Fiktív fogászati kezelések TAJ-kártya adatok lopásával

2015.05.27. 08:55

tb1.jpgSzeretném, hogyha minél több emberhez időben eljutna az az információ, hogy a TAJ-kártya számával és személyes adatokkal az OEP és az Ügyfélkapu oldaláról is lekérdezhető ez a betegéletút, ami tételesen jegyzi a kapott és az állam által finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat.

Tisztelt Praxis blog szerkesztők!


Nemrég egy hivatalos ügyben az egészségügyi biztosításom ellenőrzésére volt szükségem online az Ügyfélkapun keresztül. Közben megláttam az OEP a funkciójának a felületén egy úgynevezett "betegéletút" nevű gombot, amelyet kíváncsian megnyomtam, mert érdekelt, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások igénybevételét jegyzi az OEP a részemre.



Az ellátásokat a rendszer 2000-től jelzi. Az én listámon az első egy gyermekfogászati ellenőrzés volt, mivel az említett évben 14 éves voltam. Ez még belefért, talán voltam a gyermekfogászaton, de ami ezután következett a listán teljesen megdöbbentett.

 

tb1.jpg

2000 és 2007 között, amíg végig tanuló voltam és nem vettem igénybe a TB-vel fogorvosi ellátást, a nagyváros egyik legnépszerűbb fogorvosa az én adataimmal - amit a már említett középiskolai fogászati ellenőrzésen szerezhetett be - virtuálisan 32 fogat tömött be: 22 fogat amalgám töméssel, 10-et esztétikus töméssel. Ezenkívül polírozás, finírozás, fehérítés is van még a listámon úgy, hogy összesen csak 27 maradó fogam van jelenleg, amelyek már 29 éve lekopogom, elég jók. Belőlük csak négy tömött (NEM MIND A 32) - a saját magánfogorvosom által -, amit bizonyítani is tudok az OEP felé egy szimpla röntgennel.


Nos, ami miatt a Praxis bloghoz fordulok az ügyben a következő.
Először is felháborítónak tartom, hogy valakinek az adataival annak tudta nélkül visszaéljenek, főleg ilyen esetben, amikor valaki pénzt is szerez ebből az állam rovására. Igazából azért még nem lennék mérges, ha csak azt látom, hogy egy kórház egy sürgősségi ellátást vett igénybe utánam, mert valakit hirtelen TAJ-kártya hiányában nem tudtak ellátni, de az mégiscsak felháborító, hogy valaki éveken át, szinte minden hónapban betömte, polírozta és fehérítette képzeletben a fogaimat.



Szeretném, hogyha minél több emberhez időben eljutna az az információ, hogy a TAJ-kártya számával és személyes adatokkal az OEP és az Ügyfélkapu oldaláról is lekérdezhető ez a betegéletút, ami tételesen jegyzi a kapott és az állam által finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat.



Hogy miért írom, hogy időben? Ugyanis az én esetem az OEP irányából már nem valószínű, hogy a fogaimról készült röntgenen kívül mással ellenőrizhető lenne. Az információim és az OEP által kiadott közlemények alapján az ilyen ügyek ellenőrzése csak 5 éven belül biztosított és az ügyem sajnos már több, mint 5 éve történt.



Hiába jogos a kérésem, hogy ellenőrizzék a lopott adatokkal dolgozó, jelenlegi is aktívan praktizáló, magánrendelést végző fogorvost. Valószínűleg semmi hatása nem lesz már a panaszomnak, akkor is, ha a fogorvos pénzben nagyon is sokat vett el az államtól az adataimat felhasználva.



Ami számomra szomorú, hogy nem tudom, hogy ha egyszer mégis csak szükségem lesz TB által finanszírozott fogászati ellátásra, ha például idős leszek, akkor nem fognak-e azzal a kifogással élni az orvosok, hogy papíron már a nem létező fogaimat is betömték vagy túl sok ellátás fogászati ellátás van a nevemen. 



Kétségbe vagyok esve, hogy egy ilyen ügyekkel, amelyek bizonyíthatóan fiktívek az OEP 5 éven túl már nem tud ellenőrizni. Mindenesetre más remélem, sokkal körültekintőbb lesz, és rendszeresen figyeli a "betegéletútját" és időben észreveszi, hogy jogosulatlanul használták-e a kártyáját és a személyi adatait.



Üdvözlettel: Sándor

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakegybeteg 2015.05.27. 12:09:58

Folyamatosan figyelemmel kísérem a betegéletutamat.
Véleményem szerint simán lehet jelezni ha úgy érzi bárki hogy nem a valóságnak megfelelő adatok szerepelnek a listán. Annyi a dolga az embernek, hogy kipipálja a négyzetet, és a lap alján megírja az OÉP számára mi a problémaja a listán szereplő adatokkal.Szerintem az utolsó 15 évnél működik.

EZAZ 2015.05.27. 15:07:51

Én is arra szavaznék, hogy abból semmi bajod nem lehet, ha jelzed ezt az OEP felé. Óvatosan persze a megfogalmazással, nehogy a csaló téged vádoljon rágalmazással. Hosszú távon viszont valóban ki tudja, mi történhet, egyre szűkebbre szabják a mozgásteret, ki ne találják egyszer, hogy te már megetted a kenyered javát - eü. szempontból.

Terézágyú 2015.05.27. 17:11:05

Magyar orvos nem csal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OkoskaTo:rp 2015.05.27. 17:45:11

@EZAZ: Szó sincs rágalmazásról. Te csak jelzed az OEP felé, hogy az ott leírtak nem felelnek meg a valóságnak. Ha ők ellenőrzik a dokit, első körben az orvosi naplóban is elő kellene fordulnia a betegnek - ha ez nincsen, máris bukta. Ha oda is beírtak (miközben igazából pl. egy maszek betegen dolgoztak zsebre), akkor jöhet az objektíve ellenőrizhető tömés-nemtömés.

Nekem is legalább kétszer annyi beavatkozás van könyvelve a fejemre, mint amennyi valójában történt. Kezdve azzal, hogy minden látogatáskor kb. 5-6 adag érzéstelenítőt kapok papíron.
Egyszer az asszisztens felháborodva kelt ki magából, amiért az OEP-es rendszer nem hagyta, hogy ugyanazt a csak egyszer elvégezhető kezelést másodjára is beírja ugyanarra a fogamra.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.05.27. 17:45:33

az is lehet, hogy egyszerűen jobban kellett volna ügyelni a taj-kártyára, hogy ne másolhassák le az adatait a kedves betegnek. valakik(k) rendesen kikezelgették a szuvas fogaikat a kedves levélíró taj-számára.
amíg ilyen lazán van véve a biztosítás és ilyen gyatra minőségűek a biztonsági követelményei a kártyának ne is számítsunk jobbra. gyakorlatilag 50% esély van arra, hogy egy lopott taj számmal ellássanak (gyakorlatilag csak a beteg neme és durván az életkora kell egyezzen).

Terézágyú 2015.05.27. 17:46:35

Egyébként amikor egyszer elmentem a fogorvosomhoz, és mondtam, hogy jó régen voltam itt, évek óta, a kis naiv új asszisztenslányka rávágta, hogy "dehogy régen, három hónapja volt gyökérkezelve két foga is"
Mire én: dehogy volt, gondolja, hogy elfelejtettem volna?
Ekkor közbeszólt az orvos, hogy haggyukmán ezeket, foglalkozzunk a fogakkal...
Úgyhogy ennyiben maradtunk...

Terézágyú 2015.05.27. 17:47:06

@Terézágyú:
""dehogy régen, három hónapja volt gyökérkezelve két foga is"
Mármint az adatbázis szerint...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.05.27. 17:48:50

@OkoskaTo:rp: ez már azért sem igaz mert az érzéstelenítőt csak egyszer engedi elkönyvelni a rendszer még akkor is ha 10 adagot adtál be. vannak beavatkozások melyek egy megjelenés során csak egyszer könyvelhetők el akkor is ha konkrétan 5-ször végezted el (pl mind az 5 ujját elvágja a delikvens akkor 5 ször kap Oberst-et mégis csak egyszer könyvelhető el a vezetéses érzéstelenítés, a primér bőrvarrat, a kér lágyrész explorációja stb.)

Terézágyú 2015.05.27. 17:52:08

@Terézágyú:
nagyon siettem :(
szóval a teljes szöveg valahogy így hangzott:
"De hiszen az adatbázis szerint három hónapja gyökérkezelte két fogát is a doktor úr"....

EZAZ 2015.05.27. 18:07:09

@OkoskaTo:rp: Természetesen nem rágalmazás. De az orvos első reakciója ez lesz, miután lebukik.

rozsomák 2015.05.27. 18:30:26

Valószínűnek tartom, hogy nem csupán a tényleges dokim élhet a lehetőséggel, hanem szervezett adatkereskedelem is folyhat a TAJ-számokkal.
Én pár hete voltam jogsihosszabbítás miatt dokinál, de nem a sajátomnál, hanem egy munkahelyemhez közelinél, akinél még sose jártam, a dokit se ismertem, csak mondták, hogy ő negyedóra alatt elintézi az egészet és egyébként ugyanannyiba van mindenhol az orvosi vizsgálat.
Asszisztens veszi fel az adataimat és pár beütött karakter után felugrik neki a nevem a képernyőn, kérdi is, hogy ugye már jártam náluk, mire mondom neki, hogy nem, legfeljebb a fiam, akit ugyanígy hívnak, csak köztünk van 26 évnyi különbség.
De az én születési dátumom az, mondja a kislány, mire a szemben ülő idősebb hölgy gyorsan lehurrogja, hogy ne foglalkozzon ezzel, csinálja meg az adminisztrációt gyorsan, nem ér rá az úr.
Szóval a rendelőben se jártam előtte sose, annál a dokinál se, máshogy nem kerülhettek oda az adataim, csak valami adatkereskedelem útján.
Ez van, ez Magyarország.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.05.27. 19:37:01

Azért kérdezd meg a dokit, neki menyit ér meg, hogy csukva tartsd a szád. (pun intended)

Netuddki. 2015.05.27. 20:39:00

TAJ kártya? Fogorvos? Ti melyik párhuzamos dimenzióban éltek?

♔bаtyu♔ 2015.05.27. 21:22:34

Szerintem általános, mert az én TAJ kártyámon is csüng (rajtam kívül) egy másik csóka. Ez egy általános orvosi pluszkereset lehet, mert a csókát nyilván maszekban kezelheti.

Szépen nyomon lehetett követni mikor jár kezelésekre. Nem jelentettem a dolgot, lehet, hogy nem is lett volna értelme, de agy profi szakorvos ne ezen bukjon már meg. Másik orvoshoz jártam, úgy látom, ez jót tett, amúgy a dokit is hatékonyabbnak ítélem.

Jazo 2015.05.27. 22:00:41

Szerintem ez nagyom komoly probléma, mert állandóan azt hallani, hogy mennyi pénz megy el az egészségügyre, és ki tudja, hogy ebből mennyi az, amit az orvosok ilyen módon ügyeskednek ki a rendszerből. A hamis kezelések valószínűleg magán páciensek, akik nem fizetnek TB, sőt talán nem is Magyarok, de persze az orvosnak fizetnek. Az OEP kidolgozhatna erre egy olyan rendszert, amivel nem csak utólag lehet kideríteni a csalást, hanem meg is lehetne akadályozni.

Fergio 2015.05.28. 00:20:05

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért a hülyeségnek is határt kellene szabni. Nyilvánvalóan nem a szomszéd lopta el a TAJ kártya számát, és tömette be a fogait, vagy egy hajléktalan lopta el éjszaka, felírta egy papírra a TAJ számot, aztán visszatette... és még csak nem is a posztban említett orvos asszisztense, hogy szerezzen hálásból egy kis támogatást a főnökének az OEP-től. Teljesen egyértelmű, hogy az orvos használta fel újra, és újra. Pofátlanul. Simán megtehette. Ezt a hülyeséget, hogy jobban kell vigyázni a TAJ kártyára, ezt Te sem gondolod komolyan...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.05.28. 06:42:41

Nalunk is elofordul nem egyszer, hogy fenymasolt TAJ-t hoznak a betegek. Szerintem nem nagy dolog a mai technika mellett hamisitani. Sokszor botlok ilyen esetekbe. Kinaiaknal szinte minden masodik eset hasonlo, felhivtam az OEP-et es mi volt a valasz? Tudnak a problemarol. A beteget el kell latni. A baj az, hogy csak annyit latunk ervenyes-e a Taj. Miert nem latjuk azt, hogy kie. Egyszerubb lenne kiszurni a csalasokat. Mi elvegezzuk a munkat az OEP nem fizet ha nem jok az adatok, a beteg minket vadol csalassal.

asztalosani 2015.05.28. 08:38:54

@Fergio:
és arról nem is beszélve, hogy nem is kell ellopnia a taj kártyádat, elég ha az orvos a meglévő betegadatbázisából csemegéz, ugyanis MINDENHOL (rendeléseken) elkérik a TAJ számodat. (magánrendeléseken is!!)

de most gondoljuk végig: bemész egy tb-s rendelőintézetbe időpontra.
leülsz.
vársz.
nyílik az ajtó.
kilép az asszisztens.
BEKÉRI AZ EREDETI TAJ kártyát.
te odaadod, a lakcímkártyáddal együtt
ő pedig eltűnik
csukódik az ajtó

most nem azért de honnan lehetsz biztos abban, hogy nem ők szkennelik be és vagy fénymásolják a kártyákat ameddig SENKI nincs bent náluk?
kiderül?
soha az életben, ha csak nem épp te vagy az asszisztens és másolod a kártyát...

______________________________________________________________

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

gondoljuk már végig könyörgöm!
HA ELLOPTÁK VOLNA A KÁRTYÁD ADATAIT NEMCSAK AZON A FOGÁSZATON SZÁMOLNÁNAK EL ÉRDEKES DOLGOKAT, HANEM MÁS VÁROS / INTÉZMÉNYNÉL IS, SŐT LEHETŐSÉG VAN MEGNÉZNI HOGY HOL ÉS KI KÉRTE LE AZ ADATAIDAT!

és igencsak az orvos is hunyó ebben a dologban, mert amikor a beteg belép felkérhető lenne a személyazonosítására. vagyis: kérem mutassa meg a személyigazolványát + a vizsgálat végén az elszámoló nyilatkozatot aláíratni vele.
csakhogy akkor ebben az esetben ugye az orvosok soha az életben többé nem tudnának trükközni

csakegybeteg 2015.05.28. 08:41:32

@anitám83: Sok esetben a fénymásolt TAJ kártyának és személyi igazolványnak van magyarázata. Állandó probléma, hogy az idős emberek iratai elkallódnak a mentőknél vagy a kórházban. Idős Otthonok pl. fénymásolt iratokkal küldik a betegeket vizsgálatokra,kórházba, hiszen ha elveszik az eredeti okmány nagyon macerás pótolni. Arról még nem hallottam, hogy kimentek volna a hivataltól és helyben elkészítették volna az új személyit. Egy járásképtelen, demens, még ülni sem tudó embert bevinni a hivatalba? Szerintem megoldhatatlan. Mert ha ki is teszik ennek a tortúrának nem tud ülni, a fényképezéshez és aláírni sem tud ........

asztalosani 2015.05.28. 08:44:20

persze arról nem szóltok, hogy mi van akkor ha egy orvos saját önhatalmú döntése alapján egy igencsak drága NEM TB támogatott beavatkozást számol el a kedves betege TAJ számára (vagyis a TB-jére) aki az egészről nem tud semmit, mert 1. vagy nem ő rajta végzik el, vagy mert 2. neki az van mondva hogy TB finanszírozott (közben meg nem) de azért az orvos várja a zsíros borítékját, mert hát ez amúgy egy igencsak drága műtét lenne...

mert ilyenkor mi van?
az van hogy az oep behajtja rajtad!
értitek?
rajtatok!
nem az orvoson, aki elszámoltatta a TB-dre.
nem azon az orvoson aki félretájékoztatott hogy TB-re megy.
nem-nem!
hanem rajtad!
és mit csinál ilyen esetben az oep?
átadja a nav-nak és a nav adó módjára behajtja RAJTAD (nem az orvoson, ismétlem!)

SZERINTETEK ILYENKOR JÖN AZ OEP AZZAL HOGY 5 ÉV ELÉVÜLÉSI IDŐ???

asztalosani 2015.05.28. 08:54:17

@csakegybeteg:

"Állandó probléma, hogy az idős emberek iratai elkallódnak a mentőknél vagy a kórházban."

tán nem kellene erőszakoskodni az emberrel és kötelezni törvénysértő módon hogy adja át az eredeti iratait és akkor tán nem kallódnának el. :D

"31. §
(1) Az érvényes személyazonosító igazolványt a magyar állampolgár (...) köteles sértetlenül megőrizni, jogszabályban meghatározott esetekben és módon - felhívásra - ___ BEMUTATNI (!!!!!) (...) [bemutatni és NEM ÁTADNI!!!!!!!]

(2)A személyazonosító igazolványt másra átruházni (vagyis átadni!), letétbe helyezni vagy biztosítékul adni vagy átvenni nem szabad.

32. § Akinek a személyazonosító igazolványát eltulajdonították, (...) köteles azt haladéktalanul (..) bejelenteni. A személyazonosító igazolvány eltulajdonítása miatt [ez vonatkozik arra is amikor az embertől a rendelőintézetben elszedik!] a bejelentési kötelezettség a rendőrségnél tett feljelentéssel is teljesíthető."

tehát a fenti törvény alapján egyértelmű, hogy csak az igazolvány BEMUTATÁSÁRA VAGY KÖTELEZETT, AZ ÁTADÁSRA, A LETÉTBE HELYEZÉSRE NEM! VAGYIS NEM ADHATOD KI A KEZEDBŐL, ŐK PEDIG NEM TÉPHETIK KI A KEZEDBŐL.

she_wolf 2015.05.28. 09:18:57

Az egészben azt nem értem, hogyha egy "gizi bucija" nevű pékség meg tudja tenni, hogy mágnescsíkos, vonalkódos műanyag bevásárlókártyát készít nekem, amivel majd kedvezményesen tudok vásárolni, akkor ott, ahol ennyire számít minden fillér (eü.) miért nem képesek erre?
Úgy gondolom, az utolsó putriban lévő rendelőben is van számítógép, amihez csatlakoztatni lehet egy scannert. Igaz, fotó nincs ezeken a kártyákon, de ezért legyen kötelezően hozzárendelve egy személyi, vagy jogsi (mint ahogy ez most is így van).
És mint ahogy most is bekérik a TAJ kártyát minden megjelenéskor, kérjék el ezután is, és húzzák át a scanneren (lehetőleg a beteg előtt).
Mert ez a papírfecni, amit ma TAJ kártyának nevezük, egy rossz vicc:(

Azt olvastam pár napja, hogy egyetlen kártyája lesz mindenkinek, ami az összes többit kiváltja. Arra nem emlékszem, hogy a TAJ-t említették-e köztük:(
(Az lesz a szép világ:()

@csakegybeteg:
"Egy járásképtelen, demens, még ülni sem tudó embert bevinni a hivatalba? Szerintem megoldhatatlan. Mert ha ki is teszik ennek a tortúrának nem tud ülni, a fényképezéshez és aláírni sem tud ........"

Nem kell bevinni a hivatalba, hivatalos meghatalmazással kiállítható lehetne hozzátartozónak is, ilyen hiányában pedig a hivatalos gyámnak. Fotó pedig nem kellene (lásd fentebb!), és gondolom, személyije az ilyen állapotú betegnek is van.

she_wolf 2015.05.28. 09:23:28

@asztalosani:
Arról azért ne feledkezz el, hogy nincs rendszer, amit ne lehetne kijátszani.
Csak azt nem látom, hogy akár egy picit is meg akarnák magukat erőltetni annak érdekében, hogy a csalók dolgát legalább valamennyire megnehezítsék.
Ilyenkor szokott felmerülni bennem, hogy: mégis kinek az érdeke....?

csakegybeteg 2015.05.28. 10:54:36

@mig54: Persze, van személyije de többek közt azt is elszokták sikkasztani, anélkül pedig a TAJ kártya sem ér semmit...

csakegybeteg 2015.05.28. 11:14:44

@asztalosani: Csakhogy ez a gyakorlatban nem így van! Amikor bevisznek egy beteget mondjuk idős otthonból a kórházba, ott nincs kapacitás arra, hogy kísérőt küldjenek vele, tehát az iratokat a mentősnek adják át! Ettől kezdve bárhol elveszhet...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.05.28. 12:22:04

@csakegybeteg: nem az idos betegekkel van gond.....Ortam is, hogy a kinaiaknal minden masodik eset problemas.
Amugy probalj meg bankba menni fenymasolt iratokkal, akarmilyen indokkal.

she_wolf 2015.05.28. 21:08:13

@csakegybeteg:
Ne már, hogy mindenki szegény beteg kártyáit akarja lenyúlni!:o
Lehet kákán csomót keresni, de minden és mindenki ellen nem lehetsz felvértezve:(

csakegybeteg 2015.05.28. 21:24:44

@mig54: Egy szóval sem írtam, hogy lenyúlják, csak annyit merészeltem mondani, hogy elkallódik. De úgy látom nem akarjátok érteni milyen gondokat okozhat ha egy magatehetetlen beteg iratai elkallódnak. Részemről befejeztem.

she_wolf 2015.05.28. 21:46:37

@csakegybeteg:
Ha nem használsz büntetőjogi szakszót (sikkasztás), nem értjük félre egymást.
Mert így olyan színezete lett a hozzászólásodnak, mintha szándékosan "elfelejtenék" visszaadni a betegnek ami az övé.
Az elkallódás a trehány iratkezelés következménye, és nagyon szomorú dolog. Nem vitatom az igazadat -még mielőtt megsértődnél-, de a magatehetetlen beteg hozzátartozójának vagy gyámjának lehetne annyi esze, hogy az ilyesmire figyeljen.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.05.29. 22:02:35

@halaloszto: ennyi ilyen esetet láttam amikor idegen taj-kártyát próbáltak felhasználni.
@Fergio: jellemzően a TVK miatt úgy is túlteljesíted a keretedet minden hónapban, fölösleges csalni, legális módszerekkel is simán teljesíted úgy az ambuláns mint a fekvő betegforgalomban a maximumot, a gond inkább az, hogy a hónap 2. felében ingyen dolgozol. vannak persze olyan gyógyszerek amelyekkel megéri csalni (citosztatikum és más drága 90% ban kompenzált gyógyszer vagy segédeszköz) de egyébként jellemzően acsalás a betegnek éri meg.
az okos csaló meg területenként külön TAJ kártyát használ, pont a kisebb lelepleződés miatt. akiket mi felfedeztünk úgy buktak le, hogy már voltak a gép szerint klienseink és hiányoztak a hegek.

she_wolf 2015.05.29. 22:48:09

@mig54:
"Azt olvastam pár napja, hogy egyetlen kártyája lesz mindenkinek, ami az összes többit kiváltja. Arra nem emlékszem, hogy a TAJ-t említették-e köztük:("

Update: ma hallottam megint erről a Híradóban, a TAJ kártyát is kiváltják vele.
Többen aggályosnak tartják az "egykártyás" rendszert.

Kommentelő k.m.n. 2015.05.30. 12:38:20

Az ilyen TAJ-csalás csak a fogászokra jellemző, mert (jelenleg) ott van egy nagy anomália a rendszerben. Nevezetesen az, hogy magánfogászati ellátásra semmilyen TB-támogatás nem vehető igénybe. Emiatt ha valaki mondjuk betömi magánfogászaton 10 fogát, majd 2 évvel később megy az állami fogászhoz valami más miatt, akkor az államis fogász látni fogja a 10 tömött fogat és azt is, hogy a rendszerben nincs elszámolva (még szép, hogy nincs, hiszen "maszek" csinálta), emiatt az állami foghúzás mellé rögtön bekönyveli a maszek által csinált 10 fogtömést is. (A bátrabbak pedig akár teljesen fiktív kezeléseket is beírnak bárkinek.)

Sok visszaélés megelőzhető lenne (és a betegek is jobban járnának), ha a magán ellátásnál is fel lehetne használni a TB-által térített részt, így a beteg is kevesebbet fizet, a TB-nek pedig ez gyakorlatilag nem kerülne plusz pénzbe, mert most is kicsalják azt a pénzt az államis fogászok (csak fiktív ellátásra).

asztalosani 2015.05.31. 12:56:06

@Kommentelő k.m.n.:

régi fogorvosomat 12 évvel ezelőtt láttam (külföldre ment, majd hazajött), fasza töméseket csinált. amikor hazajött bejelentkeztem hozzá, és az első állapotfelmérésen kiszúrta hogy melyek az ő tömései és melyeket csinált más, úgy hogy meg sem nézte a kartonomat, pedig nincs beleírva a monogramja a töméseimbe. kérdeztem mégis hogyan, csak mosolygott.

amit írsz, pont azért kell letiltatni az OEPnél a betegéletutad elérhetőségét a kezelőorvosoknak, gyógyszerésznek, és a háziorvosnak (ha már a gyógyítás az orvos beteg bizalmán alapul, akkor bízzanak már az emberbe ne ellenőrizgessék)

nagyon egyszerűen meg lehetne oldani: mágneses kártya azzal együtt pin kód: bemész, lekezel, monitor kiírja mit számol el, ha egyezik a kapott kezeléssel átadod a kártyát, lehúzza, te beütöd a pin kódodat és kész. (el van számolva az oep felé) :) ez lesz a jövő 2050-ben :)

na de most?
bemész, lekezel, kimész és azt számolja el amit nem akar mert nem látod.
megteheti?
meg.
jár valamilyen büntetéssel?
nem.
és akkor még te bizonyítgasd az ártatlanságodat...

OkoskaTo:rp 2015.06.02. 13:48:59

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hidd el nekem, hogy a saját életutamban láttam ötszörös érzéstelenítést ugyanarra a kezelésre.
Nyilván folyamatosan fejlesztik a rendszert. Jó lenne hinni, hogy épp az én bejelentésemre rakták bele ezt a szűrést.

A mostani rendszernél valamivel jobb volt a vizitdíjas időszak, amikor a végén alá kellett írni a kapott kezeléseket. Persze, ebbe is bele lehetett csempészni/magyarázni valótlan dolgokat, de nagy vonalakban valószínűleg jobban tükrözte a valós ellátást.

Egyébiránt kolléga tizensok évvel ezelőtt programozott az OEP-nek, és már akkor össze tudott rakni egy lekérdezést, ami orvosonként legyűjtötte a gyógyszerfelírásokat. Ő ezt büszkén mutogatta az illetékeseknek, akik ráförmedtek, hogy tüntesse el villámgyorsan. Na vajon miért?...

Anteris001 2015.06.10. 13:50:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem lopta el valószínűleg a kártya adatait senki.

A fogászat félelmetesen alulfinanszírozott, csak ezt általában senki nem hiszi el.

Ezért aztán vannak trükkök, az egyik ilyen pl. a kartonkezelés.

Persze ez nem csak a fogászatra jellemző, máshol is előfordulhat.

Anteris001 2015.06.10. 14:13:52

@asztalosani: Ez így nem igaz. A TB nem fizeti ki, az orvos szorgalmi feladatot végzett.

Anteris001 2015.06.10. 14:15:42

@Kommentelő k.m.n.: Ha az egyik szolgáltató kap oep pénzt, a másik oep+x-et, akkor szerinted másnap hány db. "egyik" lesz?

asztalosani 2015.06.10. 16:51:50

@Anteris001:

légy olyan kedves támaszd alá az érvelésedet.

Az enyém:
"Mely ellátások nem vehetők igénybe az egészségbiztosítás terhére?
Az alábbi ellátásokat az egészségbiztosítás terhére nem lehet igénybe venni: (...)
- a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás, és a következményeinek elhárítására, illetve az eredeti állapot visszaállítására irányuló egészségügyi szolgáltatások, illetve, ennek keretében/részeként kezdeményezett további járóbeteg-szakellátások,"

vegyük pl.: valakinek el van ferdülve az orra, mert orrsövényferdülése van, csak esztétikai problémát okoz neki.
az orvos asssszongggyyyjjaaa, hogy megcsinálja tb-re, mert hát ezt meg lehet, hiszen gyógyító hatású, de mivel ő elintézi neked, hogy ne kelljen 700.000 ezret fizetned magánba, így ő zsebbe kér 300.000-et, és még így is jól jársz, hisz csak a felét kell fizetned. megírják a beutalót, elmész a kórházba, bejelentkezel, felvesznek az osztályra, megcsinálják a műtétet, majd kifizeted zsebbe az orvost. (mert hát erről az orvos biztos nem fog neked számlát kiállítani, hiszen bármikor az oephez mehetnél) pár év múlva bejelentés érkezik az oep-hez az adott orvos ellen, az oep helyszíni ellenőrzést végezve nálad is felbukkan, bekérik az összes papírt, iratot, fotódokumentációt, majd megállapítják, hogy nem gyógyító célú volt a beavatkozás. ezt követően az oep átpasszolja a navhoz...szerinted ezek után kin fogják leverni? rajtad vagy az orvoson? hm????

(és szerinted ezek után: hirhatar.com/tobbszazezer-forintra-birsagolhatja-a-nav-a-kulfoldon-elo-magyarokat/ elképzelhetetlen, hogy pont rajtad hagyja be? ugyan már melyik hatóság merne orvost megbírságolni????)

Anteris001 2015.06.10. 17:57:07

@asztalosani: Ha az orvos olyan kezelést végzett finanszírozottként, ami nem finanszírozott, azt orvoson fogja behajtani, nem a betegen.

Fogászatnál maradva, mondjuk éppen elmúltál 18 éves, elmész hidat csináltatni magadnak, amin még GYSE is van a doktor nyugodtan lejelentheti, a munkadíjat nem fizetik ki, a GYSE-t a recept után a labornak kifizetik, utána a doktor befizeti a kasszába - nem a beteg.

Ugyanis a beavatkozás elrendelésének joga, illetve a diagnosztikus tévedés joga az orvosnál van, ezért ő felel - ezért van neki felelősségbiztosítása ilyen téren, és nem a betegnek...

zellerlevél 2015.07.02. 17:48:50

Kedves Sándor!

Az én betegéletút oldalomon ugyanez volt. A lap alján lehet panaszt tenni. Én tettem. Pár nap múlva értesítettek, hogy "tévedés történt", a doktornő "feltehetőleg elírta" a taj számot... na ja, többször is, rendszeresen. A kezelések közül törölték ezeket, miután életemben nem jártam az adott településen. Arról természetesen semmiféle értesítés nem érkezett, hogy a fogorvosnő milyen büntetést kapott.

Azért megnéztük a családtagokét is. Csak nem nekik is kamu fogászati kezelések voltak elszámolva? A gyerekeknek évi kétszer iskolafogászaton, ahol mondjuk nyolc év gimi alatt egyszer jártak, és semmilyen kezelést nem kaptak.

Érdekes, hogy a nem fogorvosi kezelések között nem fordult elő valótlan egyik családtagnál sem.

zellerlevél 2015.07.02. 17:55:52

@asztalosani:

Az ügyfélkapun le lehet tiltani a betekintést... az a gond vele, hogy akkor, hasürgősen kéne, pl. egy balesetnél, a szakorvos sem fér hozzá az adatokhoz.

asztalosani 2015.07.04. 07:15:06

@zellerlevél:

tavaly januárjától volt olyan hogy betekinthet a kezelőorvos és a gyógyszerész is a BETEGÉLETUTADBA. (előtte meg a háziorvos)
tavaly év elején csak és kizárólag formanyomtatványon keresztül tudtad letiltani (nem volt ügyfélkapus lehetőség).

ezek tények, lássuk ebből kiindulva a többi TÉNYEKET:

ad 1. "az a gond vele, hogy akkor, ha sürgősen kéne, pl. egy balesetnél, a szakorvos sem fér hozzá az adatokhoz. "
hülyeség.
mivel az orvos a betegéletutadba tekint bele, semmit sem fog megtudni rólad és a betegségedről, csak azt látja hogy hol fordultál meg, tekintve hogy nem HÜLYESÉGEK szerepelnek már benne eleve. (célzás olyan beavatkozások elszámolására amelyek meg sem történtek) egy darab kiértékelt vérvétel SINCS BENNE, SEMMILYEN OLYAN EGÉSZSÉGÜGYI ADAT, amivel kezdeni is tudna valamit (a háziorvos pedig a TAJ kártya hátoldalán fel van tüntetve, vész esetén elég őt felhívni, és majd ő elmondja mi a szitu, ez ennyire egyszerű)

ad.2. ha meg sürgősen el kell látniuk, akkor meg velem foglalkozzanak (és saját kútfőből dolgozzanak), ne azzal, hogy 10-15 évre visszamenőleg turkáljanak az adataimba. főleg úgy hogy az orvosok nagyon nagy százalékának nem erőssége a dokumentáció naprakész ÉS PONTOS vezetése.

ad.3. mi van akkor ha éppen cukor beteg vagyok (alapesetben) és összeesek az utcán? az orvos könyékig beletúr az adataimba majd nagy "okosan" kikövetkezteti (szedett gyógyszer neve alapján), hogy biztos alacsony a cukrom. megméri: normális. de még mindig azon görcsöl hogy rossz a mérő, vagy a tesztcsík, vagy a laboros, vagy rosszul vették le a vért. 2 óra múlva meghalok, mert nem cukorbetegségem miatt estem össze, hanem mert éppen stroke-om volt...

és ha már valaki bele akar könyékig turkálni, kérjen előtte TŐLEM személyesen ENGEDÉLYT, aztán vagy megadom vagy nem.

de akkor már ilyen erővel az orvos is tegye hozzáférhetővé a bankszámlái adatait, és az adóbevallását 3:) sőt azt is hogy hány panaszos volt, és hány pere is.

további veszélyek:
bármely gyógyszerész (gyógyszergyártó vállalat), kezelőorvos visszaélhet vele: simán begyűjtheti rólad az adatokat és eladhatja. mivel te hozzájárultál (a.k.a mostanság baromi nagy divat hogy ha nem ellenkezel akkor hozzájárultál hullám) így még adatvédelmi pert sem indíthatsz.
aztán gondolj bele: bármikor előfordulhat az hogy műhiba áldozata leszel vagy vagy, és tegyük fel pszichológusnál is megfordultál (mert a férjed/feleséged/gyereked meghalt és nem tudtad kellőképpen feldolgozni, így segítséget kértél) szerinted hány másodpercbe kerül majd az alperesnek az hogy lelkiismeret nélkül ezt a kártyát a bíróságon ellened felhozza??? márpedig ha egyszer valaki illetéktelen lementegette az adataidat akkor legyél benne nyugodt, hogy azt akár 50 évre visszamenőleg is előszedik!

ad.4. pl: egy fogorvosnak SEMMI DE SEMMI KÖZE NINCS AHHOZ, HOGY ÉN MIKOR ÉS HOL VOLTAM pl.: NŐGYÓGYÁSZATON.

ad.5. mivel minden orvos védi saját hátát (és társáét) bármelyik magánorvoshoz is mész kitöltet veled egy adatlapot,amin mindig szerepel az hogy: teljes felelősségtudatom alatt kijelentem, hogy az összes létező betegségemet felsoroltam, de ha mégsem, úgy nem vonhatom felelősségre az orvost. (ami szép is lenne, ha pl.: nem lenne nem diagnosztizált szívbetegséged vagy egyéb olyan betegséged, amit még nem fedeztek fel benned, így arról te sem tudsz). akkor ezeket mégis mire véljem? ott az adatbázis: nézze meg mi a bajom, és ne tőlem kérdezgesse, meg ne irason alá ilyen jogi nyilatkozatokat ( és mondjuk ez egy alapeset, amikor nem sürgősen kell intézkedni, akkor mi lehet ha valami sürgős???)

she_wolf 2015.07.04. 21:43:58

@asztalosani:
Hypoglikémiát összetéveszteni a stroke-kal? Bocs, de ez a példát nem tudom mire vélni.

asztalosani 2015.07.05. 17:02:43

@mig54:
aranyvirágszál
akkor googleez... ;)

"Szélütés következik be, ha az agy vérellátása hirtelen megszakad, emiatt a szövetek súlyosan károsodnak vagy elpusztulnak. A vérellátás kimaradása miatt az idegsejtek nem kapják meg azt a mennyiségű oxigént és vércukrot, amely a működésükhöz feltétlenül szükséges. "

némi anatómiai-, kórélettani alapismeretekkel összeáll majd a kép ;)

she_wolf 2015.07.05. 17:35:56

@asztalosani:
Rendes gyerek vagyok, gugliztam, hogy pontos legyek, és ne hagyjak ki semmit (bár az összkép így sem teljes). A következőket találtam:

A stroke tünetei (szó szerint idézve, bemásolva):

"• Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
• Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
• Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
• Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
• Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
• Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara."

Hypoglikémiára utaló tünetek:

"• éhségérzet, szédülés, gyengeség
• reszketés, izomremegés, hideg izzadás
• szorongás, gyors, erős pulzus
• megváltozott vagy agresszív viselkedés
• homályos látás
• fejfájás
• koordinálatlan mozgás"

Ha ezeket a tünetegyütteseket összeveted, világosan látszik a különbség. Ne hagyd magad megzavarni azáltal, hogy mindkét esetben találhatsz tüneti egyezést, mert nem mindegy, hogy a beteg melyik stádiumban, és milyen másik tünettel együtt prezentálja a rosszullétet. Ezt egy szakember csípőből lövi, de ha mégsem, akkor válasszon más pályát magának. De nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy ezeket a tünetegyütteseket a helyükön tudjuk kezelni. Legalábbis azok, akik veszik a fáradságot ahhoz, hogy az ilyen jellegű ismereteiket gyarapítsák. Magukról, az érintett betegekről nem is beszélve, hiszen egy normálisan gondolkodó diabéteszes igyekszik mindent megtenni azért, hogy teljes életet élhessen.
Az idézett tüneteken kívül korrekt leírásokat lehet találni a neten, hogy mi miről ismerhető fel.
Anyósomnak stroke-ja volt pár éve. A férjem éppen náluk volt amikor ez történt és felismerte a bajt, úgy hívta ki a mentőket, akik nagyon rövid időn belül beszállították anyósomat a kórházba. Sajnos mindezek ellenére szövődményesen gyógyult, amin elég nehéz volt javítani, és nem is sikerült teljesen.

she_wolf 2015.07.05. 17:40:40

@asztalosani:
És ha kérhetném: a lekezelő becézgetést próbáld meg mellőzni irányomban, ha már ilyen szépen és kulturáltan tudunk végre beszélni egymással, köszönöm.

asztalosani 2015.07.06. 09:47:51

@mig54:
kiscsillag! :) (absz. nem pejoratív értelemben)

csak arról feledkezel meg, hogy mi van akkor ha eszméletlen állapotban van az orvos előtt a beteg, vagy 2 másodpercenként elájul hosszabb időre. a többit nem írnám le újból, futtasd végig a szitut a fejedben, biztos leesik...

"Ezt egy szakember csípőből lövi, de ha mégsem, akkor válasszon más pályát magának"
aha, látom mostanában nem szoktál híreket olvasni, vagy peres esetleírásokat...

hát tudod, én nem szeretném megvárni azt, "amíg rádöbben hogy nem oda való és más pályát keres magának" ;)

további kellemes nyári szünetet neked is!
:)

ui.: azért nagyra értékelem, hogy a szünetben továbbképzed magadat
;)

she_wolf 2015.07.06. 11:05:52

@asztalosani:
Ha az orvos előtt eszméletlen állapotban van a beteg, ahhoz nekem mi közöm? Nem értem. Az már az orvos dolga és felelőssége, hogy mit és hogyan tesz.

A 3. pontodra reagáltam, egy utcai szitura, ami szerint cukorbeteg vagyok, és összeesem az utcán. Nem gondolom, hogy a kiérkező mentőorvos nekiáll mondjuk a Blahán a betegéletutamban turkálni, így mire abba a helyzetbe és körülmények közé kerül, hogy már megtehetné, már régen kiderül a helyi ellátás során hogy hypoglikémiás rohamom, vagy éppen stroke-om volt.
Passz.
Az akut helyzetfelismerés és az aszerinti, helyszíni ellátás merőben más, mint a kórházi papírozgatás, és az évekre visszamenőleges "milyen betegségei vannak/voltak, műtétek", stb...

De hogy az egész téma elejét is érintsem: mi bajod neked azzal, ha az orvos a betegéletutadba betekintve tudomást szerez(het) arról, hogy korábban milyen kezeléseken estél át, milyen betegségeid voltak korábban?
Számomra már jó ideje szentírás, hogy orvosnak nem hazudok. (Igaz, másnak sem, de ez én vagyok.) Így aztán csak nekem könnyebbség, ha nem kell minden szarságot a fejemben tartani, hogy mi mikor és hogyan történt, mert ott van a doki kezében a "kisokos", amiből az égvilágon mindent megtudhat rólam.
Miért állna érdekemben, hogy tőlem, személyesen, lehetőleg írásban és tanúztatva kérjen engedélyt mindehhez?
A fogorvosom miért ne tudhatná meg esetleg, ha nekem pl. nőgyógyászati műtétem volt? Volt, átlapozza, kész.

Híreket igen, peres eljárásokat/esetleírásokat nem szoktam olvasni ilyen témában. A média egy ócska kurva ilyen helyzetekben, és én nem szeretem a kurvákat.

Nem tudom miből gondolod hogy nekem van nyári szünetem, vagy hogy ezen idő alatt bármiben is továbbképzem magam. Ami engem illet, csak a naptár és az időjárás szerint van nyár, minden egyéb olyan, mint mondjuk novemberben...

asztalosani 2015.07.07. 13:06:50

@mig54:
nyári szünet:
ami itt a praxison van :P
(mert nem az??? 1 hónapja semmi friss ropogós hír)
menjünk szabira, aztán a bloggazda észbe kap, hogy a látogatottságért tán törődnie is kellene az oldalával.

vagy ha nem akar, akkor írja meg, ne olyan dumával jöjjön, hogy "technikai malőr" (vagy nem tudom mi miatt) most egy rövid ideig nem lesz frissülés! (nálam a rövid idő lejárt, nálam az 1-3 hét, nem 1-3 hónap!!!)

na most rohanok

ja, amúgy te láttad már a saját betegéletutadat, hogy mik vannak benne berögzítve?
(mert ha igen, akkor nem igazán értem, mit nem értesz ;). a fogorvos vs. nődoki: ismerve az orvosi titoktartás be nem tartását az orvosok részéről következmények nélkül (!)más páciensekről más páciensek irányában (!!!!)) írom azt hogy SEMMI köze nincs a fogorvosomnak ahhoz, hogy mikor jártam nődokinál ;) most pl.. gondolhatsz arra is hogy pl: folyamatosan gombás fertőzéssel szenvedsz / vagy éppen trippered van, vagy AIDS-es. semmi köze nincs hozzá, mert ha tudja akkor másként áll hozzád, pl.: elküld máshová ha éppen adis-es vagy, vagy éppen kurvaként kezd el veled beszélni... stb. de ez is csak két példa volt. de amúgy sem, mert a szám a fejemen van, a hüvelyem meg törzsemen, közte meg van 80-90 cm. ne azt vizsgálgassa, hanem azt amiért oda mentem :) és még nem tértem ki arra, amikor éppen polgári perbe fogsz egy orvost és ő szépen előszedi azt hogy pszichiátriai kezelésed volt (édesanyád elvesztése miatt)... ja igen: kérvény: DE IGEN ÍRJON! mivel a betegnek is kérvényt kell írnia, hogy betekinthessen a SAJÁT EÜ doksijába, akkor ez működjön oda vissza, máskülönben adatvédelmi aggályokat vet fel (naih elnökének is ez a véleménye))

she_wolf 2015.07.07. 23:56:04

@asztalosani:
Nem tudhatod, hogy a bloggazda miért nem törődik a bloggal, ezt nem érdemes feszegetni. Találgatásokba bonyolódni is felesleges időpocsékolás, arról nem is beszélve, hogy milyen ciki, ha mellényúl az ember.

Nem volt még szerencsém az OEP-es betegéletutamhoz, azért külön nem fogok okmányirodába császkálni. Ha ott lesz dolgom, majd regisztrálok, és utána megnézem. Ha nem tetszik majd valami, reklamálok. (Bár szerintem túl sokra nem mennék vele.)

Azzal nem tudok mit kezdeni, ha valamelyik orvos "kidumálja" az esetemet a hátam mögött (bár kérdés, hogy ezt milyen indíttatásból teszi!), de ha tudomást szerzek róla és nem tetszik amit hallok, akkor legfeljebb lekurvázhatom, mást nem igazán tehetek. Perelni orvosi titoktartás megszegéséért körülményes, bár lehet hogy megtenném, ha emiatt bárhol bármilyen hátrány érne. No és persze ha van valami ütős dolog a kezemben.

Az AIDS-szel mellélőttél szerintem. Ugyanis ha diagnosztizált HIV fertőzött, vagy AIDS-es beteg vagyok, én leszek az első, akitől a fogorvosom ezt meg fogja tudni.
Miért? Azért, mert nézd meg a HIV vírus terjedési módjait, és ezt vesd össze azzal, hogy a fogorvosi munka ilyen szempontból veszélyes üzem.
Ha folyamatosan gombás fertőzéstől szenvedek, vagy tripperrel kezeltek és úgy veszem észre, hogy a fogorvosom egy ócska ringyónak tart, akkor közlöm vele, hogy az ócska ringyók nem járnak folyamatosan orvoshoz a hanyagságuk miatt rendre visszatérő nemi betegségükkel, nem szokásuk ugyanis. (Egy normális kurva védekezeik, ahogy egy normális kuncsaft is. Mert mindkettőjük érdeke.)
Ahhoz pedig nem kell ordas nagy ribancnak lenni, hogy valakinek trippere, HIV fertőzöttsége, vagy gombás fertőzése legyen.

Nem értem ezt a polgári per kontra pszichiátriai kezelés felvetést. Attól függ, miért perelem az orvost. Hogy jön ehhez, hogy a veszteségem miatt pszichiátriai kezelésben részesültem? Ha azért perelem az orvost, mert a vakbelem helyett a lépemet vette ki, akkor semmi esélye nincs arra, hogy nyerjen velem szemben. Konkretizálj ha tudsz, mert így csak légből kapott esetekkel példálózol, amik ráadásul eléggé hiányosak is ahhoz, hogy érdemben lehessen vele foglalkozni.

Egyébként az én betegéletutam kissé cifra, és érdekes módon egyetlen orvos sem tett még csak homályos utalást sem arra, hogy "tudom ám, amit tudok", ellenben ha a helyzet úgy kívánta, magamtól említettem meg a korábbi hosszas nyűgömet.
És nem tekintettek másodrendűnek miatta.

Hogy ki kinek írjon először kérvényt....nem tudom. Én megyek az orvoshoz, én akarok meggyógyulni, az én érdekem, hogy a számomra legmegfelelőbb ellátást kapjam. Akár állami, akár magánorvostól. Én nekem nincs titkom előttük.

asztalosani 2015.07.11. 01:13:34

@mig54:
a fene, már megint megírta, mi a gondja 3:)
így már tudható.

aha. csakhogy utána azt mondHATja neked (törvényesen) hogy ott az ajtó, ki lehet fáradni, mert ő ezek után nem lát el. megteheti? meg. ütős dolog? mire gondolsz?

aids-el nem lőttem mellé, utána lehet olvasni, van már fent a neten jó pár sztori ezzel kapcsolatosan. nincs tájékoztatási kötelezettséged az orvos felé. ha például piropócson élnél, akkor ezerszer is meggondolnád, főleg ha a fenti pont életbe lépne. sőt, soha nem tudhatod, hogy lesz-e pénzed utazásra (mert pl.: aids-es betegeket csak bizonyos helyeken látnak el. ha piripócson laksz, lehet nincs autód vagy vonat nem jár arra felé, vagy eleve 10 ezres segélyből tengődtök öten és erre nem telik) a fogorvosi üzem sem veszélyesebb más szakterületnél, ANNAK AKI BETARTJA AZ ELŐÍRÁSOKAT. csak hát az orvosok nagy része nem hajlandó gumikesztyűt felhúzni, védőszemüveget feltenni, ÉS MINDEN PÁCIENSÜKNÉL AZ EGYSZERHASZNÁLATOS POHARAT ELDOBNI! (és folytathatnám)
"akkor közlöm vele,"
akkor megintcsak azt mondja: ott az ajtó, keress magadnak más orvost... (ez jolly joker az orvosok részére)

"Nem értem ezt a polgári per kontra pszichiátriai kezelés felvetést. "
olvasd el kende p. könyveit, le van benne írva részletesen (de neten is olvasni lehet róla)
"Hogy jön ehhez, hogy a veszteségem miatt pszichiátriai kezelésben részesültem? Ha azért perelem az orvost, mert a vakbelem helyett a lépemet vette ki, akkor semmi esélye nincs arra, hogy nyerjen velem szemben."
pl.: bemondja a bíróságon egyszerűen azt, hogy pszichiátriai kezelés alatt álltál és nagy valószínűséggel éppen megint depis vagy, mert nincs munkahelyed, és nyereségvágyból perelnéd be őszentségét. ennyi. onnantól kezdve, már nem tudod magadat kimosni azzal hogy az édesanyád halála miatt voltál ott. de te tényleg nem olvastál még ilyen történeteket???

"Nem volt még szerencsém az OEP-es betegéletutamhoz,"
omg!
akkor miről is beszélsz?
vagy neked miért fontos valami, amit nem is ismersz??
na még egyszer: a bu-ban csak az szerepel, hogy pl.: 2015,06,20-án bőrgyógyászaton voltál. az hogy ott mivel kezeltek, vagy mivel kerested fel őket az már NEM. vagy hogy 2015.07.03-án vérvételen voltál, és pl.: süllyedést kértek, de az eredménye NEM látszik.

she_wolf 2015.07.11. 15:01:57

@asztalosani:
"a fene, már megint megírta, mi a gondja 3:)
így már tudható."
Naugyehogyugye?:)

Ütős dolog alatt érthetek esetleg egy semleges, szavahihető tanút. Vizsgálatot, aminek semmi köze az aktuális állapotomhoz, ilyesmi. Helyzettől függő, ezért általános érvényű megfogalmazást ne várj tőlem.
AIDS. Lehet, hogy nincs tájékoztatási kötelezettségem az orvosok felé, ezért józan belátásom szerint cselekszem, amikor elmondom, vagy nem. A fogorvosnak, háziorvosnak és természetesen a nőgyógyásznak elmondom, a hasi UH-on, vagy ortopédián pedig nem.
Ha az előző három valamelyike azt mondja, hogy nem lát el, akkor keresek mást, így jártam.
A fogorvos a szájüregben turkál, kesztyűvel, vagy anélkül. De cseszheti, ha akár akaratlanul is leharapom az ujját, vagy ha olyan béna (vannak páran), hogy önmagát sebzi meg azzal a görbe, tűhegyes izével, amivel piszkálgatni szokott.

Piripócson nem tudom mi a pálya, ott még nem járta, nem is fogok, inkább Középföldére költözöm:P
10 ezres segélyből öten? Megint légbőlkapott és életszerűtlen példát hozol fel, erre nem lehet érdemben mit írni, csak a kedvenc kiszólásomat: ha a kutya nem szarna, szétdurranna.
Kende könyveit nem olvastam (valszeg nem is fogom).

Per. Akár nyereségvágyból, akár nem, akár álltam anyám halála miatt pszichiátriai kezelésen, akár nem, a műhiba az műhiba.
Nem olvastam ilyen történeteket, noha tudom, hogy léteznek cifra dolgok az életben, és vannak emberek, akik önhibájukon kívül megalázó helyzetbe kerültek valaki más miatt.
Ha már bírósági ügy van belőle, akkor feltételezhetően van ügyvédem is. Dolgozzon meg a pénzéért, ne a valagát meressze, és a vállát vonogassa, mert neki is érdeke, hogy engem a lehető legjobban képviseljen, és ráhúzza a vizes lepedőt arra, akire kell!

Mivel nem tudom, hogy betegéletutamban az OEP-nél mi szerepel, így csak arra két esetre válaszolnék, amit említettél:
Mi a cifra azon, hogy bőrgyógyászaton voltam, és hogy miért, azt nem tudhatja meg belőle az orvos? Nagy kaland. Voltam, és kész. Ha az orvost érdekli (bár nem tudom, hogy pl. az én neurológiai, vagy ortopédiai esetemben meg a példabeli bőrös bajomban mi lehet a közös, hogy érdekelje valamelyik orvosomat), kérdezzen, válaszolni fogok rá!
A süllyedés (és a CRP) a szervezetben esetlegesen meglévő gyulladásra utaló érték(ek).
Számtalan oka lehet egy gyulladásnak, kiderítéséhez egyéb kiegészítő laborértékek, képalkotó vizsgálatok, franckarikák (élükön egy feltételezett diagnózissal) kellenek. Ha egy orvos meglátja hogy süllyedést kért(?) egy másik orvos, akkor mást is meg fog látni. Ha az értékeket nem látja, akkor mivégre az egész? Miért agyal a süllyedésemen?
Szoktak külön csak süllyedés miatt laborba küldeni valakit? Tényleg nem értem néha a felhozott példáidat:(

szivemkertem 2016.05.06. 10:14:35

Mióta a beteg életút megnézhető (kb. 2001), én azóta lakcímváltozások miatt már 3 különböző SZTK-s fogorvoshoz is jártam, is mindegyik kivétel nélkül több kezelést számolt el, mint amit a valóságban elvégzett, valamelyik háromszor annyit. És úgy látszik, hogy egyik sem fél a lebukástól. Egy korábbi hozzászólásból látom, hogy lebukás esetén elég csak azt mondaniuk a TB-nek, hogy véletlenül elütötték a TAJ számot. Nevetséges. Mondjuk azt látom, hogy az SZTK-s fogorvosi rendelő kong az ürességtől, és valószínűleg csalás nélkül nem tudnának megélni. De akkor miért nem kedvesebbek a betegekkel, miért nem végeznek felelősségteljesebb, jobb munkát, hogy ne riasszák el maguktól a betegeket? Némelyik olyan flegma és lekezelő, hogy a beteg inkább magánfogorvoshoz megy legközelebb.

blackshíp 2016.05.09. 14:46:50

@szivemkertem: amennyire én tudom ezek a fiktív kezelések nagyon is valóságosak, csak olyannak, akinek valamiért nem él a TAJ száma... Vagy éppen olyan kezelés helyett vannak elszámolva, amire már nem lehet, mert x db-ot fonanszíroznak...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása