Hagyták meghalni és nem segítettek

2015.05.04. 06:00

644_gyertya02.jpeg"Mélységes fájdalom és harag van bennem, mert hagyták a férjemet, akivel már 34 éve voltunk házasok meghalni. Nem érdemelte meg azt, hogy az egészségügy így bánjon vele és magára hagyja. Én nem tudtam segíteni rajta, akinek pedig kellett volna, nem segített. Hogyan fordulhat elő, hogy a bajba jutott emberhez nem jönnek ki és hárítják a felelősséget?"

Tisztelt Praxis!

 

Mélységes fájdalom és harag van bennem, mert hagyták a férjemet, akivel már 34 éve voltunk házasok meghalni. Nem érdemelte meg azt, hogy az egészségügy így bánjon vele és magára hagyja. Én nem tudtam segíteni rajta, akinek pedig kellett volna, nem segített. Hogyan fordulhat elő, hogy a bajba jutott emberhez nem jönnek ki és hárítják a felelősséget? Április 25-én a férjem rosszul lett. Előtte soha semmi baja sem volt, orvosnál, ha évente egyszer járt, sokat mondok. Elkezdett szédülni és erős fejfájása volt, majd hányt is. Előzőleg nehéz ételeket ettünk, mert vendégségben voltunk a húgomnál, ennek tulajdonítottuk a dolgot. Szépen lefektettem, borogattam a fejét, de egyre zavartabban kezdett viselkedni, remegett is. Majd úgy tűnt alszik, de közben látszott, hogy nagyon rosszul van. Így hívtam a mentőket. Nekünk nincs kocsink, külterületen élünk, így nem volt senki, akihez segítségért fordulhattam volna, hát maradtak a mentők.

 

Akik miután elmondtam, a férjemmel mi a helyzet, azt mondták, nem az ő dolguk egy sima rosszullét, hívjam az ügyeletet. Így is tettem, de az ügyelet a városokban is elég lassan érkezik meg, külterületre még annál is lassabban. A férjem folyamatosan rosszabbul lett, félrebeszélt, dadogott. Én próbáltam tartani benne a lelket, de nem tudtam segíteni neki. És az idő csak ment, több, mint 2 és fél órán át hiába vártam az ügyeletet. Majd végül kiértek, először nagyon indulatosak voltak és lekezelőek, de miután meglátták a férjemet, azonnal észlelték, amit már én is mondtam nekik is és a mentőknek is, a férjem nagyon rossz állapotban van. Ők riasztották a mentőket, akik ekkor már nem kerestek kifogást, hanem indultak. Kérdezgettem az orvost, mi lehet a baj, agyvérzésre gyanakodott. És igaza is volt.

 644_gyertya02.jpeg

A mentők kiérkezés után nálunk elkezdték a férjemet kezelni, de szinte egyáltalán nem reagált már. Miután tudták, betették a férjemet a mentőbe és a megyei kórházba szállították. Én is velük mehettem, közben tudatosult bennem, hogy szegény férjem mennyire rossz állapotban, életveszélyben van. A kórházban intenzív osztályra vitték és gépekre kötötték, majd a kezelőorvosa néhány órával később, amikor tudott rám időt szakítani elmondta, imádkozzak, ha van hitem. Ekkor már ki voltam borulva és zokogni kezdtem. Még aznap este, miután nagy nehezen haza értem, jött a telefon, a férjem nem sokkal azután, hogy haza indultam, eltávozott. Mintha minden egy pillanat alatt szétszakadt volna, összetörtem. És én is rosszul lettem. 34 év egy pillanat alatt szakadt meg. Ráadásul a lányunkat is értesítenem kellett, aki a férjével Németországban él.

 

Nem tudom, ha másnap nem jött volna haza hozzám, mi lett volna velem, nem bírtam volna elviselni. Még mindig nem vagyok képes úgy élni, mintha mindez valóság lenne, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ő már nincs. Pedig a temetés még hátra van. De ha a mentők kijönnek, megmenthették volna. Miért nem akartak segíteni? Hát ki szorul rá, ha nem az, aki épp a halálán van? Miért nem hittek nekem, amikor a férjem állapotáról beszéltem nekik? Az ügyeletes szavára persze jöttek, de nem akkor kellett volna. Nem tudok nekik megbocsátani. Elvették azt, aki nélkül már semmi sem lesz soha szép. Bocsássanak meg nekem, de ezt nem lehet soha elfelejteni és kiheverni. Esélyt sem kapott tovább élni és az én életemet is tönkre tették.

 

P.

 

Használd KÓRHÁZÉRTÉKELŐNKET, vagy keress ORVOSAINK között!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2015.05.04. 09:15:17

Komolyan már csak az segít, ha a mentőknek -bármi is a probléma- elkezdjük sorolni az infarktus tüneteit + bizti ami bizti közöljük, hogy a beteg jólöltözött??? Akkor még lesz remény?

she_wolf 2015.05.04. 12:19:50

Őszinte részvétem az özvegynek.
Lassan tényleg eljutunk odáig, hogy a mentőért telefonálók szándékosan túldramatizálva fogják előadni a tüneteket, vagy autodidakta módon fogják képezni magukat, míg Oscar-i minőségben fogják tudni előadni a telefonban, hogy tényleg 10 perce van hátra betegnek:(
Kérdés, hogy ebben az esetben ért-e volna valamit, ha időben kiérnek..:( Sajnálom.

Souky Sanjay 2015.05.04. 12:20:03

Soha ne mondd meg ezeknek a tetveknek az igazat.Mondd azt,hogy 35 éves és elvesztette az eszméletét.Hazudj minél nagyobbakat.Akkor kimennek.Sajnos persze ez már nem segít,de talán valaki megfogadja.RIP

2015.05.04. 12:32:49

Nálam ugyanez történt, betűről-betűre. Én túléltem. Most ugyan nem hallok a bal fülemre és kerékpározni sem fogok mostanában, de élek és dolgozom. Mocskos ország ez, ezért hajtogatom két évtizede, hogy magánegészségügy kellene, nem ez a balkán (illetve már az sem, mert már ott is jobb az ellátás).

zünüke 2015.05.04. 13:28:15

Sajnos amíg a "fegyelmivel elbocsajtottuk" meg az "állásából felfuggesztettuk" szlogent hallhatjuk, addig itt változás nem nagyon lesz. Gyakorlatilag hatalom van a kezükben azzal, hogy akkor küldik a mentőt, ha ők jónak látják.
A szomorú vegeredmenyekrol egyre többet olvasunk es hallunk.

she_wolf 2015.05.04. 13:56:18

@zünüke:
Egy dolgot azonban te is elfelejtesz: létszám- és eszközhiány van a mentősöknél is, méghozzá komoly! Inkább az irányításon lenne célszerű változtatni, hogy valóban az arra lgalkalmasabb emberek vegyék fel a segélykérők telefonjait, és intézkedjenek helyesen! Hogy oda indítsanak mentőt a megfelelő személyzettel és felszereléssel, ahol valóban "tűz" van!
Nem hiszem, hogy igaz lenne a megállapításod: "Gyakorlatilag hatalom van a kezükben azzal, hogy akkor küldik a mentőt, ha ők jónak látják."

Braincelle 2015.05.04. 14:58:04

@zünüke:
Nem hatalom van a kezében, hanem az irányítás feladata triage-olni. El KELL döntenie, hogy a szabad kocsiját az "elesett, vérzik a feje", a "szülési fájdalma van", vagy a "zsibbad a jobb oldala és elakad a beszéde" vagy "négy éves, lenyelte a gombot" esetre küldje.
Ha jól képzett valaki, jó kérdezési technikája van és jól kommunikál, akkor nagyobb eséllyel fog jól triage-olni. Ha a telefonálóval értelmesen lehet beszélni, az is növeli az esélyeket.

Minden esetben lesznek bizonyos százalékban hibás döntések. És lesz olyan is, amikor nem volt hibás a döntés, csak éppen nem volt szabad mentőautó. Arról ki tehet?

Semmi kétség, így utólag, hogy ehhez a beteghez hamarabb kellett volna mentőautó. Ha ez SAV (subarachnoidalis vérzés) volt, akkor nem ez az első eset, ami elsiklik a sürgősségi ellátásban. Ez azért is van, mert a tünetek nehezen megfoghatók, és ha nincs nagyon a helyén mindenki esze és nem nagyon típusosak a tünetek, akkor telefonon nehéz lehet elkülöníteni egy migréntől vagy egy banális vírusfertőzéstől.

Minden olyan ember, aki hazudik a mentőnek, hogy hamarabb ellátáshoz jusson, elvesz egy szabad autót valaki olyasvalakitől, aki súlyosabb beteg. A felesleges mentőhívások aránya döbbenetesen magas. Ezért a fenti kommentelők által leírt taktikát nem javasolnám.

Az irányítás és az operátor felelősségét pedig minden egyedi esetben külön kellene megvizsgálni. Milyen hívások voltak folyamatban, hol volt a többi mentőautó. Van olyan, hogy valaki meghal azért, mert a sürgősebb esetekre sem jutott autó. Erről nem a dolgozók tehetnek. Ha meg a dolgozó kérdezett rosszul, akkor vagy oktatásnak vagy retorziónak persze helye van. A vakvilágba kurvaanyázásnak nincsen; és ezt nem a posztot írónak mondom, az ő indulatát és elfogultságát meg lehet érteni.

Braincelle 2015.05.04. 14:58:48

@mig54:
ui.: hát én azt kívánom, hogy a Jóisten óvjon meg tőle, hogy valaha ilyen "hatalom" legyen a kezemben.

rikitikitévi 2015.05.04. 16:49:03

@ericghar: Ha neked is agyvérzésed volt és túlélted, akkor nem átkozódni kellene, hanem hálásnak lenni. Még ha nem is tudsz biciklizni..
" Mocskos ország ez" Szerintem ez egy nagyszerű ország. Feltéve, de nem megengedve, hogy neked van igazad, akkor gondolkozz el azon, hogy mitől is mocskos? Csak nem attól, hogy mocskos emberek élnek benne? Akik pl. alantas indulatból ítélkeznek...
@Souky Sanjay: "Soha ne mondd meg ezeknek a tetveknek az igazat." Ez a tetvek ideológiája.
Ha megfogadnák ezt a tanácsot, biztos, hogy a jelenleginél sokkal több rászorulóhoz nem jutna el időben a mentő, ahogy azt @Braincelle: kifejtette. Nek csak annyit: SAV_ban ilyen gyorsan nem hal meg a beteg. Itt vs. kamrábatörő állományvérzésről volt szó. És igen, jogos @mig54: felvetése: ha időben érkezik a a segítség, és bemosakodott sebészek várják az idegsebészeti műtőben, akkor is félő, hogy nem lehetett volna segíteni.

Kommentelő k.m.n. 2015.05.04. 17:19:01

Én azért szívesen meghallgatnám a felvételt az ominózus telefonhívásról.
Mert ha a mentősöknek is u.azt mondta a posztoló, mint itt a bevezetőben, hogy "Előzőleg nehéz ételeket ettünk, a férjem rosszul lett, hányt is", akkor sehol a világon nem küldenek mentőt erre.
A "rosszul lett" kifejezés pedig a mentősök "kedvence", mert az égvilágon semmit se ér, mert gyakorlatilag mindenki rosszulléttel hívja őket, ami lehet infarktus/nátha/stroke/gyomorrontás/asztmás roham/másnaposság stb.

Szomorú kimondani, de itt 99%-os valószínűséggel az történt, hogy nem tudott normálisan mentőt hívni a posztoló, mert nehéz ételekről, szédülésről fejfájásról és hányásról beszélt, melyek 100%-ban ráillenek az egyszerű gyomorrontásra is, amihez nem szabad mentőt küldeni (mert máshol nagyobb szükség van rá). És biztos elhangzott a "nagyon rosszul van" kifejezés is, mely mint fentebb írtam orvosilag nem értelmezhető.

Mások ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnek, ezeket ellenőrizzék és ha jelen vannak, mondják is a diszpécsernek: az egyik oldalon lelóg a szájzuga (ha azt mondják neki, hogy mutassa a fogait), hirtelen beszédzavar, féloldali gyengeség/bénulás/érzészavar, kettős látás, hirtelen tudatzavar, nem/alig reagál külső ingerekre. Természetesen fejfájás és szédülés is van, de ezek annyira általános tünetek, hogy a diszpécser sokszor nem tud velük mit kezdeni.

Braincelle 2015.05.04. 21:31:32

@rikitikitévi:
Láttam én SAV-ban is hamar meghalni beteget, főleg ha nem intubálják, mert menthetetlen. Sajnos mi a közelmúltban láttunk olyan, fiatal beteget, aki 2-3 órával az első tünet után már GCS 3 pont volt.
Azért gondoltam SAV-ra, mert maga ez a tüneti kép, hogy fejfájás, hányás, mélyülő tudatzavar, sokáig neurológiai gócjel nélkül, az elég jellemző szokott lenni. Ráadásul SAV is betör kamrába, állományba is (jet bleeding).
Állományvérzésnél előbb van pl. hemiparesis, amire azért inkább kimennek a mentők, az ritkábban félreértés.
Persze lehet olyan is, hogy állományi és kétfázisban vérzett.

Braincelle 2015.05.04. 21:35:46

@Kommentelő k.m.n.:
Ha a mentőhívásoknál is olyanok a betegek, mint a sima ambuláns/fekvő betegellátásnál, hogy ahelyett, hogy a kérdésekre válaszolnának, az élettörténetüket és a feltételezett kórokokat sorolják, akkor még nagyobb rémálom lehet mentésirányítónak lenni.

forge 2015.05.04. 22:43:38

@mig54:

A létszámhiánynak aztán tényleg semmi köze ahhoz,hogy egy mentő-diszpécser hajlandó vagy sem mentő kocsit küldeni a segélykérésre.
Véleményem szerint @zünüke: nagyon is jól fogalmazta meg azt,hogy 'gyakorlatilag hatalom van a kezükben.Igen,átvitt értelemben egy hatalom az,ha én döntöm el,hogy küldök a címre autót vagy legyintek egyet és nem küldök, mert én úgy ítélem meg,hogy az nem szükséges.

she_wolf 2015.05.04. 23:02:40

@forge:
Ne haragudj, de nem tudok neked igazat adni. Képzeld el a mentésirányítást úgy, mint egy osztálytermet, ahol elvileg csak jeles tanulók ülhet(né)nek. De kompromisszumot kell kötni, és be kell ültetni a jó minősítésűt is, és a "szükség törvényt bont" elv alapján a közepeseket is. Hogy megteljen a terem. Egy közepes tudású, ismeretű diszpécser felveszi a hívást, és úgy ítéli meg, hogy ez csak sima rosszullét, nem küld kocsit. Egy jeles diszpécser "bekérdez", és kiderül, hogy kurvanagy gáz van, vagy akár lehet. És küldi a kocsit. Hasonlítsd össze a végeredményt (amiről már korábban is írtam, sajnos nem biztos hogy pozitív előjelű lenne).
Azt a mentésirányítót inkább nem minősíteném, aki ezt hatalomnak tekinti:(

Braincelle 2015.05.04. 23:05:43

@forge:
ez a munkája, hogy eldöntse. küld-e autót, milyen autót, milyen prioritással.

Braincelle 2015.05.04. 23:26:08

Szívesen leírom még egyszer, hogy ez a sztori nem arról szól, hogy legyint rá az illető vagy sem. Hanem arról, hogy van mondjuk N darab hívás egy 12 órás szolgálat alatt, ami N darab esetet jelent és van mondjuk az adott megyében X darab eset/rohamkocsi és Y darab mentőgépkocsi, akik egy szolgálat alatt mondjuk 8 esetet látnak el.
Amennyiben N> 8X + 8Y, akkor N-ből ki kell választani azokat az eseteket, amikhez megy mentő, a többiekhez megy ügyelet, vagy elzavarják az ügyeletre, vagy kap tanácsot, vagy kiderül, hogy hamis hívás.
Arról nem is beszélve, hogy az sem mindegy, hogy az N hívás a 12 órára hogyan van időzítve, és pont abban a pillanatban milyen kocsik vannak szabadon.

Ezt részben az irányító és szolgálatvezető képességei, részben a véletlen befolyásolják, mert ha 2 esetkocsi van a megyében és egyszerre 3 ember hal meg (ami azért nem tűnik teljesen irreálisnak), akkor a harmadikat nem esetkocsi fogja reanimálni. És így tovább.

Sokszor azért adják tovább az orvosi ügyeletnek a feladatot, mert nincs szabad mentő (vagy mert nem kell mentő a betegnek).

Nem gondolom, hogy legyintettek a betegre, csak úgy ítélték meg, hogy egy másik hívónak inkább van rá szüksége. És még azt sem tudjuk, hogy tévedtek-e, mert ha a másik helyszínen egy 20 éves politraumást kellett ellátni vagy egy kamrafibrilláló AMI-s beteget, akkor mi van? És ha valamelyik dilinyóst, amelyik azt hazudja, hogy fáj a mellkasa, hogy hamarabb kapjon indokolatlan helyszíni ellátást a menstruációs fájdalmára vagy a köhögésére, akkor mi van?
És ha a diszpécsernek ez volt aznap a 30. döntése, és ez volt a 30-ból az egyetlen hibás? Vagy az elmúlt 300-ból az egyetlen hibás? (ha mindegyik döntése hibás, az is egy másik történet).

Ha valaki meghal egy halálos betegségben, abból mért következik, hogy valaki szemét gyilkos?

EZAZ 2015.05.05. 06:31:16

@Kommentelő k.m.n.: Akkor csak ott van az, hogy képezzük ki magunkat, hogy szakszerűen tudjunk fogalmazni, ha baj van. Voltam már egy-két borzasztó helyzetben és igyekszem is higgadt maradni, de még mindig úgy érzem, ha egy közeli hozzátartozómról lenne szó, én is hülyeségeket beszélnék, pánikolnék.
Erre kellenének az igazán megfelelő emberek ott a telefonnál, akit nem azért ültetnek oda, mert meg tud nyomni egy gombot meg fel tud írni egy címet, hanem azért, mert képes átlátni a helyzetet és megfelelően kérdezni a telefonálótól.

2015.05.05. 09:32:12

@Braincelle: És a 3 pontos kómást, vissza lehet még hozni ?

2015.05.05. 09:34:19

@Braincelle: Legyél őszinte . _A telefon másik végén kik ülnek ? Diplomás tiage nővér ?

Irkutszk 2015.05.05. 09:36:22

@forge: Akkor azt gondold el, micsoda hatalom van egy tömegbaleset helyszínén az irányító orvos kezében, amikor megmondja, hogy ezzel az emberrel foglalkozunk, azzal pedig csak akkor, ha az elsőt elláttuk. Ez a munkájuk, hagyd, hogy végezzék.

A túlélési esély pedig nagyon is helyzetfüggő, néha jobb, néha rosszabb. De ez nem az orvos, a mentő diszpécser, vagy a beteg hibája.

2015.05.05. 09:40:15

@Irkutszk: Ott azért legalább látja a helyzetet, de egy telefonban ...

A baleseteknél le a kalappal a helyszínen dolgozók előtt. Elképesztően összehangolt a rendőrség, mentős és tűzoltók munkája . Láttam már hogy dolgoznak és döbbenetes .

2015.05.05. 09:44:19

Ha valaki tudja a választ, az írja meg .
A kérdés az volt, hogy ;
- Ki lehet mentős telefonos diszpécser ?

Kell e hozzá valamilyen végzettség, vagy elég ha előtte biztosítási ügynök volt . Netán elég ha van 2 hónap házi betegápolói végzettsége , esetleg más ?

zünüke 2015.05.05. 11:12:50

@Diorella Queen:

Ez egy érdekes kérdés ugyanis itt egyszer azt olvastam,hogy a mentős diszpécserek magasan képzett dolgozók.
Nem sokkal ezután nyilatkozott egy hölgy a tévében (akkor is valami botrány volt a mentős diszpécserek körül)hogy sajnos a diszpécsereknek nincs megfelelő,ehhez a munkakörhöz megfelelő képesítésük.Most akkor melyik az gaz? :D

zünüke 2015.05.05. 11:31:37

@mig54:
Annyiból igaz a megállapításom,hogy több esetben nem küldenek mentőt,pedig szükséges lenne.Most ne az itt leírt történeteket vegyük alapul,számos más oldalakon olvasható ezzel a témával kapcsolatban panaszos írás,nem is egy esetet lehet látni a híradóban,hogy a diszpécser mulasztásából kifolyólag egyszerűen nem küldi a kocsit,vagy csak megkésve.

zünüke 2015.05.05. 11:37:41

@asztalosani:

Mi vaaan???..

A Debreceni Kenézi kórházban kiesett egy csecsemő az inkubátorból????

Te Jézus Mária ! :(

asztalosani 2015.05.05. 11:56:35

@zünüke:
pedig nem én mondtam.

a mentősöket könnyen lehetne tehermentesíteni:
1. ha van a ht.-nak/munkatársnak kocsija vigye be kórházba (itt telefonos támogatás osztállyal való kapcs. felvétel alapján a mentő küldené be, jelezné a kórház felé : hogy x y ilyen panaszokkal x perc múlva érkezik, kötelező lenne fogadnia és kötelező lenne az állapotát stabilizálni. eredmény: 1. a beteg előbb jutna el orvoshoz, 2. nem lennének leterhelve a mentősök 3. fentartásuk kevesebbe kerülne)

2. abban a pillanatban ahogy a beteg átlépi a kórház küszöbét akár mentőssel akár a nélkül, onnantól kezdve a kórház felelőssége stabilizálni, majd később elhelyezni, így a mentősöknek nem kellene 3 óráig keringeni mint gólyafosnak a levegőben.

és ne mondjátok hogy kivitelezhetetlen, mert éppen zombika nyilatkozta azt, hogy azért szükséges ágyszámot csökkenteni, mert csak 70%-os a kihasználtságuk, tehát fogadó hely lenne.

csak hát gondolkodjunk, ez miért is nem jó? kik is ülnek a kórházigazgatói székekben?

2015.05.05. 12:54:38

@asztalosani:Csak nem kockáztatják meg, hogy egy bratyit ültessenek a telefonhoz .

she_wolf 2015.05.05. 15:24:26

@zünüke:
Olvasd el a @forge-nak írt válaszomat fentebb.
A mentős diszpécserek valóban magasan képzett emberek. Elvben. A gyakorlat azt mutatja, hogy közülük sem mind rendelkezik akkora tapasztalattal, és döntési képességgel, mint amit ez a munka megkívánna.

she_wolf 2015.05.05. 15:29:16

@zünüke:
Minden esetben csak a háttér teljes ismerete szükségeltetik, valamint az, hogy jogerősen elmarasztalják azt, aki vétkes az esetben. Az olyannak pedig többé ne lehessen köze ehhez a munkához. Bár ez az én szubjektív véleményem, mint ahogy az is, hogy ha bármelyik egészségügyi dolgozó hibájából, mulasztása miatt meghal valaki, többé ne dolgozhasson az egészségügyben.
Tudom, ezt sokan radikálisnak tartják, de nem tehetek róla, ez a véleményem:(

she_wolf 2015.05.05. 15:35:47

@EZAZ:
Igazad van, a partvonalról, tét nélkül könnyű okosnak lenni, de ha "helyzetben" vagy, akkor nagyon sokszor borul a papírforma:( És abban is igazad van, hogy pontosan ezért kellenének a jól képzett diszpécserek, mentésirányítók. Ezt szajkózom én is a kezdettől fogva.

csakmotyogok 2015.05.05. 18:42:40

@mig54: Lassan nem lesz aki felvegye a telefont-sem.De még többnyire jól képzett diszpécserek ülnek ott. Véleményem szerint lassan nem lesz itthon mentős sem, de sebaj,majd a sok okoskodó tanulatlan majd akkor megmutathatja milyen ügyesen oldd meg mindent. Kisördög szmájli.

defné 2015.05.05. 20:48:54

"lassan nem lesz aki felvegye a telefont-sem"
Azért ekkora túlzásokba ne essünk már,hogy ilyen mértékű munkanélküliségben amiben ez az ország fuldoklik,ne találjanak telefonos ülőmunkára dolgozót.Fene nagy képzettségük nem lehet,mert jómagam is hallottam amikor Györfi Pál szóvivő azt nyilatkozta,hogy sok esetben nincsenek meg a kellő képzettségük a mentős diszpécsereknek.

she_wolf 2015.05.05. 20:51:29

@csakmotyogok:
Fogjuk meg, és vigyétek? Ez mindig jól működött Magyarországon:(

asztalosani 2015.05.05. 20:57:39

@csakmotyogok:
ha jól képzettek ülnének ott, akkor nem lenne két szakképzett orvosra sem szükség a háttérben és nem születnének olyan posztok, hogy nem ment ki a mentő és pont ezért meghalt valaki.

elég súlyos szövegértelmezési problémáid lehetnek, ha még ezt sem tudod leszűrni a történetből. vajon hogyan reagálnál, ha a gyereked halt volna meg, mert éppen nem vett komolyan a diszpécser? vajon hogyan reagálnál arra, ha ebben az esetben valaki beírja: de pedig "jól képzettek ülnek ott"?

she_wolf 2015.05.05. 21:05:01

@defné:
Megmondanád akár te, akár valaki más, hogy honnan a pékből akasszanak le megfelelő számú és tudású szakembert? Ez nem direkt marketing, meg telefonos ügyfélszolgálat, lakossági felmérés, meg a tököm se tudja, mivel szokták még zargatni az embert!
Ez nem telefonos munka, hanem mentésirányítás. Tiszta fej, azonnali döntésképesség, szervezés, és nem utolsó sorban komoly egészségügyi ismeret szükségeltetne a hatékony munkavégzéshez. Ja, meg kellő mennyiségben jármű a megfelelő felszereltséggel, és az ezekkel dolgozó szakemberekkel.
Mindezt caré'-húgyé':(
Győrfi Pál pedig sajnos a való igazat mondta. Mert kénytelenek olyanokat is felvenni ilyen munkakörbe, akik éppen csak nem verik le a lécet:( De nem ez lenne a kívánatos!

asztalosani 2015.05.05. 21:12:57

@mig54:
állj be közéjük, úgyis annyira okoskodsz itt nulla szaktudással (pedig azt sem kellene ám) aztán tudnád fizetni normálisan a tébéjdet. :D :D :D :D

asztalosani 2015.05.06. 06:52:31

@mig54:
fáj az igazság mi?

ahogy látom tegnapi nap elég jól eldumáltál itt a fórumon egymagadban és mindenkibe beleálltál függetlenül attól, hogy a mondanivalójuk neked szólt-e vagy sem.

vajon ez miről is árulkodik?
orvos látott már? :D

Braincelle 2015.05.06. 11:12:35

@Diorella Queen:
Az, hogy a GCS 3, az egy állaot, önmagában nem jelent semmit. Például egy altatott betegnek műtét közben is 3 a GCS-e.
Ha valakinek van a tudatzavarhoz egy roncsoló nagy agyvérzése, olyan méretű és eloszlású, ami nem összeegyeztethető az élettel, akkor nem lehet visszahozni.

Braincelle 2015.05.06. 11:14:17

@Diorella Queen:
tudtommal leggyakrabban mentőápolók, mentőtisztek.
a szolgálatvezető pedig tapasztalt orvos szokott lenni.
de hogy mi a minimumkövetelmény, azt nem tudom, vagy hogy mire szorulnak rá a szakember-hiány miatt. Egészségügyi végzettség nyilván kell.

Braincelle 2015.05.06. 11:18:27

@asztalosani:
1. lehetőség sztem nem kivihető. Úgy értem, akinek nem kell mentő, az be tud menni taxival vagy a saját lábán, ez ok. Pl. bokaficamhoz nem kell csak azért mentő, mert a taxi drágább. A kórházban úgyis kötelesek megnézni, a diszpécser úgyis megmondja, hová kell menni, teljesen felesleges, hogy a mentők telefonálgassanak a kórházba.

2. elvileg onnantól, hogy bement a mentő a kórházba, a kórház feladata ellátnia a beteget. Kivéve, ha mondjuk vizsgálatra kell a beteget szállítani, és az őrzött szállításhoz kértek mentőt. Ez is az OMSZ feladata, ha a beteg állapota felügyeletet kíván. Nyilván Budapesten a sok szétszabdalt kórház miatt nehéz a helyzet, ettől a mentők és a kórházak is szenvednek.

she_wolf 2015.05.06. 18:36:42

@asztalosani:
Már kértelek, hogy ne vetíts!
Ma látott orvos, szépen gyógyul a térdem, és meg is dícsért, hogy milyen jól tudom használni. Úgyhogy azon vagyok minden erőmmel, hogy megtarthassam a neked tett ígéretemet .l..
Ja, és lenne hozzád egy kérésem: legközelebb majd akkor írj nekem, ha elsajátítottad a teljes hasonulásra vonatkozó magyar helyesírási szabályt, illetve amikor már megtanultad, hogy a mi a különbség a relativitás és a realitás között!
Nem tudom hányadjára kérem már, hogy lehetőleg kerüljük ki egymást:( Érezd jól magad a holdudvarodban, én is jól fogom magam érezni azok között, akikkel van, és tudok mit megbeszélni.

asztalosani 2015.05.07. 11:49:32

@mig54:
tudod már mit jelent a vérátömlesztés, te kis google huszárka?
no és a hogy milyen ortopéd műtét fajták vannak, vagy arról még mindig azt hiszed, hogy csak a te térdedet műtik, kis madárka?! folytassam?

"Ja, és lenne hozzád egy kérésem"
és ki nem c*rja, le? XD
bocs de ez nem a 3 kívánság c. műsor XD

asztalosani 2015.05.07. 12:14:48

@Braincelle:
1. nézd hétköznap 8-16-ig ambulancia van (ahol az SBO hiányzik), ott általában mindent ellátnak, ha nem akkor továbbirányítanak legalább. hétköznap napközben a ho, ez egyértelmű. viszont a gond az esti órákkal és a hétvégi időszakban szokott lenni ez miatt és olyan helyeken ahol még nincs SBO. ott sajnos az ügyeletes - mentők párosítás marad, ugyanis beutaló nélkül nem fogadják a beteget csak úgy bármelyik osztályon bemondásra, ha beesik akár kocsival akár taxival, rossz esetben még az eü. intézmény területére sem tud belépni, mert a portás / biztonsági őr megállítja és hazaküldi, mondván: nincs beutaló, nem engedheti be, nincs orvos a kórházban, felsőbb utasítás, hívják ki az ügyeletet...blablabla. ez fokozottan érvényes a késő esti órákra, sőt sok osztály bejárati ajtaját estére kulcsra is zárják! szerintem éppen ezért lenne érdemes egy ilyen rendszert kialakítani, mert most tegyük fel pesten vagy este 10 óra, baromira fáj a hasad, a fejed, szédülsz, hánysz is. van kocsid. arra gondolsz bemész a kórházba, vagy beviteted magadat egy rokonnal. no de hová is, melyikbe is? beutaló nélkül? előzetes bejelentkezés nélkül? ki fog veletek foglalkozni? milyen telefonszáma van az adott kórháznak, talán kikeresed, talán felhívod, talán felveszik, talán nem passzolnak le más osztályra, talán fogadnak, vagy elküldenek a sóhivatalba stb. szóval ez a fogok egy taxit és bevitetem magamat nagyon sok esetben nem műxik, mert SBO nélkül nem is fogadnak mezei osztályokon.

2. nem hiszem hogy normális ha egy mentős egy beteggel 90 percet furikázik egyik kórháztól másikig mert az összes passzolgatja egymás között (nem ez lenne a dolga, hanem az hogy kimegy a helyszínre, szállíthatóra stabilizálja a beteget, elszállítja a kórházba és ott leteszi) . ezt megint csak nem csak én mondom, hanem győrffi pali is sokszor ezt nyilatkozza. szerintem ésszerűbb lenne letenni a beteget A kórházban, ahol stabilizálnák annyira, hogy később bekerüljön B kórházba, és akkor már lehetne terveztetni egy másik szolgáltatóval (pl.. nem mentősökkel, hanem betegszállítókkal) a szállítást. most úgy néz ki a modell pl.: adott egy város adott két mentő, adott egy tv.: 15 perc alatt ki kell érni. tegyük fel A mentő kimegy 13 perc alatt egy beteghez, majd beviszi X kórházba )(előzetes egyeztetés után), ahol várakoznak 30 percet (holt idő) csak azért mert senki nem akarja átvenni a beteget. e közben megy a B mentő a második esethez tegyük fel 10 perc alatt ott is vannak, stabilizálják, beteszik a mentőkocsiba útnak indulnak y kórház felé, ott is várnak. közben befut egy harmadik riasztás is ... eközben a 2 mentő ott áll csak a kórház területén és arra várnak hogy átvegyék tőlük a beteget, éppen ezért a harmadik esethez már csak két óra múlva érkezhetnek ki, mert az x és az y kórházban kitalálták hirtelen, hogy mégsem tuják fogadni a beteget, így hát körözhetnek a beteggel ( tök feleslegesen kockáztatva a saját és a beteg egészségét) arról nem is beszélve, hogy lehet egy mentő igazán jól felszerelt, de nem hiszem hogy annyira mint egy akármilyen osztály és nem vagyok benne biztos, hogy szükség esetén pl.. egy véna szúrást / légút biztosítást könnyebb kivitelezni egy mozgó, száguldozó, kanyarodó járművön, mint egy osztályon.

she_wolf 2015.05.07. 13:30:03

@asztalosani:
Nem, nem tudom. Szeretném, ha elmondanád nekem egyszer. Személyesen, szóban.
Ortopédiából nem vagyok jó, belátom, vannak hiányosságaim. Szeretném, ha bővítenéd az ismereteimet. Személyesen, szóban.
Látod, én jó kislány vagyok, mert még mindig csak kértem tőled, nem pedig utasítgattalak, mint ahogy azt te teszed (vagy legalábbis tenni szeretnéd) másokkal, de leginkább mindenkivel aki nem tartozik a holdudvarodba.
Ha nem a 3 kívánság, hát nem az, naaagy kaland. Csak hogy tudd: én szóltam .l..
Tanulgass inkább magyar nyelvtant, helyesírást és stilisztikát az engem való baszogatás helyett, mindenki jobban jár!:(

Braincelle 2015.05.07. 22:41:37

@asztalosani:
Azt mutatják a kutatások, legalábbis a súlyosabb traumás betegek esetében, hogy rosszabbul járnak, ha először leteszik A-ban, majd onnan tovább viszik B-be, miután stabilizálták; mintha elviszik egyből C-be, ami ugyan messzebb van, de megfelelő háttere van az adott probléma ellátásában.
A 90 perc furikázás, ha felesleges, persze nem jó. Budapesten az a baj, hogy össze-vissza vannak az intézmények, ráadásul aki az egyik szakágban az egyikbe, az a másik témában a másikba tartozik, és ez elég gáz, mert ebből tényleg pingpong játszma lesz.

Braincelle 2015.05.07. 22:47:50

@asztalosani:
Elég kicsi a valószínűsége, hogy egy random kiválasztott kórházi osztály úgy tudjon stabilizálni egy beteget, hogy utána ne igényeljen egészségügyi felügyeletet a szállításakor.
Egy jól felszerelt mentő elég jól felszerelt, és a benne lévők jelentős része bármilyen helyzetben megállja a helyét, legalább annyira jól, mintha berohansz vele az épp útba eső krónikus belgyógyászatra vagy szemészeti klinikára.
Megéri a beteget 15 perccel tovább szállítani, ha ezzel az adott betegsége állapota szempontjából adekvát ellátáshoz juttatod, mert ha leteszed egy kórházban, ott vajákolnak vele valamit, aztán egy valamikor megérkező másik mentő viszi tovább, azzal a többszöröse időt fogja bukni. Ráadásul létezik olyan, hogy szállítási trauma; mire egy súlyos beteget leciplesz, bepakolsz, felszerelsz, leszerelsz, kipakolsz, becipelsz, és ebből célszerű minél kevesebb kört megtenni.
A felesleges várakoztatás a kórházakban persze nyilván nem jó.
De jelenleg az OMSZ szállítást is végez, minden olyan betegét, aki legalább mentőápoló felügyeletét igényli. Lehet, hogy ezt utálják a dolgozók, de jelenleg ez a mentők feladata.

Braincelle 2015.05.07. 22:51:06

@Braincelle:
mármint úgy értem, ez is a feladatuk, nincs rá más, aki megcsinálja.

Morrancs 2015.05.12. 12:31:17

@Kommentelő k.m.n.: Nem, basszus, nem a telefonálónak kel ezeket bemondani, hanem a mentősnek rákérdezni, ha nem tiszta előtte, hogy mi történt. Összetéveszted a telefonvonal két végét, ugyanis a fogadó félnél kéne legyen a szakértelem, nem a hívó félnél. Egyetlen állampolgárnak sem kötelessége, hogy szájzug, és egyéb kifejezésekkel pontosan felkészülten telefonáljon, de aki értelmes, az a feltett kérdésre fog tudni válaszolni. Már ha felteszik neki...

rest of boys 2015.05.12. 15:20:14

@Morrancs: Korábban már írtam arról, hogy ha egy borsodi faluban a kecsua törzsfőnök bal heréje éjjel háromkor megviszket, akkor ahhoz a miskolci rohamkocsi rögtön villogva-szirénázva rohan, egyetlen hívásra és kérdezetlenül, engem viszont, ha pl. el akarok küldeni az osztályomról egy indokolt áthelyezendő beteget az idegsebészetre, a mentős diszpécser félórás kérdőlistával szórakoztat, amiben szerepel a nagyapám kutyájának a pedigréjétől kezdve a beteg zokniméretétéig minden, és többször nyomatékosan rákérdeznek, mi is indokolja a mentővel való őrzött szállítást.

Szóval vannak diskrepanciák a vonalak végein.
Az egész nyomor egy makró-felláció, ahol a vékonyabbik oldalon többnyire az orvos áll, nem a beteg.

asztalosani 2015.05.13. 10:40:20

@Morrancs:
arról nem is beszélve, ha véletlenül szakzsargont használsz, az orvos (vagy a vonal túl felén lévő) zavarba jön, aminket két következménye lehet: 1 . ledöbben, elfogadja, hogy konyítasz hozzá, 2. személyes támadásnak és kioktatásnak veszi.

általában az utóbbi szokott történni
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása