánk Helsinki, hogy ne csak tentával és papirossal járuljon hozzá a nemzetközi irányelvek betartásához..."
Még te tipikus magyarozol? OMFG! Hát, ha valami tipikus magyar, akkor ez a hozzáállás. Majd, ha lesz pénz akkor a) normálisan dolgozom, b) normálisan állok az emberekhez, c) foglalkozom a munkahelyi etikával. Mennyit hallottam én ezt már a különböző munkahelyeken. Nem ám jól dolgozom, és majd utána elégedetlenkedek a körülmények miatt. Ááááá, milyen már az. Fordítva. Előbb a szöveg, meg hőbörgés, aztán meglebegtetjük, hogy majd esetleg dolgozunk is, ha dől a lé. Na ezt teljes joggal lehet szép magyar viselkedési normának nevezni.

rest of boys 2015.10.12. 15:23:51

@mig54:
A valóság az, hogy nagyon képlékenyek vagyunk és a világon az egyik legjobb, legtanulékonyabb és legjobban alkalmazkodó munkaerő, azonkívül a rátartiságunk és puszákról hozott eszement gőgünk sem elhanyagolható, az Árpádos hujjhujjhajrá és aztakutyateremtésitüsdvágd-tempó sem.
Ettől eltekintve mindazt, ami itthon van, képesek vagyunk kicsinynek, csúnyának, erőtlennek és elhanyagolhatóan elmaradottnak látni.

Mert bemagyarázták nekünk, hogy merjünk kicsik lenni és hordozzuk évszázadokon át a bűnös megbánás keresztjét, ha lehet, folyamatosan szemlesütve.

Csoda-e, hogy ebből schizoid reflexeink születtek?

rest of boys 2015.10.12. 15:24:55

Pusza helyett puszta olvasandó, még mindig nincs szerkesztő funkciója ennek a nagyszerű oldalnak.

Gyorgy Nagy 2015.10.12. 15:39:13

Kicsi stadionokat épittető ( görőg-magyar 4-3 hahaha ) Viktorkáéknak is ilyen korházi kiszolgálásuk van mint a Bajcsyban? Mert jobbat nemérdemelnek ha adó forintunkat ezekre a szar magyar focira költik.

she_wolf 2015.10.12. 15:52:00

@Muad\\\'Dib:
Talán elkerülte a figyelmedet (vagy én nem voltam eléggé alapos), nem pénzért ríttam!
Helyesebben: nem csak pénzért ríttam.
Az pedig kissé sértő, hogy te milyen kifacsart értelmezéssel, és általam nem deklarált módon próbálod nekem megmagyarázni, amit én írtam.

Figyelmedbe ajánlanám az alábbit:
"Akinek pedig vaj van a fején (értsd: felelősök!), távozzon! Bársonyszékből, kórházból egyaránt."
Hozzátenném, hogy melóba állás előtt szerződést olvasok, és vagy aláírom, vagy keresek tovább. Nem később nyígok. De ha aláírtam, akkor nem szegek szerződést.

És bocs, de vagyok annyira magyar, mint amennyire tipikus vagy te, az "oh my fucking god"-oddal:(

she_wolf 2015.10.12. 16:08:27

@rest of boys:
Tulajdonképpen semmi komoly baj nincs/nem lenne velünk egyénenként. Csak valahogy mindig mellényúlunk a politikában. Már eleve az skizofrén tünet, hogy nem mi határozzuk meg a politikát, hanem az határoz meg minket.
És van egy nagyon nagy félelmem a mostani történésekkel kapcsolatban (ld.: migráció).

rest of boys 2015.10.12. 21:13:13

@mig54: A migránsokat sikerült egy házzal odébb tolni, hadd foglalkozzanak a ballibber buzzancsok velük és azok, akik ezt az egész nyomorult sztorit kitervelték Európa ellen.

A hazai migránsvezetőknek pedig a lehető legjobbakat, csupa migránst, orrba-szájba, éjjel álmukban is.

she_wolf 2015.10.12. 21:30:39

@rest of boys:
Lauda finem!:)
Bánom már, hogy elsült a kezem és mivel valószínűleg nem lennénk egy véleményen, ha ebbe most jobban belemennénk, ezért inkább mellőzném a politikát.
Topikon kívül szívesen, de ez itt nemgyerebe:)

Rotoxis 2015.10.14. 18:46:10

Régen a Szt. János hármas belen, a földszinten volt egy egyágyas szoba. VIP betegnek, vagy haldoklónak. Nem tudom, megvan-e még.

Mifelénk van a kórodákban kegyeleti szoba. Gyakorlatilag olyan, mint egy ravatalozó. A kötelező két óra után kerül oda a beteg. Az első két órában feszület (katolikus ország), villany-gyertya (nyílt láng tilos) az ágy mellett. Ha többágyas a szoba, akkor egy vizsgálóba tolják ki ágyastól.

Lehet így is. Ettől függetlenül egy szimpla szalonidióta, aki ezt a magyar viszonyok között számon kéri. Tessenek kérem qrvasok téjbét fizetni, aztán utána lehet követelőzni.

Beleolvastam az előző posztba. A poszter érezhetően súlyos mentális problémákkal küzd, hiszen képtelen megérteni, hogy a haldoklás az élet része, a halál pedig annak természetes velejárója. A legnagyobb rosszindulattal sem hiszen el, hogy a nővérek a halott mellett nevetgéltek volna. Az pedig, hogy a szobán kívül megy tovább az élet, természetes.

Na minden jót, úgy egy évig megint nem jövök...

she_wolf 2015.10.15. 10:22:41

@Rotoxis:
Pedig nagyon örültem, mikor megláttalak:( Nem gondolod ezt át a kedvemért?
(De biztosan nem csak én örülnék.)

2015.10.24. 07:37:14

Én baromira nem szeretnék egyedül, külön szobában haldokolni valamiért.
Nem elég hogy rosszul van a beteg, még egyedül is a fájdalmaival és a minden problémával.
Tényleg hülyék az amcsik.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása