Kiveszett az emberség a magyar egészségügyből

2015.10.07. 06:14

sad-man_1.jpgA laikus azt hinné, az orvoslás, gyógyítás nem egy tucatszakma, ahol gépként teszik a dolgokat a benne dolgozók és mégis. A jó beteg fekszik, nem mászkál, nem kérdez, nem jajgat és még véletlenül sem eszik, iszik és emészt, mert mindezekkel csak a baj van.

Tisztelt Praxis!

 

Sajnos olyan folyamatokkal kell szembesülnie a magyar betegeknek, amik évről évre egyre negatívabb képet mutatnak. Jómagam sajnos sűrűn vagyok kénytelen orvoshoz járni, kórházakban tölteni az időmet, az esetleges gyógyulás reményében, ami igazából mindinkább kezd kiveszni belőlem. Épp olyan ütemben, mint ahogy az emberség veszik ki a magyar egészségügyi dolgozókból, tisztelet a kivételnek. 10 évvel ezelőtt, ha orvoshoz fordultam, még köszöntek, megkérdezték a panaszokat, estleges változásokat és többnyire azon ügyködtek, hogy az állapotom valamilyen módon javulni tudjon. Természetesen akkoriban is voltak nemtörődöm orvosok, nővérek, de úgy vettem észre, jóval kisebb számban.

 

Mi van manapság? Friss példa, háziorvos beutal a János Kórházba. Kérdezem udvariasan, mire számítsak, mire készüljön a család, mi a teendő, ha kijövök (ha!). A válasz azonnali és kíméletlen, valamint rendkívül arrogáns, ne okoskodjak, majd megtudom, csináljam, amit ő mond. 30+ éveiben jár, fiatal doktornő így, ilyen stílusban minden további nélkül beszélhet egy 60+ emberrel. Mert ő megteheti. Tájékoztatni, a beteget megnyugtatni, empátiát gyakorolni, na azt nem kell.

sad-man_1.jpg

Kórházban a gyakorlat szinte ugyanaz. Ha kérdez az ember, azonnal letolják, ne üsse bele az orrát. Majd ők tudják mi, hogyan lesz, a betegnek kuss a neve. Tűrjön, ha tud bizakodjon, de ne faggatózzon a saját sorsával kapcsolatban, mert ugye ahhoz neki semmi, de semmi köze. Közönyösség, ami talán még ennél is riasztóbb. A nővérek úgy mennek el a hörgő, olykor sikítozó betegek mellett, mintha meg sem látnák és hallanák őket. Ha éheznek, legyen rokon, aki megeteti őket, ellenkező esetben csak néha szentelnek ennek a feladatnak időt és energiát. Ha pedig valaki figyelmezteti őket a kötelességükre, még ha kedvesen és egyáltalán nem számonkérően is, akkor kezdődik a haddelhadd.

 

A laikus azt hinné, az orvoslás, gyógyítás nem egy tucatszakma, ahol gépként teszik a dolgokat a benne dolgozók és mégis. A jó beteg fekszik, nem mászkál, nem kérdez, nem jajgat és még véletlenül sem eszik, iszik és emészt, mert mindezekkel csak a baj van. A jó beteg vagy azonnal meggyógyul, vagy a lehető leghamarabb átköltözik az árnyékvilágba. Úgy van vele a legkevesebb probléma.

E.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2015.10.07. 08:19:13

Jaja, régen minden jobb volt.

Mennyire egy hamis és gyáva kifejezés a "tisztelet a kivételnek" fordulat.

platelet 2015.10.07. 14:00:19

@qbr: a "tisztelet a kivetelnek" szerintem az egyik legundoritobb kifejezés, amivel valaki a rosszindulatú általánosításait igazolni próbálja

2015.10.07. 16:02:38

No.
Hát legalább nem nekem kellett konkrétan kifejtenem, mi a baj az egészségüggyel. És menjen mindenki a véreres bús picsába, aki a fásultsággal meg az alacsony bérrel és hasonlókkal jön, mert ennek semmi de semmi köze nincs ezekhez.
A gyakorlat során és is hasonlókkal szembesültem.

Dwokfur 2015.10.07. 16:17:06

@Diorella Queen: ha valaki életében dolgozott már egy héten 100+ órát, akkor tudja hogy igenis van összefüggés. Nem hibáztatlak.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.10.07. 16:19:16

Pentek delutan idos bacsi a korzetinel kb. 40 percet toltott, mindent haromszor kerdezett meg. A vegen kezdte elorol. Aztan jott egy neni aki mar az unokajarol meselt, mikor szepen szoltak, hogy sokan vannak kint akkor csak meg egy kerdes... Stb. Ez 55 perc volt. Nyolcan ultek meg kint. Meg kellene ertetni az emberekkel, hogy nem lelkisegely szolgalat a korzeti orvos. En 10-15 percnel tobbet nem voltam nala, megis minden kerdesemre valaszt kaptam, fekudtem korhazban, mutottek stb...A Nagymama mindig kiserettel megy az ilyen esetek elkerulese erdekeben.

kovácspéterke 2015.10.07. 17:04:55

@anitám83: a lelkisegélyszolgálatnak és a tájékoztatásnak mi köze van egymáshoz?

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.10.07. 17:16:58

Ém már nem panaszkodni, hanem tenni akarok...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.10.07. 18:19:49

@Mrs. Jackman: A legtobben azt szeretnek, hogy meghallgassak es foglalkozzanak vele. Ami nem fer bele egy 4 oras rendelesbe. A tajekoztatas 10 percbe belefer a tobbi lelkisegely. Lehet, hogy a posztolo is mar a 128. kerdest tette fel ezert volt huvos es elutasito a Doktorno. Egy 60 ev

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.10.07. 18:21:55

Egy 60 eves holgy talan tudja mire szamithat a korhazban. Illetve az otthoni teendokrol biztos tajekoztatni fogjak.

élhetetlen 2015.10.07. 18:47:54

@Diorella Queen: Királynőm. „És menjen mindenki a véreres bús picsába”. Mindenki, de először te. „aki a fásultsággal meg az alacsony bérrel és hasonlókkal jön, mert ennek semmi de semmi köze nincs ezekhez „ De van. Gipszben feküdtem , és menstruáltam, és jobban szerettem volna, ha kivisznek a fürdőszobába (VIP ellátás volt, tehát a két ágyas szobához volt fürdőszoba), adott napon közölték, hogy csak ketten vannak az egész osztályra, nincs idejük, segget fel, tál alám, és lemostak. Kínos volt? Igen. Megértettem őket? Igen. Aztán volt olyan is, hogy kisegítettek a fürdőszobába, és, mivel még rengeteg beteg, és kórterem, ott felejtettek. Akkor egyedül voltam a szobában, a mankóm az ágyam mellett, nem a fürdőszobában, vacsoraosztásnál találtak meg. Kínos volt? Igen. Megértettem őket? Igen. Amig az egészségügyben nem biztosítják azt, hogy legalább öt betegre jusson egy ápoló, addig ne mindenki menjen a picsába, aki gürizik, hanem az, aki nem biztosítja ez emberhez méltó feltétleket (mondjuk egy nővér, öt betegre, és nem harmincra)..

defné 2015.10.07. 21:37:26

@anitám83:

Majd Te is leszel öreg és feledékeny ne aggódj.És egyáltalán nem biztos,hogy lesz aki elkísérjen az orvoshoz.

neduddki21 2015.10.07. 21:42:13

@élhetetlen: Ha volt mankód, miért kellett nővér ahhoz, hogy kimenj a fürdőszobába? A mankóval elég jól ki lehet jutni, pláne ha a szoba mellett van.

Braincelle 2015.10.08. 09:12:48

@neduddki21:
Nem a kimenéshez, inkább magához a zuhanyzáshoz szerintem. Azért mankóval nem egyszerű, mert az egyik kezét az ember akkor egyáltalán nem is tudja használni a mosakodáshoz-törülközéshez.

élhetetlen 2015.10.08. 09:54:04

@neduddki21: Majdnem mindegy, de azért elmondom. Nem WC-re mentem, fürdetés volt. Azért fél lábon a csúszós, szappanos kő nem túl biztonságos, tehát úgy zuhanyoztam, hogy leültettek egy stokira a zuhanyozóban. Mikor végeztem, akkor jöttem rá, hogy engem ugyan kisegítettek (ez volt a gyorsabb), de a mankóm benn maradt. Egy húsz éves nyilván visszaszökdécsel fél lábon, de én már nem voltam az.

kgaben 2015.10.10. 13:47:40

@Diorella Queen: :-D értem én, hogy így gondolod. De akkor egész bátran menj el egy két hónapra ilyen helyre dolgozni, és persze közben még egy helyre, vagy egy harmadikra, közben otthon is minden rendben legyen. Ja, és persze minden helyen legyél kurvára megértő empatikus, segítőkész a büdös paraszt, anyádba elküldő senkiháziakkal is. És persze mindezt lófasz pénzért. Na ezt csináld hónapokig, évekig, és akkor magyarázd, mennyire nem lehet kiégni. Magyarországon a körülmények borzalmasak, a megbecsülés nulla, a fizetés nulla. De egyébként igazad van. Elhúznak külföldre akik tehetik. Még jó, hogy mindig mindenért az egészségügy és az abban dolgozók a hibásak..... A kedves "betegek" sosem. Megelőzéséről hallottál már? Vagy arról, hogy egy nehezebb fingás után nem kell kórházba rohanni..... Kár, hogy a hozzád hasonlók nem látnak teljesen a rendszerbe.....

csakegybeteg 2015.10.14. 06:41:27

@anitám83: Nem vagyok feledékeny, kérdéseim nekem is lettek volna, de nem volt alkalmam feltenni egyik kiemelt intézményünkben :) És nem tudtam mi a teendőm az adott esetben, sőt még a pontos diagnózist sem tudtam!
A történetem: Elég kellemetlen beavatkozás az érfestés.........na jó megvolt, oda tették mellém a CD-t és közölték kb. 2 hét és postán megküldik az eredményt és a kezelésre a javaslatot. 2 hónapig stresszben éltem, mire megkaptam a leletet, hiába érdeklődtem csak terelés volt. Aztán bepöccentem és annak hatására elkészült.........nagyon nehezen. Most ott tartok, hogy bizony a bizalmam oda van. Ha vállalom amit javasolnak lehet engem az alagsorba tesznek :) Igenis minden felvilágosítást meg kell adni a betegségről, a kezelésről és annak várható szövődményeiről. Nincs rosszabb mint a bizonytalanság.

rest of boys 2015.10.14. 07:24:59

A szó olyan, mint a szike - ezt a pszichiáterek, pszichológusok tudják legjobban - ha kell, gyógyít, ha nem megfelelően használják, roncsol/rombol.
Az empátiát, altruizmust nem tanítják az egyetemen, az mindenkire egyénileg szabott, summa cum laudés diplomás, magasan kvalifikált orvosok is lehetnek kíméletlen, arrogáns fenevadak.

A szó tehát olykor veszélyes fegyver, kell tudni használni.

csakegybeteg 2015.10.14. 07:48:44

@rest of boys: Igazad van, de ebben az esetben nem használták ........ legalábbis nem arra amire kellett volna.

lioliom 2015.10.15. 22:05:54

@kgaben: Na látod!Ti maradtok nekünk!Miért?Mert külföldön nem kell az ilyen ember!Valószínű nem beszélsz egy nyelvet sem,tudásod nincs csak önérzeted.Ez ,ott ahol biztosítási rendszer van nem dívik.Ott bizony ki kell nyalni a beteg alsófelét a pénzéért!Ezért baj,hogy itt nincs biztosítási rendszer!Mindenkinek jobb lenne.A betegnek és a tisztességesen dolgozó szakembereknek is.Ja és a megelőzés amiről írtál!Akkor szerinted mindenki aki beteg felelőtlen és megérdemli sorsát!De tudod a betegség nem válogat,eü.dolgozó is lehet beteg,jusson majd ez eszedbe!

kgaben 2015.10.16. 07:48:41

@lioliom: Igen, én még itt vagyok, egészen addig, míg befejezem a főiskolát, megszerzem a diplomám, és abban a pillanatban megyek is ki külföldre dolgozni. Nagyon tévedsz, beszélek nyelvet, és tanulom a másikat. Tudásom nincs? Erre azt tudom mondani, hogy egyszer találkozzunk munka közben, és akkor meglátod, mennyire van vagy nincs tudásom, mennyire értek a szakmához. Akik ide, vagy bármilyen hasonló blogra írnak, mind rendelkeznek önérzettel. Még Te is. Ezért reagáltál arra, amit írtam. Tehát ebből a szempontból nem korrekt, hogy ezt a szememre veted. Nekem például rohadtul tud sérülni az önérzetem, mikor a köszönés helyett a "holakurvaanyátokbanvoltatokeddig???" kérdéssel indítanak, mert hát, ha késünk is, pont szegény anyukám nem tehet róla.. :-) Vagy amikor meg akarják mondani szerintük mit kellene tennem, miközben minden bizonnyal én jobban értek hozzá, mint az a laikus (egyszerűen mert én ezt tanultam, tanulom).... Szóval az önérzetről ennyit...
Hidd el,én, mi örülnénk a legjobban, ha biztosítási rendszer lenne MO-n is. Akkor azért mindenkinek a saját egészségi ellátását kellene ám fizetni.... A sok rendszeren élősködőnek, akik egy fillért sem tettek hozzá a közöshöz, csak kivesznek onnan rezegne a seggük... Ezzel teljesen egyet tudok érteni, hogy jobb lenne mindenkinek. Csak abban a kapitalista rendszerben kevesebb az empátia, mert senkit nem érdekel, hogy nincs pénze valami komolyabb vizsgálatra, műtétre. És azt se felejtsük el, hogy ez a biztosítási rendszer, amit említesz olyan országokban van jelen, ahol az életszínvonal magasabb, a fizetés pár ezer euró, a körülmények, az eszközök, a felszerelés sokkal jobb.
Nem, én nem azt állítom, hogy mindenki aki beteg tehet róla. Erre van egy remek mondás "akinek nem inge..." Még csak azt sem mondom, hogy megérdemli a sorsát. Én azt mondom, hogy ne csodálkozzon, hogy az lett a vége, ami. Ez kicsit olyan, mintha mindig óvszer nélkül szexelnél, aztán csodálkozol, hogy terhes leszel... Azért az nem normális, hogy életvitel szerűen rontja valaki az egészségét, aztán meg várja az egészségügytől, hogy azonnal gyógyítsa meg. A legtöbben meg sem próbálnak egészségesebben élni.
igen, az eü. dolgozót nem kerüli el a betegség. Gerincsérv.... az szokványos és általános. Szaros 95.000-100.000 forintér. (tudom, máshol sem több a pénz.)
Én amiket leírok, azt tapasztalom, megtörténtek. Sikerült már pár száz, pár ezer emberrel találkoznom az évek alatt, és kevés kivétellel, de a legtöbb igen is tehet arról, hogy az egészsége olyan, amilyen. Vagy tehet arról, hogy a gyereke olyan lesz, amilyen (cigi, szesz a terhesség alatt, hogy a legegyszerűbbeket mondja).
Szóval ha már engem méltattál, csak egy rövid befejezés: igyekszem jól és tisztességesen végezni a munkám. Nem más miatt, magam miatt, a lelkiismeretem miatt. Nekem ez pont fontosabb, mint más véleménye. Még két év, kezemben a diploma, és már megyek is el innen. Addig meg majd kihúzom pár "leszarom tablettával". :-) Csak azokat a lelkiismeretesen dolgozó és hivatástudatukat tudó bajtársakat sajnálom, akik itt maradnak ezzel a rendszerrel, ezekkel a körülményekkel és ezzel a betegállománnyal.
(és természetesen tisztelet a kivételnek, mert vannak teljesen "betegek", akik képesek úgy beszélni, ahogy azt szeretnék, hogy velük is beszéljenek, mint ahogy sajnos höztünk is vannak hitványak...)

lioliom 2015.10.16. 09:24:43

@kgaben: Biztos más közegben mozgnuk,de Én még nem hallottam beteget csúnyán és tiszteletlenül beszélni az eü.dolgozókkal,viszont fordítva már igen.A beteg felé irányuló tiszteletlenség általános.Sőt hallottam már ,mint következő paciens, ahogy kibeszlik az előző beteget!!A biztosításról annyi,hogy már most is inkább maszek rendelésekre megyek,mert ott kifizetem a 10-15 ezres vizitdíjjat esetleg a 20 ezres tükrözést.De ott normálisan beszélnek velem.Míg az államiban is be kéne tenni min. az 5 ezret a borítékba,és a 10-15 ezret mondjuk egy tükrözésnél.Akkor melyik is éri meg jobban?A lealacsonyító /nekem is/borítékolás vagy a tiszta biztosítás amikor tudom mennyi az annyi!Nem a folyosón egyeztetem le a már gyakorlottan oda járó beteggel,hogy elsőre 5-öt vagy 10 -et adjak,mert két boríték van bekészítve minden eshetőségre készen!Végére egy tanács:Azokat a gondolatokat amiket itt sajátos stílusban megfogalmazol ,még gondolni is felejtsd el,ha sikerül kimenned,mert ott annyi pénzért még gondolni sem lehet ezeket a betegekről,mert nagyon hamar itthon leszel!Ez is egyik előnye a biztosítási rendszernek!

kgaben 2015.10.16. 09:55:48

@lioliom: igen, más közegben mozgunk. Nemrég megtámadták az egyik mentőegységünket. Megrugdalta 2 tagját is a kivonuló egységnek. Hallottál róla? Nem??? Milyen érdekes. Ha fordítva történik, akkor már minden média leközli... Azoknak az inzultusoknak, amik minket érnek nincs visszhangja, mert az nem hír érték. Csak ha már tettlegesség éri az egységet. Pedig ezek mindennaposak. Ezért mondom már sokadszor, hogy jó, jobb lenne, ha rendszerbe látnátok, elmennétek dolgozni egy egy sürgősségire, vagy eljönnétek kivonulni. Ott aztán találkozhatnátok a valósággal....
Amikor bejön valaki, hogy azonnal nézzék meg a hozzátartozóját, mert beteg, és ha nem, olyat bever a nővérnek, hogy kiesnek a fogai,meg szétrúgja, és közben tömött a váró, vannak előtte betegek (vagy az nem számít, az ő hozzátartozója betegebb????), és persze ilyenkor senki nem mer szólni semmit, esetleg még el is fordítják a fejüket, az sem baj, ha elé vág ez az egyén. Ezt senki nem látja, bezzeg ha egy ápoló már csúnyán néz, jön a lincshangulat. (jelzem annyira beteg volt, hogy vizsgálat után kiülhetett a folyosóra, mert a több hetes panaszai nem volta súlyosak...) Ezek a dolgok sosem kerülnek a médiába, és mindenki figyelmét elkerülik, pedig több 10 ember látta, hallotta...
De hát pont ezt írtam, lehet nem lehetett érteni, megismétlem magam, egyet értek azzal, hogy mindenkinek jobb lenne, ha biztosítós rendszerű lenne az egészségügy!Mint mondtam ezzel egyetértek. Viszont ehhez egy érdekesség: amikor volt vizitdíj, akkor nagyon sokat lázadoztak, de legalább hangot adtak annak, hogy miért is kell fizetni.... pedig ott nem 20.000 forintokról beszéltünk.... Viszont érdekes módon kevesebben mentek el a kórházi sürgősségi osztályra...
Köszönöm a tanácsot. Bár eddig azt hittem a gondolataim még az enyémek, úgy látszik, lassan már azokat is irányítani akarják. Vagy legalább megszabni, mit gondoljak, vagy mit ne. Külföldön jobbára megkapja az ember azt a megbecsülést, amit megérdemel, por és kontra. Ergo valószínűleg nem is támadnak ilyen gondolatai...

csakmotyogok 2015.10.16. 16:21:48

@lioliom: Én sokkal több bunkón tiszteletlenül megnyilvánuló beteggel találkoztam, mint olyannal aki betartja az alapvető viselkedési normákat. A legtöbb beteg mostanában úgy viselkedik az orvosokkal a nővérekkel pláne, mintha az az ő csicskájuk lenne. Szerencse, hogy nem vagyok egészségügyi dolgozó, már világgá mentem volna.

csakmotyogok 2015.10.16. 16:23:57

@lioliom: Egyébként külföldön a beteg ne engedheti meg azt amit itthon magának és igen csak tisztelettel kell viseltetnie ha azt akarja hogy ne tessékeljék ki. Csak a full' gazdagok hátsóját nyalják ki ott is:))

lioliom 2015.10.16. 21:26:45

Tisztelt minden hozzám szóló!Akkor Én nem e világon élek,de Én még soha nem voltam tiszteletlen eü.személyzettel!Soha nem is hallottam ,hogy valaki tiszteletlen lett volna!Fordított eset viszont minden napos,mert Én a köszönés nem fogadását és az elköszönés nem fogadását is annak veszem!Sőt a lehányást is!De hagyjuk is!Az igazság arról,hogy melyik fél mit is gondol a másikról,jól kiolvaható a kommentekben.És ez bizony tragikus!Igaz a cím!Félni kell orvohoz menni!És nem a betegség miatt!

defné 2015.10.19. 11:20:56

@lioliom:

Akkor csatlakoznék a véleményedhez ha megengeded,mert én sem láttam vagy hallottam soha tiszteletlen viselkedést a beteg részéről,sem orvosi rendelőben,sem pedig kórházban.Ennek az ellenkezőjét viszont már tapasztaltam,és tanúja is voltam nem is egyszer.
Nekem az a meglátásom,hogy az esetek nagy többségében a beteg tiszteletlen viselkedésének (jó,nevezzük így)van előzménye.Amikor egy orvos,orvosi asszisztens,vagy a kórházban dolgozó nővér úgy beszél vagy viselkedik a beteggel,hogy az már tényleg felháborító,akkor előfordulhat,hogy a beteg kikéri magának az irányába tanúsított viselkedést,és ebből lehet konfliktus akár a váróban,akár a kórházi osztályon.Én nem azt mondom,hogy nincs olyan beteg aki alapjáraton pimasz az egészségügyi személyzet valamennyi tagjával aki csak az útjába kerül,de ez azért nem jellemző.

she_wolf 2015.10.19. 15:38:26

@defné:
Az emberek többsége meghúzza magát, ha orvoshoz kerül. Mert beteg, és semmi kedve, de ereje sincs hepciáskodni. Ha magamból indulok ki (mert másból nem tudok, és nem is akarok), akkor az van, hogy bent köszönök, és válaszolok a kérdésekre. Lehetőleg tömören, érthetően, és amennyire tőlem telik, pontosan. A további viselkedésemet pedig az határozza meg, ahogyan fogadnak. Az alaphelyzet az, hogy én vagyok a beteg, én kérek segítséget. Ha az orvos pokrócozik velem, visszaveszek néhány luxot a mosolyomból, és megkérem, hogy figyeljen arra amit mondok, és lehetőleg válaszoljon a kérdéseimre. Érthetően. Van egy laboros, akit ha meglátok elkezdek tikkelni, mert ő sajnos akkora bunkó, hogy cölöpöt lehetne vele verni. A kettőnk közti kommunikáció kimerül abban, hogy köszönünk egymásnak. Mert így illik. És slussz!
Arra is volt példa, hogy a k. beteg be sem csukta még maga mögött az ajtót, és rögtön hozta a tabu szótár összes elemét, majd mikor az orvos kitessékelte, folytatta a cirkuszt a váróban. Anyuka befogta a gyerek fülét, idős, templomjáró beteg pedig kisétált a rendelő elé. Itt történt mindez a lakóhelyemen, az összes résztvevőt ismerem.
Emberből vagyunk. Csak néha úgy teszünk, mintha nem így lenne.

zünüke 2015.10.19. 21:45:39

@defné:

Ez egészen biztos,hogy így igaz, az incidensek nagy részének kell legyen valami kiváltó oka.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása